Türkiyede akciğer ve karın zarı kanseri (mezotelyoma) araştırması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkiyede akciğer ve karın zarı kanseri (mezotelyoma) araştırması"

Transkript

1 Türkiyede akciğer ve karın zarı kanseri (mezotelyoma) araştırması YIL 1965 : GATA /ANK. ASİSTAN için Konsültasyon istemi Psikiatri de Yatan Asker Adayı. için Konsültasyon istemi Sorun : Akut Manik Depresyon Reak.+ Sol Akc.Orta Zonda Yuvarlak opasite Muayene edilemez, yanına gidilemez, tehlikeli. Bakırköy /IST. Ambulansla gönderilecek Heyet Raporu Lazım

2

3

4 Benim Teşhisim. Sol akciğer,lingula üst lob arasında Yafa Portakalı büyüklüğünde dansite. Muayene edilemiyor. Ön tanı : Kist Hidatik? Ertesi günü ambulansla, refakatlı olarak Bakırköy e tecrit edilmek üzere gönderiliyor.

5 Opr.Dr. Albay Cemil Aksoy Güneşin Oğlu Görüşme Bir Hastam var.akciğerde Kist H.var. Siz de uygun bulursanız ameliyat edilsin. Hastanın filmine baktı. Benim servise gönderin yarın ameliyat edeyim. Ben de ameliyatta bulunabilirmiyim? Lütfetti.

6 Ameliyathane. Göğüse girilince Oğlum, bir enjektör ver de doktor bey e kaya suyu gösterelim.????? Vay canıma be kaya suyu yerine vefa bozası geldi. Fissürde olduğu için çıkarılması da kolay.binbaşı, bu parçayı sakın bizim patolojiye gönderme, Bronşit teşhisi koyarlar!!!!

7 Ertesi gün : İst.Ü.Tıp Fak.Patoloji Bölümünde Hocam, bir hastamın akciğerinden çıkarılan kistik bir materyel getirdim.lütfedip bakarmısınız? Yalnız kendisi askerdir, para verecek durumu yok. Merak etme delikanlı. Senden para almayız. İki gün sonra gel raporunu al.

8 İst.Ü.Tıp Fakültesi Patoloji Bölümünde. Hastanızın teşhisi kondu. Lokalize soliter,beniğn Fibröz Mezotelyoma. Hiç duymadım bu hastalığı Nadir görülür de ondan Teşekkürler efendim. Böyle sorununuz olursa gene beklerim

9 Güneşin Oğlu Opr.Dr. Cemil Aksoy ile tekrar görüşme Albayım raporu getirdim. Görmek istermisiniz? Deyip raporu verdim Vay be. Nereden bulmuş bu hastalığı? Ben hastayı yarın tekrar açıp pnomenektomi yapacağım. Kanser Ama Albayım, patoloji hocası Beniğn demişti. Boş ver. Mezotelyoma beniğn olamaz. Maliğndir o.

10 Tekrar Ahmet Deniz İle Konuşma Senin hastalığın kist değilmiş. Neymiş? İyi Huylu mezotelyoma. Yani kanser değil. Evet,değil. Albay seni tekrar ameliyat edeceğim derse kabul etme. Albay a nasıl karşı gelirim? Benden söylemesi. Can senin

11 YIL: Ekim Kokteylde Jeolog Asım Göktepeli ile Tanışma Asım Bey, Türkiye de Asbest var mı? Var ama, ticari değeri çok yok. Ankara ya en yakın nerede vardır. Mihalliççik ta. Beraber oraya gidebilir miyiz? MTA Genel Müdüre Sadrettin Alpan dan izin almak lazım

12 Bir Hafta Sonra Mihalliççikta MTA Genel Müdürünün verdiği cip ile Ankara nın 150 km. doğusundaki M.de ilçe kaymakamının odasında, Konuyu konuştuk Odaya genç bir adam girdi. Savcıymış. Sizin aradığınız hastalıktan burada çok dedi. Nereden biliyorsunuz deyince, Cinayet sonunda yapılan otopsilerde, maktullerin akciğerleri sanki kireç, beton ile sıvalı gibi. Ölen adama atılan kurşunlardan birisi akciğer üzerindeki betona saplanmıştı. Adam karnına giren kurşundan ölmüştü. Doktora bunları bir incele demiştim. Dudak büktü, Bunlar vereme bağlı deyip geçti.

13 Mhl. VSD.de Doktorla görüşme. Doktor bey hiç Mezotelyoma gördünüz mü? Burada o hastalıktan yok ama çok verem var. Veremli hastaların filmlerini görebilir miyim? Tabii. Çok var, deyip önüme bir film kutusu koydu. İçindeki filmlere bakınca, hepsinde asbest solunmasına bağlı kalsifikasyon, yani kireçlenme olduğunu gördüm.

14 Ankara Verem Tarama Ekiplerinin çektikleri filmleri tekrar inceleme Mihalliççık a bağlı aşağı yukarı 10 köyde çekilen filmleri tekrar incelediğimizde, 40 yaşın üstündekilerin yarısında akciğer zarında kireçlenme ve kalınlaşma görmüştük. Bu oran yaş 70 e ulaştığında % 80 i buluyordu. Hepsi uzmanlarca Verem sekeli ( izi olarak) kabul edilmişti. Kanserliler de vardı. Bunlar mezotelyoma diye değil, akciğer kanseri olarak değerlendiriliyordu.

15 Mihalliccik Araştırması Buraya, içinde uzman göğüs hastalıkları hekimleri, jeolog ve mineralog ile birlikte birkaç kez gittik. Köylerin çoğunda açıkta, asbest ocakları vardı. Köylüler asbestli topraktan çanak, çömlek yapıyorlardı. Mezar ve musalla taşları bile,asbestten yapılmıştı. İlçede asbest değirmenleri vardı. Bunlardan kaynaklanan tozlardan halk da yakınıyor ve belediyeden bunların kaldırılmasını istiyordu. Birkaç yerde ticari olarak asbest üretiliyordu. Bunların ürünleri yığın olarak duruyordu. Çocuklar, asbest yığınları üzerinde oynuyorlardı. Ön araştırmamız hemen medyaya intikal etti ve Hacettepeli doktorlar kanserin sebebini buldu mealinde manşet attılar.

16 Mihalliççık ta Asbest Araştırmaları Hacettepe den Dr.Mustafa Özesmi ve Dr. Ömür Gönen hemen tez çalışmaları yaptılar ve bunlar yayınlandı. Halk, asbestin ne olduğunu, hangi hastalıklara sebep olduğunu gazetelerden öğrenmeye başladı. Mezotelyomalı hastalar Hacettepe ye gelmeye başladı. Yaptığımız mineralojik çalışmalar, bölgedeki hastalıkları ( Akciğer zarı kanseri,yani mezoteyoma, akciğer zarı kalınlaşması ve kireçlenmeleri, bölgede açık ve kapalı maden ocaklarında çok bulunan asbestin, Tremolit cinsinden ( düz ve sivri lifli) kaynaklandığı anlaşıldı. Bizden sonra aynı yörede, Eşkişehir Osman Gazi Ü. Göğüs Hastalıkları başkanı rahmetli Prof. Dr.Necla ve onun yetiştirdiği, Muzaffer Metintaş ve diğerleri tarafından daha detaylı çalişmalar yapıldı. İsveç ten Gunnar Hillardal, Fransa dan Patrick Sebastien ve İngiltere den John Skidmore da araştırmalara katıldılar

17

18

19

20

21

22

23

24 Çocuk resmi

25

26 Pulmoner alveolar makrofaj hücresi,bir çok uzun bir çok mavi asbest lifini yutmak ve onları ortadan kaldırma görevini üstlenir. Ancak,tam olarak yutulmamış veya, sindirilmemiş asbest lifleri yüzünden görevini yapamaz hale gelmiş PAM bir çok selektif proteolitik enzimlerin ve ROS (Radikal oksijen substratlarının) ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Asbest Toxikolojisi Hastalıkların oluşmasında etkilidir.? Biz neyi ölçüyorduk?!

27

28 Resim 6- Olguya ait intihar notu

29 Autopsy Pictures

30

31 The types of white soil uses

32

33

34 White stucco used floor

35

36

37 Asbestos mixed soil for use road construction

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48 Bizim Köyde Çok Kanser var Bize de geliniz. Adımız Kanser araştırıcı olarak çıktı. Devamlı davet mektupları geliyor. En yakını 200 km. uzaklıkta. Çoğuna gittik. Aslı astarı yok. Hepsi, köydeki içme suyunun kanser yaptığı iddiasında.

49 Karain/Ürgüp-Nevşehirden davet Muhtarın mektubunda da kanser salgını olduğu yazılı. Sağlık Bak. Baş vurmuşlar. Netice yok. Sizde inanmayabilirsiniz. Gelin de gözlerinizle görün. Karain Ankara dan 350 k. Ötede. Sen bize gel dedik.

50 İlyas Yiğit Zapata gibi. Yanında genç birisi. Kapıyı sert bir şekilde tıkladı. Ben Karainin Köyü Muhtarı İlyaz Yiğit.Bize inanmıyacağını bildiğim için Birde hasta getirdim Hasta, genç, kara yağız dev gibi birisi. Muayene ettim, elindeki filmlere baktım Mezotelyomaya benziyor. Bunu yatırmak lazım. Bizde para yok. Güvencemiz de yok. Dosyasına, Eğitim Vakasıdır diye yazıp başhekimliğe gönderdim. Başhekim. Ben oralıyım. Bunlar zengindir. Bu çok güzel bir eğitim vakasıdır.yatır

51 1974 Eylül Ayında Ekiple Karaindeyiz Ekipte iç hastalıkları,gastroenteroloji uzmanları, jeolog Asım,portabıl rontgen makinası,banyolar,biyopsi iğnesi, üç tane teknisyen var. 20 yaş üstü her kişi için anket formu dolduruldu.muayene edildi. Filmleri çekildi, banyo edildi. Filmler çamaşır iplerine asılarak kurutuldu. Her kes kendi filmine bakıyor ve hüküm veriyor. Bu Mustafa emminin. Sağ taraf gitmiş. Iki günde 190 kişi baktık. Şüpheli üç kişinin akciğerinden su aldık, akciğer zarından biyopsi alındı.

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65 Demirci Osman Keskin Demirci Osman Köyün en bilmişlerinden. Revirde yaptığımız taramada herkese akıl veriyor. Kendisi film çektirmek istemiyor.yanımda bulunan İsveç li Gunnar Hillerdal onunla benim birlikte resmimi çekmek istedi. Osman, yanındaki bir gencin kulağına bir şeyler fısıldadı. Çocuk biraz sonra iki çifte ile geldi. Osman çifteleri yanına alarak beşlik simit gibi kuruldu. Gunnar merak etti. Neden silahla resim çektirdin? Diye sordu. Dr.Barış bizim köye öyle bir kötülük yaptı ki, onu öldürmeye bir silah yetmez dedi. Şaşıp kaldık. Ama o benden önce öbür dünyayı boyladı!

66

67 Muayenyene ve Film sonuçlarına göre Karain de Mezotelyoma Salgını var Köyün nüfusu 800. Muayene edilen 190 kişinin içinde 16 mezotelyoma var. Dünyada bir milyonda 1 kişide M.var. M asbest işçisi hastalığı.bizimkiler köylü. Asım, Bu köyde asbest yok dedi.ben Ama M var,asbest olmalı,dedim. Asım israrla, buranın jeolojisinde asbest olamaz diyor.

68 Karain den götürülen ganimetler. Biyopsi örnekleri, iki kasa taş, kaya İki teneke köy suyu 190 akciğer filmi. 3,4 torba patates ve soğan.hediye! Mutluyuz.

69 Analiz sonuçları Biyopsiler Me ile uyumlu. MTA.da taş,toprak analizleri, asbest yok, volkanik kayaç, tüf var diyorlar Filmlerde, akciğerde en az 1 litre su birikimi, akciğer zarında kalınlaşma, kireçlenmeler. Asım çevrede asbest yok diyor,ama biz Me bulduk. Ne yapacağız.

70

71 Yurt Dışı Merkezlerle Danışma Lyonda IARC=Uluslararası kanser araştırma merkezi. Cardiff, BM Pneumoconiosis Unit. Burada M.yi dünyada ilk gösteren C.Wagner var. GB.da Çevresel Halk Sağlığı merkezi. Paris te Lab. D etudes des particulas İnhale

72 Paris ten gelen rapor. Karain den gelen akciğer dokularında çok asbest var!!! Asım ı kızdırdık. Halt etmişler.ben yok diyorum. Ama siz yabancılara inanıyorsunuz. Dokuların içine konan formolin solüsyonunu, asbestten yapılmış filtre den geçiriliyormuş.!!!! Fransa dan gönderilen, içinde süzülmüş, asbestten arındırılmış formolin solüsyonuna konan dokularda Asbest yok. Asım çok sevindi. Siz bana inanmadınız?

73 Hoşafın Yağı Kesildi. Filtre edilmiş formolin ile yurt dışına gönderilen dokularda asbest boy. Cardiff e gönderilen jeolojik örneklerde asbest yok ama, ana benzeyen lifler var. Şimdilik bunun altına Turkey yazıyorlar.

74 Cardiff e gidiş. Merkez Bankasından l00 $ almam lazım.param yok. Pasaportuma Döviz almamıştır damgası vuruldu. Ne olur olmaz diye, çorabımın içine l0 $ koydum. Uçağa binişte, kısa boylu, kara kuru bir polis.pasaportumu inceledikten sonra, Yani sende döviz yok mu? Parasız mı Lyon a gidiyorsun? Ben IARC. davetliyim, Onlar bana gündelik para verecekler. İnanmam! Dedi ve başladı aramaya. Arkamdaki kuyruk uzayınca, ayakkabımı çıkartmadı.

75 Lyon da IARC ile Anlaşma Pazarlık ediyorlar. Paraları yokmuş. Bu bir acil araştırma imiş. Ben sizden para istemek için gelmedim! Bana eksper insanlar lazım dedim Dıngıdı, Mıngıdı. Ancak 10 bin $ olur. Bu da, 4 yıllık Türkiye ye göndereceğimiz eksperlerin, yol, sigorta, otel masrafı için. No problem dedim. Adam neredeyse havaya uçacaktı. Başkan a gidelim, Çok sevinecek dedi

76 IARC Başkanı ile görüşme. Yaşlı bir İngiliz. Babacan tavırlı. Sen bu araştırmayı nasıl yaptın? Anlattım, 41 AR 427 Renoult arabamla gittim. Kaç kere deyince onu geçmiştir dedim. Senin araban eskimiştir. Ben sana yeni bir araba verilmesini isteyeceğim. Peugeot marka

77 Yeni Arabanın Başına Gelenler. Siz bu arabayı kullanamazsınız. Plakası siyah olmalı. Şöför tutmanız lazım. Benzini sizin ödemeniz lazım. Bir defa kullanırken ihbar edip rektöre bildirmişler. YİB. Siyah Plakalı Peugeot araba kullanıyor. Tahkikat yapılsın S. Arabistana gittim.rektör arabayı, genel sekreterine vermiş!

78 Cardiff ten John Skidmore Geldi J.S. Toz uzmanı, mühendis.eski bir deri çantası ve birkaç toz ölcüm makinası ile Karain e gittik. Revirdeki mikroskopun başına çöktü.tam l saat mikroskopu temizlemek için uğraştı. Köylüler sık sık çay ikram ettiler. Bir ralık bana Soğuk çay içebilirmiyiz? Diyerek çantasındaki viski şişesini gösterdi. Hayır diyemedim ama, bu nasıl yapılabilir deyince, Sen bu işi bana bırak dedi. Gelen çayı lavaboya boşalttıktan sonra bardağa viski doldurdu.

79 Kafayı buldum. İngilizde tık yok Şimdi bani M.li hasta olan bir eve götür dedi. Öğretmen İbr.Gürbüz ün evine gittik. JS, cebinden çıkardığı eski bir çakı ile, evin duvarından elindeki evin duvarından aldığı tozu lam a yaydı.haydi şimdi mikroskopla bunu inceleyim dedi. Bu örnek te fiber var. İstersen bak.gerçekten dikiş iğnesi gibi bir çok lif gördüm. Asbest diye bağırdım. Böyle bakıp asbest diyemezsin. Sadece fiber dersin. Bunun iç yapısındaki mineralleri E.M ile incelemen lazım.

80 Karain den alınan, jeolojik ve havadan alınan toz örnekleri EM.İle Cardiff te incelendi. Karain deki örneklerdeki lifsel mineral bir fibriz zeolit olan Erionite uyuyor. BMC.Pneumoconiosis Ünit te yapılan Swiss türü fare deneylerinde. Erionit in asbestten çok daha tehlikeli oranda karsinojen olduğu gösterildi.

81

82 Erionite hakkında IARC.kararı There is sufficient evidence for the carcinogenicity of erionite to experimental animals There is sufficient evidence for the carcinogenicity of erionite to humans. Iarc monographs on the evaluation of the Carcinogenic risk of chemicals to humans,1987 : Silica and some silicates. 1987

83 Karain den sonra Tuzköy ve Sarıhıdır Köyleri. Tuzköy kasabasında da Erionite bağlı mezotelyoma salgını vardır. Ölenlerin % inde ölüm nedeni M. Tuzköyde M. Dışında diğer organ kanserleri ( Sarkom, lenfoma gibi) devar Sarıhıdır Köyünde de M salgını var Çözüm bu köylerin yerine, modern yapı taşları ( tuğla, beton) yapılmış evlerin yapıldığı köyler.

84 Tuzköy lu Kahraman Doğan Kılıç Tuzköy de Doğan Kılıç isimli bir yiğit ile karşılaştım. Ailesinden en az üç kişi mezotelyomadan ölmüştü. Sağ akciğerinde zar kalınlaşması vardı.bu erionite bağlı olabilirdi Sebebini bulmak için, akciğer dokusunu incelememiz gerekiyordu. Kolay dedi, ameliyat edip benim çiğerimden parça alın! dedi Şaşırdık kaldık Ameliyat edildi, parça alındı ve İngiltereye gönderildi. Sebep Erionit idi. Yanı Tuzköydeki mezotelyoma salgının da nedeni erionit idi.

85

86

87

88

89

90

91 Dr.Grandjean. Havadaki kuşları alkışlayan Danimarka lı epidemiolog Grandjean ile Göremedeki köylerde epidemiylojik çalışma yapmaya karar verdik. Harwart ta çalışıyor, çok iyi bir insan. Bana, bir Hanım Türk asistanla geleceğini söylemişti.okey dedim.onları sabah altıda otelden alacaktım.o hazır bekliyor, bizim kızımız ortalarda yok. Odasına telefon ettim. Ben daha saçımı kurutmadım demez mi Adam gülüyor, ben sinirlendim. Ona Çabuk gel.bizi bekletmeye hakkın yok dedim.

92

93

94 İsveç li Gunnemar Staleinheim Kuplumbağa Katili! Fuat ın İsveçli hocası Gunnemar da Göremedeki Kanserli köyleri merak edip gelmişti.o sırada klinikte staj yapan Arnavutluk misafirve Fuatı da yanıma alarak,bizim Nissan araba ile yola çıktık. Arabayı ben kullanıyordum ve Ankara- Aksaray yolu da kamyonlarla doluydu. Kötü bir şöför olduğumu başlangıçta yolcularıma söyleyip özür dilemiştim. Kamyonların kiminin sağından, kiminin solundan yılan kovalar gibi geçiyordum. İsveç li bir aralık, Benim arabamda Japon arabası.. Benim arabam da otomatik vitesli, Benim arabamda Nissan, Ben araba kullanmayı seviyorum gibi konuşmalar yapıyordu. Ne demek istediğini anladım, arabayı kenara çekip direksiyonu ona verdim. Adam çok sevindi.

95 Zavallı hayvan. Ben Katil oldum Yarım saat sonra baktım o da benim gibi araba kullanıyor. Kamyonları sağdan, soldan geçiyor ve,benim gibi, You are nothing demeye başladı. Tuzköy yoluna girmiştik. Birden arabanın altından takur,tukur görültüler geldi. Durduk, arkaya baktık. Araba, kocaman bir kaplumbağanın çatışını uçurmuş!! Biz gülüyoruz, İşveçli, ağlayarak Zavallı hayvan. Ben onu nasıl görmedim. Katil oldum diye ağlıyor. Üzülme, böyle şeyler olur. Sen ezmeseydin, başkası ezerdi dedik durduk. Arabayı tekrar bana verdi.

96

97

98

99

100

101 Köstebek avcısı Tuzköy deki mezotelyoma, köyün üç mahallesinde aynı oranda görülmüyordu.köyde patates ve soğan yetiştirildiği için yer altında tunel kazan köstebekler cirit atıyordu.bunlarda bir araştırma yapılabilirdi. Köyde bir köstebek avcısı varmış. Onu bulduk ve pazarlığa başladı. Önce tanesini l0 liradan yakalarım dedi, sonradan başladı dıngıdı, mıngıdı demeye. Şimdi mevsimi değil. Bunları yakalamak kolay değil. Onlar da akıllandılar. Köstebek başına dolar bazında anlaştık. 1 köstebek 20 dolar. Yakaladıklarını bize veriyordu. Bunların akciğerlerini mineralojik araştırma için Fransa ya gönderecektik. P.Sebastien inceleyecek, bekliyor. Benden yakalananların yaşları da önemli dedi. Bunları veteriner fak. birisi yapıyormuş. O da para istedi. Yakaladığımız kadar köstebek çiğerini filtre edilmiş formolin bulunan şişelere koyup, Fransa ya benim götürmem gerekiyordu. Pariste yakalandık. Gümrükte bir köpek peşimi bırakmadı. Gümrük memuru çantanı aç dedi. Durumu anlaşınca kutuları alıp çöpe attı.

102

103

104 Boncuklu Harita Türkiye deki mezotelyoma vakalarının çoğu bize geliyordu. Bunların nereden geldiğini görebilmek için MTA.dan aldığımız büyük bir jeolojik haritayı kliniğin duvarına astıktan sonra, gelen vakaların yerlerini boncuklu bir çivi çakarak göstermek istedik. En çok boncuk Türkiye Haritasının, Nevşehir, Denizli,Konya, Çankırı, Çorum, Amasya, Tokat, Sivas, Kayseri, Yozgat, Malatya Elazığ, Diyarbakır, Hatay ve Urfa nın Siverek kazasından geliyordu.

105

106 Gürpınar/ Çankırı Çankırının Sabanözü ilçesinin kuzeyinde olan Gürpınar ve Çaparkayı köylerinden hastalar vardı. Gürpınar köyüne ekiple giderek buranın erişkinlerini taramadan geçirdik. Çalışmalar, büyük bir ilk okulun bir sınıfında yapılıyordu. Geldiğimizde Tahtada, Ali Elma Al yazılıydı ve bu yazı hiç değişmedi. Kış günü olduğu için sobayı öğrenciler yakıyordu. Kızlar, ıslak bezlerle zemini siliyorlardı. Öğretmenler ortada yoktu.son günü dayanamadım. Öğretmenlerin birisine Hoca bizim burada ne araştırma yaptığımız sizi hiç ilgilendirme di mi / Çocuklar size bir şey sormadılar Mı? Bize de sormadınız? Siz bizi muayene etmediniz ki!!!

107

108 Tremolite fibers in the lung tissue of a patient from Gürpınar

109 Serpentine open mines along Kızılırmak river

110 Hacıhasan/ Ilgaz Bu köyün yirmi yaş üstü insanlarının yarısının fazlasında asbest solunmasının simgesi olan yaygın akciğer zarı kireçlenmesi, kalınlaşması bulunmasına rağmen hiç mezotelyoma olgusuna rastlamadık. Bu köy de ormandan getirdikleri beyaz toprağı, evlerinde sıva, alçı veya badana malzemesi gibi kullanıyorlardı. Yani asbestle temasları vardı. Kanser görülmemesinin nedeni, buradaki asbest türünün kanser yapmayan bir cins olduğunu gösteriyordu. Asbestin türü Eckermannit isimli asbest türü olduğuna karar verdik.

111 Garipler/ Sorgun-Yozgat. Kadere Bak! Kliniğe, sarışın, bir hasta gelmişti. Garipler köyünden geldiğini söyledi. Kesin Mezotelyoması vardı. Onu tedavi için çok uğraştık. Başarılı olamadık. İlginç bir hikayesi vardı. Baba ve anne, Selaniğin Kayalar köyünden kurtuluş savaşından sonra imzalanan anlaşma ile, mübadele olarak önce gemilerle İstanbul a, oradan gene gemilerle Samsun a geldikten sonra Anadoluda uygun bir yer aramışlar yeni yerleşim için. Garipler köyünde yaşayan Rumlar burasını terkedip Selaniğe, bizkiler de buraya gelmişler. Köydeki büyük kiliseyi Cami yapmışlar, gürül gürül akan suyun da bulunması bir şans. Baba bir cinayet sonu ölmüş. Anne Hayriye 65 yaşında, kızı Ceylan 33 yaşında,oğlu Riza 37 yaşından mezotelyomadan ölmüşler. Geriye kalan iki erkek kardeşte ise asbeste bağlı akciğer zarında kireçlenme ve kalınlaşma vardı. Rumlardan kalan evlerin duvarları ak toprakla sıvanmıştı ve buradan aldığımız örnekte kansergoen asbest bulmuştuk.

112

113 Çevreli/ Almus- Tokat Babası başka bir hastanede yatan bir öğretmen beni köylerine gelmem için ikna etti. Ankara dan 450 km. uzağında bir yer. Ekiple köye vardık. Devlet çok güzel bir sağlık ocağı yapmış. Muhtarı da eski Serbest Dünya Şampiyonu Hüseyin. 160 kişi muayene oldu, filmi çekildi. Çok yoruldum ve dışarıda bir yerde uzandım, biraz kestireyim dedim. Uyandıktan sonra revirin kapısında iki köylünün konuşmasına şahit oldum. Lan Mustafa, bu sağlık ocağı yapılalı iki sene oldu. Hükümet buraya bir doktor tayin etmedi. Bu gelen doktor,iyi birisine benziyor. Bunu rehin alalım ve hükümete de, Bize doktor tayin etmezsen bu doktoru vermeyeceğiz diyelim. Öteki gevrek gevrek gülerek, İyi de bu doktoru yemek yerken gördün mü? Masayı süpürüyor. Bunu zor doyururuz demez mi.?

114 Bedirli / Yeşilova- Burdur. Hacettepe den Burdura tayin olan bir rontgen uzmanı beni aradı. Bulunduğu yörede asbestle ilgili çok hasta varmış. En fazla Bedirli de Bedirli Ankara dan 600 km güneyde. Bir Cumartesi günü 41- Ar 427 ile oraya gittik. Tozlu, dumanlı bir köy. Köy okuluna rontgen cihazını, akciğer fonksiyon testi aletini, elektro makinasını kurduk. Başladık milleti muayene etmeye. Öğretmen de yardım ediyor. Bir aralık iki köylünün konuşmasına şahit oldum - Bunlar ne biçim doktor yahu. Solcu desem, öyle gözükmüyor. Sağcı desem, namaz kılan falan lok. Paracı desem para istemiyorlar. - Sen onu boş ver de.yanlarındaki kısa boylu adam var ya, onun adı Gök hoca. Çok iyi saz çalıyor. Akşam yemeğinde onlarla berabermiş. Dinle de gör. Akşam yemeğinde Gök hoca bize, Çöz de Al. Mustafa Ali isimli denizli türküsünü söyledi. Ben bu kadar güzel ve hızlı saz çalan ustaya rastlamadım.. Bazıları, ellerindeki tape ile kayıt aldı. Sonra, Gök Hoca bara dönerek, Bunlar benim Türkülerim.Özay ın değil demişti. Kusura bakma, kıska ektiğim için parmaklarımın hassasiyeti azalmış dedi. Toprağı bol olsun.

115 Depremden sonra Gediz de kanser sayısı çok artmış. Buraya gelin. Bizim boncuklu haritada Gediz de de mezotelyoma olduğunu gösteriyor. Murat dağının eteklerinde asbestli oluşumların da olduğunu biliyoruz. Gediz e gittiğimizin ilk gününde halka asbestle ilgili bilgiler verdik. Dispanser(deki filmleri gözden geçirdik. Hastaların çoğu Ege üniversitesine gidiyormuş. İlk Sağlık Müdürü Naci Bey,bana Aslanapa ya bağlı Kureyşler köyünde ve Gediz de mezotelyoma vakaları olduğunu söylemişti. Gediz Sağlık Ocağı doktoru ise, Emet e bağlı İğdeliköy e mutlaka gitmemizi istemişti. Emet teki Bor madeni cıvarında sularda arsenik olduğu söyleniyordu. İğdeliköy de bizi karşılayan köylülerin elini sıktığımda, sanki odun tutmuş gibiydi. Kadınlar, el ayalarında ve ayak tabanlarında, karın derisinde arsenik ile ilgili görüntüler vardı. Köylüler bu durumun depremden sonra köydeki su kaynaklarının kuruması yüzünden, köyden 5 km uzaklıktaki, ataların Hastalıklıpınar dedikleri bir kaynaktan su temin etmek zorunda kaldığını ve bu suyun kullanılması sonunda köyde ishal, karın ağrısı ile başlayan hastalıklardan ölenlerin sayısının arttığını söylediler. Köylülerin el, taban karın resimlerini çektik, pınardan 20.nin üstünde su örnekleri aldık. Su tahlillerini Ankara Sular İdaresine bağlı merkezde tahlil ettirdik. Adam bizden para almadan işe başlamayacağını söylemişti. Olsun dedik, Gediz Belediye Başkanı masrafı ödeyeceğini söylemişti. Tam 60 bin TL ödedik. İğdeliköy suyundaki arsenik miktarı beklenin 80 katı fazlaydı.

116

117

118

119

120

121

122 İğdeli köydeki Hastalıklı pınardan alınan su numunelerinin arsenik analizi Numune No Arsenik (mg/l) Siyanür (mg/l) Kut 70 0,136 Kut 71 0,036 Kut 72 < 0,01 Kut 73 < 0,01 Kut 74 0,013 Kut 75 < 0,01 Kut 76 0,019 Kut 77 0,017 Kut 78 0,019 Kut 79 0,012 Kut Kut 81 0,030 Kut 82 0,152 Kut Kut 84 0,336 Kut 85 < 0,01 Kut 86 8,96 Hastalıklı pınar 3 Kut 87 8,57 HP.4 Kut 88 4,50 HP.1/2 < 0,05 < 0,05

123 Gümüş Madeni Fabrikası Köylüler, cıvarda bulunan Gümüş Fabrikasının çevreye zehirli hava saçtığını, fabrikaya bağlı havuzdan su içen göçmen kuşlarının öldüğünü söylemişlerdi. Altın,kurşun, gümüş madeninin arıtılmasında siyanür kullanıldığını biliyorduk. Fabrikaya giderek yetkililerle görüştük. Bizim araştırma yapmamıza izin vermediler. Önce birlikte yemek yiyelim dediler. Fabrikadan çıkan siyanörlü suyun bir havuzda toplandığını, göçmen kuşlar havuzun suyunu içince çoğunun düşüp öldüğünü görünce, havuz kenarına elektrikle çalışan bir çan koyduklarını, yukarıdaki kuşların geldiğini gören bekçi, çanı çalıştıracak kuşları ürküttüklerini söylemişti.

124

125

126

127

128

129 Kirazları Neden İlaçladınız?!

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Urfa ili Siverek İlçesinde Çevresel Asbest Solunmasına Bağlı Kanser Sorunu ; Boyutları ve Önlenmesi Yönünden Araştırma

Urfa ili Siverek İlçesinde Çevresel Asbest Solunmasına Bağlı Kanser Sorunu ; Boyutları ve Önlenmesi Yönünden Araştırma 7 Ocak 2008 Urfa ili Siverek İlçesinde Çevresel Asbest Solunmasına Bağlı Kanser Sorunu ; Boyutları ve Önlenmesi Yönünden Araştırma Genel Bilgiler: Asbest (asbestos veya Amiantos), alüminyum silikat yapısında

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÖMER TÜRKÇE ÖĞRETİM ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TÜRKÇE SINAVI T105004 ADI SOYADI NOSU UYRUĞU SINAV TARİHİ ÖĞRENCİNİN BÖLÜM Okuma Dinleme Yazma Karşılıklı Konuşma Sözlü Anlatım TOPLAM

Detaylı

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir?

HAYAT BİLGİSİ A TEMASI: OKUL HEYECANIM. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? 1. SINIF OKULA YARDIMCI VE SINAVLARA HAZIRLIK A TEMASI: OKUL HEYECANIM TEST-1 1. Gözümüzün rengi Saçımızın rengi Okula gitmemiz Yukarıdakilerden hangisi fiziksel özelliğimiz değildir? A) Okula gitmemiz

Detaylı

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým.

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým. Kaybolan Çocuk Çocuklar için öyküler yazmak istiyordum. Yazmayý çok çok sevdiðim için sevinçle oturdum masanýn baþýna. Yazdým, yazdým... Sonra da okudum yazdýklarýmý. Bana göre güzel öykülerdi doðrusu.

Detaylı

Hafta Sonu Ev Çalışması HAYAL VE GERÇEK

Hafta Sonu Ev Çalışması HAYAL VE GERÇEK Hafta Sonu Ev Çalışması HAYAL VE GERÇEK Babasının işi nedeniyle çocuğun orta öğretimi kesintilere uğramıştı. Orta ikideyken, büyüdüğü zaman ne olmak ve ne yapmak istediği konusunda bir kompozisyon yazmasını

Detaylı

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış;

Asker hemen komutanı süzerek cevap vermiş; 1,78! Komutan şaşırmış; Yemek Temel, Almanya'dan gelen arkadaşı Dursun'u lokantaya götürür. Garsona: - Baa bi kuru fasulye, pilav, üstüne de et! der. Dursun: - Baa da aynısından... Ama üstüne etme!.. Ölçüm Bir asker herkesin

Detaylı

ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΙΓΡΤΜΑ ΓΙΑΥΔΙΡΙΗ ΑΠΟΓΔΤΜΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΒΡΑΓΙΝΩΝ ΔΠΙΜΟΡΦΩΣΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΩΝ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ

ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΙΓΡΤΜΑ ΓΙΑΥΔΙΡΙΗ ΑΠΟΓΔΤΜΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΒΡΑΓΙΝΩΝ ΔΠΙΜΟΡΦΩΣΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΩΝ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΙΓΡΤΜΑ ΓΙΑΥΔΙΡΙΗ ΑΠΟΓΔΤΜΑΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΒΡΑΓΙΝΩΝ ΔΠΙΜΟΡΦΩΣΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΩΝ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΕΛΙΚΕ ΕΝΙΑΙΕ ΓΡΑΠΣΕ ΕΞΕΣΑΕΙ ΥΟΛΙΚΗ ΥΡΟΝΙΑ: 2012-2013 Μάθημα: Σοσρκικά

Detaylı

Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır.

Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır. Film Deşifresi Açılış Jeneriği Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır. Adım Zohra. Bir buçuk yıldır Central and East London

Detaylı

DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM 4 SINAV GÖREVLİSİNİN KİTAPÇIĞI. Dönem Kasım 2009 DİKKAT

DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM 4 SINAV GÖREVLİSİNİN KİTAPÇIĞI. Dönem Kasım 2009 DİKKAT ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Devlet Dil Sertifikası DÜZEY B1 Avrupa Konseyi Ortak Dil Ölçütleri Çerçevesinde BÖLÜM

Detaylı

Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu

Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu Başbakan Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi Açılış Töreni nde konuştu Şubat 03, 2017-5:56:00 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, Mersin Şehir Hastanesi'nin ve yapımı tamamlanan

Detaylı

HAYTAP İmdat Turu Ekibi ANKARA Yenimahalle 'Toplama Merkezi'nde... Son Güncelleme Çarşamba, 25 Eylül 2013 19:37

HAYTAP İmdat Turu Ekibi ANKARA Yenimahalle 'Toplama Merkezi'nde... Son Güncelleme Çarşamba, 25 Eylül 2013 19:37 HAYTAP Akdeniz Ege İmdat Turu Ekibi olarak, turumuz da biz de bitmiş tükenmiş durumda olduğumuz halde, sokaklarından yüzlerce hayvanın yok olduğu, bakım evinin bir felaket olduğu bilgilerini kulak ardı

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok benim kahraman dedem Kelimeleri zıt

Detaylı

Bu makale, 2005. 1. Tıbbi Jeoloji Sempozyumu Kitabı (Editör: Dr. Eşref Atabey), JMO yayını: 95. Sayfa: 53-64 yayımlanmıştır.

Bu makale, 2005. 1. Tıbbi Jeoloji Sempozyumu Kitabı (Editör: Dr. Eşref Atabey), JMO yayını: 95. Sayfa: 53-64 yayımlanmıştır. Bu makale, 2005. 1. Tıbbi Jeoloji Sempozyumu Kitabı (Editör: Dr. Eşref Atabey), JMO yayını: 95. Sayfa: 53-64 yayımlanmıştır. TÜRKĠYE DE ASBEST VE ERĠYONĠT SORUNU VE ĠNSAN SAĞLIĞINA ETKĠLERĠ (Resim ilaveli

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

Eşeğe Dönüşen Kabadayı Makedonya Masalı (Herşeyin bir bedeli var)

Eşeğe Dönüşen Kabadayı Makedonya Masalı (Herşeyin bir bedeli var) Eşeğe Dönüşen Kabadayı Makedonya Masalı (Herşeyin bir bedeli var) Yazan: Yücel Feyzioğlu Resimleyen: Mert Tugen Ne varmış, ne çokmuş, gece karanlık, güneş yokmuş. Her kasabada kabadayı insanlar varmış.

Detaylı

Dersler, ödevler, sýnavlar, kurslar... Dinlence günlerinde bile boþ durmak yoktu. Hafta sonu gelmiþti; ama ona sormalýydý.

Dersler, ödevler, sýnavlar, kurslar... Dinlence günlerinde bile boþ durmak yoktu. Hafta sonu gelmiþti; ama ona sormalýydý. Dersler, ödevler, sýnavlar, kurslar... Dinlence günlerinde bile boþ durmak yoktu. Hafta sonu gelmiþti; ama ona sormalýydý. Üstüne, günlerin yorgunluðu çökmüþtü. Bunu ancak oyunla atabilirdi. Caný oyundan

Detaylı

Gülmekten Öldüren Fıkralar - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Gülmekten Öldüren Fıkralar - Genç Gelişim Kişisel Gelişim AMİN Çok iyi giyimli bir iş adamı Vatikan'a gelir papayla görüşmek istediğini söyler. Kendisini bir Kardinal'e götürürler. Adam ısrar eder. - Sizinle değil, doğrudan Papa ile ve yalnız görüşmek istiyorum.

Detaylı

&[1 CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR! SERIS.INDEN BAZILARI. l O - Cin Ali Kır Gezisinde. Öğ. Rasim KAYGUSUZ

&[1 CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR! SERIS.INDEN BAZILARI. l O - Cin Ali Kır Gezisinde. Öğ. Rasim KAYGUSUZ CİN ALİ'NİN HİKAYE KİTAPLAR!.. SERIS.INDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 8 (ΟΚΣΩ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki Bildiğiniz üzere Deutsche bank'ın arzı ile varantlar İMKB'de işlem görmeye başladı. Bu konuda çok soru gelmiş. Basit bir şekilde ne olduğunu açıklamak da bize farz oldu. Fakat hemen şunu belirteyim ki;

Detaylı

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu -KAPANIŞ KONUŞMASI- M. Recai KUTAN 7 Kasım 2014 I. DÜNYA SAVAŞININ 100. YILDÖNÜMÜ ULUSLARARASI

Detaylı

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS

I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMLİ BİR DERS I. Metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız. ÖNEMİ BİR DERS Genç adam evlendiğinden beri evinde kalan babası yüzünden eşiyle sürekli tartışıyordu. Eşi babasını istemiyordu. Tartışmalar bazen inanılmaz boyutlara

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 Μάθηµα: Τουρκικά Ηµεροµηνία και ώρα εξέτασης: Πέµπτη, 1 Ιουνίου 2006 11:00 13:00

Detaylı

Tam Ekran İçin f5 basınız. http://egitimevreni.com/

Tam Ekran İçin f5 basınız. http://egitimevreni.com/ Tam Ekran İçin f5 basınız. http://egitimevreni.com/ Bir varmış bir yokmuş, zamanın birinde ihtiyar bir kadın yaşarmış. Bu kadıncağızın Yarım horoz adında bir horozu varmış. Bu horoz bir gün küllükte eşinirken

Detaylı

Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor.

Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor. Kazova: Patronsuz üretim devam ediyor; herkes mutlu, herkes çalışmak istiyor. İşçi Cephesi: Direnişiniz nasıl başladı? Kazova dan bir işçi: Bizim direnişimiz ilk önce 4 aylık maaşımızı, kıdem ve tazminat

Detaylı

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni

2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 2. SINIF İŞİTME ENGELLİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEST ÇALIŞMASI Hazırlayan İşitme Engelliler sınıf Öğretmeni 1 Saçları hangisi tarar? o A) Bıçak o B) Tarak o C) Eldiven o D) Makas 2 Hangisi okul eşyası değil?

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ : 2014 2015 Μάθημα : Τουρκικά Επίπεδο : Ε1 Διάρκεια : 2 ώρες

Detaylı

www.besiktas.com.tr Günlük Kent Gazetesi etmeden hırsızlık olayını gerçekleştirmeleri ise dikkat çekti. Polis şüphelilerin

www.besiktas.com.tr Günlük Kent Gazetesi etmeden hırsızlık olayını gerçekleştirmeleri ise dikkat çekti. Polis şüphelilerin 3 NİSAN 2013 0 212 260 23 60-0 212 260 52 29 %50 ye varan indirimler Hırsızlar kamerada TA bir kuruyemişçiye giren hırsızlar işyerindeki kasadan 650 TL parayı alarak kayıplara karıştı. Güvenlik kameraları

Detaylı

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz.

TATÍLDE. Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. TATÍLDE Biz, Ísveç`in Stockholm kentinde oturuyoruz. Yılın bir ayını Türkiye`de izin yaparak geçiririz. Ízin zamanı yaklaşırken içimizi bir sevinç kaplar.íşte bu yıl da hazırlıklarımızı tamamladık. Valizlerimizi

Detaylı

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΙ ( 6 ) ΣΕΛΙΔΕΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΞΙ ( 6 ) ΣΕΛΙΔΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 Μάθημα: Τουρκικά Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Detaylı

ISBN : 978-605-65564-3-2

ISBN : 978-605-65564-3-2 ISBN : 978-605-65564-3-2 1 Baba, Bal Arısı Gibi Olmak İstemiyorum ISBN : 978-605-65564-3-2 Ali Korkmaz samsun1964@hotmail.com Redaksiyon : Pelin GENÇ Dizgi/Baskı Kardeşler Ofset Matbaacılık Muzaffer Ceylandağ

Detaylı

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde daha kelimesi yerine henüz kelimesi getirilebilir?

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde daha kelimesi yerine henüz kelimesi getirilebilir? 1) Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti konulmalıdır? A) Annem geldi mi gelmedi mi bilmiyorum B) Almanya ya siz mi gittiniz C) Bir yere gidilecek mi uçağa binilmeli ) Güneş doğdu mu ağaçların

Detaylı

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN 12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-İROL AŞARAN : Efendim : İyiyim sağol sen nasılsın : Çalışıyorum işte yaramaz birşey yok : Kim yazmış bunu : Kim yazmış bunu Milliyet te : Yani sen sen birşey yollamış mıydın

Detaylı

Pirinç. Erkan. Pirinç (Garson taklidi yaparak) Sütlükahve söyleyen siz değil miydiniz? Erkan

Pirinç. Erkan. Pirinç (Garson taklidi yaparak) Sütlükahve söyleyen siz değil miydiniz? Erkan 1. Sahne (Koruluk. Uzaktan kuş cıvıltıları duyulmaktadır. Sahnenin solunda birbirine yakın iki ağaç. Ortadaki ağacın hemen yanında, önü sahneye dönük, uzun ayaklık üzerinde bir dürbün. Dürbünün arkasında

Detaylı

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali

İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Aşağıda verilen isimleri örnekteki gibi tamamlayınız. Örnek: Ayakkabı--------uç : Ayakkabının ucu İsim İsim İsimlerin Tamamlanmış Hali Kalem sap Çanta renk Araba boya Masa kenar Deniz mavi Rüzgar şiddet

Detaylı

Bir akşam vakti, kasabanın birine bir atlı geldi. Kimdir bu yabancı diye merak eden kasabalılar, çoluk çocuk, alana koştular. Adam, yanında atı,

Bir akşam vakti, kasabanın birine bir atlı geldi. Kimdir bu yabancı diye merak eden kasabalılar, çoluk çocuk, alana koştular. Adam, yanında atı, Bir akşam vakti, kasabanın birine bir atlı geldi. Kimdir bu yabancı diye merak eden kasabalılar, çoluk çocuk, alana koştular. Adam, yanında atı, elinde boş bir çuval, alanın ortasında öylece dikiliyordu.

Detaylı

&[1Ô A w - ' ",,,, . CiN. ALl'NIN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI Rasim KAYGUSUZ

&[1Ô A w - ' ,,,, . CiN. ALl'NIN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI Rasim KAYGUSUZ .... CiN. ALl'NIN. HiKAYE. KiTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI 1 - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

Çok Mikroskobik Bir Hikâye

Çok Mikroskobik Bir Hikâye Çok Mikroskobik Bir Hikâye ÜMMÜŞ PÖRTLEK İlköğretim Okulu nda sıradan bir ders günüydü. Eğer Hademe Kazım, yine bir gölgelikte uyuklamıyorsa, birazdan zil çalmalıydı. Öğretmenimiz, gürültü yapmadan toplanabileceğimiz

Detaylı

Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı (Oportunistik) Servikal Kanser Meme Kanseri Kolorektal Kanserler

Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı (Oportunistik) Servikal Kanser Meme Kanseri Kolorektal Kanserler Ekim 2014 Meme Kanseri Farkındalık Ayı Dünyada ve Türkiye de Meme Kanseri Tarama Programları Doç. Dr. Murat Gültekin Taranması Önerilen Kanserler Tarama Şekilleri Toplum Tabanlı (Population Based) Fırsatçı

Detaylı

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin.

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin. Bu kitapçığı, büyük olasılıkla kısa bir süre önce sevdiklerinizden biri size cinsel kimliği ile biyolojik/bedensel cinsiyetinin örtüşmediğini, uyuşmadığını açıkladığı için okumaktasınız. Bu kitapçığı edindiğiniz

Detaylı

22.05.2014 Perşembe İzmir Gündemi

22.05.2014 Perşembe İzmir Gündemi 22.05.2014 Perşembe İzmir Gündemi GÜNAH KEÇİSİ BULUNDU! Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tancan Uysal, Soma daki kömür faciası hakkında çok tartışılacak bir yazı kaleme aldı.

Detaylı

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Μάθηµα : ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ II ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ (70005Γ) DİNLEME İSTEKLER (9) Metinleri dinleyelim

Detaylı

- Sorma, şişenin üzerinde iyice çalkalayın yazıyormuş, ben fark etmemişim

- Sorma, şişenin üzerinde iyice çalkalayın yazıyormuş, ben fark etmemişim Öksürük şurubu Temel odanın içinde zıplayıp duruyormuş. Arkadaşı sormuş : - Ne oldu, ne yapıyorsun böyle? - Öksürük şurubu içtim. - E, niye zıplıyorsun peki? - Sorma, şişenin üzerinde iyice çalkalayın

Detaylı

6 Çocukla Ahır'da Yaşam Mücadelesi

6 Çocukla Ahır'da Yaşam Mücadelesi 6 Çocukla Ahır'da Yaşam Mücadelesi Kahramanmaraş ın Ekinözü İlçesine bağlı Alişar Köyünde 54 Yaşındaki Mehmet Göyün 6 Çocuğu ile birlikte tek göz kerpiç odanın içinde verdiği yaşam Mücadelesi yürekleri

Detaylı

Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu

Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu Şef Makbul Ev Yemekleri'nin sahibi Pelin Tüzün Quality of magazine'e konuk oldu Hayallere inanmam, insan çok çalışırsa başarır Pelin Tüzün, Bebek te üç ay önce hizmete giren Şef makbul Ev Yemekleri nin

Detaylı

Derleyen: Nezir Temur Resimleyen: Mert Tugen

Derleyen: Nezir Temur Resimleyen: Mert Tugen Derleyen: Nezir Temur Resimleyen: Mert Tugen NOGAY Derleyen: Nezir Temur Resimleyen: Mert Tugen NOGAY Çok çok eski zamanlarda, var varken, yok yokken ahmak bir kurt, kapana yakalanmış. Kapana yakalanan

Detaylı

DENEYLERLE BÜYÜYORUZ

DENEYLERLE BÜYÜYORUZ BU AY HANGİ KAVRAMLARI ÖĞRENECEĞİZ? Hızlı-Yavaş Ön-Arka Sağ- Sol BEYİN FIRTINASI YAPALIM Büyüdüğünde hangi mesleği seçeceksin ve nasıl bir yerde yaşayacaksın? Bir gemi olsaydın nerelere giderdin? Neler

Detaylı

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş?

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Benim adım Deniz. 7 yaşındayım. Bu hafta sonu annem ve babamla birlikte kampa gittik. Kampa

Detaylı

TMMOB İSTANBUL ASBEST RAPORU DEĞERLENDİRMESİ

TMMOB İSTANBUL ASBEST RAPORU DEĞERLENDİRMESİ TMMOB İSTANBUL ASBEST RAPORU DEĞERLENDİRMESİ DR. EŞREF ATABEY Jeoloji Yüksek Mühendisi / Tıbbi Jeoloji Uzmanı e-posta: esrefatabey@gmail.com WEB: esrefatabey.com.tr 8.1.2018 tarihli değişik basın yayın

Detaylı

Eczacılık VII.1. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.2. ECZACILIK EĞİTİMİ

Eczacılık VII.1. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.2. ECZACILIK EĞİTİMİ VII.. ECZACILIK UYGULAMALARI VII.. ECZACILIK EĞİTİMİ VII.. Uygulamaları TABLO-: BRANŞLARA GÖRE ECZACI DAĞILIMI (008) BRANŞLAR ECZACI SAYISI Bakanlık ve SGK'da Çalışan Eczacılar (Kamu Eczacısı) İlaç Sektöründe

Detaylı

Ali VAROL'un Blog Sitesi

Ali VAROL'un Blog Sitesi Ali VAROL'un Blog Sitesi Ali Varol, farklı alanlara ilgi duyan, becerileri ve çalışkanlığıyla kendine daima yeni uğraşılar edinen farklı bir kişilik. Onun uğraşı alanlarından biri de arıcılık. Bu yazıda

Detaylı

Yüz Nakli Doktorları Birbirine Düşürdü

Yüz Nakli Doktorları Birbirine Düşürdü On5yirmi5.com Yüz Nakli Doktorları Birbirine Düşürdü İki kol ve iki bacak nakli yaptığı Sevket Çavdır hayatını kaybedince suçlanan Doç. Dr. Nasır, o günü anlattı. Yayın Tarihi : 29 Mart 2012 Perşembe (oluşturma

Detaylı

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ B KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

İşitme Engelli Öğrenciler için Sıralama Kartlar ile Okuma-Yazma ve Anlama Çalışması. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler Sınıf Öğretmeni

İşitme Engelli Öğrenciler için Sıralama Kartlar ile Okuma-Yazma ve Anlama Çalışması. Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler Sınıf Öğretmeni İşitme Engelli Öğrenciler için Sıralama Kartlar ile Okuma-Yazma ve Anlama Çalışması Hazırlayan Engin GÜNEY İşitme Engelliler Sınıf Öğretmeni İşitme engelli öğrencilerimizin okuma-yazma ve anlama becerilerine

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ TESTİ

5. SINIF TÜRKÇE NOKTALAMA İŞARETLERİ TESTİ 1- Bir gün Nasreddin Hoca şehre gelip bir arkadaşıyla birlikte handa kalmış ( ) Gece yarısı arkadaşı sormuş ( ) ( ) Hocam ( ) uyudunuz mu ( ) ( ) Buyurun bir şey mi var ( ) ( ) Biraz borç para isteyecektim

Detaylı

Dört öğrenci sabahleyin uyanamamışlar ve matematik finalini kaçırmışlar, ertesi gün hocalarına gitmişler, zar zor ikna etmişler. Arabaya bindik yolda

Dört öğrenci sabahleyin uyanamamışlar ve matematik finalini kaçırmışlar, ertesi gün hocalarına gitmişler, zar zor ikna etmişler. Arabaya bindik yolda Bir gün sormuşlar Ermişlerden birine: Sevginin sadece sözünü edenlerle, onu yaşayanlar arasında ne fark vardır? Bakın göstereyim demiş Ermiş. Önce sevgiyi dilden gönle indirememiş olanları çağırarak onlara

Detaylı

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen Yayın no: 162 DÜRÜSTLÜK VE DOĞRULUK ÖYKÜLERİ Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen: Durmuş Yalman Kapak: Zafer Yayınları İsbn: 978 605 5523 99 2 Sertifika no: 14452 Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın

Detaylı

6. Sınıf sıfatlar testi testi 1

6. Sınıf sıfatlar testi testi 1 6. Sınıf sıfatlar testi testi 1 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamını sağlayan kelime sıfat değildir? A) Kaç liralık fatura kesilecek? B) Oraya gidip de ne iş yapacaksın? C) Ne kadar güzel konuşuyor

Detaylı

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen Yayın no: 163 FEDAKÂRLIK VE DUYARLILIK ÖYKÜLERİ Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen: Durmuş Yalman Kapak: Zafer Yayınları İsbn: 978 605 5523 09 1 Sertifika no: 14452 Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın

Detaylı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı

(22 Aralık 2012, Cumartesi) GRUP A. 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı 2012-2013 Türkçe Ortak Sınavı Lise Hazırlık Sınıfı AÇIKLAMALAR 1. Soruların cevaplarını kitapçıkla birlikte verilecek optik forma işaretleyiniz. 2. Cevaplarınızı koyu siyah ve yumuşak bir kurşun kalemle

Detaylı

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ www.armtr.org Yazan: Billur Demiroğulları Çizen: Yasemin Erdem Kontrol: Özlem Küçükfırat Bilgi (Çocuk Gelişim Uzmanı) Bu hikaye kitabının her türlü yayın hakkı Anorektal

Detaylı

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir?

ALTIN BALIK. 1. Genç balıkçı neden altın balığı tekrar suya bırakmayı düşünmüş olabilir? ALTIN BALIK Bir zamanlar iki balıkçı varmış. Biri yaşlı, diğeriyse gençmiş. İki balıkçı avladıkları balıkları satarak geçinirlermiş. Bir gün yine denize açılmışlar. Ağı denize atıp beklemeye başlamışlar.

Detaylı

YIL DEDE'NİN DÖRT KIZI

YIL DEDE'NİN DÖRT KIZI Hafta Sonu Ev Çalışması YIL DEDE'NİN DÖRT KIZI Zaman adlı ölümsüz bir dev vardı. Bir gün Zaman, Yıl Dede'yi dört kızıyla birlikte yeryüzüne indirdi. Kızlar, yeryüzünü çok sevdiler. Hepsi bir yana dağılıp

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

GOBUSTAN KAYALIKLARI VE İLK SANATÇILAR

GOBUSTAN KAYALIKLARI VE İLK SANATÇILAR GOBUSTAN KAYALIKLARI VE İLK SANATÇILAR En azından sanatla ilgisi olanlar, dünya tarihinin en eski çizimlerin, İspanya daki Altamira Mağarası ile Fransa daki Lasque Mağarası duvarına yapılmış hayvan resimleri

Detaylı

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 6 (ΔΞΙ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή:

ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011 ΣΟ ΔΞΔΣΑΣΙΚΟ ΓΟΚΙΜΙΟ ΑΠΟΣΔΛΔΙΣΑΙ ΑΠΟ 6 (ΔΞΙ) ΔΛΙΓΔ. Τπογραφή καθηγητή: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΔΙΟ ΠΑΙΓΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΓΙΔΤΘΤΝΗ ΜΔΗ ΔΚΠΑΙΓΔΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΔΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΔΛΙΚΔ ΔΝΙΑΙΔ ΓΡΑΠΣΔ ΔΞΔΣΑΔΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: A ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

Giovanni dışında bütün örenciler çok çalışıyor. O hiç çalışmıyor ama sınıfın en başarılı öğrencisi. Çok iyi Türkçe konuşuyor.

Giovanni dışında bütün örenciler çok çalışıyor. O hiç çalışmıyor ama sınıfın en başarılı öğrencisi. Çok iyi Türkçe konuşuyor. OKUMA - ANLAMA: ÖĞRENCİLER HER GÜN NELER YAPIYORLAR? 1 Türkçe dersleri başladı. Öğrenciler her gün okula gidiyorlar, yeni şeyler öğreniyorlar. Öğretmenleri, Nazlı Hanım, her Salı ve her Cuma günü sınav

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 24 Ağustos 2009 04:42 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ağustos 2009 19:20

Yönetici tarafından yazıldı Pazartesi, 24 Ağustos 2009 04:42 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ağustos 2009 19:20 Düğünlerde Takılan Sahte Paralar Yüksek eğitimini tamamlamış, babası ticaretle uğraşan, annesi ise bir bankada görevli bulunan bir ailenin tek kızıydı. Okul arkadaşı ile evlenmeye karar vermişlerdi. Damat

Detaylı

DİFFÜZ MALİGN PLEVRAL MEZOTELYOMA (DMPM)

DİFFÜZ MALİGN PLEVRAL MEZOTELYOMA (DMPM) DİFFÜZ MALİGN PLEVRAL MEZOTELYOMA (DMPM) Nedeni: Bugün için DMPM nin ortaya çıkış ve oluşumunda bilinen iki önemli neden, her ikisi de lifsi yapıda birer mineral olan asbest veya erionite ile temastır.

Detaylı

ORTA HAZIRLIK TÜRKÇE ORTAK SINAVI-1 2015-2016. Açıklamalar GRADE. (20 Aralık 2015, Pazar)

ORTA HAZIRLIK TÜRKÇE ORTAK SINAVI-1 2015-2016. Açıklamalar GRADE. (20 Aralık 2015, Pazar) (20 Aralık 2015, Pazar) GRADE ORTA HAZIRLIK 2015-2016 ORTAK SINAVI-1 Açıklamalar 1. Bu sınav 50 adet çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. 2. Üç yanlış cevap bir doğru cevabı götürür. 3. Sınavın Süresi

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM: ΤAZMA. Lütfen aşağıdaki konulardan birini seçerek, aşağı yukarı 150 180 kelimelik bir kompozisyon yazınız:

BİRİNCİ BÖLÜM: ΤAZMA. Lütfen aşağıdaki konulardan birini seçerek, aşağı yukarı 150 180 kelimelik bir kompozisyon yazınız: ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΜΕΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΚΡΑΣΙΚΑ ΙΝΣΙΣΟΤΣΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΗ ΣΕΛΙΚΕ ΕΝΙΑΙΕ ΓΡΑΠΣΕ ΕΞΕΣΑΕΙ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΟΤΡΚΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ: Δ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ½ ώρες ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 24 Μαΐοσ 2011

Detaylı

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen

Hazırlayan: Saide Nur Dikmen Yayın no: 168 SAYGI VE HÜRMET ÖYKÜLERİ Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür İç düzen: Durmuş Yalman Kapak: Zafer Yayınları İsbn: 978 605 4965 18 2 Sertifika no: 14452 Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın Grubu

Detaylı

Riksgränsen deki mültecilerin hepsi İsveç e sığınma başvurusu yapmış. Ancak çoğu,

Riksgränsen deki mültecilerin hepsi İsveç e sığınma başvurusu yapmış. Ancak çoğu, Kutup Mültecileri Kutup bölgesine yerleşen mülteciler hayatlarında ilk kez kar görüyor ve güneşin ortaya çıkmadığı günlerde namaz saatlerini nasıl saptayacaklarını keşfediyor. 31.05.2016 / 15:10 Kutup

Detaylı

yeni kelimeler otuzsekizinci ders oluyor gezi genellikle hoş geldin mevsim hoş bulduk ilkbahar gecikti ilkbahar mevsiminde geciktiniz kış mevsiminde

yeni kelimeler otuzsekizinci ders oluyor gezi genellikle hoş geldin mevsim hoş bulduk ilkbahar gecikti ilkbahar mevsiminde geciktiniz kış mevsiminde otuzsekizinci ders oluyor gezi genellikle hoş geldin mevsim hoş bulduk ilkbahar gecikti ilkbahar mevsiminde geciktin soğuk geciktim kış geciktiniz kış mevsiminde uç, sınır, son, limit bulunuyor/bulunur

Detaylı

Zeynep in Günlüğü. Hikaye Yazarı Sevinç DOĞAN ( Türkçe Öğretmeni ) Fatma BAŞA. Kapak Tasarımı ve Sayfa Tasarımı Ahmet ŞAMLI

Zeynep in Günlüğü. Hikaye Yazarı Sevinç DOĞAN ( Türkçe Öğretmeni ) Fatma BAŞA. Kapak Tasarımı ve Sayfa Tasarımı Ahmet ŞAMLI Hikaye Yazarı Sevinç DOĞAN ( Türkçe Öğretmeni ) İmtiyaz Sahibi Adına Ramazan BALCI Okul Müdürü Fatma BAŞA ( Özel Eğitim Öğretmeni ) Kapak Tasarımı ve Sayfa Tasarımı Ahmet ŞAMLI ( Görsel Sanatlar Öğretmeni

Detaylı

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU

KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU KÜÇÜK KALBİMİN İLK REHBERİNİN BU GÜNÜME UZATTIĞI HAYAT YOLU Nereden geliyor bitmek tükenmek bilmeyen öğrenme isteğim? Kim verdi düşünce deryalarında özgürce dolaşmamı sağlayacak özgüven küreklerimi? Bazen,

Detaylı

4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ

4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ 4.SINIF TÜRKÇE 15. HAFTA SONU ÖDEVİ Kazanım: Noktalama işaretlerinin nerede kullanıldığını ve yazım kurallarını bilir. Aşağıdaki cümlelerde yay ayraçların ( ) içine uygun noktalama işaretlerini getiriniz.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 29/01/2014 tarihinde 2013 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle;

Detaylı

tellidetay.wordpress.com

tellidetay.wordpress.com Acele karar vermeyin Köyün birinde bir yaşlı adam varmış. Çok fakirmiş ama kral bile onu kıskanıyormuş. Öyle dillere destan bir beyaz atı varmış ki, kral bu at için ihtiyara neredeyse hazinesinin tamamını

Detaylı

Filmin Adı: Şaban Oğlu Şaban. Oyuncular: Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Şener Şen. Filmin Yönetmeni: Ertem Eğilmez. Senaryo: Sadık Şendil

Filmin Adı: Şaban Oğlu Şaban. Oyuncular: Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Şener Şen. Filmin Yönetmeni: Ertem Eğilmez. Senaryo: Sadık Şendil 1 Filmin Adı: Şaban Oğlu Şaban Oyuncular: Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Şener Şen Filmin Yönetmeni: Ertem Eğilmez Senaryo: Sadık Şendil Müzik: Kemani Sebuh Efendi- Kürdilihicazkar Longa Filmin

Detaylı

SATILMAZ EĞİTİM AMAÇLI KULLANILMAK İÇİN ÇOĞALTILMIŞTIR

SATILMAZ EĞİTİM AMAÇLI KULLANILMAK İÇİN ÇOĞALTILMIŞTIR CİN ALİ'NİN. HİKAYE. KİTAPLAR! SERiSiNDEN BAZILARI l - Cin Ali'nin Atı 2 - Cin Ali'nin Topu 3 - Cin Ali'nin Topacı 4 - Cin Ali'nin Karagözlü Kuzusu 5 - Cin Ali'nin Oyuncakları 6 - Cin Ali Okula Başlıyor

Detaylı

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN

.com. Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN .com Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Adı-Soyadı:... Önce kelimeleri tek

Detaylı

YAPACAĞIMIZ SANAT ETKİNLİKLERİ

YAPACAĞIMIZ SANAT ETKİNLİKLERİ KONULAR VE FAALİYETLER ATATÜRK VE ATATÜRKÇÜLÜK Bu ünitede ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ün hangi şehirde doğduğunu, evini, annesinin ve babasının adlarını, soyadının neden olmadığını, ilk adının Mustafa

Detaylı

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO:

A1 DÜZEYİ A KİTAPÇIĞI NOT ADI SOYADI: OKUL NO: A1 DÜZEYİ ADI SOYADI: OKUL NO: NOT OKUMA 1. Aşağıdaki metni -(y/n)a, -(n)da, -(n)dan, -(y/n)i ve -(I)yor ekleriyle tamamlayınız. (10 puan) Sevgili Ayşe, Nasılsın? Sana bu mektubu İstanbul dan yazıyorum.

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ

YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ TEŞVİK BELGELERİ 1//2010-31//2010 TARİHLERİ ARASINDA VERİLEN TEŞVİK BELGELERİ () Sn Belge No Belge Tarihi Firmanın Adı Yatırımın Sektörü Yatırımın Yeri Firmanın Adresi Yatırımın Belge Türü Cinsi 1 2 3

Detaylı

2. Sınıf Cümle Oluşturma Cümle Bilgisi

2. Sınıf Cümle Oluşturma Cümle Bilgisi Penguenler Güney Kutup Bölgesi'nde yaşayan penguenler çok soğuk ve dondurucu olan kutuplarda rahatlıkla yaşayabilirler. Bunu sağlayan, penguenlerin derisinin altında bulunan kalın yağ tabakasıdır. Bu tabaka,

Detaylı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı

Kamyonet Duraklarımız. Fabrika Taşımacılığı 1 9 7 0 ' d e n b u y a n a NAKLİYE YÜK BORSASI D Ü N Y A ' N I N T A Ş I Y I C I G Ü C Ü! Türkiye'nin 81 ilinden 935 ilçesine yurtiçi 70.000 araç ve 8.500 temsilcilik, yurtdışı binlerce anlaşmalı şoför

Detaylı

zaferin ve başarının getirdiği güzel bir tebessüm dışında, takdir belgesini kaçırmış olmanın verdiği üzüntü. Yanımda disiplinli bir öğretmen olarak bilinen ama aslında melek olan Evin Hocam gözüküyor,

Detaylı

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU SINIFI ŞİRİNLER SINIFI MAYIS AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI

FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU SINIFI ŞİRİNLER SINIFI MAYIS AYI AYLIK EĞİTİM PROGRAMI FORUM EGE GÜNEŞİ ANAOKULU SINIFI ŞİRİNLER SINIFI MAYIS AYI DİL BECERİLERİM VE BEN AYLIK EĞİTİM PROGRAMI Hikâye / Öykü / Masal Tekerlemeler: Tümevarım tekniği ile "Arabam" ve "Trafik" tekerlemelerini öğreniyorum.

Detaylı

Bahar Ateşi Evet! Hayır! Belki? Ne? Merhaba.

Bahar Ateşi Evet! Hayır! Belki? Ne? Merhaba. 1. Bölüm Bahar Ateşi Evet! Hayır! Belki? Ne? Merhaba. Bütün bu insanın kafasını şişiren karmaşa, çok ama çok masum bir günde başladı. O gün çok şirin, çok masumdu. O gün öyle muhteşem, öyle harika ve öyle

Detaylı

Ürünü tüketmesini/satın almasını/kullanmasını ne tetikledi?

Ürünü tüketmesini/satın almasını/kullanmasını ne tetikledi? Alkollü İçecek: 18.12.2011 Gün içinde ürünü ne zaman satın aldı/tüketti/kullandı? -Akşam yemeğinden sonra saat 20:00 civarında. Ürünü kendisi mi satın aldı, başkası mı? Kim? -Kendim satın almadım. Kız

Detaylı

Almanya'da Yaşayan Trabzonsporlu Taraftarın 61 Plakanın İlginç Azmin Hikayesi

Almanya'da Yaşayan Trabzonsporlu Taraftarın 61 Plakanın İlginç Azmin Hikayesi Almanya'da Yaşayan Trabzonsporlu Taraftarın 61 Plakanın İlginç Azmin Hikayesi Yüksekova ve Cizre nin il yapılacağı duyuldu, 70 küsur ilçe Ben de istiyorum diye ayağa kalktı. Akhisar, Tarsus, Nazilli, Alanya,

Detaylı

KANTARA TURİZM İSPANYA VİZE İŞLEMLERİ. Uyarılar :

KANTARA TURİZM İSPANYA VİZE İŞLEMLERİ. Uyarılar : KANTARA TURİZM İSPANYA VİZE İŞLEMLERİ Uyarılar : Pasaportunuzun 2.sayfasında bulunan imza kısmı(hamilinin imzası) pasaport sahibi tarafından mutlaka imzalanmalıdır. Yeşil,gri ve kırmızı pasaportlara vize

Detaylı

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN!

MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! MERHABA ARKADAŞLAR BEN YEŞİLCAN! Sağlıklı olan ne varsa yaparım. Zararlı olan her şeyle savaşırım. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostuyum. Zor durumda kaldığınızda İmdaat! diye beni çağırabilirsiniz. Sesinizi

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI Yıllara Göre Akademik Personel,İdari Personel ve Öğrenci Sayıları Öğrenci Sayıları Akademik Personel 9.877..79.78 İdari Personel.7..79.. 9 9 9 977 7.99 8.78

Detaylı