YAPI MALZEMELERİ ÇİMENTOLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YAPI MALZEMELERİ ÇİMENTOLAR"

Transkript

1 YAPI MALZEMELERİ ÇİMENTOLAR

2 ÇİMENTOLAR Su ile karıştırıldığında, hidratasyon reaksiyonları ve işlemleriyle priz alarak sertleşebilen bir hamur meydana getiren ve sertleştikten sonra dayanım ve kararlılığını su içerisinde bile sürdürebilen öğütülmüş inorganik bağlayıcılara çimento denir.

3 ÇİMENTOLAR Hidrolik özellikli, diğer bir deyişle su ile temas ettiğinde havada ve su altında sertleşebilme özelliği gösteren ve bozulmayan bağlayıcı madde elde etmek amacıyla başlayan çalışmalar 1755 li yıllara rastlar.

4 ÇİMENTOLAR İngiliz John Smeaton un 1756 yılında Eddystone deniz fenerinin yapımı için kullandığı Aberthaw kireci+italyan puzolanı karışımından elde ettiği bağlayıcıyı ve 1796 yılından itibaren İngiliz James Parker ve James Frost killi kalkerli malzemelerin pişirilmeleri sonucunda ürettikleri doğal çimentoları kullanmışlardır.

5 ÇİMENTOLAR "Çimento" kelimesi, yontulmuş taş kırıntısı anlamındaki Latince "caementum" kelimesinden türemiştir. Daha sonra bu kelime bağlayıcı anlamında kullanılmaya başlamıştır. 19. yüzyılın başlangıcında kil içeren kireçtaşlarının yakılması deneyleri çimentonun keşfine yol açmıştır.

6 ÇİMENTOLAR 1800 lü yılların başında Fransız Louis Vicat su kireci (hidrolik kireç) kullanımıyla ilgili çok önemli çalışmalar yapmıştır. "Ancak Portland çimentosu olarak adlandırılan ve diğer hidrolik bağlayıcılardan daha üstün özelliklere sahip olan bağlayıcı, 1824 yılında İngiltere'nin Leeds kentinde, Joseph Aspdin isimli bir duvarcı ustası tarafından ince taneli kil ve kalker karışımının pişirilmesi ve daha sonra öğütülmesi ile elde edilmiştir.

7 ÇİMENTOLAR Joseph Aspdin, elde ettiği bu bağlayıcı için tarihinde "Portland Çimentosu" adı altında patent almıştır.

8 ÇİMENTOLAR Bu ürüne su ve kum katıldığında ve zamanla sertleşme olduğunda, ortaya çıkan malzemenin İngiltere'nin Portland adasından elde edilen yapı taşlarına benzer.

9 ÇİMENTOLAR Portland adası, İngiltere nin güneyinde, Dorset kıyılarına yakın bir adadır. Bu ada, açık gri renkte olan sağlam ve dayanıklı kalker taşları ile meşhurdur.

10 ÇİMENTOLAR Londra daki Saint Paul katedrali Portland adasından çıkarılan taşlarla yapılmıştır.

11 ÇİMENTOLAR Bu bağlayıcı daha sonraki yıllarda büyük gelişmeler gösterse de "Portland" ismi aynen korunmuştur. Aslında Joseph Aspdin tarafından üretilen bağlayıcı, üretim sırasında yeterince yüksek sıcaklıklarda pişirilmediği için bugünkü Portland çimentosunun özelliklerine tamamen sahip olamamıştır. Yine de halen ayakta olan "Wakefield Arms" binasının Joseph Aspdin'in yaptığı bağlayıcı ile yapıldığı belirlenmiştir.

12 ÇİMENTOLAR Hammaddelerin yüksek sıcaklıklara kadar pişirilip öğütülmesi olayı daha sonra 1845 yılında Isaac Johnson isimli bir İngiliz tarafından erçekleştirilmiştir. Yanda 1824 yılında Joseph Aspdin ve ortağı işadamı John Beverley tarafından Leeds kenti yakınlarındaki Wakefield kasabasında kurulan ve Portland çimentosu üretimi yapılan imalathane görülmektedir.

13 ÇİMENTOLAR Aşağıda Joseph Aspdin in küçük oğlu William Aspdin in bir sermayedar ile birlikte kurduğu Aspdin, Ord. And Co. isimli şirkete bağlı olan çimento fabrikası görülmektedir yılında kurulan bu fabrikada haftada 512 ton çimento üretilmekteydi.

14 ÇİMENTOLAR Türkiye de ilk çimento fabrikaları 1910 yılında Eskişehir de kurulan Arslan ve 1911 yılında kurulan Eskihisar çimento fabrikalarıdır. Ülkemiz 40 civarındaki çimento fabrikası ile Avrupa nın ikinci, dünyanın ise yedinci büyük üreticisi konumundadır. Cumhuriyetin kuruluşuna kadar yıllık toplam üretimi tonu geçmeyen Türk çimento endüstrisi günümüzde 40 milyon tonun üzerinde üretim yapmaktadır.

15 ÇİMENTO ÜRETİMİ Yaklaşık %70 kalker (CaCO 3 ), %30 kil (Al 2 O 3, SiO 2, Fe 2 O 3 ) karışımı C de pişirilir ve, erken priz yapmasını önlemek için % 2 ~ 6 oranında jips (alçı taşı) (CaSO 4-2H 2 O) ilave edilerek çimento elde edilir.

16 ÇİMENTO ÜRETİMİ

17 ÇİMENTO ÜRETİMİ

18 ÇİMENTO ÜRETİMİ

19 ÇİMENTO ÜRETİMİ

20 ÇİMENTO ÜRETİMİ

21 ÇİMENTO ÜRETİMİ Kil ve kalkerin belirli oranlarda homojen bir karışımını elde etmek amacıyla, yaş ve kuru olmak üzere iki yöntem kullanılır. Yaş yöntemde önce kil büyük havuzlara gönderilerek burada malzemenin su içinde dağılması sağlanır. Sonra kırmataş halinde bulunan kalkerle birlikte ıslak olarak değirmende öğütülür ve buradan tekrar havuzlara gönderilir. Bu havuzlarda büyük kanatların döndürülmesi ile karışım homojen hale sokulur. Yapılan analizlerle istenilen bileşim bulununca,

22 ÇİMENTO ÜRETİMİ Kuru yöntemde ise kalker ve kil önce ayrı ayrı kaba bir şekilde öğütülerek saptanan miktarlarda birbirine karıştırılır. Öğütme işlemi hammaddelerin uygun oranlarda karışımını daha hassas yapabilmek, hem de bunların fırında daha iyi ve üniform pişirilmelerini sağlamak için yapılır. Karıştırma işleminde basınçlı hava kullanılarak homojen bir karışım elde edilir. Ancak bu yöntemde de karışımın içinde %10-12 su bulunur.

23 ÇİMENTO ÜRETİMİ HOMOJEN KARIŞIM SAĞLANMASI İlkel malzemelerin yumuşak olması halinde yaş yöntem, sert olması halinde kuru yöntem önerilir. Yaş sistemde karışımın içinde önemli oranda (~%35) su içerdiğinden, fırındaki pişirme işlemi için daha fazla enerji gerekir ve kuru yönteme kıyasla iki kat yakıt harcanır. Yaş sistemin önemli bir avantajı toz kontrolünün daha kolay olması nedeni ile ekolojik yönden sağladığı faydadır. Ancak yakıt maliyetleri işletme masraflarının %30-40 ını teşkil ettiğinden günümüzde daha çok kuru yöntem kullanılmaktadır.

24 ÇİMENTO ÜRETİMİ

25 ÇİMENTO ÜRETİMİ

26 ÇİMENTO ÜRETİMİ KARIŞIMLARIN PİŞİRİLMESİ Çimento üretiminde hammaddelerin döner fırına girmeden önceki öğütülmüş ince haline Fransızca da un anlamına gelen farine (farin) denilmektedir. Gerek yaş, gerekse kuru yöntemle hazırlanan farin adı verilen bu karışımlar döner fırınlara gönderilerek pişirilir. Kuru yönteme göre hazırlanan karışımlar için uzunluğunda, yaş yöntemde ise m uzunlukta fırınlar kullanılır.

27 ÇİMENTO ÜRETİMİ KARIŞIMLARIN PİŞİRİLMESİ %3-7 arasında eğime sahip bu fırınların iç çapları, 2-4 m arasında değişir ve içi ateş tuğlası kaplıdır. Genellikle yaş sistemdeki döner fırınlarda boy/çap oranı yaklaşık 30 civarında iken, kuru sistemde ise bu oran yaklaşık 15 dir. Homojen hale getirilmiş ilkel malzeme eğim dolayısıyla kendi ekseni etrafında dönen ( devir/saat) fırında aşağı doğru hareket ederek gittikçe daha yüksek sıcaklığın etkisinde kalır.

28 ÇİMENTO ÜRETİMİ

29 ÇİMENTO ÜRETİMİ

30 ÇİMENTO ÜRETİMİ Fırındaki maksimum sıcaklık 1500 C ye kadar yükselmektedir. Bu yüksek sıcaklık altında daha önce ilkel malzemenin ayrışması sonucu oluşan; kireç, silis, alumin, demiroksit aralarında birleşerek, çimentonun karmaşık bileşimleri olan silikatları ve aluminatları meydana getirir.

31 ÇİMENTO ÜRETİMİ Bir ton Portland çimentosu üretebilmek için yaklaşık 1600 kg hammadde kullanılır. Bunun yaklaşık %80 i kalker kökenlidir. Kalkerli maddeler fırında ağırlıklarının %44 ünü oluşturan CO 2 i kaybeder.

32 ÇİMENTO ÜRETİMİ Kireç (CaO) genellikle kalkerli hammaddelerden, Silis (SiO2) ve alumin (Al2O3) ise killi hammaddelerden sağlanır. Demir oksit ise (Fe2O3) killi veya kalkerli hammaddelerin yapısında bulunmaktadır. Al2O3 ve Fe2O3 miktarları yeterli değilse boksit ve demir cevheri ilave edilir.

33 ÇİMENTO ÜRETİMİ

34 ÇİMENTO ÜRETİMİ Çimento üretimi dünyadaki CO 2 üretiminin %8 nin sorumlusudur.

35 ÇİMENTO ÜRETİMİ

36 ÇİMENTO ÜRETİMİ KLİNKERİN ÖĞÜTÜLMESİ Soğutucudan çıkan klinker, boyutları 1-3 cm arasında değişen, pürüzlü, gözenekli bir yüzeye sahip, sert, yuvarlak, koyu gri tanelerden oluşur. KLİNKER

37 ÇİMENTO ÜRETİMİ KLİNKERİN ÖĞÜTÜLMESİ Fırından çıkan ve hava ile ani soğutulan koyu gri renkli çimento klinkeri bu haliyle suya karşı hassas değildir, yani su ile birleşerek sertleşmez. Klinker ince öğütülmek suretiyle hidrolik özelliğini kazanır. Yalnız başına, öğütülen klinker su ile ıslatılınca hemen sertleşir.

38 ÇİMENTO ÜRETİMİ KLİNKERİN ÖĞÜTÜLMESİ Klinkere çimentonun priz süresini düzenlemek için az oranda (%3-6) alçıtaşı eklenir. Çimentoya alçı taşı katılmadığı zaman C 3 A hızlı bir şekilde hidratasyon yaparak, daha ilk dakikalarda küçük plaklar şeklinde kristalleri meydana getirmek suretiyle priz yapar. Büyük bir ısının açığa çıkmasıyla oluşan bu olaya ani (flash) priz denilir.

39 ÇİMENTO ÜRETİMİ KLİNKERİN ÖĞÜTÜLMESİ Alçı taşı hızlı sertleşmeyi (priz başlama süresini) bir miktar geciktirmek (1-2 saat) için katılır. Katkılı Portland çimentosu üretiminde ise; puzolan olarak kullanılan hammadde bu aşamada klinkere katılır.

40 ÇİMENTO ÜRETİMİ KLİNKERİN ÖĞÜTÜLMESİ PÇ = KLİNKER + ALÇI TAŞI (PRİZ SÜRESİ) KÇ = KLİNKER + ALÇI TAŞI+PUZOLAN (%19) TÇ = KLİNKER + ALÇI TAŞI+PUZOLAN (%40)

41 ÇİMENTO ÜRETİMİ Klinker ve diğer katkılar çelik bilyalı öğütücülerde boyutları 90 mikron ile 6.5 mikron arasında değişen tanelere dönüştürülerek çimento elde edilir.

42 ÇİMENTO ÜRETİMİ Öğütülen çimento silolara gönderilerek gerekli süre bekletilip soğuması ve kararlı bir durum alması sağlanır. Çimentonun özellikle sıcak ve kuru havalarda iş yerine sıcak gönderilmesi halinde, betondaki su daha çabuk buharlaşmakta ve daha hızlı priz yapmaktadır. Bu nedenle kullanım yerine giden çimento sıcaklığının en fazla 75 C olması istenir.

43 ÇİMENTONUN ANA BİLEŞENLERİ Çimento hammaddeleri yüksek sıcaklıkta pişirilme esnasında kalkerin ayrışması sonucu kireç (CaO) kilin ayrışması sonucu kil mineraline bağlı olarak silis (SiO 2 ) Alümin (Al 2 O 3 ) ve Demir Oksit (Fe 2 O 3 ) ortaya çıkar. Bu ortaya çıkan öğeler asit ve bazik durumlarına göre birbirleriyle birleşerek portland çimentolarının ana bileşenlerini oluştururlar. Pişirilme esnasında oluşan 20 civarındaki eriyikden en önemlileri bu dördüdür ve çimentonun yaklaşık % 95 ini oluşturur.

44 ÇİMENTONUN ANA BİLEŞENLERİ

45 ÇİMENTONUN ANA BİLEŞENLERİ Normal Portland çimentosu (NPÇ) tamamen portland klinkeri kullanılarak yapılır. Katkılı çimento ise %81 portland klinkerine, %19 oranında tras, puzolan, demir cürufu gibi tek başına bağlayıcı özelliği olmayan ucuz malzemeler ilave edilir. TS. ye göre portland klinkerine maksimum %19 tras ilave edildiğinde katkılı çimento, minimum %20 tras ilave edildiğinde ise, traslı çimento meydana gelmektedir. Yani katkılı çimento ile traslı çimento arasındaki fark %1 trastır.

46 ÇİMENTOLARIN ÖZELLİKLERİ Çimentonun kullanıldığı yapı türüne ve bölge iklimine göre farklı özelliklerde olması arzu edilir. Örneğin; normal bir yapı için uygun olan çimento, bir deniz yapısı için uygun olmayabilir.

47 ÇİMENTOLARIN ÖZELLİKLERİ Özgül Ağırlık: Özgül ağırlık, ağırlığın hacme bölünmesiyle bulunur. 1m 3 betonun bünyesine girecek çimentonun kg olarak belirlenmesi için gereklidir. Bileşiminde mineral katkılar bulunan çimento özgül ağırlıkları 2.95~3.05 gr/cm 3 civarındadır. Portland çimentolarında ise 3.05~3.15 gr/cm 3 civarındadır. Dozaj: Yerine dökülmüş ve sıkıştırılmış bir metreküp betondaki çimentonun kilogram cinsinden miktarıdır.

48 ÇİMENTOLARIN ÖZELLİKLERİ Çimentoların İnceliği: Çimento taneleri ne kadar küçükse incelik o kadar fazladır denir. Çimentolar çapı 90 mikron olan eleklerden elendiğinde elek üstünde kalan miktarın %14 den fazla olmaması istenir. Hidratasyon olayı sonunda, yüksek dayanımlar elde edilmesi çimento tanelerinin aktif olmalarına bağlıdır. Aktiflik çimentonun ince öğütülmesiyle gerçekleşir.

49 ÇİMENTOLARIN ÖZELLİKLERİ Çimento İnceliğinin Etkileri Çimento ne kadar ince olursa o kadar çok su ihtiyacı olacaktır. Taneler inceldikçe daha büyük ısı açığa çıkacaktır. İnceliğin artması üretim masraflarını artırır, özelliklerini olumsuz yönde etkiler. Fakat, betonun dayanımını artırır. Çimento inceliği arttıkça erken yaşta mukavemet artar. Su kusma olayı azalır fakat, rötrenin ve çatlamaların artmasına neden olur. Ortam neminden çok etkilenir ve kolay bozulur. Priz süresi kısalacağından bunu önlemek için alçıtaşı miktarı artırılması gerekir.

50 ÇİMENTOLARIN ÖZELLİKLERİ Priz Süresi: Çimentonun prizi su ile reaksiyona girmesi sonucu başlayan katılaşma olayıdır. Standartlara göre priz başlangıcı, 1 saatten az ve 10 saatten çok olmamalıdır. Daha erken veya geç priz alması istenirse katkı maddeleri kullanılabilir. Çimento sıcaklığı artarsa priz hızlanır. Sıcaklık düşerse priz süresi uzar, fazla su kullanma priz süresinin uzamasına sebep olur.

51 ÇİMENTOLARDA PİRİZ

52 ÇİMENTOLARDA PİRİZ Çimentonun veya bir bağlayıcı maddenin dayanım kazanması üç olayın birbirini izlemesi sonunda meydana gelmektedir. 1. Hidratasyon olayı: Çimentoyu oluşturan maddelerin su ile yaptığı kimyasal reaksiyondur. 2. Katılaşma olayı: Priz yapma 3. Sertleşme olayı: Dayanım kazanma şeklinde mekanik bir olaydır.

53 ÇİMENTOLARDA PİRİZ Çimentoya bağlayıcılık özelliğini kazandıran CaO.SiO2.H2O = C-S-H moleküler büyüklükte olup, çimento taneciklerinden yaklaşık 1000 defa daha küçüktür.

54 ÇİMENTOLARIN ÖZELLİKLERİ Hidratasyon Isısı: Bağlayıcı maddeler su ile reaksiyon esnasında ısı açığa çıkarırlar. Buna hidratasyon ısısı denir. Bu ısıyla betonun sıcaklık derecesi artar, bazı durumlarda da bu ısı çok yüksek boyutlara ulaşır. Bu durum, beton özelliklerine olumsuz etki yapacağından istenmez. Özellikle kütle betonlarında (örneğin baraj seti) beton dökümünün hızlı bir şekilde yapılması iç sıcaklığı yükseltir. Dozajın yüksek olması da betonun sıcaklık derecesini artırır. Sıcaklık betonun büzülerek çatlamasına ve geçirimli olmasına sebep olur.

55 Hidratasyon Isısını azaltmak için: ÇİMENTOLARIN ÖZELLİKLERİ Beton karışımına girecek malzemeleri gölgede saklamak, Beton karma suyuna buz ilave etmek, Günün serin saatlerinde özellikle akşam üzeri ve gece beton dökmek hidratasyon ısısının azaltılması için alınabilecek tedbirler arasında sayılabilir.

56 ÇİMENTOLARIN ÖZELLİKLERİ Hacim Değişikliği ve Rötre: Çimento su ile temas edince hidratasyonun oluşmasıyla çimento hamuru hacminde azalma olur. Bu olaya büzülme veya plastik rötre denir. Su kaybını artıran faktörler rötreyi de artırırlar. Hacim büzülmesinin gerçekleşmesi önlenirse plastik rötre beton yüzeyinde ince çatlaklar oluşturur. Bu çatlakların oluşmasını önlemek için, buharlaşmayı veya su kaybını en alt düzeyde tutmak gerekir.

57 Rötreye sebep olan etmenler Çimento hamurunda kapiler (su emme) ve jel suyu miktarının değişmesi rötreye sebep olur. Çimento miktarı arttıkça rötre artmaktadır. Beton bünyesindeki su kaybı zamanla arttığından rötre olayı bu kayba paralel artmaktadır. Rötre sonucu oluşan çatlaklar önlenmezse her türlü sular beton bünyesine girerek donatının korozyona uğramasına sebep olur. Betonun bileşimine giren agrega iyi ayarlanırsa az boşluklu beton elde edilir ve gereğinden fazla çimento kullanılmaz.

58 ÇİMENTO ÇEŞİTLERİ PORTLAND ÇİMENTOSU TRASLI ÇİMENTOLAR UÇUCU KÜLLÜ ÇİMENTOLAR CÜRUF ÇİMENTOLARI BEYAZ ÇİMENTO RENKLİ ÇİMENTOLAR DİĞER ÇİMENTOLAR

59 PORTLAND ÇİMENTOSU Portland çimentoları çimento klinkeri ve alçı taşı ile birlikte öğütülerek elde edilir veya çimento klinkeri alçı taşı ve ağırlıkça % 10 puzolanik madde ile birlikte öğütülerek elde edilen hidrolik bağlayıcılardır. Puzolanlar tras, cüruf gibi maddeler olup kendi başlarına bağlayıcılık özelliği olmayan ancak ince öğütüldüklerinde rutubetli ortamda ve normal sıcaklıkta puzolanik madde kalsiyumoksit ile birleşerek bağlayıcı özellik taşır. T.S. 19 çimentoları 4 sınıfa ayrılır. PÇ 325 KPÇ 325 PÇ 400 PÇ 500

60 PÇ MUKAVEMET DEĞERLERİ

61 TRASLI ÇİMENTOLAR Tras (Puzolan): Puzolanların kendi başlarına bağlayıcılık özelliği yoktur. Fakat başka bağlayıcılarla (kireç veya çimento) karıştırılınca bağlayıcılık özelliği kazanır. İçinde fazla miktarda koloidal elemanlar (özellikle silis alümin) bulunur. Puzolanların doğal ve yapay olanları vardır. Doğal puzolana tras ismi verilmektedir. Pişmiş kil, uçucu kül, yüksek fırın cürufu belli başlı yapay puzolanlardır. Puzolanlarda en fazla silisyumdioksit (SiO 2 )) bulunmaktadır. Kalsiyumoksit (CaO) ise yaklaşık % 4 oranında içinde bulunur.

62 TRASLI ÇİMENTOLAR Aktif volkanik tüfler gibi traslarla normal portland çimento klinkerinin belli oranlarda, bir miktar alçı taşı ile karıştırılarak ince öğütülmek suretiyle elde edilen hidrolik bir bağlayıcıdır. Su altı betonlarında, tünellerin iç kaplamalarında, temel inşaatlarında ve baraj inşaatları gibi kütle beton gereken inşaatlarda kullanılabilir. Türk standartlarına göre traslı çimentolarda %30-40 tras ve geriye kalan % portlanda çimento maddesini içermektedir.

63 UÇUCU KÜLLÜ ÇİMENTOLAR Ağırlıkça karşılıklı %10-30 oranında uçucu kül %70-90 oranında TS 19 a uygun portland çimentosunun karıştırılmasından ve portland çimentosu klinkerine bir miktar alçı taşı ilave edilip karışımın birlikte öğütülmesiyle elde edilen hidrolik bir bağlayıcıdır. Uçucu küller beton karışımda şu şekilde kullanılabilirler, Çimentonun belli oranda azaltılarak yerine uçucu kül kullanılması İnce agrega belirli oranlarda azaltılarak yerine uçucu kül kullanılması Hem ince agrega hem de çimentonun belirli oranlarda azaltılarak yerine uçucu kül kullanılması şeklindedir.

64 CÜRUF ÇİMENTOLARI Ağırlıkça % 85 oranında granüle yüksek fırın cürufu ile Portland çimentosu klinkerinin bir miktar alçı taşı ile birlikte öğütülmesiyle elde edilir. Bunlar: Sülfatlı Cüruf çimentosu, Demirli Portland çimentosu, Sorel çimentosu, Beyaz Portland çimentosu, Alüminli çimentolar.

65 BEYAZ ÇİMENTO Bu tip çimentoda demiroksit çok az miktarda bulunur. Bir portland çimento çeşididir. Fe 2 O 3 ün çok az miktarda olmasından dolayı rengi beyaz olan bu çimento özellikle mimarı ve estetik işlerde kullanılır.

66 RENKLİ ÇİMENTOLAR Beyaz çimentoya % 1-5 arasında daha ziyade metal oksitlerden ibaret pigment lerin ilave edilmesi ile elde edilir. Sarı renk için demir oksit hidratesi, Kırmızı, için demir oksit, Yeşil için kromoksit, Mavi için lazurite (Na4Al3Si3O12S), Siyah için Magnetik demir oksit, Beyaz için titan oksit katılır.

67 DİĞER ÇİMENTOLAR a) Harç çimentosu: % 40 oranında PÇ ile puzolonik maddelerin veya taş unu gibi dolgu maddelerinin bir miktar alçı taşı ile birlikte öğütülmesiyle elde edilir. Daha çok duvar ve sıva haçları gibi mukavemetin önemli olmadığı işlerde kullanılır.

68 DİĞER ÇİMENTOLAR b) Sorel çimentosu: Sorel çimento klinkeri ile MgCl çözeltisinin testere unu veya herhangi bir mineral agrega ile karıştırılmasıyla elde edilen bir hidrolik bağlayıcıdır. Bunlarda silis, alümin ve demir oksit miktarları çok düşüktür.

69 DİĞER ÇİMENTOLAR c) Yüksek alüminli çimentolar: Normal portland çimentosu gibi üretilir. Sadece kil yerine alümin bakımından zengin boksit kullanılır. Bileşimleri ve özellikleri bakımından Portland çimentosundan farklıdır. Bileşimi %40 CaO, %40 Al 2 O 3 ve az miktarda Fe 2 O 3 ve SiO 2 den oluşur. Sülfatlı suların etkisine karşı çok dayanıklıdır.

70 ÇİMENTO ŞARTNAMELERİ Türkiye de çimento ile yapılacak deneylerde alınacak sonuçların standartlara uygunluğunu belirleme bakımından şartname değerleri şöyle ifade edilmiştir.

71 Kimyasal Özellikler SO 3 % 3, MgO % 5, Isınma kaybı %4, çözünmeyen kalıntı % 10 Portland çimento için.

72 Fiziksel Özellikler Piriz başlama ve sona erme süreleri portland çimentoları için piriz başlangıcı 1 saatten az, priz sona erme süresi 10 saatten fazla olmamalıdır. Hacimsel olarak toplam genleşme 10mm yi geçmemelidir. %3 den fazla magnezyum oksit ihtiva eden çimentolarda toplam genleşme 4 saatlik kaynatmadan sonra 2 saat daha kaynatıldığında artma göstermemelidir. Elek analizi sonucu 200 m göz açıklıklı elekte maksimum %1 kalıntı, 90 m göz açıklıklı elekte ise, maksimum %14 kalıntı bırakmalıdır. Özgül yüzey PÇ 325, PÇ 400, PÇ 500 çimentoları için 2200 cm 2 /gr olmalıdır. KPÇ 325 için en az 2400 cm 2 /gr olmalıdır.

73 Puzolanlı Çimentoların NPÇ Göre Üstünlükleri Bu çimentoların kimyasal mukavemetleri yüksektir. Zararlı sulardan daha az etkilenirler. Puzolanlı çimentolarda hidrotasyon esnasında meydana gelen ısı miktarı çok daha azdır. Bu sebeple baraj gibi kütle beton inşaatlarında ve sıcak havalarda beton dökümü işlerinde tercih edilir. Bu çimentolarla geçirimliliği daha az olan beton ve harç elde edilir. Bu çimentolarla donmaya karşı daha dayanıklı beton elde edilir. Puzolanların çimentoya karıştırılması ile bağlayıcı maddelerin maliyeti azalır.

74 Puzolanlı Çimentoların Sakıncaları Puzolanların çimentoya karıştırılması ile mekanik mukavemetleri ilk günlerde azalır. Son mukavemetleri bakımından diğer çimentolardan farkı yoktur. Puzolanlı çimentolar soğuk havada kullanılmaya elverişli değildirler. Puzolanlı çimento kullanılarak üretilen betonlarda gerekli muhafaza şartlarının daha uzun müddet tatbik edilmesi gerekir.

75 PÇ da Aranan Özellikler Çimentonun su ile reaksiyon sonucu aşırı genleşme yapmaması arzu edilir. Çimento mukavemetinin yüksek olması arzu edilir. Priz süresinin normal olması arzu edilir. Ayrıca betonun erken yada geç mukavemet kazanması, hidrotasyon ısısının az veya çok olması ve kimyasal etkilere dayanıklı olması arzu edilebilir. Bu durumda çimentonun inceliği, kimyasal bileşimi ve katılan alçıtaşı miktarlarıyla istenilen özellikte üretim yapılabilir.

76 ÇİMENTO ÇEŞİTLERİ VE KULLANILDIKLARI YERLER PORTLAND ÇİM. 325 (PÇ 325) Katkılı Portland Çim. 325 KPÇ 325 PORTLAND ÇİM. 400 (PÇ 400) PORTLAND ÇİM. 500 (PÇ.500) YÜKSEK FIRIN CÜRUF ÇİMENTO a)demir Portland Çim. (DPÇ325) b)cüruf Çim. 325 (CÇ 325) TRASLI ÇİMENTOLAR Normal yapı işleri Yüksek Başlangıç Dayanımı, Kalıp alma süresini kısaltma ve soğuk havada beton dökme imkanı Çok yüksek başlangıç dayanımı kalıp alma süresinin daha fazla kısaltılması, donma derecesine yakın soğukta beton dökme imkanı. Yüksek hidratasyon ısısı nedeniyle kütle beton dökümüne elverişli değildir. Fiyatı daha yüksek. Özellikle büyük kitleli yapı elemanları için elverişli. Cüruf çimentosu 325 betona az zarar veren zararlı sular (asit etkili zeminler) içindeki yapı elemanlarına uygun. Soğukta beton dökmeye elverişli değildir. Uzun zaman rutubetli olarak muhafaza edilebilecek yapı elemanları. Örneğin: Temeller, istinat duvarları, kazıklar, barajlar, kanallar bentler için elverişli, süratle kuruma eğilimli, soğukta beton dökmeye elverişli değildir.

77 ÇİMENTOLARIN DEPOLANMASI Üretim merkezlerinde torbalanmış çimentoların depolanma şartları ve depolanma süreleri mukavemetini olumsuz yönde etkileyebileceği için depolanma önemlidir. Çimentolar depolanırken şu hususlara dikkat edilmelidir. Akarsu ve su birikintisi olan yerlerden uzak olmalıdır. Depo döşemelerinin yüksek olması ve duvarlarda nem bulunmaması ayrıca depo içinin havasız olmaması gerekir. Açıkta bulunacak çimentoların üzeri ve çevresi hava almayacak şekilde naylonla kapatılmalıdır. Depolarda istifler duvardan en az 10 cm. uzakta torbalar arasında boşluklar kalmayacak şekilde yapılmalı ve 12 sıradan fazla üst üste konulmamalıdır.

78 ÇİMENTOLARIN DEPOLANMASI Büyük depolarda istiflenecek çimentolar cinslerine göre ayrı ve ilk gelen önce kullanılacak şekilde istiflenmelidir. Beton döşeme üzerine çimentolar ahşap ranza kullanılarak istiflenmeli, üzerleri branda bezi ile örtülerek bir miktar kireç tozu serpiştirilmelidir. Çimentoların depolanmasında bekleme süreleri Portland çimentolarında; 3 ay olması halinde %10-20, 6 ay olması halinde %20-30 kadar mukavemetlerini kaybedileceği dikkate alınmalıdır. Küçük şantiyelerde çimento ambarı yapılmayacak ise çimentolar ahşap ranza üzerine istiflenip üstleri ve altı yağmur geçirmeyen örtü ile örtülüp su ve rutubetten korunmalıdır.

79 ÇİMENTO DENEYLERİ Normal kıvam deneyi, Prize başlama ve sona erme sürelerinin tayini, Çimento yalancı prizinin tayini, Çimento hacim sabitliği deneyi, Kaynatma deneyi, Soğuk su deneyi, Çimento özgül ağırlığının tayini, Hacim genleşmesi tayini, Çimento inceliği tayini, Eğilme ve çekme mukavemet tayini, Basınç mukavemet tayini, Özgül alan tayini, Hidratasyon ısısı tayini, Kuru çimentonun çözülme ısısının tayini, Hidrate olmuş çimentonun asitte çözülme ısısının tayini,

80 Normal kıvam deneyi Normal kıvam; Şekil de görülen vicat aletinin sondasının serbest bırakıldığı andan itibaren 30 saniyede çimento hamuru içerisine, cam levhaya 5 7 mm uzaklık kalıncaya kadar batabilmesini sağlayan kıvamdır.

81 Deney için gerekli aletler 1-Vicat aleti ve halkası 2-Vicat sondası 3-Karıştırıcı gr duyarlı terazi

82 Vikat Aleti Düz bir tabla ve tablanın eksenine gelecek şekilde ayarlanmış silindir mili tutan deve boynundan ibarettir. Deve boynuna bağlı sabit bir taksimatlı gösterge mevcuttur. Ayrıca deve boynundaki yatağa vida ile sıkıştırılabilen silindir mili vardır. Mili istediğin noktada göstergeye sıfırlayabilen aparat mile vida ile sıkıştırılmıştır. Milin alt ucuna vicat sondası ve iğnesi monte edilebilmektedir. Deneyde milin etken ağırlığı 300 gr olmak zorundadır. Bu ağırlığı ayarlamak için milin üst kısmında bulunan ağırlık tablasına gereken ağırlık konulur.

83 Vikat Aleti

84 Deneyin Yapılışı Laboratuara gelen ve deney için hazırlanan çimento numunesinin 0.01 gr duyarlılıktaki terazide tartılarak 300 gr çimento alınır. Alınan çimento küre kesmesi şeklinde metal bir kaba konur. (Metal kap cm çapında, 8-10 cm derinliğindedir) Kabın içindeki çimentonun ortasına açılan bir çukura çimento ağırlığının % u kadar içilebilir nitelikteki musluk suyu katılır. (Deneye yaklaşık 81 gr su ile başlamak iyi bir yaklaşım olarak tavsiye edilir) Sonra kabın iç yüzeyine uygun bir profildeki kaşıkla karıştırılır. Çimento hamurunun yoğrulmasına, çimento suyuyla suyun karıştırıldığı andan itibaren üç dakika devam edilir. Karıştırma biter bitmez en çok bir dakika içerisinde Şekil de görülen vicat halkası içerisine çimento hamuru yerleştirilir. Daha sonra vicat halkası yaklaşık olarak 12x12 cm ebadında cam veya metal bir levha üzerine konulur.

85 Deneyin Yapılışı Karıştırma işi bir mikser yardımı ile de yapılabilir. Mikserle çimento hamurunun karıştırılma işlemi ise aşağıdaki sıraya göre yapılır. 1- Karıştırma kabı ve palet kuru olarak miksere yerleştirilir. 2- Karma suyunun tamamı karıştırma kabının içine konur gr. Çimentonun tamamı kabın içerisine konur ve çimentonun suyu emmesi için 30 saniye beklenir. 4- Mikser alçak hızda 30 saniye çalıştırılır. 5- Mikser 15 saniye durdurulur, bu süre içinde kabın kenarlarına ve palete bulaşan çimento hamuru kabın içine toplanır. 6- Karıştırıcı orta hızda 2,5 dakika çalıştırılır.

86 Deneyin Yapılışı Bu sürenin sonunda mikser durdurularak çimento hamuru vicat halkasına yerleştirilir. Vicat halkası içerisine konulan hamurun yüzeyi bir spatula ile düzeltilir ve hamur halkanın üst kenarı seviyesinde bırakılır. Vicat silindir şeklindeki sondası temizlenip kurulandıktan sonra, camın üzerine kadar indirilerek aletin göstergesi sıfırlanır. Sondanın ucu hazırlanmış olan vicat halkasının ortasında çimento hamurunun üst yüzeyine dokunacak kadar indirilir ve serbest bırakılır. Sonda kendi ağırlığı ile çimento hamurunun içerisine girer. Normal kıvamlı hamur için kullanılan su yeterli ise, sonda yarım dakika içerisinde cam levhaya 5-7 mm kalıncaya kadar iner. Bu işlem değişik miktarlardaki su ile tekrar edilerek çimento için gereken su miktarı belirlenir. (okuma 30 saniyenin sonunda yapılır)

87 Deneyin Yapılışı Deney esnasında alet her türlü sarsıntıya karşı korunmalıdır. Vicat halkasına çimento hamuru doldurulmadan evvel vicat halkası içi ve cam levha üstü ince bir yağ ile yağlanmalıdır. Vicat sondası kesinlikle yağlanmamalı ve temiz olmalıdır. Normal kıvam tayin deneyi 20 o C sıcaklıkta ve nisbi nemi olan bir oda içerisinde yapılmalıdır.

88 Prize Başlama ve Sona Erme Süresinin Tayini Çimentonun prize başlama süresi, çimento ile suyun karıştırıldığı andan itibaren Şekil deki vicat iğnesinin cam levhaya 3-5 mm kalıncaya kadar inmesine sebep olan kıvama ulaşması için geçen zamandır. Çimentonun priz sona erme süresi, çimento ile suyun karıştırıldığı andan itibaren vicat iğnesinin çimento hamuruna 1 mm den fazla giremeyeceği kıvama ulaştığı ana kadar geçen zamandır.

89 1-Vicat aleti 2-Vicat iğnesi Deneyde kullanılan aletler

90 Deneyin Yapılışı Deney 20 o C sıcaklıkta ve bağıl nemi % olan bir oda içerisinde yapılmalıdır. Deney esnasında vicat halkası içindeki çimento hamuru asla sarsılmamalıdır. Vicat aletine vicat iğnesi takılarak aletin göstergesi iğne vicat halkasının altındaki cam levhaya değdiği anda sıfırı gösterecek şekilde ayarlanır. Çimento normal kıvam deneyinde tayin edilen kıvamda hazırlanarak çimento hamuru vicat halkasının içine yerleştirilir. Vicat iğnesi halka içindeki hamurun üst yüzeyine dokunacak kadar indirildikten sonra aletin vidası sıkıştırılır. Bunun amacı iğnenin çimento hamuruna ani olarak batması ve yüksekten düşen cam levhaya zarar vermesini engellemektir. Vida gevşetilerek hamur içerisine serbest olarak girmesi sağlanır. Başlangıçta iğnenin birdenbire düşmemesi için vida yavaş yavaş gevşetilir.

91 Deneyin Yapılışı Priz başlangıç süresinin tesbiti için iğne her beş dakikada bir batırılmalıdır. İğnenin bir kez battığı yere bir daha batmaması sağlanmalıdır. İğne her batırılıştan sonra bir bez veya uygun kağıt ile iyice silinmelidir. Çimento hamuruna batan iğne, cam levhaya 3-5 mm kalana kadar battığı an priz başlamış sayılır. Prizin sona erme süresinin tespiti için, prizin başlamasından sonra iğne her 15 dakikada bir batırılır. İğnenin daha önce battığı yere birdaha batmaması için vicat halkasının konumu her defasında değiştirilmelidir. İğne her batırılıştan sonra bir bez veya uygun kağıt ile iyice temizlenmelidir. İğne en çok 1 mm girinceye kadar batırılmaya devam edilerek priz bitme süresi tayin edilir. Çimento en az 1 saate prize başlamalı ve en fazla 10 saate priz sona ermelidir.

92 Çimento Yalancı Prizinin Tayini a) Çimento kıvam deneyinde olduğu gibi hazırlanan çimento hamurunun kıvam tayini yapılır. Sonda silinip temizlendikten sonra halka içerisindeki hamur değiştirilmeden ötelenerek yeni okumaya hazır hale getirilir. b) Düzeltme tamamlandıktan sonra beş dakika bekletilerek sonda tekrar batırılır. Sondanın serbest bırakılmasından 30 saniye sonra ikinci batma değeri okunur.

93 Çimento Yalancı Prizinin Tayini Batma süresi aşağıdaki gibi hesaplanır. Son batma değeri x 100 = İlk batma değeri 1- Eğer batma değeri 100 değerinin altında ise bu takdirde çimentoda çabuk sertleşme olduğu sonucuna varılarak aşağıdaki işlem uygulanıp sertleşmenin cinsi (ani priz veya yalancı priz) belirlenir. 2- İkinci ölçüm alındıktan sonra vicat halkasındaki çimento pastası hemen mikserin içine alınır. 3- Mikser orta hızda (28510 dev/dak) bir dakika çalıştırılıp çimento hamuru karıştırılır. Sonra yukarıdaki işlem aynen tekrar edilir.

94 Çimento Yalancı Prizinin Tayini Eğer batma yüzdesi 100 bulunursa meydana gelen olay yalancı prizdir. Bulunan değer 100 ün altında ise çimento hamurunda ani priz vardır. Çimentodaki ani priz işleme esnasında bazı güçlüklere sebep olur. Yalancı priz yapan çimento karıştırma ile eski plastikliğine kavuşturulur. Mukavemet yönünden bir kayıp olmaz. Ani priz yapan çimentonun normal hale gelebilmesi için ilave su eklenerek karıştırılır. Fakat mukavemet kaybına ve rötre ye sebep olabilir. Bu nedenle ani priz yapan çimentonun değiştirilmesi daha uygun olur.

95 Çimento Hacim Sabitliği Deneyi Şantiyede çimento hacim sabitliğinin belirlenmesi için kaynatma deneyinin yapılması yeterli olmaktadır. Fakat soğuk su metodundan da faydalanılmaktadır.

96 Kaynatma Deneyi Şantiyede hazırlanan deney pastalarının biri nemli bir bez altında sarsıntısız ve darbesiz bir yerde yaklaşık 24 saat bekletilir.sonra düzgün yüzeyi yukarıda olacak şekilde soğuk su dolu kaba konur. Ocak, suyu 15 dakikada kaynatacak şekilde ayarlanır ve iki saat süreyle kaynatılır. Bu arada kaynama süresince suyun buharlaşmaması için üzeri örtülmelidir. Su miktarında kaynama müddetince buharlaşıp kaybolmayacak kadar olmalıdır. Kaynatmaya son verildiğinde çimento pastası keskin köşeli durumunu muhafaza etmeli, çatlaklar oluşmamalı, önemli bir eğilme veya bükülme olmamalıdır.

97 Soğuk Su Deneyi Deney için hazırlanan diğer çimento pastası nemli bir örtü altında sarsıntısız bir yerde yaklaşık 24 saat bekletilir. Sonra 20 oc -+2 oc deki suya konulur. Suya konduğu andan itibaren 27 gün süreyle numune üzerinde eğilme, kenarlarda dökülme veya çatlak ağı ile birlikte dökülme meydana gelip gelmediği kontrol edilir. Bunların oluşması zamanla betonun tahrip olacağını gösterir. Bu arada numune itina ile korunmalıdır. Hava şartları numuneye etki edebileceğinden yukarıda söylenen olaylara sebep olabilir. Fakat bu çatlaklar az miktarda olur. Ayrıca numuneyi kontrol için sudan çıkarmak da kurumaya sebep olacağından numunede çatlaklar oluşabilir. Bu sebeple numunenin kontrol için sudan çıkarılma süresi 30 dakikayı geçmemelidir.

98 Soğuk Su Deneyi Alman şartnamelerine göre çimentolarda hacim sabitliğine bağlı çatlaklar bu deneyde genelde 3 günde ortaya çıkar. Deneyde şüpheye düşüldüğü zaman laboratuar deneylerinin yapılması gereklidir.

99 Çimentonun Özgül Ağırlığı Tayini Çimentonun özgül ağırlığı Le Chatelier balonu adı verilen bir aletle tespit edilir. Bu alet camdan imal edilmiş özel bir deney aletidir. Alt kısmında yaklaşık 250 ml lik bir hazneye sahip olan balon, sonra daralan yaklaşık 1 cm çapında boğaza sahiptir. Cam boğazdan 1 ml lik kısımlara bölünmüş 10 ml lik yer mevcuttur. Bu kısmın üzerinde 17 ml hacimli şiş bir kısım, hemen üzerinde 60 ml lik ml hacimlere bölünmüş kısım ve en üstte huni biçimli cam kapaklı ağız bulunmaktadır. Toplam boyu 24.5 cm dir.

100 Deneyin Yapılışı Çimentonun özgül ağırlığı Le Chatelier balonu adı verilen bir aletle tespit edilir. Bu alet camdan imal edilmiş özel bir deney aletidir. Alt kısmında yaklaşık 250 ml lik bir hazneye sahip olan balon, sonra daralan yaklaşık 1 cm çapında boğaza sahiptir. Cam boğazdan 1 ml lik kısımlara bölünmüş 10 ml lik yer mevcuttur. Bu kısmın üzerinde 17 ml hacimli şiş bir kısım, hemen üzerinde 60 ml lik ml hacimlere bölünmüş kısım ve en üstte huni biçimli cam kapaklı ağız bulunmaktadır. Toplam boyu 24.5 cm dir.

101 Le Chatelier Balonu

102 Deneyin Yapılışı Le Chatter şişesi, içinde su bulunmayan gazyağı veya neft ile 0 ile 1 mm işaretleri arasında bir noktaya kadar doldurulur. Balon oda sıcaklığında (20 oc) olan ve sıcaklığı deney süresince 0.2 C den fazla değişmeyen bir su banyosu içine daldırılır. Balon ve içindekiler banyo sıcaklığına gelinceye kadar beklenir ve hacim okunur. ( V1) Bundan sonra 1 mg duyarlıkta tartılan 64 gr çimento numunesi kuru bir cam huniden yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde balon içerisine akıtılır. Numune doldurulurken balon hafifçe sallanarak çimentonun balonun boynuna yapışması önlenir.

103 Deneyin Yapılışı Bütün çimentonun balona aktarılmasından sonra huni alınır, şişenin kapağı kapatılır ve balon kendi ekseni etrafında döndürülerek hava kabarcıklarının sıvı yüzeyine çıkması sağlanır. Balonun kırılmaması için deneyin masa üzerindeki bir lastik levha üzerinde yapılması uygun olur. Hava kabarcıkları tamamen uzaklaştıktan sonra balon tekrar sabit sıcaklıktaki su banyosuna konularak balon ve içindekilerin banyo ile aynı sıcaklığa gelmesi için beklenir, hacim tekrar okunur ( V2 ) İlk ve son okumalar arasındaki fark deneyde kullanılan çimento ile yer değiştiren sıvının hacmini gösterir.

104 Deneyin Yapılışı Çimentonun özgül ağırlığı aşağıdaki formülle hesaplanır; d = m/(v1-v2) d = Özgül ağırlık gr / cm3 m = Çimento ağırlığı gr V1 = İlk okunan hacim cm3 V2 = Son okunan hacim cm3 olarak ifade edilir.

105 Deneyin Yapılışı TS 24 e göre deney en az iki kez tekrarlanır. iki deney arasındaki fark %1 den büyük olmamalıdır. iki deney arasındaki fark bu değere eşit veya büyükse deney bu şart sağlanıncaya kadar yeni numunelerle uygulanmalıdır bu deneyler sonunda birbirinden %1 den daha fazla fark olmayan en yakın iki değerin ortalaması deney sonucu olarak alınır. Portlant çimentosunun özgül ağırlığı 3,05 gr/cm3 den küçük olmamalıdır.

106 Deneyin Yapılışı Eğer elde edilen değerler küçükse Çimento rutubetten etkilenecek bir miktar priz yapmıştır Çimento üretiminde hata yapılarak bağlayıcılık özelliğini kazandıran silikatlar ve alüminatlar tam olarak oluşmamıştır Çimentoya özgül ağırlığı daha küçük olan başka bir madde karışmıştır bunlar,kireç, puzzolan, yüksek fırın curufu v.b olabilir. Çimento fabrikasından alınan rapordaki sonuçlarla karşılaştırılabilir.

107 Blaine aleti ile özgül yüzey alanı tayini Deneyde kullanılan aletler; 1- Blain aleti; Numune hücresi, delikli disk, piston ve monometreden oluşur. Aletin kısımlarında TS 24 e uygun olmalıdır. 2- Numune hücresi 3- Delikli disk 4- Piston 5- Manometre

108

109 Manometre sıvısı; düşük viskositeli, özgül ağırlığı küçük, buharlaşarak kaybolmayan ve zamanla bozulmayan bir sıvı olmalıdır. Bu sıvı Dibütilftalat veya ince madeni yağ tavsiye edilmektedir. Bu sıvı ile U borusunun en alt işaret çizgisine kadar doldurulur. Süzgeç kağıdı (Süzgeç kağıdı, hücre çapı ile aynı çapta olup orta gözenekli olmalıdır.) Kronometre (İstenildiği zaman duldurulabilen 0,5 saniye zaman aralığı okunabilen bir kronometre kullanılır.)

110 Deney numune hacminin tayini Deney için, numune hacminin tayininin yapılması ve hücreye yerleştirilmesi gerekir. Hücre içerisine konan numunenin hacmini belirlemek için cıva kullanılır. Hücre ince bir yağ ile yağlandıktan sonra delikli disk hücre içine yerleştirilir ve üzerine iki filtre kağıdı düzgünce konur. Sonra hücrede hiçbir hava kalmayacak şekilde cıva ile doldurulur. Cam bir lamel ile cıvanın fazlası alınarak hücre içerisindeki cıva kaba alınıp 0,0001 gr. duyarlıktaki bir terazide tartılır ve cıvanın net ağırlığı belirlenir (M1).

111 Deney numune hacminin tayini Sonra 2,80 gr. Çimento ayar numunesi iki filtre kağıdı arasına yerleştirilir. Hücrenin boş kalan üst kısmı cıva ile doldurulur. Hücre içerisindeki civanın yüzeyi cam lamel ile düzeltildikten sonra aynı hassasiyetteki terazide tartılır ve civanın net ağırlığı bulunur (M2). Daha sonra çimentonun hacmi aşağıdaki bağıntı ile hesaplanır. V=(M1-M2)/D Burada; V: Numune hacmi (cm3) M1: Çimento yokken tartılan civa kütlesi (gr) M2: Çimento varken tartılan civa kütlesi (gr) D:Civanın deney sıcaklığındaki yoğunluğu (gr/cm3)

112 Deney numune hacminin tayini TS 24 e göre deney en az iki kez yapılır. İki deney arasındaki fark 0.01 cm3 den küçük olmalıdır. Fark bu değerlerden büyük ise bu şart sağlanıncaya kadar deney yeni numunelere uygulanır. Deneylerin sonunda birbirinden 0.01cm3 den fazla fark olmayan en yakın iki değerin ortalaması deney sonucu olarak alınır.

113 Aletin kalibrasyonu Aletin kalibrasyonu, inceliği bilinen bir ayar numunesi ile yapılır. Kalibrasyon sonunda her alet için bir K sabiti belirlenir. (Ayar numunesi Türkiye çimento müstahsilleri birliği laboratuarlarından sağlanabilir.)

114 Ayar numunesi miktar Cam ampul içinde bulunan ve oda sıcaklığında olan ayar numunesi iki dakika aşağı yukarı sağlanarak homojen hale getirilir.bu sure sonunda ampul kesilir ve aleti kalibre için ayar numunesi kütlesi aşağıdaki bağıntı ile belirlenen miktarda tartılarak alınır. M=d.v(1-e) Burada; M=Alınacak numune kütlesi (gr) d=numunenin yoğunluğu (gr/cm3) v=önceden tayin edilen numune hacmi (cm3) e= 0.5 Hücre gözenekliliğidir. içerisinde yerleştirilmiş olan numunenin

115 Numunenin hücreye yerleştirilmesi Hücrenin dibine disk konur ve üzerine süzgeç kağıdı düzgün bir şekilde yerleştirilir. Önceden hesaplanan ayar numunesi gr duyarlı bir terazide tartılarak bir huni yardımı ile hücreye boşaltılır. Numune hücreye döküldükten sonra hücre hafif hafif masaya vurularak tabakanın düzgün bir şekilde hücre içercesine yerleşmesi sağlanır. Numune pistonla yavaşça sıkıştırıldıktan sonra üst kısmına piston yardımıyla yeni bir süzgeç kağıdı yerleştirilir ve pistonla sıkıştırılır. Sıkıştırma, piston başı hücrenin üst kısmına değinceye kadar devam edilir ve piston yavaşça çekilir.

116 Deneyin yapılışı Deney TS 24 e göre, numune tabakası hazırlandıktan sonra manometredeki sıvı seviyesinin U borusunun en alt çizgisinde olup olmadığı kontrol edilir. Hücre dışına vazelin sürüldükten sonra manometrenin üstündeki yerine yerleştirilir. Deney sırasında numune tabakasının durumu hiçbir şekilde bozulmamalıdır. Numune yerleştirildikten sonra hücrenin ağzı sol elin baş parmağı ile hava geçirmeyecek şekilde kapatılır. Sonra manometre borusundaki sıvı seviyesi en üst çizgiye gelinceye kadar lastik bir pompa vasıtasıyla manometre içerisindeki hava emilir. Musluk kapatılarak sol elin baş parmağı hücrenin ağzından çekilir. Sıvı seviyesi ikinci çizgiye geldiği anda kronometre çalıştırılır. Sıvı seviyesi üçüncü çizgiye gelince kronometre durdurulur. Oda sıcaklığı kaydedilerek akış süresi (d) saniye cinsinden tespit edilir.

117 Deneyin yapılışı Deney üç numune üzerinde yapılarak numunelerin aritmetik ortalaması alınır. Aletin K sabitin hesaplanması Aletin K sabiti TS 24 e verilen aşağıdaki bağıntı ile hesaplanır. K= S. d(1 e) e 3. t Burada; K= Alet sabiti S= Ayar numunesi özgül yüzeyi...(cm2gr) d=ayar numunesi yoğunluğu...(gr/cm3) e=gözeneklilik =Deney sıcaklığındaki hava viskositesi (poise) t=ölçülen akış süresi (sn)

118 Deneyin yapılışı Blaine aletinin kalibrasyonu manometre sıvısı azaldıkça, süzgeç kağıdı tipi ve cinsi değiştikçe tekrarlanmalıdır. Deneyde kullanılacak çimento miktarı gözenekliliği ayar numunesi ile aynı olacak şekilde ayar numunesi miktarındaki gibi hesap edilir. Numunenin hücreye yerleştirilmesi ise ayar numunesinin hücreye yerleştirilmesinde olduğu gibi, akış süresi ölçümü ayar numunesinde ölçüldüğü gibi oda sıcaklığında yapıldıktan sonra aşağıdaki bağıntıdan faydalanarak hesap edilir ve sonuç tam sayıya yuvarlatılır.

119 S= K 3 e. d(1 e) t Burada; S= Çimento numunesinin özgül yüzeyi...(cm2/gr) K= Alet sabiti e= Gözeneklilik (0,5) t=ölçülen akış süresi (sn). d= Çimento numunesinin yoğunluğu...(gr/cm3) =Deney sıcaklığındaki hava viskositesidir.

120 TS 24 e göre aynı çimentodan alınan numune üzerinde en az iki kez uygulanır. İki deney arasındaki fark %2 den büyük olmamalıdır. Fark bu değere eşit veya büyük ise deney şart Sağlanıncaya kadar yeni numunelere uygulanır. Bu deney sonunda birbirinden %2 den daha fazla fark etmeyen en yakın iki değerin ortalaması deney sonucu olarak alınır.

121 Çimento Basınç Mukavemeti Eğilme deneyinde 2 parçaya bölünmüş olan yarım prizmalar basınç dayanımı deneyine kadar rutubetli bir yerde saklanmalıdır. Her yarım prizma 40x40 mm lik ve kalınlığı en az 10 mm olan sert metalden yapılmış 2 kalın levha arasında kalıplanmış yan yüzler üzerinde kırılır. Bu levhalar en az 600 vickers sertliğinde çelikten veya daha iyisi volfram karbürden yapılmış ve yüzleri hassas taşlanmış olmalıdır. Kırma presinin duyarlılığı en küçük yüklerde bile % 1.5 olmalıdır. Presin yük göstergesi biri 4 veya 5 ton diğeri 15 veya 25 ton olmak üzere en az iki kademeli olmalıdır.

122 Çimento Basınç Mukavemeti Prizmalar presin alt ve üst tablaları arasında yerleştirilen kırma başlığı yardımı ile kırılır. Kırma başlığı yükü herhangi bir sürtünmeye sebep olmadan prizmaya iletmelidir. Prizma kırıldıktan sonra kırma başlığı otomatik olarak eski başlığını almalıdır. Yükleme basınç saniyede kgf/cm2 artacak şekilde yapılmalıdır. Hiçbir halde kırma süresi 10 Sn den az olmamalıdır.

123 Çimento Basınç Mukavemeti Eğilme ve basınç dayanımı değerleri kgf/cm2 (N/mm2) olarak verilmelidir. Her bir numune yaşı için en az 3 prizma kırılmalıdır. Her dayanım deneyinde aynı harç harmanından hazırlanmış 2 prizmadan fazla kullanılmamalıdır. Ortalama değerden % 10 dan çok fark gösteren dayanım değerleri hesaba katılmamalıdır. % 10 dan farklı değer sayısı eğilme dayanımında birden ve basınç dayanımında ikiden çok olduğu takdirde deney tekrarlanmalıdır.

124 Eğilmede Çekme Mukavemeti Çimentonun eğilmede çekme deneyi yapmak için şekil 13 te görülen çimento eğilme çekme deneyi aleti kullanılır. Aletin duyarlılığı ml 1000 kgf. den daha az yüklerde % 1, daha büyük yüklerde ise % 0.8 olmalıdır. Eğilmede çekme aletinin yükleme düzeni birbirinden 100 mm 0.5 mm uzunlukta olan 10 mm çapındaki iki destek milinden ibarettir. Bu iki milin tam ortasında, aynı çaplı yükleme silindiri vardır. Bu üç milin eksenlerinden geçen düşey düzlemler birbirine paralel olmalı ve deney süresince paralel kalmalıdır. Destek mili ve yükleme mili deney numunesi üzerindeki yükün üniform şekilde dağılımını sağlayacak ve burulma gerilmesi oluşturmayacak şekilde kendi merkezleri etrafında ayarlanabilmelidir.

125

126 Eğilmede Çekme Mukavemeti Çimento eğilme çekme deneyinde her bir numune yaşı için TS 24 e göre en az 3 numune kırılmalıdır. Her mukavemet deneyinde aynı harç harmanından hazırlanmış 2 prizmadan fazla kullanılmamalıdır. Deney numuneleri kalıptan çıkmış yan yüzlerinden biri destek millerinin üzerine gelecek şekilde yerleştirilir. Mil eksenlerinin numune eksenlerine dik olmasına dikkat edilmelidir. Bu arada yükleme silindirinin numune eksenine dik olması sağlanmalıdır.

127 Eğilmede Çekme Mukavemeti TS 24 e göre yükleme hızı saniyede 5 kgf +- 1 kgf (50 n +-10 n) olacak şekilde ayarlanmalıdır. Deney sonunda eğilmede çekme mukavemeti VR aşağıdaki bağıntı ile tam sayıya yuvarlatılarak hesaplanır. VR = 1,5 P.L/B3= P.L./4B3/6 Burada; B = Numunenin kare kesitinin kenar uzunluğu (cm), (4 cm) P = Numunenin ortasında uygulanmış olan kuvvet ( kgf, N ) L = Destek millerinin eksenleri arasındaki uzaklık (10 cm) VR = Eğiliminde çekme mukavemeti ( kgf / cm2 ) ( N/mm2) dir. L = 10 cm ise VR = P olur

128 Çekme numunesi ve çeneler

129 Şantiye Çimento Deneyleri Çimentolardan numuneler standartlara uygun olarak alındıktan sonra uygun bir yerde, betondan alınan standart küp veya silindir numunelerinden sonuç alınana kadar muhafaza edilmelidir. Beton imalinde kullanılan çimento normal katılaşma özelliğine sahip olmalıdır. Çünkü bu durum betona büyük zarar verebilir. Fakat her çimentonun priz müddeti değişkendir. Şantiye şefi kullanılan çimentonun priz müddetini bilmelidir.

130 Şantiye Çimento Deneyleri Aynı zamanda çimentonun diğer özelliklerini de bilmelidir. Bu amaçla özel araçlara (laboratuar araçları) gerek kalmaksızın bazı deneylerde pratik yöntemler geliştirilmiştir. Bu deneyler TS 24 de belirtilmeyen şantiyelerde kolaylıkla uygulanabilen, çimentonun priz başlangıcı ve sonu ile hacim sabitliği hakkında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ancak şüpheli durumlarda çimentonun kullanılmasına, resmi bir laboratuardan Türk Standartlarına uygun olduğunu gösterir bir rapor alındıktan sonra izin verilmelidir.

131 Şantiye Deneyleri İçin Çimento Pastalarının Hazırlanması Deney yapılacak odanın ve malzemelerin sıcaklığı 20 oc 2 oc olmalıdır. Bu nedenle deney malzemelerinin deney yapılacak yerde en az 12 saat bekletilmeleri gerekir. Deney pastası hazırlanmasında kullanılacak elemanlar 1-Çimento karıştırma kabı 2-Cam levha (Yaklaşık12x12) 3-Terazi

132 Şantiye Deneyleri İçin Çimento Pastalarının Hazırlanması Pastanın hazırlanması çimento deney pastaları priz kaynatma ve soğuk su deneylerinde kullanmak üzere 3 adet hazırlanır. Bu pastaları hazırlamak için yaklaşık 300 gr çimento ile çimentonun % u kadar su kullanılır. (Bu miktarlar her bir deney pastası içindir. Genelde 300 gr çimento için 81 gr su kullanılması tavsiye edilmektedir) Su ve çimento karıştırma kabında uygun bir kaşıkla 3 dakika karıştırılır cam levhaya bir parça (1/3 kadar) konduktan sonra zemin üzerine hafif, hafif vurulur ve su miktarını belirlemek için yayılması gözlenir. (Su miktarını belirlemek için tecrübeler önemlidir) Su miktarı uygun ise yayılma darbeleri etkisiyle yavaş, yavaş olacaktır.

133 Şantiye Deneyleri İçin Çimento Pastalarının Hazırlanması Çimento hamuru hazırlandıktan sonra cam levha üzerine toprak halinde konur. Zemin üzerinde hafif, hafif darbeler uygulanarak 8-10 cm çapında bir pasta elde etmeye çalışılır. Pastanın şekillenmesinde her hangi bir alet kullanılmaz. Bu duruma gelmesi mutlaka hafif darbelerle sağlanmalı ve böylece numune normal şekle geldiğinde deney hazırlanmış olur.

134 Şantiyede Çimento Prize Başlama ve Sona Erme Süresinin Tayini Şantiyede hazırlanan deney pastası, kuruması için bir kap veya uygun bir çerçeve içine konur ve üzeri ıslak bir bez ile örtülür. Deneyde kullanılmak için kurşun kalem veya benzer bir çubuk gereklidir. Ucu yaklaşık 3 mm çapında sivriltilmiş kurşun kalem gibi olmalıdır. Bu çubuk ile prizin başlangıcı ve sona erme süreleri tayin edilir. Çimentonun priz başlangıcı ucu sivriltilmiş çubuğun cam levhaya değinceye kadar batırılması ile sağlanır.

ÇİMENTOLAR. "Çimento" kelimesi, yontulmuş taş kırıntısı anlamındaki Latince "caementum" kelimesinden türemiştir.

ÇİMENTOLAR. Çimento kelimesi, yontulmuş taş kırıntısı anlamındaki Latince caementum kelimesinden türemiştir. ÇİMENTOLAR ÇİMENTOLAR Su ile karıştırıldığında, hidratasyon reaksiyonları ve işlemleriyle priz alarak sertleşebilen bir hamur meydana getiren ve sertleştikten sonra dayanım ve kararlılığını su içerisinde

Detaylı

"Çimento" kelimesi, yontulmuş taş kırıntısı anlamındaki Latince "caementum" kelimesinden türemiştir.

Çimento kelimesi, yontulmuş taş kırıntısı anlamındaki Latince caementum kelimesinden türemiştir. ÇİMENTOLAR ÇİMENTOLAR Su ile karıştırıldığında, hidratasyon reaksiyonları ve işlemleriyle priz alarak sertleşebilen bir hamur meydana getiren ve sertleştikten sonra dayanım ve kararlılığını su içerisinde

Detaylı

YAPI MALZEMESİ ÇİMENTO

YAPI MALZEMESİ ÇİMENTO ÇİMENTO 1 Tarihçe Hidrolik özellikli, diğer bir deyişle su altında da sertleşebilme gösteren ve bozulmayan bağlayıcı madde elde etmek amacıyla başlayan yoğun çalışmalar 1755 yılına rastlar. Bu çalışmaların

Detaylı

2/28/2018. Deneyde kullanılan ekipmanlar: Su banyosu Cam pipet. Desikatör Cam huni

2/28/2018. Deneyde kullanılan ekipmanlar: Su banyosu Cam pipet. Desikatör Cam huni ÇİMENTO FİZİKSEL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ 1) Çimento yoğunluk/özgül ağırlık deneyi (TS EN 196-3): Özgül ağırlık, çimento ağırlığının dolu hacme oranıdır. Çimentoların yoğunluğu tiplerine göre değişir. Normal

Detaylı

3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3)

3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3) 3- ÇİMNETONUN KIVAMI VE PRİZ SÜRESİ (TS EN 196-3) Deneyin amacı: Deneyde amaç çimento kıvamını sağlayan su miktarını saptamaktır. Çimentonun kıvamı, vikat (vicat) aletinin sondasının serbest bırakıldığı

Detaylı

YAPI MALZEMESİ OLARAK ÇİMENTO

YAPI MALZEMESİ OLARAK ÇİMENTO YAPI MALZEMESİ OLARAK ÇİMENTO Çimento; Su ile ıslatıldığında hidratasyon olayı sonucu sertleşen ve bir daha yumuşamayan hidrolik bağlayıcılara çimento denir. Çimento kelimesi yontulmuş taş kırıntısı anlamındaki

Detaylı

2/27/2018. Erken dayanım sınıfı N: Normal R: Hızlı gün norm basınç dayanımı (N/mm 2 )

2/27/2018. Erken dayanım sınıfı N: Normal R: Hızlı gün norm basınç dayanımı (N/mm 2 ) TS EN 197-1 de tanımlanan çimento tiplerine göre çimentonun bileşen malzemeleri: a) Ana bileşen: Portland çimentosu klinkeri b) İkinci ana bileşen (major katkılar): Uçucu kül, yüksek fırın cürufu, kalker,

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

2/21/2018. Ham karışımı çimento klinkerine dönüştüren tipik pişirme işlemi:

2/21/2018. Ham karışımı çimento klinkerine dönüştüren tipik pişirme işlemi: ÇİMENTO GİRİŞ Bugünkü anlamda ilk çimento üretimini gerçekleştiren 1824 yılında Joseph Aspdin adında bir duvarcı ustası olmuştur. 1835'de C. Johnson ise pişirme sıcaklığını yükselterek ve öğütmeye daha

Detaylı

Fırından çıkan ve hava ile ani soğutulan koyu gri renkli çimento klinkeri bu haliyle suya karşı hassas değildir, yani su ile birleşerek sertleşmez. Kl

Fırından çıkan ve hava ile ani soğutulan koyu gri renkli çimento klinkeri bu haliyle suya karşı hassas değildir, yani su ile birleşerek sertleşmez. Kl YAPI MALZEMESİ BAĞLAYICILAR ÇİMENTOLAR Çimento: Su ile ıslatıldığında hidratasyon olayı sonucu sertleşen ve bir daha yumuşamayan hidrolik bağlayıcılara çimento denir. Yaklaşık %70 kalker, %30 kil karışımı

Detaylı

YAPI MALZEMESİ ÇİMENTO

YAPI MALZEMESİ ÇİMENTO ÇİMENTO 1 Çimento ana bileşenleri oranlarının çimento özellikleri üzerine çok büyük etkileri vardır. Çimento içerisindeki olası bileşen oranlarının tayininde başlıca 3 yöntem kullanılmaktadır. 1.) X-ışını

Detaylı

3/20/2018. Puzolan malzemelerin sınıflandırılması:

3/20/2018. Puzolan malzemelerin sınıflandırılması: PUZOLAN MALZEMELER: Puzolanmaddelerin kullanımı binlerce yıl öncesine kadar gitmektedir. Eski Romalılar, Pozzuolikasabasının civarında volkanik kül ile söndürülmüş kirecin suyla birlikte karıştırılmasıyla

Detaylı

2/21/2018. Kalsiyum silikat hidratların (C-S-H) iç yapısı: C-S-H jelinin elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri

2/21/2018. Kalsiyum silikat hidratların (C-S-H) iç yapısı: C-S-H jelinin elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri 2) Çimentonun Hidratasyonu: Çimento karma oksitlerinin hidratasyonusonucu, Kalsiyum silikat hidrate (C-S-H), Serbest kireç (Ca(OH) 2 ), Etrenjit kristalleri ve diğer (monosülfat) hidrate ürünleri meydana

Detaylı

BAĞLAYICILAR. Alçı harcı, Kireç harcı, Takviyeli kireç harcı, Çimento harcı, Kuru harç, Şap ve sıva harcıdır.

BAĞLAYICILAR. Alçı harcı, Kireç harcı, Takviyeli kireç harcı, Çimento harcı, Kuru harç, Şap ve sıva harcıdır. Yapısal peyzaj unsurlarının oluşturulmasında doğal taş, tuğla, karo, beton plak gibi döşeme, kaplama ve duvar malzemelerinin; Birbiriyle bağlanmasında, Yatay bir zemin üzerine döşenmesinde, Düşey bir zemin

Detaylı

EKOBEYAZ. prekast. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. prekast. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ prekast Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Prekast Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse

Detaylı

YAPI MALZEMESİ. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su içi inşaatlarında kullanılmıştır.

YAPI MALZEMESİ. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su içi inşaatlarında kullanılmıştır. Bilinen en eski bağlayıcılardan birisi olan kireç, eski Babil, Mısır, Finikeliler, Hitit ve Persler tarafından hava kireci olarak yapıda kullanılmıştır. Romalılar devrinde ise su kireci bulunmuş ve su

Detaylı

ISIDAÇ 40. karo. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. karo. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! karo Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa Kalsiyum Alüminat Karo Uygulamaları www.cimsa.com.tr, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından, TS EN 14647 standardına uygun olarak üretilen Kalsiyum Alüminat

Detaylı

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA

DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SERTLEŞMİŞ BETON DENEYLERİ DENEY ADI: KÜKÜRT + (GRAFİT, FİLLER YA DA ATEŞ KİLİ) İLE YAPILAN BAŞLIKLAMA DENEY STANDARDI: TS

Detaylı

EKOBEYAZ. karo. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. karo. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ karo Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Karo Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse yüksek

Detaylı

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. yapı kimyasalları. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! ISIDAÇ 40 yapı kimyasalları Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa ISDAÇ 40 Kalsiyum Alüminat Çimentosu Yapı Kimyasalları Uygulamaları www.cimsa.com.tr ISIDAÇ 40, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından,

Detaylı

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir.

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Bouyoucos Hidrometre Yöntemi Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Süspansiyonun hazırlanmasından sonra topraktaki her bir fraksiyon için belirli bir süre beklendikten

Detaylı

SÜPER BEYAZ. prekast. Yüksek performanslı beyaz çimento!

SÜPER BEYAZ. prekast. Yüksek performanslı beyaz çimento! SÜPER BEYAZ prekast Yüksek performanslı beyaz çimento! Süper Beyaz Çimento Prekast Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse

Detaylı

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON

YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON TANIM YAPI MALZEMESİ OLARAK BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) ) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Agrega, çimento, su ve gerektiğinde

Detaylı

ISIDAÇ 40. refrakter. Özel ürünleriniz için özel bir çimento!

ISIDAÇ 40. refrakter. Özel ürünleriniz için özel bir çimento! refrakter Özel ürünleriniz için özel bir çimento! Çimsa Kalsiyum Alüminat Refrakter Uygulamaları www.cimsa.com.tr, 10 yılı aşkın süredir Çimsa tarafından, TS EN 14647 standardına uygun olarak üretilen

Detaylı

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur.

DENEYİN YAPILIŞI: 1. 15 cm lik küp kalıbın ölçüleri mm doğrulukta alınır. Etiket yazılarak içine konulur. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TAZE BETON DENEYLERİ DENEY ADI: TAZE BETON BİRİM HACİM AĞIRLIĞI DENEY STANDARDI: TS EN 12350-6, TS2941, ASTM C138 DENEYİN AMACI: Taze

Detaylı

SÜPER BEYAZ. karo. Yüksek performanslı beyaz çimento!

SÜPER BEYAZ. karo. Yüksek performanslı beyaz çimento! SÜPER BEYAZ karo Yüksek performanslı beyaz çimento! Süper Beyaz Çimento Karo Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde etmek için, gerekse yüksek

Detaylı

EKOBEYAZ. yapı kimyasalları. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık!

EKOBEYAZ. yapı kimyasalları. Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! EKOBEYAZ yapı kimyasalları Hem ekonomik, hem yüksek beyazlık! Çimsa Ekobeyaz Çimento Yapı Kimyasalları Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde

Detaylı

FARKLI BAĞLAYICILARIN KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU ESASLI HARÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

FARKLI BAĞLAYICILARIN KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU ESASLI HARÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN FARKLI BAĞLAYICILARIN KALSİYUM ALÜMİNAT ÇİMENTOSU ESASLI HARÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Kalsiyum Alüminat Çimentosu (KAÇ) PÇ KAÇ KAÇ Uygulama Alanları KAÇ Hidratasyonu

Detaylı

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802)

Çizelge 5.1. Çeşitli yapı elemanları için uygun çökme değerleri (TS 802) 1 5.5 Beton Karışım Hesapları 1 m 3 yerine yerleşmiş betonun içine girecek çimento, su, agrega ve çoğu zaman da ilave mineral ve/veya kimyasal katkı miktarlarının hesaplanması problemi pek çok kişi tarafından

Detaylı

TANE İNCELİĞİNİN TRASLI ÇİMENTO ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

TANE İNCELİĞİNİN TRASLI ÇİMENTO ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ TANE İNCELİĞİNİN TRASLI ÇİMENTO ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Ahmet ÇAVDAR; Şükrü YETGİN KTÜ Gümüşhane Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tel.: 0456 2337425; Fax: 0456 2337427; ahmcavdar@hotmail.com

Detaylı

ÇİMENTO SU KATKILAR. Fatma Kantarcıoğlu Yaldız* Kimya Mühendisi Çimento Laboratuvar Sorumlusu

ÇİMENTO SU KATKILAR. Fatma Kantarcıoğlu Yaldız* Kimya Mühendisi Çimento Laboratuvar Sorumlusu ÇİMENTO SU KATKILAR Fatma Kantarcıoğlu Yaldız* Kimya Mühendisi Çimento Laboratuvar Sorumlusu İÇERİK Çimento tanım, tarif ve standartlar Çimento tipleri, sınıflandırılması Çimento üretimi Betonda kullanılan

Detaylı

YÜKSEK FIRIN CURUFU KATKISININ ÇİMENTOYA ETKİSİ

YÜKSEK FIRIN CURUFU KATKISININ ÇİMENTOYA ETKİSİ YÜKSEK FIRIN CURUFU KATKISININ ÇİMENTOYA ETKİSİ T. BULGAN, C.B. EMRULLAHOĞLU, Ö.F. EMRULLAHOĞLU Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon Mühendislik Fakültesi Seramik Mühendisliği Bölümü/ AFYON ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON

BETON KARIŞIM HESABI. Beton; BETON BETON KARIŞIM HESABI Beton; Çimento, agrega (kum, çakıl), su ve gerektiğinde katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen yapı malzemesine beton denir. Çimento Su ve katkı mad. Agrega BETON Malzeme Türk

Detaylı

Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi ÇİMENTO KALİTE KONTROL PARAMETRELERİ VE BETON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi ÇİMENTO KALİTE KONTROL PARAMETRELERİ VE BETON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi ÇİMENTO KALİTE KONTROL PARAMETRELERİ VE BETON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Çimento Kalite Kontrol Parametreleri Yeni Çimento Standartları - TS EN 197-1 : Genel Çimentolar-

Detaylı

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi

BETON. Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi BETON BETON Concrete kelimesi Latinceden concretus (grow together) kelimesinden gelmektedir. Türkçeye ise Beton kelimesi Fransızcadan gelmektedir. Beton agrega adını verdiğimiz kum, çakıl, mıcır, taneli

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Çimento Fazları ve Hidratasyonu Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çimento Fazları ve Hidratasyonu Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimento Fazları ve Hidratasyonu Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Çimento Fazları ve Hidratasyonu Belirli bir hesaplama ile bir araya getirilmiş kalker ve kil karışımının döner fırında 1400 C Sıcaklıkta

Detaylı

KİREÇ. Sakarya Üniversitesi

KİREÇ. Sakarya Üniversitesi KİREÇ Sakarya Üniversitesi KİREÇ Kireç, kireç taşının çeşitli derecelerde (850-1450 C) pişirilmesi sonucu elde edilen, suyla karıştırıldığında, tipine göre havada veya suda katılaşma özelliği gösteren,

Detaylı

SÜPER BEYAZ. yapı kimyasalları. Yüksek performanslı beyaz çimento!

SÜPER BEYAZ. yapı kimyasalları. Yüksek performanslı beyaz çimento! SÜPER BEYAZ yapı kimyasalları Yüksek performanslı beyaz çimento! Süper Beyaz Çimento Yapı Kimyasalları Uygulamaları Beyaz Portland Çimentosu, 100 yılı aşkın süredir dünyada; gerek estetik görüntüler elde

Detaylı

ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİMENTO DENEYLERİ

ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİMENTO DENEYLERİ ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇİMENTO DENEYLERİ DENEYİN ADI: LABORATUVARDA NORMAL KIVAM TAYİNİ DENEY STANDARTI: (TS 24, TS EN 196-3) DENEYİN AMACI: Normal

Detaylı

ÇİMENTO ve -Çimento Türleri-

ÇİMENTO ve -Çimento Türleri- ÇİMENTO ve -Çimento Türleri- Hayat BOZKIR Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) 10.05.2012 YÜF Beton ve Beton Bileşenleri Semineri ÇİMENTO Tanımı Üretimi Türleri ÇİMENTO malzemesi önemli bir yapı

Detaylı

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir.

3/9/ µ-2µ Filler (taşunu) 2µ altı Kil. etkilemektedir. Agregaların tane boyutuna göre sınıflandırılması: Agregalar boyutlarına göre ince agrega (kum, kırmakum), iri agrega (çakıl, kırmataş) ve tuvenan (karışık) agrega olmak üzere üç sınıfa ayırılabilir. Normal

Detaylı

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802)

BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) BETON KARIŞIM HESABI (TS 802) Beton karışım hesabı Önceden belirlenen özellik ve dayanımda beton üretebilmek için; istenilen kıvam ve işlenebilme özelliğine sahip; yeterli dayanım ve dayanıklılıkta olan,

Detaylı

YAPI MALZEMESİ PUZOLANLAR

YAPI MALZEMESİ PUZOLANLAR PUZOLANLAR İçinde fazla miktarda kolloidal elemanlar, özellikle aktif silis içeren maddelerdir. Puzolanların tek başına bağlayıcı özelliği ya çok azdır yada hiç yoktur. Ancak başka bir bağlayıcı ile örneğin

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138)

SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138) SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138) Taze Beton: Betonun karıştırma işlemi bittikten sonra sahip olduğu işlenebilirliğini koruyabildiği süre içindeki (sertleşmeye başlamadan önceki)

Detaylı

http://site4.ht.web.tr/urunler.php?kat=2

http://site4.ht.web.tr/urunler.php?kat=2 6. BAĞLAYICILAR Taş, tuğla, çakıl, kum vb. doğal veya yapay yapı malzemesini birbirine sağlam bir şekilde bağlayarak uzun süre kütle halinde dayanıklılığını sağlayan (alçı, kireç, çimento, bitüm, katran

Detaylı

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Agregalar, beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırma taş gibi taneli farklı mineral yapıya sahip inorganik

Detaylı

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Çimentolu Sistemlerde Çatlak Oluşumları Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Betonda Çatlak Oluşumu Sebepleri: 1. Kimyasal Reaksiyonlar Kaynaklı Çatlaklar 2. Hacim Kararsızlığı Kaynaklı Çatlaklar 2

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ Konsolidasyon Su muhtevası Dane dağılımı Üç eksenli kesme Deneyler Özgül ağırlık Serbest basınç Kıvam limitleri (likit limit) Geçirgenlik Proktor ZEMİN SU MUHTEVASI DENEYİ Birim

Detaylı

DENEY 3 LİKİT LİMİT DENEYİ(CASAGRANDE YÖNTEMİ)

DENEY 3 LİKİT LİMİT DENEYİ(CASAGRANDE YÖNTEMİ) DENEY 3 LİKİT LİMİT DENEYİ(CASAGRANDE YÖNTEMİ) Amaç Zemin örneklerinin likit limitinin (ω L ) belirlenmesi amacıyla yapılır. Likit limit, zeminin likit limit deneyi ile ölçülen, plâstik durumdan akıcı

Detaylı

Taze betonun beton pompası ve oluklarla dökülmesi: Taze betonun vinç ve kova ile dökülmesi:

Taze betonun beton pompası ve oluklarla dökülmesi: Taze betonun vinç ve kova ile dökülmesi: Betonun dökülmesi ve yerleştirilmesi: Beton malzemelerinin karışım oranlarının bulunması, betonun karılması ve taşınması gibi işlemler tam olarak yerine getirilmiş olsalar dahi, taze betonun yapıdaki yerine

Detaylı

Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi.

Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi. 8.DÖKÜM KUMLARININ MUKAVEMET VE NEM MİKTARI TAYİNİ 8.1. Deneyin Amacı Kalıp ve maça yapımında kullanılan döküm kumlarının yaş basma ve yaş kesme mukavemetlerinin ve nem miktarlarının tayin edilmesi. 8.2.Deneyin

Detaylı

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR

ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR ZEMİN BETONU ÇATLAKLARI VE ÖZEL KONULAR Doç. Dr. Hasan YILDIRIM İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Malzemesi Anabilim Dalı mail : yildirimhasan63@hotmail.com hasanyildirim@itu.edu.tr 0212 285 37 61-0533 356 48

Detaylı

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015

Sıcak Havada Beton Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi. Kasım, 2015 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kasım, 2015 Sıcak havada beton dökümlerinde; Taze beton sıcaklığı, Rüzgar hızı, Bağıl nem, Ortam sıcaklığı gibi etkenler denetlenmeli ve önlemler bu doğrultuda alınmalıdır.

Detaylı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı Doç. Dr. Ali KOÇAK Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı zaman kalıplara dökülebilir ve bu

Detaylı

Bu teori ile taneli bir malzeme olan çimentonun, taşıyıcı ve katı bir cisim haline gelmesi incelenecektir. Bu olay üç safhada gerçekleşir:

Bu teori ile taneli bir malzeme olan çimentonun, taşıyıcı ve katı bir cisim haline gelmesi incelenecektir. Bu olay üç safhada gerçekleşir: 1 2. BAĞLAYICI MADDELER Bağlayıcı maddeler agrega adı verilen taneli malzemeyi birbirine bağlayarak, bir anlamda yapıştırarak, yapay taş oluşumuna imkan sağlayan malzemelerdir. Bağlayıcı maddeler genel

Detaylı

ULAŞTIRMA LABORATUVARI

ULAŞTIRMA LABORATUVARI ULAŞTIRMA LABORATUVARI Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Ulaştırma Laboratuvarında, lisans ve lisansüstü çalışmalar çerçevesinde aşağıda verilen deneyler yapılmaktadır. Laboratuvarda

Detaylı

1) Hidrolik Bağlayıcılar (Su bağlayıcıları) ; havada ve su içinde priz yapma özelliği gösteren bağlayıcılardır. Örn: çimento ve su kireci

1) Hidrolik Bağlayıcılar (Su bağlayıcıları) ; havada ve su içinde priz yapma özelliği gösteren bağlayıcılardır. Örn: çimento ve su kireci BAĞLAYICI MALZEMELER (Alçı Kireç Puzolan) Bağlayıcı Malzemeler; agrega adını verdiğimiz taneli (granüler) malzemeleri birbirine bağlayarak beton gibi bir bütün halde kullanışlı yapay taş malzemelerinin

Detaylı

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Betonda Çatlak Oluşumunun Sebepleri Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi - Prefabrik imalatlarındaki sorunlardan en büyüklerinden biri olan betonun çatlaması kaynaklı hatalı imalatları prefabrik bülteninin

Detaylı

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar II

Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5. Agregalar II Yapı Malzemeleri BÖLÜM 5 Agregalar II Mamlouk/Zaniewski, Materials for Civil and Construction Engineers, Third Edition. Copyright 2011 Pearson Education, Inc. 5.8. Agrega Elek Analizi Mamlouk/Zaniewski,

Detaylı

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER

LABORATUVARDA YAPILAN ANALİZLER Laboratuvar Adı: Yapı Malzemesi ve Beton Laboratuvarı Bağlı Olduğu Kurum: Mühendislik Fakültesi- İnşaat Mühendisliği Bölümü Laboratuvar Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. M. Haluk Saraçoğlu E-Posta: mhsaracoglu@dpu.edu.tr

Detaylı

Üçlü Sistemler - 1 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

Üçlü Sistemler - 1 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Üçlü Sistemler - 1 Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Günümüzde yapı kimyasalları sektöründe doğan farklı ihtiyaçlar için (yüksek sıcaklık, erken mukavemet, hızlı priz, çatlaksız yapı) farklı çözümler

Detaylı

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler:

5/3/2017. Verilenler: a) TS EN standardından XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisi için belirlenen kriterler: ÖRNEK: Endüstriyel bölgede yapılacak bir betonarme yapı için TS EN 206-1 standardına göre XF1 sınıfı donma-çözülme ve XA3 sınıfı zararlı kimyasallar etkisine karşı dayanıklı akıcı kıvamda bir beton karışım

Detaylı

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1)

Beton sınıfına göre tanımlanan hedef (amaç) basınç dayanımları (TS EN 206-1) BETON TASARIMI (Beton Karışım Hesabı) İstenen kıvamda İşlenebilir İstenen dayanımda Dayanıklı Hacim sabitliğinde Ekonomik bir beton elde edebilmek amacıyla gerekli: Agrega Çimento Su Hava Katkı Maddesi:

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529)

5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) 5-AGREGA BİRİM AĞIRLIĞI TAYİNİ (TS 3529) Deneyin Amacı: Agreganın gevşek ve sıkışık olarak işgal edeceği hacmi saptamaktır. Agreganın kap içindeki net ağırlığının kap hacmine bölünmesiyle hesaplanır ve

Detaylı

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir.

2.1. Yukarıdaki hususlar dikkate alınarak tasarlanmış betonun siparişinde aşağıdaki bilgiler üreticiye verilmelidir. Beton Kullanıcısının TS EN 206 ya Göre Beton Siparişinde Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Hazırlayan Tümer AKAKIN Beton siparişi, TS EN 206-1 in uygulamaya girmesiyle birlikte çok önemli bir husus olmıştur.

Detaylı

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları

BETON* Sıkıştırılabilme Sınıfları BETON* Beton Beton, çimento, su, agrega kimyasal ya mineral katkı maddelerinin homojen olarak karıştırılmasından oluşan, başlangıçta plastik kıvamda olup, şekil rilebilen, zamanla katılaşıp sertleşerek

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ Konsolidasyon Su muhtevası Dane dağılımı Üç eksenli kesme Deneyler Özgül ağırlık Serbest basınç Kıvam limitleri (likit limit) Geçirgenlik Proktor ZEMİNLERDE LİKİT LİMİT DENEYİ

Detaylı

DENEYİN ADI: Döküm Kumu Deneyleri. AMACI: Döküme uygun özellikte kum karışımı hazırlanmasının öğretilmesi.

DENEYİN ADI: Döküm Kumu Deneyleri. AMACI: Döküme uygun özellikte kum karışımı hazırlanmasının öğretilmesi. DENEYİN ADI: Döküm Kumu Deneyleri AMACI: Döküme uygun özellikte kum karışımı hazırlanmasının öğretilmesi. TEORİK BİLGİ: Dökümlerin büyük bir kısmı kum kalıpta yapılır. Dökümhanede kullanılan kumlar başlıca

Detaylı

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak

Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak BETON Bolomey formülünün gelişmiş şekli; hava boşluğunun dayanıma etkisini vurgulamak açısından ilginçtir. Bu formülde dayanımı etkileyen en önemli faktör çimento hamuru içindeki çimento miktarıdır.

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ DENEY ADI: AGREGA ELEK ANALİZİ VE GRANÜLOMETRİ EĞRİSİ AMAÇ: İnşaat ve madencilik sektöründe beton, dolgu vb. içerisinde kullanılacak olan agreganın uygun gradasyona (üniform bir tane boyut dağılımına)

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPI MALZEMELERİ ANABİLİM DALI 1. KONU İlgi yazının ekindeki Murat Ayırkan, Fibertaş Prekast Şirketi adına imzalı dilekçede Fibertaş

Detaylı

BETON ÜRETİMİNDE KULLANILAN İLAVE MALZEMELER

BETON ÜRETİMİNDE KULLANILAN İLAVE MALZEMELER YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BETON ÜRETİMİNDE KULLANILAN İLAVE MALZEMELER Doç.Dr. Nabi YÜZER Yapı Malzemeleri Anabilim Dalı İLAVE MALZEMELER 1. MİNERAL KATKILAR

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ DOÇ.DR. KAMİLE TOSUN FELEKOĞLU 8 YAPI MALZEMESİ OLUMSUZ İKLİM KOŞULLARINDA BETON DÖKÜMÜ SICAK HAVADA BETON

Detaylı

Monolitik Refrakter Malzemelerde Temel Özelliklerin Detaylandırılması

Monolitik Refrakter Malzemelerde Temel Özelliklerin Detaylandırılması Monolitik Refrakter Malzemelerde Temel Özelliklerin Detaylandırılması 1.Giriş Monolitik Refrakter Malzemelerin Teknik Bilgi Formları (Data Sheet) malzemelerin laboratuar koşullarında Standardlara uygun

Detaylı

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3..

Alçı Doğada : Alçı taşları Saf alçı taşı : CaSO.2H 4.2 2O Đçerdikleri : MgO, Al, Fe, SiO, 2O3, Fe2O3, SiO2, CaCO, MgCO... 3, MgCO3.. ALÇI Doğada : Alçı taşlar ları Alçı Saf alçı taşı : CaSO 4.2H 2 O Đçerdikleri : MgO, Al 2 O 3, Fe 2 O 3, SiO 2, CaCO 3, MgCO 3... Kazı Kırma parçalama alama Öğütme Pişirilme irilme Soğutma Paketleme Üretim

Detaylı

ALÇI ALÇI Tabiatta bazen anhidrit (susuz kalsiyum sülfat) bazen de jips (%21 kadar su taşıyan kalsiyum sülfat) minerali olarak karşımıza çıkan alçıtaşı en fazla ihmal edilen hammadde kaynaklarımızdandır.

Detaylı

Rötre olayı, hem beton tazeyken, hem de sertleşmiş durumdayken oluşabilen bir olaydır.

Rötre olayı, hem beton tazeyken, hem de sertleşmiş durumdayken oluşabilen bir olaydır. RÖTRE ( BÜZÜLME ) Beton içerisindeki suyun fiziksel ve kimyasal nedenlerle azalması ( kaybolması ) sonucunda betonun boyunda ve hacminde yer alan küçülmeye " rötre " denilir. Rötre olayı, hem beton tazeyken,

Detaylı

1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33)

1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) 1-AGREGALARIN HAZIRLANMASI (TS EN 932-1, TS 707, ASTM C 33) Deneye tabi tutulacak malzeme de aranılacak en önemli özellik alındığı kaynağı tam olarak temsil etmesidir. Malzeme kaynağın özelliğini temsil

Detaylı

KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5

KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5 KONU : Gazbeton Duvar Yüzeyine Sıva Uygulama Şartnamesi SAYFA : 5 1. Kapsam Gazbeton blok ile örülen duvarların yüzeyine sıva uygulama kurallarına ilişkin esasları kapsar. 2. Tanım Harç: Bileşenler: Kum:

Detaylı

Beton Şartnamesinin Hazırlanması. Beton için şartname hazırlayıcı aşağıda verilen hususları dikkate almalıdır:

Beton Şartnamesinin Hazırlanması. Beton için şartname hazırlayıcı aşağıda verilen hususları dikkate almalıdır: Beton Kullanıcısına Yönelik Kısaca TS EN 206-1 Beton Standardı Hazırlayan:Tümer Akakın 8 Aralık 2004 günü, Türkiye de yapı malzemeleri açısından önemli bir değişim günü olmuştur. Avrupa Birliği ne teknik

Detaylı

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri

Alaşımların Ergitilmesinde Kullanılan Gereçler Eritme ocakları Potalar ve maşalar Tel ve plaka şideleri ERİTME Tanımı ve Önemi Cisimlerin herhangi bir ısı yardımıyla katı hâlini kaybedip akışkan hâle gelmesi işlemine eritme denir. Kuyumculukta en çok yapılan işlemlerden birisi de eritme işlemidir. Altına

Detaylı

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır

1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır 1. Projeden, malzemeden gerekli veriler alınır Beton karışım hesabı yapılırken; Betonun döküleceği elemanın boyutları Elemanın maruz kalacağı çevresel etkiler (sülfat ve klorür gibi zararlı kimyasal etkiler,

Detaylı

SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI

SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI SOĞUK HAVA KOŞULLARINDA BETON ÜRETİMİ VE UYGULAMASI 1 SOĞUK HAVA TARİFİ TS 1248 Standardı na göre: Ortalama hava sıcaklığı 3 gün boyunca 10ºC

Detaylı

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN

İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN İNCE AGREGA TANE BOYU DAĞILIMININ ÇİMENTOLU SİSTEMLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. İsmail Özgür YAMAN SUNUM İÇERİĞİ Çimentolu Sistemler / Beton Betonun Yapısı ve Özellikleri Agrega Özellikleri Beton Özelliklerine

Detaylı

beton karışım hesabı

beton karışım hesabı 9 beton karışım hesabı Paki Turgut Kaynaklar 1) TS 802 Beton Karışım Tasarımı Hesap Esasları 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess S et al., Concrete, 2nd Edition 4) Portland

Detaylı

Yapı Yap M al M zemesi AGREGALAR

Yapı Yap M al M zemesi AGREGALAR Yapı Malzemesi AGREGALAR AGREGALAR Kum, çakıl, kırmataş, curuf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. Amerikan standartlarından ASTM D8: agregayı, Harç veya beton oluşturmak amacıyla

Detaylı

taze beton işlenebilirlik

taze beton işlenebilirlik 8 taze beton işlenebilirlik Paki Turgut Kaynaklar 1) Hewlett PC, Cement Admixture: uses and applications, Cement Admixture Association 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi:

MALZEME ANA BİLİM DALI Malzeme Laboratuvarı Deney Föyü. Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi. Deneyin Tarihi: Deneyin Adı: Malzemelerde Sertlik Deneyi Deneyin Tarihi:13.03.2014 Deneyin Amacı: Malzemelerin sertliğinin ölçülmesi ve mukavemetleri hakkında bilgi edinilmesi. Teorik Bilgi Sertlik, malzemelerin plastik

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESĐ II DERSĐ BETON TEKNOLOJĐSĐ ÇĐMENTO YRD.DOÇ.DR. KAMĐLE TOSUN FELEKOĞLU "Çimento" kelimesi, yontulmuş taş kırıntısı anlamındaki Latince

Detaylı

3/2/ ) C 3 S (%25-%60): En önemli özelliği hızlı reaksiyona girmesi, priz alması, dayanım kazandırması ve yüksek ısı açığa çıkarmasıdır.

3/2/ ) C 3 S (%25-%60): En önemli özelliği hızlı reaksiyona girmesi, priz alması, dayanım kazandırması ve yüksek ısı açığa çıkarmasıdır. Çimentonun dayanım kazanabilmesi için reaktif kalsiyum oksit (CaO) ve reaktif silisyum oksit (SiO 2 ) oranları toplamı kütlece en az %50 ve CaO/ SiO 2 2.0 olmalıdır. Çimento içindeki magnezyum oksit (MgO)

Detaylı

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 S a y f a CİHAZLAR Cihazın ismi Sayfa Beton Basınç Dayanımı ve Kiriş

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01330 ADANA

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01330 ADANA Sayı:B30.2.ÇKO.0.47.00.05/ 488 Tarih:19.06.2009 EMRE TAŞ ve MADENCİLİK A.Ş. TARAFINDAN GETİRİLEN 3114780 ERİŞİM NOLU VE 20068722 RUHSAT NOLU SAHADAN ALINAN BAZALT LEVHALARININ VE KÜP ÖRNEKLERİNİN MİNEROLOJİK,

Detaylı

İki Farklı Kendiliğinden Yayılan Şap Kinetiği PÇ Baskın & KAÇ Baskın- Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

İki Farklı Kendiliğinden Yayılan Şap Kinetiği PÇ Baskın & KAÇ Baskın- Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi İki Farklı Kendiliğinden Yayılan Şap Kinetiği PÇ Baskın & KAÇ Baskın- Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Kendiliğinden yayılan şap uygulamaları; İşçilik maliyeti düşük Hızlı sertleşen Yüksek mukavemetli

Detaylı

Penetrasyon : Asfaltın sertlik veya kıvamlılığını belirtir. Bitümün kıvamlılığı arttıkça bağlayıcılığı da artar.

Penetrasyon : Asfaltın sertlik veya kıvamlılığını belirtir. Bitümün kıvamlılığı arttıkça bağlayıcılığı da artar. 1. REFERANS DOKÜMANLAR : Türk Standartları ( TS ) Bitümlü Malzemeler El Kitabı ( KGM ) 2. KAPSAM - Penetrasyon Deneyi - Yumuşama Noktası Deneyi - Duktilite Deneyi - Soyulma Deneyi 3. TANIMLAR : Penetrasyon

Detaylı

SATENTEK GENEL TANIM TANIM KULLANIM ALANI ANA ÖZELLİKLER. Saten Perdah Alçısı. İç Mekanlarda

SATENTEK GENEL TANIM TANIM KULLANIM ALANI ANA ÖZELLİKLER. Saten Perdah Alçısı. İç Mekanlarda GENEL TANIM TANIM Yüksek yapışma özelliğine sahip, boya altı son kat perdah alçısıdır. KULLANIM ALANI İç Mekanlarda n Konutlar n Ofis ve yönetim binaları n İş ve alışveriş merkezleri n Oteller n Hastaneler

Detaylı

Baumit SilikatTop. (SilikatPutz) Kaplama

Baumit SilikatTop. (SilikatPutz) Kaplama Baumit SilikatTop (SilikatPutz) Kaplama Ürün Kullanıma hazır, macun kıvamında, mineral esaslı, silikat ince son kat dekoratif kaplamadır. Dış ve iç cepheler için, Tane veya Çizgi dokuya sahip sıva dokulu

Detaylı