Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü PROTOKOL KURALLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü PROTOKOL KURALLARI"

Transkript

1 PROTOKOL KURALLARI

2 Tanışma Tanıştırma -1 İletişim tanışma tanıştırma ile başlar.tanışmada isimlerin doğru söylenmesi gerekir. Tanışmada yeni gelenler var olanlara; Devlet başkanı ve cumhurbaşkanı dışındaki, erkekler bayana; Astlar üstlerine, küçükler büyüklerine, gençler yaşlılara, genç kız yaşlı erkeğe ve kadına tanıştırılır. Tanıştırma ilk karşılaşma anında ya da salona girildiğinde hemen yapılır.

3 Tanışma Tanıştırma -2 Tanıştıran kişi daima ayakta kalmalıdır. Oturan erkek kiminle tanıştırılırsa tanıştırılsın ayağı kalkmalıdır. Kendinizi tanıtırken, ad ve soyadınızı söyleyin. Kendinizden üst birine ve eşine unvan ve görevinizi de söyleyin. Bir yere girdiğinizde önce kendinizi tanıtın.

4 Tanışma Tanıştırma -3 El sıkmak sevgi ve yakınlık göstergesi olarak bir selamlaşma biçimidir. El sıkmada ilk davranış, daima büyükten ve üst rütbeliden gelmelidir. Kadınla el sıkışırken, önce kadın el uzatmalı, erkek karşılık vermelidir. Uzatılan el havada kalmamalıdır. El sıkarken gücünüzü göstermeyin,karşınızdakinin gözüne bakın. Kutlamada, en büyükten başlayın.

5 Tanışma Tanıştırma -4 Protokolde ve resmi ilişkilerde el ve yanak öpme yoktur Tanıştırma ayakta ve ilk karşılamada olur. Tanışmada küçük büyüğe, erkeği kadına unvanıyla, ad ve soyadıyla sunun. Tek kişi, kümelere tanıştırılır, kümelerdeki her kişi ile tek tek tanıştırılmaya gerek yoktur.

6 HİTAP - 1 Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hitapta genel kural, söze büyük olan başlar, konuyu o seçer ya da değiştirilebilir. Büyük, yaşça, kültürel ve toplumsal alanda ve devlet görevlerinde üstün kabul edilebilir. Sözlü iletişimin başlaması ve kurulmasında kadının önceliği vardır. İnsanlara, isimleriyle ya da unvanlarıyla hitap etmek gerekir. Eş düzeydekilere ve astlarınıza adıyla (Nejla Hanım), unvanıyla (Müdür Bey), soyadıyla (Sayın Pehlivan ) ya da Sayın Daire Başkanı gibi hitap edin.

7 HİTAP - 2 Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü Üstlerinize ve eş düzeydekilere Beyefendi/Hanımefendi deyin. Bir topluluğa hitap ediliyorsa, önce oradaki en üst olana, sonra sırasıyla diğerlerine hitap edilmelidir. Resmi konuşma yaparken ben yerine biz, Okulumuz, müdürlüğümüz deyin. Başkalarına siz, lütfen diyerek hitap edin, gerektiğinde teşekkür edin. Sen diyebilmek için samimiyet olmalıdır.

8 HİTAP - 3 Büyük konuşurken sözü kesilmez. Ast konuşurken üst söze girerse ast hemen konuşmasını keser. Astlar izin istemeden konuşmamalıdır. Üst konuşur ast dinlerken, onu dinlediğinizi belirtmek için ara sıra evet evet efendim denilmelidir. Dinlemesini bilmek ve konuşma süresi sırasını beklemek büyük erdemdir.

9 YAZIŞMALAR Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kişiliğin yazışmadaki görünümü önce biçim, sonra içerik yönünden önem taşır. Yazışmada yaratılan olumlu ya da olumsuz etki, konuşmaya oranla daha kalıcıdır. Kartvizit, mektup ve zarf üzerinde hitap şekilleri önemlidir. Resmi mektuplarda genellikle Sayın ile başlanıp Saygılarımla ile bitirilmelidir. Yazışmalarda kullanılan dilin açık, anlaşılır, yazının okunaklı olması gerekir.

10 TELEFON KONUŞMASI -1 Telefon konuşması özenle, dikkatle, incelikle yapılması gereken önemli bir iletişim yoludur. Telefon açtığınızda önce kendinizi tanıtmakla söze başlayın. Karşı taraf kendisini tanıtmamışsa Kiminle görüşüyorum efendim? gibi nazik ifadeler kullanın. Yanlış numaraya telefon ettiğinizde özür dileyiniz. Telefonu kim açtıysa, onun kapatacağını unutmayın.

11 TELEFON KONUŞMASI -2 Üstünüzle konuşurken, ondan önce telefonu kapatmayın. Üstünüz ve eş düzeydekilere, telefon görüşmesinin başında ve sonunda saygı sunun. Üstlerinize sekreter aracılığıyla telefon etmeyin. Resmi görüşmelere, toplantılara ve sessiz kalınması gereken yerlere gidildiğinde cep telefonunun sesi kapatılmalıdır.

12 TELEFON KONUŞMASI - 3 Üstünüz telefonla konuşurken odasına girmeyiniz. Siz telefonla konuşurken üstünüz odanıza girerse, telefondakine Bir dakika deyip ayağa kalkınız, üstünüzün emrini alıp sonra konuşmaya devam ediniz. Üstünüz varken size telefon geldiğinde, izin alarak konuşunuz. Gerekirse sizi arayana Ben sizi arayacağım deyip, konuşmayı bitiriniz. Telefon konuşmasında ses tonuna biraz canlılık, kibarlık katılmalıdır. Gizlilik dereceli konular telefonda kesinlikle konuşulmaz.

13 GİYİM -1 Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü Giyim, iletişimde önemlidir. Çünkü insanlar görünümlerine göre karşılanır, kişiliğine göre uğurlanır. Uğurlanmak için, karşılanmak gerektiğini unutmayın. Doğru olan, kişinin kendi kişiliğine yakıştırdığını giymesidir. Ancak güzel, temiz, sade giyinmek, bakımlı görünmek önemlidir. Bulunulan yere ve ortama göre giyilecek kıyafet değişir.

14 GİYİM -2 Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konukların her davetin niteliğine ve saatine göre, alt ve üst sınırları zorlamayan uygun giyimde olmaları önemlidir. Resmi toplantı ve törenlerde koyu renk (Lacivert) takım/döpiyes; düz renk gömlek, giysiyle uyumlu çorap ve ayakkabı giyilmesi önerilebilir.

15 SELAMLAMA -1 Her türlü selamlamalarda genel kural, ast üstü, erkek bayanı, ayrılan kalanları, gelenler varolanları selamlar. Üstlerinize, eş düzeydekilere önce siz selam verin, astlarınızın selamlarını da alın. Konferans salonu, kütüphane, derslik, yemekhane gibi yerlere başı açık girilir ve karşılık beklenmeden topluluk selamlanır; çıkarken de selamlanılarak çıkılır.

16 SELAMLAMA - 2 Cumhurbaşkanı, cenaze, ülkemizi ziyaret eden devlet başkanları, istiklal marşı çalınırken, göndere bayrak çekilirken cephe alınarak selamlanır. Bir toplantıda önce ev sahibesi selamlanır. Ayrılırken de yine önce ev sahibesi selamlanır.

17 SELAMLAMA - 3 Yanınızdakileri selamlayan birini siz de selamlayın. Tanıdık kişileri utanabilecekleri bir durumda gördüğünüzde selam vermeyin; görmezlikten gelin. Sinema, tiyatro, konser gibi yerlerde birbirlerini gören tanıdıklar başla hafifçe birbirlerini selamlamalıdır. Yanlışlıkla size selam verenlerin selamını alın.

18 KARŞILAMA /UĞURLAMA - 1 Karşılama ve uğurlamada katılanlar kıdem ve makamlarına göre protokoldeki yerlerine dizilirler. Karşılamada varsa onur kıtasından önce, uğurlamada ise kıtadan sonra yerlerini alırlar.

19 KARŞILAMA /UĞURLAMA - 2 Ankara da uygulanan Devlet Protokol Listesi şu sırayı izlemektedir; Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Anamuhalefet Partisi Başkanı, eski Cumhurbaşkanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Bakanlar Kurulu Üyeleri, Kuvvet Komutanları, Orgeneraller ve Oramiraller,...

20 KARŞILAMA /UĞURLAMA - 3 İl ve İlçelerde Protokol Listesi de Genel olarak İllerde Vali, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı; İlçelerde Kaymakam, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı biçimindedir. Büyükşehir ve özellikle Konsolosluk ve Yabancı Temsilciliklerin bulunduğu İl ve İlçelerde oraya özel protokol listeleri hazırlanır ve yayınlanır.

21 KARŞILAMA / UĞURLAMA - 4 Karşılamada ve uğurlamada, töreni kabul eden kişi (Konuk), sağda görülecek biçimde yer alınır. Üstleri uçaktan ya da otomobilden indiklerinde karşılarken başta kıdemli sonra kıdemsizler, uğurlarken de önce kıdemsizler sonra kıdemli yer alır. Uçağa binerken önce küçükler biner, inerken üst olan iner.

22 KARŞILAMA /UĞURLAMA - 5 Protokolde karşılama ve uğurlamalar çok önemlidir. Üst ve eş düzey konuklarınızı kapıda karşılayın ve uğurlayın. Karşılamada en üst olan, konuğa ilk önce hoş geldiniz! der ve elini sıkar. Uğurlamada ise, ilk önce ast olan Güle güle der, en üst olan da en son Güle güle der ve elini sıkar. Yani konuk, en son en üstte hoş cakalın der ve elini sıkar. Elini sıkarken önce el uzatma hakkı üst olanındır.

23 KARŞILAMA /UĞURLAMA - 6 Ev sahibi önden gider. Ancak önde yol gösteren biri varsa ya da bilinen bir yere gidiliyorsa/giriliyorsa ev sahibi konuğun ya da üstün soluna geçerek yürür ve buyur eder. Üst yöneticinizi odanızın kapısında değil binanızın kapısında karşılayın ve uğurlayın. Eş düzeydekini ise dairenizin kapısında karşılayıp uğurlayın. Ast konuğunuzu da odanızda ayağa kalkarak ve elini sıkarak karşılayıp uğurlayın.

24 Otomobilde Öncelik -1 Şoför kullanıyorsa resmi araçlarda protokol makamı aracın sağ arka köşesidir. Üst burada oturur. Ancak, sizden üst birini ya da konuk olarak birini aracınıza aldığınızda burayı ona bırakın. Resmi aracı kullanan üstünüz ya da eş düzey ise şoför mahalline geçin.

25 Otomobilde Öncelik - 2 Bir yere gittiğinizde, varsa ev sahibinin aracına binin. Üstün eşi sol koltukta oturur; ancak, eşinden önce inecekse trafik durumuna göre sağda oturabilir. Üstünüzü aracınıza aldıysanız, o inerken sizin de inmeniz gerekir. Resmi otomobile binerken önce üst, sonra kıdemsiz biner; inerken önce üst iner.

26 Ziyaret / Görüşme -1 Ziyaret, bir kişinin izin alarak bir başkasını görmeye gitmesidir. Ziyaretin toplumda iletişim açısından önemli bir işlevi vardır. Yapılış amacına uygun olarak kurallarında farklılık olmasına karşın, ziyaretlerin ana ilkelerine uymak ziyaretin başarılı olmasını sağlar.

27 Ziyaret / Görüşme -2 Değişik ziyaret türleri vardır: Resmi ziyaretler, nezaket (Protokol) ziyareti, iş ve görüşme ziyareti, bayram ziyareti, aile ziyareti, hasta/hastane ziyareti, teşekkür ziyareti, evlilik kutlama ziyareti. Ziyaret zamanı çok iyi seçilmeli ve bir iki gün önceden randevu alınmalıdır. Aynı gün için yapılan ziyaret istemleri rahatsızlık yaratabilir.

28 Ziyaret / Görüşme - 3 Ziyaret istemlerinin yerine getirilmesinde küçük büyüğe uyar. Büyük istediği zaman randevu verebilir. Eşit düzeydeki ziyaret istemini tarih olarak bir iki seçenek sunulabilir, uygun seçenekte anlaşılabilir. Bir kişiye randevu verirken, diğer bir kişinin randevusuyla çakışmamasına özen gösterilmelidir.

29 Ziyaret / Görüşme - 4 Çağrılara, toplantılara, görüşmelere tam saatinde gidilmelidir. İade edilmesi gereken ziyaretler zamanında yapılmalıdır. Ziyaretlere gidilirken çiçek ya da mütevazı armağanlar götürmek, her zaman geçerli davranıştır. Öğleden önce , Öğleden sonra saatleri en uygun zamandır. Böylece ziyarete gidilen kişi, zorla yemeğe davet etmek zorunda bırakılmaz.

30 Ziyaret / Görüşme - 5 İstenmediğinizi sezdiğiniz bir yere ziyaret yapmamak gerekir. Resmi ziyaretler kısa olmalıdır; dakika, en çok 30 dakika. Bu sürenin sonunda Ziyaretçilerin kendiliklerinden izin alarak ayrılmaları gerekir. Bu, aradaki ilişkiye göre daha uzun bir süre olabilir. Ancak her koşulda bu istek, büyükten gelmelidir. Yöneticinize saygılı olun. Ona, taşıdığı unvana göre makamınıza girdiğinde selamlayarak hitap edin.

31 Ziyaret / Görüşme - 6 İçeri girerken ceketinizin düğmeli olmasına özen gösterin. Yöneticiniz oturmanızı söylemeden ya da oturmanız gerektiğinde izin istemeden oturmayın. Üstlerinizin karşısında bacak bacak üstüne atmayın. Konuşmalarınızda saygılı ifadeler kullanın. Yöneticinizin konuşmasını dinlerken gözlerine bakın. Üstünüz sizi karşılarken ya da uğurlarken el sıkmak için elini uzatmıyorsa, önceden elinizi uzatmayın.üstünüz ayağa kalktığında siz de kalkın.

32 Ziyaret / Görüşme - 7 Üstünüz görüşmenin sonunda memnun oldum, teşekkür ederim derse, el sıkmak için elini uzatırsa, gitmeniz gerektiğini anlayın. Yöneticinizin ya da üstlerinizin makamında oturacağınız koltuk, masaya en yakın ve en uygun olan koltuktur. Siz içerdeyken, sizden üst biri gelirse, oturduğunuz koltuktan kalkıp bir koltuk geriye gitmeniz gerekebilir.

33 Ziyaret / Görüşme - 8 Yöneticinin makamına birden çok kişi gittiğinizde, düzey ve kıdeme göre sıralanın, en üst olan yöneticiye en yakın oturmalıdır. Yöneticinizle ya da üst yöneticilerle görüşmek için sekreterinden randevu alın. Üstleriniz ve sizinle eş düzeydekilerle randevu almadan ya da izin almadan görüşmeye gitmeyin. Yöneticinin yanında biri varken, zorunlu değilse ya da kendisi çağırmadıysa girmeyin. Girmek zorunda olduğunuzda da özür dileyin.

34 Ziyaret / Görüşme - 9 Protokolde üst sağdadır. Otururken ya da yürürken astın solda durması gerekir. Üstünüzün önüne geçmeyin. Astınızın arkasına düşmeyin. Resmi açılışlar daima en üst tarafından yapılır. Toplantılarda ve törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. En üst en son konuşur. Astlar daha çok teknik ve ayrıntılı konularda, üstler ise politik ve stratejik konularda ve genel nitelikte konuşmalar yaparlar, konuşmanın başında ve sonunda saygıyla selamlayın.

35 Ziyaret / Görüşme - 10 Üstünüz ziyaretinize geldiğinde ya da denetime geldiğinde ilke olarak makam koltuğunuza oturmayın. Konuk koltuğuna geçip karşısında oturun. Ancak yöneticiniz geldiğinde, makam koltuğunuza buyur edin. Çünkü o koltukta siz onu temsil ediyorsunuz. Koltuğunuzu Cumhurbaşkanı, Başbakan, Vali gibi yetkililer geldiğinde de vermelisiniz. Başka kimseyi koltuğunuza oturtmayınız.

36 Ziyaret /Görüşme - 11 Kendi makam odanızda da olsa, üstlerinize saygılı olmak, protokole ve görgü kurallarına uymak zorundasınız. Üstünüzün size değer verdiği için odanıza geldiğini unutmayın. Sizi kendi odasına da çağırabilirdi. Bu örgütünüzdeki diğer iş görenlerin gözünde size bir güç katar. Bunun için karşılama, ağırlama ve uğurlamalardan kaçınılmamalıdır.

37 Ziyaret / Görüşme - 12 Sizden alt düzeydeki kişileri makam koltuğunuzda oturarak kabul edin. Ancak eş düzeydekiler yaş, kıdem ve diğer yönden sizden üst iseler, onları konuk koltuğunda oturarak kabul etmek saygıyı gösterir. ilke olarak, saygı duyduğunuz kişilere eşit düzeyde oturun. Bunun için odanızda olanaklıysa bir eşitliğin göstergesi olan bir yuvarlak masa ve konuk koltukları olan bir yer hazırlayın.

38 Ziyaret / Görüşme - 13 Makamınızda resmi bir konuk ya da üstünüz varken içeriye astlarınızı almayın. Zorunlu kalmadıkça telefonla görüşmeyin, yazı imzalamayın, başka şeylerle ilgilenmeyin. Zorunlu kaldığınızda özür dileyerek izin isteyin. Astınızla iş görüşmesi yaparken ve emir verirken ilke olarak makamınızda olun ve makam koltuğunuzda oturun. Makam, yetki (otorite) ve sıra dizin (hiyerarşi) demektir.

39 Ziyaret / Görüşme - 14 Makamınızda, gelen konuğunuza ayağa kalkarak hoş geldiniz deyin ve elini sıkın. Oturmaları için protokol sıralarına göre, uygun yerlere buyur edin. Kendilerine ikramda bulunun. En azından güler yüz gösterin. Konuklarınızı önce oturtun, sonra konuşun. Astlarınızı da görüşmek gerekiyorsa önce oturtun sonra görüşün. Makam odanızda siz ev sahibisiniz, kabul ettiğiniz herkes de konuktur. Konuğa ilgi ve saygı genel bir görgü kuralıdır. Bunun için kim olursa olsun, önce konuğunuza buyur etmek ve saygı göstermek zorundasınız.

40 Ziyaret / Görüşme - 15 İkramları (Örneğin çay) önce konuğunuza (en büyüğünden başlamak üzere) sunun/sundurun. En son size sunulmalıdır. Göreve yeni başladığınızda kutlamaya gelenlere ikramda bulunun, size gelenlerle ilişkileri sürdürmek teşekkür etmek (iade-i ziyaret) için isimleri not edin. Gelemeyecek durumda olanlara siz gidin ve kendinizi tanıtın. Sizden sonra atanan akran ve üst yöneticilere de kutlama için önce siz gidin.

41 Ziyaret / Görüşme - 16 Görevinizden ayrılırken astlarınızla toplantı yapın, hepsiyle vedalaşın, katkıları için teşekkür edin; eş düzeydeki yöneticilere ve üstlerinize de veda ziyaretinde bulunarak teşekkür edin. Çalışma arkadaşlarınızın özel ve önemli günlerini kutlayın.

42 Toplantı Yemek Toplantılarda protokoldeki yerinize oturun. Toplantı başkanından izin almadan konuşmayın ve toplantı başkanına hitaben konuşun. Resmi yemeklerde ev sahibi (yemeği veren) buyurun demedikçe ev sahibi ve onur konuğu yemeğe başlamadıkça sizde başlamayın. Ev sahibi ve onur konuğu masadan kalkmadan siz de kalkmayın. Yemekte görgü kurallarına uyun. Resmi yemekte ev sahibi olan birinci kişi konukları kapıda karşılar; Uğurlamada ise kapıda ev sahibi olan ikinci kişi bulunur.

43 Toplantı / Yemek - 2 İş yerinizdeki kişileri iyi tanımadan onlarla özel ilişkilere girmeyin. Kadın ve erkek arasında ayırım yapmayın, ancak kadınlara daha saygılı olun. Cinsel ön yargılar içeren bir dil kullanımından sakınmak, yöneticiler için günümüzde en önemli konulardan biridir. Kadınlara güzelim gibi sözlerle hitap etmek, bilgili ve kültürlü yöneticiye yakışmaz. Aynı içerikli şakalar ya da öneriler de uygunsuzdur.

44 Kaynak Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü

YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI

YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI Yönetim, bir resmi ilişkiler sistemi olarak daima Protokol Kuralları içinde gerçekleşir. Özellikle üst yöneticilerin günlük yaşamı daha çok protokol içinde geçer. Bu nedenle,

Detaylı

PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ

PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ MAKALE PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ Asuman UĞUR / MPM Uzmanı Her ülkede ve toplumda sosyal davranış kuralları dediğimiz kurallar olan saygı, terbiye ve nezaket kuralları; gelenek ve göreneklerle iç içedir.

Detaylı

PROTOKOL KURALLARI. Protokolde kimse kendi değildir, unvanı ve temsil ettiği makam önemlidir.

PROTOKOL KURALLARI. Protokolde kimse kendi değildir, unvanı ve temsil ettiği makam önemlidir. PROTOKOL KURALLARI Protokol, geniş anlamda devlet ve diplomasi alanındaki törenlerde, resmi ilişkilerde ve sosyal yaşamda uygulanması gereken kuralların toplamıdır.. Protokol; resmi ilişkilerde, törenlerde

Detaylı

ağışlar 2/28 PROTOKOL GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI

ağışlar 2/28 PROTOKOL GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI ağışlar 1/28 ağışlar 2/28 PROTOKOL GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI Davranış Protokolü ağışlar 3/28 3 1 ES 2 Davranış Protokolü ağışlar 4/28 Resmi törenlerde yürüyüş ve oturma düzeninde 1 numara (üst) daima

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İller İdaresi Genel Müdürlüğü Sayı : B.05.0.İLİ.0.02.02.00-877/3615 29/06/2012 Konu: Başkent Dışında Tören, Kutlama ve Karşılamalar Genelge: 2012/25 Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi

Detaylı

PROTOKOL ve GÖRGÜ KURALLARI. Yöneticilik Formasyonu Kazandırma Kursu

PROTOKOL ve GÖRGÜ KURALLARI. Yöneticilik Formasyonu Kazandırma Kursu PROTOKOL ve GÖRGÜ KURALLARI Yöneticilik Formasyonu Kazandırma Kursu İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PROTOKOLÜ İl Milli Eğitim Müdürü İl Maarif Müfettişleri Başkanı İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları (*) İl Maarif

Detaylı

Medeniyet Ayrintidadir Voltaire PROTOKOL VE GÖRGÜ KURALLARI

Medeniyet Ayrintidadir Voltaire PROTOKOL VE GÖRGÜ KURALLARI Medeniyet Ayrintidadir Voltaire PROTOKOL VE GÖRGÜ KURALLARI 1 Protokol Kuralları Resmi görgü kurallarıdır (Altınöz, Tutar ve Bayraktar, 2002, 6). Dar anlamda: Kamu belgelerinin aslı, milletlerarası konferansların,

Detaylı

ÇUKUROVA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ

ÇUKUROVA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ ÇUKUROVA HALK EĞİTİMİ MERKEZİ her zaman her yerde herkes için eğitim.../.../201... Adres: 100. Yıl Mh. Galip Avşaroğlu Blv. 85043 Sk. No:1 Alparslan İlkokulu Binası1. Kat Çukurova/ADANA Web: http://cukurovahem.meb.k12.tr

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa. ÖNSÖZ... v GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER. Sayfa. ÖNSÖZ... v GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...... v GİRİŞ... 1 I. BÖLÜM SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI A. Hitap... 10 B. Selamlama... 14 C. Tanıtma ve Tanıştırma... 19 D. El Sıkma (Tokalaşma)... 24 E. El Öpme ve Öpüşme... 26 F.

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V. I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V. I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11 1. Beden Dili... 11 2. Bedensel Davranışlar ve Anlamları... 13 3. Beden

Detaylı

Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol

Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol Doğuştan Gelen Yapı Farklılıkları... 2 Sosyal Davranışlar... 3 Algılama ve Sosyal Davranışlar... 4 Algılama Farklılıkları için Örnekler...

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM VE YAŞAM KÜLTÜRÜ. XABZE. MAZAHHIPA, GÖZDE YILMAZ TURKUA DANIŞMANLIK HİZMETLERİ www.turkua.com

ETKİLİ İLETİŞİM VE YAŞAM KÜLTÜRÜ. XABZE. MAZAHHIPA, GÖZDE YILMAZ TURKUA DANIŞMANLIK HİZMETLERİ www.turkua.com ETKİLİ İLETİŞİM VE YAŞAM KÜLTÜRÜ. XABZE MAZAHHIPA, GÖZDE YILMAZ TURKUA DANIŞMANLIK HİZMETLERİ www.turkua.com Her insan bir geleneğin içine doğar. Gelenek bütün değişmelere rağmen değişmeden kalan, o toplumu

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları 1. Görgü, Nezaket, Zarafet ve Protokolün Kavramsal İçeriği... 1 2. Yönetimde Protokol

Detaylı

ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖREN VE KUTLAMALAR YÖNETMELİĞİ

ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖREN VE KUTLAMALAR YÖNETMELİĞİ 5899 ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖREN VE KUTLAMALAR YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 16/4/2012 No : 2012/3073 Yayımlandığı

Detaylı

TÖREN ve PROTOKOL. Ali KILIÇARSLAN Şube Müdürü

TÖREN ve PROTOKOL. Ali KILIÇARSLAN Şube Müdürü TÖREN ve PROTOKOL Ali KILIÇARSLAN Şube Müdürü Giresun Milli Eğitim Müdürlüğü 2008 1 Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları YaĢam Alanımız Özel Alan Sosyal Alan Kamusal (Resmi) Alan GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI

Detaylı

ARALIK 2017 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

ARALIK 2017 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ ARALIK 2017 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ 1- Ünite 1, Sayfa 8, Günümüzde bay ve bayan sözcükleri yalnızca cinsiyeti ayırt etmek için kullanılmakta;

Detaylı

DYA111 PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI ŞULE KIYCI ÇINAR

DYA111 PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI ŞULE KIYCI ÇINAR DYA111 PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI ŞULE KIYCI ÇINAR Protokol / Fransızca protocole Resmi ilişkilerde ve törenlerde önde gelme hakkı ve törensel davranış konusunda uyulması gereken kurallar bütünü

Detaylı

BĐNGÖL ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER MESLEK YÜKSEK BÜRO YÖNETĐMĐ VE YÖNETĐCĐ ASĐSTANLIĞI UZAKTAN EĞĐTĐM MÜFREDAT PROGRAMI

BĐNGÖL ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER MESLEK YÜKSEK BÜRO YÖNETĐMĐ VE YÖNETĐCĐ ASĐSTANLIĞI UZAKTAN EĞĐTĐM MÜFREDAT PROGRAMI BĐNGÖL ÜNĐVERSĐTESĐ SOSYAL BĐLĐMLER MESLEK YÜKSEK BÜRO YÖNETĐMĐ VE YÖNETĐCĐ ASĐSTANLIĞI UZAKTAN EĞĐTĐM MÜFREDAT PROGRAMI Dersin Adı: Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları Dersin Sorumlusu: Yr.Doç.Dr. Sibel

Detaylı

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu. PROTOKOL BİLGİSİ Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.tr IV. Toplantılar -2- Kişilerin toplantılarla ilgili bazı temel

Detaylı

PROTOKOL VE NEZAKET KURALLARI

PROTOKOL VE NEZAKET KURALLARI PROTOKOL VE NEZAKET KURALLARI Dr. M. Naci ÇUHACI Yönetim Danışmanı Yaşam Koçu 2011 ARGEstar Danışmanlık. Tüm hakları saklıdır. YAŞAM ALANIMIZ Özel Alan Protokol Kuralları Sosyal Alan Kamusal Alan Nezaket

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Başkent Mülki Protokolü 46 2. İl Protokolü 46 3. İlçe Protokolü 52 4. Kasaba ve Köy Protokolü 52

İÇİNDEKİLER. 1. Başkent Mülki Protokolü 46 2. İl Protokolü 46 3. İlçe Protokolü 52 4. Kasaba ve Köy Protokolü 52 İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM PROTOKOL A. Protokolün Tarihsel Gelişimi 1 B. Protokolün Anlam ve Önemi 5 C. Protokol Mevzuatı 12 D. Protokol Müdürlüğünün Görev, Yetki ve Sorumlulukları. 13 II. BÖLÜM PROTOKOL İLKELERİ

Detaylı

Yazılı ve Sözlü İletişimde Protokol

Yazılı ve Sözlü İletişimde Protokol 2 Tüm kurum ve kuruluşlarda yazılı iletişim, yönetimin temel unsurlarındandır. Günümüzde mektup, taziye, tebrik, kartvizit kurumsal yaşamda en çok kullanılan yazılardır. 1 Mektup 3 Mektuplar kamu kurumlarında

Detaylı

Protokol Yönetimi. DOÇ.DR. ASLı YAĞMURLU

Protokol Yönetimi. DOÇ.DR. ASLı YAĞMURLU Protokol Yönetimi DOÇ.DR. ASLı YAĞMURLU Protokol Listesi 1. Cumhurbaşkanı2. TBMM Başkanı3. Başbakan4. Anayasa Mahkemesi Başkanı5. Genelkurmay Başkanı6. Ana Muhalefet Partisi Başkanı7. Eski Cumhurbaşkanları8.

Detaylı

PROTOKOL. Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaģma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.

PROTOKOL. Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaģma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür. 1 içerik Protokol hakkında T.C. Devlet Protokolünün sorumluluğu Türkiye'de devlet görevlilerinin resmi olarak öncelik sırası BaĢkent, Ġl ve Ġlçelerde protokol Protokolün Uygulandığı Yerler Yönetimde Makam

Detaylı

SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL

SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ.

Detaylı

ÇANAKKALE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇANAKKALE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM 1 ÇANAKKALE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Bu Yönergenin amacı; Çanakkale Belediyesi Özel Kalem

Detaylı

III. BÖLÜM PROTOKOL TÜRLERİ VE PROTOKOL LİSTELERİ

III. BÖLÜM PROTOKOL TÜRLERİ VE PROTOKOL LİSTELERİ İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM PROTOKOL A. Protokolün Tarihsel Celişimi...1 B. Protokolün Anlam ve Önemi... 6 C. Protokol Mevzuatı... 13 D. Kurumlarda Protokol Müdürlüklerinin Kuruluşu ve Görev - Yetki - Sorumlulukları...

Detaylı

Sekreterlik Hizmetleri ve Büro Yönetimi Eğitimi

Sekreterlik Hizmetleri ve Büro Yönetimi Eğitimi Sekreterlik Hizmetleri ve Büro Yönetimi Eğitimi Eğitmen: Dr. Şaban Altın Yozgat Bozok Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Email: saban.altin@bozok edu.tr Sekreterlik İle İlgili Genel Bilgiler

Detaylı

YAŞAM ALANIMIZ PROTOKOL KURALLARI ÖZEL ALAN SOSYAL ALAN KAMUSAL ALAN NEZAKET KURALLARI

YAŞAM ALANIMIZ PROTOKOL KURALLARI ÖZEL ALAN SOSYAL ALAN KAMUSAL ALAN NEZAKET KURALLARI PROTOKOL Protokol sözcüğü Fransızca protocole kelimesinden Türkçeye geçmiştir. İlk kez Fransa da 1330 yılında Resmi Tutanak anlamında kullanılmıştır. Osmanlılarda resmi alanda teşrifat kelimesi, sosyal

Detaylı

GÖRGÜ ve NEZAKET KURALLARI

GÖRGÜ ve NEZAKET KURALLARI GÖRGÜ ve NEZAKET KURALLARI GÖRGÜ ve NEZAKET KURALLARI Toplumsal yaşam alanında çeşitli durumlarda uyulması gereken ayrıntılı kurallardır. Bu kurallar, kişileri, toplumsal kesimleri ve grupları birbirinden

Detaylı

ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖREN VE KUTLAMALAR YÖNETMELİĞİ

ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖREN VE KUTLAMALAR YÖNETMELİĞİ 5899 ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖREN VE KUTLAMALAR YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 16/4/2012 No : 2012/3073 Yayımlandığı

Detaylı

T.C. ANTALYA VALİLİĞİ ATATÜRK ÜN ANTALYA YA GELİŞİNİN 81 NCİ YILDÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI

T.C. ANTALYA VALİLİĞİ ATATÜRK ÜN ANTALYA YA GELİŞİNİN 81 NCİ YILDÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI T.C. ANTALYA VALİLİĞİ ATATÜRK ÜN ANTALYA YA GELİŞİNİN 81 NCİ YILDÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI 06 MART 2011 TC ANTALYA VALİLİĞİ KONU : Atatürk ün Antalya ya 06 Mart 2011 Gelişinin 81. Yıldönümü. İLGİLİ MAKAMA

Detaylı

Genel geçer ahlak beni ilgilendirmez diyebilir, Nietzsche ye hayranlık duyabilir ve güçlü olan haklıdır düsturuna bayılıyor olabilirsiniz.

Genel geçer ahlak beni ilgilendirmez diyebilir, Nietzsche ye hayranlık duyabilir ve güçlü olan haklıdır düsturuna bayılıyor olabilirsiniz. Görgü Kuralları Genel görgü kurallarına uyma zorunluluğu yoktur. Yani hukuken suç sayılmaz. Genel geçer ahlak beni ilgilendirmez diyebilir, Nietzsche ye hayranlık duyabilir ve güçlü olan haklıdır düsturuna

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK RANDEVU VE KONUK KABULÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK RANDEVU VE KONUK KABULÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK RANDEVU VE KONUK KABULÜ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. PROGRAMIN

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ PROTOKOL, BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

ORDU ÜNİVERSİTESİ PROTOKOL, BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak ORDU ÜNİVERSİTESİ PROTOKOL, BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Ordu Üniversitesi Rektörlük örgütü

Detaylı

2430. BÖLGE GUVERNÖR RESMİ ZİYARETİ YÖNERGESİ

2430. BÖLGE GUVERNÖR RESMİ ZİYARETİ YÖNERGESİ 2430. BÖLGE GUVERNÖR RESMİ ZİYARETİ YÖNERGESİ Guvernörün, nın, nin ve gerektiğinde Bölge Görevlilerinin katılacağı Kulüp Asamblesinin ayrı bir önemi vardır. Uluslararası Rotary Başkanının temsilcisi sıfatıyla

Detaylı

POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI VE BAĞLI BİRİMLER TÖREN YÖNERGESİ

POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI VE BAĞLI BİRİMLER TÖREN YÖNERGESİ POLİS AKADEMİSİ BAŞKANLIĞI VE BAĞLI BİRİMLER TÖREN YÖNERGESİ Onay Tarihi :25/09/2018 Onay Makamı :Polis Akademisi Başkanı BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin

Detaylı

PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ

PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ Ünite 7 PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Oğuz Han KURU Bu ünitede telefonda görgü kuralları konusu işlenecektir. MEKTUPLAR Çeşitli nedenlere bağlı olarak; kutlama, teşekkür, taziye,

Detaylı

PROTOKOL VE KİŞİLER ARASI İLETİŞİM

PROTOKOL VE KİŞİLER ARASI İLETİŞİM PROTOKOL VE KİŞİLER ARASI İLETİŞİM Protokol ve İletişim İnsanları diğer varlıklardan ayıran en güçlü yön sosyal bir varlık olmasıdır. Bu sosyalliği oluşturan unsur ise akıldır. Aklımız sayesinde diğer

Detaylı

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Pasinler/ERZURUM

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Pasinler/ERZURUM PROTOKOL BİLGİSİ Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.tr I. Protokolün Kavramı -2- 1. Protokolün Tanımı Protokol, devlet

Detaylı

YAZILI İLETİŞİMDE PROTOKOL

YAZILI İLETİŞİMDE PROTOKOL RANDEVU PROTOKOLU Kurallar: 1. Randevu telefonla, yüzyüze veya yazılı olarak talep edilebilir. Ancak yazılı taleplerin mutlaka teyid edilmesi gerekir. 2. Randevu tarihi yönetici ve sekreterin ortak kararı

Detaylı

Eğitim Kurumları Yöneticiliğine Yeni Atanan Okul/Kurum Müdürleri Oryantasyon Programı

Eğitim Kurumları Yöneticiliğine Yeni Atanan Okul/Kurum Müdürleri Oryantasyon Programı Eğitim Kurumları Yöneticiliğine Yeni Atanan Okul/Kurum Müdürleri Oryantasyon Programı 23-24 ŞUBAT, İstanbul Aydın Üniversitesi Değerli Eğitim Yöneticileri, Yılı Sınava Dayalı Yönetici Atama sonucuna göre

Detaylı

19 MAYIS YÖNETMELİĞİ

19 MAYIS YÖNETMELİĞİ 19 MAYIS YÖNETMELİĞİ BAKİ SARISAKAL 5 Mayıs 2012 Tarihli ve 28283 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanan yönetmelik. ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLAR İLE MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE

Detaylı

İnsan İlişkileri ve Görgü Kuralları

İnsan İlişkileri ve Görgü Kuralları İnsan İlişkileri ve Görgü Kuralları İnsanlar, iradelerinin dışında dünyaya gelirler ve giderler. Yaşadıkları süre içerisinde, bütün nimetlerden en üst derecede yararlanarak mutlu olmak isterler. İnsanlar

Detaylı

PROTOKOL ve İLİŞKİ YÖNETİMİ

PROTOKOL ve İLİŞKİ YÖNETİMİ PROTOKOL ve İLİŞKİ YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. AYGÜL ERNEK ALAN Protokol, insanı küçültmez. Ama, protokole önem verilmezse, oturulan mevkiin hakkı gözetilmezse, devlete ve millete zarar gelir. İSMET İNÖNÜ 2 1

Detaylı

ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLARDA YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLARDA YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM ULUSAL VE RESMİ BAYRAMLARDA YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Madde 1-1. Bayramların anlam ve önemine uygun olarak coşku ile kutlanmasını sağlamak ve böylece Büyük Atatürk'e ve ilkelerine

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYESİ Özel Kalem Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. GEBZE BELEDİYESİ Özel Kalem Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. GEBZE BELEDİYESİ Özel Kalem Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu yönetmeliğin amacı, Gebze Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü nün kuruluş,

Detaylı

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Merhaba Sevgili Arkadaşlar Sevgili Genç Arkadaşlar, İnternetten yararlanmak sizin temel hakkınızdır. İnternet sizi istediğiniz yere götüren uçan halı

Detaylı

Gerektiğinde özür dilemesini bilin. Bu hem çok olgun hem de görgüye yakışan bir tavırdır.

Gerektiğinde özür dilemesini bilin. Bu hem çok olgun hem de görgüye yakışan bir tavırdır. GÖRGÜ KURALLARI Şu an belki öğrencilik günlerini yaşıyorsunuz. Yakın bir zamanda mezun olup, bazılarınız üniversiteye gidecek, bazılarınız ise bir meslek sahibi olacak. Yaşamınızın bu dönemi de dâhil olmak

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ HALKLA İLİŞKİLERDE SÖZLÜ ARAÇLAR ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı

Detaylı

ULUSAL VE RESMÎ BAYRAMLARDA YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM

ULUSAL VE RESMÎ BAYRAMLARDA YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM ULUSAL VE RESMÎ BAYRAMLARDA YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELĐĞĐ Bakanlar Kurulu Kararı : 14/8/1981-81/3456 Resmî Gazete : 1.10.1981/17475 Ek ve Değişiklikler: 1) 11/4/1984-84/7933 B.K.K. ( 21.4.1984/18379 RG

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ PROTOKOLVE GÖRGÜ KURALLARI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı

Detaylı

Engin arkadaşına uğrar, eve gelir duşunu alır ve salona gelir. İkizler onu salonda beklemektedirler.

Engin arkadaşına uğrar, eve gelir duşunu alır ve salona gelir. İkizler onu salonda beklemektedirler. ENGİN VE İKİZLER ALIŞ VERİŞTE Hastane... Dr. Gamze Hanım'ın odası, biraz önce bir ameliyattan çıkmıştır. Elini lavaboda yıkayarak koltuğuna oturur... bu arada telefon çalar... Gamze Hanım telefon açar.

Detaylı

MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELİĞİ 1

MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELİĞİ 1 MAHALLİ KURTULUŞ GÜNLERİ, ATATÜRK GÜNLERİ VE TARİHİ GÜNLERDE YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELİĞİ 1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı; a. Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri

Detaylı

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Pasinler/ERZURUM

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Pasinler/ERZURUM PROTOKOL BİLGİSİ Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.tr I Masa Oturma Düzeni I tipi masa düzeninde ev sahiplerinin masa

Detaylı

PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI II. BÖLÜM

PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI II. BÖLÜM PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI II. BÖLÜM İŞ VE YÖNETİMDE PROTOKOL Protokol kişiye, kuruma ve devlete hak ettiği ve lâyık olduğu saygı ve itibarı göstermektir. Bir kişinin protokol ve sosyal davranış

Detaylı

HASTANE ORTAMINDA İLETİŞİM ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYĞULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KALİTE YÖNETİM BİRİMİ

HASTANE ORTAMINDA İLETİŞİM ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYĞULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KALİTE YÖNETİM BİRİMİ HASTANE ORTAMINDA İLETİŞİM ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYĞULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KALİTE YÖNETİM BİRİMİ İLETİŞİM NEDİR? İki kişinin duygu, düşünce ve bilgilerini paylaşarak birbirlerini anlama sürecidir.

Detaylı

OKULUMUZDA NASIL DAVRANMALIYIZ?

OKULUMUZDA NASIL DAVRANMALIYIZ? KURALLAR OKULUMUZDA NASIL DAVRANMALIYIZ? OKULUMUZDA UYMAMIZ GEREKEN KURALLAR NELERDİR? GENEL KURALLAR TÖREN KURALLARI SERVİS KURALLARI SINIF KURALLARI YEMEKHANE KURALLARI GENEL KURALLAR GENEL KURALLAR

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BASIN-HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM BÜROLARI TAMİMİ Tamim No:6552 2008 E ĞİTİM D AİRESİ B AŞKANLIĞI İçindekiler Takdim... 3 BASIN - HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM BÜROLARI... 4 1. Büroların

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI İKMEP DERS İÇERİKLERİ

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI İKMEP DERS İÇERİKLERİ BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI İKMEP DERS İÇERİKLERİ TÜRK DİLİ I 1 101 TÜRK DİLİ I 2+0 2 1 Yüksek öğrenimini tamamlamış olan her gence, ana dilinin yapısı ve işleyiş özelliklerini gereğice

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ ALANI

HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ ALANI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ ALANI PROTOKOL VE GÖRGÜ KURALLARI 347CH0014 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/5 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ:

T.C. GEBZE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/5 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ: GÖREV TANIMLARI Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/5 AMAÇ: BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1) Bu yönetmeliğin amacı 5393 Sayılı Belediye Kanunu nun 48 nci maddesi, ISO 9001-2000 kapsamında, Görev, Çalışma

Detaylı

VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ SATIŞ SONRASI HİZMETLER

VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ SATIŞ SONRASI HİZMETLER VİTRİN KUYUMCULUĞU BÖLÜMÜ MESLEK DERSLERİ SATIŞ SONRASI HİZMETLER 1. Aşağıdaki işlemlerden hangisi satış sonrası destek hizmetlerinden değildir? A) Ürünün taşınması B) Ürünün montajı C) Satın alma işlemi

Detaylı

YURT - EĞİTİM SEN Yurt Eğitim Çalışanları Sendikası

YURT - EĞİTİM SEN Yurt Eğitim Çalışanları Sendikası Biz BİRLİKTE Güçlüyüz MEB GÖREVDE YÜKSELME SÖZLÜ (MÜLAKAT) SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUSU www.yurtegitimsen.org Milli Eğitim Bakanlığının 09 Aralık 2018 tarihinde yapılan merkez ve taşra teşkilatında boş

Detaylı

T.C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ AKIŞ ŞEMASI. -Rektörlük Özel Kalem Müdürü. -Rektörlük Özel Kalem Sekreteri

T.C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ AKIŞ ŞEMASI. -Rektörlük Özel Kalem Müdürü. -Rektörlük Özel Kalem Sekreteri T.C. ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜK ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ AKIŞ ŞEMASI İŞLEM/İŞ AKIŞI Sağlanan doğru randevu akışı ile Rektörün kısıtlı zamanının verimli şekilde değerlendirilmesi SORUMLULAR -Rektörlük

Detaylı

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Misyon

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Misyon ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Misyon Amaç ve Kapsam Madde 1-(1) Bu Yönergenin amacı; Özel Kalem Müdürlüğü

Detaylı

P R O T O K O L B İ L G İ L E R İ

P R O T O K O L B İ L G İ L E R İ 1 P R O T O K O L B İ L G İ L E R İ İ Ç İ N D E K İ L E R. Sayfa no: Sunuş. 1- Protokolün amacı, önemi ve tanımı 2- Başkent te ve başkent dışında protokol listesi 3- Konferanslarda konuşmacılar arasında

Detaylı

Düğün Hazırlık Listesi...

Düğün Hazırlık Listesi... Düğün Hazırlık Listesi... Beş sayfalık bu bölüm, bütçenizden davetli listesine, müzikten çiçeklere kadar düğününüzle ilgili pek çok önemli ayrıntıyı düzenli bir şekilde organize etmeniz ve planlamanız

Detaylı

PROTOKOL YÖNETİMİ Kamusal Yaşamda Protokol Kuralları

PROTOKOL YÖNETİMİ Kamusal Yaşamda Protokol Kuralları PROTOKOL YÖNETİMİ Kamusal Yaşamda Protokol Kuralları Geliştirilmiş 7. Basım (TODAİE, 2014) Protokol bireysel, kurumsal ve ulusal onur ve itibarın koruyucusudur. Nihat AYTÜRK Kamusal yaşamda yöneticinin

Detaylı

Konu anlıtım sayfa1098 :

Konu anlıtım sayfa1098 : 13/09/2014 TARİHİNDE YAPILAN MEB MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI PERSONELİNİN GÖREVDE YÜKSELME (ŞEFLİK) SINAVINDA LAN 50 DAN 37'Sİ KONU ANLATIM VE BANKAMIZDAN ÇIKMIŞTIR. AYRICA, konu anlatım kitabımız, sorulan

Detaylı

Başbakan Binali Yıldırım, başbakan olarak ilk kez memleketi Erzincan'a geldi.

Başbakan Binali Yıldırım, başbakan olarak ilk kez memleketi Erzincan'a geldi. Başbakan Binali Yıldırım, başbakan olarak ilk kez memleketi Erzincan'a geldi. 1/5 Başbakan Yıldırım'ı Erzincan Havalimanı'nda İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Erzurum Valisi

Detaylı

E V L E N İ Y O R U M! D ü ğ ü n h a z ı r l ı k k i t a p ç ı ğ ı.

E V L E N İ Y O R U M! D ü ğ ü n h a z ı r l ı k k i t a p ç ı ğ ı. EVLENİYORUM! D ü ğ ü n h a z ı r l ı k k i t a p ç ı ğ ı. Beş sayfalık bu bölüm, bütçenizden davetli listesine, müzikten çiçeklere kadar düğününüzle ilgili pek çok önemli ayrıntıyı düzenli bir şekilde

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Dersin verildiği Fakülte: Bölüm: Öğretim Üyesi: İletişim: Eğitim Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma, Kimya Mühendisliği Doç.Dr. Şakir ÇINKIR

Detaylı

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 24 ÜNCÜ VERGİ HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI (Resimler için lütfen ilgili etkinliğe tıklayınız.)

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 24 ÜNCÜ VERGİ HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI (Resimler için lütfen ilgili etkinliğe tıklayınız.) MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI 24 ÜNCÜ VERGİ HAFTASI KUTLAMA PROGRAMI (Resimler için lütfen ilgili etkinliğe tıklayınız.) 25 ŞUBAT 2013 Pazartesi 09.00 Atatürk Anıtına Çelenk konulması 09.30 Valilik Makamını

Detaylı

İLETİŞİM TEKNİKLERİ UYGULAMALARI

İLETİŞİM TEKNİKLERİ UYGULAMALARI İLETİŞİM TEKNİKLERİ UYGULAMALARI Ne söylediğinizi önce siz anlayın, Ne istediğinizi bilin, İletişim kurduğunuz kişi yada kişilerin durumunu iyi gözlemleyin, uygun olunmayan bir zamanda iletişim kurmaya

Detaylı

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II.

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II. 1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? A) Bütçe Kanunu B) Türk Medeni Kanunu C) Milletlerarası Anlaşmalar D) Seçim Kanunundaki

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ GÖRGÜ KURALLARI 1 347CH0028 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

LÜLEBURGAZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

LÜLEBURGAZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar LÜLEBURGAZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu yönetmeliğin amacı, Lüleburgaz Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü

Detaylı

CEYLANPINAR ANADOLU LİSESİ

CEYLANPINAR ANADOLU LİSESİ CEYLANPINAR ANADOLU LİSESİ GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir ve onların duygularına önem verdiğiniz mesajını göndermek demektir. Toplum hayatının düzenlenmesinde

Detaylı

Din Kuralları Ahlak Kuralları Sosyal Davranış (Görgü) Kuralları Hukuk Kuralları

Din Kuralları Ahlak Kuralları Sosyal Davranış (Görgü) Kuralları Hukuk Kuralları PROTOKOL ve SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI Sosyal Yaşamdaki Kurallar Din Kuralları Ahlak Kuralları Sosyal Davranış (Görgü) Kuralları Hukuk Kuralları Sosyal Davranış Kuralları Sosyal davranış kuralları, esas

Detaylı

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar,

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar, İLK İZLENİM Dış görünüşümüz ile bıraktığımız intiba nasıl sosyal hayatımızda kendimizi yansıtıyorsa, bıraktığımız izlenim iş hayatımızda da çalıştığımız kurumla bağdaştırılmaktadır. Bu sebeple; Hizmet

Detaylı

MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜK VE TAŞRA TEŞKİLATI MİSAFİRLERİNE YAPILAN İKRAM YÖNERGESİ

MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜK VE TAŞRA TEŞKİLATI MİSAFİRLERİNE YAPILAN İKRAM YÖNERGESİ MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜK VE TAŞRA TEŞKİLATI MİSAFİRLERİNE YAPILAN İKRAM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Esaslar Amaç MADDE 1-(1) Makina ve Kimya Endüstrisi

Detaylı

amaçları gerçekleştirmekte olumlu bir adım olduğuna inanmaktadır. Bir sonraki bölümü okuyup, okul kurallarını öğrenmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz.

amaçları gerçekleştirmekte olumlu bir adım olduğuna inanmaktadır. Bir sonraki bölümü okuyup, okul kurallarını öğrenmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz. OKUL KURALLARI Her okul, geniş ve karmaşık bir organizasyondur. Kaos olmasını önlemek için, okuldaki insanlar herkesin iyiliği için ortaya çıkarılmış belirli davranış şekillerini uygulamak zorundadırlar.

Detaylı

T.C. KÖYCEĞİZ DİTİB MÜFTÜLÜĞÜ

T.C. KÖYCEĞİZ DİTİB MÜFTÜLÜĞÜ HACI ADAYLARINDAN ALINAN ÜCRETLERE KARŞILIK VERİLECEK HİZMETLERH DEĞERL ERLİ HACI ADAYLARIMIZ! T.C. HAC; farklı dil, ırk, renk ve kültüre, ama aynı inanca sahip milyonlarca mü minin belli yer ve zamanda

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü GENELGE 2001/23

T.C. B A Ş B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü GENELGE 2001/23 GENELGE 2001/23 İLGİ : 09.08.1994 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-383-12761 (1994/32) sayılı genelge. Genel bütçeye dahil dairelerle katma ve özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler,

Detaylı

Bir Kadın 3 Sanat Sergisi açıldı

Bir Kadın 3 Sanat Sergisi açıldı Bir Kadın 3 Sanat Sergisi açıldı Muğla Valisi Amir Çiçek in katılımı ile Menteşe Belediyesi nin katkıları ile Konakaltı Kültür Merkezi nde gerçekleştirilen törenle sanatçı Eda Özdemir in Bir Kadın Üç Sanat

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE l-(1) Bu usul ve esasların amacı, İzmir

Detaylı

Şerafettin TUĞ Kaymakamı

Şerafettin TUĞ Kaymakamı T.C. GAZİEMİR KAYMAKAMLIĞI İLÇE YAZI İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SAYI :BO54VLK4354802.880,01/ 1462 08.09.2010 KONU :19 Eylül 2010 Gaziler günü... GAZİEMİR Gaziemir İlçesi 19 Eylül 2010 Gaziler Günü Anma Tören Programı

Detaylı

Bilgilendirme ve Onay Hakkı

Bilgilendirme ve Onay Hakkı Hizmetlerden Yararlanma Hakkı * Hastanemize başvuran her birey, dil, din, ırk veya mezhep ayrımı yapılmaksızın tüm hizmetlerden yararlanma hakkına sahiptir. * Hastalarımız, hastanemizin sunduğu tanı ve

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM PROJESİ AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI 1

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM PROJESİ AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI 1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM PROJESİ AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI 1 ANKARA, 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının

Detaylı

Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No : 03/03/1982-8/4400

Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No : 03/03/1982-8/4400 MAHALLĐ KURTULUŞ GÜNLERĐ, ATATÜRK GÜNLERĐ VE TARĐHĐ GÜNLERDE YAPILACAK TÖRENLER YÖNETMELĐĞĐ Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No : 03/03/1982-8/4400 Dayandığı Kanun Tarihi - No : 19/05/1930-1624 Yayımlandığı

Detaylı

Doğalgazın Geleceğine Köprü

Doğalgazın Geleceğine Köprü Paketleri (4 paket mevcuttur) Ana Kongre Medya VIP Katılım Hakkı Temsilci Çantası Diğer Ayrıcalık 40 m 2 Boş Sergi Standı sağlanacaktır. Kongrede 1 kişiye sunum yapabilme hakkı Ulusal ve Uluslararası basına

Detaylı

(LÜTFEN FORMU EKSİKSİZ DOLDURUNUZ)

(LÜTFEN FORMU EKSİKSİZ DOLDURUNUZ) Türkiye- KİK 2. İş ve Yatırım Forumu, TOBB, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), FGCCC, Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası (BCCI) ve KİK işbirliğinde, Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa

Detaylı

Özel Kalem Müdürlüğü. 2014 Yılı Faaliyet Raporu

Özel Kalem Müdürlüğü. 2014 Yılı Faaliyet Raporu Özel Kalem Müdürlüğü 2014 Yılı Faaliyet Raporu ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ Görevleri : 1-Belediye Başkanının resmi,özel ve gizlilik taşıyan yazışmalarını yürütmek. 2-Belediye Başkanına ve Müdürlüğe gelen,giden

Detaylı

1. Her yeni güne bir öpücükle başlayın. 2. Alyansınızı takmayı ihmal etmeyin.

1. Her yeni güne bir öpücükle başlayın. 2. Alyansınızı takmayı ihmal etmeyin. İlişkilerde ve evliliklerde hep sorunlar yaşıyoruz. Oysaki akıllı ve mantıklı davranarak, diğer deyişle beyin gücünüzü devreye sokarak evliliğinizde mutluluğu ölümsüz kılabilir, aşkı ve heyecanı her dem

Detaylı

24 Kasım Öğretmenler Günü Beykoz'da Coşkuyla Kutlandı

24 Kasım Öğretmenler Günü Beykoz'da Coşkuyla Kutlandı 24 Kasım Öğretmenler Günü Beykoz'da Coşkuyla Kutlandı Sabancı Öğretmenevi, Akşam Sanat Okulu Salonu'nda gerçekleşen Öğretmenler Günü, Saygı duruşu ve İstiklal Marş'ımızın okunması ile başladı. 1 / 7 Emekli

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik dönemindeki gençler için arkadaşlık son derece önemlidir. Yapılan araştırmalarda gençlerin haftada en az 9 saatini arkadaşlarıyla birlikte geçirdikleri ve en büyük

Detaylı