TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI"

Transkript

1 TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Eğitim Komisyonu Tarihi: Eğitim Komisyon Karar No: 331 Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı nın Kurum İçi Yatay Geçiş yapacak olan öğrencilerin başvurularında kullanılacak olan önkoşullar ve kriterler ile değerlendirme yöntemlerinde değişiklik yapılması hakkındaki tarih ve /709 sayılı yazısı görüşüldü. Hacettepe Üniversitesi nde kurum içi yatay geçiş yapacak olan öğrencilerin başvurularında kullanılacak olan önkoşullar, kriterler ve değerlendirme yöntemlerinin karar ekinde belirtildiği şekilde uygulanması uygun görülerek Üniversitemiz Senatosu na sunulmasına karar verildi tarih ve 331 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Hacettepe Üniversitesi nde kurum içi yatay geçiş yapacak olan öğrencilerin başvurularında kullanılacak olan önkoşullar, kriterler ve değerlendirme yöntemleri Kurum içi yatay geçişte, 24/04/2010 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 7/2 maddesi esas alınmıştır. Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçiş; Yukarıda belirtilen yönetmelik çerçevesinde, Hacettepe Üniversitesi nde kurum içi yatay geçiş için öğrencinin aşağıda belirtilen kriterleri ve ön koşulları sağlaması gerekmektedir. MADDE 1 (1) Fakülte/Yüksekokul/Konservatuvar veya Meslek Yüksekokulu tarafından kendi bünyesindeki programlara hangi programlardan yatay geçiş yapılacağına karar verilir ve ilgili yönetim kurulu tarafından kontenjanlar belirlenir. MADDE 2 (1) Meslek yüksekokulları için 2 nci ve 3 üncü yarıyılda diğer programlar için yalnızca 3 üncü ve 5 inci yarıyıllar da geçiş yapılır. Her yatay geçiş dönemi için kontenjanlar belirlenir ve aynı puan türü ile öğrenci kabul eden programlar için açılabilir. MADDE 3 (1) Kurum içi yatay geçiş kontenjanları Meslek Yüksekokullarının 2 nci yarıyılı için Ocak ayında, diğer programlar için her yılın Mayıs ayı sonuna kadar yönetim kurulu kararıyla birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı na iletilir. Belirlenen kontenjanlar, başvuru ve değerlendirme takvimi ile birlikte Üniversite Yönetim Kuruluna sunulur. Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile kesinleşen kurum içi yatay geçiş kontenjanları Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı internet sayfasında ilan edilir. MADDE 4 (1) Başvurular Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı na şahsen yapılır. MADDE 5 (1) Yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara kurum içi yatay geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olunması gerekir. MADDE 6 (1) Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan programlara; tamamen yabancı dil, kısmen yabancı dil veya Türkçe eğitim yapan programlardan geçiş yapılabilir.

2 Ancak Türkçe eğitim yapan programlardan yapılacak geçişlerde; Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olmak ya da Üniversitemiz tarafından kabul edilen ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınav sonuçlarının, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından eşdeğerliğinin kabul edilmesi gerekmektedir. MADDE 7 (1) Farklı dilde hazırlık programları olan tamamen ve kısmen yabancı dil ile eğitim yapan programlara olan başvurularda Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak olan yabancı dil yeterlik sınavında başarılı olmak ya da Üniversitemiz tarafından kabul edilen ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınav sonuçlarının, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından eşdeğerliğinin kabul edilmesi gerekmektedir. (2) Ayrıca, iki farklı dilde hazırlık sınıfı bulunan programlara yapılacak olan başvurularda ikinci yabancı dil sınavından Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak olan yeterlik sınavından da başarılı olunması gerekmektedir. MADDE 8 (1) Geçişlerin sadece kayıtlı olduğu sınıfı/dönemi takip eden sınıfa/döneme yapılması gerekmektedir. MADDE 9 (1) Sınıf geçme esasına göre eğitim veren programlara kabul edilecek öğrencilerin geldikleri eğitim programlarında (müfredatlarında) farklılık varsa hangi sınıfa intibak ettirileceği ve fark dersleri yönetim kurulu kararlarında belirtilir. MADDE 10 (1) İkinci Öğretim programlarından birinci öğretim programlarına yapılacak olan başvurularda bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek başarılı olunması gerekmektedir. Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçişte; MADDE 11 (1)Bulunduğu programda en az iki yarıyıl (meslek yüksekokullarda en az bir yarıyıl) öğrenim görmüş ve genel akademik ortalamasının en az 2.75 olması gerekir. MADDE 12 (1) Bir öğrenci öğretim süresi boyunca bir kez kurum içi yatay geçişten yararlanabilir. Başvuruların Değerlendirilmesi; MADDE 13 (1) Hacettepe Üniversitesi nde kurum içi programlar arası yatay geçişlerde öğrenci başvurularındaki sıralamalar aşağıdaki formül esas alınarak yapılır: Öğrencinin yerleştiği programdaki ÖSYS yerleşme puanı=x Geçiş yapmak istediği bölümün ÖSYS taban puanı=y Genel akademik ortalama=z (100 lük sistem) Değerlendirmeye esas puan=[x/y x 100 x 0.50] + [Z x 0.50] (2) Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlara yapılan yatay geçiş başvurularında sıralamalar, öğrencinin geldiği programdaki 100 üzerinden genel akademik ortalamaları ile yetenek sınavı sonuçlarına göre yapılır. Akademik ortalama ile yetenek sınavı sonucunun katkı payları, ilgili birim yönetim kurulu tarafından belirlenir. Diğer karşılaşılabilecek sorunların çözümünde ilgili birim yönetim kurulu yetkilidir. (3) Meslek Yüksekokullarına yapılan yatay geçiş başvurularında sıralamalar, öğrencinin geldiği programdaki 100 üzerinden genel akademik ortalamaları esas alınarak yapılır.

3 (4) Yapılan değerlendirme sonucunda, yerleştirme hakkı elde eden en son öğrenci ile aynı puana sahip öğrenci/öğrenciler de yerleştirilme hakkı elde edeceklerdir. MADDE 14 (1) Dörtlük sisteme göre belirlenen genel not ortalamalarının yüzlük sisteme dönüştürülmesinde Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tablosu esas alınır. MADDE 15 (1) Başvuru sonuçları, asıl ve yedek liste ile değerlendirme dışı kalanların gerekçeleri ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı internet sayfasında ilan edilir. Belirlenen tarihlerde kayıt yaptırmayan öğrenciler kayıt haklarını kaybetmiş olurlar. Eğitim Komisyonu Tarihi: Eğitim Komisyon Karar No: 332 Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı nın Hacettepe Üniversitesi Yaz Dönemi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği nde değişiklik yapılması hakkındaki tarih ve /709 sayılı yazısı görüşüldü. Hacettepe Üniversitesi Yaz Dönemi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği nin karar ekinde belirtildiği şekilde uygulanması uygun görülerek Üniversitemiz Senatosu na sunulmasına karar verildi tarih ve 332 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Amaç Hacettepe Üniversitesi Yaz Dönemi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği MADDE 1 (1) Yaz Dönemi Eğitim-Öğretiminin Amacı: a) Öğrencilerin eğitim olanaklarından yaz aylarında da yararlanmalarını sağlamak; bu yolla Üniversitede eğitimin verimliliğini artırmak. b) Öğrencilere, güz ve bahar yarıyıllarında başarısız oldukları dersler ile alamadıkları dersler için yeni bir olanak sağlamak ayrıca güz ve bahar yarıyıllarında derslerdeki yığılmaları önlemek c) Yurt içi ve yurt dışındaki yükseköğretim ve araştırma kurumlarında çalışan ve ancak yaz aylarında uygun zamanları olan öğretim elemanlarından yararlanmak, d) Diğer yükseköğretim kurumlarındaki öğrenciler ile kamu ve özel sektör personelinin Üniversitemiz eğitim olanaklarından özel öğrenci statüsünde yararlanmalarını sağlamak, e) Başarılı öğrencilerin daha kısa sürede mezun olabilmelerine olanak sağlamak, yandal ve çift anadal programlarına kayıtlı öğrencilerin bu programları yürütmelerinde kolaylık sağlamak, f) Bahar yarıyılı sonunda Yabancı Dil Hazırlık sınıfını başarıyla bitiren öğrencilere, kendi öğretim programlarındaki yaz döneminde açılan 1 inci sınıf derslerini almak suretiyle öğretim programlarına başlayabilmelerini sağlamak.

4 Kapsam MADDE 2- (1) Hacettepe Üniversitesi Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri dışında kalan Fakülte ve Yüksekokullar, Devlet Konservatuvarı nın ders geçme ve kredili sisteme geçen bölümleri ile lisansüstü eğitim-öğretim yapan enstitülerde uygulanır. Tanım MADDE 3 (1) Yaz Dönemi Eğitimi, Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 16 ıncı ve Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 6 ncı maddelerinde belirtildiği gibi, güz ve bahar yarıyılları dışında ve yaz tatili aylarında yapılan bir eğitimdir. Süre MADDE 4 (1) Yaz dönemi eğitimi, bir yarıyıla karşılık gelecek şekilde en az 5 haftadır. Bu süreyi izleyen hafta içinde genel sınavlar yapılır. Yaz döneminde açılan her ders için, güz ve bahar yarıyıllarında yapılan toplam (kuramsal ve uygulamalı) ders saatleri kadar ders yapılır. Yaz dönemi eğitiminde geçen süre eğitim-öğretim süresinden sayılmaz. Derslerin Açılması, Ders Sorumlularının Belirlenmesi MADDE 5 (1) Yaz Döneminde açılacak dersler ile bu derslerin öğretim sorumluları, dersin öğretim dili ve talebe göre açılacak olan derslerin şubelendirilmesi, dersi açan bölüm, anabilim/anasanat dalı kurullarının önerisi üzerine ilgili Fakülte, Yüksekokul ve Enstitü kurullarınca belirlenir. Servis dersleri için dersi alan bölümlerin de görüşü alınır. MADDE 6 (1) Yaz Döneminde açılacak dersler, bahar yarıyılı genel sınavlarının başlama tarihinden önce belirlenip ilgili fakülte Dekanlığı, Yüksekokul Müdürlüğü nce ilan edilir ve Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı na bildirilir. Öğrenciler bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen sınırlamalar içinde kalmak koşuluyla, diğer üniversitelerde Yaz Okulu/Döneminde açılan dersleri de alabilirler. Ancak alınacak dersin eşdeğerliğinin her yıl diğer üniversiteye kayıttan önce ilgili yönetim kurullarınca onaylanmış olması gerekir. Diğer üniversitelerden alınan derslerin öğrenci transkriptlerine işlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır. MADDE 7- (1) Güz veya bahar dönemlerinde açılmayan dersler ile yıllık dersler yaz okulunda açılamaz. MADDE 8 (1) Yaz döneminde bir dersin açılabilmesi için en az beş öğrencinin kayıt yaptırması şartı aranır. Ancak lisansüstü dersler ile proje, staj gibi uygulamalı Önlisans Lisans derslerinde ilgili akademik birimin Yönetim Kurulu kararı ile bu alt sınır şartı aranmaz. MADDE 9 (1) Bir dersin yaz dönemindeki öğretim sorumlusu ilgili akademik birim yöneticisi tarafından belirlenir. MADDE 10- (1) Yaz döneminde; öğretim elemanlarının haftalık azami ders saatleri öğretim üyeleri için 30, öğretim görevlileri ve okutmanlar için 32 saati geçmemek üzere unvanları itibari ile belirlenir.

5 Kayıt Ders Alma MADDE 11- (1) Yaz Döneminde ders alacak öğrencilerin kayıtları, Akademik Takvimde belirtilen tarihte yapılır. Ders ücretleri ile ilgili işlemler, "Yaz Okulları Bütçe Uygulama Talimatı" hükümlerine göre gerçekleştirilir. MADDE 12- (1) Yaz döneminde kayıttan sonra ders ekleme ve silme işlemi uygulanmaz. Ancak, bu Yönetmeliğin 8 inci maddesi hükümlerine göre bir dersin açılamaması nedeniyle bu derse kayıt yaptıran öğrencinin, bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesi hükümlerine göre açık olan bir başka derse kayıt yaptırmasına olanak verilir. Öğrenci kapanacak olan dersin yerine başka bir derse kayıt olmak istemezse, bu ders öğrencinin üzerinden silinir ve dersin ücreti öğrenciye iade edilir. MADDE 13 (1) Yaz Döneminde bir öğrenci ders sayısına bakılmaksızın en fazla 12 kredilik ders alabilir. MADDE 14 (1) Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ne göre tek ders sınav hakkı ile genel sınavlar için mazeret sınav hakkı verilen veya süreci başlatan öğrenciler daha sonradan sınav hakkı almak kaydıyla yaz döneminde açılan, durumlarına uygun olan derslere kayıt ve kabul koşullarını yerine getirerek bu sınav haklarını yaz dönemi genel sınavlarında kullanabilirler. Devam Zorunluluğu MADDE 15 (1) Bu Yönetmeliğin 14. maddesinin kapsamında sınav hakkı kullanacak öğrenciler hariç, yaz döneminde derslere devam zorunluluğu ile ilgili olarak; Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Sınavlar ve Başarının Değerlendirilmesi MADDE 16 (1) Yaz Döneminde yalnız bu dönemde açılan dersler ve bu derslere kayıtlı öğrenciler için ara ve genel sınavlar yapılır. Bütünleme sınavı yapılmaz. Yaz Döneminde alınan derslerin genel sınavları için mazeret sınav hakkı verilmez. MADDE 17- (1) Yaz Döneminde açılan derslerde en az bir ara sınav ve bir genel sınav yapılır. Başarının değerlendirilmesinde ve not verme işlemlerinde Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır. MADDE 18 (1) Öğrencinin her Yaz Döneminde aldığı not/notlar transkriptinde Yaz Dönemi başlığı altında açılacak ayrı bir bölümde gösterilir. Yaz Döneminde alınan notlar, önceki güz ve bahar yarıyılları sonu itibarıyla hesaplanan genel akademik ortalamaların yeniden hesaplanmasını ve bu ortalamaların değiştirilmesini gerektirmez. MADDE 19 (1) Yaz Döneminde aldığı ve başardığı derslerle mezuniyet hakkı kazanan önlisans, lisans öğrencisinin mezuniyeti gerçekleştirilir.

6 MADDE 20 (1) Ders yükünü Yaz Döneminde tamamlayan bir lisansüstü programına kayıtlı öğrencinin, dersleri izleyen diğer işlemleri, Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili hükümlerine göre yürütülür. MADDE 21- (1) Özel öğrenci statüsü ile Hacettepe Üniversitesi Yaz Dönemi derslerine kayıt yaptıranlara, Yaz Dönemi öğretim süresini, aldıkları derslerin kodunu, adını, kredisini ve genel başarı notunu gösteren bir belge Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından verilir. Genel başarı not listesinin bir kopyası ilgili birim tarafından saklanır. Diğer Hükümler MADDE 22 - (1) Yaz Dönemi, bu Yönetmeliğin 4 üncü ve 6 ncı maddelerinde belirtilen süreler göz önüne alınarak, Üniversite Senatosu tarafından her yıl akademik takvimde belirtilir. MADDE 23 (1) Yaz Döneminde ders veren öğretim elemanlarına 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesi hükümleri uygulanır. MADDE 24 (1) Bu Yönetmelikte ayrıca belirtilmeyen hususlarda, Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Hacettepe Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelikler MADDE 25 (1) 08/06/2003 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren Hacettepe Üniversitesi Yaz Dönemi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ve değişiklikleri yürürlükten kaldırılmıştır. Yürürlük MADDE 26 (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme MADDE 27 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür. Eğitim Komisyonu Tarihi: Eğitim Komisyon Karar No: 333 Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı nın Hacettepe Üniversitesi Çift Anadal Yönergesi nde değişiklik yapılması hakkındaki tarih ve /709 sayılı yazısı görüşüldü. Hacettepe Üniversitesi Çift Anadal Yönergesi nin karar ekinde belirtildiği şekilde uygulanması uygun görülerek Üniversitemiz Senatosu na sunulmasına karar verildi.

7 Amaç tarih ve 333 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ MADDE 1. Kendi bölümlerinde lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir anadalda lisans diploması almak üzere öğrenim görmelerini sağlamak ve çift anadal programı esaslarını düzenlemektedir. Kapsam MADDE 2. Bu yönerge, Hacettepe Üniversitesi bünyesinde yer alan lisans düzeyindeki diploma programları arasında yapılacak çift anadal programına ilişkin hükümleri kapsar. Dayanak MADDE 3. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve "Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır. Programın Açılması MADDE 4. Çift anadal programı ilgili bölümlerin başvurusu, Fakülte/Yüksekokul Kurulu'nun önerisi, Senato'nun onayı ile kesinleşir ve ilgili bölümlerin işbirliği ile yürütülür. Programa kabul edilen öğrenci ortak dersler ve denkliği kabul edilen dersler dışında çift anadal programını açan bölümün mezuniyeti için gerekli olan kredi miktarını tamamlamak zorundadır. Ancak bu kredi miktarı, hiçbir durumda mezuniyet için gerekli kredi toplamının %25 inden az olamaz. Öğrencinin çift anadal programında alması gereken dersler ve kredileri Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Yükseköğretim Alan Yeterlilikleri dikkate alınarak ilgili bölümlerin ve Fakülte Kurullarının önerisi üzerine Senato nun onayı ile belirlenir. İlgili ikinci anadal lisans programının öğrencinin programın sonunda asgari olarak kazanması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklere göre tanımlanmış öğrenim kazanımlarına sahip olmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Çift anadal programına ait müfredatı ile ders/uygulama kredileri ve içerikleri ilgili Fakülte/Yüksekokulun önerisi ve Senato nun onayı ile belirlenir. Aynı isimde faklı dilde eğitim yapan programlar arasında çift anadal uygulanmaz. Programın Uygulanması MADDE 5. Çift anadal programı aşağıdaki şekilde uygulanır: a) Çift anadal programı nedeniyle, öğrencinin anadal programındaki başarısı ve mezuniyeti etkilenmez. İkinci anadal programı için ayrı karne ve ayrı transkript düzenlenir. b) İki programa birden sayılacak dersler bölümler arasında kararlaştırılır ve öğrencinin programa kayıt olmadan önce aldığı derslerin çift anadal programı derslerinden sayılması çift anadal programının açıldığı Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. İki programa birden sayılan dersler her iki transkriptte gösterilir. Bu ortak dersler ders yükü hesabında tek ders olarak işlem görür.

8 c) Aynı anda birden fazla çift anadal programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda çift anadal ile yan dal programına kayıt yapılabilir. d) Öğrenci çift anadal programından ayrıldığında, başarısız olduğu ikinci anadal programı derslerini tekrarlamak zorunda değildir. e) Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır. Anadal programına eşdeğer yetenek sınavı ile yerleştirilen öğrencilerde bu şart aranmaz. f) Tamamen veya kısmen yabancı dille eğitim yapan bir programa başvurulması halinde, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yabancı dil yeterlik sınavından başarılı olunması veya Senato tarafından eşdeğerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavların birinden eşdeğer bir puan alması şartı aranır. Başvuru ve Kabul Koşulları MADDE 6. Çift anadal programına başvuru ve kabul koşulları aşağıda belirtilmiştir: a) Çift anadal programını açan bölüm, kontenjanları belirterek çift anadal programını duyurur. Bir sonraki yıla ait kontenjanlar, her yıl akademik takvimde belirtilen tarihlerde bölüm önerisi ve Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir. b) Başvurular anadal lisans programının en erken 3. ve en geç 5. yarıyılın başında yapılabilir. c) Öğrencinin çift anadal programına başvurabilmesi için başvurduğu yarıyıla kadar anadal lisans programında yer alan tüm dersleri almış ve başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel akademik ortalamasının en az 2.75 olması ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunması gerekir. d) Koşulları sağlayan öğrenciler, çift anadal programına devam etmek istediklerini belirten dilekçe ve transkriptleri ile akademik takvimde belirtilen süre içinde çift anadal programını açan Fakülte Dekanlığı na veya Yüksekokul Müdürlüğü ne başvururlar. Başvurular çift anadal programını açan bölüm tarafından değerlendirildikten sonra ilan edilen kontenjan kadar öğrenci kabulü ilgili Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Karar (eklerinin fotokopisi ile birlikte), ilgili Fakülte/Yüksekokul tarafından öğrencinin bağlı bulunduğu Fakülte/Yüksekokula ve Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı na bildirilir. Başvuru ve kabul işlemlerinin yarıyıl başlamadan (ders programlarının yapılmasından) önce tamamlanmış olması gerekir. Danışmanlık MADDE 7. Çift anadal programına öğrenci kabul eden ve öğrenci gönderen bölümlerde çift anadal programının amacına uygun biçimde yürütülmesini sağlamak ve öğrencilere danışmanlık yapmak amacı ile ilgili bölüm başkanlarınca birer çift anadal program koordinatörü atanır. Program koordinatörleri öğrencilerin anadal lisans programı danışmanları ile iletişim içinde görev yapar. Program Süresi MADDE 8. Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ancak henüz ikinci anadal programını bitirememiş öğrencilere, bu programı tamamlamak için çift anadal programının açıldığı bölümün önerisi ve fakülte yönetim kurulunun kararı ile en fazla iki yarıyıl/bir yıl süre tanınır.

9 Çift anadal program öğrencisine bu sürelerin dışında başka süre ve sınav hakkı tanınmaz. Anadal programından mezun olan ve çift anadal programına devam eden öğrenciler artık yıl durumunda iseler ikinci anadal programının katkı payını öderler. İlişik Kesme MADDE 9. İlişik kesme ile ilgili koşullar aşağıda belirtilmiştir: a) Öğrenci çift anadal programını kendi isteği ile bırakabilir. b) Çift anadal programına kayıtlı öğrenciler, başvuru koşullarını yerine getirmek şartıyla kayıtlı oldukları programı bırakarak başka bir çift anadal veya yan dal programına başvurabilir ve kayıt yaptırabilirler. c) Çift anadal programı süresince, bu yönergenin 11. maddesinde yer alan sebepler dışında iki dönem ders almayan öğrencinin çift anadal programından ilişiği kesilir. d) İkinci anadal programı genel akademik ortalaması, ders aldığı iki yarıyıl 2,50'nin altında kalan öğrencinin çift anadal programından ilişiği kesilir. e) Kendisine verilen 2 yarıyıl ek süre sonunda mezun olamayan öğrencinin çift anadal programından ilişiği kesilir. Başarı ve Mezuniyet MADDE 10. Başarı ve mezuniyetle ilgili koşullar aşağıda belirtilmiştir: a) Anadal programında mezuniyet hakkını elde eden ve ikinci anadal programını en az 2,75 genel akademik ortalama ile tamamlayan öğrenciye ilgili Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile çift anadal lisans diploması verilir. İkinci anadal programından mezuniyet hakkını kazanıp anadal programından mezun olamayan öğrenciye ikinci anadal lisans diploması verilmez. b) Çift anadal programından kendi isteği ile ayrılan veya ilişiği kesilen öğrencilere, almış oldukları derslerle çift anadal verilen bölümün yandal programı varsa ve bu programın bütün gereklerini yerine getirmişse, Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile yandal sertifikası verilebilir. Almış oldukları derslerin ne şekilde değerlendirileceği ilgili Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu Kararları ile belirlenir. Mazeret ve İzinler MADDE 11. Öğrencinin "Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" 35. maddesine göre katıldığı değişim programları ile aldığı derslerin eşdeğerleri, ilgili Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu Kararı ile çift anadal transkriptine işlenebilir. İkinci anadal programına ders açılmaması, ders çakışması veya geçerli bir mazereti nedeniyle hiç ders alamayacak olan öğrencilere, çift anadal programının açıldığı Fakülte/Yüksekokul yönetim kurulu kararı ile sadece ikinci anadal programı için izin verilebilir ve bu süre çift anadal programını bitirmek için öngörülen süreye dahil edilmez.

10 Diğer Hükümler MADDE 12. Bu yönergede bulunmayan konularda " Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği " geçerlidir. Geçici Madde 1. Bu yönerge çift anadal programına Öğretim Yılından itibaren kabul edilen öğrencileri kapsar. Yürürlük MADDE 13. Bu yönerge, Üniversite Senato'su tarafından.. tarihinde kabul edilmiş ve bu tarihten itibaren yürürlüğe girmiştir. Yürütme MADDE 14. Bu yönerge Hacettepe Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür Eğitim Komisyonu Tarihi: Eğitim Komisyon Karar No: 334 Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı nın Hacettepe Üniversitesi Yan Dal Program Yönergesi nde değişiklik yapılması hakkındaki tarih ve /709 sayılı yazısı görüşüldü. Hacettepe Üniversitesi Yan Dal Program Yönergesi nin karar ekinde belirtildiği şekilde uygulanması uygun görülerek Üniversitemiz Senatosu na sunulmasına karar verildi. Amaç ve Kapsam tarih ve 334 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ MADDE 1. Bu yönergenin amacı, kendi bölümlerinin lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin öngörülen şartları taşıması kaydıyla başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yandal sertifikası) alabilmelerini sağlayan yandal programı esaslarını düzenlemektir. Dayanak MADDE 2. Bu yönerge Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre hazırlanmıştır. Yandal programı, ikinci bir lisans programı veya çift anadal programı anlamı taşımaz. Programın Açılması MADDE 3. Yandal programının açılması ve derslerin belirlenmesi ilgili bölümler arasında kararlaştırılır, Fakülte/Yüksekokul Kurulunun önerisi, Senato nun kararı ile kesinleşir ve ilgili bölümlerin işbirliği ile yürütülür. Yandal programının ders kredi miktarı, programı açan bölümün mezuniyeti için gerekli kredi miktarının %10 undan az olamaz.

11 Programın Uygulanması MADDE 4. Yandal programı aşağıdaki şekilde uygulanır: a) Yan dal programları yarıyıl eğitim-öğretim programı yürüten bölümler arasında uygulanabilir. b) Yan dal programı nedeniyle, öğrencinin anadal programındaki başarısı ve mezuniyeti etkilenmez. Yan dal programı için ayrı karne ve ayrı transkript düzenlenir. c)aynı anda birden fazla yandal programına kayıt yapılamaz ancak hem yandal hem çift anadal programına kayıt yapılabilir. d) İki programa (anadal ve yandal) birden sayılacak dersler ilgili bölümler arasında belirlenerek yandal programını açan Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Her iki programa sayılan dersler (zorunlu-seçmeli) her iki transkripte de gösterilir. Bu dersler, ders yükü hesabında tek ders olarak işlem görür ve toplam kredi üst sınırına (25 ve 28 kredi) dahil edilir. Diğer dersler ise bu sınırlara dahil edilmez. e) Yandal programına kayıt olmadan önce alınan bir dersin (zorunlu-seçmeli) yandal programına sayılması, programı açan Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile, yandal programı süresince alınan bir dersin programdan ayrıldıktan sonra anadal dersi (zorunluseçmeli) olarak sayılması öğrencinin bağlı bulunduğu Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Ancak, bu dersin sayılabilmesi için ilgili programın öngördüğü bir ders olması gerekir. Öğrencinin yandal programına kayıt olmadan önce aldığı bir ders, yandal programı için de geçerli sayıldıktan sonra, öğrencinin herhangi bir nedenle yandal programından ilişiğinin kesilmesi halinde, bu ders anadal programından silinmez. f) Öğrenci yan dal programından ayrıldığında, başarısız olduğu yan dal programı derslerini tekrarlamak zorunda değildir. Başvuru ve Kabul Koşulları MADDE 5. Yandal programına başvuru ve kabul koşulları aşağıda belirtilmiştir: a) Yandal programını açan bölüm, yandal kontenjanlarını belirleyerek bağlı bulunduğu Fakülte/Yüksekokula bildirir ve Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararıyla kesinleşir. Kontenjanlar, koşullarıyla birlikte (son başvuru tarihi ve sonuçların ilan edilmesi v.b.) ilgili Fakülte/Yüksekokul tarafından en geç akademik takvimde belirtilen ders dönemi bitiş tarihinden önce kendi internet sayfalarından üniversite öğrencilerine duyurulur. b) Başvurular, anadal lisans programının en erken 3 üncü ve en geç 6 ıncı yarıyılı başında yapılabilir. c) Öğrencinin yandal programına başvurabilmesi için başvurduğu yarıyıla kadar: - Anadal lisans programında aldığı bütün dersleri başarıyla tamamlamış olması, - Başvuru sırasında genel akademik ortalamasının en az 2.75 olması, gerekir. d) Koşulları sağlayan öğrenciler, yandal programına devam etmek istediklerini belirten dilekçe ve transkriptleri ile akademik takvimde belirtilen süre içerisinde yandal programını açan Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kuruluna başvururlar. Başvurular yandal programını açan

12 bölüm tarafından değerlendirildikten sonra ilan edilen kontenjan kadar öğrenci kabulü ilgili Yönetim Kurulu kararı ile kesinleşir. Karar (eklerinin fotokopisi ile birlikte), ilgili Fakülte/Yüksekokul tarafından öğrencinin bağlı bulunduğu Fakülte/Yüksekokula ve Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı na bildirilir. Danışmanlık MADDE 6. Yandal programına öğrenci kabul eden ve öğrenci gönderen bölümlerde yandal programının amacına uygun biçimde yürütülmesini sağlamak ve öğrencilere danışmanlık yapmak amacı ile ilgili bölüm başkanlarınca birer yandal program koordinatörü atanır. Program koordinatörleri öğrencilerin anadal lisans programı danışmanları ile iletişim içinde görev yapar. Program Süresi MADDE 7. a) Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ve henüz yandal programını bitiremeyen öğrencilere bu programı tamamlamak için zorunlu hallerde öğrencinin gerekçeli başvurusu üzerine yandalın açıldığı programın Yönetim Kurulu kararı ile en fazla bir yarıyıl ek süre verilebilir. Bu karar öğrencinin bağlı bulunduğu Fakülte/Yüksekokula ve Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı na bildirilir. Yandal program öğrencisine bu süre dışında başka süre ve sınav hakkı tanınmaz. Bu süre sonunda da yandal programını başarıyla bitiremeyen öğrencinin yandal programı ile ilişiği kesilir. b)anadal programının mezuniyet koşullarını sağlayan, ancak yan dal programını tamamlaması için ek süre verilen öğrenciler bu ek süre içinde kayıtlı olduğu yandal programının katkı payını öder. c) Yan dal programını tamamlayan öğrenciye, anadal programından mezuniyet hakkı kazanmadığı sürece yan dal sertifikası verilmez. İlişik Kesme MADDE 8. İlişik kesme ile ilgili koşullar aşağıda belirtilmiştir: a) Öğrenci bir dilekçe ile ilgili Fakülte Dekanlığı/Yüksekokul Müdürlüğü ne başvurarak yandal programını kendi isteği ile bırakabilir. Öğrencinin kendi isteği ile yandal programından ayrılması ile ilgili işlemler programa kabul edilme sürecindeki gibi uygulanır. Öğrenci yandal programından ayrıldıktan sonra her iki programa da sayılan dersler öğrencinin anadal transkriptin de yer almaya devam eder. b) Yandal programına kayıtlı öğrenciler, başvuru koşullarını yerine getirmek şartıyla kayıtlı oldukları programı bırakarak başka bir çift anadal veya yandal programına başvurabilir ancak bıraktıkları yandal programına tekrar kayıt yaptıramazlar. c) Yan dal programında, izinsiz olarak iki dönem üst üste ders almayan öğrencinin yan dal programından ilişkisi kesilir. d) Yandal programını sürdürebilmesi için öğrencinin anadal programındaki genel akademik ortalaması en az 2.25 olmalıdır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.

13 e) Kendisine verilen ek süreler sonunda mezun olamayan öğrencinin yan dal programından ilişiği kesilir. Başarı ve Mezuniyet MADDE 9. Başarı ve mezuniyetle ilgili koşullar aşağıda belirtilmiştir: a) Anadal programında mezuniyet hakkını elde eden ve yandal programını en az 2,25 genel akademik ortalama ile tamamlayan öğrenciye başarı belgesi (yandal sertifikası) düzenlenir. Bu belge diploma yerine geçmez. Sertifika, Hacettepe Üniversitesi Diploma, Sertifika, Geçici Mezuniyet ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönerge ve Diploma ve Sertifikaların Şekli, Boyutu, Yazı Karakteri ve Büyüklükleri ile İkinci Nüsha Verilmesine Dair Yönerge ye uygun olarak düzenlenir. b) Yan dal sertifikası almaya hak kazanıp anadal programından mezun olamayan öğrenciye yan dal sertifikası verilmez. Ancak, öğreninin isteği halinde aldığı dersleri belirten bir belge verilebilir. Mazeret ve İzinler MADDE 10. Öğrencinin "Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" 35. maddesine göre katıldığı değişim programları ile aldığı derslerin eşdeğerleri, ilgili Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile yandal transkriptine işlenebilir. Yandal programına ders açılmaması, ders çakışması veya geçerli bir mazereti nedeniyle hiç ders alamayacak olan öğrencilere, yandal programının açıldığı Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulu kararı ile sadece yandal programı için izin verilebilir ve bu süre yandal programını bitirmek için öngörülen süreye dahil edilmez. Diğer Hükümler MADDE 11. Bu yönergede bulunmayan konularda Hacettepe Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği geçerlidir. Yürürlükten Kaldırma MADDE tarih ve sayılı senato kararıyla yürürlüğe giren Hacettepe Üniversitesi Yan Dal Programı Yönergesi ile tarih sayılı, tarih ve tarih sayılı Senato kararları yürürlükten kaldırılmıştır. Geçici Madde 1- Bu yönerge yandal programına Öğretim Yılından itibaren kabul edilen öğrencileri kapsar. Yürürlük MADDE 13. Bu yönerge, Üniversite Senato su tarafından../../ 20.. tarihinde kabul edilmiş ve bu tarihten itibaren yürürlüğe girmiştir. Yürütme MADDE 14. Bu yönerge Hacettepe Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

14 Eğitim Komisyonu Tarihi: Eğitim Komisyon Karar No: 335 Hukuk Fakültesi Fakülte Kurulu nun Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hakkındaki tarih ve 2013/03 sayılı kararı ile tarih ve 2013/5 sayılı kararı görüşüldü. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği nin eğitim öğretim yılından itibaren uygulanması uygun görülerek Üniversitemiz Senatosu na sunulmasına oy çokluğu ile karar verildi tarih ve 335 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ LİSANS EĞİTİM ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi lisans eğitim ve öğretimi ile sınavlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi nde öğrenci kayıtları, eğitim-öğretim ve sınavlar ile diploma ve ayrılma işlemlerine ilişkin işlemleri kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Tanımlar MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) AKTS: Öğrencilerin yurt içinde ve yurt dışında aldıkları ve başarılı oldukları ders kredileri ile notlarının bir yükseköğretim kurumundan diğerine transferini sağlayan Avrupa Kredi Transfer Sistemini, b) Danışman: Öğrenciye eğitim-öğretim, ders alma işlemleri ve benzeri konularda yardımcı olması için görevlendirilmiş öğretim elemanını, c) Dekanlık: Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı nı, ç) Fakülte: Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ni, d) Fakülte Kurulu: Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kurulu nu, e) Fakülte Yönetim Kurulu: Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yönetim Kurulu nu, f) ÖİDB: Hacettepe Üniversitesi Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı nı, g) Rektör: Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü nü, h) Senato: Hacettepe Üniversitesi Senatosu nu,

15 ı) Üniversite: Hacettepe Üniversitesi ni, i) Üniversite Yönetim Kurulu: Hacettepe Üniversitesi Yönetim Kurulu nu, ifade eder. İKİNCİ BÖLÜM Kayıt İşlemleri, Öğrenci Katkı Payı, Öğrenim Ücreti, Yatay ve Dikey Geçişler, Ders Muafiyetleri, Çift Anadal ve Yan Dal Programı Üniversiteye ilk kayıt MADDE 5 (1) Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi ne kayıt hakkı kazanan adaylar; üst kurumlar, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Rektörlükçe belirlenip ilân edilen süre içinde istenen belgelerle şahsen veya noter tarafından düzenlenen vekâletname ile tayin edilen vekil aracılığıyla kesin kayıtlarını yaptırırlar. Gerekli belgelerin eksik olması halinde kayıt yapılamaz. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday, hakkını kaybeder. Öğrenci katkı payı/öğrenim ücreti MADDE 6 (1) Öğrenciler her öğretim yılında 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uyarınca belirlenen katkı payı/öğrenim ücretini akademik takvimde belirlenen sürede ödemekle yükümlüdür. Katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeyen öğrencinin o dönem için kayıt ve kayıt yenileme işlemleri yapılmaz. Kayıt yenileme, ders alma MADDE 7 (1) Öğrenci, her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süre içinde katkı payını/öğrenim ücretini yatırdıktan sonra Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığının web sayfasından ders programını elektronik ortamda oluşturarak kaydını yeniler. Kaydını belirlenen sürede yenilemeyen öğrenci, o yarıyıl derslere ve sınavlara giremez ve öğrencilik haklarından yararlanamaz. Öğrencinin kayıt yenilemediği yarıyıl öğrenim süresinden sayılır. (2) 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen süreler içinde öğrenimini tamamlayamayan öğrenciler de her dönem başında Bakanlar Kurulunca öngörülen ücreti ödeyerek ders kaydını yenileyebilir. Bu durumdaki öğrencilerin, derslere ve sınavlara katılma ile staj eğitimi hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder. (3) Öğrenci, ders programını kayıt yenileme sırasında oluşturarak almak istediği dersleri seçer. Bu şekilde alınan derslerin, ortak zorunlu dersler ile yan dal ve çift ana dalın, öğrencinin lisans ana dal dersleri ile ortak olmayan dersleri hariç, kredi toplamı yirmi beş krediden çok olamaz. (4) Ancak öğrenciler, yedinci dönemden itibaren yirmi sekiz krediyi geçmemek üzere ders alabilirler. (5) Öğrencilerin başka üniversitelerden aldıkları dersler de bu maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarındaki sınırlamalara tâbidir.

16 (6) Kayıt yenileme tarihinin sona ermesini takip eden on beş gün içinde Fakülte Yönetim Kurulunun kararı üzerine öğrencinin üzerine ders yüklenmesi veya üzerinden ders silinmesi işlemi yapılabilir. (7) Fakülte Kurulu kararı ile ders kayıt işlemlerinin danışman onayı ile kesinleşmesi kararlaştırılabilir. (8) Bu maddede yer alan kredi sınırlamaları Fakülte Kurulu kararı ile üçte bir oranına kadar artırılabilir. Yatay geçişler MADDE 8 (1) Hacettepe Üniversitesi nin fakültelerinde/yüksekokullarında uygulanan programlardan (kurum içi) ve yurt içindeki-yurt dışındaki diğer üniversitelerden (kurum dışı) Fakültenin lisans programına yatay geçişler, 24/4/2010 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Ön-lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri ile Senato tarafından belirlenen esaslara göre yapılabilir. Yatay geçişlere ve ders muafiyetlerine Fakülte Yönetim Kurulu karar verir. Kurumlararası ve kurum içi yatay geçişler sadece güz yarıyılında gerçekleştirilir. (2) Avrupa Kredi Transfer Sistemi ne dahil üniversiteler arasında yapılacak geçişler ve alınan derslerin transferi Yükseköğretim Kurulu nun belirlediği esaslar ve diğer ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır. Dikey geçişler MADDE 9 (1) Dikey geçişle lisans programlarına yerleştirilen meslek yüksekokulu ve Açıköğretim Fakültesi ön lisans mezunları hakkında, 19/2/2002 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır. Ders muafiyetleri MADDE 10 (1) Fakültenin lisans programına ilk kez kayıt yaptıran veya kurumlar arası yatay geçiş veya dikey geçişle kabul edilen öğrenci, daha önce aldığı ve başarılı olduğu derslerden muaf olmak için kayıt yaptırdığı öğretim yarıyılın başlamasından itibaren en geç bir sonraki yarıyıl başına kadar Fakülte Yönetim Kuruluna not döküm belgesi/transkript ile başvurabilir. Öğrencinin muaf sayıldığı derslerden aldığı notlar, bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde belirtilen Muaf (M) notuna dönüştürülerek not dökümünde ayrı bir bölüm halinde gösterilir. Muaf (M) notu alınan ders tekrarlanamaz ve akademik ortalamalara dahil edilmez. (2) Fakültede öğrenci iken veya Fakülteden ayrıldıktan sonra merkezi yerleştirme sınavı ile yeniden Fakülteye kayıt hakkı elde eden öğrenciler ile kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin daha önce alıp başarılı oldukları derslerin notları, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde belirtilen notlara uygun olarak not dökümlerinde gösterilir ve akademik ortalamaya dahil edilir.

17 Yan dal programı MADDE 11 (1) Yan Dal Programı, Fakültede lisans programına kayıtlı öğrencinin ek olarak öngörülen şartları taşıması kaydıyla, Üniversite içinde başka bir diploma programı kapsamında ve belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersin alındığı programdır. Yan Dal Programı ayrı bir lisans programı anlamını taşımaz. Yan Dal Programını tamamlayanlara Yan Dal Sertifikası verilir. Hukuk Fakültesi öğrencilerinin Yan Dal Sertifikası edinmesi ve Yan Dal Programıyla ilgili diğer işlemler Senato tarafından belirlenen esaslara göre yürütülür. (2) Üniversitede bir diploma programına kayıtlı öğrenciler de ek olarak öngörülen şartları taşıması kaydıyla ve Fakülte Yönetim Kurulunun belirleyeceği kontenjan sınırları içinde, Fakültenin lisans programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi alarak Yan Dal Programına katılabilir. Çift ana dal MADDE 12 (1) Çift Ana Dal Programı, başarı şartını ve diğer koşulları sağlayan Fakülte öğrencilerinin Üniversitenin iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, iki ayrı diploma alabilmesini sağlayan programdır. Çift Ana Dal Programıyla ilgili esaslar Senato tarafından belirlenir. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Eğitim ve Öğretimle İlgili Esaslar Öğretim dili MADDE 13 (1) Fakültenin eğitim-öğretim dili Türkçedir. Yabancı dil/türkçe hazırlık programı MADDE 14 (1) Fakülte lisans programına kayıt yaptıran öğrenciler isteğe bağlı olarak İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinde yabancı dil hazırlık eğitimi alabilirler. (2) Yabancı dil ile Türkçe hazırlık eğitimi 11/10/2012 tarihli ve sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Hacettepe Üniversitesi Yabancı Dil Hazırlık Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır. Eğitim-öğretim türleri MADDE 15 (1) Fakültede örgün öğretim esastır. Fakülte Kurulunun gerekçeli önerisi, Senatonun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile ikinci öğretim ve uzaktan öğretim de yapılabilir. Eğitim-öğretim yılı/dönemleri MADDE 16 (1) Eğitim-öğretim, yarıyıl esasına göre düzenlenir. (2) Öğretim yılı güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Bir yarıyıl, sınavlar dahil en az on altı haftadır. Güz ve bahar yarıyıllarına ek olarak, yaz dönemi açılabilir. Yaz dönemi Senato tarafından belirlenecek esaslara göre yürütülür.

18 (3) Kayıt, eğitim-öğretim ve sınav dönemlerini içeren akademik takvim her yıl Senatonun onayıyla yürürlüğe girer. Eğitim-öğretim süreleri ve öğrencilik statüsü MADDE 17 (1) Normal öğrenim süresi dört yıldır. (2) Öğrenim süresinin hesaplanmasında, yabancı dil veya Türkçe hazırlık sınıfında geçen süreler dikkate alınmaz. Fakülteden süreli uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu süreleri ise öğrenim süresinden sayılır. (3) Bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın, lisans programını azami yedi yılda tamamlayamayanlar, ilgili döneme ait öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretlerini ödemek koşulu ile öğrenimlerine devam etmek için kayıt yaptırabilirler. Bu durumdaki öğrencilerin, ders ve sınavlara katılma ile staj hariç, öğrencilere tanınan diğer haklardan yararlandırılmaksızın öğrencilik statüleri devam eder. Öğretim programı MADDE 18 (1) Öğretim programı Fakülte Kurulunun önerisi ve Senatonun onayı ile yürürlüğe girer. Öğretim programı; diploma programına ait genel hükümler, dönemlere ait dersler listesi (teorik dersler, pratik dersler, proje çalışmaları, stajlar, klinik çalışmalar, seminerler, bitirme çalışması ve benzeri çalışmalar), ders tanımları, krediler, eğitim-öğretim koşul ve olanakları ile öğretim elemanları listesinden oluşur. Programda; programın eğitim dili, varsa hazırlık eğitimi, eğitim amaç ve hedefleri, programda okutulacak derslerin adı, yarıyılı, kodu, seçmeli ve zorunlu olma durumu, önkoşul durumu, mezun olabilmek için gerekli koşullar ve benzeri konulara ilişkin bilgiler yer alır. (2) Öğretim programından mezun olabilmek için öğrencilerin tamamlaması gereken asgari kredi sayısı Fakülte Kurulu tarafından belirlenir. AKTS kredi sayısı ise 240 dır. Bir dersin AKTS kredisinin nasıl hesaplanacağına ilişkin esaslar Senato tarafından belirlenir. (3) Öğrencilerin staj yapması öngörülebilir. Stajın konusu, süreleri, katılımın zorunlu olup olmadığı ve kredi değerleri Fakülte Kurulu tarafından belirlenir. Staja ilişkin usul ve esaslar Fakülte Kurulu tarafından çıkarılacak staj yönergesinde düzenlenir. (4) Her yarıyılda açılacak derslerin ve öğretim elemanlarının listesi ilgili Anabilim Dalının teklifi ve ilgili Bölümün onayı üzerine Dekanlık tarafından Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile Rektörlüğe gönderilir. Ders programları her eğitim-öğretim yarıyılı başlamadan en geç on beş gün önce Dekanlık tarafından öğrencilere duyurulur. Öğrenci danışmanlığı MADDE 19 (1) Her öğrenci için Dekanlık tarafından bir danışman görevlendirilir. Danışman eğitim-öğretimi ile ilgili sorunların çözümünde öğrenciye ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yol gösterir. Fakülte Kurulu kararı ile öğrencinin yarıyılda izleyeceği derslerin, programında yapılacak değişikliklerin ve kayıt yenileme işlemlerinin danışman onayı ile kesinleşmesi kararlaştırılabilir. Danışmanların görevleri Senato tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenir.

19 Dersler ve ders kredilerinin hesaplanması MADDE 20 (1) Dersler; zorunlu, seçmeli, ön koşullu ve ortak zorunlu dersler olarak öğretim programında yer alır. (2) Zorunlu dersler, öğretim programında yer alan ve öğrencinin mezun olabilmesi için alıp başarılı olması gereken derslerdir. (3) Seçmeli dersler, öğrencinin önerilenler içinden seçerek alabileceği derslerdir. Seçmeli dersler, alan içi ve alan dışı seçmeli dersler olmak üzere iki türdür. a) Alan içi seçmeli dersler, öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim programlarında yer alan ve mezun olabilmesi için önerilen dersler veya ders grupları arasından seçerek alacağı derslerdir. b) Alan dışı seçmeli dersler; öğrencinin kayıtlı olduğu öğretim programında yer almayıp farklı akademik birimler tarafından açılmış derslerdir. (4) Ön koşullu dersler, alınabilmeleri için önceki yarıyıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının devam koşulunun yerine getirilmesi veya başarılması gereken derslerdir. Ancak, birbirini izleyen iki yarıyılda mezuniyet durumunda olan öğrencilere ön koşul olan derse devam etmemiş olsalar bile o derse bağlantılı olan dersler Fakülte Yönetim Kurulu kararıyla verilebilir. Ön koşullu dersler, Fakülte Kurulu kararıyla belirlenir. (5) Ortak zorunlu dersler, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5 inci maddesinde belirlenen Atatürk İlkeleri ve İnkîlap Tarihi, Türk Dili, yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan programlardaki yabancı dil dersleri ile Temel Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanımı dersidir. (6) Bir dersin kredisi bir yarıyıl içinde haftada bir saatlik teorik ders, 1-3 saatlik seminer, 2-4 saatlik pratik ders ve benzeri uygulamaların karşılığını ifade eder. Diğer üniversitelerden ders alma MADDE 21 (1) Öğrenciler, diğer üniversitelerden ders alabilir ve bu derslerden aldığı notları bir sonraki yarıyılın ders kayıt yenileme günleri sonuna kadar not dökümüne işletebilir. Herhangi bir dersin eşdeğerliği konusunda karar almaya Fakülte Kurulu yetkilidir. Bu hususta Senato tarafından belirlenen eşdeğerlik ile ilgili ilkeler gözetilir. (2) Diğer üniversitelerden alınan derslerin notları bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesine göre, rakamlı not ise puanlar, harf notu ise katsayılar esas alınarak değerlendirilir. Değerlendirmede diğer üniversitelerden alınan notun katsayısı, bu Yönetmelikteki katsayılardan hangisine daha yakınsa o katsayı esas alınır. Derslere devam MADDE 22 (1) Derslere ve uygulamalara devam zorunludur. Mazeretler de dahil olmak üzere teorik ders saatlerinin % 30 undan, pratik ders saatlerinin ise % 20 sinden fazlasına katılmayan öğrenci o dersin genel sınavına ve bütünleme sınavına alınmaz. Devamsızlıkları nedeniyle sınava girme hakkı kazanamayanların listesi, genel sınav döneminden önce ilgili dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından ilân edilir.

20 (2) Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, devam zorunluluğu aranmaz. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Başarının Ölçülmesi, Sınavlar, İlişik Kesme ve Ayrılma, Diplomalar Ders başarı notu MADDE 23 (1) Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu, öğrencinin yarıyıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar ve benzerleri) ile genel sınavın birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Genel sınavın ders başarı notuna etkisi en az % 50, en çok % 70 olabilir. Genel sınava girmeyen öğrenci o dersten başarısız sayılır. Genel başarı notu, sınavlardan alınan ham puanın 100 (yüz) üzerinden puana dönüştürülmesinden sonra bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesindeki not sistemine uyarlanarak verilir. (2) Bütünleme sınav sonuçları genel sınav sonuçları gibi değerlendirilir ve işleme konulur. Notlar MADDE 24 (1) Ders başarı notlarını ifade eden puanlar, notlar, katsayıları ve anlamları aşağıda belirtilmiştir: a) Puanlar Notlar Katsayılar A1 4, A2 3, A3 3, B1 3, B2 3, B3 2, C1 2, C2 2, C3 2, D 1, F3 0,00 F2 0,00 F1 0,00

21 b) Harf notu karşılıklarına göre; F1: Devamsızlık nedeniyle genel sınav ve bütünleme sınavına girme hakkı yok, başarısız, F2: Genel sınav veya bütünleme sınavına girme hakkı olduğu halde girmedi, başarısız, F3: Genel sınav veya bütünleme sınavına girdi, başarısız, anlamına gelir. (2) Bir dersten A1, A2, A3, B1, B2, B3, C1, C2, C3 ve D notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. (3) Uygulamalara dayalı derslerde, çalışmaları eksik ve yetersiz olması halinde öğrenciye genel sınav notu (E) notu olarak verilebilir. Öğrenci eksiğini bütünleme sınav dönemine kadar tamamlamak zorundadır. Aksi halde bütünleme sınav notu olarak F3 notu verilir. (4) Fakültenin lisans programına ilk kez kayıt yaptıran veya kurumlararası yatay geçiş ve dikey geçişle kabul edilen öğrencilerin not dökümlerine, programa kabullerinden önce izledikleri programda almış oldukları ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için ÖİDB tarafından Muaf (M) notu kaydedilir. (5) Fakülte Yönetim Kurulunca geçerli görülen mazereti nedeni ile genel ve bütünleme sınavlarının her ikisine de giremeyen öğrencilerin mazeretli sayıldıkları dersler için ilgili Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile ÖİDB tarafından Mazeretli (H) notu kaydedilir. Akademik ortalama MADDE 25 (1) Öğrencilerin başarı durumu yarıyıl akademik ortalaması ve genel akademik ortalamaları hesaplanarak belirlenir. (2) Bir dersin kredisi ile o dersten alınan notun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı puanını verir. Yarıyıl akademik ortalaması; öğrencinin o yarıyılda programına aldığı bütün derslerin ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesiyle bulunur. Genel akademik ortalama ise öğrencinin öğrenimi süresince programına aldığı bütün derslerden aldığı en son notlar esas alınarak hesaplanacak ağırlıklı puanlarının toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesiyle bulunur. (3) Akademik ortalama hesaplanmasında bölme işlemi, virgülden sonra iki basamak yürütülür. Yan dal, çift anadal dersleri ile öğretim programında yer almasına rağmen H ve M notları alınan dersler akademik ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrencinin mazereti nedeniyle genel ve bütünleme sınavına girmediği derslerin notu (H) mazeretin bitiminden sonra o ders/derslerin genel sınavına girdikleri yarıyılın akademik ortalama hesabında dikkate alınır. Öğrencinin tekrar ettiği dersler olması halinde, o derslerden aldığı en son not akademik ortalamalarına katılır. Ders tekrarı MADDE 26 (1) Öğrenci başarısız olduğu zorunlu dersi tekrarlamak ve mezuniyete kadar başarmak zorundadır. Başarısız olunan ders seçmeli ders ise öğrenci bu dersin yerine başka seçmeli ders alabilir ve başarısız olunan seçmeli ders Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile not dökümünden silinebilir.

Prof. Dr. Ümran Uygun ÖİDB Başkan V.

Prof. Dr. Ümran Uygun ÖİDB Başkan V. HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 2018 Prof. Dr. Ümran Uygun ÖİDB Başkan V. umran@hacettepe.edu. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ 2 Programın Açılması MADDE 5 Çift anadal programı ilgili bölümün

Detaylı

T.C. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Yönerge nin amacı, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde Ana

Detaylı

a)öğrencilerin eğitim olanaklarından yaz aylarında da yararlanmalarını sağlamak; bu yolla Üniversitede eğitimin verimliliğini artırmak.

a)öğrencilerin eğitim olanaklarından yaz aylarında da yararlanmalarını sağlamak; bu yolla Üniversitede eğitimin verimliliğini artırmak. Hacettepe Üniversitesi Yaz Dönemi Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (08/06/2003 tarihli ve 25132 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikte değişiklik yapan düzenlemeler ; 03.07.2006

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNERGE. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Çift Anadal Programı Yönergesi (1), (2) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Çift Anadal Programı Yönergesi (1), (2) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Çift Anadal Programı Yönergesi (1), (2) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans/ön lisans diploma programlarını başarıyla

Detaylı

T.C. TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

T.C. TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ T.C. TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Çift Anadal ve Yandal Programı Yönergesi Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Türk-Alman

Detaylı

(Üniversitemiz Senatosu nun 09/09/2016 tarih ve 16 sayılı oturumunda kabul edilmiştir.) DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ

(Üniversitemiz Senatosu nun 09/09/2016 tarih ve 16 sayılı oturumunda kabul edilmiştir.) DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ (Üniversitemiz Senatosu nun 09/09/2016 tarih ve 16 sayılı oturumunda kabul edilmiştir.) DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Uygulama Esaslarının amacı; Atatürk Üniversitesi bünyesinde

Detaylı

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÇİFT ANADAL VE YAN DAL UYGULAMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÇİFT ANADAL VE YAN DAL UYGULAMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ LİSANS ÇİFT ANADAL VE YAN DAL UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi

Detaylı

Üniversitemiz Senatosunun 27.06.2014 tarih ve 11 sayılı toplantısında kabul edilmiştir.

Üniversitemiz Senatosunun 27.06.2014 tarih ve 11 sayılı toplantısında kabul edilmiştir. Üniversitemiz Senatosunun 27.06.2014 tarih ve 11 sayılı toplantısında kabul edilmiştir. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YAN DAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL LİSANS PROGRAMI YÖNERGESİ*

T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL LİSANS PROGRAMI YÖNERGESİ* T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL LİSANS PROGRAMI YÖNERGESİ* Amaç Madde 1. (1). Bu yönergenin amacı, İstanbul Medipol Üniversitesinde kayıtlı olduğu lisans programlarını üstün başarıyla

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ. ( Tarih ve 2/3 sayılı Senato Kararı eki) BİRİNCİ BÖLÜM

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ. ( Tarih ve 2/3 sayılı Senato Kararı eki) BİRİNCİ BÖLÜM KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ (14.02.2017 Tarih ve 2/3 sayılı Senato Kararı eki) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Yandal programının amacı, kayıtlı olduğu lisans programını başarı ile yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini

Detaylı

T.C. HALİÇ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. HALİÇ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. HALİÇ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı, lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin,

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, Maltepe Üniversitesinin önlisans

Detaylı

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- Bu Yönergenin amacı; Kastamonu Üniversitesinde bir lisans programını başarıyla sürdüren öğrencilerin, gerekli şartları sağladıkları ve

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Karabük Üniversitesinde kayıtlı önlisans ve lisans öğrencilerinin,

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ Üniversite Senatosunun 08.08.2017 tarih ve 11 nolu toplantı tutanağının ekidir. GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Hukuki Dayanak. MADDE 1 - (1) İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Hukuki Dayanak. MADDE 1 - (1) İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Hukuki Dayanak Amaç MADDE 1 - (1) İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine bağlı olarak anadal lisans/önlisans programlarını

Detaylı

TOROS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TOROS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TOROS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Çift anadal programının amacı, anadal lisans programlarını başarıyla yürüten

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ. Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge; Hitit Üniversitesi Yandal Programlarına ilişkin hükümleri kapsar.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ. Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge; Hitit Üniversitesi Yandal Programlarına ilişkin hükümleri kapsar. HİTİT ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Hitit Üniversitesinin fakülte ve yüksekokullarda anadal lisans Diploma

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

HİTİT ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ HİTİT ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Hitit Üniversitesinin fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında normal ve ikinci öğretimlerde anadal önlisans/lisans

Detaylı

T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL LİSANS PROGRAMI YÖNERGESİ* BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL LİSANS PROGRAMI YÖNERGESİ* BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL LİSANS PROGRAMI YÖNERGESİ* Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Medipol Üniversitesinde

Detaylı

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ (Senato Toplantı Tarihi: Toplantı Sayısı: 2017/11)

BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ (Senato Toplantı Tarihi: Toplantı Sayısı: 2017/11) BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ (Senato Toplantı Tarihi: 28.11.2017 Toplantı Sayısı: 2017/11) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Çankaya Üniversitesi nde yürütülen çift anadal programlarına ilişkin

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMININ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Kültür Üniversitesi

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ MADDE 1 - Bu yönergenin amacı, anadal programını başarıyla yürüten öğrencilerin önlisans diploma programları ile diğer önlisans programları arasında,

Detaylı

T.C. ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ Çift Anadal ve Yandal Programı Uygulama Esasları. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ Çift Anadal ve Yandal Programı Uygulama Esasları. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ Çift Anadal ve Yandal Programı Uygulama Esasları BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu uygulama esaslarının amacı, Erzincan Binali

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

HİTİT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar HİTİT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Hitit Üniversitesi bünyesinde yer alan önlisans diploma programları

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Çift anadal programının amacı, anadal programlarını başarıyla yürüten lisans

Detaylı

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı, Acıbadem Üniversitesi Fakülteleri nde, Acıbadem Üniversitesi Lisans, Ön Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Detaylı

T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Biruni Üniversitesi Fakülteleri nde çift anadal (ÇAP) ve yandal

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 1 GEDİZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Gediz Üniversitesi nde bir lisans eğitim-öğretimine kayıtlı olan

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Yandal programının amacı, anadal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin

Detaylı

26/11/2018 Senato Kararı 2012/152

26/11/2018 Senato Kararı 2012/152 26/11/2018 Senato Kararı 2012/152 BAYBURT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Bayburt

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ

HİTİT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ HİTİT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Hitit Üniversitesi bünyesinde yer alan lisans düzeyindeki diploma programları arasında çift anadal programı açılması

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Senato: 11 Eylül 2012 / 306-3-C Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Marmara Üniversitesi bünyesinde yer alan lisans düzeyindeki

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ YAZ OKULU YÖNERGESİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ YAZ OKULU YÖNERGESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ YAZ OKULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönerge; Gazi Üniversitesine bağlı Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve bir eğitim-öğretim

Detaylı

T.C.İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

T.C.İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ T.C.İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı, İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde yer alan lisans ve önlisans düzeyindeki diploma

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMI YÖNERGESİ

FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMI YÖNERGESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMI YÖNERGESİ Dayanak MADDE 1- (1) Bu Yönerge; 24/4/2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki

Detaylı

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ YAZ DÖNEMİ YÖNERGESİ. KAPSAM ve DAYANAK

ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ YAZ DÖNEMİ YÖNERGESİ. KAPSAM ve DAYANAK ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ YAZ DÖNEMİ YÖNERGESİ KAPSAM ve DAYANAK Madde 1 Bu Yönerge; Acıbadem Üniversitesinde İngilizce hazırlık, önlisans, lisans ve yüksek lisans eğitim-öğretimi yapan fakülte, enstitü ve

Detaylı

T.C KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ

T.C KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ T.C KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ Dayanak Madde 1-Kadir Has Üniversitesi Çift Anadal Programı Yönergesi, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Yeni Yüzyıl Üniversitesinde çift anadal ve yandal eğitim-öğretim programlarına ilişkin hükümleri kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik; Yeni Yüzyıl Üniversitesinde çift anadal ve yandal eğitim-öğretim programlarına ilişkin hükümleri kapsar. YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Yeni Yüzyıl Üniversitesinde bir lisans eğitim-öğretimine

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YANDAL İLE DEĞİŞİM PROGRAMLARINA İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YANDAL İLE DEĞİŞİM PROGRAMLARINA İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YANDAL İLE DEĞİŞİM PROGRAMLARINA İLİŞKİN UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak MADDE 1 - (1) Bu yönergenin amacı, Ege Üniversitesi nde önlisans ve lisans düzeyindeki diploma programları arasında

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Sinop Üniversitesinde bir lisans eğitim öğretimine

Detaylı

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İlk Yayın Tarihi MH Onay Tarihi Revizyon Tarih/No -/00. Doküman No YNRG.02 YAN DAL PROGRAMI YÖNERGESİ

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ İlk Yayın Tarihi MH Onay Tarihi Revizyon Tarih/No -/00. Doküman No YNRG.02 YAN DAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönergenin amacı, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi nde bir dalda lisans programını yüksek başarı ile sürdüren öğrencilerin ilgi duydukları

Detaylı

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGESİ

T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGESİ Senato tarihi:30/11/2011 Toplantı no:2011/21 T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMI UYGULAMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 29/11/2016-56466 T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı *BEKV3C3N6* Sayı :91441517/105.01.01.6/ Konu :Yaz Öğretimi ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM

Detaylı

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ Maksat MADDE 1- Bu Yönergenin maksadı; Kastamonu Üniversitesinde gerekli şartları sağladıkları ve tastik edildikleri taktirde bir önlisans programını

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Ve Tanımlar SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ (03.05.2018 tarih ve 500 sayı ve 10 Nolu Üniversite Senato Kararı) BİRİNCİ BÖLÜM, Kapsam, Dayanak

Detaylı

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak T.C. EGE ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Ege Üniversitesi nde lisans düzeyindeki diploma programları arasında çift ana

Detaylı

AKSARAYÜNİVERSITESİ LİSANSÇİFTANADALVEYANDALPROGRAMLARI UYGULAMA YÖNERGESİ

AKSARAYÜNİVERSITESİ LİSANSÇİFTANADALVEYANDALPROGRAMLARI UYGULAMA YÖNERGESİ AKSARAYÜNİVERSITESİ LİSANSÇİFTANADALVEYANDALPROGRAMLARI UYGULAMA YÖNERGESİ Amaçvekapsam MADDE 1 (1) Bu Yönergeninamacı, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) bünyesinde yer alanlisans programları arasındaki çift

Detaylı

T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar

T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar T.C. AVRASYA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Avrasya Üniversitesinde Çift Anadal Programlarının uygulama esaslarını düzenler. Çift

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM ÇİFT ANADAL PROGRAMI Dayanak Madde 1 Bu Yönerge, 24/04/2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumları

Detaylı

BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI (ÇAP) YÖNERGESİ

BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI (ÇAP) YÖNERGESİ BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI (ÇAP) YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı üniversitede Çift Anadal Programı açılması ve yürütülmesine ilişkin esasları belirlemektir. Kapsam MADDE 2-

Detaylı

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ

KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Çift Anadal Programının amacı, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nde bir programda lisans öğrenimini yüksek başarı ile sürdüren öğrencilerin

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ YAZ OKULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ YAZ OKULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ YAZ OKULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönerge; Gazi Üniversitesine bağlı Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve bir eğitim-öğretim

Detaylı

ODTÜ Yan Dal Programı Yönergesi

ODTÜ Yan Dal Programı Yönergesi ODTÜ Yan Dal Programı Yönergesi Birinci Bölüm Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Yan dal programının amacı, ana dal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka

Detaylı

d) İlgili akademik birim: Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını,

d) İlgili akademik birim: Üniversiteye bağlı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarını, MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç Madde 1- (1) (Değişik- Senato: 07/06/2018-III) Çift anadal programının amacı; öğrencilerin önlisans programları ile diğer önlisans programları

Detaylı

Çift Ana Dal Programı

Çift Ana Dal Programı T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMI YÖNERGESİ Dayanak MADDE 1- (1) Bu Yönerge; 24/4/2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans

Detaylı

ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ

ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç Madde 1. Çift anadal programının amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir dalda lisans

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS UYGULAMA İLKELERİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS UYGULAMA İLKELERİ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS UYGULAMA İLKELERİ Amaç MADDE 1- (1) Bu Uygulama İlkelerinin amacı, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA ÇİFT ANADAL (ÇAP) ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu yönergenin amacı, Sakarya Üniversitesi

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; İnönü Üniversitesine bağlı fakülte, yüksekokul meslek yüksekokulu ve enstitülerde,

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Dayanak ve Tanımlar

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Dayanak ve Tanımlar ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Çift ana dal programının amacı, ana dal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin,

Detaylı

T.C. Erzurum Teknik Üniversitesi. Öğrenci Kayıt Kabul ve Başvuru İşlemlerine İlişkin Yönerge

T.C. Erzurum Teknik Üniversitesi. Öğrenci Kayıt Kabul ve Başvuru İşlemlerine İlişkin Yönerge T.C. Erzurum Teknik Üniversitesi Öğrenci Kayıt Kabul ve Başvuru İşlemlerine İlişkin Yönerge BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1: Bu yönergenin amacı, Erzurum Teknik Üniversitesi Eğitim Öğretim

Detaylı

İPEK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İPEK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İPEK ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Çift anadal programının amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin,

Detaylı

T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMI YÖNERGESİ

T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMI YÖNERGESİ T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANA DAL VE YAN DAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, kendi bölümlerinde lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda

Detaylı

ÇİFT ANADAL PROGRAMI(ÇAP) YÖNERGESİ

ÇİFT ANADAL PROGRAMI(ÇAP) YÖNERGESİ 1 1 Amaç Madde 1 Bu Yönergenin amacı; Okan Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği nin 17. Maddesinde belirtilen çift anadal programlarının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ Tanım MADDE 1 Yaz Okulu, güz ve bahar yarıyılları dışında kalan, yaz tatili ayları içerisinde uygulanan ve üniversitenin eğitim-öğretim fırsatlarının yaz aylarında

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ Tanım MADDE 1 Yaz Okulu, güz ve bahar yarıyılları dışında kalan, yaz tatili ayları içerisinde uygulanan ve

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ Tanım MADDE 1 Yaz Okulu, güz ve bahar yarıyılları dışında kalan, yaz tatili ayları içerisinde uygulanan ve SELÇUK ÜNİVERSİTESİ YAZ OKULU YÖNERGESİ Tanım MADDE 1 Yaz Okulu, güz ve bahar yarıyılları dışında kalan, yaz tatili ayları içerisinde uygulanan ve üniversitenin eğitim-öğretim fırsatlarının yaz aylarında

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. (Üniversitemiz Senatosu nun tarih ve 03 sayılı oturumunda kabul edilmiştir.

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. (Üniversitemiz Senatosu nun tarih ve 03 sayılı oturumunda kabul edilmiştir. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ (Üniversitemiz Senatosu nun 25.02.2016 tarih ve 03 sayılı oturumunda kabul edilmiştir.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMININ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Kültür Üniversitesi

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Programları Uygulama Yönergesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Programları Uygulama Yönergesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Programları Uygulama Yönergesi Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) (Değişiklik: Senato Kararı 21.07.2017-282) Bu Yönergenin amacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. Amaç

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. Amaç CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç Madde 1- Çift anadal programının amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir dalda lisans

Detaylı

T.C. TRABZON ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI UYGULAMA YÖNERGESİ

T.C. TRABZON ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI UYGULAMA YÖNERGESİ T.C. TRABZON ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL PROGRAMLARI UYGULAMA YÖNERGESİ Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Trabzon Üniversitesi bünyesinde yer alan diploma programları arasındaki çift

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AKSARAY ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE Amaç ve Kapsam MADDE 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bu Yönergenin amacı,

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Programları Uygulama Yönergesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Programları Uygulama Yönergesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Çift Anadal ve Yandal Programları Uygulama Yönergesi Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) (Değişiklik: Senato Kararı 21.07.2017-282) Bu Yönergenin amacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMLARI KAYIT, KABUL VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMLARI KAYIT, KABUL VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMLARI KAYIT, KABUL VE UYGULAMA YÖNETMELİĞİ Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Mütevelli Heyeti, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Ana Yönetmeliği nin 8 inci

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK YÖNERGESİ

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK YÖNERGESİ ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK YÖNERGESİ Amaç Madde 1-) Bu Yönergenin amacı, Erzurum Teknik Üniversitesi'ne yeni kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce, Erzurum Teknik Üniversitesi dahil

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Lisans Çift Anadal ve Yandal Programları Uygulama Yönergesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Lisans Çift Anadal ve Yandal Programları Uygulama Yönergesi Karadeniz Teknik Üniversitesi Lisans Çift Anadal ve Yandal Programları Uygulama Yönergesi Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) bünyesinde yer alan diploma

Detaylı

İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ YAZ ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ YAZ ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ YAZ ÖĞRETİMİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; İstanbul Kent Üniversitesi yaz dönemi eğitim öğretimine ilişkin

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar,

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar, ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL (İKİNCİ LİSANS) VE YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar, Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim

Detaylı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ 2017-2018 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ KURUM İÇİ PROGRAMLAR ARASI GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YANDAL KONTENJANLARI, BAŞVURU TARİHİ VE KOŞULLARI Fizik A.

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNERGESİ

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNERGESİ DÜZCE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL HAZIRLIK SINIFI EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)Bu Yönetmeliğin amacı; Düzce Üniversitesi zorunlu ve isteğe bağlı

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YAZ ÖĞRETİMİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YAZ ÖĞRETİMİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ANKARA ÜNİVERSİTESİ YAZ ÖĞRETİMİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Ankara Üniversitesinde verilen yaz öğretimine ilişkin usul ve esasları

Detaylı

İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI ARASINDA YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI ARASINDA YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS PROGRAMLARI ARASINDA YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu yönerge İstanbul Kent Üniversitesi

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ YAZ DÖNEMİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yaz dönemi eğitimöğretimine

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ (Üniversitemiz Senatosu nun 03/12/2015 tarihli ve 15 sayılı toplantısında kabul edilmiştir.) Amaç ve kapsam Madde 1- (1) Bu yönerge, kurumlar arası, kurumiçi

Detaylı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden: MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı;

Detaylı

T.C. TEKĠRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ YAZ OKULU YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. TEKĠRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ YAZ OKULU YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. TEKĠRDAĞ NAMIK KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ YAZ OKULU YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesine bağlı fakülte (Tıp Fakültesi

Detaylı

YÖNETMELİK İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL LİSANS EĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL LİSANS EĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI YÖNETMELİĞİ 29 Temmuz 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27656 İstanbul Arel Üniversitesinden: YÖNETMELİK İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL VE YANDAL LİSANS EĞİTİM VE ÖĞRETİM PROGRAMLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ

İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ Amaç Madde 1. Bu Yönergenin amacı, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi'ne yeni kayıt yaptıran öğrencilerin daha önce İstanbul Yeni

Detaylı

MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yaz dönemi eğitimöğretimine ilişkin esasları düzenlemektir.

MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yaz dönemi eğitimöğretimine ilişkin esasları düzenlemektir. YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ YAZ DÖNEMİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi yaz dönemi eğitimöğretimine

Detaylı

BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL ve YANDAL YÖNERGESİ

BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL ve YANDAL YÖNERGESİ BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL ve YANDAL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1 (1) Bu Yönergenin

Detaylı

BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL ve YANDAL YÖNERGESİ

BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL ve YANDAL YÖNERGESİ BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL ve YANDAL YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1 (1) Bu Yönergenin

Detaylı

TOROS ÜNİVERSİTESİ KURUM İÇİ VE KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ

TOROS ÜNİVERSİTESİ KURUM İÇİ VE KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ TOROS ÜNİVERSİTESİ KURUM İÇİ VE KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ YÖNERGESİ Yatay Geçişler -Dayanak Madde 1- Toros Üniversitesi nde kurum içi ve kurumlar arası yatay geçişler "Yüksek Öğretim Kurumlarında Önlisans

Detaylı