Hayaliniz Mühendis Olmak mı?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hayaliniz Mühendis Olmak mı?"

Transkript

1 On5yirmi5.com Hayaliniz Mühendis Olmak mı? İdealinizdeki meslek mühendislik mi? O zaman geleceğinize yön vermek için bu yazıyı mutlaka okumalısınız... Yayın Tarihi : 9 Ocak 2010 Cumartesi (oluşturma : 10/6/2015) Hazırlayan: Pınar Yıldız Mühendislik mesleği pek çok gencin hayallerini süslüyor. Ailelerin de çocuklarının seçmesini istedikleri meslekler arasında mühendislik ilk üçte mutlaka yer alıyor. Peki mühendisliği bu kadar popüler kılan ne? Gençler neden mühendisliği tercih ediyor? Bu tercih bilinçli mi yoksa tamamen sürü psikolojisiyle mi yapılıyor? Bu çalışmada yukarıdaki sorular çerçevesinde mühendislik mesleğini inceleyeceğiz. Mühendislik eğitimi, mühendislik dalları ve mühendisliği seçmek için uzmanların belirlediği 10 nedeni gelin birlikte okuyalım. Öncelikle mühendis kelimesinin anlamını bilmek gerekir. Arapça bir kelime olan mühendis, hendese kelimesinden türemiştir. hendese ise geometri anlamına gelir. yani mühendis kelime olarak geometri bilen demektir. Türk Dil Kurumu'na baktığımızda ise mühendis, İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimsedir.

2 ABD de mühendislik eğitimi veren programları değerlendirip derecelendirmesini yapan Mühendislik ve Teknoloji Akreditasyon Kurulu (ABET) mühendisliği şöyle tanımlamaktadır: Eğitim, deneyim ve uygulama ile matematik ve doğa bilimleri bilgisinin, doğal güç ve kaynakların insanlık yararına ve sürdürebilirlik ilkeleri dikkate alınarak ve meslek etiği gözetilerek kullanılması için yöntemler geliştirme uğraşısıdır. Fransız Mühendisler ve Bilim İnsanları Ulusal Konseyi (CNISF) ise mühendisi toplumun beşeri, toplumsal ve ekonomik öğelerini göz önünde bulundurarak, belirtilmiş bir gereksinime, kararlaştırılmış rasyonel kriterlerden hareketle, mümkün olan en iyi yanıtı vermek üzere kişileri, soyut verileri veya maddi araçlar organizasyonunu tasarlamak, gerçekleştirmek ya da işletmek için bilimsel veya teknik ağırlıklı bilgi ve yetenek kullanan ekonomik bir öğe olarak tanımlamaktadır. Modern anlamda mühendis, bilim insanlarının ürettiği teorik bilgiyi tekniker ve teknisyenlerin uygulayabileceği pratik bilgiye dönüştüren kişidir. Arthur Mellen Wellington (demiryolları inşaat mühendisi)'a göre mühendislik, "Beceriksiz birinin iki dolara kötü yaptığı bir şeyi bir dolara iyi yapma sanatıdır." Mühendislik kelimesinin anlamını öğrendikten sonra mühendislik dallarına göz atalım.

3 Elektrik mühendisleri Elektrik mühendisliği, bünyesinde en çok mühendis bulunduran mühendislik dalıdır. Elektrik mühendisliği, elektrik cihazları, sistemleri ve elektriğin kullanımıyla ilgili her şeyi kapsar. Elektrik mühendisleri enerji üreten merkezlerde, bilgisayar ve başka elektrik cihazları üzerinde çalışırlar. İnşaat Mühendisliği En büyük mühendislik dallarından biri olan İnşaat mühendisliği, binalar, köprüler, barajlar, yollar ve diğer yapılarla ilgilenir. İnşaat mühendisleri yüksek binalar, havalimanları, su işletme merkezleri ve sıhhi şartları geliştirme merkezleri planlayıp projelerini yaparlar ve yapımını yönetirler. Mesela inşaat mühendislerinin üzerinde çalıştığı manyetik kaldırmayla hareket eden trenler için özel ray projesi sayesinde gelecekte çevreyi kirletmeyen ve çok verimli trenlerle saatte km hızla sahilden sahile gidilebilecek. İnşaat mühendisleri hata yaptığında neler olabileceğine bir bakın! 'Tacoma Narrows' köprüsü yapıldıktan sadece 4 ay sonra 1940 yılının 7 Ekim'inde, saatte 42 mil hızındaki fırtına sırasında sarsılarak harap olmuştur Uzay roket mühendisliği Uzay ve roket mühendisleri ticari havacılık, milli güvenlik ve uzay araştırmaları yaparlar yılında bu mühendisler "Hubble uzay teleskopu"unun uzaya fırlatılmasına yardım ettiler. Bu roket belli bir yörüngeyi izleyip daha önce gördüğümüzün 10 kat daha uzağını görmemizi sağlıyordu.

4 Ziraat mühendisliği Ziraat mühendisleri çiftlik işletir, gıda üretim cihazları geliştirir, korur, çiftlik hayvanları için barınaklar yapar, kurutma, sulama ve atıklardan kurtulma sistemleri geliştirirler. Bazen bu mühendisler 'EPCOT land Parilion' gibi laboratuarlarda çeşitli deneyler yaparlar. Mesela kapalı alan çiftlik tekniklerinden "hidroponik" üzerine. "Hidroponik", bitkileri temiz su içinde yetiştirme bilim dalıdır. Mimari mühendisliği Mimari mühendislerin amacı binaların sağlamlığı, inşa metodları ve projelerinin takibidir. Örneğin, ABD'nin güneybatısında nüfusun artması ve yerin kumsal olması sebebiyle, mimari mühendisleri böyle bir yerde bina yapımının yeni yollarını araştırıp inceliyorlar. Bio/Biomedikal mühendislik Biomühendislik biyoloji ve mühendislik içerir. Bu mühendislerin bazıları biyoloji ve tıp doktorlarıyla beraber çalışarak tıbbi cihaz, suni organ ve prostetik cihazlar geliştirirler. Bazıları ise teknoloji ve insanları ilgilendiren problemleri araştırmaktadırlar. Mesela: Gün boyunca bilgisayar önünde çalışmak insan sağlığını nasıl etkiler?

5 Seramik mühendisliği Seramik mühendisleri balçığı, ametal mineralleri veya asit silisit tuzlarını, araba parçalarını (uzay istasyonlarında kullanılan) borular ve güneş enerjisini toplayan paneller gibi seramik ürünlerine çeviren işlemleri yönetirler. Kimya mühendisliği Kimya mühendisliği sıvı ve gazları işleyip kullanmayı içerir. Örneğin bazı kimya mühendisleri deniz suyunu tuzdan ayırıp içilir hale getirme yollarını araştırırlar. Kimya mühendislerinin çoğu petrol ve plastiğin birbirinden farklı ve bağımsız şeyler olmalarına rağmen ikisiyle de çalışırlar. 'Çevre Mühendisliği' kimya mühendisliğinin belli alanlarında uygulanır, mesela hava kirliliğinin kontrolünde. Bilgisayar/Yazılım mühendisliği Bilgisayar mühendisleri yapımı, planlamayı ve işletmeyi içeren bütün bilgisayar sistemleriyle ilgilenir. Bu mühendislerin bazıları ise rakamsal sistemler, işletim sistemleri, bilgisayar şebekeleri ve yazılım gibi alanlarda uzmanlaşırlar. Mesela köprüler yapılmadan önce onun her bir noktasını sağlamlık testinden geçirmek için simülasyon yazılım programlarını dizayn ederler.

6 Çevre mühendisliği Çevre mühendisleri; su dağıtım sistemleri ve geri dönüşüm metodları geliştirme, kanalizasyon suyunu arıtma, su, hava ve toprakta kirliliği önleme ve kontrol etme konularında çalışmaktadırlar. Çevre mühendisleri sürekli olarak hava kirliliğini ve zehirli maddelerin çevreye verdikleri zararları azaltma yollarını ararlar. Yangın mühendisliği Yangın mühendisi yanmayı önlemek ve söndürmek için çeşitli sistem ve teçhizatların tasarımını yapar. Bu alanın mühendisleri binalardaki yangın güvenliği için de çalışır. Endüstri mühendisliği Endüstri mühendisleri insanlar, bilgi, enerji, malzemeler ve makinelerin üretim sürecine sokulmasını düzenler. Bu mühendisler fabrika tasarımı ve yönetimi, kalite kontrolü ve insan kaynaklarıyla uğraşırlar. Yüksek teknoloji üreten şirketlerin yeni fabrikaları için en iyi yerleşim yerini tespit etmeye çalışırlar.

7 İmalat mühendisliği İmalat mühendisleri alet ve teçhizatların tasarımını yaparlar ve buna ilaveten üretim kontrolünden makineleştirme ve otomasyona kadar tüm alanlarda bu alet ve teçhizatlarla çalışırlar. İmalat mühendisleri aşı üreten hassas aletleri de yaparlar. Bu uzmanlar imalat sistemlerini geliştirir ve pek çok endüstrileşmiş ülkenin birbiriyle rekabet halinde olmasını sağlar. Mekanik mühendisliği Mekanik mühendisleri mekanik ve enerji prensiplerini, motor ve lokomotif gibi makineler yapmak için kullanırlar. Bazı mühendisler havalandırma, soğutma, imalat, kaynak yapma ve robot gibi konularda çalışırlar. Bunlar engelli insanların yürümek için kullandıkları robotlu aletlerin tasarımını yaparlar. Metalürji ve malzeme mühendisliği Metalürji ve malzeme mühendisleri doğal malzemeleri daha iyi ve yeni malzemeye dönüştürmek üzere çıkarır, işler, temizler, toplar ve üretirler. Metalürji mühendisleri sadece metallerle uğraşırlar. Mesela, metalürji ve malzeme mühendisleri savaş uçaklarının radarlara görünmemesini sağlayacak Amerikan "stealth" teknolojisini geliştirmiştir.

8 Mineral ve maden mühendisliği Mineral ve maden mühendisleri yeraltındaki mineralleri tespit eder, çıkarır. Maden mühendisleri maden ocakları bulur, yapımlarını denetler, çıkarılan madeni başka yerlere aktarma sistemini geliştirir ve maden çıkarımı bittikten sonra o alanı doğal haline getirirler. Mineral ve maden mühendisleri, yeraltındaki zenginliklerin yerin doğal yapısı bozulmadan ve çevrede yaşayan insanlar rahatsız edilmeden nasıl çıkarılacağı sorusunu cevaplayabilmelidirler. Nükleer enerji mühendisliği Nükleer enerji mühendisleri nükleer enerjiyi ısıtma ve tıbbi amaçlar için kullanan fabrikaların tasarımını, geliştirilmesini ve denetlenmesini sağlar. Bazı nükleer enerji mühendisleri, Mars'a gidecek nükleer uzay aracını yapmak için uğraşmaktadırlar. Okyanus mühendisliği Okyanus mühendisleri okyanus kaynaklarını bulma ve kullanma konusuna yönelmişlerdir. Bu mühendisler petrol ve inşaat mühendisliği ile sıkı işbirliği içindedirler. Mesela, okyanus mühendisleri (petrol mühendislerinin işi olan) sualtı petrolüne ya da gaz arama konularına eğilir ya da (inşaat mühendislerinin işi olan) liman tesisatı, su altı makinesi ve petrol platformları gibi tesisat tasarımları da yaparlar.

9 Ulaşım mühendisliği Ulaşım mühendisleri insanlar ve eşyalar için güvenli ve pratik ulaşım sağlayan cadde, otoban ve diğer ulaşım sistemlerini dizayn ederler. Mesela, yeni bir stadyum inşa etmeden önce belediye yetkilileri, maçlardan sonra trafik sıkışmalarını önleyecek trafik yollarını planlama görevini ulaşım mühendislerine verir. Yurtdışında mühendislik okuluna girmek için nasıl bir akademik geçmişe sahip olmak lazım? Mühendislik okuluna kayıt olabilmek için matematik ve fen bilimlerinde başarılı bir karne sahibi olmak şarttır denilebilir. Ama zannedildiği gibi dahi olmak ta gerekmiyor. İdeal olan, lisede sıralama olarak sınıfın ilk üçte biri veya en kötü ihtimalle ilk yarısında yer almaktır. Mühendisler zamanlarının çoğunu problem çözerek harcadıklarından dolayı, güçlü bir mühendis adayı olabilmeniz için problem çözmeyi sevmeniz ve bu konuda iyi olmanız gerekir. Yani problem çözmeyi bir alışkanlık hale getirmelisiniz, çünkü ileride hep bunlarla karşı karşıya kalacaksınız. Bu yüzden, mümkünse, okulda daha çok hesap, trigonometri gibi dersler seçmeniz uygun olur. Bunun yanında kimya ve fizik laboratuar derslerini almanız da uygundur. Birçok mühendislik enstitüsü adayın şu derslerine ve notlarına önem verir: Cebir (1-1,5), geometri (1-1,5), trigonometri (0,5), fen bilimleri (1-3), İngilizce (3-4) ve sosyal bilimler (1-2). Mühendisler fikirlerini grafiksel olarak aktardıklarından ve ileride ürün ve süreçleri üç boyutlu görme ihtiyacı doğabileceğinden grafik, taslak çizim veya tasarı derslerini almalarında da yarar vardır. Yabancı öğrencilerin lisede aldığı dersler vb. ayrıntıların değerlendirilmesi okullara göre farklılık gösterdiği için kurumların kayıt bölümleri ile temasa geçilmelidir. Yani kısaca lisans seviyesinde mühendislik eğitimi almak için iyi bir lise diploması sahibi olmalısınız. Yabancı ülkelerden alınan bu diplomalar ABD'de ve Kanada'da çeşitli kurumlarca değerlendirilir. Okula kabulde SAT ve ACT gibi genel yetenek testlerinden yüksek puan alınmış olması beklenir. Mühendislik okullarının çoğu, toplam SAT puanının en az 1100, Sayısal puanın en az 550 ve sözel puanın en az 450 olmasını isterler. Girişte rekabet yaşanan okullarda ise ortalama matematik SAT puanı 700'ün üzerindedir ve ortalama sözel puanlar 600'ü geçer. Eğer öğrenciler ACT testine girerlerse okullar eşit ağırlıklıdan en az 28, sayısal bölümden en az 26 ve sözel bölümden en az 24 puan alınmış olmasını bekler. Bazı dört-beş yıllık mühendislik okulları, ders dönemi başlamadan, yaz aylarında hazırlık kursu açmaktadırlar. Bu kurslara devam ederek başarıyla tamamladıktan sonra yeni başlayacak mühendislik öğrencileriyle normal ders döneminde öğrenime başlanabilir. ABD'de mühendislik alanında master yapmak için aynı dalda ya da mühendisliğe yakın bir alanda lisans eğitimi almış olmak zorunludur. Doktora için ise yine mühendislik ya da benzer bir alanda lisans veya master eğitimi alınmış olabilir. Ayrıca yüksek öğrenime kabulde adayların Graduate Record Examinatons (GRE) sınavına girmiş olmaları gerekir. Bu sınav öğrencilerin yüksek lisans için

10 gerekli akademik bilgi ve becerilerini ölçmek üzere tasarlanmıştır. Sınavdan alınması gereken puan okullara göre değişir. Yabancı öğrencilerin ayrıca TOEFL sınavından genellikle en az 550 puan almış olmaları istenir. Kanada'da kabuller üniversite ve bölümlere göre değişir. Lisans eğitiminin son iki yılında dokuzluk not sisteminde en az not ortalaması aranır. Bazı doktora programlarına giriş için bir takım yazılı PhD sınavlarını geçmek gerekir, bazı okullar ABD'de olduğu gibi GRE sınavına girilmesini ister. Yabancı öğrencilerden istenen asgari TOEFL puanı ortalama 'dür. Bu dökümanı orjinal adreste göster Hayaliniz Mühendis Olmak mı?

Konu 1. Mühendislik ve Yönetim

Konu 1. Mühendislik ve Yönetim Konu 1 Mühendislik ve Yönetim Mühendisliğin Kökeni Latince ingenium = zekice buluş Antik çağlardan bazı mühendislik buluşları aşağıdaki gibidir; Demir, bakır eritme Tekerlek Çivi Kolonlar Su kanalları

Detaylı

Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) :16:57 1

Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) :16:57 1 Doç. Dr. Özlem Esen KARTAL (A Şubesi) Yrd. Doç. Dr. Adil KOÇ (B Şubesi) 28.10.2015 12:16:57 1 I. DERS İÇERİĞİ 1.KİMYA MÜHENDİSLİĞİ MESLEĞİNİN TANIMI 2.KİMYA MÜHENDİSLİĞİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 3. MÜHENDİSLİK

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama

MAKİNE MÜHENDİSİ. Bir makine mühendisi üç ana işlevi üstlenir; - Tasarlama - Üretim yönetimlerini geliştirme - Üretimi planlama ve uygulama TANIM Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki

Detaylı

T.C. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ

T.C. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ T.C. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim

Detaylı

Mühendislik nedir? 14.10.2012 1

Mühendislik nedir? 14.10.2012 1 Mühendislik nedir? Mühendislik bilim ve matematiksel prensipleri, tecrübe, karar ve ortak fikirleri kullanarak insana faydalı ürünler ortaya koyma sanatıdır. Mühendisler, köprüler, tıbbi teçhizatlar, zehirli

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI BAŞVURU KOŞULLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI BAŞVURU KOŞULLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÜSTÜ PROGRAMLARI BAŞVURU KOŞULLARI PROGRAM İNGİLİZCE HAZIRLIK SINIFI BAŞVURU YAPABİLECEK BÖLÜMLER BAŞVURUDA İSTENİLEN EN DÜŞÜK PUANLAR

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ (ŞUBAT 2019)

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ (ŞUBAT 2019) T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ (ŞUBAT 2019) Amaç ve Kapsam Madde 1- Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ÖĞRETİM BAŞVURU VE ÖĞRENCİ KABUL KOŞULLARI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1- Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

Detaylı

LYS puanı ile girilebilecek bölümler

LYS puanı ile girilebilecek bölümler On5yirmi5.com LYS puanı ile girilebilecek bölümler LYS'de 5 farklı puan türü hesaplanır. Bu puan türlerine göre öğrencilerin girebilecekleri bölümler hangileri? İşte yanıtı... Yayın Tarihi : 17 Mart 2014

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Metalurji ve Malzeme Mühendisliğinin

Detaylı

T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA

T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA SINAV TARİHİ:?? MART 2017 BAŞVURU TARİHİ:?? OCAK 2017 T.C. YEŞİLHİSAR ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ YGS REHBERİ 1 YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) HAKKINDA Sevgili öğrenciler, üniversiteye giriş yolunca

Detaylı

LİSANSA DAYALI DOKTORA. ALES Puan Türü UYRUKLU UYRUKLU UYRUKLU YABANCI YABANCI T.C.

LİSANSA DAYALI DOKTORA. ALES Puan Türü UYRUKLU UYRUKLU UYRUKLU YABANCI YABANCI T.C. 20182019 EĞİTİMÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖNEMLİ NOT: Fen Bilimleri Enstitüsüne 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi için yeni kaydolacak tüm öğrenciler, Eskişehir Teknik Üniversitesine

Detaylı

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ KONTENJANLARI TEZLİ. LİSANS Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği 2 -

YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ KONTENJANLARI TEZLİ. LİSANS Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği 2 - FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2018 2019 BAHAR DÖNEMİ YABANCI UYRUKLU TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE MÜRACAAT ŞARTLARI Lisansüstü Programlara Başvurular : 02 Ocak 2019 11 Ocak 2019 Lisansüstü

Detaylı

LYS (LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI)

LYS (LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI) LYS (LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI) 1 LYS 1: Matematik (50) ve Geometri (30) derslerinden oluşur. LYS 2: Fizik (30), Kimya (30), Biyoloji (30) derslerinden oluşur. LYS 3: Türk Dili ve Edebiyatı (56), Coğrafya-1

Detaylı

ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR

ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI (NOT: YATAY GEÇİŞ ŞARTI BAŞVURU ŞARTI İLE AYNIDIR) ANABİLİM DALI KONTENJANLAR

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) TANIM Canlı hücre içindeki malzemeleri (DNA, Protein, Enzim vb.), hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuar ortamında inceleyerek

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KONTENJAN ANABİLİM DALLARI TEZLİ YÜKSEK LİSANS TEZSİZ YÜKSEK LİSANS DOKTORA ALES Puan Türü ÖZEL KOŞULLAR T.C. YABANCI T.C. T.C. YABANCI

Detaylı

MESLEK TANITIM GÜNLERİ HAZIRLAYAN : İBRAHİM KOYUNCU

MESLEK TANITIM GÜNLERİ HAZIRLAYAN : İBRAHİM KOYUNCU MESLEK TANITIM GÜNLERİ HAZIRLAYAN : İBRAHİM KOYUNCU ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ PUAN TÜRÜ : MF-1 EĞİTİM SÜRESİ : 4 YIL PROGRAMIN İÇERİĞİ : Ağırlıklı olarak Matematik ve Fizik dersleri verilmektedir. Program

Detaylı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı

Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı Makine Mühendisliği Bölümü 2018 Eğitim - Öğretim Planı 1. Yarıyıl FIZ1001 Fizik 1 Temel Bilimler 3 0 2 4 5 - MAK1051 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Meslek Dersi 2 2 0 3 5 - MAK1061 Temel Bilgisayar Bilimleri

Detaylı

T.C. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İLAN METNİ. Yüksek Lisans ve Doktora Programları İlanı

T.C. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İLAN METNİ. Yüksek Lisans ve Doktora Programları İlanı T.C. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İLAN METNİ Lisans ve Programları İlanı Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Niğde

Detaylı

ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR

ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI (NOT: YATAY GEÇİŞ ŞARTI BAŞVURU ŞARTI İLE AYNIDIR) (Ek:1) ANABİLİM DALI KONTENJANLAR

Detaylı

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ

GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSİ TANIM Gemi inşaatı mühendisi her türlü deniz taşıtının ve gemi makinesinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında mühendislik çalışmalarını yürüten kişidir.

Detaylı

Lisansüstü Eğitim Sınavı ALES-GRE-GMAT GRE* (Sayısal Yeni) TOEFL IBT 2 GMAT ALES 1

Lisansüstü Eğitim Sınavı ALES-GRE-GMAT GRE* (Sayısal Yeni) TOEFL IBT 2 GMAT ALES 1 Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı Bilgisayar Mühendisliği Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bilişim Sistemleri Mühendisliği (İ.Ö.) Biyoloji Biyomedikal Mühendisliği Biyomedikal Mühendisliği (İ.Ö.) Çevre

Detaylı

TEZLİ. LİSANS Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği lisans programı Bilgisayar Mühendisliği 10 -

TEZLİ. LİSANS Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği lisans programı Bilgisayar Mühendisliği 10 - FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2018 2019 BAHAR DÖNEMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE MÜRACAAT ŞARTLARI Lisansüstü Programlara Başvurular : 07 Ocak 2019 16 Ocak 2019 Lisansüstü Öğretimi

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ANABİLİM DALI KONTEN JANLAR Yüksek Lisans Doktora Arkeometri 10 - - Tezsiz Y.

Detaylı

KONTENJANLAR TEZLİ YÜKSEK LİSANS ANABİLİM DALLARI. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 2 - -

KONTENJANLAR TEZLİ YÜKSEK LİSANS ANABİLİM DALLARI. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 2 - - DÜZCE ÜNİVERSİTESİ İLE DÜZCE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN İMZALANAN PROTOKOL ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 GÜZ DÖNEMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA PROGRAMLARI ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE MÜRACAAT ŞARTLARI

Detaylı

ÖZEL ŞARTLAR. (3) Matematik yüksek lisans derecesine sahip olan adaylar başvurabilir.

ÖZEL ŞARTLAR. (3) Matematik yüksek lisans derecesine sahip olan adaylar başvurabilir. ÖZEL ŞARTLAR (1) Fizik lisans derecesine sahip olan adaylar (2) Matematik lisans derecesine sahip olan adaylar (3) Matematik yüksek lisans derecesine sahip olan adaylar (4) Moleküler Biyoloji ve Genetik

Detaylı

KONTENJANLAR TEZLİ YÜKSEK LİSANS ANABİLİM DALLARI. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 5 - -

KONTENJANLAR TEZLİ YÜKSEK LİSANS ANABİLİM DALLARI. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 5 - - FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2018 2019 GÜZ DÖNEMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİ KONTENJANLARI VE MÜRACAAT ŞARTLARI Lisansüstü Programlara Başvurular : 16 Temmuz 2018-22 Temmuz 2018 Lisansüstü Öğretimi

Detaylı

ÇEVRE HİZMETLERİ ELEMANI

ÇEVRE HİZMETLERİ ELEMANI TANIM Hava ve gürültü kirliliği ölçümü yaparak, geri dönüşümlü ve kazanımlı atıkların kontrolünü yapan kişidir. A-GÖREVLER - Hava, su ve toprak analizleri yapar, - Kirlilik düzeylerini belirler, - Kirlilik

Detaylı

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ

2016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ 016 ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS) REHBERLİK SERVİSİ YGS DEKİ TESTLER VE KAPSAMLARI Test Testin Kapsamı Soru Sayısı Türkçe Testi Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular... 0 Sosyal Bilimler

Detaylı

HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSİ/UZAY MÜHENDİSİ

HAVACILIK VE UZAY MÜHENDİSİ/UZAY MÜHENDİSİ TANIM Hava ve uzay araçlarının tasarımı ve yapımı, bunların uzaya gönderilmesi, araçların yerden izlenmesi, araçlarla haberleşme vb. işleri yapan kişidir. A- GÖREVLER Sivil ve askeri kuruluşlarda; - Yer

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ TANIM Metalürji ve malzeme mühendisi, bileşiminde metal bulunan maden filizlerinden metal ve alaşımlarının elde edilmesi ve bunların belli işlemlerden geçirilerek endüstrinin istediği hammadde haline getirilmesi,

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ANABİLİM DALI KONTENJANLAR BAŞVURUDA ARANACAK ŞARTLAR Yüksek Lisans Doktora

Detaylı

B- ADAYLARDA ARANACAK ŞARTLAR;

B- ADAYLARDA ARANACAK ŞARTLAR; A- ÖĞRENCİ KONTENJANLARI; Kontenjan Kontenjan (Yabancı Uyruklu) Anabilim Dalı Tezli Yüksek Tezli Yüksek Lisans Doktora Lisans Doktora Biyoloji* 20 10 5 5 Fizik* 10 5 2 1 Kimya* 20 10 5 5 Matematik* 5 2

Detaylı

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Programlar Kontenjanlar Özel Koşul Yıllık Öğrenim Ücreti FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Bahçe Bitkileri 5 5 Bilgisayar Mühendisliği 1 0 *Bu Ana Bilim Dalında Yabancı Dil zorunludur. Bitki Koruma 2 1 Biyoloji

Detaylı

CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİ

CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİ TANIM Üretilen doğal kaynakların değişik alanlarda kullanılabilir hale getirilmesi, hammadde haline getirilmesini sağlamak amacıyla, gerekli zenginleştirme, zararlı maddelerden arındırma, boyutlandırma

Detaylı

DOĞALGAZ VE TESİSAT TEKNİKERİ

DOĞALGAZ VE TESİSAT TEKNİKERİ _ TANIM Binalarda atık su, temiz su ve doğalgaz tesisatının resmi ve özel binalara kadar iletilmesi, kömür veya güneş enerjisi ile çalışan ısıtma sistemlerini kuran, bunların bakım ve onarım işlemlerini

Detaylı

MADEN MÜHENDİSİ TANIM

MADEN MÜHENDİSİ TANIM TANIM Yeraltında ve yer üstünde bulunan her tür enerji, maden ve doğalgaz yatağının ekonomik bir biçimde işletilmeye elverişli olup olmadığına karar veren, madenlerin işletilmesi için gerekli tesisleri

Detaylı

DEĞERLENDİRME AŞAMALARI SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUANLARIN HESAPLANMASI ÖN LİSANS BAŞARI PUANI DGS PUANININ HESAPLANMASI

DEĞERLENDİRME AŞAMALARI SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUANLARIN HESAPLANMASI ÖN LİSANS BAŞARI PUANI DGS PUANININ HESAPLANMASI R E H B E R L İ K S E R V İ S İ S I N A V Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2015 %25 V1 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 1. SINIFTAN İTİBAREN) Açıklama:

Detaylı

(2) Havaalanları ile ilgili teknik yenilikleri izlemek ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için planlar hazırlamak ve uygulamak;

(2) Havaalanları ile ilgili teknik yenilikleri izlemek ve mevcut sistemlerin geliştirilmesi için planlar hazırlamak ve uygulamak; TEKNİK İŞLER ŞUBE AMİRİ KADROSU : Teknik İşler Şube Amiri : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi Sayılmayan Diğer Yöneticiler) : III (İlk Atanma ve Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 1 Maaşı

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü. http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü. http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü http://metalurji.beun.edu.tr/ facebook.com/groups/beunmetalurji Misyon Temel metalurji ve malzeme mühendisliği eğitimi alan, bilimsel

Detaylı

Atılım Üniversitesi (ankara) 2016 taban tavan puanları ve başarı sırası

Atılım Üniversitesi (ankara) 2016 taban tavan puanları ve başarı sırası On5yirmi5.com Atılım Üniversitesi (ankara) 2016 taban tavan puanları ve başarı sırası Atılım Üniversitesi (ankara) 2016 taban tavan puanları ve başarı sırası OSYS 2016 sınavları için Atılım Üniversitesi

Detaylı

MAKİNE FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESKİ EĞİTİM PLANLARINDAKİ DERSLERİN USIS2011 EĞİTİM PLANINDAKİ EŞDEĞERLERİ

MAKİNE FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESKİ EĞİTİM PLANLARINDAKİ DERSLERİN USIS2011 EĞİTİM PLANINDAKİ EŞDEĞERLERİ MAKİNE FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ESKİ EĞİTİM PLANLARINDAKİ DERSLERİN USIS011 EĞİTİM PLANINDAKİ EŞDEĞERLERİ KODU ARAS EĞİTİM PLANI KR KODU 003 EĞİTİM PLANI KR KODU 008 EĞİTİM PLANI KR KODU 010

Detaylı

Otomotiv Teknolojisi Programı. Kuruluş Yılı : 2005 Eğitime Başlama Yılı : : 606 kişi ( tarihleri arasında) Mezun Sayımız

Otomotiv Teknolojisi Programı. Kuruluş Yılı : 2005 Eğitime Başlama Yılı : : 606 kişi ( tarihleri arasında) Mezun Sayımız Otomotiv Teknolojisi Programı Kuruluş Yılı : 2005 Eğitime Başlama Yılı : 2005 Mezun Sayımız : 606 kişi (2006-2017 tarihleri arasında) Yer : Burdur Eğitim Süresi : 2 Yıl Puan Türü : YGS-1 Kontenjan :50

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

NOT: Kayıtlı öğrencisi bulunmayan bir derse özel öğrenci kabul edilmez.

NOT: Kayıtlı öğrencisi bulunmayan bir derse özel öğrenci kabul edilmez. Özel Öğrenci BaĢvurularında Ġstenen Belgeler ve BaĢvuru Tarihi 1) Özel Öğrenci Başvuru Formu (http://fbe.gantep.edu.tr/index.php/tr/basvuru-vebelgeler/formlar) 2) 2 adet resim. 3) Transkript (Not Belgesi).

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANABİLİM DALLARI ŞEKLİ

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANABİLİM DALLARI ŞEKLİ ALES Puan Türü T.C. Uyruklu Yabancı Uyruklu Yatay Geçiş AKSARAY ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANABİLİM DALLARI PROGRAMLARA BAŞVURU ŞARTLARI DEĞERLENDİRME ŞEKLİ JEODEZİ ve COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ANABİLİM DALI KONTENJAN BAŞVURUDA ARANACAKLAR Yüksek Doktora Lisans Yabancı Uyruklu

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YG S/ LY S ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI YGS/LYS BÜLTENİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - EKİM 1 YGS-LYS SİSTEMİ-1 Öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarına hazırlık dönemini sağlıklı geçirmeleri

Detaylı

YGS puanıyla yerleşebileceğiniz bölümler

YGS puanıyla yerleşebileceğiniz bölümler On5yirmi5.com YGS puanıyla yerleşebileceğiniz bölümler YGS'ye girecek adayların 6 tür puanı hesaplanacak. Bu puanlara göre adayların girebilecekleri bölümler hangileri? İşte yanıtı... Yayın Tarihi : 17

Detaylı

Yıllık Öğrenim Yüksek Lisans Doktora

Yıllık Öğrenim Yüksek Lisans Doktora Programlar Kontenjanlar Yıllık Öğrenim Özel Koşul Ücreti FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Bahçe Bitkileri 4 4 Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) 2 1 *Öğretim Dili İngilizcedir. Bitki Koruma 4 2 Biyoteknoloji 8

Detaylı

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi

Hazırlık Sınıfı. 1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) BOLOGNA DERS PLANI (2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN) Hazırlık Sınıfı HAZ-001

Detaylı

KONTROL MÜHENDİSİ /KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ

KONTROL MÜHENDİSİ /KONTROL VE OTOMASYON MÜHENDİSİ TANIM Elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel otomasyon sistemlerinin üretiminde çalışan kişidir. A- GÖREVLER - Endüstriyel otomasyon sistemlerini tasarlar, - İşletilmesi için

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN BAŞVURULAR İÇİN GENEL KURALLAR

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN BAŞVURULAR İÇİN GENEL KURALLAR T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz Fen Enstitüsü 206-207 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında üstü programlara alınacak öğrenci kontenjanları, yatay geçiş kontenjanları, özel şartlar ve başvuruda

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V4 DERS PLANI (2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN) 1.Sınıf / Güz

Detaylı

EK EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

EK EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EK-5 2018 2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANABİLİM DALLARI TEZLİ YÜKSEK LİSANS TEZSİZ YÜKSEK LİSANS KONTENJAN YÜKSEK LİSANSA DAYALI DOKTORA LİSANSA DAYALI DOKTORA ALES Puan

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Yönetim Kurulu Kararları

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Yönetim Kurulu Kararları ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Yönetim Kurulu Kararları Toplantı Tarihi: 16.12.2014 Toplantı Sayısı : 56 Karar No: 02 2014-2015 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında lisansüstü programlara

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ PERSPEKTİFİNDE MÜHENDİSLİK MESLEĞİ VE MÜHENDİS ODALARI. Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ G.Ü. Teknoloji Fakültesi Dekanı

TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ PERSPEKTİFİNDE MÜHENDİSLİK MESLEĞİ VE MÜHENDİS ODALARI. Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ G.Ü. Teknoloji Fakültesi Dekanı TEKNOLOJİ FAKÜLTELERİ PERSPEKTİFİNDE MÜHENDİSLİK MESLEĞİ VE MÜHENDİS ODALARI Prof. Dr. Mustafa İLBAŞ G.Ü. Teknoloji Fakültesi Dekanı MÜHENDİSLİK NEDİR? Mühendislik bilim ve matematiksel prensipleri, tecrübe,

Detaylı

KAHTA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ

KAHTA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ KAHTA MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM MERKEZİ METAL TEKNOLOJİ ALANI AHŞAP TEKNOLOJİ ALANI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MUHASEBE VE FİNANS Alanları bulunmaktadır. SINAVSIZ GEÇİŞ YERLEŞTİRME

Detaylı

ÖSYSS REHBERLİK KİTABI

ÖSYSS REHBERLİK KİTABI OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖSYSS REHBERLİK KİTABI ÖNEMLİ NOT: Bu doküman; okulumuz öğrencilerine ÖSYS ile ilgili ön bilgi vermek

Detaylı

Moleküler Biyoloji ve Genetik. Biyoloji Radyobiyoloji Sayısal

Moleküler Biyoloji ve Genetik. Biyoloji Radyobiyoloji Sayısal Yüksek Lisans Doktora Yüksek Lisans Yatay Geçiş Doktora Yatay Geçiş Yüksek Lisans Doktora Yüksek Lisans Yatay Geçiş Doktora Yatay Geçiş ENSTİTÜ ADI: FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Programın Adı Genel Kontenjan

Detaylı

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ 2014 YGS - LYS TANITIM BROŞÜRÜ YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİS SINAVI (YGS) Denizcilik Lisesinde okuyan öğrencilerin ek

Detaylı

4 YILLIK LİSANS PROGRAMI TS-1

4 YILLIK LİSANS PROGRAMI TS-1 4 YILLIK LİSANS PROGRAMI TS-1 COĞRAFYA Programın Amacı: Programda, doğal çevrenin özellikleri ile çevre ve insan ilişkileri, nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler gibi konularda eğitim vermek ve araştırma

Detaylı

METALÜRJİ TEKNİSYENİ

METALÜRJİ TEKNİSYENİ TANIM Metalürji Teknisyeni, topraktan çıkarılan maden filizlerinin (cevherlerinin) işlenmesi, hammaddeye ve mamul maddeye dönüştürülmesi aşamalarında metalürji mühendisi ve teknikerine yardım eden kişidir.

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YIL İÇİ SINAV PROGRAMI

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YIL İÇİ SINAV PROGRAMI METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I.ve II.Ö) Pazartesi 17.00 Kimya (A/B) Salı 13.00 Malzeme Bilimi (A/B) Çarşamba 17.00 Fizik I (A/B/C) (C Grubu) T2 Perşembe 17.00 Metalurji ve Malz. Müh. Giriş

Detaylı

YÜKSEK LİSANS TEZLİ YÜKSEK LİSANS Yabancı Uyruklu

YÜKSEK LİSANS TEZLİ YÜKSEK LİSANS Yabancı Uyruklu T.C HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAM İLANI 2013 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILINDA AŞAĞIDA BELİRTİLEN PROGRAMLARA YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİ ALINACAKTIR BAŞVURU TARİHLERİ

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MAKİNE MÜHENDİSİ TANIM Her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterler çerçevesinde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler

Detaylı

Program; Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimlerde eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek

Program; Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimlerde eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek Program; Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimlerde eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek formasyonlara sahip yönetici elemanları yetiştirme amacına yöneliktir.

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2012 %25 V5 DERS PLANI (2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İKİNCİ ve ÜST SINIFLAR) Açıklama:

Detaylı

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 2014-2015

TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 2014-2015 TUZLA PİRİ REİS DENİZCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ 2015 SINAV TAKVİMİ 15 MART 2015 YGS 14 HAZİRAN 2015 LYS1 20 HAZİRAN 2015 LYS2 21 HAZİRAN 2015 LYS3 13 HAZİRAN

Detaylı

LYS puanıyla girilebilecek bölümler 2015

LYS puanıyla girilebilecek bölümler 2015 On5yirmi5.com LYS puanıyla girilebilecek bölümler 2015 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) puanlarıyla tercih edilebilecek bölümler? İşte yanıtı.. Yayın Tarihi : 23

Detaylı

Yeni puan türleri arasındaki farka örnek olarak, YGS-1'de temel matematiğin, YGS-2'de de fen bilimlerinin ağırlıklı olacağını verebiliriz.

Yeni puan türleri arasındaki farka örnek olarak, YGS-1'de temel matematiğin, YGS-2'de de fen bilimlerinin ağırlıklı olacağını verebiliriz. YGS Nedir? YGS, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın kısaltılmışıdır. 2010 yılından itibaren yeniden iki aşamalı olarak yapılacak olan üniversiteye giriş sınavların ilki YGS'dir. 2010 Nisan ayının ilk yarısında

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM TANIM Doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Çevre

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için Fen Bilimleri Enstitüsü ne bağlı Yüksek Lisans (Tezli-Tezsiz) ve Programlarına

Detaylı

(4) Hava trafik kontrol hizmetlerini manual ve/veya radar kullanarak yürütür;

(4) Hava trafik kontrol hizmetlerini manual ve/veya radar kullanarak yürütür; HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ KADROSU : Hava Trafik Kontrolörü : Liman Hizmetleri Sınıfı : I (Yükselme Yeri) Kadro Sayısı : 15 Maaşı : Barem 14-15 (1) Hava Sahası dahilinde faaliyet gösteren uçakların güvenli,

Detaylı

1.Sınıf / Güz Dönemi

1.Sınıf / Güz Dönemi SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERS PLANI (BİRİNCİ VE İKİNCİ ÖĞRETİM) 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI NDAN İTİBAREN 1.Sınıf / Güz Dönemi FIZ-137 KIM-607 Fizik

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ARAÇ BAKIM VE ONARIMI

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ARAÇ BAKIM VE ONARIMI ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ ARAÇ BAKIM VE ONARIMI Bu faaliyet sonucunda Araç Bakım Onarımı alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ İnsanoğlu yaratılışından beri yaşadığı

Detaylı

öğrenebilirsiniz (A Grubu) T4

öğrenebilirsiniz (A Grubu) T4 METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ 1. SINIF (I. ve II.Ö.) GÖZETMEN Pazartesi 15.00 Kimya (A/B) İngilizce (I.Ö.) İngilizce (II.Ö.) Çarşamba 13.00 Malzeme Bilimi (A/B) Cuma 14.30 Fizik I (A/B/C) Matematik

Detaylı

2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü. Rehberlik Servisi

2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü. Rehberlik Servisi 2014 YGS LYS Tanıtım Broşürü Rehberlik Servisi YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) YGS PUANLARI NERELERDE VE NASIL KULLANILACAK -4 yıllık lisans programlarının bir kısmına, -2 yıllık önlisans bölümlerinin

Detaylı

SAYISAL PUANIYLA ÖĞRENCİ ALAN YÜKSEKÖĞRETİM LİSANS PROĞRAMLARI

SAYISAL PUANIYLA ÖĞRENCİ ALAN YÜKSEKÖĞRETİM LİSANS PROĞRAMLARI 1 Acil Yardım ve Afet Yönetimi (Fakülte) 2 Acil Yardım ve Afet Yönetimi (Yüksekokul) 3 Adli Bilimler 4 Adli Bilişim Mühendisliği 5 Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği 6 Aktüerya (Fakülte) 7 Aktüerya (Yüksekokul)

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğüne, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz yarıyılı için Anabilim Dallarına aşağıda belirtilen sayıda Tezli/Tezsiz Yüksek

Detaylı

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR YARIYILI KONTENJANLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI ANABİLİM DALI KONTENJAN BAŞVURUDA ARANACAKLAR Yüksek Doktora Lisans Yabancı

Detaylı

2018 ÖSYS ÖSYS: ÖĞRENCİ SEÇME YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÜLKEMİZDE LİSEDEN ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞİ DÜZENLEYEN SİSTEMDİR)

2018 ÖSYS ÖSYS: ÖĞRENCİ SEÇME YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÜLKEMİZDE LİSEDEN ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞİ DÜZENLEYEN SİSTEMDİR) 2018 ÖSYS ÖSYS: ÖĞRENCİ SEÇME YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÜLKEMİZDE LİSEDEN ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞİ DÜZENLEYEN SİSTEMDİR) ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARI İKİ BASAMAK / AŞAMA OLARAK UYGULANMAYA DEVAM ETMEKTEDİR. YGS

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ. - Her türlü yazım ve çizim aletleri, - Çeşitli elektronik aletler, - Büro makineleri (bilgisayar, hesap makinesi vb.).

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ. - Her türlü yazım ve çizim aletleri, - Çeşitli elektronik aletler, - Büro makineleri (bilgisayar, hesap makinesi vb.). TANIM Üretimin girdileri olan hammadde, yardımcı malzeme, enerji, makine ve işgücü gibi kaynakların en verimli şekilde kullanılması ve kalitesi yüksek, maliyeti düşük ürün elde edilebilmesi için planlama

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler:

Yeni Sınav Sistemi. Yeni Sınav Sistemi (YGS-LYS) 1-YGS (YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) Sevgili Öğrenciler: Sevgili Öğrenciler: Yeni Sınav Sistemi 2010 Yılında uygulanacak yeni ÖSS sistemi konusunda sizi bilgilendirmek için bu kitapçığı hazırladık. SAY, EA, SÖZ, DİL puan türlerindeki sayı ve içerik olarak artışları,

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğüne, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar yarıyılı için Anabilim Dallarına aşağıda belirtilen sayıda Tezli/Tezsiz

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN KARABÜK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NDEN Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsüne aşağıda isimleri yazılı Anabilim Dallarına 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına

Detaylı

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ GİRİŞ SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI

GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI LİSANSÜSTÜ GİRİŞ SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI FİZİK ANABİLİM DALI Fizik KİMYA ANABİLİM DALI Kimya GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 15 2 Sayısal Üniversitelerin Fizik, Fizik Müh., en az 60 Elektrik ve/veya Elektronik Müh., Malzeme Bilimi ve Müh., Nanobilim

Detaylı

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN

İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN İLAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ NDEN Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğüne, 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar yarıyılı için Anabilim Dallarına aşağıda belirtilen sayıda Tezli/Tezsiz

Detaylı

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ

PETROL VE DOĞALGAZ MÜHENDİSİ TANIM Petrol ve doğalgazın bulunması, çıkarılması, depolanması ve nakledilmesi ile uğraşan ve bu konuda araştırmalar yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Petrol ve doğalgazın

Detaylı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Enstitülere alınacak Yüksek Lisans ve Doktora Öğrenci İlanı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Enstitülere alınacak Yüksek Lisans ve Doktora Öğrenci İlanı Gaziosmanpaşa Üniversitesi 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Enstitülere alınacak Yüksek Lisans ve Doktora Öğrenci İlanı FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ANABİLİM DALI BİLİM DALI PRG Öğr.Sayısı BAŞVURU

Detaylı

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI Lisansüstü Kontenjanları, Başvuru Şartları ve Başvuruya Esas Teşkil Eden Programlar Lisansüstü

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLAR AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÜSTÜ PROGRAMLAR ANABİLİM DALI ÖĞRENCİ KONTENJANI YÜKSEK DOKTORA ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KONTENJANI YÜKSEK DOKTORA YÜKSEK VE DOKTORA İÇİN İSTENEN KOŞULLAR BAHÇE

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MESLEK LARINA KONTENJANLARI AYRILDIĞI LİSANS Adalet Meslek (*) 5 Hukuk Fakültesi Bilgisayar Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bilişim Sistemleri Mühendisliği Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Matematik

Detaylı

ÖSYS REHBERLİK KİTABI

ÖSYS REHBERLİK KİTABI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖSYS REHBERLİK KİTABI 1 1.)YGS Nedir? YGS yüksek öğretime geçiş sınavıdır. Üniversiteye geçişte ikinci aşama sınavı LYS ye girmeye barajı aşarak hak kazandırır ve LYS puanının

Detaylı

Mühendislik Fakültesi

Mühendislik Fakültesi BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ HALİÇ SENİ BEKLİYOR BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri

Detaylı

JEOLOJİ MÜHENDİSİ A- GÖREVLER

JEOLOJİ MÜHENDİSİ A- GÖREVLER TANIM Yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceleyen, yerleşim alanları ve her türlü mühendislik yapılarının yer seçimi

Detaylı

HAVACILIK VE UZAY / UÇAK MÜHENDİSİ

HAVACILIK VE UZAY / UÇAK MÜHENDİSİ HAVACILIK VE UZAY / UÇAK MÜHENDİSİ TANIM Havacılık-uzay/uçak mühendisi, havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve yapım projelerinin hazırlanması, üretilmesi, geliştirilmesi, bakım-onarımı ve işletilmesi

Detaylı