a) Gurultu b) Titreşim c) Tozuma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "a) Gurultu b) Titreşim c) Tozuma"

Transkript

1 Bir işyerinin A kısmında çalışan iki makine 84 db ve 87 db gürültü yaymakta, B kısmında çalışan iki makine ise 60 db ve 84 db gürültü yaymaktadır. A ve B bölmelerinde hissedilecek gürültü değerleri farkı kaç db dir? A) 5 B)10 C)3 D)1 E)6 I. İşveren gürültülü işlerde risk değerlendirmesi yaparken çalışanların mesai haricindeki gürültüye maruziyetlerini de dikkate almalıdır. II. İşveren titreşimli işlerde risk değerlendirmesi yaparken çalışanların mesai haricindeki titreşime maruziyetlerini de dikkate almalıdır. III. İşveren titreşimin zararlarından korunması amacıyla çalışana soğuk ve / veya sıcaktan koruyacak giysi sağlamalıdır. Aşağıdakilerden hangisi işyerinde sağlığı olumsuz etkileyebilecek fiziksel risk etmenlerinden sayılmaz? a) Gurultu b) Titreşim c) Tozuma d) Basınc değişimi e) Radyasyon mikropascal (0 db(a)) ve 200 pascal (140 db(a)) ses basıncı sırasıyla aşağıdakilerden hangisini ifade eder? a) İşitme eşiği/ağrı eşiği b) Duyma eşiği/kronik eşiği c) Akut eşiği / Orta kulak sendromu eşiği d) Minimum duyma eşiği/maksimum duyma eşiği e) Akut ağrı eşiği/ Meslek hastalığı sınırı Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur? 3. A) Yalnız III B) I-II C) II-III D) Hepsi de yanlıştır. E) Hepsi de doğrudur. Bir hastanenin bir bölümündeki radyoloji kısmında x ışınlarına maruziyet söz konusudur. Bu kısımda radyasyonun etkisinden korunmak amacıyla en uygun zırhlama hangisi olur? A) Metal ile zırhlama B) Aliminyum ile zırhlama C) Çelik ile zırhlama D) Daha kalın beton ile zırhlama E) Kurşun ile zırhlama 6. Gurultu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Gurultu zararlannın meslek hastalığı sayılabilmesi icin sigortalı gurultulu işte enaz iki yıl calışmış olmalı b) Gurultu zararlarının meslek hastalığı sayılabilmesi icin sigortalı gurultu şiddeti surekli olarak 85 desibelin ustunde olan işlerde en az 30 gun calışmış olması gereklidir. c) Gurultu zararlarının meslek hastalığı sayılabilmesi İcin sigortalı gurultu şiddetisurekli olarak 87 desibelin ustunde olan işlerde en az 30 guncalışılmış olmasıgereklidir. d) Gurultulu işlerde meslek hastalığı için Yukumluluk suresi 6 aydır. e)bir çalışan gürültüye 87 db (A) dan fazla maruz bırakılamaz.

2 7. Radyasyon ve ışınlar ile ilgili hangisi yanlıştır? a) İyonlayıcı radyasyonlara ornek alfa ışınlandır. b) İyonlayıcı olmayan radyasyonlara ornek kızılötesi ışınlardır c) İyonlayıcı radyasyonlar ornek olarak gama İşınlan verilebilir d) iyonlayıcı ışınlara örnek x ışınları verilebilir. e) İyonlayıcı olmayan radyasyonlar ornek olarak beta ışınlan verilebilir 8. İki tane 90 db A ses şiddetinde calışan makinenin bulunduğu ortamın toplam ses şiddeti kac db a dır? a) 180 db (A ) b) 90 db( A) c) 93 db( A ) d) 95 db( A ) e) 100 db( A) 9. Gurultu ile ilgili olarak hangisi yanlıştır? a) Gurultu: İnsanı rahatsız edecek duzeydeki sestir. b) Gürültü ölçme cihazında db(a) değeri, insan kulağının duyma eğrisine en yakın değerlerini ifade eder. c) Sesin frekansı: Saniyedeki titreşim sayısıdır. d) Sesin şiddeti: Ses titreşimlerinin atmosferde yaratmış olduğu basınctır e) Ses şiddeti Logaritmik olarak db şeklinde belirlenir. A, B, C ölçeklerinegore olçum yapılır. En çok kullanılan B ölçeğidir ve sonuç; DB(B) şeklinde ifade edilir. 10.Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Maruziyet sınır değeri 87 db (A) b) En yüksek maruziyet eylem değeri= 85dB (A) c) En duşuk maruziyet eylem değeri= 80 db (A) d) Yeterli olcumle tespit edilen haftalık gurultu maruziyet duzeyi 85 db (A) maruziyet sınır değerini aşmayacaktır. 11. Gürültülü işte çalışılan bir yerde bir çalışanın kulağında 87 db (A) maruziyet tespit edilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi işverenin en son uygulayacağı bir metottur? A) Çalışanların yerlerini değiştirmesi B) Bütün çalışanlara kulaklık dağıtması ve kullanmalarını sağlaması C) Mühendislik metotları uygulayarak gürültünün emilmesini sağlaması D) Diğer çalışanların hemen muayene edilmesi E) Diğer çalışanlardaki Gürültüye maruziyet derecelerinin ölçülmesi 12. Gürültülü çalışmalarda Calışanın maruziyeti maruziyet sınır değerini aşmaması gerekliliği hangisinde doğrudur? a) Sadece 1 dakikalık aşılabilir b) Sadece 1 saat kadar aşılabilir c) Hic bir durumda maruziyet sınır değerlerini aşamaz. d) Bir aylık çalışma icinde toplam 8 saat aşılabilir. e) Günlük 8 saat ve haftalık 40 saatlik gürültüye maruziyetlerinin ortalaması (Lex) sınır değerni aşmamalıdır. 13. EI-kol titreşimi icin Sekiz saatlik calışma suresi için gunluk maruziyet sınır değeri aşağıdakilerden hangisidir? a) 2,5 m/s2 b) 1,5 m /s2 c) 3,5 m /s2 d) 0.5 m/s2 e) 5 m /s2 e) Gürültü değeri 85 db A yı bulduğunda kulak koruyucuları takılması mecburidir.

3 14. Gurultulu ortamda Kişisel Korunma amacıyla kulak koruyucuları ne zaman kullanılır? a) En duşuk maruziyet eylem değerlerini aştığında b) En yüksek maruziyet eylem değerlerine ulaştığında c) Maruziyet sınır değerini aştığında d) En yüksek maruziyet eylem değerlerine ulaştığında ya da bu değerleri aştığında e) Bütün gürültülü çalışmalarda kulak koruyucu kullanmak gerekir. 18. Desibel sesin hangi özelliğini ölçen birimdir? a. şiddet b. enerji, c. güç, d. frekans, 15. En yuksek ses basıncı (Pttpe) nedir? a) C-frekans ağırlıklı anlık gurultu basıncının tepe değeridir b) C-frekans ağırlıklı gunluk gurultu basıncının tepe değeridir c) C-frekans ağırlıklı haftalık gurultu basıncının tepe değeridir d) C-frekans ağırlıklı ortalama gurultu basıncının tepe değeridir e) C-frekans ağırlıklı haftalık maruziyet sınır değeri 16. Sekiz saatlik calışma suresi icin Tüm vücut titreşim günlük maruziyet eylem değeri aşağıdakilerden hangisidir? a) 1,5 m/s2 b) 2,5 m /s2 c) 2 m /s2 d) 3,5 m/s2 e) 0,5 m/s2 17. Mobil telefon ve baz istasyonları ile ilgili hangisi doğrudur? I. Kısa dalga boyludurlar. II. İyonize olmayan radyasyondurlar. III. Alfa-beta ışınları mobil telefon ve baz istasyonlarında görülmektedir. A. Yalnız I B. Yalnız II C. I-II e. hız 19. Aydınlanma ölçüsü, aydınlanma şiddeti(i), aydınlanma yüzey alanı birimi sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir? A. Lümen, lüks, metre kare B. Lümen, amper, metrekare C. Lüks, lümen, santimetrekare D. Lümen, lüks, santimetrekare E. Lümen, ampermetre, santimetrekare 20. Titreşimli işlerde Maruziyet eylem değerlerinin aşıldığının tespit edilmesi halinde işveren maruziyeti en aza indirmek icin hazırlamak zorunda olduğu eylem planında hangilerini dikkate almamalıdır? a) Maruziyet suresi ve duzeyini sınırlandırmak b) Yeterli dinlenme aralarıyla calışma surelerini duzenlemek c) Mekanik titreşime maruz kalan calışana soğuktan ve nemden koruyacak giysi sağlamak d) Maruziyet suresi ve duzeyini artırmak e) Titreşime maruziyetin mesai saatleri dışında da devam edip etmediğine D. I-III E. I-II-III

4 21. Aşağıdaki ışınlardan hangisi İyonlaştırıcı ozelliği olan radyasyondur? a) Görünür ışık b) Beta ışınlan c) Mikro dalga ışınlar d) Ultraviyole e)kızılötesi ışınlar 22. I. X ışını II. alfa ışını III. beta ışını Yukarıdaki ışınlardan hangisi yada hangileri durgun parçacıklıdır? A) I-II B) Yalnız I c) yalnız II D) yalnız III e) II-III 23. Gürültüden korunmada aşağıdakilerden hangisi gurultunun kaynağında alınması gereken önlemdir? a) Kulak koruyucu kullanmak b) Calışanı kapalı bölme içine almak c) Gurultu kaynağı ile alıcı arasındaki uzaklığı artırmak d) Gürültüyü izolasyon metotlarıyla azaltmak e)gurultu kaynağını daha az grultulu kaynak ile değiştirmek. 25. Calışanların Gurultu İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yonetmelik gereği hangisi yanlıştır? a) En yuksek ses basıncı (Ptepe): C-frekans ağırlıklı anlık gurultu basıncının tepe değerini İfade eder. b) Gunluk gurultu maruziyet düzeyi ağırlıklı butun gurultu maruziyet duzeylerinin, sekiz saatlik bir iş gunu icin zaman ağırlıklı ortalamasıdır. c) Haftalık gurultu maruziyet duzeyi -ağırlıklı gunluk gurultu maruziyet duzeylerinin,sekiz saatlik beş iş gununden oluşan bir hafta icin zaman ağırlıklı ortalamasını, d) Haftalık gurultu maruziyet düzeyi günlük gurultu maruziyet düzeylerinin, 7,5saatlik beş iş gunun den oluşan bir hafta icin zaman ağırlıklı ortalamasını, e) Günlük maruziyet değerlerinde önemli farklılıklar gözlemlenirse günlük yerine haftalık maruziyet değerleri dikkate alınır. 26. Günlük El-kol titreşim maruziyeti değerleri hesaplanırken kaç saatlik çalışmanın ortalaması dikkate alınır? A. 6 B. 8 C Termal konfor faktörleri, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde tam olarak belirtilmiştir? D. 11 E. 12 I-Hava sıcaklığı II-Hava akımı III-Radyant ısı IV-Havanın nemi a) I - II - III b) I- III- IV c) I - II- III- IV d) I- II- IV e) I,II

5 27. I. İş ekipmanlarının gurultu emisyonu hakkında, ilgili mevzuat uyarınca imalatcılardan sağlanan bilgilerine, II. Gurultu emisyonunu azaltan alternatif bir iş ekipmanının bulunup bulunmadığına, III. Gurultuye maruziyetin, işverenin sorumluluğundaki normal calışma saatleri dışındada devam edip etmediğine, Calışanların Gurultu İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik gereği yapılacak risk değerlendirme çalışmalarında hangileri dikkate alınmalıdır? A)I -II B) Yalnız II C) Yalnız III D) I-II-III E) Yalnız I 28. Termal konfor ortamını ölçerken aşağıdakilerden hangisinin kullanılmasına gerek yoktur? A. Dozimetre B. Termometre C. Higrometre D. Anemometre E. Kuru termometre 29. Gürültü ile ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur? A. Yalnız I B. Yalnız III I. En düşük maruziyet değer 80 db II. En yüksek maruziyet değer 85 db III. Etkin değer 87 db 30. Yüksek bağıl nem, sıcaklığın düşük olması halinde, aşağıdaki etkilerden hangisine neden olur? I-Bunalma hissi II-Urperme hissi III-Uşume hissi a) I - II - III b) I - III c) II - III d) I- II e) Yalnız I 31. Aşağıdakilerden hangisi iyonize radyasyon değildir? a) Kozmik Işınlar b) Radyoaktif cihazların yaydığı ışınlar c) Mikrodalga d) Notron, proton e) Beta ışını 32. insan organizmasında sağlık sorunu yaratabilmesi icin... a) Basınc değişikliğinin 3,0 N/cm2 daha duşuk olması gerekir. b) Basınc değişikliğinin 4,5 N/cm2 daha düşük olması gerekir. c) Basınc değişikliğinin 3,5 N/cm2 olması gerekir. d) Basınc değişikliğinin olmaması gerekir. e)basınc değişikliğinin 4,5 N/cm2 daha yuksek olması gerekir. C. I-II-III D. I-III E.I-II

6 33. Mekanik titreşime ve yol açabileceği risklere maruziyeti en aza indirmek için ozellikle aşağıdaki onlemlerin hangisini en son dikkate almalıdır? a) Mekanik titreşime maruz kalan calışana soğuktan ve nemden koruyacak giysi sağlamak. b) Mekanik titreşime maruziyetlerini azaltmak amacıyla, iş ekipmanını doğru ve guvenli bir şekilde kullanmalan için calışanlara gerekli bilgi ve eğitimi vermek. c) Maruziyet suresi ve duzeyini sınırlandırmak. d) Yeterli dinlenme aralarıyla calışma surelerini duzenlemek. e) Çalışılan titreşimli cihazda iyileştirme yapmak 34. Aşağıdaki önlemlerden hangisi gürültüye karşı teknik olarak uygulanacak bir uygulama değildir? a) Gürültünün en az olduğu sistemin kurulması b) Makinelerin düzenli bakımlarının yapılması, c) Ortamda yalıtım perdeleme yapılması d) Çalışanları daha az sürelerde gürültüye maruz kalmalarını sağlamak e) Gürültüyü emici sistemler yapılması 36. I- Maruziyet süresi ve düzeyinin sınırlandırılması, II- Yeterli dinlenme aralarıyla çalışma sürelerinin düzenlenmesi, III- Gürültüyü emici sistemlerin yapılması Gürültünün, iş organizasyonu ile azaltılması amacıyla yukarıdaki seçeneklerin hangisi/hangileri doğrudur? a) I b) I ve II c) I ve I II d) I-II-II e) Yalnız II 37. Mevzuatımıza göre bir işyerinde bulunmasına izin verilmeyen bağıl nem oranı yüzde olarak aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) %50 B)%80 C)%10 D)%40 E)% Hava akım hızını ölçen cihaz aşağıdakilerden hangisidir? a) Anemometre b) Psikometre c) Lüksmetre d) Higrometre e)dozimetre 35. İşyerinde en yüksek maruziyet eylem değerlerinin aşıldığının tespiti halinde, işveren ne yapmalıdır? a) Gürültüye maruziyeti azaltmak için teknik veya iş organizasyonuna yönelik önlemleri içeren bir eylem planı oluşturur ve uygulamaya koyar b) Gürültüye maruz kalınan çalışma yerlerini uygun şekilde işaretler c) İşaretlenen alanların sınırlarını belirleyerek teknik olarak mümkün ise bu alanlara girişlerin kontrollü yapılmasını sağlar d) Çalışanlarına haftalık tatile gönderir e) Gürültüye maruziyet sürelerini yeniler. 39. Gürültülü işlerde çalışmalarda Risk kontrol metotlarından aşağıda verilenlerden hangisi gürültünün zararlarından korunmak amacıyla en son uygulanacaktır? A) Gürültüyü emici mühendislik metotları uygulanmak B) İşyerinde 85 db(a) gürültü yayan bir makine kullanmak yerine 65 db(a) gürültü yayan bir makine kullanmayı tercih etmek C) Bir çalışanı sürekli 85 db(a) ya maruz etmek yerine, gün içinde zaman zaman yerini değiştirip 70 db(a) gürültülü işlerde çalıştırmak D) Gürültü çıkaran makinayı ayrı bir bölmeye almak. E) Çalışanın gürültü maruziyet ölçümlerini yapmak.

7 40. Aşağıdakilerden hangisi gürültüye maruziyeti olumsuz etkilemez? 41. A) Ototoksik maddeler B) Gürültüde geçireceği süre C) Gürültünün mesai dışındada geçip geçmediği D) Gürültüye karşı soğuktan ve sıcaktan koruyucu elbise E) Gürültünün hangi maruziyet türünde olduğu Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? a) Bağıl nem: Havadaki nem miktarının, aynı sıcaklıkta doymuş havadaki mutlaknemin yuzde kacını ihtiva ettiğini gosterir b) İSG yonunden bağıl nemin değeri mevzuatımıza gore %30 ila %80 arasındaolmalıdır. c) Yuksek bağıl nem durumunda Ortam sıcaklığının yuksek olması durumunda bunaltır, duşukolması durumunda ise uşume ve urperme hissi verir. d) Mutlak nem: Calışma ortam havasındaki su miktandır e)bir işyerindeki termal konfor ; Havadaki nem, sıcaklık ve hava akım hızı ile doğrudan bağlantılıdır. 42. Aşağıdaki durumların hangisinde kulak koruyucularının kullanımı zorunluluğu başlar? a) Gurultu duzeyi 75 db(a)'ya ulaştığında b) Gurultu duzeyi 80 db(a)'ya ulaştığında c) Gurultu duzeyi 85 db(a)'ya ulaştığında d) Gurultu duzeyi 90 db(a)'ya ulaştığında e) Gurultu duzeyi 95 db(a)'ya ulaştığında 43. İşyerindeki titreşim olcumleri hangisine gore yapılır? a) İş Hijyeni Olcum, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yonetmelik b) Titreşim Yonetmeliği c) İSG Kanunu d) Gurultu Yonetmeliği e) 5510 sayılı SGK kanunu 14.maddeye göre 44. Radyasyon ölçümleri hangi mevzuat esaslarına göre yapılmalıdır? 45. A) iş hijyeni laboratuvarları hakkındaki yönetmelik B) Radyasyon güvenliği hakkındaki yönetmelik C) TÜRKAK ölçüm test ve analiz hakkındaki yönetmelik D) Türk atom kurumunun çalışma esasları hakkındaki yönetmelik E) Çalışma ortamının korunması hakkındaki tüzük Radyasyon ölçümünde hangi kurum görev alır? A) İSGÜM B) İş hijyeni laboratuvarları C) TURKAK D) Turk atom kurumu E) Başbakanlık özel test birimleri 46. Basıncın birimi hangisidir? A) Newton B) Candela C) Pascal D) Newton /cm kare E) Lümen

8 47. Aşağıdakilerden hangisi dalğıçların su basıncından ötürü gerçekleştireceği hastalıktır? A) Beyaz parmak hastalığı B)Vurgun C) Kramp D) Klostrofobi E) Raynaud Sendromu 48. Gürültü-titreşim için yükümlülük süresi nedir? A) 6 ay 3 yıl B) 1 yıl- 3 yıl C) 6 ay- 2 yıl D) 3 ay 1 yıl E) 1 yıl-10 yıl 49. İyi bir aydınlatma için ışığın hangi özellikleri dikkate alınmasına gerek yoktur? A) Işığın yönü B) Işığın şiddeti C) Işığın rengi D) Işığın varacağı yüzey E) Işığın akış hızı 50. Bir yüzeye düşen ışık miktarı olarak tanımlanan ışığın özelliğinin birimi nedir? A) Candela B) Lümen C) Lüx D) Lüx/metre kare E) Lümen/santi metre kare SORU NO DOĞRU CEVAP 1 E 2 E 3 E 4 C 5 A 6 C 7 E 8 C 9 E 10 D 11 D 12 E 13 E 14 D 15 A 16 E 17 B 18 A 19 A 20 D 21 B 22 E 23 C 24 C 25 A 26 B 27 D 28 A 29 E 30 C 31 C 32 B 33 A 34 D 35 A 36 B 37 C 38 A 39 E 40 D 41 D 42 C 43 A 44 B 45 D 46 C 47 B 48 C 49 E 50 C

SESİN FREKANSI ; SESİN FREKANSI ORTAMDAKİ SESİN TİTREŞİMİDİR.BİRİMİ HZ DİR. SESİN ŞİDDETİ ;SESİN ORTAMA YAPTIĞI BASINÇTIRÇBİRİMİ DESBİBELDİR.

SESİN FREKANSI ; SESİN FREKANSI ORTAMDAKİ SESİN TİTREŞİMİDİR.BİRİMİ HZ DİR. SESİN ŞİDDETİ ;SESİN ORTAMA YAPTIĞI BASINÇTIRÇBİRİMİ DESBİBELDİR. GÜRÜLTÜ TİTREŞİM SESİN FREKANSI ; SESİN FREKANSI ORTAMDAKİ SESİN TİTREŞİMİDİR.BİRİMİ HZ DİR. SESİN ŞİDDETİ ;SESİN ORTAMA YAPTIĞI BASINÇTIRÇBİRİMİ DESBİBELDİR. İNSANDA DUYMA EŞİĞİ 0 DB ; AĞRI EŞİĞİ İSE

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete:28.7.2013-28721 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI

GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, çalışanların gürültüye maruz kalmaları sonucu

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 28 Temmuz 2013 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28721 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit. ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:28.07.2013/28721 www.bilgit.com BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

Gürültü Yönetmeliği. (Resmi Gazete : 23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl))

Gürültü Yönetmeliği. (Resmi Gazete : 23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl)) Gürültü Yönetmeliği (Resmi Gazete : 23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl)) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işçilerin

Detaylı

ÜNİTE. İŞ GÜVENLİĞİ MEVZUATI Dr. Erkan ÇETİNER İÇİNDEKİLER HEDEFLER İSG MEVZUATINDA FİZİKSEL RİSKLER

ÜNİTE. İŞ GÜVENLİĞİ MEVZUATI Dr. Erkan ÇETİNER İÇİNDEKİLER HEDEFLER İSG MEVZUATINDA FİZİKSEL RİSKLER HEDEFLER İÇİNDEKİLER İSG MEVZUATINDA FİZİKSEL RİSKLER Temel Kavramlar Gürültü Riski Gürültüye Maruziyet Değerleri Gürültüye Maruziyetin Belirlenmesi ve Riskin Değerlendirilmesi Titreşim Riski Titreşime

Detaylı

GİRİŞ TEMEL KAVRAMLAR. İSG Mevzuatında Fiziksel Riskler

GİRİŞ TEMEL KAVRAMLAR. İSG Mevzuatında Fiziksel Riskler GİRİŞ Bu ünitenin amacı, İş Sağlığı ve Güvenliğinde Fiziksel Risk etmenleri arasında en önemli yeri teşkil eden Gürültü ile Titreşim hakkında, mevzuatımızda yer alan usul ve esasları öğrenmektir. Ünitelerimizde

Detaylı

İşyeri ortamlarında, çalışanların sağlığını. ve güvenliğini korumak amacıyla yapılan bilimsel çalışmaların tümü diye tanımlanabilir.

İşyeri ortamlarında, çalışanların sağlığını. ve güvenliğini korumak amacıyla yapılan bilimsel çalışmaların tümü diye tanımlanabilir. İş Sağlığı ve Güvenliği İşyeri ortamlarında, çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak amacıyla yapılan bilimsel çalışmaların tümü diye tanımlanabilir. Çalışanların sağlığı ve güvenliğin bozulması

Detaylı

SAĞLIK KURALLARI BAKIMINDAN GÜNDE SADECE 7.SAAT ÇALIŞTIRILABİLECEK İŞLER YÖNETMELİĞİ

SAĞLIK KURALLARI BAKIMINDAN GÜNDE SADECE 7.SAAT ÇALIŞTIRILABİLECEK İŞLER YÖNETMELİĞİ SAĞLIK KURALLARI BAKIMINDAN GÜNDE SADECE 7.SAAT ÇALIŞTIRILABİLECEK İŞLER YÖNETMELİĞİ Cıva izabe fırınlarında görülen işler 6 saat. Elementer cıva bulunan ocaklarda görülen işler 6 saat. Karbon sülfürden

Detaylı

TİTREŞİM YÖNETMELİĞİ TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TİTREŞİM YÖNETMELİĞİ TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TİTREŞİM YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, çalışanların mekanik titreşime maruz kalmaları

Detaylı

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ PART 1 GÜRÜLTÜ DÜZENLEMELERİ YAPAN FAKİZE KOVACIOĞLU HANIMA EMEKLERİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM.

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ PART 1 GÜRÜLTÜ DÜZENLEMELERİ YAPAN FAKİZE KOVACIOĞLU HANIMA EMEKLERİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM. S a y f a 1 FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ PART 1 GÜRÜLTÜ HAZIRLAYAN: HAKAN ERDOĞAN A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI MAKİNE MÜHENDİSİ ENDÜSTİRİYEL PROJELERDE GRUP ŞEFİ DÜZENLEMELERİ YAPAN FAKİZE KOVACIOĞLU HANIMA

Detaylı

YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN TİTREŞİMLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN TİTREŞİMLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 22 Ağustos 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28743 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN TİTREŞİMLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

ÇALIŞANLARIN MARUZ KALDIKLARI GÜRÜLTÜ RİSKİNE KARŞI ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK KOŞULLARI TÜZÜĞÜ

ÇALIŞANLARIN MARUZ KALDIKLARI GÜRÜLTÜ RİSKİNE KARŞI ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK KOŞULLARI TÜZÜĞÜ ÇALIŞANLARIN MARUZ KALDIKLARI GÜRÜLTÜ RİSKİNE KARŞI ASGARİ SAĞLIK VE GÜVENLİK KOŞULLARI TÜZÜĞÜ (21.4.2009 R.G. 74 EK III A.E. 340 Sayılı Tüzük) İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI ( Sayılı Yasa.) 44 üncü Madde

Detaylı

Fiziksel Risk Etmenleri

Fiziksel Risk Etmenleri Fiziksel Risk Etmenleri Fiziksel risk etmenleri: 1) Gürültü, 2) Titreşim, 3) Termal Konfor (Sıcaklık, Nem, Hava Akımı), 4) Aydınlatma, 5) Radyasyon, 6) Basınç olarak sayılabilir. 1. Gürültü Gürültü, genel

Detaylı

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı:

ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK. Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: ÇALIŞANLARIN GÜRÜLTÜ İLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 28.07.2013/28721 Yürürlükten kaldırılan yönetmelik MADDE 14 (1) 23/12/2003 tarihli ve 25325

Detaylı

Gürültü, sesler. İstenmeyen. Kulağa hoş gelmeyen. Rahatsız eden

Gürültü, sesler. İstenmeyen. Kulağa hoş gelmeyen. Rahatsız eden Gürültü, İstenmeyen Kulağa hoş gelmeyen Rahatsız eden sesler 3 Endüstrideki gürültüyü ise; İşyerlerinde, Çalışanlar üzerinde fizyolojik ve psikolojik etkiler bırakan ve iş verimini olumsuz yönde etkileyen

Detaylı

İş yeri ortamında gürültü ve risk değerlendirmesi

İş yeri ortamında gürültü ve risk değerlendirmesi İş yeri ortamında gürültü ve risk değerlendirmesi Hüseyin SEZEK Fizikçi, Endüstri Mühendisi İSGÜM Kocaeli Bölge Laboratuvar Müdür V. Ankara 04 Kasım 2016 04.11.2016 1 GÜRÜLTÜ Gürültü istenmeyen veya zarar

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 Çevre Koşullarının İnsan Üzerindeki Etkileri Çevre: Bir elemanın dışında çeşitli olayların geçtiği

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ. Hüsamettin ÇOBAN ÇEDFEM

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ. Hüsamettin ÇOBAN ÇEDFEM İŞ HİJYENİ ÖLÇÜMLERİ Hüsamettin ÇOBAN ÇEDFEM yasal dayanak 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU Bölüm:2 Madde:10 Fıkra:4 İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların

Detaylı

ÇALIŞANLARIN TİTREŞİMLE İLGİLİ RİSKLERDEN. KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 22.08.2013/28743 BİRİNCİ BÖLÜM

ÇALIŞANLARIN TİTREŞİMLE İLGİLİ RİSKLERDEN. KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 22.08.2013/28743 BİRİNCİ BÖLÜM ÇALIŞANLARIN TİTREŞİMLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: 22.08.2013/28743 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) BACAGAZI EMİSYON (TS CEN/TS 15675 ve TS EN 15259 Şartlarına Uygun) Deney Laboratuvarı Adresi :Necatibey Cad. Gümrük Sok. Küçük Han No:4 Karaköy - Beyoğlu 34425

Detaylı

FİZİKSEL ETKENLER. 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ

FİZİKSEL ETKENLER. 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ FİZİKSEL ETKENLER 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. ENDÜSTRİDEKİ

Detaylı

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI BİLİŞİM İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gereken tüm hizmetleri

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. Ses; Hava basıncındaki dalgalanmaların kulaktaki etkisinden ileri gelen fiziksel bir

Detaylı

Madde 3 Bu Yönetmelik, 4857 sayılı İş Kanununun 78 inci maddesine göre düzenlenmiştir.

Madde 3 Bu Yönetmelik, 4857 sayılı İş Kanununun 78 inci maddesine göre düzenlenmiştir. TİTREŞİM YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete: 23 Aralık 2003-25325 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işçilerin mekanik titreşime maruz kalmaları sonucu ortaya çıkabilecek

Detaylı

Resmi Gazete: Salı, Sayı: (Asıl)

Resmi Gazete: Salı, Sayı: (Asıl) Titreşim Yönetmeliği Resmi Gazete:23.12.2003 Salı, Sayı: 25325 (Asıl) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, işçilerin

Detaylı

(*23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır)

(*23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Titreşim Yönetmeliği* (*23/12/2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gürültü-Titreşim Parametrelerinde Dikkat Edilecek Hususlar İş Hijyeni Ayhan ÖZMEN İSG Uzmanı Fizik Mühendisi İSGÜM Şubat

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖLÇÜM LABORATUVARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE FİZİK MÜHENDİSLERİ VE SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖLÇÜM LABORATUVARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE FİZİK MÜHENDİSLERİ VE SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖLÇÜM LABORATUVARI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE FİZİK MÜHENDİSLERİ VE SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ GÜL ÖZMEN FİZİK YÜKSEK MÜHENDİSİ YÖNETİM TEMSİLCİSİ SUNUM İÇERİĞİ Tanımlar Kurumumuz Alt

Detaylı

e-posta: isg2014abc@hotmail.com ve http://www.isgabcegitim.com

e-posta: isg2014abc@hotmail.com ve http://www.isgabcegitim.com 6331 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU HAP CEVAPLAR 1 6331 2 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Uygulanır Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine,

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Gökkuşağı Mahallesi 1200. Sk. 12/13 Dikmen / Çankaya ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 4726664 Faks : 0 312 4736215 E-Posta : info@ankalab.com.tr

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ. Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB

RADYASYON GÜVENLİĞİ. Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB RADYASYON GÜVENLİĞİ Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB İyonlaştırıcı radyasyonlar canlılar üzerinde olumsuz etkileri vardır. 1895 W.Conrad Roentgen X ışınını bulduktan 4 ay sonra saç dökülmesini

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM TEST VE ANALİZ LABORATUVARLARI HAKKINDA YÖNETMELİK KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM TEST VE ANALİZ LABORATUVARLARI HAKKINDA YÖNETMELİK KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM TEST VE ANALİZ LABORATUVARLARI HAKKINDA YÖNETMELİK KAĞAN YÜCEL KİMYA MÜHENDİSİ ANKARA - MART 2017 1 SUNUM İÇERİĞİ

Detaylı

Meltem METE KILIÇ Kimya Mühendisi Bölüm Sorumlusu 04 Kasım 2016

Meltem METE KILIÇ Kimya Mühendisi Bölüm Sorumlusu 04 Kasım 2016 ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI Meltem METE KILIÇ Kimya Mühendisi Bölüm Sorumlusu 04 Kasım

Detaylı

İşyerlerinde çalışanlar açısından büyük risklere neden olabilecek fiziksel etmenler şunlardır;

İşyerlerinde çalışanlar açısından büyük risklere neden olabilecek fiziksel etmenler şunlardır; FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ İşyerlerinde çalışanlar açısından büyük risklere neden olabilecek fiziksel etmenler şunlardır; Gürültü Titreşim Termal Konfor Aydınlatma Radyasyon Basınç GÜRÜLTÜNÜN TANIMI, TÜRLERİ

Detaylı

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN ĐŞ YAŞAMINA ETKĐSĐ iş yerinde çevre faktörleri klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler MAK4091 Ergonomi 1 Ses; SES elastik bir ortam olan havada, mekanik titreşimlerden

Detaylı

Aksu Caddesi 9/9 Shhiye/ANKARA info@pozitifisguvenligi.com

Aksu Caddesi 9/9 Shhiye/ANKARA info@pozitifisguvenligi.com SORU 1: 7,5 saat çalışılacak işler yönetmeliğine göre Cıva izabe fırınlarında görülen işler ile elementer cıva bulunan ocaklarda görülen işlerde çalışma süresi en çok kaç saattir? A.6 B.6,5 C.7 D.7,5 E.8

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZİ YAPAN LABORATUVARLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BAŞVURU SÜRECİ KADİR KADİROĞULLARI İSG UZMAN YRD.

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZİ YAPAN LABORATUVARLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BAŞVURU SÜRECİ KADİR KADİROĞULLARI İSG UZMAN YRD. İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZİ YAPAN LABORATUVARLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BAŞVURU SÜRECİ KADİR KADİROĞULLARI İSG UZMAN YRD. BAŞVURU DİLEKÇESİ ÜCRET DEKONTU İŞYERİ BİLGİ FORMU EK-3 DE BELİRTİLEN FORM YETKİ

Detaylı

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası

Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri. Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası Radyasyon Uygulamalarının Fizik Mühendisliği ve Eğitiminden Beklentileri Dr. Abdullah ZARARSIZ Fizik Mühendisleri Odası İÇERİK - İYONLAŞTIRICI RADYASYON Endüstriyel Uygulamalar Medikal Uygulamalar Diğer

Detaylı

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/ GÜRÜLTÜDEN KORUNMA SES VE GÜRÜLTÜ SES GÜRÜLTÜ Havada dalgalar şeklinde hareket eden titreşimler İnsan kulağına hoş ve uyumlu gelen titreşimler İstenmeyen, rahatsız edici ve işitme sistemi için tehlikeli

Detaylı

GÜRÜLTÜ ETKİLERİ ve KORUNMA. Doç. Dr. M. Esin OCAKTAN

GÜRÜLTÜ ETKİLERİ ve KORUNMA. Doç. Dr. M. Esin OCAKTAN GÜRÜLTÜ ETKİLERİ ve KORUNMA Doç. Dr. M. Esin OCAKTAN 1 Amaç Gürültü tanımı, türleri, sağlık etkileri ve korunma konusunda bilgi ve tutum kazandırmak 2 Ses ve Gürültü Ses; bir tür enerjidir ve havada bulunan

Detaylı

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK ASİYENUR KESKİN PINAR ESKİN

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK ASİYENUR KESKİN PINAR ESKİN GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK 14010305014 ASİYENUR KESKİN 14010305019 PINAR ESKİN 14010305011 Gürültüden Korunma Yolları 1) Gürültü kaynağında alınması gereken önlemler:

Detaylı

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 1)Duyma eşiği kaç desibeldir?.0.87.80. 30.50 23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 2)işveren kulaklık almakla almamak arasında kalmıştır işyerinde gürültü seviyesi kaç db(a) ise

Detaylı

İŞYERİNDE MARUZ KALINAN GÜRÜLTÜNÜN ÖLÇÜM TALİMATI

İŞYERİNDE MARUZ KALINAN GÜRÜLTÜNÜN ÖLÇÜM TALİMATI Sayfa No 1/8 1. AMAÇ -KAPSAM Bu talimatın amacı; gürültü seviyesi ölçümünün yapılması esnasında, ölçüm noktalarının belirlenmesi, cihazda yapılması gereken kontroller ve ölçümün nasıl yapılacağına dair

Detaylı

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA Mehmet YÜKSEL Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı MADDENİN YAPISI (ATOM) Çekirdek Elektronlar RADYASYON NEDİR? Radyasyon; iç dönüşüm geçiren

Detaylı

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI MEVZUATINDA RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ, UYGULAMADA YAŞANAN GÜÇLÜKLER, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI MEVZUATINDA RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ, UYGULAMADA YAŞANAN GÜÇLÜKLER, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI MEVZUATINDA RADYASYONDAN KORUNMANIN YERİ, UYGULAMADA YAŞANAN GÜÇLÜKLER, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Detaylı

İşyerlerinde çalışanlar açısından büyük risklere neden olabilecek fiziksel etmenler şunlardır;

İşyerlerinde çalışanlar açısından büyük risklere neden olabilecek fiziksel etmenler şunlardır; FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ İşyerlerinde çalışanlar açısından büyük risklere neden olabilecek fiziksel etmenler şunlardır; Gürültü Titreşim Termal Konfor Aydınlatma Radyasyon ve Basınç GÜRÜLTÜNÜN İNSAN ÜZERİNDEKİ

Detaylı

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanların kanserojen veya mutajen maddelere maruziyetinden kaynaklanabilecek

Detaylı

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI D OÇ. D R. Ş EYDA ÇOLAK HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ FİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İş Sağlığı; bütün mesleklerde çalışanların bedensel, ruhsal ve sosyal yönlerden

Detaylı

Fiziksel Risk Etmenleri

Fiziksel Risk Etmenleri Fiziksel Risk Etmenleri İŞYERLERİNDEKİ FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ 1. Gürültü 2. Titreşim 3. Termal Konfor a.hava Sıcaklığı (Ortam ısısı) b.havanın Nemi (Bağıl-Mutlak) c. Hava Akımı (Havalandırma) d.termal

Detaylı

İşyeri Hekimleri İçin Yenileme Eğitim Programı

İşyeri Hekimleri İçin Yenileme Eğitim Programı İşyeri Hekimleri İçin Yenileme Eğitimi Programı Sıra No Konular 1 Açılış, Tanışma, Programın Tanıtımı ve Ön Test 1 Uygulaması 2 Yetişkin Sağlık Eğitim Teknikleri 2 3 Dünya da ve Türkiye de İSG nin Mevcut

Detaylı

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile yakından ilgilidir?

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile yakından ilgilidir? 2015-1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARA SINAV SORULARI VE CEVAPLARI 1. I. Çalışanların korunması II. Üretim güvenliğinin sağlanması III. İşletme güvenliğinin sağlanması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri

Detaylı

Periyodik Test ve Kontroller

Periyodik Test ve Kontroller Periyodik Test ve Kontroller İş Güvenliği yönünden; Buhar Kazanı Periyodik Kontrolü, Kalorifer Kazanı Periyodik Kontrolü, Hava Tankı Periyodik Kontrolü, Kompresör Periyodik Kontrolü, Hidrofor Periyodik

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ HİJYENİ-3 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İş Hijyeni-3 Tozlar Toz ölçümü Gürültü 1 Tozlar Tozlar ve duman sisle birlikte aerosolleri

Detaylı

Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı

Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma Ortamı Gözetiminin Tanımı Çalışma ortamı gözetimi; işyerlerinde çalışanların maruz kalabilecekleri endüstriyel kirlenmelerin (Ör: gürültü, kimyasal gazlar, tozlar vb.) iş sağlığı ve güvenliği mevzuatları

Detaylı

Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi

Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi Tarım Çalışanlarının İşyeri Ortam Koşulları Tarım sektörü, erken ölüm, yaralanma ve hastalık açısından inşaat ve madencilikten sonra en tehlikeli üçüncü iş koludur.

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam Gürültü Kontrolü A) Yapı-kaynaklı gürültü (SbN): Bir yapıdaki değişken kuvvetlerin oluşturduğu ve yapı yolu ile iletilen gürültü

Detaylı

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur?

3. İşyerinde risk değerlendirmesi yapıldıktan sonra önlemlere karar verilirken, hangi öncelik sıralamasının yapılması doğrudur? ÇALIŞMA SORULARI-İŞ KAZALARI-Bilal ÇOLAK 1. Aşağıda verilenlerden hangisi tehlikeli kimyasal maddelerle yapılan çalışmalarda riskin elimine edilmesi ya da azaltılması adına diğerlerine göre önceliğe sahiptir?

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği 1-Kimyasallar Faktörler: Gaz, Buhar, Toz, Duman 2-Fiziksel Faktörler: Isı, Basınç, Gürültü, Aydınlatma, Havalandırma,

Detaylı

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ

TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERİN OLUŞTURDUĞU RİSKLER İÇİN GENEL ve ÖZEL ÖNLEME YÖNTEMLERİ Dr. Fatma IŞIK COŞKUNSES İSG Uzmanı / İSGÜM Kimyasal maddeler sanayimizin ve günlük yaşantımızın içinde bir çok alanda

Detaylı

Kelime anlamı ile; dışarı çıkmak, yaymak ve ihraç etmek anlamına gelmektedir.

Kelime anlamı ile; dışarı çıkmak, yaymak ve ihraç etmek anlamına gelmektedir. EMİSYON ÖLÇÜMLERİ Emisyon Nedir? Kelime anlamı ile; dışarı çıkmak, yaymak ve ihraç etmek anlamına gelmektedir. Çevre mevzuatı kapsamında; Yakıt ve benzerlerinin yakılmasıyla; sentez, ayrışma, buharlaşma

Detaylı

İZLEME VE ÖLÇME PLANI

İZLEME VE ÖLÇME PLANI İZLEME VE ÖLÇME PLANI KONTROL / ÖLÇÜM / RAPOR / İZLEME İSG Faaliyet Planı YASAL YÜKÜMLÜLÜK MADDELERİ SORUMLU PERİYODU Madde: 15 Gerçekleşen Kontrol Tarihi Gelecek Kontrol Tarihi AÇIKLAMA Gerekli görüldüğünde

Detaylı

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü Perdeleri (Bariyerleri) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Gürültü nedir? Basit olarak, istenmeyen veya zarar veren ses db Skalası Ağrı eşiği 30 mt uzaklıktaki karayolu Gece mesken alanları 300 mt yükseklikte

Detaylı

30 Nisan sınavına hazırlık RİSK DEĞERLENDİRME SON HAMLE EĞİTİMİ

30 Nisan sınavına hazırlık RİSK DEĞERLENDİRME SON HAMLE EĞİTİMİ 30 Nisan sınavına hazırlık RİSK DEĞERLENDİRME SN HAMLE EĞİTİMİ Tehlikelerin tanımlanması MADDE 8 (1) Tehlikeler tanımlanırken çalışma ortamı, çalışanlar ve işyerine ilişkin ilgisine göre asgari olarak

Detaylı

Amaç Öğrenme Hedefleri. Amaç & Öğrenme Hedefleri

Amaç Öğrenme Hedefleri. Amaç & Öğrenme Hedefleri Amaç Öğrenme Hedefleri Amaç & Öğrenme Hedefleri FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ (FRE) Konunun Genel Amacı Katılımcıların; «İşyerindeki sağlığı ve güvenliği olumsuz etkileyen fiziksel risk etmenleri hakkında bilgi

Detaylı

TİTREŞİM. Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir.

TİTREŞİM. Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir. TİTREŞİM Mekanik bir sistemdeki salınım hareketlerini tanımlayan bir terimdir. TİTREŞİMİN ÖZELLİĞİNİ 1 Frekansı ve 2 Şiddeti belirler. Titreşimin Frekansı: Birim zamandaki titreşim sayısına titreşimin

Detaylı

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi

SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bi SES FĠZĠĞĠ SES DALGALARı Dalgalar genel olarak, mekanik ve elektromanyetik dalgalar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Elektromanyetik dalgalar, yayılmak için bir ortama ihtiyaç duymazlar ve boşlukta da

Detaylı

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ

FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ Amaç İşyerindeki sağlığı ve güvenliği olumsuz etkileyen fiziksel risk etmenleri hakkında bilgi vermek ve bu etmenlere karşı alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET TEKLİFİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET TEKLİFİ ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI na Sayın İlgili; Tehlikeli sınıfta yer alan Diş Hekimliği Uygulama Faaliyeti ile Çok Tehlikeli sınıfta yer alan Diş Laboratuarının Faaliyeti gösteren işyerleri için; 20.06.2012

Detaylı

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile yakından ilgilidir?

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çalışanlara yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile yakından ilgilidir? 2015-1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARA SINAV SORULARI VE CEVAPLARI 1. I. Çalışanların korunması II. Üretim güvenliğinin sağlanması III. İşletme güvenliğinin sağlanması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ. Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR Makine Mühendisliği 1-Kimyasallar Faktörler: Gaz, Buhar, Toz, Duman 2-Fiziksel Faktörler: Isı, Basınç, Gürültü, Aydınlatma, Havalandırma,

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU İşveren Büro Adresi Yapılan İş Çalışan Sayısı Toplam: Hukuki Danışmanlık, Dava ve İcra İşlemleri Takibi Erkek Kadın Çocuk Stajyer Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Deney Laboratuvarı Adresi : Şanlı Urfa Yolu 3. km Sanayi Sitesi M Blok No.1 DİYARBAKIR / TÜRKİYE Tel : 0 412 255 08 14 Faks : 0 412 255 08 15 E-Posta : kalite@dicem.com.tr

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Testin 1 in Çözümleri 1. B manyetik alanı sabit v hızıyla hareket ederken,

Detaylı

Fiziksel Ergonomi (Physical Ergonomics)

Fiziksel Ergonomi (Physical Ergonomics) FİZİKSEL ERGONOMİ 1 Fiziksel Ergonomi (Physical Ergonomics) Fziksel çevrenin tasarımı (gu ru ltu,aydınlatma,havalandırma vs.) -Sağlık ve gu venlik tasarımı (yaralanma riski,kontrolu,elle taşıma ve koruyucu

Detaylı

ÜNİTE 2 İÇİNDEKİLER HEDEFLER. BİNA YÖNETİM SİSTEMLERİ Dr. Senayi DÖNMEZ BİNALARDA FİZİKSEL VE MEKANİK FAKTÖRE İLİŞKİN İSG

ÜNİTE 2 İÇİNDEKİLER HEDEFLER. BİNA YÖNETİM SİSTEMLERİ Dr. Senayi DÖNMEZ BİNALARDA FİZİKSEL VE MEKANİK FAKTÖRE İLİŞKİN İSG BİNALARDA FİZİKSEL VE MEKANİK FAKTÖRE İLİŞKİN İSG İÇİNDEKİLER Temel Kavramlar Binalardaki Fiziksel ve Mekanik Faktörler Gürültü Titreşim Radyasyon BİNA YÖNETİM SİSTEMLERİ Dr. Senayi DÖNMEZ HEDEFLER Bu

Detaylı

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Risk Değerlendirme Yükümlülüğü İLKER KIYAK MAKİNA MÜHENDİSİ İSG UZMANI ( A SINIFI ) www.ilkmak.com Risk Tehlikeden kaynaklanacak kayıp, yaralanma ya da başka

Detaylı

Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği

Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Biyosidal Ürünlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Deniz BOZ ERAVCI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Uzmanı 1 İçerik - İş Sağlığı ve Güvenliği - İlgili

Detaylı

İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve

İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve MESLEKİ RİSKLER VE İŞ HİJYENİ İş Hijyeni; İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve iyilik ilik halini i bozan, işçiler il ve toplumdaki bireyler arasında önemli ölçüde huzursuzluk ve verimsizlik

Detaylı

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK.

RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON VE SAĞLIK A.HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. RADYASYON ÇALIŞANLARI VE BİLİNMESİ GEREKENLER RADYASYON TANIMI: DALGA VE TANECİK ÖZELLİKTE UZAYDA DOLAŞAN ENERJİ PAKETİ.

Detaylı

ÜNİTE 3 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇİNDEKİLER. Yaşar EDE HEDEFLER FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ

ÜNİTE 3 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇİNDEKİLER. Yaşar EDE HEDEFLER FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ FİZİKSEL RİSK ETMENLERİ İÇİNDEKİLER Fiziksel Risk Rtmenleri Fiziksel Risk Etmenlerinin Çeşitleri Fiziksel Risk Etmenlerinin İnsanlar Üzerindeki Etkileri Fiziksel Risk Etmenlerinden Korunma Yolları İŞ SAĞLIĞI

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI-Risk Etmenleri

ÇALIŞMA SORULARI-Risk Etmenleri Fiziksel Risk Etmenleri ile ilgili sorular ÇALIŞMA SORULARI-Risk Etmenleri *) İnsan vücudu üzerindeki etkilerini fiziksel, psikolojik, iletişim yönü ile risk oluşturan etmen hangisidir? a)gürültü b)titreşim

Detaylı

FTR 331 Ergonomi. Gürültü ve Titreşim. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem

FTR 331 Ergonomi. Gürültü ve Titreşim. yrd. doç. dr. emin ulaş erdem FTR 331 Ergonomi Gürültü ve Titreşim yrd. doç. dr. emin ulaş erdem GİRİŞ İş yerindeki çevresel koşullar içinde gürültü, iş görenin iş yükünü etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Kulağımıza gelen ses,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ ZORUNLU DERSLER İş Sağlığı Epidemiyolojisi ISG701 1 3 + 0 6 İş sağlığı ve epidemiyoloji kavramlarının

Detaylı

19 ve 29 cmlik PONCEBLOC HAFİF YAPI ELEMANI SES AZALMA İNDİSİ ÖLÇÜMÜ ÖN RAPORU

19 ve 29 cmlik PONCEBLOC HAFİF YAPI ELEMANI SES AZALMA İNDİSİ ÖLÇÜMÜ ÖN RAPORU 19 ve 29 cmlik PONCEBLOC HAFİF YAPI ELEMANI SES AZALMA İNDİSİ ÖLÇÜMÜ ÖN RAPORU HAZIRLAYAN : Y.DOÇ. DR. NURGÜN TAMER BAYAZIT İTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ YAPI BİLGİSİ ABD TAŞKIŞLA TAKSİM-34437 İST TEMMUZ, 2014

Detaylı

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL Risk Değerlendirme No: 1 S.M.M.M AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU Tarih: 31.12.2012 İşveren: Risk Değerlendirilmesinin Geçerlilik Tarihi İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? AHMET DEMİR ÖRTÜN

Detaylı

Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety

Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety Müfredat özeti International General Certificate in Occupational Health and Safety Mart 2011 Müfredat özeti - NEBOSH International General Certificate in Occupational Health and Safety (Mart 2011 spesifikasyonlarına

Detaylı

www.vitamuhendislik.com

www.vitamuhendislik.com www.vitamuhendislik.com 2 HAKKIMIZDA VİTA MÜHENDİSLİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇEVRE ÖLÇÜM LABORATUVARI, ölçüm hizmetlerinde ülkemizin önde gelen mühendislik firmalarından biri olmayı kendine amaç edinmiş

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI' ' İnsanlar üzerinde olumsuz etki yapan ve hoşa gitmeyen seslere gürültü denir. Özellikle büyük kentlerimizde gürültü yoğunlukları oldukça yüksek seviyede olup Dünya Sağlık Teşkilatınca belirlenen ölçülerin

Detaylı

TOFAŞ da İSG Ortam Ölçümlerinin Yönetimi

TOFAŞ da İSG Ortam Ölçümlerinin Yönetimi TOFAŞ da İSG Ortam Ölçümlerinin Yönetimi BUSİAD 22/01/2015 1 20 Novembre, 2010 TANIM YASAL DURUM TOFAŞ İSTATİSTİKLERİ NASIL ORTAM ÖLÇÜMÜ YAPTIRIYORUZ ŞARTNAME ÖLÇÜM LAYOUTLARI ÖLÇÜMLER RAPOR PAYLAŞIMI-BÜTÇE-ÖDEVLER

Detaylı

5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: 5 Kasım 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28812 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: TOZLA MÜCADELE YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri

X X İl Milli Eğitim Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezleri X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X. X X X X X X Okul/Kurum Müdürlükleri A 1 B 2 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SORUMLULARININ TESPİTİ İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ve Bağlı bulunan Okul/Kurumların işveren vekillerinin tespit edilerek, makam onayının alınması İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜKLERİ

Detaylı

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER

Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti İÇİNDEKİLER Kitap Temini için: DİNÇ OFSET Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti. 0541 254 62 30 959 sayfa İÇİNDEKİLER Bölüm 1 ŞANTİYELERDE SIK KARŞILAŞILAN TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKLİ ÖNLEMLER Şantiyelerde sık karşılaşılan

Detaylı

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ. Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Halil CANTÜRK İbrahim Halil NURDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Genel olarak kaynak teknolojisinden, bina kurulmasından, cihaz onarımlarına, ağır sanayiden

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

İKİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç GEBE VEYA EMZİREN KADINLARIN ÇALIŞTIRILMA ŞARTLARIYLA EMZİRME ODALARI VE ÇOCUK BAKIM YURTLARINA DAİR YÖNETMELİK (14 Temmuz 2004 tarih ve 25522 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç,

Detaylı