TÜRKİYE DE HANEHALKI SAYILARININ COĞRAFİ DAĞILIŞI YE KIR KESİMİ HANEHALKI SAYISININ EKONOMİK FAALİYETE GÖRE AYRIMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE DE HANEHALKI SAYILARININ COĞRAFİ DAĞILIŞI YE KIR KESİMİ HANEHALKI SAYISININ EKONOMİK FAALİYETE GÖRE AYRIMI"

Transkript

1 TÜRKİYE DE HANEHALKI SAYILARININ COĞRAFİ DAĞILIŞI YE KIR KESİMİ HANEHALKI SAYISININ EKONOMİK FAALİYETE GÖRE AYRIMI 1. GİRİŞ Doç. Dr. Ali ÖZÇAĞLAR* Arş. Gör. Rüya KASARCI 1990 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre ülkemizin toplam hanehalkı sayısı olarak tespit edilmiştir. Bu mevcudun %43'ü ( ) kır kesiminde, %57'si ( ) kasaba ve şehirlerde yaşamaktadır. Aralarında akrabalık bağı bulunsun veya bulunmasın, aynı evde ya da evin bir bölümünde yaşayan, aynı kazandan yemek yiyen, gelir ve giderini ayırmayan, o evin hizmet ve yönetimine katılan bir veya birkaç kişinin oluşturduğu topluluğa hanehalkı denilmektedir. Genellikle ülkemizde bir hanehalkı içerisindeki kişiler aile bağı ile kenetlenmiş durumdadırlar. Bu bakımdan çok yerde hanehalkı sayısı ile aile sayısı birbiriyle çakışmaktadır. Bununla birlikte yukarıdaki tanımda belirtildiği gibi, aralarında akrabalık bağı olmadan, aynı evi paylaşan kişilerin oluşturduğu küçük topluluklar da hanehalkı olarak kabul edilmektedir. 1- H AN EH ALK I BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE İLLERİM İZ VE COĞRAFİ BÖLGELERE D AĞ ILIM LARI Türkiye de ortalama olarak bir hanehalkı içerisinde 4-5 kişi yaşamaktadır. Bu miktar her yerde aynı olmayıp, coğrafî bölgelerimize ve illerimize göre değişiklik göstermektedir. Bir * Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Coğrafya Bölümü, Türkiye Coğrafyası Anabilim Dalı.

2 2 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı hanehalkı içindeki kişilerin sayısı o hanehalkının büyüklüğünü vermektedir. Buna göre, hanehalkı büyüklüğü Türkiye ortalama değerine (4-5 kişi) eşit olan illerimizin sayısı 19'dur. Bu illerimizin coğrafi bölgelere göre dağılımları şöyledir: Marmara bölgesi : İstanbul, Kırklareli, Bilecik, Tekirdağ, Edime, Bursa, Kocaeli Ege bölgesi: Manisa, Denizli, Kütahya, Uşak Akdeniz b ölgesi: Burdur, Antalya, İsparta, İçel İç Anadolu bölgesi: Eskişehir, Ankara, Karaman Karadeniz bölgesi: Bolu Bu tablodan şu sonucu çıkarmak mümkündür: Türkiye ortalama değerine eşit hanehalkı büyüklüğüne sahip bölgelerimiz Marmara, Akdeniz ve Ege bölgeleridir. 10 ile sahip Marmara bölgesinin yukarıda adı geçen 7 ili; 7 ile sahip Akdeniz bölgesinin 4 ili ve 8 ili bulunan Ege bölgesinin 4 ili bu grupta yer almaktadır (Harita: 1). İç Anadolu bölgesinden 3 ilin, Karadeniz bölgesinden ise sadece 1 ilin ortalama hanehalkı büyüklüğü 4-5 kişi arasındadır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki hiçbir ilin ortalama hanehalkı büyüklüğü bu değere eşit değildir. Türkiye ortalama değerinin üzerinde hanehalkı büyüklüğüne sahip bulunan illerimizin sayısı 49'dur. Bu kategoride yer alan illerimizi ortalama hanehalkı büyüklüğü 5-7 kişi arasında olanlar ve 7 kişiden fazla olanlar şeklinde iki ayrı grup halinde ele almak mümkündür. Hanehalkı büyüklüğü 5-7 kişi arasında olan 39 ilin coğrafi bölgelerimize göre dağılımları şu şekildedir: Karadeniz bölgesi: Kastamonu, Amasya, Zonguldak, Artvin, Çorum, Sinop, Giresun, Samsun, Trabzon, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Rize, Bayburt İç Anadolu bölgesi: Nevşehir, Kayseri, Niğde, Kırıkkale, Kırşehir, Çankırı, Sivas, Aksaray, Yozgat Konya, Doğu Anadolu bölgesi: Erzincan, Elazığ, Malatya, Erzurum, Tunceli, Kars

3 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı Harita 1. Türkiye de Ortalama Hanehalkı Büyüklüklerinin İllere Göre Durumu (1990)

4 4 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı Güneydoğu Anadolu bölgesi: Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır Akdeniz bölgesi: Adana, Hatay, Kahramanmaraş Ege bölgesi: Afyon Marmara bölgesi: Sakarya Görüldüğü gibi, bu gruptaki iller en fazla Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yer almaktadırlar. İkinci sırada Güneydoğu ve Akdeniz bölgeleri gelmekte; Ege ve Marmara bölgeleri ise sadece birer il ile bu gruba katılmaktadırlar. Ortalama hanehalkı büyüklüğü 7 ve daha fazla kişiden oluşan illerimizin sayısı 10'dur. Bu illerin hepsi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer almaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde: Bingöl, Ağrı, Bitlis, Van, Muş, Hakkâri illerinde; Güneydoğu Anadolu bölgesinde: Mardin, Batman, Siirt ve Şımak illerinde hanehalkı büyüklüğü ortalama 7-9 kişi arasında değişmektedir. Hakkâri iimizin idari sınırlan içerisinde bulunan kırsal yerleşmelerde hanehalkı büyüklüğü ortalama 9 kişiye yaklaşmaktadır ki, Türkiye ölçüsünde en yüksek değer bu ilimize aittir. Hanehalkı büyüklüğü bakımından Türkiye ortalama değerinin (4-5 kişi) altında değere sahip 5 ilimiz bulunmaktadır. Bu illerin Ege ve Marmara bölgelerinde yer almaları dikkat çekmektedir. Aydın, İzmir, Muğla illerimiz Ege bölgesinde', Balıkesir ve Çanakkale illeri Marmara bölgesinde yer almaktadırlar. Adı geçen bu illerin ortalama hanehalkı büyüklüğü 3-4 kişidir. Türkiye deki hanehalkı büyüklüğü ile ilgili olarak şu sonucu çıkarmak mümkündür: Sosyo-ekonomik yönden gelişmemiş, çok çocuklu ataerkil aile yapısının egemen olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde ortalama hanehalkı büyüklüğü 7-9 kişiye yaklaşmaktadır. Sosyo-ekonomik bakımdan önemli atılımlar yapmış, kasabalaşma ve şehirleşmenin fazla olduğu bölgelerimizde ise daha çok birkaç kişiden oluşan çekirdek ailelerin egemen olduğu ortaya çıkmaktadır. Şimdi, konuya bu noktadan yaklaşarak, her ilin toplam hanehalkı sayısı içerisinde Kır kesimi ile Kasaba-Şehir kesimi hanehalkı sayılarını inceleyeceğiz.

5 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 5 2- KIR K ESİM İ İL E K ASABA-ŞEH İR KESİM İ H ANEH ALKI SA Y JIT R İN İN İLLERE GÖRE COĞRAFİ D AĞ ILIM I Devlet İstatistik Enstitüsünün yayınlamış olduğu 1990 Genel Nüfus Sayımı Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri bülteni ile 1991 Genel Tarım Sayımı Köy Genel Bilgi Anketi Sonuçları bülteninden elde ettiğimiz veriler değerlendirilerek illerimizin toplam hanehalkı sayıları Kır kesimi ile Kasaba-Şehir kesimi şeklinde ayrılmış ve buna göre Harita 2 hazırlanmıştır. Türkiye genelinde olan toplam hanehalkı sayısının %43'ü ( ) nüfusu 5000'den az yerleşim birimlerinde yani kır kesiminde; %57'si ( ) ise nüfusu 5000'in üzerideki kasaba ve şehir yerleşmelerinde bulunmaktadır. Bu rakamlara bakıldığında ülkemiz genelinde kasaba-şehir kesimindeki hanehalkı sayısının fazla olduğu görülmektedir (Tablo: 1, Şekil: 1). Oysa, illere göre yaptığımız alansal dağılışta çok farklı bir sonuçla karşılaşmış bulunuyoruz yılı itibariyle 73 ilimizin 56'sında kır kesimindeki hanehalkı sayısının, toplam hanehalkı sayısı içerisindeki payı oldukça fazladır. Geriye kalan 17 ilde ise kasaba ve şehir kesimindeki hanehalkı mevcudunun oransal olarak fazlalığı dikkati çekmekteir (Harita: 2). O halde Türkiye geneliyle coğrafi bölgelere göre verilen rakamlar alansal dağılış hakkında gerçek bir fikir vermemektedir. İdari alanları içerisinde nüfus çekici, hareketli yerleşim merkezlerine (kasaba ve şehirlere) sahip illerimizde, kasaba-şehir kesimi hanehalkı sayısının oransal olarak fazlalığı gözden kaçmamaktadır (Harita: 2, Şekil: 2). Örneğin; İstanbul ve Ankara illerimizin idari sınırlan içerisindeki toplam hanehalkı sayısının büyük kısmını kasaba-şehir hanehalkı oluşturmaktadır (İstanbul %92, Ankara %88). Kırıkkale, Eskişehir, Adana, Bursa, Gaziantep ve İzmir gibi ekonomik potansiyeli yüksek olan illerimizde nüfus çekici özellikteki kasaba ve şehir yerleşmelerinin fazla oluşu kasaba-şehir kesimindeki hanehalkı sayısının %70-80 oranında bulunmasını sağlamıştır. İzmit gibi büyük bir sanayi şehriyle Gebze, Gölcük, Körfez, Derince ve Danca gibi büyük yerleşim merkezlerini bünyesinde barındıran Kocaeli ilimizin de kasaba-şehir kesimindeki hanehalkı sayısı oranı % 61 civarında bulunmaktadır.

6 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı Harita 2: Türkiye'de Kır ve Kasaba Şehir Kesimindeki Hanehalkı Sayılarının İllere Göre Oransal Dağılımı (1990)

7 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 7 Coğrafi Bölgeler Kır Kesimi Hanehalkı Sayısı Kasaba-Şehir Hanehalkı Sayısı Toplam Hanehalkı S. MARMARA İÇ ANADOLU EGE KARADENİZ AKDENİZ DOĞU ANADOLU GÜNEYDOĞU ANADOLU TÜRKİYE TOPLAMI Tablo 1: Kır Kesimi tle Kasaba-Şehir Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Bölgelere Dağılımı Kır Kesimi Kasaba-Şehir Kesimi 57% Şekil 1: Türkiye de Kır Kesimi ile Kasaba-Şehir Hane Halkı Sayısının Oransal Dağılımı (1990)

8 8 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı İç Anadolu 18% Marmara 27% Doğu Anadolu Karadeniz 1 4 % Akdeniz 1 2 % Şekil 2: Coğrafi Bölgelere Göre Toplam Hane Halkı Sayısının Oransal Dağılımı Coğrafi Bölge Adı KARADENİZ DOĞU ANADOLU İÇ ANADOLU MARMARA EGE AKDENİZ GÜNEYDOĞU ANADOLU Hanehalkı Sayısının Kır Kesiminde Fazla Olduğu İller Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Kastamonu, Bolu, Ordu, Sinop, Bayburt, Zonguldak, Çorum, Tokat, Amasya Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Kars, Van, Erzincan, Hakkari, Erzurum, Bitlis, Elazığ Niğde, Çankırı, Nevşehir, Yozgat, Aksaray, Karaman, Kırşehir, Sivas Çanakkale, Balıkesir, Sakarya, Kırklareli, Edime, Bilecik Muğla, Denizli, Kütahya, Afyon, Aydın, Manisa, Uşak Burdur, Kahramanmaraş, Antalya, Hatay, İsparta Şımak, Mardin, Adıyaman, Siirt, Şanlıurfa Hanehalkı Sayısının Kasaba ve Şehirlerde Fazla Olduğu İller Samsun Malatya Ankara, Eskişehir, Kırıkkale, Kayseri, Konyi İstanbul, Bursa, Kocaeli, Tekirdağ İzmir Adana, İçel Gaziantep, Diyarbakır, Batman Tablo 2: Hanehalkı Sayısının Kır Kesimiyle Kasaba-Şehir Kesiminde Fazla Olduğu İller ve Coğrafi Bölgelere Göre Dağılımları

9 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 9 Hem kasaba-şehir kesimi, hem de kır kesimi hanehalkı sayısı yönünden dengeli durumda olup, kasabalaşma ve şehirleşme yolunda önemli mesafeler kat etmiş olan illerimiz Kayseri, Malatya, İçel, Tekirdağ, Diyarbakır, Batman, Konya ve Samsun dur. Bu illerin idari alanları içerisinde kasaba-şehir kesimindeki hanehalkı sayısının oranı % arasında değişmektedir. Araştırma konumuz itibariyle özellikle kır kesimindeki hanehalkı sayısının ekonomik faaliyetleri üzerinde durulacağı için, kır kesimindeki hanehalkı sayısının kasaba-şehir kesimindeki hanehalkı sayısından fazla olduğu illeri tespit etmemiz gerekli olmuştur. Bu amaçla Tablo 2'yi hazırlamış bulunuyoruz. Bu tabloda görüldüğü gibi, hemen bütün coğrafi bölgelerimizde hanehalkı sayısının kır kesiminde fazlalaştığı illerin çok sayıda oluşu dikkati çekmektedir. Özellikle Karadeniz, Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde il sayısı bakımından dengeli bir dağılım yoktur. Bu bölgelerdeki ancak bir veya iki il dışında kalan illerin hepsinde kır hanehalkı mevcudu fazladır. İç Anadolu, Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde biraz daha dengeli dağılıma yaklaşmışsa da, bu bölgelerde kırsal hanehalkı mevcudu fazla olan illerin sayısının diğer kesime göre yüksek oluşu gözden kaçmamaktadır (Tablo: 2). İdari alanları içerisindeki toplam hanehalkı mevcuduna göre %50'nin üzerinde kır hanehalkı sayısına sahip illerimizin miktarı daha önce belirttiğimiz gibi, 1990 yılı itibariyle 56'dır. Bu illerin coğrafi bölgelerimize dağılımlarını oransal olarak üç grup halinde ele alacağız. %50-59 oranında kır hanehalkı sayısına sahip illerin coğrafi bölgelerimize dağılımları: Marmara bölgesi: Balıkesir, Sakarya, Kırklareli, Edime, Bilecik, Akdeniz bölgesi: Kahramanmaraş, Antalya, Hatay, İsparta, Doğu Anadolu bölgesi: Hakkâri, Erzurum, Bitlis, Elazığ, Ege bölgesi: Aydın, Manisa, Uşak, Karadeniz bölgesi: Çorum, Tokat, Amasya, İç Anadolu bölgesi: Karaman, Kırşehir, Sivas Güneydoğu Anadolu bölgesi: Siirt, Şanlıurfa

10 10 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı Bu tabloda görüldüğü üzere, %50-60 arasında kır hanehalkı sayısına sahip 24 ilin 13'ü Marmara, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde toplanmaktadır. Geriye kalan 11 ilin Ege, Karadeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine dengeli bir biçimde dağıldığını gözlemekteyiz. % oranında kır hanehalkı sayısına sahip illerin coğrafi bölgelere dağılımları: Karadeniz bölgesi: Ordu, Sinop, Bayburt, Zonguldak İç Anadolu bölgesi: Nevşehir, Yozgat, Aksaray Ege bölgesi: Denizli, Kütahya, Afyon Güneydoğu Anadolu bölgesi: Şımak, Mardin, Adıyaman Doğu Anadolu bölgesi: Van, Erzincan Akdeniz bölgesi: Burdur Bu grupta yer alan 16 ilden 13'ünün Karadeniz, İç Anadolu, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgleerine dengeli olarak dağıldığını görmekteyiz. Geriye kalan 3 ilin ise Marmara bölgesi hariç, 2'si Doğu Anadolu bölgesine bir tanesi de Akdeniz bölgesine düşmektedir. Yukarıdaki tabloda adı geçen illerin idari alanları içerisinde yer alan kasaba-şehir yerleşmelerindeki hanehalkı sayısını toplam içindeki payı %30-40 arasında değişmektedir. %70-90 arasında kır hanehalkı sayısına sahip illerin coğrafi bölgelere dağılımları: Karadeniz bölgesi: Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Kastamonu, Bolu Doğu Anadolu bölgesi: Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı, Kars İç Anadolu bölgesi: Niğde, Çankırı Ege bölgesi: Muğla Marmara bölgesi: Çanakkale Bu grupta daha çok Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesi

11 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 11

12 12 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı illerinin yer aldıklarını görmekteyiz. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri dışında, Karadeniz bölgesinden 7 il, Doğu Anadolu bölgesinden 5 il, İç Anadolu dan 2 il, Ege ve Marmara bölgelerinden sadece birer il %70-90 oranında kır hanehalkı sayısına sahiptir. Kasaba-şehir kesimi hanehalkı sayısının % oranında kaldığı bu illerde kır kesimi hanehalkı mevcudu % 70 oranını aşmaktadır. Özellikle, Doğu Anadolu bölgesinde Tunceli ve Bingöl; Karadeniz bölgesinde: Rize ve Artvin illerinde kır kesimi hanehalkı sayısı %80 oranının üzerine çıkmaktadır. Bu illerin idari alanları içerisinde kasaba ve şehir yerleşmelerinin az oluşu kasabaşehir kesimi hanehalkı sayısı oranının düşük olmasına yol açmıştır. Söz konusu idari üniteler içinde daha çok kır yerleşmeleri yaygın olup, nüfusun %70'den fazlası bu yerleşmelerde oturmaktadırlar. Türkiye deki kır kesimi hanehalkı sayısının coğrafi bölgelere dağılımları incelendiğinde, Karadeniz (%21), Ege (%17) ve Marmara (%16) bölgelerinin ilk üç sırayı işgal ettikleri görülmektedir (Tablo: 1, Şekil: 4). Bu üç bölgenin olan kır hanehalkı sayısı Türkiye toplamının %54'ünü oluşturmaktadır. Diğer dört bölgede (İç Anadolu, Akdeniz, Doğu ve Gneydoğu Anadolu) ise toplam kır hanehalkı bulunmaktadır ki, bu rakamın toplam içindeki payı % 46'dır. 3- KIR K ESİM İ H ANEH ALKI SAYISIN A GÖRE İLLERİM İZ Bundan önceki bölümde, illerin toplam hanehalkı mevcudu içerisinde kır kesimi hanehalkı ile kasaba-şehir hanehalkı sayılarını belirleyerek oransal dağılışlarını inceledik, bu bölümde ise, illerdeki kır kesimi hanehalkı sayılarını miktar olarak ele alıp, coğrafi bölgelerimize göre dağılımlarını inceleyeceğiz. Türkiye deki illeri, kır kesimi hanehalkı sayılarına göre 4 gruba ayırarak ele aldığımızda şöyle bir dağlım ortaya çıkmaktadır: arasında kır hanehalkı sayısı bulunan iller: Doğu Anadolu bölgesi: Hakkâri, Tunceli, Bitlis Güneydoğu Anadolu bölgesi: Siirt, Şırnak, Batman Karadeniz bölgesi: Bayburt, Gümüşhane İç Anadolu bölgesi: Kırıkkale

13 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 13 Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki illerden hiçbirisi bu grupta yer almamışlardır. Bu grup içindeki 10 ilden Kırıkkale dışında kalan 9 ilde kır kesimi hanehalkı sayısı kasaba-şehir hanehalkı sayısından fazladır (Harita: 2-3) arasında kır hanehalkı sayısı bulunan iller: İç Anadolu bölgesi: Niğde, Eskişehir, Nevşehir, Aksaray, Çankırı, Karaman, Kırşehir Doğu Anadolu bölgesi: Elazığ, Ağrı, Muş, Erzincan, Bingöl Marmara bölgesi: Tekirdağ, Edime, Kırklareli Karadeniz bölgesi: Amasya, Sinop, Artvin Akdeniz bölgesi: İsparta, Burdur Güneydoğu Anadolu bölgesi: Adıyaman, Mardin Ege bölgesi: Uşak Bu grupta yer alan 23 ilin yarıdan fazlası (12'si) İç ve Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Eskişehir ve Tekirdağ ili hariç diğer 21 ilde kır kesimi hanehalkı sayısı kasaba-şehir kesimindeki hanehalkı sayısından fazladır arasında kır hanehalkı sayısı bulunan iller: Karadeniz bölgesi: Ordu, Sakarya, Bolu, Çorum, Giresun, Tokat, Kastamonu, Rize İç Anadolu bölgesi: Ankara, Kayseri, Sivas, Yozgat Doğu Anadolu bölgesi: Kars, Erzurum, Malatya, Van Güneydoğu Anadolu bölgesi: Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep Ege bölgesi: Muğla, Afyon, Kütahya Marmara bölgesi: Kocaeli, Çanakkale Akdeniz bölgesi: Hatay, Kahramanmaraş Bu gruptaki illerin toplam sayısı 26'dır. Bölgelere dağılımında Karadeniz bölgesine 8, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesine

14 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı Harita 3: Türikye de Tarımsal Faaliyette Bulunan ve Bulunmayan Hanehalkı Sayılarının İllere Göre Coğrafî Dağılmı (1991) (Kır Kesimi)

15 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 15 4'er, Güneydoğu Anadolu ve Ege bölgesine 3'er, Marmara ve Akdeniz bölgelerine ise 2'şer il düşmektedir. İç Anadolu bölgesinden Ankara, Kayseri; Doğu Anadolu dan Malatya; Güneydoğu Anadolu dan Diyarbakır ve Gaziantep; Marmara bölgesinden Kocaeli, kır kesiminden çok kasaba-şehir hanehalkı saysına sahip illerdir (Harita: 2) üzerinde kır hanehalkı sayısı bulunan illerimiz: Ege bölgesi: İzmir, Manisa, Denizli, Aydın Marmara bölgesi: İstanbul, Balıkesir, Bursa Karadeniz bölgesi: Zonguldak, Trabzon, Samsun Akdeniz bölgesi: Antalya, Adana İç Anadolu bölgesi: Konya Bu grupta İstanbul ve Konya illeri dışındaki 11 ilin kır hanehalkı sayısı arasında değişmektedir. Türkiye genelinde en fazla kır hanehalkı sayısı Konya ilimize aittir ( ). İstanbul ili Konya dan sonra ikinci sırada yer almaktadır ( ). İstanbul, Konya, İzmir, Bursa, Adana ve Samsun illerindeki kır hanehalkı sayısı, kasaba-şehir kesimi hanehalkı sayısına oranla oldukça azdır (Tablo: 2, Harita: 2). 4- KIR K ESİM İ H ANEH ALKI SA Y ISIN IN EKONOMİK FAALİYE T KOLLARINA GÖRE AYRIM I 1990 yılı verilerine göre, Türkiye de kır kesimi hanehalkının % 83'ü tarım sektörüden, %14'ü tarım hayvancılık dışı sektörden (hizmet-sanayi), %3' ise sadece hayvancılıktan geçmini sağlamaktadır (Şekil 5). Şimdi, bu ana ekonomik faaliyet kollarına göre Türkiye deki kır hanehalkı sayısının coğrafi dağılışlarını inceleyelim. a) Tarım Sektörü Türkiye deki kır hanehalkı sayısının % 83'ü yani 'ı geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. Bu nedenle tarım birinci sektör durumundadır. Bu sektörde birinci derecede etkin olan faaliyet toprağın işlenmesi, ekim ve dikim yapılması ve ürün elde edilmesidir. Tarım sektöründe çalışanlar mensubu olduk-

16 16 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı >00 a ae a *2 «* i 5 e I s* Os A -5 J6

17 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 17 lan haneye (aileye) en büyük geliri bu yolla sağlamaktadırlar. Şu hususu gözden kaçırmamak gerekir ki, ülkemizin hemen hemen her yerinde birinci derecede tarımla (ziraatle) uğraşan insanlar aynı zamanda ek bir faaliyet olarak hayvan da besleyebilmektedirler. Bu durumda hayvancılık faaliyeti ikinci dereceden bir iş kolu haline gelmekte ve tarımla iç içe girmektedir. Kır kesimindeki hanehalkının sektörel dağılımını yaparken, biz birinci derecede etkin olan faaliyeti esas aldığımız için, bu iki faaliyeti tarım sektörü altında toplamış olduk. Aslında, tarım ve hayvancılık faaliyetleri birbirinden çok farklıdır. Yukarıda belirttiğimiz gibi tarım, toprağı işleyerek ürün elde etmeye dayalı bir faaliyet iken, hayvancılık, kapalı veya açık ortamlarda hayvan beslemek, üretmek ve ürünlerini değerlendirmekle ilgili faaliyettir. Türkiye genelinde tarım sektörü bütün bölgelerimizde birinci sektördür. Tarım sektöründe çalışan hanehalkı sayısının en fazla olduğu bölgelerimiz sırasıyla Karadeniz (%23), Ege (%17), İç Anadolu (%16) bölgeleridir. Çünkü bu bölgelerimiz Türkiye ortalama değeri olan %14'ün üzerinde bir orana sahiptirler. Marmara bölgesi %14 (ortalama değerde) iken, Akdeniz %13, Doğu Anadolu %10, Güneydoğu Anadolu %7'de kalmaktadır (Şekil: 6). Ortaya çıkan bu tabloya göre coğrafi bölgelerimizde tarım sektöründe çalışan kır kesimi hanehalkı sayılarının illere göre nasıl bir dağılış gösterdiğini inceleyelim. Karadeniz bölgesi: Türkiye nin en fazla kır hanehalkına sahip Karadeniz bölgesinde, toplam hanehalkının % 90'ı tarım, % 9'u hizmet-sanayi, %1'i hayvancılık sektöründen geçimini sağlamaktadır (Şekil: 7). Bu bölgede yer alan illerin idari alanları içerisindeki tarım sektöründe çalışan kır hanehalkı sayısı oranının % 90'ın üzerinde bulunduğu iller; Rize, Ordu, samsun, Giresun, Tokat, Trabzon, Amasya ve Sinop tur (Harita: 4). % arasında olanlar: Çorum, Gümüşhane, Artvin, Kastamonu, Bolu ve Bayburt tur. Bu illerimizde diğer sektörlerde (hizmet-hayvancılık) biraz artış olduğu için, oran %80-90 arasındadır. Tarım sektörünün %70-80 arasında olduğu illerimiz ise Zonguldak ve Sakarya dır. Bu illerimizde hizmet-sanayi sektörü %20-30 arasında bir değere yükseldiği için, tarım sektörünün oranı biraz azalmaktadır.

18 18 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı Ege bölgesi: Karadeniz bölgesinden sonra ikinci sırada yer alan Ege bölgesindeki kır hanehalkı mevcudunun %86'sı ( ) tarım, %12'si (98 016) hizmet-sanayi, %2'si (14 139) hayvancılık sektöründedir (Şekil: 7). Bölge içerisinde Uşak ve Manisa illerinde tarım sektöründe bulunan kır hanehalkı sayısının oranı % 90'ın üzerindedir. Aydın, İzmir, Denizli, Muğla, Afyon ve Kütahya illerinde bu oran %80-90 arasındadır. İller arasında en düşük oran Aydın iline ait olup %82'dir. İç Anadolu bölgesi: Üçüncü sırada yer alan İç Anadolu bölgesinde toplam kır hanehalkı bulunmakta ve bu mevcudun %84'ü ( ) tarım, %13'ü (97 244) hizmet-sanayi, % 3'ü (22 247) hayvancılık sektöründen geçimini sağlamaktadır. Bu bölgede Çankırı ve Nevşehir illerinde tarım sektörü %90'ın üzerindedir. Eskişehir, Kırşehir, Konya, Kırıkkale, Aksaray, Karaman, Yozgat ve Sivas illerinde bu sektördeki kır hanehalkı sayısının oranı %80-90 arasındadır. Hizmet ve sanayi sektörünün etkisiyle tarım sektörünün %75-80 arasında bulunduğu illerimiz ise Kayseri, Ankara ve Niğde dir. Marmara bölgesi: Türkiye de tarım sektöründen karnını doyuran kır hanehalkı sayısının %14'ü Marmara bölgesinde bulunmaktadır. Aynı zamanda bu bölge daha önce belirttiğimiz gibi, Türkiye ortalamasına eşit bir değere sahiptir. Bögedeki kır hanehalkı sayısının %69'u tarım, %29'u hizmet-sanayi, %2'si hayvancılık sektöründe bulunmaktadır (Şekil: 7). Bölge içerisinde, tarım sektöründeki kır hanehalkı sayısı oranının %90'ın üzerinde bulunduğu iller Bilecik ve Edirne dir. %80-90 arasında bir değere sahip olan iller çoğunluğu oluştururlar, bu illerimiz: Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Kırklareli ve Balıkesir dir. İstanbul ve Kocaeli illerimizin idari alanlar içerisinde tarım sektörü Türkiye ölçüsünde en düşük değere sahiptir (İstanbul %23, Kocaeli %50). Bu illerimiz bünyesinde hizmet ve sanayi sektörü daha ileri durumda olduğu için tarım sektörü gerilemiştir.

19 Harita 4: Türkiye de Tarım ve Hayvancılıkla Geçinen Hanehalkı Sayılarının İllere Göre Coğrafi Dağılımı (1991) (Kır Kesimi)

20 20 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı KARADEN İZ B. EGE B. AKDENİZ B. DOĞU ANADOLU B. Tarımla Uğraşon Hanehalkı S. GÜNEYDOĞU ANADOLU B. Sadece Hayvancılıklo Uğraşon Hanehalkı S. Tanm -H ay vanc ılık Dışında Faaliyetlerde Bulunan Haneholkı S. Şekil 7: Türkiye de Coğrafî Bölgelere Kır Hanehalkı Sayısının Ekonomik Faaliyet Kollarına Oransal Dağılımı

21 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 21 Akdeniz bölgesi: Bölgedeki kır hanehalkı sayısının %83'ü ( ) tarım, %14'ü hizmet-sanayi, %3'ü hayvancılık sektöründedir. Göller yöresindeki Burdur ve İsparta illerimizde tarım sektörü %90'ın üzerindedir. Antalya, İçel, Adana ve Kahramanmaraş illerinde %80-90 arasında bir orana sahip olan tarım sektörü Hatay ilimizde %74'e kadar düşmektedir. Şüphesiz bu azalışta il idari alanı içerisinde kurulan sanayi tesislerinin ve hizmet sektöründeki artışın büyük etkisi olmaktadır. Doğu Anadolu bölgesi: Türkiye genelindeki kır hanehalkı sayısının %10'unun tarım sektöründe bulunduğu Doğu Anadolu bölgesi 6. sırada yer almaktadır. Bölgedeki kır hanehalkımn %82'si ( ) tarım sektöründe bulunmaktadır. Hayvancılık %8, tarımdışı faaliyetlerde bulunanların oranı ise %10'dur (Şekil: 7). Bölge içerisinde tarım sektörünün %90'ın üzerinde olduğu iller Malatya ve Hakkâri dir. Erzincan, Erzurum, Ağrı, Muş, Elazığ, Tunceli ve Kars illeri %80-90; Bingöl, Van ve Bitlis %70-80 arasında bir orana sahiptirler. Güneydoğu Anadolu bölgesi: Türkiye nin en az kır hanehalkına sahip bölgesidir. Bölge içerisindeki sektörel dağılımı oranlan Doğu Anadolu ile aynı değerlerdedir kır hanehalkımn %82'si ( ) tarım, %10'u (33 003) hizmet-sanayi, %8'i (31130) hayvancılık sektöründe bulunmaktadır (Şekil: 7). Tarım sektörünün illere göre oransal dağılımını incelediğimizde, en yüksek değerin %80-90 arasında olduğu görülür. Bu grupta yer alan illerimiz: Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Siirt, Batman ve Adıyaman dır. Bölgenin en düşük orana sahip olan illeri ise Mardin (%77) ve Şım ak tır (%74). b) Hizmet - Sanayi Sektörü Türkiye de kır kesimi toplam hanehalkı sayısının %14'ü (672476) tarım ve hayvancılık dışındaki diğer sektörlerden geçimlerini sağlamaktadırlar. Bu sektör, başta hizmet olmak üzere,

22 22 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafî Dağılışı sanayi sektörüdür. Her iki sektörün oranlarını kesin olarak belirleyecek verilerin bulunmaması nedeniyle biz bu iki sektörü birleştirerek hizmet-sanayi sektörü şeklinde ele almış bulunuyoruz. Bu sektörün coğrafi bölgelerimize göre oransal sıralamasını yaptığımızda ilk üç sırada (Marmara %33), Ege (%15) ve İç Anadlu bölgesinin (%14) yer aldığını görmekteyiz. Bu bölgeleri sırasıyla Akdeniz (%13), Karadeniz (%13), Doğu Anadolu (%7) ve Güneydoğu Anadolu (%5) bölgeleri takip etmektedir (Şekil: 8). Şurası bir gerçektir ki, ülkemiz genelinde hizmet sektörünün oranı %50'den aşağıda bulunmaktadır. Örneğin; Marmara bölgesinde İstanbul ve Kocaeli illerinin idari alanları içerisinde hizmet-sanayi sektörünün oranı bir hayli yüksektir (İstanbul % 75, Kocaeli %48). Aynı bölgede Sakarya ilimiz %27'lik oranla üçüncü; Akdeniz bölgesinde Hatay ilimiz ise %24'lük oranla dördüncü sırada yer almaktadırlar (Harita: 3). Kır kesimi hanehalkı sayısının %15-20'si hizmet-sanayi sektöründe bulunan illerimizin coğrafi bölgelere göre dağılımları şöyledir: İç Anadolu bölgesi: Eskişehir, Niğde, Kayseri, Ankara Ege bölgesi: Muğla, Aydın, Denizli, İzmir Akdeniz bölgesi: İçel Marmara bölgesi: Tekirdağ Bu illerimizin tarım sektörünün önde olması yanında hizmetsanayi sektörü de ağırlığını hissettirmektedir. Yukarıda adı geçen illerimizin sınırları dahilindeki kır kesimi hanehalkı, oturdukları yerleşmelere yakın şehir ve kasabalardaki hizmet ve sanayi sektöründe çalışmak suretiyle geçimlerini sağlamaktadırlar. Bu sektörde kır hanehalkınm %10-15 oranında bulunduğu illerimizin sayısı 26 olup, coğrafi bölgelere dağılımları şöyledir: Doğu Anadolu: Tunceli, Erzincan, Erzurum, Bitlis, Bingöl, Elazığ Karadeniz bölgesi: Artvin, Çorum, Bayburt, Kastamonu, Bolu İç Anadolu bölgesi: Aksaray, Karaman, Yozgat, Konya, Kırıkkale

23 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 23 Marmara bölgesi: Kırklareli, Bursa, Çanakkale Akdeniz bölgesi: Antalya, Adana, Kahramanmaraş Ege bölgesi: Afyon, Kütahya Güneydoğu Anadolu bölgesi: Gaziantep, Mardin Hizmet-Sanayi sektörünün %10'dan az olduğu illerimizin sayısı 36'dır. Bu gruptaki illerin coğrafi bölgelerimize dağılımları aşağıda gösterilmiştir: Karadeniz bölgesi: Sinop, Gümüşhane, Amasya, Trabzon, Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Rize Doğu Anadolu bölgesi: Van, Ağrı, Kars, Muş, Malatya, Hakkâri Güneydoğu Anadolu bölgesi: Diyarbakır, Şımak, Batman, Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt İç Anadolu bölgesi: Sivas, Çankırı, Nevşehir, Kırşehir Marmara bölgesi: Balıkesir, Bilecik, Edime Ege bölgesi: Uşak, Manisa Akdeniz bölgesi: Burdur, İsparta Bu sektörle tarım sektörü arasında bir ters orantının bulunduğunu gözlemekteyiz. Tarım sektörünün yükseldiği illerde hizmet sanayi sektörü azalmaktadır. c) Hayvancılık Sektörü Ülkemizde kır kesiminde bulunan hanehalkı mevcudunun sadece hayvancılıktan geçimini sağlayanların oranı %3'tür ( ). Oldukça düşük bir değere sahip olan bu sektörün coğrafi bölgelerimize göre bir sıralamasını yapacak olursak, ilk üç sırada Doğu Anadolu (%28), Güneydoğu Anadolu (%21) ve îç Anadolu bölgesinin (%15) yer aldığını görmekteyiz. Bu bölgeleri sırasıyla Akdeniz (%11), Marmara (%10), Ege (%9) ve Karadeniz bölgesi (%6) izlemektedir (Şekil: 9).

24 24 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı Türkiye genelinde sadece hayvancılıktan kamını doyuran kır kesimi hanehalkı sayısının illere dağılımını %15'in üzeri; %10-15 ve %5-10 arası olmak üzere üç grupta ele alacağız. % 15'in üzerinde sadece hayvancılıktan kamını doyuran kır hanehakı mevcudu bulunan illerimiz Doğu Anadolu bölgesindeki Van (%21) ve Bingöl (%17)'dir. Van ilinde kır hanehalkmın 10894'ü, Bingöl ilinde ise hanehalkmın 4929'u geçimlerini sedce hayvancılıktan sağlamaktadırlar. Bu sektörün %10-15 arasında olduğu illerimiz Güneydoğu Anadolu bölgesinde Şanlıurfa (%12); Iç Anadolu da Kırşehir (%12); Doğu Anadolu bölgesinde Muş ve Bitlis illeridir (%10). %5-10 arasında bir orana sahip olan illerimizin coğrafi bölgelerimize dağılımları da şöyledir: Güneydoğu Anadolu bölgesi: Adıyaman, Batman, Gaziantep, Şımak, Siirt, Diyarbakır ve Mardin Doğu Anadolu bölgesi: Erzincan, Erzurum, Ağrı İç Anadolu bölgesi: Niğde, Kayseri Karadeniz bölgesi: Bayburt Marmara bölgesi: Çanakkale Akdeniz bölgesi: Adana Bu tabloda da görüldüğü üzere, sadece hayvancılık sektörünün egemen olduğu üç bölge Güneydoğu, Doğu ve İç Anadolu dur yılı itibariyle 73 ilden 52'sinde bu sektörün oranı % 5'in oldukça altında bulunmaktadır. Önemsiz bir değere sahip oldukları için bu illerin coğrafi bölgelere göre dağılımları ele alınmamıştır.

25 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 25

26 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı Sadece Hayvancılıkla Uğraşan Hanehalkı Sayısı Tanm-Hay vancılık Dışındaki Faaliyetlerde Bulunan Hanehalkı Tarımla Uğraşan Hanehalkı Sayısı Toplam Kır Hanehalkı Sayısı c7s >> cd GO Coğrafi Bölge Adı » O KARADENİZ OO O EGE MARMARA m İÇ ANADOLU ( N t- " AKDENİZ DOĞU ANADOLU O OO D O Q < D O e.8 o m TOPLAM Tablo 3: Türkiye de Kır Kesiminde Yaşayan Hanehalkı Mevcudunun Ekonomik Faaliyet Kollarına Ayırımı

27 Türkiye de Hanehalkı Sayılarının Coğrafi Dağılışı 27 SONUÇ Türkiye de yaş grubundaki iktisaden faal olan nüfusun 1990 yılı itibariyle %51'i tarım ve hayvandık %26'sı hizmet, %23'ü sanayi sektöründe çalışmaktadır. Bu oranlara bakıldığında, ülkemiz nüfusunun ekonomik faaliyetlere dağılımında en etkin sektörün tarım olduğu görülmektedir. Özellikle tarım ve hayvancılık sektörü tamamen kır kesimine ait bir iş kolu olup, hizmet ve sanayi sektöründe, %14'ü ise hizmet ve sanayi sektöründe bulunmaktadır. Kır kesimindeki nüfusun 1970 yılından itibaren kasaba ve şehirlere göç etmesi sonucu Türkiye genelinde kasaba-şehir hanehalkı sayısı artmış ( ), kır hanehalkı sayısı azalmıştır ( ). Bu suretle tarımsal faaliyette bulunan hanehalkı sayısını toplam hanehalkı sayısı içindeki oranı 1980'de %91 iken 1990'da bu oran %86'ya düşmüştür. Yine 1980 yılında tarımsal faaliyette bulunan hanehalkı başına düşen tarım alanı 57.5 dekar iken 1991 yılında 51.6 dekara düşmüştür yılına göre işlenen tarım alanları %6 oranında atarken tarımsal faaliyette bulunan hanehalkı sayısı %19 artış göstermiştir. Sonuçta, hanehalkı başına düşen tarım alanları küçülmüştür. Bu durum kır kesiminden kasaba ve şehirlere yapılan göçü daha da hızlandırmaktadır. Yararlanılan Kaynaklar Tandoğan, A.: Türkiye Nüfusu, Trabzon Genel Nüfus Sayımı, Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri, D.İ.E. Yay. No: 1616, Ankara Genel Tarım Sayısı, Köy Genel Bilgi Anketi Sonuçlan. D.İ.E. Yay. No.: 1550, Ankara 1992.

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler

Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler Yatırım Teşvik Uygulamalarında Bölgeler 1. Bölge: Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Muğla 2. Bölge: Adana, Aydın, Bolu, Çanakkale (Bozcaada ve Gökçeada İlçeleri Hariç), Denizli,

Detaylı

Fren Test Cihazları Satış Bayiler. Administrator tarafından yazıldı. Perşembe, 05 Mayıs :26 - Son Güncelleme Pazartesi, 30 Kasım :22

Fren Test Cihazları Satış Bayiler. Administrator tarafından yazıldı. Perşembe, 05 Mayıs :26 - Son Güncelleme Pazartesi, 30 Kasım :22 FDR Adana Fren Test Cihazları FDR Adıyaman Fren Test Cihazları FDR AfyonFren Test Cihazları FDR Ağrı Fren Test Cihazları FDR Amasya Fren Test Cihazları FDR Ankara Fren Test Cihazları FDR Antalya Fren Test

Detaylı

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet

3. basamak. Otomobil Kamyonet Motorsiklet Tablo-1: İndirim veya artırım uygulanmayan iller için azami primler (TL)* İzmir, Yalova, Erzurum, Kayseri Otomobil 018 614 211 807 686 565 444 Kamyonet 638 110 583 055 897 739 580 Motorsiklet 823 658 494

Detaylı

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-4. LİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7769 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 17 4001 7770 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 7 9 4001 7771 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 )

TABLO-3. ÖNLİSANS MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014 ) 7858 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADANA TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 8 ### 7859 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra GİH 10 4 ### 7860 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Memur AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ HANEHALKI İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ BİLGİ NOTU 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 06/03/2014 tarihinde 2013 yılı Hanehalkı İşgücü İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bir önceki yıla göre;

Detaylı

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 )

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) ( 2017 ) Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Sayılarının İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı (1) İller ve Bölgeler (2) Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam İstanbul 18.257

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2014 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2015 tarihinde 2014 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle;

Detaylı

2015 KOCAELİ NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK

2015 KOCAELİ NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK 0 NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ TUİK Verilerine Göre Hazırlanmıştır. İLİNİN NÜFUSU.. NÜFUSUNA KAYITLI OLANLAR NDE YAŞAYIP NÜFUS KAYDI BAŞKA İLLERDE OLANLAR.0 %... %. NÜFUSUNUN BÖLGESEL ANALİZİ 0 TUİK Verilerine

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 28/01/2016 tarihinde 2015 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle;

Detaylı

TAŞRA TEŞKİLATI MÜNHAL TEKNİKER KADROLARI

TAŞRA TEŞKİLATI MÜNHAL TEKNİKER KADROLARI ADANA MERKEZ 111918 İL MEM İNŞAAT 1 ADANA MERKEZ 111918 İL MEM ELEKTRİK 2 ADIYAMAN MERKEZ 114014 İL MEM İNŞAAT 1 ADIYAMAN MERKEZ 114014 İL MEM ELEKTRİK 1 AFYONKARAHİSARMERKEZ 114972 İL MEM İNŞAAT 1 AFYONKARAHİSARMERKEZ

Detaylı

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ

İL ADI UNVAN KODU UNVAN ADI BRANŞ KODU BRANŞ ADI PLANLANAN SAYI ÖĞRENİM DÜZEYİ ADANA 8140 BİYOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8315 ÇOCUK GELİŞİMCİSİ 0 1 LİSANS ADANA 8225 DİYETİSYEN 0 1 LİSANS ADANA 8155 PSİKOLOG 0 1 LİSANS ADANA 8410 SAĞLIK MEMURU 6000 ÇEVRE SAĞLIĞI 4 LİSE ADANA 8410 SAĞLIK

Detaylı

OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO

OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO OTO KALORİFER PETEK TEMİZLİĞİ - VİDEO Oto Kalorifer Peteği Temizleme Makinası, Araç Kalorifer Petek Temizliği Cihazı. kalorifer peteği nasıl temizlenir, kalorifer peteği temizleme fiyatları, kalorifer

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme (Ortaöğretim) KURUM ADI KADRO ADI 190160001 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ADANA TÜM İLÇELER Taşra) 5 0 75,57278 78,51528 190160003 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK MEMURU (ARTVİN TÜM İLÇELER Taşra) 4 0 75,26887 75,34407 190160005

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA YER DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARI İÇİN İLAN EDİLEN LİSTESİ 1 ADANA BİYOLOG GENEL BÜTÇE 1 1 ADANA EBE GENEL BÜTÇE 6 1 ADANA HEMŞİRE GENEL BÜTÇE 2 1 ADANA SAĞLIK MEMURU ÇEVRE SAĞLIĞI TEKNİSYENİ GENEL BÜTÇE 1 1

Detaylı

YEREL SEÇİM ANALİZLERİ. Şubat, 2014

YEREL SEÇİM ANALİZLERİ. Şubat, 2014 YEREL SEÇİM ANALİZLERİ Şubat, 2014 Partilerin Kazanacağı Belediye Sayıları Partilere Göre 81İlin Yerel Seçimlerde Alınması Muhtemel Oy Oranları # % AK Parti 37 45,7 CHP 9 11,1 MHP 5 6,2 BDP/HDP 8 9,9 Rekabet

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ (ADNKS) 2013 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 29/01/2014 tarihinde 2013 yılı Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Sonuçları haber bültenini yayımladı. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle;

Detaylı

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA

LİSTE - II TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU - TAŞRA 1 ADANA EBE 4 1 ADANA SAĞLIK MEMURU RÖNTGEN TEKNİSYENİ 1 1 ADANA SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 2 2 ADIYAMAN DİYETİSYEN 2 2 ADIYAMAN EBE 2 2 ADIYAMAN HEMŞİRE 1 2 ADIYAMAN SAĞLIK MEMURU TIBBİ SEKRETER 1 2

Detaylı

İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI

İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI İLLERE GÖRE NÜFUS KÜTÜKLERİNE KAYITLI EN ÇOK KULLANILAN 5 KADIN VE ERKEK ADI İL KADIN ADI ERKEK ADI ADANA ADIYAMAN AFYONKARAHİSAR AKSARAY SULTAN SULTAN İBRAHİM RAMAZAN 1/17 2/17 AMASYA ANKARA ANTALYA ARDAHAN

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI KARABÜK ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI Yıllara Göre Akademik Personel,İdari Personel ve Öğrenci Sayıları Öğrenci Sayıları Akademik Personel 9.877..79.78 İdari Personel.7..79.. 9 9 9 977 7.99 8.78

Detaylı

İllere ve yıllara göre konut satış sayıları, House sales by provinces and years,

İllere ve yıllara göre konut satış sayıları, House sales by provinces and years, 2013 Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Toplam January February March April May June July August September October November December Total Türkiye 87 444 88 519

Detaylı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı

Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı Basın Bildirisi Ajans Press; Marka Şehir ve Belediyelerin Medya Karnesini açıkladı 01 Ocak - 31 Aralık 2011 tarihleri arası Ajans Press in takibinde olan yerel, bölgesel ve ulusal 2659 yazılı basın takibinden

Detaylı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Gezici istasyonlarında ağır vasıtalar (3.5 ton üzeri) hariç tüm motorlu ve motorsuz araçlar için muayene hizmeti verilmektedir. Gezici İstasyon

Detaylı

TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375

TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375 TABİP İL BÖLGE SE PDC KAD ORAN GRUP KİLİS 4 63 88 96 109,09% A1 KARAMAN 4 32 127 130 102,36% A2 İZMİR 1 3 1821 1864 102,36% A3 MALATYA 5 42 373 375 100,54% A4 ELAZIĞ 5 39 308 309 100,32% A5 YALOVA 2 13

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Lisans)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Lisans) KURUM ADI ADI 390160001 SAĞLIK BAKANLIĞI PSİKOLOG (AĞRI TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 72,44764 72,44764 390160003 SAĞLIK BAKANLIĞI PSİKOLOG (ARDAHAN TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 72,11422 72,11422 390160005 SAĞLIK BAKANLIĞI

Detaylı

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA )

TABLO-1. İLKÖĞRETİM/ORTAOKUL/İLKOKUL MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR (2015 EKPSS/KURA ) KURUM KODU DPB NO KURUM ADI / POZİSYON UNVANI İL İLÇE TEŞKİLAT SINIF 490060001 12062 AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI HİZMETLİ IĞDIR TÜM İLÇELER Taşra YH 12 2 999 1000 1001 490060003 12079 AİLE VE

Detaylı

BAYİLER. Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 18 Nisan :29 - Son Güncelleme Cuma, 03 Mayıs :39

BAYİLER. Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 18 Nisan :29 - Son Güncelleme Cuma, 03 Mayıs :39 Federal CNG Dönüşüm Sistemleri olarak, başta Konya olmak üzere Türkiye'nin her bölgesinde ve her ilimizde CNG Dönüşüm Sistemleri konusunda hizmet vermekteyiz. FEDERAL CNG DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ Adana CNG Dönüşüm

Detaylı

Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı

Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı Bankacılar Dergisi, Sayı 61, 2007 Türkiye Bankacılık Sistemi Banka, Şube, Mevduat ve Kredilerin İllere ve Bölgelere Göre Dağılımı 1. Banka ve şube sayısı Türkiye de 2006 yıl sonu itibariyle 46 banka, 6.802

Detaylı

TABLO-2. ORTAÖĞRETİM MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014)

TABLO-2. ORTAÖĞRETİM MEZUNLARININ TERCİH EDEBİLECEĞİ KADROLAR ( EKPSS 2014) 7942 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli ADANA TÜM İLÇELER Taşra YH 12 9 2001 7943 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli ADIYAMAN TÜM İLÇELER Taşra YH 12 5 2001 7944 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hizmetli AFYONKARAHİSAR

Detaylı

Yığma Yapıların Deprem Güvenliklerinin Arttırılması

Yığma Yapıların Deprem Güvenliklerinin Arttırılması Yığma Yapıların Deprem Güvenliklerinin Arttırılması TÜRKİYE DE YIĞMA BİNALAR İÇİN DEPREMSEL RİSK HARİTASI ELDE EDİLMESİ Yard. Doç. Dr. Ahmet TÜRER & Abdullah DİLSİZ (M.S.) 17.02.2005 AMAÇ & KAPSAM Bu çalışmada,

Detaylı

TABLO 27: Türkiye'deki İllerin 2006 Yılındaki Tahmini Nüfusu, Eczane Sayısı ve Eczane Başına Düşen Nüfus (2S34>

TABLO 27: Türkiye'deki İllerin 2006 Yılındaki Tahmini Nüfusu, Eczane Sayısı ve Eczane Başına Düşen Nüfus (2S34> 3.2.2. ECZANELER Osmanlı İmparatorluğu döneminde en eski eczane 1757 yılında Bahçekapı semtinde açılmış olan İki Kapılı Eczahane'dir. İstanbul'da sahibi Türk olan ilk eczahane ise "Eczahane-i Hamdi" adıyla

Detaylı

VERGİ BİRİMLERİ. Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu

VERGİ BİRİMLERİ. Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu VERGİ BİRİMLERİ Taşra Teşkilatındaki Birimlerin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu 2. Vergi Birimleri. 2.1. Vergi Birimlerinin Yıllar İtibariyle Sayısal Durumu Birimin Adı 31/12/1996 31/12/1997 31/12/1998

Detaylı

EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER

EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER EK 1: TABLO VE ŞEKİLLER NET OKULLULAŞMA TABLO 1: Türkiye Net Okullulaşma Oranı Trendleri (%) Kademe ve cinsiyet 2001-02 2002-03 2003-04 2004-05 2005-06 2006-07 2007-08 2008-09 2009-10 2010-11 5,40% 7,50%

Detaylı

7 Haziran Kasım 2015 Seçimleri Arasındaki Değişim

7 Haziran Kasım 2015 Seçimleri Arasındaki Değişim 7 Haziran 2015 1 Kasım 2015 Seçimleri Arasındaki Değişim Erol Tuncer 2 EROL TUNCER Giriş 2015 yılında siyasî tarihimizde bir ilk yaşanmış, aynı yılın 7 Haziran ve 1 Kasım günlerinde iki kez Milletvekili

Detaylı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı

Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Araç Muayene Gezici Mobil İstasyon Programı Tüvturk Gezici istasyonlarında ağır vasıtalar (3.5 ton üzeri) hariç tüm motorlu ve motorsuz araçlar için muayene hizmeti verilmektedir. Gezici istasyonlar

Detaylı

Talepte Bulunan PersonelinÜnvanlara Göre Dağılımı

Talepte Bulunan PersonelinÜnvanlara Göre Dağılımı 15/06/2011-05/08/2011 Tarihleri Arasında Başkanlığımız İnternet Sitesinde Yayınlanan "Hizmetiçi Eğitim İhtiyacının Belirlenmesi Anketi"ne Katılan 7.191 Personelin 58.878 Tercihin, "Tercih Edilen Eğitim

Detaylı

İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ

İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ 2015 TEMMUZ- AĞUSTOS EKONOMİK İZMİR İN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK RAKAMLARININ ANALİZİ Erdem ALPTEKİN Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; 2014 yılında ülkemizde işsizlik oranı % 9,9 seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/10/2016 tarihinde 2016 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği TEMMUZ Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat 4.5, 4., Temmuz ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 915,37 milyon sm 3, %28,43 lük bir artış meydana

Detaylı

2012-ÖMSS Sınav Sonucu İle Yapılan Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler (Ortaöğretim)

2012-ÖMSS Sınav Sonucu İle Yapılan Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgiler (Ortaöğretim) 10020121001 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ SANTRAL MEMURU (BOLU / MERKEZ - Merkez) 1 0 90,04922 90,04922 10020121003 AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI HİZMETLİ (ADIYAMAN / MERKEZ - Taşra) 1 0 86,74214

Detaylı

TAKVİM KARTONLARI 2016 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ

TAKVİM KARTONLARI 2016 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ 2016 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ 2016 YILI MÜBAREK GÜN ve GECELER Yılbaşı 1 Ocak Cuma Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Cumartesi Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs Pazar Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs

Detaylı

İleri Teknolojili Tıbbi Görüntüleme Cihazları Yoğunluğu. Prepared by: Siemens Turkey Strategy and Business Development, SBD Istanbul, March 2010

İleri Teknolojili Tıbbi Görüntüleme Cihazları Yoğunluğu. Prepared by: Siemens Turkey Strategy and Business Development, SBD Istanbul, March 2010 İleri Teknolojili Tıbbi Görüntüleme Cihazları Yoğunluğu Prepared by: Siemens Turkey Strategy and Business Development, SBD Istanbul, March 200 Bilgisayarlı Tomografi milyon kişiye düşen cihaz sayısı İlk

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/06/2016 tarihinde 2016 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

Gayri Safi Katma Değer

Gayri Safi Katma Değer Artıyor Ekonomik birimlerin belli bir dönemde bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri sonucunda ürettikleri mal ve hizmetlerin (çıktı) değerinden, bu üretimde bulunabilmek için kullandıkları mal ve hizmetler

Detaylı

2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1

2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1 2016 Ocak İşkolu İstatistiklerinin İllere Göre Dağılımı 1 1 30 Ocak 2016 tarih ve 29609 sayılı Resmi Gazete de Yayınlanan İşkollarındaki Ve Sendikaların Üye na İlişkin 2016 Ocak Ayı İstatistikleri Hakkında

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU NİSAN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 05/05/2014 tarihinde 2014 yılı Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/10/2014 tarihinde 2014 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 31 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Haziran 2014 verilerinin değerlendirildiği- 31. sayısında sigortalı

Detaylı

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Önlisans)

KPSS-2014/3 Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Kadrolarına Yerleştirme Sonuçlarına Göre En Büyük ve En Küçük Puanlar (Önlisans) KURUM ADI ADI 290160001 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK TEKNİKERİ (ADANA TÜM İLÇELER Taşra) 1 0 85,13376 85,13376 290160003 SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK TEKNİKERİ (AFYONKARAHİSAR TÜM İLÇELER Taşra) 2 0 81,03624 82,65201

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU HAZİRAN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/07/2014 tarihinde 2014 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU MAYIS 2017 Türkiye İstatistik Kurumu 05/06/2017 tarihinde 2017 yılı Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU OCAK 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 03/02/2016 tarihinde 2016 yılı Ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TELİF HAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İSTATİSTİKSEL BİLGİLENDİRME RAPORU (SERTİFİKA) Hazırlayan: İrfan Taylan ÇOKYAMAN OCAK 2013 ANKARA SERTİFİKA BÖLÜM İSTATİSTİKLERİ 2 1) SERTİFİKA

Detaylı

Faaliyet Raporu (1 Ocak 31 Aralık 2009) İstatistikler İSTATİSTİKİ BİLGİLER

Faaliyet Raporu (1 Ocak 31 Aralık 2009) İstatistikler İSTATİSTİKİ BİLGİLER İSTATİSTİKİ BİLGİLER 1 MESLEK MENSUPLARI YILLARA GÖRE SAYILARI GRAFİĞİ 2009 Aralık 2008 Eylül-Aralık 2007-2008 2006-2007 2005-2006 2004-2005 2003-2004 2002-2003 2001-2002 2000-2001 1994-1995 1990-1991

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EKİM 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/11/2014 tarihinde 2014 yılı Ekim ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

2017 YILI BİLİM SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRETMEN ATAMASI SONUCU OLUŞAN İL-ALAN BAZLI TABAN PUANLAR

2017 YILI BİLİM SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRETMEN ATAMASI SONUCU OLUŞAN İL-ALAN BAZLI TABAN PUANLAR 2017 YILI BİLİM SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRETMEN ATAMASI SONUCU OLUŞAN İL-ALAN BAZLI TABAN PUANLAR Alan Adı İl Adı Atama Puanı Ek2 Puanı Hizmet Süresi Başvuru Atama Bilişim Teknolojileri ANKARA 42,000 10 3269

Detaylı

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI

LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LİMANLAR GERİ SAHA KARAYOLU VE DEMİRYOLU BAĞLANTILARI MASTER PLAN ÇALIŞMASI SONUÇ RAPORU-EKLER Mühendislik Anonim

Detaylı

İTİBARİYLA KÖY YOLU ENVANTERİ

İTİBARİYLA KÖY YOLU ENVANTERİ ADIYAMAN 1. DERECE 0 3 756 2.067 0 2.826 ADIYAMAN 2. DERECE 0 0 350 210 0 560 ADIYAMAN KÖY İÇİ YOL 0 0 636 173 22 0 831 ADIYAMAN TOPLAM 0 3 1.742 2.450 22 0 4.217 AFYONKARAHİSAR 1. DERECE 67 115 216 1.868

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT

Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT -İllerin Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmada niceliksel bir büyüme anlayışından ziyade, niteliksel bir Sosyo-ekonomik gelişme

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 03/09/2014 tarihinde 2014 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU ARALIK 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 05/01/2015 tarihinde 2014 yılı Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu

İÇİNDEKİLER. Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu İÇİNDEKİLER Rapor Özet Türkiye genelinde il merkezlerinin içmesuyu durumu Çizelge 1 Türkiye genelinde il merkezlerinin su ihtiyaçları ve ihtiyaçların karşılanma durumu icmali Çizelge 2. 2013-2015 yılları

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 05/09/2016 tarihinde 2016 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

KURUM ADI KADRO ADI KONT.

KURUM ADI KADRO ADI KONT. . KPSS-2014/2 310020001 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ Memur (ADIYAMAN MERKEZ Merkez) 1 0 86,13395 86,13395 310020003 ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ Memur (ADIYAMAN MERKEZ Merkez) 1 0 87,43649 87,43649 310020005 ADIYAMAN

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU ARALIK 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 04/01/2016 tarihinde 2015 yılı Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU EYLÜL 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 05/10/2015 tarihinde 2015 yılı Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU TEMMUZ 2017 Türkiye İstatistik Kurumu 03/08/2017 tarihinde 2017 yılı Temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

Mart 2012 SAGMER İstatistikleri

Mart 2012 SAGMER İstatistikleri Mart 2012 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mart 2012 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU HAZİRAN 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 03/07/2015 tarihinde 2015 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU KASIM 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 05/12/2016 tarihinde 2016 yılı Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TABLO-1. MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR ( ORTAÖĞRETİM MEZUNLARI )

TABLO-1. MERKEZİ YERLEŞTİRMEDEKİ EN KÜÇÜK VE EN BÜYÜK PUANLAR ( ORTAÖĞRETİM MEZUNLARI ) 1573951 3 0 091.496 092.411 HEMŞİRE (BOLU) ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (Merkez) 1573953 29 0 093.232 096.492 KORUMA VE GÜVENLİK GÖREVLİSİ (ANKARA) ADALET BAKANLIĞI (Merkez) 1573955 11 0 092.813 093.230

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR HAZİRAN Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat Haziran ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 434 milyon sm3, %13,76 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN

SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN ARALIK 2016 Bu eserin tüm telif hakları Samsun Ticaret ve Sanayi Odası na aittir. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası nın ismi kaydedilmek koşulu ile alıntı yapmak

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYATLARI ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU HAZİRAN 2013 Türkiye İstatistik Kurumu 03/07/2013 tarihinde 2013 yılı Haziran ayı Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. 2013 yılı Haziran

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU OCAK 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 03/02/2015 tarihinde 2015 yılı Ocak ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ (TÜFE) BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2015 Türkiye İstatistik Kurumu 03/09/2015 tarihinde 2015 yılı Ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haber bültenini yayımladı. Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri

Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri Mayıs 2012 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mayıs 2012 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

Haziran SAGMER İstatistikleri

Haziran SAGMER İstatistikleri Haziran 2018 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2017 2018 Haziran Ocak - Haziran Haziran Ocak - Haziran ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2013 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2012 2013 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2012 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2011 2012 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2013 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2012 2013 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 2,8% 26,5% 6,6% 3,2% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% DİĞER

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2012 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2011 2012 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 1,2% 18,8% 2,8% 26,5% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%

Detaylı

Kasım SAGMER İstatistikleri

Kasım SAGMER İstatistikleri Kasım 2018 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2017 2018 Kasım Ocak - Kasım Kasım Ocak - Kasım ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

Ağustos SAGMER İstatistikleri

Ağustos SAGMER İstatistikleri Ağustos 2017 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2016 2017 Ağustos Ocak - Ağustos Ağustos Ocak - Ağustos ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 29 11 2014 Sayı 32 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni Temmuz 2014 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Temmuz 2014 verilerinin değerlendirildiği- 32.

Detaylı

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet 1 2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 997 bin

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2016 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2015 2016 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 8,6% 6,8% 7,3% 26,7% ÇEK 0,0% 0,5% 0,0% 0,4% DİĞER

Detaylı

LİSTE - III TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU - TAŞRA İL KODU İL ADI POZİSYON ADI BÜTÇE TÜRÜ

LİSTE - III TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU - TAŞRA İL KODU İL ADI POZİSYON ADI BÜTÇE TÜRÜ YER DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURULARI İÇİN İLAN EDİLEN LİSTESİ 1 ADANA DİŞ TABİBİ DÖNER SERMAYE 1 1 ADANA DİŞ TABİBİ GENEL BÜTÇE 2 1 ADANA EBE DÖNER SERMAYE 1 1 ADANA EBE GENEL BÜTÇE 5 1 ADANA ECZACI DÖNER SERMAYE

Detaylı

Mart SAGMER İstatistikleri

Mart SAGMER İstatistikleri Mart 2014 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2013 2014 Mart Ocak - Mart Mart Ocak - Mart ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup Ferdi Grup

Detaylı

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI 173 174 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri EK-1 BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI (BK) EMO Yönetim Kurulunun 06.11.2015 tarih ve 44/51 sayılı

Detaylı

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI 179 180 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI (BK) EMO Yönetim Kurulunun 04.11.2017 tarih ve 45/56 sayılı

Detaylı

Ocak SAGMER İstatistikleri

Ocak SAGMER İstatistikleri 2015 SAGMER İstatistikleri Tablo 1: Ödeme Yöntemine Göre Yazılan Poliçe Adedi Dağılımı 2014 2015 ÜRÜN GRUBU ÖDEME TİPİ Ferdi Grup Ferdi Grup BANKAYA ÖDEME 6,7% 8,6% 9,0% 8,3% ÇEK 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% DİĞER

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR MAYIS Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat mayıs ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 513 milyon sm3, %15,92 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

MUHARREM AYINDA ORUÇ AÇMA SAATLERİ İSTANBUL

MUHARREM AYINDA ORUÇ AÇMA SAATLERİ İSTANBUL MUHARREM AYINDA ORUÇ AÇMA SAATLERİ İSTANBUL 1 Kasım 2013 17:15 2 Kasım 2013 17:14 3 Kasım 2013 17:13 4 Kasım 2013 17:12 5 Kasım 2013 17:11 6 Kasım 2013 17:10 7 Kasım 2013 17:08 8 Kasım 2013 17:07 9 Kasım

Detaylı

Türkiye'nin en rekabetçi illeri "yorgun devleri"

Türkiye'nin en rekabetçi illeri yorgun devleri Türkiye'nin en rekabetçi illeri "yorgun devleri" Türkiye nin kalkınmasında önemli rol üstlenen İstanbul, Ankara ve İzmir, iller arasında rekabet sıralamasında da öne çıktı. İSTANBUL - Elif Ferhan Yeşilyurt

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 07.08.2015 Sayı 41 Genel Değerlendirme Nisan 2015 TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Nisan 2015 verilerinin değerlendirildiği- 41. sayısında sigortalı

Detaylı

-TÜRKİYE DE KİŞİ BAŞINA TÜKETİCİ BORCU 4 BİN TL YE YAKLAŞTI

-TÜRKİYE DE KİŞİ BAŞINA TÜKETİCİ BORCU 4 BİN TL YE YAKLAŞTI Umut Oran Basın Açıklaması 27.5.2013 -TÜRKİYE DE KİŞİ BAŞINA TÜKETİCİ BORCU 4 BİN TL YE YAKLAŞTI -SON ÜÇ YILDA KİŞİBAŞINA DÜŞEN TÜKETİCİ BORCU YÜZDE 90 ORANINDA ARTARKEN, AYNI DÖNEMDE TASARRUF NDAKİ ARTIŞ

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 30 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Mayıs 2014 verilerinin değerlendirildiği- 30. sayısında sigortalı ücretli

Detaylı

Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri

Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri Mayıs 2014 SAGMER İstatistikleri *Ekli dosyadaki istatistikî veriler, Sigorta Şirketlerinin SBM ye gönderdiği verilerden oluşturulmuştur. Veriler 31 Mayıs 2014 itibariyle alınmıştır. Tablo 1: Ödeme Yöntemine

Detaylı

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL YERLEŞİMLERDEKİ NÜFUS %'Sİ... 4 EK 1.2... 6 KİŞİ BAŞI REEL GSYİH,

Detaylı