TEMEL KOKPİT SİSTEMLERİ UÇUŞ BİLGİLERİ. 2017, Erdenay Güler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEMEL KOKPİT SİSTEMLERİ UÇUŞ BİLGİLERİ. 2017, Erdenay Güler"

Transkript

1 TEMEL KOKPİT SİSTEMLERİ UÇUŞ BİLGİLERİ

2 GİRİŞ Bu doküman, Boeing 737 in NG versiyonunu konu almakta olup temel kokpit sistemleri ve uçuş bilgilerini içermektedir. Bu sistemler, Flight Simulator de bulunan Default Boeing ile büyük ölçüde benzerlik gösterir fakat farklı olduğu alanlar da bulunmaktadır. 737 de bulunan paneller aşağıdaki gibidir;

3 PRIMARY FLIGHT DISPLAY PFD, uçağın ana uçuş göstergesidir. Sol taraftaki kutu içerisinde uçağın hızı knot cinsinden 152 olarak gözükmektedir. Hemen yanında bulunan pembe kutu ise (5 numara) Autothrottle paneline girilen hızın gösterir. (Bu panele daha sonra değineceğiz.) Bu aynı şekilde göstergenin sol üst köşesinde de bulunur. (1 numara) Altta yer alan GS (Ground Speed) de hızı belirtir. (6 numara) Sağ taraftaki şeritte bulunan kutucukta ise uçağın irtifası feet cinsinden 160 olarak gözükmektedir. Yükseklik göstergesinin yanında da Vertical Speed göstergesi yer alır. (7 numara) Bu gösterge bize uçağın dakikada kaç feet yükseldiğini ya da alçaldığını bildirir. Yükseliyorsa göstergenin içerisinde yukarıya doğru bir çubuk, alçalıyorsak aşağı doğru bir çubuk belirir. Şeritin en üstünde pembeyle yazılmış 6000 ibaresi (4 numara) ise Altitude paneline girilen irtifa bilgisidir. Ortada ise Suni Ufuk Göstergesi yer alır. Kahverengi kısım yeryüzünü simgelergen, mavi kısım ise gökyüzü anlamına gelir. Ortada bulunan pembe Flight Director dur. Aktif olduğu zaman göstergenin üzeinde FD simgesi belirir. Ekranın en üstünde yer alan 3 adet bildirimin bulunduğu kısım ise otomatik pilotun hangi özelliklerinin kullanıldığına dair bilgi verir. (2 numara) Otomatik pilot bilgisinin hemen altında bulunan kısım ise uçağın GPS ve uzaklık bilgilerini verir. (3 numara) Göstergenin en altında bulunan pusulada uçulan baş bilgisi yer alır. (8 numara) 155 derece güney. PFD nin klavye kısayolu Shift+7 dir.

4 MULTI FUNCTION DISPLAY MFD, özet olarak uçağın navigasyon bilgilerini içeren bir göstergedir. Genel anlamda uçağın bulunduğu konum, hedefe olan uzaklık gibi bilgiler bulunur. Sol üstte bulunan GS 139 (Ground Speed) uçağın yer hızını simgeler. (1 numara) Hemen yanındaki TAS 136 (True Air Speed) ise uçağın gerçek hızını gösterir. (2 numara) Bu deniz seviyesi ve sabit hava basıncından sistemlerin ölçmüş olduğu bir türdür. Burada basınç sabit şekilde ele alındığı için PFD de gözüken hız değerlerinden daha yüksek çıkacaktır. PFD deki IAS yani Indicated Air Speed (İndirgenmiş Hava Hızı) pilot için daha önemlidir çünkü havada bulunan her türlü basınç ve değişkenler hesaplanarak hız bilgisi PFD ye yansıtılır. Özetle bu sistemdeki sonuçlar daha doğrudur. En tepede bulunan yeşil renkli 151 rakamın uçağın uçmakta olduğu baş bilgisini gösterir. (3 numara) Pembe çizgiler ise navigasyona girilen uçuş rotasıdır. (4 numara) MFD nin klavye kısayolu Shift+8 dir.

5 PRIMARY AND SECONDARY ENGINE INDICATIONS Motorlarla ilgili bilgilerin ve uyarıların yer aldığı göstergedir. Sol üst köşede bulunan TAT simgesi (Total Air Temperature) havadaki sıcaklığı belirtir. (1 numara) Ekranın sol tarafındaki gösterge birinci motoru yani ana motoru, diğeri ise ikinci motoru simgeler. N1 simgesi % cinsinden motorların kullanım oranlarını gösterir. (2 numara) EGT, yakıt-hava oranıdır. Uçaklarda motorların çalıştırma işlemine başlanabilmesi için belirlenmiş bir hava ve yakıt miktarı gereklidir. Çalıştırmaya başladığınızda motorlara bir miktar hava ve yakıt girer, ardından daire içerisindeki değerler yükselir, uygun değerlere geldiğinde ise motorlar çalıştırılır. (3 numara) N2 - High Pressure Turbine Shaft: Yüksek Basın Türbini nin dönüş miktarını gösterir. (1 numara) FF - Fuel Flow: Yakıtın akış miktarıdır. (2 numara) OIL PRESS: Motorun yağ basıncı hakkında bilgi verir. (3 numara) OIL TEMP: Motorun yağ sıcaklığı hakkında bilgi verir. (4 numara) OIL QTY: Kullanılabilir yakıt miktarını litre cinsinden gösterir. (5 numara) VIB: Motorlardaki titreşim oranıdır. (6 numara) Sağ alt köşedeki göstergeler yakıt bilgilerine aittir. Pilota uçaktaki yakıt miktarını galon cinsinden belirtir. CTR, merkez tanktaki yakıt miktarıdır. 1 numaralı tank sol kanatta yer alır, 2 numaralı tank ise sağ kanatta yer alır. (4 numara) Sağ üst köşedeki kısım da motorlara ait uyarı ve arızaların bildirildiği alandır. (5 numara) Klavye kısayolu Shift+9 dur.

6 ATTITUDE INDICATOR Durum Cayrosu, yedek suni ufuk göstergesidir. Pilota uçağın yatışı ve yunuslaması konusunda bilgi verir. Yeryüzünü sembolize eden siyah kısım, gökyüzünü sembolize eden mavi kısım ve bunların birleşimi üzerinde olan uçak maketinden (1 numara) meydana gelir ve sağ alt köşesinde ayar düğmesi bulunur. (2 numara) Uçakta meydana gelebilecek elektronik arızalara bağlı olarak dijital ekranların çalışmaması durumunda bu yedek göstergeler kullanılır. Dolayısıyla bu paneller dijitallerden bağımsız olarak çalışırlar. ALTIMETER INDICATOR Uçakta bulunan yedek göstergelerden birisidir ve uçağın hız-irtifa durumu hakkında bilgi verir. Dijital bölümde bulunan altimetre değeri (1 numara), göstergenin sol alt köşesinde Baro düğmesiyle değiştirilir. (2 numara) IAS yazan kısım ise uçağın İndirgenmiş Hava Hızı dır. (3 numara)

7 UÇAKLARDA FREN SİSTEMİ Uçakların seyir hızı neredeyse ses hızına denktir ve iniş hızları ortalama 250 km dir. Pistlerin uzunlukları ve hava koşullarına bağlı olarak zeminlerin durumları üzerine iniş ağırlıklarını da hesaba katarsak uçakların durdurulması çok zor bir iştir. Bu konuda tek bir sistem değil, birden fazla durdurma yöntemi karşımıza çıkar. Uçaktaki Auto Brake Switch göstergesine geçiş yapmadan önce bu durdurma yöntemlerine üzerine birkaç bilgi verelim. SPOILER Uçaklar yüksek hızla piste indikleri için temastan sonra dahi kanatları kaldırma kuvvetine sahiptir. Bunun için değdikten sonra yapılan ilk iş kanatların kaldırma kuvvetini ortadan kaldırmak yani Spoiler adı verilen sistemi çalıştırmaktır. Uçuşlarını kanatların yanından alan yolcular inişin hemen ardından üzerinde panellerin yukarı kalktığını görecektir. Bu paneller kanatların yapısını bozar ve uçak tüm ağırlığıyla piste tutunur. Spoilerlara aynı zamanda Speed Break de denir. Sebebi yüksek hızda açıldığında hızı yavaşlatmalarıdır. Bu şekilde tekerleklerde bulunan frenler uçağı rahat şekilde durdurabilir. Buradaki kritik nokta bu panellerin en erken şekilde açılmasıdır çünkü ne kadar erken açılırsa uçak o kadar kısa sürede yavaşlar. Bunun yolu da inişten önce arm konumuna alınmasıdır, bu otomatik olarak açılmalarını sağlar.

8 FRENLER En önemli sistem ana iniş takımlarının tekerleklerinde bulunan fren sistemleridir. Kısa pistlere inildiği ya da kalkışın iptal edilip acil frenleme yapıldığı gibi durumlarda bu frenler çok fazla yüke maruz kalır ve ciddi derecede ısınır. Bu sebepten dolayı büyük uçaklara yük eşit şekilde dağıtılsın ve fazla ısınmanın önüne geçilsin diye çok sayıda tekerlek konulur. Frenleme verimini artırmak için ayrıca Anti-skid adında bir sistem daha kullanılır. Bu, piste temastan sonra her bir tekerliğin dönüşünü kontrol eder. Sistem eğer bir tekerleğin diğerlerinde daha az döndüğünü tespit ederse o tekerlek üzerindeki frenlemeyi hafifletir. Yağmur ve karlı havalarda çok etkilidir. DIFFERENTIAL BRAKING Uçaklarda da fren için pedal bulunur fakat bu sayı otomobillerdeki gibi tek değildir. Pilotun ayaklarının altında bulunan frenlerden sağdaki basarsanız sağ iniş takımı, soldakine basarsanız sol iniş takımı üzerine fren uygulamış olursunuz. Fakat buradaki önemli nokta şudur, pedalın ortasına değil en üst kısmına basılması gerekir. Her iki iniş takımına farklı oranda frenleme yapabilme şansı sunan bu sisteme Differential Braking denir.

9 THRUST REVERSER Bu da motor frenleme sistemidir. Bu sistemde motorun içindeki hava akışı, pilotların gaz kolları üzerinde bulunan kolları geri çekmesi aracılığıyla açılan panellerle ön tarafa yönlendirilir. Motorun o esnada fren gücünü artırmak için de gaz pedalları ileri itilir. Bu şekilde öne yönlendirilen hava artar ve uçak yavaşlar. İnişin hemen ardından yoğun bir gürleme sesi duymanız bu sistemin çalışmaya başladığı anlamına gelir. Çok efektif bir sistemdir, tekerleklerin ve frenlerin maruz kaldığı yükleri azalttığı için hem tekerlek hem frenin ömrünü uzatır. Ek olarak Thrust Reverser teorik anlamda havadayken de açılabilir fakat bu uçağın düşmesine sebebiyet verecektir. AUTO BRAKE SWITCH Pilotlar her inişte fren sistemini yukarıdaki gibi kullanmaz. Tabii ki bunun da otomatik yönü vardır. Burada pilotlar, inecekleri pistin uzunluk durumunu, uçak ağırlığını ve hava koşullarına bağlı olarak zeminin durumunu hesaba katarak Switch in üzerinde bulunan Max seçeneklerini arasndan istediklerini ayarlar. İniş itibariyle de yapılan tercihe göre bilgisayarlı frenleme ile uçak yavaşlama başlar. Burada sık kullanılan tercih 2 dir fakat pist kısa, ıslak ya da karlı ise Max seçilir.

10 FLAP - SLAT Auto-Brake Switch in hemen yanında Flap göstergesi bulunur. 0, toplu olduklarını gösterir, 40 ise maksimum seviyede açıldıklarını belirtir. Yolcuklarını kanatlara yakın bir yerden cam kenarında yapanlar kanadın arka tarafında ve ön tarafında aşağı yukarı açılan bu parçaları görmüştür. Flaplar arkaya doğru uzatılınca kanadın şeklinde değişiklik meydana gelir, yani kanadın yüzeyi büyümüş olur. Bu da kaldırma kuvvetini arttırdığından, pilota kalkış ve iniş esnasında düşük süratlerde uçağı havada daha rahat kontrol etmesini sağlar. Kalkıştan belli bir süre sonra uçak süratlendikçe kademeli şekilde kapatılır ve iniş için yaklaşırken sürat azaldıkça yine kademeli olarak açılırlar. İnişte kullanılmaz ise uçak yavaşlayamaz ve büyük bir hızla piste iner ve pistin sonuna kadar uçağı durdurmak mümkün olmayabilir. İniş için açılması geri sürtünmeyi de arttıracağı için pilot da gücü artırmak için gaz kollarını açacaktır. Bu sırada motor sesindeki artış da yolcular tarafından hissedilir. Kalkıştan önce açılan Flaplar, kaldırma kuvvetini artırarak, daha kısa mesafede kalkış yapma imkanı sağlar. Kanatların önünde bulunan Slatların görevi ise Flaplar gibi havanın akış yönünü değiştirerek bazı durumlarda daha fazla kaldırma kuvveti sağlamaktır. Boeing için değerler şunlardır; Knots, Knots, Knots, Knots, Knots, Knots, Knots, Knots. Klavye kısayolları F5: tamamen kapatır, F6: kademeli kapatır, F7: kademeli açar, F8: tamamen açar.

11 THROTTLE PANEL Elevator Trim Indicator: Uçağın alçalma ve yükselme hareketlerinden sorumlu kanatçıktır. Uçuş esnasında lövye serbest bırakılırsa yükselme alçalmada bozulmalar meydana gelir, bunu önlemek için kullanılır. (2 numara) Throttle Control: Motorlara ait güç kollarıdır. Her iki motora da aynı ölçüde güç verilmesi gerekir, aksi takdirde uçak gücün fazla olduğu yerin tersine doğru hareket eder. (4 numara) Reverse Control: Yukarıda bahsedilen Thrust Reverser sisteminin kullanıldığı kollardır. Yukarı doğru çekildiğinde hava akımını ters yöne çevirip uçağı yavaşlatır. (3 numara) Speed Brake Lever: Süzülüş sırasında hızlanmaması için kademeli olarak kullanılıp uçağın yavaşlamasını sağlar. Arm konumunda bulunması ise frenlerin hazır durumda olduğunu, piste temasın ardından otomatik açılacağı anlamına gelir. (1 numara) Flap Lever: Yukarıda bahsedilen Flap sisteminin kademeli olarak açılıp kapatılmasını sağlar. (5 numara) Master Starter Switch: Motorlara yakıt akışını sağlamak için valf kapaklarını açan, motorların çalıştırılmasını ve durdurulmasını sağlayan kollardır. (6 numara) Parking Brake Switch: Park frenini açıp kapatır. (7 numara)

12 Engine Fire Supression: İlgili motorlarda çıkabilecek yangın ile ilgili söndürme sistemlerini devreyen sokar. (1-2 numara) APU Fire Supression: APU da çıkabilecek yangın ile ilgili söndürme sistemlerini devreyen sokar. (2 numara) RADIO AND NAVIGATION PANEL Kule ve yer hizmetleriyle bağlantı kurulabilmesini sağlayan paneldir. Active kısmı kullanılan, Standby kısmı ise beklemede olan frekansları gösterir. Yeni ayarlama yapmak için Standby bölümünden yeni frekans girilip ortadaki oka basılarak atanır. ILS (Aletli İniş Sistemi) inişlerde de aynı sistem geçerlidir. Klavyeden Alt tuşuna basılarak dünya haritası açılır ve inilecek pistin ILS frekansı bulunur. İlgili frekans Standby bölümüne girilerek oka basılıp aktif hale getirilir.

13 OVERHEAD PANEL DC Volts: Elektrik ihtiyacının nereden temin edileceğini ayarlayan paneldir. (1 numara) Batt: batarya, Gen1: 1 numaralı motorun beslediği jeneratör ile, Gen2: 2 numaralı motorun beslediği jeneratör ile, APU Generator: APU nun beslediği jeneratör ile. Altta yer alan BAT tuşu bataryaları açıp kapamaya yarar. Motorlar ve APU çalışmadığı zaman güç bataryadan sağlanır. Uzun süre kullanılırsa tükenir, takibi işaretlenen ekrandan yapılır. Panel Bright: Panel ışıklandırmalarını açıp kapatır. (2 numara) No Smoking / Fasten Belts Switch: Yolcular için pilot tarafından verilen emniyet kemerleri ve sigara uyarılarına dair butonlardır. (3 numara) APU Starter Switch: APU, motorların çalışmadığı ya da arıza yaptığı durumlarda uçak için gerekli olan elektriğin sağlandığı harici güç ünitesidir. Motorların ilk çalıştırılması için gerekli olan enerjiyi sağlar. (9 numara)

14 Generator Systems: Gen1 ve Gen2 ilgili motorların beslediği jeneratörleri kontrol eden butonlardır. Uçuş süresince aktif olmak zorundadır aksi takdirde elektrik APU ya da bataryalardan alınmak zorunda kalınır ve bu da elektriğin kısıtlı süre içerisinde sağlanmasına sebep olur. APU GEN ise, motorların devre dışı olduğu durumda APU da sağlanan gücün kullanılmasını sağlayan butondur. APU, bataryaların da güç kaynağıdır. Motor arızalarında bataryalar otomatik devreye girer, eğer APU çalıştırılmadan bataryalar kullanılmaya devam edilirse tüm güç çok kısa sürede kesilir. Onun için bu tür durumlarda önce APU çalıştırılmalıdır. (4 numara) Fuel Panel: Motorların ihtiyaç duydugu yakıtı kontrol eden yakıt pompalarının kontrolünü sağlar. (5 numara) L sol motoru, R ise sağ motoru temsil eder. Cross Feed de Çapraz Besleme Sistemi olarak adlandırılır. Motor göstergeleri kısmında bahsettiğimiz yakıt tankları arasında dengesiz dağılım oluştuğunda yakıtın fazla olan tanktan az olana aktarım sağlar. Anti-ice Switch: Wing Anti-ice kanat üzerindeki buzlanmayı, Engine Anti-ice ise motorlardaki buzlanmayı önleyici sistemlerdir. (6 numara) Hydraulic System Control Panel: de iki ana bir yedek hidrolik haznesi vardır. Haznelerden alınan hidroliği motorlara taşıyan pompalara Engine Hydraulic Pumps denir. Yanlarındaki iki elektrik pompası da hidrolik akışını sağlar. Sürekli açık tutulmalıdır ve Pushback işlemine başlamadan önce açılmalıdır. Üstte bulunan Low Pressure ikaz ışığı düşük seviyede hidrolik pompalandığı, Overheat ikaz ışığı da pompanın aşırı ısındığını gösterir. (7 numara) Landing Lights Switch: İniş takımı ışıklarının kontrolünü sağlar. (8 numara) Engine Starter Switch: Motorların çalışması için ilk komutun verildiği kısımdır. GRD ve FLT seçenekleri kullanılır. GRD aktif değildir, FLT ye alındığında Start Valve Open uyarısı motor bilgileri kısmında bahsettiğimiz uyarı panelinde sarı ışık şeklinde belirir. N1 ve EGT göstergeleri hızla yükselir, belirli seviyeye gelip durduktan sonra ilgili motorun altındaki IGN seçenekleri aktif hale getirilir ve motor çalışır. Motorlar çalıştıktan sonra da FLT tekrardan GRD pozisyonuna alınır. (10 numara) Position Lights Panel: Panelde yer alan gösterge ışıklarının kontrolünü sağlar. (11 numara)

15 IŞIKLARIN KULLANIM PROSEDÜRLERİ NAV - Navigator: Gece ve gündüz açılır. Park halinde olan uçağa girildiği an ilk açılacak, uçak seferden dönüp park ettikten sonra da son kapatılacak ışıktır. NAV butonu ON durumuna getirildiği zaman yanan ışıklar ve konumları; uçağın sağ kanadının ön köşesinde sabit yanan yeşil (sancak) ışık, uçağın sol kanadının ön köşesinde sabit yanan kırmızı (iskele) ışık, kokpit kabin ışıkları, yolcu kabini ışıkları. BCN - Beacon: Gece ve gündüz açılır. NAV dan sonra ve motorlar çalıştığı esnada yakılır. Uçak motorlarının çalıştığını gösterir. Motorlar kapatılıncaya kadar açık kalması gerekir. Konumları; uçak gövdesinin üstünde (tepesinde) ve altında olmak üzere 2 adet fasılalı yanan kırımızı ışıklardır, sürekli yanıp söner. TAXI (Kısa Far): Akşam üzeri ve gece açılır. Uçak kalkış için piste gitmeden önce taxi yolunda iken açılır. Kalkış pistinin başına geldiğinde Landing ışıkları da açılır. Sefer dönüşü uçak pisti terkedip taxi yoluna girdiği an Landing kapatılıp taxi ışığı açılır. Uçağın tip ve modeline göre adedi ve yerleri farklıdır. Genelde ön tekerlek süspansiyon takımlarına monte edilmişlerdir. Ayrıca bazı uçak modellerinde Runway Turn Light denilen uçağın yönüne göre hareket eden taxi ışıklarından az güçlü ışıklar da kullanılır. Bu ışıkta, uçak park ettiği an taxi ışıkları ile birlikte kapatılır. STROBE: Gece ve gündüz açılır. Uçak kalkış pistinin başında iken, kalkış izni verildiğinde genelde Landing ışıkları ile birlikte açılır. Uçak sefer dönüşü piste indikten sonra taxi yoluna girerken kapatılır. Strobe ışıkları da Beacon ışıkları gibi güçlü çakar ışıklardır. Her uçak modeline göre yanıp sönme zaman aralıkları farklıdır. Konumları; kanat uçlarındaki NAV ışıklarının yanında konumlandırılmış olarak, 1 adet sol kanat ucunda, 1 adet sağ kanat ucunda ve 1 adet de uçağın tam arkasındaki kuyruk alt bölümündeki konik uç bitiminde yer alır. Işığın rengi beyazdır. LANDING (Uzun Far): Gece açılır. Uçak modellerine ve tiplerine göre adedi ve bulundukları yerler farklıdır. Bazı uçaklarda arka tekerlek hizasındaki kanatların ön kısmında, bazı uçakların kanat önlerindeki gövde üzerinde, bazı uçak modellerinde hem kanat hem gövde üzerinde birer adet olmak üzere konumlandırılmışlardır. Uçağın önündeki pisti güçlü bir şekilde aydınlatır. Landing ışığı kalkış pisti başında iken kalkış izni verilidiği an açılır. Bazı uçak modellerinde Landing ışığı kuyruktaki şirket logosunu aydınlatan kuyruk ışığı ile birlikte çalışabileceği için şirketin reklamını yapmak amacıyla genelde uçak 10 bin feet irtifadan sonra kapatılır, tersi sefer dönüşü 10 bin feet irtifaya gelindiğinde açılır. Piste inişten sonra taxi yoluna girerken Landing kapatılıp taxi ışığı açılır.

16 AUTO PILOT PANEL Fire Warn: Motor, APU ya da diğer bileşenlerde çıkan yangını bildirir. (1 numara) Master Caution: Uçağın herhangi bir yerinde çıkabilecek arızaları ya da önemli durumları bildirir, yakıtın kritik seviyeye inmesi gibi. (1 numara) System Anunciator Lights: Aşırı ısınma, yakıt, elektrik, APU, uçuş kontrolleri ile ilgili arızaları bildirir. (2 numara) Decision Height Setting Knob: Decision Height, karar yükseliği anlamına gelir. Yani iniş sırasında, gerekli görsel referansların görülememesi halinde, inmekten vazgeçilmesine ve Go-Around (Pas Geçme) yapılmasına karar verilecek en düşük yüksekliktir. Buradaki switch de bunun sağlanması görevini görür. Burada her havalimanın yükseklik değerlerinin farklı olduğu unutulmamalıdır. (3 numara) Altimeter Calibration Knob: Havalimanların rakım seviyeleri birbirinden farklıdır ve bulunduğunuz liman ile iniş yapacağınız pist arasında yükselik farkı ortaya çıkar. Bu farkın önüne geçebilmek için bu sistemle doğru olan basınç değerleri uçağa girilir. Bu değerlere ise dünya haritası açılıp ilgili liman seçilerek, o limanın ATIS frekanslarının istenme yoluyla ulaşılır. (4 numara) EFIS Display Panel: Elektonik uçuş sistemlerinden MFD de görüntülenen APP, VOR, Map seçenekleri arasında geçiş sağlar. Ortadaki buton ise MFD nin ekranda merkezlenmesine ve genişletilmesine olanak sağlar. (5 numara) Display Modes: Yine MFD de gösterilen NDB, VOR, Airports gibi seçenekler arasında geçişi sağlar. NDB, belirli bir yerde bulunan radyo yayın istasyonudur. VOR, yer istasyonu ile uçaktaki alıcıdan oluşup alet uçuşunda sıklıkla kullanılır. (6 numara)

17 Autopilot Master Switch: Otomatik pilotu aktifleştirip de-aktif eden butondur. Bu panelde yer alan modların çalıştırılabilmesi için otomatik pilotun akfit olması gerekir. (11 numara) Course Switch: ILS inişlerinde inilecek olan pistin baş bilgisinin otomatik pilot paneline yüklenmesi görevini görür. Her limanın değerleri farklıdır, yine bu değerlere ulaşmak için harita açılıp Heading numaralarına bakılmalıdır. Uçak Localizer sinyalini aldığı an girdiğiniz baş bilgisine göre uçağı pist başına hizalar. (1 numara) Flight Director Switch: Uçuş manuel olarak icra edildiğinde pilotun işini kolaylaştırmak için uçağın yatıştırmanış komutlarını ekrana yansıtan elektronik bir yardımcıdır. Yatay ve dikey pembe çizgiler ile sembol edilir. (2 numara) Autothrottle Switch: Otomatik gaz sistemini aktif ya da de-aktif eden butondur. Bu sistem kullanıldığında IAS/MACH paneline girdiğiniz hıza göre uçağın gaz kollarını otomatik yönetilir. (3 numara) N1 Hold Switch: Otomatik pilota motorun gücünün yüzde kaçını kullanacağının girilmesini sağlar. Örnek olarak, kalkış öncesi tüm ağırlık değerlerini hesaplayarak çıkarılan güç miktarı, otomatik pilot panelinin hemen altından bulunan N1 Set butonu ile sisteme girildiğinde bu değerlere göre motorlara tam güç verilir. (4 numara) IAS/MACH Speed Selector: Autothrottle sistemine uçağın uçmasını istediğiniz hız miktarını girmenizi sağlar. Bunun için önce yukarıda bahsettiğimiz Autothrottle butonu aktif hale getirilmelidir. (5 numara) Heading Reference: Yukarıdaki kısımlarda uçuş yönünün baş şeklinde tabir edildiğinden bahsetmiştik. Bu kısma uçmak istediğiniz yönü/açıyı yani baş bilgisini girdiğiniz takdirde otomatik pilot o açıya kadar dönüş yapıp ardında düz bir çizgide uçmanızı sağlar. (6 numara) Altitude Selector: Uçağın belirlediğiniz bir irtifaya çıkması ya da inmesini sağlayan kısımdır. Tamamen otomatik pilota bağlıdır. (7 numara) VOR-LOC Switch: Uçağın navigasyon panelindeki VOR noktalarını izlemesine yarar. Bunun için uçuş öncesi panele rota girilmeli ya da Flight Planner dan aletli uçuş oluşturulmalıdır. Yine bu modun kullanılabilmesi için uçağın NAV değil GPS modunda olması gerekir. (8 numara) VOR-LOC modunun aletli iniş sistemlerinde kullanılış şekli ise şu şekildedir; uçağı GPS den NAV moduna almanız gerekir. Yukarıdaki Course değeri ve radyodan alınan ILS frekansının ardından modu aktifleştirdiğinizde uçağı piste doğru hizalar ve yaklaştırır fakat alçalma sağlamaz.

18 Approach Switch: Görüşün düşük olduğu şartlarda uçağın piste güvenli şekilde yaklaşmasını ve teker koyabilmesini sağlar. Aletli inişlerde uçak Localizer sinyalini yakaladığı zaman bu mod aktifleştirilir. (9 numara) Vertical Speed Selector: Yukarıda bahsettiğimiz Altitude Selector ile beraber çalışır. Belirlediğiniz irtifaya göre dakikada kaç feet hızla yükseleceğinizi ayarlamayı sağlar. (10 numara) KLAVYE KISAYOLLARI Q: Simülasyon sesini açar-kapatır. F1: Gaz kolunu tamamen geriye çeker. F2: Kademeli olarak motor gücünü azaltır. Ayrıca iniş yaptıktan sonra bastığınızda motorlara reverse komutu verir. F3: Kademeli olarak motor gücünü arttırır. F4: Motorlara tam güç verir. F5: Flap ve Slatları tamamen kapatır. F6: Flap ve Slatları kademeli olarak kapatır. F7: Flap ve Slatları kademeli olarak açar. F8: Flap ve Slatları tamamen açar. F9-F10-F11-F12: Kamera açılarını değiştirir. Shift+1: Kokpit otomatik pilot panelini açar. Shift+2: Radyo panelini açar. Shift+3: Navigasyon panelini açar. Shift+4: Gaz kolu panelini açar. Shift+5: Overhead panelini açar. Shift+F10: Kullanıcı panelini açar. Bu panelde bulunan sayfalardan tüm klavye kısa yollarına, pilot ve kule konuşmalarına, uçağa dair teknik bilgilere, VOR noktalarına dair ayrıntıların tümüne ulaşılabilir. U: Görev pusulasını açar-kapatır. S: Kameralar arası geçişi sağlar. G: İniş takımlarını açar-kapatır. L: Uçakta bulunan tüm ışıkları açar-kapatır. Ğ: Her bastığınızda ekrana harici pencereler açar ve uçuşunuzu farklı açılardan aynı anda izlemenize olanak sağlar. Ü: Açılan bu harici pencereleri tek tek kapatmanızı sağlar. Z: Otomatik pilotu aktifleştirir-deaktifleştirir. Ö: Speed Brake i açar, uçuş esnasında hızlı bir şekilde yavaşlamanızı sağlar. Shift+Ö: Speed Brake i ARM konumuna alır, iniş esnasında aktifleştirilen bir özeliktir. Uçak piste teker koyduğunda Speed Brake in otomatik olarak açılmasını sağlar..(nokta): Tekerlek freni yapar. Ayrıca Parking Brake aktif ise park frenlerini de devre dışı bırakır. P: Simülasyonu duraklatır. ALT: Simülasyon içi menüyü açar, uçuş esnasında bazı ayarları değiştirebilmenize olanak tanır. CTRL+Y: Mouse Yoke özelliğini açar-kapatır. Fareyi joystick gibi kullanmanızı sağlar. Numpad : Kamera bakış açılarını değiştirir. Shift+Numpad 0: Taksi esnasında uçağı sola doğru döndürür. Numbad Enter: Taksi esnasında uçağı sağa doğru döndürür. Shift+P: Pushback yapmanızı sağlar, uçağın aprondan geriye itilmesi için Pushback aracını çağırır. Shift+Z: Uçuşa dair bazı önemli bilgileri sol üst köşeye sabitler. Ctrl+Shift+D: Fuel Dump (Yakıt Boşaltımı) açar-kapatır. Acil durum inişi olduğunda ve yakıt miktarınızın çok fazla olduğu durumlarda, iniş esnasında kırıma uğramamak için fazla olan yakıtın boşaltılmasını sağlar. -: Zoom out, kamerayı daha uzak bir açıya taşır. Backspace: Zoom in, kamerayı yakınlaştırır. Ctrl+J: Körüğe yanaştığınızda yolcuların uçaktan tahliye edilmesini sağlayan aracı çağırır. Shift+E: Uçağın kapısını açar. : ATC yi açar-kapatır.

19 ALETLİ UÇUŞ (IFR) PLANLAMA VE ALETLİ İNİŞ (ILS) FSX i çalıştırıldıktan sonra Free Flight tan uçak ve diğer seçenekler ayarlanarak Flight Planner kısmına gelinir. Bu ekranda sizden kalkış-varış havalimanlarının, uçuş sisteminin ve rotanın seçimi istenir. Bu bilgiler dolduruktan sonra Find Route sekmesine tıklanarak sistemin çizdiği rota üzerinde farklılıklar yapabilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, bir kağıda inilmek istenen havalimanının hangi pisti seçilecekse o frekans numaralarının not edilmesidir. Havaalanının da denizden yüksekliği not edilerek yaklaşmadaki irtifanın ona göre ayarlanması gerekir. Kritik nokta şudur; iniş yapılacak pistin önüne çok uzaklardan gelinmelidir. Pistin arka tarafından ya da çaprazlardan yaklaşılırsa ILS denemesi başarılı olmayabilir. ATC penceresi açılıp uçuş bilgileri teyit edilir ve Request Taxi seçeneği seçilerek taksi izni istenir. Kule hangi pistten kalkış yapılacağını söyler ve Anknowledge Taxi Clearence diyerek teyit edilir. Turn on Progressive Taxi seçeneği hangi yolun kullanılarak pist başına ulaşılacağını gösterir. Burası itibariyle park frenleri serbest bırakılıp Pushback kısayolu kullanılarak uçak geri hareket ettirilir. Pushback işleminin ardından frenler aktif hale getirilip Overhead Panel deki Engine Start butonları kullanılarak iki motora da güç verilir ve pist başına hareket etmeye başlanır. Pist başında otomatik pilot panelinden GPS modu ayarlanıp, irtifa ve hız bilgilerini sisteme girilir, Request Takeoff Clearence denilerek kalkış izni istenir. Cleared for Takeoff komutunun ardından kalkışa başlanır. Course değeri ise kalkıştan sonra inmek istenilen piste göre ayarlanır. Kalkışın ardından kuleden uçağın gidilecek piste göre konumu, uçulması gereken yükseklik, hangi piste iniş yapılacağı konularında bir takım yönlendirmeler yapılır. Standart olarak görüşlü iniş yapılabilecek değerler verilir, ILS için talepte bulunulması gerekir. ILS için olmazsa olmazlar şunlardır: Course, Frekans, Mode Switch, VOR-LOC ve APP. Öncelikle frekansın aktif edilmesi gerekir, bunun için rota düzenlemede not edilen bilgiler (İlgili piste tıklandığında Course ve Frekans değerleri çıkar) ilgili sistemlere girilir. Kalkış öncesinde GPS e çekilen mod NAV a ayarlanır. Frekans ve Course değerleri girilip, NAV aktif hale getirildikten sonra uçağın piste doğru hizalanması ve yaklaşması için VOR-LOC sistemi de aktif hale getirilir. Bu sırada Auto Brake, Flap, hız, irtifa ve iniş takımları gibi işlemleri kontrol altında tutulmalıdır. Localizer sinyali yakalandığı zaman VOR-LOC ve ALT HLD devre dışı bırakılarak APP modu açılır. Bu mod uçağın alçalmasını sağlar. Yaklaşma esnasında kule pisti görme durumunu sorar, Report Runway in Sight denilerek teyit edilir. Kuleden yapılan Cleared to Land komutu iniş izninin verildiği anlamına gelir.

20

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN Kokpit daha çok uçan araçların olmakla birlikte genelde bir aracın sürücüsünün bulunduğu bölüme verilen isimdir. Bu bölüm çoğunlukla aracın ön kısmında

Detaylı

BQ301 RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

BQ301 RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK RF Ekstra Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 30.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı

Detaylı

HAVACILIK. Uçuşun Temelleri. 1. Havacılık Nedir? 2. Havacılık Çeşitleri Nelerdir? Askeri. Sivil Havacılık. Havacılık. Genel. Havacılık.

HAVACILIK. Uçuşun Temelleri. 1. Havacılık Nedir? 2. Havacılık Çeşitleri Nelerdir? Askeri. Sivil Havacılık. Havacılık. Genel. Havacılık. Uçuşun Temelleri 1. Nedir? : Uçmak eylemi ile ilgili olan her şey demektir. Pilotluk, hava trafik kontrolörlüğü, uçak mühendisliği, havacılık meteorolojistliği, hava ulaştırma işletmeciliği gibi pek çok

Detaylı

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir.

Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3. GİRİŞ SEKMESİ Bu sekme ile genel olarak biçimlendirme ile ilgili ayarlamaların yapıldığı sekmedir. 3.1. Excel 2010 da Kesme, Kopyalama, Yapıştırma ve Biçim Boyacısı Giriş sekmesinin ilk grubu olan Pano

Detaylı

SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU

SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU 1. Adım: Oturumu aç Butonunun üzerini tıklayın. 2. Adım: Kullanıcı adı ve parolanızı ilgili kutucuklara yazın ve Enter tuşuna basın. 3. Adım: 1 Kullanıcı adı ve şifrenizi

Detaylı

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ GPS UYGULAMASI FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör.

ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ GPS UYGULAMASI FÖYÜ. HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. ORMANCILIKTA ÖLÇME, HARİTA VE KADASTRO DERSİ GPS UYGULAMASI FÖYÜ HAZIRLAYANLAR Yrd. Doç. Dr. Saliha ÜNVER OKAN Arş. Gör. Taha Yasin HATAY Trabzon, 2015 GPS UYGULAMASI UYGULAMANIN GENEL AMACI: Arazide yapılan

Detaylı

MONTAJ KLAVUZU

MONTAJ KLAVUZU Türkiye nin İLK ve TEK Çift Motorlu Dişlisiz Otomatik Kapı Sistemi MONTAJ KLAVUZU www.schmelz.com.tr ĐÇĐNDEKĐLER 1. TEKNĐK ÖZELLĐKLER... Sayfa 03 2. MONTAJ TALĐMATLARI... Sayfa 04 2.1 MEKANĐZMA VE AKSESUARLARI...

Detaylı

BQ300 RF Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK

BQ300 RF Röle Kontrol Ünitesi. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK RF Röle Kontrol Ünitesi Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.1 18.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Genel Görünüm... 4 2.2 Cihaz Bağlantı Şeması...

Detaylı

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI

OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI OZ-300 OZON JENERATÖRÜ PLC KONTROL SİSTEMİ ARIZA VE UYARI MESAJLARI EL KİTABI Sayfa: 1/15 FİHRİST Dewpoint Dewpoint değeri düşük F4 trafo termik arızası Trafo bobin arızası Cihaz kapakları açık Soğutma

Detaylı

NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NAVİGASYON CİHAZLARINDA YAŞANAN BAŞLICA ARIZALAR VE ÇÖZÜMLERİ EĞİTİM NAVİGASYON NASIL ÇALIŞIR? 1 Navigasyon cihazında bulunan GPS alıcısı, uydu sinyalleri aracılığıyla

Detaylı

TÜRK SANAL ANA JET ÜSSÜ FALCON BMS 4.32 EĞİTİM DÖKÜMANI

TÜRK SANAL ANA JET ÜSSÜ FALCON BMS 4.32 EĞİTİM DÖKÜMANI TÜRK SANAL ANA JET ÜSSÜ FALCON BMS 4.32 EĞİTİM DÖKÜMANI UYARI IŞIKLARININ ANALİZİ CAUTION PANEL (ARIZA PANELİ) Hazırlayan : TUSAJ-IRMAK Telif hakkı Türk Sanal Ana Jet Üssü Komutanlığına aittir.izinsiz

Detaylı

CAEeda TM. NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM. NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Simülasyon Tanımlama Öncesi 1. Yeni bir proje oluşturmak için menü çubuğu üzerinden Dosya > Çözümağı

Detaylı

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci

BU SUNUMUN İÇERİĞİ. UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci BU SUNUMUN İÇERİĞİ UÇAĞIN GİDİŞİNDE YAPILAN İŞLEMLER Push-back ve Operasyon Süreci TOWİNG VE PUSH-BACK OPERASYONUNDA YAŞANACAK ACİL DURUMLAR Herhangi bir sebepten dolayı uçak, push-back aracı üzerine doğru

Detaylı

MEYDAN TURU Standard tur parametreleri. IVAO TM Training Department Headquarters

MEYDAN TURU Standard tur parametreleri. IVAO TM Training Department Headquarters MEYDAN TURU 1. Giris Meydan turu, VFR trafik tarafından eğitim amaçlı veya uçağı inişe hazırlamak için yapılır. Bu tur genellikle dikdörtgen şeklindedir. Meydanlara özgü meydan turu detayları Visual Approach

Detaylı

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN

YER HİZMETLERİ VE RAMP - I. Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN YER HİZMETLERİ VE RAMP - I Öğr. Gör. Gülaçtı ŞEN DERSİN İÇERİĞİ Aletli Uçuş Kuralları Görerek Uçuş Kuralları UÇUŞ KURALLARI Uçuş kuralları, uçakların birbirleri ile ya da yerdeki mânialarla çarpışmasını

Detaylı

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA

TEMEL BİLGİSAYAR. Ders Notları. Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA TEMEL BİLGİSAYAR Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Seyit Okan KARA Pencerenin ortasında bulunan beyaz sayfa, slayt tasarımında kullanacağımız sayfamızdır. Sol panelde bu slayt sayfasının küçültülmüş halde bir

Detaylı

STAR CHARTS TANIMLAMASI

STAR CHARTS TANIMLAMASI 1. TANIMI Bu döküman sizlere STAR adı verilen standart varış chartlarını açıklayacaktır. Bu Chartlar planlanmış havalimanlarına IFR varışlarda kullanılmaktadır. Bu doküman sizlere bazı yorumlanmış örnekleri

Detaylı

SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V 2.0

SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V 2.0 SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V 2.0 EKİM, 2010 KONTAL ELEKTRONİK :: SEESAW BARİYER KONTROL KARTI KULLANIM KİTABI V2.0 0 SEESAW 24V DC BARİYER KONTROL KARTI KARTI VE KULLANIMI Seesaw

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

ETHK-20 MEYVE SEBZE KURUTUCU ISI POMPASI PLC KULLANIM KLAVUZU

ETHK-20 MEYVE SEBZE KURUTUCU ISI POMPASI PLC KULLANIM KLAVUZU ETHK-20 MEYVE SEBZE KURUTUCU ISI POMPASI PLC KULLANIM KLAVUZU 1. Manuel Mod Şekil I Manuel Mod geçmek için Manuel Moda Geç butonuna dokununuz. Karşımıza gelen ekranda ki fonksiyonları değiştirmek için

Detaylı

Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş. Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +)

Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş. Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +) Kullanım Uygulamaları Ön Görünüş Dijital Ekran Mode Butonu Programlama Tuşu Sıcaklık Değiştirme tuşu ( - ) Sıcaklık Değiştirme tuşu ( +) Dijital Ekran Üzerindeki Bilgiler 1.Manuel Çalışma 2.Çalışma Fonksiyonları

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

STF1000 FIRIN KONTROL SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU

STF1000 FIRIN KONTROL SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU STF1000 FIRIN KONTROL SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU 1 TUŞLAR: START : Program çalıştırmak için kullanılır. STOP: Çalışmakta olan programı sonlandırmak için kullanılır. Stop tuşuna 1 kez basıldığında program

Detaylı

OTOMATİK KUTULU LCD GÖSTERGELİ MODEL 1 KAZAN KONTROL PANOSU KULLANIM KLAVUZU

OTOMATİK KUTULU LCD GÖSTERGELİ MODEL 1 KAZAN KONTROL PANOSU KULLANIM KLAVUZU OTOMATİK KUTULU LCD GÖSTERGELİ MODEL 1 KAZAN KONTROL PANOSU KULLANIM KLAVUZU Kazan Kontrol Panosu Ürün Açıklaması Pano AÇ/KAPA tuşundan açılır. Cihaz açıldığında ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir. Burada

Detaylı

TÜRKSAT 4A UYDUSU HAKKINDA BİLGİLENDİRME

TÜRKSAT 4A UYDUSU HAKKINDA BİLGİLENDİRME Değerli Müşterilerimiz, Türksat 4A haberleşme uydusu, 17 Eylül 2014 tarihini - 18 Eylül 2014 e bağlayan gece yarısı hizmet vermeye başlayacaktır. Türksat 4A ile birlikte, Türksat 2A uydusu üzerindeki 178

Detaylı

1.2 Bu cihazı kullanan kişinin işinde profesyonel olması gerekir ve sıradan vasıfsız bir çalışan olmamalıdır.

1.2 Bu cihazı kullanan kişinin işinde profesyonel olması gerekir ve sıradan vasıfsız bir çalışan olmamalıdır. Vertex MultiCure için Kullanım Talimatları 1.0. Genel Uyarılar: 1.1. Cihaz kullanılmadan önce bu kullanım kılavuzu dikkatle okunur. 1.2 Bu cihazı kullanan kişinin işinde profesyonel olması gerekir ve sıradan

Detaylı

KMD99 RF 99 Kanal Kumanda. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK

KMD99 RF 99 Kanal Kumanda. Kullanım Kılavuzu. Doküman Versiyon: BQTEK RF 99 Kanal Kumanda Kullanım Kılavuzu Doküman Versiyon: 1.0 30.11.2015 BQTEK İçindekiler İçindekiler... 2 1. Cihaz Özellikleri... 3 2. Genel Bilgi... 4 2.1. Kumanda Paneli... 4 2.2 Kumanda Tanıtmak...

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

SÜRÜCÜ MAHALLİ

SÜRÜCÜ MAHALLİ 4 - ELE ALIŞ SÜRÜCÜ MAHALLİ 1. Hız sabitleyici / sınırlayıcı kumandası. 2. Direksiyon ayarlama kumandası. 3. Aydınlatma ve sinyal lambaları kumandası. 4. Gösterge tablosu. 5. Sürücü Airbag'i. Korna. 6.

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. Ürün : Değişiklik tarihi: 26.07.2012 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Platformları. TradeMasterFX Platformları Kullanıcı Kılavuzu

Kullanıcı Kılavuzu. Ürün : Değişiklik tarihi: 26.07.2012 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Platformları. TradeMasterFX Platformları Kullanıcı Kılavuzu İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Kullanıcı Kılavuzu TradeMasterFX Platformları Ürün : TradeMasterFX Platformları Değişiklik tarihi: 26.07.2012 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Platformları Kullanıcı Kılavuzu

Detaylı

Vertex PolyCure 25 için Kullanım Talimatları. 1.0 Genel Uyarılar:

Vertex PolyCure 25 için Kullanım Talimatları. 1.0 Genel Uyarılar: Vertex PolyCure 25 için Kullanım Talimatları 1.0 Genel Uyarılar: 1.1 Cihaz kullanılmadan önce bu kullanım kılavuzu dikkatle okunur. 1.2 PolyCure 25 kullanan kişinin işinde profesyonel olması gerekir ve

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

EVERTECH. EV-CSC200 Speed Dome Kontrol Ünitesi. Kolay Kurulum ve Kullanım Klavuzu

EVERTECH. EV-CSC200 Speed Dome Kontrol Ünitesi. Kolay Kurulum ve Kullanım Klavuzu EVERTECH EV-CSC200 Speed Dome Kontrol Ünitesi Kolay Kurulum ve Kullanım Klavuzu Uyarılar ve Ana Fonksiyonlar Güç Kaynağı DC12V güç kaynağı kullanılabilir.cihazı bağlamadan önce şehir elektrik şebekenizin

Detaylı

PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ

PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ PEY-D810 SĠNYALĠZASYON SĠSTEMĠ AÇIKLAMALAR-KULLANIM-BAĞLANTILAR Sayfa 1 ĠÇĠNDEKĠLER SAYFA 1-) Sistemin Genel Tanıtımı 3 2-) Sistemin ÇalıĢma ġekli.4 3-) Sistem Yazılımı 5 4-) Sistemin Elektrik ve Bağlantı

Detaylı

ELEKTRİKLİ KONV. FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT TOUCH) KULLANIM KILAVUZU AKE-TT-EKF-001

ELEKTRİKLİ KONV. FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT TOUCH) KULLANIM KILAVUZU AKE-TT-EKF-001 ELEKTRİKLİ KONV. FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT TOUCH) KULLANIM KILAVUZU AKE-TT-EKF-001 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ 3.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 4.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka

Detaylı

PLS2 KOMUTU. Giriş PLS2 Komutunun Açıklanması Sonuç

PLS2 KOMUTU. Giriş PLS2 Komutunun Açıklanması Sonuç Giriş PLS2 Komutunun Açıklanması Sonuç GİRİŞ Bu dökümanda PLS2 komutunun nasıl kullanılacağı anlatılacaktır.pls2, çoğunlukla pulse ile servo sürme uygulamalarında kullanılır. Kısaca bahsedilecek olunursa

Detaylı

DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI

DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI DENEYLERDE KULLANILACAK LABORATUVAR EKİPMANLARI Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Devre ve Elektronik Laboratuvarında yer alan her bir masada aşağıda isim ve özellikleri

Detaylı

Commercial Pilot(CP) Sınavı Brifing ve Sınav Gereksinimleri 1.0.0 (19.01.2014)

Commercial Pilot(CP) Sınavı Brifing ve Sınav Gereksinimleri 1.0.0 (19.01.2014) Commercial Pilot(CP) Sınavı Brifing ve Sınav Gereksinimleri 1.0.0 (19.01.2014) IVAO-TR Eğitim Departmanı (2014) Ali Osman Atabay Güner Ercan Mehmet Kılıç Mert Tufan Vatandost Berk Çolakoğlu Gereksinimler:

Detaylı

1. Akıllı Ulaşım Menüsü

1. Akıllı Ulaşım Menüsü 1. Akıllı Ulaşım Menüsü 1.1. Operasyon Takip Araç sefer durumlarıyla ilgili bilgilere ulaşmak ve haritada görüntülemek için kullanılan bölümdür. İstenilen aracın sefer bilgilerine ulaşmak ve incelemek

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI VOR (VHF Çok Yönlü Radyo Seyrüsefer İstikamet Cihazı) VHF bandında çok yönlü radyo yayını olarak bilinen VOR, uluslararası standartta orta ve kısa mesafe seyrüsefer (navigasyon)

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V )

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V ) RADYO RTK REFERANS (SABİT) KURULUMU FieldGenius, radyo modem donanımı bulunduran GNSS alıcılarını RTK yöntemi üzerinden kontrol edebilir. Koordinatları bilinen bir jeodezik yer kontrol noktasına sehpa

Detaylı

1.Mobil uygulamanın akıllı cep telefonunda kullanılması ve ayarlar:

1.Mobil uygulamanın akıllı cep telefonunda kullanılması ve ayarlar: Mobil Uygulama Kullanım Kılavuzu V1.0-20160818 1.Mobil uygulamanın akıllı cep telefonunda kullanılması ve ayarlar: Android işletim sistemli telefonlarda uygulamanın kullanımı: Telefonda uygulama açıldığında

Detaylı

TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001

TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001 TRİSTÖR MODÜL SÜRÜCÜ KARTI (7 SEG) KULLANIM KILAVUZU AKE-PE-TMS-001 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. TradeMasterFX Meta. Ürün : Değişiklik tarihi: 20.12.2011 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Meta

Kullanıcı Kılavuzu. Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. TradeMasterFX Meta. Ürün : Değişiklik tarihi: 20.12.2011 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Meta Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Kullanıcı Kılavuzu TradeMasterFX Meta Ürün : TradeMasterFX Meta Değişiklik tarihi: 20.12.2011 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Meta Kullanıcı Kılavuzu Gizlilik, Uyarı ve

Detaylı

FİŞ NUMARASI DÜZENLEMESİ

FİŞ NUMARASI DÜZENLEMESİ FİŞ NUMARASI DÜZENLEMESİ Önbilgi : Yapılan düzenlemenin devreye alınması neticesinde Distribütör Sistem Sorumluları tarafından öncelikli olarak, yeni modüle uygun fiş numaraları tanımlamaları yapılmalıdır.

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Mustafa Arnavut Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ Bu talimatın amacı

Detaylı

2- NO Alarm Çıkış Rölesi 3- Fark Basınç Girişleri mA çıkış 5- Çoklu çalışma için bağlantı giriş çıkışı 6- Beklemeye Alma Girişi

2- NO Alarm Çıkış Rölesi 3- Fark Basınç Girişleri mA çıkış 5- Çoklu çalışma için bağlantı giriş çıkışı 6- Beklemeye Alma Girişi Kontrol Paneli 1- Kapak cıvataları 2- Anahtar 3- Selenoid in aktif olduğunu belirten uyarı ışığı 4- LCD Ekran 5- Set tuşu 6- Yukarı tuşu 7- Aşağı tuşu Kullanıcı Parametrelerine ulaşmak için SET (=) tuşuna

Detaylı

ELITE A.G. PRES 150 KULLANIM KILAVUZU

ELITE A.G. PRES 150 KULLANIM KILAVUZU ELITE A.G. PRES 150 KULLANIM KILAVUZU 1. MAKĐNA ÖZELLĐKLERĐ Makine otomatik bant kalkmalıdır. Lastik otomatıyla beraber otomatik çalışır. Dokunmatik ekran ve Türkçe menüyle kolay kullanım. Üst bant alt

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Mevzuata Erişim ve Kullanım Özellikleri

İKİNCİ BÖLÜM Mevzuata Erişim ve Kullanım Özellikleri İKİNCİ BÖLÜM Mevzuata Erişim ve Kullanım Özellikleri I. LİSTE Mevzuatlar başlığı altında, Corpus'ta yer alan mevzuat başlıkları listelenmiştir. Mevzuat başlıklarından herhangi biri tıklanarak, mevzuat

Detaylı

SID CHARTS TANIMLASI

SID CHARTS TANIMLASI SID CHARTS TANIMLASI 1. Tanıtım Bu döküman SID adı verilen standart aletli kalkış çizelgelerini açıklayacaktır. Planlanmış bir havalimanında IFR şartlarda kalkış yapılırken bu çizelgeler kullanılır. Bu

Detaylı

1 Nem Kontrol Cihazı v3

1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM KONTROL CİHAZI v5.0 Nem Kontrol Cihazı v3.0 1 Nem Kontrol Cihazı v3 NEM Havada bulunan su buharı miktarına nem denir. Nem ölçümlerinde mutlak nem, bağıl nem ve spesifik nem hesaplanır. Mutlak nem birim

Detaylı

Türkçe Kullanım Kılavuzu

Türkçe Kullanım Kılavuzu h1 Türkçe Kullanım Kılavuzu İçindekiler Kurulum talimatları 12 Bağlantı şeması 12 Kullanım talimatları 13 Sembollerin anlamları 13 Başlangıç ayarları 14 Başlatma 14 Sıcaklık ayarı 14 Nem değeri ayarı (sadece

Detaylı

9. Sanal Ana Jet Üs Komutanlığı

9. Sanal Ana Jet Üs Komutanlığı 9. Sanal Ana Jet Üs Komutanlığı Konu : PFL PANEL Numara : Eğitim - 14 9. S a n a l A n a J e t Ü s K o m u t a n l ı ğ ı Sayfa 1 PFL Panel Pilot Fault List bu şekilde kısaltılmıştır. Uçuşlarda PFL olarak

Detaylı

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma:

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma: EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ 1 Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma 2 Web Sayfasına Yeni Element Ekleme Ve Özelliklerini Belirleme Değişiklik Yapma 3 Web Sayfası Tasarımını

Detaylı

Trend X. 8 İleri Otomatik Şanzıman ile Döner Vites Konsolu Direksiyondan kumandalı otomatik vites

Trend X. 8 İleri Otomatik Şanzıman ile Döner Vites Konsolu Direksiyondan kumandalı otomatik vites Trend X 16 aluminyum alaşım jantlar Ön sis farları Gündüz yanan LED farlar Elektrikli, ısıtmalı, sinyalli yan aynalar Elektrikli ön ve arka camlar 4 Yönlü manuel sürücü koltuğu Sürücü bel desteği Deri

Detaylı

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal Seçime bağlı çıkış sinyalleri Seçime bağlı çıkış sinyalleri Bu belge C493 konektörü pim 8-12 için opsiyonel çıkış sinyallerini açıklamaktadır (uzatılmış fonksiyonelliğe sahip konektör). Bu sinyaller SDP3

Detaylı

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu

DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ. Kullanma Kılavuzu DY-45 OSĐLOSKOP KĐTĐ Kullanma Kılavuzu 01 Kasım 2010 Amatör elektronikle uğraşanlar için osiloskop pahalı bir test cihazıdır. Bu kitte amatör elektronikçilere hitap edecek basit ama kullanışlı bir yazılım

Detaylı

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - iphone. Sinem Yiğit

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - iphone. Sinem Yiğit Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü Kullanıcı Kılavuzu TradeMaster FX - iphone Ürün : TradeMaster FX - iphone Hazırlayan: Sinem Yiğit Değişiklik tarihi: 07.02.2012 Versiyon: 1,0

Detaylı

KLİMA UZAKTAN KUMANDA KULLANIM KLAVUZU

KLİMA UZAKTAN KUMANDA KULLANIM KLAVUZU KLİMA UZAKTAN KUMANDA KULLANIM KLAVUZU Ürünümüzü tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Lütfen cihazı çalıştırmadan önce bu kullanım klavuzunu dikkatlice okuyunuz. İÇİNDEKİLER Uzaktan kumanda tanıtımı

Detaylı

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama

Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama Bölüm 4 Microsoft Power Point Sunum Hazırlama 4.1 POWERPOINT Sunu Programı Giriş Power Point sunu hazırlama programı, bir konu hakkında bilgi vermek veya herhangi bir ürünü tanıtmak gibi istenen anlatımları

Detaylı

: WEST SOUND : TKS 207 R (RACK TİPİ) WEST SOUND TKS 207 R PROGRAMLI OKUL SAATİ KULLANIM ALANLARI:

: WEST SOUND : TKS 207 R (RACK TİPİ) WEST SOUND TKS 207 R PROGRAMLI OKUL SAATİ KULLANIM ALANLARI: MARKA : WEST SOUND MODEL : TKS 207 R (RACK TİPİ) ÜRÜN CİNSİ : PROGRAMLI OKUL SAATİ WEST SOUND TKS 207 R PROGRAMLI OKUL SAATİ KULLANIM ALANLARI: Okullar, Dershaneler, Fabrikalar, Halı sahalar vb. alanlarda

Detaylı

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI

SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI SEYRÜSEFER VE YARDIMCILARI BU SUNUMUN İÇERİĞİ İNİŞ SİSTEMLERİ ILS (INSTRUMENT LANDING SYSTEM) MLS (MICROWAVE LANDING SYSTEM) ILS (ALETLİ İNİŞ SİSTEMİ) Aletli iniş sistemi olarak tanımlanan ILS sistemi,

Detaylı

OMR2000 HAREKETLİ ROBOT OMEGA-RPC-05 ROBOT KONTROL MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU

OMR2000 HAREKETLİ ROBOT OMEGA-RPC-05 ROBOT KONTROL MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU OMR2000 HAREKETLİ ROBOT OMEGA-RPC-05 ROBOT KONTROL MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU ESTA OMEGA TEKNİK MAKİNA SAN. TİC. A.Ş. Halil Rıfat Paşa Mah. Aydınlık Tepe Sok. No : 14 80270 OKMEYDANI / İSTANBUL Tel : +9

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

5-14 KURULUM AYARLARI CALIŞMA FONKSİYONLARI MEKANÝK KURULUM ARIZA DURUMLARI GÜVENLÝK UYARILARI TEKNÝK ÖZELLÝKLER

5-14 KURULUM AYARLARI CALIŞMA FONKSİYONLARI MEKANÝK KURULUM ARIZA DURUMLARI GÜVENLÝK UYARILARI TEKNÝK ÖZELLÝKLER 3 4 5-14 2 KURULUM AYARLARI 15-16 CALIŞMA FONKSİYONLARI 17-20 MEKANÝK KURULUM 21-22 ARIZA DURUMLARI 23 GÜVENLÝK UYARILARI 24 TEKNÝK ÖZELLÝKLER 25 3 07 08 06 10 11 09 Perde Radar ( Opsiyonel) 4 07 Kayış

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Prof. Dr. Mustafa Cavcar 8 Mayıs 2013

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ. Prof. Dr. Mustafa Cavcar 8 Mayıs 2013 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ TIRMANMA PERFORMANSI Tırmanma Açısı ve Tırmanma Gradyanı Prof. Dr. Mustafa Cavcar 8 Mayıs 2013 Bu belgede jet motorlu uçakların tırmanma performansı

Detaylı

Hava Aracı Ölçüm Aletleri Bakımı (AEE404) Ders Detayları

Hava Aracı Ölçüm Aletleri Bakımı (AEE404) Ders Detayları Hava Aracı Ölçüm Aletleri Bakımı (AEE404) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Hava Aracı Ölçüm Aletleri Bakımı AEE404 Bahar 1 5 5 3.5 7 Ön Koşul

Detaylı

Kayıt İzleme (Playback)

Kayıt İzleme (Playback) Kayıt İzleme (Playback) Saat Aralığına Göre Kayıt İzleme Cihazın kayıt oynatma menüsüne erişmek için; 1- Ekranın altında açılan menü ikonlarından United Security Ana Menü ikonuna tıklayınız. 2- Kayıt Arama

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ WORD DE METİNLERLE ÇALIŞMAK VE KLAVYEDEKİ TUŞLAR METİNLERLE ÇALIŞMAK Yazı Yazmak: Word de yazı yazarken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar: 1.Satır sonlarında

Detaylı

KABLOLU KUMANDA Kullanıcı Kılavuzu

KABLOLU KUMANDA Kullanıcı Kılavuzu KABLOLU KUMANDA Kullanıcı Kılavuzu 6 720 868 66 (2016/11) TR Klimamızı satın aldığınız için teşekkür ederiz. Klimanızı kullanmadan önce lütfen bu kullanıcı kılavuzunu dikkatlice okuyun. Kablolu Kumandanın

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

HM150 ZEMİN KAT 1. KAT 2. KAT KUMANDA PANOSU 031 032 02 12 100 A B C D E F G 2BC 2G İBRAHİMOĞLU MÜHENDİSLİK ÇAĞRI BAĞLANTILARI

HM150 ZEMİN KAT 1. KAT 2. KAT KUMANDA PANOSU 031 032 02 12 100 A B C D E F G 2BC 2G İBRAHİMOĞLU MÜHENDİSLİK ÇAĞRI BAĞLANTILARI ZEMİN KAT 1. KAT 2. KAT KUMANDA PANOSU 031 032 02 12 SDS MEŞGUL SDS MEŞGUL SDS MEŞGUL 1000 816 YK YK YK 100 A B C D E F G 2BC 2G g 2g ORTAK ANOT DISPLAY e d c d 2g ef f g b a bc a g 2g ORTAK ANOT DISPLAY

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

MUHABERE CİHAZLI ÇEVİK KUVVET KASKI FREKANS YÜKLEME YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

MUHABERE CİHAZLI ÇEVİK KUVVET KASKI FREKANS YÜKLEME YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. Giriş 2 1.1. Kask Alıcı Modülü Frekans Yükleme Yazılımı 2 1.2. Ana Ekran 2 1.3. Genel Ayarlar 3 1.3.1. Freq Range (Frekans Aralığı) 3 1.3.2. Squelch Level (Gürültü Bastırma Seviyesi) 3 1.3.3.

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24

İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24 ULD-25AL ÇAP ÖLÇER 2016 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER ÖZELLİKLER. 3-4 KONTROL PANELİ... 5-13 HARİCİ KONTROL ÜNİTESİ... 14-22 BAĞLANTILAR VE HABERLEŞMELER 23-24 2 ÖZELLİKLER ÖZELLİKLER MODEL : U25AL ÖLÇÜM YÖNTEMİ.:

Detaylı

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon

MENÜ AYARLAMA 1. MENÜ AYARLAMA. [X] Fusion@6. [X] Fusion@6 Standard. [X] Entegre@6. [X] Yeni Fonksiyon MENÜ AYARLAMA Ürün Grubu [X] Fusion@6 [X] Fusion@6 Standard [X] Entegre@6 Kategori Versiyon Önkoşulu [X] Yeni Fonksiyon @6 Uygulama Fusion@6 serisi ürünlerde ürün ana menüsü çeşitli temalarla görsel olarak

Detaylı

BEGO. Miditherm. Kullanma Talimatı

BEGO. Miditherm. Kullanma Talimatı BEGO Miditherm Kullanma Talimatı Tuşların Fonksiyonu: Parametrelerin çağrılması Değerlerin değiştirilmesi Programlama Program başlatma / durdurma Programı bitim süresi ile başlatma / durdurma Sembollerin

Detaylı

EXCEL de her bir çalışma alanı bir sayfa olarak adlandırılırken, birden fazla sayfa ise kitap olarak adlandırılır.

EXCEL de her bir çalışma alanı bir sayfa olarak adlandırılırken, birden fazla sayfa ise kitap olarak adlandırılır. EXCEL Bu programın çalışma alanı satır ve sütunların kesişmesinden meydana gelen hücrelerden oluşmaktadır. Satırlar rakamlar ile, sütunlar alfabetik harfler ile temsil edilirler. EXCEL de her bir çalışma

Detaylı

Öğretmenler İçin Mobil Kreş Uygulaması Kullanım Dokümanı

Öğretmenler İçin Mobil Kreş Uygulaması Kullanım Dokümanı Öğretmenler İçin Mobil Kreş Uygulaması Kullanım Dokümanı 1. Google Play ya da Apple Store'dan uygulamayı yükledikten sonra resimdeki uygulama simgesi tıklanarak uygulama çalıştırılır. 2. Uygulama çalıştırıldıktan

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

ÖZKAY ELEKTRONİK. BK-103 Asansör Kumanda Kartı KULLANIM KILAVUZU

ÖZKAY ELEKTRONİK. BK-103 Asansör Kumanda Kartı KULLANIM KILAVUZU ÖZKAY ELEKTRONİK BK-103 Asansör Kumanda Kartı KULLANIM KILAVUZU 1. GİRİŞ BK-103 asansör kumanda kartında kumanda ayarlarını yapabilmek ve arıza kayıtlarını izleyebilmek gibi fonksiyonlar için 2x16 LCD

Detaylı

Swansoft Fanuc OiT Kullanımı

Swansoft Fanuc OiT Kullanımı CNC Torna ve Frezede gerçek simülasyon yapılabilir. 50 den fazla farklı Kontrol Sistemi, 150 nin üzerinde ünite. Alt Programlama ve Delik çevrimleri dahil Manuel programlama Değişken parametrelerle Macro

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012 T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Evrak Logo Ekleme Kılavuzu Kasım 2012 İçerik 1 Birim Logosu Kayıt İşlemleri... 3 1.1 Tek Logo Ekleme İşlemleri... 4 1.1.1 Logo Pozisyonu :... 5 1.1.2

Detaylı

New Project. User guide

New Project. User guide New Project User guide Table of Contents New Project... 3 Katman Yöneticisi... 4 Katman Yöneticisi Araçları... 6 Katman İşlemleri... 8 Katman Görünümü... 9 Katman Ekleme... 10 Aktif Katman Yapma... 12

Detaylı

Family SL 300 El Kitabı PLC Kullanım Protokolü

Family SL 300 El Kitabı PLC Kullanım Protokolü www.fuzyonmakina.com Family SL 300 El Kitabı PLC Kullanım Protokolü Bu dökümanın (.pdf) web sürümünde bazı teknik detaylar bilgi gizliliği nedeniyle çıkartılmış olabilir. (Türkçe) Bu döküman ******* firması

Detaylı

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL

SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ İÇİN 29 ÖNEMLİ KURAL 1.Kesinlikle alkollü olarak araç kullanmayınız ve kullandırmamaya çalışınız. 2. Eskimiş lastiklerle yola çıkmayınız. Kışın en az diş kalınlığı 3 mm yazın 2 mm olmalı

Detaylı

Trend X. *Broşürde yer alan görseller ile pazara sunulan araçlar arasında donanımsal ve görsel açıdan farklılıklar olabilir.

Trend X. *Broşürde yer alan görseller ile pazara sunulan araçlar arasında donanımsal ve görsel açıdan farklılıklar olabilir. Trend X 16 aluminyum alaşım jantlar Ön sis farları Gündüz yanan LED farlar Elektrikli, ısıtmalı, sinyalli yan aynalar Elektrikli ön ve arka camlar 4 Yönlü manuel sürücü koltuğu Sürücü bel desteği Deri

Detaylı

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir?

MICROSOFT OFİS EXCEL * EXCEL * WORD * POWERPOINT. Microsoft Excel Nedir? MICROSOFT OFİS * EXCEL * WORD * POWERPOINT EXCEL Microsoft Excel Nedir? Bir hesap tablosu (spreadsheet) programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal veriler) tablolar ya da listeler halinde

Detaylı

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - Ipad. Sinem Yiğit

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - Ipad. Sinem Yiğit Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü Kullanıcı Kılavuzu TradeMaster FX - Ipad Ürün : TradeMaster FX - Ipad Hazırlayan: Sinem Yiğit Değişiklik tarihi: 07.02.2012 Versiyon: 1,0 Özet:

Detaylı

Trend X. 8 İleri Otomatik Şanzıman ile Döner Vites Konsolu Direksiyondan kumandalı otomatik vites

Trend X. 8 İleri Otomatik Şanzıman ile Döner Vites Konsolu Direksiyondan kumandalı otomatik vites Trend X 16 aluminyum alaşım jantlar Ön sis farları Gündüz yanan LED farlar Elektrikli, ısıtmalı, sinyalli yan aynalar Elektrikli ön ve arka camlar 4 Yönlü manuel sürücü koltuğu Sürücü bel desteği Deri

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Mustafa Arnavut Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/12 1. AMAÇ Bu talimatın amacı

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ 3.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 4.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara

Detaylı

İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER

İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER İSTİHDAM VE SOSYAL UYUM İÇİN DİJİTAL BECERİLER Proje Referans No: 2015-1-TR01-KA201-021424 Co-funded by the Erasmus+ Programme of the European Union Oyun Arayüzü Öğrenme Sayfaları İstihdam ve Sosyal Uyum

Detaylı

Open S OTOMATİK KAPI KULLANMA KILAVUZU. Rev

Open S OTOMATİK KAPI KULLANMA KILAVUZU. Rev Open S OTOMATİK KAPI KULLANMA KILAVUZU Rev.01.30.03.15 2.1. Teknik Özellikleri Çalışma Gerilimi Motor Gerilimi Çektiği Akım Motor Gücü 230 V AC 24 V DC 2A - max.6a 100 W Çalışma Sıcaklığı 0 0-15 / +50

Detaylı

ideal Sistem Tester Kullanım Klavuzu

ideal Sistem Tester Kullanım Klavuzu 1- Sistem Modülüne Giriş ideal Sistem Tester Kullanım Klavuzu Herhangi bir Grafik penceresinin başlığındaki S harfine basılarak açılan menüden yapılabilen seçimlerle kullanılmaya başlanır. Bu menüden,

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı