Visual Basic Uygulamaları-4. Dİ Zİ LER (ARRAYS) ve Nesne Kü meleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Visual Basic Uygulamaları-4. Dİ Zİ LER (ARRAYS) ve Nesne Kü meleri"

Transkript

1 Visual Basic Uygulamaları-4 Dİ Zİ LER (ARRAYS) ve Nesne Kü meleri Bellekte sürekli yer kaplayan aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi denir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere bir dizinin dizi olabilmesi için; 1 Bellekte yer kaplaması 2 Aynı tür elemanlardan oluşmuş olması gerekir. Dizilerin her elemanı ayrı bir nesne gibi ele alınmalıdır. Dizi tanımlarken; o dizinin adını ve dizi içerisindeki elemanlara erişmek amacıyla onun kaçıncı eleman olduğunu belirten indisini ( index, subscript) yazmak gerekir. Visual Basic de diziler Boyut Aç anlamında, DIM komutu ile tanımlanırlar. Genelde dizilerin ilk elemanı 0. indisli elemanıdır. İçerisinde sayıları sakladığımız 5 elemanlı A dizisini aşağıdaki gibi gösterebiliriz: A( ) A(4) ifadesi A Dizisinin 4 numaralı elemanı şeklinde okunabilir ve değeri bu örnek için 1 dır. A(2) ifadesi A dizisinin 2. indisli elemanı şeklinde okunabilir ve değeri bu örnek için 9 dur. Ve bu diziyi tanımlamak için VB dilinde Boyut aç A (4) anlamında DIM A(4) ifadesini kullanırız. Bu ifade ile bellekte birbiri ardına sıralanmış 5 adet sayısal türde değişken tanımlanmış olur. Değişken tanımlamada kullandığımız Dim deyimini dizi tanımlamada da kullanıyoruz. Dizi tanımlamak için DIM deyimi aşağıdaki şekilde; kullanılır. DIM Dizi_adı ( Dizinin eleman sayısı ) AS veri tipi

2 Visual Basic dilinde Dizinin başlangıç indisini bulmak için LBOUND, son indisini bulmak için de UBOUND deyimleri kullanılır. Bu deyimlerin kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir; LBound ( dizi, [ boyut ] ) UBound ( dizi, [ boyut ] ) Örneğin; LBound(A) ifadesi A dizisinin ilk elemanını, UBound(A) ifadesi ise A dizisinin son elemanını ile verir. Dizi tanımlama şekilleri kullanılan programlama dillerine göre farklılık gösterse de temel mantık aynıdır. Yani dizinin adı, eleman sayısı (boyutu) ve tipi belirtilir. Visual Basic dilinde 10 elemanlı bir A dizisi farklı şekillerde tanımlanabilir; Dim A(9) Dim A (0 to 9) as integer 10 elemanlı variant türünde bir A dizisi. 10 elemanlı integer türünde bir A dizisi Ayrıca, Değişken tanımlamalarında olduğu gibi dizilerde de tanımlama sırasında ilk değerlerin verilmesi mümkündür. Örneğin aşağıdaki dizi tanımlamasında dizinin tüm değerleri tanımlama sırasında verilmektedir. Dim A() As Integer= {8, 9, 12, 4, 5, 7, 1, 0, 6, 11} Örnek , 9, 12, 4, 5, 7, 1, 0, 6, 11 sayılarını A dizisine aktarıp ekranda gösteren programı yazınız. VB Dilinde Kodlanması (Visual Basic 2010 a göre); Dim A() As Integer= {8, 9, 12, 4, 5, 7, 1, 0, 6, 11} Dim i as Integer Console.WriteLine(" A dizisinin elemanları..:") For i = LBound(A) To UBound(A) For i= 0 to A.Length-1 Console.WriteLine(A(i)) Console.ReadKey() REDIM Deyimi: Dizinin eleman sayısı belli ise bu tip dizilere statik dizi denir ve Dim komutu ile tanımlanır. Eğer dizinin boyutu (eleman sayısı) programın her çalışmasında değişiyorsa bu tip dizilere dinamik dizi denir ve Dim komutu ile tanımlandıktan sonra ReDim komutu ile yeniden tanımlanırlar. Dizinin ne kadar büyüyeceğini bilemediğimiz durumlarda dinamik dizi tanımlaması kullanılır. Dizinin boyutunu ReDim komutu ile değiştirebiliriz fakat tipini değiştiremeyiz.

3 Bir dizinin boyutları değiştirilirken verileri korumakta kullandığınız Preserve anahtar sözcüğü kullanılır. Preserve anahtar sözcüğünün söz dizimi aşağıdaki gibidir. ReDim Preserve DiziAdı (Dim1Öğeler, Dim2Öğeler...) Aşağıdaki örnekler bir dinamik dizideki son boyutun büyüklüğünü dizide var olan verileri silmeden Preserve kullanarak nasıl artırabileceğinizi göstermektedir. Dim M ( ) As String M adlı bir dizinin üstte verildiği şekilde bildirimini daha önce yaptıysanız aşağıdakine benzer bir kod kullanarak diziyi yeniden boyutlandırıp veri eklemesi yapabilirsiniz. ReDim M ( 200 ) M( 200 ) = Ali Mutlu Aşağıdaki söz dizimini kullanarak M dizisinin büyüklüğünü 401 öğeye (0-400) genişletebilir ve var olan içeriğini koruyabilirsiniz. ReDim Preserve M (400) Örnek 5.5. Dışarıdan girilen N elemanlı bir dizinin tüm elemanlarını toplayan programı yazınız. Çözüm: Dizinin eleman sayısı belli olmadığı için (N değeri) dinamik dizidir ve ReDim komutu ile tanımlanır. VB Dilinde Kodlanması (Visual Basic 2010 a göre); Dim n, A() As Integer, toplam As Integer n = Val(InputBox("dizinin eleman sayısı")) ReDim A(n) toplam = 0 For i = 0 To n 1 'For i=lbound(a) To UBound(A) - 1 A(i) = Val(InputBox("dizinin elemanlarını giriniz")) toplam = toplam + A(i) Console.WriteLine("Dizi elemanlarının toplamı=" & toplam) Console.ReadKey() Örnek 5.6. N elemanlı bir A dizisini ters sırada B dizisine aktaran programı yazınız. Çözüm: Dizinin ters sırada aktarılması; baştan ve sondan karşılıklı gelen elemanlarının yerdeğiştirilmesi işlemidir. Yani dizinin 10. elemanı 1. elemanı ile, 9. elemanı 2. elemanı ile yerdeğiştirilecek ve oluşan yeni dizi, B dizisine aktarılacak. N elemanlı bir dizide bu işlemi B(I) = A( N+1 I ) şeklinde formülleştirebiliriz.

4 VB Dilinde Kodlanması (Visual Basic 2010); Sub Main() Dim A(), B(), N, i As Integer N = Val(InputBox(" N değerini giriniz : ")) ReDim A(N), B(N) Console.WriteLine(" A dizisi") For i = 1 To N A(i) = Val(InputBox("A dizisinin" & i & ".elemanı")) Console.Write(A(i) & " ") Console.WriteLine() Console.WriteLine(" B Dizisi") For i = 1 To N B(i) = A(N i) Console.Write(B(i) & " ") Console.ReadKey() Programın ekran çıktısı: Örnek 5.7. n elemanlı bir dizinin elemanlarını Küçükten büyüğe doğru sıralayan programı yazınız (Visual Basic 2010). Sub Main() Dim A(), N, i As Integer N = Val(InputBox(" N değerini giriniz : ")) ReDim A(N) Console.WriteLine(" A dizisi") For i = 1 To N A(i) = Val(InputBox("A dizisinin" & i & ".elemanı")) Console.Write(A(i) & " ") Console.WriteLine() Console.WriteLine(" A Dizisinin Sıralı Hali ") Array.Sort(A) For i = 1 To N Console.Write(A(i) & " ") Console.ReadKey() Örnek Bilgisayarın rasgele ürettiği 10 kişinin boy uzunluklarının (100 ile 200 cm arası) ortalamasını alan ve boy ortalamasına eşit, boy ortalamasından küçük ve büyük kişilerin sayısını veren programı yazınız.

5 Çözüm: (Visual Basic 2010 a göre) Sub Main() Dim SAY(10) As Integer Dim ortalama As Integer = 0 Dim toplam As Integer = 0 Dim ORTA As Integer = 0 Dim Bboy, Kboy As Integer For i = 1 To 10 SAY(i) = CInt(100 + Rnd() * 100) Console.WriteLine(SAY(i)) toplam = toplam + SAY(i) Console.WriteLine() ORTALAMA = toplam / 10 Console.WriteLine("BOY ORTALAMALARI=" & ortalama) For i = 1 To 10 If SAY(i) < ORTALAMA Then KBOY = KBOY + 1 ElseIf SAY(i) > ORTALAMA Then BBOY = BBOY + 1 ElseIf SAY(i) = ORTALAMA Then ORTA = ORTA + 1 End If Console.WriteLine("Ortalamadan Büyük Olan Boyların Sayısı:" & Bboy) Console.WriteLine("Ortalamadan Küçük Olan Boyların Sayısı:" & Kboy) Console.WriteLine("Ortalamaya Eşit Olan Boyların Sayısı:" & ORTA) Length, Rank, GetUpperBound, GetLength, BinarySearch, Sort Komutları Diziler array sınıfında tanımlanır, böylece array sınıfının tüm özellikleri diziler üzerinde kullanılabilir. Array sınıfının metotlarını kullanarak diziler üzerinde arama,sıralama gibi işlemleri gerçekleştirebiliriz. Bunları görmek için dizi adından sonra noktaya. basarak fonksiyonun özellikleri penceresine ulaşabilirsiniz. Length: Dizinin eleman sayısını verir. Son elemana ulaşmak için DiziAdi.length-1 yapısı kullanılır. Rank : Dizinin kaç boyutlu olduğunu verir. GetUpperBound : Dizinin en büyük indeksli elemanının indeks bilgisini verir. GetLength : Dizinin belirtilen boyutundaki eleman sayısını verir. BinarySearch : Dizide bir elemanı aramak için bu metodu kullanabiliriz. A dizisinde kemal elemanını aramak için; Array.BinarySearch(A, kemal ) Sort : Diziyi sıralamak için bu metodu kullanırız. Örneğin A dizisini sıralamak için; Array.Sort(A) yazılır.

6 İ Kİ BOYUTLU Dİ Zİ LER (MATRİ SLER) Bellekte ard arda sıralanmış satır ve sütunlardan oluşan yapıya iki boyutlu dizi ya da matris adı verilir. İki boyutlu dizileri aşağıdaki şekilde gösteririz. - 3 satır ve 5 sütundan oluşan bir A matrisini DIM A(3,5) deyimi ile tanımlarız Örnek Aşağıdaki A matrisini oluşturup ekranda gösteren programı yazınız Çözüm: Daha önce de belirttiğimiz gibi matrislerle işlem yaparken ya satır içinde sütunlarda dolaşılır ya da sütun içinde satırlarda dolaşılır. Bu örneğimizde I satırları, J sütunları gösterirse, matris elemanlarının alacağı değerleri inceleyelim; Dikkat edersek A(i,j) = j değerini almaktadır. VB Dilinde Kodlanması (Visual Basic 2010 a göre) Sub Main() Dim A(3, 5) As Integer Dim i As Integer Console.WriteLine(" A matrisinin elemanları..:") For i = 1 To 3 For j = 1 To 5 A(i, j) = j Console.Write(A(i, j) & " ") Next j Console.WriteLine() Console.ReadKey() Programın ekran çıktısı: I J A(I,J) 1 1, 2, 3, 4, 5 1, 2, 3, 4, 5 2 1, 2, 3, 4, 5 1, 2, 3, 4, 5 3 1, 2, 3, 4, 5 1, 2, 3, 4, 5

7 Örnek Bir matrisin satırları ile sütunlarını yer değiştiren programı yazınız. { Matematikte bu işlem transpose olarak adlandırılır ve A matrisinin transposesi A T ile gösterilir. } Çözüm: A(4,5) şeklindeki bir matrisin transposesi B(5,4) şeklinde görülür. VB Dilinde Kodlanması (Visual Basic 6.0); Private Sub Command1_Click() Cls Dim A(4, 5) As Integer Dim B(5, 4) As Integer For I = 1 To 4 For J = 1 To 5 A(I, J) = Val (InputBox("A Matrisinin elemanları")) B(J, I) = A(I, J) Bu satırda A matrisinin transposesi alınıyor Next J Next I For I = 1 To 5 For J = 1 To 4 Print B(I, J); Next J Print Next I Örnek A ve B matrislerinin çarpımlarını C matrisine atan ve elemanlarını ekranda gösteren programı yazınız. { A 3*2 * B 2*3 = C 3*3 } Çözüm (Visual Basic 6.0): İki matrisin birbiri ile çarpılabilmesi için birincinin sütun sayısı ikincinin satır sayısına eşit olmalıdır. Eşit değilse çarpım belirsizdir. Eğer A matrisi m*n ve B matrisi n*p elemanlı ise çarpım matris C, m*p boyutunda olur. Matrislerin çarpımı aşağıdaki şekilde gerçekleşir.

8 VB Dilinde Kodlanması; Private Sub Command1_Click() Cls Dim A(3,3) As Integer, B(3, 3) As Integer, C(3, 3) As Integer For i = 1 To 3 For j = 1 To 2 A(i, j) = Val(InputBox("A matrisi")) Print A(i, j); Next j Print For i = 1 To 2 For j = 1 To 3 B(i, j) = Val(InputBox("B Matrisi")) Print B(i, j); Next j Print Print For i = 1 To 3 For j = 1 To 3 C(i, j) = 0 For k = 1 To 3 C(i, j) = C(i, j) + A(i, k) * B(k, j) Next k Next j For i = 1 To 3 For j = 1 To 3 Print C(i, j); Next j Print

9 NOT: Birinci For - Next döngüsü ile A(3,2) matrisinin elemanları girilip, ekranda gösterilirken, ikinci For Next döngüsü ile B(2,3) matrisinin elemanları girilip ekranda gösteriliyor. İç içe For Next döngüsü ile A matrisi ile B matrisinin çarpılmasından C(3,3) matrisi elde edilirken En son ki iç içe For Next döngüsü ile de Çarpım matrisi { C (3,3) } ekrana yazdırılıyor. Örnek Bilgisayarın rasgele ürettiği 10 öğrencinin numarası ile vize ve final notlarını dizilerde tutarak; En yüksek ve en düşük not ortalaması ile sınıfın not ortalamasını hesaplayan programı yazınız. { vize notunun %30 u, final notunun ise %70 i alınacaktır} Çözüm: (Visual Basic 2010 a göre) Sub Main() Randomize() Dim nt(10, 2) As Integer, nu(10) As Integer, ort(10) As Integer Dim OrtSnf, toplam As Single, i, Enb, Enk As Integer Console.WriteLine("Öğrenci no " & "Vize Notu " & "Final Notu " & " Ortalaması ") For i = 1 To 10 nu(i) = i 'Val(InputBox("öğrencinin numarası")) nt(i, 0) = CInt(Rnd() * 100) ' Val(InputBox("öğrencinin vize notu")) nt(i, 1) = CInt(Rnd() * 100) ' Val(InputBox("öğrencinin final notu")) ort(i) = nt(i, 0) * nt(i, 1) * 0.7 Console.WriteLine(nu(i) & Space(11) & nt(i, 0) & Space(11) & nt(i, 1) & Space(11) & ort(i)) Console.WriteLine() Enb = ort(1) : enk = ort(1) : toplam = 0 For i = 1 To 10 If Enb < ort(i) Then Enb = ort(i) End If If Enk > ort(i) Then Enk = ort(i) End If toplam = toplam + ort(i) OrtSnf = toplam / 10 Console.WriteLine("en yüksek notu alan öğrenci=" & Enb) Console.WriteLine("en düşük notu alan öğrenci=" & Enk) Console.WriteLine("sınıf ortalaması =" & OrtSnf) Programın ekran çıktısı:

10 ÇOK BOYUTLU Dİ Zİ LER Günlük yaşamda karşılaştığımız problemleri çözmek için sadece tek ve çift boyutlu dizileri kullanmak yetersiz kalabilir. Bu durumda 3,4,5,., n boyutlu dizler tanımlanabilir. Çoğu durumda çok boyutlu dizi kullanımında üç boyutlu diziler yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok boyutlu dizilerin tanımında aşağıdaki yapı kullanılır; DIM Dizi_adı ( Satır sayısı, Sütun Sayısı, Matris sayısı ) As Veri Türü Örnek olarak 3 boyutlu A dizisini DIM A(4, 5, 3) şeklinde tanımlarız. Bu ifade 4 satır, 5 sütunu olan 3 adet iki boyutlu matris için yer aç şeklinde okunur. A dizisi 4*5*3 (=60) elemana sahiptir. NOT: Üç boyutlu dizi, birden çok iki boyutlu matrisin ardı ardına gelerek oluşturduğu yapıdır.. Nesne Kü meleri Form üzerindeki tüm nesneleri içeren kümeye denetim kümesi adı verilir ve Controls olarak isimlendirilir. Form üzerindeki nesnelere toplu işlem yapmak gerektiğinde for each döngü yapısı kullanılır. For Each degisken In Controls İşlemler Next degisken Bir kümenin bir ya da daha fazla üyesinin üzerinde diğerlerinden farklı bir işlem yapmak istediğinizde o nesnenin Tag özelliğini kullanabilirsiniz. Örnek_ Nesne 1: Şekildeki gibi bir grup nesneyi butona bastığımızda sağa doğru hareket ettiren kodu yazınız.

11 Çözüm: Tasarım aşamasında sağa doğru gitmeyecek olan Buton nesnesinin Tag özelliği Buton yapılmıştır. Visual Basic Kodu: Private Sub Button1_Click(sender As System.Object, e As System.EventArgs) Handles Button1.Click For Each a In Controls If a.tag <> "Buton" Then a.left = a.left + 20 '20 twip sağa taşır End If Next a Örnek_ Nesne 2: Butona bastıkça ay nesnesi sola giderken diğer nesneleri sağa kaydıran program Çözüm: Tasarım aşamasında sağa doğru gidecek olan nesnelerin Tag özelliği b, sola gidecek olanlar ay yapılmıştır. For Each a In Controls If a.tag = "b" Then a.left = a.left + 20 ElseIf a.tag = "ay" Then a.left = a.left - 20 End If Next a Not: 1 twip = 1/20 point veya 20 twips = 1 point 1 twip = 1/567 centimeter veya 567 twips = 1 centimeter 1 twip = 1/1440 inch veya 1440 twips = 1 inch TIMER NESNESİ Timer nesnesi belirli zaman aralıklarında bazı olayların tekrarlanması (örneğin animasyonlar gibi) veya belli bir bekleme zamanı için kullanılır. Zaman dolunca Enabled özelliği False yapılarak, Timer kontrolü devre dışı bırakılır. İki önemli özelliği vardır;

12 Enabled Interval Timer ın çalışmasını ON/OFF yapar. Eğer True ise Timer, False değerini alıncaya kadar çalışacaktır. Timer kontrolünün milisaniye cinsinden zaman periyodu (1000 milisaniye = 1 saniye). Not: Timer nesnesi form üzerinde gözükmez Örnek: Kalp atışını ve sayısal saati gösteren bir program Çözüm: Tasarımda kullanılan nesneler: İki Timer, bir Label VB Kodu: Public Class Form1 Dim a As Double Private Sub Form1_Load(sender As System.Object, e As System.EventArgs) Handles MyBase.Load Me.Timer1.Enabled = True Me.Timer2.Enabled = True Private Sub Timer1_Tick(sender As System.Object, e As System.EventArgs) Handles Timer1.Tick Me.Label1.Text = TimeOfDay Me.PictureBox1.Width = 100 Me.PictureBox1.Height = 100 Me.Timer2.Enabled = True Private Sub Timer2_Tick(sender As System.Object, e As System.EventArgs) Handles Timer2.Tick Me.PictureBox1.Width = 300 Me.PictureBox1.Height = 300 Me.Timer1.Enabled = True End Class

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Diziler Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Dizi (Array) Nedir? Bellekte sürekli yer kaplayan artarda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi (array) denir. Dizi, çok fazla miktardaki tek tip

Detaylı

Uygulama 1) Tur sayısını 1 den klavyeden girilen n e kadar ekrana yazarak birikimli (kümülatif) toplam alan kaynak kodları yazınız.

Uygulama 1) Tur sayısını 1 den klavyeden girilen n e kadar ekrana yazarak birikimli (kümülatif) toplam alan kaynak kodları yazınız. Uygulama 1) Tur sayısını 1 den klavyeden girilen n e kadar ekrana yazarak birikimli (kümülatif) toplam alan kaynak kodları yazınız. Dim i, n, toplam As Integer toplam = toplam + i MessageBox.Show(i & ".

Detaylı

MT 373 Visual Basic Programlama Dersi

MT 373 Visual Basic Programlama Dersi MT 373 VB Laboratuvar Uygulamaları Öğr. Gör. Dr. İrfan MACİT 1 MT 373 Visual Basic Programlama Dersi (VB.NET 2010 Uygulamaları) Dr. İrfan MACİT Matematik Bölümü Laboratuvar Uygulamaları Adana, 2013 MT

Detaylı

Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. X Y Score1 Score2 (0) (1) (2)...

Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. X Y Score1 Score2 (0) (1) (2)... Array (Diziler) Array Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. Birden fazla aynı tipteki değerle işlem yapmayı kolaylaştırır. X Y Score1 Score2 40 56 Grade 40 56 80 (0) (1) (2)... (13) Array tanımlama:

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

Uygulama 1) Aşağıdaki genel (global) değişken tanımlamalarını VB üzerinde yapınız. Süre 10 dak.

Uygulama 1) Aşağıdaki genel (global) değişken tanımlamalarını VB üzerinde yapınız. Süre 10 dak. MT 373 Visual Basic Programlama Laboratuvar Uygulamaları-1 Uygulama 1) Aşağıdaki genel (global) değişken tanımlamalarını VB üzerinde yapınız. Süre 10 dak. a) İki adet ondalıklı sayı tanımlaması yapınız

Detaylı

Diziler İndisli Değişkenler

Diziler İndisli Değişkenler Diziler İndisli Değişkenler Aynı tür bilgileri (öğrenci isimleri, şehir isimleri, kapı numaraları, fakülteler vbg.) bellekte tutmak için kullanabileceğimiz listelere dizi adı verilir. Dizi kullanmanın

Detaylı

-A Grubu- MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı

-A Grubu- MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ 14.10.2016 MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ MKT103 Görsel Programlama 2015/2016 Güz Dönemi Final Sınavı Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Hasan OCAK Sınav Süresi: 80 dakika. Her

Detaylı

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com

Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) barisgokce.com Ders 4: Diziler (Arrays( Arrays) Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Diziler Aynı tipteki bir veri gurubunun bir değişken içinde saklanmasıdır. Veriler Hafızada

Detaylı

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -13

BPR152-Algoritma ve Programlama II Uygulama -13 Örnek problemler ve çözümleri /*Klavyeden girilen n ve m aralığındaki (n ve m dahil) 2, 3 ve 5 sayılarına bölünebilen sayıların toplamlarını ve ortalamalarını hesaplayan bir C# programını yazınız. Not-1:

Detaylı

Programlama Dilleri 3

Programlama Dilleri 3 Diziler (Arrays) 1 Dizi Kavramı Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların

Detaylı

DİZİLER. Bu ünitede yapılan örnekler Visual Studio 2010 programındaki Visual Basic programlama diliyle çözülmüştür.

DİZİLER. Bu ünitede yapılan örnekler Visual Studio 2010 programındaki Visual Basic programlama diliyle çözülmüştür. DİZİLR GİRİŞ Bu ünitede, akış diyagramlarının yardımıyla birçok veriyi tek bir alanda nasıl saklayabileceğimiz, işleyebileceğimiz ve çağırabileceğimiz konusundaki bilgiler anlatılacaktır. Teknolojinin

Detaylı

Timer İle arka plan renk değişimi

Timer İle arka plan renk değişimi Microsoft Visual Studio Visual Basic Timer İle arka plan renk değişimi Private Sub Form1_Load(sender As Object, e As EventArgs) Handles MyBase.Load Timer1.Enabled = True Timer1.Interval = 1000 'milisaniye

Detaylı

KONTROL YAPILARI (CONTROL STRUCTURES)

KONTROL YAPILARI (CONTROL STRUCTURES) Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-I 0 KONTROL YAPILARI (CONTROL STRUCTURES) GĠRĠġ Kontrol yapıları, program akışını değiştirmek için kullanılan yapılardır. Yapısal programlama dillerinde

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

C# Örnek Uygulamalar I

C# Örnek Uygulamalar I C# Örnek Uygulamalar I Operatörler Aşağıda verilen program parçalarının sonucunda ekranda ne yazar? Console.WriteLine(a+++b--); Console.WriteLine(a+++--b); Açıklama: (a++)+(b--) şeklinde olur. Önce a ile

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Diziler Dizi Tanımlama ve İlk Değer Atama Dizi Elemanlarının Kullanılması Dizi İşlemleri Java da Diziler JAVA DA DİZİLER 4 Dizi; tek bir veri tipinde,

Detaylı

Her Select Case bloğu, mutlaka End Select ile bitmek zorundadır.

Her Select Case bloğu, mutlaka End Select ile bitmek zorundadır. Select Case Komutu: VB de karar sürecinde kullanılan komutlardandır. Bu yapı ile sadece bir değişkenin durum kontrolü yapılır. Kontrolü yapılacak değişkenin genel olarak alabileceği değerler belirli ise

Detaylı

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ Javada diziler nesnedirler, cdeki gibi hafızada yer kaplayan pointer değillerdir. Javada diziler, cye göre daha güvenilirdir. Dizilerin elemanlarına gelişigüzel değerler atayamazsınız.

Detaylı

VISUAL BASIC STANDART KÜTÜPHANE FONKSİYONLARI

VISUAL BASIC STANDART KÜTÜPHANE FONKSİYONLARI Öğr.Gör.Bülent ÇOBANOĞLU, Visual BASIC Ders Notları-II 0 VISUAL BASIC STANDART KÜTÜPHANE FONKSİYONLARI Visual Basic kütüphanesinde bulunan bazı fonksiyonlar (komutlar) aşağıda verilmiştir. Bu fonksiyonların

Detaylı

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler

İnternet Programcılığı Öğr. Gör. Serkan AKSU  PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler. Dizi Oluşturma. Tek Boyutlu Diziler PHP de Dizi-Değişkenler, Nesneler Dizilerle ilgili örneklere geçmeden önce aşağıdaki tabloyu inceleyelim. Tabloda dizi kavramının mantığı açıklanmaktadır. Tablonun tamamını bir dizi olarak düşünün ve bu

Detaylı

Uygulamalar 4 IsMissing Fonksiyonlar ve Alt Programlar Prosedür Parametreleri Public Function f(x,y,optional t, Optional k) End Function 1.

Uygulamalar 4 IsMissing Fonksiyonlar ve Alt Programlar Prosedür Parametreleri Public Function f(x,y,optional t, Optional k) End Function 1. Uygulamalar 4 IsMissing (Değişken) Visual Basic te fonksiyon veya alt programlara giriş parametresi olarak Optional deyimi kullanılırsa o parametre kullanılmadan da o fonksiyon çağrılabilir. IsMissing

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 6. BÖLÜM 2 Çok Boyutlu Diziler Çok Boyutlu Dizi 3 Bir dizi aşağıdaki gibi bildirildiğinde

Detaylı

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz.

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz. C# da Diziler Diziler için aynı tipteki verilerin tutulduğu bir koleksiyon diyebiliriz. Örneğin integer verinin bir yığın şeklinde tutulması için dizileri kullanırız. C# da diziler referans tipinde değişkenlerdendir.

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ GÖRSEL PROGRAMLAMA KOD PARÇALARI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Uygulama 1) Sabit olarak belirlenen sayıda tekrar eden (5 kez) Visual Basic kaynak kodlarını yazınız.

Uygulama 1) Sabit olarak belirlenen sayıda tekrar eden (5 kez) Visual Basic kaynak kodlarını yazınız. Uygulama 1) Sabit olarak belirlenen sayıda tekrar eden (5 kez) Visual Basic kaynak kodlarını yazınız. Dim i As Integer For i = 1 To 5 MessageBox.Show(i) Uygulama 2) Ekranda 5 kez tekrarlanan ve tur sayısını

Detaylı

UYGULAMALAR -2 Select case Yapısı: Select Case case case case case case is case Else End Select Örnek:

UYGULAMALAR -2 Select case Yapısı: Select Case case case case case case is case Else End Select Örnek: UYGULAMALAR -2 Select case Yapısı: Bir değişkenin aldığı birçok değere göre ayrı komutların çalıştırılması gereken durumlar için If yapısını kullanmak yerine Case yapısını kullanmak daha avantajlıdır.

Detaylı

Visual Basic 6.0. Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Değişkenler ve Veri tipleri. Ders Notları

Visual Basic 6.0. Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Değişkenler ve Veri tipleri. Ders Notları 1 Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Değişkenler ve Veri tipleri Visual Basic 6.0 Ders Notları Kaynak: İhsan Karagülle, Zeydin Pala, Visual Basic 6.0, Türkmen Kitabevi, 1999, Beyazıt İstanbul,

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

Command Nesnelerini Kullanarak Tablolarda Değişiklik Yapmak:

Command Nesnelerini Kullanarak Tablolarda Değişiklik Yapmak: Command Nesnelerini Kullanarak Tablolarda Değişiklik Yapmak: Command objelerini kullanarak direk veritabanı işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Dataset nesnesini kullanmadan direk veritabanı içerisindeki

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Tekrarlı Yapılar Algoritmanın belirli bir kısmının, belirli kere ya da belirli durumlar

Detaylı

Matlab da Dizi ve Matrisler. Mustafa Coşar

Matlab da Dizi ve Matrisler. Mustafa Coşar Matlab da Dizi ve Matrisler Mustafa Coşar MATLAB Değişkenleri Matlab da değişkenler; skaler, dizi(vektör), matris veya metin (string) türünde olabilirler. Örnek olarak: a=1; b=-3.2e3; c=22/5; metin= mustafa

Detaylı

D İ Z İ L E R A R R A Y S

D İ Z İ L E R A R R A Y S D İ Z İ L E R A R R A Y S 1 Örneğin 120 adet öğrencinin adını klavyeden girip, daha sonra bunları ekrandan yazdıralım. Bunun için, her öğrenci için ayrı bir değişken tanımlanmalıdır. String ad1; String

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ

PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ Değişkenler PROGRAMLAMA TEMELLERİ DERSİ ÖZETİ C# Programlama Dili Giriş Değişkenler bir programlama dilinde verilerin depolanma alanlarını temsil eder. Tanımlanan her değişkene bellek bölgesinden bir alan

Detaylı

Dizi türündeki referanslar, dizi nesnelerine bağlanmaktadır. Dizi referansları tanımlamak bu dizinin hemen kullanılacağı anlamına gelmez...

Dizi türündeki referanslar, dizi nesnelerine bağlanmaktadır. Dizi referansları tanımlamak bu dizinin hemen kullanılacağı anlamına gelmez... Javada Diziler Java da diziler nesnedir; içerisinde belirli sayıda eleman bulunur. Eğer bu sayı sıfır ise, dizi boş demektir. Dizinin içerisindeki elemanlara eksi olmayan bir tam sayı ile ifade edilen

Detaylı

Def bildiri deyimi projenin general,declarations bölümünde tanımlanmalıdır

Def bildiri deyimi projenin general,declarations bölümünde tanımlanmalıdır BÖLÜM 3 3.VİSUAL BASİC DE DEGİŞKEN TANIMLAMA Degişken tanımlarken Visual Basic te Dim bildiri deyimini kullanabiliriz. Değişkenin tanımlanması hafızada ayrılacak hafıza miktarının belirli olmasını sağlar.

Detaylı

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz.

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz. Ön bilgi: Dizi tanımlayabilmeli. foreach deyimi bilinmeli. Rastgele sayılar (Random) bilinmeli. 1. Aşağıda tamsayı tipinde iki boyutlu bir dizinin nasıl tanımlandığı, bir fonksiyona parametre olarak nasıl

Detaylı

Özyineleme (Recursion)

Özyineleme (Recursion) C PROGRAMLAMA Özyineleme (Recursion) Bir fonksiyonun kendisini çağırarak çözüme gitmesine özyineleme (recursion), böyle çalışan fonksiyonlara da özyinelemeli (recursive) fonksiyonlar denilir. Özyineleme,

Detaylı

Uygulama1) Şart yapısının kullanımı CheckBox1 bileşeninin işaretlendiğinde ekranda Kutu işaretlendi mesajı veren kodları yazınız.

Uygulama1) Şart yapısının kullanımı CheckBox1 bileşeninin işaretlendiğinde ekranda Kutu işaretlendi mesajı veren kodları yazınız. Uygulama1) Şart yapısının kullanımı CheckBox1 bileşeninin işaretlendiğinde ekranda Kutu işaretlendi mesajı veren kodları yazınız. Label1.Text = "Kutu işaretlendi " Label1.Text = "Kutu işaretlenmedi " Uygulama

Detaylı

Karakter Değişkenlere İlişkin Komutlar

Karakter Değişkenlere İlişkin Komutlar Karakter Değişkenlere İlişkin Komutlar ASCII Kodlama Sistemi Bilgisayar sayılar üzerine kurulmuş makinalar olduklarından onların düşünmeleri ve hatırlamaları sayısal değerlerle olmaktadır. Bundan dolayı

Detaylı

yurdugul@hacettepe.edu.tr VB de Veri Türleri 1

yurdugul@hacettepe.edu.tr VB de Veri Türleri 1 yurdugul@hacettepe.edu.tr 1 VB de Veri Türleri 1 Byte 1 aretsiz tamsay Integer 2 aretli Tamsay Long 4 aretli Tamsay Single 4 Gerçel say Double 8 Gerçel say Currency 8 Gerçel say Decimal 14 Gerçel say Boolean

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı. Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Programcılığı. Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Programcılığı Ögr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN DİZİLER Kullanım Şekli Dizi Elemanlarını Yeniden Boyutlandırma Dizi Elemanlarına Ulaşım Çok Boyutlu Diziler Array Sınıfı Metodları Array List 2 Diziler

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü DERS NOTU 5 KONU: Matlab de Diziler ve Matrisler İÇ İÇE FOR DÖNGÜSÜ

Detaylı

INPUTBOX() ile Veri Girişi

INPUTBOX() ile Veri Girişi VISUAL BASIC DE VERİ GİRİŞİ VE EKRAN MESAJLARI INPUTBOX() ile Veri Girişi Yapısı : Default Değer Form Üzerindeki Konum (0,0) sol üst köşe Değişken adı Veri Giriş Kutusu Gövdesindeki Mesaj Veri Giriş Kutusu

Detaylı

mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar

mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar Algoritma ve Programlamaya Giriş mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar İçerik Algoritma Akış Diyagramları Programlamada İşlemler o o o Matematiksel Karşılaştırma Mantıksal Programlama

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi Dizilere Başlangıç Değeri Verme Dizilerde Arama

Detaylı

De iflken = InputBox Görüntülenecek Metin Bafllık. InputBox tan gelecek cevap, bir de iflkene aktarılmalıdır. End Sub B R SAYI TUT

De iflken = InputBox Görüntülenecek Metin Bafllık. InputBox tan gelecek cevap, bir de iflkene aktarılmalıdır. End Sub B R SAYI TUT Bilgi Girifli InputBox fonksiyonu: Program sırasında, kullanıcının klavyeden bilgi girifli yapmasını sa layan fonksiyondur. Girilen bilgi, bir de iflkene aktarılmalıdır. Afla ıda InputBox fonksiyonunun

Detaylı

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler ÇOK BOYUTLU DİZİLER Birden fazla indis numarası ile elemanlarına ulaşılan dizilere çok boyutlu diziler denir. Bunlardan en sık kullanılanı çift boyutlu dizilerdir.

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 9 Dizi Değişkenler (Array) 2 Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1, eleman2,, elemann)

Detaylı

Durum Yönetimi. Olan sayfalar ekleyelim. BasitSayac.aspx

Durum Yönetimi. Olan sayfalar ekleyelim. BasitSayac.aspx Durum Yönetimi Bu gün dersimizde durum yönetimine (state management) değineceğiz. Önce adı DurumYonetimi isimli yeni bir site oluşturalım. Burada programın otomatik olarak oluşturacağı Default.aspx dosyasını

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi

Detaylı

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER Dizi, aynı tipteki verilere tek bir isimle erişmek için kullanılan bir kümedir. Bir dizi bildirildikten sonra, dizinin bütün elemanları bellekte peşpeşe

Detaylı

Ders 8: Metotlar. barisgokce.com

Ders 8: Metotlar. barisgokce.com Ders 8: Metotlar Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Metotlar C# içerisinde bir veya birden fazla kod bulunduran kod bloklarıdır. Bir nesnenin veya sınıfın programı

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde PHP kod yazımı doğru olarak verilmiştir? A) B) C).. D) 2) PHP ile hazırlanmış

Detaylı

PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI

PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI BÖLÜM 3 PASCAL PROGRAMLAMA DİLİ YAPISI 3.1. Giriş Bir Pascal programı en genel anlamda üç ayrı kısımdan oluşmuştur. Bu kısımlar bulunmaları gereken sıraya göre aşağıda verilmiştir. Program Başlığı; Tanımlama

Detaylı

DATA Deyimi. ii) DIMENSION NUM(5) DATA NUM / 1, 2, 3, 4, 5 / Bu durumda 5 elemanlı NUM dizisi, sırasıyla, 1'den 5'e kadar değerleri saklar.

DATA Deyimi. ii) DIMENSION NUM(5) DATA NUM / 1, 2, 3, 4, 5 / Bu durumda 5 elemanlı NUM dizisi, sırasıyla, 1'den 5'e kadar değerleri saklar. DATA Deyimi Değişkenlere/dizi elemanlarına sabit sayı ya da alfabetik karakterler aktarmak için kullanılır. Çoğunlukla indisli değişken tanımlama deyiminden hemen sonra ve ilk uygulanabilir deyimden önce

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

Görsel Programlama 1

Görsel Programlama 1 Görsel Programlama 1 1. Ekrana Hello world! yazan c# console application kodları: Console.Write("Hello world!"); 2. Ekranda ilk satıra Hello, ikinci satıra world! yazan kod: Console.WriteLine("Hello");

Detaylı

Program akıģı sırasında belirtilen satır numaralı yere gitmek için kullanılır. Genel formu: [<satır numarası>] GOTO <satır numarası 1> GOTO n

Program akıģı sırasında belirtilen satır numaralı yere gitmek için kullanılır. Genel formu: [<satır numarası>] GOTO <satır numarası 1> GOTO n KONTROL DEYİMLERİ Kontrol deyimleri bir programın normal akıģını değiģtirmek için kullanılır. Aksi söylenmedikçe programın komut satırları birbiri ardına çalıģtırılır. Program içindeki yapılan sorgulamalara

Detaylı

2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI

2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI 2013-14 GÜZ YY. - MKT103 - GÖRSEL PROGRAMLAMA DERSİ - ARA SINAVI KOÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü/MKT-103-Görsel Programlama Dersi - Ara Sınav J-grubu Ad-Soyad:...No:... J GRUBU-süre:70dk 1.) Aşağıdaki

Detaylı

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler

Bölüm 6. Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Bölüm 6 Diziler (arrays) Temel kavramlar Tek boyutlu diziler Çok boyutlu diziler Chapter 6 Java: an Introduction to Computer Science & Programming - Walter Savitch 1 Genel Bakış Dizi: Hepsi aynı türde

Detaylı

İŞLEM SAYISI BELLİ OLAN DÖNGÜLER

İŞLEM SAYISI BELLİ OLAN DÖNGÜLER DÖNGÜLER GİRİŞ Bilgisayarın ismi her ne kadar bilgiyi saymaktan gelse de aslında bilgisayar programlar ile gerçek anlamını bulmaktadır. Program, bu bölüme kadar anlatılanlar işlemlerin sıralı olarak ve

Detaylı

Binary Search. (Yarılama) Bölüm Dizide Bir Öğe Arama

Binary Search. (Yarılama) Bölüm Dizide Bir Öğe Arama Bölüm 39 Binary Search (Yarılama) 39.1 Dizide Bir Öğe Arama İkil aramayı (yarılama yöntemi) sıralı veri kümelerinde sık sık kullanırız. Örneğin, sözlükte bir sözcüğü ararken, sözlüğün bütün sayfalarını

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları METOTLAR Nesneye yönelik programlama dillerinde genellikle fonksiyonlar metot olarak isimlendirilirler. Metot ve fonksiyon olarak ifade edilecek kavramlar aynı anlamda kullanılacaktır. Her çalışan C# programı

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C Program Akış Kontrol Yapıları Kontrol Komutları Normal şartlarda C dilinde bir programın çalışması, komutların

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA. Algoritma ve Akış Şemaları BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Algoritma ve Akış Şemaları Algoritma tanımı Algoritma özellikleri Algoritma tasarımı Akış şemaları Dallanma simgeleri Döngü simgeleri Akış şeması tasarımı Akış şeması örnekleri Konu

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama 2. Baskı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama 2. Baskı C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama 2. Baskı ³ Bölüm 19: Standart Şablon Kütüphanesi (vector) İçerik 19.1 Standart Şablon Kütüphanesi (STL) 19.2 vector SınıK 19.3 vectortanımı 19.4 vector Elemanlarına

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

Dizi elemanları yukarıdaki gibi tek tek tanımlanabileceği gibi matematiksel ifadelerdeki diziler gibi de tanımlanabilir.

Dizi elemanları yukarıdaki gibi tek tek tanımlanabileceği gibi matematiksel ifadelerdeki diziler gibi de tanımlanabilir. DİZİLER/ARRAY: Dizi yi çeşitli şekillerde tanımlamak mümkün. Dizi içlerinde birden fazla değer saklayabilen veri kümeleridir diye tanımlarsak uygun olur sanırım. Diziler yan yana dizilmiş kutucuklar olarak

Detaylı

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA

İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA DÖNGÜLER (FOR, WHILE, DO-WHILE) C# da döngüleri dört çeşit olarak sayabiliriz. Bunlar a) For döngüsü: Bu döngüde başlangıç ve bitiş sınırları verilerek kullanılır. Döngü tanım

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 2 C# Programlama Dili Elemanları Bu bölümde;

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. şeklindeki matrislere ise sütun matrisi denir. şeklindeki A matrisi bir kare matristir.

m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. şeklindeki matrislere ise sütun matrisi denir. şeklindeki A matrisi bir kare matristir. Matrisler Satır ve sütunlar halinde düzenlenmiş tabloya matris denir. m satırı, n ise sütunu gösterir. a!! a!" a!! a!" a!! a!! a!! a!! a!" m=n şeklindeki matrislere kare matris adı verilir. [2 3 1] şeklinde,

Detaylı

Olimpiyat Soruları. sonuçları tekrar fonksiyonda yerine koyup çıkan tüm sonuçları toplayan program (iterasyon sayısı girilecek)

Olimpiyat Soruları. sonuçları tekrar fonksiyonda yerine koyup çıkan tüm sonuçları toplayan program (iterasyon sayısı girilecek) HAZIRLAYAN MUSA DEMIRELLI BISHKEK KYRGYZ TURKISH BOYS HIGH SCHOOL education.online.tr.tc compsources0.tripod.com Olimpiyat Soruları 1- Bir diziyi ters çeviren algoritma ve program 2- Bir diziyi sıralayan

Detaylı

Diziler. Yukarıdaki bilgileri bilgisayar belleğinde saklamak için aşağıdaki gibi değişkenler tanımlanır ve değerler bu değişkenlere aktarılır :

Diziler. Yukarıdaki bilgileri bilgisayar belleğinde saklamak için aşağıdaki gibi değişkenler tanımlanır ve değerler bu değişkenlere aktarılır : Diziler 5 farklı şehirdeki otomobillerin göz önüne alalım : 1.Şehir 2.Şehir 3.Şehir 4.Şehir 5.Sehir Oto sayısı 1500 750 1000 2000 1800 Yukarıdaki bilgileri bilgisayar belleğinde saklamak için aşağıdaki

Detaylı

Bilgisayar Programlama MATLAB

Bilgisayar Programlama MATLAB What is a computer??? Bilgisayar Programlama MATLAB Diziler Vektörler Matrisler Prof. Dr. İrfan KAYMAZ What Diz kavramı is a computer??? Bir değişken içerisinde birden çok veri numaralandırılarak tek bir

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-10 Diziler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Diziler Bilgisayarlar yardımıyla yapılan işlemlerde, çok sayıda veri

Detaylı

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı

Yukardaki gibi sonsuz döngülü programlara Ctrl+Break tuş takımı ile müdahale edilmesi gerekir, aksi halde program sonsuz döngüye girer.

Yukardaki gibi sonsuz döngülü programlara Ctrl+Break tuş takımı ile müdahale edilmesi gerekir, aksi halde program sonsuz döngüye girer. Döngüsü En basit döngü yapısıdır. Hiçbir kontrol yapılmadan ve ifadeleri arasındaki satırların işlem görmesi için kullanılır. Bu yapıda programın terkedilmesi için herhangi bir kontrol olmadığından, döngü

Detaylı

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği INPUTBOX KULLANIMI InputBox komutu, Basic programlama dilinde program algoritması içinde ekran aracışığı ile bir sorgu yönlendirerek, kullanıcının bilgi girmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Bu komutun

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler Programlama Dilleri 1 Ders 4: Diziler Genel Bakış Tanım Dizilerin tanımlanması Dizilere ilk değer verilmesi Yerel ve Global diziler Dizilerin birbirine atanması Diziler ile ilgili örnekler Çalışma soruları

Detaylı

6. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

6. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 6. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler For Each... Next... 3 Döngüyü

Detaylı

1. Her marka için 3 aylık satış toplamı nedir? (Tablodaki satır toplamları)

1. Her marka için 3 aylık satış toplamı nedir? (Tablodaki satır toplamları) Çok Boyutlu Diziler gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/konu/android/egitim/android-101/cok-boyutlu-diziler Kategori : Mobil Lisans : Creative Commons (by-nc-sa) En son 28.04.2016 tarihinde güncellendi Yazar

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Metotlar Şu ana kadar yaptığımız örneklerde hep önceden hazırlanmış ReadLine(), WriteLine() vb. gibi metotları kullandık. Artık kendi metotlarımızı yapmanın zamanı geldi. Bilmem

Detaylı

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik.

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. ASP.NET DERS 1 Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. Gelen ekranda Visual C# seçildikten

Detaylı

Vbnet Vbne access bağ ba lant lan ı t s ı ı s, ekleme, güncelleme,,silme

Vbnet Vbne access bağ ba lant lan ı t s ı ı s, ekleme, güncelleme,,silme Vbnet access bağlantısı, ekleme, güncelleme, silme Imports System.Data.OleDb 'DataGridView nesnesine verileri aktar Private Sub Listele(ByVal SQL As String) Dim baglanti As New OleDbConnection("Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data

Detaylı

Visual Basic. Dosya İşlemleri

Visual Basic. Dosya İşlemleri Microsoft Visual Studio Visual Basic Dosya İşlemleri Visual Basic te dosya okuma, ilgili dosyaya yazma işlemleri için Imports System.IO kütüphanesi kullanılmaktadır. İlk önce bu kütüphane aktif edilmelidir.

Detaylı

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir? Örnek...4 : Genel terimi w n. Örnek...1 : Örnek...5 : Genel terimi r n

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir? Örnek...4 : Genel terimi w n. Örnek...1 : Örnek...5 : Genel terimi r n DİZİLER Tanım kümesi pozitif tam sayılar kümesi olan her fonksiyona dizi denir. Örneğin f : Z + R, f (n )=n 2 ifadesi bir dizi belirtir. Diziler değer kümelerine göre adlandırılırlar. Dizinin değer kümesi

Detaylı

Sınav Dağılım & IMKB Endeks

Sınav Dağılım & IMKB Endeks Sınav Dağılım & IMKB Endeks Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Veri Yapıları Proje-1 Hüseyin YAŞAR 05-06-7657 Didem KAYALI 05-06-7669 Umut BENZER 05-06-7670 Özlem GÜRSES 05-07-8496 Sürüm: 0.2 Bölüm

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 21 Mar. 2016 PHP de dizi Değişkenler Buraya kadar yaptığımız uygulamalarda değişkenlerin tek değer

Detaylı

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir?

Örnek...3 : Aşağıdaki ifadelerden hangileri bir dizinin genel terim i olabilir? DİZİLER Tanım kümesi pozitif tam sayılar kümesi olan her fonksiyona dizi denir. Örneğin f : Z + R, f (n )=n 2 ifadesi bir dizi belirtir. Diziler, değer kümelerine göre adlandırı - lırlar. Dizinin değer

Detaylı

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi 5.HAFTA Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi Sınıf Kavramı: Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java da sınıf (class) kavramını

Detaylı

VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI

VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI Visual basic kodları yazılırken, yapılması istenen işlerin yanı sıra sistem ile ilgili bazı işlerin yapılması da (klasör oluşturma silme,

Detaylı

Bu gün dersimizde değişik web kontrollerinin kullanımını gösteren birkaç web sitesi hazırlayacağız. Önce Visual Studio 2005 i açalım.

Bu gün dersimizde değişik web kontrollerinin kullanımını gösteren birkaç web sitesi hazırlayacağız. Önce Visual Studio 2005 i açalım. Bu gün dersimizde değişik web kontrollerinin kullanımını gösteren birkaç web sitesi hazırlayacağız. Önce Visual Studio 2005 i açalım. VS2005 den yeni bir web sitesi oluşturmasını isteyelim. Yeni bir ASP.NET

Detaylı

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011 Programlamaya Giriş Nesne Tabanlı Programlamaya Giriş ve FONKSİYONLAR Sunum İçeriği Nesne Tabanlı Programlama Kavramı Fonksiyon tanımlama ve kullanma Formal Parametre nedir? Gerçel Parametre nedir? Fonksiyon

Detaylı

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 5. ders notu Örnek program yazılımları İlişkisel operatörler Mantıksal operatörler Şartlı deyimler İf deyimi Kaynak: Dr.Deniz DAL ders sunumları Örnek : Dışarıdan girilen

Detaylı