[ALTIN KURALLAR / ARTÇILI SÜRÜŞ]

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "[ALTIN KURALLAR / ARTÇILI SÜRÜŞ]"

Transkript

1 İZMOK 2012 İZMOK Eğitim Birimi Tarafından Hazırlanmıştır [ALTIN KURALLAR / ARTÇILI SÜRÜŞ] Binmeden Önce Motosikletinize yaklaşırken bakın, yerde yağ, su, sizi kaydıracak ambalaj vs. var mı?

2 Binmeden Önce Motosikletinizin etrafında bir tur atıp zincirinize, ön çatalınıza, lastiklerinize bakın. Binmeden Önce Motosikletiniz ısınırken ön arka farları, fren lambanızı, sinyallerinizi kontrol edin.

3 Binmeden Önce Lastik basınçları hayatidir, kontrol edin. Binmeden Önce Motosikletinize oturduğunuz andan itibaren kalçadan altınız sıkı, yukarısı gevşek olmalı.

4 Altın Kurallar Her zaman ileriye, daha ileriye bakın. Bakışınızla en ileriden geriye doğru tarayın. Altın Kurallar Görüntünüzü kapayan araçların arkasında kalmayın.

5 Altın Kurallar Doğru çizgide gidin. Altın Kurallar Sağda kalmayın. Sol şeritte kalırsanız; açılan kapı, ani dönüş, yola fırlama gibi tehlikelerden kurtulmuş olursunuz. Solda iken de orta refüje bakmayı unutmayın.

6 Altın Kurallar Motosikletinize yaklaşırken bakın, yerde yağ, su, sizi kaydıracak ambalaj vs. var mı? Etrafında bir tur atıp zincirinize, ön çatalınıza, lastiklerinize bakın. Motosikletiniz ısınırken ön arka farları, fren lambanızı, sinyallerinizi kontrol edin. Lastik basınçları hayatidir, kontrol edin. Motosikletinize oturduğunuz andan itibaren kalçadan altınız sıkı, yukarısı gevşek olmalı. Altın Kurallar Her zaman ileriye, daha ileriye bakın. Bakışınızla en ileriden geriye doğru tarayın. Görüntünüzü kapayan araçların arkasında kalmayın. Omuz üzerinden hayat kurtaran bakışı ihmal etmeyin. Doğru çizgide gidin. Sağda kalmayın. Sol şeritte kalırsanız; açılan kapı, ani dönüş, yola fırlama gibi tehlikelerden kurtulmuş olursunuz. Solda iken de orta refüje bakmayı unutmayın.

7 İlk Yardım Bilgileri Ö N E M L İ H A T I R L A T M A Kanunlara göre vatandaşların yaralılara müdahale etme hakları yoktur. Bize düşen görev ilgili yerleri (polis, ambulans gibi) haberdar ederek çevre güvenliğini almaktır. İlk başta saçma gibi görünen bu önlem, ülkemizdeki kurtarma faaliyetlerinin bilinçsizce yapılmasını önlemeye yönelik sağlıklı bir harekettir. İyi niyet fakat bilinçsizlik ile yaralıya zarar vermeniz çok ama çok kolaydır. Doğru Hareket Nedir? Çevre ve yol güvenliğini alınız, birinci adım bu olmalıdır. Yetkili mercileri haberdar ediniz. Kazazedeyi mümkünse kıpırdatmayınız. Ayakta ise, oturtunuz, yada yatırınız. İç kanamayı bilemezsiniz, beyin sarsıntısını bilemezsiniz, çoğu zaman ufak kırılmaları da elbise altında kalacağından görmeniz mümkün olmayacaktır. Hele hele yerde savrulmuş halde yol ortasında falan iseler SAKIN ama SAKIN kıpırdamasına sebep olmayınız. Kazazedelere bilgi veriniz, vücutlarına bakmalarını (burası önemli) engelleyiniz; gerekirse üzerinizdeki bir şeyi çıkarıp yaralarını örtünüz (bu mikrop kapmalarını engellemede de yardımcı olacaktır). İlk Yardım Bilgileri Ö N E M L İ H A T I R L A T M A Kanunlara göre vatandaşların yaralılara müdahale etme hakları yoktur. Bize düşen görev ilgili yerleri (polis, ambulans gibi) haberdar ederek çevre güvenliğini almaktır. İlk başta saçma gibi görünen bu önlem, ülkemizdeki kurtarma faaliyetlerinin bilinçsizce yapılmasını önlemeye yönelik sağlıklı bir harekettir. İyi niyet fakat bilinçsizlik ile yaralıya zarar vermeniz çok ama çok kolaydır. İlk Yardımın Ana Kuralı Şudur: Önce zarar vermemeyi düşün

8 İlk Yardım Bilgileri Ö N E M L İ H A T I R L A T M A Kanunlara göre vatandaşların yaralılara müdahale etme hakları yoktur. Bize düşen görev ilgili yerleri (polis, ambulans gibi) haberdar ederek çevre güvenliğini almaktır. İlk başta saçma gibi görünen bu önlem, ülkemizdeki kurtarma faaliyetlerinin bilinçsizce yapılmasını önlemeye yönelik sağlıklı bir harekettir. İyi niyet fakat bilinçsizlik ile yaralıya zarar vermeniz çok ama çok kolaydır. Doğru Hareket Nedir? Çevre ve yol güvenliğini alınız. (birinci adım bu olmalıdır) Yetkili mercileri haberdar ediniz. Kazazedeyi mümkünse kıpırdatmayınız. Ayakta ise, oturtunuz, yada yatırınız. İç kanamayı bilemezsiniz, beyin sarsıntısını bilemezsiniz, çoğu zaman ufak kırılmaları da elbise altında kalacağından görmeniz mümkün olmayacaktır. Hele hele yerde savrulmuş halde yol ortasında falan iseler SAKIN ama SAKIN kıpırdamasına sebep olmayınız. Kazazedelere bilgi veriniz, vücutlarına bakmalarını (burası önemli) engelleyiniz; gerekirse üzerinizdeki bir şeyi çıkarıp yaralarını örtünüz (bu mikrop kapmalarını engellemede de yardımcı olacaktır). İlk Yardım Bilgileri Ö N E M L İ H A T I R L A T M A Kanunlara göre vatandaşların yaralılara müdahale etme hakları yoktur. Bize düşen görev ilgili yerleri (polis, ambulans gibi) haberdar ederek çevre güvenliğini almaktır. İlk başta saçma gibi görünen bu önlem, ülkemizdeki kurtarma faaliyetlerinin bilinçsizce yapılmasını önlemeye yönelik sağlıklı bir harekettir. İyi niyet fakat bilinçsizlik ile yaralıya zarar vermeniz çok ama çok kolaydır. Doğru Hareket Nedir? Çevre ve yol güvenliğini alınız. (birinci adım bu olmalıdır) Yetkili mercileri haberdar ediniz. Kazazedeyi mümkünse kıpırdatmayınız. Ayakta ise, oturtunuz, yada yatırınız. İç kanamayı bilemezsiniz, beyin sarsıntısını bilemezsiniz, çoğu zaman ufak kırılmaları da elbise altında kalacağından görmeniz mümkün olmayacaktır. Hele hele yerde savrulmuş halde yol ortasında iseler SAKIN ama SAKIN kıpırdamasına sebep olmayınız. Kazazedelere bilgi veriniz, vücutlarına bakmalarını (burası önemli) engelleyiniz; gerekirse üzerinizdeki bir şeyi çıkarıp yaralarını örtünüz (bu mikrop kapmalarını engellemede de yardımcı olacaktır).

9 İlk Yardım Bilgileri Ö N E M L İ H A T I R L A T M A Kanunlara göre vatandaşların yaralılara müdahale etme hakları yoktur. Bize düşen görev ilgili yerleri (polis, ambulans gibi) haberdar ederek çevre güvenliğini almaktır. İlk başta saçma gibi görünen bu önlem, ülkemizdeki kurtarma faaliyetlerinin bilinçsizce yapılmasını önlemeye yönelik sağlıklı bir harekettir. İyi niyet fakat bilinçsizlik ile yaralıya zarar vermeniz çok ama çok kolaydır. Doğru Hareket Nedir? Çevre ve yol güvenliğini alınız. (birinci adım bu olmalıdır) Yetkili mercileri haberdar ediniz. Kazazedeyi mümkünse kıpırdatmayınız. Ayakta ise, oturtunuz, yada yatırınız. İç kanamayı bilemezsiniz, beyin sarsıntısını bilemezsiniz, çoğu zaman ufak kırılmaları da elbise altında kalacağından görmeniz mümkün olmayacaktır. Hele hele yerde savrulmuş halde yol ortasında falan iseler SAKIN ama SAKIN kıpırdamasına sebep olmayınız. Kazazedelere bilgi veriniz, vücutlarına bakmalarını (burası önemli) engelleyiniz; gerekirse üzerinizdeki bir şeyi çıkarıp yaralarını örtünüz (bu mikrop kapmalarını engellemede de yardımcı olacaktır). İlk Yardım Bilgileri Ö N E M L İ H A T I R L A T M A Kanunlara göre vatandaşların yaralılara müdahale etme hakları yoktur. Bize düşen görev ilgili yerleri (polis, ambulans gibi) haberdar ederek çevre güvenliğini almaktır. İlk başta saçma gibi görünen bu önlem, ülkemizdeki kurtarma faaliyetlerinin bilinçsizce yapılmasını önlemeye yönelik sağlıklı bir harekettir. İyi niyet fakat bilinçsizlik ile yaralıya zarar vermeniz çok ama çok kolaydır. Kesinlikle Ama Kesinlikle Kalp Masajı Yapmayınız! Ağır yaralanmalarda (şok gibi durumlarda) uzman doktorlar bile, stetoskopla; kalbin çalıştığını zor duyarlar. Oysa çalışan kalbe masaj, kalbi kesin durdurmak demektir

10 İlk Yardım Bilgileri İlk Yardımın Ana Kuralı Şudur: Önce zarar vermemeyi düşün Artçılı Sürüş Motosikletin Kralı Sürücüdür! Bu bir tercih değil, zorunluluktur. Yolcu (artçı) tamamen sürücüye tabidir. İlk kural, acemilerin artçı almamasıdır. Anlatacağınız her şeyi artçınıza nedenleriyle aktarın. Artçınız sizden fersah fersah ötede bir sürücü de olsa çekinmeyin, sorumluluk her zaman sürücüdedir, anlatın.

11 Artçılı Sürüş Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir? Motora binmeden önce artçınıza selede nereye oturacağını gösterin. En iyi oturma konumu, size en yakın olacağı konumdur. Bu mümkün olduğunca ileriye doğru demektir. İleride olması ağırlık merkezini ortaya, yani olması gerektiği yere taşır ve ayrıca ikinizin arasına rüzgar girmesine engel olur. Rüzgar hem konforunuzu hem de dengenizi bozacağı için istene bir durum değildir. Artçınıza peglere (ayaklıklara) ayağının ön kısmıyla (tam olarak ayak parmaklarının bittiği noktanın hemen gerisiyle) basmasını söyleyin. Bilindiği üzere bu yer ayağın pegde durması gereken yeridir. Böylelikle uzun yolculuklarda ayağını pegden ayırmadan hareket ettirebilecek ve rahatlayacak, hem de daha güvenli bir konumda yol alacaktır. Doğru basış o farkında olmadan bacaklarını açmasını da engelleyecektir. Açık bacaklar güvenli değildir, bunu ona mutlaka söyleyin. Uzun yolculuklarda bacaklarını ara sıra peglerden ayırmadan oynatması gerektiğini söyleyin. Artçılı Sürüş Bozuk zeminli bir geçiş sırasında veya park ederken artçınızdan inmesini isteyebileceğinizi ona anlatın. Sorgulamadan sizin gerekli görmeniz halinde inip binmesi gerektiğini kabul etmelidir. Eller önemlidir ama çoğu zaman artçı zaten sarılır. Siz dizlerden başlayın. Yolcu mutlaka dizleriyle de size tutunmalıdır. Elleri kadar bir tutunma gücü yaratacağını ona söyleyin. Dizleri ile kalçalarınızı sıkabileceğini söyleyin. Kalçalarınız hem yumuşak hem de yüksek basınçta acımayacak bir noktadır. Elleriyle tutunduğu yerleri can havliyle sıkabileceği kadar sıkarsa rahatsız olursunuz ama kalçalarınızı acıtması çok zordur. Zorlanırsa ellerinden çok dizlerine yüklenmesini söyleyin. Dizlerle sıkarak sinyal vermek ve sizi uyarmak da elleriyle bir şeyler anlatmaya çalışmasından daha geçerli bir yoldur.

12 Artçılı Sürüş Artçının, asla ama asla (asla hiç bir zaman demektir) iki elini birden bırakmaması gerekir. Duruyor olabilirsiniz, yavaş gidiyor olabilirsiniz. Bunun her artçıya sıkı sıkı tembih edilmesi gerekir. Bazen birden gaz açmak zorunda kalabileceğinizi ona anlatın. Tek veya iki elle arkaya tutunmak geçerli bir yöntem değildir. Birden hızlanma gerekirse güçlü birisi dahi arkadan veya yanda tuttuğu elleriyle motosikletin üzerinde kalamayabilir ve kolaylıkla yere düşebilir. Artçı iki eliyle sürücünün beline sarılır. Sarılmak sıkmak değildir diye açın bu meseleyi. Ellerini birbirine kilitlemesi iyi bir fikirdir. Ani bir gereklilikte elleri kaymayacaktır kilitlerse. Artçı yorulduğunda ya da sizi rahat ettirmek istediğinde bir elini motorun yanında ya da arkasındaki tutamaklara geçirmesi mümkündür. Bir el belde, bir el yanda ya da arkada tutunmanın bir diğer avantajı da hızlanırken sürücüden, frenleme anında da tutamaktan destek almanın kolaylaşmış olmasıdır. Hareket etmeden önce artçıdan onay alın. O hazır olduğunu belirtmeden hareket etmeyin. Artçılı Sürüş Işıklarda dururken, mola verildiğine ve hatta motor düşüyorken bile artçının kesinlikle kollarını ve bacaklarını olması gereken yerde tutması ve sürücüye yardım etmeye çalışmaması gerekir. Her halükarda bilhassa ayaklarını ayaklıklardan çekmemesi konusunda artçınızı uyarın (sıcak ekzozlar ve yol kenarında ki olası engeller bacaklarını sarkıtan yolcu için ciddi tehlike oluşturabilirler). Artçınıza kaskın vizörünü nasıl açıp kapatacağını gösterin ve bunu elinde eldiven varken de yapabileceğinden emin olun. Yolculuk sırasında (eğer sizin içinde sakıncası yoksa) sizinle konuşabileceğini ancak vizörünün gözlerini ve yüzünü koruması açısından mümkün mertebe kapalı kalması gerektiğini izah edin. Ancak düşük hızla seyir ederken arada bir onunla konuşmak rahatlatıcı olacaktır (açık vizörden içeri giren bir sinek veya taş artçınızın can havliyle sizi birden bırakmasına sebep olabilir). Sizin sağa veya sola sapmanızı veya durmanızı istediği taktirde bunu size nasıl anlatabileceğini izah edin. Sağa sapmanızı, sola sapmanızı nasıl anlatacağını, durmanızı gerektiğinde ne yapmasını istediğinizi kararlaştırın.

13 Artçılı Sürüş Motosikletin virajları yatarak alan bir araç olduğunu iyice anlamasını sağlayın. Merkez kaç kuvveti sayesinde, motorun yatık iken düşmediğini ama bunun korunması gereken hassas bir denge olduğunu izah edin. DİKKAT > Pek çok artçı içgüdüsel olarak viraj alımı sırasında ters tarafa yatarak motoru dengelemeye çalışır. Böyle bir hareketin motosikletin düşmesiyle ve kaza yapmanızla sonuçlanacağını artçının kafasına sokun. Bu en hayati kuraldır. Ters bir harekette dengenizi kaybetmeniz işten bile değildir. Doğal olarak artçınız da yolu görmek isteyecek ve bu yüzden kafasını sağdan veya soldan çıkartacaktır. Dengenizin bozulmaması için bu konuyada açıklık getirin. Artçınıza kafasını tamamen dışarıya doğru uzatmaktansa omzunuzun üzerinden yola bakmasını söyleyin. Artçılı Sürüş, Nasıl Binilir? Motosiklete nasıl bineceğini önce anlatın. Anlattıktan sonra da gösterin. Motosiklete soldan ve ayaklık açıkken binildiğini unutmayın. Motosiklete önce sürücü biner. Bacaklarını sıkıca yere basar. Her ikisini de. Ayaklık hala açıktır. Sürücü motosikleti çalıştırır. Sürücü ön freni sıkar, tercihen motosikleti birinci vitese takar (bunun sebebi ağır bir artçının binmesinde sonra birinci vitese geçmenin denge sorunu yaşatmasıdır). Artçı, motosiklete binmeden sürücünün omuzuna vurarak bineceğini haber verir. Artçı pege basarak motora biner (bu şart değildir fakat o yüklenme anını sürücünün hissetmesi iyidir Yerleştikten sonra dizleri ya da elleriyle size hareket etmeye hazır olduğunu bildirir.

14 Artçılı Sürüş, İnerken İnerken, siz ayaklığı açana kadar tutunmaya devam eder. Ayaklığı açar ve her iki ayağınızı yere sağlam basarsınız. Başınızı sola çevirerek basacağı yere bakarsınız, o görmeyebilir; mesul sizsiniz. Ancak şimdi, siz başınızla işaret verdiğinizde sizden ayrılır ve sol omuzunuza vurarak sizi gördüğünü belirtir. Sol taraftan iner. İndikten sonra yanınıza gelir ki, siz onun indiğini görün. Artçılı Sürüş Not 1: Bilhassa yüksek motorlarda artçı motorun üzerine binmek için zorluk yaşıyorsa kullanılabilecek bir yöntem daha vardır. Yan veya orta sehpada duran motora artçı sanki kendisi kullanacakmış gibi biner ve sonra selenin arkasına kayar. İnerken de aynı şekilde yapılır. Sürücü motoru yan sehpaya aldıktan sonra iner. Arından da artçı selede öne kayar ve motordan öyle iner. Artçının sürüş tarzınıza ve motora göre farklı şekillerde tutunması mümkündür. Not 2: Sportif tur ve süper spor motosikletlerinde farklı bir oturuş vardır. Zira bu motorlarda arka taraf yüksektir ve yolcu öne eğik oturmaktadır. Bu tip motorlarda artçı sürücüye değil depoya (evet depoya) tutunmalıdır. Bu motorlarda frenleme güçlüdür ve artçı depoya tutunarak, aslında elleriyle depoyu yandan sıkıştırarak tutunmaya çalışır. Bu çok yorucudur ve kol gücü ister, bunu unutmayınız. Ayrıca bu tutunma şeklinde diz kalça kullanımı da ayrıca önem kazanır.

15 Artçılı Sürüş Son Sözler Unutmayın ki sadece anlattınız. Yola çıkmadan önce artçınızı alın, ve ona deyin ki: Şimdi yola çıkıp, bir kaç gaz açma, biraz frenleme yapacağız. Bir iki defa da aniden hızlanacağız. Böylelikle hızlanmayı ve frenajı göreceksin. Dizlerini ve ayaklarını kullanmayı unutma Bu şekilde anlattıklarınızın hayata geçmesi için bir kaç kilometrede çok büyük bir yol kat etmiş olacaksınız. Artçılı Sürüş Yola çıktıktan sonra sürücünüzün tavrını ve tepkilerini gözlemleyin. Virajlarda, frenlemede sizi tatmin edecek seviyeye gelmeden normal sürüşünüzden daha düşük süratte, daha az yatırarak sürün. Yolcunuz sadece sadece sizin sorumluluğunuzdadır. Onun yapacağı hatalardan da sürücü olarak sizin sorumlu olacağınızı asla aklınızdan çıkarmayın zira; arkanızda birisini değil bir hayat taşıyorsunuz

16 M.S.F. M.S.F. Nedir? Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey 1. Yollarda motosikletlerden çok daha fazla kamyon ve otomobil vardır. Bazı sürücüler motosikletlerin farkına varmaz, onları önemsemez (çoğunlukla kasıtlı olmadan). Özellikle kavşaklarda motosikletleri görün. 2. Motosiklet küçük olduğu için olduğundan daha uzakta görünebilir. Bir motosikletin hızını kestirmek de zor olabilir. Kavşaktan dönerken ya da kavşağa girerken, motosikletin göründüğünden yakın olacağını düşünün. 3. Motosiklet küçük olduğu için kolaylıkla aracınızın kör noktasında kaybolabilir ya da dışarıdaki nesnelerden görünmez hale gelebilir (çalılar, çitler, köprüler gibi). Şerit değiştirirken ya da kavşaktan dönerken trafiği daha dikkatli tarayın.

17 Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey 4. Motosiklet küçük olduğu için olduğundan hızlı hareket ediyormuş gibi görünebilir. Motosikletlerin şeytan gibi hızlı hareket ettiğini düşünmeyin. 5. Motosikletler gazı kestikleri anda yavaşlamaya başlarlar. Bu sırada stop lambaları yanmaz. Bu nedenle motosikletlerle aranızda 3-4 saniye boşluk bırakın. Kavşaklarda, motosikletlerin bu şekilde yavaşlayacaklarını aklınızdan çıkarmayın. 6. Bazı motosikletlerde sinyal lambaları kendiliğinden durmaz, özellikle acemi motosikletçiler dönüş sonrası sinyal lambasını kapatmayı unutur. Motosikletin yanan sinyalinin gerçek olduğundan emin olun. Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey 7. Motosikletçiler şeritteki pozisyonlarını daha kolay görünmek, bozuk yoldan kaçmak, sollama yapmak için ya da rüzgara göre ayarlarlar. Motosikletçilerin şeritteki pozisyonlarını ayarlama nedenlerinin korkusuz oldukları, hava atmaya çalıştıkları ya da şeridi sizinle paylaşmak istedikleri olduğunu düşünmeyin. 8. Özellikle düşük hızlarda ve düzgün yolda manevra kabiliyeti motosikletlerin karakteristik özelliğidir. Ancak her zaman motosiklet sürücüsünün yoldan kaçacağını düşünmeyin.

18 Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey 9. Motosikletlerdeki duruş mesafesi neredeyse otomobillerle aynıdır. Ancak kaygan asfalt ani duruşları zorlaştırır. Bu nedenle motosikletle aranızda biraz daha fazla takip mesafesi bırakın. 10. Hareket halinde bir motosiklet gördüğünüzde onu motosiklet olarak değil, bir insan olarak görün. Kaynak : Motorcycle Safety Foundation Güvenli Motosiklet Kullanmak İçin İpuçları GÖRÜNÜR OLUN : Sürücülerin motosikletleri görme ve zamanında reaksiyon gösterme konusunda sorun yaşadıklarını unutmayın. Farınız gece gündüz açık olsun. Elbisenizde ve motosikletinizde fosforlu şeritler ve etiketler olsun. Otomobil ve kamyonların kör noktalarından uzak durun. Eğer yavaşlıyorsanız durmadan önce stop lambanızı frene basıp yakın. Eğer bir sürücü sizi görmüyorsa korna çalmaktan çekinmeyin.

19 Güvenli Motosiklet Kullanmak İçin İpuçları GÜVENLI KıYAFETLER GIYIN : Kaliteli bir kask takın. Parlak bir elbise giyin, renkli kask takın. Deri ya da benzer kalınlıkta, koruyucu elbise giyin. Uzun kollu kıyafet, pantolon, bilekleri saran botlar ve eldiven giyin. Kaza anında yolla sizin aranızdaki tek şeyin koruyucu kıyafetler olacağını unutmayın. Güvenli Motosiklet Kullanmak İçin İpuçları AKıLLı STRATEJILER UYGULAYıN : Olası değişiklikler için sürekli yolu izleyin. Diğer sürücülerin hareketlerine karşılık verebilmek için aranızda mesafe bırakın. Şeridin en çok görüneceğiniz bölümünden ilerleyin. Dönen araçlara dikkat edin. Bir sonraki hareketiniz için sinyal verin. Şeritler arasında gezinmekten kaçının. Görünmez olmayın, ekstra dikkatle kullanın. Kuralları bilin ve uygulayın. Hız limitlerine uyun.

20 Güvenli Motosiklet Kullanmak İçin İpuçları MOTOSIKLETINIZI TANıYıN VE NASıL KULLANACAĞıNıZı BILIN Sürüş kurslarına katılın. Trafiğe çıkmadan önce sürüş tekniklerini öğrenip kendinizi geliştirin. Islak, tozlu, rüzgarlı, engebeli yollarda nasıl kullanılacağını öğrenin. Güvenli Motosiklet Kullanmak İçin İpuçları Unutmayın : Araçlarla aranızda boşluk bırakın. Otomobil kullanıcıları genellikle motosikletleri farketmez. Onlar sizi görse bile, motosikletler hakkında bilgileri olmadığı için hızınızla ilgili sağlıklı karar veremezler. Kaynak : Motorcycle Safety Foundation

21 Zihinsel Canlandırma Spor psikolojisi bize birçok şeyin rahat bir koltuğa oturup onları zihinsel olarak canlandırma yaparak tecrübe kazanılacağını göstermiştir. Bu gerçek olarak taliminin yapılmasının mümkün olamayacağı durumların bu şekilde canlandırmayla beyinde yer etmesini sağlamaya dayanmaktadır. Zihinde canlandırılarak yapılan birçok kaza senaryosunda uygulanan doğru taktik senaryoları bize doğru reaksiyonları öğreterek gerçek yaşamda ne zaman ne yapılması konusunda bilinçli olmamızı sağlayacaktır. Bir olay karşısında beynimiz bunu zihinsel olarak daha evvel canlandırarak zihinsel gözleri ile gördüğünden sanki daha önce bu durumla karşılaşmış zannedecektir. Buda orta beynimizin tanımadığı bir durumla karşılaştığında yaptığı kontrolü ele alması ve paniklemeyi takip eden kasılmayı devreye sokmasını engelleyecektir. U dönüşlerini örnek alalım. U dönüşlerinde icra edilmesi gereken birçok adım vardır. Bu adımlardan birini ya da bazılarını unutmak mümkündür. Mesela dengeye konsantre olunduğu sırada omuz üstü kontrolü kolaylıkla unutulur. Hâlbuki zihinsel canlandırma talimleri burada stres altında icra edilen adımları unutmayı ortadan kaldıran bir etkiye sahiptir. U dönüşünden evvel yapılmış olan talimler her şeyin olması gerektiği gibi yapılmasında büyük pay sahibidir. Zihinsel Canlandırma Ayna kontrolü, kavşak geçişleri, kaygan yüzeylerle baş etme gibi senaryoların her biri zihinsel canlandırma yapılarak talim edilmelidir. Olayın sizde çağrışımını yapacak ipuçlarını kelime ya da işaret olarak seçin ve talim yaparken önce bu ipuçlarını zihninizde canlandırın ve sonra yapılması gereken işlemi zihninizde uygulayın. Bu ipuçlarını çoğaltın. Genellikle talimlerde, acil durma talimlerinde eğitmen sürücünün önünde bir tarafa doğru çekilmiş olarak durur ve mesela talebeye elimi kaldırınca maksimum fren yap der. Bu şekilde talim almış biri acil durumda elini kaldıran biri olmayacağı için genellikle talimlerle aldığı eğitimi unutarak frenlere asılır ve kaza. Burada öneri olarak mesela ben yan yoldan gelen bir araç gördüğümde parmağımı fren üzerine koymayı ve yol yüzeyini ve arkamda ki trafiği aynalardan kontrol etmeyi, hedefe kilitlenmeden ve kasılmadan hareket etmeyi bir alışkanlık haline getirdim. Buna kendimi şartladım. Yine önümdeki araç sürücüsü sağa sola bakarsa, ellerinin aracının direksiyonu üzerindeki pozisyonunu değiştirirse veya kendi önündeki araçla arasındaki mesafeyi artırırsa onu sollamamaya kendimi şartladım. Her an hat değiştirecek yâda sağa sola sapacak şeklinde zihinsel çalışmalarımda olayı canlandırdım ve uygulamam gerekli kuralları uyguladım. Yine mesela arkadan bir araca çarpacaksam çarpmadan hemen önce ayağa kalkıp motordan atlamayı zihnimde canlandırma talimleri yaparım.

22 Zihinsel Canlandırma Burada insan beyninin yetenekleri yine beyni kandırmak için kullanılmaktadır. Zihinsel canlandırma ne kadar gerçeğe yakın ve canlı yapılırsa öğrenme süreci de o kadar daha iyi olur. Canlandırma yaparken sadece görmeyin ama duyun, işitin ve koklayın hatta hissedin de. Beş duyunuzu işin içine sokun. Bir kavşağa yaklaşırken kavşakta hareket etmek üzere olan bir araç düşünün ve sonra sürücüsünün yüzüne baktığınızı zihninizde canlandırın. Sürücü sizi görüyor ve tam kavşağın orta yerinde duruyor ve siz buna karşı ne yapabileceklerinizi tasavvur ederek uygulayın. Trafikte dikkatinizi dağıtan faktörleri düşünün ve bunlarla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini hayal edip çözümleri yine zihninizde canlandırarak uygulama yapın. Bu canlandırma talimlerini sık tekrarlamanız onların ön beyninizde canlı olarak tutulmasını sağlayacaktır. Öncelikle çarpışmayı önleme talimlerinde kullanılan bu yol diğer talimlerde de faydalıdır. Ne olabilirin ve çözümlerinin farkında olmanın acil durumda paçamızı kurtarabileceği kesindir. Kask Gereklidir Pek çok aktivitenin kendine özgü koruyucu ekipmanları vardır. Motosiklet kullanmak da bunlardan birisidir. Her sürücü ve artçı özel bot, pantolon, mont, eldiven ve standartlara uygun kask giymelidir. Kask boyun kırar, görüşü engeller, duymayı azaltır gibi söylentilerin asılsız olduğu yaşanan tecrübelerle kanıtlanmıştır. Bilinçli sürücüler her zaman kask takar. KASK NE İŞE YARAR? Öncelikle, kask en iyi koruma aracıdır. Motosikletinizin anahtarını elinize aldığınız anda kaskınızı da almayı alışkanlık haline getirin. İkisi ayrılmaz bir ikilidir. Elbetteki kask motosiklette her derde deva bir şey değildir ancak bir kaza anında beyninizi, yüzünüzü ve hayatınızı korur. Diğer koruyucu giysilerle birlikte kask, kaza anında yaralanmayı en aza indirir. Arabadaki emniyet kemeri gibi, kaska da gerek olmadığını düşünenler olabilir. Ama unutmayın ki her an kaza olabilir. Ne zaman ne olacağını kimse bilemez. Kendi kendinize hemen markete gidip geleceğim, kask takmama gerek yok demeyin. Her yıl pek çok sürücü kask taktığı için hayatta kalıyor ve buna şükrediyor. İkinci olarak, iyi bir kask konforu yüzünden motosiklet zevkinizi ikiye katlar. Kask, kulaklarınızda kükreyen, suratınıza ve gözlerinize çarpan rüzgarı keser. Havada uçuşan böcek ve diğer nesnelerden korur. Hava değişikliklerinden etkilenmenizi ve yorulmanızı azaltır. Üçüncü olarak, kask takmak motorcuların sorumluluk sahibi kimseler olduğunu gösterir. Kask takmak, kanuni zorunluluk olması bir yana, sürüş sırasında diğer sürücüler tarafından görülmenizi de sağlar. Kaynak : MSF Amerika

23 Kask Gereklidir KASK NASıL KORUR? Farklı kasklar farklı amaçlar içindir. Ağır sanayi ve inşaatlarda çalışanlar, amerikan futbolu oynayanlar ve askerler kask takar. Fakat hiçbir kask birbirinin yerini tutmaz. Motosiklet kaskları çok komplikedir ve özel tasarlanmıştır. Yıllar süren bilimsel araştırmaların neticesinde geliştirilmiştir. Bir motosiklet kaskında 4 temel parça bulunur: Dış Yüzey, Darbe Emici İç Yüzey, Konforlu Ped ve İyi Bir Sabitleme Sistemi. Kaynak : MSF Amerika Kaskın Yapısı Dış yüzey; genellikle aynı aileden olan güçlendirilmiş fiber bileşimi ya da termoplastikten yapılmıştır, çok güçlü bir maddedir ve sert bir şeye çarptığında korumak üzere tasarlanmıştır. Dış yüzeyin içinde aynı derecede önemli, darbe emici bir iç yüzey vardır. Bu yoğun tabaka, kask durmuş ancak kafanız hareket etmeye devam etmek isterken oluşan darbeyi emer. Her iki yüzey ve astar, sert darbelerde oluşan basıncı tamamen dağıtır. Sabitleme sistemi ya da çene kayışı çok önemlidir. Kaza anında kaskın kafanızda kalmasını sağlar. Konforlu ped, yumuşak köpük ve kumaştan oluşan kafanızı saran tabakadır. Sizi rahat tutar ve kaskın tam olarak kafanıza oturmasını sağlar. Kaynak : MSF Amerika

24 Kaskın Yapısı Sabitleme sistemi ya da çene kayışı çok önemlidir. Kaza anında kaskın kafanızda kalmasını sağlar. Kaynak : MSF Amerika Kask Düşürülmez Bazı kaskların dış yüzeyleri şiddetli darbelerde çatlayabilir ya da kırılabilir. Bunun nedeni kaskın darbeyle oluşan basıncı emmesidir. Bir kaza sonrasında kullandığınız kask hasar görmemiş gibi görünebilir. Ancak koruma etkisi azalmış olabileceğinden değiştirilmelidir. Kaynak : MSF Amerika

25 Kask Gereklidir Sabitleme sistemi ya da çene kayışı çok önemlidir. Kaza anında kaskın kafanızda kalmasını sağlar. Kaskı her taktığınızda mutlaka kayışı da güvenli bir şekilde bağlayın. Kaynak : MSF Amerika Kask Gereklidir Görün ve Görünün Sürüşün Keyfine Varın Kaynak : MSF Amerika

26 Kask Seçimi Kapalı (fullface) bir kask yüzün tamamını kapattığı için daha güvenlidir. Vizörü kapalıyken gözlerinizi de korur. Yarışçılar ilave güvenlik ve rahatlık için kapalı kaskları tercih eder. Bazı sürücüler açık kaskları tercih edebilir. Bu kasklar kapalı kasklar gibi yüzü ve çeneyi korumazlar. Kısa yarım bir kask az da olsa kafanızı korur. Bu kasklar kaza sırasında başınızdan çıkacak gibidir. Bu nedenle kısa yarım kasklar tavsiye edilmez. Kask seçerken bilmeniz gereken şey, minimum güvenlik standartlarını karşılamasıdır. Kaskın bu özelliklere sahip olup olmadığını, içinde ya da dışında yer alan onay belgesi etiketinden (DOT, Snell, ECE gibi) anlayabilirsiniz. Etiket, kaskın güvenlik testlerinden geçtiğini gösterir. Motosiklet kazalarında kafadan yaralanma neticesinde ölüm oranlarının artmasıyla birlikte korunma çok önemli hale gelmiştir. ( arasında California daki motosiklet kazalarında başından yaralanan sürücü ya da artçıların %42 si hayatını kaybetmiştir). En iyi kask bile yaralanmama konusunda garanti vermez. Bununla birlikte kaza anında, kask takmayan birisi, kask takan birine göre çok daha riskli durumdadır. Kaynak : MSF Amerika Kask / Doğru Beden Ölçüsünü Bulma Eğer başınızın ölçüsünü bilmiyorsanız aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Başınızın çevresini en geniş noktasından ölçün. Genellikle bu nokta kaşın bir santim üstüdür. En geniş noktayı bulana kadar birkaç deneme yapabilirsiniz. Eğer başınızın ölçüsü aşağıda listelenenlerin arasında bir rakamsa geniş olan ölçüyü alın. Kask ölçüleri marka ve modellere göre farklılık gösterebilir. Kaynak : MSF Amerika

27 Kask Ne Zaman Değiştirilir? Kaskınızla bir kaza yaptığınızda, muhtemelen darbe emme özelliğini kaybettiğinden yenisini almanız gerekecektir. Pek çok kask üreticisi, 2 ila 4 yılda bir kaskınızı değiştirmenizi önermektedir. Kaskınızda bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bu süreden önce yenilemelisiniz. Eğer zarar görmediyse ne diye kaskınızı birkaç yılda bir değiştireceksiniz? Çünkü koruma kalitesi zamana ve kullanıma bağlı olarak azalmaktadır. Kaskınızın çene kayışı aşınabilir ya da sabitleme noktası artık tutmayabilir; dış yüzeyi aşınmış ya da zarar görmüş olabilir. Kask yenilemenin en iyi nedenlerinden birisi de kaskların sürekli geliştirilmesidir. Birkaç yıl sonra aldığınız kask, şu an kullandığınızdan kasktan daha iyi (daha güçlü, daha hafif, daha rahat) olacaktır. Hatta daha ucuz bile olabilir. Kaynak : MSF Amerika Kask Gereklidir Nasıl Giyilir? Kaskı kenarlarından hafifçe açın ve çene kayışlarından çekerek başınıza oturtun. Kaskı kolunuza takmayın. Kaza anında kolunuzu mutlaka kırarsınız. Kaskınızı boyamayın. Güneşe bırakmayın Bedeninize göre büyük, ya da küçük kask takmayın. Bedeninize göre büyük, ya da küçük kask takmayın. Kaskınızı düşürmeyin. Kaynak : MSF Amerika

28 Doğru Kask Nasıl Anlaşılır? Kask rahatça başınıza oturmalıdır. Hatta çok az sıkı da olabilir. Başınıza tam olarak oturduğundan emin olun. Şapka gibi başınızın gerisinde olmamalıdır. Kaskınız çok bolsa başınızda yukarı aşağı hareket eder, gürültü ve rüzgarı içeri alır, en kötüsü kaza anında başınızdan çıkabilir. Çene kayışını bağlamadan önce birkaç şeyden daha emin olmalısınız : yanak pedleri, rahatsız edici bir şekilde bastırmadan yanaklarınıza dokunmalıdır. Şakaklarınızla alın pedi arasında boşluk kalmamalıdır. Kaskınızın boyun kısmında rulo varsa, kaskı boynunuzdan iterek uzaklaştırmamalıdır. Kapalı kasklarda, çene kısmına bastırdığınızda vizör ya da çene koruyucu çenenize ya da burnunuza dokunmamalıdır. Eğer değiyorsa, yüksek hızda rüzgar basıncında da aynı şey olacaktır. Kaskı takıp çene kayışını bağladıktan sonra, elinizle sağa sola ve yukarı aşağıya hareket ettirin. Eğer kask başınıza tam oturmuşsa, kaskla birlikte deriniz de hareket edecektir. Kafanıza biraz baskı yaptığını, hatta biraz da sıktığını hissetmelisiniz. Şunu da unutmayın ki bir kaskın koruyucu astarı kullanıldıkça gevşeyecektir Yeni bir kask, ilk giydiğiniz zaman biraz sıkabilir. Kask başınızda ve çene kayışı kapalı iken kaskı öne doğru çekerek başınızdan çıkarmaya çalışın. Eğer bu halde kaskı kafanızdan çıkarabiliyorsanız kask çok büyük demektir. Kaynak : MSF Amerika Kask Gereklidir Güvenliğiniz İçin Her Sürüşte Kask Takmayı Unutmayın! Kaynak : Motorcycle Safety Foundation

29 Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey 1. Yollarda motosikletlerden çok daha fazla kamyon ve otomobil vardır. Bazı sürücüler motosikletlerin farkına varmaz, onları önemsemez (çoğunlukla kasıtlı olmadan). Özellikle kavşaklarda motosikletleri görün 2. Motosiklet küçük olduğu için olduğundan daha uzakta görünebilir. Bir motosikletin hızını kestirmek de zor olabilir. Kavşaktan dönerken ya da kavşağa girerken, motosikletin göründüğünden yakın olacağını düşünün. 3. Motosiklet küçük olduğu için kolaylıkla aracınızın kör noktasında kaybolabilir ya da dışarıdaki nesnelerden görünmez hale gelebilir (çalılar, çitler, köprüler gibi). Şerit değiştirirken ya da kavşaktan dönerken trafiği daha dikkatli tarayın. Kaynak : Motorcycle Safety Foundation Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey 4. Motosikletlerin şeytan gibi hızlı hareket ettiğini düşünmeyin. Motosiklet küçük olduğu için olduğundan hızlı hareket ediyormuş gibi görünebilir 5. Motosikletlerle aranızda 3-4 saniye boşluk bırakın. Kavşaklarda, motosikletlerin bu şekilde yavaşlayacaklarını aklınızdan çıkarmayın. Çünkü motosikletler gazı kestikleri anda yavaşlamaya başlarlar. Ve bu sırada stop lambaları yanmaz. 6. Bazı motosikletlerde sinyal lambaları kendiliğinden durmaz, özellikle acemi motosikletçiler dönüş sonrası sinyal lambasını kapatmayı unutur. Motosikletin yanan sinyalinin gerçek olduğundan emin olun. Kaynak : Motorcycle Safety Foundation

30 Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey 7. Motosikletçilerin şeritteki pozisyonlarını ayarlama nedenlerinin korkusuz oldukları, hava atmaya çalıştıkları ya da şeridi sizinle paylaşmak istedikleri olduğunu düşünmeyin. Çünkü motosikletçiler şeritteki pozisyonlarını daha kolay görünmek, bozuk yoldan kaçmak, sollama yapmak için ya da rüzgara göre ayarlarlar 8. Her zaman motosiklet sürücüsünün yoldan kaçacağını düşünmeyin. Ancak özellikle düşük hızlarda ve düzgün yolda manevra kabiliyeti motosikletlerin karakteristik özelliğidir 9. Motosikletlerdeki duruş mesafesi neredeyse otomobillerle aynıdır. Ancak kaygan asfalt ani duruşları zorlaştırır. Bu nedenle motosikletle aranızda biraz daha fazla takip mesafesi bırakın. Kaynak : Motorcycle Safety Foundation Dört Tekerlekli Araç Sürücülerinin Motosikletler Hakkında Bilmesi Gereken 10 Şey 10. Hareket halinde bir motosiklet gördüğünüzde; onu motosiklet olarak değil, bir insan olarak görün. Kaynak : Motorcycle Safety Foundation

31 Eğitim Meselesi (Bir forumdan) Bir çok tanımı vardır lakin eğitim, kalıcı davranış değişikliğidir. Eğitim sizi değiştirir. Daha evvelden yapamadıklarınızı yapmanızı sağlamakla kalmaz. Daha evvelden yapabileceğinizi düşünmediğiniz şeyleri de başarabilmenizi sağlar. Aklınıza gelmeyen olasılıkları size gösterir. Kısacası sizi belirli bir konuda daha iyi bir siz yapar. Olasılıklarla beraber zenginliğiniz de artar. Eğitilmek neleri yapabileceğinizden çok, neleri yapamayacağınızdan haberdar olmanızı sağlar. Eğitim Meselesi (Bir forumdan) Motosiklet basit, sürüşü karmaşıktır. Motosiklet uçak ile aynı dinamik etkenlere sahiptir ve sürüşü pilotaj gerektirir. Baktığın yere gidersin Birinci Dünya Savaşı nda uçakların muharebeye katılmasıyla öğrenilmiştir. Pilot iki şeye denir: uçak kullananlar ve yarış araçları kullananlar. Deneyimle pilot olunamaz. O sebeple pilotlara lisans verilir. Yani ehil kişi belgesi.

32 Eğitim Meselesi (Bir forumdan) Bana bir Allah ın kulu trafikte motor kullanmayı göstermedi. Motoru kaldırmayı, sınav pistinde gitmeyi, durunca inmeyi gösterdiler yalnızca. Ben A2 yi bir parkta, oyun oynayan çocuklar, aletlerde kilo vermeye çalışan kadınlar, sigara içen iki kişi, çiğdem çitleyen üç kişinin olduğu bir parkta aldım. Ben almadım, alamazdım; ama bana o belgeyi verdiler. O motosiklet denen aleti kullanma ehliyetini hala edinmeye çalışıyorum. Eğitim Meselesi (Bir forumdan) Kendi içimde motor sürmeye ehil olmaya çalışıyorum, zira güvenli sürmek harbiden zor iş ve beni hiç bir fikrim yok iken motorumla sokaklara saldılar gaz verince gider bu alet diye. Uçak verseler çekiniriz, motor verseler bineriz; biniyoruz.

33 Eğitim Meselesi (Bir forumdan) Ben, eğitim sayesinde: Önceleri her ama her viraja ne kadar yanlış çizgide girdiğimi öğrendim ve eski kendimden korktum. Her sert frende motorun üzerinde nasıl kalabildiğimi hayretle hatırlar oldum (hoş, duramadığımda bir gerçekti) Doğru yerlere bakmadan sürerken, ne kadar az şey görerek yol yaptığımı, aslında görmediğim bi haber gittiğim için kaza yapmamamın sadece şans olduğunu gördüm. İyi adamlarla sürüş yaparken motosiklet sürmenin ne kadar keyifli olduğunu, sürüş denen şeyin benim yaptığımdan ne kadar akıcı olduğunu gördüm. Eğitim Meselesi (Bir forumdan) Ben, eğitim sayesinde: Eskiden motor sürerken aldığım keyfin ne kadar az olduğunu, şimdilerde ise her fark ettiğimin planlamayı getirdiğini, her planlamanın başardığımda bana haz verdiğini, Virajlardan korkarken eğitilmekle her dönüşün zevk haline geldiğini, Ayağımı yere koymadan sürüş yapmanın, Fren yapmadan yol bitirmenin, Sırtım ağrımadan motor sürmenin, Bir şeyleri doğru güvenli ve verimli yapmanın insana ne kadar değer kattığını öğrendim. Bu sebeplerle tarafım, bana anlatmayın, fkrim sabit. Rahat olan bilmediği için rahat... Bu iş eğitimsiz olmaz.

34 Eğitim Meselesi (Bir forumdan) Bu sebeplerle tarafım, bana anlatmayın, fikrim sabit. Rahat olan bilmediği için rahat... Bu iş eğitimsiz olmaz. Ülkemizden Kaza İstatistikleri Ülkemizde: Her Üç Otobüsten Biri, Her Beş Minibüsten Biri Kazaya Karışmıştır Her On Motosikletten Biri, Her On Otomobilden Biri Kazaya Karışmıştır motosiklet kazası olmuş ve 78 sürücü hayatını kaybetmiş bu da 100 motosiklet kazasında 1 motosiklet sürücüsünün hayatını kaybettiği anlamına gelir. Artçı ve yayalar dahil toplam ölü sayısı 92 dir otomobil kazası olmuş ve bu kazalarda 875 otomobil sürücüsü hayatını kaybetmiş Nerdeyse kazada bir otomobil sürücüsü hayatını kaybetmiş yolcu ve yayalarla birlikte ölü sayısı ye çıkıyor otobüs kazasında 25 sürücü hayatını kaybederken toplamda hayatını kaybedenlerin sayısı 353. Bu da 100 otobüs kazasında 1 kişinin hayatını kaybettiği anlamına gelir ki otobüslerin tehlike konusunda motosikletlerden geri kalmadığı ortaya koymaktadır. Kaynak : harbiturk

35 İzmir Motosiklet Kulübü 2012

KASKLAR HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

KASKLAR HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER KASKLAR HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER Kask Gereklidir Pekçok aktivitenin kendine özgü koruyucu ekipmanları vardır. Motosiklet kullanmak da bunlardan birisidir. Her sürücü ve artçı özel bot, pantolon, mont,

Detaylı

[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER]

[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] İZMOK 2012 İZMOK Eğitim Birimi Tarafından Hazırlanmıştır [HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] Bu sunum motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının değerlendirilmesi ve dikkat edilecek noktaları öne çıkarması

Detaylı

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL 1.Kesinlikle alkollü olarak araç kullanmayınız ve kullandırmamaya çalışınız. 2. Eskimiş lastiklerle yola çıkmayınız. Kışın en az diş kalınlığı 3 mm yazın 2 mm olmalı

Detaylı

Güvenli Sürüş Kuralları

Güvenli Sürüş Kuralları HOG Bosphorus Chapter #7939 Güvenli Sürüş Kuralları Sevgili Üyemiz, HOG, motosiklet tutkumuzu birlikte paylaştığımız, geziler ve sürüşlerle hem yeni yerler gördüğümüz hem de sürüş becerilerimizi geliştirdiğimiz

Detaylı

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? 2. Karda güvenli sürüş için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 1. Güvenli sürüş açısından motorlu araçlarda en önemli faktör nedir? A) Sürücünün araçları iyi tanıması B) Sürücünün uzun yıllar araç kullanması C) Sürücünün araca hâkim olması D) Sürücünün aracı yeni

Detaylı

Araç kullanmanın zorlukları

Araç kullanmanın zorlukları Araç kullanmak o kadar kolay değildir 32 Tek başına araç kullanan yeni sürücülere ilişkin bazı bilgiler 34 29 1200 Victoria'da her ay yaralanan veya ölen sürücü sayısı (6 yıllık bir dönem içinde) 1000

Detaylı

DİREKSİYON EĞİTİMİ-ARAÇ KULLANMA. GÖKSU EĞİTİM KURUMLARI Hazırlayan: SAİM ALMAK

DİREKSİYON EĞİTİMİ-ARAÇ KULLANMA. GÖKSU EĞİTİM KURUMLARI Hazırlayan: SAİM ALMAK 2015 DİREKSİYON EĞİTİMİ-ARAÇ KULLANMA GÖKSU EĞİTİM KURUMLARI Hazırlayan: SAİM ALMAK Sürücü Direksiyon Eğitimi Programı ARAÇ KULLANMA Motoru çalıştırma : Vites kolu ile vitesi boş durumuna alınız.kontak

Detaylı

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI

ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF TRAFİK VE İLK YARDIM DERSİ YILLIK PLANI PAMUKKALE İLÇESİ DENİZLİ LİSESİ ANADOLU 12.SINIF YILLIK PLANI ÜNİTE 1: TRAFİK TEŞKİLATI 1.Trafik teşkilatı hakkında temel bilgileri 2. Trafik düzenini sağlayan unsurları TRAFİKLE İLGİLİ KURULUŞLAR VE GÖREVLERİ

Detaylı

RÖMORK TAKARAK TAŞIT KULLANMA

RÖMORK TAKARAK TAŞIT KULLANMA RÖMORK TAKARAK TAŞIT KULLANMA Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 86 : B, C ve E Sınıfı Sürücü Belgesi sahipleri, araçlarına en çok yüklü ağırlığı 750 kg. a kadar (750 kg. dahil) olan hafif römorklardan

Detaylı

EMNİYET KEMERİ KULLANIMI

EMNİYET KEMERİ KULLANIMI Emniyet kemeri kullanımı, kazalardaki yaralanmaları büyük ölçüde azaltmaktadır ve otomobilin ön koltuklarında kemer kullanmamanın büyük risk oluşturduğunu büyük bir çoğunluk kabul etmektedir. Yine de "Emniyet

Detaylı

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI 1) Araca her binildiğinde aşağıdakilerden hangisi kontrol edilir? A) Lastikler B) Hava filtresinin temizliğine, C) Polen filtresinin temizliğine, D) Yağ filtresinin temizliğine

Detaylı

1. Hizmet sözleşmenin karşı tarafa herhangi bir bildirim de bulunmadan sona erdirilmesi ifadesi aşağıdakilerden hangisidir?

1. Hizmet sözleşmenin karşı tarafa herhangi bir bildirim de bulunmadan sona erdirilmesi ifadesi aşağıdakilerden hangisidir? 1. Hizmet sözleşmenin karşı tarafa herhangi bir bildirim de bulunmadan sona erdirilmesi ifadesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Fesih B) Feshi ihbar C) Sözleşme D) Grev 2. Dört zamanlı motorlarda çalışma

Detaylı

9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı!

9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı! 9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı! Doktor Haklan bey, sabah muayenesine yetişmek üzere hızla hastaneye doğru yürüyordu. Cep telefonu çaldı, arayan hemşire Ayten hanımdı.

Detaylı

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014

TRAFİK. Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014 TRAFİK Hazırlayan Seher Kütükçü Hizmet İçi Eğitim Hemşiresi 2014 Trafik Nedir? yayaların, hayvanların ve araçların karayolu üzerinde hal ve hareketlerine "trafik" denir. Dünya da Ölüm Nedenleri arasında

Detaylı

SOĞUK MOTORUN ÇALIŞTIRILMASI UYARI TEHLİKE Motoru çalıştıracağınız vakit, Zincir frenini frenleme konumuna itiniz. Motorun çalıştırılması esnasında zincirin dönmesi tehlikeli olabilir. Yakıt deposuna yakıt

Detaylı

䄀 欀 愀 礀 䌀 愀 搀 搀 攀 猀 椀 一 漀 㨀 㘀 㐀 㔀 㜀 㤀 㜀 㠀 眀 眀 礀 攀 渀 椀 漀 琀 漀 洀 漀 琀 椀 瘀 挀 漀 洀 眀 眀 礀 攀 渀 椀 洀 愀 稀 搀 愀 挀 漀 洀

䄀 欀 愀 礀 䌀 愀 搀 搀 攀 猀 椀 一 漀 㨀 㘀 㐀 㔀 㜀 㤀 㜀 㠀 眀 眀 礀 攀 渀 椀 漀 琀 漀 洀 漀 琀 椀 瘀 挀 漀 洀 眀 眀 礀 攀 渀 椀 洀 愀 稀 搀 愀 挀 漀 洀 䄀 欀 愀 礀 䌀 愀 搀 搀 攀 猀 椀 一 漀 㨀 㘀 㐀 䜀 愀 稀 椀 攀 洀 椀 爀 Ⰰ 娀 䴀 刀 アハ ート 㔀 㐀 㔀 㜀 㤀 㜀 㠀 アハ ート 㘀 㐀 アハ ート 㔀 椀 渀 昀 漀 䀀 礀 攀 渀 椀 漀 琀 漀 洀 漀 琀 椀 瘀 挀 漀 洀 眀 眀 礀 攀 渀 椀 洀 愀 稀 搀 愀 挀 漀 洀 眀 眀 礀 攀 渀 椀 漀 琀 漀 洀 漀 琀 椀 瘀 挀 漀 洀 眀 眀 洀

Detaylı

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 1 2 3 7 6 4 5 16 17 SKYACTIV TECHNOLOGY 18 19 6 1 7 5 2 4 3 8 20 21 YOLUN EN GÜVENLİ YERİ Ürettiğimiz her Mazda aracı, güvenliğinizi korumak için tasarlanmış çeşitli akıllı

Detaylı

KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU

KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU 2090 KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU KULLANMA KILAVUZUNU DİKKATLİCE OKUYUP, DAHA SONRAKİ KULLANIMLAR İÇİN MUHAFAZA EDİNİZ. Ürünü kullanmadan önce bu kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve gelecekte kullanmak

Detaylı

PÄRM 6 1 Son beş yılda İsveç'te ölüme yol açan kaza sayısı nedir? A. 300 400 kişi B. 500 600 kişi C. 700 800 kişi

PÄRM 6 1 Son beş yılda İsveç'te ölüme yol açan kaza sayısı nedir? A. 300 400 kişi B. 500 600 kişi C. 700 800 kişi PÄRM 6 1 Son beş yılda İsveç'te ölüme yol açan kaza sayısı nedir? A. 300 400 kişi B. 500 600 kişi C. 700 800 kişi PÄRM 6 2 Araçta bulundurulması gerekli ışıklar nedir? A. Yüksek, normal, stop ve flaşörler.

Detaylı

click! a b c d e f g Kullanım kılavuzu i j > 25 cm k l Grup 0+ En fazla 13 kg a kadar. Yaş 0-12 m ECE R44-04

click! a b c d e f g Kullanım kılavuzu i j > 25 cm k l Grup 0+ En fazla 13 kg a kadar. Yaş 0-12 m ECE R44-04 1 3 click! a b c d e f g Kullanım kılavuzu 4 h i j k l > 25 cm 2 5 Grup 0+ En fazla 13 kg a kadar. Yaş 0-12 m ECE R44-04 8 9 BeSafe izi Go u seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Koltuğu monte etmeden ÖNCE

Detaylı

ÖĞRENCİ TRAFİK EĞİTİMİ

ÖĞRENCİ TRAFİK EĞİTİMİ ÖĞRENCİ TRAFİK EĞİTİMİ NEDEN TOPLANDIK? Ulaşım nedir? Karayolu trafiği nedir? Temel trafik kuralları nelerdir? Okul servisi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Acil durumlarda ne yapmamız gerekir? ULAŞIM

Detaylı

Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu

Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Lüks Kanguru Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır. +0m Ebeveyne dönük kullanım 3 aydan itibaren +6m Dışa doğru kullanım 6 aydan itibaren +6m Sırtta taşıma

Detaylı

Kullanım Kılavuzu ECE R44/04. Çocuk araba koltuğu grubu Vücut ağırlığı 9-36kg

Kullanım Kılavuzu ECE R44/04. Çocuk araba koltuğu grubu Vücut ağırlığı 9-36kg Kullanım Kılavuzu ECE R44/04 Çocuk araba koltuğu grubu 1+2+3 Vücut ağırlığı 9-36kg DİKKAT Lütfen bu kılavuzu saklayın ve koltuğun kullanımından önce iyice okuyun. Kılavuz size çocuk koltuğunu doğru kurmanız/monte

Detaylı

Tutma Kolunu Kullanma A C

Tutma Kolunu Kullanma A C 第3页 共9页 编号 SM-CE036-09 Tutma kolunun kullanımı Güvenlik koltuğunun ana unsurları Tutma Kolunu Kullanma B Kolun dört farklı pozisyonu A C A. Araba pozisyonu (A için) B. Taşıma pozisyonu (B için) C. Standart

Detaylı

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor!

10.Örnek Olay Çalışması Cep Telefonu ve Diğer Bağımlılıklar: Motosiklet sürücüsü cep telefonu ile konuşuyor! Okulun basketbol takımı, katıldığı turnuvada finale yükselmiştir. Final maçı heyecanıyla tüm takım havaalanına doğru gitmektedir. Herkes keyiflidir, otobüste neşeli bir hava hakimdir. E5 karayolunda servis

Detaylı

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel

İnsan faktörü: Ceyhun Yüksel Ulaşım; Deniz yolu, hava yolu, demir yolu ve kara yolu ile sağlanmaktadır. Ulaşım türleri arasında en yoğun kullanılan kara yolu ulaşımıdır. Kara yollarında çok sayıda ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı

Detaylı

Trafik Kazaları ve Emniyet Kemeri

Trafik Kazaları ve Emniyet Kemeri Trafik Kazaları ve Emniyet Kemeri Doç.Dr. IŞILDAR, Süleyman Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanı Karayolu trafik kazalarının azaltılması etkin tedbirlerin alınmasıyla mümkündür. Etkin tedbirler

Detaylı

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın.

ÖN TEKER HAREKET ÖZELLİĞİNİ KULLANMA 3- Puse açın. 7- Hareket sistemini kilitleme: her iki hareket kolunu yukarı kaldırın. KULLANMA KILAVUZU * Daima omuz ve kasık kemerini kullanınız. * Dikkat: Puse kullanmadığınız zaman, çocuğunuzdan uzak tutunuz. * Bu ürün 6 ile 36 ay arası ve 15 kg a kadar olan çocukların kullanımı için

Detaylı

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları:

İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: İNSAN HATALARI İhmal hataları: Görev (grup) hataları: Sıralama hataları: Zamanlama hataları: Hataların Değerlendirilmesi Seçim: Eğitim: Tasarım: İŞ KAZALARI İnsan Hataları ve Kazalar Kazaların Oluşumu

Detaylı

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir?

2. Şekildeki karayolu bölümünde, yan yana çizilmiş kesik ve devamlı yol çizgileri sürücülere aşağıdakilerden hangisini bildirir? 1. Karayolu Taşıma Yönetmeliği ne göre, yetki belgesi sahibi gerçek kişilerin ölümü halinde kanuni mirasçıları veya onlar adına yetkili olanlar, bu durumu kaç gün içinde Bakanlığa bildirmek zorundadırlar?

Detaylı

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER ÖNSÖZ Bu

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr. Ali EKŞİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖĞRENİM HEDEFLERİ Ambulans sürücülerinin, hız yapmasına neden olan faktörlerin belirlenip, sürüş esnasında gerekli olan tedbirlerin öğrenilmesi, Hızın

Detaylı

Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır.

Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır. Bu ürün 0 ile 12 aya kadar kullanım için tasarlanmıştır. Sırt kısmında bulunan ekstra güçlendirilmiş ped ile bel ve sırt askılıklarını kendi bedeninize göre ayarlayabilirsiniz Yastıklı, antibakteriyel,

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

Çocuğunuzun emniyeti sizin elinizde!

Çocuğunuzun emniyeti sizin elinizde! Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft e.v. Çocuğunuzun emniyeti sizin elinizde! Anne-Babalar için önemli bilgi ve tavsiyeler ISOFIX ve i-size Bu broşürde özellikle ebeveynlere Çocukların

Detaylı

Karda Otomobil Nasıl Kullanılmalı Kış Ayları için Otomobil Ayarları

Karda Otomobil Nasıl Kullanılmalı Kış Ayları için Otomobil Ayarları Karda Otomobil Nasıl Kullanılmalı Kış Ayları için Otomobil Ayarları Karlı havalarda prensip Yumuşak düşün, yumuşak davran olmalı. Gaz pedalına aniden basma ktan ya da bırakmaktan, sert direksiyon hareketlerinden

Detaylı

GÜVENLİ SÜRÜŞ. Yahya Kemal KÖSALI Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı

GÜVENLİ SÜRÜŞ. Yahya Kemal KÖSALI Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı GÜVNLİ ÜRÜŞ Kimya Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Bu doküman bilgi amacıyla hazırlanmıştır. İş ağlığı ve Güvenliği Mevzuatı sürekli ve düzenli olarak izlenmeli ve işyerinizi kapsayan konular yetkin

Detaylı

öne bakan Kullanım kılavuzu Grup Ağırlık Yaş 1 9-18 kg 9ay-4yrl

öne bakan Kullanım kılavuzu Grup Ağırlık Yaş 1 9-18 kg 9ay-4yrl öne bakan Kullanım kılavuzu ECE R44 04 Grup Ağırlık Yaş 1 9-18 kg 9ay-4yrl 1 BeSafe izi Comfort u seçtiğiniz için teşekkür ederiz. BeSafe bu koltuğu büyük bir özen ile, hayatının gelecek aşamasında çocuğunuzu

Detaylı

Yeni Nesil Oto Koltuğu Kurulum ve Kullanma Kılavuzu

Yeni Nesil Oto Koltuğu Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Yeni Nesil Oto Koltuğu Kurulum ve Kullanma Kılavuzu Bu Çocuk Güvenlik Koltuğunun Grup I (9-18kg), Grup II (15-25kg) ya da 9 ay ila 7 yaş arası çocuklar için uygun olduğunu unutmayınız. Kullanım kılavuzunu

Detaylı

Sağa Tehlikeli bir viraj Sağa tehlikeli bir viraja yaklaşıldığını bildirir. hız azaltır Vites öndeki araç geçilmez. Duraklama ve park etme yapılmaz

Sağa Tehlikeli bir viraj Sağa tehlikeli bir viraja yaklaşıldığını bildirir. hız azaltır Vites öndeki araç geçilmez. Duraklama ve park etme yapılmaz 1)TEHLİKE UYARI IŞARETLERİ Karayolundan yararlananlara yol ve yakın çevresi ile ilgili trafik bilgileri vermek, yasaklama, ve kısıtlamaları bildirmek güvenli ve düzenli ortamı, sağlamak amacı ile tesis

Detaylı

YENİ NISSAN X-TRAIL SENİN HAYALLERİN, SENİN YOLUN.

YENİ NISSAN X-TRAIL SENİN HAYALLERİN, SENİN YOLUN. YENİ NISSAN X-TRAIL SENİN HAYALLERİN, SENİN YOLUN. YENİ NISSAN X-TRAIL SENİN HAYALLERİN, SENİN YOLUN. Yeni Nissan X-TRAIL ile hayalindeki yolculuğa çıkmaya hazır mısın? Çünkü sen hazırsan onun yolu, senin

Detaylı

İZMOK. İZMOK Eğitim Birimi Tarafından Hazırlanmıştır [KIŞA HAZIRLIK TAVSİYELERI]

İZMOK. İZMOK Eğitim Birimi Tarafından Hazırlanmıştır [KIŞA HAZIRLIK TAVSİYELERI] İZMOK 2012 İZMOK Eğitim Birimi Tarafından Hazırlanmıştır [KIŞA HAZIRLIK TAVSİYELERI] KIŞA HAZIRLIK Kışın hava şartları nedeniyle dikkat edilecekler değişir ve risk artar. Bunun önüne geçmek için: Görüş

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ KONU : ARACIN ÜZERĐNDEKĐ SĐSTEMLER : FREN SĐSTEMĐ : GÖREVĐ : Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. Araç üzerinde 3 tip fren bulunur:

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Ocak 2014 SOLUNUM ve KALP DURMASI NEDİR? BÖLÜM III TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum durması: Solunum hareketleri durunca, vücuda yaşamak için

Detaylı

BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ. Büro Đşi

BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ. Büro Đşi BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ MAK4091 Ergonomi 1 Büro Đşi Büroda genellikle oturarak çalışılır. Bilindiği gibi vücut ağırlığının % 50 70 ini bağ ve destek dokular ve kaslar oluşturur. Bunların

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU 203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU TS EN 14988 Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyup muhafaza ediniz. Verilen talimatlara uymadığınız zaman çocuğunuz güvende olmayabilir. Lü en verilen

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ

KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMANLAR (KKE) EĞİTİMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN GENEL PRENSİPLERİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ? ÇALIŞANI KORUMAK ÜRETİM GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK İŞLETME GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK. KİŞİSEL KORUYUCU

Detaylı

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ. İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ VE ÇOKKATLI OTOPARK PROJESİ İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ ve ÇEVRE ZİYARETÇİ SAHA GİRİŞ EĞİTİMİ HOŞGELDİNİZ İŞ KAZALARI Önlenebilir nedenlere bağlı olarak

Detaylı

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin,

ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI. Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin, ŞOFÖRLERİ İÇİN HAZIRLANMIŞ TAZELEME VE PSİKO DESTEK EĞİTİM PROGRAMI 1. AMAÇ: Hazırlanan bu eğitim programı ile. şoförlerinin, a. Kişisel yeteneklerinin ve bilgi seviyesinin farkına varması, b. Güvenli

Detaylı

TU13 Pamuklu Giysilere Standart Pres Ütüde Transfer Baskı

TU13 Pamuklu Giysilere Standart Pres Ütüde Transfer Baskı TU13 Pamuklu Giysilere Standart Pres Ütüde Transfer Baskı 375 F / 190 C 20-40 SANİYE 5 YÜKSEK (60 psi) VİDEO: http://youtube.com/v/swyqxqlm4b4&cc_load_policy=1 Başlamadan Önce Bu Sawgrass ChromoBlast Pamuklu

Detaylı

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI

ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI ARACIN YOLCULUK ÖNCESİ HAZIRLIĞI 1-) Lastik hava basıncı normalden fazla olursa aşağıdakilerden hangisi meydana gelir? A-Yakıt tüketimi artar B-Enerji kaybı fazla olur C-Lastiklerin orta kısımları aşınır

Detaylı

BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz.

BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. BB010 Domino Kanguru Kullanım Kılavuzu Ürünün kurulum ve kullanımından önce tüm kullanma talimatlarını lütfen dikkatlice okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız. Kangurunun

Detaylı

YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN

YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN YOL AYRIMI SENARYO ALĐ CEYLAN 2011 PAZARTESĐ SAAT- 07:42 Sahne - 1 OTOBÜS DURAĞI Otobüs durağında bekleyen birkaç kişi ve elinde defter, kitap olan genç bir üniversite öğrencisi göze çarpar. Otobüs gelir

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

BS06-B3 Diadem Oto Güvenlik Koltuğu Kullanım Kılavuzu Oto Güvenlik Koltuğunu kullanmaya başlamadan önce bu kılavuzdaki talimatları mutlaka okuyunuz. İleride referans olabilmesi için kullanma talimatını

Detaylı

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI

GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI 1. KURUMUN ADI : 2. KURUMUN ADRESİ : 3. KURUCUNUN ADI : GÜVENLİ SÜRÜCÜLÜK KURS PROGRAMI 4. PROGRAMIN ADI : Güvenli Sürücülük 5. PROGRAMIN DAYANAĞI : Bu program; 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu,

Detaylı

DİREKSİYON EĞİTİMİ DERSİ SINAV DEĞERLENDİRME FORMU ( M, A1, A2, A veya B1 Sınıfları)

DİREKSİYON EĞİTİMİ DERSİ SINAV DEĞERLENDİRME FORMU ( M, A1, A2, A veya B1 Sınıfları) DİREKSİYON EĞİTİMİ DERSİ SINAV DEĞERLENDİRME FORMU ( M, A1, A2, A veya B1 Sınıfları) (EK- ÖN YÜZÜ).............. KODLU ÖZEL..................................................... MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

Stepping On. Seans Dört. Mola. Dördüncü Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı.

Stepping On. Seans Dört. Mola. Dördüncü Seans Broşürü. Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak. 1. Bugünün seans tanıtımı. Stepping On Güven oluşturmak ve düşmeleri azaltmak Seans Dört 1. Bugünün seans tanıtımı. 2. Egzersizlerin gözden geçirilmesi ve yapılması. 3. Evde düşme tehlikeleri ev ödevinin gözden geçirilmesi. 4. Konuk

Detaylı

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları

8 MART EHLİYET SINAVI Trafik ve Çevre Soruları - 1-1. Aşağıdakilerden hangisi, yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik süreçleri inceler? A) Adli tıp B) Kazazede C) Trafik psikolojisi D) İlk yardımcı 2. I- Araçların

Detaylı

SÜRÜCÜ MAHALLİ

SÜRÜCÜ MAHALLİ 4 - ELE ALIŞ SÜRÜCÜ MAHALLİ 1. Hız sabitleyici / sınırlayıcı kumandası. 2. Direksiyon ayarlama kumandası. 3. Aydınlatma ve sinyal lambaları kumandası. 4. Gösterge tablosu. 5. Sürücü Airbag'i. Korna. 6.

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-2 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Meridyen Enerjisini Aktive Etmek Qi Gong Egzersizi

Detaylı

BİSİKLET YOLLARINDA YOL GÜVENLİĞİ YAŞANABİLİR ŞEHİRLER SEMPOZYUMU 20 KASIM 2014. Celal Tolga İMAMOĞLU ULAŞTIRMA YÜKSEK MÜHENDİSİ

BİSİKLET YOLLARINDA YOL GÜVENLİĞİ YAŞANABİLİR ŞEHİRLER SEMPOZYUMU 20 KASIM 2014. Celal Tolga İMAMOĞLU ULAŞTIRMA YÜKSEK MÜHENDİSİ BİSİKLET YOLLARINDA YOL GÜVENLİĞİ YAŞANABİLİR ŞEHİRLER SEMPOZYUMU 20 KASIM 2014 Celal Tolga İMAMOĞLU ULAŞTIRMA YÜKSEK MÜHENDİSİ YOL GÜVENLİĞİ Küresel çapta etkiler (Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü) Dünyada

Detaylı

Arabada güvenlik - çocuklar ve yetişkinler

Arabada güvenlik - çocuklar ve yetişkinler TYRKISK Arabada güvenlik - çocuklar ve yetişkinler 135 cm altındaki çocukların arabada kendi güvenlik donanımları olmalıdır. 135 cm Norveç te yetişkinlerin emniyet kemeri kullanması ve arabada bulunan

Detaylı

tourliner SINIFININ LİDERİ 13 METRE VIP CLASS

tourliner SINIFININ LİDERİ 13 METRE VIP CLASS tourliner SINIFININ LİDERİ 13 METRE VIP CLASS Yeni Tourliner. Keyifli bir yolculuk zamanı ETKİLEYİCİ BİR OTOBÜS Yeni Tourliner ilk bakışta hayranlık uyandırır. Sadece ekstra yüksek yolculuk konforu, mükemmel

Detaylı

İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir?

İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir? BİZ NE YAPIYORUZ? İleri ve Güvenli Sürüş - Roadcraft nedir? İleri ve Güvenli Sürüş Roadcraft, Araba ve motosiklet kullanıcıları için, çevre ve trafik şartları içinde güvenli sürüş için oluşturulmuş bilgi

Detaylı

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI Aleti kullanmadan önce bu kılavuzu iyice okuyunuz. UYARI: Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışınız. Özellikle daha önce düzenli

Detaylı

LD-001 UP Oto Güvenlik Koltuğu Kullanım Kılavuzu Ürünü kullanmaya başlamadan önce tüm kullanma kılavuzunu dikkatle okuyunuz.

LD-001 UP Oto Güvenlik Koltuğu Kullanım Kılavuzu Ürünü kullanmaya başlamadan önce tüm kullanma kılavuzunu dikkatle okuyunuz. LD-001 UP Oto Güvenlik Koltuğu Kullanım Kılavuzu Ürünü kullanmaya başlamadan önce tüm kullanma kılavuzunu dikkatle okuyunuz. İleride referans olması için kullanma talimatını saklayınız. Tanıtım Oto güvenlik

Detaylı

Çevreci motorlar için 10 adım

Çevreci motorlar için 10 adım Otomobilleri Yeşil Yapın kampanyasının amacı, araçların çevreye verdiği zararları azaltmak ve sürücülerin çevreye daha duyarlı bir biçimde araç kullanmalarını teşvik etmektir. Çevreci motorlar için 10

Detaylı

Hayat Kurtaracak Öneriler

Hayat Kurtaracak Öneriler On5yirmi5.com Hayat Kurtaracak Öneriler Her sabah 'Ne giyeceğim' sıkıntısı mı yaşıyorsunuz? Üstelik de bir sürü giysiniz varken! Gardırobunuzu yeniden düzenlerseniz bu dertten kurtulursunuz. Yayın Tarihi

Detaylı

Yeni nesil fren sistemi JCB nin daha etkin, daha az güç harcayarak daha iyi frenleme imkanı sunan yeni hidrolik fren sistemi standart olarak sunulmaktadır. Sistem kendinden ayarlıdır, çoklu disk donanım

Detaylı

TRAFİK GÜVENLİĞİ VE ÇOCUKLAR. Prof. Dr Recep AKDUR

TRAFİK GÜVENLİĞİ VE ÇOCUKLAR. Prof. Dr Recep AKDUR TRAFİK GÜVENLİĞİ VE ÇOCUKLAR Prof. Dr Recep AKDUR TRAFİK KAZALARININ KÜRESEL BOYUTU Trafik kazalarından her sene 1.24 milyon kişi ölüyor. Dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk on içinde, 15-29 yaş grubunda

Detaylı

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 İşyeri Egzersizleri EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 Ellerinizi önünüzde avuç içleri birbirine temas eder şekilde birleştiriniz. Ellerinizi avuç içleri yapışık olarak, hafif bir gerilme hissedene kadar aşağı

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Yazar Ad 125 Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Beş ergin insandan dördü bel ağrısı yaşamaktadır. İşyerinizde, dışarda veya evde yaptığınız işler, hareketler belinizi ağrıtabilir. Bulaşık yıkama, evi süpürme,

Detaylı

Güvenliğiniz için trafik kurallarına uyunuz.

Güvenliğiniz için trafik kurallarına uyunuz. ! Güvenliğiniz için trafik kurallarına uyunuz. Bisikletiniz sadece bir(1) kişi taşıyacak şekilde tasarlanmıştır. Birden fazla kişinin bisiklete aynı anda binmesini sağlayacak römork ve taşıyıcıların kullanılması

Detaylı

GENEL TALİMATLAR. Koltuğu direk güneş ışığına maruz bırakmayınız. Çocuğunuzu, oto koltuğu içinde yalnız bırakmayınız.

GENEL TALİMATLAR. Koltuğu direk güneş ışığına maruz bırakmayınız. Çocuğunuzu, oto koltuğu içinde yalnız bırakmayınız. Kullanma Kılavuzu İÇİNDEKİLER 1 - Genel Talimatlar 2 - Parça Listesi 3 - Oto Koltuğunun Arabaya Bağlanması 5 - Güvenlik Donanımının Ayarlanması 6 - Bebeğin Oto Koltuğuna Yerleştirilmesi 7 - Taşıma Kulbunun

Detaylı

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

D Chair. Kullanım ve Montaj Kılavuzu D Chair Kullanım ve Montaj Kılavuzu Genç ve yalın D Chair, dinamik tasarımı ve zengin renk seçenekleri ile keyifli bir çalıșma ortamı sunar. Ayarlanabilir bel desteği ve kolları ile kullanım süresince

Detaylı

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. 9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

Uneo Koleksiyonu. Tasarım Martin Ballendat

Uneo Koleksiyonu. Tasarım Martin Ballendat Uneo Koleksiyonu Tasarım Martin Ballendat Ağırlığınıza otomatik uyum sağlayan en iyi performans koltuklarından biri. Uneo, ağırlığınıza uyum sağlamanın yanı sıra vücut ölçülerinize göre ayarlayabileceğiniz,

Detaylı

Snowskate. Kullanıcı bilgisi. Tchibo GmbH D Hamburg 82035AB5X6V

Snowskate. Kullanıcı bilgisi. Tchibo GmbH D Hamburg 82035AB5X6V Snowskate tr Kullanıcı bilgisi Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 82035AB5X6V 2015-05 Değerli Müşterimiz! Yeni Snowskate 7 yaşından büyük çocuklara karda spor ve eğlence sunuyor. Snowskate, Snowboard değildir

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 3-YOLU KULLANANLARIN özellikleri 3 Yolu Kullananların Özellikleri İnsanlar Taşıtlar 4 İnsanların Özellikleri Normal Fiziksel Özellikler A. Görme Özelliği

Detaylı

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab Me Too Koleksiyonu Tasarım Nurus D Lab Dünyanın en iyi kişisel koltuklarından biri. İnsan anatomisi uzun süre oturmaya uygun olmasa da hayatımızın en az 15 yılını oturarak geçiyoruz. Bu sürecin sağlığımız

Detaylı

Hasan Esen ZKÜ FEN BİL. ENST. MAKİNE EĞT.BL. ÖĞRENCİSİ 2000 0281 07 007

Hasan Esen ZKÜ FEN BİL. ENST. MAKİNE EĞT.BL. ÖĞRENCİSİ 2000 0281 07 007 Hasan Esen ZKÜ FEN BİL. ENST. MAKİNE EĞT.BL. ÖĞRENCİSİ 2000 0281 07 007 I.GİRİŞ Motorlu araç frenleri alanındaki gelişme, taşıtları değişik sürüş koşullarında mümkün olan en iyi şekilde frenleyebilen verimli,

Detaylı

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler

NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 NSW Trafik kurallarındaki değişiklikler 1 Kasım 2012 den itibaren NSW Eyaletinde trafik kurallarında bir takım değişiklikler yapılmaktadır. Basit şekliyle bu değişikliklerin çoğu mevcut kuralların

Detaylı

Araçla Tatil Öncesi Öneriler

Araçla Tatil Öncesi Öneriler Alpay Lök Mak.Y.Müh. alpay@frenteknik.com 01.07.2016 1 TATİL YOLLARI FARKLI Tatil Aracı günlük araçtan farklı, Tatil Aracı Sürücüsü günlük sürücüyle aynı, Tatil Yolları günlük yollardan çok farklı, Tatil

Detaylı

[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER]

[HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] İZMOK 2012 İZMOK Eğitim Birimi Tarafından Hazırlanmıştır [HURT RAPORU ÜZERİNDEN TAVSİYELER] Bu sunum motosikletlerin karıştığı trafik kazalarının değerlendirilmesi ve dikkat edilecek noktaları öne çıkarması

Detaylı

Bu Addendum Kullanıcı El Kitabı'na

Bu Addendum Kullanıcı El Kitabı'na Oksijen sensörünün değiştirilmesi Giriş Oksijen sensörünün her iki senede bir ya da gerekirse daha kısa aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Genel onarım talimatları Ventilatöre bakım yaparken, ventilatör

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç Kaldırma Kuvveti - Dünya, üzerinde bulunan bütün cisimlere kendi merkezine doğru çekim kuvveti uygular. Bu kuvvete yer çekimi kuvveti

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA Hızlı Yürüme ve Hafif Tempolu Koşu EGZERSİZ SÜRELERİ (dk) TEKRARLAR Adım Koşma(dak.) Yürüme dak. Koşma Yürüme Toplam Süre dk 1 1 1 12 12 24 2 2 1 8 8

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ İNSAN SAĞLIĞI (EMNİYET-SAFETY) NEDİR?

İŞ GÜVENLİĞİ İNSAN SAĞLIĞI (EMNİYET-SAFETY) NEDİR? İŞ GÜVENLİĞİ İNSAN SAĞLIĞI (EMNİYET-SAFETY) NEDİR? Emniyet kavramı birçok ülkede olduğu gibi; ülkemizde de her seviyedeki kurum, kuruluş, teşkilat ve özellikle bireyler seviyesinde değişik şekillerde ve

Detaylı

Mercedes-Benz orijinal kış jant-lastik setleri ile kışa % 25 daha avantajlı hazırlanın.

Mercedes-Benz orijinal kış jant-lastik setleri ile kışa % 25 daha avantajlı hazırlanın. Mercedes-Benz orijinal kış jant-lastik setleri ile kışa % 25 daha avantajlı hazırlanın. C-Serisi MB 5-kollu jant Jant: 17 inç (43,2 cm) / 7,5 J x 17 ET 47 Lastik: 225/45 R17 Michelin Renk: Sterling gümüşü

Detaylı

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak görebiliriz. Türkiye de öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek sınav kaygısı yaşıyor.

Detaylı

LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TÜRKÇE LK-1900AN LK-1901AN LK-1902AN LK-1903AN LK-1903AN-305 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ UYARI : ❶ ❷ ❶ ❷ ❸ ❸ ❶ ❷ ❸ i GÜVENLIK ÖNLEMLERI - ii iii iv LK-1900AN Serisini daha güvenli şekilde kullanmak için alınması

Detaylı

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI

Jonglör seti Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D Hamburg 84769AB2X2VI www.tchibo.com.tr/kılavuzlar Jonglör seti tr Öneriler ve püf noktaları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 84769AB2X2VI 2015-11 Diabolo DİKKAT! 36 aydan küçük çocuklar için uygun değildir. Uzun ip içerir. Boyuna

Detaylı

1. Aşağıdaki eşyalardan hangisi TIR Karnesi kapsamında taşınabilir?

1. Aşağıdaki eşyalardan hangisi TIR Karnesi kapsamında taşınabilir? 1. Aşağıdaki eşyalardan hangisi TIR Karnesi kapsamında taşınabilir? A) Purolar B) Sigaralar C) Ham tütün D) Rakı 2. Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa göre, kaçak eşya naklinde kullanılan taşıtlara Ceza Muhakemesi

Detaylı

4. SINIF FEN BİLİMLERİ

4. SINIF FEN BİLİMLERİ 4. SINIF FEN BİLİMLERİ Bu kitabın bütün hakları Fatih KÜÇÜKAYDIN a aittir. Yazarın yazılı izni olmaksızın kısmen veya tamamen alıntı yapılamaz ve çoğaltılamaz. Copyright 2015 YAZAR Fatih KÜÇÜKAYDIN Ahmet

Detaylı

MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI

MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI MADDİ HASARLI KAZA SENARYOLARI... 1 TRAFİK İŞARETLERİ BULUNAN KAVŞAKLARDAKİ MADDİ HASARLI TRAFİK KAZALARI... 3 DURUM 1... 3 DURUM 2... 4 DURUM 3... 5 DURUM 4... 5 DURUM 5...

Detaylı

TEOG ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİMİZE VE VELİLERİMİZE KÜÇÜK TAVSİYELER

TEOG ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİMİZE VE VELİLERİMİZE KÜÇÜK TAVSİYELER TEOG ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİMİZE VE VELİLERİMİZE KÜÇÜK TAVSİYELER Sınava sayılı günlerin kaldığı bu süreçte öğrencilerimizde ve velilerimizde kaygıyla heyecanın iç içe olduğunu biliyoruz.bu nedenle TEOG öncesinde

Detaylı

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu

Breeze. Kullanım ve Montaj Kılavuzu Breeze Kullanım ve Montaj Kılavuzu Yeni çalıșma trendlerinin akıllı koltuğu Breeze, çalıșma hayatında değișken kullanıcı ihtiyaçlarına yenilikçi formu ve teknolojisi ile akılcı çözümler sunar. Breeze,

Detaylı