TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı"

Transkript

1 TEMA, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı

2 YERYÜZÜ BİLDİRGESİ* Yeryüzü tarihinin kritik bir anında bulunuyoruz, öyle ki insanlık geleceğini seçmek zorundadır. Dünya artan biçimde birbirine bağımlı ve kırılgan hale gelirken, gelecek aynı anda büyük tehlikeleri ve umudu bir arada barındırıyor. Yol alabilmek için, muhteşem bir kültür ve yaşam biçimi çeşitliliğinin ortasında, ortak yazgıya sahip tek bir dünya topluluğunun içinde yalnızca bir insan ailesi olduğumuzun farkına varmak zorundayız. Sürdürülebilir küresel toplumu meydana getirmek için doğaya saygı, evrensel insan hakları, ekonomik adalet ve barış kültürünü bir araya getirmeye mecburuz. Bu uğurda, biz, yeryüzü halkı olarak; birbirimize, tüm yaşam topluluklarına ve gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu beyan etmeliyiz. 1 *Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Dünya Komisyonu nun 1987 tarihli çağrısından doğan ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından Mart 2000 tarihinde onaylanan Yeryüzü Şartı (Earth Charter) ön sözünden alıntılanmıştır.

3 Adil, huzurlu ve sürdürülebilir bir dünya için başlıca etik ilkeleri ortaya koyan Yeryüzü Şartı, evrensel sorumluluk ve küresel dayanışma üzerine kurulu bir beyanname. İçinde bulunduğumuz yüzyılda insanlık olarak karşı karşıya geldiğimiz kritik sorunları tanımlayan metin; tüm bireyler, organizasyonlar, şirketler, hükümetler ve uluslararası kurumların işlerine kılavuzluk yapmak ve değerlendirmek için ortak bir standart sunuyor.

4 Yeryüzü Bildirgesi nin ön sözünü okuyup da geleceğin soğuk yüzü karşısında ürpermemek mümkün değil. İnsanın bilmekten pek hoşlanmasa da bir an önce öğrenmesinde fayda bulunan gerçekler bunlar. İnsanlık olarak üzerinde yaşayabileceğimiz ne bir başka dünya var, ne de başka bir hayat hakkı. Hem sosyal ve hukuksal, hem de ekolojik bağlamda dünya gezegeni, tek yaşama alanımız. Bu durumda, var olanı korumak ve yaşanılabilir kılmak dışında seçeneğimiz bulunmuyor! 3-14 Haziran 1992 tarihleri arasında Rio de Janeiro da düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı, çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma kavramlarını ulusların gündemine sokan ve yönetimlerin bir dizi ilkeyi benimsemesini sağlayan bir milattı. Rio Konferansı, devlet ve bireylerin ekosistemler üzerinde yol açtığı tahribatı kabul etmesi ve buna karşı verilen mücadeleleri ön plana çıkarması açısından önemli bir dönüm noktası oldu. Sade bir çağrı olarak başlayan Yeryüzü Şartı nın tasarlanması ve kabulü, ilk kez bu zirvede gerçekleşti. Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi, burada alınan kararlar doğrultusunda hazırlandı. Küresel çevre bilincinin birçok ilkini başlatan zirve, aynı zamanda sivil toplumun güçlü bir aktör olarak sahneye çıkmasında etkili oldu. Rio Konferansı ndan sadece birkaç ay sonra, 11 Eylül 1992 tarihinde, TEMA Vakfı kuruldu. 2/3

5 BİR DOSTLUK HİKAYESİ A. NİHAT GÖKYİĞİT Öteden beri dosttur, toprak ile yaprak... Biri besler, büyütür. Diğeri göverir, meyve verir, gölge verir. Yaprak toprağa karışır, toprak yaprağı yeniler. Suyun eşliğinde sonsuz bir döngüdür bu. Ne toprak bıkar besleyip büyütmekten, ne yaprak bıkar göverip salınmaktan. Bereketin, dayanışmanın, sürekliliğin hikâyesini böyle yazmıştır doğa. Yalnız... Toprak güçlü, su arı ola ki, her daim yeşil kalsın ortalık! Şart bu olunca, eli taş altına koymak gerektir. Çünkü, doğanın yazdığı yeşil hikâye, yanlış yaşama alışkanlıkları yüzünden kararmak üzeredir. Her yıl yüzbinlerce hektar vatan toprağı erozyon yüzünden yitirilmekte, yaşamsal öneme sahip ekosistemler hızla yok olmaktadır. Ne acıdır ki, kendisini hayatın hızına kaptırmış insanlarımızın çoğu, durumun pek farkında değildir de Yalova da Türkiye nin ilk özel arboretumunu kuran Hayrettin Karaca, bitki toplamak amacıyla Türkiye yi karış karış dolaşırken erozyon sorununun boyutlarını görür. Durumu, içinde doğup büyüdüğünden, yeşilin kıymetini bilen komşusu Nihat Gökyiğit le paylaşır. Ülkede doğal varlıkların hızla tahrip oluşundan kaygı duyan iki eski dost, ellerini taşın altına koyarlar. İki eski dost... İki doğa dostu... Gökyiğit ile Karaca, profesyonel vizyonlarıyla bir yandan projelerini hayata geçirirken diğer yandan yaşları ne olursa olsun, her daim delikanlı yürekleriyle aynı hayalin izinde türkü de söylerler: Meşeli, dağlar meşeli. Kül oldum ben bu aşka düşeli... Doğa aşkıdır bu. Yaprak ve toprak sevdasıdır.

6 HAYRETTİN KARACA Akıl ve aşk, bir aradadır. İş dünyasındaki sistem kurma deneyimleri ve sahip oldukları prestij, hayallerinin gerçekleşme sürecinde onlara güç verir. İş çevrelerinden değerli destekler almayı başarırlar. Toprak ve yaprak, suyunu bulmuştur. TEMA Vakfı kurulur. 4/5 O yıllarda, doğa koruma konusu ülke gündeminde bugünkü kadar öne çıkmamıştır. Farkındalık yüksek değildir ve sosyal sorumluluk kavramı pek bilinmemektedir. Çevre adına yapılanlar hayırseverlik çerçevesindedir. Oysa bu mücadele, devlet politikası haline getirilmelidir. TEMA Vakfı nın Türkiye Çöl Olmasın sloganı, büyük yankı bulur. Önlem alınmazsa ülkemizin çöl olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu, ilk kez bu kadar yüksek sesle dile getirilmektedir. Zaman akar, adımlar hızlanır, önemli mesafeler kaydedilir. İki doğa dostunun girişimiyle başlayan TEMA, Türkiye nin en büyük sivil toplum hareketine evrilirken Anadolu nun cömert insanı, Karaca ve Gökyiğit e birer san armağan edecektir. İkisi de bu sanları birer madalya sevinciyle taşıyacaklardır: Toprak Dede Hayrettin Karaca... Yaprak Dede Nihat Gökyiğit... İki eski dost. Toprak ve yaprak aşkıyla 1992 de başlattıkları hareket, kitlelere yayılarak sürmekte, durmaksızın büyümektedir. TEMA Vakfı, bu aşka düşenlerin yeridir!

7 Simurg Olmak Efsane der ki, yaşam ağacında tüneyen ve tüm zamanların bilgisine sahip olan bir kuştur, Simurg. Öleceği zaman ateşe dönüşüp kendisini yakar ve küllerinden yeniden, yeniden doğar. Toprağa bereket getirir, yer ile gök arasındaki birliği o sağlar. Kocaman bir kuştur, Simurg. Her uçuşa kalktığında bütün bitkiler tohumlarını toprağa döker. Bu tohumlar dünyanın her yanına dağılır, gelmiş geçmiş tüm bitki çeşitleri bu sayede yeniden kök salar. İnsanoğlunun tüm şifası, bu bitkilerdedir. Simurg üzerine söylenen masallardan biri, anlamlı bir arayışı dile getirir. Kuşlar, padişahları olan Simurg u bulmak, onu görmek isterler. Ancak çetin bir güzergâh vardır önlerinde: Kaf Dağı aşılacaktır! Zorludur yolculuk, engellerle doludur. Vazgeçmeyen 30 kuş, Kaf Dağı nı aşar. Ama Simurg yoktur orada. Yanıt, sözcüklerdedir: Farsça sı otuz, murg ise kuş demektir. 30 kuş! O anda anlarlar aslında aradıklarının kim olduğunu. Aynı hedefin peşinde bir araya gelmek, vazgeçmemek, gücün çekirdeği olmak! Gökyiğit, Karaca ve TEMA nın kuruluşu için omuz veren 28 işadamı kişi, inançla yola çıktılar. İlk günden beri aynı gökte, aynı ufka vazgeçmeden kanat çırpmaktalar. Simurg gibi. Üstelik giderek genişleyen bir gövde bu, giderek güçlenen bir uçuş. TEMA ya gönül veren binlerce 30 kuş!

8 6/7

9 Sevgili TEMA Dostu, Açık yüreklilikle söylemek isterim ki, bundan 22 yıl önce yol arkadaşım Hayrettin Karaca ile birlikte erozyon ve çölleşme ile mücadele etmek üzere TEMA Vakfı nı kurduğumuzda, TEMA nın bu kadar büyüyeceğini tahmin etmemiştik. İlk başta sadece bir avuç gönüllüydük, bugün sayımız ülke genelinde yarım milyonu aştı. TEMA Vakfı nın doğal varlıkların korunmasına dair çalışmalarındaki istikrar ve çözüme odaklı barışçıl faaliyetleri, iş birlikleri TEMA yı güvenilir kıldı. Bu sayede artan gönüllülerimiz TEMA nın en büyük gücü haline geldi. Şimdi, sen de aramızdasın. Ne mutlu! Kendimi çok şanslı buluyorum. Doğa ile barışık olmayı esas alarak yaşama sahip çıkan bir sivil toplum hareketinin kurucuları arasında yer alma ve TEMA nın isim babası olma ayrıcalığı, bana nasip oldu. Yine gönüllülerimizin bana verdiği Yaprak Dede ismi ise her zaman sahip olduğum en değerli ve ayrıcalıklı unvandı. Bizler TEMA da bayrağı gençlere çoktan devrettik. Bayrağı onlardan devralacak yeni nesillerin doğanın dilinden anlayan ekolojik okuryazar bireyler olarak yetişmesi için TEMA var gücüyle çalışıyor. İçim çok rahat ve geleceğe güvenle bakıyorum. Çünkü toplumsal barışın topraktan geleceğine ve TEMA Vakfı na olan inancım tam. Sizlerle daha çok yollar kat edeceğiz. Elim, elinizde. Hissediyorum. Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit Kurucu Onursal Başkan Aralık 2014

10 Sevgili TEMA Dostu, Bugüne kadar bitki peşinde, yüzlerce köye gittim. Canım Anadolu da birçok köylümün evlerine Tanrı misafiri oldum, sofralarına oturdum. Toprakları erozyonla yitip gitmişti, yoksuldular; ama nasıl cömerttiler! Azıcık aşlarını bölüp benimle paylaştılar. Bugün gururla taşıdığım Toprak Dede adını verdiler bana. TEMA nın tohumlarını yeşertmeye başlatan, halen sahip olduğumuz Anadolu kültürü oldu. Yol arkadaşım Nihat Gökyiğit le birlikte TEMA Vakfı nı kurduğumuzda sıfırdan başladık. En önce erozyon ve çölleşmenin ne olduğunu, bizden neleri alıp götürdüğünü anlatmaya gayret ettik. Eğer önlem alınmazsa Türkiye Çöl Olacak! dedik. Bu bilinç yok denecek kadar azdı. Bir farkındalığı yükselttik. Başlangıçtan bugüne aştığımız yolları düşünüyorum da, TEMA nın geldiği nokta beni çok mutlu ediyor. Bizlerden daha akıllı, bilgili, dünyanın neresinde olurlarsa olsun birbirleriyle iletişim kuran, bilgi paylaşan, okuyan, doğanın değerini bilen gençler, çocuklar yetişiyor. İnanıyorum ki TEMA Vakfı, gençlerimizin önderliğinde çevre mücadelelerinde bayrağı en önde taşımaya devam edecek. TEMA, 530 bini aşan gönüllüsüyle giderek güçlenen bir halk hareketi. Buna çok seviniyorum. Artık dünya, bizim doğal varlıkları koruma mücadelemizi örnek alıyor. Birleşmiş Milletler, dünyada ilk kez verdiği Yaşam İçin Toprak (Land for Life) ödülüne TEMA Vakfı nı değer buldu. Bana da Orman Kahramanı ödülünü verdiler. Bu ödüller hepimizin! Bu başarının altında memleketin her yerinden, her yaştan gönüllümüzün imzası var. Sen de aramıza katıldığında, biraz daha güçlenecek toprağımız. 8/9 Toprak Dede Hayrettin Karaca Kurucu Onursal Başkan Aralık 2014

11 Çok Değerli TEMA Ailesi, Başarılı bir yılı daha geride bıraktık. Bu kitapçığın ilerleyen bölümlerinde yer alan çalışma raporlarımızda, 2014 yılında tek tek neleri başardığımızı okuyabilirsiniz. Kuruluşumuzdan bugüne geçen 22 yılda neler yaptığımız ise şu cümleyle özetlenebilir: TEMA Vakfı olarak bütün faaliyetlerimizin çıkış noktasını, gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya ve sürdürülebilir bir yaşam bırakmak oluşturuyor. Bu da öncelikle sağlıklı bir toprak ve temiz bir çevre varsa mümkün. Bunu biliyoruz. Bizler toprağın kıymetini bilen, ona türküler yazmış bir kültürün çocuklarıyız. Orman, çayır, mera ve tarım alanlarının; su ve bitki gen kaynaklarının korunmasına; erozyonun önlenmesi ile insan kaynaklı iklim değişikliğinin önüne geçilmesine yönelik çalışmalara imza atıyoruz. Doğal varlıklarımızı tahrip edecek faaliyetlerin oluşmadan önlenmesi adına hukuki çalışmalar yürütüyoruz. Aslında tek kelimeyle yaşamı savunuyoruz! Her canlının doğal yaşam ortamını, tek tek her canlının yaşama hakkını Sadece ülkemiz için değil, insanlık olarak paylaştığımız biricik gezegenin de geleceği için... Bu çabamızda en büyük desteği gönüllülerimizden, bağışçılarımızdan ve bilimi temel alan organize çalışmalarımızdan alıyoruz. Başarımızda, uyguladığımız bilimsel teknik ve yöntemlerin payı büyük. Tüm destekçilerimizle birlikte yola devam ediyoruz. Gücünü gönüllülerinden alan bir halk hareketine dönüştük. Bugün 2014 yılı itibariyle 530 bini aşan gönüllümüz, 80 ilde temsilcilerimiz, 308 ilçede gönüllü sorumlularımız ve 122 üniversitede Genç TEMA topluluklarımız var. Gönüllülük ilkesiyle iş birliği yaptığımız bilim kurulumuz, danışma kurulumuz, organizasyonumuzda görev alan uzmanlarımız çok değerli katkılarıyla TEMA ya güç katıyor. Karşılaştığımız zorluklar var elbette... Çevre sorunlarına duyarlı, bilinçli ve etkin bir kamuoyu oluşturmak, en büyük uğraşımız. Birincil hedefimiz ise erozyon ve çölleşme tehlikesi başta olmak üzere çevre sorunlarına karşı mücadelenin devlet politikası haline gelmesini sağlamak. Bu uğurda çalışırken gönüllülerimizle birlikte iş birliği yaptığımız kurumları da yanımızda hissetmek, geleceğe dair umutlarımızı tazeliyor. Toplumun her kesimine ulaşmayı amaç edinen bir vakıf olarak, 2014 yılında çalışmalarımızı daha da yaygınlaştırdık.

12 Ülke genelinde yaptığımız etkinliklerle çevre alanında Türkiye nin en yaygın sivil toplum kuruluşu olmayı sürdürdük. İnanıyorum ki, önümüzdeki yıllarda yeni katılımlarla daha da güçleneceğiz. Güzel ülkemizin ve biricik gezegenimizin geleceği için yararlı, etkili adımları birlikte atacağız. Binlerce kilometrelik yolculuklar bile, tek bir adımla başlar. TEMA Vakfı, 22 yıldır adımlarına emin adımlar ekleyerek ilerliyor. Bu yolda bize destek veren başta gönüllülerimize, projelerimizi hayata geçirmemize imkân veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı na, mütevellilerimize, bağışçılarımıza, tüm iş ortaklarımıza, destekçilerimize, sesimizi duyurmamıza aracılık eden tüm paydaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarıma yürekten teşekkürler ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Deniz Ataç Yönetim Kurulu Başkanı 10/11

13 TEMA VAKFI MÜTEVELLİLER HEYETİ

14 Mustafa AKIN, Murat ALTIN, Haydar AKIN ( te vefat etmiştir), Hilmi Doğan ALTINBİLEK, A. Emel ANIL, A. Doğan ARIKAN, Dr. Ersin ARIOĞLU, Deniz Ataç, Prof. Dr. Aynur AYDIN, Mustafa Ali BALBAY, Adnan BALİ, Lütfü BAŞ, Feyyaz BERKER, Şafak BİRKİYE, Cem BOYNER, A. Safa BÖLÜKBAŞI, Doç. Dr. Sevim BUDAK, Necmettin ÇEPEL, İbrahim Halil ÇİFTÇİ, Ahmet Oğuz DAĞDELEN, Turan DEMİRASLAN, Aydın DOĞAN, Prof. Dr. İsmail DUMAN, Faruk ECZACIBAŞI, Numan Sabit ESİN, Ahmet Fikret EVYAP, Meral GEZGİN, Vahide GİGİN, Murat GİGİN, A.Nihat GÖKYİĞİT, Şadi GÜCÜM, Mahir GÜRBÜZ, Ümit Y. GÜRSES, Yeşne İREN, Hayrettin KARACA, Demir KARAMANCI, Prof. Dr. A.Vahap KATKAT, Mehmet Osman KAVALA, Rahmi KOÇ, Ali Y. KOÇ, Halis KOMİLİ, H. Ayduk KORAY, A. Çelik KURTOĞLU, Doç. Dr. Pervin OLGUN, Hüseyin ÖZDİLEK, Ersin ÖZİNCE, Nezih ÖZTÜRE, Fatih ÖZTÜRK, Prof. Dr. Gülsün SAĞLAMER, Erdal ŞAFAK, Prof. Dr. Murat TÜRKEŞ, Tezcan YARAMANCI, Orhan YAVUZ, Erdal YILDIRIM, Ahmet Rona YIRCALI, Prof. Dr. Nuran ZEREN GÜLERSOY. 12/13

15 TEMA VAKFI YÖNETİM KURULU Deniz ATAÇ, Başkan Prof. Dr. Nuran ZEREN GÜLERSOY, Başkan Yardımcısı Yeşne İREN Tezcan YARAMANCI Prof. Dr. Aynur AYDIN Doç. Dr. Sevim BUDAK İnci Aylin GEZGÜÇ ELVEREN Doç. Dr. Pervin OLGUN TEKNİK DANIŞMAN HUKUK DANIŞMANI MALİ DANIŞMAN Nevzat ÖZER Prof. Dr. Murat TÜRKEŞ Ayla YÖNET ORMAN VE KIRSAL KALKINMA ORGANİZASYON ŞEMASI EĞİTİM KURUMSAL İLETİŞİM VE ÇEVRE POLİTİKALARI SAHA VE GÖNÜLLÜLÜK ULUSLARARASI İLİŞKİLER İL TEMSİLCİLERİ, GÖNÜLLÜ SORUMLULARI ve GENÇ TEMA lar

16 MÜTEVELLİLER HEYETİ YÖNETİM KURULU İCRA KURULU GENEL MÜDÜR SEKRETERLİK 14/15 İKTİSADİ İŞLETME BİLGİ İŞLEM KAYNAK GELİŞTİRME İDARİ İŞLER VE SATIN ALMA MALİ İŞLER İNSAN KAYNAKLARI

17 TEMA Vakfı En başta topraklarımız olmak üzere, ülkemizin doğal varlıklarının korunması ve savunulması için bilimsel ve hukuksal çalışmalar yürüten... Sürdürülebilir yaşamın sağlıklı ve korunmuş çevre koşullarında mümkün olduğunu savunan... Topraktan gelen toplumsal barışa inanan... Ülkenin ve dünyanın geleceğinde söz sahibi olmak üzere halkla bütünleşen... Gönüllü, bilinçli, öncü, uluslararası ve saygın bir sivil toplum kuruluşudur. TEMA Vakfı nın Vizyonu Ülke toprağını tehdit eden erozyon ve çölleşme tehlikesine dikkat çekmek ve bu mücadelenin bir devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak... Ekosistemi oluşturan toprak, su, orman, biyolojik çeşitlilik gibi doğal varlıkların korunması ve insan kaynaklı iklim değişikliğine ilişkin politikaların oluşturulması için çalışmak... Ormanları korumanın yanı sıra ağaçlandırma çalışmaları yaparak topluma ağaç sevgisi aşılamak... Tarım alanlarını, çayır ve meraları koruyup geliştirmek, bu alanların amaç dışı kullanımını önlemek... Doğal varlıkların korunup doğru şekilde yönetilmesi için gereken yasal düzenlemelere öncülük etmek, destek vermek. Tüm bu konularla ilgili toplumda farkındalık ve bilinç oluşturmak. TEMA Vakfı nın Hedefi Türkiye Cumhuriyeti nin tüm temsilcilerine; hükümetlere ve siyasal partilere, resmi ve özel kuruluşlara, eğitim ve medya kuruluşlarına ve halkımıza toprak erozyonunun nedenlerini, vahim sonuçlarını ve ülkemizdeki çölleşme tehlikesini anlatmak. TEMA, hedefi doğrultusunda çalışmalarını yürütürken şunları savunur: Toprak, ülkemizin en değerli hazinelerinden biridir. Orman, çayır, mera ve tarım alanlarının, su ve bitki gen kaynaklarının korunmasında; erozyonun ve insan kaynaklı iklim değişikliğinin önlenmesinde bir devlet politikası geliştirilmesi gerekli ve zorunludur. Bu hedefe ulaşmak, ancak teknik yönden yeterli ekip, örgütlenme ve mali olanaklar ile mümkündür. Doğal varlıkların yok edilmesine ve erozyon sorununa çare bulmadıkça hiçbir iktidar kendisini başarılı saymamalıdır.

18 TEMA Vakfı nın Değerleri -Güvenirlilik ve Saygınlık -Bilimsellik -Şeffaflık -Gönüllülük -Yaratıcı Katılımcılık -Siyasi Tarafsızlık -Herkesi Kucaklama Uluslararası Arenada TEMA Vakfı TEMA Vakfı olarak konumuz ve çalışma alanlarımızla ilgili olarak pek çok uluslararası kurum ve kuruluşla çeşitli düzeylerde iş birliği ve ilişki içindeyiz. Üyelik: -Dünya Koruma Birliği (IUCN) -Küresel Çevre Fonu STK Ağı (GEF-NGO) -Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN-Europe) -Küresel Toprak Ağı (GSP) Yönetim Kurulu Üyeliği: -Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma için Akdeniz Bilgi Ofisi (MIO-ECSDE) -Avrupa Çevre Bürosu (EEB) 16/17 Akreditasyon: -Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) - Danışman STK -Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele -Sözleşmesi (UNCCD) -İklim Değişikliği ile Mücadele Sözleşmesi (UNFCCC) -Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Sosyal Medyada TEMA Vakfı Dünyanın her yerindeki takipçilerimizle sosyal medya üzerinden iletişim halindeyiz. facebook.com/temavakfi adresinde 2014 yılı sonunda takipçimiz, twitter.com/temavakfi adresinde takipçimiz bulunuyor. Çalışmalarımızı adresinden izleyebilir, videolarımızı adresinden seyredebilir, iletilerinizi tema@tema.org.tr adresine gönderebilirsiniz. TEMA gönüllüsü olmak ve bilgi almak için gonullu@tema.org.tr adresine yazabilir, adresi üzerinden de gönüllü olabilirsiniz.

19 EĞİTİM ÇALIŞMALARIMIZ Kurulduğumuz ilk günden bu yana toplumun her kesiminin ekolojik okuryazar olmasının, yani doğayı tanıyan, temas eden, doğanın bir parçası olduğunu içselleştirmiş, günlük hayatındaki tercihlerinin doğaya etkilerinin farkında olan ve doğa ile uyumlu, sürdürülebilir yaşam için harekete geçen bir bireylerden oluşması gerekliliğine inanıyoruz. Bu amaçla her yaştan çocuk, genç ve farklı paydaş gruplarından yetişkinlere yönelik eğitimler ve etkinlikler düzenliyoruz yılında da aynı amaç için binlerce kişinin ekolojik okuryazar birey olmasına katkı sağladık. EKOLOJİK OKURYAZARLIK PROGRAMI Yetişkin Eğitimleri Ekolojik okuryazarlık çalışmalarımızda, bugünün ve geleceğin doğasını, aldığı karar ve uygulamalarıyla şekillendiren yetişkinlerin önemli bir yeri var. Bu kapsamda 2014 te Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere birçok kuruluşla çalışmalar yürüttük. Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi Türkiye de öğretmenlere yönelik ilk kapsamlı doğa eğitim programı olan Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi ni (EKOY) tasarladık ve 2011 den bu yana Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğiyle düzenliyoruz.

20 yılları arasında gerçekleşen eğitimlere 62 ilden 241 öğretmenimiz katılarak eğitici öğretmen olmaya hak kazandı. Öğretmenlerimiz 2013 yılından beri düzenledikleri mahalli seminerlerle 30 binden fazla öğretmeni ekolojik okuryazarlık programı ile tanıştırdı yılında bu güçlü yapının ve eğitmenlerimizin daha da güçlenmesi için eğitici eğitimini ve mahalli seminerleri yakından inceleyerek analizler yaptık yılında yepyeni bir EKOY programı ile yeni eğitici öğretmenler kazanmaya ve binlerce öğretmenimizi ekolojik okuryazarlık ile tanıştırmaya devam edeceğiz. 18/19 Türk Silahlı Kuvvetleri, iş birliğimizin uzunca yıllara dayandığı önemli kurumlardan biri yılından günümüze düzenlediğimiz konferans ve seminerler ile binlerce Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ile buluştuk. Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi eğitim iş birliğimiz çerçevesinde 5 Kasım 2014 te Harp Akademileri Komutanlığınca düzenlenen Komutanlık Konferansı na TEMA Vakfı adına Doç. Dr. Barış Karapınar ın Küresel ve Bölgesel İklim Değişikliği ve Türkiye ye Etkileri sunumu ile katılım sağladık. Konferansa Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep ile birlikte 5 General/Amiral, 500 öğrenci subay ve personel katıldı. Öte yandan 1998 yılından beri Genelkurmay Başkanlığı ile Erozyonla Mücadele Semineri düzenliyoruz yılında hazırlıklarını tamamladığımız Erozyonla Mücadele Semineri 2015 yılı Nisan ayında gerçekleşecek.

21 İçişleri Bakanlığı 1999 dan beri, İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı nın Kaymakamlık Kursları kapsamında Toprak ve Erozyonla Mücadele konularında seminerler düzenledik yılında, 18 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan 100. Dönem Kaymakamlık Kursu Programı nda da yer alınacak. Kurum Çalışanları İçin Ekolojik Okuryazarlık (EKOY) Eğitimleri Ekolojik okuryazarlığın toplumun her kesimine yaygınlaştırılması amacıyla 2014 yılında kamu kuruluşları ile çocuk eğitimleri dışında farklı paydaş kategorilerine yönelik eğitim içerikleri geliştirdik. Eğitim içeriği geliştirdiğimiz paydaş gruplarından biri özel sektör diğeri ise yerel yönetimler oldu. Bu eğitimler, 2015 yılında hayata geçirilecek. EKO-Yaşam Özel sektör çalışanlarının ekolojik okuryazar bireyler olmalarına katkı sağlamayı amaçlayan EKO-Yaşam eğitim programının içerik çalışmalarını 2014 yılında tamamladık. Ofis ve saha çalışmaları ile şekillenen program 2015 yılında uygulanmaya başlayacak. EKOY-Yerel Yönetim Yerel yönetim çalışanlarının katılacağı Ekolojik Okuryazar Yerel Yönetim Programı yerel yönetimlerin doğada yarattıkları etkiyi karar ve uygulama ölçeğinde yeniden düşünmelerini ve sürdürülebilir kent olma yollarını aramalarını hedefliyor. Bir günlük tasarlanan programın, pilot uygulaması 2015 yılında başlayacak. Program, yerel yönetimlerin yaşadıkları sorunlar ve karşılaşabilecekleri tehditler üzerine kurgulanacak atölye çalışmaları ile desteklenecek. Çocuk ve Gençlik Eğitimleri Çocuk ve Gençlik Eğitim Programlarımız ile her yaştan çocuk ve gençlerin doğayı tanıyan, günlük hayattaki faaliyetlerinin doğaya etkilerini bilen, sürdürülebilir yaşamı tercih eden bireyler olmasını desteklemeyi amaçladık. Türkiye genelinde 81 ilde, bütün programlarımızla, eğitim öğretim yılında 50 binden fazla ve 2014 yılında programlara devam eden öğrencilerle birlikte toplamda 90 bini aşkın öğrenciye ulaştık.

22 Minik TEMA (Okul öncesi/anaokulu 4-5 Yaş) Erken çocukluk dönemine yönelik hazırladığımız Minik TEMA programını 2010 yılında pilot olarak uygulamaya başladık yılında yaklaşık 58 bin çocuğu doğada olmaya davet ettik. Binlerce öğrenciyi Minik TEMA Programı nı destekleyen Arkadaşım Meşe Ağacı ve Yeryüzünün Örtüsü: Toprak posterleri, Meşe Ağacı Arkadaşım Olur Musun kitabı ve doğa gözlem kutuları ile buluşturduk. 20/21 Yavru TEMA (İlkokul 6-9 Yaş) 2014 yılında ilkokul çocuklarının yaşadıkları coğrafyadan başlayarak doğayı keşfetmelerine, tüm yaşam biçimlerine empati geliştirmelerine katkı sağlamak amacıyla Yavru TEMA Yaşamı Keşfediyorum programını geliştirdik. Yine aynı yılda 81 ilde 20 bin öğrenci ile pilot olarak uygulamaya geçirdiğimiz program 15 doğa etkinliği içeriyor.

23 Ortaokul TEMA (10-13 Yaş) eğitim-öğretim yılında pilot uygulaması tamamlanan Ortaokul TEMA programını 2014 yılından itibaren ülke geneline yaygınlaştırarak, 81 ilde, 288 okulda öğrenciyle uyguladık. Program kapsamında 45 etkinlik içeren öğretmen rehberini öğretmenlerimizle paylaştık. Ülkemizin dört bir köşesinden gelen katılımcı öğretmen ve öğrencilerimizle 9-11 Mayıs 2014 tarihlerinde Yalova da Ortaokul TEMA Öğrenci Şenliği ni düzenledik. Ortaokul TEMA Eğitim Programı Öğretmen Rehberi Ortaokul TEMA Eğitim Programı Öğretmen Rehberi Lise TEMA (14-18 Yaş) Gençlerin ekolojik okuryazar bireyler olmalarına katkıda bulunmak amacıyla Lise TEMA Sürdürülebilir Yaşam programını geliştirmeye başladık. Programı 2014 yılında yedi ilde yaklaşık öğrenciyle pilot olarak uygulamaya başladık. Lise TEMA ile öğrenciler doğa ve sürdürülebilir yaşam konularında farkındalık kazanırken, okullarda kulüpler kuruyor, yaşıtlarını ve toplumu harekete geçmeye davet ediyor.

24 BİLİM VE YAYINLAR PROGRAMI Bilim Programı TEMA Vakfı ve A.Nihat Gökyiğit Vakfı (ANG) iş birliği ile Prof. Dr. Kani Işık tarafından güncellenen Biyolojik Çeşitlilik kitabını yeniden yayımladık. TEMA Vakfı ve İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle yayımlanan Dünyanın Durumu 2013: Sürdürülebilirlik Hala Mümkün mü? kitabını okuyucularla buluşturduk. Ayrıca Prof. Dr. Hikmet Birand ın unutulmaz doğa tarihi eseri Alıç Ağacı ile Sohbetler i, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve İş Bankası Kültür Yayınları desteği ile birlikte yeniden basılmasını sağladık. 22/ yılından bu yana Worldwatch Enstitüsü tarafından hazırlanan ve TEMA Vakfı tarafından Türkçeye kazandırılan Dünyanın Durumu serisinin 2014 yılı sayısı Sürdürülebilirlik İçin Yönetişim kitabını İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle yayına hazırladık. BELGE BİLGİ MERKEZİ Kütüphane, Arşiv, Dokümantasyon Çevre ve doğa konularında özelleşmiş dört binden fazla kitap ile Türkiye nin önde gelen çevre kütüphanelerinden biri olan kütüphanemize dünyadaki ve Türkiye deki önemli yayınları dâhil etmeye devam ettik. Bugüne kadar eğitim DVD si şeklinde kamuoyuyla paylaştığımız Toprak Yaşamdır çalışmamızı güncelleyerek, internet ortamında paylaşmak için hazırlıklar yaptık. İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik, su ve sulak alanlar konularında uzman desteği ile farklı yaş gruplarına yönelik hazırladığımız eğitim sunumlarını temsilci ve gönüllü sorumlularımız ile paylaştık.

25 ORMAN VE KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARIMIZ 2014 te, Orman ve Su İşleri Bakanlığı iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz ağaçlandırma ve teraslama projelerinin yanı sıra koruma ve kırsal kalkınma projelerimiz ile birlikte toplam 36 proje yürüttük. 3 ü hatıra ormanı olmak üzere 6 projeyi tamamlarken, 6 sı hatıra ormanı olan 8 proje başlattık. Koruma ve kontrolü devam eden 4, uygulaması devam eden 18 ağaçlandırma ve kırsal kalkınma projemiz bulunuyor. Bu projelerden 19 u, bireysel ve kurumsal birçok bağışçının katkıları ile tesis edilen, 19 farklı sahada bulunan hatıra ormanı projelerinden oluşuyor. Hatıra Ormanları Projesi Orman Genel Müdürlüğü iş birliği ve destekçilerimizin bağışları ile oluşturulan hatıra ormanı çalışmalarımız devam etti yılı içerisinde 19 adet hatıra ormanı sahasında çalışma yürüttük. Bunlardan 17 si 2010 sonu ile 2014 ilkbaharı arasında dikilen sahalardı. Bu sahaların 2014 yılsonu ortalama fidan başarı oranı %92 olarak hesaplandı. 3 sahada bakım çalışmaları tamamlandı. Önceki yıllarda tesisine başlanan 10 sahada ise 3 yıllık bakım süreci devam ediyor. 6 yeni sahada ağaçlandırma çalışmalarına başlandı ve toplam adet fidan dikildi. Yeni fidanlarla birlikte bugüne kadar Hatıra Ormanları Projesi kapsamında ağaçlandırdığımız alan hektara, dikilen fidan adedi ise ye ulaştı. Turan Demiraslan Teraslama ve Bitkilendirme Projesi Bağışçımız Turan Demiraslan ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle Bayındır Bozdağ mevkiinde yapılan teraslama ve bitkilendirme proje sahasında bakım, koruma ve kontrol çalışmalarını yürüttük. Projede 122 hektar üzerinde ekskavatörler aracılığıyla tesis edilen 175 kilometre uzunluğundaki teraslara 2012 sonbaharında fidan dikilmişti. Sahada 2014 yılsonunda yapılan kontrollerde fidan başarı oranının %90 olarak devam ettiği tespit edildi. Proje sahasındaki bakım ve koruma çalışmalarına devam ediliyor.

26 24/25 81 İlde 81 Orman Projesi Vakfımız, Türkiye İş Bankası ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen 81 İlde 81 Orman Projesi, bugüne kadar Türkiye de bir sivil toplum kuruluşu, bir özel kuruluş ve bir kamu kurumunun birlikte hayata geçirdiği en büyük ağaçlandırma projesi özelliğini taşıyor. Projenin başlangıcından bugüne yaklaşık hektarlık bir alan, fidan ile donatıldı yılında 64 sahadaki bakım, koruma ve kuruyan fidanların yerine tamamlama dikimi çalışmalarına devam edildi yılsonu itibari ile 18 ilde daha çalışmalar tamamlandı. Böylece proje kapsamında çalışmaları tamamlanan il sayısı 35 e ulaştı. Tüm sahalarda dikilen fidanların ortalama yaşama yüzdesi 2014 yılsonunda %77 olarak kaydedildi te, Kıbrıs Orman Dairesi Müdürlüğü iş birliğiyle KKTC de 25 hektarlık alanda kurulan fidanlık Türkiye İş Bankası KKTC Ormanı sahasında da bakım, koruma ve kontrol çalışmaları yürütüldü. Sahanın 2014 yılsonu fidan başarı oranı %90 olarak tespit edildi.

27 Meşe Projesi Orman Genel Müdürlüğü iş birliği ve destekçilerimizin bağışları ile yürütülen meşe ekimi/dikimi çalışmalarına devam ettik yılları arasında tesis edilen meşe sahalarındaki bakım, koruma ve kuruyan fidanların yerine tamamlama dikimi çalışmalarını sürdürdük yılında fidanlık yeni meşe sahası tesisi gerçekleştirildi. Sakız Ağacı Klon Parkı Tesisi Projesi Mondelez-Falım Sakızları sponsorluğunda, sakız ağaçlarının ve doğal genetik çeşitliliğinin korunması amacıyla İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ne ait İzmir Urla Kadıovacık mevkiindeki sahada yürütülen proje devam ediyor. Projede 100 klon ile fidanlık sakız klon parkı tesis edilmesi planlanmıştı. Bu amaçla Torbalı Orman Fidanlık Müdürlüğü ve Antepfıstığı Araştırma İstasyon Müdürlüğü seralarında fidan aşılama çalışmalarını sürdürdük yılında yapılan aşılı fidan üretimi çalışmaları ile 378 adet aşılı sakız fidan üretimi yaptık. Böylece klon parkı sahasında 114 klondan 842 adet fidana ulaştık. Aşılı fidan üretim çalışmaları ile klon parkında dikim, bakım, sulama ve koruma çalışmalarına devam ediyoruz.

28 ANTEPFISTIĞI ÜRETİMİNDE VERİM VE KALİTENİN ARTIRILMASI PROJESİ İZLEME, YAYGINLAŞTIRMA VE BÖLGESEL SORUNLARA ÇÖZÜMLER ÜRETME: BARAK OVASI ÖRNEĞİ Sürdürülebilir bir yönetimle Antepfıstığı üretiminde verimliliğin artırılması, biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla Antepfıstığında Verim ve Kalitenin Artırılması Projesi uygulamasına 2011 yılında başladık ve 2013 yılı sonu itibari ile tamamladık. Proje ile ulaşılan sonuçların izlenmesi ve yaygınlaştırılması maksadıyla projenin ikinci aşaması olan beş yıllık Barak Ovası Örneği Proje uygulamasına 2014 yılında başladık. Proje kapsamında Karkamış, Oğuzeli ve Nizip ilçelerinde Ekim ayı sonunda üç adet Proje Bilgilendirme Toplantısı düzenledik ve bu toplantılara toplam 118 çiftçi katıldı. Antepfıstığı yetiştiriciliği konusunda çiftçilerin bilgi ve becerilerini artırmak maksadıyla; Aralık ayının ilk haftası Karkamış, Oğuzeli ve Nizip ilçelerinde düzenlenen Bahçe Yönetimi Eğitimlerine 211 çiftçi katıldı. Antepfıstığı yetiştiriciliği konusunda doğru uygulama yapmaya istekli olan, verim ve kalite artışları konusunda komşuları ile deneyimlerini paylaşacak 401 aday üretici belirledik. Bu üreticilere, uzmanlar denetiminde bahçe uygulama kontrolleri ile donanımlı danışmanlık (mentörlük) desteği verdik. Örnek organik tarım uygulamaları yapılan bahçenin takibini ve kontrollerini uzmanlarımızla yapmaya devam ettik yılı itibari ile Organik Ürün Müteşebbis Sertifikası aldık ve 2016 yıllarında bölgede uzman aşıcı ve budamacı ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak maksadıyla Oğuzeli Halk Eğitim Merkezi ve Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü iş birliğiyle Antepfıstığında Aşılama ve Antepfıstığında Budama Modülleri Programları nı hazırladık. Önümüzdeki dönem, projede planlandığı şekilde budama ve aşılama kursu açılarak 20 şer budamacı ve aşıcı yetiştirilmesi ve yöreye kazandırılmasını hedefliyoruz. 26/27 Proje sürecinde elde edilen bilimsel uygulama çıktılarının bölgesel ve ulusal olarak yaygınlaştırılması kapsamında Antepfıstığı Festivali ile Yeşil Altın Antepfıstığı Çalıştayı nda ve Ulusal Antepfıstığı ve Badem Çalıştayı na katıldık yılının çok sıcak ve kurak geçmesi, ayrıca yörede bahçe hırsızlıklarının yaygınlaşması nedeniyle Fıstığımız Bol Olsun bahçelerinde hasat geçen yıllara göre daha erken yapıldı. Ağustos ayının sonlarında tüm bahçelerde hasat tamamlandı. 2011, 2012 ve 2013 yıllarında bahçelerde birim alanda sağlanan verim artışı sırasıyla %12, %33 ve %70 iken, 2014 yılında bu oran %41 oldu yılında 2,934 kg, 2012 yılında 3,950 kg, 2013 yılında 5,031 kg olarak belirlenen ağaç başına verim ise 2014 yılında 4,014 kg olarak belirlendi. Proje öncesi uzun yıllar tek ağaç verimi olan kg değerine göre 2014 yılında sağlanan verim artışı %33 olarak hesaplandı.

29 TEMA - BORUSAN Kırsal Kalkınma Projesi Vakfımız ve BORUSAN iş birliği ile 9 Haziran 2010 da Afyonkarahisar- Sinanpaşa-Güney ve Tokuşlar Beldeleri ile Kınık, Karacaören ve Çobanözü Köyleri Kırsal Kalkınma Projesi nin uygulamasına başlandı. Projenin uygulama aşaması planlandığı şekilde 9 Haziran 2014 te tamamlandı. Proje kapsamında, 2014 yılı içerisinde meyvecilik konusunda uzmanlarca verilen uygulamalı altı eğitime toplam 402 çiftçi katıldı. Proje köylerine ait dekarlık arazinin toprak özelliklerini ve buna bağlı tarımsal üretim özelliklerini tanımlayan Proje Köyleri Arazileri Toprak Kullanım Raporu nu hazırladık. 750 adet basılan raporun proje köylerindeki çiftçilere, yerel kamu, kurum, kuruluş ve ilgililere dağıtımını gerçekleştirdik. Meyvecilik faaliyetleri kapsamında yeni üretim deseni oluşturma ve örnekleme yapma amacıyla oluşturulan bahçelerin (toplam 842 da) bakım ve budamalarını çiftçilere uygulamalı olarak göstererek tatbik ettik. Ağaçlandırma faaliyetleri kapsamında 3 hektarlık ve 100 ha lık 2 adet Asım Kocabıyık Hatıra Ormanı oluşturduk.

30 28/29

31 ÇEVRE POLİTİKALARI ÇALIŞMALARIMIZ 2014 yılında çevre politikaları faaliyetlerinde; Çevre Düzeni Planları nın ve Toprak Koruma Kurulları nın takibi ile çevre mücadelesi adına açılan ve müdahil olunan davalar öne çıktı. Bilim insanları ve uzmanların katılımıyla çalışma grupları kurduk, belirli konuları derinlemesine çalıştık. Başta toprak olmak üzere doğal varlıklarımız üzerindeki olumsuz etkilerin oluşmasını önleme, azaltma ve onarma ekseninde savunuculuk faaliyetlerimize devam ettik. İzleme ve değerlendirme, politika ve strateji oluşturma, planlama ve hukuksal takip alanlarında gerek münferit olarak gerekse diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte hareket ederek çevresel olaylar ve sorunlar hakkında kamuoyuna ışık tuttuk. Gıda ve Toprak Sağlığı 2014 yılında TEMA Vakfı nın gıda konusundaki çalışmalarına yön vermek amacıyla, bilim kurulu üyeleri, konuyla ilgili akademisyenler, uzmanlar, yazarlar ve TEMA Vakfı danışmanlarının katılımı ile 14 Ocak 2014 te bir çalıştay düzenledik. Çalıştay çıktılarına göre gıda konusundaki çalışmalarımızın gıda güvenliğine odaklanmasına karar verdik. Birleşmiş Milletler gıda güvenliğini, tüm insanların sağlıklı ve aktif bir yaşam sürdürmek için her zaman yeterli, güvenli, besleyici gıdaya erişimi olarak tanımlıyor ve konuyu yeterlilik, gıdaya erişim ve gıda sağlığı olmak üzere üç temel düzlem üzerine kuruyor. TEMA Vakfı nın varoluş nedeni ve deneyimlerinden hareketle, gıda temini ve tüketimi konusunda sorumlu/ilgili tarafların gündemlerinin taranmasının ardından, 2015 yılı için çalışmalarımızı Kentte ve Kırsalda Gıda Güvenliği olarak belirledik.

32 Enerji Üretim Tesisleri Konya Kapalı Havzası nda işletilmesi planlanan linyit madeni ve termik santralle ilgili olarak hem genel merkezden, hem de yerelden çalışmalar yürüttük. Bilim kurulu üyelerimiz ile birlikte Konya ve Karaman da bilgilendirme toplantıları düzenledik. Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen Konya Termik Santrali çalıştayına katılarak görüşlerimizi ilettik. Karaman Kent Konseyi toplantısına katıldık. Termik santralin çevresel etkileri ile ilgili hazırlanan uzman görüşü raporumuzu uluslararası kuruluşlar ile paylaştık. Temmuz 2014 itibariyle kömürlü termik santraller ve kömür madenciliği ile mücadele amaçlı çalışma illeri olarak seçilen Konya-Karaman, Adana-Mersin ve Çanakkale de savunuculuk projesine başladık. Proje kapsamında yerelde kömür karşıtı savunuculuk kapasitesinin yaratılması (var olan illerde güçlendirilmesi), hukuki mücadele yoluyla kömür madeni ve termik santrallere engel olunması, firma ve karar vericilere yönelik lobi çalışmaları yürüttük. Proje 2015 Haziran ayına kadar devam edecek. Fotoğraf:?????????????????????? 30/31

33 İklim Değişikliği Projeleri Uluslararası ve ulusal düzeyde iklim değişikliği çalışmalarını takip ettik. TEMA Vakfı nın sekretaryasında yer aldığı İklim Ağı kapsamında, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 5. Değerlendirme Raporu na yönelik ilgili bakanlıklardan yetkililerle toplantı gerçekleştirdik. Ayrıca IPCC nin ikinci çalışma grubunun başyazarlarının katılımı ile Boğaziçi Üniversitesi nde 11 Nisan 2014 te basın toplantısı gerçekleştirdik. New York taki İklim Zirvesi öncesinde Eylül tarihlerinde İstanbul da düzenlenen Alternatif İklim Zirvesi ne ve Halkların İklim Yürüyüşü ne gönüllülerimizle birlikte katıldık. Yerelde temsilcilerimiz ve Genç TEMA larımızın da katkılarıyla, iklim değişikliği ile ilgili seminerler, çalıştaylar, etkinlikler düzenledik. Avrupa Birliği nin Sivil Toplum Diyaloğu Hibe Programı kapsamında 9 ay sürecek olan Türkiye de İklim Değişikliği Politikası Oluşturma Süreçlerine Sivil Toplum Katılımının Geliştirilmesi Projesi ne (İklim ve Sivil Toplum) TEMA Vakfı ve WWF Türkiye iş birliğinde, Eylül 2014 te başladık. Ulusal ve yerel sivil toplum örgütleri arasında iş birliğini arttırmayı amaçlayan proje kapsamında 7 bölgede seçilen 7 ilde yerel sivil toplum örgütlerine iklim değişikliği ile ilgili eğitimler vermeye ve bölgelerindeki iklim değişikliğine uyum politikalarını tartışmaya başladık. Saha çalışmalarını Aralık ayında 5 ilde (Mersin, Konya, Diyarbakır, Erzurum, Trabzon) tamamladık. Diğer iki ildeki (Bursa, İzmir) eğitimleri Ocak 2015 için planladık.

34 Toprak Koruma Kurulları (TKK) TEMA Vakfı temsilcilerinin yer aldığı Toprak Koruma Kurulları (TKK) ile ilgili etkinliğin arttırılması amacıyla, kurullar ve mevzuat hakkındaki bilgi notlarını temsilcilerimiz ile paylaştık. Vakfımız adına TKK ya giren temsilcilerimiz ile illerindeki TKK gündemlerini ve kararlarını değerlendirdik, bilgi ve yönlendirme desteği verdik. TKK larda alınan kararlarla ilgili önceki yıllardan devam eden hukuki süreçleri takip ettik. İstanbul da Gerçekleştirilmesi Düşünülen ve Doğayı Etkileyen Büyük Projeler: 3. Köprü, 3. Havaalanı ve Kanal İstanbul İstanbul un geleceğini etkileyecek üç proje olan 3. Köprü, 3. Havalimanı ve Kanal İstanbul un hayata geçirilmesi halinde meydana gelebilecek etkiler TEMA Vakfı önderliğinde bilimsel bir raporda bir araya getirildi. İstanbul Projeleri Raporu nun sonuçlarını 25 Mart 2014 te İstanbul da düzenlediğimiz basın toplantısı ile paylaştık. On altı bilim insanının katkısıyla yedi aylık bir çalışma sonucunda oluşturulan çıktıların aktarıldığı toplantıda, projelerin; İstanbul un yaşam destek sistemleri olan kuzey ormanları, su havzaları, tarım ve mera alanları, yer altı suları ile biyolojik çeşitlilik üzerinde oluşturacağı tehditleri paylaştık. İstanbul un yaşam destek sistemleri olan kuzey ormanlarına geri dönüşü olmayacak şekilde zarar verecek olan 3. Köprü nün planlarının iptali için açtığımız davaların takibini yaptık. Yine İstanbul un kuzey ormanları ile su havzalarını tahrip edecek olan 3. Havalimanının da şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı bir şekilde onaylanan planlarının iptali için Eylül ayında dava açtık. 32/33

35 Madencilik Faaliyetlerinin Takibi Manisa Çaldağ da yapılması planlanan nikel madenine yönelik ÇED sürecini takip ettik. Türkiye nin en verimli ovalarından biri olan Gediz Ovasının zarar görmesine neden olacak nikel madeninin 2. ÇED olumlu kararının verilmesi üzerine Aralık ayında dava açtık, devam eden davalarımıza yönelik çalışmalar gerçekleştirdik. Konuyla ilgili Turgutlu temsilciliğimiz tarafından yerelde yürütülen çalışmalara destek verdik. Konya Kapalı Havzası nda, işletilmesi planlanan linyit madeninin ilk etabına verilen ÇED olumlu kararının iptali için Eylül ayında dava açtık. Bölgeden çıkarılacak linyitin yine aynı yerde yapılacak termik santralde kullanılması planlanıyor. Hem linyit madeninin çıkartılmasının hem de termik santralin işletilmesinin bölgede çevre ve insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturacağını saha çalışmalarımızda anlattık. Planlama ve Hukuksal Takip 2014 yılı boyunca 1/ ölçekli planları takip ettik. Doğal varlıkların korunması ile bağdaşmayan plan kararlarının iptali için 11 adet dava açtık. Askıdaki 1/ ölçekli çevre düzeni planlarını inceleyip, itiraz dilekçelerini hazırladık, dava hazırlıklarını tamamladık. Devam eden plan davaları ile ilgili cevap dilekçeleri, temyiz dilekçeleri, bilirkişi raporuna itiraz dilekçeleri hazırladık, mahkeme keşiflerine katıldık. Çevre mevzuatındaki değişiklikler ve yeni düzenlemeler, ÇED kararları, çevre düzeni planları, orman tahsisleri başta olmak üzere TEMA Vakfı Resmi Senedi kapsamındaki konularda yürütülen hukuki çalışmalar içerisinde, 2014 yılında 15 adet davada asıl davacı olduk, bir adet davada da davacı yanında müdahil olarak yer aldık.

36 Mevzuat Takibi ve Lobi Çalışmaları AB Türkiye İlerleme Raporu Çevre ve İklim Değişikliği başlığına sivil toplum katkısı gönderilmesi için TEMA Vakfı görüşlerini hazırladık. Çevre ile ilgili mevzuat değişikliklerini takip ettik. Olumsuz etkileri olabilecek mevzuat değişikliklerine yönelik dava süreçlerini başlattık. Bu kapsamda, doğal sit alanlarında yapılacak HES lere yönelik ilke kararının iptali için Ekim ayında dava açtık. 30 Mart 2014 Yerel Seçimler öncesinde, belediye başkanı olacak adaylara yönelik, TEMA Vakfı olarak, en temel hakkımız olan sağlıklı bir çevrede yaşamaya yönelik taleplerimizi içeren Yerel Yönetimlere Çağrı: Ekolojik Okuryazar Belediye Başkanları Aranıyor çalışmasını hazırladık. Seçimlerden önce gönüllülerimiz aracılığıyla ülke çapında paylaştık, ayrıca basın bülteni hazırlayarak kamuoyunun da dikkatini çekmeye çalıştık. Açık Radyo - Yeşil Dalga Programı Açık Radyo da her hafta Perşembe günleri 11:00-11:30 saatleri arasında 94.9 FM kanalından ve üzerinden yayınlanan Yeşil Dalga programını hazırlayıp, sunduk. Yeşil Dalga da Vakfın faaliyet ve görüşleri ile özellikle yerelde yürütülen doğa mücadelelerine ağırlık verdik. Bilim insanlarını, STK temsilcilerini ve gönüllülerimizi konuk ettik. Programı WILO Pompa Sistemleri A.Ş. destekledi. 34/35

37 ULUSLARARASI İLİŞKİLER ÇALIŞMALARIMIZ TEMA Vakfı olarak 2014 yılında Batı Balkanlar ve Türkiye de gerçekleşen Env. net Projesi nin Türkiye koordinasyonunu ve 15 ülkede kurak alanlarda faaliyet gösteren Drynet Ağı nın uluslararası sekretaryasını yürüttük. Env.net Projesi kapsamında 7-8 Mayıs tarihlerinde İstanbul da gerçekleşen Avrupa Birliği nde Çevre: Fon Mekanizmaları ve Politika Süreçleri Eğitimine 18 ilden toplam 25 STK yetkilisi katıldı. Savunuculuk için Sosyal Medya ve AB Fon Mekanizmaları üzerinde iki adet online eğitim modülü geliştirdik. Yerel Sorunlara, Yerel Çözümler: Türkiye için Çevresel Katılımcılık Hibe Programı na 28 İlden 37 Başvuru aldık. Şanlıurfa dan Doğa Kültür ve Yaşam Derneği nin Efsanevi Baykuş Çizgili İshak Kuşu projesi ve Van Eğitim ve Çevre Gönüllüleri Derneği nin Yeşil Bir Şehir, Temiz bir Deniz Van projeleri Env.net Projesi kapsamında gerçekleştirildi.

38 4 Eylül de Ankara da gerçekleştirilen AB Süreci ve Türkiye nin Öncelikli Çevre Sorunları: Çevre STK ları AB Müzakere Sürecini Bırakmıyor Toplantısına 14 ilden STK temsilcileri, akademisyen ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu yetkililerinden 32 kişi katıldı. 10 Mayıs ta 5 ilde gerçekleşen Haydi Avrupa yı Temizleyelim etkinliğimize toplam 200 kişi katıldı. Avrupa Ulaşımda Hareketlilik Haftası kapsamında Eylül tarihlerinde İstanbul da gerçekleştirdiğimiz Sürdürülebilir Yaşam Semineri ve İstanbul Kültür Avı na 200 genç katıldı. 36/37 Drynet Ağı 2014 yılı itibarıyla koordinasyonunu yürüttüğümüz 14 ülkede kurak alanlarda çalışan sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Drynet Ağı Yıllık Toplantısı nı Haziran tarihlerinde İsviçre nin Caux bölgesinde gerçekleştirdik. Toplantıda üyeler, TEMA Vakfı olarak Drynet Ağı nın koordinasyonunu devam ettirmemiz yönünde oy birliğiyle karar verdi. Koordinasyon kapsamında Yönetim Kurulu ve üyeler arasında iletişimin sağlanması, Drynet tanıtımı ve kaynak yaratma görevlerimizi sürdürdük.

39 Diğer uluslararası çalışmalar: Vakfımız, Dünya Koruma Birliği (IUCN), Küresel Çevre Fonu STK Ağı (GEF-NGO), Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN-Europe) kuruluşlarının üyesidir. IUCN Türkiye Ulusal Komite Üyesi olan Vakfımız, 2014 yılında Kurak Alanlar Grubu, Pastoral Çalışma Grubu, Eğitim ve İletişim Komitesinde görevler üstlendi. Vakfımız, Avrupa Çevre Bürosu (EEB) ve Çevre Kültür ve Sürdürülebilir Kalkınma için Akdeniz Bilgi Ofisi (MIO-ECSDE) kuruluşlarının yönetim kurulu üyesidir. TEMA Vakfı, Birleşmiş Milletler bünyesinde üç üyeliğe sahiptir: Ekonomik ve Sosyal Konsey de (ECOSOC), danışman STK; Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi nde (UNCCD) akredite STK üyesi; İklim Değişikliği ile Mücadele Sözleşmesi nde (UNFCCC) akredite STK üyesi. UNCCD Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Heyet üyesi olan Vakfımız, 2013 yılında Türkiye nin Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Planı nın oluşturulmasına yönelik faaliyetlerini sürdürdü. Çevre ve İklim Forumu (ECF) TEMA Vakfı olarak KADOS ile birlikte Türkiye odak noktası olduğumuz Çevre ve İklim Forumu toplantısı 26 Eylül 2014 tarihinde Ankara da gerçekleşti. 15 ilden aralarında gönüllülerimizin de bulunduğu 47 katılımcı, Avrupa Birliği adaylık sürecinde değerlendirilmesi gereken çevresel mevzuat ve konular hakkında yetkililer tarafından bilgilendirilirken, tartışma oturumları ile sorularına cevap aradı ve deneyim paylaşımında bulundu. Yatay mevzuat, Su ve Doğa Koruma ve Enerji ve İklim Değişikliği hakkında üç oturumdan oluşan toplantıya Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve ilgili Bakanlık temsilcileri ile uzmanlar ve sivil toplum yetkilileri konuşmacı olarak katılarak Türkiye de mevcut durum hakkında bilgi verdi.

40 38/39

41 ÖRGÜTLENME ve GÖNÜLLÜLÜK ÇALIŞMALARIMIZ Doğa Koruma Mücadelesinde Gönüllülük Odaklı Bir Halk Hareketi Kurulduğumuzdan bugüne erozyon, çölleşme ve doğal varlıkların korunması için verdiğimiz mücadelenin bir halk hareketi olmasını amaçladık. Bu mücadelede gönüllü olacak kişilere ulaşmaya öncelik tanıdık. Yurdun her noktasında halk toplantıları gerçekleştirdik; kurumları ziyaret ettik, karar vericileri ikna etmeye çalıştık yılı sonunda toplam gönüllü sayımız ye ulaştı. Türkiye nin 81 ilindeki çalışmalarımızda il temsilcisi, ilçe gönüllü sorumlusu ya da Genç TEMA olan gönüllülerimizin desteğini aldık. Böylece yereldeki faaliyetlerimizi yaygınlaştırarak çevre konusunda Türkiye nin en yaygın sivil toplum örgütü olduk. Gönüllülerimiz Kuruluşumuzdan bugüne faaliyetlerimizi gönüllülerimizin desteği ile hayata geçiriyoruz yılında bir önceki yıla göre %53 artışla aramıza yeni gönüllü katıldı. Böylece gönüllü kazanımı rekoru kırılan 2001 yılını geride bırakarak yeni bir rekora imza attık yılı sonu itibariyle toplam gönüllüye ulaştık. Gönüllü ağı her geçen gün yaygınlaşarak büyüyen Vakfımızın inci gönüllüsü Erzurum Atatürk Üniversitesi Genç TEMA Topluluğu ndan Mine Çağatay oldu. Vakfımızın gönüllü sayısının yarım milyona ulaşması Artvin Bölgesel Gönüllü Toplantısı nda kutlandı.

42 ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARIMIZ TEMA İl Temsilcileri ve İlçe Gönüllü Sorumluları 2014 yılında ülke genelinde gönüllümüz, 80 il temsilcimiz, 308 ilçe gönüllü sorumlumuz, 37 semt/mahalle/bucak/belde/köy gönüllü sorumlumuz, 122 üniversitede bulunan Genç TEMA topluluğumuz ve KKTC deki gönüllü örgütlenmemiz aracılığıyla doğal varlıklarımızı koruma çalışmalarını sürdürdük yılında sayıları 218 olan TEMA İlçe Gönüllü Sorumluluklarının sayısı 2014 yılında %41 artışla 308 ilçeye ulaştı. Büyükşehir örgütlenmelerini güçlendirmek amacıyla özellikle İstanbul da yoğun arama-bulma ve tanıtım çalışmaları gerçekleştirildi. Bu bağlamda, İstanbul da 2013 te 26 olan ilçe örgütlenmesi sayısı %31 artışla 34 e, 2013 te 23 olan Genç TEMA üniversite örgütlenme sayısı %17 artışla 27 ye yükseldi. Temsilcilerimiz ve gönüllü sorumlularımız, 2014 yılı boyunca il ve ilçelerdeki TEMA gönüllülerine savunuculuk, eğitim, farkındalık, ağaçlandırma, gönüllü kazanımı, yerel kapasiteyi güçlendirme, yerel iletişim ve iş birliği gibi konularda liderlik yaptı. 40/41

43 Genç TEMA Toplulukları Genç TEMA Toplulukları nın amacı gençlerin, yaşadıkları çevrenin sorunlarına duyarlı, sorunların çözümünde aktif rol almak için gönüllü çalışmalar gerçekleştiren ekolojik bakış açısına sahip bireyler olmalarına katkıda bulunmaktır. Genç TEMA Toplulukları 2014 yılında 122 üniversitede, öğrenci kulübü veya topluluğu kapsamında yaklaşık 6 bin üniversite öğrencisinin gönüllü katılımıyla çalışmalarını sürdürdü. Genç TEMA faaliyetlerinin yürütüldüğü üniversite sayısı %20 lik bir artışla 102 den 122 ye yükseldi. Genç TEMA Toplulukları, 2014 yılı boyunca çalışmalarını Saha Faaliyet Programı ve Dünyayı Kurtaran Adım Projesi çerçevesinde gerçekleştirdi. ADIM ADIM ile Dünyayı Kurtaran Adım Projesi Türkiye nin ilk ve tek yardımseverlik koşu grubu olan Adım Adım Oluşumu nun desteklediği sivil toplum kuruluşları ağına 2013 yılı itibariyle katıldık. Adım Adım koşucuları, Genç TEMA Topluluklarında faaliyet gösteren gençlerin dâhil olduğu Dünyayı Kurtaran Adım projesi için ilk kez vakfımız yararına bağış topladı. Gençler öncelikle Mart 2014 tarihleri arasında kapsamlı bir çevre eğitimi ve liderlik programı olan Doğal Kahramanlar Eğitmen Eğitimi ne katıldı. Türkiye nin 54 ilinden 142 genç eğitim aldı. Doğal Kahramanlar Eğitmen Eğitimi ne katılan gençler edindikleri bilgileri üniversitelerinde gerçekleştirdikleri gönüllü eğitimleri ile akranlarına aktardı. 51 ilde 64 üniversitede gerçekleşen eğitimlerde gence ulaşarak hedeflerinin üstüne çıktılar. Eğitimlerden sonra gençler kendi yaşadıkları ildeki bir doğa sorununu seçerek bu sorunun çözümüne yönelik projeler üretti ve uyguladı yılında 21 projeyi hayata geçirerek yerelde yaklaşık kişide doğa sorunları konusunda farkındalık yarattılar. Gençler projelerinde kuraklıktan iklim değişikliğine, biyolojik çeşitlilikten termik santrallere, geri dönüşümden nehir/göl kirliliğine kadar birçok farklı konuya odaklandı. Hedefleri ise daha büyük: Doğaya sahip çıkan üniversiteli gençle Türkiye nin dört bir yanında 50 çevre projesini hayata geçirmek!

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz 2015

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz 2015 TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz 2015 Sevgili TEMA Dostu, 2015 yılının ilk altı aylık dönemi Türkiye nin dört bir tarafındaki siz değerli gönüllülerimiz ve destekçilerimizin katkılarıyla başarılara

Detaylı

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz-Aralık 2018

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz-Aralık 2018 TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz-Aralık 2018 Sevgili TEMA Dostu, TEMA Vakfı olarak 2018 yılının ikinci altı ayında da Türkiye nin dört bir köşesinde başta toprak olmak üzere tüm doğal varlıklarımızı

Detaylı

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Ocak-Haziran 2016

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Ocak-Haziran 2016 TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Ocak-Haziran 2016 Sevgili TEMA Dostu, Eşsiz güzellikte doğal varlıklara sahip Türkiye nin dört bir köşesinde bulunan siz kıymetli gönüllülerimizin ve destekçilerimizin

Detaylı

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz-Aralık 2017

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz-Aralık 2017 TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz-Aralık 2017 Sevgili TEMA Dostu, TEMA Vakfı olarak siz değerli gönüllülerimizin ve destekçilerimizin katkılarıyla toprağı bereketli, havası temiz, dereleri çağlayan;

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımlı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı!

Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! Türkiye ve Dünya, Marakeş te (COP22) Beklediğini Bulamadı! REC Türkiye tarafından, Almanya Büyükelçiliği desteğiyle düzenlenen geniş katılımı konferansta; BM İklim Değişikliği Marakeş COP22 - Taraflar

Detaylı

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz -Aralık 2016

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz -Aralık 2016 TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz -Aralık 2016 Sevgili TEMA Dostu, 2016 yılının ikinci altı aylık döneminde gönüllülerimizin ve destekçilerimizin katkılarıyla Türkiye nin dört bir köşesinde başarılı

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

TURMEPA Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Deniz Temiz Turmepa

TURMEPA Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Deniz Temiz Turmepa TURMEPA 2003-2005 yılları süresince Deniz Temiz Derneği/TURMEPA nın İstanbul Boğazı ve İzmir Körfezi nde katı ve sıvı atık temizliği için başlattığı projeye destek verdik. Deniz Temiz Turmepa işbirliğiyle

Detaylı

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak BİZ KİMİZ? Dağ Ortaklığı bir Birleşmiş Milletler gönüllü ittifakı olup, üyelerini ortak hedef doğrultusunda bir araya getirir.

Detaylı

SPoD, Ruh Sağlığı Çalıştayının 5 incisini Düzenledi

SPoD, Ruh Sağlığı Çalıştayının 5 incisini Düzenledi SPoD, Ruh Sağlığı Çalıştayının 5 incisini Düzenledi Ruh sağlığı uzmanlarıyla beraber yürütülen 40 saatlik çalıştay programının, trans danışanlara yönelik beşinci ve son kısmı; 3 Kasım'da İstanbul Bilgi

Detaylı

Sayı: 2002/3 FAALİYET TEKNİK RAPORU

Sayı: 2002/3 FAALİYET TEKNİK RAPORU Sayı: 2002/3 FAALİYET TEKNİK RAPORU 2002 Sayfa No: İÇERİK Kapak İçerik 1. AKEV Hakkında 2. Mütevelli Heyeti 3. Özet 4. Faaliyetler ve çıktılar 5. Genel Başarı Göstergeleri 6. Kurum Hedeflerine ulaşımın

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

TEMA VAKFI KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLERLEME BİLDİRİM RAPORU

TEMA VAKFI KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLERLEME BİLDİRİM RAPORU TEMA VAKFI KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İLERLEME BİLDİRİM RAPORU İÇİNDEKİLER 1.TEMA Vakfı Sunu Mektubu 2. nsan Hakları 3.Çalı ma Standartları 4.Çevre 5.Yolsuzlukla Mücadele 1 3 3 6 7 6.Ekler: - TEMA Vakfı

Detaylı

SİVİL TOPLUM VE SU. Serap KANTARLI Türkiye Tabiatını Koruma Derneği. skantarli@ttkder.org.tr

SİVİL TOPLUM VE SU. Serap KANTARLI Türkiye Tabiatını Koruma Derneği. skantarli@ttkder.org.tr SİVİL TOPLUM VE SU Serap KANTARLI Türkiye Tabiatını Koruma Derneği skantarli@ttkder.org.tr SİVİL TOPLUM Prof.Dr.Fuat KEYMAN a göre 21.yüzyıla damgasını vuracak en önemli kavramlardan biri "Dostluk, arkadaşlık

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Mehmet Cangir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı

AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ. Mehmet Cangir Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısı AVRUPA BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ VALİLİKLERİN AB SÜRECİNDE ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ Proje Değerlendirme ve İllerimiz AB ye Hazırlanıyor Programı Bilgilendirme Toplantısı 23 Şubat 2011 Mehmet Cangir

Detaylı

Barışçıl Okuldan Toplumsal Barışa - Demokratik Yurttaş Eğitimi

Barışçıl Okuldan Toplumsal Barışa - Demokratik Yurttaş Eğitimi Barışçıl Okuldan Toplumsal Barışa - Demokratik Yurttaş Eğitimi Avrupa Birliği Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi (DVİHE) Hibe Programı Proje No: TR2009-0136.01-02-136 (HRE-136) Bu yayının

Detaylı

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ

BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ BİR ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE GİRİŞİMİ DRYNET PROJESİ 11.09.2008, Kamu- STK Diyalog Toplantısı: Çölleşme ile Mücadelede Ortaklıklar AB Deneyimi ve CRIC7 için Fırsatlar ANKARA DRYNET PROJESİ Birleşmiş Milletler

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇölleĢme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Ulusal Havza Yönetim Stratejisi Yönlendirme Komitesi Toplantısı Ankara, 5 Ekim 2011 TOPLANTI GÜNDEMĠ UHYS sürecinin amacı ve

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) 12-23 EKİM 2015 TARİHLERİNDE ANKARA DA YAPILACAKTIR. [ Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele 12. Taraflar Konferansı

Detaylı

Birgi; Aydınoğlu Beyliğine başkentlik yapmış, anıtsal yapıları, geleneksel sivil mimarisiyle tarihin her döneminde önemini korumuş, yerli ve yabancı

Birgi; Aydınoğlu Beyliğine başkentlik yapmış, anıtsal yapıları, geleneksel sivil mimarisiyle tarihin her döneminde önemini korumuş, yerli ve yabancı Birgi; Aydınoğlu Beyliğine başkentlik yapmış, anıtsal yapıları, geleneksel sivil mimarisiyle tarihin her döneminde önemini korumuş, yerli ve yabancı gezginlerin, bilim çevrelerinin sürekli ilgi odağı olmuş

Detaylı

TEGEP te Neler Oluyor?

TEGEP te Neler Oluyor? Gündem Mayıs 2013 02 TEGEP te Neler Oluyor? Eğitim ve gelişim alanında referans olabilecek çalışmalar kapıda! 07 TEGEP - ASTD İşbirliği 05 Zirvede Buluşalım! 09 Tegep Eğitim Profesyonellerini Geliştiriyor

Detaylı

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler

İçindekiler. Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler w İçindekiler Hakkımızda Misyon Vizyon TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler Çalışma Grupları Eğitim Programları İhtisas Programları Anadolu Seminerleri Kurumsal Yönetim Kütüphanesi Yayınlar Zirve ve Paneller

Detaylı

Genç Doğa Derneği Kapadokya sürdürülebilir kalkınma ve Gençlik Derneği SOSDER-Sosyal faaliyetleri engellenmiş çocuklar Derneği Genç Bilişim Derneği

Genç Doğa Derneği Kapadokya sürdürülebilir kalkınma ve Gençlik Derneği SOSDER-Sosyal faaliyetleri engellenmiş çocuklar Derneği Genç Bilişim Derneği ÖZGEÇMİŞ 1. Soyadı : ULUDOĞAN 2. Adı : MUSTAFA 3. Doğum Tarihi : 20.10.1962 4. Uyruğu : T.C. 5. Öğrenim : FAKÜLTE Öğrenim Ç.Ü.Ziraat Fakültesi (1980-1985) ODTU SEM (02.1999-10.1999) BİLGİ Ü. (09.2006-06.2007)

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi

Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi Eğitimde ve Toplumsal Katılımda Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması Projesi 2005-2008 Gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerimiz var... Birleşmiş Milletler Bin Yıl Hedefleri: Tüm kız ve erkek çocuklarının ücretsiz,

Detaylı

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar:

Kadın Dostu Kentler Projesi. Proje Hedefleri. Genel Hedef: Amaçlar: Kadın Dostu Kentler Projesi İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Projesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-UNFPA ve Birleşmiş Milletler

Detaylı

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin 1 Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye de insan hakları ihlallerinin sistematik olarak artması ışığında, Haziran 2011 de kurulan, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütüdür. SNHR, mağdurların haklarının

Detaylı

EYLÜL - EKİM BÜLTENİ

EYLÜL - EKİM BÜLTENİ EYLÜL - EKİM BÜLTENİ İSTANBUL GENÇ BARIŞ İNİSİYATİFİ DERNEĞİ Mecidiyeköy Mahallesi Şehit Er Cihan Namlı Caddesi No: 39/8 Şişli/İstanbul 1 GBİ ARTIK BM KÜRESEL İŞBİRLİĞİ AĞI ÜYESİ! DÜNYA BARIŞ GÜNÜNDE FESTİVAL

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi

Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) Çalışma Usulleri Belgesi 1. BAŞLIK Platformun adı: Sivil Toplum Afet Platformu (SİTAP) 2. AMAÇ SİTAP ın kuruluş amacı, afet risklerinin azaltılması, afet sonrası müdahale

Detaylı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Gelecek Turizmde Çoruh Vadisi Deneyimi 12.12.12 Atılım Üniversitesi, Ankara Pelin Kihtir Öztürk pelin.kihtir@undp.org UNDP Türkiye üç alanda çalışıyor: 1. Demokratik

Detaylı

Sonuç Bildirgesi.

Sonuç Bildirgesi. Sonuç Bildirgesi www.unidokap.org DOKAP Bölgesi Üniversiteler Birliği Üst Kurul Prof. Dr. Süleyman BAYKAL (Dönem Başkanı) Prof. Dr. Sait BİLGİÇ Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN Prof. Dr. Hüseyin KARAMAN Prof. Dr.

Detaylı

KARİYER GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ

KARİYER GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ KARİYER GÜNLERİ ETKİNLİKLERİ Kariyer Günleri kapsamında lise öğrencilerimize 14.05.2014 Salı günü tıp fakültesi tanıtımı yapıldı. Tanıtıma,TED Kayseri Koleji Vakfı yönetim kurulu üyesi Sayın Op. Dr. Suat

Detaylı

TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok

TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok TBD Antalya Şube Başkanı Akyelli: Özellikle yazılımcıların yatırımlarını Antalya da yapmamaları için hiçbir neden yok Antalya daki 4 üniversitenin sektör için gerekli eğitimleri verdiği, Akdeniz Üniversitesi

Detaylı

KADIN DOSTU KENTLER - 2

KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENTLER - 2 KADIN DOSTU KENT NEDİR? KADINLARIN Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere İstihdam olanaklarına Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut vb) Şiddete maruz kaldıkları takdirde

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı 19 Mart 2013 İçişleri

Detaylı

BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI

BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI Başvuru Formu TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SEKTÖR VAKFI BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI Başvuru Formu TÜSEV olarak Sosyal Yatırım Programı ile 2006 yılından

Detaylı

FAALİYET RAPORU

FAALİYET RAPORU FAALİYET RAPORU 2015-2016 1 İÇERİK Başkanın Mesajı 3 Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Üyeleri 4 Hakkımızda 5 Vakıf Faaliyetleri 6-8 Yeminli Mali Müşavir Onaylı Mali Tablolar 9-14 2017 Vakıf Hedefleri

Detaylı

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ Bayram HOPUR Entegre Projeler Uygulama Şube Müdürü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü www.cem.gov.tr 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu- 29.04.2013 İstanbul ULUSAL

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU

VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti VAW 56 GÜVENLİ BİR HAYAT VAR PROJESİ KADIN DOSTU KENT ÇALIŞMASI- GÖLCÜK DUVAR BOYAMA-EL BASMA FAALİYETİ RAPORU Hibe Programı Tarih 07Kasım 2015 Saat 15.00-16.00

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI

Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Merkezi Finans ve İhale Birimi Türkiye de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Programı Kadıköy Belediyesi Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi İKLİM ELÇİLERİ DANIŞMA 1. TOPLANTISI Kozyatağı

Detaylı

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ YÜKSEK DENETİM DÜNYASINDAN HABERLER ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ ÇEVRE DENETİMİNDE KÜRESEL GÜNDEM VE EUROSAI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DENETİMİ SEMİNERİ

Detaylı

İktisadi Kalkınma Vakfı

İktisadi Kalkınma Vakfı İktisadi Kalkınma Vakfı Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi kadar eski ve köklü bir kurum olan İktisadi Kalkınma Vakfı, Türkiye ile AB arasındaki ortaklık ilişkisini başlatan Ankara Anlaşması nın imzalanmasından

Detaylı

TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU

TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU SEMİNER TÜRKİYE DE COĞRAFİ İŞARETLER VE BOLU Coğrafi İşaretlerin Hizmetinde Türkiye den Bir Ses: 6. Yılında YÜciTA Selim Çağatay * 24 Kasım 2017 / Bolu *Prof. Dr. YÜciTA (Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

BRÜKSEL, NİSAN 2016 Burs Programı

BRÜKSEL, NİSAN 2016 Burs Programı JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2015-2016 AKADEMİK YILI İZLEME VE ÇALIŞMA ZİYARETİ BRÜKSEL, 21-22 NİSAN 2016 Burs Programı JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2015-2016 AKADEMİK YILI İZLEME VE ÇALIŞMA ZİYARETİ BRÜKSEL,

Detaylı

Sayı: 2008/09 FAALİYET TEKNİK RAPORU

Sayı: 2008/09 FAALİYET TEKNİK RAPORU Sayı: 2008/09 FAALİYET TEKNİK RAPORU 2008 Sayfa No: İÇERİK Kapak 2 İçerik 3 1. AKEV Hakkında 4 5 2. Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu 6 3. Özet 7 8 4. Faaliyetler ve Çıktılar 9 5. Genel Başarı Göstergeleri

Detaylı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12)

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ 12. TARAFLAR KONFERANSI (COP12) Çölleşme; kurak, yarı-kurak ve yarı nemli alanlarda, iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dahil olmak üzere

Detaylı

OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ

OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ OKULLAR HAYAT OLSUN OKULLAR YENİ YAŞAM ALANLARIMIZ Okullarımız halka açıldı Okullar eğitim-öğretim saatleri dışında; akşam saatleri, hafta sonları ve yaz aylarında halkımızın hizmetine açıldı. Derslikler,

Detaylı

AKADEMİ ÇEVRE. FAALİYET RAPORU 2018 Ocak- Haziran

AKADEMİ ÇEVRE. FAALİYET RAPORU 2018 Ocak- Haziran AKADEMİ ÇEVRE FAALİYET RAPORU 2018 Ocak- Haziran 13 YILLIK TECRÜBE REW- 14. ULUSLARARASI GERİ DÖNÜŞÜM FUARI 15-17 Şubat 2018 AKADEMİ ÇEVRE A.Ş. olarak ekibimizle 14. Uluslararası geri dönüşüm, çevre teknolojileri

Detaylı

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası

Öğrenmek İstiyorum Kampanyası Öğrenmek İstiyorum Kampanyası TRABZON DA KAMPANYAYA İLGİ ARTIYOR sağlık üreme sağlığı bilgilerinin girmesine yönelik olarak başlanan Öğrenmek İstiyorum Kampanyası kapsamında Trabzon da ilgi gün geçtikçe

Detaylı

İyilik Elçisi Aydınlık Toplum Gönüllüleri

İyilik Elçisi Aydınlık Toplum Gönüllüleri Basın Bülteni 18 Mayıs 2015 Give&Gain Çalışan Gönüllülüğü İyilik Elçisi Aydınlık Toplum Gönüllüleri VİKO çalışanları, bu yıl Türkiye de dördüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Give&Gain Çalışan Gönüllülüğü

Detaylı

Saygılarımızla, Genç Barış İnisiyatifi Derneği adına, M. Emre Akkaş Genel Başkan

Saygılarımızla, Genç Barış İnisiyatifi Derneği adına, M. Emre Akkaş Genel Başkan Genç Barış İnisiyatifi Derneği tüm insanlığın ortak gayesi olan dünya barışının temin edilmesine katkı sağlamak isteyen, insanlığa din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin faydalı olmayı hedeflemiş,

Detaylı

TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!.. 1 Haziran 2015 Son Katılım Tarihi

TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!.. 1 Haziran 2015 Son Katılım Tarihi İŞ REHBERLERİ TEKNİK REHBERLER Turkey SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK REHBERLERİ YARIŞMA JÜRİSİ VE PANELİSTLER TEMİZ BİR GELECEK İÇİN bir adım daha atıyoruz! Bilgi, birikim ve deneyimlerinizle yön verin, destekleyin!..

Detaylı

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI

T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI T.C AKDENİZ BELEDİYELER BİRLĞİ 2011 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI Akdeniz Belediyeler Birliği, üyelerine üst düzey hizmet sunan, yerel ölçekteki Reform süreçlerine ve Ülkemizin AB ile bütünleşme sürecine destek

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE. Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE

YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE. Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE İstanbul, 2014 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 13 YEREL YÖNETİMLER EVRENSEL BİLDİRGESİ... 15 GİRİŞ...

Detaylı

21. Yüzyıl İçin Planlama Seminerleri 2015 Sonbahar III. 21. Yüzyılda Toprak, Tarım ve Gıda. 1/3 Yücel ÇAĞLAR İletişim:

21. Yüzyıl İçin Planlama Seminerleri 2015 Sonbahar III. 21. Yüzyılda Toprak, Tarım ve Gıda. 1/3 Yücel ÇAĞLAR İletişim: 21. Yüzyıl İçin Planlama Seminerleri 2015 Sonbahar III 21. Yüzyılda Toprak, Tarım ve Gıda 1/3 Yücel ÇAĞLAR İletişim: oduncugil@yahoo.com DÜŞÜNSEL BAĞIMLILIK: BAKIŞ AÇILARI - KAVRAMLAR - TERİMLER Çevre

Detaylı

ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ

ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ ÇEKAP PROJESİ KAPANIŞ TOPLANTISI DÜZENLENDİ Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi (ÇEKAP) Projesi Ankara da düzenlenen Kapanış Toplantısı ile tamamlandı. Paydaşlar toplantıya

Detaylı

Sayı: 2000/01 FAALİYET TEKNİK RAPORU

Sayı: 2000/01 FAALİYET TEKNİK RAPORU Sayı: 2000/01 FAALİYET TEKNİK RAPORU 2000 Sayfa No: İÇERİK Kapak 2 İçerik 3 1. AKEV Hakkında 4 2. Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu 5 3. Özet 6 4. Faaliyetler ve Çıktılar 8 5. Genel Başarı Göstergeleri

Detaylı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı Habitat III 17-20 Ekim 2016, Kito Sayfa1

Detaylı

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz -Aralık 2015

TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz -Aralık 2015 TEMA Vakfı 6 Aylık Faaliyet Mektubu Temmuz -Aralık 2015 Sevgili TEMA Dostu, 2015 yılının ikinci altı aylık dönemi Türkiye nin dört bir tarafındaki siz değerli gönüllülerimiz ve destekçilerimizin katkılarıyla

Detaylı

Sayı: 2006/07 FAALİYET TEKNİK RAPORU (2006)

Sayı: 2006/07 FAALİYET TEKNİK RAPORU (2006) Sayı: 2006/07 FAALİYET TEKNİK RAPORU (2006) Sayfa No: İÇERİK Kapak 2 İçerik 3 1. AKEV Hakkında 4 2. Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu 6 3. Özet 7-8 4. Faaliyetler ve Çıktılar 9 5. Genel Başarı Göstergeleri

Detaylı

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FĐNANSAL EĞĐTĐM VE FĐNANSAL FARKINDALIK: ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Durmuş YILMAZ Başkan Mart 2011 Đstanbul Sayın Bakanım, Saygıdeğer Katılımcılar, Değerli Konuklar

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

STK LAR İÇİN. Gönüllülük Kurumsallık Verimlilik Süreklilik

STK LAR İÇİN. Gönüllülük Kurumsallık Verimlilik Süreklilik STK LAR İÇİN Gönüllülük Kurumsallık Verimlilik Süreklilik Başkandan İLKE (İlim Kültür Eğitim Derneği) uzun yıllardır sivil toplum alanında gönüllü çalışmalar yapmakta ve bu tür faaliyetlere destek vermektedir.

Detaylı

Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program...

Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program... Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program... DeGiSen DUnyada GeliSmek Her Cocuk Fark yaratabilir Empati, Yaratıcılık, Liderlik, Ekip CalıSması Ashoka

Detaylı

Antalya da AB İşlerinin Yönetilmesine Yönelik Kapasitelere İlişkin Eğitim İhtiyaç Analizi

Antalya da AB İşlerinin Yönetilmesine Yönelik Kapasitelere İlişkin Eğitim İhtiyaç Analizi Antalya da AB İşlerinin Yönetilmesine Yönelik Kapasitelere İlişkin Eğitim İhtiyaç Analizi 1 Giriş Bu özet raporda, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından Antalya Valiliği ile birlikte Mart-Nisan-Mayıs 213

Detaylı

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60

Göller Bölgesi Aylık Hakemli Ekonomi ve Kültür Dergisi Ayrıntı/ 60 ÖZET: Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı nın (BAKA) yeni Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, görevine geçen ay başladı. Özen; ilk olarak ekip arkadaşlarım diye hitap ettiği BAKA nın personeliyle toplantı yaptı,

Detaylı

ÇÖLLEŞME/ARAZİ BOZULUMU İLE MÜCADELE RAPORU

ÇÖLLEŞME/ARAZİ BOZULUMU İLE MÜCADELE RAPORU ÇÖLLEŞME/ARAZİ BOZULUMU İLE MÜCADELE RAPORU Çölleşme: Kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanlarda iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dâhil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanan arazi bozulumu

Detaylı

Sosyal Yatırım Programı

Sosyal Yatırım Programı Sosyal Yatırım Programı İGA SOSYAL YATIRIM PROGRAMI İstanbul Yeni Havalimanı Projesi (İGA), Havalimanı inşaat alanına komşu olan yerel halk ve ilgili paydaşlar ile şeffaf ve zamanında bilgi temini ve açık

Detaylı

Son aylarda Asya da gerçekleşen sel felaketleri, Amerika kıtasındaki eşi görülmemiş kasırgalar, İstanbul da dakikalar içinde yaşanan son 32

Son aylarda Asya da gerçekleşen sel felaketleri, Amerika kıtasındaki eşi görülmemiş kasırgalar, İstanbul da dakikalar içinde yaşanan son 32 V. SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANS FORUMU Mustafa Seçkin Yönetim Kurulu Başkanı 29 Eylül 2017 Zorlu Center Sayın Başbakan Yardımcım, Değerli konuklar, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ve UNEP-FI iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz

Detaylı

REC TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI

REC TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI KATILIMININ KOLAYLAŞTIRILMASI PROJESİ REC TÜRKİYE NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve YEREL YÖNETİMLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI Hande ÖZÜT Proje Yöneticisi 29.12.2008 Bölgesel Çevre Merkezi - REC ( ) Tarafsız, bağımsız

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

Gelin, Yarışın; Fikriniz Saklı Kalmasın...

Gelin, Yarışın; Fikriniz Saklı Kalmasın... Gelin, Yarışın; Fikriniz Saklı Kalmasın... 2018 2016 2017 2014 2015 Genç Beyinlerle; Güçlü Projelere, Güçlü Yarınlara... Bilim ve Fikir Festivali gençlerin, ilginç fikirlerini ortaya çıkarmak, değerlendirmek,

Detaylı

2011 YILI ULUSLARARASI EĞİTİM

2011 YILI ULUSLARARASI EĞİTİM 2011 YILI ULUSLARARASI EĞİTİM Konu: Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TIKA) ile işbirliği içerisinde

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313

Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Resmi Gazete Tarihi: 08.10.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26313 Amaç MADDE 1 KENT KONSEYİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kent yaşamında, kent vizyonunun

Detaylı

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI

Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI Sivil Toplum Geliştirme Merkezi KATILIMCI DEMOKRASİDE YEREL YÖNETİM-STK İŞBİRLİĞİ 1. TOPLANTI 25-26 Kasım 2005, İstanbul Sivil Toplumun Geliştirilmesi İçin Örgütlenme Özgürlüğünün Güçlendirilmesi Projesi,

Detaylı

ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE

ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE TÜRKİYE NİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÖRGÜTLER DERS 5 TÜRKİYE NİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER 1-Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının

Detaylı

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği. Tanıtım Sunumu 2017

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği. Tanıtım Sunumu 2017 Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Tanıtım Sunumu 2017 İÇİNDEKİLER Hakkımızda Misyon Vizyon Organizasyon Yapısı TKYD Yönetim Kurulu TKYD Üyelik Ayrıcalıkları Faaliyetler Çalışma Grupları Eğitim Programları

Detaylı

UGLA nın AÇILIŞI Türkiye den, İstanbul dan ve 14 ülkeden gençler

UGLA nın AÇILIŞI Türkiye den, İstanbul dan ve 14 ülkeden gençler UGLA nın AÇILIŞI UGLA nın yeni dönemine Türkiye den, İstanbul dan ve 14 ülkeden gençler ile başladık. Açılışa Türkiye den ve Hollanda dan ortaklarımız ve paydaşlarımız katıldı. Corio nun CEO su Gerard

Detaylı

ÖĞRENCİLER AB'Yİ ÖĞRENİYOR PROJESİ 14 Nisan 2015 Kocaeli Tanıtım Konferansı BASIN DUYURUSU

ÖĞRENCİLER AB'Yİ ÖĞRENİYOR PROJESİ 14 Nisan 2015 Kocaeli Tanıtım Konferansı BASIN DUYURUSU ÖĞRENCİLER AB'Yİ ÖĞRENİYOR PROJESİ 14 Nisan 2015 Kocaeli Tanıtım Konferansı BASIN DUYURUSU T.C. Milli Eğitim Bakanlığı AB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü nün 2011 yılı IPA-I (IPA - Katılım Öncesi Mali Destek

Detaylı

M A R D İ N V A L İ L İ Ğ İ OCAK - HAZİRAN SAYI:1 YIL: 2015 A V R U P A B İ R L İ Ğ İ P R O J E L E R K O O R D İ N A S Y O N M E R K E Z İ ABM A R

M A R D İ N V A L İ L İ Ğ İ OCAK - HAZİRAN SAYI:1 YIL: 2015 A V R U P A B İ R L İ Ğ İ P R O J E L E R K O O R D İ N A S Y O N M E R K E Z İ ABM A R M A R D İ N V A L İ L İ Ğ İ OCAK - HAZİRAN SAYI:1 YIL: 2015 E B Ü L T E N A V R U P A B İ R L İ Ğ İ P R O J E L E R K O O R D İ N A S Y O N M E R K E Z İ ABM A R M A R D İ N ABMAR da Yeni Bir Ekip İlgili

Detaylı

Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ

Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ Üniversiteler İş Sağlığı ve Güvenliği Platformu İzmir 11.12.2015 - KOÇ ÜNİVERSİTESİ Biz kimiz Neden platform? Üniversitelerde; İSG farkındalığını nasıl arttırabiliriz? İSG kültürünü nasıl geliştirebiliriz?

Detaylı

Eğitimde Yeterlilikleri Artırma Projesi

Eğitimde Yeterlilikleri Artırma Projesi PROJE DÖNGÜSÜ SEMİNERİ 07-11.05. 2018 TR4 - DOĞU MARMARA BÖLGESİ 7. MASA ÇALIŞTAYI Eğitimde Yeterlilikleri Artırma Projesi PROJE FİKRİ A EĞİTİM VE ÖĞRETİME ERİŞİM ve TAMAMLAMA 1 Ailelerin eğitim düzeyinin

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 29361

Resmî Gazete Sayı : 29361 20 Mayıs 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29361 TEBLİĞ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: HAVZA YÖNETİM HEYETLERİNİN TEŞEKKÜLÜ, GÖREVLERİ, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA TEBLİĞ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Çankaya Belediyesi Uygulamaları

Çankaya Belediyesi Uygulamaları Çankaya Belediyesi Uygulamaları İklim Değişikliğine Yerel Çözümler: Yağmur Hasadı Konferansı Ekim 2016 Yağmur Hasadı Planlaması Yapılacak Alanlar Köylerimiz-Kırsal Alanlarımız Parklarımız - Yaşar Kemal

Detaylı

Paris İklim Değişikliği Taraflar Konferansı na bir adım atıldı

Paris İklim Değişikliği Taraflar Konferansı na bir adım atıldı Bi Ul E Hi tl EP t E li h Paris İklim Değişikliği Taraflar Konferansı na bir adım atıldı L Agence Française de Développement (AFD), Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Araştırma Merkezi (MURCIR)

Detaylı

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma İçin Bilgi Paylaşımı Toplantısı 21.05.2014

Sivil Toplum Afet Platformu: Soma İçin Bilgi Paylaşımı Toplantısı 21.05.2014 Kurum Adı ÇALIŞMA ALANI NE YAPIYOR NEREDE HEDEF GRUP NE AŞAMADA KAPASITE ve EK BİLGİLER SİTAP adına Hayata Anne Çocuk Vakfı (AÇEV) İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı (İKGV) Bilgi Yönetimi ve Planlama Soma

Detaylı

Mutlu ve Başarılı Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Mutlu ve Başarılı Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Mutlu ve Başarılı Çocuk Nasıl Yetiştirilir? Eğitimci yazar Dr. Özgür Bolat, 26 Mayıs 2017 Cuma günü okulumuz konferans salonunda Mutlu ve Başarılı Çocuk Nasıl Yetiştirilir? konulu seminer verdi. Seminere;

Detaylı

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır.

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır. TOBB GGK, TOBB bünyesinde teşekkül ettirilen ve TOBB Yönetim Kurulu nun alacağı kararlara ışık tutan, genç girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari

Detaylı

Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi

Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi Gençlerin Katılımına ilişkin Bildirgenin tanıtımı Gençlerin Yerel ve Bölgesel Yaşama Katılımına İlişkin Gözden Geçirilmiş Avrupa Bildirgesi Barış sosyal birlik beraberlik kültürler arası diyalog katılım

Detaylı

2015 Mart 2016 Mart deuder.org.tr 1

2015 Mart 2016 Mart deuder.org.tr 1 2015 Mart 2016 Mart 1 Üniversitesine DEĞER katan Mezun Mezunlarına DEĞER veren Üniversite Dokuz Eylül e Değer Dokuz Eylüllü ye Değer 2 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 20 Temmuz 1982 tarihinde kuruldu. 34 Yaşındayız

Detaylı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010)

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği. Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010) Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği 19 ARALIK 2010, PAZAR Haftalık Türkiye - AB Gündemi 51. Hafta (19-26 Aralık 2010) 18:00-20:00 Devlet Bakanı ve Başmüzakereci

Detaylı

Proje alanı, süresi ve bütçesi

Proje alanı, süresi ve bütçesi 1 Proje Gelişim Süreci Projenin amacı Proje alanı, süresi ve bütçesi İşbirliği yapılan kurumlar Proje Bileşenleri Proje Faaliyetleri 2/21 Mart 2011 Mart 2011 Mart 2012 Mart 2012 Haziran 2012 Haziran 2013

Detaylı