TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI"

Transkript

1 TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektörü, ülkemizde hızla yayılan ve genişleyen, sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile doğal gaz sektörü stratejik bir endüstri olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde ısınma amacıyla kullandığımız doğal gazın dışa bağımlı olarak kullanılması, mevcut kaynaklarımızın kısıtlı oluşu ve doğal gazın özelliği itibarıyla diğer yakacaklardan birçok üstünlüğünün olması, doğal gazın etkili ve verimli kullanılması ile ilgili özel tedbirler alınmasını gerektirmektedir. Gaz ve tesisat sektöründe, ülkemizde doğal gazın hızla yayılmasından dolayı büyük oranda istihdam açığı oluşmaktadır. Ayrıca gaz yakan cihazların imalatını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemeleri ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri bu dalda büyük oranda servis elemanı ihtiyacını oluşturmaktadır. Soğutma ve iklimlendirme, insan hayatının rahat ve konforlu yaşam sürdürebilmesi için vazgeçilmez bir sektördür. Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesiyle birlikte ülkemizde soğutma ve iklimlendirme alanları da buna paralel olarak gelişmektedir. Doğal gazın kullanıma başlamasıyla meslekte iş bulma imkânı daha da artmıştır. Tesisat işlerinin yapılabilmesi için küçük sermaye yeterli olmaktadır. En önemli iş yapabilme kriteri, mesleği bilme ve montaj yeteneğidir. İnsanlar var oldukça bu mesleğe duyulan ihtiyaç da hep var olacaktır. OKULUMUZDA AÇILAN DALLAR Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı altında şu dallar bulunmaktadır: 1. İklimlendirme Sistemleri Dalı 2. Yapı Tesisat Sistemleri Dalı 1. İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ DALI Klima sistemleri elemanının sahip olması gereken, klimaları kurma, bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanında, klima sistemleri elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Görevleri Klima konulacak yere uygun cihaz seçimi ve keşif yapmak, Sistem montajını yapmak ve sistemi devreye almak, Arıza tespitlerini ve onarımlarını yapmak,

2 2. YAPI TESİSAT SİSTEMLERİ DALI Isıtma ve sıhhi tesisatçısının sahip olduğu, yapılara ısıtma ve sıhhi tesisat döşenme ve bakım onarım yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında ısıtma, gaz yakıcı cihazlar (bakımonarım), sıhhi tesisat mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Görevleri : Isıtma ve doğalgaz iç tesisatçıları aşağıdaki görevler yerine getirirler.. İş planı yapmak,. İş sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak,. Çelik, bakır, plastik boruları montaja hazırlamak ve monte etmek,. Oksi-asetilen ve elektrik ark kaynağı ile boru kaynağı yapmak.. Kat kaloriferi tesisatı ve ısıtıcı montajını yapmak,. Kazan dairesi tesisatını çekmek,. Boyler, eşanjör kolektör bağlantılarını yapmak,. Doğalgaz kolon hattını, daire içi boruları döşemek,. Sayaç ve yakıcı cihazların montajını yapmak,. Yakıcı cihazların montajı, bacalı cihazların montajı, kumanda kontrol ve güvenlik elemanlarının montajı ve elektrik bağlantılarını yapmak,. Doğalgaz projesini okumak, uygulamak ve yardımcı elemanlara uygulatmak,. Boru ve ara elemanların flanşlı birleştirmesini yapmak,. Devir daim (sirkülasyon) pompası tanımak ve değiştirmek,. Bakım ve onarım işlerini yapmak,. Meslekî gelişime ilişkin etkinliklere katılmak. Çalışma Ortamı ve Koşulları: Isıtma ve doğalgaz iç tesisatçıları; çalışmalarını hem kapalı mekânlarda hem de açık alanlarda ve her türlü iklim koşullarında yürütürler. Meslek elemanları diğer sektörlerdeki çalışanlarla ve müşterilerle sağlıklı etkileşimde bulunmalı ve görevlerini meslek ahlâkına uygun olarak yürütmelidirler. Delici, kesici, yanıcı aletlerin kullanıldığı çalışma ortamında sağlık ve güvenlik kurallarına uymak ve dikkatli çalışmak gerekmektedir.

3 İŞ BULMA İMKÂNLARI Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. Doğalgaz taahhüt firmalarında, 2. Yakıcı cihazların servislerinde, 3. Fabrikaların kazan dairelerinde, 4. Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında, 5. Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında, 6. Yetkili iklimlendirme servislerinde, 7. Soğutma servislerinde, 8. Soğutma tesisatı taahhüt firmalarında, 9. İklimlendirme firmaları imalathanelerinde, 10. Eğitim aldığı dal ile alakalı yerlerde çalışabilirler. ÜNİVERSİTE İMKÂNLARI Branşları ile ilgili Meslek Yüksek Okullarının ön lisans programlarına kayıt olabilmektedirler. Bu programda iki yıl okuyan ve başarılı olan öğrencilere Ön Lisans Diploması verilmektedir. Meslek Yüksekokullarının Ön Lisans programından mezun olup diploma alanlar, Dikey Geçiş Sınavı ile branşları ile ilgili 4 yıllık fakültelere) geçiş yapabilmektedirler. Meslek Lisesi ve Anadolu Teknik Liselerini başarı ile bitirip Üniversite Sınavı nda meslek branşları ile ilgili 4 yıllık Fakülteleri'nin Lisans Programı için yeterli puanı alan öğrenciler, bu fakültelere yerleştirilirler.

4 Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı mezunu öğrencilerinin sınavsız yerleşecekleri ön lisans programları şunlardır. 1. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi 2. Gaz ve Tesisatı Teknolojisi 3. Yapı Tesisat Teknolojisi 4. Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi 1. İKLİMLENDİRME VE SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI Genel Bilgiler İklimlendirme, havanın ısıtılması, soğutulması, nemlendirilmesi veya neminin alınması bir başka deyişle şartlandırılması işlemine denir. Soğutma ise, bir maddenin veya ortamın sıcaklığını, onu çevreleyen hacim sıcaklığının altına indirilmesi ve orada muhafaza etmek üzere ısının alınması işlemine denir. İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı İklimlendirme ve soğutmanın kavramları, kuralları, teorisi ve uygulamaları yanında ısıtma teknikleri ile ilgili teori ve uygulamaları hakkında eğitim veren, piyasaya adaptasyon ve uygulama becerisinin geliştirilmesi için endüstriye dayalı eğitimi içeren ve iklimlendirme soğutma alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara İklimlendirme ve Soğutma Teknikeri unvanı ile ara eleman yetiştiren teknik bir programdır. Öğrencilerimiz programımızdan mezun olurken genel olarak ilgili sektörlerde üretim, işletme, servis, malzeme tedariki, proje ve danışmanlık hizmetleri alanları ile ilgili olarak başlıca ölçme ve imalat, sistem ve tesisat (iklimlendirme, soğutma, yapı tesisatı, doğalgaz) işletim, montaj, arıza teşhis ve giderme, bakım, proje hazırlama ve işi planlama becerilerini kazanırlar. Mezun olan öğrencilerimiz klima cihazlarının, ticari ve evsel soğutucuların, soğuk depoların, soğuk taşımacılık, endüstriyel tip soğutma gruplarının ve klima santrallerinin, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin, şartlandırılmış ortamlarda üretim yapan işletme ve tesislerin vs. montajı, işletilmesi, bakımı ve onarımı ve arızalarının giderilmesi ve tüm bu sistem, makine, ekipman ve tesislerin projelendirilmesi ve tedariklerinin ve malzeme temininin sağlanması gibi işlerde istihdam edilirler. Makina Mühendisliği ve Enerji Sistemleri Mühendisliği dikey geçiş olanağı da mevcuttur. 2. GAZ VE TESİSATI TEKNOLOJİSİ TANITIM Doğalgaz Isıtma ve Sıhhi tesisat teknikeri; binalarda atık su, temiz su ve doğalgaz tesisatının resmi ve özel binalara kadar iletilmesi, doğalgaz, kömür veya güneş enerjisi ile çalışan ısıtma sistemlerini kuran, bunların bakım ve onarım işlemlerini yapan kişidir. Doğalgaz ısıtma ve sıhhi tesisat programını bitirenlere "Sıhhi Tesisat ve Doğalgaz Teknikeri" unvanı verilir.

5 Programımızın amacı; eğitim sürecinde verilen teorik bilgilerin mevcut atölye ve laboratuvar imkânlarıyla destekleyerek sektörde ihtiyaç olan ara eleman yetiştirmektir. EĞİTİM SONRASI İŞ İMKÂNLARI Kamu kurumlarında çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre belirlenen ücreti alırlar. - Özel sektörde eğitim sonrası kazanç kişini yeteneğine, deneyimine ve pozisyonuna ayrıca işletmenin yapısına göre değişmektedir. Doğalgaz ısıtma ve sıhhi tesisat teknikerleri başlangıçta asgari ücretin 2-3 katı kadar ücret almaktadırlar. Gazlı ortamlarda ve saha çalışmalarında bu miktar artmaktadır. - Botaş gibi kamu kuruluşlarında, - Doğalgaz dağıtım şirketlerinde, - İnşaat şirketlerinin yapı-tesisat gruplarında, - Gaz tesisatı yapan özel şirketlerde, - Isıtma sektörlerindeki her türlü kuruluşta görev alabilirler. - İnşaat malzemesi üreten veya satan kuruluşlarda görev alabilirler, MESLEĞİN GETİRDİĞİ ÖZELLİKLER Doğalgaz Isıtma ve Sıhhi Tesisat Teknikeri olmak isteyenlerin; - Matematik ve fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı, - Şekil ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, - Planlanan bir işi uygulayabilme gücüne sahip, - Ellerini ustalıkla kullanabilen, - Bedence güçlü ve dayanıklı kimseler olmaları gerekir. ÇALISMA ORTAMI VE KOŞULLARI Doğalgaz ısıtma ve sıhhi tesisat teknikerleri, sıhhi tesisat üretim fabrikalarda ve tesisat döşeyen firmalarda, planlama işlerini büroda, uygulama işlemlerini binalarda yaparlar. Çalışma sırasında işverenlerle, mühendislerle, teknisyenlerle ve isçilerle iletişim kurmak gerekebilir. Merkezi ısıtma ve soğutma sistemi ile doğalgaz kullanımı arttıkça meslek elemanlarına duyulan gereksinme de artacaktır. MESLEKTE İLERLEME Gaz ve Tesisat Teknikerliği ön Lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı nda başarılı oldukları takdirde; - Makine Mühendisliği - Enerji Sistemleri Mühendisliği Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

6 Dergaz, bölgede doğalgaz boru kaynakçılığı sertifikalandırma sınavını okulumuzda yapmaktadır. Geçmiş yıllarda yılda bir kez sınav tekrarlanmıştır. Bundan sonraki yıllarda da sınavların okulumuzda devam etmesi programlanmıştır.

7

8 Düzce Fatih Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı tarafından gerçekleştirilen AB projeleri Düzce Fatih Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi olarak, Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında Leonardo da Vinci projesi olarak 4 Avrupa Birliği ülkesine projeler gerçekleştirildi. Bu projeler, 21 günlük süre ile Almanya, Belçika, Hollanda ve Avusturya da olmak üzere 4 ayrı ülkede ayrı ayrı gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen bu projeler şunlardır; S. No Proje Adı ve No. Gidilen AB Ülkesi Gidiş (Akış) Tarihi ve Süresi Katılımcı Öğrenci Sayısı Refa- katçi Sayısı 1 Doğalgaz Sistemlerinin Kurulumu ve Kumanda Edilmesinde Avrupa daki Yeni Teknoloji ve Sistemlerin Öğrenilmesi - Almanya Gün 10 1 TR/06/A/F/PL Bina ve Tesisat Isı İzolasyon teknikleri ve Malzemeleri LLP-LDV-IVT-07-TR-0533 Belçika Gün Atık Suların Arıtılması TR-LEO Hollanda Gün Atık Suların Arıtılması TR-LEO Avusturya Gün 10 2

9

10

11 Düzce Fatih Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme Alanı Tarafından Gerçekleştirilen Bazı Öğrenci Projeleri S. No Proje Adı Yarışma Konusu Başarı (Derece) 1 Güneş Pompası (Güneşi İzleyen Bir Fotovoltaik Bir Güneş Pili İle Su Pompalama Sistemi Tasarımı ve İmalatı) İl Birincisi ( ) 2 Bacalardaki Isının Geri Kazanımı Düzce İli İlköğretim 6, 7 ve 8. Sınıflara Yönelik Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler İle Ortaöğretim Kurumları Fizik Dalında Proje Çalışmaları İl Üçüncüsü ( ) Doğal Enerji Evi (Doğal Enerjili Bir Yaşam Alanı/Temiz Enerji Evi) Rüzgar Enerjisi Sistemi (Rüzgar Su Pompalama Sistemi) Rüzgar Pompası (Düzce Bölgesinde Kullanılabilecek Gerçek Boyutlarda Çok Kanatlı Rüzgar Pompası İle Su Kuyularından Sulama Yapılması Projesi Tasarımı ve İmalatı) 6 Güneş Ocağı 7 Güneş Bacası 8 Güneş Enerjili Kurutma Sistemi

12 9 Rüzgar Türbini ve Pompası İmalatı (Düzce Bölgesi İçin Çok Kanatlı Bir Rüzgar Türbini ve Pompası İmalatı) Düzce İli Orta Öğretim Okulları Arası Fizik Proje İl Üçüncüsü ( ) 10 Parabolik Güneş Kollektörü 11 Sabit Basınçta Farklı Kesitlerde Su Basıncının İncelenmesi Düzce İli Orta Öğretim Okulları Arası Fizik Proje 12 Güneş Enerjisi İle Su Isıtma 13 Biyogazla Isıtma 14 Rüzgar Pompası İle Bahçe Sulama m3 Sabit Basınçlı ve Hareketli Biyogaz Üretim ve Depolama Tankı (Hareketli Kubbeli veya Yüzer Çatlı Tip Biyogaz Reaktörü Tasarımı ve İmalatı) Özel Proje (yapım aşamasında)

13 OKULUMUZUN KATILDIĞI PROJE TABANLI BECERİ YARIŞMALARINDA SERGİLEMİŞ OLDUĞU PROJELER Doğal Enerjili Yaşam Alanı

14 Güneş Enerjili Kurutma Sistemi

15 Güneş Ocağı

16 Güneş Pompası Proje Tabanlı Beceri İl Birincisi

17 Parabolik Güneş Kollektörü

18 Rüzgar Pompası

19 Rüzgar Pompası Proje Tabanlı Beceri İl Üçüncüsü

ÖĞRENME FAALİYETİ 18

ÖĞRENME FAALİYETİ 18 ÖĞRENME FAALİYETİ 18 GAZ VE TESİSAT TEKNOLOJİSİ ALANI AMAÇ Bu faaliyet sonucunda, Gaz ve Tesisat Teknolojisi alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Gaz ve tesisat

Detaylı

DOĞALGAZ VE TESİSAT TEKNİKERİ

DOĞALGAZ VE TESİSAT TEKNİKERİ _ TANIM Binalarda atık su, temiz su ve doğalgaz tesisatının resmi ve özel binalara kadar iletilmesi, kömür veya güneş enerjisi ile çalışan ısıtma sistemlerini kuran, bunların bakım ve onarım işlemlerini

Detaylı

ŞEHİTLİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

ŞEHİTLİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ŞEHİTLİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Okulumuz 2000-2001 Eğitim Öğretim yılında açılmıştır. Okul binası Nevzat Ayaz Anadolu Lisesinden devralınmıştır. 2007 yılında Eski ticaret Lisesinin bulunduğu

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI ANKARA 2007 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ -39 TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE

Detaylı

ÇIRAKLIK VE YAYGIN EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇIRAKLIK VE YAYGIN EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇIRAKLIK VE YAYGIN EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GAZ VE TESİSAT TEKNOLOJİSİ ALANI (KALORİFERCİLİK DALI) KALFALIK ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI 2006 ANKARA GAZ VE TESİSAT TEKNOLOJİSİ ALANI

Detaylı

SOĞUTMA SİSTEMLERİ TEKNİSYENİ

SOĞUTMA SİSTEMLERİ TEKNİSYENİ TANIM Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eden, soğutucu cihazların montaj, bakım ve onarımını yapabilen, soğutma sistemlerini proje ve standartlara uygun olarak kuran, maliyet ve iş akışını kontrol eden,

Detaylı

T.C. Düziçi Kaymakamlığı Düziçi 75. Yıl Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi Alan-Dal ve Okul Tanıtımı Her Tür ve Derecedeki Okul Öğrenci, Velilerine ve Halka Açık Olarak; ʺMesleki Eğitimin Tanıtımıʺ Etkinlikleri

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama TANIM Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki

Detaylı

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ TANIM Demiryollarında enerji tesisleri, elektrikli işletme tesisleri ile santrallerin ve sinyalizasyonun, kent içi raylı ulaşım sistemlerinin elektrik ve elektronik

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ ALANI ANKARA 2007 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ -13 ENDÜSTRİYEL OTOMASYON TEKNOLOJİLERİ

Detaylı

ELEKTRONİK HABERLEŞME (TELEKOMÜNİKASYON) TEKNİKERİ

ELEKTRONİK HABERLEŞME (TELEKOMÜNİKASYON) TEKNİKERİ TANIM Radyo, telefon, data, faks ve haberleşme ile ilgili diğer cihaz ve sistemlerin imali, kurulması, değiştirilmesi ve işletilmesi, bakım ve onarımı konularında telekomünikasyon mühendisleri ile teknisyenleri

Detaylı

DOĞALGAZ TESİSAT TEKNİSYENİ

DOĞALGAZ TESİSAT TEKNİSYENİ TANIM Doğalgaz tesisatının, bina girişinden kullanıldığı en son cihaza (fırın, ocak, şofben, kombi, kalorifer kazanı vb.) kadar projesine uygun olarak tüm kısımlarını mühendis veya teknikerin denetiminde

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME SIHHİ TESİSATÇI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME SIHHİ TESİSATÇI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME SIHHİ TESİSATÇI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GÜNEŞ PANELLERİ VE FOTOVOLTAİK SİSTEMLERİ KURULUM BAKIM VE ONARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GÜNEŞ PANELLERİ VE FOTOVOLTAİK SİSTEMLERİ KURULUM BAKIM VE ONARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GÜNEŞ PANELLERİ VE FOTOVOLTAİK SİSTEMLERİ KURULUM BAKIM VE ONARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

Detaylı

: 297 kişi ( tarihleri arasında) Kontenjan : 40 ( )

: 297 kişi ( tarihleri arasında) Kontenjan : 40 ( ) Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı Kuruluş Yılı : 2005 Eğitime Başlama Yılı : 2005 Mezun Sayımız : 297 kişi (2006-2017 tarihleri arasında) Yer Eğitim Süresi Puan Türü : Burdur : 2 Yıl : YGS-2 Kontenjan

Detaylı

SIHHİ TESİSAT YANGIN TESİSATÇISI

SIHHİ TESİSAT YANGIN TESİSATÇISI ALTSO MESLEKİ LERİ Odamız tarafından, ilçemizde çalışma hayatındaki hizmet kalitesini artırmak, üyelerimiz ve çalışanlarının mesleki bilgi, becerilerinin geliştirilmesi amacı ile çeşitli dallarda eğitim,

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞÜ TANIMI: Elektrik-elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ISITMA VE DOĞAL GAZ İÇ TESİSAT MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ISITMA VE DOĞAL GAZ İÇ TESİSAT MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ISITMA VE DOĞAL GAZ İÇ TESİSAT MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

Detaylı

SOĞUTMA VE İKLİMLENDİRME TEKNİSYENİ

SOĞUTMA VE İKLİMLENDİRME TEKNİSYENİ _ TANIM Soğutma ve havalandırma sistemlerinin kurulması, üretilmesi ve çalışması alanında çalışmaları yürüten ara insan gücüdür. _ A- GÖREVLER Makine mühendisine ve sıhhi tesisat teknikerine binaların

Detaylı

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ TANIM Demiryollarında enerji tesisleri, elektrikli işletme tesisleri ile santrallerin ve sinyalizasyonun, kent içi raylı ulaşım sistemlerinin elektrik ve elektronik aksamının ayarlarını ve düzenli kontrolünü,

Detaylı

MAKİNE TEKNİKERİ TANIM

MAKİNE TEKNİKERİ TANIM TANIM Makine teknikeri; makine mühendislerinin yönetimi ve denetimi altında makinelerin ve motorlu araçların üretimi, bakımı, onarımı konularında çalışan kişidir. _ A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE

Detaylı

SIHHİ TESİSATÇI/ISITMA VE SIHHİ TESİSATÇI

SIHHİ TESİSATÇI/ISITMA VE SIHHİ TESİSATÇI TANIM Binalarda; su tesisatının (temiz ve atık su), kömür veya güneş enerjisi ile çalışan ısıtma sistemlerinin kurulması, bakım ve onarım işlerini yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ENERJİ DAĞITIM TESİSLERİ BAKIM ONARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ENERJİ DAĞITIM TESİSLERİ BAKIM ONARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ENERJİ DAĞITIM TESİSLERİ BAKIM ONARIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

HAVACILIK VE UZAY / UÇAK MÜHENDİSİ

HAVACILIK VE UZAY / UÇAK MÜHENDİSİ HAVACILIK VE UZAY / UÇAK MÜHENDİSİ TANIM Havacılık-uzay/uçak mühendisi, havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve yapım projelerinin hazırlanması, üretilmesi, geliştirilmesi, bakım-onarımı ve işletilmesi

Detaylı

ELEKTRİK -ELEKTRONİK MÜHENDİSİ

ELEKTRİK -ELEKTRONİK MÜHENDİSİ ELEKTRİK -ELEKTRONİK MÜHENDİSİ TANIM Elektrik enerjisi üretme, iletme, dağıtma sistemleri ile her türlü elektronik alet ve iletişim sistemlerinin projelerinin yapılması, geliştirilmesi, kullanılması ve

Detaylı

TESİSAT ÖĞRETMENİ KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN BURSA A 1.1 2014/I

TESİSAT ÖĞRETMENİ KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN BURSA A 1.1 2014/I TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, Tesisat (Sıhhi Tesisat, Isıtma Tesisatı, Soğutma ve İklimlendirme, Havalandırma, Doğalgaz) meslek alanı ile ilgili eğitim

Detaylı

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIMTEKNİSYENİ/ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK TEKNİSYENİ

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIMTEKNİSYENİ/ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK TEKNİSYENİ TANIM Fabrika, atölye vb. işletmelerdeki endüstriyel elektronik sistemlerin tesis, bakım ve onarımını kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir A- GÖREVLER

Detaylı

ISITMA VE GAZ YAKICI CİHAZLAR SERVİS ELEMANI

ISITMA VE GAZ YAKICI CİHAZLAR SERVİS ELEMANI TANIM A-GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ GEREÇ VE EKİPMAN NİĞDE Isıtma tesisatı, kat kaloriferi, merkezi ısıtma ve gaz yakıcı cihazların montajını, bakımını ve onarımını yapma yeterliklerine sahip, müşterilerin

Detaylı

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ TANIM Tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montajı, kullanımı, bakımı ve onarımı konularında çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Tıp ve biyolojik bilimlerde

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM TANIM Doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Çevre

Detaylı

RAFİNERİ VE PETROKİMYA TEKNİKERİ

RAFİNERİ VE PETROKİMYA TEKNİKERİ TANIM Rafineri ve Petrokimya teknikeri, ham petrolün çeşitli aşamalarda yapılan işlemlerle arıtılması ve petrol ürünlerinin elde edilmesi ile ilgili çalışmaları mühendislerin gözetiminde yürüten ara elemandır.

Detaylı

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ TANIM Tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan elektronik alet ve iletişim sistemlerinin planlanmasını, yapımını, işletilmesini ve geliştirilmesini sağlayan kişidir. A- GÖREVLER - Tıp ve biyolojik bilimlerde

Detaylı

KONTROL MÜHENDİSİ /KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ

KONTROL MÜHENDİSİ /KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ TANIM Elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel otomasyon sistemlerinin üretiminde çalışan kişidir. A- GÖREVLER - Endüstriyel otomasyon sistemlerini tasarlar, - İşletilmesi için

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME GEÇİCİ USTALIK YETKİ BELGELİ ISITMA VE SIHHİ TESİSAT EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME GEÇİCİ USTALIK YETKİ BELGELİ ISITMA VE SIHHİ TESİSAT EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME GEÇİCİ USTALIK YETKİ BELGELİ ISITMA VE SIHHİ TESİSAT EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012

Detaylı

MODÜL2 TANITIMLARI. MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM ALAN ve DAL BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ

MODÜL2 TANITIMLARI. MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM ALAN ve DAL BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ MODÜL2 ORTAÖĞRETİM KURUMLARI TANITIMI BURSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BURSA TEMEL EĞİTİM SONRASI KARİYER DANIŞMANLIĞI PROJESİ MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİM ALAN ve DAL 9 TANITIMLARI Geleceğiniz, geleceğimizdir

Detaylı

FİZYOLOJİK SİNYAL İZLEME TEŞHİS VE KAYIT CİHAZLARI TEKNİSYENİ

FİZYOLOJİK SİNYAL İZLEME TEŞHİS VE KAYIT CİHAZLARI TEKNİSYENİ TANIM Fizyolojik sinyallerin teşhis ve tedavi amaçlı izlenmesi ve işlenmesinde kullanılan, tüm vücut/fizyolojik sinyal izleme cihazları ile teşhis ve takip cihazlarının kurulum, montaj, bakım, onarım ve

Detaylı

YAPI LABORATUVARI TEKNİSYENİ

YAPI LABORATUVARI TEKNİSYENİ TANIM Yapının inşaası süresince, inşaata ait agrega, çimento, alt yapı, beton ve zemin deney ve uygunluk kontrollerini laboratuvar ortamında inşaat mühendisi ve inşaat teknikeri gözetimi altında yapan

Detaylı

ŞARAP ÜRETİM TEKNİKERİ

ŞARAP ÜRETİM TEKNİKERİ TANIM Kaliteli üzüm yetiştirme ve üzümden şarap, sirke vb. ürünlerin imali konularında çalışan kişidir. A- GÖREVLER - Şarap üretiminde çalışır, - Bağ bakımı ve kontrolünü yapar, - Şarap kalite kontrolü

Detaylı

ARSİN MESLEK YÜKSEKOKULU

ARSİN MESLEK YÜKSEKOKULU ARSİN MESLEK YÜKSEKOKULU 1 ARSİN MESLEK YÜKSEKOKULU 2 3 Sevgili öğrenciler Arsin Meslek Yüksekokuluna Hoşgeldiniz Sevgili gençler, Yüksekokulumuz Eğitim- Öğretimde nicelikten çok niteliğe önem veren sevgi

Detaylı

İNŞAAT TEKNİSYENİ TANIM

İNŞAAT TEKNİSYENİ TANIM TANIM İnşaatların duvar örme, çatı yapımı, kaplama, doğrama, sıva, boya, betonarme kalıbı, betonarme demir işlerini inşaat mühendisi ve inşaat teknikeri gözetiminde yürüten kişidir. A- GÖREVLER - İnşaat

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME KATI YAKITLI KALORİFER ATEŞÇİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME KATI YAKITLI KALORİFER ATEŞÇİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME KATI YAKITLI KALORİFER ATEŞÇİSİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 200 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ RÜZGÂR SANTRALİ KURULUM BAKIM VE ONARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ RÜZGÂR SANTRALİ KURULUM BAKIM VE ONARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ RÜZGÂR SANTRALİ KURULUM BAKIM VE ONARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile Bilişim Teknolojileri alanındaki meslekleri tanımış olacaksınız. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle

Detaylı

TERMİK SANTRAL MAKİNELERİ TEKNİKERİ

TERMİK SANTRAL MAKİNELERİ TEKNİKERİ TANIM Termik santrallerde elektrik enerjisinin üretimi, dağıtımı ve kullanılması ile ilgili her türlü tesisat ve makinelerin kurulması, işletilmesi, bakımı ve onarımı işlerinde makine mühendisleri ile

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 33

ÖĞRENME FAALİYETİ 33 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 33 MOBİLYA VE DEKORASYON ALANI Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda mobilya ve dekorasyon alanındaki meslekleri ve meslek elemanlarını tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT

Detaylı

AKILLI BİNA OTOMASYON SİSTEMLERİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MESLEK : MESLEK SEVİYESİ :

AKILLI BİNA OTOMASYON SİSTEMLERİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MESLEK : MESLEK SEVİYESİ : AKILLI BİNA OTOMASYON SİSTEMLERİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN : ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MESLEK : MESLEK SEVİYESİ : MESLEK ELEMANI TANIMI Binalara ait yangın algılama ve ihbar sistemleri,

Detaylı

MİKROTEKNOLOJİ TEKNİSYENİ

MİKROTEKNOLOJİ TEKNİSYENİ TANIM Hassas makine ve ölçü aletlerini imal eden, bakım ve onarımını yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Ölçü aletlerinin montajını yapar, - Kalibirasyon (ayarlamasını) yapar,

Detaylı

İŞLETME MÜHENDİSİ TANIM GÖREVLER KULLANILAN ALET VE MALZEMELER MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İŞLETME MÜHENDİSİ TANIM GÖREVLER KULLANILAN ALET VE MALZEMELER MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İŞLETME MÜHENDİSİ TANIM Bir işletmenin, işletmecilik ve mühendislik anlayışına uygun biçimde yönetilmesini, üretimden satışa kadar olan sürecin denetlenmesini sağlayan, hem mühendislik, hem işletme yöneticiliği

Detaylı

AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ

AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ TANIM Ahşap veya ahşap kökenli malzemelerin, istenilen kalite standardında, belirlenen sürede, en düşük maliyetle üretilebilmesi için üretim sistemini tasarlayan, projelendiren, üretim sürecini denetleyen

Detaylı

: 1554 kişi ( tarihleri arasında) Taban ve Tavan Puanları : Taban Puan 175,556 Tavan Puan 283,916 ( ) :---

: 1554 kişi ( tarihleri arasında) Taban ve Tavan Puanları : Taban Puan 175,556 Tavan Puan 283,916 ( ) :--- İnşaat Teknolojisi Programı Kuruluş Yılı : 1976 Eğitime Başlama Yılı : 1976 Mezun Sayımız : 1554 kişi (2006-2017 tarihleri arasında) Yer : Burdur Eğitim Süresi : 2 Yıl Puan Türü : YGS-1 Kontenjan : 130

Detaylı

KONTROL VE OTOMASYON TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ (KONTROL SİSTEMLERİ TEKNİKERİ)

KONTROL VE OTOMASYON TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ (KONTROL SİSTEMLERİ TEKNİKERİ) (KONTROL SİSTEMLERİ TEKNİKERİ) TANIM Endüstride(Gıda, kimya, petro kimya elektronik vb) üretim hatlarında kullanılan makine ve motorlu araçların; hava, ısı ya da basıncı kontrol eden aletlerin bakımını

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak BİLGİ FORMU Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim

Detaylı

MADEN MÜHENDİSİ TANIM

MADEN MÜHENDİSİ TANIM TANIM Yeraltında ve yer üstünde bulunan her tür enerji, maden ve doğalgaz yatağının ekonomik bir biçimde işletilmeye elverişli olup olmadığına karar veren, madenlerin işletilmesi için gerekli tesisleri

Detaylı

DİYALİZ TEKNİKERİ A- GÖREVLER

DİYALİZ TEKNİKERİ A- GÖREVLER TANIM Diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda, hastanın diyaliz makinesine alınması, takibi ve tedavisi, diyaliz işlemlerinin sonlandırılması işlemlerini gerçekleştiren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZ ARAÇLARI YAPIMI ALANI ANKARA 2007 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ -8 DENİZ ARAÇLARI YAPIMI Bu öğrenme faaliyeti

Detaylı

UÇAK MÜHENDİSİ TANIM A- GÖREVLER

UÇAK MÜHENDİSİ TANIM A- GÖREVLER TANIM Uçak mühendisi, uçakların tasarlanması ve yapım projelerinin hazırlanması, üretilmesi, geliştirilmesi, bakım-onarımı ve işletilmesi konularında çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ

Detaylı

ELEKTRİK PROGRAMI. Genel Bilgi

ELEKTRİK PROGRAMI. Genel Bilgi ELEKTRİK PROGRAMI Genel Bilgi Üniversite Giriş Sınavı ndan yeterli puan alan veya sınavsız geçiş şartlarını sağlayan öğrenciler bölümün ön lisans programına başlamaya hak kazanırlar. Elektrik Programı;

Detaylı

HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ TEKNİKERİ

HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ TEKNİKERİ TANIM Kamu ve özel teşebbüslerindeki hidroelektrik santrallerinde ara insan gücü niteliğinde tekniker vasıfları ile teçhiz edilmiş elemandır. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Hidroelektrik

Detaylı

HABERLEŞME SİSTEMLERİ TEKNİSYENİ/TELEKOMÜNİKASYON TEKNİSYENİ

HABERLEŞME SİSTEMLERİ TEKNİSYENİ/TELEKOMÜNİKASYON TEKNİSYENİ TANIM Haberleşme sistemlerinin montaj, kontrol, bakım ve onarım işlemlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir A- GÖREVLER - Ölçüm ve hesaplama

Detaylı

METAL TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ENDÜSTRİYEL KALIPÇI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

METAL TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ENDÜSTRİYEL KALIPÇI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü METAL TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ENDÜSTRİYEL KALIPÇI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI Ankara, 2011 ÖN SÖZ Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektöründe; ehil olmayan kişiler tarafından yapılmakta

Detaylı

TANITIM KATALOĞU 2017

TANITIM KATALOĞU 2017 ISTANBUL ÜNIVERSITESI TEKNIK BILIMLER MESLEK YÜKSEKOKULU TANITIM KATALOĞU 2017 ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ BIYOMEDIKAL CIHAZ ELEKTRONIK HABERLEŞME ELEKTRONIK KONTROL VE OTOMASYON RADYO VE TELEVIZYON

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ISITMA VE SIHHİ TESİSAT MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ISITMA VE SIHHİ TESİSAT MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ISITMA VE SIHHİ TESİSAT MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA

Detaylı

SOĞUTMACI VE HAVALANDIRMACI (İKLİMLENDİRME)

SOĞUTMACI VE HAVALANDIRMACI (İKLİMLENDİRME) TANIM Çeşitli gıda ve sanayi ürünlerinin uygun ortamlarda özelliklerini yitirmeden saklanması amacıyla kullanılan soğutma sistemleri ile binalardaki ısıtma ve soğutma sistemlerinin üretim montaj, bakım

Detaylı

TORNACI TANIM A- GÖREVLER

TORNACI TANIM A- GÖREVLER TANIM Torna tezgahına bağlanan ve tezgahın ekseni etrafında dönen makine parçası üzerinde, bu eksene dik veya eğik olarak çeşitli metal ya da benzeri parçaları uygun görülen bir kesici yardımıyla işleyen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI Ankara, 2011 ÖN SÖZ Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektöründe; ehil olmayan kişiler tarafından yapılmakta

Detaylı

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ TANIM Gemi inşaatı mühendisi her türlü deniz taşıtının ve gemi makinesinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında mühendislik çalışmalarını yürüten kişidir.

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMI / MAKİNE RESSAMI

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMI / MAKİNE RESSAMI TANIM Yeni veya mevcut bir makinenin veya makine parçasının bilgisayar destekli katı modellemesini yapan montaj resmini ve detay resimlerini istenilen ölçekte ve belirlenmiş standartlara uygun olarak çizen

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK KUMANDA VE OTOMASYON TEKNİKLERİ GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK KUMANDA VE OTOMASYON TEKNİKLERİ GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK KUMANDA VE OTOMASYON TEKNİKLERİ GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013

Detaylı

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE KOMPRESÖRCÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE KOMPRESÖRCÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE KOMPRESÖRCÜ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE TAHLİSİYE VE GAZ ÖLÇÜM CİHAZLARI BAKIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE TAHLİSİYE VE GAZ ÖLÇÜM CİHAZLARI BAKIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE TAHLİSİYE VE GAZ ÖLÇÜM CİHAZLARI BAKIMCISI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

Detaylı

TIP ELEKTRONİĞİ TEKNİSYENİ

TIP ELEKTRONİĞİ TEKNİSYENİ TANIM Tıp alanındaki teşhis ve tedavi uygulamaları için kullanılan elektronik alet ve cihazların, kullanım, bakım ve onarımını sağlayan, ayrıca bu cihazların doğru olarak kurulması ve kullanılması için

Detaylı

KADASTRO TEKNİSYENİ TANIM

KADASTRO TEKNİSYENİ TANIM TANIM Taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleme, hukuki durumlarını tespit etme ve yapılan kadastroyu yenileme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir. A- GÖREVLER - Kadastro

Detaylı

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE BANT KONVEYÖR TAMİR VE BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE BANT KONVEYÖR TAMİR VE BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE BANT KONVEYÖR TAMİR VE BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ÇİMENTO MEKANİK BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ÇİMENTO MEKANİK BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İNŞAAT TEKNOLOJİSİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE ÇİMENTO MEKANİK BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

ÇEVRE HİZMETLERİ ELEMANI

ÇEVRE HİZMETLERİ ELEMANI TANIM Hava ve gürültü kirliliği ölçümü yaparak, geri dönüşümlü ve kazanımlı atıkların kontrolünü yapan kişidir. A-GÖREVLER - Hava, su ve toprak analizleri yapar, - Kirlilik düzeylerini belirler, - Kirlilik

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BİLGİSAYAR) ÖĞRETMENİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BİLGİSAYAR) ÖĞRETMENİ TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, bilgisayar ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER Bilgisayar ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların,

Detaylı

ALT YAPI ELEMANI TANIM

ALT YAPI ELEMANI TANIM TANIM Bina, köprü, baraj, yol, sulama kanalları, kanalizasyon vb. inşaatların, sağlam temellerle inşa edilmesi için, inşaat işçileri ve ustalarla birlikte çalışan, inşaat teknikeri ve inşaat mühendisi

Detaylı

PLASTİK KALIP TEKNİSYENİ

PLASTİK KALIP TEKNİSYENİ TANIM Plastik kalıplarının çizimlerini yaparak tasarımını ve üretimini gerçekleştirir. Gerekli şartlar sağlandığında atölyede kalıp üretimini yapan bilgisayarlı tezgâhlarda üretim programını hazırlayan

Detaylı

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ TANIM Klasik enerji kaynaklarına alternatif olarak sunulan; güneş, rüzgâr, jeotermal, dalga, gel-git ve akıntı ile hidrojenden enerji üretimi aşamasında her türlü donanım ve elektrik- elektronik tesislerin

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ C İLE MİKRODENETLEYİCİ PROGRAMLAMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ C İLE MİKRODENETLEYİCİ PROGRAMLAMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ C İLE MİKRODENETLEYİCİ PROGRAMLAMA GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA

Detaylı

ASANSÖR KURUCUSU VE BAKIMCISI/ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR BAKIM VE ONARIMCISI

ASANSÖR KURUCUSU VE BAKIMCISI/ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR BAKIM VE ONARIMCISI TANIM Fabrika, hastane, işyeri, apartman gibi çok katlı binalarda insan, hasta veya yük taşımak için hazırlanmış asansörleri projelere uygun olarak kuran ve bunların bakımını yapan kişidir. A- GÖREVLER

Detaylı

Tekeler Mah Karasu Cad no 31 Adapazarı SAKARYA Tel: Faks:

Tekeler Mah Karasu Cad no 31 Adapazarı SAKARYA Tel: Faks: Tekeler Mah Karasu Cad no 31 Adapazarı SAKARYA Tel: 264.274 4820 Faks: 264.2816270 www.sakaryafatihl.meb.k12.tr/ OKULUMUZ Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ailesi olarak; 9 idarecimiz, 153 öğretmenimiz,

Detaylı

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE YÜRÜYEN TAHKİMAT HİDROLİK BAKIMCILIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE YÜRÜYEN TAHKİMAT HİDROLİK BAKIMCILIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE YÜRÜYEN TAHKİMAT HİDROLİK BAKIMCILIĞI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013

Detaylı

DİYALİZ TEKNİKERİ KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN İZMİR A /I

DİYALİZ TEKNİKERİ KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN İZMİR A /I TANIM Diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda, hastanın diyaliz makinesine alınması, takibi ve tedavisi, diyaliz işlemlerinin sonlandırılması işlemlerini gerçekleştiren kişidir. A- GÖREVLER - Diyaliz

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI TANITIMI

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI TANITIMI ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI TANITIMI LOJİSTİK DALI Lojistik meslek dalı; ürün veya hizmetlerin hedef pazarlara, daha ekonomik ve hızlı bir şekilde ulaştırılmasını içermektedir. Lojistik; siparişlerin alımından

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KONTROL TEKNİSYENİ/ KONTROL VE ENSTRÜMANTASYON TEKNOLOJİSİ TEKNİSYENİ

ENDÜSTRİYEL KONTROL TEKNİSYENİ/ KONTROL VE ENSTRÜMANTASYON TEKNOLOJİSİ TEKNİSYENİ TANIM Endüstriyel üretimdeki işlemlerin kontrolü (mamulün üretim sürecinin ölçümü) amacıyla otomatik ve bilgisayarlı kontrol sistemlerini kullanan, bakımını yapan, bozulanları onaran ve çalışmalarını sağlayan

Detaylı

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ TANIM Atom çekirdeğinin çeşitli süreçler sonunda parçalanması ile ilgili enerjinin kontrollü ve güvenli bir şekilde elde edilmesi ve ilgili teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli tasarım, işletme ve

Detaylı

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE RAMBLE TAMİR BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE RAMBLE TAMİR BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MADENCİLİK VE MADEN ÇIKARMA TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE RAMBLE TAMİR BAKIMCI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ

Detaylı

BİYOKİMYA TEKNİKERİ A- GÖREVLER

BİYOKİMYA TEKNİKERİ A- GÖREVLER TANIM Sağlık ve endüstri kuruluşları ile tıbbi malzeme üreten şirketlerde laboratuar ortamı içinde, her türlü tekniği kullanarak maddelerin gerekli görülen çözümlemelerini (analizleri) yapan kişidir. A-

Detaylı

METALÜRJİ TEKNİSYENİ

METALÜRJİ TEKNİSYENİ TANIM Metalürji Teknisyeni, topraktan çıkarılan maden filizlerinin (cevherlerinin) işlenmesi, hammaddeye ve mamul maddeye dönüştürülmesi aşamalarında metalürji mühendisi ve teknikerine yardım eden kişidir.

Detaylı

BiliĢim Teknolojileri Alanı

BiliĢim Teknolojileri Alanı BiliĢim Teknolojileri Alanı A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞĠ Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Evren Ersoy KALYONCU Yüksekokul Müdürü

Yrd.Doç.Dr.Evren Ersoy KALYONCU Yüksekokul Müdürü ARSİN MESLEK YÜKSEKOKULU Arsin Meslek Yüksekokulu şehir merkezine, üniversitemiz Kanuni yerleşkesine ve Arsin Organize Sanayi Bölgesine yakınlığı ile oldukça avantajlı bir konumdadır. İş dünyasının ihtiyaç

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ULAŞTIRMA HİZMETLERİ TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLERDE LOJİSTİK ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ARAÇ BAKIM VE ONARIMI

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ARAÇ BAKIM VE ONARIMI ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ ARAÇ BAKIM VE ONARIMI Bu faaliyet sonucunda Araç Bakım Onarımı alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ İnsanoğlu yaratılışından beri yaşadığı

Detaylı

UÇAK MOTORLARI BAKIM-ONARIM TEKNİSYENİ

UÇAK MOTORLARI BAKIM-ONARIM TEKNİSYENİ TANIM Uçak mühendislerinin gözetimi ve denetimi altında uçak motorlarının ve diğer hava araçları motorlarının her türlü bakım ve onarımı, montaj ve servis işlerinin yapılması aşamalarında görev yapan kişidir.

Detaylı

ISITMA MESLEK RESİM. Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Isıtma Meslek Resim 1 40/32

ISITMA MESLEK RESİM. Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Isıtma Meslek Resim 1 40/32 ISITMA MESLEK RESİM Dersin Modülleri Süre Kazandırılan Yeterlikler Isıtma Meslek Resim 1 40/32 Isıtma tesisatında kullanılan sembolleri çizmek Isıtma Meslek Resim 2 40/32 Isıtma tesisatının çizimini yapmak

Detaylı

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU

ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU ERDEK KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI TANITIM KILAVUZU 2012-2013 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni Bölüm Şefi Zuhal ALTINTAŞ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ Bu faaliyet ile çocuk

Detaylı

MAKİNE YAĞLARI VE YAĞLAMA TEKNİKERİ

MAKİNE YAĞLARI VE YAĞLAMA TEKNİKERİ TANIM Her türlü makine ve motorun düzenli çalışmasının sağlanması ve yıpranmasının asgariye indirilebilmesi için gerekli olan yağlama işlemini ve yağlama sistemlerinin bakım ve onarımını yapan kişidir.

Detaylı

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ TANIM Petrol ve doğalgazın bulunması, çıkarılması, depolanması ve nakledilmesi ile uğraşan ve bu konuda araştırmalar yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Petrol ve doğalgazın

Detaylı