5 kg yük altında maksimum çekme ipi uzunluğu 50 m (1989 FAI)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "5 kg yük altında maksimum çekme ipi uzunluğu 50 m (1989 FAI)"

Transkript

1 SERBEST UÇUŞ YARIŞMALARINDA TEKNİK KURALLAR 3.1. F1A SINIFI PLANÖRLER Tanım Herhangi bir sevk cihazı bulunmayan ve kaldırma kuvveti sabit yüzeyler üzerine etki eden aerodinamik kuvvetler tarafından sağlanan modeller bu sınıfa girerler. Değişken geometriye veya alana sahip modeller model kurulu durumda iken en küçük ve en büyük yüzey şartlarını sağlamak zorundadır Planörlerin Karakteristikleri W / CH Formülü Yüzey alanı (izdüşüm) dm² Minimum ağırlık 410 gram Maksimum yükleme 50 gram/dm² 5 kg yük altında maksimum çekme ipi uzunluğu 50 m (1989 FAI) Uçuş Sayısı Her yarışmacının yedi adet resmi uçuş hakkı vardır Resmi Uçuşun Tanımı Erişilen zamana bakılmadan, deneme uçuşu olarak tanımlanan bir uçuştan sonra her yarışmacısının bir ikinci uçuş hakkı vardır Deneme (Başarısız Teşebbüsün Tanımı) Aşağıdaki hallerden en az bir tanesi gerçekleştiğinde bu uçuş teşebbüsü başarısız (deneme) olarak sınıflandırılır. Eğer bu durum birinci teşebbüste gerçekleşirse yarışmacı ikinci bir teşebbüste bulunabilir (raund süresi içinde olmak kaydıyla). a) Model misinadan ayrılmadan yer ile temas ederse. b) Çekiş kablosunun modelden ayrılışının zaman hakemi tarafından tespit edilememesi halinde. c) Uçuşun başlangıcında veya tüm uçuş boyunca modelden bir parçanın ayrılması halinde. d) Zaman hakeminin yarışmacının çekiş kablosu ile temasını kaybettiğini tespit etmesi halinde ve yarışmacının yöneticisinin bu durumu bir eneme olarak bildirmesi durumunda. e) Zaman hakeminin yarışmacının çekiş kablosu ile temasını kaybettiğini tespit etmesi ve çekiş kablosunun yarışmacı dışında bir kişi tarafından yakalanması durumunda. f) Uçuş süresinin 20 saniye altında olması durumunda Uçuş Tekrarı Aşağıdaki haller ve şartlar oluştuğunda bu uçuşlar tekrar edilebilir.

2 a) Model uçuş başlangıcında modeli bırakan kişiden başka bir kişiye çarparsa. b) Model çekilişi esnasında uçmakta olan bir başka model ile çarpışırsa (çekilmekte olan veya çekiş kablosunun ucunda olan bir model hariç.) ve bunun sonucunda çekiş normal olarak devam edemiyorsa. c) Model uçuşu sırasında bir başka model ya da çekiş yapmakta olan bir başka modelin çekiş kablosuyla (kendi çekiş kablosu değil) çarpışırsa. Durumlarında model normal uçuşuna devam ederse yarışmacı bu uçuşunu, uçuşun sonunda isterse resmi uçuş olarak kabul edebilir Deneme sayısı Başarısız bir ilk denemeden ( da açıklandığı gibi) sonra yarışmacı ikinci bir deneme hakkına sahiptir Değerlendirme Zaman a) Her yarışmacının yedi uçuşunun toplamı değerlendirme için kullanılır. b) Ferdi sıralamada beraberlik halinde son raunddan sonra ilave raundlar düzenlenerek sıralama tayin edilir. Her ilave raunddaki maksimum zaman bir önceki raunda bir dakika ilave edilerek bulunur. İlave rauntlardaki dereceler takım sıralamasını etkilemez. c) Organizatör her raunda her yarışmacıya 15 dakikalık zaman kalacak şekilde ayarlama yapmalıdır. Bu 15 dakika içinde eğer yarışmacı kurallara uygun bir deneme yapmışsa ikinci deneme hakkına sahiptir. Başlangıç çizgisi her raund başında belirlenir. a) Uçuşlardaki maksimum zaman üç dakika olarak belirlenmiştir. Toplam uçuş zamanı, modelin çekiş ipinden kurtuluşu ile başlar ve uçuş sona erinceye kadar devam eder. Hakemler model çekilmeden önce rengine ve şekline iyice dikkat ederek uçuş sırasında takip edebilmek için modeli tanımalıdırlar. b) Uçuşun sona ermesi, model yere inince veya uçuşunu engelleyen bir engele çarpınca veya hakemlerin görüş alanından kesinlikle çıkınca olur. Eğer model bir engelin veya bulutların arkasında kaybolursa hakemler 10 saniye beklerler, model görünmezse zaman durdurulur ve bu 10 saniye çıkarılarak uçuş zamanı belirlenir. c) Uçuş zamanı iki hakem tarafından kontrol edilmeli ve kronometrelerin hassasiyeti 1/5 saniye olmalıdır. Her grupta en az bir hakemde bir dürbün olmalıdır. d) Hakemler uçuş sırasında 10 m çaplı bir dairenin içinde bulunmalıdır. e) Uçuş süresi iki hakemin tuttuğu zamanın ortalaması alınarak bulunur. Ortalama en yakın al saniye tahvil edilir. Eğer iki hakemin tuttuğu değerler arasında kayda değer bir zaman farkı varsa organizatör ve FAI jürisi resmi zamanın hangisi olması gerektiğine birlikte karar verirler. f) Yarışmada dürbün kullanılması ile ilgili kurallar: f1) Dürbünler 4 ila 8 misli büyütebilecek kapasitede olmalıdır. f2) Hakemler uçuştan önce dürbünü gözüne göre ayarlamalıdır. Bunun için önce merkez düğmesi ile ayar yapılmalı, bilahare her göz teker teker ayarlanmalıdır. f3) Ayarlamadan sonra değerler bir yere not edilmelidir. Bu gerektiği zaman yeniden ayar yapılmasını kolaylaştırır. f4) Modelin çekilmesi sırasında hakemler dürbün kullanmamalıdır. Dürbün genellikle yarışın 1.dakikasından itibaren kullanılır.

3 f5) Dürbün kullanılması çok geç oluncaya kadar ertelenmemelidir. Bu durumda modelin bulunması riske girebilir. f6) Zaman tutulması sırasında hakemler arasında dürbün değiş tokuşu yapılmamalıdır. Dürbünü kullanan hakem süre sona erinceye kadar izlemeye devam etmelidir. f7) Zamanın tutulması sırasında model, dürbünü olmayan hakemin gözünden kaybolursa diğer hakem durdur komutunu verinceye kadar saatini durdurmayacaktır. Aynı durum eğer dürbünü kullanan hakem modeli gözden kaybeder fakat diğer hakem görmeye devam ederse diğer hakem için de geçerlidir. Böyle bir durum olursa, modeli kaybeden hakem diğerine hemen haber verecek ve durdur komutunu vermesini sağlayacaktır Yardımcı Sayısı Her yarışmacısının bir yardımcısı olabilir Çekme veya Fırlatma Aletleri a) Planörler, ucuna 5 kg. yük asıldığında 50 m. den uzun olmayan kablo veya ipler vasıtasıyla çekilebilirler. Çekme ipi hakemlerin kontrolünde olmadığı sürece her yarıştan önce yeniden ölçülmelidir. b) Modelin çekilmesinde kullanılan bu ipler vinç, makara vs. gibi aletler vasıtasıyla taşınabilirler. Bu aletler yarışmacı tarafından fırlatılmamalıdır yoksa uçuş iptal edilebilir. c) Zamanın tutulmasına yardımcı olması için kablonun ucuna en az 2,5 dm² alanında kolay görülebilir bir işaret asılmalıdır. d) Çekme iplerinde her cins stabilazör kullanılması yasaktır. Çekme ipinin ucuna model uçuşa geçtikten sonra açılan bir paraşüt takılabilir Çekme veya Fırlatmanın Yapılışı a) Yarışmacı yerde olmalı ve çekme ipini kendi kullanmalıdır. b) Model başlangıç çizgisinden itibaren yaklaşık 5 m içinde çekilmelidir F1B SINIFI LASTİK MOTORLU MODELLER Tanım Bir lastik tarafından çevrilen pervanesinden güç alan ve diğer yüzeyleri değişmeden kalan modeller sınıfıdır. Değişken geometriye veya alana sahip modeller, kurulu halde iken, minimum ve maksimum yüzey şartlarını sağlamalıdırlar Lastik Motorlu Modellerin Karakteristikleri W / CH Formülü Yüzey alanı (izdüşüm) Modelin motorsuz en az ağırlığı Maksimum yükleme Motorun maksimum yağlı ağırlığı dm² 200 gram 50 gram/dm² 30 gram Uçuş sayısı gibidir.

4 Resmi Uçuşun Tanımı gibidir Model fırlatılmışsa ve modelin bir parçası fırlatılma sırasında çıkarsa uçuş deneme sayılır Modelin fırlatılması sırasında eğer model başka bir modelle veya bir insanla çarpışırsa bu uçuş deneme uçuşu sayılabilir. Eğer çarpışmadan sonra model normal uçuşuna devam ederse, denemeden sonra bile yarışmacının bu uçuşun resmi uçuş olarak kabul edilmesini talep etmek hakkı vardır Deneme sayısı gibidir Değerlendirme Zaman a) a gibidir. b) b gibidir. c) Organizatör her yarışmacıya motorunu kurması ve modelini fırlatması için 15 dakikalık süre vermek zorundadır. Bu süre zarfında yarışmacı ikinci denemesini yapmak hakkına da sahiptir gibidir Yardımcı Sayısı Her yarışmacıya bir kişi yardım edebilir Fırlatma a) Fırlatma elle ve yarışmacı yerde iken yapılır (sıçramaya müsaade edilir.). b) Yarışmacı motorunu kendi kurmalı ve modelini kendi fırlatmalıdır. c) Model başlangıç noktasından itibaren 5 m içinde fırlatılmalıdır F1C SINIFI PİSTON MOTORLU MODELLER Tanım Enerjisi piston tipli bir motor tarafından sağlanan ve kaldırma kuvveti sabit yüzeyler üzerine etki eden aerodinamik kuvvetler tarafından sağlanan modeller bu sınıfa girerler. Değişken geometriye veya alana sahip modeller, model kurulu durumda iken, en küçük ve en büyük yüzey şartlarını sağlamak zorundadırlar Piston Tipli Motorların Karakteristikleri W/CH Formülü Motorun maksimum silindir hacmi 2.5 cm³ Motorun eksoz deliklerine hiçbir şekilde ilave yapılmasına izin verilmez. Minimum toplam ağırlık 300 gm/cm³ motor silindir hacmi Minimum yükleme 20 gram/dm² Maksimum yükleme 50 gram/dm² Maksimum motor çalışma süresi: Modelin bırakılışından itibaren 7 saniye. Isıtma bujili ve ateşlemeli motorlar için gerekli yakıt organizatörler tarafından standart bir formüle göre sağlanacaktır ve her resmi uçuşta bu yakıt kullanılacaktır. Yakıtın bileşimi şöyle olacaktır: %80 metanol, %20 hintyağı.

5 NOT: Sıkışma ateşlemeli motorlar için yakıt kısıtlaması yoktur. Her yarıştan önce motorun yakıt tankı standart formüllü yakıt ile çalkalanmalıdır. Motorun durması, determalizasyon gibi dönüşü olmayan durumlarda F1C modellerinde radyo kontrol cihazı kullanılabilir. Bu gibi durumlarda herhangi bir hatalı hareket veya yanlış fonksiyon durumu tümüyle yarışmacının sorumluluğundadır Uçuş Sayısı gibidir Resmi Uçuşun Tanımı a) bölümünde açıklandığı gibi başarısız bir deneme değilse ilk uçuşta alınan derece. b) İkinci denemede elde edilen derece. Eğer ikinci denemede de bölümünde tarif edildiği gibi başarısız bir uçuş yapılmışsa o zaman uçuş zamanı olarak sıfır saniye yazılır Başarısız Bir Denemenin Tanımı Bir uçuş, model fırlatılmışsa ve en az aşağıdaki durumlardan biri gerçekleştiği zaman bir deneme olarak tanımlanabilir. Eğer bu durum birinci denemede olursa yarışmacıya ikinci bir deneme hakkı verilir. a) Modelin bırakılışından itibaren motor 7 saniyeden fazla çalışırsa. b) Modelin fırlatılması veya uçuşu sırasında parçalardan biri ayrılırsa Denemenin Tekrarlanması Modelin fırlatılması anında uçuştaki başka bir modelle veya bir insanla çarpışması halinde deneme tekrarlanabilir. Model normal olarak yarışa devam ederse yarışmacı bu uçuşun resmi uçuş sayılmasını talep edebilir. Bu istek uçuşun sonunda da yapılabilir Uçuş Süresi Dünya ve kıtalararası yarışmalarda her resmi uçuş için yarışma süresi ilk raund için dört, takip eden diğer raundlar için üçer dakikadır. Bu maksimum süreler özel raundlar için CIAM tarafından onaylanmadığı ve yarışma öncesi ilan edilmediği takdirde diğer uluslararası yarışlarda da uygulanmalıdır. Kötü meteorolojik durumlarda veya modellerin kaçma tehlikesi mevcutsa, jüri raundun maksimum uçuş süresini değiştirebilir. Böylece değiştirilmiş bir maksimum süre raundun başlangıcından önce ilan edilmelidir Sıralama a) a gibidir. b) b gibidir. c) Organizatör, her başlama kazığı arasında en az 10 m mesafe bulunan düz bir başlama hattı sağlayacaktır. d) Her uçuşun başlama pozisyonu başlangıçta kura ile tayin edilecektir. Organizatör, bütün yarışmacılara motorlarını çalıştırıp modellerini fırlatmaları için 15 dakikalık bir süre tanıyacaktır Zaman gibidir.

6 Yardımcı Sayısı Yarışmacının startta bir yardımcı bulundurmaya hakkı vardır Uçuşun Başlatılması a) Uçuşun başlatılması yarışmacının modeli yerden elle fırlatması suretiyle olur (sıçramaya müsaade edilir.). b) Her yarışmacı motorunu veya motorlarını kendisi çalıştırmalı, ayarlamalı ve uçuşa çıkarmalıdır. c) Model, başlama noktasından yaklaşık 5 m mesafe içinde fırlatılmalıdır A1 SINIFI PLANÖRLER Tanım gibidir Planörlerin Karakteristikleri Yüzey alanı (izdüşüm) dm² Minumum ağırlık 220 gram 5 kg yük altında maksimum çekme ipi uzunluğu 50 m Uçuş Sayısı Her yarışmacının beş adet resmi uçuş hakkı vardır Resmi Uçuşun Tanımı gibidir Deneme Uçuşunun Tanımı gibidir Denemenin Tekrarlanabilmesi Hali gibidir Deneme Sayısı gibidir Değerlendirme gibidir Zaman gibidir.

7 Yardımcı Sayısı gibidir Çekme veya Fırlatma Aletleri gibidir Çekme veya Fırlatmanın Yapılışı gibidir.

KISIM 3-SERBEST UÇUŞ YARIŞMALARI İÇİN TEKNİK KURALLAR

KISIM 3-SERBEST UÇUŞ YARIŞMALARI İÇİN TEKNİK KURALLAR KISIM 3-SERBEST UÇUŞ YARIŞMALARI İÇİN TEKNİK KURALLAR 3.1 F1A SINIFI PLANÖRLER. 3.1.1 TANIMLAMA Uçuş sırasında herhangi bir tahrik cihazı kullanılmadan ve kanat profili şekli ve oturma açısındaki değişiklikler

Detaylı

SERBEST UÇUŞ MODELCİLİĞİ (FREE FLIGHT AEROMODELLING) Model Uçak Yarışmaları Serbest Uçuş ve Radyo kontrollü uçuş adı altında 2 ana gruba ayrılır.

SERBEST UÇUŞ MODELCİLİĞİ (FREE FLIGHT AEROMODELLING) Model Uçak Yarışmaları Serbest Uçuş ve Radyo kontrollü uçuş adı altında 2 ana gruba ayrılır. SERBEST UÇUŞ MODELCİLİĞİ (FREE FLIGHT AEROMODELLING) Model Uçak Yarışmaları Serbest Uçuş ve Radyo kontrollü uçuş adı altında 2 ana gruba ayrılır. Serbest uçuş modelleri, herhangi bir kumanda olmadan sadece

Detaylı

YAĞLI GÜREŞ ROBOTLARI TURNUVA KURALLARI

YAĞLI GÜREŞ ROBOTLARI TURNUVA KURALLARI YAĞLI GÜREŞ ROBOTLARI TURNUVA KURALLARI BÖLÜM 1 KIRKPINAR ÖZELLİKLERİ Madde 1 Kırkpınar Tanımı 1-) Yağlı güreş alanı Kırkpınar diye adlandırılmaktadır. 2-) Kırkpınar zeminden 5 cm yüksekliğinde 100x80

Detaylı

RONE KOEN. Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası. Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE Eylül BÜLTEN ( )

RONE KOEN. Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası. Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE Eylül BÜLTEN ( ) d 2017 RONE KOEN Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE 15 17 Eylül 2017 1.BÜLTEN (15.07.2017) SN.RONE KOEN ANISINA 2 3 4 5 Rone KOEN Türkiye Milli Model Uçak Serbest

Detaylı

Neşè YALÇINKAYA. Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası. Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE Eylül BÜLTEN (31.08.

Neşè YALÇINKAYA. Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası. Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE Eylül BÜLTEN (31.08. d 2016 Neşè YALÇINKAYA Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE 02 04 Eylül 2016 2.BÜLTEN (31.08.2016) SN.NEŞE YALÇINKAYA ANISINA 2 3 4 5 Neşe YALÇINKAYA Türkiye Milli

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ROBOT TAKIMI ULUSLARARASI MARMARA ROBOT OLİMPİYATLARI 2018 BAYRAK YARIŞI KATEGORİSİ KURALLARI

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ROBOT TAKIMI ULUSLARARASI MARMARA ROBOT OLİMPİYATLARI 2018 BAYRAK YARIŞI KATEGORİSİ KURALLARI MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ROBOT TAKIMI ULUSLARARASI MARMARA ROBOT OLİMPİYATLARI 2018 BAYRAK YARIŞI KATEGORİSİ KURALLARI A. Görev Tanımı Bu kategoriye yarışmacılar iki adet robotla katılırlar.

Detaylı

Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası. Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE 21 22 23 Ağustos 2015 1.BÜLTEN (25.06.2015)

Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası. Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE 21 22 23 Ağustos 2015 1.BÜLTEN (25.06.2015) d 2015 Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE 21 22 23 Ağustos 2015 1.BÜLTEN (25.06.2015) Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası 21-22-23 Ağustos 2015 Ankara

Detaylı

Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası. Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE 21 22 23 Ağustos 2015 2.BÜLTEN (25.06.2015)

Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası. Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE 21 22 23 Ağustos 2015 2.BÜLTEN (25.06.2015) d 2015 Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE 21 22 23 Ağustos 2015 2.BÜLTEN (25.06.2015) Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası 21-22-23 Ağustos 2015 Ankara

Detaylı

Sumo robot kuralları. Robotun tanımlaması aşağıdaki gibidir.

Sumo robot kuralları. Robotun tanımlaması aşağıdaki gibidir. Sumo robot kuralları Her bir robot için bir operatör ve bir yardımcı kayıt olabilir. Yarışma anında robotu 1 kişi kullanacaktır. Her iki yarışmacının da yarışma kurallarına uyması, galibiyet kurallarını

Detaylı

Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası

Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası d Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası ve Anatolian FF Cup Gölbaşı / ANKARA TÜRKİYE 02 03 Ağustos 2014 2.BÜLTEN (SON) (21.07.2014) Türkiye Milli Model Uçak Serbest Uçuş Şampiyonası 02 03 Ağustos

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2016 Çizgi İzleyen Kategorisi Kuralları 1. AMAÇ Belirtilen parkuru en kısa sürede pistten çıkmadan tamamlamak 2. YARIŞMA FORMATI

Detaylı

MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI

MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI 20.12.2017 tarihi ile güncel MEKATRONİK VE İNOVASYON GÜNLERİ 2018 MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI SUMO SINIFI MEGA SUMO KATEGORİSİ YÖNERGESİ mig.etkinlik.marmara.edu.tr mig@marmara.edu.tr /marmaramig

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SALON MODELLERİ MODEL UÇAK YARIŞMASI GENEL AÇIKLAMALAR

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SALON MODELLERİ MODEL UÇAK YARIŞMASI GENEL AÇIKLAMALAR İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SALON MODELLERİ MODEL UÇAK YARIŞMASI Yarışma Tarihi : 10 Kasım 2013 GENEL AÇIKLAMALAR Yarışma Sahası : İTÜ Ayazağa Kampüsü Merkez Spor Salonu Yarışma Kategorileri : 1 - Lastik

Detaylı

1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir.

1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir. 1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir. 2- Dohyo özellikleri a) Mini Sumo Robot Dohyosu zeminden 5cm yüksekliğinde

Detaylı

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI 1) Amaç Çizgi izleyen robotlar beyaz zemin üzerindeki siyah çizgiyi ya da siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi otonom takip etmek amacıyla tasarlanırlar.

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Amaç: Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2016 Arama Kurtarma Kategorisi Kuralları Yarışmanın amacı, küçük robotun ortamını analiz edip bunu büyük robota bildirmesi,

Detaylı

Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine siyah çizgilerin üstünde kalarak parkuru tamamlamaya çalışırlar.

Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine siyah çizgilerin üstünde kalarak parkuru tamamlamaya çalışırlar. mız 6 kategoriden oluşmaktadır. -Sumo -Mini-sumo -Çizgi İzleyen -Serbest Kategori -Labirent -Yangın Söndüren Çizgi İzleyen Kategorisi Bu kategoride robotlar siyah pist üzerine beyaz veya beyaz pist üzerine

Detaylı

Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları

Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları Tırmanma AGK 2012 Eğitim Sunumları 1 Tırmanma Nedir? Her aracın start çizgisinden, teker teker başlayarak aynı parkurda Start tan daha yüksekte olan bitiş çizgisini

Detaylı

Bölüm 1. Genel Kurallar. Madde 1: Bu kurallar Sumo Robot Turnuvasının kurallarını ve düzenlemelerini belirler. Bölüm 2. Müsabakanın Tanımı.

Bölüm 1. Genel Kurallar. Madde 1: Bu kurallar Sumo Robot Turnuvasının kurallarını ve düzenlemelerini belirler. Bölüm 2. Müsabakanın Tanımı. Sumo-Mini Sumo Robot Kategorisi Yarışma Kuralları Bölüm 1 Genel Kurallar Amaç Madde 1: Bu kurallar Sumo Robot Turnuvasının kurallarını ve düzenlemelerini belirler. Tanım Bölüm 2 Müsabakanın Tanımı Madde

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 14. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri - 2017 Çizgi İzleyen Kategorisi Kuralları 1. AMAÇ Belirtilen parkuru en kısa sürede pistten çıkmadan tamamlamak. 2. YARIŞMA

Detaylı

ATLETİZM OYUN KURALLARI VE DERS NOTLARI

ATLETİZM OYUN KURALLARI VE DERS NOTLARI ATLETİZM OYUN KURALLARI VE DERS NOTLARI İ İ Ş 1 Bir pist veya alanda yapılan, dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu oyunlarda atletler koşu, yürüyüş, atlama ve atma yeteneklerini gösterirler. Bu tür

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 16. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2019 Arama Kurtarma Kategorisi Kuralları 1)Amaç Yarışmanın amacı, küçük robotun ortamını analiz edip bunu büyük robota

Detaylı

- Kontrol noktalarında bu zaman karnesini ibraz etmekten sorumludur.

- Kontrol noktalarında bu zaman karnesini ibraz etmekten sorumludur. 9.3 ZAMAN KARNELERİ 9.3.1 Her ekip: - Kendi zaman karnesinden ve - Kontrol noktalarında bu zaman karnesini ibraz etmekten sorumludur. Bu nedenle zaman karnelerini gözetmene doğru zamanda vermek ve doğru

Detaylı

MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI

MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI 23.04.2017 tarihi ile güncel MEKATRONİK VE İNOVASYON GÜNLERİ 2017 MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI SUMO SINIFI MİKRO SUMO KATEGORİSİ YÖNERGESİ mig.etkinlik.marmara.edu.tr mig@marmara.edu.tr /marmaramig

Detaylı

Sumo Robot Yarışma Kuralları

Sumo Robot Yarışma Kuralları Sumo Robot Yarışma Kuralları Bölüm 1 Genel Kurallar (Amaç) Madde 1: Bu kurallar Sumo Robot Turnuvasının kurallarını ve düzenlemelerini belirler. (Tanım) Bölüm 2 Müsabakanın Tanımı Madde 2: Her bir robot

Detaylı

SCIENCE EXPO MAYIS 2019

SCIENCE EXPO MAYIS 2019 SCIENCE EXPO 2019 04-05 MAYIS 2019 GENEL BAKIŞ Dünyada ve ülkemizde hızla önem kazanan İnsansız Hava Araçlarının, insan yaşamının her alanında kullanımı hızla artmaktadır. 2015 yılında Tophane Mesleki

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 14. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri - 2017 Çizgi İzleyen Kategorisi Kuralları 1. AMAÇ Belirtilen parkuru en kısa sürede pistten çıkmadan tamamlamak. 2. YARIŞMA

Detaylı

Diğer kategorilerde olduğu gibi Sumo Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir.

Diğer kategorilerde olduğu gibi Sumo Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir. Diğer kategorilerde olduğu gibi Sumo Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir. Yarışmanın Amacı Robotlar belirtilen süre içerisinde birbirlerini, belirtilen dohyo alanı kuralları çerçevesinde alan dışına

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları İnşaat Kategorisi Kuralları

İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları İnşaat Kategorisi Kuralları İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları 2018 Görev Tanımı: İnşaat Kategorisi Kuralları Bu kategoride robotlar, kendilerine verilen bloklarla önceden belirlenen yapıyı hatasız ve en kısa sürede

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 14. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri - 2017 Otonom İnsansız Hava Aracı Kategorisi Kuralları 1. AMAÇ Belirtilen parkuru en kısa sürede tamamlamaktır. 2. PİST

Detaylı

Diğer kategorilerde olduğu gibi Çizgi İzleyen Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir.

Diğer kategorilerde olduğu gibi Çizgi İzleyen Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir. Diğer kategorilerde olduğu gibi Çizgi İzleyen Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir. Yarışmanın Amacı Bu kategoride robotlar, siyah dekota üzerinde beyaz çizgileri ve/veya beyaz dekota üzerinde siyah

Detaylı

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI 1) Amaç Çizgi izleyen robotlar beyaz zemin üzerindeki siyah çizgiyi ya da siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi otonom takip etmek amacıyla tasarlanırlar.

Detaylı

STATİK. Prof. Dr. Akgün ALSARAN - Öğr. Gör. Fatih ALİBEYOĞLU -8-

STATİK. Prof. Dr. Akgün ALSARAN - Öğr. Gör. Fatih ALİBEYOĞLU -8- 1 STATİK Prof. Dr. Akgün ALSARAN - Öğr. Gör. Fatih ALİBEYOĞLU -8- Giriş 2 Denge denklemlerini, mafsala bağlı elemanlarda oluşan yapıları analiz etmek için kullanacağız. Bu analiz, dengede olan bir yapının

Detaylı

Sumo-Mini Sumo Robot Kategorisi Yarışma Kuralları. Bölüm 1. Genel Kurallar

Sumo-Mini Sumo Robot Kategorisi Yarışma Kuralları. Bölüm 1. Genel Kurallar Sumo-Mini Sumo Robot Bölüm 1 Genel Kurallar Amaç Madde 1: Bu kurallar Sumo Robot Turnuvasının kurallarını ve düzenlemelerini belirler. Tanım Bölüm 2 Müsabakanın Tanımı Madde 2: Her bir robot için sadece

Detaylı

Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları

Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları Drag AGK 2012 Eğitim Sunumları 1 Drag Nedir? İki araç arasında, durarak verilen startla, uzunluğu tam (kesin olarak) ölçülmüş düz bir parkurda yapılan bitiş çizgisini

Detaylı

PROTAS Robot Topluluğu, organizasyon süresince robotlara gelebilecek zararlarda sorumluluk kabul etmez.

PROTAS Robot Topluluğu, organizasyon süresince robotlara gelebilecek zararlarda sorumluluk kabul etmez. 3. ULUSAL SAF-RUN ROBOT YARIŞMASI MİNİ SUMO KATEGORİSİ Teknik Şartnamesi 1. Robotlar tamamen otonom olmalıdır. Hiçbir şekilde dışarıdan kontrol edilemez. (Robotu başlatmak hariç.)örneğin: Radyo frekansla

Detaylı

ONUNCU ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI

ONUNCU ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ONUNCU ULUSLARARASI ROBOT YARIŞMASI SUMO-MİNİ SUMO KATEGORİSİ 2016 - GAZİANTEP Sumo-Mini Sumo Kategorisi Kuralları Bölüm 1 Genel Kurallar

Detaylı

ALEV MONİTÖRÜ. ( 4 20 ma ) 03MA. 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : 03MA Alev monitörünün yapısı : Özellikler :

ALEV MONİTÖRÜ. ( 4 20 ma ) 03MA. 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : 03MA Alev monitörünün yapısı : Özellikler : ALEV MONİTÖRÜ ( 4 20 ma ) 03MA 03MA Alev monitörünün uygulama alanları : Brülörlerde alev denetimi Ultraviyole fotoseller ile alev izlemek için. Yüksek gerilim hatlarında korona tespit etmek için. Yarı

Detaylı

MEB ULUSLARARASI SEKİZİNCİ ROBOT YARIŞMASI 13-14-15 MAYIS 2014 ESKİŞEHİR ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT YARIŞMASI KURALLARI 1) Amaç

MEB ULUSLARARASI SEKİZİNCİ ROBOT YARIŞMASI 13-14-15 MAYIS 2014 ESKİŞEHİR ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT YARIŞMASI KURALLARI 1) Amaç MEB ULUSLARARASI SEKİZİNCİ ROBOT YARIŞMASI 13-14-15 MAYIS 2014 ESKİŞEHİR ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT YARIŞMASI KURALLARI 1) Amaç Belirlenen parkuru en kısa sürede ve en az ceza puanı ile tamamlamaktır. Final yarışmasında

Detaylı

Diğer kategorilerde olduğu gibi Sumo Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir.

Diğer kategorilerde olduğu gibi Sumo Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir. Diğer kategorilerde olduğu gibi Sumo Kategorisi nde de Genel Kurallar geçerlidir. Yarışmanın Amacı Robotlar belirtilen süre içerisinde birbirlerini, belirtilen dohyo alanı kuralları çerçevesinde alan dışına

Detaylı

MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI

MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI 23.04.2017 tarihi ile güncel MEKATRONİK VE İNOVASYON GÜNLERİ 2017 MEKATRONİK PROJE VE ROBOT YARIŞMASI SUMO SINIFI MİNİ SUMO KATEGORİSİ YÖNERGESİ mig.etkinlik.marmara.edu.tr mig@marmara.edu.tr /marmaramig

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi. Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 16. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2019 Çizgi İzleyen Kategorisi Kuralları 1. AMAÇ Belirtilen parkuru en kısa sürede pistten çıkmadan tamamlamak. 2. YARIŞMA

Detaylı

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER Teknik özellikleri....2 Makine ölçüleri..... 2 Kullanım kılavuzu 3 Kurulum ve yerleşim... 3 Makine kullanımı... 3 Kama broşu

Detaylı

KARADENİZ MAHALLİ OFFROAD KUPASI YÖNETMELİĞİ

KARADENİZ MAHALLİ OFFROAD KUPASI YÖNETMELİĞİ KUPANIN TANIMI KARADENİZ MAHALLİ OFFROAD KUPASI YÖNETMELİĞİ Madde 1 :Karadeniz Bölgesinde yapılacak olan organizasyon Karadeniz Mahalli Offroad Kupası adı altında yürütülecektir. KUPANIN ORGANİZATÖR KULÜPLERİ,

Detaylı

KAYSERİ ÇETİN ŞEN BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖZEL YETENEKLİLER V. ULUSAL ROBOT VE TEKNOLOJİ YARIŞMASI LABİRENT ROBOTU (LEGO) YARIŞMASI

KAYSERİ ÇETİN ŞEN BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖZEL YETENEKLİLER V. ULUSAL ROBOT VE TEKNOLOJİ YARIŞMASI LABİRENT ROBOTU (LEGO) YARIŞMASI KAYSERİ ÇETİN ŞEN BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖZEL YETENEKLİLER V. ULUSAL ROBOT VE TEKNOLOJİ YARIŞMASI LABİRENT ROBOTU (LEGO) YARIŞMASI BÖLÜM 1 GENEL KURALLAR Madde 1 (Amaç): Labirentin belirli bir bölgesinden

Detaylı

ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ

ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ Öğrenci İsmi: ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ 1 Ünite 1 Tersine Mühendislik: NinjaKedi nasıl çalışır? Oyundaki şeyler Neleri Değişiyor? Daha Detaylı bulut pozisyon x-koordinatı 2 Oyunun Bölümleri - NinjaKedi!

Detaylı

1. Atletizm yarışmalarının hakem görevlendirmeleri kimler tarafından yapılır?

1. Atletizm yarışmalarının hakem görevlendirmeleri kimler tarafından yapılır? 1. Atletizm yarışmalarının hakem görevlendirmeleri kimler tarafından yapılır? a) Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü tarafından b) İl Atletizm Tertip Kurulu tarafından c) Hakemler toplanarak kendi aralarında

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ROBOT YARIŞMASI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT YARIŞMASI KURALLARI

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ROBOT YARIŞMASI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT YARIŞMASI KURALLARI robtü 2017 BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ROBOT YARIŞMASI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT YARIŞMASI KURALLARI 1. Amaç Bu kategoride robotlar, siyah pist üzerindeki beyaz çizgileri veya beyaz pist üzerindeki siyah çizgileri

Detaylı

HAVA HARP OKULU 6 NCI ULUSAL SALON MODEL UÇAK YARIŞMASI 2015

HAVA HARP OKULU 6 NCI ULUSAL SALON MODEL UÇAK YARIŞMASI 2015 HAVA HARP OKULU 6 NCI ULUSAL SALON MODEL UÇAK YARIŞMASI 2015 GENEL AÇIKLAMALAR Yarışma Tarihi Yarışma Sahası : 22 Mart 2015 Pazar : HHO Kapalı Spor Salonu Yarışma Kategorileri : 1 - Lastik Motorlu F1L/EZB

Detaylı

3. ULUSAL SAF-RUN ROBOT YARIŞMASI. Teknik Şartnamesi

3. ULUSAL SAF-RUN ROBOT YARIŞMASI. Teknik Şartnamesi Çizgi İzleyen Kategorisi Kuralları 3. ULUSAL SAF-RUN ROBOT YARIŞMASI Teknik Şartnamesi 1) Amaç Belirtilen parkuru en kısa sürede tamamlamak 2) Pist Yarışmada 2 adet pist bulunmaktadır. Pistler, giriş ve

Detaylı

Mekanik. 1.3.33-00 İp dalgalarının faz hızı. Dinamik. İhtiyacınız Olanlar:

Mekanik. 1.3.33-00 İp dalgalarının faz hızı. Dinamik. İhtiyacınız Olanlar: Mekanik Dinamik İp dalgalarının faz hızı Neler öğrenebilirsiniz? Dalgaboyu Faz hızı Grup hızı Dalga denklemi Harmonik dalga İlke: Bir dört köşeli halat (ip) gösterim motoru arasından geçirilir ve bir lineer

Detaylı

EĞRİSEL HAREKET : Silindirik Bileşenler

EĞRİSEL HAREKET : Silindirik Bileşenler EĞRİSEL HAREKET : Silindirik Bileşenler SİLİNDİRİK KOORDİNATLARDA (POLAR) HAREKET DENKLEMLERİ Bugünkü Konular: Silindirik koordinat takımı kullanılarak hareket denklemlerinin yazılması; hız ve ivme değerlerinin

Detaylı

SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V 2.0

SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V 2.0 SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V 2.0 EKİM, 2010 KONTAL ELEKTRONİK :: SEESAW BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V2.0 0 SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KARTI VE KULLANIMI Seesaw

Detaylı

INDOOR CUP 2014 TEKNİK KURALLAR

INDOOR CUP 2014 TEKNİK KURALLAR INDOOR CUP 2014 TEKNİK KURALLAR 1. BRANŞLAR Yarışmalar aşağıdaki branşlarda düzenlenecektir: 1.1. Pist yarışmaları: 60m, 200m, 400m, 800m, 1000m, 2000m, 4x200m bayrak. 1.2. Alan yarışmaları: Uzun atlama,

Detaylı

ESBBL 3x3 Oyun Kuralları

ESBBL 3x3 Oyun Kuralları ESBBL 3x3 Oyun Kuralları Kasım 2018 ESBBL 3x3 Resmi Oyun Kuralları nda belirtilmeyen her durum için en son yayınlanan FIBA Resmi Basketbol Oyun Kuralları geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top 1.1. Müsabaka

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ROBOT TAKIMI ULUSLARARASI MARMARA ROBOT OLİMPİYATLARI 2017 MİNİ SUMO KATEGORİSİ KURALLARI

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ROBOT TAKIMI ULUSLARARASI MARMARA ROBOT OLİMPİYATLARI 2017 MİNİ SUMO KATEGORİSİ KURALLARI MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ROBOT TAKIMI ULUSLARARASI MARMARA ROBOT OLİMPİYATLARI 2017 MİNİ SUMO KATEGORİSİ KURALLARI A. Görev Tanımı Bu kategoride robotlardan beklenen yuvarlak pist içerisindeki

Detaylı

TÜRKİYE KAYAK FEDERASYONU KAYAKLI KOŞU VE TEKERLEKLİ KAYAK YARIŞMA TALİMATI

TÜRKİYE KAYAK FEDERASYONU KAYAKLI KOŞU VE TEKERLEKLİ KAYAK YARIŞMA TALİMATI TÜRKİYE KAYAK FEDERASYONU KAYAKLI KOŞU VE TEKERLEKLİ KAYAK YARIŞMA TALİMATI Kayaklı Koşu - Tekerlekli Kayak Yarışmaları Temel Kuralları Kayaklı Koşu Yarışmaları; 1. Kayaklı Koşu yarışmaları; erkekler ve

Detaylı

Mini Sumo Robot Kategorisi Yarışma Kuralları. Bölüm 1. Genel Kurallar

Mini Sumo Robot Kategorisi Yarışma Kuralları. Bölüm 1. Genel Kurallar Mini Sumo Robot Kategorisi Yarışma Kuralları Bölüm 1 Genel Kurallar Amaç Madde 1: Bu kurallar Mini Sumo Robot Turnuvasının kurallarını ve düzenlemelerini belirler. Bölüm 2 Müsabakanın Tanımı Tanım Madde

Detaylı

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunlukların Ölçülmesi (Şenaj) Arazide uzunlukların doğru ve hassas bir şekilde ölçülmesi, projelerin doğru hazırlanmasında ve projelerin araziye uygulaması

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ VAKFI ÖZEL OKULLARI İLKÖĞRETİM OKUL AİLE BİRLİĞİ

GAZİ ÜNİVERSİTESİ VAKFI ÖZEL OKULLARI İLKÖĞRETİM OKUL AİLE BİRLİĞİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ VAKFI ÖZEL OKULLARI İLKÖĞRETİM OKUL AİLE BİRLİĞİ 1nci KAĞIT UÇAK MESAFE YARIŞMASI BÜLTEN 3-4 MAYIS 2012 ANKARA SALON KÂĞIT UÇAK YARIŞMASI EK-A TANIM / TARİF Sadece A4 büyüklüğünde 80

Detaylı

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ 1. GEMİ DİRENCİNE GİRİŞ Geminin istenen bir hızda seyredebilmesi için, ana makine gücünün doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Bu da gemiye etkiyen su ve hava dirençlerini yenebilecek

Detaylı

DENEY 1. İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

DENEY 1. İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi DENEY 1 Düzgün Doğrusal Hareketin İncelenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Isparta - 2018 Amaçlar 1. Tek boyutta hareket kavramının incelenmesi. 2. Yer değiştirme ve

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları Senaryo: Trafik Kategorisi Kuralları

İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları Senaryo: Trafik Kategorisi Kuralları İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları 2018 Görev Tanımı: Senaryo: Trafik Kategorisi Kuralları Bu kategoride robotlar, trafik tabelalarındaki işaretleri takip ederek pisti bitirmeye çalışırlar.

Detaylı

TÜRKİYE GELENEKSEL SPOR DALLARI FEDERASYONU KIZAK VE ATLI KIZAK SPOR DALLARI 1.ÇALIŞTAYI

TÜRKİYE GELENEKSEL SPOR DALLARI FEDERASYONU KIZAK VE ATLI KIZAK SPOR DALLARI 1.ÇALIŞTAYI TÜRKİYE GELENEKSEL SPOR DALLARI FEDERASYONU KIZAK VE ATLI KIZAK SPOR DALLARI 1.ÇALIŞTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ: 11-12 mayıs 2013 günlerinde Ankara da Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu toplantı salonunda

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 11. ULUSLARARASI MEB ROBOT YARIŞMASI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI 2017 - KONYA 1) Amaç ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI Çizgi izleyen robotlar

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Özel Yetenek Sınavı Koordinasyon Test Parkuru

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Özel Yetenek Sınavı Koordinasyon Test Parkuru BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Özel Yetenek Sınavı Koordinasyon Test Parkuru Özel Yetenek Sınavı; adaylardaki esneklik, denge, kuvvet,

Detaylı

ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI 2. ULUSAL GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ YARIŞIYOR YARIŞMASI

ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI 2. ULUSAL GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ YARIŞIYOR YARIŞMASI ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI 2. ULUSAL GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ YARIŞIYOR YARIŞMASI Hepimiz son yıllarda bilim ve teknolojideki hızlı değişim ve gelişime tanık oluyoruz. Bilim ve teknoloji tarihi; büyük

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ROBOT YARIŞMASI MİNİ SUMO ROBOT YARIŞMASI KURALLARI

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ROBOT YARIŞMASI MİNİ SUMO ROBOT YARIŞMASI KURALLARI robtü 2017 BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ROBOT YARIŞMASI MİNİ SUMO ROBOT YARIŞMASI KURALLARI 1. Amaç Bu kategoride yarışmacılar veya yarışmacı grupları, rakip robotu, tarafımızca hazırlanacak olan ve dohyo

Detaylı

08-09 Ağustos 2015 Karamürsel/Kocaeli

08-09 Ağustos 2015 Karamürsel/Kocaeli 2015 TÜRKİYE PİRAT LİGİ 5.Etap Karamürsel Yelken Kulübü Pirat Kupası 08-09 Ağustos 2015 Karamürsel/Kocaeli Yarış İlanı 2015 Türkiye Pirat Ligi 5.Etap Karamürsel YK Pirat Kupası, Türkiye Yelken Federasyonu

Detaylı

Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı. Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu

Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı. Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu Oterm EE101 Kullanım Kılavuzu 1 EE101-TX EE101-RX 2 Oterm EE101 Kablosuz Oda Termostatı, kombiniz ile veya diğer ısıtma cihazları ile kullanabileceğiniz, evinizin konforunu artıran modern bir ısı kontrol

Detaylı

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir.

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir. 10. BACALAR Bacanın görevi atık gazın çevreye zarar vermeyecek şekilde kazandan çıkmasını sağlamak ve sıcak gazın kazanda istenilen hızda dolaşabilmesi için gerekli çekişi sağlamaktır. Bacalar doğal çekişli

Detaylı

ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Özel Yetenek Sınavı Test Parkuru

ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Özel Yetenek Sınavı Test Parkuru ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü Özel Yetenek Sınavı Test Parkuru Özel Yetenek Sınavı; adaylardaki esneklik, denge, kuvvet,

Detaylı

Askılar, Raflar ve Konveyörler

Askılar, Raflar ve Konveyörler Askılar, Raflar ve Konveyörler Tavsiyeler Askılar ve Raflar olabildiğince küçük olmalıdır. Askılar parçalardan toz partiküllerini uzaklaştırmamalıdır. Askılar parçalarla sürekli tekrarlanan temas halinde

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Kesim İşlerinde Kullanılan Bazı Alet ve Makineler Baltalar Kesim baltaları Yarma baltaları Geniş

Detaylı

RİSK KAYIT FORMU HAZIRLAMA REHBERİ

RİSK KAYIT FORMU HAZIRLAMA REHBERİ RİSK KAYIT FORMU HAZIRLAMA REHBERİ AÇIKLAMALAR * Bilindiği gibi, 01.01.2015 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Üniversitemiz İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı kapsamında birimler tarafından hazırlanan

Detaylı

Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları

Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları Ralli-Ek Bilgiler AGK 2011 Eğitim Sunumları 1 Servis Alanı Organizatörün bilgisi dışında servis alanında benzin doldurma veya boşaltma işlemi yapılamaz. Organizatör,

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları 2019 Trafik Kategorisi Kuralları Görev Tanımı:

İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları 2019 Trafik Kategorisi Kuralları Görev Tanımı: İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları 2019 Trafik Kategorisi Kuralları Görev Tanımı: Bu kategoride robotlar, trafik tabelalarındaki işaretleri takip ederek pisti bitirmeye çalışırlar. Başarı

Detaylı

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek).

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek). 3x3 Resmi Oyun Kuralları Ocak 2015 Resmi FIBA Basketbol oyun kuralları sadece bu belgede belirtilen 3x3 oyun kuralları için değil bütün oyun durumları için geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top Müsabaka 3x3

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 Toleranslar ve Yüzey Kalitesi Doç. Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU DERS SUNUMUNDAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Tolerans kavramının anlaşılması ISO Tolerans Sistemi Geçmeler Toleransın

Detaylı

Problemler A 2-B 3-E 4-C 5-E 6-A 7-E 8-C

Problemler A 2-B 3-E 4-C 5-E 6-A 7-E 8-C Problemler 1 1. 5. 6. 2. 7. 3. 4. 8. 1-A 2-B 3-E 4-C 5-E 6-A 7-E 8-C Problemler 1 9. 12. - 13. soruları as ağıdaki bilgilere göre birbirinden 10. - 11. soruları as ağıdaki bilgilere göre birbirinden 12.

Detaylı

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ İKİNCİ ÖĞRETİM SPORDA YETENEK SEÇİMİ ORYANTİRİNG BRANŞI İÇİN YETENEK SEÇİMİ Kahraman GÖÇMEZOĞLU 118428005 DERS SORUMLUSU Yrd.

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI TEK EKSENLİ SIKIŞMA (BASMA) DAYANIMI DENEYİ (UNIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. Amaç: Kaya malzemelerinin üzerlerine uygulanan belirli bir basınç altında kırılmadan önce ne kadar yüke dayandığını belirlemektir.

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar

Detaylı

ZR-21-200 / ZR-21-200-B / ZR-21-300 / ZR-21-300-B ÇİFT YÖNLÜ HIZ REGULATÖRÜ

ZR-21-200 / ZR-21-200-B / ZR-21-300 / ZR-21-300-B ÇİFT YÖNLÜ HIZ REGULATÖRÜ ZR-21-200 / ZR-21-200-B / ZR-21-300 / ZR-21-300-B ÇİFT YÖNLÜ HIZ REGULATÖRÜ İÇİNDEKİLER A- Genel Bilgiler ve Çalışma Prensipleri B- Hız Regülatörü Montajı C- Asansör Hizmete Alınmadan Önce Yapılan Muayene

Detaylı

TOSFED Gözlemcisi : Gökhan ELBİR (TOSFED) Şampiyona Direktörü : Yalçın YILMAZ (TOSFED)

TOSFED Gözlemcisi : Gökhan ELBİR (TOSFED) Şampiyona Direktörü : Yalçın YILMAZ (TOSFED) ASN Onay No : 2016/2005-TKS.3 ASN Onay Tarihi : 20/05/2016 1 1 ) PROGRAM Ek Kuralların yayınlanması 16 Mayıs 2016 Pazartesi 09:00 Kayıtların açılması 16 Mayıs 2016 Pazartesi 09:00 Kayıtların Kapanması

Detaylı

ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ

ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ Öğrenci İsmi: ÖNYÜKLEME 1 ÖĞRENCİ İŞ DEFTERİ 1 Ünite 1 Tersine Mühendislik: NinjaKedi nasıl çalışır? Oyundaki şeyler Neleri Değişiyor? Daha Detaylı bulut pozisyon x-koordinatı 2 Oyunun Bölümleri - NinjaKedi!

Detaylı

Kaynak Yöntem Onayları için Kullanılan Mekanik ve Teknolojik Testler, Güncel Standartlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaynak Yöntem Onayları için Kullanılan Mekanik ve Teknolojik Testler, Güncel Standartlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Kaynak Yöntem Onayları için Kullanılan Mekanik ve Teknolojik Testler, Güncel Standartlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler İlkay BİNER Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi Kaynak Yöntem Onaylarında

Detaylı

NOKTA YÜKLEME DAYANIM İNDEKSİ TAYİNİ. Bu deney, kayaların nokta yükleme dayanım indekslerinin tayinine ilişkin bir deneydir.

NOKTA YÜKLEME DAYANIM İNDEKSİ TAYİNİ. Bu deney, kayaların nokta yükleme dayanım indekslerinin tayinine ilişkin bir deneydir. NOKTA YÜKLEME DAYANIM İNDEKSİ TAYİNİ KONU Bu deney, kayaların nokta yükleme dayanım indekslerinin tayinine ilişkin bir deneydir. KAPSAM Nokta yük deneyi, kayaçların dayanımlarına göre sınıflandırılmasında

Detaylı

HAVA HARP OKULU 5 inci ULUSAL SERBEST UÇUŞ SALON MODEL UÇAK YARIŞMASI 2014

HAVA HARP OKULU 5 inci ULUSAL SERBEST UÇUŞ SALON MODEL UÇAK YARIŞMASI 2014 HAVA HARP OKULU 5 inci ULUSAL SERBEST UÇUŞ SALON MODEL UÇAK YARIŞMASI 2014 GENEL AÇIKLAMALAR Yarışma Tarihi Yarışma Sahası : 27 Nisan 2014 Pazar : HHO Kapalı Spor Salonu Yarışma Kategorileri : 1 - FAI-F1L

Detaylı

İ.Ü. 39. SPOR ŞÖLENİ RAFTİNG YARIŞLARI YARIŞMA YÖNERGESİ

İ.Ü. 39. SPOR ŞÖLENİ RAFTİNG YARIŞLARI YARIŞMA YÖNERGESİ İ.Ü. 39. SPOR ŞÖLENİ RAFTİNG YARIŞLARI YARIŞMA YÖNERGESİ Yarışmalar, Uluslararası Rafting Federasyonu (IRF) standartlarına uygun ekipmanlarla ve IRF nin belirlediği puanlama sistemine uygun olarak gerçekleşir.

Detaylı

2014 ANTALYA SLALOM YARIŞI

2014 ANTALYA SLALOM YARIŞI 2014 ANTALYA SLALOM YARIŞI 23.11.2014 ASN Onay No : 2014/1411-AMSY.1 Onay Tarihi :14.11.2014 Antalya Slalom Yarışı www.amk.org.tr Sayfa 1 EK KURALLAR 1. PROGRAM Kayıtların Açılması : 17/11/2014 Pazar :

Detaylı

1. Dış Mekan Model Uçak Funfly Yarışma Kuralları

1. Dış Mekan Model Uçak Funfly Yarışma Kuralları 1. Dış Mekan Model Uçak Funfly Yarışma Kuralları 1) UÇUŞ ALANI ve GÜVENLİK: a. Uçuş alanı, rüzgar yönünde (rüzgara paralel) oluşturulan hayali bir hat ile belirlenir. Bu hattın iki ucunda limitsizdir.

Detaylı

Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları. Otokros. AGK 2012 Eğitim Sunumları

Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları. Otokros. AGK 2012 Eğitim Sunumları Ankara Gözetmen Kurulu Eğitim Sunumları Otokros AGK 2012 Eğitim Sunumları 1 Otokros Nedir? Her aracın start çizgisinden, 5 farklı kategoride, teker teker başlayarak 600-1200 metrelik bir parkurda antrenman

Detaylı

10. TÜRKİYE KOÇFEST ÜNİVERSİTE SPOR OYUNLARI SPOR TIRMANIŞ YARIŞMASI

10. TÜRKİYE KOÇFEST ÜNİVERSİTE SPOR OYUNLARI SPOR TIRMANIŞ YARIŞMASI 10. TÜRKİYE KOÇFEST ÜNİVERSİTE SPOR OYUNLARI SPOR TIRMANIŞ YARIŞMASI YARIŞMA Yeri ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ / SABANCI SPOR SALONU Tarihi 6-7 MAYIS 2013 Telefon TEKNİK TOPLANTI Yeri ÇUKUROVA ÜNİV. Tarihi 05

Detaylı

Çok Amaçlı Eğim Açıölçeri 106 UF. Özellikler. Teknik Veriler. Aksesuarlar. MarTool. Ölçme ve Kontrol Ekipmanları 12-2

Çok Amaçlı Eğim Açıölçeri 106 UF. Özellikler. Teknik Veriler. Aksesuarlar. MarTool. Ölçme ve Kontrol Ekipmanları 12-2 - 12-2 Çok Amaçlı Eğim Açıölçeri 106 UF İnce ayarlı Paslanmaz çelik Vernier skala ve ana skala, parlamayı engellemek ve aynı düzlemde sorunsuz okuma sağlamak için saten krom kaplamadır Cetvel uzunluğu

Detaylı

TASARLA /YAP/UÇUR 2017 DRONE YARIŞMASI

TASARLA /YAP/UÇUR 2017 DRONE YARIŞMASI TASARLA /YAP/UÇUR 2017 DRONE YARIŞMASI 05/06/07 MAYIS 2017 GENEL BAKIŞ Dünyada ve ülkemizde hızla önem kazanan İnsansız Hava Araçlarının, insan yaşamının her alanında kullanımı hızla artmaktadır. 2015

Detaylı

TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001

TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001 TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz

Detaylı