Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "www.mehmetzekiaydin.com"

Transkript

1

2 Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN. Marmara Üniversitesi TEL:

3 PROF.DR. MEHMET ZEKİ AYDIN ÖZGEÇMİŞİ 1959 yılı, Konya Çumra doğumlu de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu de AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Din Eğitimi Anabilim Dalında doktorasını tamamladı. Ankara da 5 yıl DKAB öğretmenliği, 3 yıl Milli Eğitim Bakanlığı nda eğitim uzmanı olarak görev yaptı de Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, Din Eğitimi Anabilim Dalında yardımcı doçent olarak atandı. Tunus ta 10 ay, Belçika da 3 ay, Fransa ve Almanya da birer ay araştırmalarda bulundu de doçent 2004'de profesör oldu. Evli ve iki çocuk babası. Nisan 2011 den beri Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde din eğitimi dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. İLGİ ALANLARI: Din eğitimi yöntemleri, ahlâk eğitimi yöntemleri, karşılaştırmalı din eğitimi sistemleri, program geliştirme, aile ve çocuk eğitimi.

4 Prof.Dr. Mehmet Zeki AYDIN DİN ÖĞRETİMİNDE EĞİTSEL OYUN

5 Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi; bir adam oturup kelebeğin saatler boyunca bedenini bu küçük delikten çıkarmak için harcadığı çabayı izledi. Bir Kelebeğin Dersi

6 Ardından sanki ilerlemek için çaba harcamaktan vazgeçmis gibi geldi ona. Sanki elinden gelen her şeyi yapmış ve artık yapabileceği bir şey kalmamış gibiydi.

7 Böylece adam, kelebeğe yardım etmeye karar verdi. Eline küçük bir makas alıp kozadaki deliği büyütmeye başladı. Bunun üzerine kelebek kolayca dışarı çıkıverdi. Fakat bedeni kuru ve küçücük, kanatları buruş buruştu.

8 Adam izlemeye devam etti. Çünkü her an kelebeğin kanatlarının açılıp genişleyeceğini ve bedenini taşıyacak kadar güçleneceğini umuyordu.

9 Ama bunlardan hiç biri olmadı! Kelebek, hayatının geri kalanını kurumuş bir beden ve buruşmuş kanatlarla yerde sürünerek geçirdi. Ne kadar denese de asla uçamadı.

10 Adamın iyi niyeti ve yardım severliği ile anlayamadığı şey, kozanın kısıtlayıcılığının ve buna karşılık kelebeğin daracık bir delikten çıkmak için göstermesi gereken çabanın, Allah ın kelebeğin bedenindeki sıvıyı onun kanatlarına göndermek ve bu sayede de kozanın kısıtlayıcılığından kurtulduğu anda uçmasını sağlamak için seçtiği yol olduğuydu.

11 Bazen hayatta tam olarak ihtiyaç duyduğumuz şey çabalardır. Eğer Allah, hayatta herhangi bir çaba olmadan ilerlememize izin verseydi, o zaman bir anlamda sakat kalırdık. O zaman olabileceğimiz kadar güçlenemezdik. Asla uçamazdık.

12 Tüfek icat oldu mertlik bozuldu.

13 Stratejik Öğrenme Öğretme Eğer zamanı yakalamak istiyorsak, stratejik öğrenme öğretme alışkanlıkları kazanmak zorundayız.

14 öğrenme öğretme Öğrenme: Kalıcı davranış değişikliği Öğretme: Öğrenmeye kılavuzluk etme

15 Temel Kavramlar Eğitim: Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla ve kasıtlı olarak, istendik değişiklik oluşturma sürecidir. Yaşantı : Bireyin algılayarak ve doğrudan doğruya etkinlik göstererek edindiği bilgi, tutum ve becerilerin tümü. İstendik : Önceden plânlanmış; belli bir amaç (hedef) doğrultusunda; kasıtlı; istenilen. Davranış : Bir organizmanın etkiye gösterdiği tepki; bireyin görülen görülmeyen tüm hareketi. Süreç : Olayların zaman içinde belli bir gelişme göstererek sürüp gitmesi.

16 BİLİŞSEL

17 DUYUŞSAL

18 PSİKOMOTOR/BECERİ/DEVİNSEL

19 Öğretim yöntemleri çeşitli şekillerde sınıflandırılmıştır. Öğretim yöntemleri 1.Öğrenci merkezli 2.Öğretmen merkezli

20 Eğitimde; niçin öğreteceğiz? sorusunun cevabı eğitimin amaçlarını; nasıl öğreteceğiz? sorusunun cevabı, öğretim yöntemlerini; ne ile öğreteceğiz? sorusunun cevabı, eğitim araç ve gereçlerini; eğitimin sonunda ne kadar öğrettik? sorusunun cevabı ise ölçme ve değerlendirme konusunu oluşturur.

21 Öğretme öğrenme süreçleri ve öğretmen öğrenci iletişimi Öğretmen Öğrenci Öğrenci Öğrenci Öğrenci Öğrenci

22 Öğretme Yolları Öğretme Yaklaşımı Öğretme Yöntemi Öğretme Tekniği

23 Sunuş yoluyla öğretme yaklaşımı Buluş yoluyla öğretme yaklaşımı Araştırma yoluyla öğretme yaklaşımı İşbirliğine dayalı öğretme yaklaşımı Oyun yoluyla öğretme yaklaşımı YAKLAŞIM -Takrir (anlatma) - Dramatizasyon (rol yapma) - Örnek olay incelemesi - Buldurma (sokrates) -Tartışma - Problem çözme - Dramatizasyon (rol yapma) - Örnek olay incelemesi - Gezi- gözlem - Bireysel çalışma - Gösterip yaptırma - Tartışma - Küme çalışması - Dramatizasyon (rol yapma) - Eğitsel oyun YÖNTEM - Biçimsel (formal) konuşma-konferans - Biçimsel olmayan (informal) konuşma - Sempozyum - Gösteri (demontrasyon) - Soru cevap - Parmak oyunu - Sözsüz oyun (pandomim) - Bağımsız dramatizasyon - Bağımlı dramatizasyon - Kukla ve bebekler - Taklidi oyun (benzetme) - Büyük grup tartışması - Küçük grup tartışması - Panel - Zıt panel - Münazara - Açık oturum - Forum - Çember tartışması - Beyin fırtınası - Görüşme - Soru cevap - Parmak oyunu - Sözsüz oyun (pandomim) - Bağımsız dramatizasyon - Bağımlı dramatizasyon - Kukla ve bebekler - Taklidi oyun (benzetme) -workshop -Altı şapkalı düşünme - Soru cevap - Büyük grup tartışması - Küçük grup tartışması - Panel - Zıt panel - Münazara - Açık oturum - Forum - Çember tartışması - Beyin fırtınası - Görüşme -Workshop - Kart oyunları (siz olsaydınız ne yapardınız?) - Kutuplaşma - Kavram kontrolü - Grup oyunları (mektup yada telgraf oyunu) - Nesi var? - Parmak oyunu - Sözsüz oyun (pandomim) - Bağımsız dramatizasyon - Bağımlı dramatizasyon - Kukla ve bebekler - Taklidi oyun (benzetme) -Başka, ters başka -Akrostiş TEKNİK

24 İNSANLAR BİZİM DURDUĞUMUZ/OLDUĞUMUZ YERE BAKMIYORSA / GELMİYORSA NE YAPARIZ?

25 İNSANLAR BİZİM DURDUĞUMUZ/OLDUĞUMUZ YERE BAKMIYORSA / GELMİYORSA BİZ ORAYA GİTMELİYİZ.

26 PEKİ GÜNÜMÜZ İNSANI NEREYE BAKIYOR? NELERLE İLGİLENİYOR? NASIL ÖĞRENİYOR? NEYİ ZEVKLE YAPIYOR?

27 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM ÖĞRENCİ MERKEZLİ ÇOKLU ZEKA YAKLAŞIMI AKTİF ÖĞRENME SÜRECE DAYALI ÖLÇME DEĞERLENDİRME

28 Eski ve yeni öğretim paradigmalarının karşılaştırılması Eski Öğretim Paradigması Yeni Öğretim Paradigması Bilgi Öğretmen tarafından öğrencilere aktarılır. Öğretmen ve öğrenciler tarafından birlikte inşa edilir. Öğrenci Amaç İlişkiler Öğretmenin bilgisiyle doldurulması gereken boş bir kutu olarak algılanır. Öğrencileri belli kategorilere göre sınıflandırmak ve seviyelendirmek esastır. Öğrenciler arasındaki ve öğretmen ve öğrenciler arasındaki ilişkiler formaldir. Kendi bilgisinin inşacısı, keşifçisi ve transfercisi olarak algılanır Bütün öğrencilerin performanslarını, becerilerini ve yeteneklerini geliştirmek esastır. Öğrenciler arasındaki ve öğretmen ve öğrenciler arasındaki ilişkiler informaldir. Sınıf Ortamı Sınıf ortamı, rekabetçi ve bireyselci bir yapıdadır. Sınıf ortamı, işbirlikçi bir yapıdadır. Sınıf İklimi Öğrencilerin belli bir düzene uyumu esastır. Öğretimde bireysel farklılıkların gözetilmesi esastır. Öğretim Hakkında Varsayım Öğretim süreci, basit bir yapı arz eder ve alan bilgisine sahip her uzman öğretebilir anlayışı hakimdir. Öğretim süreci, karmaşık bir yapı arz eder ve öğretmenin yoğun bir şekilde pedagojik formasyon bilgisini gerektirir.

29 Öğrencilerin çalışmalarına rehberlik eder Becerilerin ve kişisel niteliklerin kazanılmasına yardım eder Kişisel sosyal ve kültürel eğitim için kolaylaştırıcıdır Aktif öğrenicidir beceri ve kişisel niteliklerin kazanılmasında öğrenciye model olur Öğretimi kaliteli kılabilmek için meslektaşlarıyla işbirliği yapar Öğretmeninin Rolü Çocukların öğrenme sürecindeki gelişimlerini ölçer ve değerlendirir Sınıf içi etkinlikler düzenlenirken bireysel farklılıkları göz önünde bulundurur ve uygulamalarında bunları dikkate alır Aile ile işbirliği yapar Öğrencileri ekip çalışmasına yönlendirir ve işbirliği içerisinde çalışmalarını sağlar Öğretimi planlar

30 AMACIMIZ NE?

31 SİZCE AMACIMIZ NE OLMALI? HANGİSİNE AĞIRLIK VERMELİ?

32 AMACIMIZ SEVDİRMEK İKNA ETMEK BİLGİLENDİRMEK

33 PEKİ NASIL SEVDİRİRİZ?

34 ÖĞRENCİ MERKEZLİ ÖĞRENENE GÖRE EĞİTİM İLKESİNİ GÖZ ÖNÜNDE TUTALIM. İlgisi, beklentisi, isteği, yaşı, yeteneği, cinsiyeti

35 Yapılandırmacı Yaklaşım ve Çoklu Zeka Sistemi nin Özü Nedir? Yapılandırmacı Yaklaşım, herkesle anladığı dille konuşmak diye özetlenebilir. Çoklu Zeka Sistemi de herkesle anladığı dille konuşma nın araç gereçlerini bize sunar.

36

37 Bir elektrikçi ve bir tesisatçı çalışmalarının karşılığını almak için ödenek kuyruğunda beklemektedir. Bunlardan biri, diğerinin oğlunun babasıdır. Nasıl olur? Bu problemi çözerken bir sonraki slaytta verilen tabloda birinci sütuna sizin için uygunsa X işareti koyun. İkinci sütuna bu maddeyi kaçıncı derecede seçtiğinizi rakamla belirtin. Üçüncü sütunda ilgili zeka alanlarının baş harfleri kısaltılarak verilmiştir.

38 X Derece Zeka alanı S/D G/U G/U M/M M/M KA KA B/K B/K İ İ EYLEM Problemi birkaç kez okudum. Kafamda problemi resimleştirdim. Kağıda çizerek resimle yapmaya çalıştım. Mantıksal işlemler yürüttüm. İhtimalleri sıralayıp onları tek tek sıraladım. Yanımdakiyle konuşarak anlamaya çalıştım. Yardım aradım. Vücudumu ya da başkasının vücudunu örnekleyerek yaptım. Adamı ve fotoğrafı somutlaştırarak anlamaya çalıştım. Kendi içimden konuşarak yaptım. İşleme başlamadan önce zihnimde hazırlık yaptım.

39 Sözel Dilsel Mantıksal Matematiksel Görsel Kişisel ÖĞRENMENİN 8 FARKLI YOLU Bedensel Sosyal Doğacı Müziksel

40 EĞİTSEL OYUNLAR

41 OYUN; belli bir amaca yönelik olan veya olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilen her durumda bireyin isteyerek ve zevk alarak yer aldığı fiziksel, bilişsel, dil,duygusal ve sosyal gelişimini etkileyen faaliyetlerdir.

42 Oyuna eğitim bilimleri açısından bakıldığında iki tür oyun tanımı yapılır: 1)Yalnız eğlenmek için 2) Belirli öğrenmeler için düzenlenmiş oyunun yapısı ve kurallarına uyarak, bazı amaçlara ulaşmak için öğrencilerin daha önce öğrendiklerini uygulama ve pekiştirmelerine yardımcı olan öğrenme ya da öğretme tekniğidir.

43 Birey oyun vasıtasıyla yeteneklerini keşfeder, kendi kendine düşünmeyi, karar vermeyi öğrenir, olgunluğa ulaşarak kendini gerçekleştirir. Eğitimcilere göre oyun çocukların eğitiminde en etkin yoldur. Oyun aracılığıyla eğitim çok kolay gerçekleştirilebilir. Oyunla öğretimde çocuk öğrenmeye aktif olarak katılır,duyularını kullanır,dokunur,duyar,görür ve hisseder. Böylece kalıcı ve kolay bir öğrenme ortamı sağlanır.

44 EĞİTSEL OYUN; Çocuğun okulda veya okul dışında oyun oynarmış gibi yaptığı, böylece kendini oyuna verdiği, bedensel ve zihinsel gelişime etki edici etkinlik demektir.

45 1)Oyunlar öğrenci katılımını ve ilgisini canlı tutmada etkilidir. 2)Eğitsel oyunlar, sınıfta güdülenmeyi ve ikili ilişkileri büyük ölçüde geliştirir. 3)Oyunlar, öğrencinin dikkatini özellikle bir kavram grubu üzerinde yoğunlaştırmada başarılı sonuçlar verir. 4)Oyunlarla sağlanan anında geri bildirim,öğrencilerin kendi performansları hakkında karar vermelerine yardım eder. 5)Oyunlar etkinliklere katılmış olabilen en hızlı ve en yavaş öğrenenler açısından çok yönlüdür. 6)Eğitim programlarında canlandırılması mümkün olmayan pek çok konular oyunlar aracılığıyla sınıfta sunulabilir.

46 1)Yapılmış çalışmalar arasında eğitsel oyunların alışılmış sınıf içi süreçlerden daha etkili olduğunu kanıtlayan bir çalışma yoktur. 2)Oyunun gerçekten ne öğrettiğini ölçmek üzere, ölçütler geliştirmek oldukça zordur. 3)Oyunlar oyundaki kavramların öğrenilmesinden çok kim kazanacak yarışına dönüşebilir. 4)Oyunla öğrenilenlerin süregelen sınıf etkinliklerine transferini yapmak çok güç olabilir. 5)Çoğu oyunun ortaya çıkardığı yarışma düşüncesi,yavaş öğrenen çocukları kötü etkileyebilir.

47 Oyunun kuralları sınıftaki herkesin katılmasına izin verebilmeli ve oyunun belli bir amacı olmalıdır. Öğretmen, oyunu sürekli kontrol etmeli ve ilgi göstermelidir. Öğretmen,her oyuna bir ders saatinin dakikasını ayırmalı ve genellikle dersin ortasında veya sonunda yer vermelidir. Oyun oynanırken zayıf öğrenciler hata yaptığı zaman üzerinde durulmamalı ve herkesin etkin olarak oyuna katılması sağlanmalıdır.

48 BELLİ BAŞLI OYUNLAR: Akrostiş Tekniği Kavram Kontrolü Grup ya da Takım Oyunları Mektup ya da Telgraf Oyunu Nesi Var? Başka-Ters Başka Tekniği Başka-Ters Başka Tekniği Kutuplaşma

49 Dramatizasyon Yöntemi Dramatizasyon yöntemi, düşünce, durum, problem, olay vb. nin (oyunlaştırılarak) canlandırılması esasına dayanan öğretme yoludur.

50 Dramatizasyon Yöntemi Dramatizasyon yöntemi kaynaklarda değişik adlarla anılır. Rol oynama, rol yapma, toplumsal oyun (sosyo-drama), drama, canlandırıcı oyun (dramatik oyun) denilen bu öğretim yöntemi, dramatizasyon üzerine kurulmuştur. Dramatizasyon; oyunlaştırma, canlandırma, rol yapma anlamlarına gelmektedir.

51 Dramatizasyon Yöntemi Rol yapma, öğrencinin kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kişiliğe girerek ifade etmesini sağlayan bir öğretme yöntemidir. Drama, bir liderin tasarladığı ve zaman zaman, kendisinin de yer aldığı, öğrenciyle birlikte oluşturulan bir etkinliktir. Öğrenciye baskı yapılmaksızın önerilen temalar çerçevesinde doğaçlama temeline dayanır. Öğrenci drama aracılığıyla kişisel duygularını anlatma, bedenini, sesini, heyecanını ve hatta sosyal ilişkilerini disipline sokma imkan kazanır. Dramatizasyon, daha çok yazılı bir metne dayalı olarak bir olay, durum ya da öykünün canlandırılmasıdır.

52 Din ve ahlak öğretiminde drama Din öğretiminde, özellikle İslam tarihinde geçen olayların, Kur an ve hadislerde anlatılan kıssaların dramatize edilerek öğretilmesi mümkündür. Ahlak öğretiminde, iyi ve kötü huyların açıklanmasında dramatizasyon yöntemi başarıyla uygulanabilir. Örneğin, kıskançlığın, yalanın, lüks ve israfın kötülüğünün açıklanmasında, anne-baba ve büyüklere saygı, küçüklere sevgi, yoksullara yardımın güzelliğinin gösterilmesinde dramatizasyon yöntemi ahlak öğretiminin kuru bilgiler olarak kalmasına engel olabilir. Aynı şekilde, zekât vermenin ve yoksullara yardım etmenin öneminin vurgulanmak istendiği bir derste, yoksul bir ailenin hayatından bir kesintinin sunulduğu bir dramatizasyon sayesinde bazı öğrenciler maddi sıkıntı içerisinde yaşayan insanların duygularını, düşüncelerini anlama ve yaşama imkânına sahip olabilirler.

53 : Önemi Hangi türü olursa olsun, dramatizasyonun temel amacı eğlendirerek öğretmedir.. Dramatizasyon etkinliklerinde sınıftaki öğrenci, oyun sırasında kendi duygularını gerçek ve inanılır bir biçimde ortaya koymakta yalnız kalmayıp diğer öğrencilerle paylaşmayı da öğrenmektedir. Bunlar çocukların bedensel gelişimini etkilediği gibi hareket içinde bulunma ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. Çocuk, canlandırdığı bir kimsenin kişiliğine bürünürken kendini tanır, insanları ve çevresini öğrenir, konunun gerektirdiği ölçüde hayal ve yorum gücünü kullanarak duygularını ve heyecanlarını harekete geçirir.

54 Dramatizasyon yönteminin faydaları 1. Yaratıcılığı ve hayal gücünü geliştirir 2. Zihinsel kapasiteyi geliştirir 3. Kişiliğin gelişmesine katkıda bulunur 4. Bağımsız düşünme ve karar vermeyi geliştirir 5. İletişim becerilerinin gelişmesini sağlar 6. Duyguların farkına varılması ve ifade edilmesini sağlar 7. Sosyal farkındalığın artmasını ve problem çözme yeteneğinin gelişmesini sağlar 8. Estetik ve sanatsal duyarlılığın artmasını sağlar 9. İşbirliği içinde çalışma yeteneğini geliştirir 10. Çocuğun rahat hareket etmesine yardımcı olur 11. Çocuğun konuyu daha kolay öğrenmesini sağlar 12. Öğretmenle çocuklar arasında daha olumlu etkileşim sağlar. 13. Üst düzey düşünme becerilerini geliştirir 14. Hoşgörülü olma duygusunu geliştirir 15. Arkadaşlık ilişkilerinin gelişmesini sağlar. 16. Bedensel hareketleri daha uyumlu olur. 17. Bilgi edinme ve öğrenme isteği artar. 18. Sınıfta yalnızlık hisseden çocuklar diğer çocuklarla kaynaşır.

55 Dramatizasyon yönteminin eksik yönleri a- Drama etkinliklerinin titizlikle plânlanması gerekmektedir. Herhangi bir noktada meydana gelecek yanlışlık, öğrencinin gerçekçi bir durumu sergileme yeteneğinin tıkanmasına sebep olabilir. b- Sorun, dramaya katılan kişilerle yakından ilgili olmalıdır. Bazı konu alanlarında gerçekçi paralelliklerin gözlenmesi güçtür. c- Dramada tartışma sorun üzerinde odaklanmalıdır. Durumdaki dostane ilişkiler etkili bir biçimde oluşturulmadığında oyuncuları eleştirme eğilimi ortaya çıkabilir.[1] d- Küçük grup gerektirir, sınıfın tamamı görevlendirilemez. e- Fazla zaman gerektirir. f- Bazı öğrenciler karakterleri ya da olayları anlamakta güçlük çekebilirler. g- Yetenekli öğrenciler durumu tekelinde bulundurabilirler. h- Öğrenciler rolleri oynarken sık sık aşırıya kaçarlar. Bu durum sınıf atmosferini bozacağı gibi öğrenmeyi de olumsuz etkiler. ı- Çekingenlik ya da konuşma problemleri gibi beceri eksiklikleri olan öğrenciler için iyi bir yöntem olmayabilir. i- Katılan her öğrencinin yaratıcılığını gerektirir. j- Amaçları açıkça belirtilmezse yalnızca bizzat faaliyete katılanlar için yararlı olur.

56 Uygulanışı : a. Ortam Oluşturmak (Güdülemek): Burada temel nokta doğal olmaktır. Grubu öğrenmeye hazır duruma getirecek şekilde gerekir. b. Rol Yapmak İçin Sahneyi Hazırlamak: c. Roller İçin Öğrencilerin Seçilmesi: d. Rollerin Oynanması: e. Olayın Tartışılması

57 Eğitici Dramada Etkinlik Türleri : 1. Isınma Çalışmaları: Isınma çalışmalarında, kişiye beş duyuyu kullanma, gözlem yapma alıştırmaları ile bedensel ve dokunsal alıştırmalar yaptırılır. 2. Rol Oynama: Rol oynamada amaç, çocuğun bir başkasının rolüne girerek onun duygu ve düşüncelerini daha iyi anlamasını sağlamaktır. Bu sayede çocuk, örneğin anne rolüne girerek annesinin davranışlarını daha iyi anlayabilir. Bir başkasının rolüne giren çocuk, olaylara ve nesnelere o kişinin bakış açısından bakmaya başlar. Rol oynama ile çocuk, başkasının acılarını, mutluluklarını, şaşkınlıklarını, heyecanlarını vb. daha iyi anlayabilir.

58 Eğitici Dramada Etkinlik Türleri 3. Öykü / Olay Canlandırma: Daha çok yazılı bir metne dayalı olarak bir olay, durum ya da öykünün canlandırılmasıdır. 4. Doğaçlama: Doğaçlama, yazılı bir konuya dayanmadan içe doğduğu gibi canlandırarak oynama ve konuşma anlamına gelir. Yani doğaçlama ile serbest drama etkinlikleri kastedilmektedir. 5. Pandomim (Sözsüz Oyun) 6. Kukla Draması

59 Eğitici Dramada Etkinlik Türleri 7. Rol Değiştirme: Eğitici drama etkinliği sırasında, farklı rolleri oynayan çocukların, rollerini değiştirmeleri, farklı rolleri denemeleri ve yaşamaları sağlanarak onların öğrenme ve anlama becerileri zenginleştirilebilir. Örneğin, bir önceki aşamada anne rolünde olan öğrenci ile çocuk rolündeki öğrenci yer değiştirirler ve etkinlik tekrarlanır. 8. Kenardan Yönlendirme: Eğitici drama çalışmaları sırasında öğretmen,etkinliği bazen tıpkı bir spor takımı çalıştırıcısı gibi dışarıdan yönlendirir ve açıklamalar yapar. Belirli oranda bilgi vererek süreci başlatır.

60 Eğitici Dramada Etkinlik Türleri. 12. Zihinde Canlandırma: Bazı etkinliklerde, katılan çocuklardan gözlerini kapatarak öğretmenin verdiği yönergeler doğrultusunda belirli görüntüleri zihinlerinde canlandırmaları istenir. Rahatlama çalışmaları sırasında başvurulan bir teknikle, çocukların yoğunlaşmaları sağlanır. Bazen de az önce yapılan bir etkinliğin aşamalarını, gözleri kapalı olarak zihinlerinde canlandırmaları istenir. 13. Dans Draması: Dans draması, çocuğun beden hareketleriyle müziği yorumlaması, kendisinin düşündüklerini, duygusal dünyasını müzikle ifade etmesidir. Çocuklara uygun müzik parçaları dinletilerek, özgürce, içlerinden geldiği gibi oynamaları etmeleri istenir. Çocuktan beklenen, bilinen bir dansın hareketlerini tekrar etmesi değil, kendi yarattığı hareketlerle oynamasıdır.

61 Eğitici Dramada Etkinlik Türleri 14. Duygusal Algılama: Duygusal algılama çalışmaları, beş duyunun harekete geçirilmesini amaçlayan drama etkinlikleridir. Örneğin, gözler bağlı olarak belirli nesnelere dokunma ve o nesnenin özelliklerini sözel olarak anlatmaya dayanan bir çalışmada duyusal algılama söz konusudur

62 Eğitici Dramada Etkinlik Türleri 15. Resim Yapma: Yapılan drama etkinliklerinde resimlerden de faydalanılmaktadır. Yapılan bir etkinlik sonunda çocuklardan yaşadıkları yaşantıları ile ilgili olarak resim yapmaları istenebilir. Bu, çocukların öğrendiklerini kavramlaştırmalarına hem de yaşadıklarını farklı bir biçimde ifade etmelerine yardımcı olur. Bu nedenle birçok etkinlik bireysel ya da grup olarak yapılan bir resim çalışmasıyla sona erdirilebilir. Ayrıca öğretmen anlatacağı konuyla ilgili sınıfa resimler veya fotoğraflar getirebilir ve çocuklardan beğendikleri resimle ilgili bir öykü oluşturmaları istenir, daha sonra beğenilen öykü sınıfta canlandırılır.

63 Eğitici Dramada Etkinlik Türleri 16. Öykü Oluşturma Çalışmaları: Drama çalışmalarında, öğretmenin vereceği konunun hedefine uygun olarak günlük hayattan, olaylardan, simgelerden yola çıkarak grupla birlikte bir öykü oluşturulabilir. Öykü oluşturma çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz: a. Kelimeler ve Çağrışımlardan Öykü Oluşturma ve Oynama b. Resim ya da Fotoğraflardan Öykü Oluşturma c. Şiirden Öykü Oluşturma d. Simgelerden Öykü Oluşturma e. Seslerden Öykü Oluşturmak

64 Eğitici Dramada Etkinlik Türleri 17. Toplumsal Konular ve Drama: Günlük hayattan bazı kesitler, bir gazete ya da radyo haberi, televizyonda gördüğümüz olaylar drama dersinin çalışma konusu olabilir. Ulusal ve evrensel öyküler, çocuk öyküleri, masallar, tarihî olaylar da bu kapsam içindedir. Öğretmen, konuyu sınıftaki çocuklara ana çizgileriyle anlatır. Çocuklar gruplara ayrılır. Her grup kendi aralarında rolleri paylaşır, konuyu tartışır, nasıl oyunlaştıracağına karar verir ve oynar.

65 Ne yaparsınız? Gece evde otururken kapı çalınıyor. Kapıyı açıyorsunuz, karşınızda nur yüzlü bir insan duruyor. O kişinin, Hz. Peygamber olduğunu anlıyorsunuz, ne yaparsınız?

66 Örnek:Evrende Bir Düzen Vardır Uygulama aşamaları: 1.Tahtaya on bir tane öğrenci çıkarılır. 2.Her birinden güneş sistemimizdeki bir gezgeni, Güneşi ve ayı canlandırmaları istenir. 3.Daha sonra öğrencilerin onlar için belirlenmiş olan yörüngede değil, uzayda rast gele istedikleri gibi hareket etmeleri istenir. 4.Öğrenciler birbirleri ile çarpışır ve bir düzensizlik oluşur. 5.Drama çalışması sonunda öğrencilere evrendeki kurulmuş düzen hatırlatılır. 6. Bu düzen kendi kendine var olmuş olabilir mi? diye sorulur.

67 Din öğretiminde resim nerede kullanılabilir?

68

69

70

71 71

72 72

73 Hep kafaları dolduruyoruz

74 PEKİ GÖNÜLLER?

75 İLÂHÎ SÖYLEMEK ÖĞRETMEK 1 İLÂHÎ = 1 SAAT DERS

76 Medine nin Yollarında Medine yoluna vardım, Can Muhammed i aradım, Onu görmekmiş muradım, Medine nin yollarında, Medine nin yollarında. *** Yollarında, yollarında, Güller açmış ravzasında, Medine bakar Mekke ye, Gönül onun sevdasında. *** Yeşil kubbe görünüyor, Kervan nura bürünüyor, İçimde hasret bitiyor, Medine nin yollarında. *** Yollarında, yollarında, Güller açmış ravzasında, Medine bakar Mekke ye, Gönül onun sevdasında. *** Resulullah çağırıyor, Gönül sanki çıldırıyor, Bastığım yerler yanıyor, Medine nin yollarında. *** Yollarında, yollarında, Güller açmış ravzasında, Medine bakar Mekke ye, Gönül onun sevdasında.

77 Gül Yüzünü Rüyamızda Gül yüzünü rüyamızda Görelim ya Rasulellah Gül bahçene dünyamızda Girelim ya Rasulellah Aşkınla yaşarır gözler Firakınla yanar özler Mubarek ravzana yüzler Sürelim ya Rasulellah Veda edip masivaya Yalvarıp Yüce Mevlaya Şefaati Mustafaya Erelim ya Rasulellah Sensin gönüller sultanı Getiren yüce Kur'anı Uğruna tendeki canı Verelim ya Rasulellah

78 ŞİMDİ OYUN ZAMANI GELDİ

79

80

81

82 TEŞEKKÜRLER

83 Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN. Marmara Üniversitesi TEL:

İÇİNDEKİLER. Giriş...1

İÇİNDEKİLER. Giriş...1 İÇİNDEKİLER Giriş...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜREÇLERİ Temel Kavramlar...5 Öğrenme ve Öğrenme İlkeleri...8 Öğretim ve Öğretme...10 Öğretim İlkeleri...12 1. Amaca Dönüklük İlkesi...12 2. Öğrenciye

Detaylı

Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi; bir adam oturup kelebeğin saatler boyunca bedenini bu küçük delikten çıkarmak için harcadığı çabayı izledi.

Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi; bir adam oturup kelebeğin saatler boyunca bedenini bu küçük delikten çıkarmak için harcadığı çabayı izledi. Bir Kelebeğin Dersi Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi; bir adam oturup kelebeğin saatler boyunca bedenini bu küçük delikten çıkarmak için harcadığı çabayı izledi. Ardından sanki ilerlemek için çaba

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi. EMAİL:mza@mehmetzekiaydin.com TEL:0506.3446620 Prof.Dr. Mehmet Zeki AYDIN DİN ÖĞRETİMİNDE YÖNTEMLER PROF.DR. MEHMET ZEKİ AYDIN ÖZGEÇMİŞİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME ÖĞRETME SÜREÇLERİ

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME ÖĞRETME SÜREÇLERİ İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME ÖĞRETME SÜREÇLERİ 1. TEMEL KAVRAMLAR... 5 2. ÖĞRENME VE ÖĞRENME İLKELERİ... 8 3. ÖĞRETİM VE ÖĞRETME... 10 3.1. Öğretim İlkeleri... 12 3.1.1. Amaca Dönüklük İlkesi...

Detaylı

Psikoloji. İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilimdir.

Psikoloji. İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilimdir. Psikoloji İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilimdir. Alt Dalları Klinik Psikoloji: Ağır duygusal bozuklukların tanı ve tedavisi Danışmanlık Psikolojisi :Hafif duygusal sorunlar Okul Psikolojisi:

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER VE ÇOCUKLARLA DRAMANIN TARİHÇESİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER VE ÇOCUKLARLA DRAMANIN TARİHÇESİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER VE ÇOCUKLARLA DRAMANIN TARİHÇESİ Psikodrama... 4 Yaratıcı Drama... 4 Eğitici Drama... 4 Drama Oyunu... 5 Drama... 5 EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI... 6 ÇOCUKLARLA

Detaylı

MERSİN ROTARY KULÜBÜ

MERSİN ROTARY KULÜBÜ Mersin Rotary Kulübü Bölge: UR 2430 Kuruluş: 07.09.1972 Charter: 11.04.1980 Kulüp No: 13364 MERSİN ROTARY KULÜBÜ 2015-2016 / 02.09.2015 09.09.2015 02.12.2015 19.08.2015 12.08.2015 22.07.2015 14.07.2015

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM OYUN...1

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM OYUN...1 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM OYUN...1 Giriş...3 Türkçede Oyun Kavramı...4 Çeşitli Dillerde Oyun Kavramı...5 Oyun ve Oynamanın Kavramsallaştırılması...6 Oyunun Tanımı...9 Oyunun Doğuşu ve Tarihçesi... 11 Oyun Teorileri...

Detaylı

O Drama, temel kuralları önceden belirlenmiş, bir grupta yaşanan, yetişkin bir lider (örneğin bir öğretmen) tarafından yönlendirilen ya da en azından

O Drama, temel kuralları önceden belirlenmiş, bir grupta yaşanan, yetişkin bir lider (örneğin bir öğretmen) tarafından yönlendirilen ya da en azından DRAMA ÇALIŞMALARI O Drama, temel kuralları önceden belirlenmiş, bir grupta yaşanan, yetişkin bir lider (örneğin bir öğretmen) tarafından yönlendirilen ya da en azından başlatılan ve çocuklar tarafından

Detaylı

Psikoloji. İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilimdir.

Psikoloji. İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilimdir. Psikoloji İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilimdir. Alt Dalları Klinik Psikoloji: Ağır duygusal bozuklukların tanı ve tedavisi Danışmanlık Psikolojisi :Hafif duygusal sorunlar Okul Psikolojisi:

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN. Marmara Üniversitesi EMAİL:mza@mehmetzekiaydin.com TEL:0506.3446620 PROF.DR. MEHMET ZEKİ AYDIN ÖZGEÇMİŞİ 1959 yılı, Konya Çumra doğumlu. 1985 de Ankara Üniversitesi İlahiyat

Detaylı

10/16/2011. İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilimdir.

10/16/2011. İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilimdir. Psikoloji İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilimdir. Alt Dalları Klinik Psikoloji: Ağır duygusal bozuklukların tanı ve tedavisi Danışmanlık Psikolojisi :Hafif duygusal sorunlar Okul Psikolojisi:

Detaylı

Yaratıcı Drama Nedir? Yaratıcı dramanın katılanlara etkisi erken yaşta tanışmış olmaya bağlıdır. Okulöncesi dönemden başlayarak, öğrenme ortamının içine kendiliğinden alınan drama etkinlikleri; tıpkı iyi

Detaylı

BÖLÜM PSİKOLOJİK TİP TEORİSİ VE BİLİŞSEL ÖĞRENME STİLLERİ...

BÖLÜM PSİKOLOJİK TİP TEORİSİ VE BİLİŞSEL ÖĞRENME STİLLERİ... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK TİP TEORİSİ VE BİLİŞSEL ÖĞRENME STİLLERİ... 1 1. Bilişsel Öğrenme-Öğretme Stilleri Nelerdir?... 2 1.1. Dışadönük tipler... 4 1.2. İçedönük tipler... 6 1.3. Duyusal tipler...

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Program geliştirme sürecinin üçüncü öğesi öğrenme öğretme süreci dir. Eğitim durumları olarak da bilinen bu öğe nasıl? sorusuna yanıt arar. Eğitim durumları, öğrencilere

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi EMAİL:kitap@mehmetzekiaydin.com TEL:90.5063446620 Eğitimde; niçin öğreteceğiz? sorusunun cevabı eğitimin amaçlarını; nasıl öğreteceğiz? sorusunun

Detaylı

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını EĞİTİCİ OYUNCAKLAR O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren en değerli araçlardır.

Detaylı

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI Prof. Dr. Serap NAZLI Tam Öğrenme Modeli Tam öğrenme modeli, bütün öğrencilerin okullarda öğretileni öğrenebilecekleri varsayımına dayanır. Bloom işin başından beri olumlu öğrenme

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi. EMAİL:mza@mehmetzekiaydin.com PROF.DR. MEHMET ZEKİ AYDIN ÖZGEÇMİŞİ 1959 yılı, Konya Çumra doğumlu. 1985 de Ankara Üniversitesi İlahiyat

Detaylı

ÖZEL YUMURCAK ANAOKULU

ÖZEL YUMURCAK ANAOKULU BRANŞ DERSLERİMİZ ÖZEL YUMURCAK ANAOKULU eğitiminde uygulanan programda Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi eğitim ve öğretim müfredatında yer alan çalışmalar ve bu çalışmalara ek olarak çağın gerekleri

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu

Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu Başarının Önsöz ü 1 2 Eğitim, sevgi Özel Önsöz Anaokulu 1200 m² kullanım alanı, oyun salonları, çalışma sınıfları, sınıfların dışında açık ve kapalı oyun bahçesi, kum havuzu, bilim atölyesi, spor salonu,

Detaylı

Türkçe dili etkinlikleri, öğretmen rehberliğinde yapılan grup etkinliklerindendir. Bu etkinlikler öncelikle çocukların dil gelişimleriyle ilgilidir.

Türkçe dili etkinlikleri, öğretmen rehberliğinde yapılan grup etkinliklerindendir. Bu etkinlikler öncelikle çocukların dil gelişimleriyle ilgilidir. KİTAP VE ÇOCUK Türkçe dili etkinlikleri, öğretmen rehberliğinde yapılan grup etkinliklerindendir. Bu etkinlikler öncelikle çocukların dil gelişimleriyle ilgilidir. Türkçe dil etkinlikleri çocuğun kendi

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar.

Detaylı

SENARYO TEMELLİ YAKLAŞIM. Özellikler Geleneksel Yaklaşımlar Senaryo Temelli Yaklaşım

SENARYO TEMELLİ YAKLAŞIM. Özellikler Geleneksel Yaklaşımlar Senaryo Temelli Yaklaşım 5 E Modeli SENARYO TEMELLİ YAKLAŞIM Özellikler Geleneksel Yaklaşımlar Senaryo Temelli Yaklaşım Kapsam Tümdengelimli: Öğrenme alanının kapsamını uzmanlar belirler, konu ve bileşenlerin incelemesiyle öğrenmenin

Detaylı

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI Öğretim Programı Tanıtım Sunusu Sunu Akışı Program Geliştirme Süreci Programın Temel Felsefesi ve Genel Amaçları Programda Temel Beceriler Değerler

Detaylı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı HAZIRLIK SINIFLARI 3. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA: Düşünceleri, duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade

Detaylı

Psikomotor Gelişim ve Oyun

Psikomotor Gelişim ve Oyun Psikomotor Gelişim ve Oyun Oyun? Çocuğun, kendini, diğer insanları, doğayı ve nesneleri tanıma etkinliğidir. Çocuğun kendi deneyimleriyle öğrenme yoludur. Düşünülmeden, eğlence amacıyla yapılan hareketlerdir.

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI 0-72 AY ÇOÇUK GELİŞİMİ KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI 0-72 AY ÇOÇUK GELİŞİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI 0-72 AY ÇOÇUK GELİŞİMİ KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN DAYANAĞI 1 PROGRAMA

Detaylı

GELENEKSEL OYUNLAR VE ZEKÂ OYUNLARI ZEKÂ OYUNLARI ÖĞRETİCİLİĞİ KURS PROGRAMI

GELENEKSEL OYUNLAR VE ZEKÂ OYUNLARI ZEKÂ OYUNLARI ÖĞRETİCİLİĞİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GELENEKSEL OYUNLAR VE ZEKÂ OYUNLARI ZEKÂ OYUNLARI ÖĞRETİCİLİĞİ KURS PROGRAMI ANKARA, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi Ayın Testi Prof. Gardner yıllar boyu hâkimiyetini sürdüren, insanların tek bir zekâya sahip oldukları IQ denen zekâ anlayışını kırdı. Gardner'a göre insanların sahip oldukları çoklu zekâların her biri

Detaylı

2. BÖLÜM Hayat Bilgisi Öğretim Programının Yapısı ve Özellikleri

2. BÖLÜM Hayat Bilgisi Öğretim Programının Yapısı ve Özellikleri İÇİNDEKİLER 1.BÖLÜM Geçmişten Günümüze Hayat Bilgisi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Şimşek Hayat Bilgisi Dersinin Tanımı ve Kapsamı... 3 Hayat Bilgisi Dersinin Tarihçesi... 4 Hayat Bilgisi Dersinin Amaçları (Kazanımları)...

Detaylı

ARALIK 2018 ÇOCUĞUNUZUN ZEKA TÜRÜNÜ VE ÖĞRENME STİLİNİ KEŞFEDİN

ARALIK 2018 ÇOCUĞUNUZUN ZEKA TÜRÜNÜ VE ÖĞRENME STİLİNİ KEŞFEDİN ARALIK 2018 ÇOCUĞUNUZUN ZEKA TÜRÜNÜ VE ÖĞRENME STİLİNİ KEŞFEDİN Prof.Gardner ın çoklu zeka teorisine bakıldığında zekayı yeniden tanımladığı görülmektedir. Gardner a göre zeka, değişen dünyada yaşamak

Detaylı

ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ

ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Ünite 10 ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Çocukların oyunla ilgili davranışları yaşlarına ve gelişim düzeylerine göre

Detaylı

Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur.

Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. ÖĞRETİM NE DEĞİLDİR? ÖĞRETİM ÖĞRENCİYE

Detaylı

ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ

ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ ATATÜRK ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ 7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI 7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI HAKKINDA GENEL BİLGİLER VELİ DAVETİYESİ.doc NEDEN ANNE BABA EĞİTİMİ? 7-19 Yaş Aile Eğitimi Programı ailelerin

Detaylı

ÖĞRETMENLER İÇİN YARATICI DRAMA

ÖĞRETMENLER İÇİN YARATICI DRAMA ÖĞRETMENLER İÇİN YARATICI DRAMA ETKİN ÖĞRENCİ REHBER ÖĞRETMEN AKADEMİK BAŞARI ARS TRAINING OLARAK AMACIMIZ; MİLLİ EĞİTİM MÜFREDATINA UYGUN OLARAK GELİŞTİRİLEN YARATICI DRAMA PROGRAMINI, UYGUN ÖĞRENME YAŞANTILARI

Detaylı

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016)

ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (07 Aralık Ocak 2016) ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (07 Aralık 2015-15 Ocak 2016) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

YARATICI DRAMA. 1 Ders Adi: YARATICI DRAMA 2 Ders Kodu: REH Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans

YARATICI DRAMA. 1 Ders Adi: YARATICI DRAMA 2 Ders Kodu: REH Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans YARATICI DRAMA 1 Ders Adi: YARATICI DRAMA 2 Ders Kodu: REH4503 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 3 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 5 7 Dersin AKTS Kredisi: 4.00 8 Teorik Ders

Detaylı

Maslow a Göre İhtiyaçlar Hiyerarşisi

Maslow a Göre İhtiyaçlar Hiyerarşisi SOSYAL GELİŞİM-2 Maslow a Göre İhtiyaçlar Hiyerarşisi Maslow, sağlıklı kişiliğin nasıl oluştuğuyla ilgili derin araştırmalar yapmış ve sağlıklı bir kişiliğin gelişebilmesi için gerekli olan gereksinmelerden

Detaylı

Özel Gençlik İlkokul 1. Sınıflar İçin Rehberlik Seminerine Hoş geldiniz. Hazırlayan: Özel Gençlik İlkokulu PDR SERVİSİ

Özel Gençlik İlkokul 1. Sınıflar İçin Rehberlik Seminerine Hoş geldiniz. Hazırlayan: Özel Gençlik İlkokulu PDR SERVİSİ Özel Gençlik İlkokul 1. Sınıflar İçin Rehberlik Seminerine Hoş geldiniz Hazırlayan: Özel Gençlik İlkokulu PDR SERVİSİ İlkokul 1. Sınıfa Başlamak Demek; Ana Okulu Sınıflarından Okul Dönemine Geçiş Demektir

Detaylı

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP)

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP) ŞUBAT 24/02/2016 1. Programa ilişkin olumlu görüş geliştirmeye başlar. 2. Programın genel amaç ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur. 3. Programa devam etme konusunda motivasyonu artar. 4. Programdan

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ

BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ HİTİT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ANTRENÖRLÜK BÖLÜMÜ BEDEN EĞİTİMİ VE SPORDA ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ HAREKET ÖĞRETİMİNDE İZLENECEK YOLLAR www.heranbilgi.com ÇORUM, 2013 HAREKET ÖĞRETİMİNDE

Detaylı

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Giriş Öğretim bir sanattır ve her sanat dalında olduğu gibi öğretim alanında da incelikler vardır. Disiplinler arası

Detaylı

1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN GELİŞİMİ

1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN GELİŞİMİ 9 1.1. Dünyada Hayat Bilgisi Dersinin Ortaya Çıkışı 11 1.2. Ülkemizde Hayat Bilgisi Dersi Geleneği 13 1.3. Hayat Bilgisi

Detaylı

Drama yöntemi bir grup çalışması olup hemen hemen bütün aşamaları öğrenciler tarafından yürütülür. Böylece öğrenci drama ile planlama, karar verme,

Drama yöntemi bir grup çalışması olup hemen hemen bütün aşamaları öğrenciler tarafından yürütülür. Böylece öğrenci drama ile planlama, karar verme, DRAMA VE ROL OYNAMA Drama Nedir? Eğitimde drama yani yaratıcı drama; mümkün olduğunca esnek olmakla birlikte temel kuralları önceden belirlenmiş, bir grupta yaşanan, yetişkin bir lider (örneğin bir öğretmen)

Detaylı

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Okuma-Yazma Öğretimi Teori ve Uygulamaları ESN721 1 3 + 0 7 Okuma yazmaya hazıroluşluk, okuma yazma öğretiminde temel yaklaşımlar, diğer ülke

Detaylı

PEK OKULLARI 1A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur!

PEK OKULLARI 1A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! PEK OKULLARI 1A 2018 2019 KASIM İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! 1.SINIF HAT BİLGİSİ ÜNİTE ADI: EVİMİZDE HAT KAZANIMLAR ETKİNLİK VE AÇIKLAMALAR DEĞERLER

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI 37-72 AY ÇOCUKLARI İÇİN DRAMATİK ETKİNLİKLER KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN

Detaylı

YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır

YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır YARATICI ÖĞRENCİ GÜNLERİ Her Öğrenci Yaratıcıdır Öğrencinin ilgi alanları, becerileri ve yetenekleri düşünüldüğü zaman kendi öğrenme yöntemlerine göre akademik ve/veya kültürel alanda başarılı olabilir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ALANLARINA GÖRE ÖZELLİKLERİ. Kazanımlar... 1 İçindekiler... 2

İÇİNDEKİLER OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ALANLARINA GÖRE ÖZELLİKLERİ. Kazanımlar... 1 İçindekiler... 2 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ BÖLÜM 1 Prof. Dr. Neriman ARAL, Doç. Dr. Ender DURUALP OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM ALANLARINA GÖRE ÖZELLİKLERİ Kazanımlar... 1 İçindekiler... 2 Okul Öncesi Dönemdeki Çocukların

Detaylı

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı

ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ Eğitim - Öğretim Yılı ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU 2. SORGULAMA ÜNİTESİ VELİ BİLGİLENDİRME BÜLTENİ 2017-2018 Eğitim - Öğretim Yılı DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA Kim Olduğumuz Benliğin doğasını sorgulama; inançlar ve değerler; kişisel, fiziksel,

Detaylı

DUYGUSAL GELİŞİME UYGUN ETKİNLİKLER

DUYGUSAL GELİŞİME UYGUN ETKİNLİKLER DUYGUSAL GELİŞİM-2 DUYGUSAL GELİŞİME UYGUN ETKİNLİKLER Duygusal gelişimin erken çocukluk döneminde yeri ve önemi büyüktür. Özellikle erken çocukluk döneminde duygusal gelişimle ilgili duygusal tepkiler,

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 2016 ANKARA İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMIN GİRİŞ

Detaylı

Müze Profesyonelleri için Eğitim Modülü. Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan*

Müze Profesyonelleri için Eğitim Modülü. Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan* Müze Profesyonelleri için Eğitim Modülü Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan* Projenin Ortakları: Kültür ve Turizm Bakanlığı,Ankara Üniversitesi, Etnoğrafya Müzesi, TURKKAD,Euro Innovanet-İtalya, Ironbridge George

Detaylı

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ ÖĞRETİMİ PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME Dr. Yücel KAYABAŞI KÜME ÇALIŞMASI YÖNTEMİ Hazırlayan : Hasan Şahin KIZILCIK 98050029457

Detaylı

Örnek öğrenmeler söyleyin? Niçin?

Örnek öğrenmeler söyleyin? Niçin? Örnek öğrenmeler söyleyin? Niçin? Öğrenmede değişen ne???? İnsanlar ve hayvanların öğrenmelerindeki farklar? Öğrenme??? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana

Detaylı

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ PEDAGOJİK FORMASYON İÇİN ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ KOMİSYON 3. Baskı Ankara 2017 PEDAGOJİK FORMASYON İÇİN ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Komisyon Tüm Hakları Saklıdır. 2017 Bu kitabın basım, yayın, satış

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 14 Aralık 2012 Sayın Velimiz, İkinci rehberlik postamızda sizlerle Davranış ve Değerler Eğitimi Programımız kapsamında

Detaylı

128770-CP-1-2006-1-PT-COMENIUS-C21

128770-CP-1-2006-1-PT-COMENIUS-C21 Socrates-Comenius, Eylem 2.1. Projesi Bir Eğitim Projesi olarak Tarihi Olayları Yeniden Canlandırma Eğitimden Eyleme Referans: 128770-CP-1-2006-1-PT-COMENIUS-C21 ÖĞRETMEN EĞİTİMİ PROGRAMI PLAN DURUM Pek

Detaylı

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz.

Düşüncelerimizi, duygularımızı ve kültürümüzü oyunlar aracılığı ile ifade ederiz. ANASINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (8 Aralık 2014-23 Ocak 2015 ) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi SON DERS Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları ÖĞRETİM ARACI OLARAK (BDÖ) YÖNETİM UYGULAMALARI ÖĞRETİMİ DESTEKLEYİCİ UYGULAMALAR Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ) BDÖ, öğretim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ALANI DRAMA KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ALANI DRAMA KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ALANI DRAMA KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları...

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları... İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları... 6 Μüzik Eğitiminin İlkeleri... 9 Müzik Eğitiminin Boyutları...

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme İLETİŞİM

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme İLETİŞİM Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme İLETİŞİM Yrd.Doç.Dr. Gülçin Tan Şişman Eğitim Programları ve Öğretim İletişim "Ne kadar çok bilirsen bil, söylediklerin karsındakinin anlayacagı kadardır."

Detaylı

ARALIK AYINDA NELER YAPTIK?

ARALIK AYINDA NELER YAPTIK? OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri oyun etkinliklerine yer verildi. Eğitici oyuncak merkezi, evcilik merkezi, kukla merkezi, blok merkezi, müzik merkezi,

Detaylı

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ

ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ ÇOKLU ZEKA ÖZELLİKLERİ I- Açıklama Sizi tam olarak tanımladığına inandığınız her cümlenin yanına 1 yazın. Eğer ifade size uygun değilse, boş bırakın. Sonra her bölümdeki sayıları toplayın. Bölüm 1 Nesneleri

Detaylı

1-Zihinsel kazanýmlar 2-Duyuþsal kazanýmlar 3-Bedensel kazanýmlar

1-Zihinsel kazanýmlar 2-Duyuþsal kazanýmlar 3-Bedensel kazanýmlar ÖÐRENME Öðrenme, bireyin çevresi ile etkileþimi sonucu kalýcý olan davranýþ kazanmasýdýr. Öðrenme planlý ve düzenli etkileþim sonucu olur. Eðitimde hedef, toplumun geliþimine katký saðlayacak bireyi geliþtirmektir.

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN

Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Marmara Üniversitesi www.mehmetzekiaydin.com EMAİL:maydin123@hotmail.com TEL:0506.3446620 1959 yılı, Konya Çumra doğumlu. 1985 de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden

Detaylı

Üniversitede Sanat Eğitimi Alan Gençlerle Yapılabilecek. yaratıcı drama programı

Üniversitede Sanat Eğitimi Alan Gençlerle Yapılabilecek. yaratıcı drama programı 1 Üniversitede Sanat Eğitimi Alan Gençlerle Yapılabilecek yaratıcı drama programı lider: Prof.Dr.Güzin Yamaner 12 hafta ders, bir hafta vize oturumu, bir hafta final sınavı oturumu toplam 14 hafta vize

Detaylı

YAPILACAKLAR 1. Yaratıcılık ve İnovasyon Eğitim Programı hakkında açıklama yapılması. 1

YAPILACAKLAR 1. Yaratıcılık ve İnovasyon Eğitim Programı hakkında açıklama yapılması. 1 HAFTA TARİH YAPILACAKLAR 1. Yaratıcılık ve İnovasyon Eğitim Programı hakkında açıklama yapılması. 1 2. Torrance Yaratıcı Düşünme Şekil Testi ön uygulama. 3. Öğrenci çalışma gruplarının belirlenmesi. 4.

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKTA TEMEL İHTİYAÇLAR KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKTA TEMEL İHTİYAÇLAR KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKTA TEMEL İHTİYAÇLAR KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : SOSYALLEŞME VE İLETİŞİM (SEÇMELİ) Ders No : 0070040181 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLA İLETİŞİM KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLA İLETİŞİM KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLA İLETİŞİM KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN DAYANAĞI 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLARDA DUYGU VE DAVRANIŞ KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLARDA DUYGU VE DAVRANIŞ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKLARDA DUYGU VE DAVRANIŞ KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI 1 PROGRAMIN DAYANAĞI 1 PROGRAMA

Detaylı

Eğitim Bilimlerine Giriş

Eğitim Bilimlerine Giriş Eğitim Bilimlerine Giriş Yrd. Doç. Dr. Tuncay Sevindik E-posta: tuncaysevindik@hotmail.com Web: www.tuncaysevindik.com 1/44 Ders İçeriği Bu dersin amacı; eğitimle ilgili temel kavramlar, eğitimin psikolojik,

Detaylı

KAYNAK: Birol, K. Bülent. 2006. "Eğitimde Sanatın Önceliği." Eğitişim Dergisi. Sayı: 13 (Ekim 2006). 1. GİRİŞ

KAYNAK: Birol, K. Bülent. 2006. Eğitimde Sanatın Önceliği. Eğitişim Dergisi. Sayı: 13 (Ekim 2006). 1. GİRİŞ KAYNAK: Birol, K. Bülent. 2006. "Eğitimde Sanatın Önceliği." Eğitişim Dergisi. Sayı: 13 (Ekim 2006). 1. GİRİŞ Sanat, günlük yaşayışa bir anlam ve biçim kazandırma çabasıdır. Sanat, yalnızca resim, müzik,

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okulöncesi eğitim çevresini merak eden, öğrenmeye ve düşünmeye güdülenmiş çocuğun bu özelliklerini yönetme, teşvik etme ve geliştirme gibi çok önemli bir görevi üstlenmiştir.

Detaylı

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR..

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. ÖĞRENCİLERDE PERFORMANS, MOTİVASYON VE BAŞARI GELİŞTİRME TEKNİKLERİ Skeçler, Testler, Video çekimleri Başarıya Ulaşmak İçin HEDEF BELİRLEMEK PLAN OLUŞTURMAK

Detaylı

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü Ek 1 ÖZ DEĞERLENDİRME FORMU (Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerine İlişkin) Sayın Öğretmenim, Bu form, sizin kişisel ve mesleki yeterlik düzeyinizi kendi bakış açınızla değerlendirmeniz için hazırlanmıştır.

Detaylı

BÖLÜM 7 GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLERİ ÖRNEKLERİ

BÖLÜM 7 GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLERİ ÖRNEKLERİ BÖLÜM 7 GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLERİ ÖRNEKLERİ ÖRNEK ETKİNLİK LİSTESİ NO SINIF ETKİNLİK ADI 1 1 Benim Tasarımım 2 1 Doğanın Sunduğu İmkânlar 3 1 Sunulan Drama Çalışmasından Görsel Çalışmalar Yapma 4 1

Detaylı

2. Öğretim programlarındaki istendik davranışlara uygun olarak eğitim etkinliklerini sürdürmek aşağıdaki öğretim ilkelerinden hangisidir?

2. Öğretim programlarındaki istendik davranışlara uygun olarak eğitim etkinliklerini sürdürmek aşağıdaki öğretim ilkelerinden hangisidir? Öğretim İlkeleri Gol: 1. Trabzon'da çalışan bir oğrafya öğretmeni ağaçlandırmanın önemini anlatırken ilk önce Karadeniz ölgesinde görülen sel ve heyelandan örnek vermiştir. u durum aşağıdaki öğretim ilkelerinden

Detaylı

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla,

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, blok, fen-doğa, yapılandırılmamış oyuncak, müzik, sanat)

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Araç-Gereç (Materyal) Geliştirme Derslerin yürütülmesi sürecinde çağdaş öğretim yöntemleri uygulanırken, eğer uygun ortamlarda öğrencilerin gerekli araç-gereçlerle

Detaylı

Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi

Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi Rutinler temamız kapsamında sabah sporu yaptık, grup sohbetleri ile paylaşımlarda bulunduk. Sabah sporunda reçel yaptık, hayali reçellerimizi pişirdik. Topla tanışma oyunları oynadık. Heykel ol, adını

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler Prof. Dr. Serap NAZLI BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler PDR de bireyi tanımanın amacı öğrencinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır. NEDEN???? Bireyin hangi yönleri???? Bireylerin Tanınması Gereken

Detaylı

3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Mayıs Haziran 2013) Sayın Velimiz, 13 Mayıs Haziran 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler

3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Mayıs Haziran 2013) Sayın Velimiz, 13 Mayıs Haziran 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler 3. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (13 Mayıs 2013 21 Haziran 2013) Sayın Velimiz, 13 Mayıs 2013 21 Haziran 2013 tarihleri arasındaki temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz

Detaylı

*Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz.

*Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. *Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. Aktif öğrenme bunu sağlamaktadır. 2 ÖĞRENME NEDEN AKTİF OLMALIDIR?

Detaylı

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (19 Aralık Şubat 2017)

ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ. (19 Aralık Şubat 2017) ANA SINIFI PYP VELİ BÜLTENİ (19 Aralık 2016-10 Şubat 2017) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca

Detaylı

ÇOCUK VE OYUN 5.HAFTA

ÇOCUK VE OYUN 5.HAFTA ÇOCUK VE OYUN 5.HAFTA OYUN ETKİNLİĞİ PLANLAMA Erken çocukluk eğitimi kurumlarında, oyun saatinde doğru zamanlama yapabilmek,çocukların yaş, gelişim düzeyi ve ilgilerine göre en doğru oyun tipini, oyun

Detaylı

Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri

Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların kendilerini, duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebildikleri oyun etkinliklerine yer verildi. Eğitici oyuncak merkezi, evcilik merkezi, kukla merkezi, blok merkezi, müzik merkezi,

Detaylı

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ

7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ. Abdullah ATLİ 7. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ Abdullah ATLİ Bireyi tanıma teknikleri neden gereklidir Rehberlik Hizmetlerinin en nihai amacı bireyin kendini gerçekleştirmesidir. Bireyin kendini gerçekleştirebilmesi için

Detaylı