SPK değişikliğe gitti. Borsadan çıkış zorlaşacak

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SPK değişikliğe gitti. Borsadan çıkış zorlaşacak"

Transkript

1 SPK değişikliğe gitti. Borsadan çıkış zorlaşacak Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) çok tartışılan ve borsadan çıkan şirket sayısını artırdığı öne sürülen Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakkında Tebliğ'de değişikliğe gitti. Buna göre borsadan çıkmak için gerekli pay oranı yüzde 95'ten yüzde 98'e çıktı. SPK'nın Temmuz ayında çıkış için belirlediği yüzde 95 oranının ardından bazı dev şirketler borsadan çıkmak için başvuru yapmıştı. BORSADAN ÇIKMAK ZORLAŞTI Uzmanlar SPK'nın yatırımcıyı korumak ve borsadan çıkan şirketlerin sayısını azaltmak için böyle bir uygulamaya gidildiğini belirtiyor. Sermaye Piyasası Kurulu nun Temmuz başında yayınladığı tedbir ile halka açıklık oranı yüzde 5 in altında olan şirketler için borsadan çıkışı kolaylaştırmasıyla birçok dev şirket için borsadan çıkışı kolaylaştırmıştı. Türk Demirdöküm, Petrol Ofisi, Mutlu Akü, Alternatif Bank, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri gibi firmalar bu hakkı kullanarak borsadan çıkmak için başvurmuştu. Yüzde 95 kuralı yıl sonuna kadar korunduğundan bu şirketlerin başvuru süreçleri sekteye uğramayacak. BORSAYA GİREN ŞİRKET İKİ YIL ÇIKAMAYACAK Ortaklık paylarının borsada işlem görmeye başlamasından itibaren iki yıl süreyle ortaklıktan çıkarma veya satma hakkının kullanılamayacağı belirlenen tebliğ ile ayrıca, Kurula yapılmış mevcut başvurular için şu düzenleme getirildi: "Kurula ortaklıktan çıkarma hakkının kullanılabilmesine yönelik olarak yapılmış başvuruların sonuçlandırılmasında, hakim ortağa ortaklıktan çıkarma hakkını kullanıp kullanmak istemediğini yeniden değerlendirebilmesi için bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren bir aylık süre tanınır. Bu

2 sürede satma hakkı kullanılamaz. Hakim ortağın ortaklıktan çıkarma hakkını kullanmaktan vazgeçtiğini kamuya açıklaması durumunda satma hakkının kullanılmasına başlanılması için hakim ortağın ek pay alması gerekir. Hakim ortağın ortaklıktan çıkarma hakkını kullanmak istediğini kamuya açıklaması durumunda ise, satma hakkının kullanımına ilişkin hak düşürücü süre kamuya yapılan söz konusu açıklama tarihi itibariyle başlar. Hakların kullanım bedelinin hesaplanmasında başlangıç tarihi olarak ise hakim ortağın ortaklıktan çıkarma hakkının kullanımına ilişkin kamuya yaptığı ilk açıklama tarihi esas alınır." TCMB'nin toplam rezervleri arttı TCMB'nin toplam rezervleri, 7 Kasım Cuma günü ile biten haftada 605 milyon dolar artarak 132 milyar 893 milyon dolara yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervleri, 7 Kasım Cuma günü ile biten haftada 605 milyon dolar artarak 132 milyar 893 milyon dolara yükseldi. TCMB Haftalık Para ve Banka İstatistiklerine göre, brüt döviz rezervleri 7 Kasım ile biten haftada 622 milyon dolar arttı ve 112 milyar 710 milyon dolardan, 113 milyar 332 milyon dolara çıktı. TCMB'nin 31 Ekim'de 132 milyar 288 milyon dolar olan toplam rezervleri, 605 milyon dolarlık artışla 7 Kasım itibarıyla 132 milyar 893 milyon dolara ulaştı. Altın Rezervleri ise 7 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre 17 milyon dolar azalarak 19 milyar 561 milyon dolara düştü. Altın rezervleri 31 Ekim haftasında 19 milyar 578 milyon dolar düzeyindeydi.

3 Türkiye'de altına talep sert düştü Küresel altın talebi, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 929 ton olarak gerçekleşti. Türkiye'de ise altına olan talep sert düşüş yaşadı Dünya Altın Konseyinin, 2014 Üçüncü Çeyrek Altın Talebi Trendleri Raporu'na göre, mücevherat tüketicilerinin satın aldığı altın, üçüncü çeyrekte, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 düşerek 534 ton oldu. Söz konusu dönemde sikke ve külçe altın talebi ise yüzde 6 artarak 204 tona ulaştı. Üçüncü çeyrekte Hindistan'daki yatırımcılar 183, Çin 'deki yatırımcılar ise 147 ton mücevherat satın aldı. Yılın 3. çeyreğinde ABD'de altın talebi ise yüzde 4 artışla 38 tona yükseldi. Türkiye'de ise altına olan talep sert düşüş yaşadı. Geçen yıl Temmuz-Eylül döneminde 29,8 ton olan Türkiye'nin altın talebi, bu yıl aynı dönemde yüzde 13 azalarak 25,8 tona geriledi. Bunun yanında, Çin'in toplam altın talebi 3. çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 düşüşle 182,7 ton oldu. Hindistan'da ise altına talep arttı. Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 161,6 ton olan talep, bu yıl aynı dönemde 225,1 tona yükseldi. Böylece Hindistan altın talebinde Çin'i geride bırakmış oldu. Rusya'da altın talebi yüzde 1, İngiltere 'da yüzde 18 yükseldi.

4 Borsa yatırım fonlarının da altına yatırımları yüzde 6 artarak 204 ton olarak gerçekleşti. Bu yılın ikinci çeyreğinde küresel altın talebi geçen yıla göre yüzde 16 azalarak 964 ton olarak gerçekleşmişti. İkinci çeyrekte 1,288 dolar seviyelerinde işlem gören altının ons fiyatı, son haftalarda 1,155 dolara düştü. Eylül ayı cari açık verileri açıklandı! Merkez Bankası Eylül ayına ait cari açık rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre cari açık yılın en düşük seviyesinde... Merkez Bankası Eylül ayı cari açık rakamlarını açıkladı. 2.2 MİLYAR dolar GELDİ Türkiye'nin cari işlemler açığı 2014 yılı eylül ayında 2 milyar 224 milyon dolar olarak gerçekleşerek yine beklentilerin altında geldi. Cari açıkyıllıklandırılmış bazda 46 milyar 731 milyon dolar oldu MİLYAR DOLAR AZALDI Cari açık Ocak-Eylül döneminde ise açıklanan son rakamlarla birlikte 30,86 milyar dolar oldu.cari açık geçen yılın aynı dönemine göre 18 milyar 303 milyon dolar azaldı.

5 BEKLENTİ 2.6 MİLYAR DOLARDI Eylül ayında 2.2 milyar dolar gelen cari açıkla ilgili ekonomistlerin beklentisi ise 2.6 milyar dolar şeklinde ifade edilmişti. GERİLEMEDEKİ ETKENLER Bu gerilemede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 15 milyar 448 milyon dolar azalarak 45 milyar 174 milyon dolara düşmesi, net hizmet gelirlerinin 2 milyar 211 milyon dolar artarak 20 milyar 125 milyon dolara yükselmesi ve birincil gelir açığının 802 milyon dolar azalarak 6 milyar 630 milyon dolara gerilemesi etkili oldu. Seyahat gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyar 754 milyon dolar tutarında artarak 23 milyar 36 milyon dolara, seyahat giderleri de 241 milyon dolar tutarında artarak 3 milyar 646 milyon dolara ulaştı. HSBC'nin Türkiye'deki 2.7 milyon müşterisinin kart bilgileri çalındı. Türkiye'de Advantage Kart markası ile tanınan banka, konuyla ilgili olarak tüm resmi kurumlara ve savcılığa başvuruda bulundu. Bankadan yapılan açıklamada "Müşterilerimiz açısından bu olaydan kaynaklanan herhangi bir finansal risk bulunmamaktadır. Müşterilerimiz, bankacılık işlemlerine güvenli bir şekilde devam edebilirler" diyor. HSBC, kredi kartları ile ilgili şok gelişmeyi yaptığı bir basın açıklaması ile duyurdu. Açıklama şöyle: "Bankamız, yakın zamanda kredi kartları ve banka kartları sistemlerine yönelik bir siber saldırı tespit etmiş ve durdurmuştur. Olayla ilgili

6 başlattığımız inceleme, BDDK ve ilgili diğer resmi kurumlarla ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği içerisinde devam etmektedir. Ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığı na konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulmuştur. Bankamızın kart operasyonları normal akışına uygun olarak sürmektedir. Söz konusu olay neticesinde, yaklaşık 2.7 milyon müşterimize ait kart ve kartın bağlı bulunduğu hesap numarası, kart son kullanım tarihi ve kart sahibi ismine ulaşılmıştır. Müşterilerimize ait başka herhangi bir finansal veya kişisel bilgiye ulaşıldığına dair bir bulgu yoktur. Tüm işlemler için kontrol ve izleme düzeyleri artırılmış, ilave güvenlik önlemleri uygulamaya alınmıştır. Müşteri bilgilerinin gizliliği ve güvenliği, en büyük önceliğimizdir. Tüm müşterilerimize Bankamız tarafından gerekli bilgilendirme yapılmış ve özür dilenmiştir. Müşterilerimiz açısından bu olaydan kaynaklanan herhangi bir finansal risk bulunmamaktadır. Müşterilerimiz, bankacılık işlemlerine güvenli bir şekilde devam edebilirler." Ayrılık çanları korkutuyor İngiltere'nin AB'den ayrılması konusundaki söylemler ekonomiyi tedirgin ediyor.

7 İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmak için referandum düzenleyeceğini giderek daha sık dile getirmesi özellikle uluslararası finans kuruluşları arasında endişeye sebep oluyor. İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron'un, gelecek yıl mayıs ayında yapılacak genel seçimi kazanması halinde AB ile ilişkilerde müzakereler yürütmek ve 2017 yılının sonuna kadar birlikten ayrılmakla ilgili referandum yapmak istediğini giderek daha yüksek tonda dile getirmesi uluslararası finans kuruluşları arasında endişe kaynağı oldu. İngiltere basınında özellikle, merkezi ABD'de olan Bank of America, Citigroup ve Morgan Stanley gibi önde gelen finans devlerinin, İngiltere'nin AB'den çıkması halinde operasyonlarını İrlanda'ya taşıyabileceği öne sürülüyor. Asya ve ABD merkezli uluslararası finans kuruluşlarının Avrupa'nın en büyük finans merkezi olan Londra'ya yatırım yapması beraberinde 28 AB ülkesinde doğrudan faaliyet gösterme kolaylığı sağlıyor. İngiltere'nin AB'den çıkma kararı alması durumundaysa İngiltere'de bulunan uluslararası finans kuruluşlarının faaliyetlerinin sadece Birleşik Krallık'la sınırlı kalmasından korkuluyor.

8 Öte yandan finans uzmanlarına göre İngiltere, AB'nin bir dizi reformdan geçmesi için AB'den ayrılmak üzere 2017 yılında düzenlenmesi planlanan referandumu adeta bir koz olarak kullanmaya çalışıyor. Londra merkezli finans uzmanları arasında İngiltere'nin asıl niyetinin AB'den ayrılmak değil onu dönüştürmek ve müzakere sürecinde daha fazla kazanım elde etmek olduğu düşünülüyor. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan merkezi Londra'da bulunan Sherman & Sterling uluslararası hukuk şirketinin ortaklarından ve Küresel Finansal Kurumlar Danışmanlığı ve Finansal Denetim Grubu Başkanı Barney Reynolds da bazı uluslararası kuruluşların olası çıkış senaryolarını değerlendirdiğini doğruladı. Reynolds, "Büyük ihtimalle bu kuruşlar İngiltere dışında şube ya da iştirak kurma yoluna giderler. Burada kuracakları birimlerde perakende bankacılığı ve diğer bazı operasyonlarını yürütebilirler. Buna rağmen ben verilen finansal hizmetin birçok unsurunun yine de İngiltere'den sürdürülmeye devam edilebileceğini düşünüyorum" dedi. İngiltere'den çıkan kuruluşlar İrlanda'ya gidebilir İngiltere'nin AB'den çıkmaya karar vermesi halinde uluslararası finans kuruluşları için İrlanda'nın öncelikli seçenek olarak öne çıkabileceğini belirten Reynolds, "Yasal çerçevesi ve İngilizce konuşulması sebebiyle İrlanda'da şube ya da iştirak kurması düşünülebilir. Nispeten operasyonları taşımak için kolay bir yer" dedi. İrlanda'da finansal kaynakların yine de Londra'ya oranla nispeten daha düşük olduğunun altını çizen Reynolds, uluslararası finans kuruluşlarının Frankfurt ve Lüksemburg gibi finans merkezlerini de değerlendirebileceğine dikkat çekti. Öte yandan Reynolds, İngiltere'nin AB'den referandum sonucunda çıkma kararı alması halinde yine de uluslararası finans kuruluşları için devam eden düşük büyüme sebebiyle Avrupa'da yatırım yapmanın cazip olmadığını belirtti. Mevcut durumda İngiltere'nin AB'den ayrılmasının, finans kuruluşları üzerindeki kar zarara etkisinin hesaplamasını yapmanın son derece güç olduğunu belirten Reynolds, "Eğer İngiltere AB'den ayrılırsa bu durumun olası etkileri İngiltere'nin ne yapacağına bağlı... Eğer İngiltere vergi oranlarını azaltıp, rekabetini artırırsa bu durumdan fayda görebilir" diye konuştu.

9 İngiliz ekonomisi içinse 250'nin üzerinde yabancı bankanın ağırlıklı olarak Londra merkezli olmak üzere İngiltere'de faaliyet göstermesi ve Avrupa'daki operasyonlarını yönetmesi son derece önemli... İngiltere Hazinesi verilerine göre finans sektörü tek başına döneminde yaklaşık 1,4 milyon kişiye istihdam sağlarken, yaklaşık 27,5 milyar sterlin gelir vergisi toplanmasını sağlıyor. Uluslararası Para Fonu verilerine göreyse İngiltere finansal hizmetler ticaretinde toplamda yıllık ortalama 67 milyar sterlin fazla vererek, finansal hizmetlerde en büyük net ihracatçı olarak öne çıkıyor. İngiltere finansal hizmetler ticaretinin yaklaşık 3'te 1'ini ise sadece AB ile gerçekleştiriyor. Öte taraftan İngiltere'nin referandum sonunda Avrupa Birliği'nde ayrılması olasılığı Avrupa Merkez Bankası tarafından yakından izleniyor. Haziran ayında Avrupa Merkez Bankası üyelerinden Benoit Coeure, Atina'da katıldığı bir toplantıda, "Biz sermaye piyasalarını bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde bir şoka ihtiyacımız yok" ifadelerini kullanmıştı.

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 14 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Cari açıkta düşüş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nın (TCMB) açıkladığı Ağustos ayı ödemeler dengesi rakamlarına göre cari işlemler açığı, bir önceki

Detaylı

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 16 Kasım2018 YÖNETİCİ ÖZETİ İşsizlik oranı Ağustos ayında Temmuz ayına göre 0,3 puan artarak %11,1 seviyesine yükseldi. Piyasaların beklentisi % 11,2 seviyesindeydi. 2018 yılı Ekim

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016

HAFTALIK BÜLTEN 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016 HAFTANIN ÖZETİ ABD'de Noel tatilinin sonrasında geçtiğimiz hafta da yılsonu işlemleri nedeniyle yatay bantta dalgalı bir seyir izlendi. Avrupa piyasalarının, Noel tatilini yılbaşı

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER Altın, Fed sonrası 3 haftanın yükseğinde ABD merkez bankası Fed'in faiz oranlarının düşük kalmaya devam edeceğini bildirmesi ile, alternatif yatırım aracı

Detaylı

Bu Hafta Piyasalarda

Bu Hafta Piyasalarda 06 Nisan 2015 Bu Hafta Piyasalarda Geçtiğimiz hafta yurtiçinde beklenen 2014 büyüme rakamı %2,9 dördüncü çeyrek için ise %2,6 olarak açıklandı. Piyasa beklentisinin üzerinde gelen rakamlar Türkiye gibi

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 30 HAZİRAN 4 TEMMUZ 2014 USD/TL

HAFTALIK BÜLTEN 30 HAZİRAN 4 TEMMUZ 2014 USD/TL 30 HAZİRAN 4 TEMMUZ 2014 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta küresel piyasalar ABD istihdam verisi ve Janet Yellen in konuşmaları sonrasında rekor tazeledi. Beklenenden iyi gelen ABD ekonomik verileri FED

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) 315 10 00

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) 315 10 00 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:00 EUR Cari Hesap (Nis) AZ 27,3B 11:00 EUR Cari Hesap (Mevsimsel Olarak Ayarlanmamış) (Nis) AZ 32,3B 11:00 EUR Net Yatırım Akışı (Nis) AZ 21,8B

Detaylı

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 26 Kasım2018 YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye de Ekim ayında 2017 yılının Ekim ayına göre %19,2 oranında artışla 146 536 adet konut satışı gerçekleşti. İç talepteki yönelimlere ışık tutan veride,

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015

HAFTALIK BÜLTEN 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015 HAFTANIN ÖZETİ Piyasalar yoğun bir haftayı geride bırakırken haftanın öne çıkan konuları; Avrupa Merkez Bankası nın (AMB) toplantısı, hafta sonu Ankara da toplanan G-20 Maliye

Detaylı

11.12.2013 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

11.12.2013 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 11.12.2013 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Ekim ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi 2,9 Milyar dolar eksiyken, veri beklentilere paralel 2,89 milyar dolar açık olarak geldi. Ocak-Ekim arasındaki 2013 cari

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 9 ŞUBAT 2015 13 ŞUBAT 2015

HAFTALIK BÜLTEN 9 ŞUBAT 2015 13 ŞUBAT 2015 9 ŞUBAT 2015 13 ŞUBAT 2015 HAFTANIN ÖZETİ Küresel piyasalar, geçtiğimiz haftaya karamsar bir ortamda başladı ve hafta başında piyasalarda satıcılı bir seyir hakim oldu. Ancak hafta ortasında gelişen olaylarda

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum. Piyasalarda Öne Çıkanlar BRENT PETROL GBPUSD ALTIN EURUSD USDTRY

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum. Piyasalarda Öne Çıkanlar BRENT PETROL GBPUSD ALTIN EURUSD USDTRY IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Öne Çıkanlar BRENT PETROL GBPUSD ALTIN EURUSD USDTRY AB, süreci hızlandırmak istiyor Birleşik Krallık ın AB den ayrılma kararı alması sonrası

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 26 EKİM 2015 30 EKİM 2015

HAFTALIK BÜLTEN 26 EKİM 2015 30 EKİM 2015 26 EKİM 2015 30 EKİM 2015 HAFTANIN ÖZETİ Küresel piyasalar geçtiğimiz hafta Merkez Bankalarının aldığı kararlar ile yön buldu. Hafta başında Japonya Merkez Bankası ndan gelecek verilere odaklanan piyasalar

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM ABD Merkez Bankası FED, 18 Aralık tarihinde tahvil alım programında azaltıma giderek toplam tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER Fitch, Türkiye nin kredi notu ve görünümünü korudu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BBB- olarak korurken, kredi notunun Durağan olan görünümü de değiştirmedi.

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 06 Ağustos 2018 YÖNETİCİ ÖZETİ Haftalık Görünüm 2018 yılı Haziran ayında Türkiye nin ihracatı 2017 yılının aynı ayına göre %1,3 oranında azaldı. Ülkemize gelen yabancı turist sayısında

Detaylı

Teknik Bülten. 17 Haziran 2016 Cuma

Teknik Bülten. 17 Haziran 2016 Cuma Güne Başlarken İngiltere İşçi Partisi Milletvekili Jo Cox, seçmenleriyle buluşmak için gittiği, İngiltere'nin kuzeyindeki seçim bölgesi olan West Yorkshire'da silahlı saldırı sonucu vurulmasının ardından

Detaylı

Kasım. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Kasım. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 02 Kasım Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Avrupa Bölgesi PMI verileri umut verdi Bugün açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi İmalat Sanayi Endeksi (PMI) Ekim ayında bir önceki aya göre artış göstererek

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 08 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Sanayi üretimi beklentilerden iyi TÜİK tarafından bugün açıklanan sanayi üretimi verileri beklentilerden iyi geldi. Ağustos ayı mevsim ve takvim etkisinden

Detaylı

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Ocak ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -5,2 Milyar doların altında -4,88 milyar dolar olarak geldi. Ocak ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:00 EUR Almanya İşletme Beklentileri (Haz) ORTA 101,2 101,6 11:00 EUR Almanya Mevcut Değerlendirme (Haz) ORTA 114,0 114,2 11:00 EUR Almanya

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 11 TEMMUZ 15 TEMMUZ 2016 USD/TL

HAFTALIK BÜLTEN 11 TEMMUZ 15 TEMMUZ 2016 USD/TL 11 TEMMUZ 15 TEMMUZ 216 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz haftalarda İngiltere referandumundan Brexit yönünde karar çıkması ile yatırımcılar İngiltere ekonomisine odaklandı. Tek aday olan Theresa May Başbakanlık

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 10 Aralık Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU TÜİK üçüncü çeyrek GSYH verilerini açıkladı Bugün açıklanan verilere göre, üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmininde, 2015 yılının üçüncü

Detaylı

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 03 Aralık2018 YÖNETİCİ ÖZETİ TÜİK tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksi verisine göre Kasım ayında tüketici fiyatları Ekim ayına göre %1,44 oranında düşerken, geçtiğimiz yılın

Detaylı

USDTRY HAFTALIK TEMEL/TEKNİK GÖRÜNÜM

USDTRY HAFTALIK TEMEL/TEKNİK GÖRÜNÜM 17 Kasım 2014 Yurtiçinde Sanayi Üretimi rakamları takip edildi. USDTRY HAFTALIK TEMEL/TEKNİK GÖRÜNÜM Sanayi üretimi Eylül ayında arındırılmamış verilerle %4.1 artış gösterirken, takvim etkisinden arındırılmış

Detaylı

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Dünya Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi Küresel Ekonomik Görünüm OECD 6 Mayıs ta yaptığı değerlendirmede 2014 yılı için yaptığı

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 7 EYLÜL 2015 11 EYLÜL 2015

HAFTALIK BÜLTEN 7 EYLÜL 2015 11 EYLÜL 2015 7 EYLÜL 2015 11 EYLÜL 2015 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta piyasalarda açıklanacak önemli bir veri olmamasına rağmen piyasalar 17 Eylül de FED in yapacağı toplantıda faiz oranlarında değişiklik beklentisi

Detaylı

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Temmuz 2014

GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Temmuz 2014 GÜNLÜK FOREX BÜLTENİ - 11 Temmuz 2014 10.07.2014 Açılış Kapanış % USD 1,36414 1,36087 0,23 ALTIN 1327,53 1335,49 0,59 USDTRY 2,11478 2,12323 0,39 TRY 2,88622 2,89122 0,17 USDJPY 101,636 101,340 0,29 GBPUSD

Detaylı

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU Strateji Geliştirme Başkanlığı Ekonomik ve Sektörel Analiz Dairesi HAFTALIK EKONOMİ RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİ IMKB 100 Endeksi haftanın ilk yüzde 0,4 oranında değer kazandı. Geçtiğimiz hafta İMKB 100 Endeksi,

Detaylı

Günlük Forex Bülteni. Piyasa Gündemi G E D İ K Y A T I R I M K A L D I R A Ç L I İ Ş L E M L E R. 14 Ocak 2015 Çarşamba

Günlük Forex Bülteni. Piyasa Gündemi G E D İ K Y A T I R I M K A L D I R A Ç L I İ Ş L E M L E R. 14 Ocak 2015 Çarşamba G E D İ K Y A T I R I M K A L D I R A Ç L I İ Ş L E M L E R İçindekiler i Piyasa Gündemi Euro Dolar Teknik Analiz Piyasa Gündemi Küresel piyasalarda düşük petrol fiyatları endişe yaratmaya devam ederken,

Detaylı

Teknik Bülten. 21 Haziran 2016 Salı

Teknik Bülten. 21 Haziran 2016 Salı Güne Başlarken İngiltere İşçi Partisi Milletvekili Jo Cox, seçmenleriyle buluşmak için gittiği, İngiltere'nin kuzeyindeki seçim bölgesi olan West Yorkshire'da silahlı saldırı sonucu vurulmasının ardından

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 15 HAZİRAN 2015 19 HAZİRAN 2015

HAFTALIK BÜLTEN 15 HAZİRAN 2015 19 HAZİRAN 2015 15 HAZİRAN 2015 19 HAZİRAN 2015 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta küresel piyasalar Yunanistan haberlerinin yanı sıra Merkez Bankalarının aldığı faiz kararları ile yön bulmaya çalıştı. Euro Bölgesini uzun

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 03 Temmuz 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 03 Temmuz 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 03 Temmuz 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER FED Başkanı Yellen: Faiz politikası istikrar endişeleriyle değişmemeli Fed Başkanı Yellen Washington da yaptığı konuşmada, düşük faiz oranlarının finansal

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU 16 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU Brezilya ya not indirimi Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Brezilya nın notunu BBB- ye düşürdü ve görünüm negatif dedi. Kurum yaptığı açıklamada

Detaylı

İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi

İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi AYLIK RAPOR İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi Ocak ayında başlıca pazarlara ihracat geriledi, enflasyonda gerileme beklentisi ile Merkez Bankası politika faizini indirdi. EKONOMİK VE SEKTÖREL

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ŞUBAT 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

TR: Ödemeler Dengesi, Temmuz 16

TR: Ödemeler Dengesi, Temmuz 16 TR: Ödemeler Dengesi, Temmuz 16 milyar USD 1 0-1 -2-3 -4-5 -6 Ocak 15 Şubat 15 Cari İşlemler Hesabı Mart 15 Nisan 15 Mayıs 15 Haziran 15 Temmuz 15 Ağustos 15 Eylül 15 Ekim 15 Cari İşlemler Hesabı (6 Ay

Detaylı

Bir Önceki Gün. Bir Önceki Ay. Bir Önceki Gün

Bir Önceki Gün. Bir Önceki Ay. Bir Önceki Gün 15.01.2019 Türkiye ve Dünya Göstergeleri Kapanış Gün Ay Aylık Değişim Ocak 2018'e Göre Değişim Dolar/TL 5,444 5,4637 5,3401 1,9% 43,60% Euro/TL 6,2483 6,2702 6,0758 2,8% 37,17% BİST 100 92,054 91,196 91,387

Detaylı

FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI

FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI OCAK 15 Güncel Ekonomik Veriler Büyüme Oranı(Yıllık) 4,00% Cari Açık/GSYİH 6,61% İşsizlik oranı(yıllık) 10,10% Enflasyon(TÜFE/Yıllık) 8,17% GSMH(milyar USD) 819,9 Kişi Başı Milli Gelir (USD) 10.800 Güncel

Detaylı

TR: Ödemeler Dengesi, Haziran 16

TR: Ödemeler Dengesi, Haziran 16 11.8.216 11:41 TR: Ödemeler Dengesi, 1-1 -2-3 -4-5 Cari İşlemler Hesabı Cari İşlemler Hesabı (6 Ay Ort.) -2-25 -3-35 -4-45 -5 Cari İşlemler Hesabı (12 Ay Kümülatif) DenizBank Özel Bankacılık Grubu/TCMB

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? USDTRY BRENT PETROL EURUSD GBPUSD ALTIN Küresel piyasalarda Deutsche Bank paniği Avrupa bankacılık sektörüne yönelik endişeler

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 12:00 EUR Almanya Yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (12 Ay) AZ 1,80% 1,70% 13:00 EUR Sanayi Üretimi (Aylık) (Kas) ORTA 0,5% -0,1% 13:00

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 14 NİSAN- 18 NİSAN 2014

HAFTALIK BÜLTEN 14 NİSAN- 18 NİSAN 2014 14 NİSAN- 18 NİSAN 2014 HAFTANIN ÖZETİ Son haftalarda Ukrayna da yaşanan olaylara odaklanan uluslararası piyasalarda tedirginlik hafta boyunca devam etti. Cenevre de bir araya gelen Avrupa Birliği, ABD,

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 6 Ağustos 2009

GÜNE BAŞLARKEN 6 Ağustos 2009 GÜNE BAŞLARKEN 6 Ağustos 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, dünkü spot kapanışa göre kayda

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 09 MAYIS 13 MAYIS 2016 USD/TL

HAFTALIK BÜLTEN 09 MAYIS 13 MAYIS 2016 USD/TL 9 MAYIS 13 MAYIS 216 HAFTANIN ÖZETİ Veri takvimi açısından zayıf bir haftayı geride bıraktık. ABD de Federal Açık Piyasası (FOMC) üyelerinin konuşmaları takip edilirken, İngiltere Merkez Bankası nın (BOE)

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 15 Ağustos 2017 Salı. Piyasa Gündemi

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 15 Ağustos 2017 Salı. Piyasa Gündemi Günlük Bülten 15 Ağustos 2017 Salı Piyasa Gündemi Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,41 artışla 109.537,36 puandan tamamladı. Günlük Bülten BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 2.574,26

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009

GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009 GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz Bankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, küresel piyasalardaki olumlu havaya

Detaylı

Günlük Bülten 17 Mart 2014

Günlük Bülten 17 Mart 2014 Bülten 7 Mart PİYASALAR Döviz Piyasası Kırım daki gerilim sebebiyle güne, seviyesinden başlayan USD/TL kuru, gelişmekte olan ülkelere yaşanan giriş ve paritedeki yükselişe paralel gün boyu aşağı bir seyir

Detaylı

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI 11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN DERECE MENŞEİ CFR(USD/MT) DEMİR %65 TÜRKİYE 152-154 DEMİR %60/59 TÜRKİYE 131-133 DEMİR %55/54 TÜRKİYE 112-114 11-16 ŞUBAT CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 07 ARALIK 2015 11 ARALIK 2015

HAFTALIK BÜLTEN 07 ARALIK 2015 11 ARALIK 2015 07 ARALIK 2015 11 ARALIK 2015 HAFTANIN ÖZETİ Çin ekonomisinin hız kestiğine işaret eden makro göstergeler ile piyasalar, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ilişkin endişelerini geçen haftaya da taşıdılar.

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 01 HAZİRAN 2015 05 HAZİRAN 2015

HAFTALIK BÜLTEN 01 HAZİRAN 2015 05 HAZİRAN 2015 01 HAZİRAN 2015 05 HAZİRAN 2015 HAFTANIN ÖZETİ Küresel piyasalarda geçtiğimiz hafta enflasyon ve istihdam başta olmak üzere açıklanan veriler etkili oldu. ABD de büyüme ve satın alma yöneticileri beklenti

Detaylı

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ EKİİM 2014 1 2014 YILI EYLÜL AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı ihracatı

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 7 TEMMUZ 11 TEMMUZ 2014

HAFTALIK BÜLTEN 7 TEMMUZ 11 TEMMUZ 2014 7 TEMMUZ 11 TEMMUZ 2014 HAFTANIN ÖZETİ Hafta başında ABD ekonomisine ilişkin iyimserlik ve petrol fiyatlarındaki gerileme ile küresel piyasalar yatay seyir izlerken gelişmekte olan ülke para birimleri

Detaylı

Yurtiçi Piyasalarda Haftalık Görünüm (5-9 Ocak 2015)

Yurtiçi Piyasalarda Haftalık Görünüm (5-9 Ocak 2015) 5 Ocak 2015 Yurtiçi Piyasalarda Haftalık Görünüm (5-9 Ocak 2015) Geçtiğimiz hafta piyasalar Küresel ve yurtiçi piyasalar geçen haftaya Yunanistan gerginliği ile başladı. BIST100 Endeksi- Günlük Geçen Pazartesi

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 5 EKİM 2015 9 EKİM 2015

HAFTALIK BÜLTEN 5 EKİM 2015 9 EKİM 2015 5 EKİM 2015 9 EKİM 2015 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta piyasalarda olumlu hava hakim oldu. Amerika Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası Amerika Merkez Bankası nın faiz artışını 2016 da gerçekleştireceği

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni Milyon $ Milyon $ (Milyar $) 217 Nisan - 217 İhracat %7,4, ithalat %9,9 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 9 HAZİRAN 13 HAZİRAN 2014

HAFTALIK BÜLTEN 9 HAZİRAN 13 HAZİRAN 2014 9 HAZİRAN 13 HAZİRAN 2014 HAFTANIN ÖZETİ Avrupa ve ABD borsaları açıklanan verilerin beklentilerden iyi gelmesiyle hafta başında yükseliş yaşadı, hafta ortasında ise Ortadoğu bölgesinde yaşanan gelişmelerin

Detaylı

Günlük Bülten 10 Nisan 2012

Günlük Bülten 10 Nisan 2012 Bülten 10 an 20 Hazine Yönetimi /Aktif Pasif Yönetimi ve Ekonomik ştırmalar PİYASALAR Döviz Piyasası USD/TL kuru Pazartesi gününe 1,7950 seviyesinden başladı. Gün içinde yatay bir seyir izleyen kur günü

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 43 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:00 TRY Bütçe Dengesi (Eyl) ORTA -5,40B 12:00 EUR Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Eyl) ORTA 0,9% 0,9% 12:00 EUR Çekirdek Tüketici

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 10 Eylül 2009

GÜNE BAŞLARKEN 10 Eylül 2009 GÜNE BAŞLARKEN 10 Eylül 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru 1,8 bugün açılışta, IMF yetkililerinin Türkiye

Detaylı

Günlük Bülten 29 Nisan 2013

Günlük Bülten 29 Nisan 2013 Bülten 9 Nisan PİYASALAR Döviz Piyasası Güne,79 seviyesinden başlayan USD/TL kuru, cuma sabah saatlerinde yukarı yönlü hareket etti. Öğleden sonra ABD büyüme verisinin piyasa beklentisinin altında gelmesiyle

Detaylı

Günlük Forex Bülteni. Piyasa Gündemi G E D İ K Y A T I R I M K A L D I R A Ç L I İ Ş L E M L E R. 27 Mart 2015 Cuma

Günlük Forex Bülteni. Piyasa Gündemi G E D İ K Y A T I R I M K A L D I R A Ç L I İ Ş L E M L E R. 27 Mart 2015 Cuma G E D İ K Y A T I R I M K A L D I R A Ç L I İ Ş L E M L E R İçindekiler i Piyasa Gündemi Euro Dolar Teknik Analiz Dolar Yen Teknik Analiz Piyasa Gündemi Pound Dolar Teknik Analiz Haftanın son işlem gününde

Detaylı

TR: Ödemeler Dengesi, Aralık 15

TR: Ödemeler Dengesi, Aralık 15 TR: Ödemeler Dengesi, Aralık 15 Orkun GÖDEK DenizBank Özel Bankacılık Grubu Yönetmen Düzey 3 Türev Araçlar Kredi Derecelendirme Kurumsal Yönetim Der. orkun.godek@denizbank.com +90 212 348 51 60 İSTANBUL

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 6 EKİM 10 EKİM 2014

HAFTALIK BÜLTEN 6 EKİM 10 EKİM 2014 6 EKİM 10 EKİM 2014 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta piyasalarda küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı endişesiyle satış havası hakimdi. Euro bölgesinde özellikle Almanya tarafından açıklanan verilerin

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 3 216 Ekim- 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Ekim ayında, 215 yılının aynı ayına göre %3 azalarak 12 milyar 841 milyon dolar gerçekleşirken, ithalat ise %,5 artarak 17 milyar

Detaylı

TR: Ödemeler Dengesi, Ocak 16

TR: Ödemeler Dengesi, Ocak 16 Mart 14 Eylül 14 Mart 15 Eylül 15 Ocak 1 Temmuz 1 Ocak 2 Temmuz 2 Ocak 3 Temmuz 3 Ocak 4 Temmuz 4 Ocak 5 Temmuz 5 Ocak 6 Temmuz 6 Ocak 7 Temmuz 7 Ocak 8 Temmuz 8 Ocak 9 Temmuz 9 Ocak 1 Temmuz 1 1.3.216

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:55 EUR Almanya Hizmet PMI (Eki) ORTA 54,1 54,1 12:00 EUR Markit Bileşik PMI (Eki) ORTA 53,7 53,7 12:00 EUR Hizmet PMI (Eki) ORTA 53,5 53,5

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 09:00 EUR Almanya Perakende Satışları (Yıllık) (Oca) AZ 1,5% 1,5% 09:00 EUR Almanya Perakende Satışları (Aylık) (Oca) ORTA 0,2% -0,2% 10:00 CHF

Detaylı

Günlük Bülten 02 Nisan 2013

Günlük Bülten 02 Nisan 2013 Bülten 02 Nisan 20 PİYASALAR Döviz Piyasası Güne 1,84 seviyesinden başlayan USD/TL kuru, yurtdışı piyasaların tatil olması sebebiyle hacimsiz geçen günü %0,2 düşüşle 1,4 seviyesinden sonlandırdı. 31 Ara

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 26 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU İsviçre Merkez Bankası negatif faize devam edecek İsviçre Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fritz Zurbruegg, "Faiz oranlarını para politikası bunu gerektirdiği

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin

Detaylı

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 03 Eylül 2018 YÖNETİCİ ÖZETİ Haftalık Görünüm Haziran ayında inşaat maliyetleri aylık %2,29 bir önceki yılın aynı ayına göre ise %26,06 oranlarında artış gösterdi. 2018 yılı Ağustos

Detaylı

Gündem 18.09.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10%

Gündem 18.09.2015. Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Amerika 0,25% İsviçre -0,75% Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Açılış 1,1291 1,5496 120,578 2,9985 1119,45 Yüksek 1,1441 1,5628 120,990 3,0282 1134,15 Düşük 1,1285 1,5486 119,796 2,9757 1115,56 Kapanış 1,1434 1,559 119,990

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni Milyon $ Milyon $ (Milyar $) 217 Şubat - 217 Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 217 yılı Şubat ayında, 216 yılının

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum GBPUSD USDJPY EURUSD USDTRY ALTIN

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum GBPUSD USDJPY EURUSD USDTRY ALTIN IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum GBPUSD USDJPY EURUSD USDTRY ALTIN İngiltere nin gündeminde dün faiz kararı vardı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) beklendiği üzere yüzde 0,5 olan politika

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 4 MAYIS 2015 8 MAYIS 2015 USD/TL HAFTANIN ÖZETİ

HAFTALIK BÜLTEN 4 MAYIS 2015 8 MAYIS 2015 USD/TL HAFTANIN ÖZETİ 4 MAYIS 2015 8 MAYIS 2015 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz haftaya baktığımızda küresel büyümenin itici gücü olan gelişmekte olan ülke ekonomilerinin bu yıl oldukça vasat bir görünüme sahip olduğu bir kez daha

Detaylı

1-Ekonominin Genel durumu

1-Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla başlamıştır.

Detaylı

13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 13.02.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Aralık ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -7,5 Milyar doların üzerinde -8,322 milyar dolar olarak geldi. 2013 yılı cari işlemler açığı bir önceki yıla göre

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 14 KASIM 18 KASIM 2016 USD/TL

HAFTALIK BÜLTEN 14 KASIM 18 KASIM 2016 USD/TL 14 KASIM 18 KASIM 2016 HAFTANIN ÖZETİ Hem veri takvimi hem de piyasalar açısından hareketli bir hafta geride bırakıldı. ABD Başkanlık seçimlerinden bu yana yükselen Dolar Endeksi, Trump ın olası mali politikalarının

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. İKİNCİ GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 09:00 EUR Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Oca) ORTA -0,8% -0,8% 09:00 EUR Almanya Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Oca)

Detaylı

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013 Bülten Temmuz 13 PİYASALAR Döviz Piyasası Çarşamba günü USD, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanırken yurtiçinde kurumsal döviz talebinin de USD/TL kurunun yükselişine destek vermesiyle

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release BASF, ikinci çeyrekte satış hacmini artırdı 26 Temmuz 2014 BASF, 2014 yılı ikinci çeyreğinde satışlarını yüzde 1 artırarak 18,5 milyar avroya çıkardı. Şirketin faiz ve vergi öncesi

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 29 HAZİRAN 2015 3 TEMMUZ 2015

HAFTALIK BÜLTEN 29 HAZİRAN 2015 3 TEMMUZ 2015 29 HAZİRAN 2015 3 TEMMUZ 2015 HAFTANIN ÖZETİ Yunanistan'da Pazar günü düzenlenen referandumun beklenmesi geçtiğimiz hafta piyasaların seyrini belirledi. Avrupa hisseleri bu bekleyiş karşısında haftayı

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney temmuz ayında yaptığı konuşmasında, bankanın faiz artışı için 2016 yılının başlarını işaret etmişti.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney temmuz ayında yaptığı konuşmasında, bankanın faiz artışı için 2016 yılının başlarını işaret etmişti. XTB Günlük Bülteni Global Piyasalar *İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararını açıkladı.. BoE politika faizini tüm zamanların en düşük seviyesi olan %0,5'te bıraktı ve banka varlık alım programında

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU 19 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Sabah RAPORU Japonya Maliye Bakanı yeni parasal genişleme hakkında konuştu Japonya Maliye Bakanı Taro Aso yaptığı konuşmada Japonya Merkez Bankası nın (BoJ) şu an için

Detaylı

Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler

Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü Ekonomik Analiz ve Değerlendirme Dairesi TÜRKİYE EKONOMİSİ BÜYÜME VE MİLLİ GELİR Kişi Başına GSYH, cari fiyatlarla 2010 yılında

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 02 MAYIS 06 MAYIS 2016

HAFTALIK BÜLTEN 02 MAYIS 06 MAYIS 2016 2 MAYIS 6 MAYIS 216 HAFTANIN ÖZETİ İç piyasalar veri takvimi açısından hareketli olmasa da riskli bir haftayı geride bıraktı. Artan politik riskler, TL ve TL cinsi varlıklara negatif yansıdı. Geçtiğimiz

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009

GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009 GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, euro dolar paritesine odaklı

Detaylı

2014 YILI EKİM AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2014 YILI EKİM AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ DERİ VE DERİ MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2014 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ TEKSTİİL,, DERİİ VE HALII ŞUBESİİ Kasıım 2014 2014 YILI EKİM AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

Bugün, Euro Bölgesi ZEW Güven Endeksi ve FOMC Üyesi Braniard ın Açıklamaları Ön Planda

Bugün, Euro Bölgesi ZEW Güven Endeksi ve FOMC Üyesi Braniard ın Açıklamaları Ön Planda 13 Kasım 2018 Bugün, Euro Bölgesi ZEW Güven Endeksi ve FOMC Üyesi Braniard ın Açıklamaları Ön Planda 13 Kasım 2018 Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya da açıklanan Sermaye Malları Fiyat Endeksi

Detaylı