Uniform Kırınım Teorisi ve Geometrik Optik Modeliyle Kapsama Alanı Haritalanması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uniform Kırınım Teorisi ve Geometrik Optik Modeliyle Kapsama Alanı Haritalanması"

Transkript

1 Uniform Kırınım Teorisi ve Geometrik Optik Modeliyle Kapsama Alanı Haritalanması Eray Arık 1,2, Mehmet Barış Tabakcıoğlu 1 1 Bursa Teknik Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, Bursa 2 ST Mühendislik, Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Bursa eray.arik@s-t.com.tr, mehmet.tabakcioglu@btu.edu.tr Özet: Daha güvenilir haberleşme sistemleri ve radyo yayıncılığı için kapsama alanı kestirimi son derece önemlidir. Muhtemel tüm kullanıcılara ulaşmak yayıncılık açısından önemli bir parametredir. Kapsama alanı kestirimi için ışın izleme tabanlı birçok elektromanyetik dalga yayılım modeli geliştirilmiştir. Elektromanyetik dalganın yansıma ve yayılma problemlerini çözen Geometrik optik modeli ışın izleme tabanlı bir model olup kapsama alanı kestiriminde çok uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, MATLAB ortamında yüksek başarımlı hesaplama kullanılarak kapsama alanı kestirimi yapan bir kullanıcı ara yüzü geliştirildi. Bu ara yüz vasıtasıyla alıcı üzerine gelen tüm yansıyan, kırınan ve direkt ışınlar tespit edilmekte ve çizdirilmektedir. Aynı zamanda bu ara yüz ile bölgedeki elektrik alan şiddetinin dağılımı görülebilmekte ve istenilen yükseklik için bölgedeki elektrik alan şiddeti db cinsinden çizilebilmektedir. Kapsama alanı haritasına bakılarak, optimum baz istasyon sayısı, gücü ve yerine karar verilebilecektir. Anahtar Sözcükler: Kapsama Alanı, Geometrik Optik, Uniform Kırınım Teorisi, Kırınım, Işın İzleme Tekniği. Abstract: In order to make more reliable communication systems and radio broadcasting coverage prediction is vital. Reaching to all possible users is an important parameter regard to broadcasting. Many ray tracing based electromagnetic wave propagation models have proposed to predict the coverage. Geometrical optic model solved the reflection and direct propagation problem of electromagnetic wave is a ray tracing based model and have been used for a long time. In this study, a user interface making coverage prediction and using high performance computing is developed in MATLAB. By means of this user interface, the user can detect and draw all the direct, reflected and diffracted rays reaching the receiver. Meanwhile, via this user interface, electric field strength can be seen in the region and drawn in wanted heights. Optimum number, power and location of base station can be determined via looking at the coverage map. Key words: Coverage, Geometrical Optic, Uniform Theory of Diffraction, Diffraction, Ray Tracing Technique.

2 1. Giriş Baz istasyonu yeri ve yüksekliği tespitinde ve kapsama alanı kestiriminde alıcı üzerindeki elektromanyetik dalganın gücünü hesaplamak çok önemlidir. Birden fazla engel içeren senaryolarda bağıl yol kaybını veya elektrik alan şiddetini kestirmek için birçok yüksek frekans asimptotik model ve istatistiksel yöntem geliştirilmiştir [1-11]. Geometrik optik modeli çok uzun zamandan beri kapsama alanı kestiriminde kullanılmaktadır. Geometrik optik modeli ışın izleme tabanlı bir model olup ışığı tanecik yapısında ele alır. Vericiden çıkan ve alıcıya ulaşan tüm ışınlar ve bu ışınların alıcı üzerindeki bağıl yol kaybına katkıları tek tek tespit edilir ve eklenir [12]. Böylelikle istenilen noktadaki alan şiddeti hesaplanabilir. Bu nokta sırayla belirli adımlarla değiştirilip kapsama alanı haritası çıkarılır. Bu çalışmada MATLAB ortamında bir kullanıcı ara yüzü geliştirildi. Bu ara yüz üzerinden, alıcı verici ve binaların lokasyon ve yükseklik bilgileri girilmekte ve vericiden çıkan ve alıcıda sonlanan tüm ışınlar tespit edilmektedir. Buna ilaveten elektromanyetik dalganın frekansı ve tarama adım miktarı girilip kapsama alanı haritası çıkarılmaktadır. Ayrıca alıcı ve verici arasında istenilen yükseklikte elektrik alan dağılımı çizdirilmektedir. Takip eden kısımlarda ışın izleme tekniği, ara yüz tanıtımı ve bir örnek senaryo üzerinden kapsama alanı haritası çıkarımı anlatılacaktır. 2. Işın İzleme Tekniği Işın izleme tekniği yazılımı MATLAB ortamında geliştirilmiştir. Programda kullanılacak olan alıcı ve vericinin yükseklik ve lokasyon bilgisi ve alıcı ve verici dahil bina sayısı bilgisi Şekil 1 de verilen kısımda girilmektedir. Şekil 1. Verilerin Girilmesi Bina sayısı ve alıcı ve verici lokasyon ve yükseklik verileri girildikten sonra OK tıklanırsa Şekil 2 deki pencere açılacak ve antenler arasındaki binaların lokasyon ve yükseklik bilgileri girilecektir. Şekil 2. Verilerin Girilmesi Girilen bina sayısına göre alıcı ve verici bilgileri arasına satır eklenmekte ve bu değerler girilmektedir. TRACE tıklanınca Şekil 3 te görülebileceği gibi senaryo çizilmekte, ışın izleme kodu çalışmakta ve vericiden çıkıp alıcıda sonlanan tüm ışınlar tespit edilmekte ve Şekil 4 te basılmaktadır.

3 Şekil 3. Kullanılacak Senaryo Tx Rx Şekil 5. Işın İzleme Tekniği Senaryosu. Şekil 4. Tüm Işınlar Şekil 4 te 0 numaralı indis vericiyi, 1 numaralı indis birinci binayı ve 14 numaralı indis ise alıcıyı temsil etmektedir. Işın izleme tekniğini Şekil 5 üzerinden anlatılabilir. Alıcı ve verici antenler arası mesafe 10 km olup, iki anten arasında üç engel bulunmaktadır. Engellerin lokasyonları 4, 6 ve 8 km olup, yükseklikleri ise sırasıyla 40, 50 ve 60 m dir. Programda öncelikle direkt olarak alıcıya ulaşan ışının olup olmadığı tespit edilir. Bu işlem iki nokta arası uzaklık, iki noktası bilen doğru denklemi ve eğimi kullanılarak oluşturulan Denklem (1) de verilen formülle yapılır. y = (x T x ) ( R y T y R x T x ) + T y (1) T x ve T y vericinin koordinatları, R x ve R y alıcının koordinatlarıdır. x ve y ise bulmak istediğimiz doğrunun üzerindeki noktanın koordinatlarıdır. Engelin apsisi, alıcı ve verici koordinatları Denklem (1) de yerlerine yazılırsa bu noktada doğrunun ordinatı bulunur. Eğer bu nokta engelin yüksekliğinden yüksek ise kesişme yoktur ve direkt ışın vardır. Her bir engel için bu durum incelenir. Şekil 5 ten de görülebileceği alıcı üzerindeki toplam yol kaybına katkısı olan yollar (0 1 4), ( ) ve ( ) olmaktadır. Şekil 4 teki menüde tüm ışınların indisleri verilmiştir. Bu ışınlar Şekil 6 da gösterildiği gibi tek tek veya tümü birden çizdirilebilmektedir. Şekil 6. Senaryodaki Tüm Işınlar 3. Geometrik Optik Modeli Geometrik optik modeli çok uzun yıllardan beri radyo yayıncılığında kullanılmaktadır. Yansıma ve kırılma olaylarını açıklayabilmektedir [13]. Bu model engel arkası durumlarda elektrik alan şiddetini hesaplayamamaktadır. Başka bir deyişle kırınım olayı geometri optik modeliyle tarif edilememektedir. Geometrik optik modeli ortamda hiç engel olmadığı durumlarda yüksek kesinlikle kullanılabilmektedir. Engelsiz durumlarda kapsama alanı kestiriminde kullanılabilir.

4 Geometrik optik modelinde elektrik alan şiddeti aşağıdaki denklemle hesaplanabilir. E = E 0 s e jks (2) Burada, E elektrik alan şiddeti, s dalganın yayıldığı mesafe, k dalga sayısı ve E 0 değeri ise 1 dir. gölge bölgeleridir. Geometrik optik modelinde ışık tanecik olarak yayılmakta ve engelden bükülerek hareket etmemektedir. Kaynaktan çıkan ve kapsama alanı haritasını oluşturan tüm ışınlar Şekil 8 de gözükmektedir. Uniform Kırınım Teorisi modelinde elektrik alan şiddeti ise aşağıdaki denklemle hesaplanabilir. E = [E i D]A(s)e jks (3) Burada, E i engel üzerine gelen alan, D kırınım katsayısı, A yayılma faktörüdür. Kapsama alanı haritalarında genellikle db cinsinden gösterim kullanılmaktadır. Elektrik alan şiddetinin db cinsinden değeri aşağıdaki formülle hesaplanır. Şekil 8. Işın Bileşenleri Şekil 8 deki ışın bileşenleri kullanılarak herhangi bir yükseklikteki elektrik alan şiddeti hesaplanabilir. Şekil 9 da istenilen yükseklikleri için elektrik alan değişimi görülebilmektedir. E db = 20log (E) (4) Burada, E elektrik alan şiddetidir. Ara yüzde frekans ve adım büyüklüğü de girilebilmektedir. Frekansın 100 MHz, adım büyüklüğünün ise 0.01 seçildiği durum için sadece direkt ışınlar kullanılarak çıkarılan kapsama alanı haritası Şekil 7 de verilmiştir. (a) (b) Şekil 9. Elektrik Alan Değişimi (a 21 m) (b 4 m) Şekil 7. Kapsama Alanı Haritası Haritada kırmızı elektrik alan şiddetinin en yüksek, mavi ise en düşük olduğu bölgelerdir. Kaynaktan uzaklaştıkça elektrik alan şiddetinin azalışı Şekil 7 de görülmektedir. Haritada siyah kısımlar ise Şekil 9 dan da görülebileceği gibi, elektrik alan kaynaktan uzaklaştıkça azalmaktadır. Elektrik alan ölçülen noktanın yüksekliği düşürülürse, elektrik alan şiddeti de azalmaktadır. Yerden ve bina yüzeyinden yansımaları ve direkt ışınları hesaba katan kapsama alanı haritalanması için yeni bir senaryo tasarlanmıştır. Verici yüksekliği 50 m, 25

5 m ilerideki engel yüksekliği 30 m dir. İşlem frekansı 1800 Mhz olup, direkt ve yerden ve engel yüzeyinden yansıyan ışınların oluşturduğu ve kırınan ışınların da dahil olduğu kapsama alanı haritası Şekil 10 da verilmiştir. (a) Geometrik optik optik ve uniform kırınım teorisi modelleri tartışılmıştır. Geometrik optik modeli ışığın taneciklerden oluştuğunu kabul eder ve yansıma ve doğrusal yayılımı izah eder. Işın izleme tekniği tabanlı bir modeldir. Geometrik optik modelinde kırınım olayı, dolayısıyla keskin gölge çizgilerinin olmaması açıklanamamaktadır. Uniform Kırınım Teorisi kırınan alanların geometrik optik modeline eklenmesiyle elde edilen bir modeldir. Kırınan alanlar ilave edildiği için daha kesin sonuçlar alınmaktadır. Kapsama alanı haritalanması problemlerinde kullanılabilir. Kaynaktan uzak noktalarda ve düşük yüksekliklerde elektrik alan şiddeti azalmaktadır. Teşekkür Bu çalışma TÜBİTAK tarafından 215E360 proje numarası altında kısmi olarak desteklenmektedir. Kaynaklar (b) Uniform Kırınım Teorisi Şekil 10. Kapsama Alanı Haritası Şekil 10 dan da görülebileceği gibi Geometrik optik modelinde keskin gölge hattı vardır. Ayrıca engelden ve yerden yansıyan ışınlar girişim deseni oluşturmuştur. Şekil 10-b de görülebileceği gibi kırınan ışınlar eklenmesiyle keskin gölge bölgesine ışınlar girmiş ve orada bir elektrik alan oluşturmuştur. Kırınan alanların eklenmesiyle daha kesin kapsama haritası oluşturulmaktadır. Kapsama alanı haritalanması için geliştirilen kodun bir kısmı ekte verilmiştir. 4. Sonuçlar Bu makalede, kapsama alanı haritalanmasında kullanılan geometrik [1] Tabakcioglu, M.B., Cansız, A., Çoklu kırınımlar içeren senaryolar için elektromanyetik dalga yayılım modelleri, Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering and Architecture,vol.19, no.1, 2014, pp [2] Andersen, J. B. UTD multiple-edge transition zone diffraction,ieee Transactions on Antennas and Propagation,45, 1997, [3] Holm, P. D., A new heuristic UTD diffraction coefficient for nonperfectly conducting Wedges, IEEE Transactions on Antennas and Propagation, 48(8), 2000, [4] Rizk, K., Valenzuela, R., Chizhik, D., & Gardiol, F., Application of the slope diffraction method for urban microwave propagation prediction, IEEE Vehicular Technical Conference, 2, 1998, [5] Tabakcioglu, M. B., & Cansiz, A. Application of S-UTD-CH model into

6 multiple diffraction scenarios, International Journal of Antennas and Propagation, 2013, 1 5. [6] Tabakcioglu, M. B., & Kara, A. Comparison of improved slope uniform Theory of Diffraction with some geometrical optic and physical optic methods for multiple building diffractions, Electromagnetics, 29(4), 2009, [7] Tajvidy, A., & Ghorbani, A., A new uniform theory-of-diffraction-based model for the multiple building diffraction of spherical waves in microcell environments, Electromagnetics, 28(5), 2008, [8] Tzaras, C., & Saunders, S. R., An improved heuristic UTD solution for multiple-edge transition zone diffraction, IEEE Transactions on Antennas and Propagation, 49(12), 2001, EK [9] Vogler, L, An attenuation function for multiple knife-edge diffraction, Radio Science, 17, 1982, [10] Tabakcioglu, M. B., & Kara, A., Improvements on slope diffraction for multiple Wedges, Electromagnetics, 30(3), 2010, [11] 1. Balanis, C.A. (1989) Advanced Engineering Electromagnetics, John Wiley & Sons, New York, USA. [12] D Ayberkin, D. And Tabakcioglu, M.B., Işın İzleme Tekniğinin Radyo Dalga Yayılım Modellerinde Kullanılması Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri, Vol. 15, No. 2, 2015, pp [13] Borovikov, V.A. and Kinber, B.E. (1994) Geometrical Theory of Diffraction, Institution of Electrical Engineers, London, UK. function [Elan et]=alanhesapla(x0,x1,y0,y1,freq,epsr,s0,dx,s1,r0,dy,r1) k=2*pi/(3e8/freq); s01=norm([x0 y0]-[x1 y1]); ax=s0:dx:s1; ay=r0:dy:r1; for i=1:length(ax) for j=1:length(ay) Elan(i,j, : )=diffray(x0,x1,ax(i),y0,y1,ay(j),s01,k,epsr); end end e=20*log(abs(elan( :, :,1)+Elan( :, :,2)+Elan( :, :,3)+Elan( :, :,4)+Elan( :, :,5))); surf(ax,ay,e','edgecolor','none'); view(2); colorbar; meshgrid off; edr=20*log(abs(elan( :, :,1))); function Etot=diffray(x0,x1,x2,y0,y1,y2,s01,k,epsr) alfa=acihesapla(x0,x1,x2,y0,y1,y2); s12=norm([x2 y2]-[x1 y1]); s02=norm([x2 y2]-[x0 y0]); %% direct ray yorn=direct(x0,x1,x2,y0,y1,y2); if yorn==1 Etot(1)=exp(-j*k*s02)/s02; else Etot(1)=0; end %% diffracted a=ahesapla(s01,s12); L=lparam(s01,s12); d=diff_co(alfa,l,k); E01=exp(-j*k*s01)/s01; Etot(2)=E01*d*a*exp(-j*k*s12);

Çoklu Kırınım İçeren Senaryolarda Kullanılan Işın İzleme Tekniği Algoritması Geliştirilmesi

Çoklu Kırınım İçeren Senaryolarda Kullanılan Işın İzleme Tekniği Algoritması Geliştirilmesi Çoklu Kırınım İçeren Senaryolarda Kullanılan Işın İzleme Tekniği Algoritması Geliştirilmesi Öğr. Gör. Doruk AYBERKİN Bayburt Üniversitesi Dr. Mehmet Barış TABAKCIOĞLU Bayburt Üniversitesi Elektromanyetik

Detaylı

Geometrik Optik ve Uniform Kırınım Teorisi ile Kapsama Alanı Haritalanması

Geometrik Optik ve Uniform Kırınım Teorisi ile Kapsama Alanı Haritalanması Geometrik Optik ve Uniform Kırınım Teorisi ile Kapsama Alanı Haritalanması - ST Mühendislik Dr. Mehmet Baris TABAKCIOGLU Bursa Teknik Üniversitesi İçerik Hesaplamalı Elektromanyetiğe Genel Bakış Elektromanyetik

Detaylı

EKDZ Modelinin Çoklu Kırınım İçeren bir Senaryoya Uygulanması

EKDZ Modelinin Çoklu Kırınım İçeren bir Senaryoya Uygulanması BAÜ Fen Bil. Enst. Dergisi Cilt 15(1) 59-66 (2013) EKDZ Modelinin Çoklu Kırınım İçeren bir Senaryoya Uygulanması Mehmet Barış TABAKCIOĞLU 1,*, Ahmet CANSIZ 2 1 Bayburt Üniversitesi Bayburt Meslek Yüksekokulu

Detaylı

Işın İzleme Tekniğinin Radyo Dalga Yayılım Modellerinde Kullanılması. Usage of Ray Tracing Technique in Radio Wave Propagation Models

Işın İzleme Tekniğinin Radyo Dalga Yayılım Modellerinde Kullanılması. Usage of Ray Tracing Technique in Radio Wave Propagation Models Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Afyon Kocatepe University Journal of Science and Engineering AKÜ FEMÜBİD 15 (2015) 025201 (1-6) AKU J. Sci. Eng. 15 (2015) 025201 (1-6)

Detaylı

ÇOKLU KIRINIMLAR İÇEREN SENARYOLAR İÇİN ELEKTROMANYETİK DALGA YAYILIM MODELLERİ

ÇOKLU KIRINIMLAR İÇEREN SENARYOLAR İÇİN ELEKTROMANYETİK DALGA YAYILIM MODELLERİ Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 19, Sayı 1, 2014 DERLEME ÇOKLU KIRINIMLAR İÇEREN SENARYOLAR İÇİN ELEKTROMANYETİK DALGA YAYILIM MODELLERİ Mehmet Barış TABAKCIOĞLU * Ahmet

Detaylı

USMOS 2013 ODTÜ, ANKARA BİLİNEN ALICI VE VERİCİ POZİSYONLARI İÇİN YANSIMA MERKEZİNİN KESTİRİMİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA

USMOS 2013 ODTÜ, ANKARA BİLİNEN ALICI VE VERİCİ POZİSYONLARI İÇİN YANSIMA MERKEZİNİN KESTİRİMİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA BİLİNEN ALICI VE VERİCİ POZİSYONLARI İÇİN YANSIMA MERKEZİNİN KESTİRİMİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA Kamil Yavuz Kapusuz (a), Ali Kara (b) (a) Atılım Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kızılcaşar

Detaylı

Antenler ve Radyo Dalga Yayılımı (EE 531) Ders Detayları

Antenler ve Radyo Dalga Yayılımı (EE 531) Ders Detayları Antenler ve Radyo Dalga Yayılımı (EE 531) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Antenler ve Radyo Dalga Yayılımı EE 531 Seçmeli 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul

Detaylı

TELSİZ SİSTEMLER İÇİN AKILLI ANTENLER VE YAYILIM

TELSİZ SİSTEMLER İÇİN AKILLI ANTENLER VE YAYILIM DERS BİLGİLERİ Ders TELSİZ SİSTEMLER İÇİN AKILLI ANTENLER VE YAYILIM Kodu Yarıyıl D+U+L Saat Kredi AKTS EE523 Bahar 3+0+0 3 7 Ön Koşul Dersleri EE323 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2017-2018 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

Binalar Arası Elektromanyetik Dalga Yayılımının Nümerik Modellenmesi. Numerical Modeling of Electromagnetic Wave Propagation Between Buildings

Binalar Arası Elektromanyetik Dalga Yayılımının Nümerik Modellenmesi. Numerical Modeling of Electromagnetic Wave Propagation Between Buildings Özgün Ö., Binalar Arası Elektromanyetik Dalga Yayılımının Nümerik Modellenmesi, Cilt 6, Sayı 11, Syf 5-3, Haziran 016 Gönderim Tarihi: 18.01.017, Kabul Tarihi: 1.03.017 Binalar Arası Elektromanyetik Dalga

Detaylı

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2

1. YARIYIL / SEMESTER 1 2. YARIYIL / SEMESTER 2 T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ, ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, 2018-2019 AKADEMİK YILI ÖĞRETİM PLANI T.C. NECMETTIN ERBAKAN UNIVERSITY ENGINEERING AND ARCHITECTURE

Detaylı

Antenler ve Radyo Dalga Yayılımı (EE 531) Ders Detayları

Antenler ve Radyo Dalga Yayılımı (EE 531) Ders Detayları Antenler ve Radyo Dalga Yayılımı (EE 531) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Antenler ve Radyo Dalga Yayılımı EE 531 Seçmeli 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul

Detaylı

Yayılı Spektrum Haberleşmesinde Kullanılan Farklı Yayma Dizilerinin Boğucu Sinyallerin Çıkarılması Üzerine Etkilerinin İncelenmesi

Yayılı Spektrum Haberleşmesinde Kullanılan Farklı Yayma Dizilerinin Boğucu Sinyallerin Çıkarılması Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Yayılı Spektrum Haberleşmesinde Kullanılan Farklı Yayma Dizilerinin Boğucu Sinyallerin Çıkarılması Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Ahmet Altun, Engin Öksüz, Büşra Ülgerli, Gökay Yücel, Ali Özen Nuh Naci

Detaylı

YUTUCU KESİK SİLİNDİRİN KENARINDAN KIRINAN ÜNİFORM ALANLARIN SINIR KIRINIM DALGASI TEORİSİ İLE HESABI

YUTUCU KESİK SİLİNDİRİN KENARINDAN KIRINAN ÜNİFORM ALANLARIN SINIR KIRINIM DALGASI TEORİSİ İLE HESABI Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University Cilt 8, No 1, 85-90, 013 Vol 8, No 1, 85-90, 013 YUTUCU KESİK SİLİNDİRİN KENARINDAN KIRINAN ÜNİFORM

Detaylı

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks)

Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Mobil ve Kablosuz Ağlar (Mobile and Wireless Networks) Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ders konuları Antenler Yayılım modları Bakış doğrultusunda yayılım Bakış

Detaylı

Antenler ve Yayılım (EE 405) Ders Detayları

Antenler ve Yayılım (EE 405) Ders Detayları Antenler ve Yayılım (EE 405) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Antenler ve Yayılım EE 405 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i EE 310 (FD)

Detaylı

Mehmet Sönmez 1, Ayhan Akbal 2

Mehmet Sönmez 1, Ayhan Akbal 2 TAM DALGA BOYU DİPOL ANTEN İLE YARIM DALGA BOYU KATLANMIŞ DİPOL ANTENİN IŞIMA DİYAGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Mehmet Sönmez 1, Ayhan Akbal 2 1 Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Fırat Üniversitesi

Detaylı

L1, L2 ve L5 Frekanslarında Çalışan Üç Katmanlı Mikroşerit GPS Anteni Tasarımı

L1, L2 ve L5 Frekanslarında Çalışan Üç Katmanlı Mikroşerit GPS Anteni Tasarımı L1, L2 ve L5 Frekanslarında Çalışan Üç Katmanlı Mikroşerit GPS Anteni Tasarımı Sertaç ERDEMİR 1 Asım Egemen YILMAZ * Özet: Bu çalışmada Küresel Konumlandırma Sistemleri ölçümlerindeki kullanımı gittikçe

Detaylı

EKDZ modelinin farklı bina dağılımları içeren senaryolara uygulanarak eğim kırınımı etkisinin araştırılması

EKDZ modelinin farklı bina dağılımları içeren senaryolara uygulanarak eğim kırınımı etkisinin araştırılması SAÜ Fen Bil Der. Cilt,. Sayı,. -, EKDZ modelinin farklı bina dağılımları içeren enaryolara uygulanarak eğim kırınımı etkiinin araştırılmaı Mehmet Barış Tabakcıoğlu *, Muhammed Reşit Çorapız ÖZ.. Geliş/Received,..

Detaylı

İletken Düzlemler Üstüne Yerleştirilmiş Antenler

İletken Düzlemler Üstüne Yerleştirilmiş Antenler İletken Düzlemler Üstüne Yerleştirilmiş Antenler Buraya dek sınırsız ortamlarda tek başına bulunan antenlerin ışıma alanları incelendi. Anten yakınında bulunan başka bir ışınlayıcı ya da bir yansıtıcı,

Detaylı

Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü. Ders içeriği

Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü. Ders içeriği ANTENLER Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü Ders içeriği BÖLÜM 1: Antenler BÖLÜM 2: Antenlerin Temel Parametreleri BÖLÜM 3: Lineer Tel Antenler BÖLÜM 4: Halka Antenler

Detaylı

Dairesel Dalga Kılavuzlarının 2 Boyutlu FDTD Yöntemi le Modellenmesi

Dairesel Dalga Kılavuzlarının 2 Boyutlu FDTD Yöntemi le Modellenmesi Dairesel Dalga Kılavuzlarının 2 Boyutlu FDTD Yöntemi le Modellenmesi Yavuz EROL, Hasan H. BALIK Fırat Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisli i Bölümü 23119 Elazı yerol@firat.edu.tr, hasanbalik@gmail.com

Detaylı

Askeri Hedeflerin Radar Ara Kesitlerinin (RCS) Hesaplanması ve Görünmezlik (Stealth) Tekniklerinin Geliştirilmesi

Askeri Hedeflerin Radar Ara Kesitlerinin (RCS) Hesaplanması ve Görünmezlik (Stealth) Tekniklerinin Geliştirilmesi Askeri Hedeflerin Radar Ara Kesitlerinin (RCS) Hesaplanması ve Görünmezlik (Stealth) Tekniklerinin Geliştirilmesi RCS Hesaplamaları Levent GÜREL 1 Uçak, helikopter, roket veya gemi gibi büyük geometrilerin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Üniversite Alanı Yılı Bütünleşik Doktora Ege Üniversitesi Matematik (Cebirsel 2009-2014. Lisans Ege Üniversitesi Matematik 2009

ÖZGEÇMİŞ. Derece Üniversite Alanı Yılı Bütünleşik Doktora Ege Üniversitesi Matematik (Cebirsel 2009-2014. Lisans Ege Üniversitesi Matematik 2009 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : ÖZGÜR EGE 2. Doğum Tarihi : 15.06.1987 3. Doğum Yeri : İZMİR 4. Ünvanı : Araştırma Görevlisi Doktor 5. Adres : Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü

Detaylı

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR)

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik ışıma (ışık) bir enerji şeklidir. Işık, Elektrik (E) ve manyetik (H) alan bileşenlerine sahiptir. Light is a wave, made up of oscillating

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ PROJE BAŞLIĞI Mühendislik Problemlerinin Bilgisayar Destekli Çözümleri Proje No:2013-2-FMBP-73 Proje Türü ÖNAP SONUÇ

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ. Anten Parametrelerinin Temelleri. Samet YALÇIN

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ. Anten Parametrelerinin Temelleri. Samet YALÇIN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Anten Parametrelerinin Temelleri Samet YALÇIN Anten Parametrelerinin Temelleri GİRİŞ: Bir antenin parametrelerini tanımlayabilmek için anten parametreleri gereklidir. Anten performansından

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Çetin KURNAZ Doğum Tarihi: 1 Ekim 1978 Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1999

Detaylı

Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü oner@isikun.edu.tr

Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü oner@isikun.edu.tr Doç.Dr. M. Mengüç Öner Işık Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü oner@isikun.edu.tr 1. Adı Soyadı : Mustafa Mengüç ÖNER 2. Doğum Tarihi : 01.02.1977 3. Unvanı : Doçent Dr. 4. Öğrenim Durumu : ÖĞRENİM

Detaylı

Elektromanyetik dalgalar kullanılarak yapılan haberleşme ve data iletişimi için frekans planlamasının

Elektromanyetik dalgalar kullanılarak yapılan haberleşme ve data iletişimi için frekans planlamasının 2. FREKANS TAHSİS İŞLEMLERİ 2.1 GENEL FREKANS TAHSİS KRİTERLERİ GENEL FREKANS TAHSİS KRİTERLERİ Elektromanyetik dalgalar kullanılarak yapılan haberleşme ve data iletişimi için frekans planlamasının yapılması

Detaylı

1st TERM Class Code Class Name T A C. Fizik I Physics I Bilgisayar Programlama I (Java) Computer Programming I (Java)

1st TERM Class Code Class Name T A C. Fizik I Physics I Bilgisayar Programlama I (Java) Computer Programming I (Java) Curriculum: Students need to take a total of 128 credits of classes to graduate from the Electrical and Electronics Engineering Undergraduate Program. With 8 credits of classes taught in Turkish and 120

Detaylı

AKUSTİK TASARIM İLE ENERJİ TASARRUFU VE İLKYATIRIM İLİŞKİSİ ORHAN GÜRSON

AKUSTİK TASARIM İLE ENERJİ TASARRUFU VE İLKYATIRIM İLİŞKİSİ ORHAN GÜRSON AKUSTİK TASARIM İLE ENERJİ TASARRUFU VE İLKYATIRIM İLİŞKİSİ ORHAN GÜRSON 21.05.2011 HAVALANDIRMA DEVRESİ İÇERİK Havalandırma Sistemi Kritik Devresi Gürültü Üretim ve Ses Yutum Hesap Yöntemleri ve Örnek

Detaylı

SİNYAL TEMELLERİ İÇİN BİR YAZILIMSAL EĞİTİM ARACI TASARIMI A SOFTWARE EDUCATIONAL MATERIAL ON SIGNAL FUNDAMENTALS

SİNYAL TEMELLERİ İÇİN BİR YAZILIMSAL EĞİTİM ARACI TASARIMI A SOFTWARE EDUCATIONAL MATERIAL ON SIGNAL FUNDAMENTALS SİNYAL TEMELLERİ İÇİN BİR YAZILIMSAL EĞİTİM ARACI TASARIMI Öğr. Gör. Hakan Aydogan Uşak Üniversitesi hakan.aydogan@usak.edu.tr Yrd. Doç. Dr. Selami Beyhan Pamukkale Üniversitesi sbeyhan@pau.edu.tr Özet

Detaylı

Geniş Bantlı Log-Periyodik Anten Dizgelerinin Genetik Algoritmalar Kullanılarak Tasarlanması

Geniş Bantlı Log-Periyodik Anten Dizgelerinin Genetik Algoritmalar Kullanılarak Tasarlanması Geniş Bantlı Log-Periyodik Anten Dizgelerinin Genetik Algoritmalar Kullanılarak Tasarlanması Levent Gürel ve Özgür Ergül Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Bilkent Üniversitesi, Ankara lgurel@bilkent.edu.tr

Detaylı

WLAN Kanalları İçin Bant Durduran Frekans Seçici Yüzey Tasarımı

WLAN Kanalları İçin Bant Durduran Frekans Seçici Yüzey Tasarımı WLAN Kanalları İçin Bant Durduran Frekans Seçici Yüzey Tasarımı 1 İfakat Merve Bayraktar, 2 Nursel Akçam ve 2 Funda Ergün Yardım 1 Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ankara, Türkiye 2 Gazi Üniversitesi, Ankara,

Detaylı

SİNAN VE AKUSTİK TEKNOLOJİSİ. Ferhat ERÖZ 09/03/2014

SİNAN VE AKUSTİK TEKNOLOJİSİ. Ferhat ERÖZ 09/03/2014 SİNAN VE AKUSTİK TEKNOLOJİSİ Ferhat ERÖZ 09/03/2014 1 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 2. 2013 YILINDA YAPILAN AKUSTİK ÖLÇÜMLER 2.1. Süleymaniye Cami Oda ölçümleri 2.2. Edirnekapı Mihrimah Sultan Cami Oda ölçümleri

Detaylı

Dahili Bobinlerin En İyi İçsel Sinyal/Gürültü Oranı Kullanılarak Değerlendirilmesi

Dahili Bobinlerin En İyi İçsel Sinyal/Gürültü Oranı Kullanılarak Değerlendirilmesi Dahili Bobinlerin En İyi İçsel Sinyal/Gürültü Oranı Kullanılarak Değerlendirilmesi Yiğitcan Eryaman 1, Haydar Çelik 1, Ayhan Altıntaş 1, Ergin Atalar 1,2 1 Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği

Detaylı

DR. ABDURRAHİM TOKTAŞ

DR. ABDURRAHİM TOKTAŞ DR. ABDURRAHİM TOKTAŞ Adres : Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü, Yunus Emre Yerleşkesi, 70100, Karaman Telefon : +90 338 226 20 00/5156

Detaylı

Öğretim planındaki AKTS Antenler ve Yayılım 523000000001467 3 0 0 3 5. Ders Kodu Teorik Uygulama Lab.

Öğretim planındaki AKTS Antenler ve Yayılım 523000000001467 3 0 0 3 5. Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Ders Kodu Teorik Uygulama Lab. Ulusal Kredi Öğretim planındaki AKTS Antenler ve Yayılım 523000000001467 3 0 0 3 5 Ön Koşullar : Yok Önerilen Dersler : Radar Tekniği ve Teknolojisi. Dersin Türü : SİSTEMDEN

Detaylı

Uzaktan Algılama Teknolojileri

Uzaktan Algılama Teknolojileri Uzaktan Algılama Teknolojileri Ders 3 Uzaktan Algılama Temelleri Alp Ertürk alp.erturk@kocaeli.edu.tr Elektromanyetik Spektrum Elektromanyetik Spektrum Görünür Işık (Visible Light) Mavi: (400 500 nm) Yeşil:

Detaylı

Güz Dönemi Zorunlu Dersleri

Güz Dönemi Zorunlu Dersleri T.C. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ve BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Güz Dönemi Zorunlu Dersleri EEBM 501 İleri Mühendislik Matematiği

Detaylı

FATMA KANCA. Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Matematik Kocaeli Üniversitesi 2004

FATMA KANCA. Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yüksek Lisans Matematik Kocaeli Üniversitesi 2004 FATMA KANCA EĞİTİM Derece Alan Üniversite Yıl Doktora Matematik Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü 2011 Yüksek Lisans Matematik Kocaeli 2004 Lisans Matematik Kocaeli 2001 AKADEMİK UNVANLAR Kurum/Kuruluş

Detaylı

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü nedir? Basit olarak, istenmeyen veya zarar veren ses db Skalası Ağrı eşiği 30 mt uzaklıktaki karayolu Gece mesken alanları 300 mt yükseklikte

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Sesin Kırınması Ses dalgalarının bir engelden ötürü doğrultu değiştirmesi olayına kırınma

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Elektromanyetik Teori ELM-323 3 / VI 3+0+0 3 5 Dersin

Detaylı

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI

2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI 2017 MÜFREDATI MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ / ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİM PLANI SINIF: 1 DÖNEM: GÜZ 200111 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI USE OF FUNDAMENTAL INFORMATION TECHNOLOGY 2017 2 0 2 2

Detaylı

RCS Hesaplamalarının Stealth Tekniklerinin Geliştirilmesi veya Etkisizleştirilmesinde Kullanımı ve Radar Tasarımı

RCS Hesaplamalarının Stealth Tekniklerinin Geliştirilmesi veya Etkisizleştirilmesinde Kullanımı ve Radar Tasarımı RCS Hesaplamalarının Stealth Tekniklerinin Geliştirilmesi veya Etkisizleştirilmesinde Kullanımı ve Radar Tasarımı Levent GÜREL ve Hakan BAĞCI Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Bilkent Universitesi,

Detaylı

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Hüseyin Fidan, Vildan Çınarlı, Muhammed Uysal, Kadriye Filiz Balbal, Ali Özdemir 1, Ayşegül Alaybeyoğlu 2 1 Celal Bayar Üniversitesi, Matematik Bölümü, Manisa

Detaylı

Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ

Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ BSM 453 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ 1 BSM 453 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI 3. Hafta KABLOSUZ İLETİŞİMİN TEMELLERİ Yayılım (Propagation) 2 Kablosuz İletim/Yayılım

Detaylı

ENDÜKTİF BAĞLAŞIMLI RADYO FREKANS KİMLİK TANIMA SİSTEM OPTİMİZASYONU

ENDÜKTİF BAĞLAŞIMLI RADYO FREKANS KİMLİK TANIMA SİSTEM OPTİMİZASYONU ENDÜKTİF BAĞLAŞIMLI RADYO FREKANS KİMLİK TANIMA SİSTEM OPTİMİZASYONU Aktül KAVAS Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Elektrik-Elektronik Fakültesi Yıldız Teknik Üniversitesi, 34349, Beşiktaş,

Detaylı

Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN

Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN Yrd.Doç. Dr. Tülin ÇETİN ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1987-1992 Lisans Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği 2001-2004 Y. Lisans

Detaylı

Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB

Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB Fen ve Mühendislik Uygulamalarında MATLAB Dosya Yönetimi Fonksiyon Yapısı Doç. Dr. İrfan KAYMAZ MATLAB Ders Notları DOSYA YÖNETİMİ Şu ana kadar bir programda hesaplanan veya elde edilen veriler RAM de

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Sıra Numarası Dersin ön koşulu var mı? *** Dersin önceki eğitim programında eşdeğer bir dersi var mı? **** Kuramsal Uygulama ve Laboratuvar TOPLAM SAAT Ulusal kredi AKTS Kredisi ANKARA ÜNİVERSİTESİ ANADAL

Detaylı

All documents should be presented with an official English or Turkish translation (if the original language is not English or Turkish).

All documents should be presented with an official English or Turkish translation (if the original language is not English or Turkish). Application to Gaziantep University Graduate Programs Gaziantep University invites applications for admission to Graduate Programmes (Masters and Doctoral Degree) for the 2018/2019 Academic Year. To qualify

Detaylı

GPS Helis Anten Tasarımı GPS Helixe Antenna Design

GPS Helis Anten Tasarımı GPS Helixe Antenna Design GPS Helis Anten Tasarımı GPS Helixe Antenna Design Eda Konakyeri 1, Selçuk Paker 1, Osman Palamutçuoğlu 1 1 Elektrik-Elektronik Fakültesi İstanbul Teknik Üniversitesi edakonakyeri@yahoo.com, spaker@itu.edu.tr,

Detaylı

DALGALAR. Dalgalar titreşim doğrultusuna ve Taşıdığı enerjiye göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır.

DALGALAR. Dalgalar titreşim doğrultusuna ve Taşıdığı enerjiye göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılır. DALGALAR Dalga hareketi Nedir? Durgun bir su birikintisine bir tas attığımızda, tasın suya düştüğü noktadan dışarıya doğru daireler seklinde bir hareketin yayıldığını görürüz. Bu hareket bir dalga hareketidir.

Detaylı

obs.mku.edu.tr/oibs/bologna

obs.mku.edu.tr/oibs/bologna obs.mku.edu.tr/oibs/bologna Akademik birim seçilmeli (Önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora) Fakülteye bağlı programları listelemek için yeşil artı butona tıklanmalı 1 S a y f a Fakülteye bağlı program

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI BİLGİLENDİRME 25 Ekim 2016 Tarihi 1. Quiz BU SUNUMUN İÇERİĞİ Seyrüsefer Yöntemleri Radyo Seyrüsefer Yardımcıları Elektromanyetik Dalga Modülasyon SEYRÜSEFERİN TANIMI Seyrüsefer,

Detaylı

AKIġKAN PARTĠKÜLLERĠNĠN KĠNEMATĠĞĠ

AKIġKAN PARTĠKÜLLERĠNĠN KĠNEMATĠĞĠ AKIġKAN PARTĠKÜLLERĠNĠN KĠNEMATĠĞĠ Akışkan partikülleri aşağıdaki özelliklere sahiptir 1- Her bir noktadaki ( V ) vektörü eliptik bir yörünge izler. 2- Yatay ve düşey hızlar arasında 90 lik bir faz farkı

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 26849

Resmî Gazete Sayı : 26849 16 Nisan 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26849 YÖNETMELİK Telekomünikasyon Kurumundan: ANTEN VE ORTAK ANTEN SİSTEM VE TESİSLERİNİN KURULMASINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

Yutucu Yarım Düzlemin Kenarından Kırınan Üniform Alanların Fiziksel Optik Yöntemiyle Hesabı

Yutucu Yarım Düzlemin Kenarından Kırınan Üniform Alanların Fiziksel Optik Yöntemiyle Hesabı Çankaya University Journal of Science and Engineering Volume 7 (010), No., 95 104 Yutucu Yarım Düzlemin Kenarından Kırınan Üniform Alanların Fiziksel Optik Yöntemiyle Hesabı Mücahit Sarnık 1,, ve Uğur

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Doğrusal Ara Değer Hesabı Lagrance Polinom İnterpolasyonu

Detaylı

Akademik Bilişim Şubat 2010 Muğla Üniversitesi

Akademik Bilişim Şubat 2010 Muğla Üniversitesi GENİŞBAND GEZGİN HABERLEŞMEDE YENİ NESİL UYGULAMALAR: 3G-4G Akademik Bilişim 2010 10 Şubat 2010 Muğla Üniversitesi İçerik Gezgin haberleşme sistemlerinin gelişim süreci 3. Nesil (3G) standardları 3G teknik

Detaylı

Plazma İletiminin Optimal Kontrolü Üzerine

Plazma İletiminin Optimal Kontrolü Üzerine Plazma İletiminin Optimal Kontrolü Üzerine 1 Yalçın Yılmaz, 2 İsmail Küçük ve 3 Faruk Uygul *1 Faculty of Arts and Sciences, Dept. of Mathematics, Sakaya University, Sakarya, Turkey 2 Faculty of Chemical

Detaylı

FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU

FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ORTAÖĞRETİM FEN VE MATEMATİK ALANLARI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ FİZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI FİZ209A OPTİK LABORATUVARI DENEY KILAVUZU TÇ 2007 & ҰǓ 2012 Öğrencinin Adı

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Fatih Koyuncu Doğum Tarihi: 10 Haziran 1971 Akademik Ünvanı : Y. Doç. Dr. Çalışma Alanları: Cebir, Cebirsel Sayı Teorisi, Cebirsel Geometri, Kodlama Teorisi, Kriptoloji, Cebirsel Topoloji.

Detaylı

1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi.

1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi. IŞINIMLA ISI TRANSFERİ 1. AMAÇ Işınımla ısı transferi olayının tanıtılması, Stefan-Boltzman kanunun ve ters kare kanunun gösterilmesi. 2. TEORİ ÖZETİ Elektromanyetik dalgalar şeklinde veya fotonlar vasıtasıyla

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Elektrik Elektronik Fakültesi

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Elektrik Elektronik Fakültesi İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Elektrik Elektronik Fakültesi İnsansız Hava Araçları için 2.4 GHz Karesel Yarık Mikroşerit Anten Dizisi ile Anten İzleyici Tasarım Tuğrul Açıkgöz Elektrik Elektronik Fakültesi

Detaylı

Kişisel Bilgiler. :

Kişisel Bilgiler. : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Ahmet BÜLBÜL Kişisel Bilgiler Uyruğu Doğum yeri Medeni hali e-posta : T.C. : ADANA : Evli 2. Doğum Tarihi: 18.05.1981 3. Unvanı: Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: : ahmetbulbul@osmaniye.edu.tr

Detaylı

Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2

Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2 1078 [1025] LANDSAT 8'İN ADANA SEYHAN BARAJ GÖLÜ KIYI ÇİZGİSİNİN AYLIK DEĞİŞİMİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILMASI Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2 1 Arş. Gör., Erciyes Üniversitesi, Harita Mühendisliği

Detaylı

Aşağı Link MC-CDMA Sistemlerinde Kullanılan PIC Alıcının EM-MAP Tabanlı Olarak İlklendirilmesi

Aşağı Link MC-CDMA Sistemlerinde Kullanılan PIC Alıcının EM-MAP Tabanlı Olarak İlklendirilmesi IEEE 15. Sinyal İşleme ve İletişim Uygulamaları Kurultayı - 2007 Aşağı Link MC-CDMA Sistemlerinde Kullanılan PIC Alıcının EM-MAP Tabanlı Olarak İlklendirilmesi Hakan Doğan 1,Erdal Panayırcı 2, Hakan Ali

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Çalışma Alanları: Cebir ve sayılar teorisi, cebirsel sayı teorisi, cebirsel geometri, cebirsel kodlama teorisi.

ÖZGEÇMİŞ. Çalışma Alanları: Cebir ve sayılar teorisi, cebirsel sayı teorisi, cebirsel geometri, cebirsel kodlama teorisi. ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Fatih Koyuncu Doğum Tarihi: 10 Haziran 1971 Ünvanı : Doç. Dr. Çalışma Alanları: Cebir ve sayılar teorisi, cebirsel sayı teorisi, cebirsel geometri, cebirsel kodlama teorisi. 1. Öğrenim

Detaylı

Su Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Su Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri Test 1 in Çözümleri 1. 5 dalga tepesi arası 4λ eder.. Su Dalgaları Testlerinin Çözümleri 4λ = 0 cm 1 3 4 5 λ = 5 cm bulunur. Stroboskop saniyede 8 devir yaptığına göre frekansı 4 s 1 dir. Dalgaların frekansı;

Detaylı

DÜZGÜN DOĞRUSAL ANTEN DİZİLERİNDE EN BÜYÜK OLABİLİRLİK YÖNTEMİ KULLANARAK GELİŞ AÇISI BELİRLENMESİ

DÜZGÜN DOĞRUSAL ANTEN DİZİLERİNDE EN BÜYÜK OLABİLİRLİK YÖNTEMİ KULLANARAK GELİŞ AÇISI BELİRLENMESİ DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 3 sh. 37-43 Ekim 2002 DÜZGÜN DOĞRUSAL ANTEN DİZİLERİNDE EN BÜYÜK OLABİLİRLİK YÖNTEMİ KULLANARAK GELİŞ AÇISI BELİRLENMESİ (DIRECTION OF

Detaylı

ULUSLARARASI SCI / SCI-Expanded KAPSAMINDAKİ DERGİLERDEKİ MAKALELER. Yayın NO. Yazarlar Başlık Dergi Adı Yıl

ULUSLARARASI SCI / SCI-Expanded KAPSAMINDAKİ DERGİLERDEKİ MAKALELER. Yayın NO. Yazarlar Başlık Dergi Adı Yıl ULUSLARARASI SCI / SCI-Expanded KAPSAMINDAKİ DERGİLERDEKİ MAKALELER Yazarlar Başlık Dergi Adı Yıl Barbaros Preveze, Aysel Şafak 2 Barbaros Preveze Effects of Routing Algorithms on Novel Throughput Improvement

Detaylı

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU

ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK ENERJİ SİSTEMLERİNDE OLUŞAN HARMONİKLERİN FİLTRELENMESİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU Mehmet SUCU (Teknik Öğretmen, BSc.)

Detaylı

Waveguide to coax adapter. Rectangular waveguide. Waveguide bends

Waveguide to coax adapter. Rectangular waveguide. Waveguide bends Rectangular waveguide Waveguide to coax adapter Waveguide bends E-tee 1 Dalga Kılavuzları, elektromanyetik enerjiyi kılavuzlayan yapılardır. Dalga kılavuzları elektromanyetik enerjinin mümkün olan en az

Detaylı

Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-3

Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-3 Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-3 Faz ve Grup Hızı Güç ve Enerji Düzlem Dalgaların Düzlem Sınırlara Dik Gelişi Düzlem Dalgaların Düzlem Sınırlara Eğik Gelişi Dik Kutuplama Paralel Kutuplama Faz ve Grup

Detaylı

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V )

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V ) RADYO RTK REFERANS (SABİT) KURULUMU FieldGenius, radyo modem donanımı bulunduran GNSS alıcılarını RTK yöntemi üzerinden kontrol edebilir. Koordinatları bilinen bir jeodezik yer kontrol noktasına sehpa

Detaylı

Radar Denklemi P = Radar işareti Radar Vericisi. RF Taşıyıcı. Radar Alıcısı. EM Alıcı işleyici. Veri işleyici. Radar Ekranı

Radar Denklemi P = Radar işareti Radar Vericisi. RF Taşıyıcı. Radar Alıcısı. EM Alıcı işleyici. Veri işleyici. Radar Ekranı Radar Denklemi Radar işareti Radar Vericisi RF Taşıyıcı EM Alıcı işleyici Radar Alıcısı Veri işleyici Radar Ekranı P = r P t G G t (4 ) r 3 R 4 2 Radar Denklemi ve Radar Kesit Alanı P = r P t G G t (4

Detaylı

İyonlaştırmayan EM Dalga Maruziyeti

İyonlaştırmayan EM Dalga Maruziyeti İyonlaştırmayan EM Dalga Maruziyeti 05 Kasım 2015 FMO/Ankara Mehmet GÜLŞEN Başkanlık Müşaviri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) mehmet.gulsen@btk.gov.tr Sunum Planı Ülkemizde BTK EM Maruziyet

Detaylı

Bir antenin birim katı açıdan yaydığı güçtür. U=Işıma şiddeti [W/sr] P or =Işıma yoğunluğu [ W/m 2 ]

Bir antenin birim katı açıdan yaydığı güçtür. U=Işıma şiddeti [W/sr] P or =Işıma yoğunluğu [ W/m 2 ] Işıma Şiddeti (Radiation Intensity) Bir antenin birim katı açıdan yaydığı güçtür U=Işıma şiddeti [W/sr] P or =Işıma yoğunluğu [ W/m 2 ] Örnek-4 Bir antenin güç yoğunluğu Olarak verildiğine göre, ışıyan

Detaylı

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101 Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul Ölçme Bilgisine Giriş Haritaların ve Ölçme Bilgisinin Kullanım Alanları Ölçmeler sonucunda üretilen haritalar ve planlar pek çok mühendislik

Detaylı

Sahne Geçişlerinin Geometrik Tabanlı olarak Saptanması

Sahne Geçişlerinin Geometrik Tabanlı olarak Saptanması Sahne Geçişlerinin Geometrik Tabanlı olarak Saptanması 1 Giriş Binnur Kurt, H. Tahsin Demiral, Muhittin Gökmen İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Maslak, 80626 İstanbul {kurt,demiral,gokmen}@cs.itu.edu.tr

Detaylı

KORONA KAYIPLARI Korona Nedir?

KORONA KAYIPLARI Korona Nedir? KORONA KAYIPLARI Korona Nedir? Korona olayı bir elektriksel boşalma türüdür. Genelde iletkenler, elektrotlar yüzeyinde görüldüğünden dış kısmı boşalma olarak tanımlanır. İç ve dış kısmı boşalmalar, yerel

Detaylı

Dördüncü Nesil (LTE) Haberleşme Sistemlerinde Kapasite ve Kapsama Analizi

Dördüncü Nesil (LTE) Haberleşme Sistemlerinde Kapasite ve Kapsama Analizi Dördüncü Nesil (LTE) Haberleşme Sistemlerinde Kapasite ve Kapsama Analizi Ahmet Çalışkan, Yıldız Teknik Üniversitesi, l1407057@std.yildiz.edu.tr Betül Altınok, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., betul.altinok@turkcell.com.tr

Detaylı

1. Kurulum. Tam ekranda iken MENU tuşuna. Başlat sekmesine gelin ve sonra [ / ] basın ve menüye girin. [ / ]

1. Kurulum. Tam ekranda iken MENU tuşuna. Başlat sekmesine gelin ve sonra [ / ] basın ve menüye girin. [ / ] 1. Kurulum Tam ekranda iken MENU tuşuna basın ve menüye girin. [ / ] tuşlarına basarak Kurulum, Kanal Düzenleme, Sistem Ayarları ve Medya Merkezi menülerine geçiş yapabilirsiniz. Kurulum menüsü altından

Detaylı

Doğrudan Dizi Geniş Spektrumlu Sistemler Tespit & Karıştırma

Doğrudan Dizi Geniş Spektrumlu Sistemler Tespit & Karıştırma Doğrudan Dizi Geniş Spektrumlu Sistemler Tespit & Karıştırma Dr. Serkan AKSOY Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Bölümü saksoy@gyte.edu.tr Geniş Spektrumlu Sistemler Geniş Spektrumlu

Detaylı

BOLOGNA SÜRECİ PROGRAM TANITIM İŞLEMLERİ FAKÜLTE/BÖLÜM/PROGRAM TANITIM

BOLOGNA SÜRECİ PROGRAM TANITIM İŞLEMLERİ FAKÜLTE/BÖLÜM/PROGRAM TANITIM BOLOGNA SÜRECİ PROGRAM TANITIM İŞLEMLERİ FAKÜLTE/BÖLÜM/PROGRAM TANITIM Fakülte/Bölüm/Program tanıtım ekranı Üniversite de var olan programların tanıtım bilgileri girişinin yapıldığı ekrandır. Herhangi

Detaylı

Kablosuz Ağlar (WLAN)

Kablosuz Ağlar (WLAN) Kablosuz Ağlar (WLAN) Kablosuz LAN Kablosuz iletişim teknolojisi, en basit tanımıyla, noktadan noktaya veya bir ağ yapısı şeklinde bağlantı sağlayan bir teknolojidir. Bu açıdan bakıldığında kablosuz iletişim

Detaylı

Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü. Ders içeriği

Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü. Ders içeriği ANTENLER Doç. Dr. Sabri KAYA Erciyes Üni. Müh. Fak. Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü Ders içeriği BÖLÜM 1: Antenler BÖLÜM 2: Antenlerin Temel Parametreleri BÖLÜM 3: Lineer Tel Antenler BÖLÜM 4: Halka Antenler

Detaylı

MOLEKÜL BOZUNMASININ DİFÜZYON İLE HABERLEŞME SİSTEMLERİNİN VERİ HIZINA ETKİSİ

MOLEKÜL BOZUNMASININ DİFÜZYON İLE HABERLEŞME SİSTEMLERİNİN VERİ HIZINA ETKİSİ 1 MOLEKÜL BOZUNMASININ DİFÜZYON İLE HABERLEŞME SİSTEMLERİNİN VERİ HIZINA ETKİSİ F. Nur KILIÇLI, Tuna TUĞCU Boğaziçi Üniversitesi, NetLab 15 İçerik 2 Giriş Difüzyonla Haberleşmenin tanımı Sistem Modeli

Detaylı

Burr Dağılımı Kullanılarak Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Tahmini

Burr Dağılımı Kullanılarak Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Tahmini Burr Dağılımı Kullanılarak Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Tahmini 1 İlker Mert and * 2 Cuma Karakuş 1 Denizcilik Meslek Yüksekokulu Mustafa Kemal University, Turkey * 2 Faculty of Engineering, Department

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Mayıs 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 Makale No: 33 ISSN:

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Mayıs 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 Makale No: 33 ISSN: KISA VE ORTA ENERJİ İLETİM HATLARININ SAYISAL ANALİZİ İÇİN BİR ARAYÜZ TASARIMI Öğr. Gör. Hakan Aydogan Uşak Üniversitesi, Uşak hakan.aydogan@usak.edu.tr Öğr. Gör. Mehmet Feyzi Özsoy Uşak Üniversitesi,

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin Temel ödevler Temel ödevler, konum değerlerinin bulunması ve aplikasyon işlemlerine dair matematiksel ve geometrik hesaplamaları içeren yöntemlerdir. öntemlerin isimleri genelde temel ödev olarak isimlendirilir.

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DOKTORA YETERLİK SINAVI YÖNETMELİĞİ Doktora Yeterlik Sınavı, başvurunun yapıldığı ve Doktora Yeterlik Komitesi nin başvuruyu onayladığı dönemdeki, dönem sonu sınavlarının

Detaylı

MOBİL BAZ İSTASYONU PERFORMANS ANALİZİ

MOBİL BAZ İSTASYONU PERFORMANS ANALİZİ T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühisliği Bölümü MOBİL BAZ İSTASYONU PERFORMANS ANALİZİ 228527 Alişan AKBULUT 210361 Ahmet ÜNAL Danışman Yrd. Doç. Dr. Salim KAHVECİ

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ FM BANDINDA (92.4 MHz) ANKARA BÖLGESİ İÇİN ELEKTROMAGNETİK ALAN ŞİDDET DAĞILIMININ İNCELENMESİ Yasin GÜNGÖR FİZİK MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

Detaylı

Zemin Gerilmeleri. Zemindeki gerilmelerin: 1- Zeminin kendi ağırlığından (geostatik gerilme),

Zemin Gerilmeleri. Zemindeki gerilmelerin: 1- Zeminin kendi ağırlığından (geostatik gerilme), Zemin Gerilmeleri Zemindeki gerilmelerin: 1- Zeminin kendi ağırlığından (geostatik gerilme), 2- Zemin üzerine eklenmiş yüklerden (Binalar, Barağlar vb.) kaynaklanmaktadır. 1 YERYÜZÜ Y.S.S Bina yükünden

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : :

ÖZGEÇMİŞ. : : 1. Adı Soyadı : Fatma Zehra DOĞRU ÖZGEÇMİŞ Adres Telefon E-posta : Giresun Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ekonometri Bölümü, GİRESUN : 04543105411 : fatma.dogru@giresun.edu.tr 2. Doğum

Detaylı