MOTOR GELİŞ S.S.M Haziran, 2008

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MOTOR GELİŞ S.S.M. 16-17 17 Haziran, 2008"

Transkript

1 TANK, ZIRHLI ARAÇ ve TAKTİK K ARAÇLAR İÇİN MİLLİ İMKANLARLA DİZEL D MOTOR GELİŞ İŞTİRMEK S.S.M. ENDÜSTR STRİ GÜNÜ ve GÜÇG SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI Haziran, 2008 İ.T..T.Ü - İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MOTOSAN - DİZEL MOTOR FABRİKASI ERKUNT - DÖKÜM M ve TRAKTÖR R FABRİKASI

2 Erkunt Tarafından Ham olarak dökülen motor blokları, kafalar, Omtaş tarafından Dövülen Krank Milleri ve Piston Kollu, Kam Mili, Yakıt Pompası gibi kritik parçalar Fabrikamız bünyesinde halen işlenip üretilmektedir.

3 8-30 kva Elektrik Jeneratörleri, rleri, 3 Inç ç ten 8 Inç ç e e kadar Zirai Sulama Motopompları,, 39 HP ye Kadar Deniz Motorları ve 30 HP Gücünde G Bahçe e Traktörü üretmektedir

4 3 SİLİNDS NDİRLİ MOTOR MOTOR UMUZ VE İ.T..T.Ü Üst düzey d Yöneticileri Y Fabrika Gezisi Yılı. Y İ.T.Ü Makine Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Derbentli İ.T.Ü Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rafig Mehdiyev OTAM Genel Koordinatör Yunus Canlı İ.T.Ü İçten Yanmalı Motorlar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cem Soruşbay Motosan A.Ş.. Yönetim Y Kurulu Başkan Vekili S. Levent Özgür Motosan 3 Silindirli Motorlu 70 kva Jeneratör r Grubu Testi

5 Motosan - 3 Silindirli Dizel Motor AR-GE Yatırımı Proje Detayları ve Sonuçlar ları Projemiz T.T.G.V ve TÜBİTAK T TAK Destekli Olarak 2002 Eylül l Ayında başlam lamış ve 2005 Haziran ayında sonuçlanm lanmıştır. 3 Silindirli, Silindir başı şına 4 Supaplı, Üsten Kam Milli, Turbo Şarj ve Ara Soğutmal utmalı Euro 2 Ekzos Emisyonlu %100 Türk T Tasarımı ile en son Teknolojiye haiz olup, sıfırdans rdan İ.T..T.Ü sinin Makine Fakültesi Öğretim Üyelerinin de değerli erli katkılar ları ile sonuçland landırılmıştır senesinde seri üretime geçilecektir.

6 3 Silindirli 4 Supaplı Turbo Şarjlı MOTOSAN 400 D SOHCX4 DİZEL D MOTOR LABORATUVARI

7 3 Silindirli Motorumuzda AR-GE ile elde edilen Prof. Dr. Rafig Mehdiyev / Motosan Patentli Özel Yanma Odalı Piston ve Motorda Çalışmış hali

8 Motosan - 3 Silindirli Motor Tüm m parçalar alar Tek Tek 3 boyutlu olarak bilgisayarlarda tasarlanmış ış,, komple monte edilerek parçalar aların n birbirleri ile uyumu optimize edilmiştir.

9 Motosan 3 Silindirli Motor 2 Emme ve 2 Ekzos silindir başı şına 4 subaplı sistemin külbk lbütör r ve külbütör çekici vasıtas tası ile beraber hareket simülasyonu.

10 Motosan 3 Silindirli Motor Komple Simülasyon

11 Silindir Kafası Modeli ve İşlenmi lenmiş Kafa 3 Boyutlu Tasarlanan Silindir kafası,, Emme, Ekzos kanal boşluklar luklarını çıkartmak için i in kum maçalar aları

12 SİLİNDİR R BLOK U U MODELİ ve DÖKÜLÜP İŞLENM LENMİŞ HALİ Silindir Blok u Maçaları Silindir Blok u içi boşluklarının dökümden çıkarılması için model içine yerleştirilen, kum doldurularak hava basıncı ile sıkıştırılıp sertleştirilerek döküm esnasında sertliğini koruyarak madenin soğumasını müteakip vibratörlerle parçalanıp çıkartılması ile istenilen boşlukları ve et kalınlıklarını oluşturur.

13 Motosan 3 Silindirli Motor Tüm m Seri Üretim İmalat Fikstürleri ve Özel Kesici Takımlar Türkiye de Üretilmiştir. tir.

14 Motosan - 3 SİLİNDS NDİRLİ MOTOR Biyel Kolu (Piston Kolu) Çelik Dövme D Kalıbı,, CNC İşleme Fikstürü ve İşlenmi lenmiş Piston Kolu

15 Motosan - 3 Silindirli Motor GGG 90 Döküm D m Krank Mili, Silindir GömleG mleği, Piston, Kam Mili, Yakıt Pompası ve Sistemi, Piston Kolu, KülbK lbütör, KülbK lbütör Çekici, ve Subap.

16 TÜRKİYE DE YAPILAN LİSANS L ANLAŞMALARI İlim tercüme ile olmaz, inceleme (AR-GE) ile olur. M.K. ATATÜRK Ülkemizde senesinden sinden itibaren, Dizel Motor Üretimi ile ilgili yatırımlar mlara a başlanm lanmıştır. Türkiye de o tarihlerde Motor TeknolojiT eknolojisi olmadığı ığından, Teknoloji yani LİSANS (ilim tercümesi) alınarak TEK TARAFLI Lisans anlaşmalar maları imzalanmış ıştır. (1967 senesinde Motosan Biz Hariç) Alınan LisanL isans s Anlaşmalar maları, veren Garantör leri koruduğundan undan, Türkiye'de Motor Sanayisine 2000 senelerine kadar, Yeni Motor Tasarımı veya Mevcudu Geliştirme Konusunda AR-GE yaptırılmam lmamıştır. Lisans alan firmalar, kendilerini tamamen Garantörlere rlere bağlam lamış,, esir etmiş,, hatta Dizel Motorların üstündeki bir cıvatayı bile değiştiremez hale gelmişlerdir. lerdir.

17 LİSANS ANLAŞMALARI ve KISITLAYICI MADDELERİ İnsanların n hayatına, faaliyetine egemen olan kuvvet, yaratma icat yeteneğidir. idir. M. K. ATATÜRK. Garantör r firma, şart olarak, Lisansör r firmaya ödünç olarak verilen teknik resimlerde yazılı izinler leri i olmadan değişiklik iklik yapma hakkını yasaklamış ıştır. Lisansör r firma çalışanları ve/veya kendileri ile temasta bulunacak herhangi bir şahsın n bilerek ve/veya bilmeyerek Garantör r firmanın vermiş olduğu u teknik resim ve özelliklerin amacı dışından kullanılmas lması halinde oluşabilecek ceza ve giderin tümünüt ödemeyi peşinen kabul ve taahhüt t etmiştir. tir. Lisansör firma kullanılacak lacak parçalar aları sadece Garantör r firmanın onayladığı ığını firmalardan satın almak zorundadır. r.

18 LİSANS ANLAŞMALARI ve KISITLAYICI MADDELERİ İnsanların hayatına, faaliyetine egemen olan kuvvet, yaratma icat yeteneğidir. M. K. ATATÜRK. Lisansör Motor Fabrikaları, Lisans anlaşmalar maları bitene kadar AR-GE yapamamış ışlardır. Böylelikle Etki / Tepki ile Üniversitelerimiz de talep olmadığı ığından köreltilmiştir. Yurt dışıd firmalar, Türk İnsanının İcat Etme Yeteneğini Kör Etmişlerdir. Emekli Mühendis M Tuğgeneral Sayın n Aytekin Ziylan nın Tarihili Cumhuriyet Bilim Teknoloji Yazısında; Bilim Teknoloji Yüksel Y Kurulunun (1997 yılında y yapmış olduğu) u) üzücü fakat çok doğru bir saptaması var: Türkiye de kamu alımlar mları ülkemizin bilim, teknoloji ve sanayileşme yeteneğini yükseltmek y amacı ile YAPILMAMAKTADIR.

19 İ.T..T.Ü,, Motosan ve Erkunt olarak bizler Tank, ZırhlZ rhlı Araç ve Taktik araçlar ları için in Motor Üretimine Talibiz, Tüm T m Bilinmeyenleri Biliyoruz ve iddialıyız. Biz istediğiniz iniz motorları T.S.K. için i in KısıtlamasK tlamasız z Yaparız. İhtiyacımız z Finansal Destektir 1967 senesinden beri, Türkiye de Kendi Teknolojisi ve Know- How u ile % 100 Yerli SERİ Üretim yapan Sadece Firmamız Motosan dır Türkiye de Dizel Motor konusunda uzman Bilim Adamları, motor laboratuarları ile en bilgili ve deneyimli Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesidir. Erkunt Ankara da, Dünya da yerleşik bir çok firmanın Motor Bloklarını, Silindir Kafalarını, Aks kovanlarını, Transmisyon Kutularını dökmekte, resimlerine göre işlemektedir. Erkunt aynı zamanda TRAKTÖR de üretmektedir. Bünyesinde 1800 kişi çalıştırmakta olup yılda yaklaşık 40,000 TON döküm dökmektedir.

20 İ.T..T.Ü,, Motosan ve Erkunt olarak bizler Tank, ZırhlZ rhlı Araç ve Taktik araçlar ları için in Motor Üretimine Talibiz Tüm T m Bilinmeyenleri Biliyoruz ve iddialıyız. Biz istediğiniz iniz motorları T.S.K. için i in KısıtlamasK tlamasız Yaparız. İhtiyacımız z Finansal Destektir Bir ülkenin Çağımızda Tam bağımsız olabilmesi için, Yeryüzünde Hareket için Dizel Motor Teknolojisine, Atmosferde hareket için Jet Motoru Teknolojisine, Uzaya çıkabilmek uydu gönderebilmek için Roket Teknolojisine ihtiyacı vardır. YURT DIŞINDAN ARTIK MOTOR TEKNOLOJİSİNİ LİSANS ALTINDA ALMANIN ZAMANI KAPANMIŞTIR. 1 ila 12 Silindirli motorlar arasında Teknolojik olarak hiçbir fark yoktur. Motor Motordur.

21 V MOTOR TEKNOLOJİSİ İLE TÜRKİYEMİZ Z KISITLAMASIZ MUTLAKA TANIŞMALIDIR BİZ Z BU TEKNOLOJİYİ BİLİYORUZ VE TEKLİF F EDİYORUZ. Dünyadaki yaklaşım, özellikle elektroniğin dizel motor da uyarlanmasının yaygınlaşması ve Common Rail Yakıt sistemlerinin Dizel Motorları Hantal yapıdan daha hızlı akselerasyon yapar hale getirmesi ve Turbo Şarj Bağlantısı ile Dizel motorların benzinli motorlara göre daha yüksek verime sahip olmasından Otomotivde Dizel motorlara talep Avrupa dan başlayarak Türkiye mizde de son 2-3 yıl içinde toplam satışı % oranlarına yükseltmiştir. %40 Benzinli, % 60 Dizel. Ancak sıra silindirli dizel motorlar yerine V-Motor bloklu dizel motorlar çok daha fazla rağbet görmektedir. Bunun en önemli nedeni otomobillerdeki ve arazi taşıtlarındaki ön kaput altındaki yer problemidir. Dizel Motorlar maksimum d/d çalışabildiklerinden 4 silindirin üstünde V motorlar tercih edilmektedir. Yandaki Resim den de göreceğiniz gibi Mercedes V-6 dizel motorlarının bloklarını on binlerce ürettirmektedir. V-Tank Motoru teknolojisi ile birçok kapının açılacağına inanmaktayız bunlar 1) Otomotiv 2) Jeneratörler 3) Kamyon ve TIR lar 5) Otobüsler vb.

22 İ.T..T.Ü,, Motosan ve Erkunt olarak bizler istediğiniz iniz motorları T.S.K. için i in KısıtlamasK tlamasız z Yaparız z ve Taahhüt t ederiz. İhtiyacımız z Finansal Destektir Türkiye de Yan Sanayi Tam Gelişmi miş olup, yerli Komple Tasarımlar beklemektedir, yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Ulu Önder Atatürk rk ün n mirası : Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıpla plaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıld ldır.

23 S.S.M. ENDÜSTR STRİ GÜNÜ ve GÜÇG SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI Haziran, 2008 TANK, ZIRHLI ARAÇ ve TAKTİK K ARAÇLAR İÇİN MİLLİ İMKANLARLA DİZEL D MOTOR GELİŞ İŞTİRMEK Bir ülke, maliyeti ne olursa olsun gıda, savunma, eğitim, sağlık gibi temel alanlardaki ihtiyaçlarını kendisi üreterek karşılayamıyorsa; ayakta durması ve varlığını devam ettirmesi mümkün değildir. Zira ülke, artık Açık Pazar haline gelerek, iktisadi ve siyasi bağımsızlığını kaybedecektir. Prof. Dr. Haydar BAŞ Milli Ekonomi Modeli, Nobel Ödül Adayı. TEŞEKKÜRLER

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 1/40 Sıra Motor 2/40 V- Motor 3/40 Ferrari V12 65 o motoru 375 kw (7000 devir/dakikada) D/H 86/75 mm 5474 cc 4/40 Boksör Motor 5/40 Yıldız Tip Motor 6/40 Karşı

Detaylı

Kurtuluş ÖĞÜN GENEL KOORDİNATÖR

Kurtuluş ÖĞÜN GENEL KOORDİNATÖR Kurtuluş ÖĞÜN GENEL KOORDİNATÖR TARİHÇE 1975 YILINDA KİT K T OLARAK KURULMUŞTUR. FIAT HARİÇ MERCEDES BENZ-VOLVO VOLVO-MITSIBUSHI İLE DİZEL D MOTOR,ZF İLE AKTARMA OGANLARI KONUSUNDA İMZALANAN ÜRETİM M LİSANS

Detaylı

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem.

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem. Motorların Sınıflandırılması A. Kullandıkları Yakıta Göre; a. Benzinli b. Dizel (Mazotlu) c. Elektrikli (Akülü) B. Çalışma Prensibine Göre; a. İki Zamanlı b. Dört Zamanlı C. Soğutma Sistemine Göre; a.

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 9.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 SUPAP SİSTEMLERİ 1. KÜLBÜTOR MEKANİZMASI Eksantrik milinden aldığı hareketle silindirlerde emme ve egzoz zamanlarının

Detaylı

İTÜ Makina Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı misafir LESİ GELİŞ MEKANİZMALARI. TÜBİTAK TAK destekli PROJELER

İTÜ Makina Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı misafir LESİ GELİŞ MEKANİZMALARI. TÜBİTAK TAK destekli PROJELER Prof.Dr.. Rafig MEHDİYEV İTÜ Makina Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı misafir öğretim retim üyesi, Proje Bilimsel Yöneticisi. Y ULUSAL DİZEL D MOTORLAR AİLESA LESİ GELİŞ İŞTİRMEK İÇİN N YENİ YANMA MEKANİZMALARI

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

teknolojinin yeni adresi

teknolojinin yeni adresi teknolojinin yeni adresi ÜRÜN ve HİZMETLERİMİZ Her türlü döküm, dövme, mekanik hassas ve kaba talaşlı imalat veya kaynak ile imal edilebilecek parçaların üretilmesi, ürettirilmesi, eğer var ise ısıl işlem,

Detaylı

Temel Motor Teknolojisi

Temel Motor Teknolojisi Temel Motor Teknolojisi İçerik Otomotiv Tarihçesi Otto Motorlarda 4 Zaman Krank Mili Kam Mili Lambda Vuruntu Motor Yerleşim Tipleri Güç ve Tork 2 Otomotiv Tarihçesi İlk Buharlı otomobil 1769.(Fransız Joseph

Detaylı

Her Yükte. ISL e. Avrupa Otomotiv Motorları 280-400PS

Her Yükte. ISL e. Avrupa Otomotiv Motorları 280-400PS Her Yükte. ISL e Avrupa Otomotiv Motorları 280-400PS ISL e Cummins ISL e, hafif, küçük boyutlu ve yakıtı verimli kullanan 8,9 litrelik bir motor olup yüksek düzeyde esnek güç seçenekleri sunmaktadır. Rakiplerine

Detaylı

Elektrikli Araçlar Haydar YENİGÜN

Elektrikli Araçlar Haydar YENİGÜN Elektrikli Araçlar Haydar YENİGÜN Mart 2015 ŞİRKET PROFİLİ Ana Göstergeler, 2014 Satış Gelirleri 5.5 milyar $ İhracat Gelirleri 3.5 milyar $ FAVÖK 387 milyon $ Vergi Öncesi Kâr 179 milyon $ Net Kâr* 272

Detaylı

«Kalıplama Hatlarında Sarsak Etkinliğinin Artırılması» «Increasing The Shake-Out Efficiency In Moulding Lines»

«Kalıplama Hatlarında Sarsak Etkinliğinin Artırılması» «Increasing The Shake-Out Efficiency In Moulding Lines» «Kalıplama Hatlarında Sarsak Etkinliğinin Artırılması» «Increasing The Shake-Out Efficiency In Moulding Lines» Veysel Durak, Buğra Yurtsever (Erkunt Sanayi) 5.Oturum / 5th Session Oturum Başkanı / Session

Detaylı

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri»

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» DUAL FUEL SYSTEM «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» Dual Fuel System DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin

Detaylı

YM6500LQE3 YM6500LQE

YM6500LQE3 YM6500LQE YM3000LQ Maksimum Çıkış 3 kva - 2.5 kw Tam Bakır Sargılı Alternatör SH 200, 6.5 HP, 4 Zamanlı, Hava Soğutmalı, Benzinli Motor AVR (Otomatik Voltaj Regülatörü) Düşük Yağ Basıncında Otomatik Durdurucu Sistem

Detaylı

Fırtına 2019 B Profesyonel Zeytin hasat ve budama makinası

Fırtına 2019 B Profesyonel Zeytin hasat ve budama makinası Fırtına 2019 B Profesyonel Zeytin hasat ve budama makinası 2-3 adet zeytin çırpıcı çalıştırabilen 2019 B özel hava kompresörü sayesinde zeytin hasadında yüksek hasat kapasitesi ve performans sağlar. Uzun

Detaylı

Arangül Plastik ve Kalıp Sanayi Firması 1982 Yılında Kurulmuş Köklü Bir Firmadır.En İyi Kaplin Vana Üretimi Yanı Sıra...

Arangül Plastik ve Kalıp Sanayi Firması 1982 Yılında Kurulmuş Köklü Bir Firmadır.En İyi Kaplin Vana Üretimi Yanı Sıra... HAKKIMIZDA Arangül Firması 1982 Yılında Kurulmuş Köklü Bir Firmadır. Özellikle Zorlu Geçen Son 5 Yıl Boyunca Tamamı Kendi Bünyemizden Mütehitiğini Mimarlığını Yaptığımız Bitirmiş Olduğumuz Toplam 36.000metre

Detaylı

Türkiye nin Motor hikayesi

Türkiye nin Motor hikayesi Türkiye nin Motor hikayesi Türkiye ve Anadolu nun Sanayileşmesinde Öncülük eden Konya Sanayı Odası Üyelerini kutluyor Saygı ile selamlıyorum 14.05.2014 Ali İhsan İlkbahar İTÜ Mak. Fak. 1962 Motor, Sanayı

Detaylı

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ

LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ 40 BAR PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT KOMPRESÖRÜN YENİ ÜRÜNÜ Our New Product PET Comperssor YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ LUPAMAT YAĞSIZ YÜKSEK BASINÇ PET KOMPRESÖRÜ HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILABİLİR

Detaylı

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Sakarya 2010 İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Temel Kavramlar Basınç; Birim yüzeye etki eden kuvvettir. Birimi :bar,atm,kg/cm2

Detaylı

ALBA KALIP ve OTOMASYON MAKİNALARI İMALAT SANAYİ ve TİC. LTD. ŞTİ.

ALBA KALIP ve OTOMASYON MAKİNALARI İMALAT SANAYİ ve TİC. LTD. ŞTİ. ALBA KALIP ve OTOMASYON MAKİNALARI İMALAT SANAYİ ve TİC. LTD. ŞTİ. 1992 yılında 70m2 lik bir alanda iki kardeşin girişimiyle faaliyetlerine başlayan Alba Kalıp, bugün 20,000 m2 si kapalı olmak üzere toplam

Detaylı

KONYA YERLİ MOTOR ÜRETİMİNE HAZIR Doç. Dr. Recai KUŞ. Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi recaikus@gmail.com

KONYA YERLİ MOTOR ÜRETİMİNE HAZIR Doç. Dr. Recai KUŞ. Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi recaikus@gmail.com KONYA YERLİ MOTOR ÜRETİMİNE HAZIR Doç. Dr. Recai KUŞ Konya Otomotiv Yan Sanayi İş Kümesi recaikus@gmail.com BAŞLIKLAR Giriş Dünya da Motorlu Araç Üretimi Türkiye de Otomotiv Üretimi Konya Otomotiv Sanayi

Detaylı

SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ

SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ KONYA TİCARET ODASI SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ Etüd-Araştırma Servisi 21 Kasım 2007 Konya SAVUNMA SANAYİ VE KONYA NIN SAVUNMA SANAYİ I. DÜNYADA SAVUNMA SANAYİ POTANSİYELİ Son

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 05 Hakkımızda 08. Endüstriyel Motor. Marin Dizel Motor. Kabinli Jeneratör. Sessiz Kabinli Jeneratör. Kabinsiz Jeneratör.

İÇİNDEKİLER. 05 Hakkımızda 08. Endüstriyel Motor. Marin Dizel Motor. Kabinli Jeneratör. Sessiz Kabinli Jeneratör. Kabinsiz Jeneratör. İÇİNDEKİLER 05 Hakkımızda 08 Endüstriyel Motor 10 Marin Dizel Motor 12 Kabinli Jeneratör 14 Sessiz Kabinli Jeneratör 16 Kabinsiz Jeneratör 18 Motopomp HAKKIMIZDA Bu topraklardan aldığı güç ile gücünüze

Detaylı

Dual Fuel System Nedir?

Dual Fuel System Nedir? DUAL FUEL SYSTEM Dual Fuel System Nedir? DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin bir kısmı yerine CNG veya LPG tüketilmesini

Detaylı

Türkiye nin parlayan yıldızı...

Türkiye nin parlayan yıldızı... Türkiye nin parlayan yıldızı... Serüven Eski Sanayide alınan bir dükkan ile başladı. 1965 İlk fuara katılımımızı gerçekleştirdik. 1980 1982 İlk yurtdışı ihracatımızı gerçekleştirdik. 1983 Gömlek fabrikamızda

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO KOD ÜRÜN TANIMLAMASI 36 34 MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK 36 341 MOTORLU KARA TAŞITLARININ 36 3410 MOTORLU KARA TAŞITLARININ 36 3410.0

Detaylı

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ İçten Yanmalı Motor Hareketli Elemanları 1- Piston 2- Perno 3- Segman 4- Krank mili 5- Biyel 6- Kam mili 7- Supaplar Piston A-Görevi: Yanma odası

Detaylı

Serüven Eski Sanayi de alınan bir dükkan ile başladı. Yeni gömlek fabrikamız 1.Organize Sanayi Bölgesinde imalatına başladı.

Serüven Eski Sanayi de alınan bir dükkan ile başladı. Yeni gömlek fabrikamız 1.Organize Sanayi Bölgesinde imalatına başladı. Serüven Eski Sanayi de alınan bir dükkan ile başladı. 1965 İlk fuara katılımımızı gerçekleştirdik. İlk yurtdışı ihracatımızı gerçekleştirdik. 1980 1983 1979 1982 Yeni gömlek fabrikamız 1.Organize Sanayi

Detaylı

FABRiKALAR MARKA GÜNCEL ÜRÜNLER ÜRÜN GAMI

FABRiKALAR MARKA GÜNCEL ÜRÜNLER ÜRÜN GAMI MARKA Türk otomotiv sanayinin köklü firması Karsan, kurulduğu 1966 yılından bu yana, ticari araç segmentinde kendi markası da dahil, dünyanın önde gelen markaları için Bursa da yer alan modern ve esnek

Detaylı

AÇA Otomotiv. Ülkemizde Mevcut Motor ve Transmisyon Altyapısı. Askeri Kara Araçları Güç Sistemleri Çalıştayı 17 Haziran 2008 - SSM

AÇA Otomotiv. Ülkemizde Mevcut Motor ve Transmisyon Altyapısı. Askeri Kara Araçları Güç Sistemleri Çalıştayı 17 Haziran 2008 - SSM Ülkemizde Mevcut Motor ve Transmisyon Altyapısı Askeri Kara Araçları Güç Sistemleri Çalıştayı 17 Haziran 2008 - SSM 1 1991 yılında SSM ile Hema Dişli Sanayii ve Ticaret A.Ş. arasında 1.698 adet ZMA Güç

Detaylı

Bir grup şirketidir.

Bir grup şirketidir. Bir grup şirketidir. Taiwan Japonya nın güneyinde bir ada ülkesidir. Hızla gelişen ekonomisi ile Taiwan, 21. Yüzyılda küresel bazda Dünya Makine Gereçleri Üreten ülkeler sıralamasında 3. sıraya yükselmiştir.

Detaylı

SAĞLAMLAR AĞIR SANAYİ A.Ş. SAGLAMLAR INDUSTRY CORP.

SAĞLAMLAR AĞIR SANAYİ A.Ş. SAGLAMLAR INDUSTRY CORP. SAĞLAMLAR AĞIR SANAYİ A.Ş. SAGLAMLAR INDUSTRY CORP. 2015 Vizyonumuz Araç ürün ve hizmetlerinde Türkiye'nin lider tüketici odaklı şirketi olmak. Misyonumuz Müşteri ihtiyaç ve beklentilerine en uygun araç

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL İÇİ SINAV PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL İÇİ SINAV PROGRAMI 11-İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 1. SINIF SINAV PROGRAMI 07.04.14 Pazartesi 10.30 D3-D4 1 Matematik II 07.04.14 Pazartesi 15.30 OD1 1 Mukavemet 08.04.14 Salı 15.30 OD1 1 Beton Teknolojisi 09.04.14 Çarşamba

Detaylı

Otokar OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2014 ARA HESAP DÖNEMİ NE AİT FAALİYET RAPORU

Otokar OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2014 ARA HESAP DÖNEMİ NE AİT FAALİYET RAPORU OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. 1 OCAK 31 MART 2014 ARA HESAP DÖNEMİ NE AİT FAALİYET RAPORU OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. 31.03.2014 FAALİYET RAPORU Şirketimizin, 2014 yılının ilk çeyreğini

Detaylı

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ DERSĠN ÖĞRETĠM ÜYESĠ PROF. DR. ĠSMAĠL HAKKI AKÇAY DENEY GRUBU: DENEY

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU. nurolmakina.com.tr

ÜRÜN KATALOĞU. nurolmakina.com.tr ÜRÜN KATALOĞU nurolmakina.com.tr NURETTİN ÇARMIKLI Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurol Şirketler Topluluğu ülkemizin kalkınmasına, etik değerlere, insana ve çevreye önem veren evrensel ilkelerinden

Detaylı

HYUNDAI HEAVY INDUSTRIES CO. LTD. TANITIM YAZISI

HYUNDAI HEAVY INDUSTRIES CO. LTD. TANITIM YAZISI HYUNDAI HEAVY INDUSTRIES CO. LTD. TANITIM YAZISI Hyundai Heavy Industries Co. Ltd, 1972 yılında kurulmuştur. Altı farklı alana bölünmüştür. Bunlar; Gemi inşaatı, Offshore ve Mühendislik, Endüstri fabrikasyon

Detaylı

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ POZİSYON NO EŞYANIN TANIMI ÖLÇÜ BİRİMİ 474 VERGİ HADDİ 1 2 3 4 87.01 Traktörler (87.09 pozisyonuna giren traktörler hariç): 8701.10.00.00.00 - Motokültörler Adet 30 8701.20 - Yarı römorkler için çekiciler:

Detaylı

TÜRKİYE NİN SLOVENYA YA OTOMOTİV ANA VE YAN SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI

TÜRKİYE NİN SLOVENYA YA OTOMOTİV ANA VE YAN SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI TÜRKİYE NİN SLOVENYA YA OTOMOTİV ANA VE YAN SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI SHEDU DANIŞMANLIK & DIŞ TİCARET MART 2017, İSTANBUL TÜRKİYE-SLOVENYA İHRACAT RAKAMLARI Türkiye nin Slovenya ya ihracatı özellikle son

Detaylı

MOTOR PARÇALARI GÜC.

MOTOR PARÇALARI GÜC. MOTOR PARÇALARI GÜC. Serüven Eski Sanayi de alınan bir dükkan ile başladı. 1965 İlk fuara katılımımızı gerçekleştirdik. İlk yurtdışı ihracatımızı gerçekleştirdik. 1980 1983 1979 1982 Yeni gömlek fabrikamız

Detaylı

Halit YAŞAR. Doç. Dr. Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Halit YAŞAR. Doç. Dr. Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PROJECT MOTORLAR TITLE Doç. Dr. Halit YAŞAR Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 1/44 MOTORLAR DERS NOTLARINI FOTOKOPİDEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ 2/44 KAYNAKLAR 1) HEYWOOD, J.H.,

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI 1.Kısmi Gaz Konumunda Çalışan Benzin (OTTO) Motoru Şekil 1. Kısmi gaz konumunda çalışan bir benzin motorunun ideal Otto çevrimi (6-6a-1-2-3-4-5-6) Dört zamanlı

Detaylı

YEKTAMAK Makine ve Mühendislik; YEKTAMAK müşterilerinin ihtiyaçlarının belirlenmesinden projenin teslim edilmesine kadar olan süreçte;

YEKTAMAK Makine ve Mühendislik; YEKTAMAK müşterilerinin ihtiyaçlarının belirlenmesinden projenin teslim edilmesine kadar olan süreçte; 1 HAKKIMIZDA YEKTAMAK Makine ve Mühendislik; 2013 yılında akademik geçmişe sahip ortaklar tarafından kurulmuş bir firmadır. Yeni kurulmuş olmasına rağmen 35 yıla varan tecrübeye sahip personellerinden

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARDA MOMENT, GÜÇ ve YAKIT SARFİYATI KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ

İÇTEN YANMALI MOTORLARDA MOMENT, GÜÇ ve YAKIT SARFİYATI KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ İÇTEN YANMALI MOTORLARDA MOMENT, GÜÇ ve YAKIT SARFİYATI KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİ 1. Deneyin Amacı İçten yanmalı motorlarda moment, güç ve yakıt sarfiyatı karakteristiklerinin belirlenmesi deneyi,

Detaylı

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi

2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ. Ders Kodu Dersin Adı T P K ECTS Ders Tipi 2009 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ Aİ 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I 2 0 2 2 ZORUNLU MM 101 GENEL MATEMATİK-I 3 0 3 5 ZORUNLU MM 103 LİNEER

Detaylı

etkinlikler Övünçle Söz Edilen İhracat Artışı Daha Hızlı Artan İthalatla Çok Taraflı Tekstil ve Giyim Eşyası Sözleşmesi Türkiye'ye Ek Sürdürülüyor

etkinlikler Övünçle Söz Edilen İhracat Artışı Daha Hızlı Artan İthalatla Çok Taraflı Tekstil ve Giyim Eşyası Sözleşmesi Türkiye'ye Ek Sürdürülüyor etkinlikler aldığı makina imalat sanayisi, tüm sanayi sektörlerine yatırım malı (makina, donanım, alet, takım, tertibat) veren bir mühendislik sektörüdür. Bu sektörün diğer sektörlerden farkı, her aşamada

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON 4 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Kaynak: Tarım Alet ve Makinaları, Ünite 3, Traktörler,

Detaylı

Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com.

Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com. w w w. s k - c w. c o m Fabrika: Kütahya Org. San. Böl. 6.cad. No:15 / KÜTAHYA /TÜRKİYE Tel: +90 274 266 25 72 / 79 Fax: +90 274 266 25 76 info@viggroup.com.tr VIG Metal, alüminyum ve magnezyum gibi haf

Detaylı

İşgücü İstemi Tarih/No : Yurtdışı İşgücü İstem No:... (A) İŞYERİ BİLGİLERİ Meslek Kodu: 7231.01

İşgücü İstemi Tarih/No : Yurtdışı İşgücü İstem No:... (A) İŞYERİ BİLGİLERİ Meslek Kodu: 7231.01 İşgücü İstem Formu (Form 1) Meslek Adı: Diğer Motorlu Araç Tamirci Makinistleri (A) İŞYERİ BİLGİLERİ Meslek Kodu: 7231.01 İstenen Meslek : Diğer Motorlu Araç Tamirci Makinistleri Mesleki ve Teknik Anadolu

Detaylı

Bor Strong. Nano Teknoloji Ürünü. Dizel LPG. Benzinli

Bor Strong. Nano Teknoloji Ürünü. Dizel LPG. Benzinli Bor Strong Nano Teknoloji Ürünü Dizel LPG Benzinli 1 2 Bor Strong Bor Nano Teknoloji Strong Ürünü Nano Teknoloji Ürünü 3 4 ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 ve ISO/IEC 17025 kalite standartlarında ar-ge,

Detaylı

RTR020 - RTR030 BENZİNLİ SU POMPASI

RTR020 - RTR030 BENZİNLİ SU POMPASI R 0 BENZİNLİ SU MOTORU PARÇA OD NO P - BENZİNLİ SU POMPASI 1-01 Silindir Kafası Komple 1-02 Klavuz Yatak 1-03 Klavuz Yatak 1-04 Ring 1-05 1-06 Sübap Kapağı 1-07 1-08 Hortum 1-09 1-10 Saplama 1-11 1-12

Detaylı

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI

II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI II. Bölüm HİDROLİK SİSTEMLERİN TANITIMI 1 Güç Kaynağı AC Motor DC Motor Diesel Motor Otto Motor GÜÇ AKIŞI M i, ω i Güç transmisyon sistemi M 0, ω 0 F 0, v 0 Makina (doğrusal veya dairesel hareket) Mekanik

Detaylı

Gelenekler Geçmişimiz Geleceğin Teminatıdır,

Gelenekler Geçmişimiz Geleceğin Teminatıdır, 1825 Gelenekler Geçmişimiz Geleceğin Teminatıdır, İnsan etkileşimi her zaman tüm oluşumların merkezinde olmuştur. Aile şirketi Gontermann-Peipers ın uzun geçmişi de şirket başarısının devamlılığının yalnızca

Detaylı

95 C 99 HP 105 C 107 HP 115 C 114 HP İL MOTORLARIN

95 C 99 HP 105 C 107 HP 115 C 114 HP İL MOTORLARIN FARMALL C Serisi Yeni Nesil Common Rail Motorlar Çünkü işler yarını beklemez Case IH Farmall C serisi traktörlerde sunulan silindirli F5C motorlar; yenilikçi tasarımlarıyla güç ve ekonomiyi bir araya getirmektedir.

Detaylı

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu MALZEME BİLİMİ I MMM201 aluexpo2015 Sunumu Hazırlayanlar; Çağla Aytaç Dursun 130106110005 Dilek Karakaya 140106110011 Alican Aksakal 130106110005 Murat Can Eminoğlu 131106110001 Selim Can Kabahor 130106110010

Detaylı

MM430 MOTORLAR MOTOR YAPISI

MM430 MOTORLAR MOTOR YAPISI Prof. Dr. Nuri YÜCEL Yrd. Doç. Dr. Nureddin DİNLER Dr. Salih KARAASLAN Arş.Gör. Fatih AKTAŞ MM430 MOTORLAR MOTOR YAPISI Deney 1: Motor Yapısı ve Motor Parçalarının Tanıtımı 1. GİRİŞ Amaç :Motor parçaları

Detaylı

BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI ÖZET ABSTRACT

BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI ÖZET ABSTRACT BİLGİSAYARLI TASARIM VE İMALAT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK KRANK MİLİ İMALATI Ömer PEKDUR 1, Can CANDAN 2, Davut AKDAŞ 3, Yaşar AKMAN 4, Sabri BIÇAKÇI 5 1 opekdur@gmail.com 6 ncı Ana Bakım Merkezi Komutanlığı,

Detaylı

TÜRKİYE NİN DEBRİYAJI

TÜRKİYE NİN DEBRİYAJI TÜRKİYE NİN DEBRİYAJI www.ufcotomotive.com www.ufcotomotive.com UFC DEBRİYAJ U.F.C., 2005 yılında Türkiye nin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Bursa da kurulmuştur. Faaliyetine otomotiv yan sanayi

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI BÜTÜNLEME SINAV PROGRAMI 11-İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 1. SINIF SINAV PROGRAMI 09.06.14 Pazartesi 12.00 901 1 Beden Eğitimi ve Spor 10.06.14 Salı 10.30 310 1 Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı 10.06.14 Salı 12.00 D1-D2 1 Matematik

Detaylı

YERLİ OTOMOBİL PROJESİNDE SON NOKTA: ELEKTRİKLİ OTOMOBİL

YERLİ OTOMOBİL PROJESİNDE SON NOKTA: ELEKTRİKLİ OTOMOBİL YERLİ OTOMOBİL PROJESİNDE SON NOKTA: ELEKTRİKLİ OTOMOBİL Melisa KORKMAZ Küreselleşen dünyada insan kendi yaşamını kolaylaştırmak amacıyla, ihtiyaçlarını karşılayacak birçok ürün icat etmiştir. İcat ettiği

Detaylı

Yaz okulunda açılacak dersler ve dersin açılacağı Meslek Yüksekokulları aşağıda verilmiştir.

Yaz okulunda açılacak dersler ve dersin açılacağı Meslek Yüksekokulları aşağıda verilmiştir. Yaz okulunda açılacak dersler ve dersin açılacağı Meslek Yüksekokulları aşağıda verilmiştir. * Yaz okulunda açılan dersler, dersin açıldığı MYO'da yapılacaktır. * Ders seçiminizi, ders programlarını dikkate

Detaylı

BG 44 K TEKNİK VERİLERİ VE TEST SONUÇLARI

BG 44 K TEKNİK VERİLERİ VE TEST SONUÇLARI BG 44 K TEKNİK VERİLERİ VE TEST SONUÇLARI Yanlış Strateji ; Sadece fiyatını öne çıkararak satış potansiyeli sağlamaya çalışan taklit ürünler, ucuz fiyatı yakalayabilmek için, kaliteden ne denli ödün verdiklerinden,

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU MART 2015

YATIRIMCI SUNUMU MART 2015 YATIRIMCI SUNUMU MART 2015 Şirket Profili Şirket Profili TÜRKİYE DEKİ EN YÜKSEK ÜRETİM KAPASİTESİ. TÜMOSAN, kendi mülkiyetinde olan 1.6 Milyon m 2 lik arazi üzerinde 93.000 m 2 kapalı alanda dizel motor

Detaylı

GDI sistemde ; Emme sistemine veya silindir portuna püskürtmenin aksine, çok yüksek derecede basınçlandırılmış benzin, her silindirin içine direkt

GDI sistemde ; Emme sistemine veya silindir portuna püskürtmenin aksine, çok yüksek derecede basınçlandırılmış benzin, her silindirin içine direkt Port Yakıt Enjeksiyonu (PFI) Benzinli Direkt Enjeksiyon (GDI) GDI sistemde ; Emme sistemine veya silindir portuna püskürtmenin aksine, çok yüksek derecede basınçlandırılmış benzin, her silindirin içine

Detaylı

MEKANI K. Laboratuvarı KAMYONLAR. 1 den 10 a kadar. modellerin montajları

MEKANI K. Laboratuvarı KAMYONLAR. 1 den 10 a kadar. modellerin montajları MEKANI K Laboratuvarı KAMYONLAR 1 den 10 a kadar modellerin montajları 1 - Diferansiyelin çalışma prensibi 2 - Antika kamyon - Maden kamyonu 4 - Avrupa kamyonu 5 - Kıskaç kepçeli kamyon 6 - Damperli kamyon

Detaylı

2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil Endüstri)

2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil Endüstri) «Daha Temiz Motor Bloğu ve Silindir Kafaları için Gelişmiş Boya Sistemleri» Simon Turley, Halil Gönenbaba (Metko Hüttenes Albertus) 2.Oturum: Kalıp & Maça Teknolojileri Oturum Başkanı: Teoman Altınok (Entil

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL SONU SINAV PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL SONU SINAV PROGRAMI 11-İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 1. SINIF SINAV PROGRAMI 22.05.14 Perşembe 10.30 D3-D4 1 Matematik II 23.05.14 Cuma 13.30 901 1 Beden Eğitimi ve Spor 23.05.14 Cuma 15.30 110-112 1 Beton Teknolojisi 27.05.14

Detaylı

INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV...

INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV... INDEX - İÇİNDEKİLER 1 - HAKKIMIZDA... 1 2 - REFERANSLAR A - ISITMA SOĞUTMA... B - ELEKTRİK ELEKTRONİK... C - BEYAZ EŞYA... D - OTOMOTİV... 2 3 4 5 3 - İZMİR KALIP FABRİKA A - KALIP İŞLETMESİ... B - PRES

Detaylı

Hatay İskenderun Bilgi Notu

Hatay İskenderun Bilgi Notu İskenderun Bilgi Notu Bölgemizin lokomotif sektörleri ticaret, nakliye, inşaat ve sanayi olarak ifade edilebilir. ilinde demir çelik ürünleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler

Detaylı

ÇAPA MAKİNALARI. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw Budama Aparatı ile birlikte

ÇAPA MAKİNALARI. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw. 52 cc 1.5 Kw Budama Aparatı ile birlikte 203 ÇAPA MAKİNALARI 1125.$ Motor: 6,5 Hp Benzinli / Honda GX200 4 Zamanlı Hava Soğutmalı OHV Motor Hareket Tipi: Şanzıman 2 ileri + 1 geri Şaft Sayısı: 1 Çalışma Genişliği: 80-100 cm Çalışma Derinliği:

Detaylı

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü. Polimer Nedir?

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü. Polimer Nedir? Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü Polimer Nedir? Monomer olarak adlandırılan basit moleküllerin kimyasal bağlarla bağlanması sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı maddelerdir.

Detaylı

PARÇALARI ORİJİNAL CUMMINS BİR FARK VAR. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar.

PARÇALARI ORİJİNAL CUMMINS BİR FARK VAR. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar. Her Parça Aynı Değildir. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar. Her An Yanınızda Daha İyi Bir Garanti. Genellikle fark yaratan şeyler gözle görülmez. Motor bileşenlerinin spesifikasyonlara uyması gerekir ve

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü. http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü. http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji Misyon Temel metalurji ve malzeme mühendisliği eğitimi alan, bilimsel

Detaylı

2013 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2013 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 RUHSAT VE DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ İ 1 Akaryakıt, Lpg Ve Biodizel Satış Ve Servis İstasyonları 1.1 Akaryakıt

Detaylı

MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ

MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ MAKİNEDE YAĞLAMA YAĞI SİSTEMİ Içten yanmali motorlarda yaglama problemleri yanma odasinda hasil l olan yüksek sicakls cakliklar klar ve bir çevrimdeki genis sicaklik k araliklar klari dolayisi ile birçok

Detaylı

1Ç13 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı 30 Nisan 2013

1Ç13 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı 30 Nisan 2013 1Ç13 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı 30 Nisan 2013 April 30, 2013 Ajanda 1Ç Gelişmeler Haydar Yenigün Ford Motor Company & Güncel Pazar Verileri Grant Belanger 1Ç Finansal Sonuçları Oğuz Toprakoğlu

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU EKİM 2011

YATIRIMCI SUNUMU EKİM 2011 YATIRIMCI SUNUMU EKİM 2011 İçerik Ford Otosan Türk Otomotiv Sektörü Rekabet Avantajları Faaliyet Sonuçları İMKB Performansı 2 Yatırımcı Sunumu Ekim 2011 FORD OTOSAN Şirket Tanıtımı Fabrikalar Yedek Parça

Detaylı

Keşke Kelimesini Unutun!

Keşke Kelimesini Unutun! OPTUM CVX Serisi Keşke Kelimesini Unutun! Yeni Case IH Optum CVX Serisi; yeni, sınıfında fark oluşturan kaporta dizaynı, farklı tasarımı, güçlü ve ekonomik motor gücü seçenekleri, her türlü koşulda etkin

Detaylı

DİZEL MOTOR YAKIT SİSTEMLERİ

DİZEL MOTOR YAKIT SİSTEMLERİ DİZEL MOTOR YAKIT SİSTEMLERİ Dersin Modülleri Dizel Motorları Yakıt Sistemleri 1 Dizel Motorları Yakıt Sistemleri 2 Kazandırılan Yeterlikler Dizel motorları yakıt sistemlerinin bakım ve onarımını Dizel

Detaylı

ALİAĞA HURDA MÜDÜRLÜĞÜNDE SATIŞA SUNULAN MALZEMELER

ALİAĞA HURDA MÜDÜRLÜĞÜNDE SATIŞA SUNULAN MALZEMELER MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ HURDA İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN (MUHTELİF HURDA MALZEME SATILACAKTIR) İşletme Müdürlüğümüze ait aşağıda müfredatı kayıtlı mevcut teknik özellikleri ve durumu itibariyle ihtiyaç

Detaylı

Yeni Nesil Common Rail Motorlar Çünkü işler yarını beklemez

Yeni Nesil Common Rail Motorlar Çünkü işler yarını beklemez FARMALL C Serisi Yeni Nesil Common Rail Motorlar Çünkü işler yarını beklemez COMMON RAİL MOTORLARIN AVANTAJLARI Düşük motor devrinde maksimum performans Düşük yakıt tüketimi Düşük ses seviyesi Daha az

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007 (3) 55-60 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Abdurrazzak AKTAŞ ZKÜ Karabük Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi

Detaylı

Teknik mükemmeliyet birleşmesi. Çokkarlı geçenonyıl

Teknik mükemmeliyet birleşmesi. Çokkarlı geçenonyıl 2005 yl ıı Scania ensdüstriyel motorlarınndo ı ğumunun 100. yldönümüne ı işaret eder 4silindirlik 24bg'lik ilk motorundan bugünün 8silindirli 16 litrelik V8 motoruna Scania endüstriyel motorları dünya

Detaylı

KALİTE POLİTİKAMIZ. www.livakalip.com

KALİTE POLİTİKAMIZ. www.livakalip.com Tarihçemiz; Kalıp üreticisi olarak Liva kalıp, 1993 yılından beri farklı fabrikalarda özellikle otomotiv plastik kalıpları üzerine imalat bölümlerinde çalışmış ve buradaki bilgi birikimiyle kalıp imalatı

Detaylı

ENF Savunma Sistemleri Ltd. ġti

ENF Savunma Sistemleri Ltd. ġti ORGANĠZASYON YAPISI 3 ortak tarafından Limited şirket olarak kurulmuştur PERSONEL DURUMU Sabit personelimiz dışında çeşitli harici çalışma grupları ile çalışmaktayız. Bu gruplar Kimya, Elektronik, Elektrik,

Detaylı

DERSİN AÇILDIĞI PROGRAM ADI DERSİN ADI MYO

DERSİN AÇILDIĞI PROGRAM ADI DERSİN ADI MYO Yaz okulunda açılacak dersler ve dersin açılacağı Meslek Yüksekokulları aşağıda verilmiştir. * Yaz okulunda açılan dersler, dersin açıldığı MYO'da yapılacaktır. * Ders seçiminizi, ders programlarını dikkate

Detaylı

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. YÖNETİM KURULU RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014

OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. YÖNETİM KURULU RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014 OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. YÖNETİM KURULU RAPORU 1 OCAK 31 ARALIK 2014 OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş. 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİ YÖNETİM KURULU RAPORU Sayın Hissedarlarımız, Şirketimizin,

Detaylı

TR6 Serisi TR6.120 TR6.130 TR6.140 TR6.135 TR6.150

TR6 Serisi TR6.120 TR6.130 TR6.140 TR6.135 TR6.150 TR6 Serisi TR6.120 TR6.130 TR6.140 TR6.135 TR6.150 Yerli Devler Gücüne Güç Katıyor... En güçlü yerli traktörler olarak bilinen New Holland TR6 serisi, performans ve yüksek teknolojinin yanı sıra üstün

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu hafta Buji Ateşlemeli -- Dizel (Sıkıştırma Ateşlemeli) Motorlar - Temel Motor parçaları

Detaylı

DIŞ İNCELEME UZMANI (ELEMANI)

DIŞ İNCELEME UZMANI (ELEMANI) DIŞ İNCELEME UZMANI (ELEMANI) İlgili Lisans Alanları: Makine Mühendisliği, Makina ve Üretim Mühendisliği, Talaşlı Üretim Öğretmenliği, Otomotiv Öğretmenliği, Otomotiv Mühendisliği, Motor Öğretmenliği,

Detaylı

1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı. 1 Ağustos 2012

1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı. 1 Ağustos 2012 1Y12 Finansal Sonuçları Analist Toplantısı 1 Ağustos 2012 Ajanda Son Gelişmeler Haydar Yenigün Global Ford ve Güncel Pazar Verileri Grant Belanger 1Y12 Finansal Sonuçları Oğuz Toprakoğlu Soru & Cevap Sayfa

Detaylı

OSD Basın Bülteni. 10 Ocak 2013 ÖZET DEĞERLENDİRME PAZAR

OSD Basın Bülteni. 10 Ocak 2013 ÖZET DEĞERLENDİRME PAZAR OSD Basın Bülteni OTOMOTİV SANAYİİ DERNEĞİ 1 Ocak 213 ÖZET DEĞERLENDİRME PAZAR Aralık Ocak-Aralık KONULAR 211 212 (%) 211 212 (%) Toplam 14.453 86.944-17 1.189.131 1.72.978-1 Üretim Otomobil 51.66 44.78-12

Detaylı

MERCEDES FTE FREN VE DEBRİYAJ ÜRÜNLERİ PARÇA / AÇIKLAMA MERCEDES NO PARÇA NO

MERCEDES FTE FREN VE DEBRİYAJ ÜRÜNLERİ PARÇA / AÇIKLAMA MERCEDES NO PARÇA NO FTE FREN VE DEBRİYAJ ÜRÜNLERİ 000 295 87 06 H17853.10.1 V10 Fren Ana Merkezi 98,18 001 430 81 01 H20851.9.1 Unimog Fren Ana Merkezi 323,85 004 430 71 01 H2691.0.3 Unimog, Vario Fren Ana Merkezi 140,96

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL İÇİ SINAV PROGRAMI

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI YARIYIL İÇİ SINAV PROGRAMI 11-İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 1. SINIF SINAV PROGRAMI 27.03.17 Pazartesi 15.30 D3-D4 1 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II 27.03.17 Pazartesi 15.30 D3-D4 1 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI 27.03.17

Detaylı

Faaliyetleri. Üniteleri ve Makineleri Referanslar. Üretim 2/34

Faaliyetleri. Üniteleri ve Makineleri Referanslar. Üretim 2/34 1/34 Đçerik Cer Döküm D m A.Ş. Faaliyetleri Tarihçesi Ürünleri Üretim Üniteleri ve Makineleri Referanslar 2/34 Faaliyetleri CER Döküm, D kuruluşundan undan bu yana başta otomotiv sanayi olmak üzere yurtiçinde

Detaylı

01 Nisan 2014. www.asatasarim.com.tr

01 Nisan 2014. www.asatasarim.com.tr 01 Nisan 2014 www.asatasarim.com.tr ÖZGEÇMİŞ Doğum Tarihi : 06-06-1955 Doğum Yeri : Harmancık / Bursa Medeni Durumu :Evli, Bir kızım var Öğrenim Durumu: 1973 Bursa Tophane EML Makine Resim Bölümü Mezunu

Detaylı

1954 ten Bugüne TEKNİKÇELİK EŞYA SANAYİ VE TİCARET AŞ. TEKNİKÇELİK EŞYA SANAYİ VE TİC. AŞ. RESİM KONULACAK. www.teknikcelik.com

1954 ten Bugüne TEKNİKÇELİK EŞYA SANAYİ VE TİCARET AŞ. TEKNİKÇELİK EŞYA SANAYİ VE TİC. AŞ. RESİM KONULACAK. www.teknikcelik.com 1954 ten Bugüne TEKNİKÇELİK EŞYA SANAYİ VE TİC. AŞ. RESİM KONULACAK TEKNİKÇELİK EŞYA SANAYİ VE TİCARET AŞ. www.teknikcelik.com *Şirket Profilimiz-Tarihçemiz Lütfü Usta tarafından 1954 yılında İstanbul

Detaylı