Dünya Bankası Türk Gıda İşletmeleri için Modernizasyon Planı Hazırlama Kılavuzu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dünya Bankası Türk Gıda İşletmeleri için Modernizasyon Planı Hazırlama Kılavuzu"

Transkript

1 Dünya Bankası Türk Gıda İşletmeleri için Modernizasyon Planı Hazırlama Kılavuzu * İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılmaz.

2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ VE KILAVUZUN AMAÇLARI 3 GELİŞTİRME PLANININ TANIMLANMASINA İLİŞKİN FORM ŞIRKET ILE ILGILI GENEL KURUMSAL BILGILER ŞİRKETİN KİMLİK BİLGİLERİ HİSSEDARLAR YÖNETİM YAPISI ŞİRKET TESİSLERİNİN BULUNDUĞU YERLER ŞIRKERTN MEVCUT DURUMUNUN AÇIKLAMASI PAZAR ÜRETİM ÜRETİM HACMİ MEVCUT TESİSLER PERSONEL GIDA GÜVENLİĞİ DÜZENLEMELERİ BAKIMINDAN BOŞLUK ANALİZİ TEDARIK ZINCIRI DİĞER DESTEK FONKSİYONLARININ AÇIKLAMASI ATIK SU YÖNETİMİ KİLİT FİNANSAL RAKAMLAAR ŞIRKETIN GELIŞIM STRATEJISININ AÇIKLAMASI YATIRIM PROJESININ AÇIKLAMASI 14

3 4.1 - PROJENIN VE AMAÇLARININ SUNUMU YATIRIMIN AÇIKLAMASI YATIRIMLARIN ŞİRKETİN İŞLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİ ÇEVRE ÜZERİNDEKİ ETKİ DOSYA ILE BIRLIKTE SUNULACAK BELGELERIN LISTESI 19

4 Giriş ve Kılavuzun Amaçları Türkiye de gıda sektöründe faaliyet gösteren KOBİ lerin büyük bir kısmının modernizasyon yatırımı yapması gerekmektedir: İlk olarak, gıda güvenliği ve çevre düzenlemelerine uyum için; İkinci olarak, işletmelerini piyasadaki değişimlere uyumlu hale getirmek için. Bir iş planından daha geniş bir kavramı kapsayan Geliştirme Planı terimini tanımlamaya karar verdik. Geliştirme Planı terimi şöyle tanımlanabilir: Stratejik amaç tercihleri: piyasa hedefleri, dağıtım ağı, hammadde tedariki, geliştirilecek ürünler Yatırım planının tasarımı: Stratejik amaçlara uygun olarak; Gıda güvenliği gerekliliklerini karşılamak için; Çevresel hususların yönetimi için. İş planının tanımı: Yatırım planının maliyeti; Yatırımın satışlar ve şirket sonuçları üzerinde beklenen etkisi. Bu kılavuzun amacı aşağıdakileri sunmaktır: İşletmelerin Geliştirme Planlarını tanımlamalarına ve gerekli tüm bilgileri toplamalarına yönelik bir kılavuz; Yetkili mercilerin, modernizasyon için yararlanılacak bir kredi veya teşvik için aday işletmelerin projesini değerlendirmelerine yönelik bir araç. Gıda sektörü modernizasyonunun temel amaçlarını, dolayısıyla şirketler tarafından önerilen Geliştirme Planı tercihine rehberlik edecek temel kriterleri hatırlatmak önemli olacaktır: Gıda güvenliği yönetiminin iyileştirilmesi. Yatırımın gıda güvenliği gerekliliklerine uyum düzeyini yükseltmesi gerekir. İşletmeler AB düzenlemeleri ile aşağı yukarı uyumlu olmalıdır. Şirketin amacı AB ye ihracat yapmak ise, bu kriter zorunlu olmalıdır. Şirketin amacı iç piyasaya satış yapmak ise, AB düzenlemelerine uyum orta vadede sağlanabilir. Bununla birlikte, yatırım planı gıda güvenliği düzeyinde önemli bir iyileşme sağlamalıdır. Çevresel yönetimin iyileştirilmesi. Yatırım aynı zamanda atık su ve diğer çöplerin yönetimini de iyileştirmelidir.

5 Piyasanın geliştirilmesi, yeni ürünlere yönelik yenilikçilik faaliyetleri ve bunların tedarik zinciri yönetiminin iyileştirilmesi yoluyla stratejinin sürdürülebilirliğinin iyileştirilmesi İş sürdürülebilirliği gıda sektörü (süt sektörü, et sektörü...) bağlamında değerlendirilmelidir. Bir şirket tarafından önerilen projenin değerlendirilmesi sürecinde, dosya üzerinde yapılacak iki tür değerlendirme vardır: (i) Yatırımın düzenlemelere (gıda güvenliği, çevresel düzenlemeler) uyumlu olacağını doğrulamaya yönelik değerlendirme. Bu bölüm GKGM denetçileri tarafından gerçekleştirilecektir. GKGM denetçileri, projenin tesiste bilinen temel boşlukları gidereceğini ve İYİ GIDA HİJYENİ UYGULAMALARININ ve HACCP yoluyla gıda güvenliği yönetiminin doğru şekilde uygulanması halinde ürünlerin gıda güvenliğinin sağlanacağını doğrulayacaktır. (ii) Projenin ekonomik sürdürülebilirliğine ilişkin değerlendirme. Bu değerlendirme, şirketin geri ödeme kapasitesinden emin olmak amacıyla kredilerin sağlanması ile görevli Banka tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu iki değerlendirme birbirleri ile bağlantılıdır ve tekrarlamalar gerekebilir. İyi bir gıda güvenliği yönetimi olmadan şirketin ekonomik sürdürülebilirliği mümkün değildir. Gıda güvenliği veya çevre açısından yaşanacak bir kriz ekonomik sürdürülebilirliği tehlikeye atabilir. Dolayısıyla, bu kılavuz, kullanımını kolaylaştırmak için üç sütun halinde organize edilmiştir: Birinci sütun Geliştirme Planını oluşturmak için gerekli bilgileri gösterir. Bu işletmelere yönelik bir formdur. KOBİ lerin durumunu dikkate alarak, formun doldurulması kolay olmalıdır. İkincisi proje stratejisinin sürdürülebilirliğini değerlendirmeye yönelik yöntemi gösterir. Bu sütunda, sürdürülebilirliğin değerlendirilmesine ilişkin kriterler belirlenir. Her bir kriter için, bir puan vermek mümkündür: kritere ilişkin cevap işin sürdürülebilirliğine büyük ölçüde katkıda bulunuyor ise 2, bulunmuyor ise 0, ve aradaki bir durumda 1. Üçüncü sütun projenin düzenlemelere uyum durumunu değerlendirmeye yönelik bir yöntem sunulur. Durumu sadece böyle bir dosya üzerinden değerlendirmek güç olsa bile, bu dosyada toplanan bilgiler bir işletmeye yapılacak ziyaret sırasında kilit faktörler üzerinde odaklanabilmek için iyi bir destek sağlayacaktır.

6 Geliştirme Planının Tanımlanmasına İlişkin Form Stratejinin sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesi Düzenlemelere uyumun değerlendirilmesi 1 - Şirket ile ilgili genel kurumsal bilgiler Şirketin kimlik bilgileri Şirketin adı: Ticari ünvanı (farklı ise): Yasal statüsü: Yasal temsilcisinin adı: Sicil numarası (GKGM, T,caret Odası): Adres: Hissedarlar Şirketin sermaye dağılımını aşağıdaki tabloda açıklayınız: Adı Adresi Sermaye % si Şirket ile spesifik bağlantı (1) (1) Cevap, grup holdingi, tedarikçi, şirketin bir perakende müşterici şirket sahibi ailenin üyesi, vs. olabilir. Şirket bir gruba ait ise, grubun teşkilat şemasını sununuz (Doküman 1) Son üç yıl içerisinde hissedar yapısında gerçekleşen değişiklikleri açıklayınız: Genel anlamda, stratejinin sürdürülebilirliğinin değerlendirmesi farklı kriterlere bir puan verilmesi yoluyla gerçekleştirilebilir. - cevabın iş sürdürülebilirliği için iyi bir faktör olması halinde 2 ; - cevabın iş sürdürülebilirliğine katkıda bulunmaması halinde 0 ; - Aradaki bir durum için 1. Hissedarların özellikleri üç kriter yoluyla stratejiyi kolaylaştırabilir: - Hissedarın önemli bir müşteri olması. - Hissedarın önemli bir tedarikçi olması (veya kilit hammaddelerin tedarikini organize Stratejinin sürdürülebilirliği ile ilgili olarak, gıda güvenliği ve çevre kriterlerini değerlendirmek mümkündür.

7 1.3 - Yönetim yapısı Kilit yöneticiler; aşağıdaki tabloda görevlerini/deneyimlerini kısaca açıklayınız: Adı Görevi/pozisyonu Eğitimi Deneyimi edebilmesi). - Hissedarın önemli finansal destek sağlayabilmesi. Denetim Kurulu, Yönetim Kurulu ve Yönetim yapısı ile birlikte şirketin teşkilat şemasını sununuz (Doküman 2) Şirket Tesislerinin Bulunduğu Yerler Şirketinin sahalarını açıklayınız Yer / adres Faaliyetler Toplam personel sayısı (FSYE) Üretim Personeli Sayısı (FSYE) Varsa Sertifikalar (ISO 9001, ISO 22000, ISO ) Kilit yöneticiler üç kriter yoluyla değerlendirilebilir: - Genel müdürün becerileri; - Satış müdürünün becerileri (veya pazarlama müdürünün); - Üretim ve kalite müdürlerinin becerileri. Sertifikalar yönetim düzeyini değerlendirmek için bir kriter olabilir. Gerekli niteliklere sahip bir kalite/gıda güvenliği müdürünün mevcudiyeti iyi bir göstergedir.. ISO sertifikası, gıda güvenliği yönetim düzeyinin bir göstergesidir. Ancak, düzenlemelere uyulduğunu göstermez. ISO sertifikası, çevre yönetimi düzeyinin bir göstergesidir. Ancak, düzenlemelere uyulduğunu göstermez. AB ye ihracat gıda güvenliği düzeyinin bir göstergesidir; çünkü şirketin AB gerekliliklerine uyması zorunludur.

8 2 - Şirkertn mevcut durumunun açıklaması Pazar Şirketin pazarının açıklaması Pazar Payı Ürün ailesi PEYNİR % Değişim Y/Y-3 (2) Ürün aileleri (1) Yorumlar (3) Ürün ailesi Ürün ailesi AYRAN Yoğurt % Değişim % Değişim Y/Y-3 Y/Y-3 Hacim Ton/yıl 1000 YTL/yıl (1) Ürün ailesi: aynı teknolojinin kullanıldığı bir ürün grubu (peynir-yoğurt, işlenmiş et-taze et ). (2) Cari yıl (Y) ve üç yıl öncesi (Y-3) arasındaki değişim: artış, azalma, istikrar (3) Pazar değişimi ile ilgili yorumlar. Ürünlerin coğrafi dağılımının açıklaması Pazar payı Yerel pazar (il içinde) Bölgesel pazar (komşu Ürün ailesi PEYNİR % Değişim Y/Y-3 (2) Ürün aileleri (1) Yorumlar (3) Ürün ailesi Ürün ailesi AYRAN Yoğurt % Değişim % Değişim Y/Y-3 Y/Y-3 Pazar stratejisi üç kriter yoluyla satışları geliştirme kapasitesini doğrulamak için değerlendirilebilir: - Süpermarket satışlarının payı. Modern dağıtım türünde satış kapasitesinin iyi bir göstergesidir. - İhracat yapma kapasitesi de büyük bir pazara erişimin bir yoludur. - Yüksek satış değerlerine sahip bazı spesifik nişler (lüks oteller ve restoranlar gibi) de belirlenebilir. - Coğrafi dağılım da şirketin potansiyel pazarının bir göstergesidir. Ulusal düzeyde dağıtım bölgesel düzeyde dağıtımdan daha iyidir. Ancak, düşünülen bölgenin nüfus büyüklüğünü de dikkate almak Eğer şirket ürünlerini sadece yerel düzeyde dağıtıyorsa, gıda güvenli gerekliliklerinden bazı sapmalar mümkün olabilir. Gıda güvenliği bir ön koşuldur. Dolayısıyla, gıda güvenliğinin iyi bir şekilde sağlanmaması halinde bir kalite konumlandırması mümkün değildir.

9 iller) Ulusal pazar AB ye ihracat Başka ülkelere ihracat Ürünlerin konumlandırılması Başlıca rekabet avantajlarını, fiyat konumlandırmasını ve kalite konumlandırmasını birkaç kelime ile açıklayın Konumlandırmayı göstermek için bazı iletişim dokümanları sağlayın (reklam, broşür ). Satış güçlerinin yapısı: Sayı (FSYE): Bunlar özel satıcılar mı yoksa çoklu satıcılar mı? Satış güçlerinin kapsadığı coğrafi alan: İl ve yakın bölge Üretim Üretim Hacmi Üretim hacminin açıklaması (ton ) Y-3 Y-2 Y-1 Moy (Yn/Yn- 1) Yorumlar gerekir İstanbul). (örn: - Konumlandırma iyi tanımlanmalıdır ve hedeflenen pazar ile uyumlu olmalıdır. Örnek: Lüks otellerden ve restoranlardan oluşan bir niş pazar yüksek kalite ve üst düzey hizmet gerektirir. - Konumlandırma hacim stratejisi ile uyumlu olmalıdır. Örnek: Düşük maliyetli bir konumlandırma küçük hacimler ile mümkün değildir. - Satış gücünün uzmanlaşması ve yapısı de önemli kriterlerdir. İşlenen hammadde miktarı (ton) olarak. İlgili hammaddeleri seçiniz (karkas miktarı

10 (ton), ham süt miktarı (bin litre), taze balık miktarı (ton) ): En düşük üretim dönemini belirtin Günlük üretim hacmi: Yılın hangi dönemi olduğu: En düşük üretim sebepleri (hammadde eksikliği, hammadde fiyatı, mevsimsel tüketim ): çiftliklerden hammadde temin edilememesi, yüksek fiyatlar En yüksek üretim dönemi Günlük üretim hacmi: Yılın hangi dönemi olduğu: En yüksek üretim sebepleri (hammadde fiyatı, mevsimsel tüketim ): daha yüksek üretim, daha düşük fiyat Mevcut tesisler Tesislerin yerinin gösterildiği bir harita (Doküman 3) Akışların gösterildiği bir bina haritası (Doküman 4): Personel Hammaddeler ve nihai ürünler Atık sular ve çöpler. Akışlardaki geçişler açıklanmalıdır. Temiz adımlar ile kirli adımların zaman içinde nasıl ayrıldığı gösterilmelidir. Ana ekipmanların açıklaması Proses içindeki adımlar Ana ekipmanlar Ana ekipmanların yaşı Üretim Kapasitesi (günlük veya haftalık) olarak Ortalama üretim kapasitesi kullanım oranı (%) Üretim hacmi bölgenin sektördeki durumu ile karşılaştırılmalıdır - Bölgesel sektördeki şirketlerin sayısı ve ortalama büyüklüğü. Şirketin diğerlerinden daha büyük olması iyi bir kriter olacaktır. - Şirketin üretim hacmindeki değişimin, faaliyetin bölgesel sektördeki değişimi ile karşılaştırması. Şirket sektörden daha hızlı büyüyorsa, bu iyi bir kriterdir. Mevsimsel üretim döngüsü de tesisin tam kapasitede kullanımının bir göstergesidir. Bu döngünün sebeplerinin analizi, bu döngünün yönetimi ile ilgili bilgiler sağlayabilir. En yüksek üretim veya en düşük üretim dönemi gıda güvenliği bakımından daha hassas olabilir (geçici personel, kapasitenin üzerinde kullanılan ekipmanlar ). Kirli adımlar ve temiz adınlar arasındaki ayrımı doğrulamak, akışlar arasındaki geçişleri tespit etmek ve bu geçişleri yönetmek için harita ve akışların analiz edilmesi gerekir. Önemli boşluklar tespit edilmelidir..

11 Prosesteki darboğazı ve kapasite fazlasını tespit etmek önemlidir. Ancak, bunun yatırımdan sonra analiz edilmesi gerekir. Mevcut ekipman durumunun bir analizi de gıda güvenliğinin bir göstergesi olabilir. En hassas makinelerin yaş ve kapasitelerine dikkat etmek önemlidir (soğutucular, pastörizatörler, ambalajlama makineleri gibi ) Personel Personel durumunun açıklaması Adı Y-2 Y-1 Y (1) FSYE : Tam personel yıl eşdeğeri Sayı FSYE (1) Sayı FSYE Sayı FSYE Gıda güvenliği düzenlemeleri bakımından boşluk analizi Kilit gıda güvenliği gereklilikleri ile ilgili mevcut durumu açıklayınız (kendi Önemli oranda geçici personel olması halinde, bunların eğitimine ilişkin prosedürün kontrol edilmesi ve iyi uygulamaların uygulanmasından emin olmak için bunların niteliklerini değerlendirmek önemli olacaktır. Gıda güvenliği yönetiminin

12 değerlendirmenize göre): Hammaddeden nihai ürüne izlenebilirlik; Ürün akışları: Sonraki adım ilkesi; Binaların kalitesi (duvarlar, zemin ); Zeminler yenilenmeli. HACCP sistemi; Makinelerin kalitesi (soğutucular, pastörizatörler ) Tedarik zinciri Tedarik Türü Tedarik edilen başlıca hammaddelerin açıklaması (canlı hayvan, süt, balık, tarımsal ürün ) Miktar (birim) Tedarikçiler (1) Tedarik % si Tedariklerin Mevcudiyeti Tedariklerin Kalitesi (1) Entegre çiftlikler, çiftlik kooperatifleri, küçük çiftlikler, tüccarlar, canlı hayvan pazarları olabilir Yorumlar Tedarikteki mevsimsel değişkenliği açıklayınız (haftalık bazda en yüksek ve en düşük tedarik). Hammadde kalitesindeki değişkenliği açıklayınız (gereklilikler ile kaliteli tedarikler arasındaki yetersizlik). Her bir tedarik/müşteri kategorisi için sözleşmeye ilişkin hususları açıklayınız Sözleşmede belirtilen standartlar ve şartnameler. Fiyat şartnamelere uyuma bağlı (kalite ödemesi): Hammadde taşıma ve lojistik hizmetleri: Hammadde toplamada kat edilen mesafe: Personel değişimi üretim hacmi değişimleri ile birlikte analiz edilmelidir. Bu üretkenlik değişimini ölçmenin bit yoludur. Gıda güvenliği yönetiminin düzeyini değerlendirmenin bir yoludur. Bu düzey kötü ise, şirket için sağlıklı gıda krizi riskinin yüksek olduğu anlamına gelir. Yatırım tehlikeye atılabilir. Tedarik sürdürülebilirliğini değerlendirmek önemlidir: gerçek düzeyini ve önerilen yatırım ile bunu iyileştirme kapasitesini değerlendirmek için, şirketin kendi değerlendirmesi GKGM denetçilerinin değerlendirmesi ile karşılaştırılabilir. Hammadde tedarikini kontrol etme kapasitesi de gıda güvenliğini etkiler. Hammadde kalitesi, ödeme takvimi, sözleşme şartnameleri ve tedarikçiler ile ilişkiler gibi kriterlere bakmak da gereklidir.

13 Hammadde taşımacılığı alt yükleniciye mi verilmiş? Şirkete ait lojistik araçlarını açıklayınız: Diğer destek fonksiyonlarının açıklaması Nihai ürünlerin lojistiği: İç lojistik hizmetlerin açıklaması: personel (şoförler), kamyon sayısı, büyük kamyonların ortalama yaşı, nakliye kapasitesi. Dışarıdan nakliye hizmetlerinin kullanımı: nihai ürünlerin ne kadarının dışarıdan alınan nakliye hizmetleri ile teslim edildiği, dışarıdan alınan nakliye hizmetlerinin türü (örn. ihracat için ). Temizlik hizmetleri: Dahili temizlik hizmetlerinin açıklaması: personel (FSYE), CIP (yerinde temizlik) ekipmanı, yıkama makineleri, bu ekipmanların yaşı, kapasitesi Harici temizlik hizmetlerinin kullanımı: harici temizlik türü, dışarıdan tutulan şirketlerin temizlik faaliyetlerinin ne kadarını gerçekleştirdiği Atık su yönetimi Üretilen atık su miktarı (günlük, haftalık): Arıtma öncesinde atık sudaki başlıca kirleticiler Dahili atık su arıtma ünitesinin açıklaması Tesiste gerçekleştirilen başlıca arıtma işlemlerinin açıklaması Atık su arıtma için kullanılan yöntemlerin açıklaması Personel Ana ekipmanlar Ana ekipmanların yaşı Atık su arıtma kapasitesi - Hammadde eksikliği riski (mevsimsel olarak, veya yıllık olarak ); - Tedarik maliyeti (nakliye ). - Prosesi etkileyebilecek hammadde kalitesi riski Lojistik araçların dağıtım ağına uyarlanıp uyarlanmadığını doğrulamak ilginç olacaktır. Dahili arıtma sonrasında suyun kalitesi Suyun deterjan ve dezenfektanlar ile arıtılmasına ilişkin açıklamalar.

14 Harici atık su arıtma: Belediye atık su arıtma tesisi: Belediye ile olan sözleşme hükümlerinin açıklaması: Atık su arıtma bütçesi: Kilit finansal rakamlaar Temizlik hizmetleri kapasitesi gıda güvenliği için kilit bir kriterdir. Bu veriler bu dokümanın ekindeki Excel tablosundan alınabilir (Ek 3). Y-3 Y-2 Y-1 Moy (Yn/Yn- 1) Yorumlar Atık su yönetimi stratejik bir konudur: - Su miktarı su tüketiminin bir göstergesidir. Bu miktarı, üretim hacmini dikkate alarak aynı sektördeki ortalama su tüketimi ile karşılaştırmak mümkündür. - Atık su arıtma kalitesi de önemli bir göstergedir. Belediye ile bir anlaşma yapılmış ise, atık su belediye tarafından arıtılabilir (atık su hacmine bağlı olarak). Bu farklı kriterleri aynı bölgedeki ve aynı sektördeki başka

15 3 - Şirketin gelişim stratejisinin açıklaması Stratejinizi birkaç cümle ile açıklayınız: Şirketin işlerini geliştirmeye yönelik stratejisini tam olarak açıklayınız Yatırım projesinin açıklaması Projenin ve amaçlarının sunumu Amaçlar Strateji (stratejiyi birkaç satır halinde açıklayınız):. Nicel hedefleri mümkün olduğunda tam olarak veriniz. Ekonomik amaçlar (açıklamaları belirtiniz): Üretimi arttırmak: Üretkenliği arttırmak: Bazı maliyetleri düşürmek: Satış amaçları: Pazarı genişletmek: İhracat : Yenilikçilik: Yeni ürün yaratma ve satış: Proses değişikliği: Ambalaj değişikliği: şirketler ile karşılaştırmalı olarak analiz etmek önemli olacaktır. Bu sayede aşağıdaki hususlar kontrol edilebilir: - Satışların, sektördeki başka şirketlerin satışlarından daha hızlı artıp artmadığı; - Net satışların daha yüksek olup olmadığı; - Kardaki değişimin sektördeki başka şirketlere daha iyi olup olmadığı. Önerilen stratejinin, şirketin yatırım planı, stratejik pazarı ve gelişim perspektifi ile uyumlu olup Stratejinin AB ye ihracat veya üst sınıf otellere satışı içermesi halinde, gıda güvenliği gereklilikleri daha önemli hale gelecektir. Yatırımın bu amaçlara ulaşılmasını sağlayacağından emin olmak için, dosyanın değerlendirilmesinde gıda güvenliği amaçları (EU sertifikasyonu, IFS veya BRC sertifikaları) dikkate alınmalıdır. Yatırım projesinin Excel tabloları Ek-1 deki açıklaması, belirlenen boşlukları gidermelidir. GKGM denetçileri, fabrikada tespit etikleri temel boşlukların proje ile giderileceğini doğrulayabilir.

16 Gıda güvenliği Ürün gıda güvenliğinin arttırılması: AB sertifikasyonu: Gıda güvenliği sertifikasyonu (BRC, IFS, ISO 22000): Çevresel hususlar: Atık su arıtma: Enerji tüketiminin düşürülmesi: Atık geri dönüşümü: Yatırımın açıklaması Excel dosyalarındaki Ek-1 i doldurun. Yatırımın açıklaması Kalemler Açıklama Miktar 1000 YTL olmadığının doğrulanması önemli olacaktır. Bu amaçların bir önceki bölümde açıklanan genel strateji ile uyumlu olup olmadığının doğrulanması önemli olacaktır. Proje haritası belgesi üzerinde yapılacak bir ilk analizde, akışların doğru olup olmadığı, makinelerin güvenli bir prosese izin verip vermediği, makinelerin (soğutucular, vs ) kapasitesinin yeterli olup olmadığı değerlendirilebilir. Bu analiz müfettişler tarafından tesiste tespit edilen mevcut boşluklar dikkate alınarak gerçekleştirilebilir. İşletmeye yapılacak ziyaret veya gerçekleştirilecek görüşmeler için tamamlayıcı soruların bir listesi hazırlanabilir. Yatırım zaman çizelgesi Adımlar Süre Açıklama Miktar

17 4.3 - Yatırımların şirketin işleri üzerindeki etkisi Excel tablosunu doldurunuz (Doküman 6): Ek 2: Projenin tedarik ve işleme üzerindeki etkisi. Tedarik ve satıştaki önemli değişimler ile ilgili açıklamaları belirtmek için yorumlar bölümünü doldurun. Ek 3: Geçmiş ve gelecek yıllara ait gelir tablosu. Ek 4: Faaliyet, kar/zarar, yatırım ve nakit ihtiyacı projeksiyonları. Ek 5: Kaynaklar / kullanımlar tablosu. Ek 6 zorunlu değildir Gıda güvenliği üzerindeki etki Yatırım AB gereklilikleri ile uyumlu mu? Yatırımın sonunda binalar ve ekipmanlar AB düzenlemeleri ile uyumlu olacak mı? Değilse, neden? İhtiyaç duyulan başka yatırımlar neler? İhtiyaç duyulan tamamlayıcı destekler: HACCP için uzmanlık ve danışmanlık desteği (tahminleri belirtiniz): Personel eğitimi (tahmin belirtiniz): Yatırımın gıda güvenliği üzerindeki etkisini açıklayınız: Ne tür boşluklar giderilecek: Bu analizde, nihai ürünlerin gıda güvenliği ile ilgili kilit giderlerin ve bunların ekonomik model üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi önemlidir: kilit hammaddeler, soğutucuların ve pastörizatörlerin tüketeceği enerji Fabrikanın farklı akışları gösteren haritasını sununuz (Doküman 5): Üretim akışı: hammadde ve içerik malzemelerinden nihai ürüne; Atık ve çöp akışı; Personel akışı; Temiz sektör ve kirli sektörün belirtilmesi Çevre üzerindeki etki Yatırım AB gereklilikleri ile uyumlu mu? Yatırımın toplam bedeli, şirketin finansman kapasitesi bakımından kabul edilebilir olmalıdır. Proje zaman çizelgesi,

18 Yatırımın sonunda binalar ve ekipmanlar AB düzenlemeleri ile uyumlu olacak mı? Değilse, neden? İhtiyaç duyulan başka yatırımlar neler? Yetkili i merciler ile sözleşme hususları İlgili yetki belgeleri? Yatırımın çevre üzerindeki etkisini açıklayınız Dış faktörlere duyarlılık Aşağıdakilerin etkilerini açıklayınız: Hammadde fiyatlarındaki değişim? Enerji maliyetindeki değişim Maaşlardaki değişim Excel tablosu bu analizi kolaylaştırabilir (Ek 2 ve Ek 3). faaliyet projeksiyonları ve karları ile uyumlu olmalıdır. Şirketin tablolarda açıklanan projeksiyonlara ulaşma kapasitesinin doğrulanması çok önemlidir: (1) Yeterli kalite ve miktarda hammadde satın alma kapasitesi; (2) Pazarlarını geliştirme kapasitesi; (3) Kredileri geri ödeme kapasitesi; (4) İşletme sermayesi ihtiyacında artış. Bu analiz, şirket ekonomik modelinin sürdürülebilirliği bakımından önemlidir.

19

20 Dosya ile birlikte sunulacak belgelerin listesi Belge no. Belge türü Sunulan belge ( X ile işaretleyiniz) Evet Hayır İlgili değil 1 Grubun teşkilat şeması 2 Şirketin statüsü veya mülkiyet yapısını açıklayan belge 3 Temel sorumlulukların gösterildiği şirket teşkilat yapısı 4 Tesisin yerini gösteren harita 5 Malzeme, personel ve nihai ürün akışını gösteren bina haritası 6 Proje sonrası malzeme, personel ve nihai ürün akışını gösteren bina haritası 7 Excel tablosu ekleri

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

Genel Kısım. Sertifikasyon Prosedürü. Tekli Saha Denetimi Çoklu Saha Denetimi (merkez ve şubelerin tümü denetlenecektir) Örnekleme Denetimi

Genel Kısım. Sertifikasyon Prosedürü. Tekli Saha Denetimi Çoklu Saha Denetimi (merkez ve şubelerin tümü denetlenecektir) Örnekleme Denetimi Genel Kısım Firma Bilgileri (Merkez Ofis) Lütfen devamında Sayfadaki bilgileri de doldurunuz TÜV SÜD de sorumlu olan kişi tarafından doldurulacaktır: Firma Ünvanı: Adres: Posta Kodu / Şehir: E-Mail: Danışmanlık

Detaylı

AKTEK İŞ ORTAKLIĞI DÖKÜMANI. Aktek Bilgi İletişim Teknolojisi San. Ve Tic.A.Ş.

AKTEK İŞ ORTAKLIĞI DÖKÜMANI. Aktek Bilgi İletişim Teknolojisi San. Ve Tic.A.Ş. AKTEK İŞ ORTAKLIĞI DÖKÜMANI Aktek Bilgi İletişim Teknolojisi San. Ve Tic.A.Ş. İŞ GELİŞTİRME VE TEKNOLOJİ ENTEGRASYON BÖLÜMÜ 1 İÇERİK 1. İş Planı... 3 2. Şirket Bilgileri... 4 3. Şirket Ortakları ve Yönetimi...

Detaylı

A dan Z ye Sürdürülebilirlik

A dan Z ye Sürdürülebilirlik A dan Z ye Sürdürülebilirlik Ece Sevin, 16.11.2017 ESCARUS TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş. ESCARUS HAKKINDA Escarus Hizmetlerimiz Tecrübemiz Stratejik Sürdürülebilirlik Operasyonel Sürdürülebilirlik

Detaylı

Genel Kısım ISO 9001:2015 ISO 14001:2015 BS OHSAS 18001:2007 ISO 10002:2004. Sertifikasyon Prosedürü

Genel Kısım ISO 9001:2015 ISO 14001:2015 BS OHSAS 18001:2007 ISO 10002:2004. Sertifikasyon Prosedürü Genel Kısım Firma Bilgileri (Merkez Ofis) Lütfen devamında Sayfadaki bilgileri de doldurunuz TÜV SÜD de sorumlu olan kişi tarafından doldurulacaktır: Firma Ünvanı: Adres: Posta Kodu / Şehir: E-Mail: Danışmanlık

Detaylı

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi Dr. Füsun Zehra ÖZKAN, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Başkent Üniversitesi

Detaylı

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ

TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ TR 2008 IB EN 04 MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ PROJESİ Ülkü Füsun ERTÜRK Maden atıkları ve Tehlikesiz Atıkların Yönetimi Şube Müdürlüğü Kimya Müh. Antalya, 24-26.04.2012 Maden Atıklarının Yönetimi Projesi

Detaylı

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU Lütfen bu formu mümkün olduğunca detaylı doldurunuz: Ürünlerinizin sertifikasyonu için hazırlanacak olan fiyat teklifinde burada verdiğiniz bilgiler kullanılacaktır.

Detaylı

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi «Outsourcing the work but not the risks» XVIII. Türkiye İç Denetim Kongresi 20 Ekim 2014 Pelin Altındal Kıdemli Müdür, CRMA EY Risk Danışmanlık Hizmetleri Ajanda Üçüncü

Detaylı

ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI

ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI DOK. NO TL-KAL-11 REV. NO 00 YAYIN TAR. REV. TAR. SAYFA 1/9 NO 1. AMAÇ-KAPSAM Bu talimatın amacı, fabrikamızda ISO 22000 proseslerinin tanımlanması, etkileşimi ve veri

Detaylı

FASIL 18 İSTATİSTİK. Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması. 1 Mevzuat uyum takvimi

FASIL 18 İSTATİSTİK. Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması. 1 Mevzuat uyum takvimi FASIL 18 İSTATİSTİK Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması 1 Mevzuat uyum takvimi Bu öncelik altında, bu aşamada herhangi bir mevzuat uyumu çalışması öngörülmemektedir.

Detaylı

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KYS standardı ile birlikte değişen pazar ve çevresel şartlara uyum için ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı da yeni seviye yönetim

Detaylı

Bir Bakışta Proje Döngüsü

Bir Bakışta Proje Döngüsü 1 Bir Bakışta Proje Döngüsü Carla Pittalis, Operasyonlar Sorumlusu Dünya Bankası UYGULAMA DESTEK ÇALIġTAYI Ankara, 6-10 Şubat 2012 2 Amaçlar Proje hazırlık ve yönetim çalışmalarının önemini vurgulamak

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI. KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI.  KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI www.kirmacidanismanlik.com KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 I. Fabrikanın sektörel teknolojik Endüstri seviye tespiti ve yol haritası, raporlama,

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir.

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. Bölüm 4 İşletme Analizi İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu analizde

Detaylı

İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI

İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI 1 2 İHRACAT VE YENİLİKÇİLİK MALİ DESTEK PROGRAMI Programın Amacı İşletmelerin ihracat ve yenilikçilik yeteneklerini geliştirerek TRB1 Bölgesi'nin rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamaktır. 3 İHRACAT

Detaylı

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri İÇİNDEKİLER I. Özet II. Mevcut Durum Analizi III. Yatırım Teklifi Analizi IV. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri V. Proje İçin Pazarlama Stratejisi VI. Ekonomik Varsayımlar ve Riskler 1 I.

Detaylı

RPM de Jeotermal arama sondajının mali gereklilikleri WİETZE LİSE, BAŞ DANIŞMAN, RPM DANIŞMANI ÇALIŞTAY SWİSS HOTEL IZMIR 5 TEMMUZ 2018

RPM de Jeotermal arama sondajının mali gereklilikleri WİETZE LİSE, BAŞ DANIŞMAN, RPM DANIŞMANI ÇALIŞTAY SWİSS HOTEL IZMIR 5 TEMMUZ 2018 RPM de Jeotermal arama sondajının mali gereklilikleri WİETZE LİSE, BAŞ DANIŞMAN, RPM DANIŞMANI ÇALIŞTAY SWİSS HOTEL IZMIR 5 TEMMUZ 2018 Ortak Girişim Üyeleri 10,000 çalışanı ve mühendislikte yüz yirmi

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

KIRŞEHİR SANAYİ RAPORU

KIRŞEHİR SANAYİ RAPORU KIRŞEHİR SANAYİ RAPORU KIRŞEHİR SANAYİ RAPORU KIRŞEHİR SANAYİ RAPORU Şekil 1 Kırşehir Sanayi Rekabetçilik Eksenleri İş Yapma Düzeyi Yenilikçilik potansiyeli Girişimcilik Düzeyi Teşviklerden yararlanma

Detaylı

Standart Belgelendirme Firması Belge geçerlilik tarihi. Lütfen çalıştığınız danışmanın adını yazınız

Standart Belgelendirme Firması Belge geçerlilik tarihi. Lütfen çalıştığınız danışmanın adını yazınız Firma Bilgi Formu TÜV Teknik Kontrol ve Belgelendirme A.Ş. 1. Genel Bilgiler Kuruluşun Adı (Tescilli ünvanı) : Kuruluşun Bağlı Olduğu Grup (Eğer varsa) : Merkezinin Adresi : Telefon : Faks: Vergi numarası/dairesi

Detaylı

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir Belgelendirme Zorunluluğu İlişkili şirketler arasında gerçekleştirilen işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluk ilkesi

Detaylı

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 HAZIRLAYAN: MURAT KOÇAK Müfettiş KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Teftiş Kurulu

Detaylı

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası AFET LOJİSTİĞİ LOJİSTİK Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası Kızılay Lojistik Yönetim Sistemi LOJİSTİK NEDİR? İhtiyaçları

Detaylı

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3 T.C. SERHAT KALKINMA AJANSI İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3 2013 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI İŞ PLANI EK - E Referans No: TRA2-13-İGMD03/TRA2-13-İGMD03G I MEVCUT DURUM ANALİZİ 1. İŞLETMENİN TARİHÇESİ

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V.

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. 2010/8 SAYILI TEBLİĞ - ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2011/1

Detaylı

Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 1. Amaç Bu rapor Sermaye Piyasası Kurulu nun 12/02/2013 tarih ve 5/143 sayılı ilke kararına dayanılarak, TSKB A.Ş. tarafından Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş. nin hazırladığı Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Detaylı

Karlı ve Sürdürülebilir Sağlık Hizmet Sunumu. OHSAD Kurultayı Nisan 2018

Karlı ve Sürdürülebilir Sağlık Hizmet Sunumu. OHSAD Kurultayı Nisan 2018 Karlı ve Sürdürülebilir Sağlık Hizmet Sunumu OHSAD Kurultayı Nisan 018 Sermaye ve Finansmana Erişim Place image here with reference to guidelines EY Kurumsal Finansman Danışmanlık AŞ Sayfa 1 Şirketlerin

Detaylı

ORGANİK TARIM BAŞVURU FORMU

ORGANİK TARIM BAŞVURU FORMU Firmanın / Müteşebbisin Tam Adı Firmanın / Müteşebbisin Adresi Firmanın Yasal Yetkilisi (İmza Sirküleri olan Yetkili) İletişim Kurulacak Kişi İletişim Bilgileri Vergi Dairesi ve Vergi Numarası Telefon

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

AMAÇ ve TANIM. Ödül sürecine katılımınız ile ülkemize insan kaynakları yönetimi alanında değerli kazanımlar sağlayabileceğiz.

AMAÇ ve TANIM. Ödül sürecine katılımınız ile ülkemize insan kaynakları yönetimi alanında değerli kazanımlar sağlayabileceğiz. AMAÇ ve TANIM PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri nin ana amacı, insan kaynakları yönetimi alanında yenilikçi/ yaratıcı ve başarılı uygulamaları tanımak, örnek teşkil eden nitelikteki çalışmaları sektöre kazandırmaktır.

Detaylı

Bir tık uzağınızdayız...

Bir tık uzağınızdayız... Türkiye nin Lojistikte İlk ve Tek Marka Patentli 4.Parti Lojistik Şirketi Bize Ulaşın: 0212 873 87 47 www.4pl.com.tr Bir tık uzağınızdayız... Hakkımızda 2012 yılında kurulmuş olan 4PL hizmet alan ve veren

Detaylı

İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI

İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI Şebnem BORAN Gözde SEVİLMİŞ Süt özellikle protein, yağ, vitamin (C vitamini hariç) ve mineraller (başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere) gibi beslenmede çok önemli olan toplam

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

AMAÇ ve TANIM. Ödül sürecine katılımınız ile ülkemize insan kaynakları yönetimi alanında değerli kazanımlar sağlayabileceğiz.

AMAÇ ve TANIM. Ödül sürecine katılımınız ile ülkemize insan kaynakları yönetimi alanında değerli kazanımlar sağlayabileceğiz. AMAÇ ve TANIM PERYÖN, İnsan Yönetimi Ödülleri nin ana amacı, insan kaynakları yönetimi alanında yenilikçi/ yaratıcı ve başarılı uygulamaları tanımak, örnek teşkil eden nitelikteki çalışmaları sektöre kazandırmaktır.

Detaylı

Satınalmada Dijital Dönüşüm Zer Merkezi Hizmetler ve Ticaret A.Ş.

Satınalmada Dijital Dönüşüm Zer Merkezi Hizmetler ve Ticaret A.Ş. Satınalmada Dijital Dönüşüm Zer Merkezi Hizmetler ve Ticaret A.Ş. Zer Satınalma dış kaynak hizmetleri / Kaynak yönetim ortağınız 1.500+ Onaylı Tedarikçi 20.000+ Toplam Tedarikçi Havuzu 200+ çalışan 2003

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

MIS 325T Servis Stratejisi ve Tasarımı Hafta 7:

MIS 325T Servis Stratejisi ve Tasarımı Hafta 7: MIS 325T Servis Stratejisi ve Tasarımı Hafta 7: Servis değerinin yaratılması, talep yönetimi, Servis kataloğu ve portföyünün yönetimi, SSA, OSA, Hazır bulunurluk ve kapasite yönetimi, BT servis süreklilik

Detaylı

IFC Finansman Desteği

IFC Finansman Desteği IFC Finansman Desteği Bu çalışmanın amacı IFC Türkiye nin faaliyetleri ve finansman koşulları hakkında bilgi vermektir. Burada yer alan bilgilerin tamamı IFC den (http://www.ifc.org) temin edilmiştir.

Detaylı

PINAR SÜT MAMULLERİ SANAYİİ A.Ş. 2015 3. Çeyrek Finansal Sunumu

PINAR SÜT MAMULLERİ SANAYİİ A.Ş. 2015 3. Çeyrek Finansal Sunumu PINAR SÜT MAMULLERİ SANAYİİ A.Ş. 2015 3. Çeyrek Finansal Sunumu 2015 3Ç - Başlıca Gelişmeler Toplam süt ürünleri pazarı 2015 yılının ilk dokuz aylık döneminde ciro bazında %6 oranında büyüdü ancak yoğurt

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi

Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri. 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Performans Denetimi Hesap verebilirlik ve karar alma süreçlerinde iç denetimin artan katma değeri 19 Ekim 2015 XIX.Türkiye İç Denetim Kongresi Place image here with reference to guidelines Serhat Akmeşe

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

European Union / Instrument For Pre- Accession Assistance (IPA) Energy Sector Technical Assistance Project

European Union / Instrument For Pre- Accession Assistance (IPA) Energy Sector Technical Assistance Project European Union / Instrument For Pre- Accession Assistance (IPA) Energy Sector Technical Assistance Project Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi Odaları / KOBİ ler için EĞİTİM I-1 Projenin

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ İZLEME SİSTEMLERİ ARİF KÜNAR EMO ANKARA ŞUBE-20.10.2018 SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞLETME-YÖNETİM DOĞRU UYGULAMA ÖLÇME- DOĞRULAMA DOĞRU PROJE VE TEKNOLOJİ ETÜT-ENERJİ İZLEME VE YÖNETİM

Detaylı

Sıralama Metodolojisi Eğitimi

Sıralama Metodolojisi Eğitimi Sıralama Metodolojisi Eğitimi Çevre ve Orman Bakanlığı 16 Ekim 2006 Sultan Aksakal Amaç Yüksek Maliyetli Yatırım Direktifi'nin gerekliliklerini yerine getirmek üzere Türkiye'de T karar alıcı kurumlara

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE FIRSATLAR

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE FIRSATLAR Arif KÜNAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE FIRSATLAR Enerji ithalatına ödenen paranın % 10 u ile ( yaklaşık 5 Milyar $) sanayide ve binalarda yapılacak iyileştirmeler ile birkaç yıl içinde; Her yıl en az 10-15 milyar

Detaylı

4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak

4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak 4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak Tapio Laamanen 13 Ocak 2011 1 İstihdam ve Ekonomi Bakanlığı nda Kanun Tasarısı Hazırlama Süreci İlk adım Avrupa Birliği/Ulusal - Hükümet programı

Detaylı

STRATEJİK SATINALMA METİN A. KANSU 30 MART 2010- SALI

STRATEJİK SATINALMA METİN A. KANSU 30 MART 2010- SALI MART EĞİTİMLERİ STRATEJİK SATINALMA METİN A. KANSU 30 MART 2010- SALI EĞİTİM PROGRAMLARI Geçmişten geleceğe köprü... MART/ 2010 30 MARTT 2010 SSal lıı STRATEJİK SATINALMA Hedef Katılımcılar Satınalma ve

Detaylı

Kalite Yönetim Standartları Kılavuzu (MTE)

Kalite Yönetim Standartları Kılavuzu (MTE) Kalite Yönetim Standartları Kılavuzu (MTE) Broşürün önünde verilen resimlerde yer alan kurumlar; MTE kurum ve kuruluşlarını temsil etmektedir. Her bir MTE kurumu, Öz Değerlendirme sürecini uygular ve

Detaylı

ISO 14001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ BİLGİLENDİRME KILAVUZU

ISO 14001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ BİLGİLENDİRME KILAVUZU ISO 14001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ BİLGİLENDİRME KILAVUZU GEÇİŞ DENETİMLERİ İÇİN BELİRLENEN EK SÜRELER Gözetim tetkiki sırasında ISO 14001:2015 in şartlarına uyacak şekilde yapılacak geçiş için

Detaylı

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) FİZİBİLİTE RAPORU FORMATI İÇİNDEKİLER İçindekiler Tablo ve şekil listesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK YATIRIM VE YATIRIM PROJELERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK YATIRIM VE YATIRIM PROJELERİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK YATIRIM VE YATIRIM PROJELERİ PLANLAMA... 1 PLANLAMANIN ÖZELLİKLER... 3 YATIRIM PROJESİ... 4 YATIRIM PROJELERİNİN SINIFLANDIRILMASI... 5 Yeni Mal ve Hizmet Üretmeye

Detaylı

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Ücretlendirme Politikası Bu politika, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. nin (Banka) faaliyetlerinin kapsamı ve yapısı ile stratejileri, uzun vadeli hedefleri ve risk yönetim yapısına

Detaylı

PINAR SÜT MAMULLERİ SANAYİİ A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu

PINAR SÜT MAMULLERİ SANAYİİ A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu PINAR SÜT MAMULLERİ SANAYİİ A.Ş. 2015 1. Yarıyıl Finansal Sunumu 2015 1Y - Başlıca Gelişmeler Toplam süt ürünleri pazarı 2015 yılının ilk altı aylık döneminde ciro bazında %9,9 oranında büyüdü ancak yoğurt

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE. İşletme Yetkilisi Adı Soyadı

KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE. İşletme Yetkilisi Adı Soyadı KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB İşbirliği-Güçbirliği Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğumuz projenin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, bu başvuru formunu hazırlamış olmamızın,

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No:

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: EK-5 HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: TARİH: İNCELENECEK HUSUSLAR A) GENEL 1. İşyeri teknik ve hijyenik açıdan bu yönetmelikte belirtilen koşullara sahip mi? 2. El kitabı ön

Detaylı

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Sayın Yetkili, ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Organik Tarım kapsamında projenize uygun Fiyat Teklifini hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu eksizsiz doldurup, imzalayarak ve gerekli dokümanları

Detaylı

STRATEJİ FORMÜLASYONU

STRATEJİ FORMÜLASYONU STRATEJİ FORMÜLASYONU ULUSLARARASI STRATEJİLER Uluslararası Strateji Uluslararası düzeydeki dağınık iştiraklere ait faaliyetlerin birbirlerinden bağımsız biçimde ve aynı zamanda ana şirket ile min koordinasyon

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 03. İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır.

YAPIM YÖNETİMİ - EKONOMİSİ 03. İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır. İNŞAAT PROJELERİNİN YÖNETİMİNDE FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI İnşaat projelerinin yönetimi ve kurallar Parkinson Kuralı İşler veya eylemler olası olan zaman ve mekanının tamamını kullanacaktır. Peter İlkesi Bireyler

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yıl Sonu Finansal Sunumu

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yıl Sonu Finansal Sunumu PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2014 Yıl Sonu Finansal Sunumu Pınar Et in Gücü Yenilikçi ve öncü kimlik 300 den fazla SKU AR-GE deneyimi Ürün Portföyü En itibarlı markalar içerisinde ilk 10 da* Türkiye

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI Mustafa DİLEK +90 532 263 4849 mdilekm@hotmail.com Kalite Yönetim Sistemi Kalite yönetim sistemi uygulamak kuruluşa aşağıdaki potansiyel faydaları

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme

Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme Günümüzün giderek zorlaşan rekabet ortamında artan müşteri sayıları nedeniyle müşteri ilişkileri yönetimi her geçen gün boyut değiştirmektedir. Müşterilerine

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI ANKARA-2017 İÇİNDEKİLER 1. GENEL HÜKÜMLER... 3 2. İÇ DEĞERLENDİRMELER... 3 2.1. SÜREKLİ İZLEME... 3 2.2.

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ ANALİZİ

TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ ANALİZİ TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ ANALİZİ Yazar Mehmet ATASEVER Y A Y I N L A R I Mayıs 2015, Ankara 1. Baskı Ön Söz "Türkiye İlaç Sektörü Analizi kitabında, Türkiye ilaç sektörünün, sektörü etkileyen gelişmelerin

Detaylı

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR

YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR YATIRIM KAPSAMINDA UYULMASI GEREKEN MİNİMUM KOŞULLAR Çağrı Dönemi 4 Tedbir 03: Tarım Ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi Ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması Ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına

Detaylı

İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU

İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Sayın Yetkili, İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU İyi Tarım Uygulamaları kapsamında projenize uygun Fiyat Teklifini hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu eksizsiz doldurup, imzalayarak ve gerekli dokümanları

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI 1) ATIK ÜRETİCİSİNİN İLETİŞİM BİLGİLERİ: Adı Soyadı : Adres : Telefon : Faks : Vergi Sicil Numarası : İşletme Sahibi (Yetkili Kişi) : 2) FİRMADA ATIK YÖNETİMİNDEN SORUMLU KİŞİYE AİT BİLGİLER (İletişim

Detaylı

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü Sayfa 1 / 5 1. Amaç 2 2. Kapsam 2 3. Tanımlar 2 4. Sorumluluklar 2 5. Uygulama 2 5.1 Müşteri ile İlk Temas ve Müracaat Formunun Doldurulması ve Gözden Geçirilmesi 2 5.2 Teklifin / Sözleşmenin Hazırlanması,

Detaylı

TEMİZLEME PROSEDÜRLERİ VE ÇİZELGELERİ

TEMİZLEME PROSEDÜRLERİ VE ÇİZELGELERİ BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi sayın ECE BAĞUÇ tarafından

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI GİRİŞİMCİ ADI SOYADI : İŞ FİKRİ ADI : İŞLETMENİN ADI : 1 BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER 1.1 Girişimci Bilgileri: (Bu kısımda kendinizi/ortaklarınızı kısaca tanıtınız, iş tecrübenizi anlatınız) 1.2 İş Fikri: (Bu

Detaylı

PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. PINAR SU SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Pınar Su yun Gücü Pazar Dinamikleri Türkiye de Şişelenmiş Su Sektöründe Pet ve PC Kırılımı Resin Fiyatları (USD/Ton) %14 %15 %11 %5 % 1 % 1 Ülkeler Bazında Kişi Başı Su

Detaylı

MÜŞTERİ BİLGİ / DENETİM BAŞVURU FORMU

MÜŞTERİ BİLGİ / DENETİM BAŞVURU FORMU 1) Organizasyonun Adı ve Adresi Sayfa: 1 / 5 Belgenizin üzerine yazılmasını istediğiniz faaliyet kapsamınız ve ürün örnekleri: Vergi Dairesi: Vergi No: Web Adresi: Tel: Faks: E-mail: Toplam Çalışan Sayısı:

Detaylı

Yasal izin adı. 3 Yönetim Sistemleri : 3.1 - Kalite Yönetim Sistemleri :

Yasal izin adı. 3 Yönetim Sistemleri : 3.1 - Kalite Yönetim Sistemleri : TEDARĠKÇĠ ÖNDEĞERLENDĠRME FORMU Doküman No : SDS 09 21.03.2009 01 *Firma Ticari Adı Firma Yetkisi : *Adı *Soyadı *Görevi *Telefon *E-mail Merkez Ofis / Fabrika Bilgileri : *Yazışma Adresi +Adres 2 *Vergi

Detaylı

İç Kontrol Bileşeni: KONTROL ORTAMI EL KİTABI. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı

İç Kontrol Bileşeni: KONTROL ORTAMI EL KİTABI. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı İç Kontrol Bileşeni: KONTROL ORTAMI EL KİTABI Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı KONTROL ORTAMI Kontrol ortamı, sistemin ana unsuru ve sistemin üzerine inşa edildiği zemin olup iç kontrolün başarılı

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ

T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ VİZYONUMUZ Proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine

Detaylı

Yeşil Lojistiğin Tersine Lojistik ile İlişkisi ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Önemi. Araş.Gör. Güneş KÜÇÜKYAZICI Yrd.Doç.Dr. Murat BASKAK YAEM, 2010

Yeşil Lojistiğin Tersine Lojistik ile İlişkisi ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Önemi. Araş.Gör. Güneş KÜÇÜKYAZICI Yrd.Doç.Dr. Murat BASKAK YAEM, 2010 Yeşil Lojistiğin Tersine Lojistik ile İlişkisi ve Sürdürülebilir Kalkınma İçin Önemi Araş.Gör. Güneş KÜÇÜKYAZICI Yrd.Doç.Dr. Murat BASKAK Sunum Plânı Tedârik Zinciri ve Tedârik Zinciri Yönetimi Lojistik

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2015 Yılı 1. Çeyrek Finansal Sunumu

PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2015 Yılı 1. Çeyrek Finansal Sunumu PINAR ENTEGRE ET VE UN SAN. A.Ş. 2015 Yılı 1. Çeyrek Finansal Sunumu Pınar Et in Gücü Yenilikçi ve öncü kimlik 300 den fazla SKU AR-GE deneyimi Ürün Portföyü En itibarlı markalar içerisinde ilk 10 da*

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı İstanbul, 2012 Kutluşah, yönetim, finans ve süreç danışmanlığı alanlarında hizmet veren güvenilir bir iş ortağıdır Toplamda 85 yılı aşkın finansal kuruluşlar, girişimcilik ve yönetim

Detaylı

TABLO NO 1.2 - KURULUŞ DÖNEMİ MAKİNE - TEÇHİZAT VE OFİS DONANIM İHTİYACI

TABLO NO 1.2 - KURULUŞ DÖNEMİ MAKİNE - TEÇHİZAT VE OFİS DONANIM İHTİYACI TABLO NO 1.1 MAKİNE EKİPMAN İHTİYACI İş grubu Makine Üretici / Marka Adet Birim Fiyat Toplam maliyet Alım şekli (satın alım / leasing) Ödeme planı 1 nci Yıl 2 nci Yıl 3 ncü Yıl Makine 1 Üretici Firma 1

Detaylı

İç Denetim Kontrol Formu

İç Denetim Kontrol Formu ISO 9001:2015 Md No 4 Bağlam Gereklilikler Denetlenecek Birim Bulgular Not 4.1 Kuruluş ve bağlamının anlaşılması 4.2 İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması 4.3 Kalite yönetim sisteminin

Detaylı

Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK

Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK Şeffaflık, Sürdürülebilirlik ve Hesap Verilebilirlikte Yeni Yaklaşımlar: Finansal Raporlama ve Denetim Penceresinden Yeni TTK Prof. Dr. Serdar ÖZKAN İzmir Ekonomi Üniversitesi İzmir Ticaret Odası Meclis

Detaylı

ENTEGRE RAPORLAMA TÜRKİYE AĞI «ERTA» Tanıtım Sunumu

ENTEGRE RAPORLAMA TÜRKİYE AĞI «ERTA» Tanıtım Sunumu ENTEGRE RAPORLAMA TÜRKİYE AĞI «ERTA» Tanıtım Sunumu NEDEN ENTEGRE RAPORLAMA? Mali perspektif ve sabit kıymetler odaklı Mevcut raporlama yaklaşımı Sürdürülebilirlik performansının finansal sonuçları açıklanmıyor

Detaylı

ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU RAPORU. Halka Arzdan Elde Edilen Fonların Kullanımı 15 Haziran 2017

ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU RAPORU. Halka Arzdan Elde Edilen Fonların Kullanımı 15 Haziran 2017 ÖZERDEN PLASTİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ YÖNETİM KURULU RAPORU Halka Arzdan Elde Edilen Fonların Kullanımı 15 Haziran 2017 1 Raporun Konusu: Sermaye Piyasası Kurulu nun VII.128.1 Sayılı Pay Tebliği

Detaylı

SEKURO PLASTİK AMBALAJ SANAYİ A.Ş Çeyrek Finansal Sonuçlar ve Değerlendirmeler

SEKURO PLASTİK AMBALAJ SANAYİ A.Ş Çeyrek Finansal Sonuçlar ve Değerlendirmeler SEKURO PLASTİK AMBALAJ SANAYİ A.Ş. 2018 3.Çeyrek Finansal Sonuçlar ve Değerlendirmeler Yasal Uyarı Bu ayrıntılı sunum, finansal tablolara ilişkin gerçek bilgi ve analizlerin yanı sıra, gelecek olan durumları

Detaylı

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004

İşletme Analizi. Ülgen&Mirze 2004 İşletme Analizi Baraz, 2010 İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu

Detaylı

2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU

2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU 2015 YILI 2015 İLİŞKİLİ TARAF İŞLEMLERİ VE 2016 YILI YAYGIN VE SÜREKLİLİK ARZ EDEN İLİŞKİLİ TARAF İSLEMLERİ ÖNGÖRÜSÜ RAPORU Mali ve İdari İşler Müdürlüğü 04.03.2016 Ege Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. A-

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş.

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. Yatırımcı Sunumu Haziran 08 1 SUNUM PLANI Yaşar Grubuna Genel Bakış Et & Et Ürünleri Sektörü AB Uyum Süreci Şirkete Genel Bakış Finansal Göstergeler Satış Prosedürü

Detaylı

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Dursun Baş, Uzman - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Movenpick Otel, Ankara

Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Dursun Baş, Uzman - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Movenpick Otel, Ankara Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Dursun Baş, Uzman - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Movenpick Otel, Ankara Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Projesi Sunum Planı

Detaylı

YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK. Eylül 2014

YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK. Eylül 2014 YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK Eylül 2014 İÇİNDEKİLER Şirketlerin Karşılaşabileceği Finansal Problemler Yeniden Yapılandırma Kavramı ve Yöntemleri Yeniden Yapılandırma Süreci ve

Detaylı