Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Kültürel Miras Yönetim Planı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Kültürel Miras Yönetim Planı"

Transkript

1 Çevre ve Ssyal Yönetim Sistemi

2 Dküman Numarası: İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ DOKÜMAN NUMARASI AMAÇ UYGULAMA BAŞLANGIÇ YETKI VE YÖNETIM KAPSAM BU YÖNETIM PLANI NIN KAPSAMI DIĞER YÖNETIM PLANLARI ILE ÖRTÜŞMELER ROLLER VE SORUMLULUKLAR YÖNETIM PLANI UYGULAMASI IÇIN TEMEL ROLLER VE SORUMLULUKLAR TEMEL ARAYÜZLER PROJE STANDARTLARI UYGULANABILIR TÜRK ULUSAL STANDARTLARI; TÜRK ÇED GEREKLILIKLERI TÜRK DEVLET KURUMLARINA VERILEN DIĞER TAAHHÜTLER VE BU KURUMLARIN GEREKLILIKLERI UYGULANABILIR ULUSLARARASI STANDARTLAR VE REHBERLER UYGULANABILIR CENTERRA VE ÖMAŞ STANDARTLARI, POLITIKALARI VE PROSEDÜRLERI ÖMAŞ'IN UYMAYI TAAHHÜT ETTIĞI DIĞER ENDÜSTRIYEL REHBERLER UYGULANABILIR PROJE STANDARTLARININ ÖZETI ETKİ AZALTICI ÖNLEMLER VE YÖNETİM KONTROLLERİ ÖZET PLAN HEDEFLERI VE AMAÇLARI YÖNETIM KONTROLLERI ÖMAŞ Rastlantısal Buluntu Prsedürü ÖMAŞ'IN İLK YAKLAŞIMI ARKEOLOĞUN YAKLAŞIMI OLASI İNSAN KALINTILARININ KEŞFI ILE ILGILI PROSEDÜR UYGULAMA TAKVİMİ BU YÖNETIM PLANININ GÖZDEN GEÇIRILMESI VE REVIZYONU İZLEME İZLEME GEREKLILIKLERINE GENEL BAKIŞ... 3 Sayfa 2 / 7 BASIM TARİHİ:

3 Dküman Numarası: 8.2 ANA PERFORMANS GÖSTERGELERI TEMEL İZLEME FAALIYETLERI EĞİTİM DENETİM VE RAPORLAMA İÇ DENETIM DIŞ DENETIM KAYIT TUTMA... 6 DOKÜMAN KONTROLÜ... 6 Tabllar Tabl : Kilit Rller ve Srumluluklar...6 Tabl 2. Kültürel Miras Ile Ilgili Olası Risklerin Özeti...0 Tabl 3: Temel Yönetim Kntrlleri... Tabl 4: Ana Perfrmans Göstergeleri ve İzleme Önlemleri...4 Tabl 5: Temel İzleme Önlemleri...5 Ek : Rastlantısal Buluntu Frmu Bu Çevre ve Ssyal Yönetim Sistemi ÇSYS -dökümantasynu - (Plan, Çerçeve, vb) ve ekleri İngilizce dilinde hazırlanmış lup Türkçeye çevrilmiştir. İngilizce ve Türkçe dilindeki dökümantasynda sunulan bilgiler arasında bir uyumsuzluk ve/veya farklılık beklenmese da böyle bir durumda İngilizce ÇSYS dökümantasynu kapsamında sunulan bilgiler geçerli kabul edilmelidir. Sayfa 3 / 7 BASIM TARİHİ:

4 Dküman Numarası: GİRİŞ. Dküman Numarası Bu dküman Öksüt Altın Madeni Prjesi için hazırlanan dır. Bu Yönetim Planı için dküman referans numarası 'dir..2 Amaç Bu Yönetim Planının amacı: Yönetim Planı nın kapsamını tanımlamak ve uygulanabilir yönetim arayüzlerini rtaya kymak; rlleri ve srumlulukları tanımlamak; bu Yönetim Planı ile ilgili larak uygulanabilir Prje Standartlarını ana hatları ile anlatmak; bu Yönetim Planı ile ilgili larak Prje taahhütlerini, işletme prsedürleri ve rehberliği tanımlamak; Ana Perfrmans Göstergeleri de dahil lmak üzere izleme ve raprlama prsedürlerini tanımlamak; eğitim gerekliliklerini tanımlamak ve destekleyici materyaller ve bilgiler için referansları rtaya kymaktır..3 Uygulama Bu Yönetim Planı nda belirtilen gereklilikler, yükleniciler tarafından yürütülenler de dahil lmak üzere, Öksüt Altın Madeni Prjesi nin ömrü byunca tüm ÖMAŞ faaliyetleri için geçerlidir. Bu Yönetim Planı ÖMAŞ Genel Müdürü srumluluğunda lan ÖMAŞ Çevre ve Ssyal Yönetim Sistemi Çerçevesi ne (OMAS-ESMS-00) dayanmaktadır. ÖMAŞ Çevre ve Ssyal Yönetim Sistemi (ÇSYS) Çerçevesi nde yapılacak herhangi değişiklikler bu Yönetim Planı nda değişikliklere neden labilir..4 Başlangıç Bu Yönetim Planı Nisan 206 tarihinden itibaren geçerlidir..5 Yetki ve Yönetim ÖMAŞ Yürütme Kurulu Mart 206 tarihinde bu Yönetim Planı nı naylamıştır.. Bu Yönetim Planı Dış İşler ve Sürdürülebilirlik Direktörü'ne.aittir. Bu Yönetim Planı, inşaat ve devreye alma sırasında en az altı aylık periytlarla gözden geçirilecektir. Kararlı durum perasynları sırasında, bu Yönetim Planı, prje tasarımındaki veya prsedürlerdeki değişiklikleri yansıtmak için daha sık güncelleme gerekli lmadıkça, planda herhangi bir değişiklik ya da güncellemelerin yapılması gerekip gerekmediğini belirlemek için yıllık periytlarla gözden geçirilecektir. Sayfa 4 / 7 BASIM TARİHİ:

5 Dküman Numarası: Bu Yönetim Planı nda yapılacak değişiklikler için herhangi bir talep, Yönetim Planı nın sahibine yöneltilmelidir ve bu talep ÇSYS Çerçevesi nde belirlenen Değişim Yönetimi (DY) Prsedürü nde kısaca anlatıldığı gibi uygun gözden geçirme ve nay prseslerine tabi lacaktır. 2 KAPSAM 2. Bu Yönetim Planı nın Kapsamı Bu Yönetim Planı, yükleniciler tarafından yürütülenler de dahil lmak üzere, tüm ÖMAŞ faaliyetlerini kapsar. Yükleniciler tarafından gerçekleştirilen uygulamalar, Yüklenici Yönetim Çerçevesi nde (OMAS-ESMS-CM-PLN- 00) ele alınmaktadır. Kültürel Miras - Tanım ÖMAŞ, AİKB Perfrmans Gerekliliği 8 (PR8) Kültürel Miras ta belirtilen kültürel miras tanımını kullanmaktadır. Söz knusu standart, kültürel mirası şöyle açıklamaktadır: Geçmişten kalan ve insanların, mülkiyetten bağımsız larak, sürekli değişen değerler, inançlar, bilgi ve geleneklerin bir yansıması ve ifadesi larak tanımladığı bir kaynak grubu. Bu Plan Kapsamına Giren Kültürel Miras Türleri Syut Kültürel Miras Syut kültürel miras; tpluluklar, gruplar ve bazı durumlarda bireylerin kültürel miraslarının bir parçası larak gördüğü ve nesilden nesile aktarılan uygulamalar, beyanlar, ifadeler, bilgiler, beceriler (ayrıca bunlarla ilişkili enstrümanlar, cisimler, kalıntılar ve kültürel alanlar) anlamındadır. Smut Kültürel Miras Smut (fiziksel) kültürel miras arkeljik, palentljik, tarihi, mimari, dini, estetik veya diğer bir kültürel öneme sahip lan taşınır veya taşınmaz cisimler, alanlar, yapı grupları ve dğal nitelik ve yer cisimleri anlamındadır. 2.2 Diğer Yönetim Planları ile Örtüşmeler Bu Yönetim Planı, ÇSYS Çerçeve Dkümanı nda açıklandığı gibi ÖMAŞ Prjesi için geliştirilen Yönetim Planlarının genel paketinin bir parçasıdır. Bu Yönetim Planı, aşağıdakiler de dahil lmak üzere, kültürel miras önerilerine sahip lan bir dizi diğer Yönetim Planları örtüşmelere ve çapraz bağlantılara sahiptir: özellikle tpluluk ile görüşme gereklilikleri ile ilgili larak Paydaş Katılım Planı (OMAS-ESMS-SEP-PLN- 00); özellikle yüklenicinin kültürel miras yönetim planı gereklilikleri ile ilgili larak Yüklenici Yönetim Çerçevesi (OMAS-ESMS-CM-PLN-00). Sayfa 5 / 7 BASIM TARİHİ:

6 Dküman Numarası: 3 ROLLER VE SORUMLULUKLAR 3. Yönetim Planı Uygulaması için Temel Rller ve Srumluluklar Bu planın uygulanmasındaki başlıca rller ve srumluluklar aşağıda belirtilmiştir. Tabl : Kilit Rller ve Srumluluklar Rl Srumluluklar ÖMAŞ Genel Müdürü Bu Planın ve uygulama için gerekli kaynakların nayı. ÖMAŞ Direktörü, Dış İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Prjenin Prje Standartları ve bu Planda belirtilen diğer gerekliliklere uygunluğunu sağlamak. Plan kapsamı ve uygulanması için genel srumluluk. Bu Planın geliştirilmesi, izlenmesi ve revizynu. ÖMAŞ Çevre Krdinatörü Kültürel miras değerlendirme süreçlerinin yürütülmesi. Faaliyetlerin kültürel miras alanlarını uygun naylar alınmadan bzmamasının sağlanması. İzinsiz şantiye tahribatları ve prsedür ihlallerinin incelenmesi, raprlanması ve takibi. Prjelerde çalışan ve kültürel mirası bzabilecek şantiye persneline uygun eğitimin ve bilgilendirmenin sağlanması, böylece bu kişilerin kültürel miras srumluluklarını anlaması. Döküman yönetimi. Yasa veya plitika değişikliklerinin yönetimi ÖMAŞ Halkla İlişkiler Müdürü Uygulamaya katılan rganizasynlar ve diğer paydaşlar ile krdinasyn. Yükleniciler ÖMAŞ kültürel miras yönetimi prsedürlerine uyum. Yüklenici sözleşmelerinde belirtilen ÖMAŞ kültürel miras yönetimi prsedürlerine uyum. Tüm İşçiler Başlangıç eğitimi ve verilen diğer eğitimler ile ÖMAŞ kültürel miras yönetimi prsedürünün öğrenilmesi. Tüm çalışanlara ve yüklenicilere başlangıç sürecinin bir parçası larak kültürel miras farkındalık eğitimi verilecektir. 3.2 Temel Arayüzler Bu Yönetim Planı nın uygulanmasındaki temel arayüzler (yani, bu Yönetim Planı'nın unsurlarının yerine getirilmesi için srumluluğa sahip lan rller) aşağıdakileri içermektedir: Sayfa 6 / 7 BASIM TARİHİ:

7 Dküman Numarası: ÖMAŞ Prje Müdürü, özellikle inşaat sırasında gerçekleştirilen faaliyetler esnasında yapılan rastlantısal buluntu ile ilgili; özellikle işletme sırasında Rastlantısal Buluntu Prsedürü ile ilgili larak ÖMAŞ Maden İşletme Müdürleri. 4 PROJE STANDARTLARI Prje kapsamında gerçekleştirilecek tüm aktiviteler ve faaliyetler uygulanabilir standartlara tam uyumlu lacaktır. Söz knusu standartlar aşağıda sıralanmıştır: uygulanabilir Türk Standartları; Türk ÇED gereklilikleri; Türk devlet kurumlarına verilen diğer taahhütler ve bu kurumların gereklilikleri; uygulanabilir uluslararası standartlar ve rehberler; uygulanabilir Centerra ve ÖMAŞ standartları, plitikaları ve prsedürleri; ÖMAŞ'ın uymayı taahhüt ettiği diğer endüstri rehberleri. 4. Uygulanabilir Türk Ulusal Standartları; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Kruma Kanunu (KTVKK Kanun N: 2863), kazı sektörü için önemli bir rehberdir. KTVKK'nın amacı, krunması gereken taşınabilir ve taşınmaz kültürel ve tabiat varlıkları ile ilgili tanımların belirlenmesi; yürütülecek prsedür ve faaliyetlerin belirlenmesi, gereken prensipleri uygulatacak ve knuyla ilgili kararları uygulayacak örgütlerin luşumu ve görevlerinin belirlenmesidir. KTVKK Madde 3 aşağıdaki tanımları içermektedir: Kültür varlıkları; yer yüzünde, yer altında veya su altında bulunan, tarih öncesi veya tarihsel dönemlerden kalan bilim, kültür, din ve güzel sanatlar ile ilgili taşınır ve taşınmaz varlıklardır. Tabiat varlıkları; yer yüzünde, yer altında veya su altında bulunan ve tarih öncesi veya tarihsel dönemlerden kalan ve enderliği, özellikleri veya değeri yüzünden krunan taşınır ve taşınmaz varlıklardır. Kanunun 4. Maddesi haber verme srumluluğunu içermektedir. Keşfedilen taşınabilir ve taşınmaz kültürel ve dğal mallar ile ilgili larak Müze Müdürlüğü, Muhtar veya mülki idari amirlerine bu buluşu takip eden 3 gün içinde bilgilendirilmesi zrunludur. Muhtar en yakın mülki idari amire bildirimi takip eden 24 saat içinde verecektir. Mülki idari amirler, Kültür ve Turizm Bakanlığı nı (KTB) ve en yakın Müze Müdürlüğü nü resmi başvuruyu takip eden 0 gün içinde bilgilendirecektir. Bulgunun kayda geçirilmesinden KTB Kültürel Miras ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve ilgili Kültür Varlıklarını Kruma Bölge Kurulu Müdürlüğü (KVKBKM) srumludur. Kanunun 5. Maddesi kültür ve tabiat varlıklarının devlet malı sayılacağını belirtmektedir. Kanunun 6. Maddesi taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını tanımlamakta ve bunlarla ilgili detaylı bir liste sunmaktadır. Kanunun 7. Maddesi ilgili KVKBKM nin kültürel miras mallarının kayda alınmasından srumlu lduğunu belirtmektedir. Sayfa 7 / 7 BASIM TARİHİ:

8 Dküman Numarası: Kanunun 8. Maddesi kültür varlıklarının kruma alanları ile ilgili alınacak kararları belirlemektedir. Bu maddeye göre, KVKBKM'ler kültür varlıklarının kruma alanları ile ilgili karar alma yetkisine sahiptir ve kruma alanları içinde yapılacak inşaat ve tesisler ile ilgili kararları almaktadır. Kanunun 9. Maddesi taşınmaz kültür varlıkları üzerinde inşaat yapılması veya fiziksel müdahalede bulunulmasının KVKBKM'den izin alınmadığı takdirde yasak lduğunu belirtmektedir. Tadilat, inşaat, delme, kısmi veya tptan imha ve kazılar fiziksel müdahale larak kabul edilmektedir. KVTVKK'nin yukarıda belirtilen maddeleri, Öksüt mülkü içinde bulunan lası arkeljik şantiyeler için genel bir çerçeve sunmaktadır. Kanun ile ilgili detayları içeren yönetmelikler, Kültür Varlıklarını Kruma Yüksek Kurulu'nun ilgili kararları ile birlikte ele alınacaktır. 4.2 Türk ÇED gereklilikleri ÖMAŞ prjesi için sunulan ÇED Rapru nda, kültürel miras ile dğrudan ilgili herhangi bir gereklilik bulunmamaktadır. 4.3 Türk Devlet Kurumlarına Verilen Diğer Taahhütler ve Bu Kurumların Gereklilikleri Uygulanabilir değildir. 4.4 Uygulanabilir Uluslararası Standartlar ve Rehberler ÖMAŞ'ın uygulayacağı uluslararası standartlar Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) tarafından belirlenen standartlardır. AİKB Perfrmans Gerekliliği 8 Kültürel Miras, Kültürel Miras ile ilgili gereklilikleri tanımlamaktadır. ÖMAŞ, plitikalarını uygularken AİKB Perfrmans Gerekliliği 8'ün gerekliliklerine uyacaktır. Temel gereklilikleri aşağıdaki gibidir: Prje tasarım, inşaat, işletme ve kapama aşamaları esnasında Prje alanı içinde bulunan kültürel miras ile ilgili riskler ve lası etkilerin tanımlanması ve değerlendirilmesi, bunların tanımlanan risk ve etkiler ile uygun bir şekilde ele alınmaları için gereken önleyici önlem ve planların belirlenmesi. Bu önlemler, risk ve etkilerin önlenmesi veya engellenmesini minimuma indirmek veya azaltmaya tercih edecektir. Prje veya prje aşamasının kültürel miras için ciddi bir risk veya lası lumsuz etki yaratması durumunda, ilgili prje bilgilerini ifşa edilmesi ile etkilenen tpluluklar ve ilgili hükümet kuruluşlarının bu risk ve lası etkileri, aynı zamanda önerilen önleme ve hafifletme önlemlerini anlamasının sağlanması. 4.5 Uygulanabilir Centerra ve ÖMAŞ Standartları, Plitikaları ve Prsedürleri ÖMAŞ 'ın Sürdürülebilirlik Plitikası, Şirketin kültürel kaynakları kruma taahhüdünü de içermektedir ve Şirketin bütün kültürel mirasların krunması ile ilgili faaliyetlerinin temelini luşturan amaçları belirler. Kültürel Miras Yönetim Prsedürü (OMAS-HSEC-PRC-00) ÖMAŞ Rastlantısal Buluntu Prsedürü'nü içermektedir. 4.6 ÖMAŞ'ın uymayı taahhüt ettiği diğer endüstriyel rehberler Diğer ilgili talimatlar arasında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) talimatlarını da içermektedir. Türkiye "Dünya Kültürel ve Dğal Mirasının Krunması Sözleşmesi"ni (Dünya Mirası Sözleşmesi) Sayfa 8 / 7 BASIM TARİHİ:

9 Dküman Numarası: imzalamıştır. Bu Sözleşmeyi imzalayan ülkeler, bölgeleri içinde "kültürel ve dğal mirasın krunması, saklanması ve sunumu için etkili ve etkin önlemlerin alınmasını" kabul etmiştir. 4.7 Uygulanabilir Prje Standartlarının Özeti ÖMAŞ ulusal standartlar ile uygulanabilir kreditör standartlarının en katı lanına uyacak, böylelikle en katı standartlar Prje Standartları nı temsil edecektir. Geçerli Prje Standartları aşağıda özetlenmiştir. Standart Kapsam AİKB Perfrmans Gerekliliği 8: Kültürel Miras Kültürel miras ile ilgili risk değerlenmesi, hafifletme ve yönetim Dünya Kültürel ve Dğal Mirasının Krunması Sözleşmesi (Dünya Mirası Sözleşmesi). Kültürel ve dğal mirasın krunması, saklanması ve sunumu Türk Kanunu KTVKK Kültürel mirasın tanımlanması, belirlenmesi, hafifletilmesi ve yönetimi Kültürel Miras Yönetim Sistemi ÖMAŞ, mevcut Grup rehberliğine uymak amacıyla Centerra ile birlikte bir Kültürel Miras Yönetim Prsedürü (OMAS-HSEC-PRC-003) (KMYP) geliştirmiştir. KMYP, kültürel mirasın yönetimi ve krunmasının sağlanması ve ÖMAŞ'ın kültürel miras yönetim yükümlülük ve taahhütlerine uyması amacıyla birtakım prsedür ve süreçler içermektedir. Bu süreç ve prsedürler ÖMAŞ KMYP prsedür rehberinde belirtilmiştir. Aşağıdakiler, temel KMYP süreç ve prsedürleri arasındadır: Halkın katılımı Kültürel miras değerlendirmesi Kültürel miras alanı kruma planları Kültürel miras yönetimi ve etki azaltım önlemler Eğitim İzleme ve kaza yönetimi süresi (Rastlantısal Buluntu Prsedürü dahil). 5 ETKİ AZALTICI ÖNLEMLER VE YÖNETİM KONTROLLERİ 5. Özet Kültürel miras üzerindeki lası etkiler özellikle inşaat aşamasında luşacaktır, çünkü şantiyenin hazırlanması ve prje tesislerinin inşası için arazi temizleme gibi faaliyetler gerekmektedir. İnşaat aşamalı larak yürütülecek lsa da, tesis ayak izinin maksimum etkisi ilk yıl içinde anlaşılacaktır. Sayfa 9 / 7 BASIM TARİHİ:

10 Dküman Numarası: Prje uygulamasının her bir aşaması kültürel miras/arkeljik alanlar için farklı lası riskler luşturmaktadır ve bunlar inşaat, işletme ve kapama/kapama snrası aşamalarında özetlenmiştir. Tabl 2. Kültürel Miras Ile Ilgili Olası Risklerin Özeti Aşama Etki İnşaat Açık cak madenciliği, Yığın Liç Tesisi (YLT), Eknmik Olmayan Kayaç (EOK) ve ilgili tesis ve binaların inşası snucu larak kapsamlı kazılar yapılacaktır. Ocaklar, YLT, EOK ve tesis ile bina alanları 202 ile 204 tarihleri arasında yürütülen inşaat çalışmaları öncesi arkeljik alan çalışmalarının bir parçası larak araştırılmıştır. Bilinen arkeljik alanların bzulması beklenmemektedir. İnşaat esnasında luşan srunlar sınırlı lacaktır, çünkü prje alanının büyük kısmı araştırılmıştır. Faaliyetler İnşaat snrası kazıların cak alanı dışında yapılan rutin faaliyetler esnasında luşması beklenmemektedir. Alanların faaliyetler esnasında dğrudan veya dlaylı larak tehlike altına girmesi durumunda, bu alanlar rahatsızlık öncesi araştırılacak ve etkilerin diğer hafifletici önlemler ile önlenip önlenemeyeceği araştırılacaktır. Alanların tehlike altında lmaması durumunda, ulusal ve uluslararası seviyede tüm ilgili yönetmeliklerin kabullendiği mümkünse lduğu gibi kruma prensibine göre kazı yapılmayacaktır. Kapanış Bu aşamada arkeljik/kültürel alanlar üzerinde ek bir etki yaratılması beklenmemektedir, çünkü yeni alanların tahribi gerekli değildir. Arkeljik/kültürel alan keşif/bulgu ihtimalinin göz önünde bulundurulmasını gerektiren ıslah faaliyetleri. Aşağıda tanımlanan kntrl önlemleri ve Kültürel Miras prgramı, ÖMAŞ 'ın ÇSED süreci üzerinden tanımlamış lduğu risklere karşılık geliştirilmiştir. 5.2 Plan Hedefleri ve Amaçları ÖMAŞ'ın kültürel miraslara yaklaşımının temel amaçları şunlardır: Kültürel miraslar üzerinde dğrudan veya dlaylı larak ÖMAŞ 'ın faaliyetlerinden kaynaklanan etkilerin minimuma indirilmesi veya hafifletilmesi; İnşaat ve işletme faaliyetleri esnasında yapılan lası rastlantısal buluntular dahil lmak üzere, Öksüt prje alanı içinde bulunan arkeljik alanlar ve kültürel varlıkların yönetimi ile ilgili larak etkili plan ve prsedürlerin belirlenmesi; Prje/İşletme Yönetim Ekibi ve diğer Prje yüklenicilerini yl gösterecek ÖMAŞ gereklilik ve prsedürlerinin tanımlanması. Bu amaçlar, bu Yönetim Planı nın uygulanması üzerinden gerçekleştirilecektir ve aşağıda Bölüm 7.2'de tanımlanan ana perfrmans göstergeleri üzerinden ölçülecek ve değerlendirilecektir. 5.3 Yönetim Kntrlleri Yukarıda tanımlanmış etkiler ve imkanlara bağlı larak, Prjenin inşaat ve işletme aşamalarında aşağıdaki kntrl önlemleri uygulanacaktır. Sayfa 0 / 7 BASIM TARİHİ:

11 Belge Numarası: Tabl 3: Temel Yönetim Kntrlleri ID Knu / Durum Uygulanabilirlik / Faaliyet Kntrl Açıklaması Srumlu Taraflar Dğrulama araçları CH 0 Kültürel Miras alanları ve/veya cisimlerinin kaybı İnşaat Faaliyetler ÖMAŞ KMYP prsedürlerinin uygulanması. Özellikle: Rastlantısal Buluntu Prsedürü nün Uygulanması Belli inşaatlar ve diğer alanlarda uygulanan izleme/"izleme talimatları" Kültür varlıkları ile ilgili larak yerel halka danışılması Yükleniciler ve Kayseri Müzesi Müdürlüğü ve/veya yetkili diğer uygun arkelji uzmanları ile iletişim ve işbirliği halinde lunması. Kültürel Miras Yönetim Prsedürü, Yüklenici çalışanları ve alt yüklenicileri için geçerli lacak ve bu taraflara belirtilecektir, böylece Plan inşaat veya işletme çalışmaları başlatılmadan önce Yükleniciler tarafından bilinecek, kabul edilecek ve uygulanacaktır. Dış İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Direktörü Çevre Krdinatörü Prje Müdürü Maden İşletme Müdürü Yükleniciler Kayıt inceleme Sayfa / 7 BASIM TARİHİ:

12 Belge Numarası: 6 ÖMAŞ Rastlantısal Buluntu Prsedürü Rastlantısal Buluntu Prsedürü aşağıda özetlenmiş, Kültürel Miras Yönetim Prsedürü nde (OMAS-HSEC- PRC-007) belirtilmiştir. 6. ÖMAŞ'ın İlk Yaklaşımı Eylem : Arkeljik bulguların keşfedilmesi durumunda, bulgu civarındaki bütün inşaat faaliyetleri derhal durdurulması; Eylem 2: ÖMAŞ prje yöneticisi ve/veya çevre departmanının derhal bilgilendirilmesi; Eylem 3: Ftğrafların çekilecek veya teknik çizimi yapılacak; Eylem 4: Bulgu knumunun bütün kalıntılar yerinde bulunmak üzere (hareket ettirmeden) kaydedilmesi; Eylem 5: Alanın çevrelenmesi ile taşınabilir cisimlerin hasar görmesi veya kayblmasının engellenmesi; Eylem 6: Yl göstermesi için yerel bir üniversiteden bir arkelg ile iletişime geçilmesi; Eylem 7: Rastlantısal Buluntu Frmu nun hazırlanması (Ek ). 6.2 Arkelğun Yaklaşımı Arkelg, bulgunun tanımına bağlı larak telefn/e-psta/faks yluyla veya ziyaret ederek yapılacak eylemler üzerine önerilerde bulunacaktır. Arkelg(lar)ın arkeljik bulgu/kalıntı/bölge varlığını naylaması durumunda, ÖMAŞ şantiye ekibi aşağıda belirtilen lası stratejileri göz önünde bulunduracaktır: Strateji : Kısmı veya bütün prje tekrar tasarımı veya yer değiştirmesi yluyla kaçınma Arkeljik bulgu veya keşfin bulunması durumunda ÖMAŞ KVTVKK uyarınca yetkili makamlar (Kayseri Müzesi) knu ile ilgili bilgiler sunacaktır. Bu yükümlülük, prje tekrar tasarımı veya yer değişikliğinin yapılması durumunda dahi geçerli lacaktır. Her halükarda, ilgili devlet makamı arkeljik bulgu veya keşif hakkında bilgilendirilecektir. Strateji 2: Şantiye kruma önlemlerinin uygulanması Bu seçenek, çit veya barikatlar gibi şantiye kruma önlemlerinin uygulanmasını içermektedir. KVTVKK Kanun N: 2863 uyarınca her türlü arkeljik bulgunun sahibi Türkiye Devleti'dir ve şantiye kruma önlemlerinin cğrafi kapsamı ve uygulanması ile ilgili hususlara devlet makamları (Kayseri Müzesi/Kayseri Bölge Kurulu) karar verecektir. Strateji 3: Kurtarma veya acil durum kazısı ÖMAŞ 'ın prjenin yerini değiştirme veya yeniden tasarlama knusunda başarısız lması durumunda, bu durum kurtarma veya veya kurtarma kazısı faaliyetlerini gerektirebilir. Kayseri Müzesi veya Bölge Kurulu nun KVTVKK uyarınca bilgilendirilmesi gereken durumlarda resmi başvuru yapılacaktır. Resmi başvuru yapılması durumunda, ilgili Bölge Kurulu nun kararı beklenecektir. Bölge Kurulu nun prjenin devamı için kurtarma veya kurtarma kazısının gerekli lduğuna karar vermesi durumunda, Kayseri Müzesi üzerinden Kültür Mirasları ve Müzeler Genel Müdürlüğü nden bir kazı izni alınacaktır. Kayseri Müzesi ve Kayseri Bölge Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB) altında Kültür Mirasları Sayfa 2 / 7 BASIM TARİHİ:

13 Belge Numarası: ve Müzeler Genel Müdürlüğü nün resmi kuruluşlarıdır ve kazı izinleri dğrudan bu Genel Müdürlük tarafından verilir. Arkeljik kazılar, iznin alınmasının ardından, üniversitelerin arkelji departmanlarından gelen bilimsel danışmanların katılımı ile Kayseri Müzesi tarafından gerçekleştirilecektir. Arkeljik kazılar tamamlandıktan snra, prjenin devam ettirilmesi için nihai kararın alınması amacıyla snuçlar Kayseri Bölge Kurulu na sunulacaktır. 6.3 Olası İnsan Kalıntılarının Keşfi ile ilgili Prsedür İnsan kalıntılarının tanımlanması, mezar veya defin alanları kapsamında ise ldukça açıktır. Mezar veya defin alanının bulunması durumunda, takip edilmesi gereken prsedürler KVTVKK'nin 6. maddesi uyarınca arkeljik bulgular için geçerli lan prsedürden farklı değildir. Mdern mezarlar veya adli insan kalıntıları KVTVKK kapsamında ele alınmayacaktır. 7 UYGULAMA TAKVİMİ 7. Bu Yönetim Planının Gözden Geçirilmesi ve Revizynu Bu Yönetim Planı, inşaat ve işletmeye alma sırasında en az altı aylık periytlar ile gözden geçirilecektir. Kararlı durum perasynları sırasında, bu Yönetim Planı, değişen kşulları ya da ÖMAŞ'ın işletme ihtiyaçlarını yansıtmak için yıllık periytlarla gözden geçirilecek ve gerekli revizynlar yapılacaktır. Bu Yönetim Planı nın revize edilmesi, planın srumlusu lan ÖMAŞ Dış İlişkiler ve Sürdürülebilirlik Direktörü srumluluğunda lacaktır. Eğer işletme prsedürlerinde önemli değişiklikler gerekirse (ÖMAŞ ÇSYS Çerçevesi nde yer alan Değişim Yönetimi Prsedürü aracılığıyla belirlendiği şekilde), bu Yönetim Planı da bir "gereklilik lduğunda" güncellenecektir. Bu Yönetim Planı nda yapılan herhangi bir revizyn, tüm ÖMAŞ persnelinin Yönetim Planı'nın sn sürümüne erişimini sağlamak için ÖMAŞ Dküman Kntrl Merkezi ne yüklenecektir. 8 İZLEME 8. İzleme Gerekliliklerine Genel Bakış Kültürel miras izleme prsedürleri aşağıdaki gibidir: İnşaat ve maden işletme yüklenicileri ÖMAŞ Çevre Krdinatörü ne prjenin inşaat ve işletme aşamaları esnasında aşağıdakiler dahil lmak üzere kültürel miras yönetimi gerekliliklerinin uygulanması ile ilgili larak ayda bir rapr sunacaktır: Belli alanlar/inşaat şantiyelerinde katılım sağladıkları "izleme talimatları"; Şantiye çevresine sınırları belirleyen çitlerinin çekilmesi ve bunların bakımı; Erişim ylları veya tesislerin knumlarının dikkatli şekilde belirlenmesi ile şantiyelerin krunması; Kültürel miras farkındalığı dahil lmak üzere çalışanlara planlanan başlangıç eğitimlerinin verilmesi; Sayfa 3 / 7 BASIM TARİHİ:

14 Belge Numarası: Kültürel miraslar ile ilgili şikayetler ve gerçekleştirilen eylemler ve Kültürel miraslara hasar verilmesi veya bunların bzulması durumunda kültür mirası özellikleri ve gerçekleştirilen eylemler. ÖMAŞ Çevre Krdinatörü, İnşaat Müdürü ve Maden İşletmeleri Müdürü ne danışarak şantiye faaliyetlerini düzenli larak teftiş edecek, şantiyelerdeki lası rastlantısal buluntuları ve rtaya çıkabilecek diğer kültür mirası hususlarını değerlendirecektir. ÖMAŞ Çevre Krdinatörü, bir rastlantısal buluntu veya arkeljik alan çalışmasına yl açan diğer bir laydan kaynaklanan kültürel miras alan faaliyetlerini ve dkümantasynu teftiş edecektir. Bu teftişler aşağıdakileri içerecektir: Hazırlanan ve uygulanan tüm çalışmaların detayları; Belli inşaatlar ve diğer alanlarda uygulanan izleme/"izleme talimatları"; Kültü varlıkları ile ilgili larak yerel halka danışılması; Yükleniciler ve Kayseri Müzesi ile iletişim ve işbirliği; Kültürel Miras Veritabanı nın nasıl yönetildiği; Kültürel miras ile ilgili larak bilgi paylaşımı; Yüklenicilerin belli inşaat şantiyelerinde kültürel kaynakların yönetimi knusunda perfrmansı; Kültürel miraslar ile ilgili şikayetler ve gerçekleştirilen eylemler ve Kültürel miraslara hasar verilmesi veya bunların bzulması durumunda kültür mirası özellikleri ve gerçekleştirilen eylemler. Kayıtların tutulmasından ÖMAŞ Çevre Krdinatörü srumlu lacaktır. ÖMAŞ Genel Müdürü ne sunulacak düzenli raprlar, Aylık Rapr yluyla verilecektir. Raprlar aşağıdakileri içerecektir: Raprlama dönemi esnasında gerçekleştirilen faaliyetlerin bir özeti; ile ilgili önemli sapmalar ve uyumsuzluklar; Bir snraki raprlama dönemi esnasında planlanan faaliyetler; Diğer ilgili hususlar. 8.2 Ana Perfrmans Göstergeleri Aşağıdaki tabl ana perfrmans göstergelerini ve önerilen hafifletme stratejilerinin ilerlemesini ve etkinliğini değerlendirmek için kullanılabilecek ilişkili temel izleme eylemleri özetlemektedir. Tabl 4: Ana Perfrmans Göstergeleri ve İzleme Önlemleri ID APG Hedef KM-APG 0 Bu Planda tanımlanan kilit yönetim kntrlleri ile ilgili larak yıl içinde bildirilen uyumsuzluklar Rapr edilen uyumsuzluk miktarının minimuma indirilmesi ve sıfırın hedeflenmesi. Sayfa 4 / 7 BASIM TARİHİ:

15 Belge Numarası: ID APG Hedef KM-APG 02 Yıl içinde yerel tplumlardan gelen kültür mirası ile ilgili şikayet sayısı Kültür mirası ile ilgili yapılan şikayetlerin (saygısızlık, tahribat, çıkarma, parçaların satışı) araştırılması ve ilgili eylemlerin gerçekleştirilmesi. Persnelin kültür varlıkları ile ilgili uygunsuz davranışları ile ilgili larak yerel tpluluklardan alınan şikayetlere hızlı yanıt verilmesi. ÖMAŞ Şikayet Prsedürü nde belirtilen zaman dilimi içinde incelemelerin yapılması ve ilgili eylemlerin gerçekleştirilmesi. 8.3 Temel İzleme Faaliyetleri Temel izleme faaliyetleri, aşağıda Tabl 5 içinde belirtilen knu ve yöntemlere daklanacaktır. Tabl 5: Temel İzleme Önlemleri ID Knu / Durumlar Yöntemler Periydik larak tekrarlanma Yer KMy0 Kültürel miras eğitimi Rastlantısal Buluntu Prsedürü ile eğitilen Prje persneli ve yüklenici işçilerinin sayısı İnşaat esnasında altı aylık, ardından yıllık ÖMAŞ şantiyesi KMy02 Kültürel miras ile ilgili laylar Her bir izleme dönemi içinde bildirilen lay sayısı. Gerektiği durumlarda tüm lay incelemeleri ve ekli azaltma önlemleri, ve tamamlanması İnşaat esnasında altı aylık, ardından yıllık Prje Alanı byunca Olay raprlarının fiziksel kpyaları dsyalanacaktır. 9 EĞİTİM İşyeri İntibak eğitiminin bir parçası larak, bütün ÖMAŞ ve Yüklenici çalışanları Kültür Mirası Yönetim Prsedürü (OMAS-HSEC-PR-00) ve Rastlantısal Buluntu Prsedürü nün uygulanması knusunda eğitim alacaktır. Eğitim kayıtları İK ve Çevre Departmanı tarafından saklanacaktır. 0 DENETİM VE RAPORLAMA 0. İç Denetim Günlük denetimler, kültür mirası (özellikle rastlantısal buluntular) dahil lmak üzere işletme hususlarının geniş bir yelpazesini kapsayarak işletme alanı amirleri / denetçiler tarafından gerçekleştirilecektir. Sayfa 5 / 7 BASIM TARİHİ:

16 Belge Numarası: Bu denetimler sırasında tespit edilen herhangi lay, Olay Yönetim Sistemi ne bildirilecektir. Tanımlanan tüm laylar ve uyumsuzluklar, ÖMAŞ ÇSYS Çerçevesi gereklilikleri uyarınca rapr edilecektir. 0.2 Dış Denetim Bu plan ile uygunluk, Centerra denetim prgramının bir parçası larak ve ayrı ayrı Prje Kreditörleri tarafından periydik larak değerlendirmeye tabi lacaktır. 0.3 Kayıt Tutma Denetimler, teftişler ve layların kayıtları ÖMAŞ prsedürlerine uygun larak yönetilecektir. DOKÜMAN KONTROLÜ Dsya Adı Dküman Numarası Onay Tarihi YYYY.MM.DD Değişiklik Kayıt Numarası Sayfa 6 / 7 BASIM TARİHİ:

17 Belge Numarası: Ek : Rastlantısal Buluntu Frmu ÖKSÜT MADENCİLİK PROJESİ ARKEOLOJİK RASTLANTISAL BULUNTU FORMU Knum Bilgileri Krdinasyn: Rakım: Kısa Alan Tanımı: Bulgular ile ilgili Kısa Bilgiler Arkeljik Parçalar Metal Bulgular Terakta Bulguları Çömlek Parçaları İnsan / Hayvan Kemiği Cam Bulguları Heykel vs. Kemik bulguları Tanımlanmamış Geçici Önlemler Ftğraf Sayfa 7 / 7 BASIM TARİHİ:

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Ulaşım Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Ulaşım Yönetim Planı Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 4 2 KAPSAM... 5 2. BU YÖNETİM PLANININ

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Tehlikeli Madde Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Tehlikeli Madde Yönetim Planı Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 4 2 KAPSAM... 5 2. BU YÖNETİM PLANININ

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Yüklenici Yönetim Çerçevesi

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Yüklenici Yönetim Çerçevesi Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 İÇİNDEKİLER SAYFASI OMAS-ESMS-CM-PLN-00 GİRİŞ... 3. Doküman Numarası... 4.2 Amaç... 4.3 Uygulama... 4.4 Başlangıç... 4.5 Yetki ve Yönetim... 5 2 KAPSAM... 5 2.

Detaylı

Çevresel & Sosyal Yönetim Sistemi. Toplum Sağlığı, Emniyeti ve Güvenliği Yönetim Planı

Çevresel & Sosyal Yönetim Sistemi. Toplum Sağlığı, Emniyeti ve Güvenliği Yönetim Planı Çevresel & Sosyal Yönetim Sistemi Toplum Sağlığı, Emniyeti ve Güvenliği Yönetim Planı İÇERİK SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM...

Detaylı

FİNAL (11 TEMMUZ 2016)

FİNAL (11 TEMMUZ 2016) ÇEVRESEL VE SOSYAL EYLEM PLANI OKSUT ALTIN MADENİ, TURKİYE (PROJE) FİNAL (11 TEMMUZ 2016) PG1 Çevresel ve in ve Etkilerin Değerlendirilmesi ve Yönetimi 1.1 Projenin çevresel ve sosyal 1 performansı ve

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Gürültü ve Titreşim Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Gürültü ve Titreşim Yönetim Planı Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ... 4. BELGE NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 4 2 KAPSAM... 5 2. BU YÖNETİM PLANI NIN KAPSAMI...

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Acil Müdahale Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Acil Müdahale Planı ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 Doküman Numarası: İÇERİK SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 5 2 KAPSAM... 5 2. BU AMP'NIN KAPSAMI...

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Sağlık Hizmetleri Finansman Yapısının Güçlendirilmesi ve Yeniden Yapılandırılması için Altyapı Geliştirme Prjesi II. Faz Genel Sağlık Sigrtası Sağlık Bakım Hizmetleri Ödemeleri için

Detaylı

RESMİ KULLANIM RESMİ KULLANIM

RESMİ KULLANIM RESMİ KULLANIM ÇEVRESEL VE SOSYAL EYLEM PLANI OKSUT ALTIN MADENİ, TURKİYE (PROJE) (Eylül 2017) PG1 Çevresel ve in ve Etkilerin Değerlendirilmesi ve Yönetimi 1.1 Projenin çevresel ve sosyal 1 performansı ve bu ÇSEP nın

Detaylı

ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 GEÇİŞ REHBERİ

ISO 9001:2015 & ISO 14001:2015 GEÇİŞ REHBERİ SAYFA NO 1/5 YAYIN TARİHİ 15.08.2016 ONAYLAYAN EA Bu rehber; ISO 9001:2008 ve/veya ISO 14001:2004 belgeli müşterilerimizin ISO 9001:2015 ve/veya ISO 14001:2015 geçişleri ve ilk kez belgelendirme başvurusu

Detaylı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı Çevresel ve Sosyal Planı leri, PR1 Çevresel ve Sosyal Etkilerin ve Mevzuların Değerlendirilmesi ve Yönetimi 1.1 Çevre, Sağlık & Güvenlik ve Sosyal (ÇSGS) Yönetim Sistemi nin EBRD standartlarına göre hazırlanması

Detaylı

Bu Bölüm, Projenin hem Faz 1 hem de Faz 2 aşaması için geçerlidir.

Bu Bölüm, Projenin hem Faz 1 hem de Faz 2 aşaması için geçerlidir. 17 PROJENİN ÇEVRESEL VE SOSYAL YÖNETİM SİSTEMİ 17.1 GİRİŞ Bu bölüm, Türkiye nin yürürlükteki kanunları ve yönetmeliklerine ve ayrıca Kredi Kuruluşları nın Bölüm 1.3.2 de belirtilen gerekliliklerine uygun

Detaylı

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ 1.1 ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ 1.1 ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ Okyanus Kalite Eğitimleri ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetimi (Entegre Sistem) İç Tetkikçi Süreç Yönetimi,

Detaylı

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ

OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ YÖNETİM SİSTEMLERİ EĞİTİMLERİ OKYANUS KALİTE, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ve BİLGİ GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİ Okyanus Kalite Eğitimleri ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetimi (Entegre

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - ÇEVRE KURUL ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - ÇEVRE KURUL ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ VE KAPSAM: Özyeğin Üniversitesinde iş sağlığı ve güvenliği/çevre başlığı kapsamında tüm süreçlerin irdelenmesini, süreç ve çalışanların kaza ve tehlikelerden uzak tutulup güvenli bir şekilde kesintiye

Detaylı

MÜŞTERİ İSTEK-ÖNERİ-MEMNUNİYET- ŞİKAYET YÖNETİM SÜRECİ PROSEDÜRÜ

MÜŞTERİ İSTEK-ÖNERİ-MEMNUNİYET- ŞİKAYET YÖNETİM SÜRECİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ ENEKO A.Ş. de, müşteri istek, öneri, memnuniyet ve şikayetlerinin değerlendirilmesini, snuçlandırılmasını ve süreçte uygulanacak prsesleri belirlemektir, ayrıca bu prsesin etkinliğini sürekli iyileştirmek

Detaylı

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ

KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ KAMU İÇ DENETİM PLANI ve PROGRAMI HAZIRLAMA REHBERİ I. GİRİŞ Bu rehber, iç denetim birimlerince hazırlanacak iç denetim planı ve prgramının temel esaslarını belirlemek üzere, İç Denetçilerin Çalışma Usul

Detaylı

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ

KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ KÖTÜ ŞARTLARDAKİ ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN YASAKLANMASI VE ORTADAN KALDIRILMASINA İLİŞKİN 182 SAYILI ACİL ÖNLEMLER SÖZLEŞMESİ Bu sözleşme, ILO'nun temel haklara ilişkin 8 sözleşmesinden biridir. Uluslararası Bürsu

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK Prgram Değerlendiricileri erlendiricileri Eğitim E Sunum İçeriği Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci Evreleri

Detaylı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı (ÇSEP) Öksüt Altın Madeni, Türkiye ('Proje') 1

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı (ÇSEP) Öksüt Altın Madeni, Türkiye ('Proje') 1 Sosyal Planı (ÇSEP) Öksüt Altın Madeni, Türkiye ('Proje') 1 DUYURULMA AMAÇLI TASLAK ÇSEP. NİHAİ ÇSEP DUYURU SONRASI VE FİNANSMAN KARARI ÖNCESİ KARARLAŞTIRILACAK PG1 in ve Etkilerin Değerlendirilmesi ve

Detaylı

ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ

ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ IBF, PIRI Grup ve Jacbs & Assciates Knsrsiyumu ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ ÇALIŞMA TABLOSU: İNŞAAT YÖNETMELİĞİNİN ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GÖREV: 1. Örnek Olay İncelemesi Çalışma Tablsunun tamamını kuyarak knuya

Detaylı

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI:

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: 2018-01 1 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Birliği (ACFE) tarafından en sn 2016 da yayımlanan Glbal Hile ve

Detaylı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı

İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı İnsan Kaynakları Yönetimine İş Süreçleri Yaklaşımı Giriş Hatırlanacağı gibi 1980 ler tmasyn dönemiydi. Üretimde rbt kullanımı özellikle Batı ülkelerinde çk yaygındı. 1990 larda ise Tplam Kalite Yönetimi

Detaylı

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1)

KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) KONU: KURUMSAL YÖNETİM İLKELER (KURUMSAL YÖNETİM TEBLİĞİ SERİ II NO:17.1) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 30.12.2011 tarih Seri IV, N: 56 Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına

Detaylı

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri

1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri AB eşleştirme Prjesi Türkiye Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Perfrmans Yönetimi KURS PROGRAMI 1.2.4 Fayda-Maliyet Analizi & ilgili analiz yöntemleri TARİH : Kursun 1. kısmı: 30.5 17.6.2011 2. kısmı 04.07

Detaylı

R.5000 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK) YETERLİLİK REGULASYONU. STAREGISTER International Inc. (PANNCI),

R.5000 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK) YETERLİLİK REGULASYONU. STAREGISTER International Inc. (PANNCI), STAREGISTER Internatinal Inc. (PANNCI), R.5000 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI (STK) YETERLİLİK REGULASYONU 20.12.2015 1 / 14 Bu Regulasynun tüm hakları STAREGISTER_INT_Inc aittir. STAREGISTER Internatinal Inc.

Detaylı

PERSONEL BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ

PERSONEL BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ 1. Amaç Bu prsedürün amacı, POLY CERT deki persnel belgelendirme sürecini tanımlamaktır. 2. Kapsam POLY CERT tarafından verilen tüm persnel belgelendirme hizmetlerini kapsar. 3. Srumlular Genel Müdür Persnel

Detaylı

TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI

TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI TEB İnsan Kaynakları Grubu 2013 1/11 İçindekiler A/ Giriş... 3 B/ Amaç... 3 C/ Kapsam... 3 D/ Ücretlendirme Plitikası nın Düzenlenmesi... 3 E/ Sürecin Yönetim ve İdaresi...

Detaylı

Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi. Toplumsal Kalkınma Çerçevesi

Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi. Toplumsal Kalkınma Çerçevesi Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 İÇERİK SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.2. ÖMAŞ Toplumsal Kalkınma Faaliyetlerinin Hedefi...4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 5.5 YETKİ VE

Detaylı

C176 Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi, 1995 (No. 176) 1

C176 Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi, 1995 (No. 176) 1 C176 Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi, 1995 (N. 176) 1 Madenlerde Güvenlik ve Sağlıkla ilgili Sözleşme (Yürürlüğe giriş tarihi: 5 Haziran 1998)Kabul ediliş: ILC nin 82. Oturumu, Cenevre (22 Haziran

Detaylı

ÖMAŞ İş Sağlığı, Güvenliği, Çevre ve Sosyal Yönetim Sisteminin Çerçevesi

ÖMAŞ İş Sağlığı, Güvenliği, Çevre ve Sosyal Yönetim Sisteminin Çerçevesi ÖMAŞ İş Sağlığı, Güvenliği, Çevre ve Ssyal Yönetim Sisteminin Çerçevesi İÇİNDEKİLER 1. GIRIŞ 3 1.1 YAKLAŞIM 3 1.2 ÖMAŞ İSGÇ VE SOSYAL YÖNETIM SISTEMI 3 1.3 YÖNETIM SISTEMININ AMACI 4 1.4 YÖNETIM SISTEMINE

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE İLETİŞİM PROSEDÜRÜ

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ VE İLETİŞİM PROSEDÜRÜ Sayfa N 1/5 1. AMAÇ Bu prsedürün amacı müşteri tarafından memnuniyetinin sağlanması için kuruluşumuz tarafından verilen hizmetlerin tümü ile ilgili müşteri görüşlerinin tplanması, bu knuda veri tplama

Detaylı

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Denetim ve Belgelendirme 2012 Yılı Eğitim ve Seminer Programı

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Denetim ve Belgelendirme 2012 Yılı Eğitim ve Seminer Programı Kurumsal Ssyal Srumluluk Denetim ve Belgelendirme 2012 Yılı Eğitim ve Seminer Prgramı EĞİTİM PROGRAMI 2012 Eğitim Adı Tarih Eğitim Süresi Eğitim Yeri Sedex B Tipi Kullanıcı Eğitimi 02.07.2012 Yarım Gün

Detaylı

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006

187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 187 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİ GELİŞTİRME ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ, 2006 ILO Kabul Tarihi: 15 Haziran 2006 Yürürlüğe Giriş Tarihi: 20 Şubat 2009 Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Konferansı, Uluslararası

Detaylı

Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi. Geçim Kaynakları Restorasyon Çerçevesi

Çevresel ve Sosyal Yönetim Sistemi. Geçim Kaynakları Restorasyon Çerçevesi Çevresel ve Ssyal Yönetim Sistemi 0.04.206 CONTENTS PAGE GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 5.5 YETKİ VE YÖNETİM... 5 2 KAPSAM... 5 2. İŞBU ÇERÇEVENİN KAPSAMI...

Detaylı

TROL BALIKÇILIG INDA RIṠK ÖNLEME VE TEKNOLOJIṠI TEMELLI EG IṪIṀ ARACI (DVD: GÜVENLI BALIKÇILIK) ES01-KA

TROL BALIKÇILIG INDA RIṠK ÖNLEME VE TEKNOLOJIṠI TEMELLI EG IṪIṀ ARACI (DVD: GÜVENLI BALIKÇILIK) ES01-KA GÜVENLİ BALIKÇILIK HABER BÜLTENİ Sayı 3, Mayıs 2016 TROL BALIKÇILIG INDA RIṠK ÖNLEME VE GÜVENLI K I ÇIṄ BI LIṠ IṀ VE I LETIṠ IṀ TEKNOLOJIṠI TEMELLI EG IṪIṀ ARACI (DVD: GÜVENLI BALIKÇILIK) 2014-1-ES01-KA202-004404

Detaylı

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm

Kentsel Planlama ve Kentsel Altyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm Kentsel Planlama ve Kentsel ltyapı İlişkisinde Yeni bir Dönem; Kentsel Dönüşüm.Faruk GÖKSU Kentsel Strateji td.şti. nahtar Kelimeler: Kentsel Planlama, Kentsel ltyapı, kıllı Büyüme (smart grwth), Kentsel

Detaylı

TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI

TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI TEB ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI TEB İnsan Kaynakları Grubu Aralık 2012 İçindekiler A/ Giriş... 3 B/ Amaç... 3 C/ Kapsam... 3 D/ Ücretlendirme Plitikası nın Düzenlenmesi... 3 E/ Sürecin Yönetim ve İdaresi...

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Hava Emisyonları Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Hava Emisyonları Yönetim Planı Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 OMAS-ESMS-AE-PLN-000 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 4 2 KAPSAM... 5 2. BU YÖNETİM

Detaylı

DALAMAN HAVALİMANI YENİ TERMİNAL PROJESİ

DALAMAN HAVALİMANI YENİ TERMİNAL PROJESİ YDA HAVALİMANI YATIRIM MUĞLA İLİ, DALAMAN İLÇESİ PAYDAŞ KATILIM PLANI 15 ŞUBAT 2018 YENİ İÇ HATLAR TERMİNALİ PROJESİ İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 1.1. Genel Bakış... 1 1.2. Paydaş Katılım Planının Amacı...

Detaylı

ORTAK YÜKSEK LİSANS DERECELERİ

ORTAK YÜKSEK LİSANS DERECELERİ Bölüm B- Ortak Yüksek Lisans Dereceleri ORTAK YÜKSEK LİSANS DERECELERİ ORTAK YÜKSEK LİSANS DERECESİNİN AMAÇLARI NELERDİR? Ortak Yüksek Lisans Derecesi aşağıda belirtilen amaçlara yöneliktir: Yükseköğretim

Detaylı

Hayatboyu Öğrenme Programı Erasmus Ders Verme Hareketliliği Sözleşme Modeli (Personel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar]

Hayatboyu Öğrenme Programı Erasmus Ders Verme Hareketliliği Sözleşme Modeli (Personel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar] Ek.9 Hayatbyu Öğrenme Prgramı Hayatbyu Öğrenme Prgramı Erasmus Ders Verme Hareketliliği Sözleşme Mdeli (Persnel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar] Bundan böyle kurum larak adlandırılacak taraf:

Detaylı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı

ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı ISSAI UYGULAMA GİRİŞİMİ 3i Programı 3i Programme Taahhütname ARKA PLAN BİLGİSİ Temel denetim alanları olan mali denetim, uygunluk denetimi ve performans denetimini kapsayan kapsamlı bir standart seti (Uluslararası

Detaylı

GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ

GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ GDF SUEZ GRUP KÜRESEL SAĞLIK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖNSÖZ Temel haklar, ssyal diyalg ve sürdürülebilir kalkınma knulu 16 kasım 2010 tarihli GDF SUEZ küresel anlaşmasını imzalayan tarafların hedeflerinden biri,

Detaylı

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Versiyon 4 16 Ekim 2012 TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Bölüm 1: Genel 1. Kısa Başlık 2. Yetkili Kurum 3. Kapsam 4. Tanımlar 5. Denetim Türleri 6. Çevre Hususlarının Kapsamı 7. İşletmecinin Sorumlulukları

Detaylı

1. AMAÇ Bu dokümanın amacı,xxxxx Çalışanlarının kariyer hareketlerini tanımlar.

1. AMAÇ Bu dokümanın amacı,xxxxx Çalışanlarının kariyer hareketlerini tanımlar. 1. AMAÇ Bu dkümanın amacı,xxxxx Çalışanlarının kariyer hareketlerini tanımlar. 2. KAPSAM Tüm XXXXX Persnelini kapsar. 3. TANIMLAR Bu dküman içinde yer alan tanım ve kısaltmalara XXXXX Sözlük ten ulaşabilirsiniz.

Detaylı

Çevre ve İmar Hukuku. Murat Taşdemir Çevre Mühendisi Yabataş Mühendislik Çevre Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı

Çevre ve İmar Hukuku. Murat Taşdemir Çevre Mühendisi Yabataş Mühendislik Çevre Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Çevre ve İmar Hukuku Murat Taşdemir Çevre Mühendisi Yabataş Mühendislik Çevre Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı 02.11.2016 Yabataş Mühendislik Ltd. Şti. Refik Belendir Skak 53/5 Yukarı Ayrancı/Çankaya/Ankara

Detaylı

Her bir kişi hayat kurtarmak için potansiyele sahip. İlk Yardım eğitimleri ve uygulamaları bu hedeflere ulaşmak için kullanılan zaruri kaynaklardır.

Her bir kişi hayat kurtarmak için potansiyele sahip. İlk Yardım eğitimleri ve uygulamaları bu hedeflere ulaşmak için kullanılan zaruri kaynaklardır. İLK YARDIM POLİTİKASI Giriş Bugün Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri dünyada en çk ilk yardım sağlayan derneklerdir. Bu hasta ve yaralılara ayrım yapmaksızın yaralı askerlere ilk yardım yapıldığı Slferin Savaşından

Detaylı

Demokrasi Kusagi Aylik Bülten, Ekim 2012

Demokrasi Kusagi Aylik Bülten, Ekim 2012 Demkrasi Kusagi Aylik Bülten, Ekim 2012 Değerli meslektaşlarım, Eylül ayı Demkratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Prjesi için ldukça yğun geçti. Gözden geçirilerek yeniden tasarlanan seçmeli ders öğretim

Detaylı

SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ

SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ Sunumun İçeriği GENEL BİLGİ & TÜZÜĞÜN İÇERİĞİ AMAÇ VE KAPSAM TESİS İŞLETME ZORUNLULUĞU VE MEVCUT TESİSLER MEVCUT EN İYİ TEKNİKLER

Detaylı

Dış yardım sözleşmeleri

Dış yardım sözleşmeleri Bernard Brunhes Internatinal Mali Yön Dış yardım sözleşmeleri www.bb-internatinal.eu Eğitimin Amaçları Hizmet sözleşmeleri ve hibelere öncelik vererek, Sözleşme bütçesinin yapısını anlamak: şabln, bütçe

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UZMANLIK SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMİ EĞİTİM ADI İnsan Kaynakları Yönetimi Uzmanlık Sertifika Prgramı Eğitimi EĞİTİMİN AMACI İşletmelerin sahip ldukları en önemli kaynaklardan birisi,

Detaylı

ECZACIBAŞI HOLDİNG A.Ş KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI

ECZACIBAŞI HOLDİNG A.Ş KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI ECZACIBAŞI HOLDİNG A.Ş KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ POLİTİKASI 1/10 İÇİNDEKİLER Kişisel Verilerin Krunması ve İşlenmesi Plitikası... 3 1) Veri Gizliliğine İlişkin İlkeler... 3 2) Tplanan Kişisel

Detaylı

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi www.pwc.cm.tr Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi Kasım 2015 Basel Standartlarına Uyum Kapsamında Yayımlanan Risk Yönetimi Düzenlemeleri İçerik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından

Detaylı

OKYANUS YÖNETİM EĞİTİMLERİ

OKYANUS YÖNETİM EĞİTİMLERİ OKYANUS YÖNETİM Okyanus Yöneticilik ve Kişisel Gelişim Eğitimleri Temel Yöneticilik Becerileri Ekip Çalışması, Tplantı Yönetimi Etkili Liderlik, Kçluk Eğitici Eğitimi, Sunum Teknikleri Telefnda İletişim

Detaylı

TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI

TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI X. ÜNİTE TURKİYE DE MERKEZİ HÜKÜMET BÜTÇESİNİN HAZIRLANMASI VE TBMM NDE ONAYLANMASI BÜTÇE DÖNEMİ ( MALİ YIL ) Bütçenin uygulanma dönemine mali yıl denir. Bu süre genellikle bir yıldır ve takvim yılıyla

Detaylı

31 Ağustos 4 Eylül 2015, Antalya Eğitim Gündemi

31 Ağustos 4 Eylül 2015, Antalya Eğitim Gündemi 1. Gün: 31 Ağusts 2015, Pazartesi Günün knusu: Gürültü Eylem Planlama Gürültü Eylem Planları 1. Bölüm: Arka Plan 09:00 09:30 09:30 09:45 Açılış ve Hşgeldiniz : T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gürültü

Detaylı

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ Hazırlayan Strateji Geliştirme Müdürü Kontrol Başkanlık Hukuk Danışmanı Onay Belediye Başkanı Yürürlük Tarihi 01.02.2010 Sayfa 1 / 9 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kartal Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü

Detaylı

SUNU PLANI SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI

SUNU PLANI SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI SUNU PLANI 1-6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME 2- ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI -1-6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA GENEL BİLGİLENDİRME

Detaylı

ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK

ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK ETİK VE DAVRANIŞ KURALLARI ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK Magna Internatinal Inc. 1 ÇIKAR ÇATIŞMASI İLE İLGİLİ YÖNETMELİK Magna çalışanları, Magna nın en iyi çıkarına göre hareket etmekle görevlidir.

Detaylı

2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI

2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 YILI PERFORMANS PROGRAMI 2013 PERFORMANS PROGRAMI 1 BAKAN SUNUŞU Medeniyetin simgesi lan su, günümüze kadar sadece miktar larak değerlendirilmiş lup, kalite açısından

Detaylı

SERTİFİKA VE MARKA KULLANIM PROSEDÜRÜ

SERTİFİKA VE MARKA KULLANIM PROSEDÜRÜ Dküman N: PR.21 Yayın Tarihi: 15.12.2015 Revizyn N: 01 Revizyn Tarihi: 22.07.2016 1. AMAÇ Bu prsedürün amacı firmamız tarafından verilen; EN ISO 13485 KYS ve 93/42/AT Tıbbi Cihaz Yönetmeliği Ürün Belgelendirme

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Öğrenci Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK 222 Kasım 2014, MÜDEK M Ofisi, İstanbul Sunum İçeriği Öğrenci Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci

Detaylı

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ Ülkü Füsun ERTÜRK Maden atıkları ve Tehlikesiz Atıkların Yönetimi Şube Müdürlüğü Kimya Müh. Antalya, 24-26.04.2012 Maden Atıklarının Yönetimi Projesi

Detaylı

FİRMA PROFİLİ. geliştirmede yol açan güçlü bir firma olmaktır.

FİRMA PROFİLİ. geliştirmede yol açan güçlü bir firma olmaktır. FİRMA PROFİLİ 2000 yılından beri endüstriyel yapılar, eğitim, sağlık ve turizm tesisleri, açık ve kapalı spr alanları, enerji ve iletişim altyapı tesislerinin inşa işlerinde faaliyet gösteren FGC İNŞAAT,

Detaylı

amfori BSCI Referansları 1

amfori BSCI Referansları 1 amfri BSCI Referansları 1 Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (1948), Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Çk Uluslu Kuruluşlar ve Ssyal Plitika ile ilgili İlkeler Üçlü Bildirgesi (1977),

Detaylı

Görevde Yükselme Eğitimi Başvuru Kılavuzu 2011 GÖREVDE YÜKSELME EĞİTİMİ BAŞVURU KILAVUZU

Görevde Yükselme Eğitimi Başvuru Kılavuzu 2011 GÖREVDE YÜKSELME EĞİTİMİ BAŞVURU KILAVUZU GÖREVDE YÜKSELME EĞİTİMİ BAŞVURU KILAVUZU 2011 E r z i n c a n Ü n i v e r s i t e s i P e r s n e l D a i r e s i B a ş k a n l ı ğ ı Sayfa 0 İÇİNDEKİLER İçerik Sayfa Numarası Açıklamalar 2 Başvuru Bilgileri

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM FİNAL PROJE ÖDEVİ BİLGİSAYA DESTEKLİ TASAIM FİNAL POJE ÖDEVİ Teslim Tarihi 22 Ocak 2014 (Saat 17:00) Ödev rapru elden teslim edilecektir. İlgili MATLAB dsyaları ise sduehmcad@gmail.cm adresine gönderilecektir. Elden teslimler

Detaylı

İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARI

İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARI Bölüm B-Spr-İşbirliği Ortaklıkları İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARI İŞBİRLİĞİ ORTAKLIKLARININ AMAÇLARI NELERDİR? İşbirliği Ortaklıkları, özellikle yerel, bölgesel, ulusal seviyede ve Avrupa seviyesindeki kamu triteleri,

Detaylı

HES PROJELERİNDE ÇEVRE, EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MART, 2010 ANKARA

HES PROJELERİNDE ÇEVRE, EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MART, 2010 ANKARA HES PROJELERİNDE ÇEVRE, EKONOMİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MART, 2010 ANKARA SUNU KAPSAMI TÜRKİYE DE HES PROJELERİNİN GEÇMİŞİ FİNANSMAN İHTİYACI FİNANSMAN İLE İLGİLİ AKTÖRLER KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER ILISU ÖRNEĞİ

Detaylı

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Uluslararası Rekabetçi Olmak Uluslararası rekabetçi endüstriler, rekabetçi üstünlük yaratmak ve sürdürülebilir kılmak için firmalarının yeterli

Detaylı

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Batman Üniversitesi iç kontrol

Detaylı

İŞLETME STAJI RAPORU

İŞLETME STAJI RAPORU T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ İŞLETME STAJI RAPORU ONUR DEMİR 1112.00008 ABB TÜRKİYE 2014-2015 İŞLETME STAJI RAPORU HAKKINDA Bu rapr; işletme

Detaylı

OKÜ İçerik Yönetim Sistemi. Proje Amacı; OKÜ web sitelerinin içeriklerinin etkin yönetimi ve sunumu.

OKÜ İçerik Yönetim Sistemi. Proje Amacı; OKÜ web sitelerinin içeriklerinin etkin yönetimi ve sunumu. OKÜ İçerik Yönetim Sistemi Prje Amacı; OKÜ web sitelerinin içeriklerinin etkin yönetimi ve sunumu. İÇİNDEKİLER 1. Prjenin Knusu 2. Prjenin İçeriği a. OKÜ İçerik Haritası b. ATAMEDYA OKÜ İÇERİK YÖNETİM

Detaylı

ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ACWA GÜÇ ELEKTRİK İŞLETME VE YÖNETİM SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ACWA GÜÇ KIRIKKALE ENERJİ İLETİM HATTI PROJESİ ÇEVRESEL VE SOSYAL YÖNETİM VE İZLEME PLANI MGS PROJJE MÜŞAVİİRLİİK MÜHENDİİSLİİK TİİCARET LTD..ŞTİİ..

Detaylı

GEÇİM KAYNAKLARI RESTORASYON ÇERÇEVESİ - LAPSEKİ PROJESİ

GEÇİM KAYNAKLARI RESTORASYON ÇERÇEVESİ - LAPSEKİ PROJESİ GEÇİM KAYNAKLARI RESTORASYON ÇERÇEVESİ - LAPSEKİ PROJESİ TÜMAD MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Address: Buğday Skak N:9 Kavaklıdere Ankara - Türkiye Phne: +90.312.455.1600 Fax: +90.312.455.1601 inf@tumad.cm.tr

Detaylı

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi

Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Türkiye nin Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Mekanizmasına Destek için Teknik Yardım Projesi Türkiye Cumhuriyeti nin Ulusal Sera Gazı Envanteri Sisteminin Güçlendirilmesi ve İyileştirilmesi: Türkiye

Detaylı

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Denetim ve Belgelendirme 2010 Yılı Eğitim ve Seminer Programı

Kurumsal Sosyal Sorumluluk Denetim ve Belgelendirme 2010 Yılı Eğitim ve Seminer Programı Kurumsal Ssyal Srumluluk Denetim ve Belgelendirme 2010 Yılı Eğitim ve Seminer Prgramı Eğitim Adı Tarih Eğitim Süresi Eğitim Yeri Ürün Güvenliği ve Kalite Sistem İç Denetçi 29&30 Mart 2010 2 Gün Intertek

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 260 ÜST YÖNETİMDEN SORUMLU OLANLARLA KURULACAK İLETİŞİM

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 260 ÜST YÖNETİMDEN SORUMLU OLANLARLA KURULACAK İLETİŞİM TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI BAĞIMSIZ DENETİM STANDARDI 260 ÜST YÖNETİMDEN SORUMLU OLANLARLA KURULACAK İLETİŞİM GÜNCELLEMELER VE YÜRÜRLÜK TARİHLERİ BDS 260 Üst Yönetimden Srumlu Olanlarla Kurulacak İletişim

Detaylı

Hayatboyu Öğrenme Programı Erasmus Eğitim Alma Hareketliliği Sözleşme Modeli (Personel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar]

Hayatboyu Öğrenme Programı Erasmus Eğitim Alma Hareketliliği Sözleşme Modeli (Personel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar] Ek V.12 Hayatbyu Öğrenme Prgramı Hayatbyu Öğrenme Prgramı Erasmus Eğitim Alma Hareketliliği Sözleşme Mdeli (Persnel ile Üniversite arasında) [Asgari şartlar] Bundan böyle kurum larak adlandırılacak taraf:

Detaylı

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü

Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Güney Akım Açık Deniz Boru Hattı Türkiye Bölümü Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) - Ekler Haziran 2014 Ek 2.1: Ulusal Mevzuat URS-EIA-REP-203876 Genel Çevre Kanunu, Sayı: 2872 ÇED Yönetmeliği

Detaylı

ODEABANK SERMAYE PİYASASI HİZMETLERİ VE FAALİYETLERİ. I. Portföy Aracılığı Kapsamında Sunulacak İşlemler

ODEABANK SERMAYE PİYASASI HİZMETLERİ VE FAALİYETLERİ. I. Portföy Aracılığı Kapsamında Sunulacak İşlemler ODEABANK SERMAYE PİYASASI HİZMETLERİ VE FAALİYETLERİ Sermaye Piyasası Lisans Grubu 1. Prtföy Aracılığı 2. İşlem Aracılığı 3. Emir İletimine Aracılık 4. Sınırlı Saklama İlgili Sermaye Piyasası İşlemleri

Detaylı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Madeni Olmayan Atıkların Yönetim Planı

Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi. Madeni Olmayan Atıkların Yönetim Planı Çevre ve Sosyal Yönetim Sistemi 0.04.206 OMAS-ESMS-NMW-PLN-00 İÇİNDEKİLER SAYFASI GİRİŞ... 4. DOKÜMAN NUMARASI... 4.2 AMAÇ... 4.3 UYGULAMA... 4.4 BAŞLANGIÇ... 4.5 YETKİ VE YÖNETİM... 4 2 KAPSAM... 5 2.

Detaylı

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri

DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri DAVRANIŞ KURALLARI VE ETİK DEĞERLER Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri MAGNA INTERNATIONAL INC. Tekel Karşıtı ve Rekabet İlkeleri Magna, aktif ancak adil bir rekabet içindedir ve serbest ve adil rekabeti

Detaylı

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi

Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi www.pwc.cm.tr Finansal Risk Yönetimi Mevzuat Bilgilendirmesi Ocak 2016 Basel Standartlarına Uyum Kapsamında Yayımlanan Risk Yönetimi Düzenlemeleri İçerik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından

Detaylı

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan :

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan : PR 9 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 9 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

Kiralacar.com Aydınlatma Metni

Kiralacar.com Aydınlatma Metni Kiralacar.cm Aydınlatma Metni Aydınlatma Metni, Veri Srumlusu sıfatıyla hareket eden Kiralacar Teknlji Turizm Yatırım A.Ş. ( KİRALACAR )tarafından KİRALACAR ın 6698 sayılı Kişisel Verilerin Krunması Kanunu

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÜST YÖNETİCİ SUNUŞU... 1

İÇİNDEKİLER ÜST YÖNETİCİ SUNUŞU... 1 İÇİNDEKİLER ÜST YÖNETİCİ SUNUŞU... 1 I- GENEL BİLGİLER... 3 A. ÖZGÖREV VE ÖZGÖRÜŞ... 3 B. YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLAR... 3 C. İDAREYE İLİŞKİN BİLGİLER... 18 1. Fiziksel Yapı... 21 2. Örgüt Yapısı...

Detaylı

SR EK-1 STANDART İLAN FORMU VE BAŞVURU EVRAKLARI

SR EK-1 STANDART İLAN FORMU VE BAŞVURU EVRAKLARI SR EK-1 STANDART İLAN FORMU VE BAŞVURU EVRAKLARI Bu prgram T.C. Lefkşa Büyükelçiliği tarafından finanse edilmektedir. T.C. Çukurva Kalkınma Ajansı bu prgram kapsamında teknik destek vermektedir. Kalyncu

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ LABORATUVAR VE TRANSFÜZYON BİRİMİ ORYANTASYON REHBERİ. 1. Hastanenin Genel Tanıtımı 1. Bölüm Yöneticileri Ve Çalışanları

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ LABORATUVAR VE TRANSFÜZYON BİRİMİ ORYANTASYON REHBERİ. 1. Hastanenin Genel Tanıtımı 1. Bölüm Yöneticileri Ve Çalışanları Dök.kd YÖN.RH.07 Rev. Tar/n../00 Sayfa 1 / 7 Genel Uyum Eğitimi Bölüm Uyum Eğitimi 1. Hastanenin Genel Tanıtımı 1. Bölüm Yöneticileri Ve Çalışanları 2. Hastanenin Fiziki Yapısı 2. Bölümün Faaliyetleri

Detaylı

K O Ç Ü N İ V E R S İ T E S İ G Ö Ç A R A Ş T I R M A L A R I P R O G R A M I. M i R e K o c

K O Ç Ü N İ V E R S İ T E S İ G Ö Ç A R A Ş T I R M A L A R I P R O G R A M I. M i R e K o c M i R e K c K O Ç Ü N İ V E R S İ T E S İ G Ö Ç A R A Ş T I R M A L A R I P R O G R A M I Türkiye den Yurtdışına Yönelen Göç Hareketleri Üzerine Brifing N: 2 / 2009 Bu brifing Kç Üniversitesi Göç Araştırmaları

Detaylı

3. Kalite Güvence Sisteminin Genel Yapısı ve Gözden Geçirilmesine İlişkin Değerlendirme

3. Kalite Güvence Sisteminin Genel Yapısı ve Gözden Geçirilmesine İlişkin Değerlendirme Vera Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. 2015 yılı Kalite Güvence Sistemi Gözden Geçirme Rapru 22 Nisan 2016 Bu rapr, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından naylanan, 01.11.2006 tarih

Detaylı

ÇEVRE VE SOSYAL EYLEM PLANI 1

ÇEVRE VE SOSYAL EYLEM PLANI 1 ÇEVRE VE SOSYAL EYLEM PLANI 1 0 Kurumsal Gereklilikler 0.1 Zorlu Enerji için, GRi4'e uygun olarak Kurumsal Çevresel ve Sağlık ve Güvenlik yönetim sistemi ve CSR raporlamasını sürdürmek. En iyi uygulamayı

Detaylı

ARIZA PROSEDÜRÜ (Ek Form 3)

ARIZA PROSEDÜRÜ (Ek Form 3) ARIZA PROSEDÜRÜ Bakanlık birimlerinde kullanılmakta lan ürünlerin arızalanması halinde arıza, arızalı ürünün bulunduğu birimden srumlu Bilgi İşlem Müdürlüğüne, Bilgi İşlem Şefliğine veya Bilgi İşlem Bürsuna

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI E-BĐLDĐRGE UYGULAMASI

DESTEK DOKÜMANI E-BĐLDĐRGE UYGULAMASI : Đnsan Kaynakları / Brdr / Gld brdr E-BĐLDĐRGE UYGULAMASI Aylık prim ve hizmet belgesi, aylık ve dört aylık larak SSK kurumuna verilen bildirgelerin birleştirilerek yeniden düzenlenmesi ile luşturulmuş

Detaylı

31 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara

31 Mayıs 2014 Mövenpick Hotel, Ankara Özdeğerlendirme Rapru ve MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları 31 Mayıs 2014 Mövenpick Htel, Ankara Sunum İçeriği Özdeğerlendirme Rapru İçeriği Hazırlanması Uyarılar MÜDEK Değerlendirmesi Aşamaları Ziyaret Öncesi

Detaylı

10 Temmuz 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29056 TEBLİĞ

10 Temmuz 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29056 TEBLİĞ 10 Temmuz 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29056 TEBLİĞ Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan: ARA DÖNEM FİNANSAL BİLGİLERİN, İŞLETMENİN YILLIK FİNANSAL TABLOLARININ BAĞIMSIZ DENETİMİNİ

Detaylı

İLGİLİ DİĞER KAR ARLAR

İLGİLİ DİĞER KAR ARLAR 6.1. Ar-Ge, Yenilik ve Girişimcilik Destek Mekanizmalarında Bütünsellik, Uyum ve Hedef Odaklılığın Sağlanması için Krdinasyn Kurulu Oluşturulması [2011/102] KARAR NO Y Ar-Ge, yenilik ve girişimcilik destek

Detaylı

DOĞAKA GENEL SEKRETERLĠĞĠ ORGANĠZASYON YAPISI

DOĞAKA GENEL SEKRETERLĠĞĠ ORGANĠZASYON YAPISI DOĞAKA GENEL SEKRETERLĠĞĠ ORGANĠZASYON YAPISI Merkezi Hatay da bulunan, KahramanmaraĢ ve Osmaniye illerinde de faaliyetlerini yürütmekte lan Dğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği; 5 Birim BaĢkanlığı,

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı