Türk Seramik Sektörü ve Geleceği. H. Zeynep BODUR OKYAY Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı 01 Temmuz 2010, Eskişehir

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türk Seramik Sektörü ve Geleceği. H. Zeynep BODUR OKYAY Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı 01 Temmuz 2010, Eskişehir"

Transkript

1 Türk Seramik Sektörü ve Geleceği H. Zeynep BODUR OKYAY Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı 01 Temmuz 2010, Eskişehir

2 Dünya Seramik Sektörü ve Alt Kırılımları Seramik Karo: İtalya, İspanya, Türkiye, Brezilya ve Çin egemenliği altındadır. Sofra ve Süs Eşyaları: Taklit ürünler ve uzakdoğudan gelen sağlıksız ürünler tarafından tehdit edilmektedir Seramik Karo 15 Sofra ve Süs Eşyaları 7 Seramik Sağlık Gereçleri 21 Refrakter 33 Teknik Seramik ve İzolatör Toplam Pazar: 142 Milyar $ Seramik Sağlık Gereçleri: Ülkelerin önüne, çoğunlukla yatırım fonlarının yönetimindeki uluslararası firmalar geçmiştir. Refrakter: Avrupa merkezli firmaların hakimiyeti sözkonusudur. Teknik Seramik ve İzolatör: Seramiğin kullanım alanlarını geliştirmeye odaklanan İngiltere, Almanya, Kuzey Avrupa ve ABD, teknik seramik alanında liderdirler.

3 Dünyada Seramik Sektörünü Şekillendiren Trendler Başta İtalyan üreticiler olmak üzere, yurtdışına yapılan yatırımlar artmaktadır. Global oyuncu olarak hareket eden üreticiler oluşmaktadır. Enerji maliyetleri artmaktadır. Ekonomik krizle birlikte talep daralması Orta ve alt segmentteki fiyat baskısına karşı maliyetlere odaklanma Üst segmentte yenilikçi ürün tasarımları, banyo kültürü Ticari bariyerlerin azalması Çin, Hindistan, İran ve Mısır ın artan gücü Çevreci ürünler için artan talep Kyoto protokolü çerçevesinde yüksek karbon salınımının üretim maliyetine etkisi Enerji tasarrufu sağlayan yapı malzemeleri

4 Dünyada Seramik Sektörünü Şekillendiren Trendler Enerji yoğun bir sektör olmaya devam edecek. Sektörde ölçek ekonomisi önemlidir. Lojistik maliyetleri nedeniyle, hammaddeye ve pazara yakınlık önemlidir. Fiyatlar üzerindeki baskı sürecek. Düşük fiyatlı ülkelerin rekabeti artacak. Tarife dışı engellerin artışı bekleniyor. Outsourcing artacak. İkame ürünlerden özellikle parke ve diğer kaplama malzemelerinin rekabeti artacak. Katma değeri yüksek ürünlere yöneldikçe sermaye yoğunluğu artmakta. Hammadde fiyatlarında artış trendi var. Su tüketimi üzerinde baskı artmaktadır. Sektörde sabit maliyetlerin payı %40 tır.

5 Türkiye Seramik Haritası Ülkemizin 24 ilinde; 1. Seramik Kaplama Malzemeleri 2. Seramik Sağlık Gereçleri 3. Sofra ve Süs Eşyaları 4. Teknik Seramik ve İzolatör 5. Refrakter ve Tuğla sektörlerinde faaliyet gösteren 92 üretim tesisi bulunmaktadır.

6 Türkiye Seramik Sektörü Üretim Üretim Üretim DÜNYA AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE (milyon $) % (milyon $) % (milyon $) % Seramik Karo % % % Sofra ve Süs Eşyaları % % % Seramik Sağlık Gereçleri % % % Refrakter % % % Teknik Seramik ve İzolatör % % 60 2% Toplam % % % Türk seramik karo sektörü, dünya çapında üretimde 9. ve ihracatta 4. sıradadır. Türk seramik sağlık gereçleri sektörü dünyanın 5. büyük ihracatçısı konumundadır. Sofra ve süs eşyaları ile refrakter sektörlerinin Avrupa da ciddi bir payı bulunmaktadır. Yaklaşık 230 milyon $ lık teknik seramik pazarının bulunduğu Türkiye, teknik seramik ihtiyacının %93 ünü ithal etmektedir. Seramik sektörünün bu alt grubu, geliştirilmeye ihtiyaç duymaktadır.

7 Türkiye Seramik Sektörü Kapasite Üretim İç Pazar İhracat Üretim Değeri İhracat Değeri (1.000 ton) (1.000 ton) (1.000 ton) (1.000 ton) (milyon $) (milyon $) Seramik Karo Sofra ve Süs Eşyaları Seramik Sağlık Gereçleri Refrakter Teknik Seramik ve İzolatör Toplam Seramik Hammaddeleri Genel Toplam Sektörlerin ihracat içindeki payları: Seramik Karo %49, Sofra ve Süs Eşyaları %8, Seramik Sağlık Gereçleri %21, Refrakter %9, Hammadde % Tüm seramik sektörü, miktarsal olarak üretiminin %38,7 sini ihraç etmektedir.

8 İhraç Ürünlerde Kullanılan Yerli Kaynak Değerleri Katma Değer = İhracat Değeri İthal Girdiler

9 İstihdam ve Verimlilik İstihdam Verimlilik AB TÜRKİYE AB TÜRKİYE (1.000 kişi) (1.000 kişi) ($/kişi) ($/kişi) Seramik Karo 67 9, Sofra ve Süs Eşyaları 31 7, Seramik Sağlık Gereçleri 28 6, Sektörün doğrudan istihdam ettiği kişi dir. Sektöre hizmet veren diğer iş alanları (hammadde, yarı mamül, nakliyeciler, dağıtım kanalı, ustalar vs.) ile birlikte değerlendirildiğinde, doğrudan ve dolaylı olarak toplam kişi istihdam edilmektedir. Refrakter 26 2, Teknik Seramik ve İzolatör 10 0, Toplam ,

10 Türkiye Seramik Sektörü Kapasite Üretim Kapasite Atıl Kapasitenin Atıl Kapasite Kullanım Oranı Üretim Değeri (1.000 ton) (1.000 ton) (%) (1.000 ton) (milyon $) Seramik Karo ,2% Sofra ve Süs Eşyaları ,7% 8 48 Seramik Sağlık Gereçleri ,8% Refrakter ,0% Teknik Seramik ve İzolatör ,7% 6 23 Toplam ,6% Kaplama malzemelerinde 155 milyon m2 ve sağlık gereçlerinde ton üretim kapasite atıl vaziyette beklemektedir. Atıl olan bu kapasitelerin bugünkü kuruluş değerleri 1,25 milyar dolar tutarındadır. Bu kadar kullanılmayan kapasite mevcut iken sektörde yeni yatırımların yapılması beklenilmemelidir. Bu kapasiteler kullanıma girdiğinde bin yeni işçi iş bulabilecek, 1 milyar dolara yakın ek üretim piyasaya çıkacaktır.

11 Türkiye Seramik Karo Sektörü (m2) 400,0 350,0 300,0 250,0 200,0 150,0 100,0 50,0 0, yılları arasında kapasite kullanım oranı; Max. (2005) = %84,2 Min. (2009) = %59,9 Kapasite Üretimden iç pazara satışlar Üretimden dış pazara satışlar Kapasite Fazlası ,5 112,0 52,5 62, ,0 164,0 96,9 49, ,0 118,5 63,9 181,6

12 İllere Göre Seramik Karo Üretim Kapasitesi (m2) Toplam Kapasite (2000): m Toplam Kapasite (2009): m2 Çanakkale Bilecik İzmir Eskişehir Uşak Kütahya Manisa Aydın Yozgat

13 İllere Göre Kapasite Kullanımı (2009) Toplam Kapasite Kullanım Oranı: %59, Atıl Kapasite Üretim Bilecik Çanakkale Eskişehir Manisa İzmir Uşak Kütahya Aydın Yozgat

14 Türkiye Seramik Sağlık Gereçleri Sektörü

15 Türkiye Seramik Sofra ve Süs Eşyası Sektörü

16 Türkiye Refrakter Sektörü

17 Türkiye Teknik Seramik Sektörü

18 Türkiye Seramik Hammadde Sektörü Seramikte kullanılan 4 ana hammadde: Kil, Kaolen, Feldspat ve Kuvartz. Türkiye de kaolin kaynakları Çanakkale ve Balıkesir bölgesindedir. Kil yatakları İstanbul, Şile ve Bilecik bölgesinde bulunmaktadır. Feldspat konusunda Türkiye çok şanslı bir konumdadır. Dünyadaki toplam feldspat ın %14 ü Türkiye dedir ve Türkiye ülke bazında en büyük sodyum feldspat rezervine sahip durumdadır. Diğer bir hammadde olan kuvars ta da Türkiye zengin yataklara sahiptir.

19 Seramik Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri

20 Konular Enerji Maliyeti Taşımacılık Altyapısı Tanıtım Ürün Geliştirme ve Ar-Ge Hammadde Stratejik Planının Oluşturulması Dış Pazarda Rekabetçiliğin Korunması Piyasa Gözetim ve Denetimi Katma Değeri Yüksek Ürünlerin Payının Arttırılması İhracat Yapılan Ülkelerin Çeşitlendirilmesi Değişen Pazar Yapısı Teşvikler Kümelenme

21 Enerji maliyeti Ülkemizdeki doğalgaz enerji maliyeti, AB ülkelerine kıyasla daha yüksektir. AB ülkelerinde yoğun enerji kullanan sektörlerde doğal gaz enerjisi vergiden muaftır. Sanayide kullanılan gazın %15 ini tüketen ve enerjinin maliyet içindeki payı %25-30 seviyesinde olan seramik sektörü, enerji yoğun bir sektör olduğu için, enerji maliyetleri rekabet gücünü doğrudan etkilemektedir. Öneri: 27 AB ülkesinde olduğu gibi (ısıtma ve aydınlatma hariç) proseste kullanılan doğalgaz üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı veya en azından hafifletilmelidir.

22 Taşımacılık Altyapısı Yaklaşık 16 milyon ton üretimi ile seramik sektörü, taşıma sektörünün en önemli müşterilerinden biridir. Karayolu pahalı bir taşıma şeklidir ve ülkemizde demiryolları yetersizdir. Özellikle limanlara açılmada hızlı, temiz ve ucuz taşıma altyapısına ihtiyaç bulunmaktadır. Öneri: Devletimizin ve ilgili kamu kurumlarımızın, ulaştırma altyapısına yönelik planlama ve uygulama adımları, sektör temsilcilerinin de katılımı sağlanarak kurgulanmalı ve tüm sektörün menfaatleri göz önüne alınarak hayata geçirilmelidir. Üretim ve hammadde bölgelerinin demiryolu ağları ile limanlara kavuşması özellikle önemlidir. Kısa vadede,yakıt üzerinden alınan vergilerin azaltılması çok faydalı olacaktır.

23 Tanıtım Dünya da tek çatı altında en büyük üretim tesisleri Türkiye dedir. Ancak ülkemizin dünyadaki marka algısı ve yerli firmalarımızın sınırlı marka gücü nedeniyle, sözkonusu miktarsal büyüklük cirosal büyüklüklere dönüşememektedir. Öneri: Turquality programının, sadece münferit markaları değil, aynı zamanda bir bütün olarak Made in Turkey algısını yükseltecek girişimleri de ele almasını bekliyoruz.

24 Ürün Geliştirme ve Ar-Ge: Üniversite ve Sanayi arasındaki işbirliği imkanları, daha fazla gelişmeye müsaittir. Üniversitelerin seramik alanındaki araştırmalarının önceliklendirilmesi, desteklenmesi ve ticarileştirilmesi için sistematik bir altyapıya ihtiyaç vardır. Küçük ve orta ölçekli firmaların, yeni ürün geliştirme ve Ar-Ge konularına ayırabilecekleri kaynakları kısıtlıdır. Öneri: Üretici şirketlerin ortak olduğu ve yönettiği Seramik Araştırma Merkezi (SAM) üniversiteler ile sanayi kuruluşları arasında köprü görevi görmektedir. SAM ve benzeri kuruluşların imkanlarına, tüm sektör rahatça erişebilmelidir. Tasarım alanında da, örneğin trendleri yakından takip edebilmek adına Istanbul da, yine tüm sektörün kullanımına açık bir yapı oluşturulmalıdır.

25 Hammadde Stratejik Planının Oluşturulması Hammadde varlığının korunması ve geliştirilmesi, sürdürülebilir rekabetin ön şartıdır. Kritik hammaddeler için bir stratejik yol haritasına ihtiyaç bulunmaktadır. Değerli rezerv alanlarımız, farklı amaçlı kullanım nedeniyle, tehdit altındadır. Öneri: MTA ve SERHAM (Seramik Cam ve Çimento Hammaddeleri Üreticileri Derneği) işbirliği ile Hammadde Stratejik Planı oluşturulmalıdır.

26 Dış Pazarda Rekabetçiliğin Korunması Öneri: Sektörün düşük faizli işletme kredilerine ihtiyacı bulunmaktadır. İhracatın finansman imkanlarının genişletilmesi amacıyla ticari sistemdeki fonların Türk Eximbank garantisi altında, ihracatın finansmanına kanalize edilmesi için Eximbank ile bankaların sigortalı ihracatın finansmanı konusunda işbirliği anlaşmaları imzalamalıdırlar.

27 Piyasa Gözetim ve Denetimi Piyasa gözetimi ve denetimi ile kalitesiz ve güvensiz ürünlerin ülkemize girişini engelleyecek bir mekanizmaya ihtiyaç vardır. İnsan, bitki ve hayvan sağlığı ve güvenliği ile tüketicinin ve çevrenin daha iyi korunması temin edilmelidir. Konular hızlı bir biçimde sonuçlandırılmalıdır. Öneri: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, bu tür Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetlerini ihbar beklemeden, ürünlerin konularıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve yardımlarıyla birlikte ve düzenli olarak sürdürmelidir.

28 Katma Değeri Yüksek Ürünlerin Payının Arttırılması Yapılan yatırımlar milli sermaye olduğu için, kapasite kullanım oranlarının ve verimlilik seviyelerinin dikkatle izlenmesi gerekmektedir. Yeni kapasite yaratılırken, doğru ve sağlıklı yatırımlar yapılmalıdır. Öneri: Sektörde Ar-Ge, innovasyon ve markalaşma ön plana çıkartılarak katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi, iç ve dış pazarlara bunların satılması Türk seramik sektörünün profilini yükseltecek ve kazancını artıracaktır. Devlet tarafından verilecek teşviklerde bu hususun göz önüne alınması gerekir.

29 İhracat Yapılan Ülkelerin Çeşitlendirilmesi Pazarlara girişe engel unsurların, ikili ülke anlaşmaları ile giderilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Öneri: AB ile yapmış olduğumuz Gümrük Birliği Anlaşması ndaki ilgili maddeleri gözden geçirerek, AB nin Serbest Ticaret Anlaşması(STA) yapacağı ülkeler ile Türkiye nin de eş zamanlı olarak STA yapabilmesi sağlanmalıdır. Türkiye nin STA yapacağımız ülkelerle 5-7 yıl gibi zamanları beklemeden daha kısa vadelerde gümrük vergi oranlarının sıfırlanması talep edilmelidir. STA yapmış olduğumuz ülkelerin kendi aralarında grup kurarak birbirlerine daha iyi gümrük vergileri uygulamaları halinde aynı oranların bize de uygulanmasının temin edilmesi gereklidir.

30 Değişen Pazar Yapısı Sektörümüzde Yapı Marketlerin (DIY) gücü artarken, dağıtım kanalları ve pazarın yapısı da değişmektedir. Yapı Marketlerin üreticiler üzerindeki fiyat baskısı arttıkça, ilerleyen dönemde kar marjlarının daha da azalması riski sözkonusudur. Üreticiler giderek OEM tedarikçi konuma gelmektedirler.

31 Teşvikler Yeni teşvik yasasında ise, sektörün faaliyette bulunduğu tüm iller teşvik kapsamına girmiş ve haksız rekabet önemli ölçüde engellenmiştir. Sektördeki arz fazlası ve daralan kar marjları dikkate alındığında, yeni haksız rekabet doğuracak uygulamalar önlenmelidir.

32 İllerdeki Kurulu Kapasite, Teşvik Bölgeleri ve Kümelenme Alanı SERAMİK KÜMESİ TEŞVİK BÖLGESİ

33 Kümelenme SERAMĠK KARO SERAMĠK SAĞLIK GEREÇLERĠ Firma Kapasite Kapasite Üretim Değeri Firma Kapasite Kapasite Üretim Değeri Kapasite Kapasite Sayısı (m2) (1.000 ton) (milyon $) Sayısı (parça) (1.000 ton) (milyon $) Bilecik % % 124 Kütahya % % 14 EskiĢehir % % 23 Toplam % % 161 Çanakkale % % 40 Çankırı % 208 Manisa % % 28 Ġzmir % % 32 Ġstanbul % 69 UĢak % 152 Zonguldak/Bartın % 39 Kayseri % 34 Çorum % 31 Aydın % 23 Yozgat % 16 Tekirdağ % 12 Ordu % 9 Sakarya % 5 Diyarbakır % 4 Kırklareli % 6 Kocaeli % 2 Adana 1 Toplam % % 474

34 Firma Sayısı SERAMĠK KARO SERAMĠK SAĞLIK GEREÇLERĠ SOFRA VE SÜS EġYALARI TEKNĠK SERAMĠK REFRAKTER TOPLAM Üretim Üretim Üretim Üretim Üretim Firma Firma Firma Firma Firma Üretim Kapasite Değeri Kapasite Değeri Kapasite Değeri Kapasite Değeri Kapasite Değeri Sayısı Sayısı Sayısı Sayısı Sayısı Değeri (milyon $) (milyon $) (milyon $) (milyon $) (milyon $) Üretim Değeri (milyon $) Bilecik 10 23% % % % % 586 Kütahya 2 4% % % % % 366 Eskişehir 5 10% % % % 197 Toplam 17 38% % % % % % Çanakkale 2 16% % % % 345 Çankırı 1 13% % 208 Manisa 2 10% % % 5 4 7% 205 İzmir 2 12% % % 5 5 8% 228 İstanbul 5 15% % % % % 343 Uşak 3 9% % 152 Zonguldak 2 8% % % 67 Konya 2 19% % 58 Kayseri 3 7% % 34 Çorum 1 7% % 31 Aydın 1 1% % 23 Ankara 1 27% % 16 Yozgat 1 1% % 16 Tekirdağ 1 3% % 12 Ordu 2 2% 9 2 0% 9 Sakarya 1 1% 5 1 0% 5 Diyarbakır 1 1% 4 1 0% 4 Kırklareli 1 1% 6 1 0% 6 Kocaeli 1 0% 2 1 0% 2 Adana 1 1 0% 0 Toplam % % % % % % 2.915

35 Kümelenme İspanya daki seramik kümesi sektörün %93 ünü, İtalya daki seramik iş kümesi sektörün %85 ini temsil ederken, Eskişehir Bilecik-Kütahya kümesinin sektörü kapsama oranı %39 dur. Mevcut kurulu tesislerin ekonomik ve sosyal nedenlerle başka bölgelere taşınması mümkün değildir. Kümelenme projesi, küme bölgesi dışında kalan %61 lik kesime karşı, haksız rekabet durumu yaratmamalıdır.

36 Kümelenme Kümelenme desteklerinin dağıtım mekanizmaları, ölçütleri ve desteğin kapsamı gibi hususlarda gereken hukuki düzenlemeler yapılırken; doğal rekabetçi piyasa dinamikleri içinde gerçekleşmesi mümkün olmayan ve sektörde haksız rekabet doğurabilecek yönlendirmeler konusunda azami hassasiyet gösterilmelidir. Kümelenme, sektörü bölmemelidir.

37 Kümelenme Öneri: Kümelenme projesinin tüm sektörü kapsayacak bir model ile geliştirilmesi, Bazı Avrupa ülkelerinde farklı sektörler için uygulanan modelde olduğu gibi bölge ayrımı yapılmadan ülkemizdeki tüm üreticileri içerisine alan Türkiye Seramik Sektörü Ulusal Kümesi kurulması

38 TEŞEKKÜRLER

Türkiye Seramik Federasyonu adına sizleri saygı ile selamlıyorum.

Türkiye Seramik Federasyonu adına sizleri saygı ile selamlıyorum. SLAYT 1: Sayın Bakan, Sayın Valilerimiz, Değerli Milletvekilleri, Müsteşarımız ve Oda Başkanlarımız, Sektörümüze destek veren Saygıdeğer Bakanlık Mensupları, SERFED e bağlı Derneklerimizin Başkanları,

Detaylı

Türkiye Seramik Sanayi Enerji Üzerindeki Vergiler ve

Türkiye Seramik Sanayi Enerji Üzerindeki Vergiler ve Türkiye Seramik Sanayi Enerji Üzerindeki Vergiler ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 15 MAYIS 2016 SERAMİK SEKTÖRÜ KATMA DEĞERİ ÇOK YÜKSEK BİR SANAYİ KOLUDUR. SERAMİK ÜRÜNLER, AĞIRLIKLARI DEĞERİNE KIYASLA FAZLA OLAN ÜRÜNLERDİR

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ HS No: 6907, 6908, 6910, 7003, 7004, 7005, 7008, 7016, 7019 Cam ve seramik inşaat malzemeleri sektörü kapsamında başlıca ihraç ürünlerimiz refrakter (69.02), seramik yer

Detaylı

SERAMİK SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

SERAMİK SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi SERAMİK SANAYİİ Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TÜRKİYE DE ÜRETİM Türkiye'de seramik ve çini yapımı, kökleri 8000 yıl öncesine uzanan

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri Yeni Teşvik Sistemi 4. Bölge Teşvikleri Ekim 2013 İçerik Yeni Teşvik Sistemi Amaçları Yeni Teşvik Sistemi Uygulamaları Genel Teşvikler Bölgesel Teşvikler Büyük Ölçekli Ya>rımlar Stratejik Ya>rımlar 4.

Detaylı

Prof. Dr. Aydın GÜREL Namık Kemal Üniversitesi. 0532-2817363 a.gurel2@gmail.com

Prof. Dr. Aydın GÜREL Namık Kemal Üniversitesi. 0532-2817363 a.gurel2@gmail.com Prof. Dr. Aydın GÜREL Namık Kemal Üniversitesi 0532-2817363 a.gurel2@gmail.com Şarap Üretimi (Dünya ve Türkiye) Her iki yarıkürede 30-50 o enlemler arasındaki bant, üzümlerin en iyi şekilde yetişmesini

Detaylı

OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK. 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ

OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK. 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ Otomotiv Sanayinde Gelecek: Değer Zincirinde Değişim Üretimden Tüketiciye: Tedarik

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ RAPORU (2015/1)

SERAMİK SEKTÖRÜ RAPORU (2015/1) T.C.BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SERAMİK SEKTÖRÜ RAPORU (2015/1) Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER Tablolar Listesi... 3 Şekiller Listesi... 3 Kısaltmalar Listesi...

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENİ TEŞVİK K SİSTEMS STEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU

SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU SON EKONOMİK GELİŞMELERDEN SONRA ESNAF VE SANATKARLARIN DURUMU Temel Ekonomik Göstergeler: Temmuz ayında; Üretici fiyatları genel indeksinde(üfe), Bir önceki aya göre %1,25 artış Bir önceki yılın Aralık

Detaylı

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR.

TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. TAŞOCAKÇILIĞI *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU SEKTÖR 2023 HEDEFLERİ 2 TAŞOCAKÇILIĞI SEKTÖR RAPORU Türkiye, jeolojik

Detaylı

TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU

TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ 1.BÖLÜM TEKSTİL İMALATI SANAYİNİN TANIMI VE KAPSAMI 1.1 TEKSTİL İMALATI SANAYİ 1.2 TEKSTİL İMALATI SANAYİNİN KAPSAMI 2.BÖLÜM SEKTÖRÜN GELİŞİMİ

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Mayıs 2013 - Düzce 1

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Mayıs 2013 - Düzce 1 Mayıs 2013 - Düzce 1 İçerik Giriş Kamu Üniversite Sanayi İşbirliğinde En Somut Ara Yüzler: Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Ülkemizde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin Bölgesel

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r * II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 18.01.2019 Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2016 2017 2018* 14 II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III IV YILLIK I II III 12 10 8 6 11,5 4

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ RAPORU (2014/2)

SERAMİK SEKTÖRÜ RAPORU (2014/2) T.C.BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SERAMİK SEKTÖRÜ RAPORU (2014/2) Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER Tablolar Listesi... 3 Şekiller Listesi... 3 Kısaltmalar Listesi...

Detaylı

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği

Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü. Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Türkiye nin İnşaat Demiri Üretim ve İhracatındaki Rekabet Gücü Dr. Veysel Yayan Genel Sekreter Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği 2 Kasım 2010 İstanbul Dünyanın En Büyük Ham Çelik Üreticileri (1000

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%)   a r k a. o r g. t r 11,5 7,5 5,8 7,4 7,4 7,3 7,2 3,6 6,1 5,3 3,2 5,3 5,3 4,9 4,8 4,2 2,6 1,8 -3, ,8 Büyüme Hızı (%) %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok 2018* 2017 2016 2015 YILLIK 2,6 IV -3,0 III 1,8 II 5,3 I 7,4 YILLIK 7,4 IV 7,3 III 11,5 II 5,3 I 5,3 YILLIK 3,2 IV 4,2 III -0,8 II

Detaylı

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler

Yerel yönetimler, Kamu ve Sivil toplum kurum/kuruluşları, İşletmeler, Üniversiteler, Kooperatifler, birlikler Kalkınma İller Konu Başlığı Uygun Başvuru Sahipleri Son Başvuru Destek Üst Limiti (TL) Destek oranı (%) Ankara Ankara İleri Teknolojili Ürün Ticarileştirme Mali Destek Yerel Ürün Ticarileştirme Mali Destek

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR MAYIS Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat mayıs ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 513 milyon sm3, %15,92 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI _tt

2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI _tt 2018 YILI İHRACAT RAKAMLARI 190107_tt (-I-) TÜRKİYE İHRACAT RAKAMLARI 2019 TÜRKİYE İHRACAT HEDEFİ: 182 MİLYAR DOLAR İhracatta 2019: 'İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı' Geçen yılın aynı dönemine

Detaylı

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Avrupa kıtasından Amerika kıtasına, Orta Doğu Ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar geniş yelpazeyi kapsayan 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren

Detaylı

TÜRKİYE DE SERAMİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU: Osmanlı Dönemi: 10. YY da Anadolu ya giren Osmanlılar, Selçuklulardan kalan seramik kültürünü sürdürmüş

TÜRKİYE DE SERAMİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU: Osmanlı Dönemi: 10. YY da Anadolu ya giren Osmanlılar, Selçuklulardan kalan seramik kültürünü sürdürmüş TÜRKİYE DE SERAMİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU: Osmanlı Dönemi: 10. YY da Anadolu ya giren Osmanlılar, Selçuklulardan kalan seramik kültürünü sürdürmüş 16. ve 17. YY da İznik te dünyaca ünlü çini eserler üretilmiştir.

Detaylı

BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Sanayi İhtisas Komisyonu Çalışmaları Bilecik İl Genel Meclis Salonu

BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Sanayi İhtisas Komisyonu Çalışmaları Bilecik İl Genel Meclis Salonu 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Sanayi İhtisas Komisyonu Çalışmaları 24.04.2013 Bilecik İl Genel Meclis Salonu Küreselleşme Küresel ekonominin bütünleşmesi Eşitsiz büyüme Ekonomik krizler Kaynak kısıtları

Detaylı

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI SONUÇ RAPORU-EKLER Mühendislik Anonim

Detaylı

plastik sanayi PLASTİK AMBALAJ MAMULLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU TÜRKİYE Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği

plastik sanayi PLASTİK AMBALAJ MAMULLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU TÜRKİYE Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği plastik sanayi 2013 TÜRKİYE PLASTİK AMBALAJ MAMULLERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ

MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ MEVCUT TEŞVİK SİSTEMİ enel Teşvi Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları üyük Ölçekli Yatırımların Teşviki S KDV İstisnası S Gümrük Vergisi Muafiyeti S KDV İstisnası S Gümrük Vergisi Muafiyeti S Vergi

Detaylı

CAM SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

CAM SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi CAM SANAYİİ Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TÜRKİYE'DE ÜRETİM Cam sanayii, inşaat, otomotiv, meşrubat, gıda, beyaz eşya, mobilya,

Detaylı

ESKİŞEHİR BİLECİK KÜTAHYA SERAMİK İŞ KÜMESİ. BURCU ODABAŞ EBK Proje Uzmanı

ESKİŞEHİR BİLECİK KÜTAHYA SERAMİK İŞ KÜMESİ. BURCU ODABAŞ EBK Proje Uzmanı ESKİŞEHİR BİLECİK KÜTAHYA SERAMİK İŞ KÜMESİ BURCU ODABAŞ EBK Proje Uzmanı Aralık 2016 Kilometre Taşları Genel Bakış Güncel Durum&Gelişmeler Kilometre Taşları Derneğin Kuruluşu Mayıs 2010 Çalışma Grupları

Detaylı

TÜRKİYE. PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2010 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2011 YILI BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci Genel Müdür

TÜRKİYE. PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 2010 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 2011 YILI BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci Genel Müdür TÜRKİYE PLASTİK AMBALAJ SEKTÖRÜ 21 YILI DEĞERLENDİRMESİ ve 211 YILI BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci Genel Müdür Firma Sayısı : Plastik ambalaj sektöründe 1152 firma mevcut olup, firmaların % 86 sı 1 şehirde

Detaylı

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin Türkiye Enerji Piyasasına Etkileri i 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin son kullanıcılara yararları somutları çeşitli sektörlerde kanıtlanmıştır Telekom Havayolu Liberalleşme öncesi > Genellikle

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Nisan 2015 Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi a) Amaç ve İlgili Mevzuat b) Yatırım Teşvik Sistemi - Destek Unsurları - Yatırım

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Sanayi İhtisas Komisyonu Çalışmaları. 30.05.2013 Merinos AKKM

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Sanayi İhtisas Komisyonu Çalışmaları. 30.05.2013 Merinos AKKM 214-223 BÖLGE PLANI SÜRECİ Sanayi İhtisas Komisyonu Çalışmaları 3.5.213 Merinos AKKM Küreselleşme Küresel ekonominin bütünleşmesi Eşitsiz büyüme Ekonomik krizler Kaynak kısıtları ve yeni kriz alanları

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği TEMMUZ Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat 4.5, 4., Temmuz ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 915,37 milyon sm 3, %28,43 lük bir artış meydana

Detaylı

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ HS No: 6907, 6908, 6910, 7003, 7004, 7005, 7008, 7016, 7019 Cam ve seramik inşaat malzemeleri sektörü kapsamında başlıca ihraç ürünlerimiz refrakter (69.02), seramik yer

Detaylı

TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU

TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU -Batı Şeria ve Gazze Şeridi Sunumu- Ankara -15 Temmuz 2010 Gülben Öztürk Çelik Kudüs Eski Ticaret Ataşesi 1 TEMEL GÖSTERGELER Yüzölçümü (km2): Batı Şeria 5800 km2, Gazze Şeridi

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015

MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 MESLEK KOMİTELERİ ORTAK TOPLANTISI 11 Eylül 2015 Bülent İYİKÜLAH 14. Grup Meslek Komitesi Başkanı TEKSTİL ÜRÜNLERİ VE GİYİM EŞYASI İMALATI 7. Grup İplik Sanayii 8. Grup Dokuma Kumaş Sanayii 9. Grup Tekstil

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları. MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları. MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Yürütülen Ar-Ge Destek Programları MURAT YILDIZ Kurumsal Ar-Ge Destekleri Şube Müdürü Vizyonumuz Ülkemizin bilim, teknoloji, Ar-Ge ve yenilikçilik hedefleri doğrultusunda

Detaylı

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ

www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ www.geka.org.tr BÖLGESEL YENİLİK ve KALKINMA AJANSI DESTEKLERİ Öncelikler ve İhtisaslaşma Organizasyon ve Eşgüdüm Yaşam Kalitesinin Artırılması Sürdürülebilir Kalkınma Bilgi Toplumuna Dönüşüm Rekabet Gücünün

Detaylı

SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI

SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI SERAMİK ARAŞTIRMA MERKEZİ SAĞLIK GEREÇLERİ ÜRETİMİNDE ENERJİ VE SİNTERLEME SICAKLIĞININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇALIŞMALARI PERVİN DAĞ 03 04 2009 İçerik Türkiye de enerji tüketimi Enerji esaslı CO 2 emisyonu Türkiye

Detaylı

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları. Sanayi Bilgi Notu

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları. Sanayi Bilgi Notu TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları Sanayi Bilgi Notu 1 BÖLÜM 1 Sektörel Yapı ve Önde Gelen Sektörler i. TR41 Bölgesi Sanayi Genel Görünümü Tablo 3.1 İşletme Büyüklükleri (%)

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI ANKARA SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci 2. Yeni Teşvik Sistemi 3. Öncelikli Yatırımlar 4. Kümelenme Yatırımları

Detaylı

TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI

TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI TEKSTİL, HAZIR GİYİM, DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRLERİNE YÖNELİK STRATEJİK EYLEM PLANI BİLGİ NOTU Tekstil, Hazır Giyim ve Deri Sektörü Strateji Eylem Planı kamu ve özel kesimin geniş katılımı ve mutabakatıyla

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR HAZİRAN Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat Haziran ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 434 milyon sm3, %13,76 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

plastik sanayi Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği

plastik sanayi Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği plastik sanayi 2013 RAPORU Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin

Detaylı

Aynur Bektaş Hey Tekstil CEO. 2 Haziran 2010 Denizli

Aynur Bektaş Hey Tekstil CEO. 2 Haziran 2010 Denizli Aynur Bektaş Hey Tekstil CEO 2 Haziran 2010 Denizli KÜRESEL GELĐŞMELER Her geçen gün daha çok sayıda ülke üretime giriyor Dünya ticaretindeki serbestleşme ile rekabet hızla artıyor Perakende alanında daha

Detaylı

Gayri Safi Katma Değer

Gayri Safi Katma Değer Artıyor Ekonomik birimlerin belli bir dönemde bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri sonucunda ürettikleri mal ve hizmetlerin (çıktı) değerinden, bu üretimde bulunabilmek için kullandıkları mal ve hizmetler

Detaylı

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ Binalarda Enerji Verimliliği Ebru ACUNER İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü, SDKM, 07 Mart 2013 BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDEN?? Ülkemizde;

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ 2013-2015

EKONOMİ BAKANLIĞI GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ 2013-2015 EKONOMİ BAKANLIĞI GİRDİ TEDARİK STRATEJİSİ 2013-2015 GİTES NİÇİN GEREKLİ? Sorunlar; Emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar ve artışlar, Dünya girdi kaynaklarının geleceğine yönelik belirsizlikler, Girdi tedarik

Detaylı

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için AFD Sürdürülebilir bir gelecek için TSKB Önceliğimiz Çevre Konferansı 5 aralık 2007 AGENCE FRANCAISE DE DEVELOPPEMENT Misyonumuz 1. Kalkınmanın finansmanı Birleşmiş Milletlerin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 31 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Haziran 2014 verilerinin değerlendirildiği- 31. sayısında sigortalı

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU / 9 Ay PAGEV

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU / 9 Ay PAGEV TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 / 9 Ay PAGEV YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yıllar itibariyle değişmekle beraber yaklaşık

Detaylı

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ

KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ KONU : YENİ TEŞVİK SİSTEMİ Bilindiği üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni teşvik sistemi açıklandı. Bu açıklamaya dayanarak aşağıda yeni teşvik sistemi genel hatlarıyla ifade edilecektir.

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Ocak 2015. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. Ocak 2015. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI Ocak 2015 ANKARA SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci 2. Yeni Teşvik Sistemi 3. Öncelikli Yatırımlar 4. Kümelenme

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş.

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. Yatırımcı Sunumu Haziran 08 1 SUNUM PLANI Yaşar Grubuna Genel Bakış Et & Et Ürünleri Sektörü AB Uyum Süreci Şirkete Genel Bakış Finansal Göstergeler Satış Prosedürü

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Aralık/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Aralık/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

DR. MEHMET AKYOL TÜİK MANİSA BÖLGE MÜDÜRÜ 07/11/2014

DR. MEHMET AKYOL TÜİK MANİSA BÖLGE MÜDÜRÜ 07/11/2014 DR. MEHMET AKYOL TÜİK MANİSA BÖLGE MÜDÜRÜ 07/11/2014 Nüfus Eğitim Sağlık Doğum Ölüm Evlenme ve Boşanma İşgücü Tüketim Fiyat Endeksleri Finansal Yatırım Araçları Milli Gelir Dış Ticaret Yapı İzin Konut

Detaylı

GİTES KİMYA EYLEM PLANI

GİTES KİMYA EYLEM PLANI GİTES KİMYA EYLEM PLANI HEDEF -1 1.1 1.2 HEDEF -2 2.1 PETROKİMYA SEKTÖRÜNDE YATIRIM İHTİYACININ KARŞILANMASI Yeni rafineri ve petrokimya entegre yatırımlarının hayata geçirilmesi desteklenecektir. Tüketimin

Detaylı

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013

T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 T.C. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Ankara 08.01.2013 Konu : 390319000000 GTİP no lu GPPS ve HIPS ithalatına % 3 oranında gümrük vergisi uygulanmasının kaldırılma talebi Sayın Bakanlığınızın,

Detaylı

ÖRME KONFEKSİYON KÜMESİ

ÖRME KONFEKSİYON KÜMESİ ÖRME KONFEKSİYON KÜMESİ AB PROJELER ŞUBESİ ARALIK, 2016 1 SUNUM İÇERİĞİ İHKİB 01 KÜMELERİMİZ İHKİB olarak 2014 yılından günümüze 5 URGE projesi yürüttük. 02 KÜMEMİZ Örme Konfeksiyon Kümemizin Yapısı KÜME

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Mayıs/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Mayıs/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. a r k a. o r g.

Ulusal Gelişmeler. Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir.   a r k a. o r g. Ulusal Gelişmeler Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. %10 veya fazla %6-%10 %3-%6 %0-%3 %0 dan küçük Veri yok Kaynak: TÜİK- Dünya Bankası; *:

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Temmuz/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Temmuz/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ VE PAMUK

TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ VE PAMUK Shaping Cotton s Future COTTON USA CONFERENCE TÜRK HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ VE PAMUK CEM NEGRİN TGSD BAŞKANI TÜRK EKONOMİSİ GÖSTERGELER 2012 2013 2014 TAHMİNLERİ EKONOMİK BÜYÜME % 2,1 4,0 4,0 MİLLİ GELİR MİLYAR

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Kasım/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Kasım/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

1. KDV İstisnası. 4. Faiz desteği

1. KDV İstisnası. 4. Faiz desteği YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR Karar Tarihi:14.07.2009 Karar Sayısı:2009/15199 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:16.07.2009/227290 Yürürlükte olan düzenleme üç farklı kategoride

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 22 Nisan 2014. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI. 22 Nisan 2014. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü ANKARA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 22 Nisan 2014 ANKARA NİN HEDEFLERİ Cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malı ve ürünlerin üretiminin artırılması, Teknolojik

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ağustos/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ağustos/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ HS No: 34.01, 34.02, 34.03, 34.04, 34.05, 34.06, 34.07 DÜNYA TEMİZİLİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ Temizlik maddeleri deterjanlar ve sabunlardan oluşmaktadır. Bu sektörün üretmekte olduğu

Detaylı

Yeni üretim hattı ile kapasite artısı aylık ve yıllık ciromuzda en az %20'lik artış sağlanmıştır.

Yeni üretim hattı ile kapasite artısı aylık ve yıllık ciromuzda en az %20'lik artış sağlanmıştır. TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla çalışmalarını

Detaylı

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMĐ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

T.C. B A Ş B A K A N L I K STEMĐ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. B A Ş B A K A N L I K YENĐ TEŞVĐK K SĐSTEMS STEMĐ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI MEVCUT TEŞVĐK SĐSTEMĐ Genel Teşvik Uygulamaları Bölgesel Teşvik Uygulamaları Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki KDV

Detaylı

Plastik, 1850'li yıllarda sert kauçuğun kullanılmasıyla birlikte doğal maddeler yerine kullanılabilen kimyasal bir maddeden elde edilmiştir.

Plastik, 1850'li yıllarda sert kauçuğun kullanılmasıyla birlikte doğal maddeler yerine kullanılabilen kimyasal bir maddeden elde edilmiştir. İÇİNDEKİLER PLASTİK SEKTÖRÜ... 2 Plastik Sektörüne Genel Bakış... 2 DÜNYA PLASTİK SEKTÖRÜ... 3 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ... 4 Türkiye de Plastik Mamul Üretimi... 5 Plastik Mamul Üretiminin Sektörel Dağılımı...

Detaylı

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi Projenin Önemi Türkiye nin zeytin üretiminde dünya ikinciliğine ulaşma hedefi Zeytinin ve zeytinyağının insan beslenmesi

Detaylı

UR-GE PROJESİ NEDİR?

UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE NEDİR? KOBİ DÜZEYİNDE FİRMALAR UR-GE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR UR-GE NEDİR? ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ UR-GE NEDİR? Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi

Detaylı

İNŞAAT SANAYİSİNDE DIŞ PAZARLAR VE İHRACAT. Hüseyin Bilmaç İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

İNŞAAT SANAYİSİNDE DIŞ PAZARLAR VE İHRACAT. Hüseyin Bilmaç İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İNŞAAT SANAYİSİNDE DIŞ PAZARLAR VE İHRACAT Hüseyin Bilmaç İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı TÜRKİYE GSYH & İNŞAAT SEKTÖRÜ BÜYÜME HIZLARI (1999-2010) 20,0% 15,0% 10,0% 5,0% 0,0% -5,0% -10,0% 18,5%

Detaylı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı

ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı ENERJİ ALTYAPISI ve YATIRIMLARI Hüseyin VATANSEVER EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu Başkanı İZMİR BÖLGESİ ENERJİ FORUMU 1 Kasım 2014/ İzmir Mimarlık Merkezi FOSİL

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Eylül/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Eylül/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU

PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 Ağustos PAGEV YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yıllar itibariyle değişmekle beraber yaklaşık

Detaylı

TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 23.02.2007

TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 23.02.2007 TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 1 23.02.2007 Demir ve Çelik Döküm Sanayi sektörü; endüksiyon, ark veya kupol ocaklarında, çeşitli pik demiri, çelik hurdaları ve ferro alaşımların ergitilerek, kalıplama tesislerinde

Detaylı

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU 2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU Haziran 2017 İçindekiler Yönetici Özeti... 2 1. Dünya İplik İhracatı... 3 2. Türkiye nin İplik İhracatı... 5 Yıllar İtibariyle İhracat ve Pay... 5 Başlıca Ülkeler

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU 1.GENEL DURUM 2. SEKTÖR İHRACAT ORANLARI

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 16 09 2014 Sayı 29 Genel Değerlendirme Nisan 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Nisan 2014 verilerinin değerlendirildiği- 29. sayısında sigortalı

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Haziran/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Haziran/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Nisan/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Nisan/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

Mehmet MERCAN. ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29 Haziran 2016

Mehmet MERCAN. ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29 Haziran 2016 Mehmet MERCAN ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 50. Yıl Sempozyumu 29 Haziran 2016 1 Seramiğin Tarihi Dünyada Seramik Sektörü Sektörün Güncel Durumu Üretim Süreci Türkiye de Seramik Sektörü

Detaylı

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ

UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 1. CUMHURBAŞKANLIĞI 1.1. Devlet Denetleme Kurulu UYAP VİZYONU SEMİNERİ 04.06.2007 KATILIMCI PROFİLİ 2. BAŞBAKANLIK 2.1. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği(MGK) 2.2. Atatürk Kültür, Dil ve tarih Yüksek

Detaylı

TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. 25 Kasım 2015

TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. 25 Kasım 2015 TÜRKİYE DE ENERJİ SEKTÖRÜ SORUNLAR ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 25 Kasım 2015 1 Türkiye de Enerji Sektörü Ne Durumda? Fosil kaynaklar bakımından oldukça yetersiz olan Türkiye enerjide %73 oranında dışa bağımlıdır.

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı ? UR-GE Tebliği nin Çıkış Noktası UR-GE Tebliği nin Vizyonu ve Yapıtaşları UR-GE

Detaylı

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ekim/2016

Elektrik Piyasası Sektör Raporu Ekim/2016 Elektrik Piyasası Sektör Raporu I GİRİŞ Bu rapor, elektrik piyasasında faaliyette bulunan lisans sahibi şirketlerin Kurumumuza sunmuş oldukları bildirimler esas alınarak hazırlanmıştır. Rapordaki lisanslı

Detaylı

SON DÖNEM DEVLET DESTEKLERİ VE TEŞVİKLERİ

SON DÖNEM DEVLET DESTEKLERİ VE TEŞVİKLERİ SON DÖNEM DEVLET DESTEKLERİ VE TEŞVİKLERİ DEVLET DESTEKLERİ 1- AJANSIN MALİ DESTEKLERİ 2- DEVLETİN YATIRIM TEŞVİKLERİ 3- DEVLETİN HİZMETLER SEKTÖRÜNE VE İHRACAT A YÖNELİK TEŞVİKLERİ İller arası Sosyo Ekonomik

Detaylı

Ayakkabı Sektör Profili

Ayakkabı Sektör Profili Ayakkabı Sektör Profili Elif UĞUR Ayakkabı, çok eski çağlarda insanların zorlu coğrafya ve iklim koşullarında ayaklarını muhafaza etmek ve zarar görmelerini engellemek amacıyla kullanılırken günümüzde

Detaylı

Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı İnşaat Malzemeleri Sanayi Zirvesi

Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı İnşaat Malzemeleri Sanayi Zirvesi Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı İnşaat Malzemeleri Sanayi Zirvesi 19 Nisan 2018 Kubilay TÜFEKÇİ Yönetim Kurulu Başkanı İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) 1.Sektörel Temel Sorunlar/Engeller?

Detaylı

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ SEKTÖRÜN TANIMI Tablo-1: Temizlik Maddeleri Sektöründe Yer Alan Ürünler GTİP Ürün Adı 3401 Sabunlar, Yüzey Aktif Organik Maddeler 3402 Yıkama, Temizleme Müstahzarları-Sabunlar Hariç 3403 Yağlama Müstahzarları,

Detaylı

2016 Mayıs Ayı Analizi Mehmet KARAKUŞ Adana Sanayi Odası

2016 Mayıs Ayı Analizi Mehmet KARAKUŞ Adana Sanayi Odası 2012/3305 SAYILI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR ve 2012/1 SAYILI TEBLİĞ 2016 Mayıs Ayı Analizi Mehmet KARAKUŞ Adana Sanayi Odası 2016 Yılı Ocak-Mayıs Dönemi Yatırım Teşvik Belgeleri (Türkiye)

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 12 08 2014 Sayı 28 Genel Değerlendirme Mart 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Mart 2014 verilerinin değerlendirildiği- 28. sayısında sigortalı

Detaylı