Dicle Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Yayınları No. 4 LTESI. 1!1 a ISI. lll. CiLT: ll. DiYARBAKlR 2000

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dicle Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Yayınları No. 4 LTESI. 1!1 a ISI. lll. CiLT: ll. DiYARBAKlR 2000"

Transkript

1 Dicle Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Yayınları No. 4 ll LTESI 1!1 a lll ISI CiLT: ll DiYARBAKlR 2000

2 KUR' AN' A GÖRE ES TETİK VE GÜZEL SANATLAR Yrd. Doç. Dr. Nurettin TURGAY* Sanat duygusu insanlarda tabiidir. Dolayısıyla sanat, insaniılda beraber başlamıştır. Bugün, sanattaki güzellik için kullanılan estetik, aslında Yunanca olan bir kelimedir ve daha sonra çeşitli dillere girmiştir. 1 Arapça bir kelime olan sanat ise, sana'a-yesneu filinden türemiş olan bir isim olup, insanların gördükleri, işittikleri, his ve tasavvur ettikleri olayları ve güzellikleri insanlarda estetik bir heyecan uyandıracak tarzda, hür ve serbest bir şekilde kendi iradeleri ile ifade etmeleri anlamına gelmektedir. 2 Bu tariften de anlaşıldığı gibi, herhangi bir çalışmanın sanat eseri olabilmesi için, o çalışmanın insan elinden çıkmış olması, güzel ve orijinal olması, hür bir irade ile yapılmış olması ve benzeri şartları haiz olması gerekmektedir. Dolayısıyla çeşitli tabii manzara ve güzellikler, insan eliyle yapılmadığı için birer sanat eseri sayılmadığı gibi, insan elinden çıktığı halde, estetik güzelliği olmayan masa, sandalye, sehpa gibi şeyler de, birer sanat eseri sayılmazlar. Sanat eserleri bireyseldir. İlkel insanın ortaya koyduğu sanat, sanatın başlı başına bireysel bir yetenek olduğunu kanıtlamaktadır. 3 Güzellik ve sanat duygusunun, insanlarda fıtri olması sebebiyle, ilkel insanda bile bu duygu var olmuş, günümüze kadar devam etmiş ve kıyamete kadar insanlıkla beraber devam edecektir.bu nedenle, her dirıin estetik ve güzel sanatlarla ilgisi olmuştur.dolayısıyla İslam dinini de bundan soyutlamak mümkün değildir. Kur'an'ın çeşitli ayetlerinde güzellikten, refahtan, ihtişamdan ve çeşitli nimetierin güzelliklerinden bahsedilmiştir: * D.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi. 1 Mahmud Bedreddin Yazır, Kalem Güzeli,Ankara 198l,s Cemaluddin Muhammed b. Mukerrem İbn Manzur, Lisanu'I-Arab, Beyrut 1990,VIII, 208 vd; Ali b. Muhammed eş-şerif el-cürcani, et-ta'rifat, Beyrut 1990,s.l40. 3 Herbert Read, Sanat ve Toplum, tre. Selçuk Mülayim, Ankara 1981, s.l7.

3 172 Nureddin Turgay "Hayvanları da O yarattı. Onlarda sizin için ısıtıcı (şeyler) ve birçok faydalar vardır. Onlardan bir kısmını da yersiniz. Sizin için onlarda ayrıca akşamleyin getirirken, sabahleyin salıverirkeil, bir güzellik (bir zevk) J vardır. Bu hayvanlar sizin ağırlıklarınızı, ancak, canlara eziyet ederek varabileceğiniz bir memlekete taşırlar. Şüphesiz Rabbiniz çok şefkatli, pek merhametlidir. Atları, katıdan ve eşekleri binmeniz ve süslenmeniz için (yarattı). Allah şu anda bilemeyeceğiniz daha nice (nakil vasıtaları) yaratır 4. "Biz, insanların hangisinin daha güzel amel edeceğini deneyelim diye yeryüzündeki her şeyi, dünyanın kendisine mahsus bir ziynet yaptık" 5. "Servet ve oğullar, dünya hayatının süsüdür. Ölümsüz olan iyi şeyler ise, Rabbinin nezdinde hem sevapça daha hayırlı, hem de ümit etmeye daha layıktır." 6. "Biz yakın göğü, bir süsle, yıldızlar la süsledik" 7 Bütün bu ayetlerde estetiğe ve güzel sanatlardaki inceliğe işaret vardır. Bu ayetleri dikkatle incelediğimiz zaman güzellik, nimetierin güzellikleri, hayvanlardaki güzellik, irısanların süslenmesi, güzel amel, dünyaya mahsus bir ziynet, dünya hayatının süsü ve benzeri ifadeleri görmekteyiz. Bu ifadelerin tümü güzellikten ve süsten bahsetmektedir. Bu ifadeler Kur'an'n estetiğe ve güzel sanatlara bakışını yansıtmaktadır. Başka ayetlerde de benzer ifadeler vardır. Bütün bu güzellikler insanlar içindir. Ancak insan oğlu bu güzelliklerden yararlanırken, haddini gözetmesi gerekir. Azgınlığa, taşkınlığa, küfiir ve inkara düşmemesi icap eder. Yüce Allah Kuranda, bu konuyu şu noktaya kadar vardırmıştır: " De ki: Allah'ın, kulları için çıkardığı (yarattığı) süsü ve güzel rızkları kim haram kıldı? De ki: Onlar, dünya hayatında (inanmayanlarla birlikte) irıananlarındır. Kıyamet gününde ise yalmz müminlerindir. İşte, bilen bir topluluk için ayetleri böyle açıklıyoruz. " 8. Hz. Muhammed (s.a.v.)'in zamanında Kur'an'ın indirilmesinden günümüze kadar, Kuran_ ayetleri üzerinde çeşitli yorumlar yapılmış ve., 1 4 en-nahl, 16/5-8 5 el-kehf, el-kehf, 18/46. 7 es-saffat, 37/6. 8 el-araf, 7/32.

4 Kur' an' a Göre Estetik ve Sanat 173 ~~~~~~~~~~ tefsirler yazılmıştır. Ta başlangıcından bu yana, bu ayetteki süs ve güzellikler üzerinde durulmuştur. Bu ayette bildirildiğine göre, Yüce Allah, dünyanın çeşitli süs ve güzelliklerini inanan ve inanmayan bütün insanlara vermiştir. Ahirette ise, bu süs ve güzellikler sadece müminlerin olacaktır. Yine bu ayette Yüce Allah insanlara dünyanın çeşitli süs ve güzelliklerinden meşru ölçüler dahilinde faydalanmalarım haber vermiştir 9. Bir de bu ayetten anladığımız kadarı ile, ancak bilen, ilim "sahibi olan, aklı eren insanlar, kainattaki varlıkların süs, incelik ve güzelliklerini idrak - edebilirler. Kuranın başka bir yerinde konuya şöyle yaklaşılmıştır: "Rabbinin nimetine gelince, onu anlat" 10.Hz. Muhammed (s.a.v.), bu ayetin açıklaması mahiyetinde şöyle buyurmuştur:" Allah, nimetlerinin eserini kulunun üzerinde görmeyi sever" 11.Resı1lullah (s.a.v.)'in bu konu hakkında yapmış olduğu buna benzer daha çeşitli rivayetleri vardır 12 Yüce Allah başka bir ayette, ibadetin önemli bir bölümü olan namazı ve estetiği bir nevi kaynaştırmış, içli dışlı olduğunu haber vermiştir: "Ey Ademoğulları! Size çirkin yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise indirdik. Takva elbisesi ise, daha hayırlıdır. İşte bunlar, Allah'ın ayetlerindendir. Belki düşünüp öğüt alırlar (diye onları indirdi)" 13 "Ey Ademoğulları! Her mescide gidişinizde ziynetli elbiseleri giyin. Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allahisraf edenleri sevmez" 14 Bu ayetlerde dünya hayatında giyilen süslü ve güzel elbiseler ile takva elbisesi beraber zikredilmiş ve mescide namaz kılmaya, ibadette bulunmaya gidildiğinde, ziynetli elbiselerin giyilmesi istenmiştir. İbadetle beraber 9 Muhammed b. Cerir b. et-taberi, Camiu'l-Beyan an Te'vili Ayi'l-Kur'an, Beyrut ı995, VIII, 2ı4. 10 ed-duha, 93/1 ı. 11 İbn Hanbel, II, ı 82, 3 ı I. 12 Geniş bilgi için bkz: Muhammed b. Ahmed el-kurtubi, el-camiu li Ahkami'l-Kuran, Beyrut ı988, XX, 69; Celalüddin Abdurrahman es-suyuti, Ed-Dürrü '1-Mensur fı't-tefsiri bi'l-me'sur, Beyrut tsz., VI, 362 vd. 13 el-a'raf 7/ e l-a 'raf, 7/3 I.

5 174 Nureddin Turgay temizlik, güzellik, süs ve ziynetin zikredilmesi, estetik ve güzellik açısından büyük bir anlam taşımaktadır. Hz. Muhammed (s.a.v) 'in hayatının çeşitli hadiseleri onun estetik ve güzelliğe olan bakışım bize göstermektedir. Bir gün Hz. Muhammed (s.av.) bir cenaze defnine gitmişti. Mezarın içinde hafif bir kazılış hatası vardı. Hemen bunun düzeltilmesini emretmişti. Hazır olanlardan biri; "Bunun ölüye herhangi bir zararı dokunur mu?" diye sorduğunda O şu cevabı vermişti: " Gerçekte bu gibi şeylerin ölüye ne zararı dekunabilir ne de faydası. Fakat bu, yaşayamn gözlerini rahatsız etmemek içindir" 15. Başka bir gün de birisi, saçı sakalı karışık bir şekilde, ürkütücü bir vaziyette, Hz. Muhammed (s.a.v)'i mescitte ziyarete gelmiştir. Rasulullah (s.a.v) ona, dışarı çıkrtıası ve kendisine çeki düzen vermesi için işarette bulunmuştur. Adam derhal harekete geçmiş ve geri döndüğü zaman, Hz. Muhammed (s.a.v) bu konudaki görüşünü şöyle dile getirmiştir:" Sizce bu hal, şeytan gibi saç baş perişan gelmekten daha iyi değil midir?" 16 Yine ResuluHalı (s.a.v.)'in kadınlarla erkeklerin saç tanziminde, dış görünüşlerinde v.s. birbirlerine benzernemelerinin gerektiğini bildirmesi 17 estetiğe olan ilgisini ve zevkini ortaya koymaktadır. Hz. Muhammed (s.a.v)'in estetikle ilgili olarak söylemiş olduğu diğer bazı hadisleri de şöyledir: "Muhakkak ki Allah güzeldir ve güzelliği sever" 18 "Allah her şeyde zarafeti emretmiştir. (Düşmanı ) öldürseniz bile, bunu asil bir şekilde yapınız" 19 Hz. Muhammed (s.a.v) bu hadiste savaş esnasında bile, insan uzvunu kesmemeyi, işkencede bulunmamayı ve her türlü bedeni cezalardan uzak durmayı öngörmüştür. Müzik, şiir, edebiyat, resim, mimari, sanatsal gösteriler ve benzeri her türlü sanat zevki, yaratılışta insanların ruhunda bulunan tabii bir duygudur. Bu duygu, insanların yaratılışındaki inceliğin ve hassasiyetin dışarıya 15 Muhammed b. Sa'd, et-tabaktü'l-kübra, Beyrut 1957, I, Malik b. Enes, el-muvatta, Kitabu'ş-Şaar, Buhari, Libas, 61; Tirmizi, Edeb, 34; İbn Mace, Nikah, 22; İbn Hanbel, el-müsned, I, 254, 330, 339; II, 200, 287, 289, Müslim, İman, 147; İbn Hanbel, IV, 133, 134, Ebu Davud, Edahi, 11.

6 ~K=u~r ~an~ ~a~g~ö~re=e=s=re=ti~k~ve~s=a=n~m~ aksetmesidir. Bazı insanlarda bu duygular daha çok gelişmektedir. Bir bitki, bir meyve ağacı geliştiği zaman, nasıl ki zararlı veya yararsız dalları kesiliyor ve o bitkinin daha sağlıklı gelişmesi sağlanıyorsa, Kur' an ve Sünnet açısından da, sanatın sağlıklı ve yararlı gelişmesi için bir nevi zararlı olan dalları budanmıştır. İnsanın inancına, fıtratına, dünya hayatına, edep ve ahlakına zararlı olan şeyler men edilmiştir. Heykel ve resim konusunda bazı yasakların getirilmesinin çeşitli hikmetleri vardır. Tarihin çeşitli devirlerinde insanlar yaptıkları şeylere aşın ilgi göstermenin neticesinde ona tapmış ve elleriyle yaptıkları bu şeyleri kutsallaştırmışlardır. Bununla beraber, insan fıtratında çıplağı açığa vurma duygusu vardır. Bunu resim ve heykelde ortaya koymaya da, olumlu bakılmamıştır. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı, İslam kültüründe güzel sanatlar bazı kayıtların altına alınmıştır. Hiçbir zaman güzel sanatlara tamamiyle yasak getirilmemiştir. Temeli Kuran ve Sünnete dayanan İslam kültüründe çeşitli alanlardaki güzel sanatlarla ilgili hoşgörü ve müsamaha örnekleri vardır. Yukarıda geçen ayet ve hadisler, bu konuda birer örnek durumundadır. Bununla beraber resim, piyes ve şiir gibi müşahhas sanatlar hakkında, Kuran ve Sünnetle kayıtlar altına alınmış müspet haberler vardır. Hz. Muhammed (s.a.v.) ayak altında kalan halı ve şiltler üzerinde canlı varlıkların resimlerinin bulunmasına müsamaha göstermiştir 20 Yine kaynak eserlerde kaydedildiğine göre, bir gün Hz. Muhammed (s.a.v), eşi Hz. Aişe'nin yanında, oyuncaklar arasında bazı kanatlı atları görmüş ve latife olsun diye, "A! Hiç atların kanadı olur mu?" demiştir. Hz. Aişe ona:" Sen Allah'ın elçisisin. Süleyman Aleyhisselam'ın atlarının uçtuğunu bilmiyor musun?" diye cevap vermiştir ~... Hz. Aişe (r.a.) dan rivayet edildiğine göre, bir Ramazan Bayramı gününde iki kız çocuğu onun yanında şarkı söylüyorlardı. Hz. Ebubekir ( r.a.) içeri girince, "Peygamberin evinde şeytan çalgı sı ha...!" gibi öfkeyi ifade eden sözler söylemiştir. Bunun üzerine Hz. Muhammed (s.a.v) " Ya Ebabekir!.. Şüphesiz her milletin bir bayramı vardır. Bu da bizim bayramımızdır." demiştir Ebu Davud, Libas, Ebu Davud, Edeb, 6 I; İbn Sad, Tabakat, VIII, İbn Mace, Nikah, 2 I.

7 176 Nureddin Turgay Enes b. Malik'ten rivayet edildiğine göre, Hz. Muhammed (s.a.v) bir gün Medine'de dolaşırken, tef çalıp şarkı söyleyen kızlada karşılaştı." Biz Neccar Oğullarından kızlanz. Muhammed ne güzel ne iyi komşudur" gibi ifadeleri kullanıyorlardı. Hz. Muhammed de, "Allah benim sizi sevdiğimi çok iyi bilir." diyerek onlara yakınlığını ve sevgisini dile getinniştir 23. Yine ResuluHalı (s.a.v), "Nikahı tef çalmak ve benzer seslerle duyurmak, helal ile hararnı birbirinden ayırmaktır." diye buyurarak, düğünlerde haram olan şeylerden uzak durmaya işaret etmiş ve meşru olan kutlarnalara verdiği önemi ifade etmiştil 4. Bu rivayetlerden anlaşıldığına göre, Hz. Muhammed (s.a.v) müzik, oyun, resim ve güzel sanatlara belli ölçüler dahilinde hoşgörü ile bakmıştır. Kur'an" ı güzel sesle ve tecvit kurallarına göre okumanın önemi, herkes tarafından açıkça bilinmektedir. Farkına varmak, bilincinde olmak, nazım etmek, hissetmek, algılamak ve benzeri manaları ifade eden şiir 25 de, önemli bir edebi sanattır. Kuran ve onun açıklaması durumunda olan Hadis, estetik ve güzel sanatlara-meşru ölçüler dahilinde baktığı gibi, edebi bir sanat olan şiire de, aynı şekilde hoşgörü ile bakmıştır. Şiir kelimesi Kuranda yalnız bir, ~air kelimesi ise, biri çoğul ve dördü tekil olmak üzere beş yerde geçmektedir 6 Şiir kelimesinin geçtiği Yasin 69 ve ondan somaki ayetlerde Allah'ın varlığı, birliği, peygamberlik ve ahiret konulan anlatılmıştır. Hz. Muhammed (s.a.v)'e şiir öğretilmediği açıklanmış, bu vesileyle Kuranın şiir değil, ilahi bir mucize olduğu haber verilmiş ve şiirin de kötü bir şey olmadığına işaret edilmiştil 7 Şairlerle ilgili bilgi verilen bazı ayetlerde de şiir sanatı ile meşgul olanşairleriniki sınıf olduğu vurgulanmıştır. Bunlardan bazılannın şaşkın, 23 İbn Mace, Nikah, Nesai, Nikah, Hüseyin b. Muhammed er-rağıb el-isfahani, el-müfredat, İstanbul 1986, s Muhammed Fuad Abdulbaki, el-mucernü'l-müfehres li Elfazi'l-Kur'ani'l!;Keriın, Beyrut tsz. Ss Hasan b. Reşik, el-urnde fi Mehasini'ş-Şi'ri ve Adabihi ve Nakdihi, Beyrut 1982, I, 20; Ali b. Muhammed b. Habib el-maverdi, en-nuketu ve'l-uyunu, Beyrut 1992, V, 30; Fahruddin er-razi, Mefatihu'1-Gayb, Beyrut 1990, XXVI, 104; Muhammed b. Ahmed el-kurtubi, el-carniu li Ahkarni'l-Kur'an, Beyrut 1988, XV,35.

8 yalancı uydurrnacı oldukları ve bunlara ancak sapıkların uydukları haber verilmiştir. Temiz iman, ahlak ve amel sahibi olup kendilerini savunan şairlerin ise bunlardan olmadıkları anlatılmıştır 28.Bu ayetlerde Kuran ve peygamber savunulmakta 29, kötülük ve çirkinlikten uzak olan şiir ve onun sanatkar olan şairi, bir nevi övülmektedir. Şair kelimesinin geçtiği diğer ayetlerde 30 de şiir ve şair kötülenmemektedir. Hz. Muhammed (s.a.v)'in de edebi bir sanat olan şiir ile ilgili olumlu hadisleri vardır. Hz. Aişe (r.a.) dan rivayet edildiğine göre, Hz. Muhammed (s.a.v) Hassan b. Sabit (ö.54/674) için mescitte bir minher yaptırmıştı. Hassan onun üzerine çıkarak Hz. Peygamber (s.a.v)'e yöneltilen tenkitlere şiirle cevap veriyordu. Peygamberimiz (s.a.v) onun için şöyle demiştir: "Muhakkak ki Hassan Allah'ın resulünü savundukça Ruhui-Kudüs onunla beraberdir" 31 Resulüllah'ın özel şairlerinden biri olan Kab b. Malik (ö. 50/670) bir gün kendisine "şiir hakkında ne düşünüyorsunuz diye sorunca, Hz. Peygamber (s.a.v) ona şu cevabı vermiştir: "Mümin kılıcıyla olduğu gibi diliyle de mücadele eder" diyerek, mukaddes değerlerin emrinde olan şiirin, hedefine ulaşan aktan daha tesirli olduğunu beyan etmiştir 32. Yine Resulüllah (s.a.v):"kesin olarak bilin ki şiir, kelam (söz) mesabesindedir. iyisi iyi söz ve kötüsü de kötü sözdür." 33 diyerek, şiirin iyisinin iyi ve kötüsünün de kötü olduğunu belirtmiştir. Başka açıklamalarında da, "Muhakkak ki şiirde hikmet vardır" ve "Muhakkak ki sözde sihir (etkileyici manevi güç) vardır" 34 diyerek, şiirin sanatsal yönüne ve edebi güzelliğine işaret etmiştir. Görüldüğü gibi, Kuran ve Sünnetle diğer sanatlara olduğu gibi, edebi bir sanat olan şiire de meşru ölçüler dahilinde hoşgörü ile bakılmıştır. Kurandaki kıssalar, ayrı bir edebi sanattır. Bu kıssalarda çeşitli üsluplarla birçok mesajlar verilmiştir. Kıssalardaki tekrarlarda da, farklı ilmi 28 eş-şuara, 26/ Muhammed b. Abdiilah el-alusi, Ruhu'I-Meani fı Tefsiri'l-Kur'ani'l-Azim ve Seb'il-Mesani, Bulak, 1301, XIX, I el-enbiya, 21/5; es-saffat 37/36; el-hakka 69/41; et-tur 52/ Ebu Davud, Edeb, İsmail b. Kesir, Tefsirul-Kuranii-Azim, Beyrut 1969, III, Buhari, Edeb, 90; İbn Mace, Edeb, 42; Abdurrauf el-menavi, Feyzu'I-Kadir, Şerhu'l- Camii's-Sağir, Mısır 1938, IV, 175, Hadis no: Ebu Davud, Edeb, 87; İbn Hanbel, III, 456, V, 125.

9 178 Nureddin Turgay ve edebi hikmetler vardır. Bazı alimler, Kuran lassalarındaki tekrarların sırrını şöyle yorumlamaya çalışmışlardır: Bir olayın bir çok yerçle farklı üsluplarla anlatılması ve bu anlatımların hepsinde başarılı bir anlatım üslubu tutturulması, fesahat ve belagat üstünlüğüne delildir 35 Bütün bunların yanında, ilhamım Kuran ve Sünnetten alan İslam mimari sanatı, İslam alemini asırlar boyu süslediği gibi, dünya sanatına muazzam bir katkıda bulunmuş ve insanlığın ortak geleceğini imar etmede etkili rol oynamıştır. Hudutsuz bir zenginliğe sahip olan mimari sanatı, aynen bilim, sosyal veya felsefi hayat konularında olduğu gibi, İslam dininden ayrı düşünülemez. Nefıs ve şehevi duyguların dışında kalan, Kuran ve Sünnetin hoş gördüğü, kısaca bahsettiğimiz bütün bu estetik, güzellik ve sanatların tümü, insanları huzura, saadete, imana, ibadete ve mabede doğru yönlendirmektedir. Estetik ve güzel sanatlar, zaman zaman insanın kendini tanımasına katkıda bulunur. İnsan kendini tanıdıkça, Yüce Allah'a daha saygılı ve insanlara karşı daha uyumlu olur. Çünkü kimi güzel sanatlar, insanların ortak dili ve değerleri gibidir. İnsanların kaynaşmasında etkili rol oynar. Farklı insanların duygu, düşünce ve özlemlerini dile getirir; insan ruhunun ince, derin ve soylu ilkelerinin ortaya kanmasım sağlar. Bazı sanat erbabı olan kişiler, sanatlarındaki maharetleri sayesinde, katılıkları ve sertlikleri yumuşatır ve kimi zaman da evrensel duyguları sergileyerek insan sevgisinin yayılmasına yardım eder. Sanatın fayda ve önemini matematiksel rakam ve kurallarla belirlemek mümkün değildir.bu, ancak insan zevki ile belirlenebilir.sanat, insan hayatım ve faaliyetlerini zenginleştirir.çünkü insan, sanat vasıtasıyla sezgiye dayanan bir zevki duymaya başlar. İnsan beyninin inanç, ahlak ve ilim yönünü geliştirmek gerektiği gibi, estetik yönünü de geliştirmek gerekir. Çünkü, insan beyninin çok mühim bir faaliyeti olan estetik yönünü geliştirmeyen bir kimsenin insan olarak faaliyetleri noksandır ve böyle bir kişinin kamil insan plması uzak ihtimaldir. İnsanı, kamil hale getiren şey,ilim, din ve sanattır.nitekim 35 Bu konuda geniş bilgi için bkz.: M. Sait Şimşek, Kuran Kıssalanna Giriş, İstanbul 1993, s. III, vd.

10 .1 _K_u_r'_w_ı_~_G_ö_ r_e_es~t~et_~_v_e~s~an~a_t 179 toplumlar için sanat, büyük anlam ifade etmektedir.zira dinsiz, dilsiz ve töresiz bir toplum olmadığı gibi, sanatsız bir toplum da yoktur. Bütün bu tespitlerimizden anlaşılacağı üzere insan, yalnızca düşünen, üreten ve inanan bir varlık değil, aynı zamanda sanat eseri meydana getiren bir varlıktır.eğer insanı, yarataruna kavuşmaya çalışan bir kuşa benzetecek olursak, kanadının mutlaka estetik, yani sanat olduğunu görürüz 36 Fazla teferruata girmeden kısa ve özet bir şekilde aktarmaya çalıştığımız ayet, hadis ve açıklamalardan anlaşıldığı gibi, İslam dinini sanat ve estetikten soyutlamanın ne dini bir dayanağı vardır, ne de bundan sanat ve dinin bir kazancı bulunabilir.aksine bundan insanlık da, din de, sanat da zararlı çıkar. Maalesef İslam ve sanatın ne olduğu sorusuna yeterli bir şekilde cevap verilmediği ve bunların kesişme noktaları tam manası ile tespit edilmediği için, İslam sanatı ya çok özel bazı alanlara sıkışıp kalmış, ya da m üzelik bir hadise olarak düşünülür olmuştur. Netice olarak, "Yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir" 37 mesajını veren Kuran ve onun açıklaması mahiyetinde olan sünnet, estetiğe, resim, müzik, şiir ve benzeri güzel sanatlara büyük değer vermiştir. Dolayısıyla Kuran ve Sünnetle estetik ve güzel sanatlara sınır getirilmiş tabir caizse terbiye edilmiş ve müspet olanına müsaade edilmiştir. 36 Nusret Çam, İslam'da Sanat, Resim ve Mimari, Ankara 1994, s. 9 vd. Bu konuda daha geniş bilgi için bkz.: Mehmet Aydın, İslam'ın Estetik Görüşü, Kubbealtı Akademi Mecmuası, Ekim 1986, Yıl:15, S.: 14, s. 9 vd. 37 ei-mü'minun

11 180 Nureddin Turgay BİBLİYOGRAFY A Alusi, Muhammed b. Abdillah, Ruhui-Meani fı Tefsiril-Kuranil-Azim ve Seb'i'l Mesani, Bulak, Aydın, Mehmet; İslam'ın Estetik Görüşü, Kubbealtı Akademi Mecmuası, Ekim 1986, Yıl: 15, 8.:4, s Buhari, Muhammed b. İsınail b. İbrahiın,es-Sahih, İstanbul Cürcani, Ali b. Muhammed eş-şerif, et-tarifat, Beyrut Çam, Nusret; İslam'da Sanat, Resim ve Mimari, Ankara Ebu Davud, Süleyman b. Eş'ab, es-sünen, Humus Isfahani, Hüseyin b. Muhammed er-rağıb, el-müfredat fı Öaribi'l-Kur'an,, İstanbul İbn Hanbel, Ahmed, el-müsned, İstanbul İbn Mace, Muhammed b. Yezid, es-sünen, Mısır İbn Manztir, Cemalüddin Muhammed b. Mükerrem, Lisanul-Arab, Beyrut İbn. Kesir, İsmail, Tefsirul-Kurani'l-Aziın, Beyrut İbn. Reşik, Hasan, el-umde fı Mehasini'ş-Şi'ri ve Adabihi ve Nakdihi, Beyrut İbn. Sa'd, Muhammed, et-tabaktü'l-kübra, Beyrut Kurtubi, Muhammed b. Ahmed, el-camiu li Ahkami'1-Kuran, Beyrut Malik b. Enes, el-muvatta', Mısır Maverdi, Ali b. Muhammed b. Habib, en-nuketu ve'l-uyunu, Beyrut Menavi, Abdurrauf, Feyzu'l-Kadir, Şerhu'l- Camii's-Sağir, Mısır Muhammed Fuad Abdulbaki, el-mucemül-müfehres li Elfazi'l-Kur'ani'l-Kerim, Beyrut tsz. Nesai, Ebu Abdirrahınan b. Şuayb, es-sünen, Mısır Razi, Fahruddin, Mefatihul-Öayb, Beyrut Read, Herbert; Sanat ve Toplum; tre.: Selçuk Mülayiın, Ankara Suyuti, Celalüddin Abdurrahman, Ed-Dürrü'l-Mensur fi't-tefsiri bi'l-me'sur, Beyrut tsz. Şimşek, M. Sait; Kuran Kıssalarına Giriş, İstanbul Taberi, Muhammed b. Cerir b. Camiu'l-Beyan an Te'vili Ayi'l-Kur'an, Beyrut Tirmizi, Muhammed b. İsa b. Sevre, es-sünen, İstanbul Yazır, Mahmud Bedreddin, Kalem Güzeli, Ankara 1981.

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır.

O, hiçbir sözü kendi arzularına göre söylememektedir. Aksine onun bütün dedikleri Allah ın vahyine dayanmaktadır. İslam çok yüce bir dindir. Onun yüceliği ve büyüklüğü Kur an-ı Kerim in tam ve mükemmel talimatları ile Hazret-i Resûlüllah (S.A.V.) in bu talimatları kendi yaşamında bizzat uygulamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

AİLE KURMAK &AİLE OLMAK

AİLE KURMAK &AİLE OLMAK AİLE KURMAK &AİLE OLMAK Dr. Fatma BAYRAKTAR KARAHAN Uzman-Ankara Aile Nedir? Aile kelimesinin kökü, ğavl dir. Bu kelime, ağır bir sorumluluk altına girmek demektir. Bu kökten gelen aile ise, birini çekince

Detaylı

Gençlik Eğitim Programları DAVET

Gençlik Eğitim Programları DAVET Gençlik Eğitim Programları DAVET Gençlik Programları 1. HAFTA DAVET tebliğ nedir, nasıl anlaşılmalıdır? İslam a davetin anlamı Ezber ayeti: Yusuf 108 Davetçi bir Müslüman için İslam ı öğrenmenin, yaşamanın

Detaylı

3 Her çocuk Müslüman do ar.

3 Her çocuk Müslüman do ar. TAHR C * 1 Sözlerin en güzeli Allah ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed in yoludur. Buhari, Edeb, 70; tisam, 2. z Müslim, Cuma, 43. z Nesai, Iydeyn, 22. z bn Mace, Mukaddime, 7. z Darimî, Mukaddime,

Detaylı

Edeb Ya Hu! Cumartesi, 03 Ocak :31

Edeb Ya Hu! Cumartesi, 03 Ocak :31 Dünya bilimde altın çağını yaşarken insanlıkta yerlerde sürünüyor. Hayâ kalmamış, saygı kalmamış, sevgi kalmamış, büyüğe hürmet kalmamış. Hayatımızda ne eksik biliyor musunuz? Edeb. Edebe hiç önem vermiyoruz.

Detaylı

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Günümüz Fıkıh Problemleri

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Günümüz Fıkıh Problemleri Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Günümüz Fıkıh Problemleri -Ders Planı- Dersin konusu: islamda kadının giyim-kuşamı [tesettür- örtünme] Ön hazırlık: İlgili tezler: ismail yıldız nesibe demirbağ

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Tefsir II ILH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Tefsir II ILH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Tefsir II ILH 204 4 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu

Hafta Konu Ön Hazırlık Öğretme Metodu Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TEFSİR II Ders No : 0070040090 Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

Sunabihi (Rah Aly.) anlatıyor: Ölüm döşeğinde yatmakta olan Ubade b. Samit'i (R.A.) ziyarete gittim. Onu gürünce ağladım. Ubade, "Dur biraz!

Sunabihi (Rah Aly.) anlatıyor: Ölüm döşeğinde yatmakta olan Ubade b. Samit'i (R.A.) ziyarete gittim. Onu gürünce ağladım. Ubade, Dur biraz! Sunabihi (Rah Aly.) anlatıyor: Ölüm döşeğinde yatmakta olan Ubade b. Samit'i (R.A.) ziyarete gittim. Onu gürünce ağladım. Ubade, "Dur biraz! Neden ağlıyorsun? Yeminle söylüyorum ki, biri hariç Resulullah'tan

Detaylı

Selamın Veriliş Şekli: Selam verildiği zaman daha güzeliyle veya aynısıyla karşılık vermek gerekmektedir. Allah

Selamın Veriliş Şekli: Selam verildiği zaman daha güzeliyle veya aynısıyla karşılık vermek gerekmektedir. Allah Arapça da barış, esenlik ve selamet gibi anlamlara gelen selam kelimesi, ilk insan ve ilk peygamber Âdem den (a.s.) beri vardır: Allah Ademi yarattığı vakit, git şu oturan meleklere selam ver, selamını

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi

Teravih Namazı - Gizli ilimler Sitesi Niçin Teravih Namazı denilmiştir? Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namaz. "Teravih" kelimesi Arapça, "Terviha"nın çoğuludur ve "oturmak, istirahat etmek'" anlamına gelmektedir. Teravih namazı

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

14. BÖLÜMÜN DİPNOTLARI

14. BÖLÜMÜN DİPNOTLARI (1) En Nisa Sûresi: 11. (2) El Meydani-El Lübab fi Şerhi'l Kitab-Beyrut: 1400 C: 4, Sh: 186. Ayrıca El Mavsili-El İhtiyar fi Ta'lili'l Muhtar-İst: 1980 Çağrı Yay. C: 5, Sh: 84. (3) El Mavsili-A.g.e. C:

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ استواء االله عرشه ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman el-berrâk Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 استواء االله عرشه» باللغة ال ية «عبد الر ن ال اك

Detaylı

Kur an Kerim ayetlerinde ve masumlardan nakledilen hadislerde arş ve kürsî kavramlarıyla çok

Kur an Kerim ayetlerinde ve masumlardan nakledilen hadislerde arş ve kürsî kavramlarıyla çok Question Kur an Kerim ayetlerinde ve masumlardan nakledilen hadislerde arş ve kürsî kavramlarıyla çok kez karşılaşmaktayız, bu iki kavramdan maksat nedir? Answer: Kuran müfessirleri ayet ve rivayetlere

Detaylı

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir?

Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? On5yirmi5.com Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem ayı nasıl değerlendirilmelidir? Muharrem orucunun önemi nedir? Yayın Tarihi : 6 Kasım 2013 Çarşamba (oluşturma : 1/22/2017) Hayatın bütün

Detaylı

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn

Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn RAMAZAN GECELERİNDE KILINAN NAMAZIN CEMAATLE EDÂSININ MEŞRULUĞU ] ريك Turkish [ Türkçe Abdullah b. Abdurrahman el-cibrîn Terceme: Muhammed Şahin Tetkik: Ali Rıza Şahin 2011-1432 وعية اجلماعة يف قيام رمضان»

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE SADAKA-I FITR İbni Abbas (r.a) şöyle buyurmuştur:

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE SADAKA-I FITR İbni Abbas (r.a) şöyle buyurmuştur: ATEŞTEN KORUNMANIN YOLU: SADAKA Arınmak için, malını (sırf Allah rızası için) veren en takvâlı (Allah ın emirlerine en uygun yaşayan) kimse ise, o (ateşin azabı)ndan uzaklaştırılacaktır. Leyl/17-18 Sevdiğiniz

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

TEFSİR TARİHİ VE USULÜ

TEFSİR TARİHİ VE USULÜ TEFSİR TRİHİ VE USULÜ DİKKT Bu testte 25 soru bulunmaktadır. Cevaplarınızı, cevap kâğıdınızın Tefsir Tarihi ve Usulü testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. yet sayısı yüzden az olan surelere verilen

Detaylı

TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI

TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 ع لكمة الطاغوت» باللغة الت ية «مد صالح املنجد رمجة: ممد مسلم شاه مراجعة:

Detaylı

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir.

Orucun tutulacağı günler olduğu gibi tutulmayacağı günlerde vardır. Resûlüllah sav bizzat bunu yasak etmiştir. Hastalık ve Yolculukta: Eğer bir insan hasta ise ve yolcu ise onun için oruç tutmak Kur an-ı Kerim de yasaktır. Bazı insanlar ben hastayım ama oruç tutabilirim diyor veya yolcuyum ama tutabilirim diyor.

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Hayat Amaçsız

Detaylı

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6]

İmam-ı Muhammed Terkine ruhsat olmayan sünnettir der. Sünnet-i müekkededir.[6] K U R B A N Şartlarını hâiz olub,allah a yaklaşmak amacıyla kesilen kurban;hz. Âdem in çocuklarıyla başlayıp [1],Hz. İbrahim-in oğlu İsmail-in kurban edilmesinin emredilmesi[2],daha sonra onun yerine koç

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN

ALEMLERİN EFENDİSİ NİN (SAV) DİLİYLE KUR AN KUR AN KARANLIKLARDAN AYIDINLIĞA ÇIKARIR Peygamber de (şikayetle): Ya Rabbi! Benim kavmim bu Kur an ı (okumayı ve hükümlerine uymayı bırakıp hatta menedip onu) terkettiler. dedi. (Furkân /30) Elif, Lâm,

Detaylı

PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ 7. 10. Ey Resûl! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler

Detaylı

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86)

Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 1) Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor: Bir selam ile selamlandığınızda ondan daha iyisiyle veya aynısıyla selamı alın (Nisa 86) 2) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Müslüman ın Müslüman üzerindeki hakkı

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir.

CİHADA DENKTİR Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki hac ve umredir Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihadı hac ve umredir. UMRE DİNİ SUNUM UMRENİN FAZİLETİ CİHADA DENKTİR Hz. Aişe (r.a) Efendimiz e (s.a.v) sorar: Ey Allah ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır? Efendimiz (s.a.v): Evet, içinde savaş olmayan bir cihad var ki

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

KURAN YOLU- DERS 3. (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti)

KURAN YOLU- DERS 3. (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti) KURAN YOLU- DERS 3 (Prof.Dr. Mehmet OKUYAN ın Envarul Kuran isimli 3 no lu dersinin ilk 50 dakikasının özeti) DERSTE GEÇEN KAVRAMLAR 1) Mübin : Açık ve Açıklayan. Kur an ın sıfatlarındandır. Kur an sadece

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Giriş Ana hatlarıyla İslam dini programı, temel sayılan programlardan sonra daha ileri düzeylere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu programı takip edecek ders

Detaylı

ISLAM Kim, Îslâm'dan başka bir din ararsa, bilsin ki kendisinden (böyle bir din) asla kabul edilmeyecek ve o, ahirette ziyan edenlerden olacaktır.

ISLAM Kim, Îslâm'dan başka bir din ararsa, bilsin ki kendisinden (böyle bir din) asla kabul edilmeyecek ve o, ahirette ziyan edenlerden olacaktır. ISLAM Kim, Îslâm'dan başka bir din ararsa, bilsin ki kendisinden (böyle bir din) asla kabul edilmeyecek ve o, ahirette ziyan edenlerden olacaktır. (Al-i Imran suresi, 85) Icindekiler - Bu dine neden Islam

Detaylı

Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetü l-arz Kur an da Dabbetü l-arz Kaynakça. Dabbetü l-arz

Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetü l-arz Kur an da Dabbetü l-arz Kaynakça. Dabbetü l-arz Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetü l-arz Kur an da Dabbetü l-arz Kaynakça Dabbetü l-arz Tevrat ta Dabbe Yahudi ve Hıristiyan Teolojisinde (Tanrı biliminde), İslam

Detaylı

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer

İnönü Üniversitesi Fırat Üniversitesi Siirt Üniversitesi Ardahan Üniversitesi - Milli Eğitim Bakanlığı ‘Değerler Eğitimi’ Milli ve Manevi Değerlerimiz by İngilizce Öğretmeni Sefa Sezer MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DEĞERLER EĞİTİMİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Bir milletin ve topluluğun oluşumunda maddi

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A.

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A. İÇİNDEKİLER KISALTMALAR...10 ÖNSÖZ...12 GİRİŞ...16 I- İSRÂ VE MİRAÇ KELİMELERİNİN MANALARI...16 II- TARİH BOYUNCA MİRAÇ TASAVVURLARI...18 A. Eski Kavimlerde Miraç...18 1. Çeşitli Kabile Dinleri...19 2.

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem Ders. Kur'an Okuma ve Tecvid I SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İSLÂMÎ İLİMLER FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMI 1. Yıl / I. Dönem 3801101 3802101 Kur'an Okuma ve Tecvid I 3801111 3802111 Arapça Dil Bilgisi I 2 2 3 3 3801112 3802112 Arapça Okuma-Anlama

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetül-Arz Kur an da Dabbetül-Arz Kaynakça. Dabbetül-Arz دابة االرض

Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetül-Arz Kur an da Dabbetül-Arz Kaynakça. Dabbetül-Arz دابة االرض Tevrat ta Dabbe İncil de Dabbe İslam Kültüründe Dabbe Hadislerde Dabbetül-Arz Kur an da Dabbetül-Arz Kaynakça Dabbetül-Arz دابة االرض Tevrat ta Dabbe Yahudi ve Hıristiyan Teolojisinde (Tanrı biliminde),

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı

Question. Masumların (Allah ın selamı üzerlerine olsun) velayet hakkına sahip olduklarının delili Nedir?

Question. Masumların (Allah ın selamı üzerlerine olsun) velayet hakkına sahip olduklarının delili Nedir? Question Masumların (Allah ın selamı üzerlerine olsun) velayet hakkına sahip olduklarının delili Nedir? Answer: Dört ana kaynağa yani Kur an a, sünnete, akıla ve icmaya dayanarak Masumların velayet hakkına

Detaylı

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III 5. Sınıf 01 Allah İnancı - I 02 Allah İnancı - II 03 Allah İnancı - III Allah inancı 04 Ramazan ve Orucu - I 05 Ramazan ve Orucu - II Ramazan orucu 06 Ramazan ve Orucu - III 07 Adap ve Nezaket - I 08 Adap

Detaylı

UMRE YAPMANIN FAZİLETİ

UMRE YAPMANIN FAZİLETİ UMRENİN FAZİLETİ UMRE YAPMANIN FAZİLETİ İbn Mâce deki rivayet şöyledir: Hz. Aişe (r.a) der ki: Ey Allah ın Resulü, kadınlara da cihad var mıdır? Efendimiz (s.a.v): Evet, içinde savaş olmayan bir cihad

Detaylı

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu.

İslamî bilimler : Kur'an-ı Kerim'in ve İslam dininin doğru biçimde anlaşılması için yapılan çalışmalar sonucunda İslami bilimler doğdu. Türk İslam Bilginleri: İslam dini insanların sadece inanç dünyalarını etkilemekle kalmamış, siyaset, ekonomi, sanat, bilim ve düşünce gibi hayatın tüm alanlarını da etkilemiş ve geliştirmiştir Tabiatı

Detaylı

ŞİRK VE ÇEŞİTLERİ EBU SEYF

ŞİRK VE ÇEŞİTLERİ EBU SEYF ŞİRK VE ÇEŞİTLERİ EBU SEYF Hamd Allah subhanehu ve tealayadır. Salat ve selam ise O nun Rasulünedir. Bundan sonra: Allah sana hidayet etsin. Bil ki şirk koşmak günahların en büyüğüdür ve bütün amelleri

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 1. Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. Bu hadiste verilen mesaj aşağıdaki ayetlerin hangisinde

Detaylı

EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın

EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın EY İMAN EDENLER! Allah ın emrine uygun yaşayın Ey iman edenler! Allah'ın emrine uygun yaşayın, O'na (yakın olmaya) vesile/imkan arayın. O'nun yolunda (malınızla, canınızla) cihad edin ki kurtuluşa eresiniz.

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

İLAHİYAT 3. SINIF - 1. ÖĞRETİM DERS ADI ÖĞRETİM ELEMANI BÖLÜM SINIF ÖĞRETİM GRUP FARSÇA I DOÇ. DR. DOĞAN KAPLAN İLAHİYAT HADİS TENKİDİ PROF.

İLAHİYAT 3. SINIF - 1. ÖĞRETİM DERS ADI ÖĞRETİM ELEMANI BÖLÜM SINIF ÖĞRETİM GRUP FARSÇA I DOÇ. DR. DOĞAN KAPLAN İLAHİYAT HADİS TENKİDİ PROF. İLAHİYAT 3. SINIF - 1. ÖĞRETİM FARSÇA I DOÇ. DR. DOĞAN KAPLAN İLAHİYAT 3 1 1 HADİS TENKİDİ PROF. DR. ADİL YAVUZ İLAHİYAT 3 1 1 KUR'AN TARİHİ (KIRAAT) YRD. DOÇ. DR. ALİ ÇİFTCİ İLAHİYAT 3 1 1 DİNLER TARİHİNDE

Detaylı

Spor (Asr-ı Saadette) Prof.Dr. Vecdi AKYÜZ

Spor (Asr-ı Saadette) Prof.Dr. Vecdi AKYÜZ Spor (Asr-ı Saadette) Prof.Dr. Vecdi AKYÜZ Hz. Peygamber döneminde insanların hayat tarzı, fazladan bir spor yapmayı gerektirmeyecek kadar ağırdı. Çölde ticaret kervanlarıyla birlikte yapılan seferler,

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

İLAHİYAT LİSANS PROGRAMI (YENİ, VE SONRASI)

İLAHİYAT LİSANS PROGRAMI (YENİ, VE SONRASI) İLAHİYAT LİSANS PROGRAMI (YENİ, 15.08.2013 VE SONRASI) İLAHİYAT LİSANS DERSLERİ I. Yarıyıl 1. SINIF 2. SINIF 3. SINIF 4. SINIF II. III. IV. V. VI. VII. Yarıyıl Yarıyıl Yarıyıl Yarıyıl Yarıyıl Yarıyıl Kur'an

Detaylı

Tesbih çekmenin faziletleri ve bunun kaynaklarını bana söyleyebilir misin? Hz. Resulullah'ın

Tesbih çekmenin faziletleri ve bunun kaynaklarını bana söyleyebilir misin? Hz. Resulullah'ın Question Tesbih çekmenin faziletleri ve bunun kaynaklarını bana söyleyebilir misin? Hz. Resulullah'ın (s.a.a) Hz. Fatıma'ya (a.s) öğrettiğine dair kaynakları da. Yani kısacası tesbihin kaynaklarla kısa

Detaylı

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 1. DÖNEM )

İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 1. DÖNEM ) İZMİR İL MÜFTÜLÜĞÜ BAYAN VAAZ ÇİZELGESİ ( 2014 YILI 1. DÖNEM ) TARİH GÜN SAAT İLÇE YER VAİZE ADI/SOYADI 01.01.2014 Çarşamba 10:30 Bornova Debre Camii Fatma Özmen ERGEN Ölüm ve Ömür Muhasebesi 01.01.2014

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

Kur an la Çelişen Hadisler

Kur an la Çelişen Hadisler Kur an la Çelişen Hadisler Rasulullah Kur an Aykırı Konuşmuş Olamaz! Eğer Peygamber bize atfen bazı sözler uydurmaya kalkışsaydı, elbette onu bundan dolayı kıskıvrak yakalardık; sonra da onun şah damarını

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : DİNLER ARASI İLİŞKİLER Ders No : 0070040203 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

KEŞKE (ŞAYET/EĞER) KELİMESİNİ KULLANMANIN HÜKMÜ

KEŞKE (ŞAYET/EĞER) KELİMESİNİ KULLANMANIN HÜKMÜ ب[ KEŞKE (ŞAYET/EĞER) KELİMESİNİ KULLANMANIN HÜKMÜ [ Türkçe ] حكم استعمال كلمة ) لو ( اللغة التركية [ Şeyhulislâm İbn-i Teymiyye لشيخ الا سلام ابن تيمية Terceme eden : Muhammed Şahin ترجمة: محمد بن مسلم

Detaylı

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2

URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün. Dua. Dua İbadetin Özüdür. Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Dua Dua İbadetin Özüdür Niçin ve Nasıl Dua Edilir? Kur'an'dan ve Hz. Peygamber'den Dua Örnekleri BÖLÜM: 2 Dua Arapça kökenli bir kelime olup «istemek, davet etmek» demektir.

Detaylı

Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI. Journal of Islamic Research البحوث االسالمية

Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI. Journal of Islamic Research البحوث االسالمية Avrupa İslam Üniversitesi İSLAM ARAŞTIRMALARI Journal of Islamic Research البحوث االسالمية Yıl 3 Sayı 1 Mayıs 2010 .. / Özet: Hadislerin anlaşılmasında aklın putlaştırılması Batıyla geniş bir etkileşim

Detaylı

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS MÜFREDAT PROGRAMI

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS MÜFREDAT PROGRAMI HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLAHİYAT LİSANS MÜFREDAT PROGRAMI 1. SINIF 1. YARIYIL İLH101 KURAN OKUMA VE TECVİD I 4 0 4 4 İLH103 ARAP DİLİ VE BELAGATI I 4 0 4 4 İLH105 AKAİD ESASLARI 2 0 2 2

Detaylı

2015 YILI 3. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI. 20.7.2015 Pazartesi Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Kapucu Camii

2015 YILI 3. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI. 20.7.2015 Pazartesi Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Kapucu Camii VAAZIN 2015 YILI 3. DÖNEM ÜÇ AYLIK VAAZ- IRŞAT PROGRAMI VAİZİN TARİHİ GÜNÜ VAKTİ ADI SOYADI ÜNVANI GÖREV YAPACAĞI YER KONUSU 20.7.2015 Pazartesi Öğleden Önce Şevket ŞİMŞEK Uzman Vaiz Kapucu Camii PEYGAMBERİMİZİN

Detaylı

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu

Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu Question Kur an ın varlık mertebelerini beyan eder misiniz ve ilahi vahiyde lafızların yerinin ne olduğunu belirtir misiniz? Kur an ın lafızdan soyut olduğu bir merhale var mıdır? Answer: Her şeyin lâfzî

Detaylı

Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun.

Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun. Ahmet: Otur, hanım otur. Allah aşkına bir otur. Nesrin: Ahmet! Ne oturması! Daha gezecek birçok mağaza var, sen oturmaktan bahsediyorsun. Ahmet: Allah aşkına bir otur hanım. Sabahtan beri dolaşmaktan ayaklarımın

Detaylı

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir?

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir? Besmele Kitapcığı Besmelenin Anlamı Besmele, bütün varlıkların hal diliyle ve iradeli varlık olan insanın lisanıyla ve haliyle meşru olan her işine Allah ın ismiyle başlamasıdır. En önemli dua ve zikirlerdendir.

Detaylı

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır.

Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Yaratanlar arasında şerefli bir yere sahip olan insanın yaşam hakkı da, Allah tarafından lutfedilmiş bir temel haktır. Kur'an-ı Kerimde bir kimseye hayat vermenin adeta bütün insanlara hayat verme gibi

Detaylı

Sabah, uyanabildiğinin şükrü olarak Rabbi için namaz kılar ve niyazda bulunur. Gününe, ilk olarak temizlikle (abdestle) başlar. Allah temizdir.

Sabah, uyanabildiğinin şükrü olarak Rabbi için namaz kılar ve niyazda bulunur. Gününe, ilk olarak temizlikle (abdestle) başlar. Allah temizdir. Müslümanın 24 Saati Sabah, uyanabildiğinin şükrü olarak Rabbi için namaz kılar ve niyazda bulunur. Gününe, ilk olarak temizlikle (abdestle) başlar. Allah temizdir. Temizliği ve temiz olanları sever. (Hadis,

Detaylı

Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor.

Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor. Arap diliyle tesis edilen İslam a dair hakikatler diğer dillere tercüme edilirken zaman ve zeminin de etkisiyle gerçek anlamından koparılabiliyor. Bugün her şeyi sorgulayan genç beyinlere ikna edici cevaplar

Detaylı

Hac & Umre Kültür Turları Uçak Bileti

Hac & Umre Kültür Turları Uçak Bileti Hac & Umre Kültür Turları Uçak Bileti İnanç odaklı bir firma olarak biz, Hz. Allah ın ve Resulullah Efendimiz in (s.a.v.) misafirlerine hizmet etme şuuruna sahibiz 29 yıllık tecrübemiz ve yüksek ilmi değerlerle

Detaylı

7. KEVSER SÛRESİ ÖĞRENELİM

7. KEVSER SÛRESİ ÖĞRENELİM SÛRELERİMİZİ tefekkürle ÖĞRENİYORUZ 7. KEVSER SÛRESİ ف ص ل ل ر ب ك و ح 1 اك ال ك وث ر ا ن ا ا ع ط ين 2 ان ر ا ن شا نئ ك ه و ا 3 ال ب ر ت ÖĞRENELİM ANLAMI Rahmân ve Rahîm olan Allah ın adıyla. 1. (Resulüm!)

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan

İÇİNDEKİLER. Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili. Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan İÇİNDEKİLER Maide Suresi 116 Ve 117. Ayetlerinin Manası Nedir? Teveffi Kelimesi Ve Arap Dili Teveffinin Manasıyla İlgili Hodri Meydan Teveffi Kelimesi Ve Resulüllah ın Açıklaması İmam Buhari Ve Teveffi

Detaylı

AİLE: HAYATA AÇILAN PENCERE

AİLE: HAYATA AÇILAN PENCERE AİLE: HAYATA AÇILAN PENCERE Aile, tek başına olmaktan kurtulup, can yoldaşına kavuşmaktır Aynı çatı altında yalnızlık ve yabancılık değil! Ve O, iki eşi, erkeği ve kadını yarattı. (Necm, 53/45) Kadınlar,

Detaylı

İslâm Dininde Orman ve Suyun Önemi

İslâm Dininde Orman ve Suyun Önemi İslâm Dininde Orman ve Suyun Önemi Prof. Dr. Mehmet Emin AY Bursa İl Müftüsü 6 Şubat 2014 Perşembe İslam Dini nin Temel kaynakları olan Kur an-ı Kerim de ve Peygamberimizin Hadislerinde, Orman kavramıyla

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Kader ve

Detaylı

8. KÂFİRÛN SÛRESİ ÖĞRENELİM

8. KÂFİRÛN SÛRESİ ÖĞRENELİM SÛRELERİMİZİ tefekkürle ÖĞRENİYORUZ 8. KÂFİRÛN SÛRESİ ا ل ا ع ب د ما ت ع ب دو ن 1 ق ل ي ا ا ي ها ال كا ف رو ن و ا ل ا ن ا ع ا ب د 3 و ا ل ا نت م ع ا ب دو ن ما ا ع ب د 2 5 و ا ل ا نت م ع ا ب دو ن ما ا ع

Detaylı

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir.

kaza, hükmetmek, Terim anlamı ise kaza, yaratılması demektir. ÖRNEKLER DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHL. BİLGİSİ ÜNİTE: 1. ÜNİTE (KADER İNANCI) KONU: KAZA VE KADER İNANCI KADER: Kelime olarak KAZA: Kelime olarak kader; bir şeye gücü kaza, hükmetmek, - Su 100 yetmek, biçimlendirmek,

Detaylı

MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص

MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص MERYEM SURESİNDEKİ MUKATTAA HARFLERİ كهيعص Ünlü İslam bilgini Taberi, tefsirinde, mukattaa harfleri ile ilgili, Abdullah b. Abbas, Said b. Cübeyr ve Abdullah b. Mesud dan şu görüşü nakletmiştir: Her bir

Detaylı

HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI DİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 46 5. HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANMASI 5.1. HADİS DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ TEMEL FELSEFESİ VE GENEL AMAÇLARI Hadis; Peygamberimizin söz,

Detaylı

İBRAHİM (a.s) MAKAMINI NAMAZ YERİ EDİNMEK Salı, 02 Şubat :47

İBRAHİM (a.s) MAKAMINI NAMAZ YERİ EDİNMEK Salı, 02 Şubat :47 Hani Evi (Kâ'be yi) insanlar için bir toplanma ve güvenlik yeri kılmıştık. "İbrahim'in makamını namaz yeri edinin (Bakara Suresi, 125) Yüce Allah ın hoşnutluğunu, sevgisini ve yakınlığını kazanabilmek

Detaylı

Kadınların Dövülmesi. Konusuna Farklı Bir Bakış. (Nisa [4] 34)

Kadınların Dövülmesi. Konusuna Farklı Bir Bakış. (Nisa [4] 34) Nisa [4] 34 Nuşûz Darabe Boşanmadan Önceki İşler Hz. Muhammed Hiç Kimseyi Dövmemiştir Dövmek Yasaklanmış Eşini Döven Hayırsızdır Ayetin Mantığı Kaynakça Kadınların Dövülmesi (Nisa [4] 34) Konusuna Farklı

Detaylı

Resim, Heykel ve İslam

Resim, Heykel ve İslam Resim-Heykel ve Kur an Resim-Heykel Yasağı İçin Kullanılan Ayet Kur an da Heykel İle İlgili Ayet Resim, Heykel ve İslam Hz. İsa nın Çamurdan Kuş Yapması Hadislerde Resim-Heykel Yasağı Resim Olan Yerde

Detaylı

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil

NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ. Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid. Terceme edenler. Muhammed Şahin. Tetkik edenler Ümmü Nebil NAMAZI, MESCİT VEYA CÂMİDE CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ حكم الصلاة مع الجماعة ] باللغة التركية [ Vaizler Muhammed b. Salih el-muneccid ألفه الشيخ: محمد صالح المنجد Terceme edenler Muhammed Şahin ترجمه: محمد

Detaylı