EK 1A ÖRNEK ÇALIŞMA İZİN FORMLARI EKED İZİN FORMU ÖRNEĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EK 1A ÖRNEK ÇALIŞMA İZİN FORMLARI EKED İZİN FORMU ÖRNEĞİ"

Transkript

1 EK 1A ÖRNEK ÇALIŞMA İZİN FORMLARI EKED İZİN FORMU ÖRNEĞİ

2 EK 1B

3 EK 1C

4 EK 1D

5 EK 1E

6 EK 1F

7 EK 2 YÜKSEKTE ÇALIŞMA ESNASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Yüksekte Çalışma Esnasında Kullanılacak Düşme Önleyiciler Büyük ve yüksek binaların, çatıların, köprülerin, hareket eden yapı iskelelerinin, açık inşaatların yapıldığı çalışmalarda, 7,5 metre ve daha fazla yüksekten insanların düşmeleri halinde düşmeyi engellemek ve düşeni yakalamak gibi önemli bir koruma görevi yapmaktadır. Ancak U.V. ışınlarına maruz kalma nedeni ile güvenlik ağlarında oluşan yaşlanmanın onların sadece belli bir zaman için açık hava şartlarına maruz kalabileceği ve sonra servisten (kullanımdan) kaldırılmasının gerektiği gerçeğine dikkat edilmelidir.. Güvenlik ağları haftalık olarak kontrol edilmeli veya bir olay zarar verdiğinde kusurlu bölümleri derhal değiştirilmelidir. Ağa düşen malzemeler bir sonraki vardiya başlamadan kaldırılmalıdır. Uyarı Hatları Sistem halatlar, teller veya zincirler ile korumasız yere yaklaşanları uyarmak için bariyer oluşturan desteklerden oluşmuştur.

8 Kontrollü Giriş Alanları Geleneksel düşmeyi önleyici sistemleri kullanmadan korunaksız kenar işleri, tuğla örme işleri ve alakalı işlerin yapıldığı alanları ifade eder. İşi yapacak kişilerin dışındaki kişilerin kontrollü giriş alanına girmeleri yasaklanmıştır. Kontrol hattı aşağıdaki kriterleri karşılamalıdır: Halat, tel, şerit veya benzeri malzeme ve desteklerden oluşur. En az her 1.8 metrede bir yüksek, görünebilir bayrak veya benzeri işaretler asılır. Çalışma yüzeyinin en düşük noktasından uzaklığı 1 metreden az, en yüksek noktasından uzaklığı 1.14 metreden fazla olamaz. En az 890 N yüke dayanmalıdır. Bariyerler, Çitler, Siperler ve Perdeler Bu yöntem çalışanların tehlikeli bölgeye yaklaşmaları durumunda ikaz edici niteliktedir. Bu tür ikazlar kolayca görünür ve tehlike alanından yeterince uzağa konulmalıdır.

9 Çitler, koruyucu bariyerler olup, genellikle kısa direkler, teller, ipler vb. den oluşmuştur. Kuyu, hendek, maden kuyusu, gibi emniyetsiz bölgeleri bloke eder. Siperler, çitler gibi aynı korumayı sağlar. Merdiven Kullanımı Tüm merdiven tipleri kısa süreli çalışmalar için uygundur. Eğer bir platform veya iskeleye çıkış amacıyla uzun süreli olarak kullanılacak ise, merdiven alt ve üst noktalarından sabitlenmelidir. Ahşap merdivenler kolaylıkla yıprandıklarından asla boyanmamalıdır. Çünkü boya, merdiven elemanlarındaki kusurları, çatlakları ve benzeri hasarları örterek gizleyecektir. Koruyucu olarak şeffaf vernik kullanılabilir. İş kazalarına neden olmamak için hasarlı, yıpranmış merdivenler asla kullanılmamalı ve kullandırılmamalıdır. Böyle merdivenlerin onarılması mümkün değilse, derhal kullanımdan kaldırılmalıdır. Kullanım Öncesi Yapılacak Kontrollar: Merdiven amaca uygun mu? - Merdiven Boyu

10 - Basamak Eni ve Basamaklar Arasındaki Mesafe - Malzeme Basamaklar sağlam mı? Eksik basamak var mı? - Gevşek, Çatlak ve Kırık Basamaklar - Eksik Basamak Yan destekler / ayaklar sağlam mı? - Kırık - Çatlak - Gevşek Bağlama/gergi ipi, teli veya çubuğu sağlam mı? (A tipi/katlanan merdivenler). Diğer emniyet parçaları -stoper, pim, kilit- sağlam ve yerinde mi? (Uzayan merdivenler). Merdivenlerin Kullanıma Hazırlanması : Merdiveni, yaklaşık olarak 75 o lik bir açı yapacak şekilde yerleştiriniz. Veya her 4 birim yükseklik için 1 birim zeminde açıklık bırakınız. Her iki ayak da kaygan olmayan, hareketsiz ve sağlam bir yüzey / zemin üstünde emniyetli bir şekilde sabitlenmelidir. Merdiven boyunu yükseltmek veya zeminde yüzey bozukluğu nedeniyle merdiveni dengelemek amacıyla ayaklar altına asla tuğla ve benzeri cisimler konmamamılıdır. Merdiven konum ve yerinin diğer insan ve makina hareketleri ile kesişmediğinden emin olunmalıdır. Merdivenin, kapı önüne konma zorunluluğunun olması halinde kapıdan geçişler yasaklanmalı veya kapı önüne/üstüne ikaz şeridi/tabelası yerleştirilmelidir.

11 Metal / Aluminyum merdivenler elektrik kaynağı veya hattı ile temasta olmamalı, arada emniyetli bir mesafe bırakılmalıdır. Merdivenler, kırılgan zemin / kaplama üstünde kullanılmamalı ve kırılgan malzemelere (çatı su olukları, vb) dayanmamalıdır. Eğer bir merdiven uzun süreli bir iş için aynı yerde sıkça kullanılacak ise, merdiven yan destekleri/ayakları alt ve üst seviyelerde emniyete alınmalıdır. (Stoperler veya bağlama yöntemi), Tek bir merdiven ile düşey doğrultuda katedilecek mesafe 9 metreyi geçmemelidir. Bu mesafeyi (9 m) aşan yüksekliklerde kesinlikle bir Ara Platform kullanılmalıdır. Eğer merdiven, çatı veya platform gibi ikinci bir yüksekliğe çıkmak için kullanılacak ise, merdivenin boyu söz konusu yüksekliği en az 1,05 m (5 basamak) geçmelidir. Merdiven üzerinde max. taşıyabileceği ağırlık yazılı olmalıdır. Dikeyde 4 yatayda 1 birim olacak şekilde konuşlandırılmalıdır. Merdivenin bastığı zemin sağlam ve düzgün olmalıdır

12 Ayaklar yağlı ve kaygan zemin üzerinde olmamalıdır Merdivenden dışarı sarkma yapılmamalıdır. En az 1 m çıkıntı yapacak şekilde konuşlandırılmalıdır Merdiven basamağını kullanarak çalışma yapılmamalıdır.

13 Merdiven üzerine sadece bir kişi tırmanmalıdır. Merdivenleri köprü olarak kullanmamalıdır. Merdiveni taşırken elektrik hatlarına dikkat edilmelidir. Merdivenlerin taşınması

14 Sabit dik merdivenlerde koruyucu sırtlık olmalıdır. Koruyucu sırtlık merdivenin ayağından 1.80 metre yükseklikten başlamalıdır. Özellikle hareketli araçların sabit merdivenlerinden inişlerde kazalar olmaya açık durumlardır. Merdivenden yere inerken büyük dikkat gösterilmelidir. Varsa silobas kapak açma-kapama istasyonlarının (platformlarının) hassas bir şekilde kullanılmasına özen gösterilmelidir. Merdivene tırmanırken her iki el ve her iki ayak kullanılmalıdır. Son birkaç basamaktan kesinlikle atlanmamalıdır. Her zaman, 3 temas noktası kullanılmalıdır. 2 ayak 1 el veya 1 ayak 2 el. Ekipman ve aletleri taşımak için uygun bir yol bulunmalıdır. Kullanım Aşaması: Özellikle uzun ve ağır merdivenlerin taşınması veya montajı sırasında yardım isteyiniz. Faaliyetlerin yoğun olduğu yerlerde veya merdivenin alt ve üst noktalarından emniyete alınamadığı durumlarda 5 metre üstüne kesinlikle tırmanmayınız. Merdivene çıkarken veya inerken iki elinizle de tutununuz. Merdivende doğru çalışma pozisyonu için, merdiven üst ucundan itibaren en az 5 basamak bırakınız. Çalışma yüksekliğine tırmandığınızda her iki ayağınız da merdiven basamağı üzerinde olmalıdır.

15 Merdivene yüzünüz dönük olarak çalışınız. Zorunluluk nedeniyle farklı pozisyonlarda ve aynı merdivende birden fazla kişinin yerden 2 m yüksekliğin üzerinde çalışması halinde mutlaka emniyet kemeri takınız. Kullanacağınız merdiven genişliğinin, kalça genişliğinizden daha dar olmamasına özen gösteriniz. Kalçanızı daima merdiven yan destekleri arasında tutunuz. Merdiven dışına kesinlikle sarkmayınız ve uzak mesafelere erişmeye çalışmayınız. Gerekli durumlarda merdivenin yerini değiştirmekten kaçınmayınız. Çalışma Platformları: Sabit Platformlar Ara platform ve geçiş köprüleri dahil 2 metreden daha yüksekte bulunan tüm platformlarda aşağıdaki tedbirler alınmalıdır : Söz konusu yerler yeterli boyutlarda olmalıdır (asgari genişlik 430 mm). Bu yerlerde çıkış noktası haricinde, çevre boyunca mm yüksekliğinde bir korkuluk bulunmalıdır. (Shell standartlarına göre 1100 mm) Ayağın platform dışına çıkmasını önlemek amacıyla, korkuluğun iç tarafında kalacak şekilde platform kenarlarında en az 150 mm yüksekliğinde ayak emniyet çerçevesi bulunmalıdır (Toeboards - BS 5973). Bu çerçeve ile korkuluk trabzanı arasındaki açıklık 765 mm den fazla olmamalıdır. Daha büyük açıklıklarda araya ikinci bir atkı / kuşak atılmalıdır. Her türlü platform, çalışma yerine çıkışlarda alet, malzema, moloz bırakılmamalıdır. Her türlü platform üzerinde çalışırken aşağıya alet, malzeme, moloz atılmamalı ve dökülmemelidir.

16

17 Hareketli Platformlar Hareketli iskelelerin üstündeki çalışma platformu sağlam ve emniyetli olmalı, platforma çıkışlar merdiven aracılığı ile yapılmalıdır. Hareketli platformlar sadece el yardımıyla hareket ettirilmeli, çalışma noktasına götürülmelidir. Yer değiştirmek için asla başka araç ve cisimler kullanarak hareketli platformları çekmeye teşebbüs etmeyiniz. Yer değiştirme esnasında, platform üstünde kesinlikle insan, eşya ve malzeme bulunmamalıdır. Platform, çalışma yerine getirilir getirilmez tekerlekler kilitlenmeli ve gerekirse ilave emniyet tedbirleri ile sabitlenmelidir. Her tekerlek üzerinde kilit mekanizması bulunmalıdır. Shell standartlarına göre, dış mekanda kullanılan hareketli platformlarda yükseklik, taban (genişlik) ölçüsünün 3,5 mislini geçmemelidir. CITB yayınlarına göre iç mekanda en-boy oranı en fazla (1 x 3,5), dış mekanda ise (1 x 3) olmalıdır. Özel olarak dizayn edilmemişse, mobil platformlarda düşey taşıyıcılar arasında mesafe en az 1,2 ve en çok 2,5 metre olabilir. Bu şekilde hareketli platform yükseklikleri 1.2 x 3.5 = 4.2 ile 2.5 x 3.5 = 8.75 metre arasında değişebilir. Makine gücüyle çalışan mobil-yükselebilen çalışma platformları genellikle merdivenlere, iskelelere ve askılı sistemlere alternatif olarak kullanılır. Kolay hareket ettirilebildiği için çalışma platformu gerektiren kısa süreli işlerde özellikle tercih edilir. Çeşitli tipleri bulunur; üreticiden özel kullanım kılavuzları istenmelidir. Kullanıcının araçla ilgili özel olarak eğitim alması gereklidir; bu eğitimi almamış kişiler tarafından kullanılmasına engel olunmalıdır. Üreticinin belirlemiş olduğu güvenli çalışma yükü ve kişi kapasitesi kesinlikle aşılmamalıdır. Aracının ters dönmesine karşı zemine tam oturduğundan emin olunmalı, yumuşak ve hareketli zeminlere yerleştirilmemelidir. Üretici tarafından belirlenen amaçları dışında vinç ya da kaldırma aracı olarak kullanılmamalıdır.

18

19 Silobaslarda Yüksekte Çalışma Faaliyetleri Çimento sanayinde silobas ile yapılan çimento taşımalarında dolumdan önce ve sonra silobas üst kapaklarını açmak, daha sonra kapatmak gerekmektedir. Bu iş genellikle araç şoförleri tarafından ve yaklaşık 4 metre yükseklikte yapılmaktadır. Buradaki düşme tehlikesini önlemek ve bunu kişinin inisiyatifinden çıkarmak gerekmektedir. Bunun için fabrikaya gelen tüm silobaslar üzerinde, şoförün kapak açmak veya kapatmak için silobas üzerine çıktığında merdivene bağlı bir mekanizma ile açılıp kapanan korkuluk sistemleri mevcut olması sağlanmalıdır. Bu sayede kişinin inisiyatifi ortadan kalkmaktadır. Bu örnek, akaryakıt sektörüne hizmet veren tüm akaryakıt tankerlerinde görülmektedir.

20 Bunun dışında insan insiyatifine bırakılan silobas kapak açma ve kapatma için yapılan aşağı yukarı hareket eden platform korkuluk sistemleri mevcuttur.

21

22 Kişisel Koruma Sistemleri (Aktif Sistemler) Kişisel Koruma Sistemleri, yalnız kullanıcının güvenliğini sağlayan; düşüşün gerçekleşmesi halinde en az zararla kurtulmasını sağlamak üzere tasarlanmış kişisel koruyucu donanımlardır (KKD). Bu donanımların etkili çalışabilmesi için kullanıcıya ihtiyacı olduğundan "aktif sistemler" olarak da anılırlar. Pasif koruma sistemlerinin aksine kullanıcıyla birlikte çalışma esnasında hareket ederler. 1. Çalışma Alanı Sınırlama Sistemi 2. Sabitlenerek Çalışma Sistemi (Pozisyon Alma), 3. İple Erişim (Çift İple Güvenlik Sistemi), 4. Düşüş Durdurucu Sistemler, 5. Kurtarma Sistemleri, Yüksekteki çalışmalarda öncelikle düşmeyi önleyecek tedbirler (korkuluk, vb.) alınır. Alınan tedbirlere rağmen düşme ihtimali varsa paraşüt tipi emniyet kemeri ve çift bacaklı lanyard kullanılır. Kişisel koruyucu donanımlara ilişkin detaylı bilgi için, Kişisel Koruyucu Donanım ve Sağlık Güvenlik İşaretleri Kitapçığı nı inceleyebilirsiniz.

23 EK 3 KAYNAK İŞLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ KURALLAR Sıklıkla kullanılan iki türlü kaynak şekli bulunmaktadır: 1-Oksi-LPG-Asetilen kaynağı, 2-Elektrik ark kaynağı. Bunlardan başka demirci kaynağı (lehim), argon kaynağı, toz altı kaynağı, PVC kaynağı gibi özel kaynak çeşitleri var ise de yaygın olanı ilk ikisidir. Oksijen kaynağında yanıcı gaz olarak ister asetilen ve ister LPG kullanılsın uyulması gerekli İş Güvenliği önlemlerini şöyle sıralayabiliriz: 1.Oksijen kaynak takımındaki tüplerde, gaz kaçağı bulunup bulunmadığına, üzerlerindeki emniyet ventillerinin işler durumda olup olmadığına, manometre ve basınç düşürücünün bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir. 2.Hortumlar kontrol edilmelidir. Yıpranmış hortumlar kullanılmamalıdır. Hortumlardaki kaçaklar kesinlikle bantla tamir edilmemelidir. Yanmış veya içerisinde alev geri tepmesi oluşmuş hortumlar kullanılmamalıdır. Hortumlar gereğinden fazla uzun tutulmamalı ve hortumların üzerinden araç ve insan geçmesine izin verilmemelidir. 3.Yanıcı gaz tüpü hortumu ile oksijen tüpü hortumu farklı renkte olmalıdır. Yanıcı gaz tüpü hortumu kırmızı, yakıcı gaz (oksijen) hortumu mavi veya gri renk olabilir.

24 4.Hortumlar tüp ve şalomaya çift kelepçe ile bağlanmalı ve tel kullanılmamalıdır. 5.Tüpler taşınırken özel arabaları ile taşınmalı, atılarak veya yuvarlanarak taşınmamalıdır. Basınçlı gaz tüpleri dik veya 45º lik açıyla kaynak arabasına sabitlenir. Tüpleri dipleri yere değmeyecek şekilde yerden belirli yükseklikte taşınacak, etrafında düşmesini önleyecek çemberle çevrili olacaktır. İp kullanılmayacaktır. Tüpler tehlike anında kolay sökülebilecek şekilde bağlanmalı, ortak bağlantılardan kaçınılmalıdır. 6.Seyyar oksijen kaynak takımlarının özel arabaları olmalı, tüpler arabaya dik olarak konulmalı ve devrilmeyecek şekilde bağlanmalıdır. 7.Sabit sistemlerde de yine tüpler dik olarak konulmalı ve sarsıntılardan devrilmemesi için bağlanmalıdır. Gaz tüpleri yatık vaziyette kullanılmamalıdır. 8.Oksijen tüplerinde ventillerin takılmasını ve dönmesini kolaylaştırmak için yağ ve gres gibi maddeler sürülmemeli, yağlı bezle silinmemeli, yağlı elle tutulmamalıdır. Oksijen tüplerinde lastik conta kesinlikle kullanılmamalıdır.

25 9.Üflecin tıkanık olup-olmadığı kontrol edilmeli, basınç ayarlayıcı ventil sıkılmadan önce, tüp kısa bir an açılarak pas ve pislik dışarı atılmalıdır. 10.Kaynak esnasında üfleç ile tüp arasındaki hortum uzunluğu en az 3 metre olmalıdır. 11.Şalomanın tıkalı olması halinde el veya parmaklar şalomanın ağzına konularak kontrol yapılmamalıdır. Tazyikle gelen gaz parmağı kopardığı gibi eli de parçalayabilir. 12.Ventil açılırken gaz çıkışı yönünde durulmamalı ve şalomayı vücuda tutarak kontrol yapılmamalıdır. Bir kıvılcımla tutuşma olabilir. Üzerindeki elbise oksijen-yanıcı gaz karışımı ile de zenginleşmiş olacağından ani alevler içinde kalabilirsiniz. Ayrıca, ventilden gaz çıkışı tüplerden de uzaklaşacak yönde olmalıdır. 13.Üfleç, önce yanıcı gaz açılarak tutuşturulmalı ve daha sonra da yakıcı gaz verilerek basınç artırılmalıdır. 14.Vanalar yavaş yavaş açılacak, önce yanıcı gaz (asetilen) sonra yakıcı gaz (oksijen) açılacaktır. Kapatırken tersi işlem yapılacaktır. 15.Donmuş ventiller sadece sıcak su veya buharla ısıtılarak açılmalı, hiç bir surette açık alev yaklaştırılmamalıdır. 16.Kaynak işinde kullanılan oksijen, asetilen veya LPG tüpleri yangın tehlikesi olmayan ayrı bir yerde ve sundurma altında depolanmalı ve dik olarak durmalı, devrilmeyecek şekilde önlem alınmalıdır. Boşalan tüpler de yine aynı şekilde depolanmalıdır. 17.Tüpler kullanılmadıkları zaman ventilleri kapatılmalı ve ventil koruyucu başlıklar takılmalıdır. 18.Kaynak yapılan yerde kullanılmakta olan gaz tüplerinden başka tüp bulundurulmamalıdır. 19.Açık sahada oksijen kaynak takımlarıile yapılan çalışmada, gaz tüpleri çalışılan yere en az 10 m. uzakta tutulmalıdır. Kapalı yerlerde ise, gaz tüpleri bina dışında olmalı ve kapalı yerlere alınmamalıdır.

26 20.Lamba çalışır durumda iken gaz tüpü üzerine veya başka bir tesisata asılmamalıdır. Gazlar tamamen kapatılmadıkça lamba bırakılmamalıdır. 21.Yüksek yerlerde yapılan oksijenle kesme işlemlerinde, gaz tüpleri, kıvılcım ve parça düşen saha içinde bulundurulmamalıdır. 22.Dar ve kapalı yerlerde yapılan kaynak ve kesme işlemlerinde, sürekli temiz hava verilmeli, yeterli havalandırma sağlanamıyorsa temiz hava maskesi ile çalışılmalıdır. İçeri saf oksijen verilmemelidir. 23.Kaynakçılar hiçbir zaman suni malzemeden yapılmış giysiler giymemelidir. Bu malzemeler kıvılcımlardan eriyerek yanmalara neden olur. 24.Gaz kaçağı vb. nedeniyle tüplerde tutuşma olursa, tüplerin ventilleri mümkün olduğunca süratle kapatılarak gaz kaçağı önlenmelidir. Tüpler alev içinde kalıyorsa bir siper arkasından su veya karbondioksit sıkılarak tüp soğutulmalı ve alevler söndürülmelidir. Alevler sönmüyor ve tüpten çıkan gaz yanmayı devam ettiriyor ise, bir battaniye ile sarılmak suretiyle havasız bırakılarak tüp söndürülmeli ve bu arada yine tüpü su ile soğutma işlemine devam edilmelidir. 25.Kaynak işi bittikten sonra gaz tüplerinin ventilleri kapatılmalı ve hortumları düzgün olarak toplanmalı ve kaynak takımları belirlenmiş olan yerlerine konmalıdır. Elektrik Kaynağında Alınacak Güvenlik Önlemleri: 1. Elektrik kaynağında, panolardan fiş-priz sistemi olmaksızın elektrik alınmamalıdır. 2. Elektrik kaynak makinalarının şebeke hattı ve seyyar kaynak kabloları zedelenmelere karşı korunmalıdır. Hasarlı kablolar kullanılmamalıdır. 3. Elektrik kaynak makinalarının temizlenmesi, tamir ve bakımı veya yerinin değiştirilmesi sırasında makinalar şebekeden ayrılıp elektriği kesilmelidir.

27 4. Reaktör, kazan ve tank gibi metal aksamlı yerler ile nemli yerlerdeki elektrik kaynaklarında yalnız doğru akım kaynak jenaratörü kullanılmalıdır. 5. Elektrik kaynak makinalarının çıkış uçlarının ve kaynak devrelerinin birer kutbu kaçak akımlara karşı iş parçasına topraklanmış olmalıdır. 6. Elektrik ark kaynağı yapılırken ara vermek gerektiğinde elektrotlar penseden ayrılacaktır. 7. Benzin ve yağ bidonları, parlayıcı ve yanıcı madde konulmuş her türlü kapalı kaplar, tamamen boş olsa ve hatta uzun müddet boş olarak kalmış olsa dahi, bunlar çok tehlikelidir. Bunlar, kaynak yapılmadan önce iyice yıkanmalı, yanmayan gaz, buhar veya su ile doldurulup öyle kaynak yapılmalıdır. 8. Atölyede yapılan kaynaklar, ayrı bir bölme veya ışık geçirmeyen paravanalarla ayrılmış ayrı bir köşede yapılmalıdır. Kaynak yapılan mahal, solunum seviyesinin altından güçlü aspiratörlerle kaynak esnasında oluşan duman ve sisin tamamını emecek şekilde havalandırılmalıdır.

28 9. Küçük parça kaynakları, üstü ızgaralı ve alttan emişli bir sehpa üzerinde yapılmalıdır. 10. Her türlü kaynak işlerinde, kaynakçılar, mekanik tehlikeler ve kıvılcım sıçramalarına karşı, işin özelliğine göre baret, gözlük, yüz siperi, kaynakçı eldiveni, kaynakçı önlüğü, emniyet ayakkabısı, tozluk gibi kişisel koruyucular kullanılmalıdır. 11. Kaynak işi bittikten sonra, gerek çapakların temizlenmesinde ve gerek taşla, fazlalıkların tesviyesinde mutlaka koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Kaynak makine ve ekipmanları ile ilgili yangın için alınacak temel tedbirler: 1. Alev geri tepmesi (flashback): Bu olay şalomada alevin tutuşturulmasıyla birlikte oluşan bir geri yanma durumudur. Sürekli geri yanma ile gaz geri tepmesinin beraber meydana gelmesidir.

29 2. Alev geri tepmesi oluştuğu zaman, büyük ihtimalle yanıcı gaz hortumu patlar ve ciddi kazalara sebep olur. Daha da tehlikesi tüp patlamasıdır. 3. Oksi-Asetilen kaynak ve kesme işlemlerinde alev geri tepmesini önleyen emniyet valfleri kullanılmalıdır. Emniyet valfleri alev tutucu bir sistem ile çek-valfin bileşimidir. Gaz girişine konan bir çek-valf vasıtası ile herhangi bir gaz geri akışı önlenir. Normal koşullarda gelen gaz hassas yayı iterek sistemden geçer ve şalomaya ulaşır. Herhangi bir şekilde oluşan gaz geri

30 tepmesi hassas yayı ters yönde iterek gaz akışını her iki yönde de keser. Tekrar tekrar kullanılabilir. 4. İkinci önlem olarak alev tutucu sistem kullanılır. Bu sistem sıkıştırılmış bir yayın yaklaşık 80 C da ergiyen bir lehim malzemesi ile sabitlenmesi ve bunun çevresine de sinterlenmiş paslanmaz çelik tozunun konulması ile oluşturulmuştur. Alev geri tepmesi durumunda lehim ergiyerek sıkıştırılmış yayı serbest bırakır ve bu yay çek-valfe vurarak gaz geçişini kapatır. Olay gerçekleştiğinde değiştirilmelidir. 5. Regülatör çıkışına ve şaloma girişine bağlanan emniyet valfleri vardır. 6. Kullanılan Tüplerin Renkleri şu şekildedir. Tüpler nizami renklerle birbirinden ayrılırlar. Asetilen tüpleri: Sarı Oksijen tüpleri: Mavi Argon tüpleri: Açık Mavi Azot tüpleri: Yeşil Helyum tüpleri: Kahverengi Yanıcı gaz tüpleri (hidrojen): Kırmızı Diğer gazlara ait tüpler (Klor-propan) : Gri RAL Yanıcı Gazlar: Tüplerde valf ağzı sol vida dişlidir. Saat ibresinin ters yönünde sıkıştırılır. - Asetilen: renksiz, havadan hafif, zehirli olmayan gazdır. Sarımsağa benzer kokusu vardır. Sistemde bakır, %70 alaşımlı bakır malzeme,

31 gümüş ve civa asla kullanılmaz. Çok reaktif olan bakır asetilit bileşimi oluşur, bu da şiddetli patlamaya neden olabilir. - LPG (SPG) - Hidrojen Yakıcı Gazlar: Tüplerde valf ağzı sağ vida dişlidir. Saat ibresi yönünde sıkıştırılır. - Azot-Argon: Azot havanın %70 ini oluşturur. Havadan hafiftir. Argon havadan ağırdır. Saf azot ve argonu 3 kez solumak öldürebilir.

32 EK 4 KAPALI ALANLARDA ÇALIŞMA ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN KONTROLLER

33

34

KAYNAK İŞLERİNDE İSG

KAYNAK İŞLERİNDE İSG KAYNAK İŞLERİNDE İSG Kaynak işlerindeki başlıca tehlikeler şunlardır: Işın ve ışık Toz, gaz ve dumanlar Endüstriyel gazlar ve basınçlı gaz tüpler Elektrik Gürültü Kaynak yapılan ortamın özellikleri Oksi-asetilen

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği KAYNAK İki malzemenin, ısı veya basınç veya her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden birleştirmedir.

Detaylı

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak : İki malzemenin, ısı veya basınç veya her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden birleştirmedir. KAYNAK ÇAŞİTLERİ SOĞUK BASINÇ KAYNAĞI SICAK

Detaylı

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI

FINE KINNEY METODU İŞ GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ VE EYLEM PLANI Elektrik işi ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar Elektrik BEKLENİR KESİN ÖLDÜRÜCÜ KAZA ciddi çevresel zarar İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ EK - 2.9 RİSK ALTINDAKİLER

Detaylı

KAYNAKTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

KAYNAKTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAYNAKTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Kaynakta İş Sağlığı ve Güvenliğini Etkileyen Tehlikeler 1-Elektrik 2-Elektromanyetik Alan 3-X ve gama ışınlarına maruziyet 4-Yangın, patlama 5-Kaynakta kullanılan basınçlı

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği-II

İş Sağlığı ve Güvenliği-II İş Sağlığı ve Güvenliği-II Kaynak İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yrd. Doç. Dr. Yasin KABALCI Kaynak İki malzemenin, ısı veya basınç ya da her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

Cengizhan KARPUZ 145148008

Cengizhan KARPUZ 145148008 Cengizhan KARPUZ 145148008 Yaşam Hattı Sistemleri Yüksekte Çalışma ; Merdiven ya da başka bir yükseltici ekipman yardımı dışında yapılamayan işler ; ayrıca yer seviyesinin altında veya üstünde kişinin

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

ARK SERİSİ KORUYUCU GAZ KARIŞIMI GBF- 036

ARK SERİSİ KORUYUCU GAZ KARIŞIMI GBF- 036 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARK Serisi Koruyucu Gaz Karışımı (ARK-75, ARK-70, ARK-50, ARK-25) Kimyasal Formülü : ----- Kullanım Alanı : Alüminyum ve diğer demir dışı malzemelerin

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı Kimyasal Formülü Kullanım Alanı Firma Tanımı : Oksijen+Balans Azot Gaz Karışımı : O 2 + N 2 : Genel Endüstriyel. 2 2. BİLEŞİMİ / BİLEŞİM HAKKINDA

Detaylı

HİDROJEN+AZOT GAZ KARIŞIMI GBF NO : 28

HİDROJEN+AZOT GAZ KARIŞIMI GBF NO : 28 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Hidrojen-Azot Gaz Karışımı Kimyasal Formülü : H 2 + N 2 Kullanım Alanı : Genel Endüstriyel Firma Tanımı : Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU

GÜVENLİK BİLGİ FORMU Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARO Serisi Koruyucu Gaz 2 Kimyasal Formülü : - Kullanım Alanı gaz altı kaynağında; : Paslanmaz çelikler, düşük alaşımlı çelikler, karbonlu çeliklerin

Detaylı

STANDART KORUYUCU GAZ KARIŞIMLARI GBF- 012

STANDART KORUYUCU GAZ KARIŞIMLARI GBF- 012 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Standart Koruyucu Gaz Karışımı ( HB205, HB212, HB220 ) 2 Kimyasal Formülü : -- Kullanım Alanı : Gaz altı kaynağında, alaşımsız ve az alaşımlı

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mevzuatta Yüksekte Çalışma ve Cephe İskeleleri Sabit Yasin BOSTANCI İSG Uzman Yardımcısı Gaziantep, 2014 Sunum İçeriği

Detaylı

%2 AZOT+BALANS ARGON GAZI GBF- 026

%2 AZOT+BALANS ARGON GAZI GBF- 026 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı Kimyasal Formülü Kullanım Alanı : %2 Azot+Balans Argon : - : Genel Endüstriyel kullanım. 2. BİLEŞİMİ / BİLEŞİM HAKKINDA BİLGİLER Ticari Adı % Hacim

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

GAZ ALETLERİ. Tanım 1 Uyarı 1 Ürün modeli parça listesi 2 Uyarılar. 2

GAZ ALETLERİ. Tanım 1 Uyarı 1 Ürün modeli parça listesi 2 Uyarılar. 2 GAZ ALETLERİ ÇİFT KADEMELİ BASINÇ DÜŞÜRÜCÜ KULLANMA TALİMATI ( 610P SERİSİ ) İçindekiler Sayfa Tanım 1 Uyarı 1 Ürün modeli parça listesi 2 1. Uyarılar. 2 2. Kurulum.. 3 3. Teknik Bilgi Tablosu 3 3.1- Gaz

Detaylı

TELESKOPİK MERDİVEN KULLANMA KILAVUZU

TELESKOPİK MERDİVEN KULLANMA KILAVUZU TELESKOPİK MERDİVEN KULLANMA KILAVUZU Açık Kilitli 1 2 150 kg 3 KULLANIM KILAVUZU Genel Bilgiler Teleskopik merdiven kapalı halden (Resim, tümüyle açılabilir (Resim 2) yada ihtiyaca göre ara ölçülerde

Detaylı

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi

Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Alperen Fatih DURSUN İSG Uzman Yardımcısı İnşaat Mühendisi Güvenli İskele Projesi 2014 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

Detaylı

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ

BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ BLB TİP MAKİNE GÜVENLİK ÇİTİ KULLANMA KILAVUZU VE MONTAJ TEKNİKLERİ 1 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN BİLGİSİ : 3 2. MONTAJ-SÖKME-TAŞIMA.. : 4 3. İŞLETİM VE KULLANIM. : 8 4. BAKIM. : 8 5. GÜVENLİK.. : 8 6. ÖNEMLİ

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

640 Serisi Santral Regülatörü Kılavuzu

640 Serisi Santral Regülatörü Kılavuzu 2013 ALKAN GAZ ALETLERİ 444 5 168 (PBX) 640 Serisi Santral Regülatörü Kılavuzu İçindekiler 640 Serisi Santral Regülatörleri İçindekiler 1.1 Uygulama 1.2 Önsöz 1.2 Teknik Veriler 2 1.3 Malzemeler 3 1.4

Detaylı

Kaynak İşlerinde Güvenlik

Kaynak İşlerinde Güvenlik Kaynak İşlerinde Güvenlik 1 Kaynak İşleri İle İlgili Kazalar Kazanın oluş nedeni Kaza oranı Yangın ve patlama % 3 Gözde Yaralanma - Göze yabancı cisim kaçması - Kaynağın gözü alması Sıcak metal kıvılcım

Detaylı

GIDA GAZI GBF- 025 HB GIDA1, HB GIDA2, HB GIDA3, HB GIDA4, HB GIDA5, HB GIDA6 HB GIDA 35

GIDA GAZI GBF- 025 HB GIDA1, HB GIDA2, HB GIDA3, HB GIDA4, HB GIDA5, HB GIDA6 HB GIDA 35 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Gıda Gazı 2 (,) Kimyasal Formülü : -- Kullanım Alanı : Sucuk, salam sosis, yufka, peynir, kaşar ve buna benzer ürünlerin modifiye atmosfer paketlemesinde

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ

2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 2015 MAYIS AYI RİSK DEĞERLENDİRMESİ 27 mayıs 2015 tarihinde yapılan riskli alanların tespitinde aşağıda belirtilen problemler tespit edilmiştir. Bu risklerin öncelikli yapılacak işler kapsamında değerlendirilmesi

Detaylı

GIDA GAZI GBF NO : 25 HB GIDA1, HB GIDA2, HB GIDA3, HB GIDA4, HB GIDA5, HB GIDA6 HB GIDA 35

GIDA GAZI GBF NO : 25 HB GIDA1, HB GIDA2, HB GIDA3, HB GIDA4, HB GIDA5, HB GIDA6 HB GIDA 35 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Gıda Gazı 2 (,) Kimyasal Formülü : -- Kullanım Alanı : Sucuk, salam sosis, yufka, peynir, kaşar ve buna benzer ürünlerin modifiye atmosfer paketlemesinde

Detaylı

KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK. Kaynak genel anlamda iki metal parçayı birbirine birleştirmek için yapılan işlemdir.

KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK. Kaynak genel anlamda iki metal parçayı birbirine birleştirmek için yapılan işlemdir. KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak genel anlamda iki metal parçayı birbirine birleştirmek için yapılan işlemdir. Pratik olarak bütün kaynak usulleri pek az istisnası ile, kaynak yerinin erime veya metalin

Detaylı

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü 7. İGY Zirve Ankara 2014 Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü Yüksekte Çalışmanın Temel Prensipleri Yüksekte Çalışma Kontrol Hiyerarşisi

Detaylı

Kod: ISG_TGE_11 SICAK İŞ GÜVENLİĞİ GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Sıcak İş Güvenliği konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin CD üzerinde

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 05

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 05 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : AZOT ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : N2 Kullanım Alanı : Amonyak sentezinde, katalizörler vasıtasıyla yüksek basınç altında Hidrojen ve Azot un birleştirilmesinde

Detaylı

ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER

ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER ASANSÖR İMALAT İŞLERİNDE TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE ASANSÖR İMALATI Elle malzeme taşınması Araçla malzeme taşınması Araçtan malzeme indirilmesi Elektriksiz el aletlerinin kullanımı(tornavida,anahtar

Detaylı

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği 1 Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Konu; Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığıve Güvenliği Konunun genel amacı; Katılımcıların, yüksekte yapılan çalışmalarda oluşabilecek muhtemel riskler ve bunlara

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 1 Kaynak için gerekli ısının biri yanıcı, diğeri yakıcı olan gazların yakılmasıyla elde edilen yüksek sıcaklıktaki alev ile yapılan kaynağa "gaz ergitme kaynağı" adı verilir. 1892-1900 yılları arasında

Detaylı

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) GBF NO : 5

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) GBF NO : 5 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : AZOT ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : N 2 2 Kullanım Alanı : Amonyak sentezinde, katalizörler vasıtasıyla yüksek basınç altında Hidrojen

Detaylı

ARGON ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 06

ARGON ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 06 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARGON ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : Ar 2 Kullanım Alanı : Gaz altı kaynağında koruyucu gaz olarak, Kaliteli çelik üretiminde, homojen

Detaylı

ÜÇ KOMPOMENTLİ ÖZEL GAZ KARIŞIMI GBF- 035 ( arası ppm CO + %10-25 arası CO 2 + Balans N 2 )

ÜÇ KOMPOMENTLİ ÖZEL GAZ KARIŞIMI GBF- 035 ( arası ppm CO + %10-25 arası CO 2 + Balans N 2 ) Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Üç Komponentli Özel Gaz Karışımı ( 1-1000 arası ppm CO + %10-25 arası CO 2 + Balans N 2 ) 2 Kimyasal Formülü Kullanım Alanı : -- : Kalibrasyon

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

LPG DENET TANKLAR TM Yönetmeli i Madde 4.18

LPG DENET TANKLAR TM Yönetmeli i Madde 4.18 TANKLAR AİTM Yönetmeliği Madde 4.18 Araçlarda kullanılan LPG ve CNG tankının üzerinde, LPG ve CNG dönüşümü yapan firmanın adı, adresi ve dönüşüm tarihi ile birlikte LPG ve CNG tankı imalatçısının adı,

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar

Yapı Alanlarındaki Özel Asgari Şartlar 1 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri ve seyyar iskelelerde özel tedbirler: 30 Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskelelerinin kurulumunda, taşıyıcı sisteme ait düşey ve yatay elemanların

Detaylı

Kutay Mertcan AYÇİÇEK. Kaynak Mühendisi Maden Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı

Kutay Mertcan AYÇİÇEK. Kaynak Mühendisi Maden Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Kutay Mertcan AYÇİÇEK Kaynak Mühendisi Maden Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Kaynak: Birbiri ile aynı veya benzer alaşımlı parçaları, malzemeleri veya erime sıcaklıkları birbirine yakın metalleri birleştirmede

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ. Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ Proje ve Uygulama Denetçisi (Elektrik) Eğitim Notu İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİNİN TANIMI Çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışmaları için alınması gereken önlemler dizisidir. İşyerlerinde

Detaylı

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 05

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 05 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : AZOT ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : N 2 2 Kullanım Alanı : Amonyak sentezinde, katalizörler vasıtasıyla yüksek basınç altında Hidrojen

Detaylı

DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER

DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER DUVAR İŞLERİNDE TEHLİKELER FAALİYET ALT FAALİYET NO TEHLİKE DUVAR İMALATI Elle malzeme taşınması Araçla malzeme taşınması Araçtan malzeme indirilmesi Sabit İskeleler üzerinde çalışma 1 Takılıp düşme 2

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

ARGOHİD ( Basınçlı Gaz Halinde ) GBF NO : 33

ARGOHİD ( Basınçlı Gaz Halinde ) GBF NO : 33 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARGOHİD Gaz Karışımı ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : Ar+H 2 Kullanım Alanı : Östenitik (300 serisi) paslanmaz çeliklerin TIG kaynak

Detaylı

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) YÖGBF- 06

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) YÖGBF- 06 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : AZOT ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : N2 2.2 Kullanım Alanı : Amonyak sentezinde, katalizörler vasıtasıyla yüksek basınç altında Hidrojen

Detaylı

Enti Mühendislik Galvanizli Çelik Poligon Direkler için Temel Hazırlama ve Montaj Talimatı 1 / 7

Enti Mühendislik Galvanizli Çelik Poligon Direkler için Temel Hazırlama ve Montaj Talimatı 1 / 7 Enti Mühendislik Galvanizli Çelik Poligon Direkler için Temel Hazırlama ve Montaj Talimatı 1 / 7 GALVANİZLİ ÇELİK POLİGON DİREKLER İÇİN TEMEL HAZIRLAMA VE MONTAJ TALİMATI 1- AMAÇ Galvanizli çelik poligon

Detaylı

MOMENT 250 MRL HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU

MOMENT 250 MRL HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU MOMENT 250 MRL HIZ REGÜLATÖRÜ MONTAJ VE BAKIM KLAVUZU - 1 - 1. GİRİŞ : Hız regülatörü : asansörlerde beyan edilen hızın, yukarı ve aşağı yönde belirlenen toleransların aşılması durumunda devreye girerek

Detaylı

ARGON ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 06

ARGON ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 06 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARGON ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : Ar 2 Kullanım Alanı : Gaz altı kaynağında koruyucu gaz olarak, Kaliteli çelik üretiminde, homojen bir çelik

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN İÇERİK ŞİDDETLİ HAVA KOŞULLARI 4 adet şiddetli hava koşulu tanımlanmıştır. Bunlar; Şiddetli Rüzgar/Fırtına: Şiddeti 40 knots ve üzerindeki rüzgarlardır.

Detaylı

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 05

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 05 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : AZOT ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : N 2 2 Kullanım Alanı : Amonyak sentezinde, katalizörler vasıtasıyla yüksek basınç altında Hidrojen ve Azot un

Detaylı

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 05

AZOT ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 05 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : AZOT ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : N 2 2 Kullanım Alanı : Amonyak sentezinde, katalizörler vasıtasıyla yüksek basınç altında Hidrojen ve Azot un

Detaylı

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Hazırlayan Necdet DEMİR Tersane Kazaları ceza hukuk bilirkişisi Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necdet DEMİR Kimdir? 1990 Yılı Yıldız Üniversitesi Endüstri

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

HELYUM ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 09

HELYUM ( basınçlı gaz halinde ) GBF- 09 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Helyum ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : He 2 Kullanım Alanı : Oksitlenmenin istenmediği metal kaynaklarında; Çok düşük sıcaklıkları

Detaylı

ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇATI YAPIMINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Yüksekte çalışmaya başlamadan önce çalışmaların önceden planlanması ve organize edilmesi, yüksekten düşme ile ilgili hususlara acil durum planında yer verilmelidir.

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER

BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Towing işlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Karlı Buzlu Havalarda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Push-Back Operasyonu Başlamadan Önce

Detaylı

İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ. Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi

İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ. Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi İNŞAAT İŞYERLERİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNÜNDEN TEFTİŞ FAALİYETLERİ Haydar Mesut ARSLAN İş Başmüfettişi İnşaat Mühendisi Yapı Sektörü Sigortalı Çalışan Sayısı 1,980,630 1,849,942 1,875,989 2013 2014

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için

Kullanma Kılavuzu. Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için Kullanma Kılavuzu Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) Kullanmadan önce dikkatlice okuyunuz! Önsöz Sayın Müşterimiz, Buderus'un

Detaylı

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI GENEL BİLGİLER BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI BÜLBÜLOĞLU Güvenlik Ağı Platformları, TS EN 1263-1 normunun gereklerine göre tasarlanmış ve üretilmiştir. Platformlar şantiyede yerlerine monte

Detaylı

Güvenlik Bilgi Formu

Güvenlik Bilgi Formu 1 Madde/Müstahzar ve Şirket Tanıtımı: 1.1 Madde / Müstahzarın Tanıtılması Kimyasal ismi: Helyum Formülü: Kimyasal Aile: He Soy gazlar Cas No: 7440-59-7 Einecs No: EC# 231-168-5 1.2 Madde / Müstahzarın

Detaylı

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın.

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın. KULLANMA KILAVUZU * Daima omuz ve kasık kemerini kullanınız. * Dikkat: Puse kullanmadığınız zaman, çocuğunuzdan uzak tutunuz. * Bu ürün 6 ile 36 ay arası ve 15 kg a kadar olan çocukların kullanımı için

Detaylı

İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi. Yasin YILDIZ

İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi. Yasin YILDIZ İnşaatlarda Yüksekte Güvenli Çalışma Yönetimi Yasin YILDIZ Metropol İstanbul Projesi İş Güvenliği Müdürü Makina Mühendisi / B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı / Yüksekte Güvenli Çalışma Süpervizörü İnşaatlarda

Detaylı

İndirgeyici katalitik konvertörünün sökülmesi. Genel

İndirgeyici katalitik konvertörünün sökülmesi. Genel Genel Genel İndirgeyici katalitik konvertörü vanadyum pentoksit içerir. Vanadyum pentoksit sağlık için tehlike teşkil edebilir. İndirgeyici katalitik konvertörü susturucuya takılır ve normal kullanım ve

Detaylı

HİDROJEN+HELYUM GAZ KARIŞIMI GBF- 027

HİDROJEN+HELYUM GAZ KARIŞIMI GBF- 027 Sayfa No: 1 / 6 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı Kimyasal Formülü Kullanım Alanı : Hidrojen+Helyum Gaz Karışımı : H 2 + He : Kalibrasyon gazı Firma Tanımı 2. BİLEŞİMİ / BİLEŞİM HAKKINDA BİLGİLER

Detaylı

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ HİDROLİK KURTARMA SETLERİ Kesici ve ayırıcılar; tüm dünya ülkelerinde kurtarma operasyonları, trafik kazaları ve afet yönetimlerinde kullanılmak üzere çeşitli güçlerde ve ebatlarda tasarlanmıştır. İstanbul

Detaylı

ARGON ( basınçlı gaz halinde ) GBF NO : 6

ARGON ( basınçlı gaz halinde ) GBF NO : 6 Rev No : 01 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : ARGON ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : Ar 2 Kullanım Alanı: Gaz altı kaynağında koruyucu gaz olarak, Kaliteli çelik üretiminde,

Detaylı

Kusursuz bir onarım ancak cihazın tamamı gerekli olduğu her zaman zarar verilmeden sökülebiliyorsa mümkündür.

Kusursuz bir onarım ancak cihazın tamamı gerekli olduğu her zaman zarar verilmeden sökülebiliyorsa mümkündür. Kurulum yalnızca uzman personel tarafından yapılabilir. Tüm iş adımları sırasıyla eksiksiz olarak uygulanmalı ve kontrol edilmelidir. Geçerlilik kapsamı Bu kurulum kılavuzu aşağıdakiler için geçerlidir:

Detaylı

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri

Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Cephe İskelelerinin Kurulum ve Söküm Aşamalarında Güvenli Çalışma Yöntemleri Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin 2014 Sunum Amacı Cephe iskelelerinin güvenli bir şekilde kurulum ve söküm işlerinin

Detaylı

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ

BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME KRİTERLERİ Murat EVLİCE ÇEVRE MÜHENDİSİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI TEL: 0507 179 80 98 0553 293 87 62 E- POSTA: murate@kayalarosgb.com muratevlice@gmail.com BOYAHANE - CİLAHANE İŞLETME

Detaylı

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti

TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ. ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti TEHLİKELİ ENERJİNİN KONTROLÜ ETİKETLEME ve KİLİTLEME SİSTEMLERİ Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için eğitim Seti NEDEN ENERJİNİN KONTROLÜ? Kontrolsüz Enerji Ölümcüldür! TEHLİKELİ

Detaylı

ÇİMENTO ENDÜSTRİSİ İŞVERENLERİ SENDİKASI DERS NOTU YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALPARSLAN YILMAZ

ÇİMENTO ENDÜSTRİSİ İŞVERENLERİ SENDİKASI DERS NOTU YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALPARSLAN YILMAZ DERS NOTU YÜKSEKTE ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ALPARSLAN YILMAZ Konu Konunun genel amacı Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Katılımcılar, yüksekte yapılan çalışmalarda oluşabilecek

Detaylı

HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ

HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ HAŞERE/KEMİRGEN MÜCADELESİ EĞİTİMİ Prof. Dr. Nevzat ARTIK Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü 1 1.TANIM Sanitasyon; hastalıkların

Detaylı

GIDA GAZI GBF- 037 HB GIDA13, HB GIDA14, HB GIDA15

GIDA GAZI GBF- 037 HB GIDA13, HB GIDA14, HB GIDA15 Sayfa No: 1 / 6 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : Gıda Gazı () Kimyasal Formülü :--- Kullanım Alanı : Gıda sanayiinde, kırmızı etin modifiye atmosfer paketlemesinde mikrobakteriyel üremeye karşı

Detaylı

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma

A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar Yüksekte çalışma A) Yapı Alanındaki Çalışma Yerleri için Genel Asgari Şartlar 1 Yüksekte çalışma 1. Seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma

Detaylı

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ İSG UZMANI 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Programı Programın İçeriği Tanışma ve Program Hakkında Bilgilendirme Okullarımızdaki

Detaylı

9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 9155 TOMMY KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir.

Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya Geçitleri Hemzemin yaya geçitleri, geçide yaklaşan sürücülerin yayaları yeterli (emniyetli) mesafeden görebilecekleri yerlere yerleştirilmelidir. Yaya kaldırımında, kavşak veya yolun yaya geçitlerine

Detaylı

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Eğitimin Amacı Eğitimin amacı, işyerlerinde sağlıklı güvenli bir ortamı temin etmek, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını %0 a indirmek, çalışanları yasal hak ve

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz.

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Radyatör, hidrolik yağ tankı ve boru hatları Koruyucu giysi giyiniz. paneli bölgesinde Çizme, bot vb. koruyucu ayakkabı kullanınız. paneli bölgesi Dikkat! Tehlike! Elektrik panosu,

Detaylı

AKSESUARLAR BAZA AKSESUARLARI. Materyal. Gerekli : Montajında M12 x 30 vida ve pul gereklidir. Sf **

AKSESUARLAR BAZA AKSESUARLARI. Materyal. Gerekli : Montajında M12 x 30 vida ve pul gereklidir. Sf ** BAZA AKSESUARLARI SABİT BAZA : 3,00 mm Galvaniz sac + RAL 7012 boya : Baza genişlik : 2 adet baza ve bağlantı parçaları. Baza derinlik : 2 adet baza ve bağlantı parçaları. Gerekli : Montajında M12 x 30

Detaylı

Dr. Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ACİL DURUM PLANLAMASINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ

Dr. Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ACİL DURUM PLANLAMASINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ 1 Dr. Alpaslan Hamdi KUZUCUOĞLU alpaslan.kuzucuoglu@yeniyuzyil.edu.tr İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ACİL DURUM PLANLAMASINDA UYGULAMA ÖRNEKLERİ 2 JAPON ATASÖZÜ Hazırlık varsa endişe olmaz 3 PRINCETON

Detaylı

T A N I M L A R. Kaynak. İki metalin moleküler düzeyde birleşmesidir.

T A N I M L A R. Kaynak. İki metalin moleküler düzeyde birleşmesidir. T A N I M L A R Kaynak İki metalin moleküler düzeyde birleşmesidir. İki metalin sıcak yada basınç altında metallurjik şartlarda birleştirilmesi olarak tanımlanabilir. KAYNAK TEMEL BİLGİLERİ Teknolojinin

Detaylı

Tantimber Deck UYGULAMA ÖNERİLERİ

Tantimber Deck UYGULAMA ÖNERİLERİ www.tantimber.com Tantimber Deck UYGULAMA ÖNERİLERİ İŞ GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ Önce İnsan Çalışmaya başlamadan önce, tüm iş güvenliği önlemlerinin alınması gerektiğini hatırlatırız. Gerekli güvenlik teçhizatlarının

Detaylı

METAN ( basınçlı gaz halinde ) GBF NO : 15

METAN ( basınçlı gaz halinde ) GBF NO : 15 Sayfa No: 1 / 5 1. KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Ürün Adı : METAN ( Basınçlı Gaz Halinde ) Kimyasal Formülü : CH 4 Kullanım Alanı : Doğal gaz ile çalışan cihazların yakma testinde, etanol, metil klorit,

Detaylı

MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com

MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com 1 P a g e MAYIS 2014 ÇALIŞMA SORU BANKASI 7 Hazırlayan:HAKAN ERDOĞAN http://www.isgfrm.com 4. 1. Solunumla akciğerlere ulaşmasına rağmen akciğerlerde yapısal ve/veya fonksiyonel bozukluk yapmayan tozlara

Detaylı

Salıncak oturağı Şamandıra

Salıncak oturağı Şamandıra Salıncak oturağı Şamandıra tr Montaj kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84797HB22XVI 2015-12 327 508 Değerli Müşterimiz! Mutlaka burda belirlenmiş montaj adımlarına uymalısınız. Güvenlik uyarılarını

Detaylı

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak,

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak, BT2K PU ELAST Bitüm-Poliüretan Esaslı Çift Komponentli Su Yalıtım Malzemesi Ürün Tanımı Bitüm-Poliüretan esaslı, çift bileşenli, hızlı kürlenen, kalıcı ve yüksek esnekliğe sahip, soğuk uygulanan su yalıtım

Detaylı

renk kodları PANTONE RENK KODU BOYA RENK KODU FOLYO RENK KODU CMYK RENK KODU Mavi Oracal 005 / mavi Mavi RAL 5005

renk kodları   PANTONE RENK KODU BOYA RENK KODU FOLYO RENK KODU CMYK RENK KODU Mavi Oracal 005 / mavi Mavi RAL 5005 kurumsal kimlik renk kodları FOLYO RENK KODU BOYA RENK KODU CMYK RENK KODU PANTONE RENK KODU Mavi Oracal 005 / mavi Mavi RAL 5005 Mavi CMYK 95-60 - 0-20 Mavi PANTONE 7686 C Sarı Oracal 020 / Sarı Sarı

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MERDİVEN VE İSKELELERDE ISG Abdullah DEMİR, Yrd. Doç. Dr. YAPI İŞLERİ TÜZÜĞÜNÜN KISIMLARI Genel Hükümler Yapı İskelelerinde ve Merdivenlerinde Alınacak Güvenlik

Detaylı

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU TÜM İŞ EKİPMANLARI VE TESİSATLAR İÇİN YAPILMASI GEREKEN ORTAK HAZIRLIKLAR 1. Kontrolü yapılacak cihazın bakım onarım defteri 2. Firma yardımcı personel ve gerekli ekipmanların hazır bulundurulması sağlanmalıdır.

Detaylı