Progresi sh.p.k

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Progresi sh.p.k"

Transkript

1

2 Titulli i origjialit turqisht: Kadir MISIROĞLU İSLÂM DÜNYA GÖRÜŞÜ Sebil Yayıevi İSTANBUL 2008 E përktheu ga origjiali: MITHAT HOXHA Stamboll, gusht-tetor 2008 Progresi sh.p.k Adresa: L: Vasil Shato Rr: Çajupi Shkodër / Shqipëri Tel: / Fax: Cel: / Desig: Bledar Xama

3 Kadir Misirogllu BOTEKUPTIMI ISLAM

4 SHKURTIMET a.s. : (alejhissalátu vesselám) falja dhe paqja qofshi mbi të! DİA : Eciklopedia Islame e Departametit Fetar Turk e.r. : (kaledari) i Erës së Re f. : faqe gj.fud. : (ilá áhir) e gjer ë fud h. : (kaledari) hixhri ibidem : po aty idem : po ai autor (ose vepër) k.s. : (kaddese sirrahu l-aziz) iu shejtëroftë e fshehta e vyer! r. : umër prkth. : përkthyes p.sh. : për shembull r.a. : (radijallahu ah) pëlqimi i Allahut qoftë mbi të! shih. : shihi vazhd. : e ë vazhdim vd. : vdekur vëll. : vëllimi

5 KADIR MISIROĞLU -Nga jeta dhe veprat- Kadir Mısıroğlu lidi ë viti 1933 ë Kazaë Akçaabat të Trabzoit. Pas Liceut të Trabzoit, mbaroi Fakulteti e Drejtësisë së Uiversitetit të Stambollit dhe u bë avokat. Më 1964 themeloi Shtëpië Botuese Sebil, e cila e isi veprimtarië e saj botuese me veprë e tij të parë, të titulluar Loza Zafer mi, Hezimet mi? (Lozai: fitore apo humbje?). Kadir Mısıroğlu i cili duke filluar qysh ga vitet e riisë, tërhoqi vëmedje e publikut dhe u bë i johur sa me veprat ë shërbim të çështjes islame, aq edhe me koferecat e zjarrta e të jëpasjëshme që mbajti, iu ështrua shumë përdjekjeve peale. Kështu, ë krye të vitit 1970, për shkak të jë koferece që mbajti ë M.T.T.B. të Stambollit, pas Ultimatumit të 12 Marsit, u dëua ga Gjykata e Gjedjes së Jashtëzakoshme e qytetit Eskishehir me shtatë vjet burg, jëzet muaj iterim dhe me heqje e lirive qytetare për pesë vjet. Për shkak të shkrimeve të tij ë revistë e përjavshme Sebil që filloi ta botote qysh ga viti 1976, kudër tij u hapë tridhjetë e gjashtë çështje gjyqësore peale. Ndërsa vazhdoi proceset ë fjalë, dodhi Grushti i Shtetit i 12 shtatorit Atëherë, autori, i cili ishte ë atë kohë aëtar i Qedrës së Përgjithshme të partisë Milli Selamet, iku jashtë shtetit dhe, meqë uk u kthye për t iu përgjigjur ftesave të gjykatës për vazhdimi e çështjeve, iu hoq ështetësia. Në viti 1991, duke përfituar ga jë ligj amistie, Kadir Mısıroğlu u kthye ë atdhe dhe, qysh atëherë, po merret me shkrime veprash dhe me veprimtari botuese. Eshtë i martuar dhe me tre fëmijë.

6 VEPRAT E BOTUARA TE AUTORIT: Një padishah-viktimë: Sullta Abdylhamiti (Bir Mazlum Padişah: Sulta Abdülhamid-2007) Vëllezërit Mallkoçogllu roma historik (Malkoçoğlu Kardeşler Târihî Roma-2007) Papagalli i Xhem Sulltait roma historik (Cem Sulta ı Papağaı - Târihî Roma-2006) Një padishah-viktimë: Sullta Abdylazizi (Bir Mazlum Padişah: Sulta Abdülaziz-2006) Zagaos Pasha roma historik (Zağaos Paşa Târihî Roma-2006) Një padishah-viktimë: Sullta Vahideddii (Bir Mazlum Padişah: Sulta Vahideddi-2005) Filozofia e jetës ose arti i të jetuarit (Hayat Felsefesi Yahud Yaşamak Saatı-2005) Mustafai i sajuar roma historik (Düzmece Mustafa - Târihî Roma-2005) Revolucioari me çallmë roma historik (Kavuklu İhtilâlcı - Târihî Roma-2005) Aekdota kudërthëëse (İhtilaflı Fıkralar-2005) Ç a bë të medojmë drama palestieze (Filisti Dramı ı Düşüdürdükleri-2004) Mërgim i dyfishtë - Kujtime (Gurbet İçide Gurbet Hâtırât-2004) Tre persoalitete prokalifatiaë (Üç Hilâfetçi Şahsiyet-1995) Ashikët uk vdesi!.. (Âşıklar Ölmez! ) Duke e shoshitur ditë e shkuar kujtime vëll. I (Geçmiş Güü Elerke Hâtırât C. I-1993) Duke e shoshitur ditë e shkuar kujtime vëll. II (Geçmiş Güü Elerke Hâtırât C. II-1995) Bojkotim i jë mijë pseudoeologjizmave (Bi Uydurma Kelimeyi Boykot-1993) Mbi shkrimi islam (İslâm Yazısıa Dâir-1993) Mbi mjeshtri poet Nexhip Fazëll (Üstâd Necip Fâzıl a Dâir-1993) Kalifati me të shkuarë dhe të ardhme e tij (Geçmiş ve Geleceği ile HILÂFET-1933) Ngrohtësira që paralajmëro praverë poezi (Cemre Şiir-1992) Mërgim Kujtime (Hicret - Hâtırât-1990) Maual i riisë islamike (İslâmcı Geçliği El Kitabı-1981) Dasmë e përgjakur roma historik (Kalı Düğü - Târihî Roma-1972) U gëzuam gjatë roma historik (Uzuca sevidik - Târihî Roma-1973) Shpata e thyer roma historik (Kırık Kılıç - Târihî Roma-1973) Ali Shykry Bej (Ali Şükrü Bey-1978) Lozaa: fitore apo humbje? vëll. I (Loza Zafer mi, hezimet mi? C. I-1965) Lozaa: fitore apo humbje? vëll. II (Loza Zafer mi, hezimet mi? C. II-1974) Lozaa: fitore apo humbje? vëll. III (Loza Zafer mi, hezimet mi? C. III-1977) Drama e të Bijve Osmaë (Osmaoğulları ı Dramı-1974) Çështja Musul dhe turqit e Irakut (Musul Mes elesi ve Irak Türkleri (1972) Dhua krimiale e Moskës vëll. I (Moskof Mezalimi C.I-1970) Dhua krimiale e Moskës vëll. II (Moskof Mezalimi C.I-1970) Lëvizja muslimae zezake ë Amerikë (Amerika da Zeci Müslümalık Hareketi-1967)

7 PERMBAJTJA PARAQITJE PARATHENIE PJESA E PARE BOTEKUPTIMI A. Ç ESHTE BOTEKUPTIMI? B. BOTEKUPTIMI ISLAM a) Feja b) Historia...39 c) Gjuha dhe letërsia...42 PJESA E DYTE BOTEKUPTIMI ISLAM I. CILESITE DALLUESE TE BOTEKUPTIMIT ISLAM A. HYJNITETI B. DUALIZMI II. PARIMET E BOTEKUPTIMIT ISLAM PARIMET ABSTRAKTE OSE FILOZOFIKE TE BOTEKUPTIMIT ISLAM A. PARIMI I VOLUNTARIZMIT... 95

8 a) Etiteti dhe kufijtë e vulletit jerëzor b) Ndikimet e mudshme mbi vulleti jerëzor c) Ngushëllimi i ofruar ga feja d) Rrugët mistike të kompesimit dhe kurimit përballë privimeve e) Përfudim B. PARIMI I UNIVERSALIZMIT C. PARIMI I IDEALIZMIT D. PARIMI I HUMANIZMIT a) Etiteti i jeriut b) Çështja e skllavërisë dhe kokubiisë c) Të drejtat e jeriut aa) Të drejtat e pakicave bb) Të drejtat e kafshëve cc) Mbrojtja e mjedisit E. PARIMI I REALIZMIT a) Islami është fe e atyrshme b) Çështja e iteresit dhe përfitimit të përgjithshëm F. PARIMI I SCIENTIZMIT G. PARIMI I RACIONALIZMIT H. PARIMI I OPTIMIZMIT PARIMET KONKRETE OSE PRAKTIKE TE BOTEKUPTIMIT ISLAM A. PARIMI I DINAMIZMIT B. PARIMI I DREJTESISE SOCIALE a) Besimi b) Rehabilitimi i vetvetes (Tezkijetu efs) c) Zeqati d) Ifak-u, dhëia ose shpezimi ë rrugë e Allahut C. PARIMI I RREGULLSISE

9 D. PARIMI I DREJTESISE a) Admiistrata b) Gjykata c) Marrëdhëiet dërjerëzore (civile) E. PARIMI I LIRISE a) Skllavëria dhe robëria b) Hapësira e Luftës (Daru l-harb) c) Kadaja dhe Kaderi F. PARIMI I XHIHADIT G. PARIMI I MORALIT a) Morali islam është me burim hyjor b) Morali ë Islam mbështetet ë arsye c) Morali islam grihet mbi parimi e vetëmohimit d) Morali islam ka prioritet social e) Morali ë Islam është mbrojtës i seriozitetit dhe dijitetit idividual H. PARIMI I KRITERIT PRAKTIK (KISTAS) DHEU PORTRET PASFJALE

10

11 PARAQITJE Qysh ë fillim të herës, veçaërisht ë medimi mistik islam, ka mbisuduar ideja se filozofët kaë ardhur duke e mohuar jëritjetri, kurse profetët, duke e mbështetur jëri-tjetri. Kjo më kujtoi thëie e Fridrih Niçes se ajo që thotë historia kurrë s është përfudimtare. Profetët kaë ardhur duke e mbështetur jëri-tjetri sepse, meqë jaë dërguar ga i jëjti Zot, kaë sjellë të jëjti mesazh moralo-shpirtëror, pra, uk kaë folur ga vetja. Edhe ëse më pas, mesazhi i sjellë prej tyre është shtrembëruar dhe midis feve kaë dalë ë shesh dallime themelore, siç dihet, kjo ka dodhur ga dërhyrja e jerëzve për iteresat e tyre materiale e temporale. Këtu e kemi fjalë vetëm për tri fetë me burim hyjor: hebraizmi, krishterizmi dhe Islami, sepse çështja e feve jerëzore ose, më saktë, e bidjeve religjioze të tjera është shumë më e komplikuar si dhe s përbë objekt as për veprë që po i jepet lexuesit, as për këtë paraqitje të shkurtër e prezatuese. Ndërkaq, dër tri fetë hyjore, vetëm Islami është fe historike për sa i përket fillimeve dhe zhvillimeve të saj, profetit të saj si perso historik dhe me jë biografi të shëuar me aq hollësi sa të përbëjë jë shkecë teorike më vete siç është hadithi, si dhe me jë libër të shejtë autetik, siç është Kur ai. Krahas këtyre, Islami griti edhe jë qytetërim botëror të shkëlqyer dhe me jë histori mjaft të johur e të përcaktuar veçaërisht për katër shtetet e tij më të mëdhej, me radhë, kalifati rashidi, kalifati omejad, kalifati abasid dhe, më ë fud, kalifati osma. Me këtë rast duhet theksuar se historia e Islamit uk është e tillë si ajo që thotë Niçeja. 11

12 12 BOTEKUPTIMI ISLAM Një ga arsyet e zhvillimit dhe përparimit marramedës të qytetërimit islam mbështetur ë dy burimet e tij kryesore teorike dhe moralo-etike, Kur ai si fjalë e Allahut, Zotit të Gjithësisë, dhe Sueti ose Traditë Profetike të Muhammedit si profet dhe si iterpretuesi më i mirë i Kur ait, është zgjedhja e jë rruge të mesme mes revelacioit hyjor dhe arsyes jerëzore, mes profetit dhe filozofit, më saktë, e jë rruge ë të cilë revelacioi hyjor të kuptohet, iterpretohet dhe zbatohet ë mëyrë më të arsyeshme. Në këtë rrugë arriti Islami të bëhej jë fe me të vërtetë humae dhe jë qytetërim botëror i arsimit, shkecës, kulturës dhe përparimit ë të gjitha fushat. Megjithëkëtë, edhe Islami jo si fe, por si qytetërim, uk mud të bëte përjashtim për ligjet historike të vëa ga Zoti. Edhe qytetërimi islam do të kishte kulmi dhe rëie e tij. Dhe kjo do të kishte edhe shkaqet e veta, dër të cilat medoj se më kryesoret jaë harrimi i ligjeve historike si dhe shmagia ga rruga e mesme ose e thëë dryshe, mosruajtja e ekuilibrit revelacio hyjor-arsye. Në këtë kuadër, desha të theksoj se, sipas meje, si ë çdo fe ose bidje religjioze, si ë çdo kauzë, eseciale dhe themelore ë mëyrë absolutisht prioritare është besimi dhe bidja. Në feë Islame, eseciale dhe themelore ë mëyrë absolutisht prioritare është besimi dhe bidja ë ekzistecë e Allahut si Zoti i vetëm i gjithësisë, ose mooteizmi i emërtuar me termi e posaçëm, tevhid. Në këtë drejtim, Kur ai u drejtohet jerëzve që medojë. Nëpërmjet fjalës së Tij, Kur ait, Allahu kërko ga jerëzit të arsyetojë mbi provat ë vete e tyre dhe ë botë e jashtme, pra, mbi provat subjektive dhe objektive, të bide dhe ashtu të besojë. Në paratezë, duhet ëvizuar se, ë këtë drejtim, asjë fe, bidje religjioze apo ideologji uk mud t i afrohet Islamit! Në fakt, qysh kur është shfaqur mbi tokë, jeriu e ka djerë Zoti ë vetvete, ë zemër, ka besuar jo me arsye, por me zemër. Dhe ky është besimi i vërtetë. Por kur besimi me zemër vje pas bidjes me arsye dhe pas ështrimit me arsye dhe me vullet të egos daj jë autoriteti hyjor, bëhet i plotë dhe i fuqishëm. Kjo është edhe rruga e tasavvufit ose mistikës islame. Këtu bëjë përjashtim vetëm profetët, të cilët jaë persoalitete të zgjedhur që e kaë përfaqësuar besimi. Megjithëse ë historië jerëzore politeizmi i formave të dryshme ka pasur jë peshë të madhe dhe është bërë jë dër faktorët më shkatërrues të feve mooteiste, jeriu është prirur të besojë ë

13 KADIR MISIROGLLU jë Zot të vetëm qysh ë fillimet e ekzistecës së vet. Në historië e filozofisë, ai që e ka mbrojtur më me seriozitet këtë ide, ka qeë medimtari Vilhelm Shmid (Wilhelm Schmidt, ), pedagog i atropologjisë ë uiversitetet e Vjeës, Upsalës, Stokholmit, Ludit dhe Kopehagës. Medimi i tij themelor që ka mbrojtur gjer ë fud ë çështje e mooteizmit dhe politeizmit, është ky: Në të gjitha format religjioze të popujve primitivë ka ekzistuar ideja e mooteizmit. Kryevepra e tij është puimi ë trembëdhjetë vëllime, Die Gottsidee (Ideja mbi Zoti). Një ga faktorët gërryes dhe shkatërrues më të fuqishëm mbi besimi dhe bidje islame ë vetvete, mbi përjetimi e besimit dhe bidjes islame ga idividët dhe bashkësia islame, ashtu dhe mbi qytetërimi islam si zbatim politiko-shoqëror dhe shkecor-kulturor i Islamit ë përmasa botërore, ka qeë politeizmi, pavarësisht ga format me të cilat është shfaqur. Forma më e theksuar e këtij politeizmi ka qeë egoizmi i persoave të veshur me pushtet material dhe politik të cilët, duke e djerë vete si zotër, qoftë edhe të vegjël, e kaë shpërdorur fuqië materiale e politike që ua ka falur Zoti dhe i kaë detyruar të tjerët t u bide si t i bideshi Zotit. Kjo ka dikuar egativisht edhe ë vetë besimi e idividëve të thjeshtë ose edhe të shquar ë vlerat arsimore e kulturore, të cilët jaë shtyrë dashje pa dashje të medojë se ë jetë sudojë forca të tjera që u duhet respektuar fjala pa diskutim, daj të cilëve duhet treguar bidje gjer ë adhurim! Botëkuptimi islam i autorit Kadir Mısıroğlu, specialist ë fushë e së drejtës dhe autor i jë umri të madh veprash, është, pa dyshim, jë kotribut me mjaft vlerë ë fushë dhe përmasat e veta si për vëllezërit taë shqiptarë muslimaë, edhe për ata jomuslimaë. Veçaërisht, kjo vepër i ofro lexuesit, lidhur me, çështje, mudësië për të përfituar ga iformacioe, johuri dhe vlerësime shumëpërfshirëse dhe të këaqshme, për më tepër, e xit lexuesi të medojë mbi përmbajtje e pasur dhe këdvështrimi e parashtruar prej tij. Me vlerë të veçatë është edhe këshilla e autorit për të rijtë taë. Në origjiali turqisht, f. 29, poshtëshëimi 19, ai shprehet kështu: Bu vesileyle İslâm i müdafaa etmek şevk ve heyecaı ile hareket edecek geçlere üzeride kouşulacak mesele hakkıda kifâyetli bir bilgiye sahip olmadıkça müdâfaaya teşebbüs etmemelerii tav- 13

14 BOTEKUPTIMI ISLAM siye ederiz. (Me këtë rast, i këshillojmë të rijtë taë që veprojë me dëshirë dhe etuziazmi për ta mbrojtur Islami, të mos tetojë ta mbrojë atë pa zotëruar johuri të mjaftueshme mbi çështje që do të diskutohet!) Përgjithësisht, më e drejta është të themi se e jemi jerëz dhe, si të tillë, duke u hequr këmbadoras ë rrugë e mudimshme drejt të vërtetës, do të vazhdojmë të puojmë duke e kritikuar ose kudërshtuar herë jëri-tjetri, herë vetvete, vetëm pa e harruar asjëherë t i lutemi Zotit toë të Lartë:...ihdia siratal mustakim / shtya e (qorrat) ë rrugë e drejtë! Përkthyesi 14

15 j Me emri e Allahut Mëshirues e Shpërblyes PARATHENIE Eshtë jë zë që a vje ga thellësitë e ekzistecës soë dhe që a e bë të ditur që jemi të pavdekshëm: është zëri orietues i Zotit që a gushëllo... Paskal Parimet islame të cilat përbëjë tematikë e kësaj vepre, i kemi trajtuar për herë të parë para dyzet vjetësh ë veprë toë Lëvizja muslimae zezake ë Amerikë 1 si shkaqe justifikuese të tërheqjes së zezakëve ë muslimaizëm 2, duke i parashtruar ë mëyrë mjaft të shkurtër. Më pas, kur u bëmë dëshmitarë të kotradiktave ë vetvete të të rijve taë që eci ë rrugë e kauzës së Islamit, e 1. İstabul, 1967, Sebil Yayıevi. 2. Kështu parapëlqe të shprehet autori dhe jo gaqë uk e di se përcaktimi termiologjik s është krejt i saktë ë lidhje me atë se uk ekzisto dojë doktrië religjioze e emërtuar myslimaizëm dhe se termi myslimaizëm (turq. Müslümalık) uk përbë dojë alterativë të termit Islam, por gaqë kërko të theksojë fakti e johur se persoi i cili e prao Islami, bëhet dhe quhet muslima. Edhe lëvizja zezake ë Amerikë syote, sipas koceptualitetit të përgjithshëm, të shprehur atëherë edhe ë literaturë politike përkatëse, edhe ë media, kthimi e zezakëve amerikaë ë muslimaë. Shë. i përkthyesit. Të gjitha shëimet e përkthyesit jaë cilësuar si të tilla. 15

16 BOTEKUPTIMI ISLAM dalluam se dobësi të kësaj atyre kishi lidur ga mospërvetësimi i duhur i parimeve themelore të Islamit, pradaj, herë pas here, i trajtuam këto tema ë revistë toë të përjavshme, Sebil 3, me shkrime me jë shtjellim më të gjerë e më të detajuar. Ndërkaq, për shkak të iteresimit që gjallë shkrimet ë fjalë, deshëm që, pavarësisht ga kushtet e pafavorshme të aveturës soë gjatë atij mërgimi të hidhur 4, t i bëim libër shkrimet e mbetura përgjysmë dhe, bashkë me disa shtesa, t ia ofroim riisë islamike 5 të plota e të sistemuara. Këtë dëshirë e realizuam ë viti 1981 ë Frakfurt me veprë toë të botuar ë titulli Maual i riisë islamike 6. Aty kompiluam edhe këto shkrime së bashku me shumë çështje që i përkasi riisë islamike, me qëllim për të dihmuar që feja joë e shejtë të koceptohej si jë botëkuptim! 7 Breda jë kohe prej afro tridhjetë vjetësh që kaë kaluar ë këtë mes, është parë se, për shkak të pamjaftueshmërisë ë koceptimi dhe përvetësimi e parimeve themelore islame, kotradiktat e bredshme të shfaqura si ë idetë, ashtu dhe ë veprimet e jë pjese të persoave që shërbejë ë froti islam, ka arritur ë jë pikë pamudësisht të vështrueshme me miratim. Me të vërtetë, për shkak të jë umri të pallogaritshëm të kokluzioeve të gabuara lidhur me historië, si, p.sh., kokluzioi se Islami e ka daluar moarkië 8 (!), se ka urdhëruar republikë (!), se Shteti Osma uk ka qeë jë shtet islam (!), madje, se Islami uk ka syuar dhe djekur Shih. shkrimet mbi Botëkuptimi islam ë umra të dryshëm të r - vistës së përjavshme Sebil që mudëm ta xjerrim ë 249 umra duke filluar ga data 2 jaar Për hollësi, shih. Kadir Mısıroğlu: Gurbet İçide Gurbet, İstabul, Me emërtimi e perifrazuar rii islamike, autori cilëso riië muslimae e cila, pa u mjaftuar vetëm me qeie dhe deklarimi muslimae, zhvillo veprimtari dhe luftë aktive ë rrugë e Islamit. Shë. i përkthyesit. 6. Për të gjithë titujt e veprave dhe shkrimeve të botuara të autorit, shih listë përmbledhëse të tyre. Shë. i përkthyesit. 7. Frakfurt, 1981, Sebil Yayıevi. 8. Në të vërtetë, Islami as urdhëro për moarki, as dalo. Islami e ka lëë të lirë ummeti, bashkësië, ë zgjedhje e formës së pushtetit dhe admiistrimit politik. Kuptimi i kësaj lirie është, për sa i përket përgjegjësive fetaro-civile të së drejtës islame (fikh), jë lejueshmëri (xhevaz) e qartë mbi realizimi e formës së pushtetit dhe admiistrimit politik sipas kushteve. Mbi fakti që moarkia (e trashëguar) uk është daluar ga Islami, le të japim jë shembull ga Hz. Aliu, të cili, shiitët që jaë poziciouar si kudërshtarë të rreptë të kësaj forme pushteti dhe admiistrate, e kaë kosideruar prijës shpirtëror dhe politik.

17 KADIR MISIROGLLU qëllim shtetformues, ose se Dhulkareji 9 ka qeë vetë idhujtari Aleksadri i Madh, krahas këtyre, për shkak të gabimeve, shumica e të cilave, për fat të keq, të qëllimshme, pamudësisht të umërueshme këtu, të preteduara ë formulimet sipas së cilave, edhe hebrejtë dhe krishterët do të hyjë ë xheet edhe sikur të mos e praojë Profeti dhe Kur ai e Lartë ë kudërshtim, kjo, me përmbajtje eseciale të Fesë -, 10 gjithashtu, sipas së cilave, disa Në jë kohë kur atij sahabiu, shoku të madh të Profetit, i ishte afruar vdekja, i është bërë pyetja: Pas teje, a t ia japim besë Hz. Hasait? As ju daloj për këtë, as ju urdhëroj! Eshtë përgjigjur ai. A do të jepte Hz. Aliu jë përgjigje të tillë po qe se ë Islam do të ishte daluar moarkia e trashëguar? E vërteta është kjo: si sistem politik, ë Islam është urdhëruar jo forma, por fryma ose përmbajtja, gjë që shfaqet ë katër kokluzioe imperative: a) Pushteti ekzekutiv i Legjislacioit Kaoik (Sheriatit). b) Dorëzimi i detyrës persoit kompetet ose prioriteti i kompetecës ë omeklaturë. c) Vedimi me këshillim. d) Besëlidhja (biat) është domosdoshmëri, gjë që do të thotë se ë Islam është domosdoshmëri (vaxhib) që kryetari i shtetit të marrë besë e ështetasve, domethëë, t u ështrohet ë jë farë mëyre, zgjedhjeve shtesë. Ndërkaq, ummeti ose bashkësia e ka të domosdoshme (vaxhib) të tregojë bidje daj admiistratës e cila i plotëso kushtet e mësipërme, pavarësisht se me ç mëyrë ka ardhur ë pushtet, madje, edhe sikur të ketë ardhur me forcë e shpatës! (Për më shumë iformacio, shih. Kadir Mısıroğlu: Geçmişi ve Geleceği ile Hilafet, İstabul, 1994) 9. Perso me cilësi profetike që përmedet ë Kur a. Shë. i përkthyesit. 10. Si jë shembull për këtë, po ju ofrojmë vetëm këta rreshta: Pasi e cito kuptimi e ajetit kur aor 62 të sures Bakara, autori thotë: Ky ajet kur aor e deklaro dhe e paralajmëro hapur se, ë të kudërt me atë që shumë vetë fatazojë aty për aty dhe që përpiqe që ideologjitë e tyre t i mbështesi ë fe, për pasojë, që emërtohe faatikë fetarë, si dhe ë të kudërt me atë që disa grupe ekstremiste agresive përpiqe të përhapi, xheeti uk është jë privilegj i johur vetëm muslimaëve, por se edhe çifutët, krishterët dhe ata ga idhujtarët që i besojë Allahut dhe ditës së rigjalljes, së bashku me ata që bëjë puë të mira, do të përfshihe ë xheet dhe do të çlirohe ga frika dhe dëshpërimi. (Prof. Dr. Ahmed Yüksel Özemre: İslam da Aklı Öemi ve Sıırı, İstabul, 1998, f. 177) Edhe këto perversitete i përkasi të jëjtit autor:...kurse këtu, me fjalë ermiş (i arritur) është fjala për ata që ia kaë arritur afërsisë hyjore, që jaë ftuar dhe prauar ë audiecë e Allahut, e thëë dryshe, jaë persoa që e kaë përjetuar gjarje e miraxhit krejt si Profeti yë, Hz. Muhammedi (s.a.). Dhe persoi që e përjeto gjarje e miraxhit, bëhet aëtar i grupit të Shpirtërorëve. (idem, f. 113 e ë vazhd.) Po qe se miraxhi përsëritet, shtohet edhe afërsia e robit daj Zotit dhe kjo gjarje fillo të bëhet e zakoshme për të. Madje, për disa shejtorë (evlija) ekzisto leja që, ë çasti që të dua, të mud të dali ë audiecë hyjore. (idem, f. 115) 17

18 BOTEKUPTIMI ISLAM ajete jaë historike 11 (!) dhe se kokluzioet e tyre jaë pozicioale e kalimtare, për këto shkaqe, pra, ë fillim djemë evojë për të bërë jë sërë shtesash ë titulli Lëvizjet shtrembëruese ga e kaluara historike gjer ë ditët toa (Tarihte Güümüze Tahrif Hareketleri). Por, me përparimi e shkrimit të kësaj vepre, kur pamë se këto dy tema e zgjerua vëllimi e veprës ë përmasa aormale, meduam se do të ishte më me ved që t i paraqiteshi lexuesit ë dy libra të veçatë, dhe ashtu bëmë. Pradaj, dëshirojmë veçaërisht t ua kujtojmë dhe këshillojmë lexuesve domosdoshmërië e leximit dhe studimit së bashku të të dy këtyre veprave të cilat, për sa i përket tematikës, paraqesi jë të tërë uike. Megjithëkëtë, edhe ë këtë vepër të shkruar ë titulli Botëkuptimi islam, do të shihet se, herë pas here, është shfaqur domosdoshmëria e prekjes së pikëpamjeve mbi disa lëvizje shtrembëruese dhe, krahas lëies së hollësive të çështjeve të tilla, veprës tjetër me titull Lëvizjet shtrembëruese ga e kaluara historike gjer ë ditët toa, kemi djerë evojë për t i ëvizuar disa pikëpamje deviatore këtu, ë mëyrë mjaft të shkurtër e të përmbledhur. Në të vërtetë, do të duhej që pikëpamjet ë kudërshtim me vijë suite, para së gjithash të merri përgjigje qoftë edhe ga ata pak dijetarët taë të vërtetë fetarë dhe këtë e pritëm për jë kohë të gjatë. Por, gaqë përveç disa botimeve të pamjaftueshme 12, uk u vu ë shesh dojë vepër-përgjigje serioze, e, si jë itelektual i përmasave osmae, duke u mbështetur mbi johuritë toa të përgjithshme të fushave fetare, historike dhe letrare, e quajtëm për detyrim dërgjegjeje t u jepim ved ë veprë toë këtyre përgjigjeve të shkurtra e të përmbledhura. Sepse, siç do të duket ë veprë toë të dytë ku trajtohe çështje si këto, shumica e gabimeve ë fjalë kaë lidhje me parimet themelore fetare që do t i dalloi dhe kudërshtoi edhe çobaët e malit! Me fjalë të tjera, shumica e tyre Shih. shkrimet ë shumë umra të revistës me titull İslamiyat të botuar ga profesorët e Fakultetit Teologjik të Uiversitetit Akara. 12. Këto botime përbëhe prej shkrimeve këmbëgulëse të shokut toë të çmuar, Ebubekir Sifil, prej veprave Dialog Tuzağı (Kurthi i Dialogut) të autorit Mehmet Oruç (İstabul, 2004) dhe Dialog İhaeti (Tradhtia Dialog) e autorit Prof. Dr. Yümi Sezer (İstabul, 2006), si dhe prej disa shkrimeve ditore, jë pjesë e të cilave jaë mbledhur ë jë vepër me titulli Ehl-i Süeti Müdafaa ve Bid atleri Tekid (Apologji e suitëve dhe kritikë e pseudoovatorizmave të tyre) (İstabul, 2005).

19 KADIR MISIROGLLU jaë për specifika mbi të cilat është formuar medim i jëzëshëm prej shekujsh. Për më tepër, duke u isur ga fakti që ë Islam është e domosdoshme që të jihe qysh ë fillim e shtrembra dhe gëjeshtra, si e shtrembër dhe gëjeshtër, kurse e vërteta dhe e drejta, si e vërtetë dhe e drejtë, 13 uk deshëm të mjaftoheshim vetëm me shtjellimi mbi atë se ç është botëkuptimi islam. Ç është e vërteta, pas kërkesave këmbëgulëse të ardhura ga revista Reyha Dergisi që e kaë filluar ta botojë disa bashkëqytetarë të zellshëm të mi të Trabzoit, kemi filluar ta rimarrim ë dorë ë mëyrë më gjithëpërfshirëse e ta rishkruajmë Botëkuptimi islam. 14 Edhe ë këto shkrime seriale kemi ë pla t i trajtojmë rastet e guximit shtrembërues ëpërmjet deklaratave ë kudërshtim me botëkuptimi islam. Mirëpo, me medimi se parashtrimi i duhur i kësaj teme ë jë revistë që botohet jë herë ë tre muaj, do të merrte jë kohë të gjatë, lidi domosdoshmëria për të xjerrë dy vepra të tilla më vete duke e trajtuar çështje edhe sipas ecurisë historike me qëllim që t ua tërheqim vëmedje të rijve taë jë çast e më parë. Sado që për truri jerëzor, koceptimi i gjërave abstrakte s është aq i lehtë sa koceptimi i gjërave kokrete, të paktë për ata që e bëjë për kauzë Islami, është kusht që të arrijë jë ivel të caktuar ë këtë specifikë ë mëyrë që të mos mbete të paaftë ë shërbimi e tyre. Nuk duhet harruar se eseciale ë Islam është besimi i të fshehtës(gajb): 15 shumë çështje fetare dhe, posaçërisht, parimet e besimit jaë abstrakte. Edhe për këto ekzistojë jë sërë kudërshtarësh të rij që jaë, para së gjithash, disa filozofë 16 perversë dhe idetë e tyre itrigate. Eshtë për këto arsye që, duke ia 13. Kush e moho Taguti (tjetërkëd veç Allahut) dhe i beso Allahut, pa dyshim që është kapur fort pas jë kulpre të shëdoshë! (Kur ai, Bakara, 256) Kush dysho ë kufri (ë fakti që jaë heretikë) e çifutëve dhe krishterëve dhe thotë se doktria e tyre është autetike, uk mud të ketë besuar!.. (Abdülaziz b. Abdullah el-râcihi: Şerh-i Nevakız ve l-islam) 14. Shih. shkrimet seriale me të jëjti titull qysh ga umri i parë i datës dhj - tor 2005 të kësaj reviste tremujore. 15. Kur ai, Bakara: Filos do të thotë mik, kurse sofos, urtësi (hikmet). Kështu, fjala f - lozof e prejardhur ga këto dy fjalë greqishte, do të thotë urtësidashës. Gjer gjashtë shekuj para Erës së Re, filozofët quheshi sagesse, të urtë. Për herë të parë Pitagora, duke e parë këtë cilësim të dejë vetëm për hyjiteti, përdori për vete cilësimi modest filozof dhe ua këshilloi këtë të gjithëve. Më voë, Platoi dhe 19

20 BOTEKUPTIMI ISLAM ofruar opiioit të përgjithshëm Botëkuptimi islam me shembuj më të gjerë e më të pasur si dhe ë jë formë më të lehtë për t u kuptuar, zgjodhëm rrugë e prekjes ë mëyrë të shkurtër e të përmbledhur edhe të pikëpamjeve filozofike, me syimi për të mos e sforcuar lexuesi, duke e quajtur domosdoshmëri jë gjë të tillë. Kjo vepër e shkruar për ta përballuar këtë domosdoshmëri, ëse duhet pohuar me qëllimi për ta cilësuar si dhuti, është e para e llojit të saj për sa i përket tematikës. 17 Sepse edhe ëse është e mudur që, si parimet abstrakte të Islamit, ashtu edhe parimet e tij kokrete, të gjede ë librat e dryshëm të kelamit ose apologjetikës islame, të fikhut ose së drejtës islame si dhe ë veprat biografike profetike (sijer), uk ekzisto dojë vepër ku këto të jeë përmbledhur ë mëyrë të plotë. Ndoshta është më e drejtë të themi se mud të ketë, por e s e kemi parë! Në të vërtetë, i djeri dëshmori islam, Sejjid Kutub, ka jë vepër të titulluar si toë, të përkthyer ë turqishte ga i djeri Ali Arsla ë titulli Botëkuptimi i Islamit. 18 Por kjo vepër është sistematikisht e gabuar. Sepse paraqet jë rrëmujë gaqë iformacioet dhe johuritë me të cilat është mbushur, uk jaë trajtuar ë bazë të disa parimeve themelore të caktuara. Pa dyshim, kjo gjedje uk përputhet aspak me emri e tij. Kurse vepra me titull Botëkuptimi mooteist islam (Tevhidî Düya Görüşü) e Murteza Mutahharí-ut 19 është krejt e pamjaftueshme gaqë s i kalo caqet e jë traktati pak a shumë të gjatë. Botëkuptim do të thotë pikëpamje e cila i vlerëso jetë dhe gjithësië, për sa i përket ekzistecës dhe fuksioit, ë dritë e jë sërë parimesh të përgjithshme. Një pikëpamje e tillë fillo me aksioma dhe formo jë sistem medimi dhe afeksioi pa rëë ë kotradikta të bredshme me vetvete; ë të jëjtë kohë, jë sistem 20 Aristoteli e bashkua shkecë e pavarur të politikës, me filozofië. Kështu, filozofët dolë si figura kompetete të të gjitha diturive të kohës përfshi edhe mjekësië. 17. Në të vërtetë, ë Kodi Civil Osma të vjetër, të johur si Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye, kokluzioet e përgjithshme kaë qeë sistemuar ë 99 ee. Por ato jaë vetëm mbi marrëdhëiet dërjerëzore (civile), çështje e cila përbë jë pjesë të botëkuptimit islam. 18. Seyyid Kutub (përkth. Ali Arsla): İslâm ı Düya Görüşü (Botëkuptimi i Islamit), İstabul, Murteza Ayetullâh Mutahharî: Tevhidî Düya Görüşü (İstabul, 1981), si dhe vepra me titull Kur â da İsa (Njeriu ë Kur a) (Akara, 1984) e të jëjtit autor.

21 KADIR MISIROGLLU medimi dhe afeksioi ku duhet t i jepet përgjigje çdo pyetjeje që mud të lidë ë kapaciteti e medimit të jeriut. Faktori esecial që e bë jë pikëpamje të jetë botëkuptim, është që jë përmbajtje me këtë gjerësi të jetë, ë të jëjtë kohë, jokotradiktore ë vetvete. Kur çështja shihet ga ky këdvështrim, arrihet ë kokluzioi se botëkuptimi islam është, ë historië e medimit jerëzor, i vetëm e i pashoq! Shkaku për të cili, shoqëritë muslimae të cilat kaë ë dorë jë botëkuptim të parashtruar, autori i vërtetë i të cilit është Zoti, i Dituri Absolut, kaë rëë ë jë gjedje për të ardhur keq, s është gjë tjetër veçse fakti që përmbajtja ideore e cila ka për t u shtjelluar përmbledhtazi ë këto shkrime, s është kuptuar dhe përvetësuar ashtu siç duhet ose fakti që ë fillim është kuptuar dhe përvetësuar ashtu siç duhet, por, pastaj, me kohë, ka dodhur distacimi dhe largimi prej saj. 20 Kjo do të thotë se sot, kushti i parë i domosdoshëm që Bota Islame të mud të shpëtojë ga gjedja e rrëimit moralo-etik, politik, ekoomik e, kështu, me radhë, është që ajo të mud të tregojë iteligjecë dhe zgjuarsië e duhur për ta kuptuar Islami së pari dhe drejt, për t i trajtuar parimet e tij të pavdekshme ë përputhje me kërkesat dhe iteresat e ditëve të sotme. Dhe kjo është përgjegjësia ë shkallë të parë e dijetarëve të vërtetë dhe kuadrove të drejtë e të dershëm të admiistratës të Botës Islame. Në kohë toë po vërehet jë zhvillim, edhe pse ede i pamjaftueshëm, ë këtë drejtim. Dhe, ashtu siç do të shpjegohet më tej, ë botë toë që po globalizohet, është pikërisht ky zhvillim motivi i vërtetë i shpalljes ga Bota Perëdimore Krishtere i armiqësisë daj Islamit ë emërtimi islamofobi! Nga aa tjetër, uk duhet harruar se çdo akt sedërtohet mbi jë truall djeje ose ideje. Po qe se trualli është i gabuar, rezultati s mud të jetë kurrsesi i vërtetë e i mbarë! Ndërkaq, zhvillimi dhe diamizmi mbi trualli e medimit islam që po vërehet sot ë tërë 20. Pasi e shtjello këtë të vërtetë gjerë e gjatë dhe mbështetur ë shkaqe ju - tifikuese të drejta ë veprë e tij të çmuar me titull Zulmette Nûra (Nga errësira ë Dritë) që e shkroi para se të rrëshqiste ë deviacio, Şemseddi Güaltay (Shemseddi Gyaltaj) thotë kështu: Kur muslimaët e patë johur vërtet me kompetecë feë e tyre, qeë bërë dijetarë dër të gjithë popujt e botës. Ata patë qeë prijësit e të gjithë botës. Por kur i zuri sëmudja e mosjohjes së të fshehtave të sheriatit, atëherë, duke mos e mbrojtur dot ekzistecë e tyre të vërtetë, pësua disfatë! (idem, İstabul, 1998, f. 149) 21

22 22 BOTEKUPTIMI ISLAM dimesioi e Botës Islame, po rezulto përshpejtimi dhe komplikimi e veprimtarisë së armikut të jashtëm. Ekzisteca ë letërsië politike botërore e jë kocepti të ri me emri islamofobi (frikë ga Islami) është jë dëshmues i pagabueshëm i kësaj të vërtete! Në historië e medimit jerëzor është evidete se motivi themelor i të gjitha veprimtarive jerëzore ka qeë ideja dhe akti për të arritur te e vërteta dhe e mira. Ndërkaq, këto dy syime fiale uk mud të sedërtohe vetëm me aë të medjes (arsyes) jerëzore. Po qe se medja (arsyeja) do të ishte e mjaftueshme për të arritur te e vërteta dhe e mira, jerëzit e meçur (me arsye, të arsyeshëm) kurrë uk do të bëi faj ose fajtori duhej kosideruar jo i meçur (jo me arsye, pa arsye, i paarsyeshëm). Kjo do të thotë se ekzisto evoja për jë faktor tjetër që do ta kompesote pamjaftueshmërië e medjes (arsyes), që s mud të jetë tjetër përveç revelacioit hyjor (vahj), sepse të gjithë faktorët e tjerë përveç revelacioit hyjor jaë ë medje (arsye) jerëzore. Ajo çka e kapërce medje (arsye) dhe i shko ë dihmë asaj kudo ku mbetet e dobët dhe e paaftë, është vetëm revelacioi hyjor; kjo kosekuecë atyrale është e fiksuar me dihmë e Zotit për jerëzit duke u dërguar atyre profetë, dhe me fakti që kjo dihmë është filluar me jeriu e parë dhe profeti e parë, Hz. Ademi (Adami). Ja, pikërisht për këtë arsye, botëkuptimi islam i mbështetur ë revelacioi hyjor dhe i ruajtur, ë përmbajtje e tij, gjer ë ditët e sotme, me aë të mbrojtjes hyjore, është zgjidhja e vetme e shpëtimit për muslimaët, madje, për të gjithë jerëzimi! Botëkuptimi islam është si varka shpëtimtare e Noes ë përmbytje botërore. Eshtë mudësia e vetme për jerëzimi e vuajtur. Mjafto që të kuptohet drejt dhe që vulleti jerëzor, me aë të motivit shtytës të besimit, t u ështrohet ashtu siç duhet parimeve të tij të lartë! Në kuadri specifik të realizimit të jë syimi fial e madhështor të tillë, vepra joë e gratë i gja sjelljes modeste të jë miligoe të isur për ë haxh! Po të dojë, Zoti i bë malet të pjelli mi dhe mijtë, të pjelli male! Kurse detyra joë si jerëz që jemi, është gjithsesi dhe vetëm jë pretekst! Megjithëse e kemi kuptuar dhe prauar ë kthjelltësië e besimit se, meqë Allahu i Gjithëmadhueshëm është jësuesi i kotradiktave, kotradiksioi ë gjithësi është pamudësisht i elimiueshëm, qëllimi dhe zelli yë s jaë gjë tjetër veçse përpjekje për t i siguruar Islamit përparësi ë luftë për epërsi mes elemetëve dhe

23 KADIR MISIROGLLU subjekteve kotradiktore pavarësisht se e dimë që ata që bëhe objekt i shfaqjes së atributit hyjor mudill (çorietues) do të ekzistojë gjithmoë! Allahu i Gjithëmadhueshëm e di se s kemi dojë qëllim tjetër! Dhe, duke i dhëë fud fjalës soë me lutje drejtuar Qeies së Lartë që, ë rrugë së cilës i kemi hyrë me këtë qëllim dhe syim, të a falë edhe eve pjesë ga shërbimet për fitore islame ë përputhje me vulleti hyjor, edhe për lexuesit taë të çmuar lusim që Allahu t i trajtojë me mëshirë, begatië dhe mirësië e Tij hyjore! Ve miellahi t-tevfik Suksesi vje prej Allahut! 13 shtator 2007 (1 Ramaza 1428) YSKYDAR - STAMBOLL 23

24

25 PJESA E PARE BOTEKUPTIMI A. Ç ESHTE BOTEKUPTIMI? Botëkuptim do të thotë pikëpamje mudësisht e meduar breda përfytyrimit dhe iteligjecës së jeriut, e cila ka jë përgjigje për çdo pyetje. Ndërkaq, uk mjafto që jë pikëpamje e caktuar të mud të kosiderohet botëkuptim vetëm pse u jep përgjigje të gjitha pyetjeve. Përveç kësaj, përgjigjet përkatëse duhet të përbëjë ë vetvete jë të tërë jokotradiktore, por logjike, sistematike dhe harmoike. Në këtë mes, do të bëhej fjalë për harmoi ëse pikëpamja e caktuar do të kishte për etalo parimet që merr për bazë për vete, përdryshe, pikëpamja e cila uk u mbetet besike parimeve themelore të veta ë të gjitha shpjegimet e saj, uk mud të jetë jë botëkuptim ë kuptimi e plotë të fjalës! Botëkuptimi uk duhet të përjashtojë asjë çështje e cila mud të jetë temë diskutimi për jeriu dhe gjithësië, përkudrazi, duhet të parashtrojë për të gjitha jë shpjegim dhe kokluzio. E thëë dryshe, duhet t i japë përgjigje çdo pyetjeje që mud t i shkojë dërmed jeriut mbi botët e vëzhgueshme dhe pamudësisht të vëzhgueshme. Për shembull, është e domosdoshme që, jë botëkuptim i caktuar të ketë patjetër jë kokluzio të caktuar edhe mbi kocepte jashtë fushës së vëzhgimit dhe aalizës, si mbi egjëjt, xhidët, xheeti, xheheemi, etj. Eseciale ë këto uk është saktësia apo josaktësia, por jokotradiksioi. Megjithëkëtë, edhe pse është e mjaftueshme që jë pikëpamje të kosiderohet botëkuptim ëse përbë jë tërësi logjike dhe jokotradiktore, kjo 25

26 26 BOTEKUPTIMI ISLAM mjaftueshmëri uk e bë të detyrueshme që botëkuptimi ë fjalë të kosiderohet i vërtetë dhe vërtetësi, sepse edhe shumë pikëpamje të pasakta ose jo të vërteta kaë jë logjikë të posaçme të tyre, gjë e cila quhet dialektikë. Meqë kjo logjikë grihet mbi parime të prauara si të padiskutueshme si pasojë e postulateve që ka adoptuar për vete si bazë, domethëë, si pasojë e përputhjes me arsye ose racioalitetit, edhe saktësia dhe jokotradiksioi i përfudimeve të arritura realizohet ë raport me postulatet ë fjalë. Gjithashtu, jo çdo pikëpamje quhet botëkuptim vetëm pse është e përhapur ë të gjithë botë dhe është prauar apo përvetësuar ga shumë jerëz. Kështu, megjithëse jë sërë kosideratash të shtrembra dhe bestytish jaë të përhapura ë tërë jerëzimi, uk e gëzojë vetië e jë botëkuptimi ose të pjesës së jë botëkuptimi. Për shembull, bidja mbi oguri e keq ose djellakeqësië ekzisto ë tërë botë jerëzore. Qoftë rus apo aglez apo jë jeri i çfarëdo kombësie, kur bë fjalë për jë ogur të keq, e shoqëro fjalë e tij me jë omatisje çfarëdo, për shembull, me prekje e dheut, e jë sedi metalik, me shkulje e veshit ose bulëzës së veshit ose me thëie e jë formule perifrazike, etj. Në botë krishtere, me bidje shekullore sipas së cilës apostulli i trembëdhjetë ka qeë ai që e ka kallëzuar Jezui, umri trembëdhjetë kosiderohet djellakeqës. Në botë krishtere, shifrë trembëdhjetë e shmagi madje edhe duke u vëë umër dhomave të hoteleve dhe ashesorëve. Njeriu i cili është muslima, sidomos ëse është itelektual, e ka të detyrueshme ta koceptojë dhe johë Islami si jë botëkuptim. Ai duhet ta dijë se si i shpjego Islami, sipas parimeve të tij kryesore, jetë, gjithësië dhe etiteti e jeriut. Kjo është çështja më themelore ë kuptimi dhe përvetësimi e Islamit. Si çdo fëmijë tjetër, edhe fëmija muslima, ë çasti kur sapo is t i kuptojë gjarjet që zhvillohe rreth tij, fillo t u bëjë me fjalë të thjeshta të mëdhejve që ka praë, pyetje sa për çështje kokrete, aq edhe për jë sërë koceptesh abstrakte. Krahas pyetjeve për çështje fetare kokrete, si si falet amazi, si merret abdesti, pyet edhe për kocepte dhe çështje jokokrete, si Allahu, egjëjt, bota shpirtërore, etj. Ndërkaq, persoat përreth fëmijës, për shkak të pamjaftueshmërisë së aftësisë së tyre për të bërë shpjegimet e duhura mbi koceptet përkatëse, ose e qortojë dhe e heshti fëmijë që pyet, ose përpiqe ta këaqi atë me jë sërë shpjegimesh të thjeshta. Pastaj, duke u rritur, tek fëmija shtohet kureshtja dhe dë-

27 KADIR MISIROGLLU shira hulumtuese lidhur me kocepte të tilla abstrakte, për rrjedhojë, pyetjet që formohe ë medje e tij pësojë zhvillim ë gjerësi dhe cilësi, sepse, fudja, çdo jeri me aftësi cilësore dje jë iteresim të atyrshëm për jë sërë pyetjesh metale abstrakte. Ashtu siç e shpjeguam, ky iteresim fillo tek jeriu ë moshë fëmiore dhe vazhdo sa të jetë gjallë ai. Nga ky këdvështrim, para së gjithash, koceptimi i jetës dhe i gjithësisë së bashku me të vërtetat abstrakte që përmbahe dhe mbisudojë ë to, a del para si jë problem i rëdësishëm dhe i domosdoshëm për këaqje e trurit jerëzor madje qysh ë moshë fëmiore. Edhe ëse përgjigjet që marrim qysh ga mosha fëmiore për pyetje të tilla abstrakte, kaë jë farë vlere për të arritur te e vërteta, është jashtë çdo diskutimi se, ë fakt, mes kuptimit që barti ato shpjegime dhe etitetit të tyre absolut ekzisto jë dallim i madh. Për shembull, ka jë dallim të madh mes asaj se çfarë kuptojë jerëzit e rritur, madje, ga disa atribute që besojë ata mbi Zoti, dhe etitetit absolut të atyre atributeve ashtu siç përmbahe ë Idividualiteti Hyjor. Eshtë jë e vërtetë se ekzistojë pikëpamje të tasavvufit (mistikës islame) 21 të parashtruara me qëllim për ta shprehur këtë dallim. Sepse truri jerëzor medo me aë të mbresave që merr ga bota e vëzhgueshme dhe i përdor ato si mjete aalogjie për të arritur te e vërteta. Në këtë mëyrë, mes botës mudësisht të vëzhgueshme dhe botës ormalisht pamudësisht të vëzhgueshme, 21. Dy kosiderata mistike që kaë lidur ga kuptimi dhe shpjegimi i dallimit mes etitetit të atributit qeie (vuxhud) të Zotit dhe koceptit qeie që vëzhgojmë e ë botë toë, është jë shembull që të vje ë medje më së pari mbi këtë specifikë. Këto kosiderata jaë, jëra, uiteti i qeies (vahdeti vuxhud), e përfaqësuar ga Muhjiddi Arabiu, i johur si Shehu i Madh (Shejhul Ekber) dhe, tjetra, uiteti i qeies së vëzhgueshme (vahdeti shuhud), e parashtruar ga Hirësia Imam Rabbai, i johur me atributi Novatori i Mijëvjeçarit të Dytë (Muxheddid-i Elf-i Sai). Sipas medësisë së uitetit të qeies, qeiet e kësaj bote (sedet) jaë qeie relative të trupëzuara me aë të shfaqjeve të emrave dhe atributeve të Allahut (Zotit), me fjalë të tjera, jaë jë lloj hijesh. Për shkak të rrezikut të kofodimit të kësaj pikëpamjeje me pateizmi i cili e qua çdo qeie jë fragmet ga krijuesi, Imam Rabbaiu e ka shprehur uiteti tek qeiet duke xjerrë ë pla të parë aspekti e vëzhgueshmërisë (shuhud). Ja, ky është dallimi mes këtyre dy pikëpamjeve dhe jo dojë dallim i madh bardhë e zi. Shkak i opozicioit të Imam Rabbaiut daj pikëpamjes së uitetit të qeies qe bërë përpjekja, ë kohë e tij, e jë persoi pa dijitet, me emri Ekber Shah ( ), ë Idi, i cili, ashtu siç përpiqe të bëjë sot disa të pabesë, përpiqej të sajote jë koglomerat prej tri feve, Islamit, krishterizmit dhe zoroastrizmit. Përpjekja e tij ka pasë të bëjë, ë atë kohë, me dikimi ë Idi të pateizmit, dikim i cili, si jë pikëpamje bestyte, është mjaft i përhapur ede ë Idi. 27

28 BOTEKUPTIMI ISLAM të cilësuar ë termiologjië islame, alemi gajb, si dhe të vërtetave të saj, doshta arrihet ë dojë përfudim i cili do të përbëte thjesht jë kompromis verbal. Për shembull, përmbajtje e atributeve hyjore, si qeie (vuxhud) ose dije (ilm), jerëzit përpiqe ta mbushi me mbresat e marra ga bota materiale, dërkaq që, të vërtetë sipas së cilës etiteti absolut i tyre ë Idividualiteti Hyjor është pamudësisht i johshëm, përpiqe ta kompesojë dhe përplotësojë me atributi hyjor muhalefetu lil havadith, domethëë, i dryshëm ga akcidecialiteti ose, e shprehur ë mëyrë të perifrazuar, Zoti është krejtësisht i dryshëm ga çdo gjë e krijuar pas, Zoti është qeie eseciale, i dryshëm ë esecë ga qeiet akcideciale. Nëse jë muslima itelektual është i pajisur me johuri të ivelit ifatil apo mediokër mbi çështje të tilla, kjo s është aspak e pëlqyeshme. Mirëpo, për fat të keq, shumica e itelektualëve muslimaë të kohës soë dodhe pikërisht ë këtë gjedje si pasojë imediate e mospreokupimit të duhur me çështje të tilla. 22 Në fakt, as kostitucioi racioal dhe shpirtëror i jë itelektuali të përgatitur uk këaqet aq lehtë me shpjegime mbi çështje abstrakte si këto. Sidomos ëse ai është jë itelektual i cili ka marrë përsipër apologjië e Islamit, duhet t i johë këto çështje me jë kompetecë të atij iveli që, kur t i dalë para dojë mohues pak a shumë i iformuar, të jetë ë gjedje ta bidë atë ose, të paktë, t ia mbyllë gojë. 23 Kurse, ë kohë toë, disa, me qëllim, kurse Këtu ë origjial ka jë poshtëshëim ku për temë kryesore merret çështja e persoit të quajtur dhe trajtuar ë Kur a me emri Dhulkarej, i cili është kofoduar ë përkthimet apo kometet e Kur ait qëllimisht apo për padije, me Aleksadri e Madh të Maqedoisë. Kjo ka dodhur edhe me autorë turq, gabimet e të cilëve autori yë i trajto gjerë e gjatë. Pikërisht për këtë këdvështrim specifik të autorit që uk i itereso lexuesit shqiptar, e uk po e përkthejmë dhe trasmetojmë këtu këtë poshtëshëim duke u mjaftuar vetëm me këtë sqarim. Shë. i përkthyesit. 23. Me këtë rast, i këshillojmë të rijtë të cilët ise të veprojë me dëshirë dhe etuziazmi e apologjisë së Islamit, të mos tetojë ta mbrojë Islami pa zotëruar johuritë e mjaftueshme mbi çështje që do të diskutohet, sepse, përdryshe, me dobësitë e tyre që jaë e metë persoale, bëhe shkaktarë për t i sjellë dëme Islamit. Nga aa tjetër, uk duhet harruar se, gjatë gjithë historisë, muslimaët kaë dalë vazhdimisht fitimtarë ë debati shkecor me kudërshtarët e Islamit, kurrë uk kaë humbur. Kështu, jëri ga rastet e paumërta të kësaj ë historië e medimit, dëshirojmë ta parashtrojmë këtu si shembull domethëës. Kur isë të vedose ë Idi, qëdresë e parë e serioze kudër tyre ë ato toka, aglezët e hasë tek muslimaët, si, p.sh, ë revoltë e vitit 1857, dhe, gjithashtu, uk voua ta dallojë fakti se kudërshtimi i tyre burote ga bidjet islame.

29 KADIR MISIROGLLU disa të tjerë, për shkak të ijoracës së tyre, shfaqi jë shpërfillje aq të guximshme dhe mahitëse ë parashtrimi e ideve ë kudërshtim me parimet themelore islame, saqë rezultati i shpërfilljes së tyre s është gjë tjetër veçse xjerrje e syve duke u përpjekur për të vëë vetulla! Siç do të shpjegohet ë vijim ë këtë vepër, ë Islam ekzisto parimi i lirisë, i cili përmba jë rëdësi aq të madhe, saqë, ë të drejtë juridike-fetare islame (fikh), ë kodi e besimit, liria është jë ga kushtet që kërkohet të plotësohe për lejueshmërië e amazit të xhumasë i cili është jë detyrim fetar idetik (sipas termiologjisë fetare osmae: farz-i aj. M.H.). Ndërsa ia kishi hyrë lëvizjes ivaduese me forcë e armëve ë Idi, e dallua se vetëm forca ushtarake do të ishte e pamjaftueshme për t u mbajtur aty, ë të jëjtë kohë, se do të duhej të troditeshi bidjet islame, pradaj bëë botime të paumërta kudër Islamit. Për më tepër, me këtë rast, le ta themi se ata jo gjithmoë veprua me këtë stil armiqësor, por gritë edhe uiversitet për t i itriguar muslimaët. Sepse maskimi më i përkryer i pabesisë daj jë kombi është hapja e shkollave. Dhe, sot, shkaku i daljes së pseudodijetarëve deviatorë islamë si Fazllurrahma, është uiversiteti Ali Garh i gritur ë këtë mëyrë. Një ateist me emri Fejzi Ali Asgar ga profesorët e këtij uiversiteti, e pata dëgjuar pesëdhjetë vjet më parë, domethëë, ë vitet e mia studetore, ë Fakulteti e Letërsisë së Uiversitetit të Stambollit, e pata sfiduar hapur ë idetë e tij deviatore, madje, e pata detyruar të dilte ga salla duke e lëë përgjysmë koferecë! Njëri dër aktorët më të rëdësishëm të veprimtarisë botuese të zhvilluar ga aglezët me qëllim për ta shformuar dhe deigruar strukturë themelore ideore dhe afektive të Islamit, ka qeë murgu Feder. Me qëllim për t i hedhur poshtë medimet dhe idetë e deklaruara prej tij për t iu kudërvëë Islamit, ë prill të vitit 1854, ë qyteti Ekberabad të Idisë u zhvillua jë debat shkecor publik me jë pjesëmarrje të gjerë. Këtë e pati kërkuar jë dijetar islam me emri Haxhe Rahmetullah Hidí duke e detyruar Federi ta praote debati. Që të dy debatuesit e jihi shumë mirë krishterizmi. Për më tepër, gjatë debatit, Rahmetullah Hidí, duke ia kujtuar parterit disa çështje të ugjillit, pati treguar se e jihte ugjilli ë mëyrë shumë më kompetete se ai! Çështjet që patë përbërë bazë e debatit ë fjalë, qeë Abrogimi ë Kur a, Shtrembërimi i ugjillit, Besimi triist dhe Profetësia e Muhammedit. Debati vazhdoi dy ditë me radhë ë prai të jë shumice itelektualësh muslimaë dhe aglezë, por dy çështjet e fudit uk u debatua dot, sepse murgu Feder e braktisi mbledhje duke e maifestuar hapur humbje e tij. Mirëpo sa e hidhur është që murgu Feder, më voë, duke e iterpretuar dryshe debati e zhvilluar ë prai të shumë dëshmitarëve, e botoi ë titulli Bejaul Hak (Deklarimi i së Vërtetës). Atëherë, si përgjigje, edhe Rahmetullah Hidí e parashtroi të vërtetë e saktë ë veprë e tij Iz harul Hak (Sqarimi i së Vërtetës), vepër e cila, pastaj, me ikurajimi e Sullta Abdylazizit, u përkthye ë osmaishte. Në këtë mëyrë, herë pas here, dijetarët islamë kaë hyrë ë debate shkecore me persoa ë opozitë me akaidi suit (bidje suite) dhe ga të gjitha prej tyre kaë dalë faqebardhë. Si jë shembull i këtyre debateve, mud të shihet shtojca me titull Drejt marrëveshjes suito-shiite e veprës ë përkthimi shqip, Hyrje ë Kelam, e autorit turk Prof. Dr. Bekir Topallogllu, ku përshkruhet debati i zhvilluar ga dijetari islam Ebu l-berekat es-suvejdi. 29

30

31 B. BOTEKUPTIMI ISLAM Domosdoshmëria dhe evoja për ta koceptuar Islami si jë botëkuptim paraqet rëdësi jetësore më të madhe ë ditët toa. Sepse sot është duke u përgatitur jë tradhti historike e filluar me fjalë mirëkuptim/toleracë e përhapur gjerësisht përreth dhe e zhvilluar më tej ë titulli dialog mes feve qiellore. Me pretedimi se disa ajete kur aore jaë historike, për pasojë, lokale, vrapojë me të katra drejt jë kofuzioi tmerrues ë çështjet e bidjes religjioze islame (itikad). Njerëz të tillë, duke përdorur jë kompetecë që Zoti s ia pati johur as Profetit Muhammed (a.s.), marri guximi të bëjë revizioime ë legjislacioi hyjor; këto lloj perversitetesh do të merre dhe trajtohe ë veprë që do të shkruhet më voë ë titulli Lëvizjet shtrembëruese ga e kaluara historike gjer ë ditët toa, të cilë e përmedëm ë kye pak më gjerë. Këtu po them vetëm kaq që, ë shtete të dryshme, jë sërë persoash deviatorë të cilët mbahe për profesorë teologjie, duke u mbledhur dhe orgaizuar si kuadër ë uiversitete dhe platforma të tjera të dryshme, kaë parashtruar jë kauzë perverse të emërtuar historizëm me objekt Kur ai. Ata që e marri ë dorë dhe e shqyrtojë librat, moografitë, revistat dhe orgaet e tjera periodike ose jo periodike të botuara prej tyre, bëhe dëshmitarë të faktit se ë këto botime mohohet fare hapur karakteri gjithëpërfshirës i shumë ajeteve të Kur ait, si dhe të deklaratave të dryshme të papajtueshme me bidje suite, sipas të cilave, disa ajete jaë të posaçëm vetëm për kombi arab ose për muslimaët e kohës së Profetit. Meqë umrimi dhe përgjigjja veç e veç e tyre këtu do të përbëte dalje ga tema, tai për tai po mjaftohemi vetëm me këtë ëvizim duke e lëë trajtimi me hollësi të këtyre lëvizjeve 31

32 BOTEKUPTIMI ISLAM shtrembëruese e të të tjerave të gjashme me to, ë veprë toë të sipërpërmedur me titull Lëvizjet shtrembëruese ga e kaluara historike gjer ë ditët toa, e cila do të shkruhet më voë. Ndërkaq, fakti që ë këtë vepër po i aalizojmë parimet abstrakte-teorike të Islamit duke i emërtuar me emërtimet ë literaturë perëdimore të jë sërë pikëpamjesh filozofike, uk duhet bërë shkak që kjo përpjekja joë të keqkuptohet siç e kemi shprehur edhe më parë - si kërkim për ta vedosur medimi dhe meditimi islam mbi jë truall filozofik ose për ta shpjeguar me mbështetje filozofike. Sepse ë Islam uk ka filozofi. Sepse filozofia mbështetet vetëm mbi arsye, kurse Islami mbështetet edhe mbi arsye, edhe mbi iformacioi e përcjellë (akl) Edhe ëse mes jë sistemi medimi e meditimi të mbështetur ë iformacioi e përcjellë dhe filozofisë ekzisto idetitet përsa i përket objektit dhe qëllimit, ekzisto edhe jë dryshim parimor dhe esecial përsa i përket metodës dhe mjeteve. Pavarësisht ga kjo, ë botë islame, me emërtimi e përhapur filozofia islame bëhet fjalë për pikëpamjet e filozofëve të përgatitur breda medimit dhe meditimit islam ose pikëpamjet e atyre që ë sistemi e tyre meditativ i kaë dhëë përparësi dhe peshë filozofisë. Pradaj uk duhet ëkuptuar se Islami është Në origjial përdore termat e johur të teologjisë islame që emërtojë llojet e iformacioit: akl (arsye) dhe akl (përcjellje). Iformacioi akl e përbëjë Kur ai si revelacio hyjor, për rrjedhojë, i pakotestueshëm, dhe hadithet (tradita profetike) autetike (sahih) të prauara si të padiskutueshme ë vërtetësië e tyre. Shë. i përkthyesit Edhe metafizika si disiplië filozofike, ashtu si kelami apo apologjetika islame, ka për objekt studimi gjedje e krijesave (qeieve akcideciale M.H.) përsa i përket prejardhjes (mebde) së tyre ga idividualiteti dhe atributet hyjorë, po ashtu, edhe rikthimit (mead) të tyre ë po atë burim. Ndërkaq, metafizika (filozofia) diskuto vetëm duke u mbështetur mbi ligjet e arsyes pa parë ëse diskutimet e saj përputhe apo jo me legjislacioi islam. Shkeca e kelamit apo apologjetikës islame, përkudrazi, i shërbe rrymës oportue me vijë kaoike (tarikat-ı şer iyye) të kokluduar ë mëyrë kategorike ë Islam, si Legjislacioi Islam, domethëë, profetësia (risalet) që është mbështetja e Islamit, librat hyjorë, rigjallja pas vdekjes, si dhe të emërtuar fe (di) dhe komb (mil let). Në legjislacioi filozofik uk ka opozicio daj kategoricitetit kaoik mbështetur ë idetë dhe këdvështrimi e arsyes së kufizuar, përkudrazi, ka përputhje të plotë me kategoriciteti e së thëës. Eseciale ë kelam ose apologjetikë islame është besikëria daj Kur ait dhe Suetit (Traditës Profetike). Ja, kjo është pika ku dahe shkeca e tevhidit (mooteizmit islam) ose kelamit me metafizikë. Në fakt, kelami dhe metafizika i kaë të jëjtë objekti dhe qëllimi, por mes tyre ka dallim përsa i përket metodës... (İzmirli İsmail Hakkı, Yei İlm-i Kelâm, İstabul, 1341, f. 3)

Metin IZETI KLLAPIA E TESAVVUFIT

Metin IZETI KLLAPIA E TESAVVUFIT Metin IZETI KLLAPIA E TESAVVUFIT Fakulteti i Shkencave Islame Shkup 2004. Boton: Fakulteti i Shkencave Islame - Shkup Kryeredaktor dhe redaktor përgjegjës: Dr. Ismail Bardhi Redaktor gjuhësor: Fatmire

Detaylı

Yabancılara Türkçe Öğretiminde Dilset Yayınları Gökkuşağı Öğretim Setindeki Kültür Ögeleri

Yabancılara Türkçe Öğretiminde Dilset Yayınları Gökkuşağı Öğretim Setindeki Kültür Ögeleri Yabancılara Türkçe Öğretiminde Dilset Yayınları Gökkuşağı Öğretim Setindeki Kültür Ögeleri (Culture Items in the Gokkusagi Turkish for Foreigners Coursebook Dilset Publishings) (Ceshtjet Kulturore në Metodën

Detaylı

Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur. Akademia për Trajnime dhe Asistencë Teknike. Erkan Vardari

Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur. Akademia për Trajnime dhe Asistencë Teknike. Erkan Vardari Përkrahur nga: Zbatuar nga: Udhëheqës projekti: Konsulentë: Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur Akademia për Trajnime dhe Asistencë Teknike Bari Zenelaj Arben Shala Erkan Vardari 1 Republika e Kosovës

Detaylı

REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E ARSIMIT DHE SHKENCËS INSTITUTI I ZHVILLIMIT TË ARSIMIT

REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E ARSIMIT DHE SHKENCËS INSTITUTI I ZHVILLIMIT TË ARSIMIT REPUBLIKA E SHQIPËRISË MINISTRIA E ARSIMIT DHE SHKENCËS INSTITUTI I ZHVILLIMIT TË ARSIMIT PROGRAM ORIENTUES PËR PËRGATITJEN E PROVIMIT KOMBËTAR TË MATURËS SHTETËRORE LËNDA: GJUHA TURKE (gjuha e huaj e

Detaylı

1. Ndonëse ka kaluar një kohë bukur e gjatë, afër 110 vjet, prej se Sami Frashëri

1. Ndonëse ka kaluar një kohë bukur e gjatë, afër 110 vjet, prej se Sami Frashëri KDU 811.18-26 Sami Frashëri në fushën e gjuhësisë Mehdi Polisi 1. Ndonëse ka kaluar një kohë bukur e gjatë, afër 110 vjet, prej se Sami Frashëri ështe ndarë nga kjo jetë, megjithatë, emri i tij, falë punës

Detaylı

Türkçe Unsurlarının Arnavutça Gramer Yapısına Etkisi

Türkçe Unsurlarının Arnavutça Gramer Yapısına Etkisi Türkçe Unsurlarının Arnavutça Gramer Yapısına Etkisi Spartak Kadıu Tiran Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi, Türkoloji Bölümü Özet Bir toplumun başka toplumlar ile hiç bir ilişki kurmaksızın yaşaması

Detaylı

tnn NE MATURA shtetiinone MINI$TRIA X ARSIMIT DHE SPORTIT PROGRAMET ORIENTUESE RtrPUELrKA r s$qlp&fileg IKOLLA LiiNoA.: crune rurke (Niveti 82)

tnn NE MATURA shtetiinone MINI$TRIA X ARSIMIT DHE SPORTIT PROGRAMET ORIENTUESE RtrPUELrKA r s$qlp&fileg IKOLLA LiiNoA.: crune rurke (Niveti 82) RtrPUELrKA r s$qlp&fileg MINI$TRIA X ARSIMIT DHE SPORTIT IKOLLA tnn NE MATURA shtetiinone PROGRAMET ORIENTUESE (Provim me zgiedhje) LiiNoA.: crune rurke (Niveti 82) Koordinator: LUDMILLA STEFANI, VIOLA

Detaylı

Letërsia shqiptare e Alamiados*

Letërsia shqiptare e Alamiados* KDU 821.18:28 Letërsia shqiptare e Alamiados* Hasan Kaleshi Përktheu: Abdullah Hamiti Njëra nga çështjet e rëndësishme në studimin e historisë së popujve të Ballkanit është çështja e islamizimit të disa

Detaylı

PISHTARJA E NDERSHMËRISË MERJEMJA SIPAS BIBLËS DHE KURANIT FAMËLARTË ADEM KARATASH

PISHTARJA E NDERSHMËRISË MERJEMJA SIPAS BIBLËS DHE KURANIT FAMËLARTË ADEM KARATASH PISHTARJA E NDERSHMËRISË MERJEMJA SIPAS BIBLËS DHE KURANIT FAMËLARTË ADEM KARATASH Përkthyes: Redaktor: Konsulent teologjik: Titulli origjinal: Ma. Ilir Rruga Edlira Boriçi, Roald A. Hysa Ma. Ilir Rruga

Detaylı

IDETË SOCIO-POLITIKE TË FARABIUT

IDETË SOCIO-POLITIKE TË FARABIUT Mr. Rejhan Neziri IDETË SOCIO-POLITIKE TË FARABIUT Farabiu (Ebu Nasr Muhammed b. Muhammed b. Tarhan b. Uzluk) i lindur në krahinën Farab të Turkistanit më 870 dhe i vdekur në Damask rreth vitit 950, ka

Detaylı

Metin Izeti TARIKATI BEKTASHIAN

Metin Izeti TARIKATI BEKTASHIAN Metin Izeti TARIKATI BEKTASHIAN Tetovë, 2001 Lektor: Mr. Elez Ismaili Shtypi: Shtypshkronja ÇABEJ Tetovë 3 Veprat e bëjnë të pavdekshëm njeriun Libri i kushtohet rahmetli Nazmi Gamgamit 5 PARATHËNIE Tarikati

Detaylı

7. Niveli Arsimor: Institucioni: Fakulteti Filozofik dega e Orijentalistikës Data e diplomimit: 26.06.1977 Diploma : Nuk është nënshtruar diplomës

7. Niveli Arsimor: Institucioni: Fakulteti Filozofik dega e Orijentalistikës Data e diplomimit: 26.06.1977 Diploma : Nuk është nënshtruar diplomës BİOGRAFİA Prof.Dr.İrfan Morina 1. Mbiemri: Morina 2. Emri: İrfan 3. Shtetësia: Kosovar 4. Data e Lindjes: 26.03.1955 5. Gjinia: M 6. Detajet kontaktuese: Email: irfan_morina@hotmail.com Tel: +37744119457

Detaylı

INTERVISTË ME PROF. DR. SHABAN SINANIN, DREJTOR I PËRGJITHSHËM I ARKIVAVE KOMBËTARE TË SHQIPËRISË

INTERVISTË ME PROF. DR. SHABAN SINANIN, DREJTOR I PËRGJITHSHËM I ARKIVAVE KOMBËTARE TË SHQIPËRISË INTERVISTË ME PROF. DR. SHABAN SINANIN, DREJTOR I PËRGJITHSHËM I ARKIVAVE KOMBËTARE TË SHQIPËRISË ATA QË HISTORIA I KA BASHKUAR, ARKIVAT DUHET T I AFROJNË Anila POLAT Pyetje: Cila është rëndësia e Arkivave

Detaylı

PERCEPTIMET E IDENTITETIT SOCIAL DHE FETAR TË SHQIPTARËVE NË MAQEDONI DHE TURQI

PERCEPTIMET E IDENTITETIT SOCIAL DHE FETAR TË SHQIPTARËVE NË MAQEDONI DHE TURQI Dr. Musa Musai PERCEPTIMET E IDENTITETIT SOCIAL DHE FETAR TË SHQIPTARËVE NË MAQEDONI DHE TURQI Hyrje: Ky punim është një rezyme e temës së magjistraturës të punuar në vitin 1998 në Universitetin e Marmarasë,

Detaylı

Ballkani dhe toleranca osmane në shek. XIV-XVII *

Ballkani dhe toleranca osmane në shek. XIV-XVII * Dr. Qani Nesimi Ballkani dhe toleranca osmane në shek. XIV-XVII * Në këtë shtet, krahas ushqimit të frengut (katolikëve), e preferojmë çallmën dhe shpatën e osmanit (Gennadios - lider shpirtëror në Bizant)

Detaylı

Prof. Dr. Ekrem Sarıkçıoğlu. Historia e feve. (prej fillimit deri sot) Nga turqishtja: Dr. Qani Nesimi

Prof. Dr. Ekrem Sarıkçıoğlu. Historia e feve. (prej fillimit deri sot) Nga turqishtja: Dr. Qani Nesimi Prof. Dr. Ekrem Sarıkçıoğlu Historia e feve (prej fillimit deri sot) Nga turqishtja: Dr. Qani Nesimi Titulli origjinal: Başlangıçtan Günümüze Dinler Tarihi Botoi: Logos-A, Shkup 2007 FETË E MESOPOTAMISË

Detaylı

P R O C E S V E R B A L

P R O C E S V E R B A L P R O C E S V E R B A L Nga mbledhja III e Kuvendit të Komunës, mbajtur më 26.02.2014, duke filluar në orën 10,15 në sallën e Kuvendit të Komunës së Prizrenit. Në mbledhje ishin të pranishëm 38 anëtarë,

Detaylı

Kujdes nga Tarikatet Sufiste (Dervishët)

Kujdes nga Tarikatet Sufiste (Dervishët) 1 MBUROJA.net Kujdes nga Tarikatet Sufiste (Dervishët) [Nakshibenditë, Sulejmanxhitë, Nurxhitë] Përgatiti: Ebu Unejs Kontrolloi [redaktura fetare]:lulzim Perçuku Prizren, 1428h/2007 PËRMBAJTJA: Parathënie

Detaylı

Kryengritjet shqiptare përballë Perandorisë Osmane dhe rezultatet e tyre

Kryengritjet shqiptare përballë Perandorisë Osmane dhe rezultatet e tyre KDU 94 (=18). 084.1/.3 Kryengritjet shqiptare përballë Perandorisë Osmane dhe rezultatet e tyre Dr. Suat Zeyrek Abstrakt Me fillimin e dobësimit të Perandorisë Osmane në Ballkan, shqiptarët filluan të

Detaylı

Ekonomik Bölgeler için Türkiye Örnek Olabilir Për Zonat Ekonomike të merret shembull Turqia

Ekonomik Bölgeler için Türkiye Örnek Olabilir Për Zonat Ekonomike të merret shembull Turqia Oda Bülteni Buletini i Odës Yıl -Viti /Sayı Numri:2014 /3 1 Yıl -Viti /Sayı Numri:2014 /3 Yatırımlara Teşvik Öngörüsü Propozohen lehtësira për investime Ekonomik Bölgeler için Türkiye Örnek Olabilir Për

Detaylı

Koncepti i Tjetrit te osmanët dhe pozicioni i shqiptarëve në të

Koncepti i Tjetrit te osmanët dhe pozicioni i shqiptarëve në të Dr. Qani NESIMI 1 Koncepti i Tjetrit te osmanët dhe pozicioni i shqiptarëve në të Gel, gel, ne olursan gel, Kafir, mecusi, putperest de olsan gel! Bizim dergahimiz umutsuzluk dergahi degildir, Yuzbin kere

Detaylı

KOSOVA TÜRKİYE ADLİ BİLİMLER GÜNLERİ. 12-14 Ağustos 2014 Hotel Theranda Prizren KOSOVA

KOSOVA TÜRKİYE ADLİ BİLİMLER GÜNLERİ. 12-14 Ağustos 2014 Hotel Theranda Prizren KOSOVA KOSOVA TÜRKİYE ADLİ BİLİMLER GÜNLERİ 12-14 Ağustos 2014 Hotel Theranda Prizren KOSOVA Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü, Türkiye Mezunlar Derneği (TÜMED) ve Kosova Adli Bilimler Ajansının katkılarıyla

Detaylı

ARNAVUTLUK NOTLARI. Alemdar YALÇIN - Gıyasettin AYTAŞ

ARNAVUTLUK NOTLARI. Alemdar YALÇIN - Gıyasettin AYTAŞ ARNAVUTLUK NOTLARI Alemdar YALÇIN - Gıyasettin AYTAŞ Arnavutluk Cumhuriyeti ile ilişkilerimiz belgesel film projesinin Arnavutluk çekimleri sırasında başladı. Arnavutluk Cumhuriyeti en çok çekindiğimiz

Detaylı

HAZIRLAYAN HIDIR YILDIRIM

HAZIRLAYAN HIDIR YILDIRIM 1 2 BİLDİRİLERİ HAZIRLAYAN P Ë R G A T I T HIDIR YILDIRIM BİLDİRİLERİ Eğitim-Bir-Sen Yayınları : 71 Eğitim-Bir-Sen Adına Sahibi Ali YALÇIN / Genel Başkan Genel Yayın Yönetmeni Şükrü KOLUKISA / Genel Başkan

Detaylı

T.C. Resmî Gazete. Kuruluş Tarihi : ( 7 Teşrinievvel 1336 ) 7 Ekim 1920. 5 Aralık 1988 PAZARTESİ. Milletlerarası Andlaşma

T.C. Resmî Gazete. Kuruluş Tarihi : ( 7 Teşrinievvel 1336 ) 7 Ekim 1920. 5 Aralık 1988 PAZARTESİ. Milletlerarası Andlaşma T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi : ( 7 Teşrinievvel 1336 ) 7 Ekim 1920 Yönetim ve yazı.işleri için Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğüne başvurulur. 5 Aralık 1988 PAZARTESİ Sayı :

Detaylı

Yıl -Viti /Sayı Numri:2015 /1 Oda Bülteni Buletini i Odës 1

Yıl -Viti /Sayı Numri:2015 /1 Oda Bülteni Buletini i Odës 1 Yıl -Viti /Sayı Numri:2015 /1 Oda Bülteni Buletini i Odës 1 2 Yıl -Viti /Sayı Numri:2015 /1 Oda Bülteni Buletini i Odës Içindekiler.../ Përmbajtja Başlarken / Parthënie Ekonomi Haberleri / Lajme nga Ekonomia

Detaylı

Interpretimi i këngës Neji të Mevlana Xhelaluddin Rumi. Fjalët kyçe: Mevlana Xhelaluddin Rumi, Mesnevia, neji, dashuria

Interpretimi i këngës Neji të Mevlana Xhelaluddin Rumi. Fjalët kyçe: Mevlana Xhelaluddin Rumi, Mesnevia, neji, dashuria Interpretimi i këngës Neji të Mevlana Xhelaluddin Rumi Prof. dr. Abdullah Hamiti & Urata Agagjyshi Në këtë punim do të përqëndrohemi në interpretimin e shkurtë të tetëmbëdhjetë bejteve të para të Mesnevisë

Detaylı

ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS

ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS Oda Bülteni Buletini i Odës Eylül Ekim / Shtator -Tetor 2013 1 ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS Eylül Ekim / Shtator Tetor 2013 Sayı / Numri 3 LİMAK tarafından Aeroports de Lyon ortaklığında Uluslar arası Adem

Detaylı

Republika e Kosovës Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly

Republika e Kosovës Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Republika e Kosovës Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly T R A N S K R I P T NGA SEANCA PLENARE E KUVENDIT TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS, TË MBAJTUR MË 16 PRILL 2009 SA PLENARNE

Detaylı

Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirminci sayısı ile merhaba diyoruz.

Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirminci sayısı ile merhaba diyoruz. ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirminci sayısı ile merhaba diyoruz. Her şeyden evvel Ramazan ayınızın ilahi lütuflarla dolu olması duamızı yineliyoruz.

Detaylı

ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS

ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS Oda Bülteni Buletini i Odës Mart - Nisan Mars - Prill 2013 1 ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS Mart - Nisan / Mars - Prill 2013 Funksionimi i Zhvillimit Ekonomik në 5 vjetorin e Pavarësisësë Kosovës 10 Shtetet

Detaylı

Siguria juaj në spital

Siguria juaj në spital Evitimi i gabimeve ndihmoni edhe ju! Siguria juaj në spital Impresum Botuesi Fondacioni për siguri pacientësh Asylstrasse 77 CH-8032 Zürich Telefon 043 244 14 80 info@patientensicherheit.ch www.patientensicherheit.ch

Detaylı

Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly

Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly T R A N S K R I P T I MBLEDHJES PLENARE TË KUVENDIT TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS, TË MBAJTUR MË 7 QERSHOR 2012 SA PLENARNE

Detaylı

Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly

Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly T R A N S K R I P T I MBLEDHJES PLENARE TË KUVENDIT TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS, E MBAJTUR MË 3, 4 DHE 11 TETOR 2012

Detaylı

Prof. Dr. Ekrem Sarıkçıoğlu. Historia e feve. (prej fillimit deri sot) Nga turqishtja: Dr. Qani Nesimi

Prof. Dr. Ekrem Sarıkçıoğlu. Historia e feve. (prej fillimit deri sot) Nga turqishtja: Dr. Qani Nesimi Prof. Dr. Ekrem Sarıkçıoğlu Historia e feve (prej fillimit deri sot) Nga turqishtja: Dr. Qani Nesimi Titulli origjinal: Başlangıçtan Günümüze Dinler Tarihi Botoi: Logos-A, Shkup 2007 FEJA TRADICIONALE

Detaylı

Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly

Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly T R A N S K R I P T I MBLEDHJES PLENARE TË KUVENDIT TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS, E MBAJTUR MË 23 PRILL 2014 (Ora 10:00)

Detaylı

Njëra dorë nuk di se çfarë bën tjetra - mbështetje për lëvizjen: PRO Nartës - JO Naftës

Njëra dorë nuk di se çfarë bën tjetra - mbështetje për lëvizjen: PRO Nartës - JO Naftës Njëra dorë nuk di se çfarë bën tjetra - mbështetje për lëvizjen: PRO Nartës - JO Naftës Nga Prof. A. Miho, Departamenti i Biologjisë, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, Universiteti i Tiranës. Gjithashtu,

Detaylı

P R O C E S V E R B A L

P R O C E S V E R B A L P R O C E S V E R B A L Nga mbledhja e Jashtëzakonshme e Kuvendit të Komunës, mbajtur më 24. 05. 2016, duke filluar prej orës 14.10 minuta në sallën e Kuvendit të Komunës së Prizrenit. Në mbledhje ishin

Detaylı

ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS

ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS Oda Bülteni Buletini i Odës Ocak Şubat / Janar -Shkurt 2014 1 ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS Ocak Şubat / Janar Shkurt 2014 Sayı / Numri 4 İbrahim Rugova Ulusal Otoyolu Açıldı U Përurua Autostrada e Kombit

Detaylı

MA. Sadullah Yılmaz Hëna e Plotë-BEDËR Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi

MA. Sadullah Yılmaz Hëna e Plotë-BEDËR Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Arnavutluk ta Yaşamış Bir Türkolog: Tahir Dizdari Yrd. Doç. Dr. Adem Balaban Hëna e Plotë-BEDËR Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi MA. Sadullah Yılmaz Hëna e Plotë-BEDËR Üniversitesi

Detaylı

Republika e Kosovës Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly

Republika e Kosovës Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Republika e Kosovës Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly T R A N S K R I P T NGA SEANCA SOLEMNE E KUVENDIT TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS ME RASTIN E VIZITËS SË KRYETARIT TË KUVENDIT

Detaylı

ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS

ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS Mayıs Haziran / Maj -Qershor 2013 1 ODA BÜLTENI BULETINI I ODËS Mayıs Haziran / Maj -Qershor 2013 2 Kosova Parlamentosu Sağlık, Çalışma ve Sosyal Refah Komisyonu Heyeti Türkiye yi ziyaret etti İstanbul

Detaylı

BİLDİRİ KİTABI LIBRI I REFERATEVE

BİLDİRİ KİTABI LIBRI I REFERATEVE 1 ULUSLARARASI DİL VE EDEBİYAT ÇALIŞMALARI KONFERANSI Türk ve Arnavut Kültüründe Ortak Yönler 25-26 Mayıs 2012 KONFERENCA NDËRKOMBËTARE E GJUHËS DHE E LETËRSİSË Aspektet e Përbashkëta në Kulturën Turke

Detaylı

Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly

Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Republika e Kosovës Republika Kosovo - Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly T R A N S K R I P T I MBLEDHJES PLENARE TË KUVENDIT TË REPUBLIKËS SË KOSOVËS, E MBAJTUR MË 9 DHE 10 KORRIK 2015

Detaylı

Kâzım Nami Duru nun Tiran Ve Berat taki Eğitim Hizmetleri

Kâzım Nami Duru nun Tiran Ve Berat taki Eğitim Hizmetleri Kâzım Nami Duru nun Tiran Ve Berat taki Eğitim Hizmetleri Prof. Dr. Murat ÖZBAY Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Özet 1876 yılında İstanbul da doğan Kâzım Nami Duru, hem Osmanlı

Detaylı

Arnavut Milliyetçi Doktrininde Osmanlı İmparatorluğu nun ve Avrupa nın Algılanışı

Arnavut Milliyetçi Doktrininde Osmanlı İmparatorluğu nun ve Avrupa nın Algılanışı (OTAM, 33/Bahar 2013), (31-41) Arnavut Milliyetçi Doktrininde Osmanlı İmparatorluğu nun ve Avrupa nın Algılanışı Perception of the Ottoman Empire and Europe in the Albanian Nationalist Doctrine Dritan

Detaylı

Editors: Prof. Dr. İsmail GÜLEÇ Assoc. Prof. Dr. Adriatik DERJAJ Assoc. Prof. Dr. Bekir İNCE Assoc. Prof. Dr. Alpaslan OKUR

Editors: Prof. Dr. İsmail GÜLEÇ Assoc. Prof. Dr. Adriatik DERJAJ Assoc. Prof. Dr. Bekir İNCE Assoc. Prof. Dr. Alpaslan OKUR Editors: Prof. Dr. İsmail GÜLEÇ Assoc. Prof. Dr. Adriatik DERJAJ Assoc. Prof. Dr. Bekir İNCE Assoc. Prof. Dr. Alpaslan OKUR 1 2 Organizing Committee Prof. Dr. İsmail GÜLEÇ Prof.Dr. Mynyr KONNİ Prof. Dr.

Detaylı

Viti i studimeve: Numri i orëve në javë: 2+1 Vlera në kredi ECTS: 5 Fakulteti i Filologjisë/ UP Prishtinë

Viti i studimeve: Numri i orëve në javë: 2+1 Vlera në kredi ECTS: 5 Fakulteti i Filologjisë/ UP Prishtinë Njësia akademike: Orientalistikë Titulli i lëndës: Letërsi bashkëkohore turke Niveli: Bachellor Statusi lëndës: Obligative Viti i studimeve: III Numri i orëve në javë: 2+1 Vlera në kredi ECTS: 5 Koha /

Detaylı

FLETËPALOSJE - INFORMACION PËR PËRDORUESIT

FLETËPALOSJE - INFORMACION PËR PËRDORUESIT FLETËPALOSJE - INFORMACION PËR PËRDORUESIT DEXIREN 50 mg / 2 ml tretësirë Për përdorim intramuskular ose intravenoz. Substanca aktive: Çdo ampulë 2 ml përmban 73.80 mg deksketoprofen trometamol e barazvlefshme

Detaylı

QABJA E MADHNUESHME. Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun otuzüçüncü sayısı ile merhaba diyoruz.

QABJA E MADHNUESHME. Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun otuzüçüncü sayısı ile merhaba diyoruz. ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun otuzüçüncü sayısı ile merhaba diyoruz. QABJA E MADHNUESHME Bültenimize Kur anı Kerim in Arnavutça meali ile başlıyoruz.

Detaylı

KALLIRI. Çfarë kam Dhe imja është S është e vërtetë. Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirmidokuzuncu sayısı ile merhaba diyoruz.

KALLIRI. Çfarë kam Dhe imja është S është e vërtetë. Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirmidokuzuncu sayısı ile merhaba diyoruz. ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirmidokuzuncu sayısı ile merhaba diyoruz. Bültenimize Kur anı Kerim in Arnavutça meali ile başlıyoruz. Meal Bakara Suresinin

Detaylı

Formular për SYLLABUS të Lëndës

Formular për SYLLABUS të Lëndës Formular për SYLLABUS të Lëndës Të dhëna bazike të lëndës Njësia akademike: Orientalistikë Titulli i lëndës: Sintaksë e gjuhës turke 1 Niveli: Bachellor Statusi lëndës: Obligative Viti i studimeve: II

Detaylı

NAİM BEY FRAŞERİ NİN BEKTAŞİLİĞİ VE DÜŞÜNCESİ. The Bektashim Of Naim Bey Fraşeri And His Philosophy. Metin İzeti 1

NAİM BEY FRAŞERİ NİN BEKTAŞİLİĞİ VE DÜŞÜNCESİ. The Bektashim Of Naim Bey Fraşeri And His Philosophy. Metin İzeti 1 Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi NAİM BEY FRAŞERİ NİN BEKTAŞİLİĞİ VE DÜŞÜNCESİ The Bektashim Of Naim Bey Fraşeri And His Philosophy Metin İzeti 1 ÖZET 1826 yılından başlayarak Arnavutluk

Detaylı

ZOTI ĖSHTĖ NJĖ. Mexhid YVEJSI, Gjakovė. Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirmisekizinci sayısı ile merhaba diyoruz.

ZOTI ĖSHTĖ NJĖ. Mexhid YVEJSI, Gjakovė. Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirmisekizinci sayısı ile merhaba diyoruz. ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirmisekizinci sayısı ile merhaba diyoruz. ZOTI ĖSHTĖ NJĖ Bültenimize Kur anı Kerim in Arnavutça meali ile başlıyoruz. Meal

Detaylı

Pyjet në rrezik, pas sëpatës vjen zjarri

Pyjet në rrezik, pas sëpatës vjen zjarri 100 vjet pavaresi Market KEN Laprakë, Tiranë Tel: +355 4 22 50 480 Cel. 068 20 36 394 www.rrugaearberit.com gazetë e pavarur. nr. 8 (). Gusht 2012. Çmimi: 50 lekë. 20 denarë. 1.5 Euro. opinion Eksperimenti

Detaylı

RRJETI I GRUPEVE TË GRAVE TË KOSOVËS Shoqata e femrave me aftësi të kufizuara FEMRAT PËR FEMRAT

RRJETI I GRUPEVE TË GRAVE TË KOSOVËS Shoqata e femrave me aftësi të kufizuara FEMRAT PËR FEMRAT Përkrahur nga: Zbatuar nga: Konsulentë: RRJETI I GRUPEVE TË GRAVE TË KOSOVËS Shoqata e femrave me aftësi të kufizuara FEMRAT PËR FEMRAT Arben Shala Bari Zenelaj 1 Republika e Kosovës Republika Kosova Kosova

Detaylı

UNIVERSITETI I PRISHTINËS UNIVERSITY OF PRISHTINA P A S Q Y R A E PROGRAMEVE STUDIMORE DHE E PERSONELIT AKADEMIK

UNIVERSITETI I PRISHTINËS UNIVERSITY OF PRISHTINA P A S Q Y R A E PROGRAMEVE STUDIMORE DHE E PERSONELIT AKADEMIK UNIVERSITETI I PRISHTINËS UNIVERSITY OF PRISHTINA P A S Q Y R A E PROGRAMEVE STUDIMORE DHE E PERSONELIT AKADEMIK 2011 2012 PRISHTINË, 2012 www.uni pr.edu 1 UNIVERSITETI I PRISHTINËS PASQYRA e programeve

Detaylı

PROVIMI ME ZGJEDHJE I MATURËS SHTETËRORE 2014

PROVIMI ME ZGJEDHJE I MATURËS SHTETËRORE 2014 KUJDES! MOS DËMTO BARKODIN BARKODI AGJENCIA KOMBËTARE E PROVIMEVE PROVIMI ME ZGJEDHJE I MATURËS SHTETËRORE 2014 SESIONI I VARIANTI B E mërkurë, 18 qershor 2014 Ora 10.00 Lënda: Gjuhë Turke Udhëzime për

Detaylı

KOSOVËS I FALËT NJË DIELL... (Jasharajve të Prekazit, Drenicë) Merhaba derken,

KOSOVËS I FALËT NJË DIELL... (Jasharajve të Prekazit, Drenicë) Merhaba derken, ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم KOSOVËS I FALËT NJË DIELL... (Jasharajve të Prekazit, Drenicë) Merhaba derken, Müslüman Arnavutluk un Sesi Muştu nun yeni sayısı ile sizleri selamlamaktan mutluluk duyuyoruz.

Detaylı

PROVIMI ME ZGJEDHJE I MATURËS SHTETËRORE 2014

PROVIMI ME ZGJEDHJE I MATURËS SHTETËRORE 2014 KUJDES! MOS DËMTO BARKODIN BARKODI AGJENCIA KOMBËTARE E PROVIMEVE PROVIMI ME ZGJEDHJE I MATURËS SHTETËRORE 2014 SESIONI I VARIANTI A E mërkurë, 18 qershor 2014 Ora 10.00 Lënda: Gjuhë Turke Udhëzime për

Detaylı

KORAB SEJDIU për kryetar të Prishtinës. Programi zgjedhor

KORAB SEJDIU për kryetar të Prishtinës. Programi zgjedhor KORAB SEJDIU për kryetar të Prishtinës Programi zgjedhor Të ndëruar votues, Për të votuar AKR-në, kryetarin e komunës dhe asambleistët gjithsesi duhët të përdorni dy fletëvotime. Për kryetarin: Në fletëvotimin

Detaylı

Kur dy namaze kanë nji vlerë

Kur dy namaze kanë nji vlerë ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم Kur dy namaze kanë nji vlerë Merhaba derken, Sizleri Müslüman Arnavutluk un Sesi Muştu nun kırkıncı sayısı ile selamlıyoruz. Yayın hayatına başladığından bu yana sürekli

Detaylı

T.C. Resmî Gazete. Kuruluş Tarihi : ( 7 Teşrinievvel 1336 ) 7 Ekim 1920. 5 Aralık 1988 PAZARTESİ. Milletlerarası Andlaşma

T.C. Resmî Gazete. Kuruluş Tarihi : ( 7 Teşrinievvel 1336 ) 7 Ekim 1920. 5 Aralık 1988 PAZARTESİ. Milletlerarası Andlaşma T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi : ( 7 Teşrinievvel 1336 ) 7 Ekim 1920 Yönetim ve yazı.işleri için Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğüne başvurulur. 5 Aralık 1988 PAZARTESİ Sayı :

Detaylı

GRIPORT 650mg+60mg+4mg tableta të veshura me film Paracetamol,Pseudoephedrine HCl,Klorfeneramine maleat Për aplikim nga goja.

GRIPORT 650mg+60mg+4mg tableta të veshura me film Paracetamol,Pseudoephedrine HCl,Klorfeneramine maleat Për aplikim nga goja. FLETËUDHËZIM: INFORMACIONE PËR PËRDORUESIN GRIPORT 650mg+60mg+4mg tableta të veshura me film Paracetamol,Pseudoephedrine HCl,Klorfeneramine maleat Për aplikim nga goja. Lexojeni këtë FLETËUDHËZIM të tërin

Detaylı

Të dhëna bazike të lëndës. Titulli i lëndës: Sintaksë e gjuhës turke 2. Viti i studimeve: Numri i orëve në javë: 2+2 Vlera në kredi ECTS: 6

Të dhëna bazike të lëndës. Titulli i lëndës: Sintaksë e gjuhës turke 2. Viti i studimeve: Numri i orëve në javë: 2+2 Vlera në kredi ECTS: 6 Të dhëna bazike të lëndës Njësia akademike: Fakulteti i Filologjisë, UP, Prishtinë Titulli i lëndës: Sintaksë e gjuhës turke 2 Niveli: Bachelor Statusi lëndës: E obligueshme Viti i studimeve: II Numri

Detaylı

Oda Bülteni Buletini i Odës Yıl -Viti /Sayı Numri:2014 /4 1

Oda Bülteni Buletini i Odës Yıl -Viti /Sayı Numri:2014 /4 1 Oda Bülteni Buletini i Odës Yıl -Viti /Sayı Numri:2014 /4 1 2 Yıl -Viti /Sayı Numri:2014 /4 Oda Bülteni Buletini i Odës Oda Bülteni Buletini i Odës Yıl -Viti /Sayı Numri:2014 /4 3 4 Yıl -Viti /Sayı Numri:2014

Detaylı

Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirmialtıncı sayısı ile merhaba diyoruz.

Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirmialtıncı sayısı ile merhaba diyoruz. ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun yirmialtıncı sayısı ile merhaba diyoruz. Geçtigimiz hafta sonu İHH tarafından organize edilen Balkan Sempozyumu vesilesiyle

Detaylı

O ti me dritë shpërndan

O ti me dritë shpërndan ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم Merhaba derken, Müslüman Arnavutluk un Sesi Muştu nun 52.sayısı ile selamlıyoruz sizleri. İçinde bin aydan hayırlı Kadir Gecesi ni barındıran Ramazan ayına ulaşmış olmanın

Detaylı

Dr. Murat YALÇINTAŞ. istanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı. Kryetari i Dhomes se Tregtise se Stambollit

Dr. Murat YALÇINTAŞ. istanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı. Kryetari i Dhomes se Tregtise se Stambollit ~! : Dr. Murat YALÇINTAŞ istanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kryetari i Dhomes se Tregtise se Stambollit President of istanbul Chamber of Commerce Arnavutluk, Türkiye'nin Balkanlardaki en önemli

Detaylı

\. -~'iils,izrj~ -p~ep---- \ ' ~ J

\. -~'iils,izrj~ -p~ep---- \ ' ~ J '~,;- ~. :,-'.",~ ~':"; ';~ o S.:-:. f',, "\ l." " '- ', k I"".~...L.,rtl.;',;ne ~;-,..---..---..---..- -------\. -~'iils,izrj~ -p~ep---- \---------------------------.---------.----' ~ J - DATt f- 0 J'

Detaylı

RAPORTI VJETOR 2014 DHE SYNIMET KRYESORE TË PUNËS PËR VITIN

RAPORTI VJETOR 2014 DHE SYNIMET KRYESORE TË PUNËS PËR VITIN RAPORTI VJETOR 2014 DHE SYNIMET KRYESORE TË PUNËS PËR VITIN 2015 Autoriteti i Konkurrencës Adresa: Rr. Sami Frashëri, nr. 4, Kati IV, Tiranë Tel: +355 4 2 234 504 Fax: +355 4 2 234 497 Faqe e internetit:

Detaylı

KOPSHT GR1-RË MATEMATIKË DITA E PARË. *Plotesojeni shkrimin e numrit 1 sepas drejtimit te shigjetes ( Ok işaretlerini takip ederek 1 sayısını çizin)

KOPSHT GR1-RË MATEMATIKË DITA E PARË. *Plotesojeni shkrimin e numrit 1 sepas drejtimit te shigjetes ( Ok işaretlerini takip ederek 1 sayısını çizin) KOPSHT GR1-RË Detyra Për Pushimet Dimërore MATEMATIKË DITA E PARË *Plotesojeni shkrimin e numrit 1 sepas drejtimit te shigjetes ( Ok işaretlerini takip ederek 1 sayısını çizin) 1 International School of

Detaylı

Republika e Kosovës Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly

Republika e Kosovës Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly Republika e Kosovës Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi - Skupština - Assembly T R A N S K R I P T I SEANCËS SOLEMNE TË KUVENDIT TË KOSOVËS ME RASTIN E VIZITËS NË KOSOVË TË KRYETARIT TË ASAMBLESË

Detaylı

SON YEMEK. Gürkan Biçen. Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun otuzdördüncü sayısı ile merhaba diyoruz.

SON YEMEK. Gürkan Biçen. Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun otuzdördüncü sayısı ile merhaba diyoruz. ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم SON YEMEK Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun otuzdördüncü sayısı ile merhaba diyoruz. Bültenimize Kur anı Kerim in Arnavutça meali ile başlıyoruz. Meal Bakara

Detaylı

TÜRKÇE VE ARNAVUTÇADA SÖZCÜKLERİN YAPISINDA SOMUTLAŞTIRMA KAVRAMI BU SÖZCÜKLERİN TİPOLOJİK YAPISI

TÜRKÇE VE ARNAVUTÇADA SÖZCÜKLERİN YAPISINDA SOMUTLAŞTIRMA KAVRAMI BU SÖZCÜKLERİN TİPOLOJİK YAPISI Spartak Kadiu TİRAN ÜNİVERSITESİ YABANCI DİLLER FAKÜLTESİ TÜRKÇE VE ARNAVUTÇADA SÖZCÜKLERİN YAPISINDA SOMUTLAŞTIRMA KAVRAMI VE BU SÖZCÜKLERİN TİPOLOJİK YAPISI ABOUT THE CONCEPTUALISATION IN THE STRUCTURE

Detaylı

Pata mall! ... te shkruaj ca fjale! Nje poet i etur nen gryken e fjetur, enderron nje pende. me nje shkronje te argjendte! Pata mall!

Pata mall! ... te shkruaj ca fjale! Nje poet i etur nen gryken e fjetur, enderron nje pende. me nje shkronje te argjendte! Pata mall! ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun otuzbeşinci sayısı ile merhaba diyoruz. Otuzbeş sayıdır haftalık olarak yayımladığımız bültenimizi ocak ayından itibaren

Detaylı

5th International Vocational Schools Symposium Prizren May 2016

5th International Vocational Schools Symposium Prizren May 2016 i CONTENTS Kosova da PriĢtine Üniversitesi Prizren Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümleri Mezunları ve ĠĢ Ġmkanları... 1 Rëndesia E Arimit Profesional Në Botë, Bazuar Në Teknologjine Ġnformative, Globalizimin

Detaylı

Kalendari Akademik Akademik Takvim 2015-2016

Kalendari Akademik Akademik Takvim 2015-2016 Kalendari Akademik Akademik Takvim 2015-2016 Shtator / Eylül 2015 1 2 3 4 5 6 Ceremonia E Hapjes Test Okul Açılış Level Test for 9-10 Töreni (Mustafa,Muzhaqi) 7 8 9 10 11 12 13 Matjet Motorike Cooking

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 13 298 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE

Detaylı

Şemsettin Sami nin Kutadgu Bilig Çevirisi

Şemsettin Sami nin Kutadgu Bilig Çevirisi DEDE KORKUT Cilt 6, Sayı 12 (Nisan 2017), ss. 173-180 ISSN: 2147 5490, Samsun- Türkiye Kitap Tanıtımı/ Book Rewier Semsettin Sami's "Kutadgu Bilig" Translation MA Zeqije XHAFÇE * Türkoloji alanında sunmuş

Detaylı

Përvojë pune KOMPETENCË. Punë vullnetare pa pagesë

Përvojë pune KOMPETENCË. Punë vullnetare pa pagesë Parathënie Gjatë githë jetës tuaj, ju mësoni me gjërat që bëni. Ndonjëherë me vetëdije dhe me qëllim, ndonjëherë pa vetëdije dhe pa planifikim. Domëthënë ju përvetësoni vazhdimisht kompetenca të reja.

Detaylı

ADIM ADIM TÜRKÇE ÖÐRETÝM SETÝ

ADIM ADIM TÜRKÇE ÖÐRETÝM SETÝ ADIM ADIM TÜRKÇE ÖÐRETÝM SETÝ Hazýrlayanlar Tuncay ÖZTÜRK Sezgin AKÇAY Abdullah YÝÐÝT Elona RUSI Jonida BAJRAKTARI Danýþma Kurulu Doç. Dr. Ali Fuat BÝLKAN Orhan KESKÝN Ali ÇAVDAR Abdullah UYSAL Kapak ve

Detaylı

KÂBE VARAK YALDIZ + LAK ST-D001 KÂBE

KÂBE VARAK YALDIZ + LAK ST-D001 KÂBE KÂBE VARAK YALDIZ + KÂBE ST-D001 RAVZA VARAK YALDIZ + RAVZA ST-D002 Doğmazdı kalbe iman, inmezdi arza Kur an, Meçhul olurdu esmâ, sensiz cânım Muhammed Mâtem tutardı gökler, gülmezdi hiç melekler, Mahzûndur

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

ab-ı hayat ujë i bekuar abajur abazhur abartılı söz fjalëmadh abartma madhështi abartmak ekzagjeroj abartmak tepëroj abes kaçmak është e pahijshme, e

ab-ı hayat ujë i bekuar abajur abazhur abartılı söz fjalëmadh abartma madhështi abartmak ekzagjeroj abartmak tepëroj abes kaçmak është e pahijshme, e ab-ı hayat ujë i bekuar abajur abazhur abartılı söz fjalëmadh abartma madhështi abartmak ekzagjeroj abartmak tepëroj abes kaçmak është e pahijshme, e pa pëlqyeshme, e pa përshtats abıhayat ujë i përjetshëm,

Detaylı

6 vite profesor në shkollen mesme Gjimnazi (Gjon Buzuku)

6 vite profesor në shkollen mesme Gjimnazi (Gjon Buzuku) Curriculum Vitae Emri, Mbiemri Data e lindjes dhe vendi i lindjes Statusi martesor Gjuhët Titulli i arsimit Ergin JABLE 11.04.1970- Prizren I martuar Shqip, Gjuha Boshnjake Doktora Përvoja ne punë 6 vite

Detaylı

4. - 5. sınıflar için. Öğrenci El Kitabı

4. - 5. sınıflar için. Öğrenci El Kitabı 4. - 5. sınıflar için Öğrenci El Kitabı Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı nın 28.08.2006 tarih ve B.08.0.TTK.0.01.03.03.611/9036 sayılı yazısı ile Denizler Yaşamalı Programı nın*

Detaylı

ARNAVUTÇA SÖZLÜKLERDE TÜRKÇE SÖZCÜKLERİN ÜSLUP DEĞERİ THE STYLISTIC VALUE OF TURKISH WORDS IN ALBANIAN DICTIONARIES

ARNAVUTÇA SÖZLÜKLERDE TÜRKÇE SÖZCÜKLERİN ÜSLUP DEĞERİ THE STYLISTIC VALUE OF TURKISH WORDS IN ALBANIAN DICTIONARIES Xhemile Abdiu TİRAN ÜNİVERSİTESİ ARNAVUTÇA SÖZLÜKLERDE TÜRKÇE SÖZCÜKLERİN ÜSLUP DEĞERİ THE STYLISTIC VALUE OF TURKISH WORDS IN ALBANIAN DICTIONARIES ABSTRACT One of the linguistic units that reflects fastest

Detaylı

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi

mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi mer can or ma nı için de do laş mak tay dı. Ka ya la rın ara sın da ki ya rık lar da on la rın yu va la rıy dı. Ha nos de lik ler den bi ri ne bil gi al mak için ka fası nı sok tu. Ama içer de ki za rif

Detaylı

Natës me Hënë. Rrahman FERIZI. Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun otuzbirinci sayısı ile merhaba diyoruz.

Natës me Hënë. Rrahman FERIZI. Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun otuzbirinci sayısı ile merhaba diyoruz. ب س م ٱالله ٱلر ح م ن ٱلر ح یم Müslüman Arnavutluk un haftalık bülteni Muştu nun otuzbirinci sayısı ile merhaba diyoruz. Natës me Hënë Bültenimize Kur anı Kerim in Arnavutça meali ile başlıyoruz. Meal

Detaylı

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 1983 MİL Lİ TA IM SEÇ ME LE Rİ Al man ya, Wi es ba den 1983 Av ru pa Şam pi yo na sı için mil li ta kım seç me le ri, yi ne ba zı yö ne ti ci le rin is te

Detaylı

Açıldı göklerin bâbı

Açıldı göklerin bâbı Dük Açıdı gök bbı Rast-Ih Âm Atş 8 A çı dı gök b bı O ha t m hac o du 5 A ı cü d v t Mv Muham M ço du 9 A ı çü gök gç t O hu u a ço du 13 (So) A ı cü d v t Mv Muham M ço du Sof 4 B vşm Hc-Ih Âm Atş 8 6

Detaylı

Plani i Veprimit për Barazi Gjinore

Plani i Veprimit për Barazi Gjinore Republika e Kosovës Komuna e Prizrenit Plani i Veprimit për Barazi Gjinore 2012-2014 Prizren 2011 2 Të nderuar qytetarë, Me qëllim të veprimit sa më efektiv dhe efikas në arritjen e Barazisë Gjinore, Komuna

Detaylı

BALKANLARDAKİ OSMANLI İDARESİ SÜRESİNCE ARNAVUT YAZI DİLİ

BALKANLARDAKİ OSMANLI İDARESİ SÜRESİNCE ARNAVUT YAZI DİLİ BALKANLARDAKİ OSMANLI İDARESİ SÜRESİNCE ARNAVUT YAZI DİLİ Albanian WrittenLanguage In Ottoman Empire At Balkans İsa MEMISHI Dede Korkut, 2016/9: 63-70 Öz İlk Hıristiyan yazarlar, Latince ya da Yunanca

Detaylı

İçindekiler Spitali Guven Sëmundjet e Sistemit Gastrointestinal

İçindekiler Spitali Guven Sëmundjet e Sistemit Gastrointestinal İçindekiler 01-02 03-04 05-06 26 27-28 29-34 Spitali Guven Akreditimi Kirurgjia e Trurit dhe Neurokirurgjia Otorhinolaringologjia Kirurgjia e Kokës dhe e Qafës (KBB-BBC) Qendra Mjekesore Onkologjike Kozmetologjisë

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI II.Ö/İLA.7.YY. İstanbul Üniversitesi / İlahiyat Fakültesi I.Ö/ 7 ve II.Ö/1 I.Ö/8 ve II.Ö/2 II.Ö/ 4.

GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI II.Ö/İLA.7.YY. İstanbul Üniversitesi / İlahiyat Fakültesi I.Ö/ 7 ve II.Ö/1 I.Ö/8 ve II.Ö/2 II.Ö/ 4. II.Ö/İLA.7.YY TOPLANTI SALONU SEÇMELİ II.Ö/ 7.YY Paleografi Doç. Dr. Nurettin GEMİCİ SEÇMELİ II.Ö/ 7.YY Türk Tasavvuf Musikisi DİN FELSEFESİ I Doç. Dr. Recep ALPYAĞIL TOPLANTI SALONU SEÇMELİ II.Ö/ 7.YY

Detaylı

ULUSLARARASI DĠL VE EDEBĠYAT KONFERANSI. Bildiri Kitabı II

ULUSLARARASI DĠL VE EDEBĠYAT KONFERANSI. Bildiri Kitabı II Uluslararası Dil ve Edebiyat Çalışmaları Konferansı Balkanlarda Türkçe 335 Uluslararası Dil ve Edebiyat Çalışmaları Konferansı Balkanlarda Türkçe ULUSLARARASI DĠL VE EDEBĠYAT KONFERANSI II Balkanlarda

Detaylı

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi;

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi; S i s t e m - a t i k M e m b r a n K a p a k S i p a r i T a k i p v e Ü r e t i m T a k i p S i s t e m i ; T ü r k i y e l d e b i r i l k o l a r a k, t a m a m e n m e m b r a n k a p a k ü r e t

Detaylı

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Yayın Kataloğu

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Yayın Kataloğu Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayın Kataloğu 2013 2 TAHRÎRU USÛLİ L-HENDESE VE L-HİSÂB EUKLEIDES İN ELEMANLAR KİTABININ TAHRİRİ Nasîruddin Tûsî (ö. 1274) Meşhur Matematikçi Eukleides in (m.ö.

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı