Enflasyon Sepeti Güncellendi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Enflasyon Sepeti Güncellendi"

Transkript

1 Enflasyon Sepeti Güncellendi Enflasyon Sepeti Güncellendi yazımızda TÜİK kurumu enflasyonu hesaplarken ağırlık verdiği gıdanın yerine ulaşımı koydu. Bu da yeni enflasyon ölçümlerini getirdi. Nasıl bir değişim yaşandığını ve enflasyonun nasıl değiştiğini bu yazımızda yazacağız. TÜİK Tüik 2017 enflasyon sepetini güncelledi. Bununla birlikte bazı kalem malların enflasyondaki ağırlığı düştü bazılarının ki arttı. Bu sepetteki değişimin bizim cebimize giren miktarla alakası yoktur. Genel olarak fiyatların ne kadar arttığını çok kullanılan ihtiyaçlar baz alınarak hesaplanması değişti. Bu sepetteki güncellemeyi tüik her sene aynı aylarda güncellemektedir. Bu sepetin hesaplanması için 3 yıl önceki fiyatlar baz alınıyor. Burada yılda 13 bin kişiye hane halkının toplam bütçesi, kurumsal anket ve turistin harcamaları göz önüne alarak enflasyon sepeti oluşturuluyor. Bu sepette 417 tane eleman vardır. Mevsimsel artmaların önüne geçmek için bazı kategorilerin ağırlığı değiştiriliyor. Mesela gıda ile ulaşımın ağırlığı değiştirildi. Kışın sebzelerde aşırı artış olduğundan gıdanın sepetteki oranı düşürülüyor onun yerine ulaşımdaki harcamaların oranı arttırılıyor.

2 Enflasyon Sepetinde Dengeleme Politikası Böyle bir denge politikası uygulamış oluyorlar. Tabi ki ulaşımın oranı arttırıldı fakat doların artmasıyla da ulaşıma harcadığımız ücretlerde arttı. Gıda harcamasının oranının azaltılması ulaşım harcamasının oranının arttırılması Enflasyon Sepeti enflasyonu düşürmeyecektir. Yine yükse bir enflasyon rakamıyla karşılaşacağız. Avrupa birliği uyum süresince, bu değişken sepek uygulaması sabit bir oranlı sepetle değiştirilmek zorunda kalacaktır. Gıdanın oranı %20i ise o oranda alacaktır. Mevsimsel değiştirme uygulanmayacaktır. Şuan da kullanılan enflasyon sepetinde zorunlu olan ihtiyaçların oranı diğer kalemlerin oranlarına göre azaltıldı. Enflasyon oranının az olması amaçlanmıştır fakat diğer arttırılan oranlarda da zamlar olduğu için enflasyon da ki artma devam etmektedir. Yine de bütün kategorilerde en yüksek pay gıda dadır. Temel ihtiyaç olduğundan oranı en yüksektir. 2.sırada ulaştırma ve 3. sırada konut ödemeleri gelmektedir. Sıralama ihtiyaç dengesine göre düzenlemiştir. AB ülkeleri ile Bizim Enflasyon Farkımız 2014 yılında vatandaşlar 100 lirasının 26 lirasını gıdaya harcamıştır. 27 lirasını konuta harcamıştır. 9,5 lirasını da ulaştırmaya harcamıştır. Avrupa birliğinde uygulanan enflasyon sepetiyle bizdeki sepetin farklı olmasının nedeni bizdeki gıda, konut ve ulaştırma harcamaları AB ülkelerine göre çok

3 fazladır. Onlar diğer ihtiyaçlarına para harcarken biz bu 3 ihtiyaca çok fazla harcama yapıyoruz. Bu da bizim ülke ekonomisinin onlara göre geri kalmış olmasındandır. Genel enflasyon %5 olarak hesaplanmıştır. Fakat mutfak enflasyonu %20 lerde hissedilmektedir. Bu enflasyon ölçümü her sene yapılır ve anketler düzenlenerek ailelere sorularak düzenleme yapılır. Bu yıl ki enflasyon rakamları çift hanelere çıkacak gibi gözüküyor. Enflasyon Sepeti Güncellendi. Davos Zirvesi ve Yabancı Yatırımcılar Ne İstiyor Davos Zirvesi ve Yabancı Yatırımcılar Ne İstiyor yazımızda ülkemizin ekonomik gidişatı ve ülkemize yatırım yapmayı düşünen yabancı şirketler bunun karşılığında neler istemektediri yazdık. Switzerland Davos Forum

4 47. Davos zirvesindeki bilgiler 47. Davos zirvesindeki bilgileri başbakan yardımcısı sayın Mehmet Şimşek ten aldık. Yeni gelişen teknoloji ile insanların yerine istihdamda teknolojik aletler kullanılmaktadır. Bir çok batı ülkesi insan gücünden tasarruf edip makine kullanımına ağırlık vermektedir. Bununla birlikte daha fazla üretim gerçekleştirmektedirler. Bunun olumsuz Mehmet Şimşek yönü ise işsizliğin artmasına neden oluşudur. Sanılanın aksine istihdam kaybının ticaret den kaynaklanmadığı belirtilmiştir. Yeni teknolojinin daha iyi bir şekilde kullanılması gerektiği ve insanların ceplerine kötü yönde etki etmemesi için çözümler üretilmesi gerekmektedir. Şu anlık bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri teknolojinin istihdam yönünden olumsuz etkisi yoktur. Küresel ticaret yaparak ülkenin kalkınmasına önemli katkı yapılabilir. Küresel dengesizlik zayıf olan ülkeleri ezmektedir. Büyük ülkelerin açgözlülükleri bitmeyeceği için küresel ticaret de en büyük payı kimseye kaptırmayacaklardır. Ülkemizde yapılan yatırımlarda özellikle eğitim ve kaliteli eleman yetiştirme alanlarıyla küresel ticaret de yerimizi ve rekabet gücümüzü ilerletebilecek gücü elde edeceğiz. Diğer ülkelerle rekabet eder hale geleceğiz. Tüm alanlarda iyi yetiştirilmiş insan gücümüzle ülkemizi gelişmiş ülkeler sınıfına yükselteceğiz.

5 Çin in Ticaret Politikasının Etkisi Amerika Başkanı Donald Trump ın yeni göreve gelmesi ekonomi piyasasını değiştirmeye başladı. Diğer ekonomik güç olan Çin, batı ülkelerinin tüm dünyaya açılmasını istiyor. Çin kendince kapanık bir ticaret politikası izlerken bat Xi Jinping ılı ülkelerin başka ülkelerden fazlasıyla iyi ilişkiler kurmasını istiyor. Bu yapılanma Çin in imalat ülkesi olduğu için işine gelmektedir. Türkiye olarak Çin den 20 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştiriyor fakat Çin e 2,5 milyar dolarlık bir ithalatı zor yapıyoruz. Çin in sürdürdüğü ekonomi politikasında tüm ülkelere ben satış yapayım ben para kazanayım modundadır. Bu da oraya bir şey satmaya gelince zorlanma anlamına gelmektedir. Küresel ekonomilerde ne kadar ihracat yapıyorsanız o oranda da ithalat yapmanız ülkenin geleceği için çok önemlidir. Şuan da teknoloji ve enerjiye yönelik ihracatlar en çok kazandıran kalemlerdir. Bu ikisi de bizim ülkemizde yoktur. Bu sektörler de çoğunlukla dışa bağımlı yaşamaktayız. Bunlarda geliştiğimiz de 1.dünya ülkeleriyle aynı klasmanlarda yer alacağız. Yabancı Yatırımcıların Türkiye Merakı Tl nin değer kaybı, darbenin olması, terör olayları derken Türkiye ye yapılan yabancı yatırımlarda büyük bir düşüş yaşanmıştı. Davos zirvesiyle birlikte Türkiye ye yatırım yapmak isteyen ülkeler son durum hakkında bilgiler almaktadır.

6 Güvenli ülke statüsüne geçip geçmediğini sormaktadırlar. Güvenlik düzeyinin ne durumda olduğuna dair bir çok sorular sorulmaktadır. Yine de bu kadar engele rağmen ülke ekonomisinin düşüşü çok da kötü değildir. İşlerin rayına oturması ve güvenli ortamın sağlanmasıyla tekrar büyüme oranları en yüksek seviyelere çıkacaktır. Davos Zirvesi ve Yabancı Yatırımcılar Ne İstiyor. Eğitime Verilen Önem Şu anda milli bütçenin 5/1 i eğitime verilmektedir. Eğitim önceliği her şeyin üstünde yer almaktadır. Yarım milyon öğretmen ve 300 bin derslik vardır. Üniversite sayılarında büyük oranda artma vardır. Bu yapılan yatırımla birlikte nitelikli insan sayısının artışı sağlanmıştır. Zaman içerisinde bu yatırımların meyvesini ülkece toplamaya başlayacağız. Eğitime yapılan harcamalar ile OECD de bulunan ülkelerin ortalamasını tutturmuş bulunmaktayız. Tek eksik eğitim kalitesinde yaşanan eksiklikler. Bu sorunun da çözülmesiyle Türkiye nin durdurulamaz yükselişi başlayacaktır. Yeni sistem ile daha çok iş dünyasının ihtiyaçlarını giderecek verimli eğitimlerin verilmesi şarttır. Ancak bu yönde verilen eğitimlerle başarıyı yakalayabiliriz. Türkiye nin 2018 ekonomide büyüme hedefi %5 civarındadır yılının 2016 yılından bir kademe yüksek de olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye nin olumsuz görünen görüntüsünün olumluya çevirme ilk öncelik olacaktır. Davos Zirvesi ve Yabancı Yatırımcılar Ne İstiyor.

7 Yatırım Aracı Altın Yatırım Aracı Altın yazımızda altın neye göre artar ve azalır neden bu kadar yükseldi ve yatırım yapabileceğimiz güvenli bir kaynak olma özelliğini koruyor mu gibi soruları cevaplandıracağımız yazımız dasınız. Altın Altının Değeri Dünden bugüne büyüklerimizin en çok yatırım yaptığı kaynak altın olmuştur. Tarihsel bir özelliği de bulunmaktadır. Takı takarken çoğunlukla çeyrek, yarım, veya tam altın takılır. Bunları da evli çift bozdurup kullanır ve ya ileri ki yıllara saklayarak değer kazanmasını ve zor günlerin kurtarıcısı olarak saklar. Güven veren bir yatırım aracıdır ocak ayına bakacak olursak dövizin yanında altında tarihi zirvesindedir. 24 ayar olarak baz aldığımız altında; Gr altın şuan da 145 tl dir. Çeyrek altının fiyatı 236 tl dir. Yarım altının fiyatı 474 tl dir. Tam altının fiyatı 944 tl dir. Beşli altının fiyatı tl dir. Altın fiyatlarının değişmesi bazı etkenlere göre değişir.bunlar; yurt dışı piyasaların etkisi, finansal etkiye sahip olayların yaşanması, piyasa beklentilerinin olması, arz talep dengelerinin değişmesi gibi bir çok faktöre göre değişir. Bunları etkisiyle altının değeri azalır veya çoğalır. Yatırım Aracı Altın.

8 Dolar Dövizin Altına Olumsuz Etkisi Şuan da altının değerini artmasının nedeni yurt dışı kaynaklıdır. Çünkü altını dışarıdan ithal ettiğimiz için dolar ve euro yükselme yönünde olduğu için altının ham maddesini pahalıya almaktayız. Bu da iç piyasadaki doların para farkını karşılamak için yüksek den işlem görmesine neden olur. Dışarıda ki diğer gelişmeler Amerika başkanının konuşması ve Fitch in Türkiye nin kredi notunu açıklayacak olması gibi etkenlerde altının değerinin değişmesine neden olmaktadır. Bu değerler günlük değiştiğinden her oluşan önemli gelişmelerin altının piyasa değerine etkisi vardır. Genel de para piyasalarında öngörülen beklentiler ile işlem yapılır ve gerçekleşen işlemler satılıp para kazanılır. Tahmin üzeriden kazanç sağlanır. Yıl ilk çeyreğinde Türkiye ye döviz girdisi az olmaktadır. Artı olarak yaşanan politik ve siyasi dalgalanmalar ile dolar ve euro artmıştır. Bu da bizim alım gücümüzü düşürmüştür. Fakat ülkenin durulması ve ülkeye giren döviz girdisinin artmasıyla tl nin dolar ve euro ya karşı kendine gelmesi kaçınılmazdır. Halkımızın yeniden alım gücünün artması gerçekleşecektir. Tüm Dünya da doların değerinin artması bizi de etkilemiştir. Bu durumun altının artmasına doğrudan katkısı vardır. Döviz ihtiyacı olan ve kaynak ihtiyacı olan gelişmekte olan ülkeleri doların bu yükselişi etkilemiştir. Ülkemiz de olan anayasa görüşmeleri seçim olabilme ihtimali de dövizin yükselmesine neden olur. Bu oranda da altın yükselir. Dediğimiz gibi altını

9 ithal ettiğimiz için parasal gücümüzün iyi olması gerekir. Yatırım Aracı Altın. 13.İstanbul Mobilya Fuarı ve Mobilya Sektörü 13.İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB)ve Mobilya Sektörü yazımızda 2017 nin ilk fuarı olan Mobilya fuarı hakkında ve mobilya sektörünü ele aldık. Fuar 10 Ocak da başladı, 15 Ocak 2017 tarihine kadar devam edecek ve misafirlerini bekleyecektir. İstanbul Mobilya Fuarı Türk mobilya sektörü 200 ülkeye ihracat yapmaktadır. Tüyap kongre merkezinde açılan mobilya fuarı Avrasya nın en büyük mobilya fuarı olma özelliğini taşır. Ayrıca Avrupa nın da en büyük 3.mobilya fuarı olma özelliğini kendisinde bulundurur. Mosder(TÜRKİYE MOBİLYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ) toplu olarak İstanbul Mobilya Fuarına katılmış bulunuyor. Bu fuarda mosder üye firmaları ürünlerini tanıtıyor ve yeni yeni anlaşmalar ile mobilyalarını satıyor. Büyük bir işlem hacmi bu fuarda gerçekleşiyor. Mobilya fuarı Tüyap ın 100 bin metre karelik bir alanında kurulmuştur. 12 holden oluşmaktadır. Geçmiş yıllara göre daha da büyümüş bir etkinlik haline gelmiştir. Bu fuarda Türkiye nin en büyük mobilya şirketleri de bulunmaktadır. Türk mobilya şirketleri yanı sıra yabancı şirketlerinde fuara katılmalarına bu yıl itibariyle destek

10 verilmektedir. Bu yıl 12 tane yabancı firma fuara katılmıştır. İlk yabancı atılım olduğundan ileri ki yıllarda tam anlamıyla uluslar arası bir fuar hüviyetine kavuşacaktır. Bu fuar ile birlikte Türkiye nin mobilya sektöründe nerelere geldiği ve mobilya da ki trendleri belirlediğini görmekteyiz. Son teknolojileri mobilyalara uyarlayarak diğer ülkelere örnek teşkil etmektedirler. 13.İstanbul Mobilya Fuarı ve Mobilya Sektörü. Fuar Mobilya Sektöründeki Büyüme Hızı Mobilya sektörü 2016 yılında büyüme öngörüsü olarak %15 ler civarındaydı fakat Türkiye deki olumsuzluklar nedeniyle %7 lerde büyüme oranı yakaladı. Diğer sektörlere göre yine de en iyi büyüme rakamlarından birisini elde etmiş oldular beklentilerinde ise aynı şekilde %15 büyüme beklentisi olan sektör hızla büyümeye devam ediyor. Bu yapılan fuar ile 2017 yılına hızlı bir giriş yaparak hem ülke içi hem de ülke dışında Türk mobilyasının kalitesini ve kullanırlığını arttıracaklardır. Kalite standartlarının böyle devam etmesiyle bunu başaracaklardır. Türkiye eski istikrarlı zamanlarına dönerse her iş alanında olduğu gibi mobilya alanında da hızlı bir gelişme olacaktır. İstanbul mobilya fuarı ile tüm mobilyacılar satış rakamlarını arttıracaklardır. Piyasaların hareketlenmesi sağlanacaktır. Bu fuar ile 750 milyon $ lık bir

11 ihracat yapılması bekleniyor. Ülkenin ihracatına büyük bir katkısı olacaktır. Türkiye nin Mobilya Sektöründe Dünya daki Yeri Mobilya fuarı kurulmadan önce 13 yıl öncesi, Türkiye mobilya satışında 22. sıradaydı. Şuanda ki Dünya sıralamasında 12.sıralardayız. Bu da mobilya fuarının ve ülke istikrarının mobilya sektörüne 10 sıralık bir yükselme sağladığını gösteriyor. Şuan da ki mobilya ihracat rakamı 3 milyar $ dır. Mobilya sektörünün lider ülkesi Çin dir. Tasarım olarak lider ülke İtalya dır. Türkiye mobilyacılarının hedefi bu iki ülkeyle yarışabilecek bir mobilya sektörü haline gelebilmektir. 13.İstanbul Mobilya Fuarına gidip en son çıkan mobilyaları görebilir ve fuara özel kampanyalardan yararlanabilirsiniz. İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB)Adresi: Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Cumhuriyet Mahallesi Eski Hadımköy Yolu Caddesi 9/1, Büyükçekmece İSTANBUL 13.İstanbul Mobilya Fuarı ve Mobilya Sektörü. Tasarruflu Kombi Kullanımı Tasarruflu Kombi Kullanımı yazımızda kış aylarında nasıl kombi kullanmalıyız neler yaparsak tasarruf ederiz ve akıllı kombi ayarlarının faydasını yazdık.

12 Doğalgaz kombi Enerji tasarrufundaki etkenler yalıtım yapma, pencere izolasyonu ve çatı izolasyonu ile kombili evlerde tasarruf etme yollarıdır. Kış aylarında ısınma yönünde tasarruf etmemiz gerekir. Ülke ekonomisi ve kendi bütçemiz için bu kış aylarında dairemizde ve evimizde ısı yalıtımımız olması gerekir. Türkiye de ortalama evlerin yarısında kombi kullanılıyor. Kombinin ısı ayarını da kendimize göre ayarlayabiliyoruz. Fakat bir sürü etkene göre çok veya az çalışarak evi ısıtmaya çalışıyor. Çoğunlukla da kombi kullanımı yanlış yapılmaktadır. Bu da doğalgazı kullanmada yanlış bir yöntem kullanmamıza neden olur. Doğalgaz Kombi Ayarı Yapma Kombinin kişiye göre ayarı vardır. Evde nasıl rahat ediyorsanız kombiyi öyle kullanın. Çoğunlukla çevreden duyulan yöntemlerle kombi ayarlaması yapılmaktadır. Bazıları bütün gün açar, bazıları sadece akşam açarak kullanır, bazıları ise bir odanın ısısını arttırıp diğerlerini en alt seviyede tutar. Bu gibi yöntemler halk arasında kullanılır. Oda sıcaklığı ortalama derece de kendimizi rahat hissederiz. Daha düşük sıcaklığa kendimizi hazırlarsak bu yönde tasarrufumuz olur. Diğer yazımızda bu konuyu işlemiştik. Kendimizi 20 derecelerde durmaya alıştırırsak tasarrufu bu yönde yapmış oluruz. Diğer yöntemler ise; gece yatarken kombiyi kapatmayıp en düşük ısıda çalıştırmalıyız. Yatak da bu ısı kaybını hissetmeyiz. Akıllı oda termostatları sayesinde saat saat odanızın ısısını düşürüp arttırabilirsiniz. Bu aletin çok

13 faydasını göreceksiniz veya görüyorsunuzdur. Fakat bazı termostatlar kullanımlarında doğalgaz faturanız öncekine göre artabilir buna dikkat edin. Soğuk havalarda kombiyi tamamen kapatmayın düşük ısılarda çalıştırın. Bu yöntem daha mantıklıdır. Kombi kapatımında oda sıcaklığı çok düşeceği için kombiyi açtığınızda çok fazla çalışacağı için daha fazla doğalgaz harcayacaktır. Kombiyi düşük sıcaklık da çalıştırdığınızda ise derecesini arttırmak için daha az yoğunlukta enerji harcayacaktır. Bu da sizin doğalgaz tasarrufunuza katkı sağlayacaktır. Tasarruflu Kombi Kullanımı. Doğalgaz Kombi, Petek ve Doğru Ev Seçiminin Isınma Da Önemi Doğalgaz ortalama yıllık kullanım ücreti İstanbul da 1500 tl dir. Bildiğiniz üzere bu ücretin büyük bir kısmı kış aylarında gelmektedir. Kombilerde akıllı sistemleri tercih etmelisiniz. Uzaktan yönetimlerle kombi ayarlarını özellikle kış aylarında ayarlamalısınız. Bu size büyük bir tasarruf sağlayacaktır. Tabi ki ısı yalıtımı, pencere izolasyonu ve tavan çatı izolasyonlarını yaptırmak koşuluyla bu akıllı sistemler tasarruf sağlayacaktır.evinize doğru tipte kombi almanız ve peteklerin doğru yerlere kurulu olması da ısı etkisini etkileyen faktörlerdendir. Evinizi alırken uzmanlara danışarak ısı konusunda yapılan alt yapının doğru yapılıp yapılmadığını öğrenin. Bu sizin iyi bir şekilde ısınmanıza ve

14 konforlu bir hayat sürmenize katkı sağlar. Tasarruflu Kombi Kullanımı. Çikolatanın Parasal Gücü Çikolatanın Parasal Gücü yazımızda çikolata sevgisinin çikolatanın parasal değerini ne kadar arttırdığını ve nedenli önemli bir yiyecek olduğunu bu yazımızda anlatmaya çalışacağız. Çikolata Çikolatayı sevmeyen çok az vardır. Çikolata eski zamanlarda zenginlik göstergesi olarak görülürdü. Tüm insanlar mutlu olmak için çikolataya yüklenir bir nevi mutluluk kaynağıdır. Çoğu kilo almanıza sebebiyet verir bu nedenle yerken ölçüyü kaçırmamanız gerekir. Sonuçta çoğu hastalık aşırı kilolarla başlar. Çikolatanın tanımı yapılırken; Tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan yiyecek türüdür. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek(545 kcal), enerji veren tatlı bir yiyecek türüdür. Çikolatanın Besin değerleri(100 gr

15 bitter) Toplam yağ 31 g, Trans yağ 0,1 g, Kolesterol 8 mg, Sodyum 24 mg, Potasyum 559 mg, Karbonhidrat 61 g, Diyet Lifi 7 g, Şeker 48 g, Protein 4,9 g, Kafein 43 mg. Toplam kalori : (kcal) 545 dir. İçerisinde bulunan vitaminler: A Vitamini 50 IU, Kalsiyum 56 mg, Demir 8 mg, B12 vitamini 0,2 µg, Magnezyum 146 mg kadardır. Çikolatanın Kalitesini Anlama Çikolata işleme fabrikalarının yanına gitmediyseniz gitmeyi deneyin. Uzaktan bile o güzel koku sizi çikolata alemine götürecektir. Çikolataya baktığınızda çikolatanın parlaması gerekir. Al benisi yüksek olan çikolata kalitesi yüksek olan çikolatadır. Çikolatayı ısırdığınızda dişleriniz arasındaki kırılma sesi kulağınıza gelmesi gerekir. Burnunuza gelen çikolata kokusu da iyi olmak zorundadır. Çikolatanın sizin beklentilerinizi karşılaması gerekir. Bu kriterleri sağlıyorsa işte kaliteli çikolatayı buldunuz demektir. Çikolata Tüketimi Oranları Türkiye de her geçen yıl tüketimi artmaktadır. Çikolata da tercih edilen tür ise sütlü olanlarıdır. Bunun yanında fındıklı çikolatalar en çok tercih edilen çikolata türüne girmektedir. Tabi kuru yemişi çok sevdiğimiz için çikolatada en çok fındıklı türü rağbet görüyor. Kişi başına çikolata tüketimi 914 gr dır. Bu Avrupa ülkelerinde bizim 5 katımız oranında çikolata tüketimi görülmektedir. Tam bir çikolata ülkesi olan İsviçre de bu oran kişi başı 11,5 kg dır. Mutluluk kaynağı olarak çikolatayı daha fazla tüketmemiz gerekir. Fazlasının zararlı olduğunu bilerek kararınca tüketmemiz hem zihinsel hem de bedensel faydamızadır. Türkiye de çikolata pazarı %25 oranında büyüme göstermektedir. Bu büyümenin devam edeceği öngörülmektedir. Bayramda özellikle çikolata tüketimi tavan yapmaktadır. Dünyada çikolataya 75 milyar dolar $ harcama yapılıyor.

16 Çikolatanın Parasal Gücü Elektrik Faturalarının Son Durumu Elektrik Faturalarının Son Durumu hakkındaki yazımızda tüketilen elektriğe göre ödenen faturalar ve yeni yılla birlikte elektrik sağlayıcınızı değiştirme hakkınız olacağını yazacağız. Elektrik Ülke olarak enerji kaynakları bakımından çoğunlukla dış ülkelere bağımlıyız. Doğal gaz dışarıdan geliyor ve ithal kömürler kullandığımızdan ücretlerde olan artış kaçınılmaz oluyor. Kış aylarında ülkeye gelen doğal gazın çoğunu devlet, evlere göndermektedir. Enerji üreten santralin doğal gaz ihtiyacını ikinci planda tutmaktadır. Yeteri kadar doğal gaz ithal edilmediğinden de elektrik santralleri doğal gaz alamıyorlar. Buradan da elektrik ihtiyacı karşılanamıyor. Dışarıdan doğal gaz alımının tam bir planlamayla yapılamaması ülke içinde doğal gaz eksikliğine sebebiyet veriyor. Artan doğal gaz kullanımına endeksle ihraç edilen doğal gazında aynı oranda yükseltilmesi ve kendi depolarımızda kullanıma saklanması gerekir. İran,

17 Rusya ve Azerbaycan dan aldığımız doğal gazın tam anlamıyla yeterli bir şekilde ithal edilmesi gerekir. Evlere ve santrallere gereken kadar doğal gaz gönderilmelidir. Elektrik kesintileri Elektriği dağıtmakla görevli 21 adet dağıtım şirketi bulunmaktadır. Bu şirketlerin hepsi de özel firmalara aittir. Devlet tamamen elini bu alandan çekmiştir. Bu şirketler elektriği dağıtırken kar yapma amacı güttükleri için belli zamanlarda fiyat düşük olduğunda devreye girmemiş oluyorlar. Kafalarına göre elektrik kesintisi yapıyorlar. İstanbul un Avrupa ve Asya kıt alarında bulunan ilçelere belirli tarihlerde ve saatlerde kesintiler uyguluyorlar. Üretim olmadığından elektrik dağıtım şirketleri olan elektriği gezdirerek paylaştırıyor. Bu da enerji gereksinimini karşılamak için üretilen boş bir çözüm olarak sunuluyor. Serbest tüketici olayı 2017 de yeniden gündeme getirildi. Serbest tüketici de, elektrik abonesi belirli bir tüketim sınırını geçtiğinde istediği dağıtım şirketinden elektriğini alabilme hakkı kazanıyor tl üzeri ödeyen her elektrik tüketicisi istediği elektrik dağıtıcısını seçebilecektir. Tabi ki elektrik dağıtıcısını değiştirmek faturanızda çok da bir değişim göstermeyebilir. Çünkü devletin elektrik

18 faturasına yansıttığı bir çok kalem vergiden kurtulma imkanınız yoktur. Bu işlemi yapmak için olan aboneliğinizi iptal edip yeni başvuracağınız dağıtım şirketine başvuruda bulunmalısınız. Bu işlemler beklemediğiniz kadar yavaş olacaktır yılında 40 milyon aboneden sadece 2 milyon abone aldığı elektriği değiştirmiş ve başka bir dağıtım şirketine başvurmuştur. Elektriği devletin tek elden üretmesi gerekir. Enerjinin zorunlu bir ihtiyaç olması nedeniyle tek elden verilmesi en doğru seçenek olarak gözüküyor. Serbest piyasa da olan enerji fiyatlarında çok fazla dalgalanmalar olmaktadır. Elektrik dağıtımcınızı değiştirirken kaç yıllık taahhütte imza attığınıza da dikkat edin. Elektrik Faturalarının Son Durumu. Kullanmadığımız enerjinin faturası Kayıp kaçak bedeli ve dağıtım bedelinin halka ödettirilmemesi gerekir. Faturasını ödeyen halka bu adaletsizlik yapılmamalı ve en kısa zamanda bu işe bir düzenleme getirilmelidir. Kış saatine geçilmemesi ve yaz saatine devam etme tam ters bir etki yaptı. Enerji kullanımı %7 oranında arttı. Tasarruf yapalım derken daha fazla tüketim oldu. Elektrik Faturalarının Son Durumu. Emekli İkramiyeleri Ve Sicil Affı Yeni Torba Yasası Emekli İkramiyeleri Ve Sicil Affı Yeni Torba Yasası içerisinde olan maddelerin 2 sini bu yazımızda inceledik sizlere yararlı olmasını umuyoruz.

19 Emekli İkramiyesi Emekli İkramiyelerinde Yeni Düzenleme Normalde memurlar 30 yıl 40 yıl çalıştığında aldığı emekli ikramiyesi 30 yıl baz alınarak verilirdi. En son torba kanuna eklenen yeni düzenlemeyle birlikte memurlukta 30 yıldan fazla hizmet veren memurlar her bir yıl için fazladan ikramiye almaya hak kazanacaklar. Böylece farklarını almış olacaklar. Bu torba yasayla birlikte fazla yıl çalışan memurun hakkı geriye verilmiş olacak. Hesaplanması ise memur maaş katsayısı üzerinden ve emekli olduğu memur özelliğinden fark ödemesini alacaklardır Tl ye kadar olan ücret tek seferde ödenecektir. Üzerinde ödemelerde ise ödenen ayın bir sonraki yılın aynı döneminde ödemesi yapılacaktır. Herhangi bir mahkemeye başvurması gerekmez. Memurların emekli ikramiye haksızlığı böylece giderilmiş olacaktır. Yıl sonu itibariyle torba yasanın meclis den geçmesiyle bu uygulamanın Sgk tarafından başlatılması bekleniyor. Emekli İkramiyeleri Ve Sicil Affı Yeni Torba Yasası. Sicil Affı Bir çok vatandaşın kabusu olan bu kötü sicil, kredi alamama, kredi kartı alamama ve şirketlerle kredi usulünce iş yapamama gibi bir sürü olumsuz etkileri vardır. Sicil affını bekleyen karşılıksız çekten 564 bin kişi, kredi kartı kullanımından takibe giren kişi sayısı 1 milyon 729 bin, ticari kredi kullanıp ödeyememiş kişi sayısı 535 bin ve şirket olarak da

20 100 bine yakın sayıda sicil affını bekleyen kişi vardır. Genel olarak bu aftan yararlanacak kişi sayısı 11,5 milyon olarak gözükmektedir. Etkilenecek şirket sayısı ise 2,5 milyon olarak belirtilmektedir. Bu rakamlardan yola çıkarsak, Türkiye de sicil affını bekleyen kişi sayısının hiç de azımsanmayacak kadar olduğudur. İnsanlar sicil affı ile kredi kartı kullanabilecek, kredi alma hakkına sahip olacaklar. Ekonomisini düzeltme yolunda adımlar atabilecekler. Tabi eskisi gibi ödememezlikler de tam anlamıyla çöküş yaşanmaması içten bile değildir. Kara listeden çıktıktan sonra işlerini rayına oturtma fırsatı verilecek insanlara böylelikle. Ekonominin düzelmesinde önemli bir katkı sağlaması bekleniyor bu yapılan sicil affı düzenlemesiyle birlikte artı olarak bankaların da işlem sayıları artacaktır. Ekonominin canlanmasıyla ülke kalkınma yoluna girecektir. Emekli İkramiyeleri Ve Sicil Affı Yeni Torba Yasası. İş Görüşmelerinde Püf Noktalar Bu yazımızda İş Görüşmelerinde Püf Noktalar başlığıyla iş görüşmelerinde yapılan hatalar ve nasıl iş görüşmesinde başarılı olunur la alakalı makale yazdık.

21 İş Görüşmeleri Başlangıç olarak, Aralık ayında açıklanan işsizlik oranları ve istatistiklerine bir bakalım. Türkiye de İşsizlik oranı %11,3 seviyesinde gerçekleşti Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 420 bin kişi artarak 3 milyon 523 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1 puanlık artış ile %11,3 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile %13,7 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1,4 puanlık artış ile %19,9 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,1 puanlık artış ile %11,6 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranlarının bu şekilde artması ülkenin kalkınmasında ki en büyük engeldir. Mayıs 2016 da işsizlik oranı %9,4 tü. İstihdam oranı %46,8 oldu İstihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 408 bin kişi artarak 27 milyon 564 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek %46,8 oldu. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 168 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 576 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %20,5 i tarım, %19,1 i sanayi, %7,7 si inşaat, %52,7 si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1 puan, sanayi

22 sektörünün payı 0,5 puan azalırken, inşaat sektörünün payı 0,2 puan, hizmet sektörünün payı ise 1,3 puan arttı. İş Başvurularındaki Hatalar İşe başvuruların çoğunda kişi genellikle ben ne iş olsa yaparım diyor. Bu söyleyiş çok yanlışdır ve insan kaynakları bu tür başvurularda olumsuz yönde hareket eder. Nicelik yönünden kendisini geliştirmesi beklenir işe başvuran kişinin. İş arayanın mesleğinde uzmanlaşması ve işini ona göre araması gerekir. Bu tür uzman eleman arayan çok firma vardır ve sadece işini tek bir alanda yapması yetecektir. Bir diğer eksiklik iş verenlerin tecrübeli eleman aramasıdır. Tecrübeyi okurken zorunlu stajları çokça yaparak kazanmak size tecrübe kazandıracaktır. Yapmış olduğunuz stajlar size iş tecrübesi gibi yansıyacaktır. Öz güveninizi yüksek tutmanız iş veren için çok önemlidir. İş veren çalışanlarının öz güveni yüksek bireyler olmasını ister. Seçmiş olduğunuz meslekte kendinizi geliştirin ve öz güveninizi sağlamlaştırın böylece açıkta kalmazsınız. İş Görüşmelerinde Püf Noktalar. İşkur İşe Girmede İşkur Etkisi İşkurun düzenlemiş olduğu kurslara katılabilirsiniz ve yapmış olduğu destek ve katkılardan faydalanabilirsiniz. İşkurun size ve ilerde gireceğiniz şirkete sigorta yönünde olumlu yönde katkıları vardır ve bu sizin iş dünyasınca işe alınmanız katkı sağlayabilir.

23 İş Görüşmelerinde Püf Noktalar. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Kararları İncelemesi Ekonomi Koordinasyon Kurulu Kararları İncelemesi yazımızda Başbakan ın açıkladığı ekonomiyi yükseltecek tedbirleri yazacağız ve bunun ekonomimizi düzeltip düzeltemeyeceği konusunda yazı yazacağız. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Kararları İncelemesi Bilindiği gibi Başbakan Binali Yıldırm, Ekonomi koordinasyon kurulunun aldığı kararları açıkladı. Şu sıralar Dövizlerin yükselmesi Tl nin düşüşte olması mecbur bazı ekonomik kararlar almayı gerektiriyordu. Buradaki en büyük sorun iş piyasasındaki daralma gibi gözüküyor. Piyasayı etkileyen en büyük neden nakit paranın olmamasıydı. Uzun zamandır bunun farkında olan hükümet bu nakit sıkışıklığına önlem alarak bu sıkışıklığın önüne geçmek istemiştir fakat yine de ekonomik düşüşe engel olamamıştır. 250 milyar Tl lik

24 bir finansman gerektiği devlet tarafından açıklanmıştır. Bu da gösteriyor ki nakit olmaması gerçekten de büyük bir sıkışıklığa neden olmuştur. Bunun çözümünü bankalar yardımıyla özel şirketlere 250 milyar TL lik bir kredi vererek aşmayı hedefliyor devlet. Bu krediyi sağlayan bankalara devlet hazine ödemesi garantisi vererek güven aşılamaya çalışmıştır. Bu da reel sektörün aktif olarak çalışmasına katkı sağlayacak bir gelişme olacaktır. İmalat sektörünün düşüşte olması da diğer sektörlere olumsuz yönde etki etmiştir. Yatırım yapan şirketlere kurumlar vergisinde indirim sağlanacak. Bu indirim ile imalat yapan şirketler rahatlamış olacak. Diğer sektör olan inşaat da ise, kdv indirimi uygulaması başladı. Bu indirim ile inşaat sektörünün de eskisi gibi hızla bir gelişimi olması bekleniyor. İşverene yapılan desteğe gelirsek; 2017 yılında işletmeye yeni bir çalışan alınırsa, devlet asgari ücretin yarısını destek olarak şirkete koşulsuz verecektir. Bu ödeme ilk yıl için geçerli olup, 2.yıl ise %25 ini devlet verecektir. Bu uygulama ile çalışan sayısını arttırma, işsiz sayısını azaltma gibi bir amaç hedeflenmektedir. Artı işe giren elemanın ilk 3 ay SGK primini yatırmayıp, son 3 ay ödeyerek para ödeme konusunda erteleme avantajını şirketlere sunmaktadır. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Kararları İncelemesi. İşkur

25 İşkur vasıtasıyla 500 bin kişiye eğitim verilerek iş sahibi yapılacak. Ekonomik çözümlerden bir diğeri ise, işkura başvurulması neticesinde kişiye gereken eğitim verilerek iş başı program kapsamında işe yerleştirilme yapılacaktır. İsteyene de KOSGEP Kursu ile girişimcilik kursu açılarak devlet destekli iş yeri açması için karşılıksız kredi verilecektir. İşsizliğin önüne geçebilmek için yeni istihdam alanları açmak birinci öncelik olmuştur bu nedenle devlet 500 bin kişiye ekmek kapısı bulma yoluna acilen girmiştir. Bu ekonomik dar boğazdan anca çalışarak kurtulabileceğimiz için çalışan sayısının her geçen gün artması gerekir. Ekonomi Koordinasyon Kurulu Kararları İncelemesi. Milli Birlik Dolar Bozdurmaya Teşvikler Milli Birlik Dolar Bozdurmaya Teşvikler yazımızda, halkımızın esnaflarından bir çoğu tarafından TL para birimimizin Dolar karşısında yükselmesi için halkı Dolarlarını bozdurup Tl ye çevirmelerini teşvik edici uygulamalarını yazdık. Milli Birlik Dolar Bozdur

26 Dolarını Bozdur Ülkeyi Kurtar Şu sıralar yeni bir akım başlatıldı. Bu akımda Dolarını bozdurup Tl ye çevirerek ülkenin para birimini Dolar karşısında yükseltmek amacı taşıyor. Şu sıralar 3,50 ler de olan doların tüm ülke sistemini bozduğu aşikardır. Bunun yanında Euro da yükselmektedir. Bazı kurum ve şirketlerde artık Döviz yerine Tl ile işlem yapma kararı almıştır. Şimdi esnaflardan bu Döviz bozdurma örneklerini yazıyoruz. 100 DOLARINI BOZANA KAHVALTI Bingöl ün Genç ilçesindeki esnaflar, dolarını bozdurup makbuzunu getirenlere bedava kahvaltı ve ekmek kampanyası başlattı. Kahvaltı salonu işletmeciliği yapan esnaf Bahri Kara şöyle dedi: Reisi Cumhurumuzun yaptığı bir açıklama vardı ekonomiye destek için dolar bozdurun diye. Biz de esnaflar olarak tamamen reisin arkasında duracağız ve 100 dolarını bozup makbuzuyla birlikte getiren herkese kahvaltıyı bedava veriyorum dedi. MAKBUZU GETİR, DÜRÜMÜ GÖTÜR Gaziantep teki bir lokanta sahibi, 200 dolar bozdurup makbuzunu getirenlere istediği yemeği bedava veriyor. Lokanta işletmecisi Mustafa Çolak, 200 dolarını bozup makbuzunu bize getirene istediği yemeyi bedava veriyoruz. Bu kampanyamızın tüm ülkede ses getirmesini istiyoruz. Dolar çok yükseliyor, buna bir önlem almamız lazım dedi ve bu kampanyaya kendince destek verdi. EYÜP TE ÜCRETSİZ EKMEK TEŞVİĞİ İstanbul Eyüp Alibeyköy de fırın sahibi Gökhan Kuk, Türk parasının değerlenmesi için 250 dolar ve euro yu bozdurup, makbuzunu getiren vatandaşlara ücretsiz ekmek vermeye devam ediyor.

27 Eyüp te Ücretsiz Ekmek DOLAR BOZDURANA BEDAVA TRAŞ Iğdırlı kuaför İhsan Salman, en az 250 dolarını Türk Lirasına çeviren herkese ücretsiz saç sakal tıraşı yapmak için kampanya başlattı. Bu kampanyasına yoğun ilgi gördü. Milli Birlik Dolar Bozdurmaya Teşvikler. 500 DOLAR VE EURO BOZDURAN HERKESE YEMEK BEDAVA Trabzonlu Yüksel Usta Lokantası İşletme Sahibi Yüksel Yıldırım, Türk parasının değerlenmesi için 500 Dolar ve Euro yu bozdurup fişini getiren vatandaşlara ücretsiz yemek veriyor. Yüksel Yıldırım, dükkanın camına Kardeşçe yaşadığımız ülkemizin güzel insanları 500 dolar, euro bozdurup, fişini gösteren herkese yemek bedava yazısını yazarak kampanya ya destek verdi. Milli Birlik Dolar Bozdurmaya Teşvikler.

28 İşe Gitmeden Evden Para Kazanabileceğiniz İşler İşe Gitmeden Evden Para Kazanabileceğiniz İşler listesini 5 maddede toparladık. Buradaki sorun, her gün işe gitmek için sabah erkenden kalkıp akşam olana kadar başkaları için çalışıp kendisi çok kazanırken sizin ufak bir pay almanızdır. Bunu ufak da olsa düzeltmek için kendimize göre iş yapabilmeliyiz. Sevdiğimiz işi evde oturup yapabiliyorsak, sevmediğimiz iş için her gün o kadar yol çekmek niye ki. Hele ki İstanbul gibi trafiğin kargaşanın bol olduğu bir yerde yaşıyorsanız. Burada para kazanma diğer yerlere göre oranı daha fazla olabilir ama insanın içindeki yaşam enerjisini maalesef alıp götürüyor. Aşağıdaki yazıda alternatif yolları sizlere gösterdik. Denemek de fayda var. Evden para kazanmanın 5 yolu

29 İsterseniz şu 10 maddelik evde bilgisayar başında yapabileceğiniz para kazandıran meslekleri deneyebilirsiniz. 1-Youtuber olmak YouTube dan En Çok Para Kazanan Kanallar YouTube, internet den video izlemeye ve yayınlamaya olanak sağlar. Buradan video izlemeyi seviyorsanız, sizde insanların ilgisini çekebilecek videolar paylaşabilirsiniz. Video çekmek dışarıdan bakıldığı kadar kolay bir iş değildir. Bunda da emek harcamak gerekiyor fakat her şey kendi ellerinizde ve YouTube kanalınızı büyütme olanağınız var. Her gün değişik fikirler üretmeli ve bunları videoya dökebilmelisiniz. YouTube, düzenli ve özgün video yükleyen YouTuberları sever ve belirli bir zaman sonra yükselmeye başlarsınız. Google adsense uygulamasıyla birlikte hesap açarak izlenilen videolardan para kazanma olanağına da geçiş yapabilirsiniz. 2- Bionluk Sitesi Kullanımı Bionluk Sitesi

30 Bionluk sitesi size özgür, free olarak yapabileceğiniz işleri başka kişilere satmanıza olanak sağlar. Sunum beceriniz yüksek mesela. Bu özelliğinizi sitede satış ilanına çıkartarak şirketlere ve ihtiyacı olanlara pazarlama yüzü olarak kendinizi önerebilirsiniz. Bu sistemle alacağınız ücreti önceden belirlersiniz ve alıcının sizin sunduğunuz hizmeti satın almasını beklersiniz. 3- Yurt Dışındaki Sitelerden İthal Eşya Getir ve Sat aliexpress Aliexpress gibi Çin den ucuza alabileceğiniz aklınızda ne varsa Türkiye ye getirtip burada uygun fiyatlara satabilirsiniz. Buradaki gittigidiyor.com, sahibinden.com gibi alışveriş sitelerinden satışa çıkarıp ticaret yapabilirsiniz. 4-Udemy Online Ders Anlatma

31 Udemy Online Öğretme ve anlatma yetenekleriniz varsa dilediğiniz derslerde öğrenme ihtiyacı olan öğrencilere ücret karşılığı ders satabilirsiniz. Kaliteli ve ilgi çeken bir ders yayınladığınız da o dersi çok öğrenci satın alacaktır ve bu size maaş olarak geri dönecektir. 5- Özgür Yazar Olabilirsiniz(yavuzmental.com) yavuzmental.com Bir çok site fikirleri olan değişik konularda makale, yazı yazabilen yazar arıyor. Bu yazılardan uygun fiyatlar karşılığı sizde yazabilirsiniz. Şuanda üzerinde bulunduğunuz site de

32 yapılan farklı bir şey değildir. Önemli fikirler her zaman değer kazanır. İşe Gitmeden Evden Para Kazanabileceğiniz İşler.

Soğuk Havaların Kalp Krizine Olumsuz Etkisi

Soğuk Havaların Kalp Krizine Olumsuz Etkisi Soğuk Havaların Kalp Krizine Olumsuz Etkisi Soğuk Havaların Kalp Krizine Olumsuz Etkisi yazımızda soğuğa maruz kalan kalbimizin kriz geçirme olasılığının yükselmesi ve kalbimize olan zararlı etkilerini

Detaylı

13.İstanbul Mobilya Fuarı ve Mobilya Sektörü

13.İstanbul Mobilya Fuarı ve Mobilya Sektörü 13.İstanbul Mobilya Fuarı ve Mobilya Sektörü 13.İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB)ve Mobilya Sektörü yazımızda 2017 nin ilk fuarı olan Mobilya fuarı hakkında ve mobilya sektörünü ele aldık. Fuar 10 Ocak da

Detaylı

Çikolatanın Parasal Gücü

Çikolatanın Parasal Gücü Çikolatanın Parasal Gücü Çikolatanın Parasal Gücü yazımızda çikolata sevgisinin çikolatanın parasal değerini ne kadar arttırdığını ve nedenli önemli bir yiyecek olduğunu bu yazımızda anlatmaya çalışacağız.

Detaylı

12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00

12,00 10,00 8,00 6,00 4,00 2,00 0,00 EKONOMİ BÜLTENİ EKONOMİK ARAŞTIRMALAR BİRİMİ 01-15 KASIM 2013 SAYI:61 Yurt İçi Gelişmeler TÜFE yıllık bazda % 7,71 e geriledi. TÜFE, Eylül ayında bir önceki aya göre %1,80 artış gözlenirken; bir önceki

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) Hane Halkı İşgücü İstatistikleri 2014 te Türkiye de toplam işsizlik %10,1, tarım dışı işsizlik ise %12 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta ise işsizlik

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015. Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015. Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TEMMUZ 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü DÜNYA BANKASI TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Temmuz ayı içerisinde Dünya Bankası Türkiye

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 15 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu İnci

Detaylı

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Hazırlayan: Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı Türkiye Düzenli Ekonomi Notu ve Raporun İçeriği Hakkında

Detaylı

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org.

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org. AYDIN T CARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

A Y L I K EKONOMİ BÜLTENİ

A Y L I K EKONOMİ BÜLTENİ M A R M A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ İ K T İ S A T F A K Ü L T E S İ A Y L I K EKONOMİ BÜLTENİ DÜNYA FAİZ ORANLARI EURO/DOLAR PARİTESİ TÜRKİYE EKONOMİSİ NDE BÜYÜME ÖDEMELER DENGESİ DIŞ TİCARET ENFLASYON

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

2017 OCAK-EYLÜL AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 OCAK-EYLÜL AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 2017 OCAK-EYLÜL AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Ocak 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,90 10,61 10,80 11,13 Yıllık Ort. 8,28 6,95 8,89 11,11 Aylık 0,41 0,56 2,36 0,38 Yeni

Detaylı

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde GÖSTERGELER PROJEKSİYON SANAYİ ÜRETİMİ: Sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda artarken, aylık bazda ise geriledi. TÜİK in sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre takvim etkisinden arındırılmış endeks,

Detaylı

TÜRKon/HED/13-39 DEĞERLENDİRME NOTU. Faks: +90 (212) TÜRKİYE EKONOMİSİ. Sanayi üretiminde kritik gerileme.

TÜRKon/HED/13-39 DEĞERLENDİRME NOTU.  Faks: +90 (212) TÜRKİYE EKONOMİSİ. Sanayi üretiminde kritik gerileme. TÜRKİYE EKONOMİSİ İşsizlik artışa geçti. TÜİK Temmuz ayı işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı %9,3 e yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,4 puan artarak %10,1 olarak gerçekleşti.

Detaylı

TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016

TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016 TÜRKONFED KOBİ PERSPEKTİFİ MAYIS 2016 KOBİ Perspektifi Gelir Tarafını Etkileyecek Makroekonomik Göstergeler Maliyet Kalemlerini Etkileyecek Ekonomik ve Finansal Gelişmeler 2010 Ç1 2010 Ç2 2010 Ç3 2010

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 45 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Ekim 2011 2012 2011 2012 Yıllık 7,66 7,80 12,58 2,57 Yıllık Ort. 5,93 9,53 10,26 7,80 Aylık

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU BÜYÜME 2012 yılı ikinci çeyreğe ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 26 Haziran 2017, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 26 Haziran 2017, Sayı: 26. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 26 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - ŞUBAT 2009 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - KASIM 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ŞUBAT 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2012, No: 29

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2012, No: 29 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Nisan 2012, No: 29 i Bu sayıda; Şubat Ayı Dış Ticaret Verileri, Mart Ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranları değerlendirilmiştir. i 1 Şubat Ayında Dış

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD BRENT PETROL ALTIN EURUSD USDTRY ABD de Perakende Satışlar Beklentileri Aştı ABD den açıklanan perakende satış rakamları

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ M A R T 17 ayında 97 seviyesine gerileyen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Şubat ta 1, düzeyine yükselerek yeniden iyimser kanada geçti. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, son aydaki sipariş miktarı haricindeki

Detaylı

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik Görünümü IMF düzenli olarak hazırladığı Küresel Ekonomi Görünümü

Detaylı

2017 OCAK-MAYIS AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 OCAK-MAYIS AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 2017 OCAK-MAYIS AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı GSYH Büyümesi GSYH Büyümesi 2017 yılı Ocak-Mart döneminde GSYH zincirlenmiş

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Haziran 2011

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Haziran 2011 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Haziran 2011 İKİNCİ ÇEYREKTE BÜYÜME YAVAŞLAMAYA DEVAM EDECEK 10.06.2011 Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen Yönetici Özeti Bu hafta açıklanan Nisan ayı verilerine göre mevsimsellikten

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim EKONOMİK GELİŞMELER Ekim - 2008 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 NÜFUS... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK...

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON % TÜFE ÜFE Temmuz 2011 2012 2011 2012 Yıllık 6,31 9,07 10,34 6,13 Yıllık Ort. 6,37 9,11 9,59 9,88 Aylık -0,41-0,23-0,03-0,31 2012

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Mart 2017, Sayı: 13. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Mart 2017, Sayı: 13. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 13 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim EKONOMİK GELİŞMELER Ekim - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - EKİM 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EKİM 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

2017 OCAK-TEMMUZ AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 OCAK-TEMMUZ AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 2017 OCAK-TEMMUZ AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar)

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU BÜYÜME 2011 yılı dördüncü döneme ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 12 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE KASIM 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Turkey Data Monitor. 1 Nisan Grafikte Büyüme Rakamları

Turkey Data Monitor. 1 Nisan Grafikte Büyüme Rakamları 10 Grafikte Büyüme Rakamları Türkiye ekonomisi yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,7, 2015 yılının tamamında ise %4 büyüdü. Şüphesiz %5,7 oldukça güçlü bir rakam, nitekim 2011 üçüncü

Detaylı

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri

plastik sanayi Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri plastik sanayi 2014 Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türk ekonomisi 2014 yılının başında hızlı artırılan faiz oranlarıyla

Detaylı

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü TEMMUZ 17 Mayıs ayında 19, seviyesine yükselen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Haziran da 11, olarak kaydedildi. Bu dönemde RKGE kapsamındaki alt endekslerin büyük bölümünde olumlu gelişimler görüldü.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 1 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde

2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde 1 16-31 Temmuz 2012 SAYI: 41 MÜSİAD Araştırmalar ve Yayın Komisyonu İşsizlikte Belirgin Düşüş 2012 Nisan ayında işsizlik oranı kuvvetli bir düşüş ile 2012 Mart ayına göre 0,9 puan azalarak % 9 seviyesinde

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2008 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 NÜFUS... 2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK...

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter

TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ. Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ 2014 YILI 4 AYLIK DEĞERLENDİRMESİ ve 2014 BEKLENTİLERİ Barbaros Demirci PLASFED - Genel Sekreter 2013 yılı, dünya ekonomisi için finansal krizin etkilerinin para politikaları açısından

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

2017 OCAK-EKİM AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı

2017 OCAK-EKİM AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER. Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı 2017 OCAK-EKİM AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Doç. Dr. Ahmet UĞUR Malatya Ticaret Borsası Akademik Danışmanı Dış Ticaret Verileri (Milyon Dolar) Dış Ticaret Verileri 2017 yılı Ekim

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 34 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 3 216 Ekim- 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Ekim ayında, 215 yılının aynı ayına göre %3 azalarak 12 milyar 841 milyon dolar gerçekleşirken, ithalat ise %,5 artarak 17 milyar

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - AĞUSTOS 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Kıvanç Duru 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Programı Değerlendirmesi

Kıvanç Duru 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Programı Değerlendirmesi Kıvanç Duru 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Programı Değerlendirmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi 2015 YILI

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 43 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... .1.1.1.1 ÖZET Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde, oranında azalmış ve yıllık enflasyon,7 puan düşüşle yüzde,5 olmuştur. Ağustos ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti nde de ifade edildiği üzere

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014 ILIMLI BÜYÜME DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 24 Ekim 2014 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları

Detaylı

OCAK 2019-BÜLTEN 12 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ

OCAK 2019-BÜLTEN 12 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ OCAK 2019-BÜLTEN 12 MARMARA ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT FAKÜLTESİ AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ 1 Bu Ay 1. Büyümede Duraksama... 2 2. İthalat Düşüyor... 2 3. Sanayi Üretiminde Duraklama... 3 4. İşsizlik Artıyor... 4

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 AĞUSTOS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Eylül 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 AĞUSTOS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 8 Ayında

Detaylı

31 Mayıs Bugün, Euro Bölgesi ve ABD de Yoğun Veri Akışı Takip Edilecek. 31 Mayıs 2017

31 Mayıs Bugün, Euro Bölgesi ve ABD de Yoğun Veri Akışı Takip Edilecek. 31 Mayıs 2017 31 Mayıs 2017 31 Mayıs 2017 Bugün, Euro Bölgesi ve ABD de Yoğun Veri Akışı Takip Edilecek. Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya da Nisan ayı İthalat fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0,1 azalırken

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ TEMMUZ 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ TEMMUZ 2018 BUSİAD Hazırlayan: Doç.Dr.Metin 05.08.2018 1 ENFLASYON ENFLASYON AÇIKLAMASI ve AYLIK MAKROEKONOMİK DEĞERLENDİRME Haziran 2018 itibariyle tüketici fiyatlarının, %2,61 olarak gerçekleştiği ve %12,15 olan

Detaylı

FİNANS KILAVUZ COINKILAVUZ GÜNLÜK BÜLTEN FOREXKILAVUZ HİSSEKILAVUZ. /finanskilavuz. /forexkilavuz. /hissekilavuz.

FİNANS KILAVUZ COINKILAVUZ GÜNLÜK BÜLTEN FOREXKILAVUZ HİSSEKILAVUZ. /finanskilavuz. /forexkilavuz. /hissekilavuz. /finanskilavuz HİSSE FOREX /hissekilavuz /forexkilavuz COIN /coinkilavuz GÜNLÜK BÜLTEN USD / TRY Dün yurt içinde açıklanan ticaret dengesi verilerinde ihracat 2018 Aralık ayında 2017 Aralık ayına göre

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül EKONOMİK GELİŞMELER Eylül - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - EYLÜL 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL ALTIN EURUSD GBPUSD USDTRY Referandum Tarihi Netleşiyor Yurt içi ana gündem maddesi ise anayasa değişikliği.

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 72

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 72 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 72 i Bu sayıda; Haziran İşgücü ve İstihdam gelişmeleri; Ocak-Ağustos Bütçe verileri değerlendirilmiştir. i 1 Gerçek işsizlikte ciddi artış

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 74

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 74 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2013, No: 74 i Bu sayıda; Ağustos Ayı Dış Ticaret Verileri, 2013 2. Çeyrek dış borç verileri değerlendirilmiştir. i 1 İhracatta Olağanüstü Yavaşlama

Detaylı

Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor

Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor AYLIK RAPOR Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor Mevsimsellik ve geçişkenlik nedeniyle yıllık enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açıkta daralma devam ediyor. EKONOMİK VE SEKTÖREL GELİŞMELER

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

2017 Yılı Enflasyon Beklentisi

2017 Yılı Enflasyon Beklentisi 2017 Yılı Enflasyon Beklentisi Bu notta, Türkiye de enflasyonun mevcut durumu ile 2017 yılında enflasyonu etkilemesi bekleyen bazı önemli faktörler kısaca irdelenmiştir. Bu çerçevede yılsonu enflasyon

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 6 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON % TÜFE ÜFE Mayıs 2011 2012 2011 2012 Yıllık 7,17 8,28 9,63 8,06 Yıllık Ort. 6,64 8,68 9,21 10,57 Aylık 2,42-0,21 0,15 0,53 2012

Detaylı

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %6,57; TR21 Bölgesinde ise %6,32 olarak gerçekleşti

TÜFE de Türkiye geneli yıllık enflasyon %6,57; TR21 Bölgesinde ise %6,32 olarak gerçekleşti 12 10 8 6 4 2 0 TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) Türkiye TR21 TÜFE de (2003=100) 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,78 artış, bir önceki yılın Nisan ayına göre%2,55 artış, bir önceki yılın

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013 DÜŞÜK BÜYÜMEYE DEVAM Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 19.07.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Haziran

Detaylı

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU 2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde %5 ile beklentilerin oldukça üzerinde bir büyüme kaydetmiştir. Bu durum piyasalarda 2017

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 13 Şubat 2017, Sayı: 7. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 13 Şubat 2017, Sayı: 7. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 7 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 27 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı