KARMA ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARDA LİF DAĞILIMININ İNCELENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KARMA ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARDA LİF DAĞILIMININ İNCELENMESİ"

Transkript

1 KARMA ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARDA LİF DAĞILIMININ İNCELENMESİ Burcu AKÇAY Kocaeli Üniversitesi Kocaeli, Türkiye Çağla ŞENEL Kocaeli Üniversitesi Kocaeli, Türkiye Mehmet Ali TAŞDEMİR İTÜ İnşaat Fakültesi İstanbul, Türkiye Giray E. ARSLAN İSTON A.Ş İstanbul, Türkiye ÖZET Bu çalışmada karma çelik lif donatılı kendiliğinden yerleşen betonlarda (KÇLDKYB) lif dağılımı incelenmiştir. Daha önce yapılan bir çalışmada; betonların işlenebilirliği, mekanik özelikleri ve kırılma davranışları incelenmiştir. Söz konusu olan çalışmada, kancalı uçlu ve/veya düz uçlu üç farklı karma çelik lifin taze ve sertleşmiş beton özeliklerine etkilerinin incelenmesi için beton hacminin %,75 ve 1,5 oranlarında karışımlara eklenmişti. Sunulan bu çalışmada ise kullanılan liflerin beton içindeki yönlenmeleri ve dağılımları görüntü analizi ile incelenmiştir. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar, lif içeriğindeki artışının KÇLDKYB un işlenebilirliğini çok az düşürdüğünü göstermiştir. Kullanılan kimyasal katkı yardımıyla liflerin beton içinde herhangi bir bölgede kümelenmediği görüntü analizleriyle belirlenmiştir. Yüksek dayanımlı uzun çelik lifli betonlar, normal dayanımlı uzun çelik lifli betonlara kıyasla daha yüksek tokluk değerleri vermiş ve sünek davranış göstermiştir. KÇLDKYB un kırılma enerjisi normal dayanımlı lifler yardımıyla 38 kat arttırılırken, yüksek dayanımlı çelik lifli betonlarda, kırılma enerjisindeki bu artış donatısız betonun 53 katı olmuştur.

2 GİRİŞ Yeni kuşak süper akışkanlaştırıcıların geliştirilmesinden ve bu katkıların teknik yararlarından dolayı, kendiliğinden yerleşen beton (KYB) yapı endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. KYB un taze halde akışkan bir davranışa sahip olduğu bilinmektedir. Vibrasyonun neden olduğu gürültü ve yerleştirme maliyeti bu özelik kullanılarak azaltılabilir. Bu durum, aynı zamanda inşaatın hızlandırılması açısından da son derece yararlıdır. Kalifiye eleman sayısının eksikliği nedeniyle, yapı endüstrisinde KYB un kullanımında artış vardır. KYB vibrasyon olmadan kalıbın her köşesine yerleştiğinden, taze betonu yerleştirme güçlüğünün üstesinden gelmek mümkün olur[1]. Yüksek performanslı beton, dürabilitesi arttırılmış yüksek dayanımlı beton için kullanılan bir terimdir. Ancak, yüksek dayanımlı betonun gevrek olduğu da bilinir. Bu nedenle, betonda liflerin kullanılmaya başlanması ile birçok araştırmacının da belirttiği gibi, yüksek dayanımlı betonun tokluğu arttırılabilir. Mikro-lif bir köprü gibi mikro çatlakların oluşumunu önlemekte işlev görür ve böylece betonun çekme dayanımı artar. Mikro-lifler kısa olduklarından, makro çatlaklar oluştuktan sonra sıyrılırlar. Uzun makro lifler mikro çatlakları engellemede önemli bir etkiye sahip olmamalarına karşın, mikro çatlaklar makro çatlaklara dönüşürse, uzun lifler makro çatlakların ilerlemesini geciktirirler. Uzun liflerin katkısıyla tokluk önemli ölçüde artar, ancak maksimum gerilme hemen hemen aynı kalır [2]. Farklı şekil, boyut ve dayanımda liflerin kullanımı ile kendiliğinden yerleşen çelik lif donatılı betonlar çeşitli uygulamalar için önemli potansiyele sahiptir. Bu noktada, liflerin KYB un işlenebilirlik özelikleri üzerindeki etkisini saptamak çok daha önemlidir. Şekil değiştirme ve doldurma yeteneği gibi KYB un başlıca özelikleri birkaç yöntemle ölçülebilir [3]. AMAÇ Bu çalışmanın esas amacı karma çelik lif donatılı kendiliğinden yerleşen betonların tasarımından başka, işlenebilirlik, mekanik ve kırılma özelikleri ile birlikte lif dağılımının araştırılmasıdır. Bu amaçla, taze betonda dört farklı işlenebilirlik deneyi yapılmıştır.

3 Bunlar, yaygın uygulanan çökme deneyi, U kutusu, V hunisi [4] deneyleri ve İTÜ de geliştirilen çökme-yayılma deneyidir [5]. Daha sonra üretilen betonların mekanik özelikleri ve kırılma parametreleri belirlenmiştir. Eğilme deneyinden sonra kırılmanın olduğu düzlemlerde görüntü analizleri yapılarak liflerin yönlenmeleri ve dağılımlarındaki homojenlik incelenmiştir. DENEYSEL ÇALIŞMA Malzemeler ve Beton Karışımları Bu çalışmada kullanılan betonların ve malzemelerin detayları kaynak 6 da verilmiştir. Tüm beton karışımlarında yüksek oranda su azaltıcı katkı (YOSAK) çimento ağırlığının %3,8 i civarında kullanılmıştır. Kendiliğinden yerleşen yalın ve lifli 5 adet karışımda kancalı ve/veya düz uçlu üç farklı çelik lif kullanılmış ve özelikleri Tablo 1 de gösterilmektedir [6]. Tablo 1. Düz ve kancalı uçlu çelik liflerin özelikleri [6] Çelik lif tipi Yüksek dayanımlı düz çelik lif (YDDÇL) Normal dayanımlı kancalı uçlu çelik lif (NDKÇL) Yüksek dayanımlı kancalı uçlu çelik lif (YDKÇL) Uzunluk (L), mm 6 Çap (d), mm,15,55,55 Uzunluk/çap oranı (L/d) Çekme dayanımı, MPa İki farklı dayanımdaki liflerin toplam hacim oranları %,75 ve %1,5 olarak seçilmiştir. Donatısız normal betonun karışım oranları; çimento: silis dumanı: su: doğal kum (,25-1 mm): kırma kum (,5-4mm): iri agrega (4-16 mm) = 1:,15:,22:,61:,52:,93 şeklindedir [6]. Beton karışımlarının kodları, kullanılan çelik liflere göre seçilmiştir: REF=normal (donatısız) kendiliğinden yerleşen beton, B,75N =,5% YDDÇL +,25% NDKÇL li beton; B,75Y=,5% YDDÇL +,25% YDKÇL li beton; B1,5N =1,% YDDÇL +,5% NDKÇL li beton B1,5Y =1,% YDDÇL +,5% YDKÇL li betondur.

4 Numunelerin Hazırlanması Deney numunelerinin hazırlanması ile ilgili detaylar kaynak 6 da verilmiş olup numune boyutları ve incelenen parametreler Tablo 2 de gösterilmektedir. Tablo 2. Yapılan deneyler ve numune boyutları [6] Deney tipi Numune Boyutlar (mm) Parametreler Basınç silindir Ø, h f c (MPa), E (GPa) Yarma disk Ø1, h6 f yr (MPa) Eğilme kiriş G (N/m), f eğ (MPa) f c =basınç dayanımı, E=elastisite modülü, f yr =yarma-çekme dayanımı, G=kırılma enerjisi, f eğ =eğilme dayanım. Deney Yöntemi Taze Haldeki Yayılma ve İşlenebilirlik Deneyleri KYB un yayılma ve işlenebilirlik özeliklerini belirlemek için, geleneksel çökmeyayılma, U-kutusu, V-hunisi deneyleri betonun yayılma, doldurabilme ve geçiş yeteneğini ölçmede kullanılmıştır. Bu deney yöntemleri, RILEM TC 145-WSM [3] de diğer olası yöntemlerle birlikte kullanılmıştır. Çökme-yayılma deneyinde taze betonun, yayılma çapı (cm), toplam akış zamanı (s), ve mm çapa yayılmadaki akış zamanı t (s) ölçülmüştür. U-kutusu deneyinde akış zamanı (s) ve yüksekliklerin oranı (h 1 /h 2 ) belirlenirken, V-hunisi deneyinde akış zamanı (s) ölçülmüştür. Geliştirilmiş çökme-yayılma deneyi için, çökme deneyi ve L-biçimli kutu deneyinden esinlenilmiş olan, özel tasarlanmış aparatlar, yayılma, doldurma, geçiş yeteneği ve aynı zamanda ayrışmaya karşı direnç özelliklerini elde etmek için kullanılmıştır [5]. Bu deneyde parametreler çökme deneyiyle aynı şekilde elde edilmiştir. Kırılma Deneyi Kırılma enerjisini saptamak için yapılan deneyler RILEM -FMC Teknik Komitesinin önerilerine göre yapılmıştır [7]. Kırılma ve mekanik deney yöntemleri kaynak 6 da verilmiştir.

5 Görüntü Analizi Eğilme deneyinde kullanılan kirişlerde kırılmanın olduğu düzleme yakın bir düzlemde ( mm boyutlarında) liflerin dağılımı incelenmiştir. Liflerin dağılımını kantitatif olarak belirlemek özellikle karma lifli betonlarda çok güçtür. Bu çalışmada olduğu gibi yüksek miktarlarda lif kullanımında ise dijital bir görüntüleme ile liflerin sayısının belirlenmesi gerekir [8]. Betonun çekme dayanımı kesitte bulunan toplam lif miktarından olduğu gibi liflerin yönelmesinden de etkilenmektedir. Her bir seriden kırılmanın yüklemeye olabildiğince paralel olduğu iki örnek seçilerek, yüzeyler özenle düzeltilmiş ve çelik liflerin görünebilirliğini arttırmak için yüzey aseton ile ıslatılmıştır. Yüksek çözünürlüklü bir kamera ile görüntüler toplanmış ve görüntü analiz programları ile işlenmiştir. Şekil 1 de görüldüğü gibi önce parlak kısımlar seçilmiş ve görüntü ikili (binary image) hale getirilmiştir. Beton içinde bazı agregaların da parlamasından dolayı görüntülerden lif olmayan parçalar elle çıkarılmıştır. Böyle, Şekil 1.c de verilen görüntüler elde edilmiş, görüntülerdeki her bir parçacığın boyutu ve koordinatları görüntü işleme programları ile belirlenmiştir. Daha sonra görüntüdeki parçacıkların liflerin izdüşümleri olduğu esas alınarak yönelme açıları belirlenmiştir. Liflerdeki yönlenmenin 9º olması liflerin yükleme doğrultusuna dik olduğu yani kırılma düzleminde etkili olarak çalışabileceği anlamına gelmektedir. Tersi durumda, yani º lif yönlenmesinde ise liflerin yükleme doğrultusuna paralel olduğu ve etkili olarak çalışmadığı anlamına gelmektedir. (a) (b) (c) 1cm Şekil 1. Görüntü analizi için beton içerisinde parlatılmış lifler (a), Parlak yüzeylerin ikili görüntüsü (b), Alınan beton görüntüsü içinde çelik lifler (c)

6 SONUÇLAR ve DEĞERLENDİRME Taze Beton Özelikleri Taze beton özelikleri Şekil 2 de karşılaştırılmıştır. Bu şekilde görüldüğü gibi, KYB a liflerin eklenmesinin t ve toplam akış süresine hem geleneksel çökme-yayılma hem de geliştirilmiş çökme-yayılma deney sonuçları üzerinde önemli etkileri vardır (Şekil 2a). Uzun liflerin dayanımının bu değerlerde etkisi yokken, akış zamanı lif hacmi artışıyla artmaktadır. Böylece, yayılmadaki asıl etkili faktörün liflerin dayanımı değil geometrileri olduğu görülmektedir. Hacmen %,75 lif eklenmesinin referans KYB un t değerleri üzerinde önemli etkisi yokken, %1,5 lif eklenmesi t değerlerini göreceli olarak arttırmıştır. Bu da KYB un lif içeriği artarken yayılma oranının düştüğü anlamına gelir. Toplam akış süresi, t (s) REF B,75N B,75Y B1,5N B1,5Y top. yay. süresi, geliştirilmiş top. akış süresi t, t, geliştirilmiş gelistirilmis t t (a) Topam yayılma çapı (cm) 8 6 REF çökme-yayılma geliştirilmiş çökme-yayılma B,75N B,75Y B1,5N B1,5Y Akış süresi (s) 6 REF V-huni B,75N U-kutu B,75Y B1,5N B1,5Y (b) (c) Şekil 2: Betonların taze haldeki özelikleri; t ve toplam yayılma zamanı (a) çökmeyayılma ve geliştirilmiş çökme-yayılma deneyleri için toplam yayılma çapı sonuçları (b), V-hunisi ve U-kutusu deneyleri yayılma zamanı sonuçları (c) [6]

7 Ayrıca, Şekil 2a da da görüldüğü gibi her iki toplam akış süresi ve t değerleri için, geliştirilmiş çökme-yayılma deneyi, geleneksel çökme deneyine göre daha yüksek sonuçlar vermektedir. Aynı zamanda, bu iki deney sonucu arasındaki farkların lif içeriğindeki artışla arttığı, bir engel boyunca geçiş yeteneğinin geliştirilmiş yöntem kullanılarak daha iyi tanımlanabileceği anlaşılmaktadır. Şekil 2b de gösterildiği gibi toplam yayılma çapı lif ilavesi ile çok az düşmekte ve aynı zamanda lif içeriği yayılma çapını çok belirgin bir şekilde etkilememektedir. Yayılma çapının lif eklenmesi ile birlikte çok az düşmesine karşın bu değerler hala KYB için (65-88 cm) EFNARC Şartname ve İlkelerinde [9] belirtilen kabul edilebilir değerler içindedir. Her iki deney sonucunda yayılma oranı, lif eklenmesi ile düşse de, bu çalışmada kullanılan karışımlarda son yayılma lif içerikleri ile değişmemektedir. Şekil 2c de V-hunisi ve U-kutusu deneylerinin sonuçları verilmektedir. Her iki deney için de yayılma zamanı düşük lif içeriğinde değişmemekte, %1,5 lif eklenmesinde ise lifler önemli ölçüde yayılma zamanını arttırmaktadır. Sertleşmiş Beton Özelikleri Tablo 3 te sertleşmiş beton deney sonuçları verilmektedir. Betonların basınç dayanımı ve elastisite modülü değerleri fazla değişmezken, lif eklenmesi yarma-çekme dayanımı ve net eğilme dayanımlarını ve özellikle kırılma enerjisini önemli ölçüde etkilemektedir. Tablo 3. Betonların kırılma ve dayanım özellikleri [6] REF B,75N B,75Y B1,5N B1,5Y Basınç dayanımı, MPa 115,3 116,3 122,2 118,6 123,6 Elastisite modülü, GPa 46, 48,7 47,5 45,6 45,9 Yarma-çekme dayanımı, MPa 16,3 24,8 25, 29,1 29,1 Kırılma enerjisi, N/m Eğilme dayanımı, MPa 7,3 8,5 9,1 12,4 14,5 Tablo 3 te de görüldüğü gibi uzun liflerin dayanımı arttıkça eğilme ve yarma-çekme dayanımlarında az miktarda artış olmuştur. Kısa liflerin kirişlerin açıklık ortası yük-sehim eğrisinin maksimum yükten sonraki kısmına sınırlı etkisi varken, uzun liflerin bu kısım üzerinde daha fazla etkisi söz konusudur. Normal dayanımlı kancalı uçlu çelik lif içeren betonlar, yüksek dayanımlı kancalı uçlu çelik lifli betonlara göre daha düşük maksimum yüklere ve daha dik inen kola sahiptir. Ayrıca yüksek dayanımlı lif içeren betonlar daha fazla kırılma enerjisine sahiptirler. Tablo 3 te verildiği gibi, B1,5N serilerindeki liflerin

8 toplam hacim içeriği B,75Y serilerinin iki katı olmasına rağmen her iki betonun kırılma enerjileri hemen hemen aynı bulunmuştur. Bu sonuç, amaçlanan enerjilere yüksek dayanımlı, ancak az miktarda çelik lif kullanımı ile de ulaşılabileceğini göstermiştir. Liflerin Dağılımı ve Yönlenmesi Karma çelik lifler kullanılarak üretilen KYB da, özellikle bu çalışmada olduğu gibi fazla miktarlarda lif kullanımında, liflerin homojen dağılımının ve yönlenmesinin taze ve sertleşmiş beton özelikleri üzerinde etkileri olacağı beklenen bir durumdur. Bu amaçla yapılan görüntü analizleri ile beton içindeki liflerin yoğunluğu (lif sayısına göre) belli bir skala içerisinde değerlendirilmektedir. Her bir seri için temsili bir numunedeki lif yoğunluk dağılımından görüldüğü gibi tüm betonlarda liflerin homojen dağıldığı, kullanılan süperakışkanlaştırıcının da etkisiyle yerel ayrışmanın ya da lif topaklanmasının olmadığı anlaşılmaktadır (Şekil 3). Ayrıca, B1,5N ve B1,5Y serileri hacimsel olarak %1,5 lif içermesine rağmen lif dağılımının üniformluğunu koruduğu görülmektedir. B,75N B,75Y B1,5N B1,5Y Şekil 3. Her bir beton serisindeki temsili bir örnekteki çelik liflerin dağılımı Lif sayısına göre yapılan bu incelemenin yanında liflerin kiriş içindeki yönlenmeleri de belirlenmiştir. Bu amaçla ikili görüntüdeki koordinatları bilinen her bir lifin geometrik özelikleri görüntü analiz programı ile bulunmuştur. Markovic in incelemesindeki gibi liflerin düzlemdeki projeksiyonu göz önüne alınarak yükleme doğrultusuna göre -9º arasındaki açıları belirlenmiştir []. Karma lif içeren bu betonların incelemelerinde kısa lifler veya görüntüde çok küçük bir alan kaplayan lifler ihmal edilmiş, sadece uzun liflerdeki yönlenmenin ortalama değerleri Şekil 4 te gösterilmiştir. Hacimsel olarak %,75 lif içeren betonlarda ortalama lifin, %1,5 lif içerenlerde ise yaklaşık 6 lifin yönlenmesi hesaplanmıştır. Liflerdeki yönlenmenin 9º'ye yakın olması liflerin yükleme

9 doğrultusuna göre dik açıya yakın yönlendiğini, yani kırılma düzleminde etkili olarak çalışabileceği anlamına gelmektedir. KÇLDKYB un üretimi sırasında herhangi bir ekstrüzyon tekniği uygulanmamasına rağmen liflerin yönlenmelerinin istenene çok yakın olduğu görülmektedir. Bu da üretim sırasında kimyasal katkının etkin karıştırma işleminin ve kendiliğinden yerleşmenin iyi bir biçimde gerçekleştiği görülmektedir. Şekil 4 de görüldüğü gibi lif hacmi arttıkça yükleme doğrultusuna göre liflerin daha dik açılarda yöneldiği, bunun da mekanik özelikleri olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Bu şekilde iç içe çizilen çemberlerin her birinin yarıçapı o doğrultudaki liflerin toplam lif sayısına oranını % olarak vermektedir. Özellikle, lif donatılı betonlarda eğilme dayanımı ve kırılma enerjisinin homojen dağılmış ve etkili çalışabilecek açılarda yönelmiş lifler ile arttırabileceği anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra, kullanılan liflerin boyu arttırılsaydı yön dik açıya daha yakın olacağı beklenmektedir [11] B,75N B1,5N B,75Y B1,5Y Şekil 4. Beton içindeki uzun liflerin yönlenme açılarının toplam lif sayısına oranı

10 SONUÇ Yapılan deneyler sonunda, lif eklenmesiyle KYB un işlenebilirliğinde önemsiz miktarda azalmalar olduğu gösterilmiştir. Diğer taraftan yayılma ve işlenebilirlikte asıl etkili faktörün liflerin dayanımından çok geometrisi olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmada, kullanılan lif içeriği arttıkça son yayılma çapını az miktarda artırırken, uzun liflerinde kullanılmasıyla U ve V kutularındaki akış süreleri belirgin bir biçimde artmıştır. Kırılma enerjisi deneyi sonuçlarından, makro çatlaklar oluştuktan sonra sıyrılan kısa liflerin betonunun çekme dayanımını arttırdığı belirlenmiştir. Uzun lifler eğrinin maksimum yükten sonraki kısmını etkilemiş ve betonların hem maksimum yükünü hem de kırılma enerjisini arttırmıştır. Normal dayanımlı çelik lifli betonlarla kıyaslandığında yüksek dayanımlı uzun çelik lifli betonların tokluk değerleri artmış ve bu betonlar sünek davranış göstermiştir. Lif içeriği arttıkça, KÇLDKYB un kırılma enerjisi artmış, betonun gevrekliği belirgin biçimde azalmıştır. Üretilen betonlarda liflerin homojen dağıldığı, herhangi bir bölgede kümelenmediği görüntü analizleri yardımıyla belirlenmiştir. Uzun liflerin, yükleme doğrultusuna dik bir açıya yakın açılarda dağıldığı ve bu halde etkili olarak çalışabildiği gösterilmiştir. TEŞEKKÜR Bu araştırma İTÜ İnşaat Fakültesi nde tamamlanmıştır. Deneysel çalışmada kullanılan betonların üretimi İSTON da ve mekanik deneyler İTÜ de gerçekleştirilmiş, araştırma desteği ise 6G122 nolu Kamu projesiyle TÜBİTAK dan sağlanmıştır. KAYNAKLAR 1. Okamura, H, and Ouchi, M., Self-Compacting Concrete, Journal of Advanced Concrete Technology, Japan Concrete Institute, Vol. 1, No. 1, 3, pp.5-15.

11 2. Betterman, L.R., Ouyang, C., and Shah, S.P., Fiber-Matrix Interaction in Microfiber-Reinforced Mortar, Advanced Cement Based Materials, Vol. 2, 1995, pp RILEM TC 145-WSM, Workability and Rheology of Fresh Concrete: Compendium of Tests, Report of RILEM Technical Committee TC 145-WSM Workability of Special Concretes, RILEM Publications, Eds. Bartos, Donebi, and Tamimi, Cachan, Haist, M., Mechtcherine, V., and Müller, H.S., High Performance Self- Compacting Lightweight Aggregate Concrete with and without Fiber Reinforcement, In 6th Int. Symp. on High Performance Concrete, Eds. G. König et al., Leipzig, June 2, pp Ozkul, M.H., and Dogan, U.A., Rheological Properties and Segregation Resistance of SCC Prepared by Portland Cement and Fly Ash, In Measuring, Monitoring and Modeling Concrete Properties, Ed. M. Konsta-Gdoutos, Alexandroupolis, Greece, 6, pp Akçay, B., Şengül, C., Haberveren, S., Arslan, G., Yerlikaya, M. and Taşdemir, M.A., "Mechanical Behavior of Hybrid Steel Fiber Reinforced Self Compacting Concrete", In TCMA 3rd Int. Symp. Sustainability in Cement and Concrete, Ed. A. Yeğinobalı, İstanbul, 7, pp RILEM -FMC, Determination of Fracture Energy of Mortar and Concrete by Means of Three-point Bend Tests on Notched Beams, Materials and Structures, Vol. 18, 1985, pp Grünewald, S., Performance-based Design of Self-compacting Fibre Reinforced Concrete, PhD Thesis, Delft University of Technology, 4.

12 9. EFNARC, Specification and Guidelines for Self-compacting Concrete, English edition, European Federation for Specialist Construction Chemicals and Concrete Systems. Norfolk, UK; February, 2.. Markovic, I., High-performance Hybrid Fibre Concrete: Development and Utilization, PhD Thesis, Delft University of Technology, Yardımcı, M.Y., Baradan, B., and Tasdemir, M.A., Studies on the Relation Between Fiber Orientation and Flexural Performance of SFRSCC, In BEFIB 8 7th RİLEM Symp. on Fibre Reinforced Concrete: Design and Applications, Ed. R. Gettu, Madras, 8, pp

Çelik Tel ve Matris Dayanımlarının Betonların Kırılma Enerjisine Ortak Etkisi

Çelik Tel ve Matris Dayanımlarının Betonların Kırılma Enerjisine Ortak Etkisi Çelik Tel ve Matris Dayanımlarının Betonların Kırılma Enerjisine Ortak Etkisi Yuşa Şahin, Fuat Köksal Bozok Üniversitesi, Müh. Mim. Fakültesi, İnşaat Müh.Bölümü, Yozgat/Türkiye (0 354) 242 10 01-104 fuatkoksal@gmail.com

Detaylı

ÇELİK LİF KULLANIMININ YÜKSEK PERFORMANSLI BETONLARIN SÜNEKLİK ÖZELLİĞİNE ETKİSİ

ÇELİK LİF KULLANIMININ YÜKSEK PERFORMANSLI BETONLARIN SÜNEKLİK ÖZELLİĞİNE ETKİSİ ÇELİK LİF KULLANIMININ YÜKSEK PERFORMANSLI BETONLARIN SÜNEKLİK ÖZELLİĞİNE ETKİSİ Araş.Gör. Hüseyin YİĞİTER Yard.Doç.Dr.Selçuk TÜRKEL huseyin.yigiter@deu.edu.tr selcuk.turkel@deu.edu.tr D.E.Ü. Müh. Fak.

Detaylı

Karma Lifli Kendiliğinden Yerleşen Betonların Mekanik Davranışına Agrega Oranlarının Etkisi

Karma Lifli Kendiliğinden Yerleşen Betonların Mekanik Davranışına Agrega Oranlarının Etkisi Karma Lifli Kendiliğinden Yerleşen Betonların Mekanik Davranışına Agrega Oranlarının Etkisi C. Şengül, M. A. Taşdemir İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, 34469 İstanbul Tel: (212) 285 38 55

Detaylı

Silika Tozu ve Yüksek Oranda Uçucu Kül İçeren Kendiliğinden Yerleşen Beton. H. Yazıcı, B. Felekoğlu, S. Aydın, K. Tosun, B.

Silika Tozu ve Yüksek Oranda Uçucu Kül İçeren Kendiliğinden Yerleşen Beton. H. Yazıcı, B. Felekoğlu, S. Aydın, K. Tosun, B. Silika Tozu ve Yüksek Oranda Uçucu Kül İçeren Kendiliğinden Yerleşen Beton H. Yazıcı, B. Felekoğlu, S. Aydın, K. Tosun, B. Baradan Giriş Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği

Detaylı

ÇELİK LİFLERİN TAZE BETON ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ EFFECT OF STEEL FIBERS ON FRESH CONCRETE PROPERTIES

ÇELİK LİFLERİN TAZE BETON ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ EFFECT OF STEEL FIBERS ON FRESH CONCRETE PROPERTIES ÇELİK LİFLERİN TAZE BETON ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Burak Işıkdağ 1, İlker Bekir Topçu 2, Seyfettin Umut Umu 3 Özet Bu çalışmada çelik lifli taze betonlarda (ÇLB) çelik liflerin beton kıvamına etkisi araştırıldı.

Detaylı

beton karışım hesabı

beton karışım hesabı 9 beton karışım hesabı Paki Turgut Kaynaklar 1) TS 802 Beton Karışım Tasarımı Hesap Esasları 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess S et al., Concrete, 2nd Edition 4) Portland

Detaylı

Donma-Çözülmenin Farklı Kür Görmüş Kendiliğinden Yerleşen Betonlar Üzerindeki Etkisi

Donma-Çözülmenin Farklı Kür Görmüş Kendiliğinden Yerleşen Betonlar Üzerindeki Etkisi Donma-Çözülmenin Farklı Kür Görmüş Kendiliğinden Yerleşen Betonlar Üzerindeki Etkisi Şirin Kurbetci, Şakir Erdoğdu, Ali Recai Yıldız KTÜ Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, 61080 TRABZON

Detaylı

Katkı Dozajı ve Taze Beton Sıcaklığının Kendiliğinden Yerleşen Beton Özelliklerine Etkisi

Katkı Dozajı ve Taze Beton Sıcaklığının Kendiliğinden Yerleşen Beton Özelliklerine Etkisi Katkı Dozajı ve Taze Beton Sıcaklığının Kendiliğinden Yerleşen Beton Özelliklerine Etkisi Cenk Kılınç Doç. Dr. Yılmaz Akkaya İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi Maslak, İstanbul E-Posta: cenkkilinc@gmail.com

Detaylı

KARIŞIM PARAMETRELERİNİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN TAZE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ

KARIŞIM PARAMETRELERİNİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN TAZE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ KARIŞIM PARAMETRELERİNİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN TAZE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ Levent EROĞLU İnş. Yük. Müh. Mustafa ŞAHMARAN Arş. Gör. Dr. İ. Özgür YAMAN Doç. Dr. Mustafa

Detaylı

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON ÖZELLİKLERİNE ATIK MERMER TOZUNUN ETKİSİ

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON ÖZELLİKLERİNE ATIK MERMER TOZUNUN ETKİSİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETON ÖZELLİKLERİNE ATIK MERMER TOZUNUN ETKİSİ H. Yılmaz ARUNTAŞ Doç. Dr. Gazi Ü. Teknik Eğitim Fakültesi Ankara, Türkiye İlker TEKİN Öğr. Gör. Muğla Ü. Yatağan M. Y. O. Muğla, Türkiye

Detaylı

ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN REOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Mert Yücel YARDIMCI * Bülent BARADAN **

ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN REOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Mert Yücel YARDIMCI * Bülent BARADAN ** ÇELİK LİF DONATILI KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN REOLOJİK ÖZELLİKLERİ Mert Yücel YARDIMCI * Bülent BARADAN ** * Arş. Gör., Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

KENDĠLĠĞĠNDEN YERLEġEN BETONLARDA ÇELĠK VE POLĠPROPĠLEN LĠF KULLANIMININ AKIġKANLIK PARAMETRELERĠ VE BASINÇ DAYANIMINA ETKĠSĠ

KENDĠLĠĞĠNDEN YERLEġEN BETONLARDA ÇELĠK VE POLĠPROPĠLEN LĠF KULLANIMININ AKIġKANLIK PARAMETRELERĠ VE BASINÇ DAYANIMINA ETKĠSĠ KENDĠLĠĞĠNDEN YERLEġEN BETONLARDA ÇELĠK VE POLĠPROPĠLEN LĠF KULLANIMININ AKIġKANLIK PARAMETRELERĠ VE BASINÇ DAYANIMINA ETKĠSĠ THE EFFECTS OF THE STEEL AND POLYPROPLEN FIBER USED IN SELF COMPACTED CONRETE

Detaylı

Bartın Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri Dergisi

Bartın Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri Dergisi Bartın Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji Bilimleri Dergisi Cilt 5 Sayı 1 (2017), 40-46 Journal of Bartin University Engineering and Technological Sciences Vol. 5 Issue 1 (2017), 40-46 Bartın Üniversitesi

Detaylı

taze beton işlenebilirlik

taze beton işlenebilirlik 8 taze beton işlenebilirlik Paki Turgut Kaynaklar 1) Hewlett PC, Cement Admixture: uses and applications, Cement Admixture Association 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess

Detaylı

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Çimentolu Sistemler / Beton Betonun Yapısı ve Özellikleri Agrega Özellikleri Beton Özelliklerine

Detaylı

Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda Polipropilen ve Çelik Lif Kullanılmasının İşlenebilirliğe Etkisi

Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda Polipropilen ve Çelik Lif Kullanılmasının İşlenebilirliğe Etkisi Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda Polipropilen ve Çelik Lif Kullanılmasının İşlenebilirliğe Etkisi Hasan Yıldırım İstanbul Teknik Üniversitesi -İST. Burcu Sertbaş Yüksel Yapı Elemanları A.Ş.-İST. Volkan

Detaylı

Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı YUWARAJ M. GHUGAL* AND SANTOSH B. DESHMUKH

Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı YUWARAJ M. GHUGAL* AND SANTOSH B. DESHMUKH Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı YUWARAJ M. GHUGAL* AND SANTOSH B. DESHMUKH Çimsa Formülhane Haziran, 2017 Alkaliye Dayanıklı Cam Elyafla Güçlendirilmiş Betonun Performansı

Detaylı

(276) /2732 (312)

(276) /2732 (312) Donma- (276) 276 21 21 /2732 tahir.gonen@usak.edu.tr (312) 202 88 67 yazicioglus@gmail.com ÖZ hafif beton (KYHB) bilirlikleri ile donma- (KYB) ve vibrasyonla (HB) bilirliklerinin a, V hunisi, L kutusu,

Detaylı

Betona Değişik Geometrik Formlarda Çelik Lif Eklenmesinin Basınç Dayanımına Etkisi

Betona Değişik Geometrik Formlarda Çelik Lif Eklenmesinin Basınç Dayanımına Etkisi 6 th International Advanced Technologies Symposium (IATS 11), 16-18 May 2011, Elazığ, Turkey Betona Değişik Geometrik Formlarda Çelik Lif Eklenmesinin Basınç Dayanımına Etkisi M. Alkan Çakıroğlu 1, S.

Detaylı

SCI Kapsamına Giren Uluslararası Dergilerdeki Makaleler ve Konferanslarda Sunulan Bildiriler

SCI Kapsamına Giren Uluslararası Dergilerdeki Makaleler ve Konferanslarda Sunulan Bildiriler Çelik Tel Donatılı Çimento Esaslı Kompozitler ile İlgili Olarak İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) İnşaat Fakültesinde Yapılan Araştırmalar ve Yayınlar. SCI Kapsamına Giren Uluslararası Dergilerdeki Makaleler

Detaylı

UÇUCU KÜL VE METAKAOLIN İÇEREN KENDILIĞINDEN YERLEŞEN HARÇLAR

UÇUCU KÜL VE METAKAOLIN İÇEREN KENDILIĞINDEN YERLEŞEN HARÇLAR UÇUCU KÜL VE METAKAOLIN İÇEREN KENDILIĞINDEN YERLEŞEN HARÇLAR Erhan GÜNEYİSİ Yrd.Doç.Dr. Gaziantep Üni., İnşaat Müh. Bölümü Gaziantep, Türkiye Mehmet GESOĞLU Yrd.Doç.Dr. Gaziantep Üni., İnşaat Müh. Bölümü

Detaylı

Çelik Lif İçeriği, Sıcak Kür ve Lif Korozyonunun Çimento Esaslı Yüksek Performanslı Kompozitlerin Mekanik Davranışına Etkisi

Çelik Lif İçeriği, Sıcak Kür ve Lif Korozyonunun Çimento Esaslı Yüksek Performanslı Kompozitlerin Mekanik Davranışına Etkisi Çelik Lif İçeriği, Sıcak Kür ve Lif Korozyonunun Çimento Esaslı Yüksek Performanslı Kompozitlerin Mekanik Davranışına Etkisi İ. Bedirhanoğlu A. İlki Y. Candan M.A. Taşdemir İstanbul Teknik Üniversitesi,

Detaylı

Çelik ve Yüksek Yoğunluklu Polietilen Makro Lif Takviyeli Betonların Kırılma Davranışları*

Çelik ve Yüksek Yoğunluklu Polietilen Makro Lif Takviyeli Betonların Kırılma Davranışları* Çelik ve Yüksek Yoğunluklu Polietilen Makro Lif Takviyeli Betonların Kırılma Davranışları* Sümer Sertkaya 1, Hakan Erdoğan 2, Fatih Özalp 3, Burcu Akçay 4 Özet Bu çalışmada, farklı su/bağlayıcı oranlı

Detaylı

Çelik Tel Donatılı Betonların Kullanılabilirlik ve Taşıma Gücü Sınır Durumlarına Göre Tasarımı

Çelik Tel Donatılı Betonların Kullanılabilirlik ve Taşıma Gücü Sınır Durumlarına Göre Tasarımı Çelik Tel Donatılı Betonların Kullanılabilirlik ve Taşıma Gücü Sınır Durumlarına Göre Tasarımı Muhsin Yalçın, Canan Taşdemir İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, İstanbul Tel: (0) 85 7 70 E-Posta:

Detaylı

Mermer Tozu Katkılı Kendiliğinden Yerleşen Betonların Taze ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi

Mermer Tozu Katkılı Kendiliğinden Yerleşen Betonların Taze ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi 1239 Mermer Tozu Katkılı Kendiliğinden Yerleşen Betonların Taze ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi * 1 Ahmet Raif BOĞA, 1 Gökhan KÜRKLÜ and 1 Ali ERGÜN 1 Afyon Kocatepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

KEND L NDEN YERLE EN BETONUN F Z KSEL VE MEKAN K ÖZELL KLER N N NCELENMES

KEND L NDEN YERLE EN BETONUN F Z KSEL VE MEKAN K ÖZELL KLER N N NCELENMES I KEND L NDEN YERLE EN BETONUN F Z KSEL VE MEKAN K ÖZELL KLER N N NCELENMES Dokuz Eylül Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dalı Bilimsel Ara tırma Projesi Sonuç Raporu Proje No: 03.KB.FEN.078 Proje Yöneticisi:

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Pamukkale Univ Muh Bilim Derg, 23(3), 23-28, 217 Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Bazalt liflerin geleneksel betonların mekanik

Detaylı

İÇERİSİ BETON İLE DOLDURULMUŞ ÇELİK BORU YAPI ELEMANLARININ DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI ÖZET

İÇERİSİ BETON İLE DOLDURULMUŞ ÇELİK BORU YAPI ELEMANLARININ DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI ÖZET İÇERİSİ BETON İLE DOLDURULMUŞ ÇELİK BORU YAPI ELEMANLARININ DAYANIMININ ARAŞTIRILMASI Cemal EYYUBOV *, Handan ADIBELLİ ** * Erciyes Üniv., Müh. Fak. İnşaat Müh.Böl., Kayseri-Türkiye Tel(0352) 437 49 37-38/

Detaylı

Lif Kullanılan Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda İşlenebilirlik ve Basınç Dayanımı Arasındaki İlişki Analizi

Lif Kullanılan Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda İşlenebilirlik ve Basınç Dayanımı Arasındaki İlişki Analizi Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 20 (3), 527-539, 2008 20 (3), 527-539, 2008 Lif Kullanılan Kendiliğinden Yerleşen Betonlarda İşlenebilirlik ve Basınç Dayanımı Arasındaki

Detaylı

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır 1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır Beton karışım hesabı yapılırken; Betonun döküleceği elemanın boyutları Elemanın maruz kalacağı çevresel etkiler (sülfat ve klorür gibi zararlı kimyasal etkiler,

Detaylı

FARKLI KANCA TİPİNE SAHİP ÇELİK TEL DONATILI BETONLARIN ÖZELLİKLERİ VE OPTİMUM TASARIMI*

FARKLI KANCA TİPİNE SAHİP ÇELİK TEL DONATILI BETONLARIN ÖZELLİKLERİ VE OPTİMUM TASARIMI* ARTICLE MAKALE FARKLI KANCA TİPİNE SAHİP ÇELİK TEL DONATILI BETONLARIN ÖZELLİKLERİ VE OPTİMUM TASARIMI* Yunus Gündüz 1, Eyüp Taşkan 2, Fuat Köksal 3, Yuşa Şahin 4 Özet Yarı gevrek bir malzeme olan beton

Detaylı

Effect of Glass Fiber Addition on the Compressive and Tensile Strength of Concrete

Effect of Glass Fiber Addition on the Compressive and Tensile Strength of Concrete Politeknik Dergisi Cilt:13 Sayı: 3 s. 239243, 2010 Journal of Polytechnic Vol: 13 No: 3 pp. 239243, 2010 Cam Elyaf Katkısının Betonun Basınç ve Çekme Dayanımı Üzerindeki Etkisi Servet YILDIZ, Yakup BÖLÜKBAŞ,

Detaylı

Mermer Tozu Katkılı Çelik Lifli Betonların Mekanik Özellikleri

Mermer Tozu Katkılı Çelik Lifli Betonların Mekanik Özellikleri Mermer Tozu Katkılı Çelik Lifli Betonların Mekanik Özellikleri Merve AÇIKGENÇ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, 23119 Elazığ merveacikgenc@firat.edu.tr Kürşat Esat ALYAMAÇ

Detaylı

Lif Türünün Betonların Yük-Deplasman Davranışı ve Donma-Çözülme Direncine Etkisi

Lif Türünün Betonların Yük-Deplasman Davranışı ve Donma-Çözülme Direncine Etkisi Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31(1), 273-279 ss., Haziran 2016 Çukurova University Journal of the Faculty of Engineering and Architecture, 31(1), pp. 273-279, June 2016

Detaylı

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri

Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Çimento Bağlayıcılı Kompozitlerde Nano Mineral Katkı Kullanımının Fiziksel ve Kimyasal Etkileri Prof. Dr. Mustafa ŞAHMARAN Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İstanbul, Eylül 2017 Hayatımızda

Detaylı

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4 (2016) 617-624 Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi Araştırma Makalesi Çelik Lif Katkılı Beton Yol Kaplamalarının Özellikleri Hasan BOZKURT *,

Detaylı

ÇELİK LİFLERİN BETON BASINÇ VE EĞİLME ÖZELİKLERİNE ETKİSİ

ÇELİK LİFLERİN BETON BASINÇ VE EĞİLME ÖZELİKLERİNE ETKİSİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİ SLİK FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİSLİK B İ L İ MLERİ DERGİSİ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 27 : 13 : 1 : 23-3 ÇELİK LİFLERİN

Detaylı

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 206-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

PROJE SONUÇ RAPORU. Proje Nr TĐDEB 3020213

PROJE SONUÇ RAPORU. Proje Nr TĐDEB 3020213 PROJE SONUÇ RAPORU Proje Nr TĐDEB 3020213 KONSAN ın geliştirdiği polikarboksilat bazlı akışkanlaştırıcıların prefabrike beton üretimlerine uyarlanmasının araştırılması Tarih: 01/07/2004 AGY350 Konsan Bilgi

Detaylı

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır.

7. Yapılar ile ilgili projelerin ve uygulamalarının tekrarlı olması durumunda, her bir tekrar için ücret, belirtilen miktarın % 25 si kadardır. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMESİ LABORATUVARINDA DÖNER SERMAYE ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK DENEY, ÖLÇME VE MUAYENELERİN 2017 YILI BİRİM FİYAT LİSTESİ 1. Uludağ

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GİRİŞ Eğilme deneyi malzemenin mukavemeti hakkında tasarım

Detaylı

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ THE MECHANICAL PROPERTIES OF SELF COMPACTING CONCRETES Burak Felekoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İzmir Bülent Baradan Dokuz

Detaylı

NWSA-Engineering Sciences Received: May 2013 NWSA ID: 2013.8.4.1A0350 Accepted: October 2013 E-Journal of New World Sciences Academy

NWSA-Engineering Sciences Received: May 2013 NWSA ID: 2013.8.4.1A0350 Accepted: October 2013 E-Journal of New World Sciences Academy ISSN: 1306-3111/1308-7231 Status : Original Study NWSA-Engineering Sciences Received: May 2013 NWSA ID: 2013.8.4.1A0350 Accepted: October 2013 E-Journal of New World Sciences Academy Metin Hüsem Serhat

Detaylı

Hafif Agregalı Betonlarda Donatı Çeliği-Beton Aderansı

Hafif Agregalı Betonlarda Donatı Çeliği-Beton Aderansı Hafif Agregalı Betonlarda Donatı Çeliği-Beton Aderansı Mehmet Gesoğlu, Turan Özturan ve Erhan Güneyisi Boğaziçi Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, İstanbul, Türkiye Tlf: 0 212 3581540 (1450) Fax:

Detaylı

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir.

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir. Beton Kullanıcısının TS EN 206 ya Göre Beton Siparişinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Hazırlayan Tümer AKAKIN Beton siparişi, TS EN 206-1 in uygulamaya girmesiyle birlikte çok önemli bir husus olmıştur.

Detaylı

İri Agrega Türü ve Akışkanlaştırıcı Katkı Dozajının KYB nin Mekanik Performansına Etkileri

İri Agrega Türü ve Akışkanlaştırıcı Katkı Dozajının KYB nin Mekanik Performansına Etkileri MAKALE ARTICLE İri Agrega Türü ve Akışkanlaştırıcı Katkı Dozajının KYB nin Mekanik Performansına Etkileri Beton 2011 Kongresi nden Selçuk Türkel 1 Burak Felekoğlu 2 Özet Bu çalışmada iri agrega türünün

Detaylı

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN DAYANIM ÖZELLİKLERİ İÇİN DENEYSEL BİR ÇALIŞMA

KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN DAYANIM ÖZELLİKLERİ İÇİN DENEYSEL BİR ÇALIŞMA KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONUN DAYANIM ÖZELLİKLERİ İÇİN DENEYSEL BİR ÇALIŞMA Mustafa ALTIN a M. Tolga ÇÖĞÜRCÜ b M. Sami DÖNDÜREN b a Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler M.Y.O., İnşaat Programı Konya b

Detaylı

POLİPROPİLEN LİF KATKILI YARI HAFİF BETONLARIN BASINÇ DAYANIMI ÖZELLİKLERİ

POLİPROPİLEN LİF KATKILI YARI HAFİF BETONLARIN BASINÇ DAYANIMI ÖZELLİKLERİ Polipropilen Lif Katkılı Yarı Hafif Betonların Basınç Dayanımı Özellikleri SDU International Technologic Science Vol. 2, No 1, February 20 pp. -14 Construction Technology POLİPROPİLEN LİF KATKILI YARI

Detaylı

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON TANIM YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) ) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Agrega, çimento, su ve gerektiğinde

Detaylı

Effect of different Fibers on the Fresh and Mechanical Properties of Self-Compacting-Concrete

Effect of different Fibers on the Fresh and Mechanical Properties of Self-Compacting-Concrete Effect of different Fibers on the Fresh and Mechanical Properties of Self-Compacting-Concrete Ali Mardani-Aghabaglou 1 Murat Tuyan 1 Gökhan Yılmaz 2 Özge Andiç Çakır 1 Kambiz Ramyar 1 1 Ege Üniversitesi,

Detaylı

Kendiliğinden Yerleşen Mimari Betonlarda Pigment Katkısının Etkileri

Kendiliğinden Yerleşen Mimari Betonlarda Pigment Katkısının Etkileri Kendiliğinden Yerleşen Mimari Betonlarda Pigment Katkısının Etkileri Mustafa Karagüler Doç. Dr. İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi,Mimarlık Bölümü Yapı Bilgisi A.B.D İstanbul (212)2931300/2340

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir.

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir. Agregaların tane boyutuna göre sınıflandırılması: Agregalar boyutlarına göre ince agrega (kum, kırmakum), iri agrega (çakıl, kırmataş) ve tuvenan (karışık) agrega olmak üzere üç sınıfa ayırılabilir. Normal

Detaylı

Köprü ve Tünel Güçlendirme İnşaatlarında KYB Kullanımı

Köprü ve Tünel Güçlendirme İnşaatlarında KYB Kullanımı Köprü ve Tünel Güçlendirme İnşaatlarında KYB Kullanımı Engin Çiçekliyurt Epo Yapı Kimya Değirmen Yolu Sok. No: 12 34752 İçerenköy, İstanbul Tel: (216) 572 02 55 E-Posta: info@epo.com.tr Bekir Yılmaz Pekmezci

Detaylı

Bazalt Lifli Donatının Yüksek Dayanımlı Betondaki Aderans Performansı

Bazalt Lifli Donatının Yüksek Dayanımlı Betondaki Aderans Performansı Journal of Engineering and Technological Sciences (214/1) Bazalt Lifli Donatının Yüksek Dayanımlı Betondaki Aderans Performansı Ahmet BEYCİOĞLU 1*, Yılmaz ARUNTAŞ 2 1 Düzce Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı Doç. Dr. Ali KOÇAK Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı zaman kalıplara dökülebilir ve bu

Detaylı

SİLİS DUMANININ ÇELİK LİFLİ BETONUN EĞİLME DAYANIMINA ETKİSİ

SİLİS DUMANININ ÇELİK LİFLİ BETONUN EĞİLME DAYANIMINA ETKİSİ Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ. Cilt, No, 11-1, Vol, No, 11-1, SİLİS DUMANININ ÇELİK LİFLİ BETONUN EĞİLME DAYANIMINA ETKİSİ Osman ŞİMŞEK, Mürsel ERDAL ve Emre SANCAK Yapı Eğitimi

Detaylı

I. GİRİŞ Son yıllarda beton teknolojisinde pek çok endüstriyel atık beton agregası olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ve dünyada çok miktarda ortaya ç

I. GİRİŞ Son yıllarda beton teknolojisinde pek çok endüstriyel atık beton agregası olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde ve dünyada çok miktarda ortaya ç Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C.XX, S.2, 2007 Eng&Arch.Fac. Eskişehir Osmangazi University, Vol..XX, No:2, 2007 Makalenin Geliş Tarihi : 05.02.2007 Makalenin Kabul Tarihi : 11.09.2007

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802)

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) Beton karışım hesabı Önceden belirlenen özellik ve dayanımda beton üretebilmek için; istenilen kıvam ve işlenebilme özelliğine sahip; yeterli dayanım ve dayanıklılıkta olan,

Detaylı

BİR BİLİM ADAMININ ARDINDAN

BİR BİLİM ADAMININ ARDINDAN BİR BİLİM ADAMININ ARDINDAN M. Hulusi ÖZKUL Hasan YILDIRIM İ.T.Ü. İnşaat Fakültesi, Yapı Malzemesi Anabilim Dalı Maslak, İstanbul Yapılarda Kimyasal Katkılar Sempozyumu nun (YKK) ikincisinin anısına düzenlendiği

Detaylı

Beton Melike Sucu ZEMİN BETONLARINDA KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU KULLANIMI. Nisan, 17

Beton Melike Sucu ZEMİN BETONLARINDA KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU KULLANIMI. Nisan, 17 Beton 2017 Melike Sucu ZEMİN BETONLARINDA KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU KULLANIMI Nisan, 17 İçerik NEDEN KAÇ KAÇ MİKROYAPI VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ KAÇ HİDRATASYONU ATAKLARA KARŞI DAYANIM KİMYASAL ATAKLAR

Detaylı

Çelik Lif ile Güçlendirilmiş Betonarme Kirişlerin Sonlu Eleman Yöntemiyle Modellenmesi

Çelik Lif ile Güçlendirilmiş Betonarme Kirişlerin Sonlu Eleman Yöntemiyle Modellenmesi Çelik Lif ile Güçlendirilmiş Betonarme Kirişlerin Sonlu Eleman Yöntemiyle Modellenmesi D. Mehmet ÖZCAN, Abdurrahman ŞAHİN, Alemdar BAYRAKTAR, Temel TÜRKER Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

Detaylı

Yüksek Performanslı Ön Karışımlı Betonlar Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Yüksek Performanslı Ön Karışımlı Betonlar Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi GRC (Glass Reinforced Cement) çimento pastasının içine belli oranlarda ve büyüklüklerde fiber elyaf karıştırılması ile oluşan çekme mukavemeti yüksek bir çimento çeşididir.

Detaylı

POMZA AGREGALI TAŞIYICI HAFİF BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

POMZA AGREGALI TAŞIYICI HAFİF BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING FACULTY MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 27 : 13 : 3 : 353-359

Detaylı

Kimyasal, Harçlı ve Mekanik Ankrajların Çekme ve Kesme Yükleri Altındaki Davranışları ' Tablo 6. Yüksek Dayanımlı Betona Ekilen Ankrajların Statik Çekme Yüklemesi Deney Sonuçları Deney Kodu HCH12L04T HCH12L06T1

Detaylı

YTÜ Mimarlık Fakültesi Statik-Mukavemet Ders Notları

YTÜ Mimarlık Fakültesi Statik-Mukavemet Ders Notları KESİT TESİRLERİNDEN OLUŞAN GERİLME VE ŞEKİLDEĞİŞTİRMELERE GİRİŞ - MALZEME DAVRANIŞI- En Genel Kesit Tesirleri 1 Gerilme - Şekildeğiştirme Grafiği Gerilme - Şekildeğiştirme Grafiği 2 Malzemelere Uygulanan

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

ÇELİK LİF DONATILI BETONUN EĞİLME TOKLUĞU

ÇELİK LİF DONATILI BETONUN EĞİLME TOKLUĞU PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 26 : 12 : 2 : 183-188

Detaylı

Farklı Çimentolarla Üretilen Lastik Agregalı Harçların Bazı Özellikleri. Some Properties of Rubberized Mortars Produced With Different Cements

Farklı Çimentolarla Üretilen Lastik Agregalı Harçların Bazı Özellikleri. Some Properties of Rubberized Mortars Produced With Different Cements Politeknik Dergisi Journal of Polytechnic Cilt:12 Sayı: 3 s. 201-206, 2009 Vol: 12 No: 3 pp. 201-206, 2009 Farklı Çimentolarla Üretilen Lastik Agregalı Harçların Bazı Özellikleri İlker Bekir TOPÇU, Abdullah

Detaylı

ÇELİK VE SENTETİK LİFLERİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN TAZE VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

ÇELİK VE SENTETİK LİFLERİN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARIN TAZE VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖHÜ Müh. Bilim. Derg. / OHU J. Eng. Sci. ISSN: 2564-6605 Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Cilt 6, Sayı 2, (2017), 560-570 Omer Halisdemir University Journal of Engineering Sciences,

Detaylı

LİFLİ HAFİF BETONLARIN OPTİMUM KARIŞIM TASARIMI. Bengi ARISOY 1 arisoyb@eng.ege.edu.tr

LİFLİ HAFİF BETONLARIN OPTİMUM KARIŞIM TASARIMI. Bengi ARISOY 1 arisoyb@eng.ege.edu.tr LİFLİ HAFİF BETONLARIN OPTİMUM KARIŞIM TASARIMI Bengi ARISOY 1 arisoyb@eng.ege.edu.tr Öz: Bu bildiride, rasgele dağıtılmış kısa Polyvinyl alcohol (PVA) liflerle donatılandırılmış yapay hafif agregalar

Detaylı

KİMYASAL KATKILAR Giriş

KİMYASAL KATKILAR Giriş KİMYASAL KATKILAR Giriş, Hazırlayanlar:Tümer AKAKIN,Selçuk UÇAR Bu broşürün amacı TS EN 206 ya geçiş sürecinde betonu oluşturan malzemeler konusunda üreticiye ve son kullanıcıya bilgi vermektir. TS EN

Detaylı

Geliş Tarihi/Received : 20.08.2009, Kabul Tarihi/Accepted : 23.03.2010

Geliş Tarihi/Received : 20.08.2009, Kabul Tarihi/Accepted : 23.03.2010 Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi Cilt 16, Sayı 3, 2010, Sayfa 247-253 Farklı Tip ve Miktarda Puzolan İçeren Kendiliğinden Yerleşen Betonun Dayanımı ve Elastisite Modülü Arasındaki İlişki

Detaylı

BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ KOMPOZĠT VE SERAMĠK MALZEMELER ĠÇĠN ÜÇ NOKTA EĞME DENEYĠ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GĠRĠġ Eğilme deneyi

Detaylı

Nevşehir Bims Agregasından Kendiliğinden Yerleşen Hafif Beton Üretilmesi

Nevşehir Bims Agregasından Kendiliğinden Yerleşen Hafif Beton Üretilmesi Nevşehir Bims Agregasından Kendiliğinden Yerleşen Hafif Beton Üretilmesi Hicran Açıkel, Murat Günaydın Selçuk Üniversitesi, Müh. Mim Fak.İnş.Müh.Bl. Konya 0332.2232256, 03323240660 hacikel@selcuk.edu.tr,

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

UÇUCU KÜL VE ÇELİK LİFLERİN BETON VE BETON BORULARDA KULLANIMI

UÇUCU KÜL VE ÇELİK LİFLERİN BETON VE BETON BORULARDA KULLANIMI Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C. XVIII, S.2, 2005 Eng.&Arch.Fac. Eskişehir Osmangazi University, Vol. XVIII, No: 2, 2005 UÇUCU KÜL VE ÇELİK LİFLERİN BETON VE BETON BORULARDA KULLANIMI

Detaylı

UÇUCU KÜLÜN VE TAŞ TOZUNUN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONDA AŞINMA DİRENCİNE ETKİLERİ

UÇUCU KÜLÜN VE TAŞ TOZUNUN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONDA AŞINMA DİRENCİNE ETKİLERİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C.XIX, S.1, 2006 Eng&Arch.Fac. Eskişehir Osmangazi University, Vol..XIX, No:1, 2006 UÇUCU KÜLÜN VE TAŞ TOZUNUN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONDA AŞINMA

Detaylı

UÇUCU KÜL İÇEREN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HİBRİD LİFLİ BETONLARIN BAZI ÖZELİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ali ÖZ Doktora Tezi İnşaat Mühendisliği Anabilim

UÇUCU KÜL İÇEREN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HİBRİD LİFLİ BETONLARIN BAZI ÖZELİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ali ÖZ Doktora Tezi İnşaat Mühendisliği Anabilim UÇUCU KÜL İÇEREN KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN HİBRİD LİFLİ BETONLARIN BAZI ÖZELİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ali ÖZ Doktora Tezi İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Yapı Bilim Dalı Doç. Dr. Abdulkadir Cüneyt AYDIN 2014

Detaylı

Çelik lif boyu ve kullanım oranının çelik lifli betonun özelliklerine etkisi

Çelik lif boyu ve kullanım oranının çelik lifli betonun özelliklerine etkisi 2017 Published in 5th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 29-30 September 2017 (ISITES2017 Baku - Azerbaijan) Çelik lif boyu ve kullanım oranının çelik lifli betonun

Detaylı

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri:

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri: LABORATUVAR ORTAMINDA BETON ÜRETİMİ: Laboratuvar koşullarında genel olarak iki şekilde beton üretimi ve karıştırma yapılabilir. Bunlar; kürekle ve betoniyer denilen karıştırma cihazları kullanılarak yapılmasıdır.

Detaylı

Mineral Katkılar Kullanılarak Elde Edilen Kendiliğinden Yerleşen Betonların Özellikleri

Mineral Katkılar Kullanılarak Elde Edilen Kendiliğinden Yerleşen Betonların Özellikleri Mineral Katkılar Kullanılarak Elde Edilen Kendiliğinden Yerleşen Betonların Özellikleri Mehmet Gesoğlu Erhan Güneyisi İnşaat Mühendisliği Bolumu, Gaziantep Üniversitesi,27360, Gaziantep, Türkiye Tel: (342)

Detaylı

ÇİMENTO ESASLI ULTRA YÜKSEK DAYANIMLI KOMPOZİTLERDE BİLEŞİM PARAMETRELERİNİN BASINÇ DAYANIMINA ETKİSİ

ÇİMENTO ESASLI ULTRA YÜKSEK DAYANIMLI KOMPOZİTLERDE BİLEŞİM PARAMETRELERİNİN BASINÇ DAYANIMINA ETKİSİ ÇİMENTO ESASLI ULTRA YÜKSEK DAYANIMLI KOMPOZİTLERDE BİLEŞİM PARAMETRELERİNİN BASINÇ DAYANIMINA ETKİSİ EFFECT OF COMPOSITION PARAMETERS ON THE COMPRESSIVE STRENGTH OF ULTRA HIGH STRENGTH CEMENT-BASED COMPOSITES

Detaylı

Effect of Super plasticizers on Fresh and Hardened Properties and Cost of Self-Consolidating Concrete. Abstract

Effect of Super plasticizers on Fresh and Hardened Properties and Cost of Self-Consolidating Concrete. Abstract Effect of Super plasticizers on Fresh and Hardened Properties and Cost of Self-Consolidating Concrete Murat TUYAN *, Gökhan YILMAZ **, Özge ANDİÇ ÇAKIR * * Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat

Detaylı

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802)

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802) 1 5.5 Beton Karışım Hesapları 1 m 3 yerine yerleşmiş betonun içine girecek çimento, su, agrega ve çoğu zaman da ilave mineral ve/veya kimyasal katkı miktarlarının hesaplanması problemi pek çok kişi tarafından

Detaylı

Isıl İşlem Görmüş Lifli Betonlarda Gerilme Şekil Değiştirme İlişkileri

Isıl İşlem Görmüş Lifli Betonlarda Gerilme Şekil Değiştirme İlişkileri Isıl İşlem Görmüş Lifli Betonlarda Gerilme Şekil Değiştirme İlişkileri Osman Ünal Yrd.Doç.Dr.AKÜ Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Eğitimi Bölümü AFYONKARAHİSAR (272)2281311/345 unal@aku.edu.tr Mehmet Uyan

Detaylı

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları. Oyak Beton Mart/2014 İzmit Körfez Geçişi Asma Köprü Projesi Keson ve Ankraj Yapıları Oyak Beton Mart/2014 İçerik Genel Bakış Beton Özellikleri Keson İnşaatı o Kuru Havuz o Yaş Havuz-Deniz Dökümleri o Kesonların Batırılması

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMELERİ ANABİLİM DALI 1. KONU İlgi yazının ekindeki Murat Ayırkan, Fibertaş Prekast Şirketi adına imzalı dilekçede Fibertaş

Detaylı

UÇUCU KÜL KATKI MĠKTARININ BETON ĠġLENEBĠLĠRLĠĞĠ VE SERTLEġME SÜRELERĠNE OLAN ETKĠSĠ

UÇUCU KÜL KATKI MĠKTARININ BETON ĠġLENEBĠLĠRLĠĞĠ VE SERTLEġME SÜRELERĠNE OLAN ETKĠSĠ UÇUCU KÜL KATKI MĠKTARININ BETON ĠġLENEBĠLĠRLĠĞĠ VE SERTLEġME SÜRELERĠNE OLAN ETKĠSĠ EFFECT OF THE AMOUNT OF FLY ASH ON SETTING TIME AND WORKABILITY OF THE CONCRETE Serkan SubaĢı Düzce Üniversitesi, Düzce

Detaylı

Cam Elyaf Katkılı Betonların Yarmada Çekme Dayanımlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini

Cam Elyaf Katkılı Betonların Yarmada Çekme Dayanımlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini 6 th International Advanced Technologies Symposium (IATS 11), 16-18 May 211, Elazığ, Turkey Cam Elyaf Katkılı Betonların Yarmada Çekme Dayanımlarının Yapay Sinir Ağları İle Tahmini S. Yıldız 1, Y. Bölükbaş

Detaylı

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine/su miktarına bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri:

Taze beton karışımının yapısına ve ıslaklık derecesine/su miktarına bağlı olarak betonun göstereceği farklı çökme şekilleri: LABORATUVAR ORTAMINDA BETON ÜRETİMİ: Laboratuvar koşullarında genel olarak iki şekilde beton üretimi yapılabilmektedir. Bunlar; kürekle ve betoniyer denilen karıştırma cihazları kullanılarak yapılmasıdır.

Detaylı

Uçucu Külün Silindir ile Sıkıştırılmış Betonun Basınç Dayanımına Etkisi

Uçucu Külün Silindir ile Sıkıştırılmış Betonun Basınç Dayanımına Etkisi Uçucu Külün Silindir ile Sıkıştırılmış Betonun Basınç Dayanımına Etkisi Ali Mardani, Kambiz Ramyar Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Bornova/İzmir ali.mardani16@gmail.com,

Detaylı

Maksimum Agrega Tane Boyutu, Karot Narinliği ve Karot Çapının Beton Basınç Dayanımına Etkisi GİRİŞ

Maksimum Agrega Tane Boyutu, Karot Narinliği ve Karot Çapının Beton Basınç Dayanımına Etkisi GİRİŞ Maksimum Agrega Tane Boyutu, Karot Narinliği ve Karot Çapının Beton Basınç Dayanımına Etkisi K.Ramyar *, O.E. Köseoğlu *, Ö. Andiç GİRİŞ Genelde, betonun dayanımı hakkında şüphe olduğunda veya gerçek dayanımı

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

7.3 ELASTĐK ZEMĐNE OTURAN PLAKLARIN DAVRANIŞI (BTÜ DE YAPILAN DENEYLER) BTÜ de Yapılan Deneyler

7.3 ELASTĐK ZEMĐNE OTURAN PLAKLARIN DAVRANIŞI (BTÜ DE YAPILAN DENEYLER) BTÜ de Yapılan Deneyler 7. ELASTĐK ZEMĐNE OTURAN PLAKLARIN DAVRANIŞI (BTÜ DE YAPILAN DENEYLER) 7..1 BTÜ de Yapılan Deneyler Braunscweig Teknik Üniversitesi nde [15] ve Tames Polytecnic de [16] Elastik zemine oturan çelik tel

Detaylı

Çelik Tel Katkılı Hafif Betonun Eğilme Tokluğunun İncelenmesi

Çelik Tel Katkılı Hafif Betonun Eğilme Tokluğunun İncelenmesi KSU Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(2),2011 27 KSU. Journal of Engineering Sciences, 14(2),2011 Çelik Tel Katkılı Hafif Betonun Eğilme Tokluğunun İncelenmesi Fatih ALTUN 1*, Bekir AKTAŞ 2 1,2 Erciyes

Detaylı

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1)

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1) BETON TASARIMI (Beton Karışım Hesabı) İstenen kıvamda İşlenebilir İstenen dayanımda Dayanıklı Hacim sabitliğinde Ekonomik bir beton elde edebilmek amacıyla gerekli: Agrega Çimento Su Hava Katkı Maddesi:

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ. Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer.

YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ. Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer. YAPIDAKİ BETON DAYANIMININ STANDART KÜRDE SAKLANAN NUMUNELER YARDIMIYLA TAHMİNİ Adnan ÖNER 1, Süleyman DİRER 1 adnan@kou.edu.tr, sdirer@engineer.com Öz: Bu çalışmada, üretilen çeşitli dayanımda betonların

Detaylı

FARKLI ORTAMLARDA KÜR EDİLMİŞ LİF KATKILI BETONLARIN DEPREM YÜKÜ ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI

FARKLI ORTAMLARDA KÜR EDİLMİŞ LİF KATKILI BETONLARIN DEPREM YÜKÜ ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI FARKLI ORTAMLARDA KÜR EDİLMİŞ LİF KATKILI BETONLARIN DEPREM YÜKÜ ETKİSİ ALTINDAKİ DAVRANIŞININ ARAŞTIRILMASI Osman ÜNAL 1, Tayfun UYGUNOĞLU 2 1 unal@aku.edu.tr, 2 uygunoglu@aku.edu.tr ÖZ: Deprem kuşağının

Detaylı