Komisyon ÖABT PDR ÖĞRETMENLİĞİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 5 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Komisyon ÖABT PDR ÖĞRETMENLİĞİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 5 DENEME ISBN 978-605-318-237-5. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir."

Transkript

1 ÖABT 2015 Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ÖABT PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK 5 DENEME Tamamı Çözümlü

2 Komisyon ÖABT PDR ÖĞRETMENLİĞİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 5 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan. Hizm. Tic. Ltd. Şti.ne aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan kitabın tümü ya da bölümleri, kapak tasarımı; mekanik, elektronik, fotokopi, manyetik, kayıt ya da başka yöntemlerle çoğaltılamaz, basılamaz, dağıtılamaz. Bu kitap T.C. Kültür Bakanlığı bandrolü ile satılmaktadır. Okuyucularımızın bandrolü olmayan kitaplar hakkında yayınevimize bilgi vermesini ve bandrolsüz yayınları satın almamasını diliyoruz. 1. Baskı: Haziran 2015, Ankara Proje-Yayın Yönetmeni: Demet Tamer Dizgi-Grafik Tasarım: Ayşe Nur Kutlu Kapak Tasarımı: Gürsel Avcı Sonçağ Yayıncılık Matbaacılık Reklam San Tic. Ltd.Şti. İstanbul Cad. İstanbul Çarşısı 48/48 İskitler - Ankara ( ) Yayıncı Sertifika No: Matbaa Sertifika No: İletişim Karanfil 2 Sokak No: 45 Kızılay / ANKARA Yayınevi: Yayınevi Belgeç: Dağıtım: Dağıtım Belgeç: Hazırlık Kursları: İnternet: E-ileti:

3 İçindekiler Deneme Çözüm Deneme Çözüm Deneme Çözüm Deneme Çözüm Deneme Çözüm

4 ÖABT PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK

5 Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık KPSS / ÖABT Bu testte 50 soru vardır. 1. Psikolojik danışman Sevda Hanım ile danışan Metin Bey arasında aşağıdaki konuşma geçer: Danışan: Kendimi yalnız ve çaresiz hissediyorum. Danışman: Yalnızlık ve çaresizlik kavramlarını biraz açabilir misin? Danışan: Hayatımın hiçbir anlamı yokmuş gibi geliyor. Ne yaptığımı, ne yapmak istediğimi, insanlarla neden konuştuğumu, tüm bu olup bitenlerin nereye gittigini bilmiyorum. Danışman: Bu düşüncelerine neden olan bir yaşantın var mı, seni son zamanlarda etkileyen bir olay oldu mu? Danışan: Aslına bakarsanız sevgilimden ayrıldıktan sonra bunları daha çok hisseder oldum. Sanki kız arkadaşım beni hayata baglayan halatmış. Onu kaybedince kendimi de kaybettim. Danışman: Hayatını anlamlandıracak bir nedeni kaybettigin için tüm bunları yaşıyorsun diyebilir miyiz? Danışan: Sanırım diyebiliriz. Ancak şöyle bir gerçek de var; ben kendime bir yol çizemedigim, yaşamıma yon veremedigim için biraz da boyleyim. Yoksa sevgilimden ayrılmak beni bu hale getirmezdi. Yukarıdaki karşılıklı konuşma içerisinde danışanın ifadeleri ve içinde bulundugu durum dikkate alındıgında, kendisine aşağıdaki psikolojik danışma yaklaşımlarından hangisi kapsamında yardımcı olmak daha etkili olur? A) Psikanalitik yaklaşım B) Varoluşçu yaklaşım C) Davranışçı yaklaşım D) Gestalt terapisi E) Gerçeklik terapisi 2. "Her zaman başarılı olmalı, bulunduğum grup içerisinde öne çıkmalıyım." diyen bir bireyin bu yaklaşımından ötürü sorunlar yaşadığını gözleyen bir psikolojik danışmanın aşağıdaki yöntemlerden hangisini kullanması sorunun çözümüne daha çok katkı sağlar? A) Boş sandalye teknigi B) Sistematik duyarsızlaştırma C) Serbest çağrışım D) Bilişsel çıkarımları tartışma E) Kendini gerçekleştirme gücüne güven 3. Psikolojik danışmana giden Berke, yardım sürecinde, "Ailem benim adıma karar veriyor ve bu durum benim işimi kolaylaştırıyor. Böylelikle sorumluluk almak zorunda kalmıyorum. Onların deneyimleri bana rehberlik ediyor. Ancak bir taraftan da böyle bir durumun ileride bana zarar vereceğini düşünüyorum. Ailem olmasa ne yapardım bilemiyorum." diyerek kendisini ifade eder. Bu durum üzerine psikolojik danışman, yardım sürecinde Berke'ye "Seçim yapma, sorumluluk alma, sorumlulukların sonuçlarıyla yüzleşme" gibi konularda destek vermeye çalışır. Psikolojik danışman Berke'ye yardımcı olurken üzerinde durduğu kavramlar, aşağıdaki psikolojik danışma kuramlarından hangisine yöneliktir? A) Gestalt terapisi B) Gerçeklik terapisi C) Varoluşçu terapi D) Akılcı - duygusal terapi E) Fenomenolojik yaklaşım 2 Diğer sayfaya geçiniz.

6 4. "Gencecik bir insanın trafik kazasında yaşamını yitirdiğine şahit olmuştum. Bu olaydan çok etkilendim ve arabalardan, trafiğe çıkmaktan korkar oldum." şeklinde kendisini ifade eden bir danışana, aşağıdaki psikolojik danışma kuramlarından hangisinin varsayımları doğrultusunda yardım etmek daha etkili olur? A) Davranışçı kuram B) Transaksiyonel analiz C) Varoluşçu terapi D) Gestalt terapisi E) Akılcı - duygusal terapi 6. Psikolojik danışma, iki birey arasında kesintisiz bir biçimde gelişen bir sözel ilişki ya da bir sosyal konuşma değildir. Sessizlik ve suskunluk psikolojik danışmada çok sık rastlanan bir durumdur. Bu durumu etkili ve yapıcı bir biçimde kullanmak gerekir. Yukarıda ifade edilenlerden hareketle, psikolojik danışmada karşılaşılan sessizlik ve suskunluk durumuna ilişkin bir psikolojik danışmanın aşağıdakilerden hangisini yapması beklenmez? A) Sessizlik, suskunluk davranışının nedenini anlamaya çalışmalıdır. B) Sessizlik uzun sürmüşse, bu durumun sürece zarar verdiğini danışana iletmeli ve danışandan konuşmasını istemelidir. C) Kapı aralayıcı tepkiler yardımı ile danışanın kendisini ifade etmesineyardımcı olmalıdır. D) Özellikle süreç başında karşılaşılan sessizlik durumunda, danışana süreçle ilgili bilgilervererek danışanın kaygı ve endişelerini gidermeye çalışmalıdır. E) Sessizliğin düşünme ve sorgulamanın bir parçası olduğunu bilmeli ve danışanın zaman zaman bu yöndeki davranışlarına imkân tanımalıdır. 5. Aşağıdakilerden hangisi Feminist Terapi nin bireye ve psikolojik yardım sürecine ilişkin görüşlerinden birisi değildir? A) Bir kişiyi anlamak için o kişinin problemlerine katkıda bulunan sosyal ve kültürel unsurları göz önünde bulundurmak gerekir. B) Yardım süreci, eşit güçler arasındaki bir ortaklık olarak algılanmalıdır. C) Bireyin öznel yaşantılarını, olayları algılama biçimini görmeden bireyi anlamak mümkün değildir. D) Kişilik ve sosyal kimlik birbiriyle bağlantılı değerlendirilmelidir. E) Bireylerin cinsiyete ilişkin kalıp yargılarla değerlendirilmesi, onları anlamayı zorlaştırır. 7. Ailemle anlaşmakta zorlanıyorum. Çünkü benim ekonomik ihtiyaçlarımı karşılıyorlardiye benim yaşantıma karışabileceklerini düşünüyorlar. Kiminle arkadaşlık kuracağımdan, hangi mesleği seçeceğime kadar her konuda bir dayatmaları var. Bu dayatmalar karşısında kendimi kontrol etmekte zorlanıyorum. diyen bir danışana karşı, psikolojik danışmanın vereceği aşağıdaki tepkilerden hangisi duygu yansıtması tekniğine uygun düşer? A) Benzer bir durumla ben de karşılaşsaydım, seninle aynı duyguları hissederdim. B) Ailenin davranışlarına ilişkin kendini kontrol etmekyerine, bu yöndeki rahatsızlığını uygun bir şekilde iletmeye ne dersin? C) Ailenin senin yaşamına müdahale etmesinden rahatsızlık duyuyorsun ve bu konuda kendini kontrol etmekte zorlanıyorsun. D) Ailenin sana karşı nasıl davranmasını arzu ederdin? E) Ailenin bu şekilde davranıyor olmasını nasıl açıklayabiliriz, sana karşı güvensizlikleri olabilir mi? 3 Diğer sayfaya geçiniz.

7 8. Psikolojik danışman Merve Hanım ile danışan Can Bey arasında aşağıdaki konuşma geçer. Merve Hanım: Size nasıl yardımcı olabilirim? Can Bey: iş yaşantım içerisinde zor günler geçiriyorum. Merve Hanım: iş yaşantınızda zor günler geçiriyorsunuz? Can Bey: Evet, çalışma arkadaşlarımla anlaşamıyorum. Onların beni kabullenemediğini düşünüyorum. Merve Hanım: Onların sizi kabullenemediği fikrine nasıl vardınız? Can Bey: Çünkü benimle konuşmuyorlar. Ben onların olduğu ortama girdiğimde susuyorlar. Sanırım benim yönetimle aramın iyi olması onları rahatsız ediyor. Benim kendileri ile ilgili bilgileri yönetimle paylaşacağımı düşünüyorlar. Merve Hanım: Pekala, bu yönde bir davranışta bulundunuz mu? Can Bey: Kesinlikle hayır ancak onların bu yönde kaygıları var. Merve Hanım: Size tam olarak güvenemedikleri için sizinle iletişim kurmaktan kaçınıyorlar. Can Bey: Evet ama bu durumu değiştirmem lazım. Merve Hanım: Bence de bu durumu değiştirmeye çalışmanızda yarar var. Yukarıda yer alan karşılıklı konuşma içerisinde psikolojik danışma tekniklerinden hangisine ver verilmemiştir? A) Konuşmaya açık davet B) Yansıtma C) Empatik tepki D) Destekleme E) Yorumlama 9. Bir psikolojik danışman, görüşmeye başlarken, Belirli bir zaman diliminde ve oturumlar hâlinde size yardımcı olmaya çalışacağım, sizi tanımak için öncelikle sizden kendinizi anlatmanızı isteyeceğim, bu süreçte sizi kesinlikle zorlamayacağım, rahatsız olduğunuz konular olursa konuşmayabilirsiniz, konuştuklarımızaramızda kalacak, konuştuklarımızı sizin izninizi almadan başkasıyla paylaşmayacağım. şeklinde tepkiler vermektedir. Psikolojik danışmanın verdiği tepkiler, psikolojik danışma tekniklerinden hangisinin içeriğiyle ilişkilendirilebilir? A) Yapılandırma B) Açıklama C) Yorumlama D) Konuşmaya açık davet E) Yüzleştirme 10. Danışan, kendisi hakkında konuşulmasını sevmeyen, kaygılı ve şüpheci kişilik özelliklerine sahiptir. Yardım almak için psikolojik danışmana başvurmuştur. Ancak; daha ilk görüşmede: Bu mesleği yapmak hoşunuza gidiyor mu?, Kaç yıldır bu mesleği yapıyorsunuz?, Hangi üniversiteden mezun oldunuz?, Daha önce benim gibi birisi ile karşılaştınız mı? gibi sorular ile psikolojik danışmanı soru yağmuruna tutmuştur. Bu durumda, psikolojik danışmanın danışana vereceği en uygun tepki hangisi olabilir? A) Her zaman bu kadar çok soru sorar mısın? Seni bu kadar şüpheci yapan nedir, hiç düşündün mü? B) Bu seninle yaptığımız daha ilk görüşme. Bu nedenle çok fazla soru sormamalı ve benim soracağım sorulara cevap vermelisin. C) Benimde senin hakkında merak ettiğim konular var. İstersen ilk önce, ben senin sorularına cevap vereyim, sonra da sen benim sorularıma cevap ver. Anlaştık mı? D) Şuan kendinle ilgili konuşmaktan kaygılandığını ve bu nedenle bana birçok soru sorduğunu düşünüyorum. E) Danışma hizmeti alacağın kişinin niteliklerini merak etmen gayet normal. Ama benim hakkımda bu kadar meraklı olman senin sorunlarına odaklanmamıza engel olabilir. 11. Bir psikolojik danışman, okula yeni gelen bir öğrencinin sürekli olarak yalnız gezmesi durumundan hareketle öğrencinin sosyal becerilerinde eksiklik olduğu sonucuna ulaşmış ve bu gözlemi hazırladığı bir derecelendirme ölçeğine kaydetmiştir. Psikolojik danışmanın yaptığı gözlem ve ulaştığı sonuç dikkate alındığında, derecelendirme ölçeklerine karışan hata türlerinden hangisine düştüğü yorumu yapılabilir? A) Genelleme B) Kişisel yanlılık C) Gözlem yetersizliği D) Sistematik E) Anlam 4 Diğer sayfaya geçiniz.

8 12. Bir sınıf öğretmeni, okul psikolojik danışmanı ileyaptığı görüşmede, biröğrencisinin kolunda derin kesiklerolduğunu, öğrencinin kendine zarar verdiğine dair önemli gözlemler yaptığını söyler. Bu durum üzerine okul psikolojik danışmanı, öğrenci ile görüşerek bu konuda bilgiler edinmeye çalışır ve yaptığı görüşmede öğrencinin ailesi ile ciddi sorunlaryaşadığını öğrenir. Yaşanan sorunların içeriği ve ailenin duruma ilişkin görüşlerini öğrenmek isteyen psikolojik danışman, öğrencinin iznini alarak öğrencinin ailesi ile bir araya gelir ve sergilenen davranışın nedenleri ile öğrencinin aile içi ilişkilerine ilişkin veriler elde etmeye çalışır. Psikolojik danışmanın yaşanan soruna ilişkin yaptığı çalışmalar, aşağıdaki bireyi tanıma tekniklerinden hangisi kapsamında değerlendirilmektedir? A) Vak a konferansı B) Bibliyoterapi C) Problem tarama envanteri D) Derecelendirme ölçeği E) Vak a incelemesi 13. Öğrencilerin eğitsel ve mesleki yönlendirme çalışmaları titizlikle yürütülmeli, bu konuda bireye ilişkin güvenilir bilgiler edildikten sonra yönlendirme çalışmaları organize edilmelidir. Aksi takdirde bireyin yaşamını önemli ölçüde etkileyecek kararlar ile ilgili yanlış yönlendirmeler yapılabilir. Yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda, yöneltme çalışmaları organize edilirken aşağıdaki niteliklerden hangilerinin daha öncelikli dikkate alınması gerekir? A) Tutum ve değer B) İlgi ve kişilik C) İlgi ve yetenek D) Başarı ve yetenek E) Yetenek ve kişilik 14. Bir grup öğrenciye Kimdir bu? tekniği uygulanmış ve uygulama sonucunda aşağıdaki çapraz dağılım tablosu oluşturulmuştur. Anılan Anan Pınar Canan Özlem Atakan Yusuf Pınar Canan Özlem Atakan Yusuf Uygulama öncesinde grup üyelerine 10 adet soru verilmiş ve bu sorulara en uygun düşen kişiyi yazmaları istenmiştir. Eğer verilen sorulara uygun düşen kişinin kendisi olduğu düşünülüyorsa bireye kendisini de yazabileceği söylenmiştir. Çizelgede yukarıdan aşağıya sıralananlar anan, soldan sağa doğru sıralananlar ise anılanlar olarak ifade edilmiştir. Çapraz dağılımda aynı kişinin isminin kesiştiği kutudaki davranışlar, kişinin kendisini betimlediği davranışlar, diğerleri ise kişiye ilişkin başkaları tarafından betimlenen davranışlardır. Tabloda yer alan bilgilerden hareketle grup içerisinde bağdaşım düzeyi en yüksek ve en düşük öğrenciler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru eşleştirilmiştir? Yüksek Düşük A) Canan - Özlem B) Pınar - Özlem C) Canan - Atakan D) Pınar - Atakan E) Yusuf - Özlem 5 Diğer sayfaya geçiniz.

9 15. Bir psikolojik danışman, görev yaptığı kurumda bireyi tanıma hizmetlerini yürütürken bireyi tanıma tekniklerini daha çok yönlendirme amaçlı kullanmakta ve yönlendirme sürecinde dikkate alınması gereken niteliklerin tanınması üzerinde durmaktadır. Psikolojik danışmanın bu yaklaşımı, bireyi tanıma tekniklerinin kullanım ilkelerinden hangisinin ihlal edildiğini gösterir? A) Bireyi tanıma tekniklerinin kullanım sürecinde ilgililerin iş birliği ve ortak bir anlayış gereklidir. B) Bireyi tanıma teknikleri bir amaç değil bir araç olarak düşünülmelidir. C) Bireyin farklı yönlerden tanınması ve kendisine tanıtılması amaçlanmalıdır. D) Bireyin bir özelliğini tanımaya yönelik olabildiğince çok araç ve teknikten yararlanılmalıdır. E) Sonuçları kullanılmayacak olan tekniklerin uygulanmasından kaçınılmalıdır. 17. Futbol oyun kuralları içerisinde penaltıya sebebiyet veren birfutbolcu bu durumu: Hakem yenilmemiz için elinden geleni yapıyor, kasıtlı olarak penaltı verdi. diyerek, penaltı atışı sonucu gol yiyen kaleci ise bu durumu: Penaltı kurtarılmaz, kaçırılır. Benim yapabileceğim bir şey yoktu. diyerek açıklamakta, olayları izleyen tribündeki seyirciler ise gol yemenin verdiği kızgınlığı tribündeki koltuklara zararvererek ifade etmektedirler. Yukarıda verilen örnek olayda, sırasıyla savunma mekanizmalarından hangileri kullanılmıştır? A) Yadsıma - Mantığa bürüme - Yansıtma B) Yansıtma - Mantığa bürüme - Yön değiştirme C) Yön değiştirme - Yansıtma - Yadsıma D) Bastırma - Yansıtma - Gerileme E) Karşıt tepki geliştirme - Yön değiştirme - Yansıtma 16. Psikanalitik kuramın kişilik gelişimine ve insan doğasına ilişkin savunduğu görüşler dikkate alındığında, aşağıdakilerden hangisi bu görüşlere uygun düşmez? A) İnsan davranışlarını bir neden - sonuç ilişkisi içerisinde açıklamak yanlıştır, insan davranışları büyük ölçüde rastlantısal süreçlerle ilgilidir. B) Yaşam, kendi öncesine, bir başka deyişle var olmama durumuna dönme eğilimindedir. C) Açıkça gözlenebilir davranışlar ile zihinsel faaliyetler sürekli olarak psişik enerjinin harcanmasını içeren dinamik süreçlerdir. D) Çeşitli şekillerde sergilenen hatalı davranışlar, çoğu kez bilinç dışı süreçlerle ilgilidir. E) Gelişim süreci içerisinde dönemsel olarak belirli haz yaşantılarının aşırı ya da yetersiz olması, saplanma (fiksasyon) ile sonuçlanır. 18. Okula yeni başlayan Emre, okul öncesi dönemde okula hazırlık sürecini verimli geçirememiştir. Bu nedenle okul yaşantısına kendisini hazır hissetmemektedir. Emre nin sınıfında ise okul öncesi dönemi verimli geçiren, okul yaşantısına hazır birçok öğrenci bulunmaktadır. Sınıfta okula hazıröğrenci sayısının çokluğu, sınıf öğretmeninin de beklentisini artırmaktadır. Tüm bu koşullarve koşulların devamında oluşturulan sınıfatmosferi içerisinde Emre kendisini yetersiz hissetmekte, bu nedenle de okula gitmek istememektedir. Emre nin içinde bulunduğu durum ve dönem gözetildiğinde, Erikson un Psikososyal Gelişim Kuramı na göre, var olan koşulların devamlılığı Emre de aşağıdaki özelliklerinden hangisinin yerleşmesine neden olur? A) Güvensizlik B) Suçluluk C) Yalıtılmışlık D) Kuşku ve utanç E) Aşağılık duygusu 6 Diğer sayfaya geçiniz.

10 19. Kişi, benlik kavramı ile tutarsızlık gösteren organizmik deneyimleri nedeni ile kaygı yaşar. Bu kaygıdan kaynaklı birey, inkârveya çarpıtma yoluna başvurur. Kişiye koşulsuz olumlu saygı ile yaklaşılması, kişinin gerçekçi bir benlik algısı edinmesine ve yaşanan kaygının giderilmesine yardımcı olur. Yukarıda vurgulanan görüş, kişilik kuramlarından hangisinin görüşleriyle yakından ilgilidir? A) Psikanaliz B) Bireysel psikoloji C) Varoluşçu psikoloji D) Sosyal - bilişsel kuram E) Birey merkezli kuram 22. Burnundan şikâyetçi olan ve burnu güzel olmadığı için kendini iyi hissetmediğini, dışarı çıkmak istemediğini, ne kadar güzel giyinirse giyinsin, ne kadar makyaj yaparsa yapsın güzel olmadığını düşünen Aynaya baktığımda sadece kocaman bir burun görüyorum. diyen ve bu yüzden evden çok gerekmedikçe çıkmayan bir kişide hangi bozukluğun olduğu söylenebilir? A) Paranoya B) Hipokondri C) Beden dismorfik bozukluk D) Dissosiyatif bozukluk E) Ağrı bozukluğu 20. Bireyin kişilik gelişiminde doğum sırası ve bireyin pozisyonuna eşlik eden aile algısı önemlidir. Bu bağlamda; ilk çocuk, ikinci çocuk, son çocuk veya tek çocuk olmak bireyin kişiliğine etki eder. Yukarıda vurgulanan düşünce, aşağıdaki kişilik kuramlarından hangisinin söylemlerine uygun düşmektedir? A) Bireysel Psikoloji B) Psikanaliz C) Radikal Davranışçılık D) Birey Merkezli Yaklaşım E) Sosyal Bilişsel Kuram 21. Okul psikolojik danışmanına dert yanan Ayşe şöyle demektedir: Annem beni çok zorluyor. Doktora götürüyoruz, doktor hasta olmadığını söylemesine rağmen ne doktora ne bize inanıyor. Öfkeleniyor. Tetkiklerde hiçbir şey çıkmadı, işten ayrıldı. Sürekli olarak hasta olduğunu iddia ediyor. Okul psikolojikdanışmanının Ayşe nin annesinin hangi bozukluğa sahip olabileceğini söylemesi beklenir? A) Hipokondriazis B) Depresyon C) Sekonder bozukluk D) Demans E) Paranoid bozukluk 23. Feriya ailesine yemek pişirmeyi seven, yemek kitaplarından yeni tarifler öğrenen biridir. Ancak 55 kilo olmasına rağmen kendini şişman kabul etmektedir. Bu yüzden kendini kusturmakta, sürekli olarak egzersiz yapmaktadır. Kilo almaktan aşırı derecede korkmaktadır. Aynaya ne zaman baksam kocaman biryağ tulumu olduğumu görüyorum. demekte ve kemikleri sayılmasına rağmen vermesi gereken onlarca kilosu olduğunu söylemektedir. Feriya nın bu durumu aşağıdaki bozukluklardan hangisiyle tanımlanabilir? A) Bulimiya nevroza B) Anoreksiya nevroza C) Tıkanırcasına yeme bozukluğu D) Beden dismorfik bozukluk E) Somatizasyon bozukluk 7 Diğer sayfaya geçiniz.

11 24. Bu bozuklukla ilgili olarak yapılan bir danışma süreci aşağıdaki şekilde geçmiştir. Uzman: Son zamanlarda gergin misiniz? Danışan: Hayır, marul kafalıyım. Uzman: Marul kafalı mı? Anlayamadım. Danışan: Yalnızca marul kafa. Uzman: Marulu anlatır mısınız bana, pek anlamadım. Danışan: Marul ölü bir panterin aslanın parmağında geçirdiği birdeğişimdir. Aslanı yuttu, birşeyleroldu. Bu arada bacaklarım Sezerve Sezai. Buradan gitmek istiyor. Ameliyatta onları kestirmem gerek. Uzman: Neden bunu düşünüyorsun? Bacaklarına ihtiyacın var. Danışan: Aslında önceden bacaklarım yoktu. Böylece iyi bir aşçı olabilirdim. Çünkü marul kafamın içinde çalar saat var. Yukarıdaki diyalogda görülen konuşmada düzensizlik durumu hangi bozukluğun belirtisi olabilir? A) Paranoya B) Şizofreni C) Demans D) Depresyon E) Bipolar bozukluk 25. I. Fizyolojik (genetik veya organik) nedenler II. Ailevi (anne ve baba tutumu) nedenler III. Sosyal çevre (ailenin dışındaki çevre) Çocuklarda uyum problemlerinin (duygu ve davranış bozukluklarının) olası kaynakları incelendiğinde yukarıda belirtilen üç farklı neden dikkat çekmektedir. Buna göre aşağıda belirtilen problemlerden hangisi fizyolojik (genetik veya organik) nedenlerden kaynaklı bir problem olmayabilir? A) Dışa Atım Bozuklukları B) Kekemelik C) Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu D) Psikotik Bozukluk E) Parmak Emme 26. Çocukluk döneminde yaşanan ölüm ve kayıplarda, çocukların ölümü nasıl anlamlandırdıkları, ne gibi tepkiler gösterdiklerini ve çocuğa nasıl yardım edileceğini bilmek önemlidir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kayıp ve yas durumlarında, doğru anne baba tutumu değildir? A) Çocuğun cenaze törenine katılmasına izin vermek B) Ölen kişiye ait hatıraları (resim, eşya vb.) kaldırmamak C) Ölümü bir seyahat veya uyku olarak açıklamak D) Çocuğun yanında duyguları saklamamak E) Ölen kişiye ait fotoğrafları incelemek 27. Kıskançlık bir duygudur. Her yaşta kıskançlık davranışı görülebilmektedirve doğaldır. Çocuk ve ergenlerde bu durum daha fazla gözlenmektedir. Ancak çocuk ve ergenler, dikkat çekici düzeyde kıskanç ise, kıskançlığı nedeniyle başkalarıyla ilişkileri bozuluyorsa, kıskançlık onlarda enerji ve zaman kaybına yol açıyorsa, kıskançlık bir probleme dönüşmüş demektir. Aşağıdakilerden hangisi çocuk ve ergenlerde kıskançlık davranışının gelişmesinin sebeplerinden olamaz? A) Anne babanın kardeşler arasında hakem olması B) Ailede diğer kardeşe daha fazla ilgi gösterilmesi C) Anne ve babanın çocuklar üzerinde aşırı koruyucu tutumu D) Çocuklara alınan eşyalar (elbise, bilgisayar, oyuncak vb.) arasında ciddi fark olması E) Anne babanın değer verdiği veya kullandığı şeyleri çocukların kullanmasına (vb.) izin vermemeleri 28. Aşağıdakilerden hangisi çocuklarda görülen uyum bozukluklarından değildir? A) Tırnak yeme B) Okul korkusu C) Yeme bozukluğu D) Tik bozukluğu E) Otizm 8 Diğer sayfaya geçiniz.

12 29. Grupla psikolojik danışma başlangıç, geçiş, eylem ve sonlandırma olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Grupla psikolojik danışmanın her aşamasında farklı problemlerortaya çıkmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi grubun başlangıç aşamasında ortaya çıkan problemlerin nedenlerinden değildir? A) Gruba isteksiz katılım B) Grubun yapısı/doğası konusunda bilgisizlik C) Pasifolma D) Grup dinamiğini bilmeme E) Transferans (Aktarım) 32. Defne, evlenip bir aileye katılma ve gerekli sorumlulukları yerine getirme veya mesleğine öncelik verme konusunda kararsızlıklaryaşamaktadır. Her iki isteğinde dengeyi sağlaması, yakın ilişkide olduğu kişi ya da eşi veya arkadaşlarının tutum ve davranışlarına bağlıdır. Erikson ın kişilik gelişiminin evrelerini açıkladığı gelişim kuramına göre yukarıda belirtilen durum hangi yaşam dönemine ait bir uyum sorunu olabilir? A) Ergenlik Dönemi B) Genç Erişkinlik Dönemi C) Genç Yetişkinlik Dönemi D) Orta Erişkinlik Dönemi E) Olgunluk Dönemi 30. Bir grupta üyelerin amaçlarına ulaşma konusunda başarılı olması ve gruptan tam olarak yararlanabilmeleri, o grubun genel havası ve gücü ile yakından ilişkilidir. Bu doğrultuda, aşağıdakilerden hangisi grupla psikolojik danışmada bulunması gereken iyileştirici (terapötik) faktörlerden biri değildir? A) Değeraktarımındabulunma B) Duygusal boşalım C) izleyerek öğrenme D) Başkalarının yararını gözetme E) Bilgilendirme ve rehberlik etme 31. Bir psikolojik danışman, grupla psikolojik danışma sürecinde bir üyenin direnç gösterdiğini fark ettiğinde, bu durumla başa çıkabilmek adına öncelikle aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır? A) Üyeye zaman tanıyarak direncin kırılmasını sağlamak B) Üyeye direnç göstermemesi gerektiğini, bu durumun yardım sürecini olumsuz etkilediğini anlatmak C) Üyenin direnç gösterme sebeplerini tespit etmek D) Üyenin direnç göstermesi nedeniyle bir süre yardım sürecine ara vermek E) Üyeye isterse başka bir danışmandan yardım alabileceğini söylemek 33. Yetişkinliğin toplumsal sorumluluğunu başarma, meslekte başarı elde etme, yaşamak için ekonomik bir standart oluşturma ve sürdürme, yeni kuşağın sorunları ile ilgilenme, yol gösterme, her iki kuşağın fizyolojik değişimlerini kabul ve bunlara uyum orta yaşta üstesinden gelinmesi gereken deneyimlerdir. Bu açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisi orta yaş dönemine ait bir kriz durumu olabilir? A) Evlilik dışı ilişkilerde mutluluğu arama B) ilk çocuğun sebep olduğu yaşantıya uyum sağlayamama C) Emekliliğe uyum sağlayamama D) Fiziksel değişiklikler ve hastalıklar ile baş edememe E) Kimliğini oluşturamama 9 Diğer sayfaya geçiniz.

13 34. Hamit, 20 yaşında istanbul da bir üniversitede PDR bölümünü okuyan birgençtir. Çocukluğu köyde geçmiştir. Köyde bulunan okulda son derece başarılı bir öğrencilik hayatı olmuştur. Üniversitenin ilk yıllarında yaşadığı yalnızlık duyguları onu farklı arayışlara ve siyasi gruplara sürüklemiştir. Felsefe kitaplarını okuyup yaşamını sorgulamaya başlamıştır. Karşı cinsleyakın ilişkiler kuramamıştır. Ayrıca okuduğu PDR bölümünün zengin olma fırsatı sunmayacağını düşünmeye başlamıştır. Yurtta oda arkadaşları ile iletişim sorunları yaşaması bardağı taşıran son damla olmuştur. Hamit akademik başarısızlık, içe çekilme, karamsarlık, kaygı ve depresif belirtiler ile okuduğu bölümünün danışma merkezine başvurmuştur. Yukarıda anlatılmak istenen durum aşağıda belirtilen hangi kavramın örneği olabilir? A) Uyum sorunu B) Yaşam dönemi kaynaklı kaygı bozukluğu C) Yaşam dönemine ait gelişimsel görevlerle başa çıkmada zorlanma D) Yaşam dönemine ait geciktirilmiş görevler E) Yaşam dönemine ait gerçekleşmeyen ödevler 36. Biröğrenci, okul rehberlik servisine başvurarak öğrenci değişim programları hakkında bilgi almak istediğini söylemiş, yurt dışında eğitim görerek kendisini geliştirme arzusundan söz etmiştir. Okul rehber öğretmeninin bu yönde yapacağı yardımlar, rehberlik problem alanlarından hangisi kapsamında değerlendirilmektedir? A) Bireysel rehberlik B) Yöneltici rehberlik C) Kişisel rehberlik D) Mesleki rehberlik E) Eğitsel rehberlik 35. Bir aile, çocuğunun altını ıslatma (Enürezis) davranışı sergilemesi nedeniyle bir psikolojik danışmana başvurarak bu konuda destek ister. Psikolojik danışman yardım sürecinde çocukla iletişim kurmaya çalışır ve bir çizelge hazırlayarak çocuktan altını ıslatmadığı günlere güneş, altını ıslattığı günlere de bulut çizmesini ister. Çocuğa, güneşin daha fazla olduğu haftalarda kendisini ödüllendireceğini, bulutun çok olduğu haftalarda ise ödül alamayacağını söyler. Bu çizelge doğrultusunda yardım sürecini devam ettiren psikolojik danışman, birsüre sonra çocuğun altını ıslatmadığını, bu konuda kendisini kontrol edebildiğini fark eder. Psikolojik danışmanın yaptığı yardım, rehberlik işlevleri açısından değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisinin kapsamında değerlendirilir? A) Önleyici rehberlik B) Geliştirici rehberlik C) Krize müdahale edici rehberlik D) Tamamlayıcı rehberlik E) Çare bulucu rehberlik 37. Bir ilkokula atanan Psikolojik Danışman Zeynep Hanım, okulun ilk günlerinde öğretmen ve yöneticilerle tanışmış, okulda daha önceki yıllarda yapılan rehberlik çalışmalarına ilişkin bilgiler toplamıştır. Edindiği bilgilerdezeynep Hanım, rehberliğin daha çok eğitsel sorunlara destek olmak amaçlı kullanıldığını, diğeralanlarda rehberlik çalışmalarına okul düzeyinde yer verilmediğini fark etmiştir. Bunun üzerine Zeynep Hanım, çeşitli toplantılar aracılığıyla ilgililere rehberliğin amacı ve içeriği ile ilgili eğitimler vermiştir. Zeynep Hanım ın düzenlediği eğitimler, rehberlik hizmet alanlarından hangisine yöneliktir? A) Konsültasyon B) Bilgi toplama ve yayma C) Oryantasyon D) Araştırma - değerlendirme E) Çevre ile ilişkiler 10 Diğer sayfaya geçiniz.

14 38. Bir psikolojik danışmandan mahkeme kararıyla eski bir danışanına ait görüşme kayıtları istenmiştir. Psikolojik danışman mahkeme kararı gereğince görüşme kayıtlarını yetkili birime göndermiştir. Ancak psikolojik danışman danışanın özeline ait bilgileri mahkeme ile paylaşmasının etik standartlara uygunluğu hakkında şüphe duymaktadır. Psikolojik danışmanın etik konularda çelişki yaşamaması için aşağıdaki seçeneklerden hangisine göre hareket etmesi gerekirdi? A) Görüşme kayıtları hayati tehlike durumları haricinde üçüncü kişilerle paylaşılamaz. Bu nedenle psikolojik danışmanın görüşme kayıtlarını paylaşmaması gerekirdi. B) Mahkeme kararının olduğu durumlarda görüşme kayıtları yetkili kişilerle paylaşılabilir. Bu nedenle psikolojik danışmanın etik standartlarla ilgili kaygı duymaması gerekirdi. C) Psikolojik danışmanın danışma ilişkisinin başlangıcında yasal konularla ilgili danışanını bilgilendirerek onayını alması (bilgilendirilmiş onam) gerekirdi. D) Psikolojik danışman görüşme kayıtlarını mahkemeye gönderdikten sonra danışanına bilgi verebilirdi. E) Psikolojik danışman danışanın özeline ilişkin haklarının korunması amacıyla görüşme kayıtlarının belirli bir kısmını mahkemeye gönderebilirdi. 40. I. Psikolojik danışmanın borçlar hukuku kapsamında sözleşme kurallarına dayalı sorumluluğu II. Psikolojik danışmanın kamu hukukuna dayalı hukuksal sorumluluğu III. Psikolojik danışmanın idare hukukuna dayalı idari sorumluluğu IV. Psikolojik danışmanın ceza hukuku kurallarına dayalı cezai sorumluluğu V. Psikolojik danışmanın etik kurallara dayalı mesleki sorumluluğu Yukarıda verilen seçeneklerden hangileri psikolojik danışma ilişkisinde psikolojik danışmanın sorumluluğunun dayandığı temel kaynaklar arasında yer alır? A) I ve III B) II ve IV C) II, III ve V D) I, IV ve V E) II, IV ve V 39. Psikolojik danışman, psikolojik danışma sürecine başlamadan önce ve başladıktan sonra süreç hakkında gerekli bilgilendirmeleri yaparak danışana karşı aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmelidir. Aşağıda verilen maddelerden hangisi aydınlatılmış/bilgilendirilmiş onamın yasal yönleri arasında yer almaz? A) Duyarlılık B) Bilgilendirmenin kapsamı C) Gönüllülük D) Yapılacak yardımın (müdahalenin) amacı E) Ehliyet 41. Elif'in yeni tanıştığı Rıfat hakkında edindiği ilk bilgi onun saygılı biri olduğu yönünde ise onun büyüklerinin karşısında sessiz kaldığı ile ilgili duyduğu ikinci bilgiyi olumlu yorumlayacaktır. Oysa Elif, Rıfat ile ilgili ilk duyduğu onun pısırık olduğu yönünde ise büyüklerinin karşısında sessiz kalmasını olumsuz şekilde yorumlayacaktır. Yukarıda verilen örnek kişilik yargılarında düşülen hangi yanılgıyla açıklanabilir? A) Olumluluk yanılgısı B) Olumsuzluk yanılgısı C) Gizli kişilik kuramı D) Temel atfetme yanılgısı E) Öncelik etkisi 11 Diğer sayfaya geçiniz.

15 42. Danışan 25 yaşındadır. Uzun zamandır kendisini çok mutsuz ve yorgun hissetmektedir. Sabahları uyanmakta zorluk çekmekte, uyansa bile yataktan çıkmak istememektedir, arkadaşlarıyla zaman geçirmemektedirve içine kapanmıştır. Danışan, şikâyetleri sebebiyle psikolojik danışma yardım almaya kararvermiştir. Psikolojik danışman, danışanın içinde bulunduğu ruh hâlini anlamış ama düzeyinden emin olmak için ölçme aracı uygulamaya karar vermiştir. Psikolojik danışmanın danışanın durumunu ayrıntılı bir şekilde tanımlayabilmesi için ona uygulayabileceği en uygun ölçme aracı hangisi olabilir? A) OtomatikDüşüncelerÖlçeği B) Beck Anksiyete Envanteri C) Weshler Zeka Ölçeği D) Beck Depresyon Envanteri E) Edwards Kişisel Tercih Envanteri 44. Ortaöğretim 10. sınıföğrencisi Esra, okul psikolojik danışmanına gelerek: 10. Sınıföğrencisiyim ama hâlâ bir meslek seçemedim. Arkadaşlarımın çoğu hedefini belirledi ve bu hedef için çaba sarf ediyorlar. Benim bir hedefim olmadığı için çalışmalarım da yeterli düzeyde değil. Aslında bir dönem mühendisliği ciddi şekilde düşünmüştüm ama sonraları mühendislik okumaktan vazgeçtim. Bu konuda sizden yardım istiyorum. demektedir. Esra nın içinde bulunduğu durum ve dönem gözetildiğinde, Super ın Benlik Kuramı na göre hangi evrede olduğunu söylemek doğru olur? A) Yetenek evresi B) Deneme evresi C) Belirleme evresi D) Geçiş evresi E) Sınama ve izleme evresi 45. Kendini ifade etmede başarılı, yardım bilinci gelişmiş, toplumsal duyarlılığı yüksek, insanlarla etkili iletişim kurabilen bir birey, Holland ın Mesleki Tipoloji Kuramı na göre aşağıdaki mesleki alanlardan hangisineyönlendirilmelidir? A) Sosyal hizmetler B) Güzel sanatlar C) Mimarlık ve mühendislik D) Mütercim tercümanlık E) Kamu yönetimi 43. Aşağıdakilerden hangisi psikolojik testlerin avantajlarından değildir? A) Diğer tekniklere göre daha ekonomik yoldan bilgiler toplanabilmektedir. B) Testlerden elde edilen sayısal bilgiler istatistiksel kavram ve anlamlı terimlerle bireyi betimleme olanağı vermektedir. C) Psikolojik testlerden elde edilen veriler, bireylerin gerçek durumlarda ne yapacakları konusunda kesin bilgilervermektedir. D) Öğrenme alanında olan gelişmeyi veya belirli değişkenlerin etkisiyle olan değişmeleri araştırmaya olanak vermektedir. E) Özel yardıma ihtiyaçları olan bireylerin ayırt edilmesine ve teşhis edilmesine olanak vermektedir. 46. PDR programının oluşturulması, sürdürülmesi ve geliştirilmesini sağlayacak yönetimsel ve eğitsel etkinliklerden oluşan; profesyonel gelişim, personel ve çevreyle ilişkiler, öğretmenlere müşavirlik, danışma kurulları, topluma ulaşma, program yönetimi ve yürütülmesi, araştırma - geliştirme alanlarında yapılacak etkinlikleri içeren program öğesidir. Yukarıda ifade edilenler, Kapsamlı PDR programının öğelerinden hangisini açıklamaya yöneliktir? A) Rehberlik müfredatı B) Bireysel planlama C) Müdahale hizmetleri D) Önleyici hizmetler E) Sistem desteği 12 Diğer sayfaya geçiniz.

16 47. Aşağıdakilerden hangisi Kapsamlı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Programlarının sahip olduğu özelliklerden biri değildir? A) Her okulun kapsamlı PDR programı kendine özgüdür. B) Kapsamlı PDR programlarının hazırlanması ve uygulanmasından psikolojik danışmanlar sorumludur. C) Kapsamlı PDR programlarının işlevsel olabilmesi için program hazırlama sürecinde araştırma hizmetinden yararlanılabilir. D) Kapsamlı PDR programları gelişimsel modele uygun olup içeriğinde yer alan etkinlikler hedef yönelimlidir. E) Kapsamlı PDR programı okulda uygulanan eğitim programları ile bağlantılı olmalıdır. 49. Türkçe ve Sosyal Bilgiler gibi derslerde oldukça başarılı biröğrenci olan Nazlı, rakamların yerlerini karıştırması, sayıları alt alta düzgün yazamaması ve işlemleri birbirine karıştırması nedeniyle matematik derslerinde başarısızdır. Buna göre Nazlı nın matematik dersinde yaşadığı başarısızlık durumunu en iyi ifade eden öğrenme güçlüğü hangisidir? A) Afazi B) Mental retardasyon C) Travma sonrası stres bozukluğu D) Diskalkuli E) Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu 48. Kaynaştırma eğitiminin yürütülmesi sürecindeokul ve kurumlarda görev yapan her ilgilinin görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Bu görev ve sorumluluklara ilişkin eşleştirme aşağıda verilmiştir. I. Okul müdürü - Kaynaştırma eğitiminin yürütülmesi sürecinde gerekli planlamaları yaparve işleyişi sağlar. II. Psikolojik danışman - Kaynaştırma kararı çıkan öğrencilerin ailelerine ve öğretmenlerine, öğrencilerin gelişimlerini izleme ve öğrencilere uygun yaklaşımlar konusunda bilgiler verir. III. Gezerek özel eğitim hizmeti veren öğretmen - ihtiyaç duyulması hâlinde okul ziyaretleri yaparak kaynaştırma eğitimi alan öğrencilere bireysel ve grupla rehberlik çalışmaları düzenler. IV. Öğretmen - Kaynaştırma kararı çıkan öğrencilerin sınıfa kabulü, sınıfa uyumu konusunda çalışmalar yapar, bu öğrenciler için bireyselleştirilmiş uygulamalardüzenleyerek öğrencinin gelişimine katkı sağlamaya çalışır. Yukarıda yer alan ilgili kişi ve görev eşleştirmelerinden hangisi veya hangileri doğrudur? A) II, III ve IV B) Yalnız ll C) II ve IV D) I ve III E) Yalnız lll 50. İnsan beyni iki yarım küreden ve dört lobdan oluşur. Bunlar Ön (Frontal), Arka (Oksibital), Yan (Temporal) ve Üst ( Parietal) Loblardır. Konuşma ile ilgili işlemler hangi lobda gerçekleşmektedir? A) Ön (Frontal) Lob B) Arka (Oksibital) Lob C) Yan (Temporal) Lob, D) Üst ( Parietal) Lob E) Üst ve Arka Lob 13 TEST BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

17 KPSS / ÖABT REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK ÇÖZÜMLERİ 1. Danışanın ifadeleri incelendiğinde kendini yalnız hissetme, hayatının anlamını yitirme, hayatını anlamlandıracak bir nedenin olmaması, yaşamına yön verememek gibi bilgiler verilmiştir. Bireyin varlığını fark etmesi, yaşamını anlamlandırmaya çalışması, yaşamını sorgulaması gibi durumlar varoluşçu yaklaşım içerisinde özellikle vurgulanmaktadır. Cevap B 2. Bireyin söylemi, rasyonel olarak kabul edilebilecek bir söylem olmayıp bu söylem bireyin çeşitli sorunları, hayal kırıklıklarını yaşamasına neden olabilir. Bu doğrultuda bireye yönelik bilişsel danışma kuramlarının varsayımlarını, özellikle de akılcı - duygusal terapinin varsayımlarını kullanmak etkili olur. Boş sandalye tekniği Gestalt Terapisi, Sistematik duyarsızlaştırma davranışçı kuram, serbest çağrışım Psikanalitik Kuram, kendini gerçekleştirme gücüne güven ise Hümanistik Kuram içerisinde değerlendirilmektedir. Bilişsel çıkarımları tartışma durumu Akılcı - Duygusal Terapiye özgüdür. Cevap D 3. Seçim yapma, sorumluluk alma, gerçeklerle yüzleşme gibi kavramlar, gerçeklik terapisi veya bir diğer adıyla seçim teorisi içerisinde sıklıkla vurgulanmaktadır. Soruda da danışanın bu konularda sorun yaşadığı ve danışmanın kendisine yardımcı olmaya çalıştığı üzerinde durulmuştur. Bu vurgular, diğer kuramların görüşleriyle tam olarak uygunluk göstermediğinden doğru cevap B seçeneğidir. Cevap B 6. Sessizlik, suskunluk davranışı psikolojik danışma sürecinde içerisinde karşılaşılabilen bir durumdur. Bu davranışın iyi yönetilmesi, sürece destek olurken, iyi yönetilmemesi sürece zarar verebilir. Bu doğrultuda; sessizlik davranışının nedeninin anlamaya çalışma, kapı aralayıcı tepkiler yardımı ile danışanın kendini ifadesini sağlama, danışana süreçle ilgili bilgiler vererek danışanın sessiz kalmasına neden olacak etkenleri azaltma, danışanın zaman zaman sessiz kalmasına imkân tanıma yapılabilecek olumlu davranışlardır. Ancak danışan sessiz kaldığında onu konuşmaya zorlamak, sessizliğin sürece zarar verdiğini söyleyerek ondan konuşmasını istemek, danışanın kendisini iyi hissetmemesine neden olabilir. Bu nedenle böyle bir davranıştan kaçınmak gerekir. Cevap B 7. Duygu yansıtması; bireyin hissettiklerini, duygularını anlayıp aynı ya da benzer şekilde bireye geri iletmekle ilgilidir. Bu tepki yardımı ile bireyin anlaşılması kolaylaşmakta ve bireye anlaşıldığı, dinlenildiği mesajı ulaştırmaktadır. Soru incelendiğinde; bireyin ailesinin dayatmalarından rahatsızlık duyduğu ve bu durum karşısında kendini kontrol etmekte zorlandığı bilgisi verilmiştir. Bu duygunun karşılığı, C seçeneğinde yer almaktadır. Diğer seçeneklerde bireyin duygularını geri iletmek değil, bireye çeşitli önerilerde bulunmak veya duruma ilişkin analiz çabaları yer almaktadır. Cevap C 4. Her şeyin öğrenme ve yaşantı sonucunda oluştuğunu, sorunların da öğrenme ve yaşantı kaynaklı olduğunu savunan; fobilerin, korkuların tedavisinde etkin şekilde kullanılan kuram, davranışçı kuramdır. Soruda da yaşantı kaynaklı bir korku durumu verilmiş olup bu duruma yardım etmekten söz edilmiştir. Bu ve benzeri sorunlarda davranışçı kuramın varsayımlarından yararlanmak daha etkili olur. Cevap A 5. Feminist Terapi, geleneksel danışma kuramlarının erkek egemen olduğunu savunmakta ve bunlara bir tepki olarak ortaya çıkmaktadır. Bu yaklaşım terapinin merkezine cinsiyeti ve gücü koymakta, bireyin sosyal yaşamdaki yeri ve algısının bireyin kişiliğini etkilediğini savunmaktadır. Erkek veya kadın, bireyleri anlamak için cinsiyeti ön plana çıkaran algıları kullanmanın bireyi anlamayı zorlaştıracağını, terapi sürecinde eşitliği dikkate alarak bireylerin gerçek yanlarını gözetmeyi vurgulamaktadır. Bu bağlamda A, B, D ve E seçeneklerinde ifade edilenler feminist terapiye uygun düşmektedir. Ancak C seçeneğinde ifade edilenler, Feminist Terapi nin değil Fenomenolojik Kuram ın varsayımları arasında yer almaktadır. Cevap C 8. Size nasıl yardımcı olabilirim? söylemi konuşmaya açık davet ile ilgilidir. iş yaşantınızda zor günler geçiriyorsunuz? söylemi yansıtma ile ilgilidir. Size tam olarak güvenemedikleri için sizinle iletişim kurmaktan kaçınıyorlar. söylemi empatik tepki ile ilgilidir. Bence de bu durumu değiştirmeye çalışmanızda yarar var. söylemi destekleme ile ilgilidir. Olayın nedenlerini ve kendisini analiz etmek, olayı yorumlayarak danışana iletmek, yorumlama tekniği olarak bilinir. Ancak danışmanın yaşanan olayı yorumlaması ve danışana iletmesi ile ilgili bir tepki yer almamaktadır. Cevap E 9. Danışma sürecinin başında danışana süreçle ilgili bilgiler vermek, danışanın zihnindeki soru işaretlerini gidermeye çalışmak, süreci danışanın zihninde yapılandırmaya çalışmak, yapılama tekniği olarak bilinir. Soruda da danışmanın bu yönde bir eylemde bulunduğu, rehberlik ilkelerini ve sürecin gereklerini danışana anlattığı görülmektedir. Cevap A 14 Diğer sayfaya geçiniz.

18 KPSS / ÖABT Özellikle ilk defa psikolojik danışma yardımı almaya başlayan danışanlar sıklıkla psikolojik danışman hakkında soru sorarlar. Genellikle bu sorular danışanın psikolojik danışman hakkında bilgi edinmek amacıyla sorduğu sorulardır. Bu durumlarda en uygunu danışanın sorularına kısa yanıt verip danışmanın odağını tekrar danışana yönlendirmektir. Ancak, danışan bunu devamlı yapıyorsa, bu durum danışanın kaygılı olduğuna ve kendinden bahsetmek istemediğine işaret etmektedir. Psikolojik danışman, düşüncelerini cümlelere dökmeli ve danışma sürecini danışanın kaygılarına odaklamalıdır. Cevap D 14. Bağdaşım, bir başka deyişle tutarlılık olarak ifade edilmektedir. Bir bireyin bağdaşım düzeyinin yüksekliği, kişinin kendine ilişkin değerlendirmeleri ile diğer bireylerin kişiye ilişkin değerlendirmelerinin uygunluğu ile anlaşılır. Bu açıdan tablo incelendiğinde; Pınar adlı öğrencinin değerlendirmelerinin arkadaşlarının değerlendirmeleri ile uyumlu olduğu ve uygunluk bakımından en iyi sonuçlara sahip olduğu görülmektedir. Atakan adlı öğrencinin ise değerlendirmeler bakımından uygunluk göstermediği, değerlendirmelerin birbirinden farklı olduğu görülecektir. Cevap D 11. Gözlemcinin yeterli gözlem yapmadan kişiye ilişkin değerlendirmeler yapması, gözlem yetersizliği hatası olarak bilinir. Soru incelendiğinde, psikolojik danışmanın okula yeni gelen bir öğrenciye ilişkin bir süreliğine yaptığı gözlem çalışmalarından hareketle değerlendirme yaptığı bilgisi verilmiştir. Öğrenci ile görüşmeden, öğrenciyi değişik ortamlarda gözlemeden ve yeterli gözlem yapmadan bu fikre ulaşmak bir hatadır. Soruda; genel gözlemin farklı durumlara da aktarılması, kişisel değerlendirmelerin ön plana çıkması, birbirinden farklı olan niteliklerin birbirine karışması, gözlenecek özelliğin iyi anlaşılamamış veya yanlış anlaşılmış olmasından söz edilmediği için doğru cevap C seçeneğidir. 15. Soruda verilen bilgiler dikkate alındığında, bireyi tanıma tekniklerinin daha çok yönlendirme amaçlı kullanıldığı ve yönlendirme sürecinde gözetilmesi gereken niteliklerin tanındığından söz edilmiştir. Bireyi tanıma tekniklerinin daha çok bu şekilde kullanılması, bireyin bütün olarak tanınması ilkesine aykırı düşer. Çünkü bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için yalnızca yönlendirme için gereken niteliklerini değil, diğer özelliklerini de tanımak ve bireye tanıtmak gerekir. Soruda ifade edilenler D seçeneğini de akla getirebilir ancak D seçeneğinde de bir özelliğin tanınması üzerinde durulmuştur. Cevap C Cevap C 12. Bir vak a ile ilgili yapılan inceleme ve analiz çalışmaları, olayın anlaşılması ve aydınlatılmasına yönelik girişimler vak a incelemesi tekniği olarak bilinir. Soruda da bir vak a ile ilgili psikolojik danışmanın olayı anlamak ve aydınlatmak adına öğrenci ve aile ile görüşmeler yaptığı, öncesinde sınıf öğretmeni ile bir araya geldiği bilgileri verilmiştir. Bu bilgiler vak a incelemesi tekniğinin kullanıldığını göstermektedir. Soruda verilen bilgiler vak a konferansı tekniğini de akla getirebilir; ancak bu teknikte vak a ile ilgili uzman kişilerin bir araya gelerek vak a ile ilgili değerlendirme yapması ve görüş alış verişinde bulunması esastır. Böyle bir bilgi soruda verilmemiştir. Cevap E 16. Psikanalitik kuramdaki önemli vurgulardan biri de psişik determinizm ilkesidir. Bu ilkeye göre ruhsal yapıda gerçekleşen hiçbir şey nedensiz ya da rastlantısal değildir. Bu nedenle Psikanalitik kuramda mucizelere, tesadüflere ve özgür iradeye yer yoktur. Bu doğrultuda A seçeneğinde ifade edilenler yanlıştır. Kuramda vurgulanan ölüm içgüdüsü; bireyin kendi öncesine, yani varolmama durumuna dönme eğilimini ifade eder. Bu kurama göre davranışlar büyük ölçüde bilinç dışı süreçlerce yönlendirilir ve davranışlar psişik enerjinin harcanmasını içeren dinamik süreçlerle ilgilidir. Ayrıca psikoseksüel kuram içerisinde Freud, bir dönemde haz yaşantılarının çokluğunun ya da yetersizliğinin takılma (fiksasyon) durumuna neden olduğunu savunur. Cevap A 13. Yöneltme çalışmaları organize edilirken öncelikle dikkate alınması gereken nitelikler: Yetenek ve ilgidir. Çünkü yetenek, bireyin bir şeyi yapabilirlik düzeyini göstermekte olduğundan ilk dikkate alınması gereken niteliktir. Bireyin eğitim gördüğü alanda veya mesleğinde doyum elde edebilmesi için de ilginin gözetilmesi gerekir. Çünkü bireyler ilgili olmadıkları konularda devamlılığı sağlayamazlar. Başarı, kişilik, tutum ve değer gibi nitelikler, daha sonra gözetilmesi gereken niteliklerdir. Cevap C 17. Bir kabahati, başkasına yükleyerek açıklamak yansıtma mekanizması ile ilgilidir ve 1. söylem bu yöndedir. Bir davranışı rasyonalize ederek açıklamak, bahane bulmak, mantığa bürüme mekanizması ile ilgilidir ve 2. söylem bu yöndedir. Taraftarın öfkesini koltuklara yöneltmesi ise yer / yön değiştirme mekanizması ile ilgilidir. Cevap B 15 Diğer sayfaya geçiniz.

MEB YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLECEK ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARINA HAZIRLIK EL KİTABI. Millî Eğitim Bakanlığı

MEB YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLECEK ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARINA HAZIRLIK EL KİTABI. Millî Eğitim Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı MEB 2013 YURT DIŞINDA GÖREVLENDİRİLECEK ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARINA HAZIRLIK EL KİTABI Türkçe Sosyal Bilimler Mesleki Bilgi Genel Kültür EN SON YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERLE

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ I. DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİNE GİRİŞ... 3 A. Danışmanlığın Tanımı... 4 B. Rehberliğin Tanımı... 4 C. Psikoterapinin Tanımı... 5 D. Danışmanlık...

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI EK-2 1. ETKİNLİĞİN ADI Rehberlik Kursu 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı ile tamamlayan

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Eğitimde Rehberlik *Rehberlik, bireyin en verimli bir şekilde gelişmesini ve doyum verici

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

İç Denet m Başarısı Üzer ndek Önem. Dr. Ramazan YANIK

İç Denet m Başarısı Üzer ndek Önem. Dr. Ramazan YANIK B l şsel Yetenekler n İç Denet m Başarısı Üzer ndek Önem Dr. Ramazan YANIK Dr. Ramazan YANIK Bilişsel Yeteneklerin İç Denetim Başarısı Üzerindeki Önemi ISBN 978-605-364-507-8 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu

Detaylı

Komisyon DGS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME SINAVI ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Komisyon DGS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME SINAVI ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Komisyon DGS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME SINAVI ISBN 978-605-318-010-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2015, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

kpss Yeni sorularla yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. öğretim ilke ve yöntemleri 20 deneme tamamı çözümlü

kpss Yeni sorularla yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. öğretim ilke ve yöntemleri 20 deneme tamamı çözümlü kpss 2014 Yeni sorularla yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. öğretim ilke ve yöntemleri 20 deneme tamamı çözümlü Komisyon KPSS ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 20 DENEME ISBN- 978-605-364-663-1

Detaylı

Doç. Dr. ALİ ERYILMAZ. Bireyle Psikolojik Danışmada Sık Karşılaşılan PSİKOLOJİK SORUNLARA MÜDAHALE VE KENDİ KENDİNE YARDIM KİTABI

Doç. Dr. ALİ ERYILMAZ. Bireyle Psikolojik Danışmada Sık Karşılaşılan PSİKOLOJİK SORUNLARA MÜDAHALE VE KENDİ KENDİNE YARDIM KİTABI Doç. Dr. ALİ ERYILMAZ Bireyle Psikolojik Danışmada Sık Karşılaşılan PSİKOLOJİK SORUNLARA MÜDAHALE VE KENDİ KENDİNE YARDIM KİTABI ISBN 978-605-318-260-3 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Detaylı

İş Birlikli Öğrenme Teknikleri ve Türkçe Öğretimi

İş Birlikli Öğrenme Teknikleri ve Türkçe Öğretimi İş Birlikli Öğrenme Teknikleri ve Türkçe Öğretimi İlköğretim II. Kademe İçin Örnek Etkinlikler DR. ABDULLAH ŞAHİN Dr. Abdullah Şahin İş Birlikli Öğrenme Teknikleri ve Türkçe Öğretimi (İlköğretim II. Kademe

Detaylı

Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Ülke Notlarının Değerlendirilmesine İlişkin Akademisyenlerin Algısı

Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Ülke Notlarının Değerlendirilmesine İlişkin Akademisyenlerin Algısı Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Ülke Notlarının Değerlendirilmesine İlişkin Akademisyenlerin Algısı Dr. Ramazan YANIK Dr. Ramazan YANIK Kredi Derecelendirme (Rating) Kuruluşlarının Ülke Notlarının

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ İÇİNDEKİLER ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 1 Çağdaş Anlayışa Göre Eğitim...3 Eğitimin Amaçları...3 İşlevi....4 Okulun Yapısı...4 Öğrenci Kişilik Hizmetleri (Ö.K.H.)....5

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK..

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK.. İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ.... III ŞEKİLLER LİSTESİ. VIII ÇİZELGELER LİSTESİ.. IX EKLER LİSTESİ... IX BÖLÜM I. ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK.. 11 Rehberliğin Amacı... 13 Psikolojik Danışma Ve Rehberlik

Detaylı

kpss ezberbozan serisi VATANDAŞLIK SORU BANKASI Eğitimde

kpss ezberbozan serisi VATANDAŞLIK SORU BANKASI Eğitimde ezberbozan kpss serisi 2016 VATANDAŞLIK SORU BANKASI Eğitimde 29. yıl KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN VATANDAŞLIK SORU BANKASI ISBN 978-605-318-362-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Detaylı

Şener Büyüköztürk Ömay Çokluk Nilgün Köklü

Şener Büyüköztürk Ömay Çokluk Nilgün Köklü Şener Büyüköztürk Ömay Çokluk Nilgün Köklü Gözden Geçirilmiş 15. Prof. Dr. Şener BÜYÜKÖZTÜRK Doç. Dr. Ömay Çokluk Prof. Dr. Nilgün Köklü Sosyal Bilimler İçin İSTATİSTİK ISBN 978-975-6802-33-5 Kitap içeriğinin

Detaylı

ÖABT SORU BANKASI. FEN BİLİMLERİ FEN ve TEKNOLOJİ FİZİK ÖABT ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ. Tamamı Çözümlü

ÖABT SORU BANKASI. FEN BİLİMLERİ FEN ve TEKNOLOJİ FİZİK ÖABT ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ. Tamamı Çözümlü ÖABT 2015 Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ÖABT FEN BİLİMLERİ FEN ve TEKNOLOJİ FİZİK SORU BANKASI Tamamı Çözümlü KOMİSYON ÖABT Fen Bilimleri/ Fen ve

Detaylı

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir.

Rehberlik bir süreçtir. Bir anda olup biten bir iş değildir. Etkili sonuçlar alabilmek için belli bir süre gereklidir. Rehberlik Servisinin Ve Rehberliğin Tanıtılması Rehberlik Nedir? Rehberlik; eğitimde bir hizmet alanı olarak demokratik ortam içinde öğrencinin bedensel, zihinsel ve sosyal bütün kapasitelerini en ileri

Detaylı

KPSS 2015 EĞİTİM BİLİMLERİ ÖĞRETİM İLKE YÖNTEMLERİ. Tamamı Çözümlü DENEME. Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır.

KPSS 2015 EĞİTİM BİLİMLERİ ÖĞRETİM İLKE YÖNTEMLERİ. Tamamı Çözümlü DENEME. Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. EĞİTİM BİLİMLERİ KPSS 2015 Birincilerin Tercihi ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ Tamamı Çözümlü 20 DENEME Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. Komisyon KPSS ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ TAMAMI

Detaylı

psikolojik danışma ve rehberlik Editör: Gürhan CAN

psikolojik danışma ve rehberlik Editör: Gürhan CAN psikolojik danışma ve rehberlik Editör: Gürhan CAN Ersin Altıntaş Mücahit Dilekmen Sabahattin Çam Hikmet Yazıcı Yaşar Özbay İbrahim Yıldırım Ömer Üre Alim Kaya Asım Çivitçi Sibel Türküm 13. Baskı Editör:

Detaylı

SORU BANKASI GEOMETRİ KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin MATEMATİK

SORU BANKASI GEOMETRİ KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin MATEMATİK KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans Adayları İçin MATEMATİK Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2014 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların,

Detaylı

İLKÖĞRETİME HAZIRLIK ve İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI

İLKÖĞRETİME HAZIRLIK ve İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI Editör: Fatma Alisinanoğlu 2. Baskı İLKÖĞRETİME HAZIRLIK ve İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI Özlem Şimşek - Gülhan Güven - Gözde İnal Berrin Dinç - Saide Özbey - Barış Çaycı Emre Ünal - D. Neslihan Bay Editör: Prof.

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Rehberlik MB 403 7 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin Koordinatörü

Detaylı

Komisyon MUHASEBE ÇEK KOPAR SORU BANKASI ISBN 978-605-364-579-5. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon MUHASEBE ÇEK KOPAR SORU BANKASI ISBN 978-605-364-579-5. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon MUHASEBE ÇEK KOPAR SORU BANKASI ISBN 978-605-364-579-5 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay.

Detaylı

TG 13 ÖABT REHBERLİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ REHBER ÖĞRETMEN

TG 13 ÖABT REHBERLİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ REHBER ÖĞRETMEN KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ REHBER ÖĞRETMEN TG 13 ÖABT REHBERLİK Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının İhtiyaç

Detaylı

ÖN SÖZ I ÖN SÖZ II ÖN SÖZ II BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK

ÖN SÖZ I ÖN SÖZ II ÖN SÖZ II BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ I... iii ÖN SÖZ II...iv ÖN SÖZ II...vi 1. BÖLÜM: ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK...1 ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ...2 KİŞİLİK HİZMETLERİNİN UZMANLIK MESLEĞİ OLMA NİTELİKLERİ...3

Detaylı

Yüksek lisans ve Doktora Tez Konusu. Bilgisayar var mı?

Yüksek lisans ve Doktora Tez Konusu. Bilgisayar var mı? T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İLK VE ORTAÖĞRETİM OKULLARI İÇİN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YILSONU ÇALIŞMA RAPORU Okulunuzda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri kapsamında yürütülen

Detaylı

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak

PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI. Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak PSK 271 Öfke Yönetimi (2015-2016 Güz Dönemi) Yrd. Doç. Dr. Nilay PEKEL ULUDAĞLI Öfke Yönetimi: Duyguları İfade Edebilmek ve Duygularla Başa Çıkmak Öfkenin Gerçek Nedeni Ne? ÖFKE kıskançlık, üzüntü, merak,

Detaylı

kpss işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m a m m lü

kpss işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m a m m lü kpss 2013 işletme ÖSYM sınav formatına %100 uygun m ta a m ı çö z ü 10 m lü Komisyon KPSS İŞLETME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME ISBN- 978-605-364-374-6 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Detaylı

Komisyon İKTİSAT ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN 978-605-364-577-1. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon İKTİSAT ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN 978-605-364-577-1. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon İKTİSAT ÇEK KOPAR YAPRAK TESTİ ISBN 978-605-364-577-1 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2014 Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir?

Özgüven Nedir? Özgüven Eksikliği Nedir? Özgüven Nedir? Özgüven; kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, pasiflik,

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. K. K. T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik

Detaylı

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ ÇOCUK PSİKOLOJİSİNDE GELİŞİM MODELLERİ... 3 ÖĞRENME TEORİSİ MODELİ... 4 BİLİŞSEL GELİŞİM MODELİ... 5 İNSAN GELİŞİMİNİ VE PSİKOLOJİSİNİ AÇIKLAYAN TEMEL KURAMLAR...

Detaylı

İKTİSAT SORU BANKASI ECONOMICUS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ DİLEK ERDOĞAN KURUMLU TEK KİTAP

İKTİSAT SORU BANKASI ECONOMICUS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ DİLEK ERDOĞAN KURUMLU TEK KİTAP ECONOMICUS İKTİSAT SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Mikro İktisat Makro İktisat Para-Banka Kredi Uluslararası İktisat Büyüme ve Kalkınma Türkiye Ekonomisi İktisadi Doktrinler Tarihi KPSS ve kurum sınavları

Detaylı

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Kitapta yer alan bölümlerin sorumluluğu yazarlarına aittir 1.Baskı 2014 Bu kitabın basım,yayın

Detaylı

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ 2012 ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not V Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Bireyi Tanıma ve Tanıma Teknikleri *Kendilerine özgü birer varlık olan bireyler, gerek doğuştan

Detaylı

MUHASEBE SORU BANKASI R E D I T U S TAMAMI ÇÖZÜMLÜ PERİL ÖZERGÜN - SAADET ERDEM

MUHASEBE SORU BANKASI R E D I T U S TAMAMI ÇÖZÜMLÜ PERİL ÖZERGÜN - SAADET ERDEM R E D I T U S MUHASEBE SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Temel Kavramlar Muhasebe Standartları Genel Muhasebe Maliyet Muhasebesi Şirketler Muhasebesi Mali Analiz KPSS ve kurum sınavları için özgün sorulardan

Detaylı

ÖSYM. kpss. yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. GENEL KÜLTÜR VATANDAŞLIK DENEME. Gerçek Sınav Tadında...

ÖSYM. kpss. yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. GENEL KÜLTÜR VATANDAŞLIK DENEME. Gerçek Sınav Tadında... kpss 2014 ÖSYM yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. GENEL KÜLTÜR VATANDAŞLIK 30 DENEME Gerçek Sınav Tadında... Komisyon VATANDAŞLIK 30 DENEME ISBN 978-605-364-707-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm

Detaylı

Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7

Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7 7. Baskı Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2012, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları

Detaylı

KPSS EĞİTİM BİLİMLERİ. gelişim psikolojisi öğrenme psikolojisi rehberlik ve özel eğitim program geliştirme

KPSS EĞİTİM BİLİMLERİ. gelişim psikolojisi öğrenme psikolojisi rehberlik ve özel eğitim program geliştirme kpss 2014 Yeni sorularla son sınav sistemine göre hazırlanmıştır. ezberbozan ezberletmezöğretir! KPSS EĞİTİM BİLİMLERİ SORU BANKASI gelişim psikolojisi öğrenme psikolojisi rehberlik ve özel eğitim program

Detaylı

MATEMATİK SORU BANKASI GEOMETRİ KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme. Eğitimde

MATEMATİK SORU BANKASI GEOMETRİ KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme. Eğitimde KPSS Genel Yetenek Genel Kültür MATEMATİK Sayısal ve Mantıksal Akıl Yürütme KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2015 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla

Detaylı

REHBERLİK ve ÖZEL EĞİTİM SORU BANKASI KPSS KPSS. Eğitim Bilimleri. Eğitimde

REHBERLİK ve ÖZEL EĞİTİM SORU BANKASI KPSS KPSS. Eğitim Bilimleri. Eğitimde KPSS Eğitim Bilimleri REHBERLİK ve KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2015 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 70'in üzerinde soruyu kolaylıkla çözebileceğini açıkladı. ÖZEL EĞİTİM

Detaylı

Küçükler için Büyüklere

Küçükler için Büyüklere Küçükler için Büyüklere Yaşar Kuzucu Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Geliştirilmiş 3. Baskı Dr. Yaşar Kuzucu Psikolojik Danışman KÜÇÜKLER İÇİN BÜYÜKLERE Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ISBN 978 605 364 459 0 Kitapta

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ. 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı, kapsamlı

Detaylı

Komisyon ÖABT KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ PİYASA 9 DENEME ISBN 978-605-318-199-6. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon ÖABT KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ PİYASA 9 DENEME ISBN 978-605-318-199-6. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon ÖABT KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ PİYASA 9 DENEME ISBN 978-605-318-199-6 Kitata yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

Dünyada Ana D l Öğret m

Dünyada Ana D l Öğret m Dünyada Ana D l Öğret m -Program İncelemeler - Editör Yazarlar Yrd. Doç. Dr. Bekir İNCE Elif AYDIN Nuran BAŞOĞLU Tuğba DEMİRTAŞ Üzeyir SÜĞÜMLÜ Zekeriyya KANTAŞ Zeynep AYDEMİR Editör: DÜNYADA ANA DİLİ ÖĞRETİMİ

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Serkan UMUZDAŞ ÖZGÜN MAKAMSAL ETÜTLER ISBN 978-605-364-446-0. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Serkan UMUZDAŞ ÖZGÜN MAKAMSAL ETÜTLER ISBN 978-605-364-446-0. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Serkan UMUZDAŞ ÖZGÜN MAKAMSAL ETÜTLER ISBN 978-605-364-446-0 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2013, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları

Detaylı

EĞİTİM BİLİMİNE. Editör

EĞİTİM BİLİMİNE. Editör Editör Prof. Dr. Firdevs Güneş Prof. Dr. Firdevs Güneş Doç. Dr. Çetin Semerci Yrd. Doç. Dr. Aysun Nüket Elçi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Derya Işık Yrd. Doç. Dr. Cemal Tosun Yrd. Doç. Dr. Cengiz Özmen Yrd Doç.

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Sosyal fobi, bireyin sosyal ortamlarda herhangi bir eylem yaparken utanç duyacağı duruma düşeceğini düşünerek nedensiz kızarma,

Detaylı

Sonra demek artık bana zarar veriyor! diyorsanız; Akademik Erteleme Davranışıyla Baş Etme Beceri Eğitimi Grup Yaşantısına Katılın

Sonra demek artık bana zarar veriyor! diyorsanız; Akademik Erteleme Davranışıyla Baş Etme Beceri Eğitimi Grup Yaşantısına Katılın Sınava sonra çalışırım. Okuma ödevlerimi sonra yaparım. Notlarımı sonra düzenlerim. Raporumu sonra veririm. Akademik danışmanımı görmeye sonra giderim. Sonra demek artık bana zarar veriyor! diyorsanız;

Detaylı

YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ

YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ YIL BOYU REHBERLİK FAALİYETLERİ Öğrenci profilini belirlemek amacıyla 1.sınıfa başlayacak öğrencilerimize metropolitan (okul olgunluğu) testleri uygulandı. 1. Sınıf velilerine hoş geldiniz söyleşisi yapıldı.

Detaylı

Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi. Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş

Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi. Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş Sosyal psikoloji bakış açısıyla İş Sağlığı ve Güvenliği İle İlgili Kurallara Uyma Durumunun İncelenmesi Prof. Dr. Selahiddin Öğülmüş Canlılar hayatta kalmak için güdülenmişlerdir İnsan hayatta kalabilmek

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu İÇERİK Rehberlik Birimi Tanıtımı Gelişim Dönemleri ve Okula Uyum Süreçleri Öğrencilerimizin; Zihinsel, bedensel, sosyal ve

Detaylı

1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR

1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÖZEL EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLAR 13 1.1. Özel Gereksinimli Bireyler 16 1.2. Özel Eğitimin Amacı ve İlkeleri 18 1.3. Özel Eğitimin Önemi 19 1.4. Engelliliğin Genel

Detaylı

Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi

Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi Kanserli Hastalar Tarafından Sık Sorulan Sorular Hem. Dr. SONGÜL KAMIŞLI Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Prevantif Onkoloji A.B.D. Psikososyal Onkoloji Birimi Hastaların Soruları Tıbbi tedavi Otonomi

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

Komisyon REDITUS MUHASEBE SORU BANKASI KOPART ÇÖZ ISBN 978-605-318-167-5. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon REDITUS MUHASEBE SORU BANKASI KOPART ÇÖZ ISBN 978-605-318-167-5. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon REDITUS MUHASEBE SORU BANKASI KOPART ÇÖZ ISBN 978-605-318-167-5 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2015 Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ EYLÜL 2012 VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA OKUL KORKUSU OKUL KORKUSU Her yıl milyonlarca çocuk okula başlayıp, neşeyle devam ederken

Detaylı

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Süleyman SÜRÜL Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Trabzon 2013 Nelerden Bahsedeceğiz *Rehberlik Nedir? *Rehberlikte Hizmet Alanları *Mesleki

Detaylı

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA 1. TIRNAK YEME Tırnak yeme, her yaşta ve her iki cinste de görülebilen, zaman içinde

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not III Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Kişilik Gelişimi Kişilik Nedir? *Kişilik, bireyin iç ve dış çevresiyle kurduğu, diğer bireylerden ayırt edici,

Detaylı

ÖABT. Soruları yakalayan 2015 komisyon tarafından hazırlanmıştır. ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ÖABT SINIF ÖĞRETMENLİĞİ SORU BANKASI.

ÖABT. Soruları yakalayan 2015 komisyon tarafından hazırlanmıştır. ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ÖABT SINIF ÖĞRETMENLİĞİ SORU BANKASI. ÖABT Soruları yakalayan 2015 komisyon tarafından hazırlanmıştır. ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ÖABT SINIF ÖĞRETMENLİĞİ SORU BANKASI Tamamı Çözümlü Komisyon ÖABT SINIF ÖĞRETMENLIĞI SORU BANKASI ISBN 978-605-318-124-8

Detaylı

ÖABT FEN BİLİMLERİ/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ

ÖABT FEN BİLİMLERİ/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ ÖABT FEN BİLİMLERİ/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ 0000000001 Komisyon ÖABT FEN BİLİMLERİ / FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ PİYASA 9 DENEME ISBN 978-605-318-190-3 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu

Detaylı

İÇİNDEKİLER. GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN. I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1

İÇİNDEKİLER. GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN. I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1 BÖLÜM 1 GELİŞİM PSİKOLOJİSİNDE KURAMLAR VE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Çare SERTELİN MERCAN I.

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

Hani annemin en büyük yardımcısı olacaktım? Hani birlikte çok eğlenecektik? Kardeşime dokunmama bile izin vermiyor. Kucağıma almak da yasak.

Hani annemin en büyük yardımcısı olacaktım? Hani birlikte çok eğlenecektik? Kardeşime dokunmama bile izin vermiyor. Kucağıma almak da yasak. Bu ayki rehberlik bülteni konumuz Kardeş Kıskançlığı hakkındadır. Sizlere çocuğunuza bu süreçte nasıl yardımcı olabileceğiniz ile ilgili önerilerimiz olacaktır. KARDEŞ KISKANÇLIĞI Neler olduğunu hiç anlamıyorum!

Detaylı

KPSS 2015 EĞİTİM BİLİMLERİ. ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME. Tamamı Çözümlü DENEME. Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır.

KPSS 2015 EĞİTİM BİLİMLERİ. ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME. Tamamı Çözümlü DENEME. Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. EĞİTİM BİLİMLERİ KPSS 2015 Birincilerin Tercihi ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME Tamamı Çözümlü 20 DENEME Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. Komisyon KPSS ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TAMAMI ÇÖZÜMLÜ

Detaylı

NAMIK KEMAL ORTAOKULU

NAMIK KEMAL ORTAOKULU T.C. ÇİNE KAYMAKAMLIĞI NAMIK KEMAL ORTAOKULU -SOSYAL OKUL, SOSYAL İNSAN- 2014 201 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2014 201 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NAMIK KEMAL ORTAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMETLERİ ÇERÇEVE

Detaylı

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla

Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla Kekemelik Nedir? Kekemelik, konuşmanın akıcılığıyla ilgili bir iletişim bozukluğudur. Ses, hece ve sözcüklerde uzatmalar, tekrarlar veya duraklamalarla ortaya çıkan konuşmanın akıcılığının bozulduğu durum

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I HEDEFLER İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I Gelişim Psikolojisinin Alanı Gelişim Psikolojisinin Temel Kavramları Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişimin Temel İlkeleri Fiziksel Gelişim Alanı PSİKOLOJİ Bu

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersin Adı Öğretim Dili Çocuk Ruh Sağlığı TÜRKÇE Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer ( ) Dersin

Detaylı

İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1

İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1 İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1 KONU 1 Psikolojik Danışmanın Tarihçesi ve Eğilimleri 2 Psikolojik Danışmayı Tanımlama 4 Rehberlik 5 Psikoterapi 6 Psikolojik Danışma

Detaylı

AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ

AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ AKRAN DOSTU OKUL MODELİ PROJESİ 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Bu proje; okul yönetimi, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve okul personelini kapsayan geniş katılımlı bir çalışmayı amaçlar. Bu proje; tüm

Detaylı

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu na göre 2008 yılı sonu itibariyle evlatt edindirilen

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

Komisyon KPSS ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 20 DENEME. E-ileti: pegem@pegem.net ISBN- 978-605-318-343-3

Komisyon KPSS ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 20 DENEME. E-ileti: pegem@pegem.net ISBN- 978-605-318-343-3 Komisyon KPSS ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 20 DENEME ISBN- 978-605-318-343-3 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem

Detaylı

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri

Zeka Gerilikleri Zeka Geriliği nedir? Sıklık Nedenleri Zeka Geriliği nedir? Zeka geriliğinin kişinin yaşına ve konumuna uygun işlevselliği gösterememesiyle belirlidir. Bunun yanı sıra motor gelişimi, dili kullanma yeteneği bozuk, anlama ve kavrama yaşıtlarından

Detaylı

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com

KPSS KONU ANLATIMI. Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com KPSS KONU ANLATIMI Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com 9. ÜNİTE REHBERLİK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTSEL YAPI KPSS de bu bölümden bazen ortalama 1 soru gelmektedir. Bu bölümdeki sorular

Detaylı

BİREYSEL PLANLAMA MÜDAHALE HİZMETLERİ. Okula yeni başlayan. öğrencilere yönelik. gözlem çalışmaları yapılması.

BİREYSEL PLANLAMA MÜDAHALE HİZMETLERİ. Okula yeni başlayan. öğrencilere yönelik. gözlem çalışmaları yapılması. LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ 2013/2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ YILLIK ÇERÇEVE PROGRAM TASLAĞI EYLÜL 23-27 EYLÜL 16-20 EYLÜL 9-13 EYLÜL

Detaylı

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3

R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 1886 ÖZEL GETRONAGAN ERMENĐ LĐSESĐ R E H B E R L Đ K B Ü L T E N Đ - 3 2010 2011 Kız olursa Sarin, erkek olursa Masis Erkek olursa doktor, kız olursa öğretmen KENDĐNĐ TANIMA VE MESLEK SEÇĐMĐ Sevgili veliler,

Detaylı

kpss ezberbozan serisi MATEMATİK GEOMETRİ SORU BANKASI Eğitimde

kpss ezberbozan serisi MATEMATİK GEOMETRİ SORU BANKASI Eğitimde kpss ezberbozan serisi 2016 MATEMATİK GEOMETRİ SORU BANKASI Eğitimde 29. yıl KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN MATEMATİK - GEOMETRİ SORU BANKASI ISBN 978-605-318-360-0 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET k İl u ok l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - NİSAN 2014 AİLE İÇİ ŞİDDET Çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesi ve sağlam bir kişilik kazanması için

Detaylı

Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN 978-605-364-502-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN 978-605-364-502-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN 978-605-364-502-3 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2013, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

ÇİFT PSİKOTERAPİSİNDE KADINLAR 16 19 Haziran 2010 Anadolu Psikiyatri Günleri Uz.Dr. Nuşin Sarımurat Baydemir İlişki Psikoterapileri Enstitüsü İstanbul Çift ilişkilerinde, özellikle evliliklerde, cinsiyet

Detaylı

REHBERLİK ve ÖZEL EĞİTİM

REHBERLİK ve ÖZEL EĞİTİM KPSS Eğitim Bilimleri EFSANE 5000 SORU BANKASI KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2015 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 70'in üzerinde soruyu kolaylıkla çözebildiğini açıkladı. REHBERLİK

Detaylı

MESLEĞİN GENEL TANITIMI

MESLEĞİN GENEL TANITIMI MESLEK TANITIMLARI HUKUK MESLEĞİN GENEL TANITIMI Bu bölümde toplumda bireylerin birbirleri ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkan

Detaylı

Bekar Evli Boşanmış Eşi ölmüş Diğer. İlkokul Ortaokul Lise Yüksekokul Fakülte Yüksek Lisans

Bekar Evli Boşanmış Eşi ölmüş Diğer. İlkokul Ortaokul Lise Yüksekokul Fakülte Yüksek Lisans Form no : Tarih : Bu anket hastalığınızı daha iyi anlayabilmek ve sizlere daha yararlı olabilmek için düzenlenmiştir. Lütfen olabildiğince nesnel (objektif) yanıtlamaya özen gösterin. Ankete kimliğinizi

Detaylı

Özgün Makamsal Parçalar Piyano İçin Hazırlanmış 10 Özgün Parça

Özgün Makamsal Parçalar Piyano İçin Hazırlanmış 10 Özgün Parça Özgün Makamsal Parçalar Piyano İçin Hazırlanmış 0 Özgün Parça Mehmet Serkan UMUZDAŞ Yrd. Doç. Dr. Mehmet Serkan UMUZDAŞ ÖZGÜN MAKAMSAL PARÇALAR ISBN 978-60-6-60-6 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu

Detaylı

Zorbalık Türleri Nelerdir?

Zorbalık Türleri Nelerdir? Zorbalık Türleri Nelerdir? Fiziksel İlişkisel Sözel Siber Siber Zorbalık elektronik iletişim araçları yoluyla tehdit etmek ve kötü sözler içeren mesajlar göndermek internet ortamında dedikodu yapmak ya

Detaylı

22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ

22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ 22. Baskı İçin... TEŞEKKÜR ve BİRKAÇ SÖZ Eğitimde Rehberlik Hizmetleri kitabına gösterilen ilgi, akademik yaşamımda bana psikolojik doyumların en büyüğünü yaşattı. 2000 yılının Eylül ayında umut ve heyecanla

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 3. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Mesleki Gelişim Programı Bu faaliyeti başarı ile

Detaylı

Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü

Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü Yük. Hem. Gül Şav Özaydemir Danışman Hemşire EUKAM E.Ü.T.F. Radyasyon Onkolojisi ABD XIX. Ege Onkoloji Günleri 6-7 Nisan 2015 İzmir «Kanserle mücadele

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

İçindekiler. xiii. vii

İçindekiler. xiii. vii Ön söz 1 Danışmaya davet 1 Giriş 1 Anlatı yaklaşımı 3 Bundan konuşmak için bir zemin ayırmak 5 Danışmanlık becerilerini öğrenmek 8 Sonuçlar 10 Okuma önerileri 10 2 Örtük danışmanlık modeli 11 Giriş 11

Detaylı

YGS-LYS de. 20 Yıllık ÇINAR Tecrübesi. www.cinarkoleji.com.tr

YGS-LYS de. 20 Yıllık ÇINAR Tecrübesi. www.cinarkoleji.com.tr YGS-LYS de 20 Yıllık ÇINAR Tecrübesi www.cinarkoleji.com.tr Çınar Koleji nde güne her sabah mutlulukla başlarsınız. 20 yıllık eğitim tecrübesiyle geliştirilen Sınavlara Hazırlık Sistemi ile sınav endişesi

Detaylı