OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ MÜZİK EĞİTİMİ I MÜZİK BİLGİSİNE GİRİŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ MÜZİK EĞİTİMİ I MÜZİK BİLGİSİNE GİRİŞ"

Transkript

1 İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ MÜZİK EĞİTİMİ I MÜZİK BİLGİSİNE GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Hatice VATANSEVER BAYRAKTAR

2 Anahtar Kavramlar Müzik Ses Nota Vuruş Ölçü Değiştirici İşaretler Hız Terimleri Nüans Terimleri

3 MÜZİK BİLGİSİNE GİRİŞ MÜZİĞİ OLUŞTURAN TEMEL ÖGELER SESLERİN ÖZELLİKLERİ VE TEMEL MÜZİK BİLGİLERİ

4 Çocuk sevgiyle, sevgi sanatla büyür. Sevgiyi kalıcı kılabilmenin yolu şarkılardan geçer. Şarkılarla anlatıldığında anlam kazanır gökyüzü, güneş, ay ve yıldız. Şarkılar ölümsüzdür, yaşar söyleyenlerin dilinde kuşaklar boyu. Şiirler şarkılar yaşamalı! Yaşamalı ki, yaşamasın bencillik, kıskançlık, saldırganlık; yaşamasın nefret, hırs, kin, öfke.

5 Uygarlığın gelişimi, müziğin gelişimi ile eş gider. Çünkü müzik, insanı duygusal yönden geliştirdiği için onu daima iyiye, doğruya, güzele ve çalışmaya iten büyük bir gücü vardır. Bireyleri ve toplumları biçimlendirme, değiştirme ve geliştirmede eğitim en etkili süreçtir. İnsanın kültürel bütünlüğünü sağlamada müziğin eğitim aracı olarak kullanılması tüm dünyada yaygınlık kazanmıştır.

6 Toplumla etkileşip bütünleşen sanatların başında yer alır müzik. Bir milletin gelişmişlik düzeyini belirlemede müzik, önemli bir göstergedir. Toplumsal bir olgu olan müziğin geldiği nokta, toplumun geldiği nokta ile paralellik gösterir. Bireyler üzerinde sevgi, sorumluluk, yaratıcılık duygularının gelişmesini sağlayan müzik eğitiminin amacı, insana, müziği sevdirmekten başka müzik dinleme, yargılama becerisiyle birlikte insanın beğeni düzeyini yükseltmektedir.

7 Okul öncesi eğitimde müziğin, çocuk beyninin gelişiminde çok önemli bir etken olduğu saptanmıştır. Öğrencinin kas gelişimini sağlar. Müzik eğitimi alan kişiler, melodi, armoni, ritim gibi müziğin en önemli unsurlarını öğrenirler. Bu da ilerleyen yaşlarda onlara mükemmel bir avantaj sağlar.

8 Müzik öğrenmek, beynin dil ve muhakeme ile ilgili bölümlerini geliştirdiği gibi, sanat öğrenen çocuklar, yaratıcı düşünmeyi ve problemleri modası geçmiş kurallara ve varsayımlara dayanarak değil, farklı çözüm yollarını düşünerek çözümlemeyi öğrenirler. Sanatta soruların hiçbir zaman tek bir doğru yanıtı yoktur.

9 Okulöncesi, çocukların en temel bilgi ve alışkanlıklarla tanıştıkları bir dönemdir ve müzik eğitimi açısından da çok değerli bir zaman dilimini kapsamaktadır. Bu nedenle okulöncesi öğretmenlerinin yeni çocuk şarkılarını okuyup öğrenebilecekleri bir müzik eğitimine gereksinimleri vardır.

10 Müzikte seslerin yükseklik, gürlük ve süre özellikleri ölçülebilen özellikleridir. Tınıyı ise müzikal ürünün seslendirildiği çalgı belirler. Müziğin temel ögeleri ses ve süredir. Müzik yazısı oluşturulan eserlerin hatırlanmasını, çoğaltılıp paylaşılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlar. Bu yazı günümüzde evrensel bir nitelik kazanmış, kolay anlaşılır ve gelişmeye açık olması yayılmasını hızlandırmıştır.

11 Müzik yazısı, nota, sus, ifadelendirme terimleri vb. işaretlerden oluşur. Her bir sesin süresi vardır. Seslerin yükseklikleri dizek üzerindeki konumlarıyla, süreleri ise şekilleriyle anlaşılır. Müziğin eşit vuruşlu en küçük bölümlerine ölçü denir. Vuruş ise, seslerin sürelerini ölçmek için el veya ayakla yapılan sayma hareketidir ve elimizi ya da ayağımızı indirip kaldırıncaya kadar geçen süre bir vuruşluk süreyi ifade eder.

12 Sizce müzik yazısı önemli midir? Niçin?

13 Müzik yazısını öğrenmek yeni bir lisanı öğrenmek ve konuşabilmek anlamına gelir. Okulöncesi öğretmeni için ise bundan çok daha fazlası gereklidir. Çalgı çalabilen, söylediği ve söylettiği şarkılara çalgısıyla eşlik edebilen bir okulöncesi öğretmeni, yaptığı her türlü uygulamadan çok daha kısa zamanda sonuç alabilir. Öğrencileri üzerindeki etki gücü artar, öğrencilerinin her davranışında müziğin öz disiplininden ve müziğin kazanımlarından faydalandığı görülebilir. Müzik yazısı yükseklik ve süre değerleri öğrenildiğinde uygulanabilir, basit parçalara eşlik edilerek geliştirilebilir.

14 MÜZİĞİ OLUŞTURAN TEMEL ÖĞELER Müzik, pek çok tanımı yapılmış, neredeyse bütün bilim ve sanat alanlarıyla ilişkisi olan bir sanat ve bilim dalıdır. Tıptan matematiğe, fizikten psikoloji, sosyoloji ve eğitime çok geniş bir etkileşim alanına sahiptir.

15 Müziği oluşturan en temel öğe sestir. Seslerin değişik yapılarda ve düzen içerisinde, çeşitli sürelerle işlenmesiyle müzik yapılır. Müziğin unutulmamasını sağlamak, tekrar aynı ezgileri hatırlamak ve dinlemek arzusu insanın içinde en eski zamanlardan beri vardır. En eski uygarlıkların da müziği yazabilme çabasına girdiği ve değişik müzik yazma biçimleri olduğu bilinmektedir. Günümüzde kullanılan evrensel yazı sisteminin kökleri ise ortaçağa kadar uzanmaktadır.

16 Pisagor evrendeki her şeyi sayılarla ifade etmenin mümkün olduğunu düşünür ve buna göre müziğin de ölçülebilen boyutları vardır. Müziğin belli başlı üç yönü ölçülmekle birlikte, bir yönü de nitelikçe etki eden bir özellik gösterir. Müzikte seslerin yükseklik, gürlük ve süre özellikleri ölçülen özellikleridir. Tınıyı ise müzikal ürünün seslendirildiği çalgı belirler.

17 Kodaly, müziği bir dil (lisan) olarak görür. Müzik pek çok yönden bakıldığında evrensel bir dildir. Hangi dili (lisanı) konuşuyor olursa olsun, hangi ülkede yaşıyor olursa olsun, müziğin taşıdığı duyguyu her insan anlayabilir. Ayrıca bu dilin ortak bir yazım biçimi, her ülkede geçerli bir işaret dili olması, evrensel yolda gelişmesine çok daha büyük katkı sağlamıştır. Bu evrensel yazma, çalma ve söyleme/seslendirme dilini öğrenmek Kodaly a göre hiç de zor değildir ve müzik herkesin ihtiyacı olduğu için müzik yazısını okumak her bireyin hakkıdır. Çocukların eğitimine katkıları da eklendiğinde müzik dilini bilmek ve müziği bir eğitim aracı olarak kullanmak özellikle okulöncesi eğitimi veren her öğretmenin görevleri arasında olmalıdır.

18 Sizce müziği oluşturan seslerin özellikleri nelerdir?

19 Sesin ölçülebilen üç yönü vardır. Yüksekliği, gürlüğü ve süresidir. Sesin özelliğini belirleyen dördüncü öge hangi ses kaynağından sesin oluştuğunu anlamamızı sağlayan tını özelliğidir. Bu özellikler sayesinde sesleri tanır, istediğimiz şekilde kullanma ve müzik üretme şansına sahip oluruz.

20 SESLERİN ÖZELLİKLERİ VE TEMEL MÜZİK BİLGİLERİ Sesin ölçülebilen üç yönü vardır. Yüksekliği, gürlüğü ve süresidir. Sesin özelliğini belirleyen dördüncü öge hangi ses kaynağından sesin oluştuğunu anlamamızı sağlayan tını özelliğidir. Bir sesin işitme sistemimizde uyandırdığı tizlik peslik duygusu olarak tanımlanan perde (aralık), ses kaynağının titreşim frekansıdır. Eğer ses kaynağındaki titreşim sayısı artıyorsa sesler (incelir) tizleşir, titreşim azalıyorsa sesler (kalınlaşır) pesleşir. Seslerdeki bu incelik kalınlık müzikte perdeleri oluşturur. Seslerin titreşim sayılarının (frekans) ölçme birimleri hertzdir.

21 Seslerin tanınabilmesi için çeşitli kültürlerde ve çağlarda değişik isimler verilmiş, farklı müzik yazıları kullanılmıştır. Seslere verilen isimlerin ve işaretlerin amacı oluşturulan eserlerin ve ezgilerin hatırlanmasını sağlamaktır. Sesin oluştuğu kaynağın niteliği, hangi çalgı olduğu sesin tınısını belirler. Yani duyulan sesin gitar, flüt, piyano, keman olduğunu bu tını özelliği belirler. Sesin yüksekliği sesin kalın veya ince olmasıdır. Sesin gürlüğü ise; sesin kuvvetli veya kısık olmasıdır. Süre ise, vuruşlarla ölçülen ve ne kadarlık bir zaman diliminde sesin veya sessizliğin devam ettiğini anlamamızı sağlayan bir kavramdır.

22 İnsan Sesleri İnsan seslerinde de durum aynıdır. Ayşe, Ahmet veya kimin sesi olduğunu sesin tını özelliği ile anlayabiliriz. Tınıyı sesin tınladığı bölgenin özellikleri etkiler. Kadın sesleri üçe ayrılır. Soprano : İnce kadın sesi Mezzo Soprano : Orta kalınlıktaki kadın sesi Alto veya Kontralto : Kalın kadın sesi

23 İnsan Sesleri Erkek sesleri üçe ayrılır. Tenor : İnce erkek sesi. Bariton : Orta kalınlıktaki erkek sesi. Bas : Kalın erkek sesi.

24 Dizek (Porte) Seslerin yükseklik ve sürelerini belirleyen işaretlerin yazıldığı beş paralel çizgi ve dört aralıktan oluşur.

25 Notalar Müzik seslerini gösteren işarettir ve yedi tane nota vardır. La-Si-Do-Re-Mi-Fa-Sol Seslerin yüksekliklerini ve sürelerini belirleyen işaretlerdir. Dizek üzerindeki konumları seslerin ince ya da kalın oluşlarını belirler. Notaların isimleri ve harflerle gösterimi şöyledir. DO RE Mİ FA SOL LA Sİ DO C D E F G A B C

26 Notaların Dizek Üzerinde Yazılışı

27 Notaların Dizek Üzerinde Yazılışı

28 Ek Çizgiler Dizeğin alt veya üst çizgisinin dışına taşan notalar da vardır ve bu notalar ek çizgi ile gösterilirler.

29 Ek Çizgiler

30 Anahtarlar ve Notaların Yükseklikleri Notaların yüksekliklerini belirleyen dizekteki yerleridir. Dizekteki notaların isimlerini belirleyen ise, dizeğin sol başında yer alan anahtarlardır. Açkı adı da verilen anahtarların şekilleri üç tanedir. Bu anahtarlardan en çok kullanılanı dizeğin ikinci çizgisinden başlayan sol anahtarı ile dizeğin dördüncü çizgisinden başlayan fa anahtarıdır. Anahtarlar başladıkları çizgiye kendi isimlerini verirler. Yani ikinci çizgiden başlayan sol anahtarı, ikinci çizgideki bütün notalara sol adını verir. Dizekteki bir notanın adı belli olduğunda diğerleri de buna göre aşağı ve yukarı doğru dizilirler. Sol Anahtarı; keman, flüt vb çalgılar için kullanılır. Fa Anahtarı; çello, kontrbas, trombon vb. çalgılar için kullanılır. Do Anahtarı; daha çok viyola için kullanılır.

31

32 Sol Anahtarı, Do Anahtarı ve Fa Anahtarı

33 Sol Anahtarında Notaların Gösterimi

34 Fa Anahtarında Notaların Gösterimi

35 Notaların Değerleri ve Süre Uzunlukları Notaların biçimsel farklılıkları ise sürelerinin uzun ya da kısa oluş farklarıyla ilgilidir. En uzun süreli nota birlik notadır. Birden fazla sekizlik, onaltılık, otuz ikilik veya altmış dörtlük nota yan yana gelirse, bu notalar kuyrukları sayısınca çizgi ile birbirlerine birleştirilirler. Böylece notaları okuyan kişiye okuma kolaylığı sağlanmış olur. Notaların biçimleri birbirlerinden farklıdır. Porte üzerine yazılan notaların sürelerini şekillerine bakarak anlayabiliriz. Örneğin birlik LA notasını flütle çalacaksak, LA sesini şeklinde sayarak ve kesintisiz olarak 4 vuruş süresince çalarız.

36 Notaların Değerleri ve Süre Uzunlukları

37 Notaların süre değerlerini basit matematik işlemleriyle anlamak mümkündür. Örneğin birlik nota bir bütünü temsil etmektedir. Bu bütün ise 4 vuruştur. Bu bütün ikiye bölündüğünde, iki tane iki vuruşluk nota elde edilir.

38

39

40

41

42 Sus ların Süre Uzunlukları (Sus=Es) Müzik yazısını oluşturan sesler, sesli ve sessiz süreler olarak ayrılır. Sesli süreler değişik zamanları içeren notalar, sessiz süreler de o zamanlar kadar değeri olan sus işaretleridir. Müzikte sadece seslerin süreleri değil, sessizliğin de süreleri ölçülür. Sus adı verilen bu işaretler, sesin kesildiği zamanların süre değerlerini anlamamızı sağlarlar.

43

44

45 Nokta Nokta, önüne konulan notayı o notanın yarı değeri kadar yükseltir. Nota ve sus işaretlerinin sürelerini uzatmak için kullanılan nokta notaların sağına konur ve o notanın değerinin yarısı süresince uzamasını sağlar. Süre Anlamı o. 6 Vuruşluk (4+2) o. 3 Vuruşluk (2+1). 1,5 Vuruşluk (1+1/2)

46 Nokta

47 Uzatma Bağı ve Hece Bağı Notaların süresini uzatmak üzere kullanılan bir başka işaret de uzatma bağı dır. Aynı sesteki notaları bağlayarak bir sesmiş gibi uzatılacağını yeniden çalınıp söylenmeyeceğini anlatır.

48 Hece Bağı Uzatma bağına benzeyen bir başka bağ işareti daha vardır. Fakat bu bağ işaretinin anlamı farklıdır. Hece Bağı, farklı isimdeki notaları bağlar ve bir tek hecede okunacaklarını anlatır.

49 Sizce ifade terimlerinin müzik eserlerine ne tür katkıları vardır?

50 İfade terimleri müzikal anlatım gücü kazandırmayı sağlayarak, besteci ile yorumcu arasında somut bir bağ kurulmasını sağlarlar. Anlatılmak istenen müzikal düşüncenin dile getirilmesine ve yorumcular tarafından anlaşılmalarına duyulan gereksinim karşısında ortaya çıkmış olan bu terimler müzikal ifade gücünün geliştirilmesine yardımcı olurlar.

51 Ses Değiştirici İşaretler Notaların sesini değiştirmeyi sağlayan bu işaretler notaların soluna yazılabildikleri gibi, anahtarlardan sonra değiştirmek istedikleri çizgi veya aralığı işaret edecek şekilde yazılırlar. Anahtarlardan sonra yazılmaları bütün bir eser boyunca belirttiği notanın değişeceği anlamını taşıyarak okuma kolaylığı sağlar.

52 Ses Değiştirici İşaretler Önüne geldiği notanın ses yüksekliğini değiştiren işaretlerdir. Notanın sol tarafına konur ve ölçü içindeki aynı ismi taşıyan notaları etkiler. Bemol Diyez Naturel Çift Bemol Çift Diyez

53 Ses Değiştirici İşaretler Diyez: Önüne geldiği notayı yarım ses inceltir. Bemol: Önüne geldiği notayı yarım ses kalınlaştırır. Naturel: Değişime uğramış notayı normal hale getirir. Çift Diyez: Önüne geldiği notayı bir tam ses inceltir. Çift Bemol: Önüne geldiği notayı bir tam ses kalınlaştırır.

54 Ölçü Ölçü: Bir müzik eserindeki eşit nota değerlerini içeren parçacıklarıdır. En az iki vuruş bir ölçüyü oluşturur. Yani, müzikte en küçük ölçü iki zamandan oluşur. Ölçüleri eşit biçimde birbirinden ayıran çizgilere ölçü çizgisi denir. Müzik eseri bittiğinde ölçü çizgisi yerine bitiş çizgisi konur. Ölçü Sayısı/Belirteci: Her ölçünün içerisinde birim değerden kaç tane olduğu anahtardan sonra yazılarak eserin ritmik yapısının anlaşılması sağlanır. Ölçü Çizgisi; ölçüleri birbirinden ayıran dikey çizgilerdir. Çift ölçü çizgisi ise bitiş çizgisi anlamındadır.

55 Ölçü 2 4 İki Dörtlük Ölçü: Her Bir Ölçüde Toplam İki Vuruşluk Süre Olacak 3 4 Üç Dörtlük Ölçü: Her Bir Ölçüde Toplam Üç Vuruşluk Süre Olacak 4 4 Dört Dörtlük Ölçü: Her Bir Ölçüde Toplam Dört Vuruşluk Süre Olacak

56 Vuruş Vuruş, verilen zamanı elle parçalara bölmektir. Mümkün olduğunca el haraketleri kesin ve sınırlı olmalıdır. El haraketleri aşağı yukarı ve sağa sola pozisyonlarda yapılır. Seslerin süreleri vuruşlarla ölçülür. Ayağınızın ucunu, topuğunuzu yerden kaldırmadan, yere vurup kaldırıncaya kadar geçen süre bir vuruştur veya elinizi bir masadan on cm. kadar yukarıya kaldırıp masaya vurup aynı yüksekliğe dönünceye kadar geçen süre bir vuruştur. Bu bir vuruş yarım aşağı yarım yukarı olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bu süreyi uzun ya da kısa tutmak (yavaş veya hızlı vurmak), vuruşu yapan kişinin kontrolüne bağlı olmakla birlikte, metronom sayıları ya da şarkıların hızları eserlerin sol üst köşelerinde belirtilmektedir.

57 İki zamanlı ölçünün vurulması: Birinci zaman aşağı ikinci zaman yukarı yapılır.

58 Üç zamanlı ölçünün vurulması: Üç zamanlı ölçünün vurulması: Birinci zaman aşağı, ikinci zaman sağa yukarı, üçüncü zaman sola yukarı yapılır.

59 Dört zamanlı ölçünün vurulması: Dört zamanlı ölçünün vurulması: Birinci zaman aşağı, ikinci zaman sola yukarı, üçüncü zaman sağa, dördüncü zaman yukarı sola yapılır.

60 Beş zamanlı ölçünün vurulması: (2+3) +

61 Yedi zamanlı ölçünün vurulması (2+2+3) + +

62 Dokuz zamanlı ölçünün vurulması: ( ) + + +

63 Basit Ölçüler Vuruşları iki eşit süre değerine bölünebilen ölçüler basit ölçülerdir. Bir zamanı meydana getiren değerlerin tümü birlik, dörtlük ya da sekizlik benzeri ikişerli değer işaretine denk düşerse, bu çeşit zamanlardan kurulu ölçülere basit ölçüler senir. Basit ölçüler üçe ayrılır: İki zamanlı, üçlü zamanlı ve dörtlü zamanlı

64 Basit Ölçüler Vuruş Değeri Bir Ölçüdeki Vuruş Sayısı 2/8 3/8 4/8 2/4 3/4 4/4 2/2 3/2 4/2 Basit İkili (duple) Basit Üçlü (Triple) Basit Dörtlü (Quadruple) Ölçü tipi

65 Basit Ölçüler

66 Basit Ölçüler

67 Basit Ölçüler

68 Bileşik Ölçüler Bileşik ölçüler vuruş değerleri üç eşit süre değerine bölünebilen ölçü sayılarıdır. Bir zamanı oluşturan değerlerin hepsi, noktalı birlik, noktalı ikilik, noktalı dörtlük ya da noktalı sekizlik gibi bir noktalı değer işaretine denk ise bu ölçüler bileşiktir.

69 Bileşik Ölçüler Vuruş Değeri /16 9/16 12/16 6/8 9/8 12/8 6/4 9/4 12/4 Bileşik İkili (duple) Bileşik Üçlü (Triple) Bileşik Dörtlü (Quadruple) Bir Ölçüdeki Vuruş Sayısı Ölçü tipi

70 Bileşik Ölçüler

71 Aksak Ölçüler Aksak Ölçüler: Bir ölçü hem ikili zamanı hem de üç zamanı içeriyorsa bu ölçü aksak ölçüdür. Aksak ölçüler de üçe ayrılır. İki zamanlı, üçlü zamanlı ve dörtlü zamanlı

72 Aksak Ölçüler Aksak ölçüler çoğunlukla Ortadoğu, Balkan ve Akdeniz ülkelerine özgü usullerdir. Basit ve bileşik ölçü birim değerlerinin varyasyonlarından ve kendi arasındaki farklı ölçü kurulumlarından oluşur. 5/8, 5/4, 7/16, 7/8, 7/4, 9/8 en temel olanlarındandır. Vuruşları eşit olmayan ölçülere verilen ad. Yapısında basit ve bileşik ölçülerin özelliklerini barındırır. 5:8 lik aksak ölçüde iki vuruş vardır. Biri ikişerli, diğeri üçerlidir. (2+3=5) 7:8 lik aksak ölçüde üç vuruş vardır. İkisi ikişerli biri üçerlidir. (2+2+3=7) 9:8 lik aksak ölçüde dört vuruş vardır. Üçü ikişerli biri üçerlidir. ( =9)

73 Aksatım Senkop Senkoplama, olağan vurgu sisteminin değiştirilmesidir. Senkop: İki hızlı nota arasına uzun notaların girmesi.

74 Durgu/Puandorg Üzerine geldiği süreyi istenilen şekilde uzatmak için kullanılır. Durgu (puandorg): Üzerlerine geldiği notayı genellikle normal uzunluklarının iki katı uzatır. Ancak, müziksel nedenlerden dolayı yorumcuya bağlıdır. İstenilen sürede seslendirilir. Genelde son notanın üzerinde bulunur.

75 Yineleme Terim ve İşaretleri Müzik eserinde bir bölüm veya bütün tekrar edileceği zaman bazı işaretlerden yararlanılır. Röpriz Ölçü Tekrar İşareti Dolap Da Capa (D.C.) Al Fine Senyo Koda Eksik Ölçü

76 Yineleme Terim ve İşaretleri Röpriz: Genellikle başa dönüleceğini veya 2. defa görüldüğü yerden 1. defa görüldüğü yere dönüleceğini anlatır.

77 Ölçü Tekrar İşareti Ölçü tekrar işareti: Bir ölçüdeki notalar tekrar edileceği zaman kullanılır. Tekrar işareti, işaretle belirtilen bölümün yinelenmesini sağlar.

78 Dolap Dolap: Tekrar edilen bölümün ikinci kez seslendirilişinde 1 yazan ölçüler atlanır ve 2 yazan ölçüden çalınır

79 Da Capo(D.C) Al Fine DC Al Fine veya D.S Al Fine olarak yazılabilir. Başa dön ve Fin/Son yazılan yerde ezgiyi bitir anlamındadır. Da Capo(D.C): Da capo, tekrar işaretinin yanında bulunuyorsa en başa dönülür ve eserin sonuna kadar tekrar edilmeden seslendirilir.

80 Senyo Senyo: Tekrar işaretine ikinci kez rastlandığında, aynı işaretin ilk bulunduğu ölçüye dönülür ve bu ölçüden başlayarak son anlamına gelen fine kelimesinin olduğu yere kadar seslendirilir.

81 Koda Bitiş için anlamındadır. Koda olarak okunur. Ezgi baştan sona çalınır. Tekrar başa dönüldüğünde yineleme işaretleri dikkate alınmadan ilk koda ve ikinci koda arası atlanarak seslendirilir.

82 Eksik Ölçü Bazı ölçüler eksik olarak yazılabilir. Eksik ölçü genelde ezginin sonunda tamamlanır.

83 İfadelendirme Terimleri Legato : Bağlı çalış. Notaların birbirine bağlanarak seslendirilmesini gösterir. Staccato : Kesik çalış. Notaların kesik kesik ve birbirinden ayrı olarak + çalınmasını gösterir. Spiccato : Notaların kopuk veya kesik olarak çalınmasını gösterir.

84 Seslerin Gürlükleri/Nüans Terimleri Sesin şiddeti, gürlüğü titreşim dalgasının genişliğine bağlıdır. Titreşimin genişliği arttıkça gürlüğü artar ve sesin şiddetini ölçme birimi desibel dir. Müzikte bunlar p: hafif, mf: orta gürlükte, f: kuvvetli biçiminde ifade edilir ve eserin içerisinde çeşitli yerlerde kullanılarak anlatım gücüne katkıda bulunurlar. pianissimo pp çok hafif Piano p hafif mezzopiano mp orta hafiflikte mezzo forte mf orta kuvvette forte f kuvvetli Fortissimo ff çok kuvvetli molto fortissimo fff çok fazla kuvvetli forzando fz çok kuvvetli, vurgulu fortepiano fp kuvvetliden sonra hafif crescendo cresc. gittikçe kuvvetlenerek decrescendo decresc gittikçe hafifleyerek

85 Metronom Bir hız belirleyici alettir. Bir çeşit sarkaçtır ve üzerinde rakamlar yazılıdır. Bir sarkaç kolu bulunur ve sarkaç kolunun üstünde, yukarı aşağı kayarak hareket edebilen bir ağırlık vardır. Bu ağırlık rakamlar üzerinde uygun yere getirildiğinde sarkaç kolunun yavaş veya hızlı vurması, dakikada kaç birim nota veya vuruş hızla çalınacağı ayarlanabilir. Günümüzde artık elektronik metronomlar da çıkmıştır. Metronom sayısı belirtilmediğinde müzik eserinin sol üst köşesine/metronom sayısının yerine hız terimleri yazılır. Örneğin süre değerinin M=80 gösterilmesi, sarkacın dakikada 80 kez salınacağı, müzik eserinin de dakikada 80 vuruş hızıyla seslendirileceği anlamındadır.

86 Hız Terimleri Hız terimlerinden bazıları ve metronom sayıları şöyledir: largo Çok yavaş larghetto Largo-Adagio arası andante Orta yavaş moderato Orta çabuk allegro Çabuk presto Çok çabuk prestissimo Prestodan daha çabuk Müzikte yavaşlamalar ve hızlanmalar olabilir. Accelerando Acele ederek Ritardando Gittikçe gecikerek A tempo Değişimden önceki asıl tempo

87 Müzik ve oyun gençliğin hakkıdır. Bunlar gençliği erdemli kılan araçlardır. Müzik bir eğlence aracı değil güzellik ve iyilik eğitiminin aracıdır (Eflatun) Müzik mutlaka çocuğun terbiyesinde kullanılmalıdır (Aristo)

Müziğin Alfabesi Notalardır. =

Müziğin Alfabesi Notalardır. = TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ Müziğin Alfabesi Notalardır. = Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir. Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli

Detaylı

TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ DERS NOTLARI

TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ DERS NOTLARI TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ DERS NOTLARI Müzik Nedir? *Müzik hakkında çok fazla tanım vardır. Hepsi de kabul edilebilir tanımlardır, ancak hepsini içine alacak genel bir tanım yapmak oldukça zordur. Ancak yine

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ 1 T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ İlkokul 1 1 ses, 2 ses, 2/4 lük iki ölçü ezgi ve ritim (sekizlik, onaltılık, terazi) (ikinci

Detaylı

TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ DERS NOTLARI

TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ DERS NOTLARI TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ DERS NOTLARI Müzik Nedir? *Müzik hakkında çok fazla tanım vardır. Hepsi de kabul edilebilir tanımlardır, ancak hepsini içine alacak genel bir tanım yapmak oldukça zordur. Ancak yine

Detaylı

Ünite 3. Müzik Teorisine Giriş

Ünite 3. Müzik Teorisine Giriş Ünite 3. Müzik Teorisine Giriş Müzik teorisi, müziği açıklamak için kullanılan sistematik düşünce sistemidir. Bir anlamda müziğin grameri yani dil bilgisidir. Müziğin matematiksel, fiziksel ve kuramsal

Detaylı

TEMEL NOTA BĠLGĠSĠ. Öncelikle porte üzerindeki notaları tanıyalım:

TEMEL NOTA BĠLGĠSĠ. Öncelikle porte üzerindeki notaları tanıyalım: TEMEL NOTA BĠLGĠSĠ Nota, müziğin alfabesidir. Bir müzik eserinin tüm özellikleriyle nesilden nesile aktarılmasını sağlar. Notanın 2 temel özelliği bizim için büyük önem arz eder. Birincisi her notanın

Detaylı

Baskı: Ankamat Matbaacılık San. Ltd. Şti. 30.Cadde 1344. Sokak No:60 İvedik Organize Sanayi Bölgesi/ANKARA (0312-394 54 94-394 54 95)

Baskı: Ankamat Matbaacılık San. Ltd. Şti. 30.Cadde 1344. Sokak No:60 İvedik Organize Sanayi Bölgesi/ANKARA (0312-394 54 94-394 54 95) Dr. İlhan ÖZGÜL MÜZİK EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ ISBN 978-605-588-524-3 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2014, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt.

Detaylı

DÜZENLEME Ders Notu - 1

DÜZENLEME Ders Notu - 1 DÜZENLEME Ders Notu - 1 Doç. Server ACİM Aralık 2011 - MALATYA İçindekiler 1 Giriş 2 2 Gerekli Temel Bilgiler 2 3 Yaylı Çalgılar Ailesi 2 3.1 Keman........................................ 2 3.1.1 Viyola.....................................

Detaylı

Müzik Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Kriterleri İşitme, Şarkı Söyleme Müzikal Üretkenlik İşitme, Şarkı Söyleme, Müzikal Üretkenlik Çalgı Çalma

Müzik Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Kriterleri İşitme, Şarkı Söyleme Müzikal Üretkenlik İşitme, Şarkı Söyleme, Müzikal Üretkenlik Çalgı Çalma Müzik Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Kriterleri 1. Müzik yetenek alanında bireysel değerlendirme öncesinde; a) Müzik yetenek alanında günde 4 oturum şeklinde alınacak öğrenciler her oturumda 10 kişilik

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EKİM 7-2 EKİM (5. Hafta) EKİM 0-4 EKİM (4. Hafta) FARKLI MÜZİK TÜRLERİ EKİM 03-07 EKİM (3.Hafta) DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA EYLÜL 26-30 EYLÜL (2. Hafta) EYLÜL 9-23 EYLÜL (. Hafta) İSTİKLÂL MARŞI MIZI DOĞRU

Detaylı

KAZANIMLAR ETKİNLİKLER AÇIKLAMALAR ÖLÇME VE AÇILIMLARI

KAZANIMLAR ETKİNLİKLER AÇIKLAMALAR ÖLÇME VE AÇILIMLARI AY 0-05 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI : Piyano Çalma Teknikleri ÜNİTE :.Basamak. Konumda Temel Davranışlar EYLÜL 5-9 EYLÜL -6 EYLÜL. Oturuş ve Duruş Kuralları. Parmak

Detaylı

YARIMBAĞ İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4-A SINIFLARI MÜZİK DERSİ YILLIK PLANI

YARIMBAĞ İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4-A SINIFLARI MÜZİK DERSİ YILLIK PLANI EKİM 19-0 EKİM 015 4.-5. HAFTA EKİM EYLÜL 8 EYLÜL / 16 EKİM 015 1... HAFTA AY TARİH HAFTA SAAT YARIMBAĞ İLKOKULU 015 016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 4-A SINIFLARI MÜZİK DERSİ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI KAZANIMLAR

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI. Piyano. 9. Sınıf ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ 9. SINIF

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI. Piyano. 9. Sınıf ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ 9. SINIF T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Piyano ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÜZEL SANATLAR LİSESİ 9. Sınıf PİYANO DERSİ 9. SINIF 1 9. Sınıf Piyano İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE: Temel Davranışlar ve Kavramlar...3 Klavye Üzerinde

Detaylı

MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİPROJESİ)

MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİPROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİPROJESİ) MÜZİK ALETLERİYAPIMI ALANI MÜZİK İŞARETLERİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığıtarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 6-20 Ekim 207 ( 5. Hafta) EKİM 09-3 Ekim 207 ( 4. Hafta) FARKLI MÜZİK TÜRLERİ 02-06 Ekim 207 ( 3. Hafta) DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA 25-29 Eylül 207 ( 2. Hafta) EYLÜL 8-22 Eylül 207 (. Hafta) İSTİKLÂL MARŞI

Detaylı

KKTC MİLLÎ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜZİK DERSİ 1-8. SINIFLAR ÖĞRETİM PROGRAMI

KKTC MİLLÎ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜZİK DERSİ 1-8. SINIFLAR ÖĞRETİM PROGRAMI KKTC MİLLÎ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜZİK DERSİ 1-8. SINIFLAR ÖĞRETİM PROGRAMI 2016 TEPGP Yöneticisi/Koordinatörü Prof.Dr. Ahmet Pehlivan Proje Danışmanları Prof.Dr. Müfit Kömleksiz Prof.Dr. Buket Akkoyunlu

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V 2+0 2 4 Ön koşul Dersler - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin Koordinatörü - Dersi Veren Dersin Yardımcıları

Detaylı

MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ

MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ ADIM ADIM UYGULAMALI MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ Başlangıçtan İleri Düzeye Doç. Dr. Serhat YENER Varol ÇİÇEK Editör: Yrd. Doç. Dr. Köksal Apaydınlı Yazarlar: Doç. Dr. Serhat Yener Müzik Öğretmeni Varol Çiçek

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 3. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 3. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 10-14 EKİM 3-7 EKİM 26-30 EYLÜL 19-23 EYLÜL - 3. SINIF DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 1 1 Hayvanları Koruma Günü İSTİKLAL MARŞI MIZ A.5. İstiklal Marşını anlamına uygun dinler İstiklâl Marşı CD si

Detaylı

Ruhumdaki. Müzigin Ezgileri. Stj. Av. İrem TÜFEKCİ. 2013/2 Hukuk Gündemi 101

Ruhumdaki. Müzigin Ezgileri. Stj. Av. İrem TÜFEKCİ. 2013/2 Hukuk Gündemi 101 Ruhumdaki Müzigin Ezgileri Stj. Av. İrem TÜFEKCİ 2013/2 Hukuk Gündemi 101 Ruh halinize göre mi müzik dinlersiniz, müzik mi ruh halinizi değiştirir? Hangi tür olursa olsun o anki duygusal duruma eşlik etmekte

Detaylı

TÜRK MÜZİĞİ SERTİFİKA EĞİTİM PROGRAMI

TÜRK MÜZİĞİ SERTİFİKA EĞİTİM PROGRAMI 1 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÜZİĞİ SERTİFİKA EĞİTİM PROGRAMI I.KUR PROGRAMI 2 MÜZİK NEDİR! Duygularımızı, düşüncelerimizi veya olayları anlatmak amacıyla ölçülü ve düzenli seslerin sanat düşünceleri içerisinde

Detaylı

Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi 9 Müzik Sınıfı Piyano Dersi Ünitelendirilmiş Yıllık Planı

Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi 9 Müzik Sınıfı Piyano Dersi Ünitelendirilmiş Yıllık Planı 204-205 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI: Piyano çalma teknikleri. Basamak. Konumda Temel Davranışlar DİĞER DEĞERLEN EYLÜL 3. -Doğru oturuş biçimini fark eder. * Doğru

Detaylı

Porte çizgi ve aralıkları daima aşağıdan yukarıya doğru numaralandırılır. Bkz. şekil: 2

Porte çizgi ve aralıkları daima aşağıdan yukarıya doğru numaralandırılır. Bkz. şekil: 2 / Yıl: 2017 Year: 2017 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 http://dx.doi.org/10.17719/jisr.20175434673 BENDİRDE VE DİĞER VURMALI ÇALGILARDA ORTAK KULLANILAN ULUSLARARASI MÜZİK TERİM VE İŞARETLERİ

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK SANAT MÜZİĞİ HİCAZ MAKAMI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK SANAT MÜZİĞİ HİCAZ MAKAMI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK SANAT MÜZİĞİ HİCAZ MAKAMI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TAŞOVA YATILI BÖLGE ORTAOKULU MÜZİK DERSİ 7. SINIF YETİŞTİRME VE DESTEKLEME YILLIK PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TAŞOVA YATILI BÖLGE ORTAOKULU MÜZİK DERSİ 7. SINIF YETİŞTİRME VE DESTEKLEME YILLIK PLANI EKİM 2.Hafta 120 Dakika İstiklal Marşını anlamına uygun söyler. TEMALI MİLLİ MŞIMIZ. Dinleme söyleme İstiklal Marşı nın yer aldığı CD MP3 çalar Bilgisayarvs. Drama Çalma söyleme ETKİNLİKLER AÇIKLAMAL BELİRLİ

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK HALK MÜZİĞİ HÜSEYNİ AYAĞI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK HALK MÜZİĞİ HÜSEYNİ AYAĞI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI TÜRK HALK MÜZİĞİ HÜSEYNİ AYAĞI VE REPERTUARI EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

Bilal ELÇİ tarafından düzenlenmiştir.

Bilal ELÇİ tarafından düzenlenmiştir. SES BU ÜNİTEDE BİLMENİZ GEREKENLER 1. Bir ses dalgasının belli bir frekans ve genliği olduğunu 2. Sesin titreşimler sonucu oluştuğunu 3. Ses yüksekliğinin sesin ince veya kalın olması anlamına geldiğini

Detaylı

TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 5. HAFTA

TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 5. HAFTA TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 5. HAFTA GAMLAR Tam Ses Aralık (ing. whole tone interval) / Yarım Aralık: İki nota arasındaki mesafeye "aralık" denir. Klasik batı müziğindeki eşit tamperaman sistemde, bir tam ses

Detaylı

EYLÜL. 4.SINIF BÜLTENİ eylül ekim kasım

EYLÜL. 4.SINIF BÜLTENİ eylül ekim kasım EYLÜL TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ DERSİNDEN GÖRÜNTÜLER 3. Hafta: Enstrüman eğitimine yönelik olarak Gitar, Keman, Yan Flüt, Perküsyon ve Temel Bilimler için anlatımlar yapıldı. Öğrencilerimiz yatkınlıkları doğrultusunda

Detaylı

Müzik Teknolojisi Terimleri Ders Notu - 2

Müzik Teknolojisi Terimleri Ders Notu - 2 Müzik Teknolojisi Terimleri Ders Notu - 2 Prof. Server ACİM MALATYA - 2014 1 İkinci Ders Notu Hakkında Finale ve Sibelius gibi nota yazım programları ile çalışılırken, kullanıcının karşısına pek çok menü

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK (MÜZİK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK (MÜZİK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK (MÜZİK) ER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 1. SINIF II. YARIYIL MZ102A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma II (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

RİTİM VE MÜZİK BİLGİSİ YILLIK PLAN

RİTİM VE MÜZİK BİLGİSİ YILLIK PLAN RİTİM VE MÜZİK BİLGİSİ YILLIK PLAN EYLÜL; 1.Hafta; Öğrencilerin öğretmen tarafından ritimsel hafıza ölçümü yapılması. 2.Hafta; Eşit zaman da öğretmeni ile beraber ellerini birbirine aynı anda vurması ritim

Detaylı

TME Hafta Ders Notları

TME Hafta Ders Notları TME 110 6. Hafta Ders Notları Akorlar Şimdiye kadar müziğin yatay yapılarıyla (melodi, gam) ilgilendik. Bu bölümde müziğin dikey yapısını, yani armoniyi inceleyeceğiz. Bir eseri icra ederken, kimi zaman

Detaylı

Ders İzlencesi 2014 2015 Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program Adı : Çocuk Gelişimi PROGRAMI

Ders İzlencesi 2014 2015 Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program Adı : Çocuk Gelişimi PROGRAMI Ders İzlencesi 2014 2015 Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program Adı : Çocuk Gelişimi PROGRAMI Dersin adı: Çocuk ve Müzik Dersi veren öğretim görevlisi: Öğr. Gör. Özlem AKALIN YÜZGÜLEN Dersin veriliş şekli:

Detaylı

GİTAR EĞİTİMİ (POPÜLER GİTAR) KURS PROGRAMI

GİTAR EĞİTİMİ (POPÜLER GİTAR) KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ALANI GİTAR EĞİTİMİ (POPÜLER GİTAR) KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; İstanbul Üniversitesi

Detaylı

Ünite 3. Müzik Teorisine Giriş

Ünite 3. Müzik Teorisine Giriş Ünite 3. Müzik Teorisine Giriş Müzik teorisi, müziği açıklamak için kullanılan sistematik düşünce sistemidir. Bir anlamda müziğin grameri yani dil bilgisidir. Müziğin matematiksel, fiziksel ve kuramsal

Detaylı

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri

Okuma- Yazmaya Hazırlık. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim. Fen Ve Doğa Etkinlikleri Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Müzik Ve Ritim Sohbetler *Tatilde neler yaptık? *Hava nedir? Hangi duyu organımızla hissederiz? *Tatildeyken hava nasıl değişimler oldu? *Müzik dendiğinde

Detaylı

Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri

Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri Prof. Server Acim Bas Gitar Öğrencileri İçin Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri Çeşitli Örnekler ve Açıklamaları İçeren Ders Notları 03 yılında, Server AİM tarafından LaTeX ve GNU/LilyPond

Detaylı

MÜZĠK VE GÖSTERĠ SANATLARI YAN FLÜT EĞĠTĠMĠ (BATI MÜZĠĞĠ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI)

MÜZĠK VE GÖSTERĠ SANATLARI YAN FLÜT EĞĠTĠMĠ (BATI MÜZĠĞĠ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZĠK VE GÖSTERĠ SANATLARI YAN FLÜT EĞĠTĠMĠ (BATI MÜZĠĞĠ) ER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

SES. Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı

SES. Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı SES Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı Sesin Oluşumu Ses kaynakları titreşerek meydana gelir. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Titreşen

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI SINAV KILAVUZU TÜRK MÜZİĞİ BÖLÜMÜ 2016 TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI TÜRK MÜZİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU 2016 Programın Adı

Detaylı

ARMONİYE YABANCI SESLER

ARMONİYE YABANCI SESLER ARMONİYE YABANCI SESLER GEÇİT, İŞLEME, BASAMAK, GECİKME SESLERİ GEÇİT Geçit sesi, bir ezgi akora ait bir sesten (örneğin akorun 3lüsünden), akora ait olan bir başka sese (örneğin akorun 5lisine) geçmek

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 2.SINIF III. YARIYIL MZ201A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma III (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

AN ETUDE ANALYSIS MODEL ON VIOLIN TEACHING

AN ETUDE ANALYSIS MODEL ON VIOLIN TEACHING AN ETUDE ANALYSIS MODEL ON VIOLIN TEACHING KEMAN ÖĞRETİMİNDE BİR ETÜT ANALİZİ MODELİ Zeynep DEMİR YILDIZ 1 Yalçın YILDIZ 2 Abstract In the research; etude by Wohlfahrt that appears on Violin Method- II

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 2. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 2. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 3,4 (3-15 Ekim 2016) 2 saat UZUN HECE - KISA HECE EYLÜL- EKİM 1,2, (19-30 Eylül 2016) 2 saat İSTİKLAL MARŞI MIZA SAYGI A.6. İstiklal Marşı nı anlamına uygun dinler. A.6. Kazanımı ile İlgili Açıklamalar:

Detaylı

CARL SCHRÖDER İN DIE ERSTEN ÜBUNGEN FÜR VIOLONCELLO OPUS 31 ETÜT KİTABININ İNCELENMESİ

CARL SCHRÖDER İN DIE ERSTEN ÜBUNGEN FÜR VIOLONCELLO OPUS 31 ETÜT KİTABININ İNCELENMESİ 1 CARL SCHRÖDER İN DIE ERSTEN ÜBUNGEN FÜR VIOLONCELLO OPUS 31 ETÜT KİTABININ İNCELENMESİ Analysıs Of Carl Schröder Dıe Ersten Übungen Für Vıoloncello Opus 31 Etudes Book DOI NO: 10.5578/AMRJ.8590 Derya

Detaylı

GÖZ KASLARININ ESNETİLMESİ

GÖZ KASLARININ ESNETİLMESİ GÖZ KASLARININ ESNETİLMESİ Bu alıştırmada, öncelikle sayfaya bütünsel bir bakış açısı ile fotoğrafa bakar gibi bakın. Daha sonra 1-2-3-4 numaralan tarif edildiği şekilde; metronomun hızına uygun olarak

Detaylı

Atatürk Anadolu. Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar

Atatürk Anadolu. Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar Atatürk Anadolu Lisesi M A T E M A T İ K Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar KONYA \ SELÇUKLU 01 MATEMATİK 1. TEMEL KAVRAMLAR 1.1. RAKAM Sayıların yazılmasında kullanılan sembollere rakam denir. Onluk

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ASMA DAVUL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ASMA DAVUL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI ASMA DAVUL EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI UD EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI UD EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI UD EĞİTİMİ ER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

TEMEL MÜZİK KAVRAMLARI

TEMEL MÜZİK KAVRAMLARI TEMEL MÜZİK KAVRAMLARI Müziğin alfabesi notalardır: Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir. Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli

Detaylı

RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL Temel Tasarım I (4-4-6) Sanat eserini düzenleyen elemanlar (çizgi, doku, form, şekil, mekan) ve ilkeler (ritim, hareket, denge, vurgu, kontrast,

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI SINAV KILAVUZU MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ 2016 TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU 2016 Programın Adı Müzikoloji

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf 10. Sınıf Soru Kitabı 3. Ünite Dalgalar 3. Konu Ses Dalgası Test Çözümleri Sismograf 2 3. Ünite Dalgalar Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına

Detaylı

MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILAN ŞARKILARIN MÜZİK ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN PİYANO İLE EŞLİKLENMESİ

MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILAN ŞARKILARIN MÜZİK ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN PİYANO İLE EŞLİKLENMESİ www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILAN ŞARKILARIN MÜZİK ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN PİYANO İLE EŞLİKLENMESİ

Detaylı

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi SES FĠZĠĞĠ SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bir ortama ihtiyaç duymazlar ve boşlukta da

Detaylı

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 3 Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına ve moleküllerin kinetik enerjisine bağlıdır. Yani ses dalgalarının

Detaylı

İLKÖĞRETİMDE KULLANILAN MÜZİK DERS KİTAPLARININ UYGULAMADAKİ İŞLEVSELLİĞİ

İLKÖĞRETİMDE KULLANILAN MÜZİK DERS KİTAPLARININ UYGULAMADAKİ İŞLEVSELLİĞİ www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli İLKÖĞRETİMDE KULLANILAN MÜZİK DERS KİTAPLARININ UYGULAMADAKİ İŞLEVSELLİĞİ Feyzan

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Serhat YENER MÜZİK TEORİSİ EĞİTİMİ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Yrd. Doç. Dr. Serhat YENER MÜZİK TEORİSİ EĞİTİMİ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Yrd. Doç. Dr. Serhat YENER MÜZİK TEORİSİ EĞİTİMİ ISBN 978-605-364-103-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2010, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

A { x 3 x 9, x } kümesinin eleman sayısı A { x : x 1 3,x } kümesinin eleman sayısı KÜMELER

A { x 3 x 9, x } kümesinin eleman sayısı A { x : x 1 3,x } kümesinin eleman sayısı KÜMELER KÜMELER Küme, nesnelerin iyi tanımlanmış bir listesidir. Kümeyi oluşturan nesnelerin her birine kümenin elemanı denir. Kümeler genellikle A, B, C,... gibi büyük harflerle gösterilir. x nesnesi A kümesinin

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI BENDİR EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI BENDİR EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI BENDİR EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya

Detaylı

İLK OKUMA YAZMAYA HAZIR BULUNUŞLUK ÇALIŞMALARI

İLK OKUMA YAZMAYA HAZIR BULUNUŞLUK ÇALIŞMALARI İLK OKUMA YAZMAYA HAZIR BULUNUŞLUK ÇALIŞMALARI Sayın Velimiz, Anabilim Anaokulları hazırlık sınıflarında öğrencilerimize okuma- yazma eğitimi verilmektedir. Bu eğitim sırasında yapılacak çalışmalar oyunlar,

Detaylı

T.Pappas'ın "Yaşayan Matematik" isimli kitabının önsözünde şunlar yazılıdır: "Matematikten duyulan zevk bir şeyi ilk kez keşfetme deneyimine benzer.

T.Pappas'ın Yaşayan Matematik isimli kitabının önsözünde şunlar yazılıdır: Matematikten duyulan zevk bir şeyi ilk kez keşfetme deneyimine benzer. Matematik ve Müzik T.Pappas'ın "Yaşayan Matematik" isimli kitabının önsözünde şunlar yazılıdır: "Matematikten duyulan zevk bir şeyi ilk kez keşfetme deneyimine benzer. Çocuksu bir hayranlık ve şaşkınlık

Detaylı

müziği bestekârlarındandır? sesliliğin adıdır?

müziği bestekârlarındandır? sesliliğin adıdır? A A 1 Doğal minör moddaki bir dizinin 7. Derecesi üzerine kurulacak bir uygu (akor) hangi nitelikte olur? 33954 A ) Majör B ) Minör C ) Artık D ) Eksik E ) Dominant 4 Geleneksel Türk Sanat Müziği'nde fasıl

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ TAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ TAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ TAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 1. Sınıflar Ankara 016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 TAR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

Detaylı

İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU MARTILAR SINIFI. İnsanlar Duygularını İfade Etmek İçin Geçmişten Günümüze Müzikten ve Danstan Yararlanmışlardır.

İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU MARTILAR SINIFI. İnsanlar Duygularını İfade Etmek İçin Geçmişten Günümüze Müzikten ve Danstan Yararlanmışlardır. İSTEK ÖZEL KEMAL ATATÜRK ANAOKULU MARTILAR SINIFI İnsanlar Duygularını İfade Etmek İçin Geçmişten Günümüze Müzikten ve Danstan Yararlanmışlardır. Anafikri İle İlgili Neler Biliyoruz? Zeynep A. : Biz dans

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 63, Aralık 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 63, Aralık 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 63, Aralık 2017, s. 207-214 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 27.11.2017 25.12.2017 Yrd. Doç. Dr. Gülden

Detaylı

Yardımcı Piyano OPE 162 Çalışma incelemesi H. Lemoine ( ) Etüt Re majör

Yardımcı Piyano OPE 162 Çalışma incelemesi H. Lemoine ( ) Etüt Re majör Yardımcı Piyano OPE 162 Çalışma incelemesi H. Lemoine (1786-1854) Fransız besteci, eğitimci, piyanist, editördür. Eğitimci olarak tanınmış bestecinin çok sayıda piyano pedagojik repertuvarından sonatları,

Detaylı

VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU

VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU Makamsal Ezgiler ve Okul Şarkılarıyla Desteklenmiş VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU 1-1- E. Erdem KAYA Sanat ve Dil Araştırmaları Enstitüsü www.sada.org.tr Tüm Hakları Yazara Aittir ISBN: 978-605-63945-0-8 2

Detaylı

Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri TÜRK VE BATI MÜZİĞİ ÇALGILARI KEMAN DERS KİTABI 10.SINIF. Yazarlar Handan DARENDELİOĞLU Gonca ÖĞÜTCÜ Yucan BİLGİN

Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri TÜRK VE BATI MÜZİĞİ ÇALGILARI KEMAN DERS KİTABI 10.SINIF. Yazarlar Handan DARENDELİOĞLU Gonca ÖĞÜTCÜ Yucan BİLGİN Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri TÜRK VE BATI MÜZİĞİ ÇALGILARI KEMAN DERS KİTABI 10.SINIF Yazarlar Handan DARENDELİOĞLU Gonca ÖĞÜTCÜ Yucan BİLGİN DEVLET KİTAPLARI ÜÇÜNCÜ BASKI..., 2012 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 4.SINIF VII. YARIYIL MZ401A - Piyano VII* (1-0-1) Paralel üçlü, altılı, onlu diziler

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DARBUKA EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DARBUKA EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI DARBUKA EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİ

ORTAÖĞRETİM İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİ A. DİL BİLEŞENLERİ VE DİL EDİNİMİ BİLGİSİ A.1. İngilizceyi sözlü ve yazılı iletişimde doğru ve uygun kullanarak model olabilme A.2. Dil edinimi kuramlarını, yaklaşımlarını ve stratejilerini bilme A.3.

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI SES EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI SES EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI SES EĞİTİMİ ER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı karşıya olması

Detaylı

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Mustafa Sezer PEHLİVAN. Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü * Yüksek İhtisas Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü SAYILAR Doğal Sayılar, Tam Sayılar, Rasyonel Sayılar, N={0,1,2,3,,n, } Z={,-3,-2,-1,0,1,2,3, } Q={p/q: p,q Z ve q 0} İrrasyonel Sayılar, I= {p/q

Detaylı

Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI. Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün

Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI. Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bir öğretim materyali seçerken hangi unsurlara dikkat edilmesi

Detaylı

ÜNİTE 2. SES VE MÜZİK

ÜNİTE 2. SES VE MÜZİK ÜNİTE 2. SES VE MÜZİK Giriş Ses dediğimiz şey tamamen hareketin ürünüdür. Hareket eden her cisim titreşir ve ses dalgaları oluşturur. Tıpkı durgun suya atılan bir taşın oluşturduğu daire şeklindeki dalgalar

Detaylı

BĠLĠNÇLĠ OLMAK ÖNEMLĠDĠR ÜLKEMİ SEVİYORUM BAŞARMAK VE...

BĠLĠNÇLĠ OLMAK ÖNEMLĠDĠR ÜLKEMİ SEVİYORUM BAŞARMAK VE... BĠLĠNÇLĠ OLMAK ÖNEMLĠDĠR ÜLKEMİ SEVİYORUM BAŞARMAK VE... HIZLI OKUMA KONUSUNDA BAZI BĠLGĠLER Sevgili Öğrencilerimiz: Hayatın her alanında karģınıza çıkabilecek Bir konuya, HIZLI OKUMA. konusuna değinmek

Detaylı

ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA OKUTULACAK DERSLERDE UYGULANACAK ÖĞRETİM PROGRAMLARI

ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA OKUTULACAK DERSLERDE UYGULANACAK ÖĞRETİM PROGRAMLARI AÇIKLAMALAR Haftalık ders çizelgeleri, 2014 2015 eğitim ve öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının 9-10. sınıflarından başlamak üzere kademeli olarak uygulanacaktır. Haftalık ders çizelgelerinde ortak

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR ÖĞRENİYORUM

ÇARPANLAR VE KATLAR ÖĞRENİYORUM ÖĞRENİYORUM Bir pozitif tam sayıyı birden fazla pozitif tam sayının çarpımı şeklinde yazarken kullandığımız her bir sayıya o sayının çarpanı denir. Örnek: nin çarpanları,, 3, 4, 6 ve dir. UYGULUYORUM Verilmeyen

Detaylı

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2014-2015 MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2014-2015 MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2014-2015 MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖN KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU EĞİTİM FAKÜLTESİ (MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ)

Detaylı

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM. 4.1. Aritmetik işlemler

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM. 4.1. Aritmetik işlemler DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 4.1. Aritmetik işlemler Bu bölümde öğrencilerin lisede bildikleri aritmetik işlemleri hatırlatacağız. Bütün öğrencilerin en azından tamsayıların toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

Türk Halk Müziği ASD Programına 60 öğrenci alınacaktır.

Türk Halk Müziği ASD Programına 60 öğrenci alınacaktır. T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÜZİĞİ DEVLET KONSERVATUARI GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ ANASANAT DALI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PROGRAMINA ÖN KAYITLA ALINACAK ÖĞRENCİLERİN

Detaylı

9-) İLAN EDİLECEK YÖNERGE METNİ:

9-) İLAN EDİLECEK YÖNERGE METNİ: 9-) İLAN EDİLECEK YÖNERGE METNİ: MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ MÜZİK BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ

Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ Geleneksel müziklerimiz, kültürümüzün bir parçasıdır. Bu parçayı yok saymak, müziğimizin aslında bu olmadığı, sonradan değiştirildiği şeklinde beyanlar vermek veya bu beyanlara

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PROGRAMINA ÖN KAYITLA ALINACAK ÖĞRENCİLERİN ÖZEL YETENEK

Detaylı

İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU

İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU 2009 PROGRAMDA YER ALAN MODÜLLER VE SÜRELERİ Modülün

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN

SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI 1 DERS AKIŞI 1.ÜNİTE: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMININ GENEL YAPISI, ARADİSİPLİN, TEMATİK YAKLAŞIM 2. ÜNİTE: ÖĞRENME ALANLARI 3. ÜNİTE: BECERİLER

Detaylı

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

ÖZEL OKAN İLKOKULU EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL OKAN İLKOKULU 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI Sayın Velilerimiz, Bu hafta kütüphane etkinlikleri kapsamında karikatürist Turgut Yüksel i konuk ettik. Karikatür atölyesi öğrencilerimizi çok mutlu etti.

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P)

BİREYSELLEŞTİRLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) UZUN DÖNEMLİ HEDEFLER BİREYSELLEŞTİRLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) KISA DÖNEMLİ HEDEFLER 1. Sesleri tanır. 1. sesleri verilişlerine göre tanıyarak çıkartır. 2.Sesleri birbirinden ayırt eder. 3.Sesleri tanımada

Detaylı

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA

5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA 5. ÜNİTE İZDÜŞÜMÜ VE GÖRÜNÜŞ ÇIKARMA KONULAR 1. İzdüşüm Metodları 2. Temel İzdüşüm Düzlemleri 3. Cisimlerin İzdüşümleri 4. Görünüş Çıkarma BU ÜNİTEYE NEDEN ÇALIŞMALIYIZ? İz düşümü yöntemlerini, Görünüş

Detaylı

OCTAL (SEKİZLİ) SAYI SİSTEMİ:

OCTAL (SEKİZLİ) SAYI SİSTEMİ: 5.HAFTA OCTAL (SEKİZLİ) SAYI SİSTEMİ: Sayısal Sistemler ikilik sayı sistemini kullansalar da bir tasarımcı için Binary (İkilik) sayılarla işlem yapmak zahmetli bir işlem olması nedeniyle ve hafızada daha

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 3.SINIF VI. YARIYIL MZ302A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma VI (2-0-2) Akts Kredisi:

Detaylı

Microsoft Excel Uygulaması 2

Microsoft Excel Uygulaması 2 Microsoft Excel Uygulaması 2 Dört Temel İşlem: MS Excel hücrelerinde doğrudan değerlere ya da hücre başvurularına bağlı olarak hesaplamalar yapmak mümkündür. Temel aritmetik işlemlerin gerçekleştirilmesi

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI MÜZĠK ALETLERĠ YAPIMI ALANI. MÜZĠK ĠġARETLERĠ 212MGS027

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI MÜZĠK ALETLERĠ YAPIMI ALANI. MÜZĠK ĠġARETLERĠ 212MGS027 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI MÜZĠK ALETLERĠ YAPIMI ALANI MÜZĠK ĠġARETLERĠ 212MGS027 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. w w w. m a t b a z. c o m ÖNERMELER- BİLEŞİK ÖNERMELER

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. w w w. m a t b a z. c o m ÖNERMELER- BİLEŞİK ÖNERMELER Terim: Bir bilim dalı içerisinde konuşma dilinden farklı anlamı olan sözcüklerden her birine o bilim dalının bir terimi denir. Önermeler belirtilirler. p,q,r,s gibi harflerle Örneğin açı bir geometri terimi,

Detaylı