MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : 0 414 3132606 /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov."

Transkript

1

2 MUSTAFA TANRIVERDİ ŞEHİR PLANCISI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM : /277 E-MAİL: mustafa.tanriverdi@csb.gov.tr

3 ENGELLİ Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireyi ifade etmektedir.

4 ERİŞİLEBİLİRLİK: Binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin, engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasını ifade eder. Temel bir insan hakkıdır İnsanların sosyal ve ekonomik faaliyetlere katılmalarını sağlar Yapılı çevrenin amacı da budur.

5 Erişebilirlik, iki temel erişimi içerir: 1. Fiziksel çevreye ulaşabilmek; 2. Bilgi ve mesaja ulaşabilmek. Yapılı çevre ve bilgilendirme hizmetleri; Engellilerin ve Geçici engeli bulunanlar, Yaşlılar, Hamileler,Bebek arabalılar,çocuklar, Yük taşıyanlar, İri ve şişman kişiler, Çok uzun veya çok kısa boylu kişiler gibi hareket kısıtlılığı olan bireylerin de ulaşabilirliğine ve toplumsal hayata katılımlarına hizmet etmelidir

6 Herkes yaşama, çalışma ve eğlenme konularında aynı hakka sahiptir. Yapılar, yollar, ulaşım araçları ve kentsel donatılardan engelli-engelsiz herkes yararlanabilmelidir.

7 Engelliliğe yol açan, yapılı çevre içindeki fiziksel, kültürel veya sosyal kısıtlılıklardır. Mekanda engelliliğe yol açan, kişinin engelinden daha fazla yapılmayan ya da eksik yapılan fiziksel düzenlemelerdir. Engelliler var olan engeller nedeniyle tüm halka sunulan hizmetlere ulaşmada sorunlarla karşılaşmaktadır.sorunlar engellilerin oturdukları konutlarında başlamakta, açık alanlarda devam etmektedir.

8 ENGELLİ

9 Tekerlekli sandalye kullanan bir kişi, evinden çıkıp işyerine veya kamu kurumuna gitmek istediğinde; Evinden çıkabilmeli

10 Kaldırımı kullanabilmeli

11 Karşıdan karşıya geçebilmeli

12 Toplu taşıma aracını kullanabilmeli

13 Ve gitmek istediği yere rahatça gidebilmelidir.

14 AÇIK ALANLAR VE İÇ MEKANLAR İLE İLGİLİ STANDARTLAR

15 Kullanmak istediği binaya girebilmelidir. AÇIK ALAN-KALDIRIMLAR Engellilerin, yayalara ayrılan yollarda serbestçe, engellenmeden ve durmadan dolaşabilmeleri ve hareketlerinin bilincinde olarak, yaya kaldırımını kullanabilmeleri için kaldırım yüzeyinde engeller bulunmamalıdır. Tehlikeli olacak her türlü düzensizlikten kaçınılmalıdır (örnek; yer ızgaraları, yer mantarları, yola gerilmiş oto park zincirleri, yol sathındaki anormal döşeme farklılıkları, çukurlar, yoldaki gelişi güzel seviye farklılıkları ve yükseklikler vb.) Yaya Kaldırımı kaplaması, kaymayı önleyici ve dolaşmayı kolaylaştırıcı olmalı, Suyun drenajı yapılmalı, Bordür taşı yüksekliği en fazla 15 cm olmalı

16 DÜŞÜK YOĞUN AÇIK ALAN-KALDIRIMLAR AZ YOĞUN ORTA YOĞUN YÜKSEK YOĞUN

17 AÇIK ALAN-KALDIRIMLAR

18 AÇIK ALAN-RAMPALAR

19 AÇIK ALAN-MERDİVENLER

20 AÇIK ALAN-YAYA GEÇİTLERİ Işık kontrollü yaya geçitlerinde trafik işaret lâmbaları işitme engelliler için ışıklı yaya figürlü ve görme engelliler için devamlı ses (akustik) uyarı işareti bulunmalıdır. Kavşak ve kavşaklar dışında yapılan pelikan türü yaya geçitlerinde basmalı (butonlu) ışıklı ve sesli trafik işareti engelliler tarafından da kullanabilecek şekilde en fazla 120 cm yükseklikte olmalıdır. Yaya geçitlerinde kullanılan kaplama malzemeleri kaydırmayan yüzeyde, tahrip, yangın vb. gibi dış tesirlere karşı mukavim olmalıdır.

21 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-BAHÇE GİRİŞLERİ Bahçe yolunun yüzeyi düz, sabit dayanıklı ve ıslak kuru halde kaymayan malzeme ile kaplanmış olmalı. Yaya kaldırımında, yağmur suyunun drenajı için gerek duyulan enine eğim en fazla %2 olmalıdır. Bahçe yolunda yürüyüş güzergahına dik yerleştirilmiş su oluklarının üzeri kapatılmış olmalıdır. Bahçe yolunda elektrik direkleri, tabelalar ile süs bitkileri, çiçeklik/saksılar, reklam/ilan panoları, tezgah, masa,sandalye, totem vb. nesnelerden arındırılmış en az 200 cm genişliğinde geçiş alanı olmalıdır. Yine merdiven veya rampa yapılacağı durumda merdiven ve rampaların daha sonraki sunumlarda verilen ölçü ve standartlarda olması gerekmektedir.

22 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-OTOPARKLAR Açık otopark bulunmadığı durumda bina girişine en fazla 30 m uzaklıkta engelliler için düzenlenmiş park yeri olmalıdır. Engelliler için ayrılmış park yeri sayısı toplam park yeri sayısının en az %5 i olmalıdır. Engelli park yeri bina girişine yakın konumlandırılmalıdır. Otopark yeri yatay ve düşey işaretlerle belirtilmelidir.

23 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-OTOPARKLAR YANYANA OTOPARK

24 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-OTOPARKLAR TEKLİ OTOPARK

25 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-BİNA GİRİŞLERİ Bina girişinin yüzeyi düz, sabit dayanıklı ve ıslak kuru halde kaymayan malzeme ile kaplanmış olmalı. Kapı önünde paspas olması durumunda zemin ile aynı seviyede olmalıdır. Bina girişi iyi aydınlatılmalıdır. Bina girişlerinde çiçeklik, tabela, çöp kutusu vb engel oluşturmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Bina giriş kapısında büyük cam yüzeyler var ise renkli bant olmalı. Girişte banko varsa en az bir adedi veya bir bölümü, en az 90 cm uzunluğunda, alt kotu yerden en az 75 cm, üst kotu yerden en fazla 86 cm yükseklikte ve en az 49 cm derinlikte diz boşluğuna sahip olmalıdır. Kapı yanında bilgilendirici ve uyarıcı işaretler olmalıdır. İşaretler görme engelliler için Braille yazılı ve Latin harfler piramit kabartmalı olmalıdır.

26 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-BİNA GİRİŞLERİ GİRİŞ KAPILARI

27 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-BİNA GİRİŞLERİ GİRİŞTE BANKO

28 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-RAMPALAR Kot farkı 0.6 cm den az ise engellilerin geçişine engel teşkil etmez. Kot farkı cm arasında ise bu aralıktaki kot farklılıkları en faza 1/2 eğim ile planlanmalıdır. Kot farkı 1.3 cm den fazla ise rampa yapılması gerekmektedir.

29 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-RAMPALAR

30 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-RAMPALAR Rampanın yüzeyi düz, sabit, dayanıklı ve ıslak-kuru halde kaymayan malzeme ile kaplanması gerekmektedir. Rampanın genişliği minimum 100 cm olmalıdır. Rampanın başlangıcında, bitişinde ve sahanlıklarda 150x150 cm manevra alanı bulunmalıdır.

31 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-RAMPALAR Rampanın boşluk olan tarafında trabzan bulunmalıdır. Zemin kaplaması üzerinden 90 cm yükseklikte küpeşte bulunmalı, ayrıca engelliler ve çocuklar için 70 cm yükseklikte ikinci bir küpeşte bulunmalıdır.

32 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-MERDİVENLER

33 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-KAPILAR Kapıların temiz genişliği en az 90 cm, Kapı kollarının zeminden yüksekliği cm arasında olmalıdır. Kapı kolları topuz vb şekilde el ile kavrama gerektirmeyecek nitelikte, Kapılar fazla kuvvet gerektirmeden kolay açılabilmelidir. Kapıların girişinde fazla eşik ve kot farkı olmamalıdır.

34 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-PENCERELER Görme engellilerin cama çarpmasını önlemek için pencerelerde 15 cm-20 cm parapet(denizlik) bulunmalıdır. Pencere altı parapetin kenarları ve köşeleri çarpma durumunda zarar vermeyecek şekilde yuvarlatılmalıdır. Pencereler fazla kuvvet gerektirmeden kolay açılabilmelidir. Pencere kollarının yerden yüksekliği 90 cm-110 cm arasında olmalıdır. Yere kadar olan pencerelerin önünde 90 cm yüksekliğe kadar koruyucu barlar bulunmalıdır. Pencere camları kırılmaz özellikte olmalıdır.

35 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-PENCERELER

36 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-TUVALETLER

37 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-TUVALETLER

38 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-BİNA İÇİ YATAY DOLAŞIM Tüm dolaşım alanları boyunca engellerden (çöp kutusu, su sebili, çay kahve makinesi vb.) arındırılmış en az 110 cm geçiş genişliği olmalıdır. Baş seviyesi üzerinde bulunan yönlendirme ve bilgilendirme işaret ve tabelaları dahil tüm engeller en az 220 cm yükseklikte olmalıdır.

39 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-BİNA İÇİ DİKEY DOLAŞIM Asansörlere girişten engelsiz ve kısa mesafede ulaşım sağlanmalı. Asansör kapıları duvara zıt renkte olmalı kabin içi ve önü yeterli derece aydınlatılmış olmalı. Sensörlü ve otomatik kapı olmalı. Kapı genişliği en az 90cm olmalı. Kontrol düğmeleri cm en fazla 137 cm arasında olmalı. Kabartmalı ve braille alfabesi ile yazılmalı. Kabin içi net 120x150cm veya 95 cm x 140 cm olmalı. Sesli ve görsel acil durum uyarısı olmalı. 90 cm yükseklikte tutunma barı olmalı

40 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-HİSSEDİLEBİLİR YÜRÜME YÜZEYİ Kaldırımdan danışma bankosu/birimi olan en az bir bina giriş kapısına kadar hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretler bulunmalıdır. Bina içinde danışma bankosu/birimi olan bina giriş kapısından danışma birimine/bankoya kadar hissedilebilir yürüme yüzeyi olmalıdır. Hissedilebilir yüzeyin yüksekliği çevreleyen yüzeyden en fazla 5 mm yüksekliğinde olmalıdır. Klavuz izin genişliği 30 cm-60 cm arasında olmalıdır. Uyarıcı yüzeyin derinliği en az 60 cm olmalıdır. Klavuz izin her iki yanında en az 60 ar cm tabela, kolon vb dikey engellerin olmadığı ve en az 220 cm baş kurtarma mesafesi bulunan yürüme alanı olmalıdır.

41 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-HİSSEDİLEBİLİR YÜRÜME YÜZEYİ

42 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-YÖNLENDİRME, BİLGİLENDİRME VE İŞARETLENDİRMELER Duvara dik veya tavana monte edilmiş levhalar zeminden en az 220 cm yükseklikte olmalıdır. Engelli otoparkından erişilebilir bina girişlerine yönlendirme olması, Bina ana giriş kapısından sonra binadaki kullanımlara yönelik bilgilendirme ve yönlendirme işaretleri bulunmalıdır. Tüm işaretler zemin yüzünden en az 120 cm, en fazla 160 cm yükseklikte olmalıdır. Ana giriş holünde görme engelliler için 120cm-160cm arasındaki yükseklikte Braille yazılı ve kabartmalı bilgilendirme panosu olmalıdır.

43 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-YÖNLENDİRME, BİLGİLENDİRME VE İŞARETLENDİRMELER Basit ve okunaklı, Kolay anlaşılabilir ve uzaktan görülebilir, Yeterli düzeyde aydınlatılmış, Görme ve işitme engellilerin ihtiyacına göre olmalı

44 İÇ MEKANLAR (BİNALAR)-YÖNLENDİRME, BİLGİLENDİRME VE İŞARETLENDİRMELER

45 ŞANLIURFA DA ENGELLİLERE YÖNELİK UYGULAMALARI

46 YAYA GEÇİTLERİ

47 YAYA GEÇİTLERİ

48 YAYA GEÇİTLERİ

49 OTOPARK

50 RAMPALAR

51 TUVALETLER

52 TUVALETLER

53 HİSSEDİLEBİLİR YÜZEY

54 BİLGİLENDİRME LEVHALARI

55 ENGELLİLERE YÖNELİK UYGULAMALARDA GENEL SORUNLAR Erişebilirliğin sadece rampa olarak algılanması Uygulamalarda görme engellilere yönelik uygulama eksikliği, Mevcut uygulamalarda TSE standardına uyulmaması veya kısmen uyulması, Kaldırımlarda hissedilebilir yüzey eksikliği, Trafik ışıklarında sesli sistemin olmaması (görme engelliler için) Yeterli düzeyde yönlendirme ve işaretlendirmeler olmaması,

56 TEŞEKKÜRLER

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir.

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya Geçitleri Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya kaldırımında, kavşak veya yolun yaya geçitlerine

Detaylı

BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1.

BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1. BİNALAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: İL: İLÇE: ADRES: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: ADI: SOYADI: MESLEK/UNVAN: 1. AÇIKLAMA Bilindiği üzere ulaşılabilirlik konusunda gerekli çözümlerin

Detaylı

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK FAKKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ENGELSİZ TASARIMLAR Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan İÇERİK 1) GİRİŞ 2) KALDIRIMLAR

Detaylı

Engelliler için tasarım ölçütleri

Engelliler için tasarım ölçütleri BÖLÜM-22 Engelliler için tasarım ölçütleri Engellilerin evden çıkıp, engelle karşılaşmadan tüm sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları başlıca amaçtır. Bu standart iş ve günlük yaşantılarını sürdürürken

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ BİRİMİ - İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK BİRİMİ TOPLANTISI 25.11.2015

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ BİRİMİ - İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK BİRİMİ TOPLANTISI 25.11.2015 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Üstyapı Projeler Müdürlüğü nün erişilebilirlik biriminde çalışmakta olan Mimar Faruk GÖNTÜRK, Sait KAYA ve Yavuz ALGÜL tarafından Üniversitemiz Engelli Birimi temsilcilerine

Detaylı

32 Taşıt engelleyicileri birbirlerine uzaklığı 120 cm midir? 33 Yaya kaldırımında ani seviye değişikliklerinden kaçınılmışmıdır?

32 Taşıt engelleyicileri birbirlerine uzaklığı 120 cm midir? 33 Yaya kaldırımında ani seviye değişikliklerinden kaçınılmışmıdır? YAYAKALDIRIMLARI 1 Taşıt yolunun her iki tarafında kaldırım varmı? Yaya Kaldırımı Genişliği 2 Düşük yoğunluktaki yerlerde tüm yayaların serbestçe hareket edebilmeleri için yaya kaldırımında engellerden

Detaylı

EK 3: TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU

EK 3: TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU EK III: TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU III. GEMİLER Bu form Gemilerin Teknik Yönetmeliği ve TS 9111 Standardı esas alınarak hazırlanmıştır. AÇIKLAMA SORUNUN İDARİ

Detaylı

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ 1 ÇANKAYA BELEDİYESİ ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU SUNUŞ Dünyanın pek çok ülkesinde marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde

Detaylı

Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu

Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu Çukurova İlçesi Ulaşılabilirlik Raporu Proje Koordinatörü: Aydın SARIGÜL Mimar: Seçil SEÇAL Çukurova Kalkınma Ajansı 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Mali Destek Programı kapsamında hazırlanan bu yayının

Detaylı

Parkta birbirine en yakın konumda bulunan girişlerin kaçının birbirlerine uzaklığı 50 m'den fazladır?

Parkta birbirine en yakın konumda bulunan girişlerin kaçının birbirlerine uzaklığı 50 m'den fazladır? G- KENT PARKLARI Bu form TS 9111, TS 12576, TS ISO 23599, TS 13536, asansörlerle ilgili standardlar ve ilgili diğer standartlar esas alınarak hazırlanmıştır. ''SORUNUN İDARİ PARA CEZASINA ESAS SORU OLMASINA

Detaylı

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU

ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU ENGELSİZ İŞYERİ 1 ÇANKAYA BELEDİYESİ ENGELSİZ İŞYERİ KILAVUZU SUNUŞ Dünyanın pek çok ülkesinde marketlerde alış-veriş yapmak, istediği sinema ve tiyatroya gitmek, eğlence yerlerinde

Detaylı

T.C. MALTEPE BELEDİYESİ ÖRNEK ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMASI: ÇAM SOKAK ENGELSİZ ERİŞİM PİLOT BÖLGE PROJESİ

T.C. MALTEPE BELEDİYESİ ÖRNEK ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMASI: ÇAM SOKAK ENGELSİZ ERİŞİM PİLOT BÖLGE PROJESİ T.C. MALTEPE BELEDİYESİ ÖRNEK ERİŞİLEBİLİRLİK UYGULAMASI: ÇAM SOKAK ENGELSİZ ERİŞİM PİLOT BÖLGE PROJESİ 1. MALTEPE ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI Maltepe ilçesi 400.000 den fazla nüfusu ile İstanbul un en büyük

Detaylı

ICS 11.180.01; 91.040.30 TÜRK STANDARDI TS 9111/Kasım 2011

ICS 11.180.01; 91.040.30 TÜRK STANDARDI TS 9111/Kasım 2011 3.7 Ulaşılabilirlik Herkesin, istediği her yere ve her hizmete ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesidir. Ulaşılabilir yapılı çevre, yaşamın tüm alanlarındaki hak ve hizmetlere ulaşabilmeyi ve bunlardan

Detaylı

T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU

T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU T.C. AĠLE VE SOSYAL POLĠTĠKALAR BAKANLIĞI ÖZÜRLÜ VE YAġLI HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HĠSSEDĠLEBĠLĠR YÜZEY ÇALIġTAYLARI (I-II) DEĞERLENDĠRME RAPORU ÇALIġTAYLARIN AMACI VE KAPSAMI Özellikle kamu kullanımına

Detaylı

Proje Adı : Kurum: Proje Yürütücüsü. Proje Asistanı. Proje Niteliği: Rapor Niteliği: Rapor No. ve Dönemi

Proje Adı : Kurum: Proje Yürütücüsü. Proje Asistanı. Proje Niteliği: Rapor Niteliği: Rapor No. ve Dönemi Proje Adı : Kurum: Proje Yürütücüsü: Proje Asistanı: Proje Niteliği: Rapor Niteliği: Rapor No. ve Dönemi Çorum Engel Haritası Hitit Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Nur ŞAT Ar. Gör. Tuğçe GÖVER Araştırma Projesi

Detaylı

MURATPAŞA BELEDİYESİ ENGELLİLERE YÖNELİK YÖNETMELİK

MURATPAŞA BELEDİYESİ ENGELLİLERE YÖNELİK YÖNETMELİK MURATPAŞA BELEDİYESİ ENGELLİLERE YÖNELİK YÖNETMELİK 1.GENEL HÜKÜMLER 1.1. Amaç Engelliler ve yaşlıların (güçsüzlerin) sağlıklı insanlar gibi zorlanmadan yaşamlarını sürdürebilmeleri, fiziksel çevrenin

Detaylı

EK II: AÇIK ALANLAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU

EK II: AÇIK ALANLAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU A. YAYA KALDIRIMLARI Bu form TS 9111, TS 12576, TS ISO 23599, TS 13536, asansörlerle ilgili standardlar ve ilgili diğer standardlar esas alınarak hazırlanmıştır. ''SORUNUN İDARİ PARA CEZASINA ESAS SORU

Detaylı

ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMLARI

ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMLARI ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMLARI Ankara, 2017 ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMLARI Editörler İshak ÇİFTÇİ Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ Yayına Hazırlayanlar İshak ÇİFTÇİ Dr. Deniz ÇAĞLAYAN

Detaylı

EK 2:AÇIK ALANLAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU

EK 2:AÇIK ALANLAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU EK II: AÇIK ALANLAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU D. OTOPARKLAR Bu form TS 9111, TS 12576, TS ISO 23599, TS 13536, asansörlerle ilgili standardlar ve ilgili diğer standardlar esas alınarak

Detaylı

ERİŞİLEBİLİR ESENLER

ERİŞİLEBİLİR ESENLER ERİŞİLEBİLİR ESENLER İçindekiler; 1. Erişilebilirlik ve Erişilebilir Kent Kavramı 2) Esenler İlçesinde Erişilebilirlik (Erişilebilir Esenler) 2.1. Erişilebilir Mahalle (Yavuz Selim Mahallesi) 2.2. Erişilebilir

Detaylı

2- TANIMLAR. 2.8- Rampa Bir arazinin, bir kara yolunun, bir demir yolu hattının yatay doğrultuya göre yokuş olan bölümü.

2- TANIMLAR. 2.8- Rampa Bir arazinin, bir kara yolunun, bir demir yolu hattının yatay doğrultuya göre yokuş olan bölümü. T.C. KONYAALTI BELEDİYESİ KONYAALTI İLÇESİ SINIRLARINDA YAŞAYAN ENGELLİ VE YAŞLILARIMIZIN HAYATLARININ KOLAYLAŞTIRILMASINA YÖNELİK UYGULANACAK ÇALIŞMA, USUL VE ESASLARINI BELİRLEYEN YÖNETMELİK 1- GENEL

Detaylı

Sayfa 1 EK 1: BİNALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU

Sayfa 1 EK 1: BİNALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU EK 1: BİNALAR İÇİN ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME VE DENETLEME FORMU Bu form TS 9111, TS 12576, TS ISO 23599, TS 13536, asansörlerle ilgili standardlar ve ilgili diğer standartlar esas alınarak hazırlanmıştır.

Detaylı

Turizm Tesislerinde Engelsiz İşletme Sınıflandırma Formu

Turizm Tesislerinde Engelsiz İşletme Sınıflandırma Formu . BİLGİLENDİRME - REZERVASYON ULAŞIM İşletmenin internet sayfasında kent ölçeğinde yapılan engelli düzenlemelerin tanıtıcı görsel, yazılı ve sesli bilgilendirmesinin yapılması (anlaşılabilir, büyük puntolu

Detaylı

Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler

Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler Ağustos 2011 Türkiye Bankalar Birliği nde, engelli vatandaşların bankaların sunduğu ürün ve hizmetlerden, sorunsuz

Detaylı

ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE

ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE Bir mimar, bir doktor, bir öğretmen hatta bir din adamı ya da siyaset adamı, tek başına insanların yaşamını düzeltemez.çünkü hepsi yaşamın yalnız

Detaylı

AÇIK ALANLAR İÇİN TESPİT FORMU

AÇIK ALANLAR İÇİN TESPİT FORMU TESPİT YAPILAN YERİN ADRESİ: FORMU DOLDURAN KİŞİNİN BİLGİLERİ: AÇIK ALANLAR İÇİN İL: İLÇE: ADI: GSM: 1. SOYADI: ADRES: MESLEK/UNVAN: EMAİL: AÇIKLAMA Bilindiği üzere ulaşılabilirlik konusunda gerekli çözümlerin

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

Bölüm No. Kriter Puan A-TESİSİN KONUMU VE YAKIN ÇEVRESİ B- TESİSİN ENGELSİZ TURİZM POLİTİKASI. 3 puan

Bölüm No. Kriter Puan A-TESİSİN KONUMU VE YAKIN ÇEVRESİ B- TESİSİN ENGELSİZ TURİZM POLİTİKASI. 3 puan A-TESİSİN KONUMU VE YAKIN ÇEVRESİ B- TESİSİN ENGELSİ TURİM POLİTİKASI Tesisin bulunduğu bölgede ve yakın çevresinde, kamuya açık alanların (Yol, kaldırım, park, kamu binaları) engellilerin rahatça kullanımına

Detaylı

Erişilebilir Karayolu Ulaşımı: Kavramlar ve uluslararası iyi uygulama örnekleri

Erişilebilir Karayolu Ulaşımı: Kavramlar ve uluslararası iyi uygulama örnekleri Erişilebilir Karayolu Ulaşımı: Kavramlar ve uluslararası iyi uygulama örnekleri Julie BABINARD Çevre ve Sosyal Kalkınma Uzmanı, Ulaşım, Dünya Bankası Özet 1. Ulaşımda erişilebilirlik niye önemlidir 2.

Detaylı

UŞAK İLİ İSMETPAŞA CADDESİ ve ÇEVRESİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ

UŞAK İLİ İSMETPAŞA CADDESİ ve ÇEVRESİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programı UŞAK İLİ İSMETPAŞA CADDESİ ve ÇEVRESİ ERİŞİLEBİLİRLİK SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ KSUY 5119 KAMUSAL

Detaylı

Mevzuatta Kaygan Zemin

Mevzuatta Kaygan Zemin Mevzuatta Kaygan Zemin 378 sayılı Engelliler Kanunu erişilebilirlik standartlarına uygun olmayan yapılı çevre uygulamalarına idari para cezası verilmesini emrediyor. Kanunun geçici 2 ve 3 maddeleri kamu

Detaylı

3- Mekân ana girişlerinin standartları;

3- Mekân ana girişlerinin standartları; Ulaşılabilirlik; kısa anlatımı ile insan yaşamındaki bütün mekânların, alanların, inşa edilmiş mimari çevrelerin, yapıların, ulaşım sistemlerinin, insanlar için açık, rahatlıkla erişilebilir ve kullanılabilir

Detaylı

1. TRAFİK EĞİTİM PARKI İÇERSİNDE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL SINIF

1. TRAFİK EĞİTİM PARKI İÇERSİNDE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL SINIF İSTANBUL DA ENGELLİLERE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN UYGULAMALAR 1. TRAFİK EĞİTİM PARKI İÇERSİNDE ENGELLİLER İÇİN ÖZEL SINIF Topkapı Trafik Eğitim Parkında engelliler için özel tasarlanmış sınıfta her hafta düzenli

Detaylı

Eşit yaşam hakkı, herkes için erişilebilir alanlar oluşturmaktır. www.medlis.com.tr

Eşit yaşam hakkı, herkes için erişilebilir alanlar oluşturmaktır. www.medlis.com.tr Eşit yaşam hakkı, herkes için erişilebilir alanlar oluşturmaktır. Ortopedik Engelli Erişim Uygulamaları Görme ve İşitme Engelli Erişim Uygulamaları 1. Bina Erişim Çözümleri 1. Hissedilebilir Yüzey Uygulamaları

Detaylı

Yön ve İşaret Levhaları

Yön ve İşaret Levhaları BÖLÜM-18 Yön ve İşaret Levhaları 1. Tanım İşaret levhaları, kamusal alanlara yetkili kurumlarca yerleştirilmiş, geçici ya da kalıcı toplum hizmetine sunulmuş, görsel ya da işlevsel öğelerdir. Özellikle

Detaylı

2016 Yollar ve Binalar (Değişiklik 1) Tüzüğü

2016 Yollar ve Binalar (Değişiklik 1) Tüzüğü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2016 Yollar ve Binalar (Değişiklik 1) Tüzüğü Resmi Gazete Sayı 157 Tarih 29.11.2016 A E 754 Şehir Planlama Dairesi Lefkoşa Bu döküman, Resmi Gazete Yayınlanmış 2016 Yollar

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 9111. Kasım 2011 ICS 11.180.01; 91.040.30

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 9111. Kasım 2011 ICS 11.180.01; 91.040.30 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 9111 Kasım 2011 ICS 11.180.01; 91.040.30 ÖZÜRLÜLER VE HAREKET KISITLILIĞI BULUNAN KİŞİLER İÇİN BİNALARDA ULAŞILABİLİRLİK GEREKLERİ The requirements of accessibility in

Detaylı

PLAS ANTİ SLİP PLAS ANTİ SLİP İLE KAYGAN YÜZEYLERE SON. KAYGAN ZEMİNLER SAĞLIĞINIZ VE GÜVENLİĞİNİZ İÇİN TEHLİKE TEŞKİL EDER.

PLAS ANTİ SLİP PLAS ANTİ SLİP İLE KAYGAN YÜZEYLERE SON. KAYGAN ZEMİNLER SAĞLIĞINIZ VE GÜVENLİĞİNİZ İÇİN TEHLİKE TEŞKİL EDER. PLAS ANTİ SLİP PLAS ANTİ SLİP İLE KAYGAN YÜZEYLERE SON. KAYGAN ZEMİNLER SAĞLIĞINIZ VE GÜVENLİĞİNİZ İÇİN TEHLİKE TEŞKİL EDER. PLAS ANTİ SLİP "YERLİ ÜRETİMDİR." Perpa Ticaret Merkezi B. Blok Kat:13 No:2442

Detaylı

ERİŞİLEBİLİRLİK MEVZUATI VE ERİŞİLEBİLİR ASANSÖRLERİN ÖZELLİKLERİ

ERİŞİLEBİLİRLİK MEVZUATI VE ERİŞİLEBİLİR ASANSÖRLERİN ÖZELLİKLERİ Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 21 ERİŞİLEBİLİRLİK MEVZUATI VE ERİŞİLEBİLİR ASANSÖRLERİN ÖZELLİKLERİ Deniz Çağlayan Gümüş Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı dgumus@aile.gov.tr ÖZET Ülkemizde

Detaylı

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR Gülşen NARİN Mavi Bayrak Ulusal Koordinatör Yardımcısı www.mavibayrak.org.tr 1 SUNUM İÇERİĞİ İstatistiksel Veriler İlgili

Detaylı

PEYZAJ PROJELERİNDE, ENGELLİLER İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN STANDARTLAR ve ENGELLİLERE YÖNELİK ÖRNEK ÇALIŞMALAR. : Yeliz OLGUN

PEYZAJ PROJELERİNDE, ENGELLİLER İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN STANDARTLAR ve ENGELLİLERE YÖNELİK ÖRNEK ÇALIŞMALAR. : Yeliz OLGUN PEYZAJ PROJELERİNDE, ENGELLİLER İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN STANDARTLAR ve ENGELLİLERE YÖNELİK ÖRNEK ÇALIŞMALAR : Yeliz OLGUN empati Kaldırımlar Tüm yayaların rahatça hareket edebilmeleri için yaya kaldırımı

Detaylı

TEKLİF. Özel Tek Kompenant Dolgulu Yapıştırıcı Dahil..(1 M/ TÜL)..8 TL+KDV T.C.BAYINDIRLIK POZ NUMARALARI: 04.032/20A,20B,20C/21A

TEKLİF. Özel Tek Kompenant Dolgulu Yapıştırıcı Dahil..(1 M/ TÜL)..8 TL+KDV T.C.BAYINDIRLIK POZ NUMARALARI: 04.032/20A,20B,20C/21A TEKLİF Sayın : SATINALMA YETKİLİSİ Referans No : 887/88/4851/./0.../2013 Aşağıda teknik özellikleri ölçü ve (Kalınlık,m2/kg.)ayrıntıları bulunan, Yoğun Yaya Trafiği Kullanım Onaylı Kilitli Anti statik,

Detaylı

ONAYLIDIR TEKLİF : SATINALMA YETKİLİSİ

ONAYLIDIR TEKLİF : SATINALMA YETKİLİSİ TEKLİF Sayın : SATINALMA YETKİLİSİ Referans No : 887/88/4851/ /../201. Aşağıda teknik özellikleri ölçü ve (Kalınlık,m2/kg.)ayrıntıları bulunan, Yoğun Yaya Trafiği Kullanım Onaylı Kilitli Anti statik, Anti

Detaylı

RAYLI SĠSTEM PROJELERĠNDE ÖZÜRLÜ UYGULAMALARI

RAYLI SĠSTEM PROJELERĠNDE ÖZÜRLÜ UYGULAMALARI RAYLI SĠSTEM PROJELERĠNDE ÖZÜRLÜ UYGULAMALARI AĞUSTOS 2011 Giriş : Raylı Sistem Müdürlüğü, yaptığı metro projelerinde ulusal ve uluslararası mevzuatlar, standartlar doğrultusunda özürlü vatandaşlara hizmet

Detaylı

DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark

DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark Şekil 4.7.9.11.7 Konut girişleri özel durumu olan engelli vatandaşların erişimlerine olanak sağlayacak nitelikte olmayıp

Detaylı

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI

DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI DÜŞEY SİRKÜLASYON ARAÇLARI Sirkülasyon, kelime anlamı olarak; insan akımı, deveran, gidip gelme hareketlerini ifade etmektedir. Düşey sirkülasyon ise insanların bir noktadan farklı bir kottaki noktaya

Detaylı

Marmaray. İstasyon Yapıları Tasarım Kriterleri. Nisan - 2011

Marmaray. İstasyon Yapıları Tasarım Kriterleri. Nisan - 2011 Marmaray İstasyon Yapıları Tasarım Kriterleri Nisan - 2011 MARMARAY Boğaz Geçişi Banliyö Demiryolu Hattı İSTASYONLAR MARMARAY İstasyonlar Tren Aralıkları Pik saatte tek yönde 75 000 yolcu 2 dakika ile

Detaylı

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları Engelleri Kaldıralım Ülkemizde kentsel yaşam çevreleri fiziksel yaşam düzenlemelerin yetersizliği ve çeşitli engeller nedeniyle engelliler tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Engellilerin toplum

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD ICS 91.100.10 TÜRK STANDARDI TASARISI tst 25 004 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 13536 Aralık 2012 ICS 11.180.01; 11.180.15 TS ISO 23599 UN UYGULAMASINA YÖNELİK TAMAMLAYICI STANDARD Complementary Turkish

Detaylı

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZİHİNSEL VE RUHSAL ENGELLİ BİREYLERE HİZMET VERECEK ÖZEL BAKIM MERKEZLERİNİN ÖZELLİKLERİ EKİM 2014 1 İÇİNDEKİLER 1- RUHSAL

Detaylı

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı: 45429200-010.06-93506 20/06/2014 Konu: Zihinsel ve Ruhsal Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri GENELGE

Detaylı

DERS 3. Mavi Kapak Kampanyası Neye Yarar? DÜZEY: 7. Sınıf

DERS 3. Mavi Kapak Kampanyası Neye Yarar? DÜZEY: 7. Sınıf DERS 3 Mavi Kapak Kampanyası Neye Yarar? DÜZEY: 7. Sınıf Kazanımlar: 1. Engelli, özürlü ve sakat kavramlarının kullanımlarını sorgular. 2. Engelli ayrımcılığının merhamet ve acıma üzerinden işlendiğini

Detaylı

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK

Laboratuar Tasarımı. Genel Gereksinimler. Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK Laboratuar Tasarımı Genel Gereksinimler Yrd. Doç. Dr. Emrah TORLAK 1. Genel Tehlikeli materyallerin kullanımı ve muhafazasının oluşturduğu riskler nedeni ile laboratuarlar ve laboratuar dışı aktivitelerin

Detaylı

İÇİNDEKİLER DÜNYADA, AVRUPA'DA VE TÜRKİYE'DE ENGELLİLİK DURUMU 2. ENGELLİ KULLANICILARIN SINIFLANDIRILMASI... 26 2.1. ZİHİNSEL ENGELLİLER...

İÇİNDEKİLER DÜNYADA, AVRUPA'DA VE TÜRKİYE'DE ENGELLİLİK DURUMU 2. ENGELLİ KULLANICILARIN SINIFLANDIRILMASI... 26 2.1. ZİHİNSEL ENGELLİLER... İÇİNDEKİLER Sayfa İÇİNDEKİLER.......i TABLOLAR LİSTESİ..vi ŞEKİLLER LİSTESİ... vii RESİMLER LİSTESİ. KISALTMALAR DİZİNİ......xx GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM ENGELLİLİK TANIMI DÜNYADA, AVRUPA'DA VE TÜRKİYE'DE

Detaylı

www.engellitutamaklari.com

www.engellitutamaklari.com ENGELLİ STANDARTLARI Bedensel engelliler için öngörülen standartlarda; tekerlekli sandalye boyutları, tekerlekli sandalyenin hareket etmesi için gerekli alan ve tekerlekli sandalyede oturan birinin uzanma

Detaylı

DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark

DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark DEMO : Purchase from Yaşlı www.a-pdf.com Dostu Kent Amasya to remove the watermark Şekil 4.7.9.6.2 Mahallede yer alan mahalle içi ve mahalleye girişi sağlayan yollar 8-10 m civarında olup, kullanım açısından

Detaylı

KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR

KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR GENEL HÜKÜMLER HER YAPI YETERLİ KAÇIŞ YOLLARI İLE DONATILMALI ISI, DUMAN VE PANİKTEN KORUYACAK ŞEKİLDE TASARLANMALI YAPININ KULLANIM SINIFINA, KULLANICI

Detaylı

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında.

Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Tarih : 16.04.2014 Sayı : 04-14-390 T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ne ANKARA Konu: Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği nin uygulamaları hakkında. Bakanlığınız tarafından

Detaylı

ENGELSİZ HASTANELER G E L O K ADANA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

ENGELSİZ HASTANELER G E L O K ADANA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ 2013 E ADANA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ N Y G E L O K ENGELSİZ HASTANELER EDİTÖRLER: YRD.DOÇ.DR. İSMAİL GÜNEŞ UZ.DR. KEMAL KİRAZ TEVFİK DOĞAN MALİ MÜŞAVİR/BAĞIMSIZ DENETÇİ ADANA KAMU

Detaylı

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MEVKİİ : YAPI NİZAMI : BLOK : KAT : DAİRE : ARSA ALANI : Projedeki ölçülere uygun olarak inşaat yapılacaktır. TAŞIYICI SİSTEM : Betonarme karkas sistemi ile yapılacaktır.

Detaylı

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar;

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar; DUVARLAR Yapılarda bulunduğu yere göre, aldığı yükleri temele nakleden, bina bölümlerini birbirinden ayıran, bölümleri çevreleyen ve yapıyı dış tesirlere karşı koruyan düşey yapı elemanlarına duvar denir.

Detaylı

APARTMANLAR KONTROL FORMU

APARTMANLAR KONTROL FORMU SORU E H ÖNERİ 1. Apartmanın sokak numarası gece ve gündüz görülebilecek durumda mı? 2. Apartman dairelerinin numaraları var mı? 3. Apartmana giren kişiler için geçiş kontrolü var mı? 4. Apartman, site

Detaylı

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR

MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR MERDİVENİ OLUŞTURAN ELEMANLAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ne bağlı okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında kullanılan temel donatım malzemelerinin sadece sağlık, güvenlik, kullanışlılık ve yaş grubunun

Detaylı

ENGELSİZ ERİŞİM ENGELSİZ ERİŞİM

ENGELSİZ ERİŞİM ENGELSİZ ERİŞİM ENGELSİZ ERİŞİM Dünyada 600 milyon dan fazla insan engelli olarak kabul ediliyor. Ülkemizde ise özel bakıma ve eğitime ihtiyacı olan 8,5 milyon civarında engelli insanımız bulunmaktadır.sadece Zeytinburnu

Detaylı

Bölümü Öğretim Üyesi Mimar. Mimarlık Bölümü Mimar. Bölümü Özel Eğitim Öğretmeni. Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yapı Eğitimi

Bölümü Öğretim Üyesi Mimar. Mimarlık Bölümü Mimar. Bölümü Özel Eğitim Öğretmeni. Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yapı Eğitimi EDİTÖR: Doç.Dr. Hülagü KAPLAN, Yrd.Doç.Dr. Ülkü YÜKSEL, Yrd.Doç.Dr. A. Burcu GÜLTEKİN, Öğr.Gör.Dr. Can GÜNGÖR, Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT Kesit çıkarma ve Merdivenler MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye arasında muntazam aralıklı, yatay

Detaylı

CAM KORKULUK SİSTEMLERİ

CAM KORKULUK SİSTEMLERİ 0 CAM KORKULUK SİSTEMLERİ Profiller - Zemine Monte Edilen (Zemin Üzeri) Cam Korkuluklar 5-57mm Alt Baza 80mm Alt Baza 00mm Takviyeli Alt Baza 00mm Takviyeli Uzun Alt Baza Zemine Gömülen (Zemin İçi) Cam

Detaylı

TS9111,TS12559 VE TS ISO

TS9111,TS12559 VE TS ISO Biz Kimiz? RA-ME Sağlıklı Yaşam ve Rehabilitasyon Kimdir? Her Uzun Yolculuk, Büyük Deneyimlerle Başlar... 2011 yılında İzmir de kurulan firmamız Engelli Sektöründe ithal ve yerli ürün satışı ve imalatı

Detaylı

DERS 3. Herkes İçin Eğitim

DERS 3. Herkes İçin Eğitim DERS 3 Herkes İçin Eğitim DERS 3 Herkes İçin Eğitim * Seviye: 3-4. sınıf Süre: 60-80 dakika Amaçlar: 1. Erişilebilirliğin kapsamının fiziki düzenlemelerle sınırlı olmadığını fark etmek 2. Eğitimde erişilebilirliğin

Detaylı

Seramik / Banyo. Küvet Kenar Profilleri 02. Küvet Kenar Profilleri Tezgah süpürgelikleri. Küvet - Lavabo Kenar Bantları 04. PVC Fayans Profilleri 05

Seramik / Banyo. Küvet Kenar Profilleri 02. Küvet Kenar Profilleri Tezgah süpürgelikleri. Küvet - Lavabo Kenar Bantları 04. PVC Fayans Profilleri 05 Küvet Kenar Profilleri 02 Küvet Kenar Profilleri Tezgah süpürgelikleri 03 Küvet - Lavabo Kenar Bantları 04 PVC Fayans Profilleri 05 Fayans Profilleri 06 Fayans Profilleri 07 Bitim Profilleri Tesisat Süzgeçleri

Detaylı

ENGEL-SİZ HAYATLAR PROJESİ. Talep Sahibi (Adı-Soyadı) : Melek Bozdoğan, Fikri Yılmaz,Nur Evrim Erol, Besi Oturan

ENGEL-SİZ HAYATLAR PROJESİ. Talep Sahibi (Adı-Soyadı) : Melek Bozdoğan, Fikri Yılmaz,Nur Evrim Erol, Besi Oturan Kısım 1: Projenin Tanımı ve Talebi ENGEL-SİZ HAYATLAR PROJESİ Talep Sahibi (Adı-Soyadı) : Melek Bozdoğan, Fikri Yılmaz,Nur Evrim Erol, Besi Oturan Talep Tarihi: 15 Mart 2010 Projenin Konusu ve Açıklaması:

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-2 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter YIĞMA BİNA

Detaylı

ŞEHİR İÇİ YOLLARDA BİSİKLET YOLLARI, BİSİKLET İSTASYONLARI VE BİSİKLET PARK YERLERİ TASARIMINA VE YAPIMINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM

ŞEHİR İÇİ YOLLARDA BİSİKLET YOLLARI, BİSİKLET İSTASYONLARI VE BİSİKLET PARK YERLERİ TASARIMINA VE YAPIMINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM ŞEHİR İÇİ YOLLARDA BİSİKLET YOLLARI, BİSİKLET İSTASYONLARI VE BİSİKLET PARK YERLERİ TASARIMINA VE YAPIMINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar MADDE 1-(1)

Detaylı

(Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi)

(Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi) (Aydınlatma, Priz, Zayıf Akım Sembolleri Çizimi) Aydınlatma, priz, zayıf akım sembolleri. Proje Kapağı Projenin en başında projeyi oluşturan mühendis ya da mühendislik firmasınca proje ile ilgili bilgileri

Detaylı

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA KAT PLANI PLANLAR ( UYGULAMA PROJESİ AŞAMASINDA) Bütün kat planları birebir çizilir, tekrar eden katlar için açıklama yazılır.

Detaylı

HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME

HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME www.erisilebiliristanbul.com 1 GİRİŞ Erişilebilirlik, şehirde yaşayan bütün bireylerin, şehrin sunduğu kamusal

Detaylı

ERİŞİLEBİLİR TUZLA. Belediye Başkanlığımızca Yapılan Ve Herkes İçin Erişilebilir Standartlara Sahip Sağlık Kuruluşları Ve Sosyal Hizmet Binaları

ERİŞİLEBİLİR TUZLA. Belediye Başkanlığımızca Yapılan Ve Herkes İçin Erişilebilir Standartlara Sahip Sağlık Kuruluşları Ve Sosyal Hizmet Binaları ERİŞİLEBİLİR TUZLA Tuzla Belediyesi engellilerin ve engelli ailelerinin sosyal hayata uyumunu sağlamak için engelsiz yaşam sunarak, yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlıyor. Bu Amaç çerçevesinde Tuzla

Detaylı

HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME

HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR VE KULLANILABİLİR FİZİKSEL ÇEVRE VE YAPILAR İÇİN EK TEKNİK ŞARTNAME www.erisilebiliristanbul.com 1 GİRİŞ Erişilebilirlik, şehirde yaşayan bütün bireylerin, şehrin sunduğu kamusal

Detaylı

AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ İSKENDERUN İRTİBAT BÜROSU İLE İLGİLİ YAPILACAK OLAN ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİNE DAİR AÇIKLAMALAR

AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ İSKENDERUN İRTİBAT BÜROSU İLE İLGİLİ YAPILACAK OLAN ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİNE DAİR AÇIKLAMALAR AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ İSKENDERUN İRTİBAT BÜROSU İLE İLGİLİ YAPILACAK OLAN ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİNE DAİR AÇIKLAMALAR 1. Kırım, Sökme ve Temizlik Zemin katta duvarda yer alan ahşaplar sökülecek, projeye

Detaylı

ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ERİŞİLEBİLİRLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENGELLİLERİN KAMUSAL ALANLARA VE PLAJLARA ERİŞİMİ KONUSUNDA BELEDİYELERİN YASAL YÜKÜMLÜLÜKLERİ * Engellilik, kişinin toplumsal

Detaylı

ERİŞİLEBİLİR ŞEHİR YÖNETMELİĞİ

ERİŞİLEBİLİR ŞEHİR YÖNETMELİĞİ Sayfa 1 / 185 Sayfa 2 / 185 ERİŞİLEBİLİR ŞEHİR YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ MADDE 1 Bu yönetmeliğin amacı Büyük Şehir Belediyeleri ve diğer Belediyelerin sınırları içerisindeki, engelli

Detaylı

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri. HissedilebilirYol.COM

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri. HissedilebilirYol.COM Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri HissedilebilirYol.COM Mevzuat ve Hissedilebilir Yüzey Erişilebilirlik, şehirde yaşayan bütün bireylerin, şehrin sunduğu kamusal hizmetlerin tümüne ulaşabilmesi

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 27 mayıs 2015 tarihinde yapılan riskli alanların tespitinde aşağıda belirtilen problemler tespit edilmiştir. Bu risklerin öncelikli yapılacak işler kapsamında değerlendirilmesi

Detaylı

Ek-1. Bisiklet Yolu Yapım ve Tasarımı İle İlgili Şekilller

Ek-1. Bisiklet Yolu Yapım ve Tasarımı İle İlgili Şekilller Ek-1 Bisiklet Yolu Yapım ve Tasarımı İle İlgili Şekilller Şekil 1- Yaya kaldırımında tek şeritli bisiklet yolu Şekil 2a- 1 Şekil 2b- Şekil 2 - Dar yaya kaldırımında tek şeritli bisiklet yolu (daraltılmış)

Detaylı

B i l g i l e n d i r m e

B i l g i l e n d i r m e B i l g i l e n d i r m e Kime : Banka Genel Müdürlükleri Kimden : T. Bankalar Birliği Genel Sekreterliği Konu : Engellilere yönelik bankacılık hizmetleri çalışma grubu Tarih : 20 Haziran 2012 Engelli

Detaylı

Bölümü Öğretim Üyesi Mimar. Mimarlık Bölümü Mimar. Bölümü Özel Eğitim Öğretmeni. Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yapı Eğitimi

Bölümü Öğretim Üyesi Mimar. Mimarlık Bölümü Mimar. Bölümü Özel Eğitim Öğretmeni. Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yapı Eğitimi EDİTÖR: Doç.Dr. Hülagü KAPLAN, Yrd.Doç.Dr. Ülkü YÜKSEL, Yrd.Doç.Dr. A. Burcu GÜLTEKİN, Öğr.Gör.Dr. Can GÜNGÖR, Arş.Gör. Dr. Necdet KARASU, Arş.Gör. Murat ÇAVUŞ, Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

Detaylı

T.C. ÇORLU BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI Fen İşleri Müdürlüğü

T.C. ÇORLU BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI Fen İşleri Müdürlüğü T.C. ÇORLU BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI Fen İşleri Müdürlüğü 2013 YILINDA ÇORLU MÜCAVİR ALANINDA İHTİYAÇ DUYULAN YAYA VE ARAÇ YOLLARININ 4.5, 6 ve 8 CM'LİK KİLİTLİ PARKE TAŞI, KARE TAŞ, KUMLAMALI TAŞ, KÜP TAŞ,

Detaylı

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır.

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Projelerde EMO tarafından belirlenen semboller kullanılacaktır. Liste

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

T.C BAŞBAKANLIK ÖZÜRLÜLER İDARESİ BAŞKANLIĞI YAYINLARI ANKARA-HAZİRAN 2010. Genel Yayın No: 49 ISBN : 978-975-19-4679-9

T.C BAŞBAKANLIK ÖZÜRLÜLER İDARESİ BAŞKANLIĞI YAYINLARI ANKARA-HAZİRAN 2010. Genel Yayın No: 49 ISBN : 978-975-19-4679-9 T.C BAŞBAKANLIK ÖZÜRLÜLER İDARESİ BAŞKANLIĞI YAYINLARI ANKARA-HAZİRAN 2010 Genel Yayın No: 49 ISBN : 978-975-19-4679-9 Yayın Kurulu' nun 15.12.2009 tarih ve 62 sayılı kararı ve Başkanlık Makamının 16.12.2009

Detaylı

ÇOCUK İZLEM MERKEZİ (ÇİM) İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU

ÇOCUK İZLEM MERKEZİ (ÇİM) İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU ÇOCUK İZLEM MERKEZİ (ÇİM) İZLEME VE DEĞERLENDİRME FORMU İli/İlçesi: /. Birim Adı: Tarih:././... Birim Kodu: Adresi :. Telefon / Faks : / ÇİM Sorumlusu : Personel Sayısı :Uzman Tabip ( ) Tabip ( ) Psikolog

Detaylı

BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ GEREKLER

BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ GEREKLER BORU VE KAPLAR ÜZERİNDEKİ İŞARETLER İLE İLGİLİ ASGARİ 1 1. İçinde tehlikeli madde veya preparatların bulunduğu veya depolandığı kaplar ile bunları ihtiva eden veya taşıyan, görünür borular; yürürlükte

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 9111 Nisan 1991 ICS 91.040.30;11.180.01 1. Baskı ÖZÜRLÜ İNSANLARIN İKAMET EDECEĞİ BİNALARIN DÜZENLENMESİ KURALLARI Specifications for Designing Residential Buildings

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

Şekil Tekerlekli sandalye kullananlar için gerekli alan ölçüleri. Ölçüler cm dir. (TS 9111 Şekil A-3-4 değiştirilerek)

Şekil Tekerlekli sandalye kullananlar için gerekli alan ölçüleri. Ölçüler cm dir. (TS 9111 Şekil A-3-4 değiştirilerek) 56 Şekil 3.60. Tekerlekli sandalye kullananlar için gerekli alan ölçüleri. Ölçüler cm dir. (TS 9111 Şekil A-3-4 değiştirilerek) A.4 - TEKERLEKLİ SANDALYE DÖNÜŞ ALANI Tekerlekli sandalyenin 180 dönüşü için

Detaylı

01 MAYIS 31 MAYIS 2017 FAALİYET RAPORU

01 MAYIS 31 MAYIS 2017 FAALİYET RAPORU PROJE ADI KONU ve TARİH AUTOPIA AVM 01 MAYIS 31 MAYIS 2017 1. PROJE TANITIMI, YÖNETİM KURULU, SİTE YÖNETİM ORGANİZASYON ŞEMASI İstanbul ili, Esenyurt İlçesi, Gökevler Mahallesi Adnan Kahveci Mahallesi

Detaylı