CRT cephesinde yeni bir şey var mı? 2014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CRT cephesinde yeni bir şey var mı? 2014"

Transkript

1 CRT cephesinde yeni bir şey var mı? 2014 Özgr Aslan DEÜ Tıp Fak. Kardiyoloji A.D

2 CRT cephesinde yeni bir şey var mı? 2014 En çok kim yararlanır? Kimin yararlanacağını önceden belirleyebilsek. ESC 2013 Cihazla Tedavi Kılavuzu Merak ettiklerimiz? EF dşmş ancak hiç yakınma yoksa.? EF dşmş ancak QRS genişlememişse.? EF çok azalmadan QRS genişlemişse.? Pil gereksinimi olan herkese CRT mi uygulasak? Yanıt vermeyenlere optimizasyon yapsak durum değişir mi?

3 Kalp Yetersizliğinde CRT ile amaçlanan... Mekanik atriyoventrikler senkronizasyonun sağlanması AV geçişteki mekanik gecikmenin dzeltilmesi Mitral regrjitasyonun azaltılması (LV lat. duvardan uyarıyla papiller kasın erken kasılması) Doluş zamanını uzatarak her iki ventrikln atriyumdan doluşunun iyileştirilmesi Ventrikler koordinasyon sağlanması Ventrikller arası iletim gecikmesinin dzeltilmesi Global kontraktilitenin artırılması Bölgesel duvar stresinin azaltılması

4 CRT - En çok kim yararlanır? Auricchio A, Prinzen FW. Non-responders to cardiac resynchronization therapy: the magnitude of the problem and the issues. Circ J. 2011;75:521e7.

5 CRT En çok kim yararlanır? Auricchio A, Prinzen FW. Non-responders to cardiac resynchronization therapy: the magnitude of the problem and the issues. Circ J. 2011;75:521e7.

6 CRT - En çok kim yararlanır?

7 CRT - En çok kim yararlanır? Kimin yararlanacağını önceden belirleyebilsek. «Responder» 1 yıllık izlem sonunda LVESV >= %17 azalma CRT-D olgularının %88 i CRT-D + LBBB olan olguların %91 i

8 CRT - En çok kim yararlanır? Kimin yararlanacağını önceden belirleyebilsek.

9 CRT - En çok kim yararlanır? Kimin yararlanacağını önceden belirleyebilsek. Kardiyak MR Dissenkroni için ölçt «displacement encoding with stimulated echoes (DENSE)» «circumferential uniformity ratio estimate [CURE]» Optimal LV lead yeri için CMR DENSE «late gadolinium enhancement» «electrical timing» QRS başından LV lead yerindeki EGM e kadar «Responder» tanımı LVESV de %15 azalma

10 CRT - En çok kim yararlanır? Kimin yararlanacağını önceden belirleyebilsek. Bilchick KC et al. Impact of Mechanical Activation, Scar, and Electrical Timing on Cardiac Resynchronization Therapy Response and Clinical Outcomes. J Am Coll Cardiol 2014;63:

11 CRT - En çok kim yararlanır? Kimin yararlanacağını önceden belirleyebilsek. Bilchick KC et al. Impact of Mechanical Activation, Scar, and Electrical Timing on Cardiac Resynchronization Therapy Response and Clinical Outcomes. J Am Coll Cardiol 2014;63:

12 CRT ESC 2013 Kılavuzu

13 CRT ESC 2013 Kılavuzu Atriyal Fibrilasyon

14 CRT ESC 2013 Kılavuzu

15 CRT ESC 2013 Kılavuzu

16 CRT - Merak ettiklerimiz? EF dşmş ancak QRS genişlememişse.? «Sist KY + QRS<130 ms» olanlarda CRT EKO nun rol? (RETHINQ)» Kçk çalışmalarda CRT ile «iyileşme» «Resynchronisation Therapy in Normal QRS Semptom, efor kapasitesi, «revers remodelling» Pik O2 tketimi yönnden bir fark yok! «Echocardiography Guided Cardiac Resynchronization Therapy (ECHO-CRT)» RKÇ Ölm ve KY için yatış Doku Doppler / «speckle tracking strain» görntleme

17 CRT - Merak ettiklerimiz? EF dşmş ancak QRS genişlememişse.?

18 CRT - Merak ettiklerimiz? EF dşmş ancak QRS genişlememişse.?

19 CRT - Merak ettiklerimiz? EF dşmş ancak QRS genişlememişse.?

20 CRT - Merak ettiklerimiz? EF dşmş ancak QRS genişlememişse.? «Sist KY + QRS<130 ms» olanlarda CRT KY ne bağlı mortaliteye etkisi yoktur! Hastaneye yatışlara etkisi yoktur! CRT-D ile daha yksek «tm nedenlere bağlı mortalite» söz konusudur!

21 CRT - Merak ettiklerimiz? EF dşmş ancak hiç yakınma yoksa.? Hafif KY (NYHA I) + QRS 150 ms? Sonlanım? LV sistolik fonksiyonları? LV «reverse remodelling»? MADIT-CRT ve REVERSE çalışmalarında çok kçk bir grup(%15 ve %18) Mortalite ve KY olaylarında azalma yok! REVERSE Avrupa kolunda KY klinik sonuçlarında kötleşme eğilimi! Yanıt???

22 CRT - Merak ettiklerimiz? EF çok azalmadan QRS genişlemişse.? EF % Geniş QRS ( 150 ms)? «KY olgularında QRS genişliği EF den bağımsız biçimde dissenkroni derecesini yansıtır» Am J Cardiol 2008;102:602 5) EF %35-50 arasında prevalans %55 EF %20-35 arasında prevalans %62 EF <%20 olanlarda prevalans %65 PROSPECT LVEF ve LVESV yararı EF < %35 olanlarla aynı RKÇ yok! (Chan CP et al. PROSPECT (Predictors of Response to CRT ) Study End points LVEF<35 (%) LVEF>35 (%) Improved Unchanged Worsened >15% decrease Unchanged >15% increase Clinical composite score response LVESV response All differences between LVEF groups NS LVESV=left ventricular end-systolic volume

23 CRT - Merak ettiklerimiz? Gasparini M, Galimberti P. Device Therapy in Heart Failure Has CRT Changed the Sickest Benefit the Most to the Healthiest Benefit the Most? * JACC 2013; 61: 945 7

24 CRT - Merak ettiklerimiz? Pil gereksinimi olan herkese CRT mi uygulasak?

25 CRT - Merak ettiklerimiz? Pil gereksinimi olan herkese CRT mi uygulasak? EF Normal + Bradikardi için Kalp Pili?? «RV apikal uyarıma bağlı LV sistolik dissenkroninin önlenmesi» AV blok nedeniyle pile bağımlı olgular «Pacing to Avoid Cardiac Enlargement» (PACE) RV apikal uyarımla EF de %7 azalma; sistol sonu volmde 8.1 ml artış 2 yılın sonunda EF dşş %9.9, volm artışı 13 ml EF de %5 dşme için 4 kat fazla risk!

26 CRT - Merak ettiklerimiz? Pil gereksinimi olan herkese CRT mi uygulasak? «Prevention of Heart Failure Events with Impedance Cardiography Testing (PREVENT-HF)» LV volmlerinde fark saptanmadı! «Efficacy of the Presence of Right Ventricular Apical Pacing Induced Ventricular Dyssynchrony as a Guiding Parameter for Biventricular Pacing in Patients with Bradycardia and Normal Ejection Fraction (ENHANCE)» «Biventricular Pacing for Atrioventricular Block to Prevent Cardiac Desynchronization (BIOSPACE)» Henz yanıt yok!!!

27 CRT cephesinde yeni bir şey var mı? 2014 EF dşmş ancak hiç yakınma yoksa.? LV performans ölçtlerinde iyileşme ICD takılmayacaksa mortalite azalması net değil? QRS > 150 ms ise belki! Yanıt henz yok! EF dşmş ancak QRS genişlememişse.? LVEF ve LVESV yararı EF < %35 olanlarla aynı Hastalığın ilerlemesinde azalma? (uzun dönemde, öz. İskemik olmayan olgularda belki) EF çok azalmadan QRS genişlemişse.? RKÇ gereksinimi var! Pil gereksinimi olan herkese CRT mi uygulasak? KY olanlarda evet! (BLOCK-HF) EF normal olanlarda henz değil! KY ne bağlı mortaliteye etkisi yok! Hastaneye yatışlara etkisi yok! CRT-D ile daha yksek «tm PROSPECT çalışması LV volmlerinde fark belirgin değil! / Hastaneye yatışlara etkisi yok (PACE ve PREVENT-HF) ENHANCE ve BIOSPACE ile belki yanıtlanacaktır?

28 CRT - Merak ettiklerimiz? Yanıt vermeyenlere optimizasyon yapsak durum değişir mi? KY de CRT sonrası «Sub-optimal yanıtın belirleyicileri

29 CRT - Merak ettiklerimiz? Yanıt vermeyenlere optimizasyon yapsak durum değişir mi?

30 CRT - Merak ettiklerimiz? Yanıt vermeyenlere optimizasyon yapsak durum değişir mi? Birincil sonlanım EF!

31 CRT - Merak ettiklerimiz? Yanıt vermeyenlere optimizasyon yapsak durum değişir mi?

32 CRT - Merak ettiklerimiz? Yanıt vermeyenlere optimizasyon yapsak durum değişir mi? Optimizasyonun EF zerine etkisi VV + AV optimizasyon ile!!

33 CRT - Merak ettiklerimiz? Yanıt vermeyenlere optimizasyon yapsak durum değişir mi? Optimizasyonun «6MWD» ve «yaşam kalitesi» zerine etkisi YOK!

34 CRT cephesinde yeni bir şey var mı? 2014 Yanıt vermeyenlere optimizasyon yapsak durum değişir mi? AV ve VV optimizasyonu birlikte yapılırsa «LV lead»i mid-bazal kesime yer değiştirilirse LV RV leadleri arası mmkn olan en uzak mesafede olursa. LV ye ek bir lead konulursa. belki!

35 Yu C-M, et al. Expanding the indications for cardiac resynchronisation therapy Heart March 2014 Vol 100 No 6 Shah RM et al. Cardiac-resynchronization therapyinpatientswith systolic heart failure andqrs interval 130ms: insights from ameta-analysis. Europace 2014 doi: /europace/euu214 Garikipati NV et al. Heart Failure/Transvenous Versus Epicardial Leads for CRT. Am J Cardiol 2014;113: Chinits JS et al. Cardiac Resynchronization Therapy: Who Benefits? Annals of Global Health 2014;80:61-68 Ge Y et al. A Metric for Evaluating the Cardiac Response to Resynchronization Therapy. Am J Cardiol 2014;113:1371e1377 Kosmala W et al. Meta-Analysis of Effects of Optimization of Cardiac Resynchronization Therapy on Left Ventricular Function, Exercise Capacity, and Quality of Life in Patients With Heart Failure. Am J Cardiol 2014;113:988e994 Bilchick KC et al. Impact of Mechanical Activation, Scar, and Electrical Timing on Cardiac Resynchronization Therapy Response and Clinical Outcomes. J Am Coll Cardiol 2014;63: Gasparini M, Galimberti P. Device Therapy in Heart Failure Has CRT Changed the Sickest Benefit the Most to the Healthiest Benefit the Most? * JACC 2013; 61:

36 Teşekkrler!...

KRT ye «süper-yanıtlı» olgular - Ne yapalım? Özgür Aslan DEÜ Tıp Fak. Kardiyoloji A.D

KRT ye «süper-yanıtlı» olgular - Ne yapalım? Özgür Aslan DEÜ Tıp Fak. Kardiyoloji A.D KRT ye «süper-yanıtlı» olgular - Ne yapalım? 2017 Özgür Aslan DEÜ Tıp Fak. Kardiyoloji A.D KRT ye «süper-yanıtlı» olgular- Ne yapalım? KRT den en çok kim yararlanıyor? KRT ye «YANIT» tanımları «Süper Yanıt»

Detaylı

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT)

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Dr. Sabri Demircan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD September 20, 2014 Kardiyoloji Semineri 2009 1 Kalp Yetersizliğinin Ciddiyeti Ölüm Nedenleri

Detaylı

Dr. Sabri DEMİRCAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Samsun

Dr. Sabri DEMİRCAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Samsun Dr. Sabri DEMİRCAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Samsun KRT, ventriküler dissenkroninin elektrokardiyografik kanıtlarının olduğu orta ve ciddi kalp yetersizliği olan hastalarda

Detaylı

Dr. Sabri DEMİRCAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Samsun

Dr. Sabri DEMİRCAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Samsun Dr. Sabri DEMİRCAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı, Samsun Sinus nod AV nod İleti bloğu Stimulasyon tedavisi Intraventriküler aktivasyon Atriyo-ventriküler aktivasyonun organizasyonu

Detaylı

Dr. İlyas ATAR Güven Hastanesi, Ankara

Dr. İlyas ATAR Güven Hastanesi, Ankara Dr. İlyas ATAR Güven Hastanesi, Ankara Class I ICD therapy is recommended for primary prevention of SCD to reduce total mortality in selected patients with nonischemic DCM or ischemic heart SCD disease

Detaylı

KARDİYAK SENKRONİZASYON TEDAVİSİ ve EKOKARDİYOGRAFİ. Ergün Topal 1, Jülide Yağmur 2, Ertan Yetkin 3

KARDİYAK SENKRONİZASYON TEDAVİSİ ve EKOKARDİYOGRAFİ. Ergün Topal 1, Jülide Yağmur 2, Ertan Yetkin 3 KALP YETERSİZLİĞİNDE KARDİYAK SENKRONİZASYON TEDAVİSİ ve EKOKARDİYOGRAFİ Ergün Topal 1, Jülide Yağmur 2, Ertan Yetkin 3 Özet Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (KRT, veya biventriküler pacing), dilate

Detaylı

AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi

AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi AF ve kalp yetmezliğinde ablasyon mu, konvansiyonel tedavi mi? Prof. Dr. Fethi KILIÇASLAN Medipol Üniversitesi Pulmoner ven izolasyonu Pulmoner ven izolasyonu AF ablasyonunun temel taşıdır. Hedef PV ile

Detaylı

Sol Atriyum Anatomisi ve Ekokardiyografik Değerlendirmesi. Dr. Cihangir Kaymaz Koşuyolu YIEAH Kardiyoloji Kliniği

Sol Atriyum Anatomisi ve Ekokardiyografik Değerlendirmesi. Dr. Cihangir Kaymaz Koşuyolu YIEAH Kardiyoloji Kliniği Sol Atriyum Anatomisi ve Ekokardiyografik Değerlendirmesi Dr. Cihangir Kaymaz Koşuyolu YIEAH Kardiyoloji Kliniği Sol Atriyum Segmenter Morfoloji Hunter R, et al. Circ Arrhythm Electrophysiol 2011;4:622-9.

Detaylı

Kalp yetersizliğinde cihaz tedavisi hakkındaki ESC kılavuzlarının 2010 Odaklı Güncellemesi

Kalp yetersizliğinde cihaz tedavisi hakkındaki ESC kılavuzlarının 2010 Odaklı Güncellemesi ESC KILAVUZU Kalp yetersizliğinde cihaz tedavisi hakkındaki ESC kılavuzlarının 2010 Odaklı Güncellemesi Akut ve kronik kalp yetersizliğinin tanısı ve tedavisi ile ilgili 2008 ESC kılavuzlarının ve kardiyak

Detaylı

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavi Endikasyonları Konusunda Son Kılavuzların Önerileri

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavi Endikasyonları Konusunda Son Kılavuzların Önerileri Kardiyak Resenkronizasyon Tedavi Endikasyonları Konusunda Son Kılavuzların Önerileri Dr. Özlem ÖZCAN ÇELEBİ, Dr. Erdem DİKER Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Ankara, Türkiye

Detaylı

Kalp Yetmezlikli Hastalarda Klasik Endikasyonlar Dışındaki Farklı Gruplarda Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisinin Yeri

Kalp Yetmezlikli Hastalarda Klasik Endikasyonlar Dışındaki Farklı Gruplarda Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisinin Yeri Kalp Yetmezlikli Hastalarda Klasik Endikasyonlar Dışındaki Farklı Gruplarda Kardiyak Resenkronizasyon Dr. Remzi KARAOĞUZ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara, Türkiye ÖZET

Detaylı

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi Uygulanan Kalp Yetmezliği Hastalarında Tedaviye Yanıtın Ekokardiyografi Parametreleri ile Değerlendirilmesi

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi Uygulanan Kalp Yetmezliği Hastalarında Tedaviye Yanıtın Ekokardiyografi Parametreleri ile Değerlendirilmesi Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi Uygulanan Kalp Yetmezliği Hastalarında Tedaviye Yanıtın Ekokardiyografi Parametreleri ile Değerlendirilmesi Dr. Hakan AKSOY, Prof.Dr. Kudret AYTEMİR, Dr. Sercan OKUTUCU,

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. Kardiyoloji Anabilim Dalı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. Kardiyoloji Anabilim Dalı 1993 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Kardiyoloji Anabilim Dalı KARDİYAK RESENKRONİZASYON TEDAVİSİ UYGULANAN HASTALARIN PİL OPTİMİZASYONUNDA İNVAZİF YÖNTEM VE EKOKARDİYOGRAFİK YÖNTEMİN KARŞILAŞTIRILMASI

Detaylı

Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu

Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu İSKEMİK FONKSİYONEL MİTRAL YETERSİZLİĞİ Mitral kapağa girişim için sınırı nasıl çizelim? Dr Alpay Sezer 18 Şubat 2017 İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu İskemik Mitral Yetersizliği (İMY) Kordal gerilme

Detaylı

Akut Romatizmal Ateşli Çocuklarda Atriyal ve Ventriküler Sistolik Dissenkroninin Araştırılması

Akut Romatizmal Ateşli Çocuklarda Atriyal ve Ventriküler Sistolik Dissenkroninin Araştırılması Klinik Araştırma MN Kardiyoloji 21/2014 Akut Romatizmal Ateşli Çocuklarda Atriyal ve Ventriküler Sistolik Dissenkroninin Araştırılması Uzm.Dr. Murat ÇİFTEL*, Uzm.Dr. Osman YILMAZ*, Uzm.Dr. Özlem TURAN*,

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? ATRİYAL FİBRİLASYON ABLASYONU KİMLERE, NE ZAMAN YAPILMALIDIR? Dr. Serkan Topaloğlu 3. Atriyal Fibrilasayon Zirvesi 2014 Hız ve Ritm Kontrolü Hastanın tercihi Semptomatik durum (EHRA skoru) AF nin süresi

Detaylı

Koroner Ven Darlığı Olan Hastaya Sol Ventrikül Elektrodu Yerleştirilmesi

Koroner Ven Darlığı Olan Hastaya Sol Ventrikül Elektrodu Yerleştirilmesi Koroner Ven Darlığı Olan Hastaya Sol Ventrikül Elektrodu Yerleştirilmesi Dr. Hikmet YORGUN, Dr. Hamza SUNMAN, Dr. Kudret AYTEMİR, Dr. Ali OTO Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim

Detaylı

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. ACİL TIPTA EKO Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Kardiak Ultrasonografi Hangi durumlarda? Cihaz ve problar Yönler ve normal görüntüler Çeşitli patolojiler Hangi durumda EKO

Detaylı

Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Aritmini başlamasını veya devamını sağlayan lokalize kardiyak dokunun tahrip edilmesi Odak İleti yolları Anatomik substrat Direk

Detaylı

GELECEKTEN HABERLER-2

GELECEKTEN HABERLER-2 GELECEKTEN HABERLER-2 Değerli meslektaşlarımız; Hepimizin bildiği üzere kardiyoloji kendi dinamizmi ve sürekliliği olan gelişmelere ve yeniliklere oldukça açık bir tıp alanıdır. Bu bağlamda kardiyolojiye

Detaylı

DDD tipi kalıcı kalp pilli olgularda atriyumun elektriksel uyarılmasının sol ventrikül diyastolik fonksiyonu ve BNP seviyeleri üzerine etkisi

DDD tipi kalıcı kalp pilli olgularda atriyumun elektriksel uyarılmasının sol ventrikül diyastolik fonksiyonu ve BNP seviyeleri üzerine etkisi Özgün Araşt rma Original Investigation 323 DDD tipi kalıcı kalp pilli olgularda atriyumun elektriksel uyarılmasının sol ventrikül diyastolik fonksiyonu ve BNP seviyeleri üzerine etkisi The effect of atrial

Detaylı

Her kronik tam tıkalı lezyon açılmalı mı? Prof. Dr. Murat ÇAYLI Özel Adana Medline Hastanesi

Her kronik tam tıkalı lezyon açılmalı mı? Prof. Dr. Murat ÇAYLI Özel Adana Medline Hastanesi Her kronik tam tıkalı lezyon açılmalı mı? Prof. Dr. Murat ÇAYLI Özel Adana Medline Hastanesi Tanım Anjiyografik veya klinik olarak bir oklüzyonun süresinin 3 ay olmasıdır. Kesin (anjiyografik ispat): 3

Detaylı

Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Sonrası Antikoagülasyon. Dr.Ata KIRILMAZ

Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Sonrası Antikoagülasyon. Dr.Ata KIRILMAZ Atriyal Fibrilasyon Ablasyonu Sonrası Antikoagülasyon Dr.Ata KIRILMAZ Tromboemboli Riski AF ablasyonundan önce AF ablasyonu sırasında AF ablasyonu sonrası Erken dönemde işlemin etkileri Uzun dönemde AF

Detaylı

Asemptomatik kalp yetmezliði olgularýnda spironolaktonun sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarý üzerine etkisi

Asemptomatik kalp yetmezliði olgularýnda spironolaktonun sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarý üzerine etkisi Týp Araþtýrmalarý Dergisi 2006: 4 (3): 1-7 ARAÞTIRMA Asemptomatik kalp yetmezliði olgularýnda spironolaktonun sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarý üzerine etkisi Mehmet Kayrak, Kurtuluþ Özdemir, Nazif

Detaylı

AF KONUSUNDA BİZİM İÇİN ZOR KONULAR AF ABLASYONU ÖNCESI GÖRÜNTÜLEME VE FIBROZIS TESPIT TEKNIKLERI TÜRKIYE DE DURUM NE?

AF KONUSUNDA BİZİM İÇİN ZOR KONULAR AF ABLASYONU ÖNCESI GÖRÜNTÜLEME VE FIBROZIS TESPIT TEKNIKLERI TÜRKIYE DE DURUM NE? AF KONUSUNDA BİZİM İÇİN ZOR KONULAR AF ABLASYONU ÖNCESI GÖRÜNTÜLEME VE FIBROZIS TESPIT TEKNIKLERI TÜRKIYE DE DURUM NE? Dr. İlyas ATAR Güven Hastanesi Kardiyoloji Ankara AF ablasyonu görüntüleme Ekokardiyografi

Detaylı

Tam revaskülarizasyonda CABG standart tedavidir

Tam revaskülarizasyonda CABG standart tedavidir Tam revaskülarizasyonda CABG standart tedavidir Dr. Cem Alhan XVI. Ulusal Kongre, 19-22 Mayıs, Eskişehir Changing patterns of initial treatment selection among medical therapy (MED, yellow line), percutaneous

Detaylı

Doğumsal kalp hastalığı ve PAH. Dr. Gülten TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Doğumsal kalp hastalığı ve PAH. Dr. Gülten TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Doğumsal kalp hastalığı ve PAH Dr. Gülten TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı 39 y kadın hasta Nefes darlığı, morarma ile başvurdu. 22 y iken (17 sene önce 1998) gebeliğin 3.

Detaylı

APAH: konjenital kalp hastalığı. Prof. Dr. Sanem Nalbantgil Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD 2015 ADHAD 2. PAH OKULU

APAH: konjenital kalp hastalığı. Prof. Dr. Sanem Nalbantgil Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD 2015 ADHAD 2. PAH OKULU APAH: konjenital kalp hastalığı Prof. Dr. Sanem Nalbantgil Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD 2015 ADHAD 2. PAH OKULU Klinik Sınıflama 2009 Eisenmenger Sendromu ve sistemik komplikasyonlar European

Detaylı

NON-İSKEMİK VT ABLASYONU. Dr. Bülent ÖZİN Başkent Üniversitesi, ANKARA

NON-İSKEMİK VT ABLASYONU. Dr. Bülent ÖZİN Başkent Üniversitesi, ANKARA NON-İSKEMİK VT ABLASYONU Dr. Bülent ÖZİN Başkent Üniversitesi, ANKARA Non İskemik kardiyomiyopatili hastalarda VT Non iskemik kardiyomiyopati ciddi koroner, valvüler ya da konjenital kalp hastalıkları

Detaylı

Prof. Dr. Azem AKILLI EÜTF Kardiyoloji İzmir

Prof. Dr. Azem AKILLI EÜTF Kardiyoloji İzmir Kalp yetersizliğine ine sahip yaşlılarda larda Nebivolol ü ün KARDİYAK SONUÇLARA (outcomes)) ve rehospitalizasyon üzerindeki etkileri Prof. Dr. Azem AKILLI EÜTF Kardiyoloji İzmir Hipertansiyonla Mücadele

Detaylı

Kalp yetersizliği olan hastalarda fonksiyonel kapasitenin değerlendirilmesinde doku Doppler ekokardiyografinin rolü

Kalp yetersizliği olan hastalarda fonksiyonel kapasitenin değerlendirilmesinde doku Doppler ekokardiyografinin rolü Türk Kardiyol Dern Arş - Arch Turk Soc Cardiol 2008;36(3):143-149 143 Kalp yetersizliği olan hastalarda fonksiyonel kapasitenin değerlendirilmesinde doku Doppler ekokardiyografinin rolü The role of tissue

Detaylı

YAŞLILARDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM VE HASTALIKLARI

YAŞLILARDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM VE HASTALIKLARI YAŞLILARDA KARDİYOVASKÜLER SİSTEM VE HASTALIKLARI Dr. Sabri DEMIRCAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD Slide 1 Slide 2 Yaş ve cinsiyete göre iskemik kalp hastalığı için hospitalizasyon

Detaylı

Kalıcı Kalp Pili Olan Çocuklarda B-Tipi Natriüretik Peptit Düzeylerinin Uzun Süreli İzlemi

Kalıcı Kalp Pili Olan Çocuklarda B-Tipi Natriüretik Peptit Düzeylerinin Uzun Süreli İzlemi Kalıcı Kalp Pili Olan Çocuklarda B-Tipi Natriüretik Peptit Düzeylerinin Uzun Süreli İzlemi Dr. Ghaniya DAAR, Doç.Dr. Tevfik KARAGÖZ, Prof.Dr. Alpay ÇELİKER, Prof.Dr. Sema ÖZER, Prof.Dr. Dursun ALEHAN,

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı

KRONİK ve AKUT KALP YETERSİZLİĞİ (ESC-HFA) KILAVUZU-2016: Genel Bakış ve Önceki Yıl Kılavuzlarla Karşılaştırması

KRONİK ve AKUT KALP YETERSİZLİĞİ (ESC-HFA) KILAVUZU-2016: Genel Bakış ve Önceki Yıl Kılavuzlarla Karşılaştırması KRONİK ve AKUT KALP YETERSİZLİĞİ (ESC-HFA) KILAVUZU-2016: Genel Bakış ve Önceki Yıl Kılavuzlarla Karşılaştırması Prof. Dr. Mehdi Zoghi Ege Üniversitesi, Kardiyoloji AD Dünya Kalp Yetersizliği Derneği Başkan

Detaylı

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ Sabahattin Umman İTF Kardiyoloji Anabilim Dalı 1 /18 Akut Koroner Sendromlar Önemleri Miyokart Hasarı Fonksiyon kaybı, Patolojik Fonksiyon

Detaylı

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp yetmezliği Ventrikülün dolumunu veya kanı pompalamasını önleyen yapısal veya işlevsel herhangi bir kalp bozukluğu nedeniyle oluşan karmaşık

Detaylı

Atriyal Fibrilasyonda Genel Tedavi Yaklaş mlar. Dr.Ömer Akyürek AÜTF Kardiyoloji Blm

Atriyal Fibrilasyonda Genel Tedavi Yaklaş mlar. Dr.Ömer Akyürek AÜTF Kardiyoloji Blm Atriyal Fibrilasyonda Genel Tedavi Yaklaş mlar Dr.Ömer Akyürek AÜTF Kardiyoloji Blm Sorun Şampiyon aritmi: (insidans: 80 yaş) %2) Bir kısım hastada ciddi semptom, hayat kalitesinde ve fonksiyonel

Detaylı

Atrial Fibrilasyon Tedavisinde Yeni Bir İlaç: Vernakalant (RSD1235)

Atrial Fibrilasyon Tedavisinde Yeni Bir İlaç: Vernakalant (RSD1235) Atrial Fibrilasyon Tedavisinde Yeni Bir İlaç: Vernakalant (RSD1235) Aminocyclohexyl ether Dr. Armağan Altun Başkent Üniversitesi, İstanbul Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Vernakalant Antiaritmik ilaçlar yeni

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : r_

ÖZGEÇMİŞ. : r_ 1. Adı Soyadı : Can Ramazan Öncel ÖZGEÇMİŞ Mail : r_ oncel@hotmail.com 2. Doğum Tarihi : 10.05.1983 3. Unvanı : 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Yüksek Lisans Doktora Tıp Kardiyoloji

Detaylı

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D Bradikardi Bradiaritmiler Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D. 26.10.2010 Kalp hızı < 60 atım/dakika Semptomatikse hız genellikle 50 nin altında Bazı kişilerde fizyolojik kalp hızı bu seviyelerde olabilir 1 2

Detaylı

Son Kılavuzlar Işığında Korunmuş Ejeksiyon Fraksiyonlu Kalp Yetersizliği

Son Kılavuzlar Işığında Korunmuş Ejeksiyon Fraksiyonlu Kalp Yetersizliği DERLEME Son Kılavuzlar Işığında Korunmuş Ejeksiyon Fraksiyonlu Kalp Yetersizliği In the Light of Recent Guides Heart Failure Preserved Ejection Fraction Dr. Samim Emet 1, Uzm. Dr. Ali Elitok 1, Uzm. Dr.

Detaylı

Sporcu Kalbine Yaklaşım: Ani Ölüm Riskinin Değerlendirilmesi

Sporcu Kalbine Yaklaşım: Ani Ölüm Riskinin Değerlendirilmesi İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu 17-18 Şubat 2017; İstanbul Sporcu Kalbine Yaklaşım: Ani Ölüm Riskinin Değerlendirilmesi Dr. Ahmet Kaya Bilge İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı # deaths/year

Detaylı

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU?

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? TABİ Kİ HAYIR, HER HASTAYA VERMELİYİZ DR. SABRİ DEMİ RCAN Beta Blokerler Adrenerjik reseptörler katekolaminler tarafından stimüle edilen G-protein

Detaylı

ATRİAL FİBRİLASYONUN DOĞAL SEYRİ ve PRONOZ. Dr. Ahmet Vural Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Aritmi-Elektrofizyoloji

ATRİAL FİBRİLASYONUN DOĞAL SEYRİ ve PRONOZ. Dr. Ahmet Vural Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Aritmi-Elektrofizyoloji ATRİAL FİBRİLASYONUN DOĞAL SEYRİ ve PRONOZ Dr. Ahmet Vural Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Aritmi-Elektrofizyoloji Atriyal Fibrilasyon (AF) Tanım Etkili ve koordineli atriyal kasılma

Detaylı

Ventriküler takikardi EKG si. Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014

Ventriküler takikardi EKG si. Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014 Ventriküler takikardi EKG si Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014 Özet Tanım Ayırıcı tanı EKG kriterleri Spesifik VT türleri Geniş

Detaylı

Stabil koroner arter hastalığında doğrular ve yanlışlar:

Stabil koroner arter hastalığında doğrular ve yanlışlar: Stabil koroner arter hastalığında doğrular ve yanlışlar: Hangi asemptomatik hastaya revaskülarizasyon? Prof. Dr. Sabri Demircan İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Koroner arter hastalığında

Detaylı

Sol Kalp Kaynaklı Pulmoner Hipertansiyon Epidemiyolojisi

Sol Kalp Kaynaklı Pulmoner Hipertansiyon Epidemiyolojisi Sol Kalp Kaynaklı Pulmoner Hipertansiyon Epidemiyolojisi Dr. İbrahim BAŞARICI Akdeniz Üniversitesi, Antalya 1. Ulusal ADHAD Kongresi, Pulmoner Hipertansiyon 2016 PAH spesifik Rx < %5 % 10 < %5 %5 % 80

Detaylı

Mitral yetersizliğinin değerlendirilmesi The evaluation of mitral regurgitation

Mitral yetersizliğinin değerlendirilmesi The evaluation of mitral regurgitation 518 Türk Kardiyol Dern Arş - Arch Turk Soc Cardiol 2011;39(6):518-522 doi: 10.5543/tkda.2011.01762 Nasıl yapalım? / Suggestions on how to do (Ekokardiyografi / Echocardiography) Mitral yetersizliğinin

Detaylı

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Dr. İlknur CAN Meram Tıp Fakültesi, KONYA 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi Sık VES tanımı >30/saat.Lown B, et al. Circulation 1971 >60/saat.Kennedy HL, et al. NEJM,

Detaylı

Geçici Pacemaker Takılan Hastada Twitching ve Twiddler Sendromu

Geçici Pacemaker Takılan Hastada Twitching ve Twiddler Sendromu OLGU SUNUMU CASE REPORT Geçici Pacemaker Takılan Hastada Twitching ve Twiddler Sendromu Twitching in Patient Temporary Pacemaker Implanted and Twiddler s Syndrome Fatma İltuş 1, Yasemin Tokem 1, Elif Ünsal

Detaylı

Olgu sunumu. Dr. Gülten AYDOĞDU TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Olgu sunumu. Dr. Gülten AYDOĞDU TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Olgu sunumu Dr. Gülten AYDOĞDU TAÇOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Ventriküler septal defekt İlk tanımlanma 1879 yılında En sık gözlenen doğumsal kalp anomalisi Embriyolojik

Detaylı

Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım. Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım. Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Akut Koroner Sendromlar ve Güncel Yaklaşım Yrd.Doç.Dr. Hasan Büyükaslan Harran üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Kılavuzlar 2011 Israrcı ST-segment yükselmesi belirtileri göstermeyen hastalarda

Detaylı

Ejeksiyon fraksiyonu korunmuş veya düşük kalp yetersizliği olgularında fazik sol atriyal işlevlerin değerlendirilmesi

Ejeksiyon fraksiyonu korunmuş veya düşük kalp yetersizliği olgularında fazik sol atriyal işlevlerin değerlendirilmesi 122 Türk Kardiyol Dern Arş - Arch Turk Soc Cardiol 2012;40(2):122-128 doi: 10.5543/tkda.2012.01802 Ejeksiyon fraksiyonu korunmuş veya düşük kalp yetersizliği olgularında fazik sol atriyal işlevlerin değerlendirilmesi

Detaylı

Dirençli Kalp Yetersizliği

Dirençli Kalp Yetersizliği 7. İstanbul Dahiliye Klinikleri Buluşması 17-19 Kasım 2017 Dirençli Kalp Yetersizliği Dr. Ahmet Kaya Bilge İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kalp Yetersizliği (KY) Tanımı: Kalbin metabolik

Detaylı

Düșük Ejeksiyon Fraksiyonlu Olguda Tașikardi Atakları: ICD İmplantasyonu mu, Ablasyon Uygulaması mı?

Düșük Ejeksiyon Fraksiyonlu Olguda Tașikardi Atakları: ICD İmplantasyonu mu, Ablasyon Uygulaması mı? Düșük Ejeksiyon Fraksiyonlu Olguda Tașikardi Atakları: ICD İmplantasyonu mu, Ablasyon Uygulaması mı? Dr. Sedat KÖSE*, Dr. Uygar Çağdaș YÜKSEL**, Dr. Bekim JATA* *Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kardiyoloji

Detaylı

Mezun Olduğu Okul 1992-1998 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Lisans 1998-2003 Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanlık DENEYİM

Mezun Olduğu Okul 1992-1998 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Lisans 1998-2003 Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanlık DENEYİM Prof.Dr. İlyas Atar EĞİTİM Mezun Olduğu Okul 1992-1998 Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Lisans 1998-2003 Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanlık DENEYİM 1998-2003 Arş. Gör. Başkent Üniversitesi

Detaylı

Elektrofizyoloji Laboratuvarında İndüklenen Dar ve Geniş QRS Kompleks Taşikardili Hasta: Tanınız nedir?

Elektrofizyoloji Laboratuvarında İndüklenen Dar ve Geniş QRS Kompleks Taşikardili Hasta: Tanınız nedir? Elektrofizyoloji Laboratuvarında İndüklenen Dar ve Geniş QRS Kompleks Taşikardili Hasta: Tanınız nedir? Dr. Sedat KÖSE*, Dr. Hasan KUTSİ KABUL*, Dr. İbrahim BAŞARICI** *GATA Kardiyoloji Anabilim Dalı,

Detaylı

VENTRİKÜLER TAŞİKARDİ ABLASYONU DİĞER YÖNTEMLER (Scar dechanneling, homojenizasyon vs.) Dr. Umuttan Doğan Akdeniz Üniversitesi

VENTRİKÜLER TAŞİKARDİ ABLASYONU DİĞER YÖNTEMLER (Scar dechanneling, homojenizasyon vs.) Dr. Umuttan Doğan Akdeniz Üniversitesi VENTRİKÜLER TAŞİKARDİ ABLASYONU DİĞER YÖNTEMLER (Scar dechanneling, homojenizasyon vs.) Dr. Umuttan Doğan Akdeniz Üniversitesi Konvansiyonel Yaklaşım Yeterli Değil Ø Ventriküler taşikardileri uyarmak zor

Detaylı

Akut Dekompanse Sistolik Kalp Yetersizliği Hastalarında BNP Değişimi ile Korele Ekokardiyografik Parametrelerin Araştırılması

Akut Dekompanse Sistolik Kalp Yetersizliği Hastalarında BNP Değişimi ile Korele Ekokardiyografik Parametrelerin Araştırılması Koşuyolu Heart Journal 2016;19(2):91-96 DOI: 10.5578/khj.20976 ORIGINAL INVESTIGATION 91 Akut Dekompanse Sistolik Kalp Yetersizliği Hastalarında BNP Değişimi ile Korele Ekokardiyografik Parametrelerin

Detaylı

Sağ Posteroseptal Yerleşimli Manifest Aksesuar Yol Ablasyonu Sonrası Gelişen Sol Dal Bloğu

Sağ Posteroseptal Yerleşimli Manifest Aksesuar Yol Ablasyonu Sonrası Gelişen Sol Dal Bloğu Sağ Posteroseptal Yerleşimli Manifest Aksesuar Yol Ablasyonu Sonrası Gelişen Sol Dal Bloğu Dr. Sedat KÖSE*, Dr. Nusret AÇIKGÖZ**, Dr. Hasan Kutsi KABUL* *GATA Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı,

Detaylı

KTO'da antiplatelet seçimi nasıl olmalı? DAPT süresi daha mı uzun olmalı? Prof.Dr.Oğuz Yavuzgil Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Abd, İzmir

KTO'da antiplatelet seçimi nasıl olmalı? DAPT süresi daha mı uzun olmalı? Prof.Dr.Oğuz Yavuzgil Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Abd, İzmir KTO'da antiplatelet seçimi nasıl olmalı? DAPT süresi daha mı uzun olmalı? Prof.Dr.Oğuz Yavuzgil Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Abd, İzmir DES implantasyonu sonrası DAPT süresi DES

Detaylı

Ventriküler tasiaritmilerin tedavisinde defibrilatörlerin önemi: Teknolojiden algoritma ve hayat kurtarmaya uzanan yolculuk

Ventriküler tasiaritmilerin tedavisinde defibrilatörlerin önemi: Teknolojiden algoritma ve hayat kurtarmaya uzanan yolculuk Ventriküler tasiaritmilerin tedavisinde defibrilatörlerin önemi: Teknolojiden algoritma ve hayat kurtarmaya uzanan yolculuk Dr. Sabri Demircan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD,

Detaylı

3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014- Antalya. Leadless Pacemaker. Enis Oğuz, LivHospital Ulus-İstanbul

3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014- Antalya. Leadless Pacemaker. Enis Oğuz, LivHospital Ulus-İstanbul 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014- Antalya Leadless Pacemaker Enis Oğuz, LivHospital Ulus-İstanbul Major complications: A, cohort 1; B, cohort 2. Poole J E et al. Circulation. 2010;122:1553-1561 Copyright

Detaylı

Avrupa Kardiyoloji Derne i nin 2007 kalıcı kalp pili ve kardiyak resenkronizasyon tedavisi kılavuzu ne yenilikler getirdi?

Avrupa Kardiyoloji Derne i nin 2007 kalıcı kalp pili ve kardiyak resenkronizasyon tedavisi kılavuzu ne yenilikler getirdi? Türk Kardiyol Dern Ar - Arch Turk Soc Cardiol 2008;36(1):1-6 1 Editöryal Yorum Avrupa Kardiyoloji Derne i nin 2007 kalıcı kalp pili ve kardiyak resenkronizasyon tedavisi kılavuzu ne yenilikler getirdi?

Detaylı

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT KAPAK HASTALIKLARI Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT STENOZU Valvular Subvalvular Supravalvular VALVULAR STENOZ Romatizmal AS Akut romatizmal

Detaylı

HİPERTROFİK KARDİYOMİYOPATİ

HİPERTROFİK KARDİYOMİYOPATİ ANİ ÖLÜMLE İLİŞKİLİ YAPISAL KALP HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE SON GELİŞMELER HİPERTROFİK KARDİYOMİYOPATİ Dr. Murat Sucu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD. Tanım Eko, MR veya CT ile Herhangi

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Prof. Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi Kardiyoloji Kliniği

T.C. Sağlık Bakanlığı Prof. Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi Kardiyoloji Kliniği T.C. Sağlık Bakanlığı Prof. Dr. Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi Kardiyoloji Kliniği KALP YETERSİZLİĞİ OLAN HASTALARDA SOL VENTRİKÜL İÇİ ASENKRONİNİN FONKSİYONEL MİTRAL YETERSİZLİĞİ

Detaylı

The effects of coronary artery disease severity on left atrial deformation parameters in patients with stable coronary artery disease

The effects of coronary artery disease severity on left atrial deformation parameters in patients with stable coronary artery disease Turk Kardiyol Dern Ars 2017;45(2):153-159 doi: 10.5543/tkda.2016.39038 153 KLİNİK ÇALIŞMA / ORIGINAL ARTICLE Kararlı anjina pektorisi olan hastalarda SYNTAX skoru ile hesaplanan koroner arter hastalığı

Detaylı

Kalp Yetersizliği Olan Hastaların Tedavisinde Kıvrım Diüretiklerinin Dozunu Belirleyen Faktörler

Kalp Yetersizliği Olan Hastaların Tedavisinde Kıvrım Diüretiklerinin Dozunu Belirleyen Faktörler Kalp Yetersizliği Olan Hastaların Tedavisinde Kıvrım Diüretiklerinin Dozunu Belirleyen Faktörler Deniz Kaya, Atike Gül, Damlasu Selcen Bağcaz, Ezgi Sümer, Mehmet Emre Peker, Ceren Yapar Danışman: Doç.

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON MEKANİZMALARI ve KLİNİK ÖZELLİKLERİ. Dr. Ayşen Ağaçdiken Ağır Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD

ATRİYAL FİBRİLASYON MEKANİZMALARI ve KLİNİK ÖZELLİKLERİ. Dr. Ayşen Ağaçdiken Ağır Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD ATRİYAL FİBRİLASYON MEKANİZMALARI ve KLİNİK ÖZELLİKLERİ Dr. Ayşen Ağaçdiken Ağır Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Paroksismal AF; 7 gün içinde spontan düzelen rekürren AF. Elektriksel

Detaylı

ST SEGMENT YÜKSELMELİ MİYOKART ENFARKTÜSÜ (STEMI)

ST SEGMENT YÜKSELMELİ MİYOKART ENFARKTÜSÜ (STEMI) ST SEGMENT YÜKSELMELİ MİYOKART ENFARKTÜSÜ (STEMI) ÖLÜMLERİN EN BAŞTA GELEN NEDENİ Doç. Dr. Ekrem Yeter Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2010, American Heart Association, www.heart.org,

Detaylı

karşıt görüş Atriyal fibrilasyonun doğal seyrini durdurmak için erken dönemde ablasyon gerekir

karşıt görüş Atriyal fibrilasyonun doğal seyrini durdurmak için erken dönemde ablasyon gerekir karşıt görüş Atriyal fibrilasyonun doğal seyrini durdurmak için erken dönemde ablasyon gerekir Özgür Aslan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.D. İzmir AF Zirvesi 2013, K.K.T.C AF için

Detaylı

Süt Çocukluğu Döneminde Asemptomatik AV Tam Blok

Süt Çocukluğu Döneminde Asemptomatik AV Tam Blok Süt Çocukluğu Döneminde Asemptomatik AV Tam Blok Dr. İlker ERTUĞRUL, Dr. Tevfik KARAGÖZ Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalı, Ankara ÖZET Pediatrik yaş grubunda AV tam

Detaylı

Koroner yavaş akımın zirve sistolik gerilim (strain) süresi ile ilişkisi

Koroner yavaş akımın zirve sistolik gerilim (strain) süresi ile ilişkisi Türk Kardiyol Dern Arş - Arch Turk Soc Cardiol 2011;39(1):29-34 29 Koroner yavaş akımın zirve sistolik gerilim (strain) süresi ile ilişkisi The association of coronary slow flow with time to peak systolic

Detaylı

Dr. Mehmet Yazıcı Meram Tıp Fakültesi/Kardiyoloji AF-Zirvesi/Kıbrıs-Mayıs-2013

Dr. Mehmet Yazıcı Meram Tıp Fakültesi/Kardiyoloji AF-Zirvesi/Kıbrıs-Mayıs-2013 Atriyal Fibrilasyonda İlaç Dışı Tedavi Yaklaşımı Dr. Mehmet Yazıcı Meram Tıp Fakültesi/Kardiyoloji AF-Zirvesi/Kıbrıs-Mayıs-2013 AF En önemli komplikasyon inme İskemik inmelerin %20 si AF ye bağlı AF inme

Detaylı

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU Şahin N, Göktaş B, Küçükyorgancı S, Kabukçu HK, Titiz TA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Antalya GİRİŞ Hem

Detaylı

Para-hisian Aksesuar Yollarda Ablasyon

Para-hisian Aksesuar Yollarda Ablasyon Para-hisian Aksesuar Yollarda Ablasyon (olgu temelli) Dr. Basri Amasyalı Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Aksesuar Yol Lokalizasyonları Para-Hisian aksesuar yollar: Aksesuar yolun atrial ve ventriküler

Detaylı

Atriyal Fibrilasyonda Genel Tedavi Yaklaşımları Hız Kontrolü ve Ritim Kontrolü

Atriyal Fibrilasyonda Genel Tedavi Yaklaşımları Hız Kontrolü ve Ritim Kontrolü Atriyal Fibrilasyonda Genel Tedavi Yaklaşımları Hız Kontrolü ve Ritim Kontrolü Dr. Fatma YİĞİT Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Bölümü 25 Mayıs 2013, KKTC Epidemiyoloji

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

Surgical RF Ablation of the Atria for Chronic Atrial Fibrillation Kronik Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Atriyumların Cerrahi RF Ablasyonu

Surgical RF Ablation of the Atria for Chronic Atrial Fibrillation Kronik Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Atriyumların Cerrahi RF Ablasyonu Surgical RF Ablation of the Atria for Chronic Atrial Fibrillation Kronik Atriyal Fibrilasyon Tedavisinde Atriyumların Cerrahi RF Ablasyonu Kıvanç Metin, Murat Çelik, Ömür Özmen, Öztekin Oto Ege Sağlık

Detaylı

Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı

Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı Kan Basıncında Yeni Kavramlar Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı Prof. Dr. Enver Atalar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Nabız Basıncı Nabız Basıncı: Sistolik

Detaylı

Atriyal Aritmileri Önlemede Koruyucu Atriyal Pacing Algoritmaları

Atriyal Aritmileri Önlemede Koruyucu Atriyal Pacing Algoritmaları Atriyal Aritmileri Önlemede Koruyucu Atriyal Pacing Algoritmaları Dr. Sercan OKUTUCU, Dr. Banu EVRANOS, Dr. Kudret AYTEMİR, Dr. Ali OTO Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı,

Detaylı

TEMEL EKG. Prof.Dr.Hakan KültK. Kardiyoloji Anabilim Dalı

TEMEL EKG. Prof.Dr.Hakan KültK. Kardiyoloji Anabilim Dalı TEMEL EKG Prof.Dr.Hakan KültK ltürsay Ege Üniversitesi, Tıp T p Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı EKG Elektro Kardiyo Gram: Kalp atımları sırasında oluşan elektriksel değişikliklerin vücut yüzeyine konan

Detaylı

ASEMPTOMATİK PREEKSİTASYON VARLIĞINDA NE YAPALIM? Prof. Dr. Tevfik KARAGÖZ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

ASEMPTOMATİK PREEKSİTASYON VARLIĞINDA NE YAPALIM? Prof. Dr. Tevfik KARAGÖZ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ASEMPTOMATİK PREEKSİTASYON VARLIĞINDA NE YAPALIM? Prof. Dr. Tevfik KARAGÖZ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Asemptomatik WPW İzole ventriküler preeksitasyon: Anormal EKG paterni, Semptomsuzluk, ECGpedia.org WPW

Detaylı

Atriyal fibrilasyonda inflamasyon ve fibrosis

Atriyal fibrilasyonda inflamasyon ve fibrosis Atriyal fibrilasyonda inflamasyon ve fibrosis Özgür Aslan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fak Kardiyoloji A.D, İzmir AF zirvesi 2014, Mayıs,Antalya Atriyal fibrilasyonda inflamasyon ve fibrosis AF nin nedeni

Detaylı

KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ;

KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ; YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ; Türk Toraks Derneği 13. Yılık Kongresi İstanbul Prof. Dr. Ali Serdar Fak Marmara Üniversitesi Hastanesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Ünitesi Mayıs 2010

Detaylı

Üç Boyutlu Ekokardiyografi

Üç Boyutlu Ekokardiyografi Derleme MN Kardiyoloji 21/2014 Üç Boyutlu Ekokardiyografi Uzm.Dr. Demet Menekşe GEREDE, Prof.Dr. Çetin EROL Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara Özet Üç boyutlu ekokardiyografi

Detaylı

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler Bradiaritmiler Bradisritmiler Dr. Ali Vefa SAYRAÇ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 20/10/2009 Sinüs bradikardisi Birinci derece AV blok (20msn den uzun PR) İkinci derece AV blok

Detaylı

Esra BAYSAL Marka Müdürü

Esra BAYSAL Marka Müdürü Esra BAYSAL Marka Müdürü Galectin-3 Nedir? VIDAS Galectin-3 Kronik Kalp Yetmezliği Hastalarının prognoz ve mortalite risk belirlenmesinde yardımcıdır 2 Kalp Yetmezliği Tedavisi Tanı ve tedavi için uluslararası

Detaylı

Dr. İlyas ATAR Güven Hastanesi, Ankara , Antalya

Dr. İlyas ATAR Güven Hastanesi, Ankara , Antalya Dr. İlyas ATAR Güven Hastanesi, Ankara 13.02.2015, Antalya Ani Kardiyak ölüm (AKÖ) Dünya Amerika Avrupa İnsidans vaka/yıl 3,000,000 1 450,000 2 400,000 3 Yaşam

Detaylı

İskemik Fonksiyonel Mitral Yetersizliğinde Revaskülarizasyonun Rolü. Doç.Dr.M.Yunus Emiroğlu

İskemik Fonksiyonel Mitral Yetersizliğinde Revaskülarizasyonun Rolü. Doç.Dr.M.Yunus Emiroğlu İskemik Fonksiyonel Mitral Yetersizliğinde Revaskülarizasyonun Rolü Doç.Dr.M.Yunus Emiroğlu Sekonder İskemik Mitral Yetersizliği Tanım: Kronik myokard iskemisi/nekrozu nedeniyle mitral kapak kompleksinin

Detaylı

Atriyal fibrilasyonda inflamasyon ve fibrosis

Atriyal fibrilasyonda inflamasyon ve fibrosis Atriyal fibrilasyonda inflamasyon ve fibrosis Özgür Aslan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fak Kardiyoloji A.D, İzmir AF zirvesi 2014, Mayıs,Antalya Atriyal fibrilasyonda inflamasyon ve fibrosis AF nin nedeni

Detaylı

Subkutan ICD: Hangi Hastalarda Kullanılmalı? Doç Dr Alper Kepez Marmara Üniversitesi EAH, Kardiyoloji Kliniği

Subkutan ICD: Hangi Hastalarda Kullanılmalı? Doç Dr Alper Kepez Marmara Üniversitesi EAH, Kardiyoloji Kliniği Subkutan ICD: Hangi Hastalarda Kullanılmalı? Doç Dr Alper Kepez Marmara Üniversitesi EAH, Kardiyoloji Kliniği İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu, 17-18 Şubat 2017 TRANSVENÖZ ICD İlk insan implantı 1980

Detaylı

Çocuklarda İdiopatik Sol Ventrikül Taşikardisi

Çocuklarda İdiopatik Sol Ventrikül Taşikardisi Çocuklarda İdiopatik Sol Ventrikül Taşikardisi Dr. Mehmet KARACAN, Dr. Tevfik KARAGÖZ, Dr. Murat ŞAHİN, Dr. Sema ÖZER, Dr. Alpay ÇELİKER Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ EGİTİM İŞDENEYİMİ MESLEKİ ÜYELİKLER. Uzm. Dr. Özgür Kaplan Doğum yeri: Elazığ Doğum tarihi: 9 Haziran 1978 E-mail: drozgurkaplan@yahoo.

ÖZGEÇMİŞ EGİTİM İŞDENEYİMİ MESLEKİ ÜYELİKLER. Uzm. Dr. Özgür Kaplan Doğum yeri: Elazığ Doğum tarihi: 9 Haziran 1978 E-mail: drozgurkaplan@yahoo. ÖZGEÇMİŞ Uzm. Dr. Özgür Kaplan Doğum yeri: Elazığ Doğum tarihi: 9 Haziran 1978 E-mail: drozgurkaplan@yahoo.com EGİTİM 1989-1996: Elazığ Anadolu Lisesi 1996-2002: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 2004-2009:

Detaylı

AF TEDAVİSİNDE ABLASYON ÜLKEMİZDEKİ SORUNLAR NELER? Prof.Dr.Ahmet Duran Demir

AF TEDAVİSİNDE ABLASYON ÜLKEMİZDEKİ SORUNLAR NELER? Prof.Dr.Ahmet Duran Demir AF TEDAVİSİNDE ABLASYON ÜLKEMİZDEKİ SORUNLAR NELER? Prof.Dr.Ahmet Duran Demir AF kadınlarda 2, erkeklerde 1.5 kat bütün nedenlere bağlı mortalitede artışa sebep olmaktadır(1) (1) 2016 ESC AF guideline

Detaylı

ACE İnhibitörleri ve Yeni Çalışmalar: Mİ ve Kalp Yetersizliğinde Ne Değişti?

ACE İnhibitörleri ve Yeni Çalışmalar: Mİ ve Kalp Yetersizliğinde Ne Değişti? ACE İnhibitörleri ve Yeni Çalışmalar: Mİ ve Kalp Yetersizliğinde Ne Değişti? Prof. Dr. Barış İlerigelen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Kardiyovasküler Korunmada

Detaylı

Göğüs Hastalıklarında Temel EKO

Göğüs Hastalıklarında Temel EKO Göğüs Hastalıklarında Temel EKO Doç Dr Zuhal Karakurt Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Uzmanı Süreyyapaşa EAH, 14 Ocak 2016 YBU de EKO Kursu, Eylül 2007, Brüksel TTD 2. EKO Kursu, 2015 İstanbul Göğüs

Detaylı

Sağ ve Sol Dal Bloklu Olgularda Transtorasik Ekokardiyografi ve Holter EKG (RITM)

Sağ ve Sol Dal Bloklu Olgularda Transtorasik Ekokardiyografi ve Holter EKG (RITM) İstanbul Tıp Dergisi 2005:4;19-23 Sağ ve Sol Dal Bloklu Olgularda Transtorasik Ekokardiyografi ve Holter EKG (RITM) Sonuçlarının Karşılaştırılması Dr. Serkan BAKIRDÖGEN (1), Dr. Fatma ALİBAZ ÖNER (2),

Detaylı