Deneysel Yüksek Enerji Fiziği FZK Uludağ Üniversitesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Deneysel Yüksek Enerji Fiziği FZK Uludağ Üniversitesi"

Transkript

1 Deneysel Yüksek Enerji Fiziği FZK 4206 Uludağ Üniversitesi

2 Nedir? Parçacık Fiziği, temel parçacıkların keşfi, özelliklerinin ölçülmesi ve aralarındaki temel etkileşmeleri inceler. İncelemeleri yapabilmek için yüksek enerjilerde deney yapmak gerekir. Parçacık Fiziği = Yüksek Enerji Fiziği Nükleer Fizik ise temel parçacıklardan oluşmuş karmaşık sistemleri inceler. Konusu elektron, proton, nötron gibi alt parçacıklardan oluşmuş atom ve bu parçacıkların etkileşmelerini inceler.

3 Tarihsel Gelişim BC : Antikçağ BC: Bilimsel Gelişim ve Klasik Mekanik BC: Kuantum Teorisi Günümüze: Modern Fizik (Standart Model)

4 Tarihsel Gelişim Temel Parçacık Fiziği, 1897'de J.J.Thomson'ın elektronu (corpuscules) keşfetmesiyle başlar. Sıcak bir filamandan yayılan katot ışınlarının (parçacık demeti) bir mıknatıs ile saptırılabilmesi ile bunların elektrik yükü taşıdığı, ve bükülme yönünden de bu yükün negatif olduğu belirlenmiştir. 1905, A. Einstein, bir parçacık gibi davranan ışık kuantumunu (foton) önerdi. Fotoelektrik olay (E hn-w), Kütle ve enerjinin eşdeğerliği, Özel görelilik.

5 Tarihsel Gelişim 1909, E. Rutherford, alfa parçacıklarının geri saçılması için atomun içinde küçük, yoğun ve pozitif yüklü birşey (çekirdek) olduğu sonucuna vardı lerin sonunda atomun elektron ve protondan oluştuğu, negatif yüklü elektron ve pozitif yüklü proton nötr atomu oluşturuyor olarak düşünülür. Atom Modelleri:

6 Tarihsel Gelişim 1927' de bazı radyoaktif maddelerin sürekli spektruma sahip elektronlar yayınladığı gözlemlendi Protonun çevresindeki elektronlar ancak belirli enerjilerde yayınlanabilir. Buradaki elektronlar sürekli spektruma sahip. Sonuç olarak bunlar yörünge elektronu değil çekirdekten çıkan elektronlardır. Radyoaktif bozunmalar de P. Dirac pozitron varlığını postüle etti. Schrödinger denklemini (parçacığın enerjisi ve momentumu gibi bilgileri içeren dalga fonksiyonunun uzay ve zamana bağlı değişimi) görelilik teorisi ile uyumlu hale getirmeye çalışırken elektron spinin ½ olduğunu ve denklemi sağlayan bir parçacık (pozitron) olması gerektiğini öngördü.

7 Tarihsel Gelişim 1932, J. Chadwick, nötron keşfi. manyetik alanda sapmayan, kalın ortamda nüfüz edebilen ve parafin gibi bir malzemeden proton kopartan bir parçacık. 1932, Carl D. Anderson kozmik ışın deneyleri sırasında bir antiparçacık olarak tanımlanan positronu Sis Odasında gözlemledi. Parçacık fiziğin başlangıcı...

8 Tarihsel Gelişim bugün

9 Dersin İçeriği Tüm temel (alt) parçacıkların üzerine yapılan çalışmalar Aralarındaki kuvvet etkileşmeleri Reaksiyona sebep olan fiziksel etkiler Madde enerji ilişkisi Maddenin kaynağı Bu derste parçacıkların araştırılmasında, Yapılan deneylerin mekanizması Nasıl gerçekleştirildiği Nasıl hızlandırıldığı ve çarpıştırıldığı Deteksiyon mekanizması

10 Parçacık Fiziğinde Birimler S.I. Birimleri: kg, m, s günlük karşılaşılan cisimler için doğal bir seçimdir, fakat parçacık fiziği için oldukça büyük birimlerdir. Parçacık Fiziğinde Doğal Birimler kullanılmaktadır: kuantum mekaniğinden ħ görelilikten ışığın hızı: c (3x108 m/s) parçacık fiziğinden enerji birimi: GeV proton durgun-kütle enerjisi~938 MeV/c2=1.673x10-24 g Enerji: GeV Momentum: GeV/c Kütle: GeV/c2 Zaman: (GeV/ħ)-1 Uzunluk: (GeV/ħc)-1 Alan: (GeV/ħc)-2 ħ=c=1 Böylece,bütün fiziksel nicelikler GeV cinsinden ifade edilir h Planck sabiti, h = h/2π = 6.626x10-34 J.s = 4.14x10-15 ev.s ħ indirgenmiş Planck sabiti, ħ = h/2π

11 Neden Yüksek Enerji Fotonların yayınlanma mekanizması; Ex = EL -EK E = h ν ν= c / λ Ex = hc / λ λx = hc /Ex Bu şekilde maddeye bağlı karakteristik bir ışınım salınır (X-Işını)

12 Neden Yüksek Enerji Temel parçacıkları inceleyebilmek için yüksek enerjilere ihtiyaç vardır. ev : 1 Volt' luk elektrik potansiyeli altında bir elektronun kazandığı kinetik enerjidir. 1 ev ~ 1.602x10-19 Joule 1 V ~ 1 Joule/Coulomb Yüksek demet enerjisi Daha kısa dalgaboyu Daha iyi çözünürlük

13 Neden Yüksek Enerji Büyük Patlama Proton Atom Evrenin ilk anlarını açıklayabilmek Dünyanın yarıçapı Dünya-Güneş uzaklığı Galaksilerin yarıçapı Evrenin boyutu cm

14

15 Neden Yüksek Enerji Mesafe Enerji ilişkisi: de Broglie bağıntısı λ = h / P parçacığın momentumuna bağlı olarak Ona eşlik eden dalganın dalgaboyunu verir. Yüksek Enerjide: hc = 1234 ev.nm hc = J.nm λ = h / P = 2pħc / Pc Soru: 1 GeV' lik elektron yaklaşık olarak 1 GeV/c momentuma sahiptir. Bu elektronun dalgaboyu nedir ve atomu nasıl görür? Soru: 100 GeV' lik elektronun dalgaboyu nedir ve atomu nasıl görür?

16 Neden Yüksek Enerji Işığın doğasının farklı deneyler sonucunda madde-dalga ikilemine sahip olduğu görülmüştür. Mesela ışık kırınım olayında dalga, fotoelektrik olayda madde gibi davranmaktadır. Fransız fizikçi Louis de Broglie doktora tezinde bir parçacık olarak düşünülen elektronun hızlandırıldığında bir dalga gibi davranıp, dalgalara ait özellikler (kırınım, girişim) göstereceğini önerdi. Bu öneri tüm momentuma sahip parçacıklar için geçerlidir. Fakat parçacığın dalga yapısı göstermesi ve atomik boyutta etkileşme yapması için kütlesinin çok küçük olması gerekir. Soru: 400 m/s hızla hareket eden 10 g kütleli bir kurşun için de Broglie dalgaboyu nedir?

17 Neden Yüksek Enerji Kütlenin büyük olması dalgaboyunu çok küçülttü. Madem momentum büyük (kütlesinden dolayı) hızı düşürürsek, υ ~ 0.01 m/s olursa dalgaboyu λ = h / mυ ~ 6.63x10-30 m Sonuç: Madde dalga özelliği göstermesi için kendisine eşlik eden dalgaboyu civarında bir boyuta sahip olmalıdır. Bir bilardo topu dalga özelliği gösterip atomik etkileşme yapamaz. Soru: 54 V luk bir potansiyel farkı altında hızlandırılan elektronun dalgaboyu nedir?

18 Neden Yüksek Enerji 1926 yılında Davisson-Germer, elektronun dalga özelliği gösterdiğinin deneyini yapmıştır. Isıtılımış filamandan üretilen elektronlar Potansiyel farkı altında hızlandırılıp Ni kristalinden saçılması gözlenir. Saçılma açısı d sinθ = n λ Soru: Deneyde kullanılan Ni için d = nm ve elektronlar 54 V luk potansiyel altında 500 lik açı ile sapıyor ise saçılan elektronun λ =? Not: de Broglie dalgaları Bohr atom modeline de açıklma getiriyor. Bu modelde elektronlar ancak belirli yörüngelerde (de Broglie dalgaboylarının tam katlarında) bulunabilir.

19 Neden Yüksek Enerji De Broglie parçacığın dalga ile temsil edilebileceğini söylemiş. Bu dalgalar parçacığa eşlik ediyor ve parçacıklar aynı hıza sahiptir. Schrödinger denklemi parçacıkları onların dalga fonksiyonları ile tanımlayarak parçacıkları uzay-zaman değişimi altında inceler. Schrödinger denklemi, belirli kısıtlamalara maruz bırakılmış bir parçacığa eşlik eden ψ dalga fonksiyonun diferansiyel denklemidir (örnek: çekirdeğin elektrik alanı ile atoma bağlı bulunan bir elektrona eşlik eden ψ dalga fonksiyonu) Dalga fonksiyonunun fiziksel yorumu Max Born tarafından yapıldı. Bir dalganın genliğinin karesi ile şiddeti arasındaki orantıdan yararlanarak, dalga fonksiyonunun karesinin parçacığın birim hacimde bulunma ihtimalini verdiğini ortaya koydu. Parçacıkların bir dalga fonksiyonu ile hareketinin tanımlanması, parçacıklar arası etkileşmenin bilardo topları gibi çarpışmalar şeklinde değil dalga fonksiyonlarının etkileşmesi şeklinde düşünmemize yol açar.

20 Neden Yüksek Enerji Büyük dalgaboylu küçük enerjili Küçük dalgaboylu büyük enerjili Momentum (Enerji, E = P.c) arttıkça daha ayrıntılı inceleme yapılabilir. Ancak bu hassasiyet sınırlıdır; dx.dp ħ (Heisenberg Belirsizlik İlkesi) Örneğin atomik boyutlarda dx m kesinlikte bir işlem için foton dp ħ / dx 100 MeV/c momentumuna sahip olmalıdır.

21 Parçacıkların Sınıflandırılması İstatistiksel mekaniğin temel postülatlarından birisi; Bir parçacığın herhangi bir durumda bulunma ihtimali, diğer kuantum durumunda bulunma ihtimali ile aynıdır. Kuantum durumu spini, Enerji-Momentum, Konumu Bu durum serbest parçacıklar için geçerlidir. Sisteme dışardan etki eden E alan, B alan veya Yerçekim gibi kısıtlamaların olmadığı durumlarda söz konusudur. Kısıtlamalar olduğunda, parçacıkların bütün durumlarda aynı ihtimalle bulunabilme hali ortadan kalkar. Spin, bir parçacığın kuantum durumunu belirlemede önemli faktörlerden biridir.

22 Serbest Parçacık Parçacıkların Sınıflandırılması - Spin Spin : bir parçacığın durgun olduğu sistemde sahip olduğu açısal momentum değeridir. = L = r P r m v r v ) =m ( r ( w r )) =m ( Bohr atom modeline göre elektronlar belirli yörüngelerde bulunmakta ve geçişlerde belli enerjili fotonlar yayınlamaktadır. Ancak manyetik alan içerisinde birbirine çok yakın spektrum çizgileri gözlendi. Bu durum 1925 de Hollanda'lı fizikçiler Uhlenbeck ve Goudsmit tarafından açıklandı: Elektron, orbital etrafında dönerken aynı zamanda kendi ekseni etrafında da dönmektedir. Spin birimi ħ dır, elektron, proton, nötron gibi parçacıklar ħ/2 spine, foton ise 0 spine sahiptir.

23 Serbest Parçacık Parçacıkların Sınıflandırılması - Spin Pauli dışlama ilkesi, bir atomda iki elektronun aynı anda aynı enerji seviyesinde bulunamayacaklarını ifade eden prensip. (1945 Nobel Fizik ödülü) Pauli, elektron spini 4. kuantum sayısını ifade etmiştir. (1,2,3?) Bu da spinin saat yönünde veya ters yönde olabileceği şeklindedir. Pauli'ye göre, bir orbitale spini 1/2 olan bir elektron yerleşmişse, aynı orbitale yerleşen ikinci elektronun spini ters yönde (yani -1/2) olmalıdır. Böylece birbirine ters yönde spinli iki elektronun yer aldığı orbital dolmuş olur. Doğru Yanlış 1s 2s 2p 3s 3p 4s 3d 4p... Doğru Yanlış

24 Serbest Parçacık Parçacıkların Sınıflandırılması - Spin Elektron ve proton gibi yarım spinli parçacıklar Pauli dışarlama ilkesine uyarlar. Bu parçacıklar Fermi-Dirac istatistiğine uyarlar. Bu tür parçacıklara fermion denir. Foton gibi tam spinli parçacıklara Pauli dışarlama ilkesine uymazlar. Bu parçacıklar Bose-Einstein istatistiğine uyarlar. Bu tür parçacıklara bozon denir. Elektronların enerji seviyelerinde yerleşimi

25 Serbest Parçacık Parçacıkların Sınıflandırılması - Spin Spinlerine göre sınıflandırma

26 Serbest Parçacık Parçacıkların Sınıflandırılması - Spin Kuarklarına göre sınıflandırma Kuark yükleri toplandığında proton yükü +1 nötron yüksüz pion +1

27 Standart Model Temel parçacıkların nasıl düzenlendiğini ve farklı kuvvetler aracılığında birbirleri ile nasıl etkileştiğini açıklayan bir teoridir. Temel parçacıklar kuarklar ve leptonlar olarak isimlendirilen iki aileye ayrılırlar Bu ailelerin her biri altı parçacıktan oluşur I. nesil en hafif - III. nesil an ağır olmak üzere üç nesle ayrılır Parçacıklar arasında da etkileşmeyi sağlayan 4 farklı kuvvet ve kuvvet taşıyıcıları vardır

28 Temel Kuvvetler Kuvvet taşıyıcıları aracılığı ile doğada 4 temel etkileşme vardır. 1. Gravitasyonel (kütle çekimi) 2. Zayıf 3. Elektromanyetik 4. Kuvvetli

29 Temel Kuvvetler Bütün parçacıklar her kuvvet taşıyıcısından etkilenmezler. Örneğin elektron ve proton elektromanyetik kuvvet taşıyıcısı olan fotondan etkilenirler. Foton yayınlayabilir ve soğurabilirler. Yüksüz olan nötrino ise foton tarafından etkilenmez ve böylece foton yayınlayıp soğuramaz. Parçacıklar arası etkileşmelerin kuantumlu alanlarla temsili Feynman Diyagramları yardımı ile göz önünde canlandırılabilir.

30 Temel Kuvvetler (Feynman Diyagramları) Fermiyonlar Kuvvet taşıyıcılar e+e γ µ+µ Elektron positron yok olması (Elektromanyetik Etkileşme) n p e- νe Nötron bozulması (Zayıf Etkileşme) K+ π + π + π Kaon bozunumu (Zayıf ve Kuvvetli Etkileşme)

31 Temel Kuvvetler (Feynman Diyagramları) Sezilgen foton Elektromanyetik Zayıf Kuark tipinde değişim (çeşni değişimi) Kuarklar arası Nükleonlar arası

32 Temel Kuvvetler Gravitasyonel Etkileşmeler: (Kütle-Çekimi) Kütlesi olan tüm parçacıklar arasında gerçekleşir Kütleler arası uzaklığın karesi ile ters orantılıdır Evrendeki büyük yapılarda belirgin olur Ufak kütlelerde ihmal edilebilir Kuvvet taşıyıcı graviton dur Deneylerde gözlemlenmemiştir G = 6.672x10-11 N.m2/kg2

33 Temel Kuvvetler Zayıf Etkileşmeler: Kuark değişimini gerçekleştirir Radyoaktif bozunumlar (beta bozunması) Çekirdek birleşimi (Güneş) Kuvvet taşıyıcıları W+,W-,Z0 bozonlarıdır 1983 de SPS' de gözlemlendi (Super Proton Synchrotron) Fusion / Fission

34 Temel Kuvvetler Elektromanyetik Etkileşmeler: Yüklü parçacıklara etki eder Sonsuz menzile sahiptir Elektrik ve Magnetik kuvvetlerin etkisi altında kendini gösterir Kuvvet taşıyıcısı foton dur QED teorisi (Quantum ElectroDynamic) Foton Yüklü parçacık Yüklü parçacık Yüklü parçacık

35 Temel Kuvvetler Kuvvetli Etkileşmeler: Çok kısa menzile sahiptir Kuvvet taşıyıcıları gluon (glue) dur Kuarklar arasında renk kuvveti bulunmaktadır Uzaklık arttıkça bu kuvvette artar Baryonlar arasında geçerlidir mezon değişimi ile gerçekleşir QCD teorisi (Quantum ChromoDynamics)

36 Temel Kuvvetler Özetle; Etkileşim Kuvvet Taşıyıcısı Menzili (m) Şiddet Örnek Kararlı Sistem Gravitasyonel Graviton Sonsuz 6 x Serbest düşme Güneş sistemi Zayıf W+,W-,Z βbozunması Yok Elektromanyetik Foton Sonsuz 1/137 Cep telefonları Atomlar, moleküller Kuvvetli Gluon Çekirdek reaksiyonları Hadronlar, Çekirdek SoRu: Yüklü parçacıkların etkileşimini bir şekil ile gösteriniz? soru: Çekirdek içerisinde protonlar nasıl bir arada bulunabilmektedir?

37 Temel Kuvvetler CeVaP cevap

38 Temel Kuvvetler

39 Higgs Bozonu Kuarklar, yüklü leptonlar ve zayıf etkileşme bozonları (kuvvet taşıyıcıları) ile etkileşip onları kütle sahibi yaparken foton ve gluon ile etkileşmeyen parçacık Yani kuarkların, leptonların ve kuvvet taşıyıcıların kütlesinin kaynağını açıklayacak parçacık Standart modelin tamamlanmasında önemlidir Henüz gözlemlenememiştir (Ocak 2012)

40 Hızlandırıcılar Parçacık fiziğinde deneyler yapabilmek için parçacıklara yüksek enerjiler vermek gerekir Parçacıkların kinetik enerjileri Arttırılmalıdır Yüksek enerji Büyük kütleli parçacık üretimi En basit hızlandırıcı kullandığımız! televizyonlar veya monitorler Livingston Blewett

41 Hızlandırıcılar EB Ec.m mt Sabit hedef Demet enerjisi Kütle merkezi enerjisi Hedef kütle Çarpışan demet Işınlık (Limunosity) N1,2 A R Demetteki parçacık sayısı Demet tesir Demet yarıçapı

42 Hızlandırıcılar Hızlandırma 2 şekilde 1. Elektrostatik (electrostatic) alan Katot ışını, TV Van de Graaf üreteci (1929) Cockcroft Walton üreteci (1932) 2. Salındırıcılı (oscillating) alan Modern hızlandırıcılar...

43 Hızlandırıcılar Doğrusal Hızlandırıcılar Wideroe Doğrusal Hızlandırıcı Alvarez Doğrusal Hızlandırıcı FERMILAB

44 Hızlandırıcılar Siklotron (Cyclotron) yüklü parçacıklar yüksek frekansta değişen voltaj düzleme dik B Dairesel Hızlandırıcılar - Vakum demet hattı - Hızlandırıcı Kaviteler - Bükücü magnetler - Odaklayıcı magnetler

45 Hızlandırıcılar Hızlandırıcı Kaviteler Radyofrekans ile voltaj kutuplanması Bükücü magnetler Demeti dairesel hat boyunca büker? Odaklayıcı magnetler Demeti toparlar

46 Parçacıkların Madde ile Etkileşimi Tesir kesiti (σ) φ Gelen parçacık akısı A Reaksiyon hızı d ρ σ= Atar Soğurucu hedef alanı Hedef yoğunluğu mmol Molar kütle NA Avagadro sayısı Birim zamanda verilen bir türdeki etkileşmelerin (reaksiyon) sayısı Gelen parçacık akısı x Hedef parçacıkların sayısı 1 mb = cm2 1 GeV-2= mb 1 mb = 2.57 GeV-2

47 Parçacıkların Madde ile Etkileşimi Parçacıkları algılamak için parçacık madde ile etkileşmeli En önemli etkileşme süreçleri EM Yüklü parçacıklar - İyonizasyon ile enerji kaybı (ağır parçacıklar, e-, e+) - Foton salınımı ile enerji kaybı (e-,e+) Fotonlar - Fotoelektrik - Compton - Çift oluşumu Diğer önemli EM süreçleri - Çoklu saçılma - Sintilasyon ışığı - Cerenkov ışığı - Transition

48 Parçacıkların Madde ile Etkileşimi Ağır yüklü bir parçacık (m, Ze, v) serbest atomik elektron (me, e, 0) Ile çarpışmalar yaparak enerji kaybeder. Ağır yüklü parçacık = mgelen>>me proton, k, π, µ Birim uzunluktaki enerji kaybı (iyonizasyon & uyarılma) Temel sabitler re = elektron klasik yarıçapı me = elektron kütlesi Na = Avogadro sayısı c = ışık hızı Gelen parçacık z = yükü β = v/c γ = (1-β2)-1/2 Wmax= bir çarpışmada max. enerji transfer =0.1535MeV-cm2/g [ m γ v W max de Z z 2 2 e 2 =2πN a r e me c ρ ln( ) 2β dx A β2 I2 Bethe-Bloch formulü Soğurucu ortam I = ortalama iyonizasyon potansiyeli Z = atom numarası A = atomik ağırlığı ρ= yoğunluğu δ= yoğunluk düzeltmesi C = kabuk düzeltmesi W max = 2m e ( cβγ ) 2 1 +m e / M 1+( βγ ) 2+( m e / M ) 2 2m e ( cβγ ) 2 ]

49 Parçacıkların Madde ile Etkileşimi Enerji kaybı fonksiyonu Ortalama iyonizasyon enerjisi

50 Parçacıkların Madde ile Etkileşimi [ 2 2m e γ 2 v 2 W max de C 2 2 Z z 2 c =2πN a r e m e c ρ ln ( ) 2β δ 2 dx A β2 Z I2 δ = gelen parçacığın elektrik alanının ortamdaki elektronların yük yoğunluğu ile nasıl perdelendiğini tanımlayan parametre δ 2lnγ+ζ, ζ = materyele bağlı sabit C kabuk düzeltme, gelen parçacığın Hızının bağlı elektronların orbital hızı ile karşılaştırılabilir olduğu durumlarda geçerlidir, küçük bir düzeltmedir ]

51 Parçacıkların Madde ile Etkileşimi Elektronların madde ile etkileşimi Atomdaki orbital elektronlar ile inelastik saçılma Ortamdaki atomların iyonizasyonuna ve uyarılmasına neden olur. Çarpışmalarla Durdurma Gücü (Collisional Stopping Power) Atomlarla elastik saçılma (enerjisi değişmez) Çekirdek ile inelastik saçılma Bremsstrahlung (frenleme ışını) (Radiative Stopping Power)

52 Parçacıkların Madde ile Etkileşimi Fotoelektrik etki σ α Z5 Compton saçılması 2 29 Nitrojen 2 E << mc σ=σ T = m 3 E 2E 1 2 E >> mc σ= σ T ln mc mc ( Çift oluşumu σ α Z2 ) Kurşun

53 Parçacıkların Madde ile Etkileşimi Çoklu saçılma (Multiple Scattering) Sintilasyon ışığı (Scintillation Light) Cerenkov ışığı (Cerenkov radiation) Geçiş ışıması (Transition radiation)

54 Parçacıkların Madde ile Etkileşimi Radyasyon uzunluğu (Lr) madde içerisinde ilerleyen elektronun enerji kaybını ifade eden önemli bir büyüklüktür A 2 L r= ( g cm ) Z ( Z+1 )ln(287 / Z ) Yüksek enerjiili elektronların enerjisinin 1/e sini Bremsstrahlung ile kaybetmesi için alacağı ortalama yol Yüksek enerjili fotonların çift oluşumunu gerçekleştirmesi için ortalama serbest yolunun 7/9 udur

55 Detektörler Neden detektör? Çarpışmadan sonraki parçacıklar... Yüksek Enerji Detektörleri (YED) elementer parçacıklar belirlemek için dizayn edilir. Herbir deney kendine ait bir detektör sistemine sahiptir, fakat genel olarak bir YED; Parçacığın yükünü, yönünü ve momentumunu ölçmeli Çarpışmada herbir yöndeki elektronların ve fotonların taşıdıkları enerjiyi ölçmeli Çarpışmada herbir yöndeki hadronların (protonlar, pionlar, nötronlar, v.s) taşıdıkları enerjiyi ölçmeli Çarpışmada oluşan elektronları ve muonları tespit etmeli Nötrinolar gibi detekte edilmeyen parçacıkların varlığını momentum korunumdan tespit etmeli Yukarıda sayılan özellikleri yeterince hızlı yapabilmeli Ölçülen bilgileri eksiksiz kayıt edilebilmeli Radyasyon tehlikelerine karşı güvenilir olmalı

56 Detektörler CERN SLAC DESY FERMILAB BROOKHAVEN KEK CESR Soru : Yukarıda bahsedilen 4 detektörün genel özelliklerini veriniz

57 Detektörler SUPERCONDUCTING COIL CALORIMETERS ECAL Scintillating PbWO4 crystals HCAL Plastic scintillator/brass sandwich IRON YOKE TRACKER Silicon Microstrips Pixels Total weight : 12,500 t Overall diameter : 15 m Overall length : 21.6 m Magnetic field : 4 Tesla MUON BARREL Drift Tube Resistive Plate Chambers ( DT) Chambers (RPC ) MUON ENDCAPS

58 Detektörler Bir YED etkileşme noktası etrafını çevreleyen (tıpkı bir soğan gibi) alt detektörlerden oluşur. Böylece etkileşen parçacıkların detekte edilmeden kaçması engellenir. Tipik bir YED' in çarpışma noktasından itibaren dış katmanlara doğru alt detektörlerin bileşenleri şu şekildedir; Vertex Detektör İz Takip Edici Detektör Elektromagnetik Kalorimetre Hadronik Kalorimetre Muon Kalorimetre

59 Detektörler Vertex Detektör Vertex detektörler çarpışmadan sonra ortaya çıkan kısa ömürlü parçacıkları detekte eder. Çarpışma noktasına en yakın olan alt detektördür.amacı etkileşme noktasına çok yakın kısa ömürlü bozunan parçacıkların izlerini ölçmektir. Ağır b ve c kuarklarını içeren ve ömürleri yaklaşık ve sn civarında olan parçacıklar kısa ömürlüdür Tipik olarak çok ufak yarıçaplı silindirik tabakalardan yapılmıştır. Yaklaşık bir kola kutusu büyüklüğündedir. Bir çok vertex detektör yarıiletkendir. Bununla birlikte gazlı detektörler de kullanılmaktadır. ALEPH

60 Detektörler İz Takip Edici Detektör Çarpışmadan sonra oluşan yüklü parçacıkların enerjilerinin bir kısmını iyonizasyon vasıtasıyla kaybettirerek parçacıkların yükünü, momentumunu ve yörüngesini belirler Güçlü magnetik alan içerisinde bulunur (CMS' de 4T) Magnetik alan parçacıkların yörüngelerinin dairesel olarak bükülmesine neden olur. Herbir yörüngenin yarıçapı parçacığın momentumunu, bükülme yönü ise paracığın yükünün işaretini belirler Genel olarak büyük hacimli gaz sürüklenme odaları (Drift Chambers) iz detektörü olarak kullanılır. Gelen yüklü parçacıklar gaz atomlarını iyonize ederek elektron-iyon çiftleri oluşturur. Elektronlar pozitif yüklü sinyal teline doğru bir elektrik alan etkisinde sürüklenirler. Tele varış zamanları ölçülerek gelen yüklü parçacığın izlediği yol belirlenir.

61 Detektörler İz Takip Edici Detektör BaBar Genel olarak büyük hacimli gaz sürüklenme odaları (Drift Chambers) iz detektörü olarak kullanılır. Gelen yüklü parçacıklar gaz atomlarını iyonize ederek elektron-iyon çiftleri oluşturur Elektronlar pozitif yüklü sinyal teline doğru bir elektrik alan etkisinde sürüklenirler. Tele varış zamanları ölçülerek gelen yüklü parçacığın izlediği yol belirlenir. Gazlarda bir elektron-iyon çifti oluşturmak için gerekli iyonizasyon potansiyeli 30eV iken, Yarıiletken tabanlı Silikonda bir elektron-hol çifti oluşturmak için gerekli iyonizasyon potansiyeli 3,6eV' dur.

62 Detektörler İz Takip Edici Detektör İz takip ediciler silikon şeritlerden oluşan bir tabaka (Silicon Strip Detector) da olabilir Silikon şeritler kullanmak çok kısa mesafelerde büyük sinyal oluşturduğu için gaz detektörlere göre daha avantajlıdır Silikon içerisinde ise sürüklenen elektron ve hollerdir CMS

63 Detektörler Elektromagnetik Kalorimetre (ECAL) Amacı e-, e+ ve γ tarafından taşınan enerjiyi ölçmektir ECAL ince (~ 15 mm) kurşun levhalar ve aralarına yerleştirilmiş sintilasyon kristallerden oluşur ATLAS

64 Detektörler Elektromagnetik Kalorimetre (ECAL) Yüksek enerjili e- ortamın atom çekirdeği ile elektromagnetik etkileşme, bremsstrahlung yaparak yüksek enerjili γ üretir. Bu γ ortamın atom çekirdeğinin Coulomb alanından etkilenerek tekrar e- ve e+ çiftleri oluşturur. Oluşan e- tekrar yeni γ ve oluşan yeni γ larda yeni e- e+ çiftleri üretir. Sonuç olarak elektromagnetik kalorimetreye giren yüksek enerjili e- γ lar, e+ ve e- lardan oluşmuş bir elektromagnetik sağanağa dönüşür. Bu durum meydana gelen ikincil parçacıkların enerji değerlerinin iyonizasyon ile enerji kaybı yapacağı enerji değerlerine düşmesine kadar devam eder.

65 Detektörler Hadronik Kalorimetre (HCAL) Hadronik kalorimetreler çarpışmadan sonraki hadronların (proton, nötron, pion ve diğer mezonların) enerjilerini ölçer. Elektromagnetik kalorimetrede oluşan sağanağa kıyasla hadronik kalorimetredeki sağnak daha karmaşıktır. Bu durum, inelastik hadronik etkileşmeler sonucu çeşitli parçacıkların sağanak oluşturmasından dolayıdır.

66 Detektörler Muon Kalorimetre Çarpışmadan sonra oluşan yüklü parçacıklardan muonlar, kalorimetrelerden sonra detektörün en dış kısmında bulunan muon detektörlerinde algılanırlar Muonların kütlesi elektrondan yaklaşık 200 kat fazla olması sebebiyle atomlarla elektriksel bir etkileşmeye girmezler. Bu nedenle elektromagnetik sağanak oluşturmaz Enerjileri 5 GeV civarında olan muonlar, bakır, çelik gibi metallerin her milimetresinde yaklaşık 1 MeV enerji kaybına uğradıkları için çok fazla enerji kaybetmeden kalorimetreleri geçebilir

67 Detektörler

68 Detektörler

69

Parçacık Fiziği Söyleşisi

Parçacık Fiziği Söyleşisi Parçacık Fiziği Söyleşisi Saleh Sultansoy - TOBB ETÜ Gökhan Ünel - UC Irvine HPFBU2012 12-19 Şubat, Kars, Kafkas Üniversitesi 1 Parçacık fiziği Maddenin ve etkileşimlerin alt yapısını anlamak 2 Büyük Patlama

Detaylı

Theory Tajik (Tajikistan)

Theory Tajik (Tajikistan) Q3-1 Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bu probleme başlamadan önce ayrı bir zarfta verilen genel talimatları lütfen okuyunuz. Bu görevde, CERN de bulunan parçacık hızlandırıcısının LHC ( Büyük Hadron Çarpıştırıcısı)

Detaylı

Temel Sabitler ve Birimler

Temel Sabitler ve Birimler Temel Sabitler ve Birimler Işığın boşluktaki hızı: c=299792458 m/s ~3x10 8 m/s Planck sabiti: h= 6.62606957(29)x10-34 Js İndirgenmiş Planck sabiti ħ = h/2π Temel elektrik yükü : e=1.60218x10-19 C İnce

Detaylı

UBT Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim:

UBT Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim: UBT 306 - Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim: 1. (a) (5) Radyoaktivite nedir, tanımlayınız? Bir radyoizotopun aktivitesi (A), izotopun birim zamandaki

Detaylı

STANDART MODEL VE ÖTESİ. : Özge Biltekin

STANDART MODEL VE ÖTESİ. : Özge Biltekin STANDART MODEL VE ÖTESİ : Özge Biltekin Standart model, bilim tarihi boyunca keşfedilmiş parçacıkların birleşimidir. Uzay zamanda bir nokta en, boy, yükseklik ve zaman ile tanımlanır. Alanlar da uzay zamanda

Detaylı

ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ

ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ ATOMLARDAN KUARKLARA ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ 1. Parçac klar spinlerine göre Fermiyonlar ve Bozonlar olmak üzere iki gruba ayr l r. a) Fermiyonlar: Spin kuantum say lar 1/2, 3/2, 5/2... gibi olan parçac

Detaylı

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR)

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik ışıma (ışık) bir enerji şeklidir. Işık, Elektrik (E) ve manyetik (H) alan bileşenlerine sahiptir. Light is a wave, made up of oscillating

Detaylı

, (Compton Saçılması) e e, (Çift Yokoluşu) OMÜ_FEN

, (Compton Saçılması) e e, (Çift Yokoluşu) OMÜ_FEN Göreli olmayan kuantum mekaniği 1923-1926 yıllarında tamamlandı. Göreli kuantum mekaniğinin ilk başarılı uygulaması 1927 de Dirac tarafından gerçekleştirildi. Dirac denklemi serbest elektronlar için uygulandığında

Detaylı

Temel Parçacık Dinamikleri. Sunum İçeriği

Temel Parçacık Dinamikleri. Sunum İçeriği 1 Sunum İçeriği 2 Genel Tekrar Leptonlar Örnek: elektron Fermionlar Kuarklar Örnek: u kuark Bozonlar Örnek: foton Kuarklar serbest halde görülmezler. Kuarklardan oluşan yapılar ise genel olarak şu şekilde

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri 7 Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 225 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktur. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde bulunamazlar. Fotonlar

Detaylı

RADYASYON FİZİĞİ 1. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu

RADYASYON FİZİĞİ 1. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu RADYASYON FİZİĞİ 1 Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu Herbirimiz kısa bir süre yaşarız ve bu kısa süre içerisinde tüm evrenin ancak çok küçük bir bölümünü keşfedebiliriz Evrenle ilgili olarak en anlaşılamayan

Detaylı

Parçacık Fiziği. Dr. Bora Akgün / Rice Üniversitesi CERN Türkiye Öğretmenleri Programı Temmuz 2015

Parçacık Fiziği. Dr. Bora Akgün / Rice Üniversitesi CERN Türkiye Öğretmenleri Programı Temmuz 2015 Parçacık Fiziği Dr. Bora Akgün / Rice Üniversitesi CERN Türkiye Öğretmenleri Programı Temmuz 2015 Parçacık Fiziğinin Standard Modeli fermion boson Dönü 2 Spin/Dönü Bir parçacık özelliğidir (kütle, yük

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. chem.libretexts.org

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. chem.libretexts.org 9. Atomun Elektron Yapısı Elektromanyetik ışıma (EMI) Atom Spektrumları Bohr Atom Modeli Kuantum Kuramı - Dalga Mekaniği Kuantum Sayıları Elektron Orbitalleri Hidrojen Atomu Orbitalleri Elektron Spini

Detaylı

Temel Sabitler ve Birimler

Temel Sabitler ve Birimler Temel Sabitler ve Birimler Işığın boşluktaki hızı: c=299792458 m/s ~3x10 8 m/s Planck sabiti: h= 6.62606957(29)x10-34 Js İndirgenmiş Planck sabiti ħ = h/2π Elektron yükü : e=1.602176565(35)x10-19 C İnce

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

Bölüm 8: Atomun Elektron Yapısı

Bölüm 8: Atomun Elektron Yapısı Bölüm 8: Atomun Elektron Yapısı 1. Elektromanyetik Işıma: Elektrik ve manyetik alanın dalgalar şeklinde taşınmasıdır. Her dalganın frekansı ve dalga boyu vardır. Dalga boyu (ʎ) : İki dalga tepeciği arasındaki

Detaylı

1. Hafta. İzotop : Proton sayısı aynı nötron sayısı farklı olan çekirdeklere izotop denir. ÖRNEK = oksijenin izotoplarıdır.

1. Hafta. İzotop : Proton sayısı aynı nötron sayısı farklı olan çekirdeklere izotop denir. ÖRNEK = oksijenin izotoplarıdır. 1. Hafta 1) GİRİŞ veya A : Çekirdeğin Kütle Numarası (Nükleer kütle ile temel kütle birimi arasıdaki orana en yakın bir tamsayı) A > Z Z: Atom Numarası (Protonların sayısı ) N : Nötronların Sayısı A =

Detaylı

FİZ314 Fizikte Güncel Konular

FİZ314 Fizikte Güncel Konular FİZ314 Fizikte Güncel Konular 2015-2016 Bahar Yarıyılı Bölüm-8 23.05.2016 Ankara A. OZANSOY 23.05.2016 A.Ozansoy, 2016 1 Bölüm 8: Parçacık Fiziği 1. Temel Olmayan Parçacıklardan Temel Parçacıklara 2. 4

Detaylı

1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ -2.BÖLÜM- ATOMUN KUANTUM MODELİ

1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ -2.BÖLÜM- ATOMUN KUANTUM MODELİ 1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ -2.BÖLÜM- ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr Modelinin Yetersizlikleri Dalga-Tanecik İkiliği Dalga Mekaniği Kuantum Mekaniği -Orbital Kavramı Kuantum Sayıları Yörünge - Orbital Kavramları

Detaylı

BÖLÜM 3: (6,67x10 Nm kg )(1,67x10 kg)»10 36 F (9x10 Nm C )(1,6x10 C) NÜKLEONLAR ARASI KUVVET- NÜKLEER KUVVET

BÖLÜM 3: (6,67x10 Nm kg )(1,67x10 kg)»10 36 F (9x10 Nm C )(1,6x10 C) NÜKLEONLAR ARASI KUVVET- NÜKLEER KUVVET BÖLÜM : NÜKLEONLAR ARASI KUVVET- NÜKLEER KUVVET Atomdaki elektronların hareketini kontrol eden kuvvetler elektromanyetik kuvvettir. Elektromanyetik kuvvet atomları ve molekülleri bir arada tutar. Çekirdekteki

Detaylı

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ...

İÇİNDEKİLER -BÖLÜM / 1- -BÖLÜM / 2- -BÖLÜM / 3- GİRİŞ... 1 ÖZEL GÖRELİLİK KUANTUM FİZİĞİ ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii ŞEKİLLERİN LİSTESİ... viii -BÖLÜM / 1- GİRİŞ... 1 -BÖLÜM / 2- ÖZEL GÖRELİLİK... 13 2.1. REFERANS SİSTEMLERİ VE GÖRELİLİK... 14 2.2. ÖZEL GÖRELİLİK TEORİSİ... 19 2.2.1. Zaman Ölçümü

Detaylı

Çekirdek Modelleri. Alfa Bozunumu. Nükleer Fizikte Kullanışlı Birimler Çekirdeğin Yapısı ve Etkileşmeler. Çekirdeğin Sıvı Damlası Modeli

Çekirdek Modelleri. Alfa Bozunumu. Nükleer Fizikte Kullanışlı Birimler Çekirdeğin Yapısı ve Etkileşmeler. Çekirdeğin Sıvı Damlası Modeli NÜKLEER FİZİK Bu sunumun büyük bir bölümünü aşağıdaki siteden indirebilir veya fotokopiciden fotokopisini alabilirsiniz. http://s3.dosya.tc/server11/efgmzh/fotokopi.pdf.html Nükleer Fizikte Kullanışlı

Detaylı

HİGGS HAKKINDA NAZLI FANUS FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ ULUPAMİR ORTAOKULU (CERN TÜRK ÖĞRETMEN ÇALIŞTAYI-7)

HİGGS HAKKINDA NAZLI FANUS FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ ULUPAMİR ORTAOKULU (CERN TÜRK ÖĞRETMEN ÇALIŞTAYI-7) HİGGS HAKKINDA NAZLI FANUS FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ ULUPAMİR ORTAOKULU (CERN TÜRK ÖĞRETMEN ÇALIŞTAYI-7) HİGGS HAKKINDA KONU BAŞLIKLARI STANDART MODEL-TEMEL PARÇACIKLAR HİGGS BOZONU HİGGS ALANI HIZLANDIRICILAR(HİGGS

Detaylı

CERN VE HİGGS HİGGS PARÇACIĞI NEDİR? Tuba KÖYLÜ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü 27 Haziran 2017

CERN VE HİGGS HİGGS PARÇACIĞI NEDİR? Tuba KÖYLÜ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü 27 Haziran 2017 CERN VE HİGGS HİGGS PARÇACIĞI NEDİR? Tuba KÖYLÜ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü 27 Haziran 2017 2 CERN CERN; Fransızca Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi kelimelerinin

Detaylı

Dalton atom modelinde henüz keşfedilmedikleri için atomun temel tanecikleri olan proton nötron ve elektrondan bahsedilmez.

Dalton atom modelinde henüz keşfedilmedikleri için atomun temel tanecikleri olan proton nötron ve elektrondan bahsedilmez. MODERN ATOM TEORİSİ ÖNCESİ KEŞİFLER Dalton Atom Modeli - Elementler atom adı verilen çok küçük ve bölünemeyen taneciklerden oluşurlar. - Atomlar içi dolu küreler şeklindedir. - Bir elementin bütün atomları

Detaylı

ATOMUN YAPISI VE PERİYODİK ÖZELLİKLER

ATOMUN YAPISI VE PERİYODİK ÖZELLİKLER ATOMUN YAPISI VE PERİYODİK ÖZELLİKLER IŞIĞIN YAPISI Işığın; Dalga ve Parçacık olmak üzere iki özelliği vardır. Dalga Özelliği: Girişim, kırınım, polarizasyon, yayılma hızı, vb. Parçacık Özelliği: Işığın

Detaylı

Modern Fizik (Fiz 206)

Modern Fizik (Fiz 206) Modern Fizik (Fiz 206) 3. Bölüm KUANTUM Mekaniği Bohr modelinin sınırları Düz bir dairenin çevresinde hareket eden elektronu tanımlar Saçılma deneyleri elektronların çekirdek etrafında, çekirdekten uzaklaştıkça

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI OLUŞUMU Hızlandırılmış elektronların anotla etkileşimi ATOMUN YAPISI VE PARÇACIKLARI Bir elementi temsil eden en küçük

Detaylı

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım devreleri Manyetik alanlar Akım nedeniyle oluşan manyetik

Detaylı

h 7.1 p dalgaboyuna sahip bir dalga karakteri de taşır. De Broglie nin varsayımı fotonlar için,

h 7.1 p dalgaboyuna sahip bir dalga karakteri de taşır. De Broglie nin varsayımı fotonlar için, DENEY NO : 7 DENEYİN ADI : ELEKTRONLARIN KIRINIMI DENEYİN AMACI : Grafit içinden kırınıma uğrayan parçacıkların dalga benzeri davranışlarının gözlemlenmesi. TEORİK BİLGİ : 0. yüzyılın başlarında Max Planck

Detaylı

Hızlandırıcılar ve Çarpıştırıcılar

Hızlandırıcılar ve Çarpıştırıcılar Hızlandırıcılar ve Çarpıştırıcılar 1 Hızlandırıcı nedir? Çarpıştırıcı nedir? Parçacık hızlandırıcıları, elektrik yükü olan atomik veya atom-altı parçacıkları oldukça yüksek hızlara (ışık hızına bile oldukça

Detaylı

Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;

Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler; Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler; negatif yükler ve pozitif yüklerdir. Atomu oluşturan parçacıklar:

Detaylı

Bhabha Saçılması (Çift yokoluş ve Çift oluşumu. Moller Saçılması (Coulomb Saçılması) OMÜ_FEN

Bhabha Saçılması (Çift yokoluş ve Çift oluşumu. Moller Saçılması (Coulomb Saçılması) OMÜ_FEN Geometrodynamics: Genel Görelilik Teorisi Gravitasyon parçacık fiziğinde önemli bir etki oluşturacak düzeyde değildir. Çok zayıftır. Elektrodinamiğin kuantum teorisi Tomonaga, Feynman ve Schwinger tarafında

Detaylı

Hazırlayan: Ayten İLHAN Branşı: Bilişim Teknolojileri Görev Yaptığı Okul: EMİNE ÖZCAN ANADOLU LİSESİ

Hazırlayan: Ayten İLHAN Branşı: Bilişim Teknolojileri Görev Yaptığı Okul: EMİNE ÖZCAN ANADOLU LİSESİ Hazırlayan: Ayten İLHAN Branşı: Bilişim Teknolojileri Görev Yaptığı Okul: EMİNE ÖZCAN ANADOLU LİSESİ 1 LEPTONLAR AYAR BOZONLARI (KUVVET TAŞIYICI BOZONLAR) KUARKLAR STANDART MODELİ ANLAMAK MADDE PARÇACIKLARI

Detaylı

TÖÇ-5. Parçacık Fiziğine giriş. Gökhan ÜNEL / UCI - Şubat 2016

TÖÇ-5. Parçacık Fiziğine giriş. Gökhan ÜNEL / UCI - Şubat 2016 TÖÇ-5 Parçacık Fiziğine giriş Gökhan ÜNEL / UCI - Şubat 2016 1 Çıkış noktası Yaşadığım bu yerde bir sebep-sonuç ilişkisi var. Bilinçliyken deneyimlediklerime gerçek diyorum. Yaşadığım bu yeri anlayabilirim.

Detaylı

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 101537 RADYASYON FİZİĞİ Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü TEMEL KAVRAMLAR Radyasyon, Elektromanyetik Dalga, Uyarılma ve İyonlaşma, peryodik cetvel radyoaktif bozunum

Detaylı

Bugün için Okuma: Bölüm 1.5 (3. Baskıda 1.3), Bölüm 1.6 (3. Baskıda 1.4 )

Bugün için Okuma: Bölüm 1.5 (3. Baskıda 1.3), Bölüm 1.6 (3. Baskıda 1.4 ) 5.111 Ders Özeti #4 Bugün için Okuma: Bölüm 1.5 (3. Baskıda 1.3), Bölüm 1.6 (3. Baskıda 1.4 ) Ders #5 için Okuma: Bölüm 1.3 (3. Baskıda 1.6 ) Atomik Spektrumlar, Bölüm 1.7 de eģitlik 9b ye kadar (3. Baskıda

Detaylı

Alfalar: M Q. . -e F x Q. 12. Hafta. Yüklü parçacıkların ve fotonların madde ile etkileşimi

Alfalar: M Q. . -e F x Q. 12. Hafta. Yüklü parçacıkların ve fotonların madde ile etkileşimi 1. Hafta Yüklü parçacıkların ve fotonların madde ile etkileşimi Alfalar: Bütün yüklü parçacıklar (elektronlar, protonlar, alfa parçacıkları ve çekirdekler) madde içersinde ilerlerken, kendi elektrik alanları

Detaylı

Kuantum Fiziğinin Gelişimi (Quantum Physics) 1900 den 1930 a

Kuantum Fiziğinin Gelişimi (Quantum Physics) 1900 den 1930 a Kuantum Fiziğinin Gelişimi (Quantum Physics) 1900 den 1930 a Kuantum Mekaniği Düşüncesinin Gelişimi Dalga Mekaniği Olarak da Adlandırılır Atom, Molekül ve Çekirdeği Açıklamada Oldukça Başarılıdır Kuantum

Detaylı

ATOM ATOMUN YAPISI 7. S I N I F S U N U M U. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.

ATOM ATOMUN YAPISI 7. S I N I F S U N U M U. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. ATO YAP Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir Atomda bulunan yükler; negatif yükler ve pozitif yüklerdir Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir Atomu oluşturan

Detaylı

ÇALIŞMA YAPRAĞI (KONU ANLATIMI)

ÇALIŞMA YAPRAĞI (KONU ANLATIMI) ÇALIŞMA YAPRAĞI (KONU ANLATIMI) ATOMUN YAPISI HAZIRLAYAN: ÇĐĞDEM ERDAL DERS: ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERS SORUMLUSU: PROF.DR. ĐNCĐ MORGĐL ANKARA,2008 GĐRĐŞ Kimyayı ve bununla ilgili

Detaylı

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması

SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik. Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması SU Lise Yaz Okulu 2. Ders, biraz (baya) fizik Dalgalar Elektromanyetik Dalgalar Kuantum mekaniği Tayf Karacisim ışıması Dalga Nedir Enerji taşıyan bir değişimin bir yöne doğru taşınmasına dalga denir.

Detaylı

Gamma Bozunumu

Gamma Bozunumu Gamma Bozunumu Genelde beta ( ) ve alfa ( ) bozunumu sonunda çekirdek uyarılmış haldedir. Uyarılmış çekirdek gamma ( ) salarak temel seviyeye döner. Gamma görünür ışın ve x ışını gibi elektromanyetik radyasyon

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Spektroskopiye Giriş Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY SPEKTROSKOPİ Işın-madde etkileşmesini inceleyen bilim dalına spektroskopi denir. Spektroskopi, Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

TÖÇ-6. Parçacık Fiziğine giriş. Gökhan ÜNEL / UCI - Haziran 2016

TÖÇ-6. Parçacık Fiziğine giriş. Gökhan ÜNEL / UCI - Haziran 2016 TÖÇ-6 Parçacık Fiziğine giriş Gökhan ÜNEL / UCI - Haziran 2016 1 Çıkış noktası Yaşadığım bu yerde bir sebep-sonuç ilişkisi var. Bilinçliyken deneyimlediklerime gerçek diyorum. Yaşadığım bu yeri anlayabilirim.

Detaylı

Parçacıkların Standart Modeli ve BHÇ

Parçacıkların Standart Modeli ve BHÇ Parçacıkların Standart Modeli ve BHÇ Prof. Dr. Altuğ Özpineci ODTÜ Fizik Bölümü Parçacık Fiziği Maddeyi oluşturan temel yapı taşlarını ve onların temel etkileşimlerini arar Democritus (460 MÖ - 370 MÖ)

Detaylı

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER X-ışınlarının elde edilmesi X-ışınlarının Soğrulma Mekanizması X-ışınlarının özellikleri X-ışını cihazlarının parametreleri

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

MASSACHUSETTS TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Fizik Bölümü Fizik 8.04 Bahar 2006 SINAV 1 Salı, Mart 14, :00-12:30

MASSACHUSETTS TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Fizik Bölümü Fizik 8.04 Bahar 2006 SINAV 1 Salı, Mart 14, :00-12:30 Fizik Bölümü Fizik 8.04 Bahar 2006 SINAV 1 Salı, Mart 14, 2006 11:00-12:30 SOYADI ADI Öğrenci No. Talimat: 1. TÜM ÇABANIZI GÖSTERİN. Tüm cevaplar sınav kitapçığında gösterilmelidir? 2. Bu kapalı bir sınavdır.

Detaylı

KIM 320 NÜKLEER KİMYA. Doç. Dr. Harun Reşit YAZAR

KIM 320 NÜKLEER KİMYA. Doç. Dr. Harun Reşit YAZAR KIM 320 NÜKLEER KİMYA Doç. Dr. Harun Reşit YAZAR DERSİN HEDEFİ: Çekirdek büyüklükleri ve şekilleri ile ilgili alt yapı oluşturmak, çekirdek modelleri hakkında bilgi vermek. İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: TEMEL KAVRAMLAR

Detaylı

Maddenin Yapısına Giriş Ders-2 DOÇ. DR. ZEYNEP GÜVEN ÖZDEMİR EKİM 2017

Maddenin Yapısına Giriş Ders-2 DOÇ. DR. ZEYNEP GÜVEN ÖZDEMİR EKİM 2017 Maddenin Yapısına Giriş Ders-2 DOÇ. DR. ZEYNEP GÜVEN ÖZDEMİR EKİM 2017 Maddeden kuark a maddenin yapıtaşının serüveni Elementlerin Varlığının Keşfi Maddenin yapıtaşı arayışı M.Ö. 2000 lerde Eski Yunan

Detaylı

İstatistiksel Mekanik I

İstatistiksel Mekanik I MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği 2007 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için

Detaylı

FİZİK 4. Ders 6: Atom Enerjisinin Kuantalanması

FİZİK 4. Ders 6: Atom Enerjisinin Kuantalanması FİZİK 4 Ders 6: Atom Enerjisinin Kuantalanması Atom Enerjisinin Kuantalanması Atom Spektrumları Atom Modelleri Bohr Atom Modeli Atomun yapısı ve Laserler Dalga Parçacık İkilemi Tüm fizikçiler fotoelektrik

Detaylı

6.HAFTA BÖLÜM 3: ÇEKİRDEK KUVVETLERİ VE ÇEKİRDEK MODELLERİ

6.HAFTA BÖLÜM 3: ÇEKİRDEK KUVVETLERİ VE ÇEKİRDEK MODELLERİ 6.HAFTA BÖLÜM 3: ÇEKİRDEK KUVVETLERİ VE ÇEKİRDEK MODELLERİ 3.1 ÇEKİRDEK KUVVETLERİ 3.1.1. GENEL KARAKTERİSTİK Çekirdek hakkında çok fazla bir şey bilmezden önce yalnızca iki farklı etkileşim kuvveti bilinmekteydi.

Detaylı

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri 1. Atom Modelleri BÖLÜM2 Maddenin atom adı verilen bir takım taneciklerden oluştuğu fikri çok eskiye dayanmaktadır. Ancak, bilimsel bir (deneye dayalı) atom modeli ilk defa Dalton tarafından ileri sürülmüştür.

Detaylı

DEMOCRİTUS. Atom hakkında ilk görüş M.Ö. 400 lü yıllarda Yunanlı filozof Democritus tarafından ortaya konmuştur.

DEMOCRİTUS. Atom hakkında ilk görüş M.Ö. 400 lü yıllarda Yunanlı filozof Democritus tarafından ortaya konmuştur. ATOM TEORİLERİ DEMOCRİTUS DEMOCRİTUS Atom hakkında ilk görüş M.Ö. 400 lü yıllarda Yunanlı filozof Democritus tarafından ortaya konmuştur. Democritus, maddenin taneciklerden oluştuğunu savunmuş ve bu taneciklere

Detaylı

Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin)

Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin) Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin) kendi özelliğini taşıyan en küçük yapı birimine atom

Detaylı

=iki cisim+üç cisim+dört cisim+ +N cisim etkileşmelerinin tümü

=iki cisim+üç cisim+dört cisim+ +N cisim etkileşmelerinin tümü BÖLÜM 2: ÇEKİRDEĞİN GENEL ÖZELLİKLERİ Kuantum mekaniği yasalarının geçerli olduğu birçok sistem gibi, makroskobik bir cismi tanımlamak çekirdeği tanımlamaktan çok daha kolaydır. Ortalama ağırlıktaki 50

Detaylı

ESM 309-Nükleer Mühendislik

ESM 309-Nükleer Mühendislik Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 309-Nükleer Mühendislik Prof. Dr. H. Mehmet ŞAHİN Bölüm 3: Çekirdek Reaksiyonları Nötron Madde Etkileşimi Nötron Çekirdek

Detaylı

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar.

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar. Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar Manyetik Alan Manyetik Alan Çizgileri Manyetik Alan İçinde Hareket Eden Elektrik Yükü Akım Taşıyan Bir İletken Üzerine Etki Manyetik Kuvvet http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

X-IŞINI OLUŞUMU (HATIRLATMA)

X-IŞINI OLUŞUMU (HATIRLATMA) X-IŞINI OLUŞUMU (HATIRLATMA) Şekilde modern bir tip X-ışını aygıtının şeması görülmektedir. Havası boşaltılmış cam bir tüpte iki elektrot bulunur. Soldaki katot ısıtıldığında elektronlar salınır. Katot

Detaylı

Kimyafull Gülçin Hoca

Kimyafull Gülçin Hoca 1.ÜNİTE MODERN ATOM TEORİSİ 1. BÖLÜM: Atomla İlgili Düşünceler 1. Dalton Atom Modeli 2. Atom Altı Tanecikler Elektronun Keşfi Protonun Keşfi Nötronun Keşfi 0 Kimyafull Gülçin Hoca DALTON ATOM MODELİ Democritus

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) Nükleer reaktör türleri ve çalışma prensipleri Atomik boyuttaki parçacıkların yapısı Temel kavramlar Elektrostatiğin Temelleri,

Detaylı

A. ATOMUN TEMEL TANECİKLERİ

A. ATOMUN TEMEL TANECİKLERİ ÜNİTE 3 MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ 1. BÖLÜM MADDENİN TANECİKLİ YAPISI 1- ATOMUN YAPISI Maddenin taneciklerden oluştuğu fikri yani atom kavramı ilk defa demokritus tarafından ortaya atılmıştır. Örneğin;

Detaylı

X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ

X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ Radyografide ve radyoterapide kullanılan X- ışınları, havası boşaltılmış bir tüp içinde, yüksek gerilim altında, ısıtılan katottan çıkan elektron demetinin hızlandırılarak anota

Detaylı

ψ( x)e ikx dx, φ( k)e ikx dx ψ( x) = 1 2π θ açısında, dθ ince halka genişliğinin katı açısı: A. Fiziksel sabitler ve dönüşüm çarpanları

ψ( x)e ikx dx, φ( k)e ikx dx ψ( x) = 1 2π θ açısında, dθ ince halka genişliğinin katı açısı: A. Fiziksel sabitler ve dönüşüm çarpanları A. Fiziksel sabitler ve dönüşüm çarpanları B. Seçilmiş bağıntılar Rutherford saçınımının diferansiyel kesiti: Compton kayması Bohr un hidrojenimsi atom modelinde izinli yörüngelerin yarıçapı: olup burada

Detaylı

Yeni bir radyoterapi yöntemi: Hadron terapi

Yeni bir radyoterapi yöntemi: Hadron terapi Yeni bir radyoterapi yöntemi: Hadron terapi Hadron terapi, nükleer kuvvetlerle (yeğin kuvvet) etkileşen parçacıkları kullanarak yapılan bir radyasyon tedavi (ışın tedavisi) yöntemidir. Bu parçacıklar protonlar,

Detaylı

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Bölüm 27 Akım ve Direnç Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik Akımı Elektrik yüklerinin

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA ATOMUN ELEKTRON YAPISI Bohr atom modelinde elektronun bulunduğu yer için yörünge tanımlaması kullanılırken, kuantum mekaniğinde bunun yerine orbital tanımlaması kullanılır. Orbital, elektronun

Detaylı

NÜKLEER FİSYON Doç. Dr. Turan OLĞAR

NÜKLEER FİSYON Doç. Dr. Turan OLĞAR Doç. Dr. Turan OLĞAR Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü Birçok çekirdek nötron yakalama ile β - yayınlayarak bozunuma uğrar. Bu bozunum sonucu nötron protona dönüşür

Detaylı

Hızlandırıcı Fiziği-2. Veli YILDIZ (Veliko Dimov) 04.02.2016

Hızlandırıcı Fiziği-2. Veli YILDIZ (Veliko Dimov) 04.02.2016 Hızlandırıcı Fiziği-2 Veli YILDIZ (Veliko Dimov) 04.02.2016 1 İçerik Hızlı bir tekrar. Doğrusal hızlandırıcılar Doğrusal hızlandırıcılarda kullanılan bazı yapılar. Yürüyen dalga kovukları ve elektron hızlandırma

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 6. X-Işınlarının madde ile etkileşimi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 6. X-Işınlarının madde ile etkileşimi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 6 X-Işınlarının madde ile etkileşimi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI MADDE ETKİLEŞİMİ Elektromanyetik enerjiler kendi dalga boylarına yakın maddelerle etkileşime

Detaylı

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü.

FİZK Ders 5. Elektrik Alanları. Dr. Ali ÖVGÜN. DAÜ Fizik Bölümü. FİZK 104-0 Ders 5 Elektrik Alanları Dr. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kaynaklar: -Fizik. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temelleri.Kitap (HALLIDAY & RESNIK) -Üniversite Fiziği (Cilt ) (SEARS ve ZEMANSKY) http://fizk104.aovgun.com

Detaylı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Atomsal yapı

Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel kavramlar Atomsal yapı Malzeme Bilgisi Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel kavramlar Atomsal yapı İçerik Temel kavramlar Atom modeli Elektron düzeni Periyodik sistem 2 Temel kavramlar Bütün maddeler kimyasal elementlerden oluşur.

Detaylı

8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği

8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği MIT Açık Ders Malzemeleri http://ocw.mit.edu 8.333 İstatistiksel Mekanik I: Parçacıkların İstatistiksel Mekaniği 2007 Güz Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Şartları hakkında bilgi almak için

Detaylı

Parçacık Fiziği: Söyleşi

Parçacık Fiziği: Söyleşi HPFBU-2012, Kafkas Üniversitesi, 12-19 Şubat 2012 Parçacık Fiziği: Söyleşi Saleh Sultansoy, TOBB ETÜ, Ankara & AMEA Fizika İnstitutu, Bakı Gökhan Ünel, UC Irvine Rutherford, Mehmet Akif ve CERN Biraz daha

Detaylı

X-Işınları. Çalışma Soruları. Doç. Dr. Numan Akdoğan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü. X1 (X-ışınları hakkında genel bilgiler)

X-Işınları. Çalışma Soruları. Doç. Dr. Numan Akdoğan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü. X1 (X-ışınları hakkında genel bilgiler) X-Işınları Çalışma Soruları Doç. Dr. Numan Akdoğan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü X1 (X-ışınları hakkında genel bilgiler) 1. a) Elektromanyetik spektrumu çizip, açıklayınız. b) X-ışınlarını

Detaylı

BÖLÜM 4: NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU ve ÇEKİRDEK OLUŞUMLARI

BÖLÜM 4: NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU ve ÇEKİRDEK OLUŞUMLARI BÖLÜM : NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU ve ÇEKİRDEK OLUŞUMLARI.1. NÜKLEER DÜZEY SPEKTRUMU Birbirini takip eden çekirdeklerin yapısı, sabit derinlik ve artan çekirdek kütle numarası ile orantılı bir yarıçapa bağlı

Detaylı

Proton, Nötron, Elektron

Proton, Nötron, Elektron Atomun Yapısı Atom Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Farklı yüklere sahip bu parçacıklar birbirini etkileyerek bir arada bulunur ve atomu oluşturur. Atomda bulunan yükler negatif ve

Detaylı

FİZ314 Fizikte Güncel Konular

FİZ314 Fizikte Güncel Konular FİZ34 Fizikte Güncel Konular 205-206 Bahar Yarıyılı Bölüm-7 23.05.206 Ankara A. OZANSOY 23.05.206 A.Ozansoy, 206 Bölüm 7: Nükleer Reaksiyonlar ve Uygulamalar.Nötron İçeren Etkileşmeler 2.Nükleer Fisyon

Detaylı

Ankara Üniversitesi, Nükleer Bilimler Enstitüsü ALFA IŞINLARI

Ankara Üniversitesi, Nükleer Bilimler Enstitüsü ALFA IŞINLARI 1 ALFA IŞINLARI Alfa parçacıkları, nötron-proton oranı çok düşük olduğu zaman radyoaktif izotopun çekirdeğinden yayınlanan yüksek enerjili helyum çekirdekleridir. İki proton ve iki nötrondan meydana gelirler

Detaylı

Bugün Evreni oluşturan tüm enerji toplu iğne ucu büyüklüğünden LHC. Zaman, uzay ve madde Büyük Patlama sırasında ortaya çıktı.

Bugün Evreni oluşturan tüm enerji toplu iğne ucu büyüklüğünden LHC. Zaman, uzay ve madde Büyük Patlama sırasında ortaya çıktı. 2 NEDEN?? : Yüksek enerjilerde parçacıkları çarpıştırıyoruz. Parçacıkları kırıp içlerine bakmak istiyoruz. DENEY Hızlandırıcılar Bugün Evreni oluşturan tüm enerji toplu iğne ucu büyüklüğünden küçük bir

Detaylı

ATOMUN KUANTUM MODELİ

ATOMUN KUANTUM MODELİ ATOMUN KUANTUM MODELİ 926 yıllarında Erwin Schrödinger Heisenberg den bağımsız olarak de Broglie nin hipotezinden ilham alarak tüm parçacıkların hareketinin hesaplanabileceği bir dalga mekaniği oluşturmuştur.

Detaylı

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca

İNSTAGRAM:kimyaci_glcn_hoca MODERN ATOM TEORİSİ ATOMUN KUANTUM MODELİ Bohr atom modeli 1 H, 2 He +, 3Li 2+ vb. gibi tek elektronlu atom ve iyonların çizgi spektrumlarını başarıyla açıklamıştır.ancak çok elektronlu atomların çizgi

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12 SINIF FİZİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12 SINIF FİZİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12 SINIF FİZİK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Hareket Hareket 12.1.1.1. Düzgün

Detaylı

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü

Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 0537 RADYASYO FİZİĞİ Prof. Dr. iyazi MERİÇ Ankara Üniversitesi ükleer Bilimler Enstitüsü TEMEL KAVRAMLAR Radyasyon, Elektromanyetik Dalga, Uyarılma ve İyonlaşma, peryodik cetvel radyoaktif bozunum Radyoaktivite,

Detaylı

HIZLANDIRICI FİZİĞİ. Doğru Akım Hızlandırıcıları. Semra DEMİRÇALI Fen Bilimleri Öğretmeni DENİZLİ (TTP-7 Katılımcısı) 05/03/2018

HIZLANDIRICI FİZİĞİ. Doğru Akım Hızlandırıcıları. Semra DEMİRÇALI Fen Bilimleri Öğretmeni DENİZLİ (TTP-7 Katılımcısı) 05/03/2018 HIZLANDIRICI FİZİĞİ Doğru Akım Hızlandırıcıları Semra DEMİRÇALI Fen Bilimleri Öğretmeni DENİZLİ (TTP-7 Katılımcısı) 05/03/2018 İÇİNDEKİLER 1. Elektrostatik Hızlandırıcılar 1.1. Cockroft- Walton Hızlandırıcısı

Detaylı

125 GeV Kütleli Yeni bir Parçacığın Gözlenmesi

125 GeV Kütleli Yeni bir Parçacığın Gözlenmesi 125 GeV Kütleli Yeni bir Parçacığın Gözlenmesi CMS Deneyi, CERN 4 Temmuz 2012 Özet Bugün, CERN deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki (BHÇ) CMS deneyi araştırmacıları, CERN de ve Melbourne daki ICHEP 2012

Detaylı

ATLAS Dünyası. Standart Model. ATLAS ağ sayfası Karşımadde

ATLAS Dünyası. Standart Model. ATLAS ağ sayfası  Karşımadde Fizikçiler dünyanın ne olduğunu ve onu neyin bir arada tuttuğunu açıklayan isimli bir kuram geliştirmişlerdir. yüzlerce parçacığı ve karmaşık etkileşmeleri yalnızca aşağıdakilerle açıklayabilen bir kuramdır:

Detaylı

SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir.

SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir. . ATOMUN KUANTUM MODELİ SCHRÖDİNGER: Elektronun yeri (yörüngesi ve orbitali) birer dalga fonksiyonu olan n, l, m l olarak ifade edilen kuantum sayıları ile belirlenir. Orbital: Elektronların çekirdek etrafında

Detaylı

Radyoaktivite - Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu

Radyoaktivite - Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 40 Radyoaktivite - Büyük Patlama ve Evrenin Olşm 1 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktr. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde blnamazlar.

Detaylı

BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1. BÖLÜM:2 Fizik ve Ölçme 13. BÖLÜM 3: Bir Boyutta Hareket 20. BÖLÜM 4: Düzlemde Hareket 35

BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1. BÖLÜM:2 Fizik ve Ölçme 13. BÖLÜM 3: Bir Boyutta Hareket 20. BÖLÜM 4: Düzlemde Hareket 35 BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1 1.1. Semboller, Bilimsel Gösterimler ve Anlamlı Rakamlar 1.2. Cebir 1.3. Geometri ve Trigometri 1.4. Vektörler 1.5. Seriler ve Yaklaşıklıklar 1.6. Matematik BÖLÜM:2 Fizik

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI. (Bölümden Bağımsız hazırlanmıştır

DERS ÖĞRETİM PLANI. (Bölümden Bağımsız hazırlanmıştır DERS ÖĞRETİM PLANI (Bölümden Bağımsız hazırlanmıştır TÜRKÇE 1 Dersin Adı: ÇEKİRDEK FİZİĞİ 2 Dersin Kodu: FZK3004 3 Dersin Türü: Zorunlu, 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2011-2012 6 Dersin

Detaylı

ATOMUN YAPISI. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.

ATOMUN YAPISI. Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. ATOMUN YAPISI ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomda bulunan yükler; negatif yükler ve pozitif yüklerdir. Atomu oluşturan parçacıklar: * Cisimden cisme

Detaylı

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez.

Radyoaktif elementin tek başına bulunması, bileşik içinde bulunması, katı, sıvı, gaz, iyon halinde bulunması radyoaktif özelliğini etkilemez. RADYOAKTİFLİK Kendiliğinden ışıma yapabilen maddelere radyoaktif maddeler denir. Radyoaktiflik çekirdek yapısıyla ilişkilidir. Radyoaktif bir atom hangi bileşiğin yapısına girerse o bileşiği radyoaktif

Detaylı

ile verilir. Einstein ın kütle-enerji eşdeğeri formülüne göre, bu kütle farkı nükleer bağlanma

ile verilir. Einstein ın kütle-enerji eşdeğeri formülüne göre, bu kütle farkı nükleer bağlanma .5. ÇEKİRDEĞİN BAĞLANMA ENERJİSİ Çekirdekte proton ve nötronları birarada tutan kuvvet nükleer kuvvettir. Nükleonlar biraraya gelerek çekirdeği oluşturduklarında, oluşan çekirdeğin kütlesi bunu oluşturan

Detaylı

ALGIÇ FİZİĞİ CERN TTP 5 PROGRAMI ŞUBAT 2016

ALGIÇ FİZİĞİ CERN TTP 5 PROGRAMI ŞUBAT 2016 ALGIÇ FİZİĞİ CERN TTP 5 PROGRAMI ŞUBAT 2016 Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algılamak sadece görmek midir? Algılamak

Detaylı

ATOMUN YAPISI ATOMUN ÖZELLİKLERİ

ATOMUN YAPISI ATOMUN ÖZELLİKLERİ ATOM Elementlerin özelliğini taşıyan, en küçük yapı taşına, atom diyoruz. veya, fiziksel ve kimyasal yöntemlerle daha basit birimlerine ayrıştırılamayan, maddenin en küçük birimine atom denir. Helyum un

Detaylı