TÜRKİYE VE DÜNYA DA GÜNCEL OLAYLAR VE KONULAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE VE DÜNYA DA GÜNCEL OLAYLAR VE KONULAR"

Transkript

1 TÜRKİYE VE DÜNYA DA GÜNCEL OLAYLAR VE KONULAR GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR(GDO) Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) denilmektedir. GDO ve ürünlerinin kullanılmasını kurala bağlayan Biyogüvenlik yasası TBMM de kabul edildi. Türkiye, GDO lu ürünlere resmi olarak kapılarını açtı. Genetiği değiştirilmiş 16 çeşit mısır ve 3 çeşit soyanın gıda ve yem amaçlı kullanılabileceğine karar verildi Bir ürünün GDO lu sayılabilmesi için öngörülen eşik değer belirlendi. Eşik değer, Avrupa Birliği nin kabul ettiği binde 9 oldu. GDO lu üretim en çok soya,mısır gibi ürünlerde yapılmaktadır. GDO lu ürün ve tohumun küresel kontrolünü ABD li şirketler elinde bulundurmaktadır.halen yetiştirilmekte olan GDO lu ürünlerin yetiştirildiği ekim alanlarının %99 u ABD,Arjantin, Kanada ve Çin de yer almaktadır. RUSYAYA KARŞI:NABUCCO PROJESİ NABUCCO projesini hayata geçirecek antlaşma 2009 yılında Türkiye, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya tarafından Türkiye de imzalandı. Ayrıca AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da anlaşmayı imzaladı. Hazar ve Kafkas doğalgazını Türkiye üzerinden, öncelikle doğu Avrupa ülkelerine (Romanya,Bulgaristan,Macaristan) ardından diğer Avrupa ülkelerine ulaştırılmasını sağlayan proje, Avrupa n n en büyük doğalgaz sevkiyatına sahip Rusya ya alternatif olduğu için, ABD ve AB ülkeleri tarafından desteklenmektedir.nabucco ile ilgili antlaşma TBMM tarafından bir kanunla uygun bulundu.(dikkat:almanya ülke olarak NABUCCO Antlaşmasına henüz imza atmadı) TÜRKİYE VE IMF İLİŞKİLERİ Türkiye, IMF ye 1947 yılında üye oldu.ilişkilerini Başbakanlığa bağlı Hazine Müsteşarlığı aracılığıyla yürütmektedir.türkiye IMF ile ilişkilerini stand by dediğimiz antlaşmayı imzalayarak sürdürmüştür.türkiye,1947 yılından beri IMF den yaklaşık 50 milyar doların üzerinde kredi kullanmış. Türkiye nin IMF ye yaklaşık 8 milyar dolar borcu kaldığı ve ödeme planı içerisinde 2013 yılında bu borcu kapatacağı bildiriliyor.1999 yılından beri süren denetimler 19. Stand By anlaşmasıyla 2008 yılının Mayıs ayında tamamlandı. IMF nin olumlu raporundan sonra Türkiye program sonrası izleme sürecine alındı.türkiye 2010 yılında IMF ile 20 Stand By anlaşmasını imzalamayacağını açıkladı.yani en son 19. Stand By anlaşması sonuçlanmıştır. 1 OCAK 2010, BANKACILIKTA IBAN UYGULAMASI Avrupa Birliği düzenlemeleri çerçevesinde, ülkeler arasında gerçekleştirilen para transferlerinin hızı ile kalitesini artırmak amacıyla International Bank Account Number-IBAN adı verilen uluslararası banka hesap numarası standardı geliştirilmiştir. IBAN sayesinde transfer edilen para daha hızlı ve hatasız bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına geçmekte; böylece, işlemlerde oluşan hatalardan kaynaklanan bekleme süreleri ortadan kalkmaktadır.

2 2011 DEN İTİBAREN MALİ KURAL(DİSİPLİN) GELİYOR. Hükümetlerin orta vadede malî disiplinle ilgili olarak alacağı kararlarda hangi sınırlar içinde davranabileceğini belirleyen Mali Kural uygulamasıyla ilgili yasa tasarısının yakında meclise sunulması düşünülüyor.bugüne kadar ki tüm ekonomik uygulamaların anası olarak kabul edilen Mali Kural uygulaması 2011 yılı bütçe döneminden itibaren uygulanacak ve özellikle kamu harcamalarında ve bütçenin oluşumunda çok önemli çıpalar ve sınırlar getirecek. KÜRESEL EKONOMİ SEMPOZYUMU İSTANBUL DA YAPILACAK. Geleneksel olarak her yıl Almanya da Kiel Enstitüsü nce düzenlenen Küresel Ekonomi Sempozyumu, bu yıl Eylül tarihlerinde İstanbul da yapılacak. Alternatif Davos Zirvesi olarak da kabul edilen Sempozyumda, dünya ekonomisinin içinde bulunduğu acil çözüm isteyen en önemli sorunlar ve buna ilişkin çözüm yolları tartışılacak. TÜRKİYENİN İLK NÜKLEER SANTRALİ MERSİN AKKUYU DA YAPILACAK 13 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye ile Rusya arasında yapılan antlaşma ile Türkiye nin ilk nükleer santralinin Ruslar tarafından Mersin-Akkuyu ya yapılması kararlaştırıldı. Mersin deki ilk nükleer santral 2017 ye kadar inşa edilmesi planlanıyor. Nükleer santralle birlikte merak edilen konuların başında santral yakıtı uranyumun zenginleştirilmesi geliyor. Anlaşmaya göre, uranyum yüzde 20 den fazla zenginleştirilemeyecek. Yüzde 20 zenginleştirme oranı nükleer silah için yeterli değil.nükleer silah için en az yüzde 80 zenginleştirilmiş uranyum gerekiyor. YÖK ÜN VE BİLKENT ÜNİVERSİTESİ NİN KURUCU İHSAN DOĞRAMACI ÖLDÜ Anayasasıyla ilk kez düzenlenen Yüksek Öğretim Kurulu nun(yök) ve Türkiye nin ilk özel üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi nin kurucusu olan Prof. Dr. İhsan Doğramacı vefat etti. ABDÜLCANBAZ KARAKTERİNİN YARATICISI KARİKATÜRİST TURHAN SELÇUK ÖLDÜ. Oluşturduğu Abdülcanbaz karakteriyle tanınan, Türk karikatür sanatının ve mizahının gelişmesine büyük katkısı olan karikatür sanatçısı Turhan Selçuk vefat etti. İLHAN SELÇUK ÖLDÜ yılında doğan ve Cumhuriyet gazetesiyle özdeşleşen Pencere isimli köşesinden yazıları yayınlanan İlhan Selçuk vefat etti. Düşünüyorum Öyleyse Vurun,Ziverbey Köşkü,Yüzbaşı Selehattin in Romanı belli başlı eserleri arasında yer almaktadır. TÜRKİYE DÖNEMİ İÇİN, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER(BM) GÜVENLİK KONSEYİ GEÇİCİ ÜYESİ SEÇİLDİ. 192 BM Genel Kurulu üyesinin verdiği oylar sonucu, Türkiye dönemi için Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. Türkiye nin geçici üyeliği 31 Aralık 2010 tarihinde sona erecek. BMGK nın 15 üyesi bulunmaktadır.10 üye geçici, 5 üye ise sürekli(daimi) görev yapmaktadır.sürekli üyeleri: ABD,Rusya,İngiltere,Fransa ve Çin. Karar tasarısının 15 üyeli Konsey den geçmesi için 5 daimi üye tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin evet oyunu alması gerekiyor.

3 KKTC CUMHURBAŞKANLIĞINA DERVİŞ EROĞLU SEÇİLDİ. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nde 18 Nisan 2010 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini Ulusal Birlik Partisi adayı Derviş Eroğlu kazandı.kktc de Cumhurbaşkanı 5 yıllık bir süre için seçilir. KKTC Başbakanlığını ise İrsen Küçük yürütmektedir. AB KONSEYİ:İSTANBUL 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ Avrupa Birliği nin organı AB Konseyi 2010 yılı için İstanbul u Avrupa Kültür Başkenti seçti.2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen diğer kentler ise Almanya nın Essen,Macaristan ın Pech kentidir TÜRKİYE DE JAPONYA YILI Osmanlı İmparatorluğu na ait Ertuğrul Firkateyni nin Japonya yı ziyareti ve ardından yaşanan felaket ile başlayan Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin 120. yıldönümü olan 2010 yılı Türkiye de Japonya Yılı olarak kutlanıyor. Sözkonusu yıl kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin de çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek DÜNYA BASKETBOL ŞAMPİYONASI TÜRKİYE DE YAPILACAK. 28 Ağustos-12 Eylül tarihleri arasında Türkiye de gerçekleşecek olan Dünya Basketbol Şampiyonası grup eleme ve final maçları İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri de yapılacak. DÜNYA GENÇLİK KONGRESİ 2010 YILINDA TÜRKİYE DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK yılı Ağustos ayında İstanbul da gerçekleştirilecek olan 5. Dünya Gençlik Kongresi dünya nın en geniş katılımlı ve en önemli gençlik toplantısı olup, Birleşmiş Milletler in desteğiyle, Uluslararası Barış Çocuğu Örgütü (Peace Child International) nün organizatörlüğünde iki yılda bir farklı ülkelerde gerçekleştirilmektedir DÜNYA VERİMLİLİK KONGRESİ VE 2010 AVRUPA VERİMLİLİK KONFERANSI TÜRKİYE DE Dünya genelinde verimliliğin yaygınlaşması ve verimlilik bilincinin gelişmesi için tüm dünyayı buluşturacak bir niteliğe sahip olan 16. Dünya Verimlilik Kongresi ve 2010 Avrupa Verimlilik Konferansı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nın ev sahipliğinde 2010 yılı Kasım ayında Antalya da düzenlenecek ve 2010 YILINDA TÜRKİYE İLE VİZEYİ KALDIRAN ÜLKELER: 2009 yılında:suriye, Arnavutluk,Libya ve Ürdün ile karşılıklı vizeler kaldırıldı 2010 yılında:lübnan,kamerun ve kısa süreli seyahatlerde Rusya ve Tanzanya ile karşılıklı vizeler kaldırıldı. AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTERLER MECLİSİ (AKPM) BAŞKANLIĞINA TÜRK MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ. Avrupa Konseyi tarihinde ilk kez bir Türk parlamenter AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlık görevine seçildi.

4 2010 DÜNYA MÜNAZARA ŞAMPİYONASI TÜRKİYE DE YAPILDI Dünya Üniversiteleri Münazara Şampiyonası, Koç Üniversitesi Münazara Kulübü nün ev sahipliğinde 27 Aralık Ocak 2010 tarihleri arasında Antalya da gerçekleşti. EUROVISION 2010 ŞARKI YARIŞMASINDA TÜRKIYE 2. OLDU. Norveç in başkenti Oslo da 55. si düzenlenen Eurovision 2010 da Türkiye yi temsil eden Manga grubu We could Be The Same (Aynı Olabiliriz) parçasıyla 2. oldu. Almanya birinciliği kazanarak 2011 de yarışmaya evsahipliği yapma hakkını kazandı CHATHAM HOUSE ÖDÜLÜ CUMHURBAŞKAN I ABDULLAH GÜL E LAYIK GÖRÜLDÜ. Resmi adıyla İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü olan Chatham House, her yıl bir ülkeden devlet yetkilisine uluslararası ilişkilerin gelişimine sağladığı katkılarından dolayı ödül veriyor.2010 yılında bu ödüle Cumhurbaşkan ı Abdullah Gül layık görüldü. TÜRKAN ŞORAY 2010 UNICEF-TÜRKİYE İYİ NİYET ELÇİSİ SEÇİLDİ. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNİCEF) bünyesinde,1954 yılından beri süregelen iyi niyet temsilciliğine 2010 yılında Türk sinemasının emektar oyuncusu Türkan ŞORAY seçildi. SICAK PARA İHTİYACINA ÇÖZÜM:VARLIK BARIŞI Hükümet kriz nedeniyle yaşanan para sıkıntısını yurt dışında bulunan para ve varlıkların Türkiye ye getirilmesini amaçlayan varlık barışı uygulamasıyla aşmak istiyor.beyan edilen ve Türkiye ye getirilen varlıklarla ilgili geçmişe yönelik vergi v.b incelemeler yapılmayacak.yani nereden buldun sorusu sorulmayacak. BANKA TASARRUF MEVDUATLARINA VERİLEN DEVLET GÜVENCESİNİN SINIRINI BELİRLEME YETKİSİ BAKANLAR KURULU NA VERİLDİ. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu na (TMSF) ait olan devletin banka mevduatına verdiği güvence sınırının belirlenmesi için Bakanlar Kurulu 2 yıl süreyle yetkili kılındı. Halen 50 bin YTL olan mevduat güvence sınırının, küresel krizden etkilenen gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sınırsız hale getirilebilecek ya da tutarı artırılabilecek.. VERGİ İADESİ KALKTI. ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ UYGULAMASI BAŞLADI yılında kaldırılan fiş toplayarak alınan vergi iadesi yerine ücretlilerin gelirlerinden kesilen vergide indirim sağlayan Asgari Geçim İndirimi 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı.

5 1 OCAK 2009 YTL, TEKRAR TL OLDU. 1 Ocak 2005 :YTL yürürlüğe girdi. 1 yıl TL ile birlikte kullanıldı. 1 Ocak 2006 :YTL tek başına kullanılmaya başlandı. 1 Ocak 2009 :Tekrar TL oldu.2009 yılında YTL ve TL bir yıl birlikte kullanıldı. 1 Ocak 2010 :Sadece TL kullanılmaya başlandı. Para basılmasına karar vermede olduğu gibi sıfır eklenmesine ya da çıkarılmasına karar verme yetkisi de çıkaracağı bir kanunla TBMM ye aittir. TÜFE VE ÜFE - TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi): Tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflas yon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. Her ay açıklanan enflasyon değişim verileri TÜFE ye göredir. - ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi): Yıllık ya da aylık enflasyon rakamlarının belirlenmesin de kullanılır yılından itibaren TEFE (Toptan Eşya Fiyat Endeksi) kullanılırken yerine ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi )kullanılmaya başlanmıştır. ) 1 MAYIS RESMİ İŞÇİ TATİLİ TBMM 2009 yılında kabul ettiği bir kanunla 1 Mayıs gününü Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan etti. NAZIM HİKMET RESMEN TÜRK VATANDAŞI 1951 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılan dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet, 58 yıl aradan sonra 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla resmen Türk vatandaşı oldu. YENİ NÜFUS SAYIMINA GÖRE EN ÇOK GÖÇ ALAN İL BURSA Nüfus sayımı ve adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2008 verilerine göre, Türkiye nin dört büyük kenti arasında Bursa, gerek kişi sayısı gerekse net göç hızı bakımından birinci sırada yer alıyor. BAŞLICA SİNEMA ÖDÜLLERİ: OSCAR Sinema Ödülü: En iyi film The Hurt Locker, en iyi yönetmen aynı film ile ilk kez bir kadın yönetmene Kathryn Bigelow a verildi 60.Berlin Film Festivali: Altın Ayı ödülü, Semih Kaplanoğlu nun Bal isimli filmine verildi. 63.Cannes Film Festivali: Altın Palmiye ödülünü, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives isimli Tayland filmi aldı. 67.Altın Küre Ödülü:En iyi film ve en iyi yönetmen ödülünü Avatar filmi ile James Comeron aldı. 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali:En iyi film ödülü ilk kez aynı anda iki filme birden verildi. Bornova Bornova ve Cosmos adlı filmler kazandı.en iyi yönetmen ödülünü Cosmos filmiyle Reha Erdem aldı. 29.Uluslararası İstanbul Film Festivali: Altın Lale ödülleri: En İyi Film ödülü Yağmur Taylan ve Durul Taylan ın yönetmenliğini yaptığı Vavien filmine verildi. 21. Ankara Uluslararası Film Festivali:En iyi film ödülü yönetmenliğini Aslı Özge nin yaptığı Köprüdekiler filmine verildi.

6 3.Yeşilçam Film Ödülü: En iyi film ödülü Nefes:Vatan Sağolsun filmine verildi. Yabancı Dilde En İyi Film Dalında Oscar Aday Adayı : Mahsun Kırmızıgül ün yönettiği Güneşi Gördüm filmi oldu. San Fransisco Tiburon Film Festivali: En İyi Film ödülünü, yönetmenliğini Atıl İnaç ın yaptığı Büyük Oyun filmi aldı. FIBA 2010 DÜNYA BASKETBOL ŞAMPİYONASI NIN MASKOTU: VAN KEDİSİ 28 Ağustos 12 Eylül 2010 tarihleri arasında Türkiye de gerçekleştirilecek fıba 2010 dünya basketbol şampiyonası nın maskotu olarak Van Kedisi seçildi. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DE 2010 BM bünyesinde 2010; - Biyolojik Çeşitlilik Yılı - UNESCO tarafından Kültürlerarası Etkileşim Yılı - Kalkınma yılı olarak ilan edildi. IMF 2010 RAPORU Satın alma gücü paritesine göre, gelişmiş 7 (G-7) büyük sanayileşmiş ülkeden 6 sı, 4 BRIC ülkesinin ise hepsi, ekonomik büyüklükte ilk 10 da yer aldı. Buna göre, G-7 ve BRIC ülkesi olmayan en büyük ekonomi 11. sırada yer alan Meksika oldu. Buna göre, BRIC ülkeleri olarak adlandırılan Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya, dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine yer aldılar. Verilere göre, Çin 2., Hindistan 4., Rusya 7., Brezilya 9. sırada bulunuyor. Gelişmiş 7 büyük sanayileşmiş ülkeden ABD 1., Japonya 3., Almanya 5., İngiltere 6., Fransa 8. sırada bulunurken, İtalya 10., Kanada ise 14. sırada kaldılar. Türkiye, satın alma gücü paritesiyle 16. büyük ekonomi olarak kayda geçti. BRIC ÜLKELERİ:BREZİLYA,RUSYA,HİNDİSTAN,ÇİN. İlerleyen yıllarda ekonomisi en çok gelişmiş ilk beş ülke içinde gösterilen ve 2010 IMF verilerine göre,satın alma gücü açısından ekonomisi en büyük ilk on ülke arasına giren Brezilya, Rusya,Hindistan ve Çin, BRIC ülkeleri olarak adlandırılmaktadır NÜKLEER GÜVENLİK ZİRVESİ:ABD ABD nin başkenti Washington da 47 ülkenin katılımı ile yapılan nükleer güvenlik zirvesinin sonuç bildirisinde, tüm nükleer materyallerin etkili bir şekilde güvenliğinin sağlanmasının, ülkelerin uluslararası sorumluluklarından doğan bir yükümlülüğü olduğu hatırlatılarak, zirveye katılan devletlere, uluslararası toplumun bir parçası olarak, nükleer güvenliğin ileriye götürülmesi ve nükleer güvenlik için destek istenmesi ve bu ülkelere destek sağlanması konularında işbirliği yapmaları çağrısında bulunuldu. Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı nın(uaek veya IAEA) uluslararası nükleer güvenlik konusundaki temel rolünün bir kez daha teyit edildiği bildiriden çıkan sonuca göre, zirveye katılan liderlerin 4 yıl içinde korunmasız durumda olan tüm nükleer materyallerin güvenliğinin sağlanması konusunda görüş birliğine vardığı anlaşıldı.

7 BM KALKINMA PROGRAMI NIN (UNDP) 2009 İNSANİ GELİŞME ENDEKSİ YAYIMLANDI. En yaşanılır ülke:norveç. Norveç i, Avustralya ve İzlanda takip etti. En yaşanılmaz ülke:nijerya.nijerya dan sonra Afganistan geliyor NATO LİDERLER ZİRVESİ:PORTEKİZ - LİZBON Kasım 2010 tarihinde Portekiz in başkenti Lizbon da gerçekleştirilecek olan NATO liderler zirvesinin konusunu, korsanlıkla mücadele ve siber saldırılar oluşturacak zirvesinde Arnavutluk ve Hırvatistan ın katılımıyla üye sayısı 28 e çıkan NATO ya Fransa da askeri kanada tekrar üye olmuştu. Makedonya nın üyeliği Yunanistan ın vetosu nedeniyle gerçekleşmedi NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantısı ise Şubat ayında İstanbul da yapıldı. NATO genel sekreterliğini eski Danimarka Başbakanı Anders Fog Rasmussen yürütmektedir.nato nun merkezi Belçika nın başkenti Brüksel dir. AB ÜÇ ÜLKEYE VİZEYİ KALDIRDI. AB İçişleri ve Adalet bakanları, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz girebilmesini onayladı. OECD YE YENİ ÜYELER Ülkelerin ekonomilerini kalkındırma amacıyla kurulan OECD 2010 yılında İsrail, Estonya ve Slovenya nın üyeliğini kabul etti. EKONOMİSİ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN 20 ÜLKE: G 20 Küresel ekonomideki önemli konuları değerlendirmek, Küresel ekonomik ve mali sistemin daha fazla geliştirilmesi için ortak bir görüş geliştirilmesini ve küresel krizlere karşı ortak önlemler almayı amaçlayan önemli sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren ve 1999 yılında kurulan kuruluş G 20 adıyla anılmaktadır. Dünyanın tüm bölgelerinden önemli sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren G-20, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa,Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD ile Avrupa Birliği nden oluşuyor. G-20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, 2010 da Kanada ve Güney Kore de olmak üzere iki kez, 2011 de de Fransa da bir kez bir araya gelmeyi kararlaştırdı. MEDENİYETLER ÇATIŞMASININ FİKİR BABASI SAMUEL HUNTİNGTON ÖLDÜ Soğuk savaş sonrası çatışmaların ideolojik değil, dünyanın başlıca medeniyetleri arasındaki kültürel ve dini farklılıklardan kaynaklanacağı tezini içeren 1996 tarihli Medeniyetler Çatışması ve Dünya Düzeninin Yeniden Kurulması adlı çalışmasıyla bu tezin öncüsü olan Samuel Huntington öldü. MEDENİYETLER İTTİFAKI NIN 3.SÜ BREZİLYA DA YAPILDI. Türkiye ve İspanya nın eş başkanlığını yaptığı ve medeniyetler ittifakı nın ilk toplantısı İspanya da yapılmıştı.ikincisi 2009 yılında İstanbul da yapılan ittifakın üçüncüsü 2010 yılında Brezilya da gerçekleştirildi.

8 YENİ AB ANAYASASI (LİZBON ANTLAŞMASI) 2009 SONUNDA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ 2007 yılında Lizbon Antlaşması adı altında kabul edilen yeni AB Anayasası, 2009 yılında İrlanda nın ikinci kez halkoyuna sunup kabul edilmesiyle, 2009 Aralık ayında yürürlüğe girdi.yeni bir uygulama olan 2,5 yılda bir değişen AB Başkanlığı kurumunu getirdi.ab nin merkezi Belçika nın başkenti Brüksel dir. İLK AVRUPA BİRLİĞİ BAŞKANI: HERMAN VAN ROMPUY Avrupa Birliği, büyük tartışmalar sonucu onayladığı Lizbon Anlaşması gereği ilk AB başkanını seçti.ilk AB Konseyi Başkanı eski Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy seçildi.6 ayda bir değişen AB dönem başkanlığı uygulaması ise şimdilik devam etmekte olup, 1 Ocak 30 Haziran 2010 tarihleri arasında İspanya, 1 Temmuz 31 Ocak tarihleri arasında Belçika dönem başkanlığını yürütecek ülkelerdir. YUNANİSTAN KRİZDE! Yunanistan yaşadığı derin ekonomik kriz nedeniyle iflasın eşiğine geldi.ekonomide ikiz açıklar olarak bilinen, cari (dış) açıkla birlikte bütçe açığının derinleşmesi krizin etkisini artırdı.yunanistan bu nedenle kamu harcamalarında ciddi kesintilere gitti.krizin Avro para birliğinin varlığını tehdit etmesi üzerine birlikten çıkarılması dahi gündeme gelen Yunanistan a Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu (IMF) 110 milyar Euro luk yardım paketi üzerinde anlaştılar.yunanistan daki kriz İspanya,Portekiz ve Macaristan gibi diğer AB ülkelerini de etkilemiş bulunmaktadır. AVRO(EURO) PARA BİRLİĞİ 1 Ocak 2002 tarihinde geçilen Avrupa ortak para birimi Avro bölgesinde 16 ülke bulunmaktadır.ab üyesi Slovakya 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Avro kullanmaya başlayarak Avro bölgesinin 16. üyesi oldu. İngiltere, Danimarka ayrıcalıkları nedeniyle, İsveç ise kendi isteğiyle Avro kullanmayan AB ülkeleridir. Letonya ve Polonya gibi ülkeler kademeli olarak Avro kullanmaya başlayacaklardır. 1 Ocak 2008 den itibaren Malta ve Güney Kıbrıs Rum kesimi AB ortak para birimi Euro kullanmaya başladı AB DE SERBEST DOLAŞIM:SCHENGEN ANTLAŞMASI İlk kez 1985 yılında imzalanan AB üyelerine pasaportsuz ulaşım imkanı tanıyan Schengen anlaşması genişledi. AB dışından İzlanda ve Norveç in de taraf olduğu Schengen Anlaşması na, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya da eklendi. İngiltere ve İrlanda ise, Schengen Anlaşmasına taraf olmadı. UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ UNESCO NUN Dünya Kültür Mirası listesinde Türkiye den 9 kültürel alan yer alıyor.2008 yılında İstanbul un tarihi yerlerinin listeden çıkarılması gündeme gelmiş ancak UNESCO yaptığı incelemeler sonucu bu kararını şimdilik ertelemiştir. Türkiye nin UNESCO dünya miras listesine aday gösterilen alanları:sümela Manastırı,Mardin Evleri, Efes KÜRESEL ISINMADA KYOTO YERİNE:BALİ YOL HARİTASI Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası tek çerçeve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde, sera gazı etkisi yaratan maddelerin kullanımının azaltılması amacıyla 1997 yılında imzalanmıştır. AB ülkeleri tarafından da desteklenen bu antlaşmayı Avustralya imzalamış, TÜRKİYE KYOTO protokolünü, 2008 yılında TBMM de kabul edilen yasa tasarısıyla resmi olarak kanunlaştırmış ve Türkiye nin katılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete de yayımlanarak imzalamıştır. Ancak ABD imza atmamıştır.

9 Protokol 2012 yılına kadar Türkiye ye yükümlülük getirmeyecek olup bu yıldan sonra sözleşme yenilenecektir. Kyoto Protokolünün yerini 2012 yılından itibaren, Endonezya nın Bali kentinde düzenlenen iklim değişikliğiyle mücadelede yeni BM anlaşması Bali sözleşmesi alacaktır. ULUSLAR ARASI YARGI ORGANLARI BM nin yargı organı:uluslararası Lahey Adalet Divanı AB nin yargı organı:avrupa Adalet Divanı Avrupa Konseyi nin yargı organı:avrupa İnsan Hakları Mahkemesi DÜNYA KÜRESEL KRİZDE!(RESESYON) Dünya ekonomik buhranından sonra büyük bir ekonomik krizin içine girdi. ABD de konut(emlak) piyasasında Mortgage kriziyle başlayan kriz farklı sektörlere ve dünyaya yayılmaya başladı. ABD de finans şirketleri batmaya başlarken dünyada da gıda ürünlerinde fiyatlar hızla artmaya başladı. Ekonomik kriz RESESYON olarak başladı. Dış borcu en çok olan ülkeler:abd,ingiltere,almanya ve Fransa İç borcu en çok olan ülkeler:japonya ve Yunanistan.Türkiye iç borç sıralamasında 22. sırada yer almaktadır. KISA KISA CUMHURİYET TARİHİMİZİN İLK KADIN ÖĞRETMENLERİNDEN REFET ANGIN VEFAT ETTİ. TÜRKİYE NİN HÜKÜMET OLARAK DIŞ POLTİKASI KOMŞULARLA SIFIR PROBLEM DİR. AVRUPA KONSEYİ 2010 AVRUPA KENTİ ÖDÜLÜNE ANKARA YI LAYIK GÖRDÜ AVRUPA GENÇLİK OLİMPİYATLARI TRABZON DA YAPILACAK AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI EV SAHİPLİĞİNİ TÜRKİYE, FRANSA YA KAPTIRDI YILINDA KURULAN BAKANLAR KURULU 60. HÜKÜMET, TBMM İSE 23.YASAMA MECLİSİ OLARAK GÖREV YAPMAKTADIR YILINDA SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMINI ABD VE İSVEÇ TANIDI NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜNÜ ABD BAŞKANI BRACK OBAMA ALDI NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ NÜ ALMAN YAZAR HERTA MÜLER ALDI.

10 2009 FRANSA DA TÜRKİYE MEVSİMİ YILI OLARAK KUTLANDI IMF VE DÜNYA BANKASI GÜVERNÖRLER TOPLANTISI İSTANBUL DA YAPILDI. KOSOVA, SIRBİSTAN DAN AYRILDI. RUSYA VE YUNANİSTAN TANIMIYOR.KOSOVA HENÜZ BM YE ÜYE OLMADI. YÖNETİMİ HALK AYAKLANMASIYLA DEVRİLEN KIRGIZİSTAN DA İÇ SAVAŞ YAŞANIYOR. UEFA KUPASI 2009 YILINDA SON KEZ İSTANBULDA YAPILDI.KUPA MAÇLARI 2010 YILINDAN İTİBAREN UEFA AVRUPA LİGİ ADI ALTINDA OYNANMAYA BAŞLANDI. SİGARA YASAĞI 2008 YILINDA BAŞLADI. AVRUPA BİRLİĞİ İLE BAŞMÜZAKERECİLİĞİ 2009 YILINDAN İTİBAREN DİR. EGEMEN BAĞIŞ YÜRÜTMEKTE YILINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLÜ: SİNEMA DALINDA NURİ BİLGE CEYLAN A, KÜLTÜR VE SANAT KURUMU DALINDA SAKIP SABANCI MÜZESİ NE, GELENEKSEL SANATLAR DALINDA UĞUR DERMAN A VERİLDİ. 81 İLDE 81 ORMAN PROJESİ ADI ALTINDA ORMANLIK ALANLARI AĞAÇLANDIRMA PROJESİ 2009 YI- LINDA İŞ BANKASI VE TEMA VAKFI İŞBİRLİĞİYLE BAŞLADI. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BÜNYESİNDE, TERÖRLE MÜCADELEDE İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLAR ARASINDA KOORDİNASYONU SAĞLAMAK ÜZERE, KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI KURULDU. DÜNYA FAİR-PLAY ÖDÜLÜ, MİLLİ ATLET ELVAN ABEYLEGESSE YE VERİLDİ. MEKSİKA KÖRFEZİNDE UZUN SÜRE YANGINA SEBEP OLAN BRİTİSH PETROL A AİT (BP) SONDAJ KUYU- SU ABD Yİ KIZDIRDI. İTÜ UÇAK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ UZAY MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TARAFINDAN ÜRETİLEN İLK UYDU OLAN İTÜPSAT 2009 TARİHİNDE HİNDİSTAN ÜSSÜNDEN UZAYA FIRLATILDI. İZLANDA DA UZUN SÜREDEN SONRA PATLAYAN YANARDAĞ IN ADI EYYAFYALLAYÖKÜLL DİR.

11 MERKEZİ İSVİÇRE DE BULUNAN AVRUPA NÜKLEER ARAŞTIRMA KONSEYİ (CERN) EVRENİN SIRRINI ÇÖZMEK AMACIYLA BİNG BANG DENEYİ (BÜYÜK HADRON ÇARPIŞTIRICISI) GERÇEKLEŞTİRDİ. MİNARE YAPILMASINI REFERANDUMA SUNARAK YASAKLAYAN ÜLKE İSVİÇRE DİR. TÜİK VERİLERİNE GÖR TÜRKİYE EKONOMİSİ 2009 YILINDA %14.7 küçüldü. G-8 (EKONOMİSİ GELİŞMİŞ SEKİZ ÜLKE ABD, JAPONYA, ALMANYA, İNGİLTERE, FRANSA, İTALYA, KA- NADA, RUSYA) ZİRVESİ 25 HAZİRAN DA KANADA NIN MUSKOKA KENTİNDE YAPILACAK AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİNDE EN ÇOK MİLLETVEKİLİNİ ALMANYA ÇIKARDI. AMERİKAN MERKEZ BANKASI FED, AMERİKAN BORSASI ENDEKSİ İSE DOW JONES UNESCO TARAFINDAN KATİP ÇELEBİ VE HACI BEKTAŞ-I VELİ YILI OLARAK KUTLANDI. DAVOS ZİRVESİ OLARAK BİLİNEN DÜNYA EKONOMİK FORMU(WEF), HER YIL İSVİÇRE NİN DAVOS KA- SABASINDA YAPILMAKTADIR OLİMPİYAT OYUNLARINA EV SAHİPLİĞİNİ LONDRA YAPACAK. ÜLKELER VE LİDERLERİ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı :Derviş Eroğlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı :İrsen Küçük İsrail Başbakanı : Benyamin Netanyahu Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı: Yorgo Papandreu İngiltere Başbakanı : David Cameron Rusya Devlet Başkanı : Dimitri Medvedev Rusya Başbakanı :Vilademir Putin Güney Kıbrıs Rum Kesimi Başbakanı :Dimitris Hristofyas İtalya Başbakanı : Silviyo Berlosconi Azerbeycan Cumhurbaşkanı: İlham Aliyev Ermenistan Devlet Başkanı :Serj Sarkisyan Brezilya Cumhurbaşkanı: Inacio Lula de Silva BÜTÜN ADAYLARA, EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALMALARI DİLEĞİYLE CANDAN BAŞARILAR. Av. Erhan ÖZLÜ

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır.

Bu nedenle çevre ve kalkınma konuları birlikte, dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde ele alınmalıdır. 1992 yılına gelindiğinde çevresel endişelerin sürmekte olduğu ve daha geniş kapsamlı bir çalışma gereği ortaya çıkmıştır. En önemli tespit; Çevreye rağmen kalkınmanın sağlanamayacağı, kalkınmanın ihmal

Detaylı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı

Güncel Bilgiler. y a y ı n l a r ı DÜNYA - SİYASET 2012 yılının Şubat ayında Tunus ta yapılan Suriye nin Dostları Konferansı nın ikincisi Nisan 2012 de İstanbul da yapıldı. Konferansta Esad rejimi üstündeki uluslararası baskının artırılması,

Detaylı

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete

YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI. ( tarihi İtibariyle) Yayımlandığı Resmi Gazete YÜRÜRLÜKTE BULUNAN ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARI (21.01.2016 tarihi İtibariyle) Taraf Devlet Anlaşmanın İmza Edildiği Tarih Yayımlandığı Resmi Gazete Tarih No Yürürlük Tarihi Vergiler Açısından

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN 978-605-364-502-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN 978-605-364-502-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon EN GÜNCEL BİLGİLER VE SORULAR ISBN 978-605-364-502-3 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2013, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK MERMER TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ TUTAR 1000$ 'NİN DAKİ 1.203.101 466.269 38,756% YE 'NİN TUTAR BİRİM TUTAR 1 1 Çin 755.033 399.367 62,7572% Dünya 755.033 3.857.570 196

Detaylı

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1 EK TABLOLAR Tablolar, - (129) Dünya Sağlık Örgütü: WHO Dünya Sağlık Raporu - (123) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: UNDP İnsani Gelişme Raporu - (128) Dünya Bankası: WB

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2019 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER

F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER F. KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER 20. yy.da meydana gelen I. ve II. Dünya Savaşlarında milyonlarca insan yaşamını yitirmiş ve telafisi imkânsız büyük maddi zararlar meydana gelmiştir. Bu olumsuz durumun

Detaylı

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Seramik sektörünün en

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Kasım - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Endişeye mahal yok (mu?)

Endişeye mahal yok (mu?) tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Endişeye mahal yok (mu?) Güven Sak İstanbul, 19 Ekim 2011 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 Reel milli gelir (1960=100) www.tepav.org.tr

Detaylı

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti.

11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi, Ankara ve Atina nın Ortaklık başvurularını kabul etti. ARAŞTIRMA RAPORU ÖZEL ARAŞTIRMA--AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE KRONOLOJİSİ 20/06/2005 1959 1963 1964 1966 1968 1970 1971 1972 1973 31 Temmuz: Türkiye, AET ye ortaklık için başvurdu. 11 Eylül: AET Bakanlar Konseyi,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü

Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Münevver Cebeci Marmara Üniversitesi, Avrupa Birliği Enstitüsü AVRUPA BİRLİĞİNEDİR? Hukuki olarak: Uluslar arası örgüt Fiili olarak: Bir uluslararası örgütten daha fazlası Devlet gibi hareket

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Temel Bilgiler G20 Nedir? G-20 (Group of 20) platformunun kuruluş amacı küresel ekonomik istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için gayri resmi bir görüş alışverişi

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 27 Şubat 2018 Pazar 2017 yılı Aralık ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 4,2 azalarak 213 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 2 Ekim 2017 Pazar 2017 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 0,3 artarak 159 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 21 Mayıs 2018 Pazar 2018 yılı Mart ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2017 yılı aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 268 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018

1/11. TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarih 30/03/2018 Yıl 01 Ocak - 28 Subat 2018 ve ye göre dış ticaret Miktar m2 Miktar m2 690721 ABD 29.636.682 1.428.016 0 0 8.481.569 6.912.337 690722 ABD 226.394 13.790 0 0 68.891 55.759 690723 ABD 826.034 61.902 0 0 349.614 285.071 690730 ABD 88.188

Detaylı

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi Büyükdere Cad. No. 106 34394 Esentepe - İstanbul AçıkDeniz Telefon Bankacılığı: 444 0 800 www.denizbank.com Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2013 Mali Verileri DenizBank bir Sberbank

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Rapor tarihi:10/02/2014 İhracat Miktar Miktar İhracat İhracat Euro 250610 Kuvars 3 Hollanda 0 490.700 0 0 180.149 136.413 4 Almanya 429.387 336.598 64.931 47.605 173.941 131.141 5 İtalya 18.984.512 23.250

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI 691010 ABD 0 463 0 0 9.273 7.644 691090 ABD 783.096 190 1.634.689 1.330.333 3.869 3.102 TOPLAM 783.096 653 1.634.689 1.330.333 13.142 10.746 691090 Afganistan 6.557 0 24.223 19.558 691010 Almanya 885 1.068

Detaylı

ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI. Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1. Konu :

ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI. Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1. Konu : ÜYE DEVLET HÜKÜMETLERİ TEMSİLCİLERİ KONFERANSI Brüksel, 25 Ekim 2004 CIG 87/1/04 EK 2 REV 1 Konu : Hükümetlerarası Konferans Nihâi Senedi ne ek Bildirgeler ve Nihâî Senet NİHÂÎ SENET NS / Anayasa 1 30

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA DÜNYA PAZARINDA 1.406.544 2.178 0,155% DÜNYA ÇI ÇI NİN MEVCUT YE ÇI NİN DÜNYA INDAKİ ÇI MEVCUT DEKİ RAKİP ÇILAR MİKTAR 1 - Çin 521.837 0

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ GELİŞİMİ, KURUMLARI ve İŞLEYİŞİ

AVRUPA BİRLİĞİ GELİŞİMİ, KURUMLARI ve İŞLEYİŞİ AVRUPA BİRLİĞİ GELİŞİMİ, KURUMLARI ve İŞLEYİŞİ İLKER GİRİT 04.11.2015 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRUPA BİRLİĞİ ANABİLİM DALI İÇERİK Birliğin Kuruluşu Birliğin Gelişimi Antlaşmalar

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 22 Aralık 2015

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 22 Aralık 2015 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 22 Aralık 2015 Pazar 2015 yılı Ocak-Kasım döneminde AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı yüzde 12 artış göstererek 1 milyon 956 bin adet seviyesine ulaştı.

Detaylı

01/05/ /05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ

01/05/ /05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ 01/05/2016 31/05/2016 TARİHLERİ ARASINDAKİ EŞYA TAŞIMA GEÇİŞLERİ Geçici Plaka İzni Geçiş Abd Minor Outlying Adaları 03 08 03 Almanya 03 03 02 18 26 93 50 53 89 Arnavutluk 02 Avusturya 02 03 01 02 Belçika

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2017 Hazırlayan: Sezin Ulusoy İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE'YE GELEN ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 16 Ekim 2016 Pazar 2016 yılı Ağustos ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı 2015 yılı aynı ayına göre yüzde 31,2 artış göstererek 157 bin adet seviyesinde

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü 1960-2013

Türkiye de Bankacılık Sektörü 1960-2013 Türkiye de Bankacılık Sektörü 196-213 Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası Kart Merkezi,

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mart - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI.. Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 1.1. TÜRKİYE'YE

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI İstanbul Ekonomi ve Finans Konferansı Dr. İbrahim Turhan Başkan Yardımcısı 20 Mayıs 2011 İstanbul 1 Sunum Planı I. 2008 Krizi ve Değişen Finansal Merkez Algısı II. III.

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı

Rapor tarihi:13/06/ HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret. İhracat Miktar 1. İhracat Miktar 2. Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı TÜRKİYE İSTATİ DIŞ TİCARET İSTATİST Rapor tarihi:13/06/ 2017 HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Yıl HS6 HS6 adı Ulke Ulke adı Ölçü adı İhracat Miktar 1 İhracat Miktar 2 2017 690721 Seramikten döşeme veya kaplama

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2017 Hazırlayan: Sezin Ulusoy İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE'YE GELEN ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2017 Hazırlayan: Sezin Ulusoy İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE'YE GELEN ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2014 Mali Verileri

Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2014 Mali Verileri Büyükdere Cad. No. 141 34394 Esentepe - İstanbul AçıkDeniz Telefon Bankacılığı: 444 0 800 www.denizbank.com Avrupa Birliği ve Türkiye Yerel Yönetimler Analizi 2014 Mali Verileri DenizBank bir Sberbank

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 05/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 07/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Haziran ayında, Türkiye

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 14 Temmuz 2017 Pazar 2017 yılı Mayıs ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 9,4 artış göstererek 213 bin adet seviyesinde

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü

Türkiye de Bankacılık Sektörü Türkiye de Bankacılık Sektörü 196-214 Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası Kart Merkezi,

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI Rapor tarihi:11/02/2016 Yıl 2015 YILI (OCAK-ARALIK) HS6 ve Ülkeye göre dış ticaret Rapor tarihi:11/02/2016 ABD 1.213.773 78.470 109 5 869.143 775.224 511 467 690810 ABD 2.411 139 100 5 2.074 1.841 3.205 2.844 ABD 153.405.707 7.747.676 77.068 3.951 52.525.397 47.327.904 75.673 67.506

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2009 YILI EKİM AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2009 YILI EKİM AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN 2009 YILI EKİM AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME 2009 Ocak Ekim On Aylık Tekstil İhracatı Türkiye nin tekstil ihracatı, 2009 yılının Ocak Ekim döneminde geçen yılın

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Dolar Euro Dolar Euro 381600 400 ABD 7.173.384 508.337 2.238.359 2.028.858 1.031.457 930.108 681591 400 ABD 23.110 0 24.277 21.649 681599 400 ABD 4.378 60.671 50.504 45.428 219.208 197.245 690210 400 ABD

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Aralık ayında, Türkiye nin

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran: Türkiye ile AB arasındaki gelir uçurumu azalmadı arttı Tarih : 14.12.2012 2011 DE HIZLI KALKINMA MASALINA ULUSLARARASI YALANLAMA TÜİK, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat İthalat Ulke adı 691010 ABD 355 2.625 1.691 1.530 35.205 31.976 691090 ABD 2.525.971 116 5.177.455 4.765.696 491 465 TOPLAM 2.526.326 2.741 5.179.146 4.767.226 35.696 32.441 691090 Afganistan 1.230 0 2.570 2.376 691010

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 30 Mart 2016 Pazar 2016 yılı Ocak-Şubat döneminde AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı, 2015 yılındaki pozitif performansını sürdürdü ve yüzde 15 artış

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 06/2015 DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI 2015 yılı

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 3 Ocak 2017 Pazar 2016 yılı Kasım ayında AB ve EFTA ülkeleri toplamına göre ticari araç pazarı 2015 yılı aynı ayına göre yüzde 12,8 artış göstererek 211 bin adet seviyesinde

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET

AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET AVRUPA KONSEYİ İNSAN HAKLARININ KORUYUCUSU ÖZET Avrupa Konseyi üyesi olmayan devlet (Belarus) ÜYE ÜLKELER KURULUŞUN MERKEZİ VE BÜROLARI BÜTÇE Almanya, Arnavutluk, Andorra, Avusturya, Azerbaycan, Belçika,

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörünün Son Beş Yıllık Görünümü 2011

Türkiye de Bankacılık Sektörünün Son Beş Yıllık Görünümü 2011 Türkiye de Bankacılık Sektörünün Son Beş Yıllık Görünümü 2011 Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu,

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 12 17 Ocak 2016 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Aralık

Türkiye de Bankacılık Sektörü Aralık Türkiye de Bankacılık Sektörü 2011-2015 Aralık Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF)

MÜCEVHER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ MAL GRUBU ÜLKE RAPORU (TÜRKİYE GENELİ) - (KÜMÜLATİF) ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 1 BİRLEŞİK ARAP EMİRLİ 269.665.223,68 305.580.419,69 13,32 ALTINDAN MAMUL MÜCEVHERCİ VE KUYUMCU EŞYASI 2 IRAK 155.240.675,64 92.044.938,69-40,71 ALTINDAN MAMUL

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK İŞLENMİŞ MERMER VE TRAVERTEN DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA TUTARI DÜNYADAKİ 1.264.850 452.261 36% DÜNYA 1 1 Amerika Birleşik MEVCUT YE TUTARI NİN NİN DÜNYA MEVCUT DEKİ LAR TUTAR TUTAR

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 ABD 0 2.595 0 0 100.977 91.002 ABD 5.202.084 16.444 10.298.622 9.300.856 138.768 126.892 TOPLAM 5.202.084 19.039

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları. 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları

İÇİNDEKİLER. 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları. 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları İÇİNDEKİLER 1 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İthalat Rakamları 2 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları Yassı Ürünler İhracat Rakamları 3 2007-2008-2009-2010-2011 Yılları çelik borular İthalat-İhracat

Detaylı

9. Uluslararası İlişkiler

9. Uluslararası İlişkiler 9. Uluslararası İlişkiler 9.1. Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları (ÇVÖA) Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları, 03.11.1970 tarihinde Avusturya ile imzalanarak başlamış olup, bugüne kadar 76 ülke

Detaylı

11. Çözüm Ortaklığı Platformu Vergide Uluslararası Trendler: Tobin & Robin Umurcan Gago 10 Aralık 2012

11. Çözüm Ortaklığı Platformu Vergide Uluslararası Trendler: Tobin & Robin Umurcan Gago 10 Aralık 2012 www.pwc.com.tr Vergide Uluslararası Trendler: Tobin & Robin Umurcan Gago Devletlerin Vergi Politikaları 2008 öncesi dönemdeki trendler De-regülasyon raporlama yükümlülüklerinin azaltılması Portföy yatırımlarında

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Ülke TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Temsilcilik Türü Şehir Telefon Faks e-posta A.B.D. Başkonsolosluk Adana (0322) 346 62 62 (0322) 346 79 16 A.B.D. Büyükelçilik Ankara 455 55 55 467 00 19 A.B.D.

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI. İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2 690721 ABD 121.201.978 5.919.468 183.351 9.561 36.358.373 33.291.590 60.931 55.611 690722 ABD 2.013.654 112.572 67.890 3.140 654.446 609.369 82.674 78.128 690723 ABD 2.805.625 204.888 17.952 1.700 1.092.601

Detaylı

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke

TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke TÜİK VERİLERİNE GÖRE ESKİŞEHİR'İN SON 5 YILDA YAPTIĞI İHRACATIN ÜLKELERE GÖRE DAĞILIMI (ABD DOLARI) Ülke 2008 Yılı 2009 Yılı 2010 Yılı 2011 Yılı 2012 Yılı Sayısı Ulke adı İhracat Ulke adı İhracat Ulke

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü

Türkiye de Bankacılık Sektörü Türkiye de Bankacılık Sektörü 196-211 Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası Kart Merkezi,

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü KONYA ÖZELİNDE YABANCI SERMAYELİ FİRMALARIN ÜLKE BAZLI ANALİZİ 06.08.2014 1 DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Haziran 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 5 Ayında %7,5

Detaylı

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4.

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. Ülkelerin Büyüme Oranı 5. Ülkelerin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Mart

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Mart Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2014 Mart Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası Kart

Detaylı

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2019

Detaylı

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ Uluslar arası marka tescil maliyetleri şu şekilde hesaplanır: 1) WIPO ücreti: Uluslar arası Fikri Mülkiyet Örgütü merkezi İsviçre'de bulunan, uluslararası marka başvurularının

Detaylı

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017 Özet Sonuçlar Ocak-Aralık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısında % 27.84 oranında artış Aralık ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısında %30.84 oranında artış Ocak- Aralık döneminde OECD ülkelerinden

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

OCAK AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Konsey Başkanı nın Daveti Üzerine Brüksel e Gitti

OCAK AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Konsey Başkanı nın Daveti Üzerine Brüksel e Gitti OCAK AYINDA ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER SİYASİ GELİŞMELER Beş yıl aradan sonra AB ye en üst düzeyde ziyaret gerçekleştirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB Konsey Başkanı nın Daveti Üzerine Brüksel e Gitti

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve Ülkeye göre dış ticaret İhracat Dolar İhracat Euro İthalat Dolar İthalat Euro 691010 Antalya Serbest Bölgesi 152 0 246 233 Antalya Serbest Bölgesi 5.610 0 20.211 18.934 TOPLAM 5.762 0 20.457 19.167

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2013 Aralık

Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2013 Aralık Türkiye de Bankacılık Sektörü 2009-2013 Aralık Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

Türkiye de Bankacılık Sektörü Eylül

Türkiye de Bankacılık Sektörü Eylül Türkiye de Bankacılık Sektörü 2012-2016 Eylül Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Türkiye İstatistik Kurumu, Sermaye Piyasası Kurumu, Bankalararası

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ TARİHÇESİ

AVRUPA BİRLİĞİ TARİHÇESİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHÇESİ Bilindiği üzere; Belçika, Federal Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya ve Lüksemburg tarafından, 1951 yılında Paris te imzalanan bir Antlaşma ile Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT)

Detaylı

Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları

Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları Türkiye İle Yabancı Ülkeler Arasında Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik Ve Spor Alanlarında Mevcut İşbirliği Anlaşmaları - Türkiye ile Afganistan arasında 7 Kasım 1959 tarihinde Ankara'da "Kültür

Detaylı

Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara

Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara Marakeş in Kazandırdıkları Rifat Ünal Sayman, Direktör - REC Türkiye 6 Aralık 2016, Mövenpick Otel, Ankara Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Bağımsız, tarafsız ve kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş.

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKİLİ İLİŞKİLER VE PROTOKOL DAİRE BAŞKANLIĞI İKİLİ İLİŞKİLER VE PROTOKOL DAİRE BAŞKANLIĞI İKİLİ İLİŞKİLER

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU DIŞ TİCARET İSTATİSTİKLERİ VERİ TABANI ve ye göre dış ticaret İhracat İhracat İhracat 690721 ABD 205.907.319 10.016.491 545.647 26.090 61.237.372 54.367.866 442.498 388.194 690722 ABD 3.805.776 224.607 67.890 3.140 1.177.009 1.052.756 82.674

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN YILI MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı mayıs ayında, Türkiye

Detaylı

İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2

İthalat Miktar Kg. İthalat Miktar m2 ve ye göre dış ticaret Miktar Euro 690710 ABD 1.019 74 0 0 1.880 1.707 690790 ABD 3.197.164 190.462 0 0 1.422.439 1.299.514 Euro 690810 ABD 78.284 3.850 1.848 118 43.314 38.735 5.575 5.168 690890 ABD 178.045.692

Detaylı

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 ARALIK /

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ

ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ ERASMUS + ANA EYLEMLER ANA EYLEM 1 ANA EYLEM 2 ANA EYLEM 3 JEAN MONNET Bireylerin Öğrenme Hareketliliği İyi ve Yenilikçi Uygulamalar için İş Birliği Politika

Detaylı

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi

Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Türkiye de Sivil Toplumu Geliştirme ve Sivil Toplum-Kamu Sektörü Diyaloğunu Güçlendirme Projesi Uluslararası Konferans Sivil Toplum-Kamu Sektörü İşbirliği 25-26 Nisan 2013, İstanbul 2 nci Genel Oturum

Detaylı

Ekonomik ve Sosyal Komite - Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü AB Politikaları AB Konseyi AB Bakanlar Kurulu Schengen Alanı

Ekonomik ve Sosyal Komite - Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü AB Politikaları AB Konseyi AB Bakanlar Kurulu Schengen Alanı Avrupa Komisyonu SCHUMANN Roma Antlaşması Brüksel Almanya - Avrupa Parlamentosu Đktisadi Kalkınma Vakfı Adalet ve Özgürlükler AB - AVRO Politikaları AB Konseyi Bakanlar Kurulu Schengen Alanı Üye Devlet

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Mart Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 04/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Mart ayında, Türkiye

Detaylı

2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU

2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU 2015 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 KASIM / TÜRKİYE

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI

HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılında % 7,3 oranında bir artışla kapanmış ve 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2015 yılında ise halı ihracatımız bir önceki yıla kıyasla

Detaylı

1.- GÜMRÜK BİRLİĞİ: 1968 (Ticari engellerin kaldırılması + OGT) 2.- AET den AB ye GEÇİŞ :1992 (Kişilerin + Sermayenin + Hizmetlerin Serbest Dolaşımı.

1.- GÜMRÜK BİRLİĞİ: 1968 (Ticari engellerin kaldırılması + OGT) 2.- AET den AB ye GEÇİŞ :1992 (Kişilerin + Sermayenin + Hizmetlerin Serbest Dolaşımı. TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ HAFTA 2 Roma Antlaşması Avrupa Ekonomik Topluluğu AET nin kurulması I. AŞAMA AET de Gümrük Birliğine ulaşma İngiltere, Danimarka, İrlanda nın AET ye İspanya ve Portekiz in AET ye

Detaylı