2 7 Ocak 2016 / 3 /4 3 " ' İ -. / ) \ T.C. EDİRNE VALİLİĞİ İl Sağlık Müdürlüğü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2 7 Ocak 2016 / 3 /4 3 " ' İ -. / ) \ T.C. EDİRNE VALİLİĞİ İl Sağlık Müdürlüğü"

Transkript

1 EDİRNE İL SAĞUK MCd CRLCĞC - EDİRNE İL SAĞLIK MJDeRLOĞC SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÛDÜRLCĞÜ o / ) \ T.C. EDİRNE VALİLİĞİ İl Sağlık Müdürlüğü ic Sogfck SdKwfftqi EDİRNE SA Ğ U K MÜDÜRLÜĞÜ Sayı / Konu Bazı Tıbbi Labratuvar testlerinin Kullanımına Yönelik Etkinlik ve Verimlilik Çalışması Hk.. > ^ - T. Ü. S. A. A / ) DAĞITIM YERLERİNE ACLLE VE GÜNLÜDÜR. İlgi: 17/08/2015 tarihli ve /440.99/1587 sayılı yazımız. Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığınım bazı Tıbbi Labratuvar testlerinin kullanımına yönelik etkinlik ve. verimi ilik çalışması hakkındaki 22/01/2015 tarih ve E57 sayılı yazısı yazımız ekinde gönderilmiş olup; Ek-3 listesinde yer alan ilgili kişilere tebliğ edilerek 29/02/2016 tarihi mesai bitimine kadar konuyla ilgili veri girişlerinin tamamlanarak Müdürlüğümüz Sağlık Hizmetleri Şııbesi'ne bildirilmesi ve her ay düzenli olarak veri girişlerinin yapılması hususunda; Gereğini rica ederim. Uzm.Dr.Rifat KILIÇASLAN İl Sağlık Müdür V EKLER: 1- Bazı Tıbbi Labratuvar testlerinin Kullanımına Yönelik Etkinlik ve Verimlilik Çalışması_Ustyazi 2- Bazı Tıbbi Labratuvar testlerinin Kullanımına Yönelik Etkinlik ve Verimlilik Çalışması_Ek îlgi-a' da bulunan (Güncel ekleriyle birlikte) tarihli yazı 3- Bazı Tıbbi Labratuvar testlerinin Kullanımına Yönelik Etkinlik ve Verimlilik Çahşması_Ek_Ek- 2, Hiç geri dönüş yapmayan hastaneler 4- Bazı Tıbbi Labratuvar testlerinin Kullanımına Yönelik Etkinlik ve Verimlilik Çalışması_Ek_Ek-3, Şifre verildiği halde veri girişine başlamayan hastaneler Güvenli elektronik 1ti i.1? alı ~ Ash İle Aynıdır Dağıtım:, Trakya Üniversitesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Lö- Edime Özel Ekol Hastanesi Mesul Müdürlüğü Edime Özel Keşan Hastanesi Mesul Müdürlüğü Edirne Özel Trakya Hastanesi Mesul Müdürlüğü 2 7 Ocak 2016 / 3 /4 3 " ' İ -. r^ Barutluk Mah.Amavutköy Cad. Toki 1.Kısım Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Sübesi E Telefon (0 284) Fax :( 0284) E-Posta : cdime.yths@sr5.ik.g0v.tr / Sevcan KES NE Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden 9dd33852-<i769-17cc-bd4e-31593cf57ad3 kodu ile erişebilirsiniz.

2 * TGSağMc Bekanijf}! T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAĞLIK Hla<ETLERt GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - DENETİM VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 22/01/201S 16:51-23S E Sayı : / K onu : Bazı Tıbbi Labratuvar testlerinin Kullanımına Yönelik Etkinlik, ve Verimlilik Çalışması GÜNLÜ İlgi: a) 14/08/2015 tarihli ve /000/620 sayılı yazı b) 17/08/2015 tarihli ve /000/622 sayılı yazı İlgide bulunan yazılarımız uyarınca A l, Al-Dal, A-2 grubu Kamu hastaneleri ile bütün özel hastaneler ve üniversite hastanelerini kapsayacak şekilde Bazı Tıbbi Laboratuvar Testlerine Yönelik Etkin Ve Verimli Kullanım Çalışması başlatılmıştı. Çalışma kapsamında hastanelerin özet olarak yapması gereken hususlar ise; 1- Öncelikle ilgi-a' da belirtilen şekilde başhekimler koordinasyonunda bir kojrnisyon kurulması, 2- Hekimlerin test istemlerini yaptıkları sistemler üzerinde ilgi-a yazımızda ifacle edilen düzenlemelerin yapılması, 3- Çalışma kapsamında hastane adına Bakanlıkla irtibat sorumlusu bir hekim ile istenilen verileri sisteme girmekle görevli olacak bir veri giriş sorumlusunun belirlenip iigi-'u yazımızda belirtilen şekilde mail adresimize iletilmesidir. Bu çalışma çerçevesinde ck-2 de bulunan listede ki hastanelerden Bakanlığımıza herhangi bir geri dönüş yapılmamış olup söz konusu hastanelerden ilinizde bulunanların derhal uyarılması ve kendilerinden istenilen gerekli isim ve iletişim bilgilerinin II Müdürlüğünce temin edilerek mail yoluyla iletilmesi gerekmektedir. Ek-2 listesi dışındaki bütün hastaneler gerekli isimleri tarafımıza iletmiş olmakla birlikte, bunların içerisinden Ek-3 listesinde yer alan hastaneler henüz veri girişine başlamamışlardır. Bu nedenle ek-3 listesinde ki veri giriş sorumlularından ilinizde olanlar uyarılarak veri girişine başlamaları sağlanmalıdır. Söz konusu(ek-3 listesi) veri giriş sorumlularının mail adreslerine kullanıcı şifreleri gönderilmiştir. İstenilen verileri bu şifreler ile kendilerine iletilen sisteme girmeleri ve her ay girmeye devam etmeleri yeterli olup, T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığı, Mithatpaşa Cad. No: 3 B Blok 6. K.at Sıhhiye/Ankara Ayrıntılı bilgi için: Uzm. Yrd. M. Akif GÜNER. Tel: 0 (312) Fax: 0 (312) e-posta: muhammetakif.guner@saglik.gov.tr Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden 18ec63fa-lf3c-41c3-SaOb-4fc946f5c610 kodu ile erişebilirsiniz. Bu belge 5070 sayılı elektronik imza kanuna göre güvenli elektronik imza ile imzalanın ıstır.

3 başkaca bir yöntemle Bakanlığa veri göndermelerine gerek yoktur. Ayrıca veri girişi yaptığı halde gerekli düzenlemeleri henüz yapmamış olan çok sayıda hastane bulunmaktadır. Bahsi geçen düzenlemeler son derece önemli olup çalışmamızın esasını oluşturmaktadır ve bütün hastanelerde bir an önce yapılmalıdır. Bu nedenle İl Müdürlüğünce ck-2 listesinde yer alan hastaneler öncelikle olmak üzere; kapsama alınan bütün hastanelerde bahsi geçen çalışmanın gereklerinin yapılıp yapılmadığının tarafınızca belirlenecek uygun bir yöntemle sorgulanması, gerekli düzenlemeleri yapmayan hastanelerin uyarılması ve eksikliklerin giderilmesinin sağlanması gerekmektedir. İlinizde çalışma kapsamına giren bütün hastanelerde ilgi-a yazımızın gereği olan düzenlemelerin yapıldığına dair en geç tarihine kadar tarafımıza cevabi bilgi verilmesi gerekmektedir. A l, Al-Dal ve A2 grubu dışındaki kamu hastaneleri akılcı kullanımı sağlamak amacıyla gönüllü olarak bu çalışmayı uygulayabilirler. Bu hastanelerin bakanlığımıza herhangi bir veri göndermelerine ve iletişime geçmelerine gerek bulunmamaktadır. İJgi-a da yer alan yazımızda yapılmasını istediğimiz düzenlemelere dair genel başlıklar ve uyarılar, çalışmanın kolay anlaşılmasını sağlamak amacıyla aşağıda kısaca maddeler halinde ifade edilmiştir. 1- Test istem sayfalarındaki panellerin kaldırılması, ( Burada kastedilen husus tek seçimle birden çok testin isteminin yapılmasıdır. İstisnai durumlar olabilir, bu konuda ilgide ki yazımızda bilgi verilmiştir.) 2- Hastane içerisinde son 7 gün içinde çalışılan testlere dair istem yapılması durumunda sistemden test seçildiği anda, son 7 gün içindeki değerinin ek"anda görülmesinin sağlanması ve buna rağmen test isteminin yapılıp yapılmaması kararının yine hekime bırakılması, 3- Tabloda 2. Grup olarak nitelenen testlerin, test istemlerinin mevcut durumda yapıldığı istem sayfalarından çıkarılarak ikincil/farklı bir istem sayfasına konulması ve oradan seçilmelerinin sağlanması, 4- Bunun yanı sıra tabloda her test için özel olarak belirtilen; bölüm bazlı kısıtlama, şartlı istem, istem durumunda ekranda bilgi notu çıkması gibi konularda yapılan diğer açıklamaların sisteme uyarlanması, 5- Yazımızda ifade ettiğimiz düzenlemeler dışında, hastanede kurulacak olan komisyonca yine hastaneler özelinde başkaca akılcı kullanım tedbirleri uygulayabilir ve teşvik edebilir. Asgari olarak yazımızda ki düzenlemelerin yapılması koşuluyla, komisyonca test istemlerini azaltmaya yönelik ek önlemler alınabilir. T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığı, Mithatpaşa Cad. No: 3 B Blok 6. Kat Sıhhiye/Ankara Ayrıntılı bilgi için: Uzm. Yrd. M. Akif GÜNER Tel: 0 (312) Fax: 0 (3 12) e-posta muhammetakif.guner@saglik.gov.tr Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden lsee63(a-10c-41c3-saûb-4fc946f5c610 kodu ile erişebilirsiniz.

4 6- Çalışma kapsamında talep edilen veriler konusunda çokça sorulan sorulardan biri olan dış laboratuvardan hizmet alma durumu önem arz etmemektedir. Çalışmamızda önemli ve dikkate alınması gereken husus hastanenin hekimlerinin yapmış oldukları istem sayılarıdır, testin hangi laboratuvarda çalışıldığının önemi bulunmamaktadır. Hastanede çalışılmayan testlere dair veri girişinde sıfır değeri girilmelidir. 7- Ugi-a yazımızın ek-2 tablosunda idrar tetkiklerine dair sud kodlan daha önce hatalı yazılmış olup, ek-1' de düzeltilmiş hali bulunmaktadır. 8- İlgi-a' da yer alan ve çalışmanın aslını oluşturan tarihli ve /000/620 sayılı yazı yazımızın güncellenmiş eklerine parantez içinde verilen linkten de ulaşabilirsiniz. Ayrıca güncel hali ek-l'de yer almaktadır. ( saglik.gov.tr/denetim/belge/l-39480/tibbi-laboratuvar-tetkikleri-izlem e-ve-degerlendirme-ca-.html) 9- Hastanelerde çalışmanın öncelikli sorumlusu başhekimlerdir. Belirtilen hususlarda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. Aydın SARI Bakan a. Daire Başkam EKLER: 1- İlgi-a' da bulunan (Güncel ekleriyle birlikte) tarihli yazı 2- Ek- 2, Hiç geri dönüş yapmayan hastaneler 3- Ek-3, Şifre verildiği halde veri girişine başlamayan hastaneler Dağıtım: Gereği: 81 İl Valiliği T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığı, Milhatpaşa Cad. No: 3 B Blok 6. Kat Sıhhiye/Aııkara Ayrıntılı bilgi için: Uznı. Yrd. M. Akif GUNER Tel: 0 (312) Fax: 0 (312) e-posta: muhammetakif.guner@saglik.gov.tr Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden I See63fa-lDc-41c3-8aOb-4fc946f5c610 kodu ile erişebilirsiniz. Bu belge 5070 savdı elektronik imza kanuna göre güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

5 * T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü TCGe ) <Bakanlığı Sayı : /663- Konu: Bazı Tıbbi Laboratuvar Testlerinin Kullanımına Yönelik Etkinlik ve Verimlilik Çalışması S-li'iLiK KlZMr.TLF.Bl OENK-MCDCBU-îj! ÖEÜETtM VE DEİERJ.EİDIRİİE DAİRE BAŞKANLIĞI U0S7015 oon t? A cıt'>'* id. ÎL h.ı Hastane giderlerinin önemli bir kısmını oluşturan tıbbi laboratuvar tetkiklerinin kanıta dayalı istenmesi ve yerinde kullanılması durumunda tanı ve tedavi süreçlerinde büyük bir katkı sağladığı bilinmektedir. Ancak bu kurala uyulmadan yapılan gereksiz istemlerin hastanelerimize önemli oranda maliyet doğurduğu, laboratuvarlar açısından gereksiz iş yükü oluşturduğu, hem laboratuvarlar hem de hastalar açısından zaman kaybına yol açtığı ve yine hasta konforu açısından negatif etki doğurduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle Bakanlığımız tarafından tıbbi laboratuvar kullanımlarının değerlendirilmesi, laboratüvarlarda etkin ve rasyonel kullanımın sağlanması amacıyla çalışma başlatılmıştır. Çalışmanın başlangıcında çeşitli bölümlerden akademisyenlerin yer aldığı bir bilimsel komisyon oluşturulmuş ve komisyonda hekimlere yönelik yasak koyucu önlemler almaksızın etkili sonuç doğurabilecek yöntemler araştırılmış, laboratuvar tetkiklerinin akılcı kullanımının sağlanabilmesine dair öneriler geliştirilmiştir. Yine komisyonda, mevcut kullanım alışkanlıkları ve sorunlar dikkate alınarak, bunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Kurumlanıl sağlık hizmet sunumunu bozmamak ve hekimlerin tetkik istemlerini gereksiz yere kısıtlamamak için; çalışmanın nihai inisiyatifi hastanelerde kurulacak olan komisyonlara bırakarak, tetkik istem panellerinde farkındalık oluşturacak nitelikte düzenlemeler yapmak, kliniklcrc/hckimlere bilgilendirmeler yapmak ve belirli aralıklarla geri bildirimlerde bulunmak suretiyle çalışmanın yürütülmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın bütüncül yöntemi ve hangi testlere ne tür müdahalelerin yapılması gerektiği, Ekrl de yer alan çalışma usul ve esasları ile Ek:2 de yer alan hastane bilgi yönetim sistemleri üzerinde yapılacak düzenlemeler ile kapsama alınan testler ve açıklam alar başlıkları altında ayrıntılı olarak bulunmaktadır. Laboratuvarların etkin kullanımı çalışması sonucunda hastane laboratuvar giderleri bazında yaklaşık % 7 tasarruf sağlanacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca tüm hastanelerin bu uygulamaya geçmesi durumunda (mevcut veriler dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda) ülke genelinde yıllık yaklaşık olarak Yüz Milyon TL tasarruf sağlanacağı öngörülmektedir. Bu nedenle özveri ve ilgi gerektiren bu çalışmaya hassasiyetle yaklaşılması önem arz etmektedir. T. C. Sattık Hakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığı. ^irsic6 i Hcbilirsiniz- BM-Îî5ebw^7Î>>s^ ^ U <Îİ6 StroCÜf,<?«\5;î imzalanmıştır

6 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı /663- Konu: Bazı Tıbbi Laboratuvar Testlerinin Kullanımına Yönelik Etkinlik ve Verimlilik Çalışması Çalışma kapsamına alınan A l, Al Dal ve A2 grubu kamu hastaneleri ile bütün özel hastaneler ve üniversite hastanelerinin tarihine kadar tüm hazırlıkları yapması gerektiğinden, söz konusu hastane yöneticisi ve çalışanlarının gerekli katkıyı vermesi hususunda; Gereğini önemle rica ederim. Prof. Dr. Eyüp GÜMÜŞ Ekler: Ek-1 Çalışma Usul ve Esasları Ek-2 Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri Üzerinde Yapılacak Düzenlemeler, Kapsama Alman Testler ve Açıklamalar Dağıtım: Gereği: Bildir 81 İl Valiliği Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığına YÖK Başkanlığına T. C. SaSIık Bakanlığı. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığı, B 'FM s? SŞ8ÎÜ id K«m«m^ftıi!?îR^^^tt'igtİfc.'ğW itite imzalanmıştır.

7 I Ek- J A- ÇALIŞMA USÛL VE ESASLARI Çalışmanın başlama tarihi 01 Ekim 2015 tarihi olarak belirlenmiştir. Bu tarihe kadar tüm kuramların aşağıdaki idari ve teknik hazırlıkları yapması gerekmektedir. 1- Bu çalışmanın sağlıklı yürütülebilmesi için her hastanenin biyokimya ve/veya mikrobiyoloji, acil sorumlusu, dahili ve cerrahi branşlardan cn az birer uzman hekimin olduğu, hastanenin tercihine göre de üye sayısının artırabileceği bir komisyon kurulmalıdır. Komisyon içerisinde hastane bilgi yönetim sisteminden bir sorumlunun bulunması da sağlanmalıdır. Komisyon başkanlığının hastanenin başhekimi veya yardımcısı tarafından yapılması gerekmektedir. 2- Bu çalışmanın tüm hastaneye duyurulması, ilgili birimlerin desteğinin alınması, aylık periyotlarla bu komisyonun toplanması, gelinen noktanın değerlendirilmesi ve geri bildirimlerin hastanede ki ilgili birimlere yapılması sağlanmalıdır. 3- Bakanlıkla irtibat sorumlusu olarak hastane başhekimi veya görevlendireceği komisyon üyesi bir kişi belirlenir. 4- Bakanlıkça talep edilen verilerin sağlıklı bir şekilde ve zamanında gönderilmesinden hastane başhekimi sorumludur. B- İZLEME ve DEĞERLENDİRME Çalışmaya başlanılacak tarih olan 01 Ekim 2015 tarihinden itibaren (1 Ekim Ekim 2015 arası) geriye dönük bir yıllık olmak üzere; aylık bazda belirtilen testlerin sayılarını hastaneniz adına belirlenen veri giriş sorumlusu sistemimize kaydetmelidir. Ayrıca hastanede bu çalışma çerçevesinde yapılacak olan sistem değişikliklerinden sonra da bir yıl boyunca her ay veri girişine devam edilmesi gerekmektedir. Veri giriş sorumlusunun şifresi ve kullanıcı yetkisi kendi mail adresine gönderilecektir. (Veri giriş sorumlusu olacak personel ve irtibat sorumlusu hekime dair yazımız tarih ve 622 barkod sayısıyla yazılmıştı, İlgi-2 olarak yeniden gönderildi.) Ayrıca hastanede kurulacak olan komisyon tarafından bu verilerin aylık izlenmesinin ve değerlendirilmesinin yapılması gerekmektedir. Bu değerlendirmede, yapılan düzenlemelerden sonra test istem sayılarında oluşan değişiklik oranının hastanede ki hekimlerce duyulması sağlanmalıdır. Değerlendirme formatı aşağıda verilmiştir. Aylar (Ekim) Testin Adı Acil (istem sayısı) Poliklinik (istem sayısı) Yatan Hasta(istem sayısı) Toplanı Test Sayısı. Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden 18ee63fa-lf3c-4tc3-8a0b-4fc946f5c610 kodu ile erişebilirsiniz.

8 EK-2 A- HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER 1- Testlerle ilgili oluşturulmuş olan kişisel paneller eğer varsa kaldırılacaktır.(hastanenin özelliğine göre ve bilimsel gerekçeler ışığında bölüm adına panel oluşturulması talep edilmesi halinde hastanede kurulacak olan söz konusu komisyona sunularak onay alınması gerekmektedir.) 2- Birinci grup ve ikinci grup testler olarak ekte bulunan tabloda belirtilen testlere dair hastanedeki sistem üzerinde düzenleme yapılması gerekmektedir. Yöntem olarak 2. Grupta belirtilen testlerin hastanede ilk istem sayfasında göştcıilmeyip.. ikinci bir istem sayfasından seçilmesinin sağlanması, gerekmektedir. Ayrıca \ tabloda her teste dair yazılmış olan bilgi notlannın gerekleri yerine getirilmelidir. (1. Grup: tarama testleri ve 2. Gnıp: teşhis testleri) 3^v Bir hafta içinde tekrar istem yapılan testlerde, sistem tarafından,. s.oıı.bir hafta.., f] içerisinde, testin çalışıldığına dair notun hekim ekranında bilgi olarak yer alması ' - sağlanmalıdır. 4- "Hangi tür testlerin risk gruplarına göre isteneceği veya istenmeyeceği ya da istemin bölüm bazında yetkilendirilip yetkilendirilmeyeceğinc dair düzerdeyseler, yine Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden 18ee63fa-lf3c-41c3-8a0b-4fc946f5c610 kodu ile erişebilirsiniz

9 B- ÇALIŞMA KAPSAMINA ALINAN TESTLER VE AÇIKLAMALAR / ', ' V y m H ; â TSH >ry i ş u : TETKİK LER 1.G R U P (Bu grupta yer alan testler ilk istem sayfasında yer almalıdır.) 2. G R U P (Bu grupta yer alan testler ikinci istem sayfasında yer almalıdır.) A Ç I K L A M A (Bu sütunda yer alan bilgiler hastanede kurulacak olan komisyona yönelik çalışmanın içeriğine dair açıklamalardır.) ; > ; IHI - Anti TPO Serbest Tj Anti Tg Serbest Ti Total PSA IS 1 SS», Serbest PSA T' v ' ^ Ca!25 ;.ÿ o y 1? «. V Ş Ca 19-9 P I r s«f şfe..,v:.;. ;v GA-72-4 M,00 2, ' > CEA Ca 15-3 Ca 72-4 İlk başvuruda serbest T4, TSH vc Anti TPO istenmesi yeterlidir. Total PSA ~N s / Serbest Tı Anti Tg V / Serbest PSA Ca 125. Ca Ca 15-3, Ca 72-4 vc CEA Takiplerinde de TSH istenmesi yeterli görülmektedir. Serbest T3 ve Anti Tg ilk başvunı da istenmemesi gerekir. Takiplerinde de 1 ila 3 ay aralıklarla tekrarlanması önerilir. ( lîu notun bilgi notu olarak hekimin göreceği şekilde sisteme konulması gerekiyor. Bu test grubunda 2. Grupta ) ye.- alan testleri ikinci bir idem sayfasında göstermek dışında müdahale ve kısıtlama öngörülmemektedir. ) Total PSA değeri ilk ölçümde 4-10 ng/dl arasındı ise serbest PSA istenebilir (Bu test grubunda Serbest PSA istemi Total PSA sonucunun belirtilen aralıkta çıkmasına bağlı olarak şartlı istem haline getirilmeli, aksi durumda istemi sistem tarafından engellenmelidir, bu konuda Türk Üroloji Derneğinin bilimsel görüşüde bu yöndedir.) Bu testler tarama testi olarak kullanılmamalıdır. Bu testlerin branş bazlı istenmesi gerekmektedir. İlgili branşlar: İç hastalıkları anabilim ılalı ve yan dalları, genel ceırahi anabilim dalı vc yan dalları, kadın hastalıkları vc doğum anabilim dalı vc yan dalları, göğüs hastalıkları, üroloji, radyasyon onkolojisi. (Bu grupla yer alan testici belirtilen bölüm'cre tanımlanmalı vc bunun dışındaki bölümlerce istemi engellenmelidir. Haslancde kurulacak komisyonca bilimsel gerekçesi olmak koşuluyla sayılan bölümlere yeni bölüm eklenebilecektir.) 'r t m kaptitatif ^ (idrar Ja) - v. ;. :. 902S4Ö Mİkroalb'Oniin 6.00 a.v v':. İdrar Proteini İdrar nlbûmini (Mikroalbu m in)! İdrar Proteini tdrar albomini.(m ikroalbumiıı ) Mikroalbümin diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklarda hedef organ hasarı şüpl esinde yapılması uygundur. AlbOmitıüri tanısı için 3-6 a> içinde en fazla iki kez idrarda albümin ölçülmesi yeterlidir. Takipte 12 ayda bir istenmesi yeterlidir. (Bu nonın bilgi notu olarak hekimin göreceği şekilde sisteme konulması gerekiyor, bu iki test için iki farklı istem sayfasına konulmak vc sisteme bilgi notu koymak dışında müdahale öngörülmemektedir.) Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden 18ce63fa-lf3c-41c3-8a0b-4fc946f5c610 kodu ile erişebilirsiniz.

10 AL i AST LDH Go r ALT AST GOT ALP Total Bilirubin/direk biltıribin LDH LDH testi öncelikli karaciğer testi olarak düşünülmemelidir. Diğer karaciğer testlerinden a>tt bir yerde belirtilmelidir. (Bu test grubunda LDH testinin ikinci bir istem sayfasına iconulnıast dışında kısıtlama / müdahale öngörülmemektedir.) A L I1 Total Bilııribin/dir ek biluribin Amilaz Amilaz Lipaz Amilaz Lipaz testleri rutin biyokimya testleri arasında olmamalıdır. İkinci istem sayfasında yer almalıdır.( Bu husus bilgilendirme notu olarak hekimin göreceği şekilde sisteme konulmalıdır, bu iki test için farklı istem sayfasına konulmaları dışında bir müdahale öngörülmemektedir.) HBsAg Anti MBs m ilum ines ans.12,65 HBelgM HBeAs HBsAg HBelgM Anti HBs HBeAg Anti HBe Anti HBe total/lsg $le u u ınjıuiıkjcist-jıtnemeşi ) i HBsAg ile Anti HBs tes ^ gerekir terekir. I / ( Bu husus hekimin göreceği eeği şekilde bilsilendirme notu olarak sisteme konulmalıdır Burada ikinci grupta belirlilen testlerin ikinci istem savlasına konulmaları, ilk istem sayfasından çıkarılmaları gerekmektedir. Ayrıca burada ikinci grupla yer alan testlerin işleminin, birinci grupla yer olan testlerin daha önce islenmiş olması şaıtına bağlanması kuralı konulabilir, bu kuralın konulup konulmaması hastanede kurulacak olan komisyonun inisiyatifındedir ) Antı Hile Anti fite IgG ik i ro r>a rti Vn I immllıi ttssay- MEIA veya ' benzeri)' /\llil İÎLÎC lotal/lsg Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden 18ee63fa-10c-41c3-8a0b-4fc946f5c610 kodu ile erişebilirsiniz

11 CMV İgM Tpxo IgM Rubella İgM CMV IgG To.\o IgG Rubella IgG 13u test grubu için belirtildiği şekilde iki ayrı istem sayfasına konulmaları dışında bir müdahale öngörülmemektedir. Vitamin 1312 Folik Asit Vitamin D 12: anemi,mnkrositoz, nöropsikiyatrist bozukluk,demans, nöropati, gebeliğe ilaveten anemiler, nötropeni, trombositopenı. anemi olmaksızın nıakrositoz, GİS operasyonları, malabsorbsiyon scndromlan, vejctaryan/veganlarda Folik Asit: anemi,makrositoz, nöropsikiyatrist bozukluk.dcmans, nöropati, gebeliğe ilaveten, sitopeni, gebelik planlayanlar, cilt hastalıkları, malabsorbsiyon sendromu. (!3ıı not hekimin göreceği şekilde bilgi notu olarak sisteme konulmalıdır. Bu iki testin ilk istem sayfasından çıkarılıp ikinci bir istem sayfasında gösterilmesi sağlanmalıdır, bunun dışında bir müdahale öngörülmemektedir. ) Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden 18ee63fa-1t3c-41 c3-sa0b-4fc946f5c610 kodu ile erişebilirsiniz.

12 CRP ASO RF ASO vc RF ikinci sayfaya alınmalıdır. CRP ile alt alla olmamalıdır. Bunun dışında müdahale/kısıtlama öngörülmemektedir. Hemoglobin Alc (Tarama amaçlı tüm branşlar isteycbilmeli.) Hemoglobin Alc (Takip amaçlı işlemleri ise İç hastalıkları anabil inıdalı ve yan dalları, çocuk cndokronolojl, çocuk kardiyolojisi, kardiyoloji bölümleri ve aile hekimliği uzmanlık dalı yapabilmeli. Tarama amaçlı aynı hastanede aynı kişiye bir yıl içinde tetkik istenmesi halinde ilgili branşlara yönlendirme yapılmalıdır. Diyabetli hastalarda bu tetkik üç aydan önce yapılmamalıdır, tedavi değişikliği duııımunda ise 2 aydan önce istcnmcmclidir. Bu husus bilgi notu olarak hekimin göreceği şekilde sisteme konulmalıdır,) (Bu testin bir yıl içinde aynı kişiye ikinci kez istenmesi durumunda sistem tarafından yanda belirtilen branşlara yönlendirilmesi sağlanmalıdır, bunun dışındaki bölümlerin aynı yıl içinde ikinci istemi yapması sistem taıafından engellenmelidir. Ayrıca burada belirtilen bölümlere; bilimsel gerekçesi olmak koşuluyla hastane komisyonunca yeni bölüm eklenebilecektir. ) Kalsiyum (Ca) Magnezyum (Mg) Fosfor (P) Bu test grubunda Mg ve P testlerinin ikinci istem sayfasına konulması yeterlidir, başka bir müdahale Öngörülmemektedir. Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden 18ee63fa-lf3c-41c3-8a0b-4fc946f3c610 kodu ile erişebilirsiniz. Bu belge 5070 sayılı elektronik imz.a kanuna göre güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

13 LDL kolestrol Total Kolestrol HDL Kolestrol Trigliserit (Bu gruptaki testler tarama amaçlı olarak ilk istemde itim branşlar tarafından istcnilcbilmeli din) LDL kolestrol Total Koleslrol HDL Koleslrol Trigliserit (İkinci grupla da yer alan bu testler takip amaçlı olarak; yani bir yıl içinde aynı hastanede aynı kişiye ikinci kez istemi yapıldığında, sistem tarafından istem engellenmeli ve ilgili branşlara yönlendirme yapılmalıdır. İlgili branşlar: Kardiyoloji, Kalp-Danıar Cerrahisi, İç Hastalıkları anabilim dalı ve yan dalları. Nöroloji ve medikal onkoloji bölümleri ve aile hekimliği uzmanlık dallarıdır. (Bu bilgi sisteme hekimin göreceği şekilde not olarak eklenmelidir.) Ayrıca bilimsel gerekçesi olmak koşuluyla hastane komisyonu tarafından bu branşlara yeni branş eklenebilecektir. NOTLAR: 1- Çalışmayı yürüten ve koordinasyondan sorumlu olan birim: Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığı ( İletişim: M. Akif GÜNER, Tel: , mail: muhammetakif.guner(5)r,aglik.gov.tr) a- Bu birim öncelikli olarak çalışmaya katılacak olan özel hastaneler ve üniversite hastanelerinin iletişim kurması gereken, ilgili verileri belirtilecek olan yöntemle paylaşmaları gereken birimdir. Çalışma kapsamında olan Kamu hastaneleri ise öncelikli olarak Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile iletişim halinde olacaklardır. 2- Çalışmaya katılan bütün kurumlanın bilgi yönetim sistemleri birimlerinin çalışma kapsamında yaşayacakları teknik sorunlar konusunda danışabilecekleri birim: Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Yazılım Destek Birimi, ( iletisini: vazılımdestek(5)saglik.gov.tr. ) Evrakın elektronik imzalı suretine adresinden 18ee63fa-lf3c-41c3-8ı0b-4fc946f5c610 kodu ile erişebilirsiniz. Bu belge 5070 saydı elektronik imza kanuna göre güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

EK-2 A- HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER

EK-2 A- HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER EK-2 A- HASTANE BİLGİ YÖNETİM SİSTEMLERİ ÜZERİNDE YAPILACAK DÜZENLEMELER 1- Testlerle ilgili oluşturulmuş olan kişisel paneller eğer varsa kaldırılacaktır.(hastanenin özelliğine göre ve bilimsel gerekçeler

Detaylı

AKILICI LABORATUVAR KULLANIMI TEST İSTEM PROSEDÜRÜ

AKILICI LABORATUVAR KULLANIMI TEST İSTEM PROSEDÜRÜ DOKUMAN BL.PR. 03 İLK YAYIN 16.11.2018 SAYFA 1/ 7 Revizyon Nedeni: 1. Amaç 1.1. Prosedürün amacı, sağlık hizmet sunucularında, hastaya doğru tanı konulmasını sağlamak ve test sonuçlarının klinik yararlılığını

Detaylı

2. Kapsam 2.1. Sağlık hizmet sunucularındaki acil ve yoğun bakım üniteleri dışındaki birimlerden istenen test istemlerini kapsar.

2. Kapsam 2.1. Sağlık hizmet sunucularındaki acil ve yoğun bakım üniteleri dışındaki birimlerden istenen test istemlerini kapsar. AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI AKILCI TEST İSTEMİ PROSEDÜRÜ 1. Amaç 1.1. Prosedürün amacı, sağlık hizmet sunucularında, hastaya doğru tanı konulmasını sağlamak ve test sonuçlarının klinik yararlılığını arttırmak

Detaylı

Laboratuvar Verilerinin Değerlendirmesine Yönelik Açıklamalar

Laboratuvar Verilerinin Değerlendirmesine Yönelik Açıklamalar Laboratuvar Verilerinin Değerlendirmesine Yönelik Açıklamalar Laboratuvar veri giriş uygulaması, Bakanlığımız koordinasyonunda, http://www.saglik.gov.tr/denetim/ veya http://shdenetim.saglik.gov.tr/ internet

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı : 95966346././2014 Konu : Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Hakkında

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı : 95966346././2014 Konu : Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Hakkında Konu : Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Hakkında Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği 09.10.2013 tarih ve 28790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Mezkûr yönetmeliğin "Tıbbi laboratuvarların

Detaylı

LABORATUVAR SATINALMA PLANLAMALARININ MALİYET, KALİTE VE ASİSTAN EĞİTİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Prof. Dr. Fatma Meriç YILMAZ

LABORATUVAR SATINALMA PLANLAMALARININ MALİYET, KALİTE VE ASİSTAN EĞİTİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ. Prof. Dr. Fatma Meriç YILMAZ LABORATUVAR SATINALMA PLANLAMALARININ MALİYET, KALİTE VE ASİSTAN EĞİTİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Prof. Dr. Fatma Meriç YILMAZ HIZLI CEVAP ASİSTAN EĞİTİMİ MALİYET LABORATUVAR HİZMETİ TEST ÇEŞİTLİLİĞİ DOĞRU SONUÇ

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNA

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNA T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sayı : 31678769-700 Konu : e-nabız Sistemine Geçici Şifre Tanımlanması TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNA e-nabız sistemi ile ilgili Genel Müdürlüğümüze

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı DAĞITIM YERLERİNE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Sayı : 23776858/157.05 Konu : Patoloji Veri Seti DAĞITIM YERLERİNE İlgi: 14.11.2014 tarihli ve 67523305-700/2014.5181.5446 sayılı yazı Kanser

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu DAĞITIM YERLERİNE TC SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Sayı : 13588366/149 Konu : Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirim Sistemi Genelgesi Uygulaması DAĞITIM YERLERİNE İlgi: 10/06/2015 tarihli ve 23248055/700-719/26391

Detaylı

GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ

GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ 0 1 Test Adı Endikasyon Çalışma Yöntemi Numunenin alınacağı tüp Glukoz Diabetes mellitus (tarama, tedavi) Üre Böbrek yetmezliği Kreatinin Böbrek yetmezliği

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Sayı : 31678769/700 Konu : Patoloji Veri Seti DAĞITIM YERLERİNE İlgi: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının 11.11.2014 tarihli ve 2014.5679.84410

Detaylı

Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 TROPONİN-T VEYA TROPONİN-I. Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 HBV DNA HCV-RNA HCV GENOTİP. Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 ÜRE GLUKOZ

Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 TROPONİN-T VEYA TROPONİN-I. Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 HBV DNA HCV-RNA HCV GENOTİP. Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 ÜRE GLUKOZ Sayfa: 1 / 9 320.00451 SİEMENS SAN.TİC.A.Ş. Kodu 54 190281 TROPONİN-T VEYA TROPONİN-I 40000 2,29 91.600,00 320.00577 MZM SAG.UR.LAB.HIZ.SAN VE TİC. LTD. ŞTİ 91.600,00 Kodu 55 56 57 190271 190272 190275

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI

BİRİNCİ BASAMAKTA AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI BİRİNCİ BASAMAKTA AKILCI LABORATUVAR KULLANIMI Doç. Dr. Ayşe Palanduz Aile Hekimliği Anabilim Dalı DERS PLANI TARİH DERS 07.09.2015 Sağlık Hizmetlerinin Basamaklandırılması ve Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

Detaylı

T.C. EDİRNE VALİLİĞİ İl Sağlık Müdürlüğü

T.C. EDİRNE VALİLİĞİ İl Sağlık Müdürlüğü EDİRNE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ - EDİRNE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ıc s ın c so kc

Detaylı

Kronik böbrek yetmezliğine sahip olan her hasta böbrek nakli için aday olabilmektedir.

Kronik böbrek yetmezliğine sahip olan her hasta böbrek nakli için aday olabilmektedir. Kimler Böbrek Naklinden Yarar Sağlayabilir? Böbrek nakli kimlere yapılabilir? Kronik böbrek yetmezliğine sahip olan her hasta böbrek nakli için aday olabilmektedir. İlerlemiş böbrek yetmezliğinin en sık

Detaylı

BAYAN CHECK UP PAKETİ

BAYAN CHECK UP PAKETİ BAYAN CHECK UP PAKETİ BİOKİMYA GLİKOZ AKŞ: AÇLIK KAN ŞEKERİ ÜRE: BÖBREK FONKSİYON TESTİ KALSİYUM: VÜCUTTA KALSİYUM EKSİKLİĞİNİ TESPİT EDER ALT: KARACİĞER FONKSİYON TESTİ AST: KARACİĞER FONKSİYON TESTİ

Detaylı

KBUDEK 2015 PROGRAMLARI

KBUDEK 2015 PROGRAMLARI Değerli KBUDEK Katılımcısı; Ülkemizde ulusal bir kalite kontrol programının eksikliğini gidermek üzere 2005 yılında kurulan programımız her geçen gün artan panelleri ile hizmetlerini sürdürmektedir. KBUDEK,

Detaylı

Check-up. dedigin. Kişiye ve yaşa özel check-up ile kontrol ü sağlamaktır.

Check-up. dedigin. Kişiye ve yaşa özel check-up ile kontrol ü sağlamaktır. Check-up guven dedigin ~ Kişiye ve yaşa özel check-up ile kontrol ü sağlamaktır. Erken tanı ile kontrol elimizde! Uz. Dr. Yavuz Maşrabacı Güven Çayyolu Sağlık ve Yaşam Kampüsü Uz. Dr. Bekir Yazan Güven

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL PROGRAMI

LABPT KALİTE KONTROL PROGRAMI 2012 Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2012 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar arası harmonizasyonun arttırılması ve klinik laboratuvarcılık konusunda ülkemizde eksikliği hissedilen,

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı Tarih ve Sayı: 13/12/2016-450323 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İstanbul Tıp Fakültesi Dekanlığı *BE8V6D083* Sayı :46656802-010.04- Konu :Hata, Usulsüzlük ve Yolsuzlukların Bilidirilmesi Yönergesi Dağıtım

Detaylı

T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Balcalı Hastanesi Başhekimliği PERSONEL İŞLERİ BİRİMİNE

T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Balcalı Hastanesi Başhekimliği PERSONEL İŞLERİ BİRİMİNE Evrak Tarih ve Sayısı: 28/05/2015-19291 T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Balcalı Hastanesi Başhekimliği *BENNLYL5* Sayı : 18649120-900/ Konu : Doğum Yardımı PERSONEL İŞLERİ BİRİMİNE Aile ve Sosyal Politikalar

Detaylı

ANHTA STD RAPORU 03 - ETKİN LABORATUVAR KULLANIMI

ANHTA STD RAPORU 03 - ETKİN LABORATUVAR KULLANIMI 2 Yazarlar Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Doç. Dr. Rabia Kahveci, Prof. Dr. Nurullah Zengin Proje Koordinatörü Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz Proje Ekibi Doç. Dr. Altan Aksoy Doç. Dr. Rabia Kahveci Opr. Dr.

Detaylı

Sağlıklı hayat. www.medicinehospital.com.tr

Sağlıklı hayat. www.medicinehospital.com.tr Sağlıklı hayat Acil, İş kazası, yaralanma, muhtelif sağlık şikayetlerinde güvenilir çözümcü iş ortağınız Tüm personel,üye, müşteri ve aile yakınlarına indirimli sağlık hizmetleri. İş kazalarında özel ambulans

Detaylı

Muayeneler Laboratuvar Tetkikleri Radyoloji Tetkikleri. (Hesaplamalı) Elektrokardiyogram (BAYAN) Glukoz (Açlık) Total Kolesterol

Muayeneler Laboratuvar Tetkikleri Radyoloji Tetkikleri. (Hesaplamalı) Elektrokardiyogram (BAYAN) Glukoz (Açlık) Total Kolesterol Avantaj Check-Up Kadın Doğum LDL Kolesterol (Hesaplamalı) Elektrokardiyogram (BAYAN) Glukoz (Açlık) (EKG) Üroloji HDL Kolesterol (ERKEK) ALT (Alanin Aminotransferaz) AST (Aspartat Transaminaz) İdrar tetkiki

Detaylı

Sayı : B100BİDB-702-1.8 Konu : Ayaktan Hasta Maliyetleri GENELGE 2005/ 176

Sayı : B100BİDB-702-1.8 Konu : Ayaktan Hasta Maliyetleri GENELGE 2005/ 176 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Sayı : B100BİDB-702-1.8 Konu : Ayaktan Hasta Maliyetleri 02.12.2005 GENELGE 2005/ 176 2006 yılı içerisinde ayaktan hasta maliyetlerini analiz ederek branş

Detaylı

T.C. ANKARA VALİLİĞİ İl Sağlık Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE

T.C. ANKARA VALİLİĞİ İl Sağlık Müdürlüğü DAĞITIM YERLERİNE T.C. ANKARA VALİLİĞİ İl Sağlık Müdürlüğü Sayı : 72108019/710.01 Konu : e-nabız Kullanımının Teşvik Edilmesi Hk. DAĞITIM YERLERİNE Bakanlığımız, sağlık hizmetlerinden faydalanan hastaların kişisel sağlık

Detaylı

1. AMAÇ: 4. KISALTMALAR: EKK : Enfeksiyon Kontrol Komitesi SHKS : Sağlıkta Hizmet Kalite Standartları 5. UYGULAMA:

1. AMAÇ: 4. KISALTMALAR: EKK : Enfeksiyon Kontrol Komitesi SHKS : Sağlıkta Hizmet Kalite Standartları 5. UYGULAMA: Kalite Yönetim Birimi SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Hastanemizdeki; sağlıkta hizmet kalite standartları ve kalite yönetim sistemine uygunluğunun; sürekliliğini, yeterliliğini ve etkinliğini sağlamak için, planlanmış

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Müftülüğü. Sayı : E Konu : Yılı Umre Organizasyonu Görevli Seçimi Talimatı.

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Müftülüğü. Sayı : E Konu : Yılı Umre Organizasyonu Görevli Seçimi Talimatı. T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Müftülüğü Sayı : 10471392-302.99-E.122425 12.09.2018 Konu : 2018-2019 Yılı Umre Organizasyonu Görevli Seçimi Talimatı. BEYKOZ KAYMAKAMLIĞINA (İlçe Müftülüğü) İlgi : Diyanet İşleri

Detaylı

AKILCI LABORATUVAR KULLANIM KILAVUZU

AKILCI LABORATUVAR KULLANIM KILAVUZU SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SİSOFT SAĞLIK BİLGİ SİSTEMLERİ AKILCI LABORATUVAR Sayfa No : 2 / 22 DEĞİŞİKLİK N0 TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPAN 0 27.02.2018 İlk yayın Muhsin

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : 23824201/663.02 Konu : YBÜ Denetimi İlgi : a) 31.05.2012 tarihli ve B.10.0.SHG.0.64.00.00/663.02/9115 sayılı Makam Onayı. b) 22.10.2013 tarihli

Detaylı

YENİ DİYABET CHECK UP

YENİ DİYABET CHECK UP YENİ DİYABET CHECK UP Toplumda giderek artan sıklıkta görülmeye başlanan ve başlangıç yaşı genç yaşlara doğru kayan şeker hastalığının erken teşhisi için bir Check Up programı hazırladık. Diyabet Check

Detaylı

KOMİTE ÇALIŞMA TALİMATI

KOMİTE ÇALIŞMA TALİMATI 1.AMAÇ: Hastanesindeki komisyonların; hizmet kalite standartları ve kalite yönetim sistemine uygunluğunun; sürekliliğini, yeterliliğini ve etkinliğini sağlamak için, planlanmış aralıklarla yapılan toplantıların

Detaylı

T.C. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı YAKLAŞIK MALİYET ARAŞTIRMASI (İLGİLİ FİRMALARA)

T.C. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı YAKLAŞIK MALİYET ARAŞTIRMASI (İLGİLİ FİRMALARA) Tarih ve Sayı: 18/03/2019-E.4122 T.C. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı *BEA9BZTCS* Sayı :32319748-934.01.04/ Konu :İmplant Alımı Yaklaşık Maliyet Araştırması Hk. YAKLAŞIK

Detaylı

YÖNETMELİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 7 Temmuz 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28346 YÖNETMELİK İstanbul Üniversitesinden: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

ÇOCUK CHECK UP PROGRAMI

ÇOCUK CHECK UP PROGRAMI ÇOCUK CHECK UP PROGRAMI Çocukların büyüme gelişmesi sırasında düzenli muayene, laboratuvar testleri ve gelişme kayıtlarının tutulması gereklidir. Bkz: çocukluk çağı aşıları ve testleri. Çocuk Check up

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı. YAKLAŞIK MALİYET TESPİTİ İlgili Firmalara

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı. YAKLAŞIK MALİYET TESPİTİ İlgili Firmalara Tarih ve Sayı: 21/02/2018-E.3106 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı *BENN403R0* Sayı :32319748-934.01.03/ Konu :Hasta Başı Uygulanmak Üzere; 3 Tip İmplant Alımı Yaklaşık

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı. Sayı : B.10.0.SGB / Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı. Sayı : B.10.0.SGB / Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı : B.10.0.SGB.0.82.00.02/11096 07.09.2007 Konu: Laboratuar performans kriterleri hakkında GENELGE 2007/80 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Yeterlilik Testleri Sağlayıcısı Adresi : Maslak Mah. AOS 55. Sokak 42 Maslak No:2A Daire: 231 (A9/07) Sarıyer 34398 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 241 26 53 Faks

Detaylı

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü

T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü T.C. İSTANBUL VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI PERSONELİ İL İÇİ İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME BAŞVURU VE ATAMA KILAVUZU 2015 Bu Kılavuz 657 Sayılı Devlet Memurları

Detaylı

KALİTE YÖNETİM BİRİM ÇALIŞMA TALİMATI

KALİTE YÖNETİM BİRİM ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1 / 7 AMAÇ : SKS ve SAS çerçevesinde yürütülen çalışmaların koordinasyonu sağlamak. KAPSAM: Tüm Hastane KISALTMALAR: SKS: Sağlıkta Kalite Standartları SAS: Sağlıkta Akreditasyon Standartları DÖF:

Detaylı

oe(i!!!!!iillilll~ov;iwıj"mfiı11/ iii

oe(i!!!!!iillilll~ov;iwıjmfiı11/ iii Tr {;ıl Bakantıg S&()hl< ",mau.,n Genel M\.odl1rtuQU Sayı: 95966346 - Konu: Yasadışı ve Kötüye Kullal1llan ilaç ve Madde Analizi Yapan Tıbbi Laboratuvarlar ile Madde Bağımlılığı Teşhis ve Tedavi Merkezlerindeki

Detaylı

T.C. ANTALYA VALİLİĞİ Halk Sağlığı M üdürlüğü

T.C. ANTALYA VALİLİĞİ Halk Sağlığı M üdürlüğü I.C - ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ - ANTALYA ÇEVRE SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 04.12.2014 17:57-10663847 İti.01 2014. i305743.761 T.C. ANTALYA VALİLİĞİ Halk Sağlığı M üdürlüğü Sayı : 10663847/111.01 Konu

Detaylı

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI Okul öncesi check-up programı okul çağı çocuklarının başarılarını ve öğrenme kabiliyetlerini etkileyebilecek en sık rastlanan problemlerinin arandığı sağlık taramasıdır. Bu

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ LABPT P R O G R A M I GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ LABPT PROGRAMI GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2015 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: B100THG100004/5190 KONU:Tam Kan kullanımı 23240 * 12.12.2006.. GENELGE 2006/128 Günümüzde kan transfüzyonu uygulamalarının mesleki usul ve

Detaylı

25.06.2015 TARİHLİ İLİMİZ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ KOORDİNASYON KOMİSYONU (ASKOM) KARARLARI

25.06.2015 TARİHLİ İLİMİZ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ KOORDİNASYON KOMİSYONU (ASKOM) KARARLARI 25.06.2015 TARİHLİ İLİMİZ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ KOORDİNASYON KOMİSYONU (ASKOM) KARARLARI İlgi; a) Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 04.06.2015 tarih ve 5249 sayılı yazısı 1. İlgi (a) ile belirtilen

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü...

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü... T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : 95966346/010.06.02 Konu : Genelge 2015/14... 09.10.2013 tarih ve 28790 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği

Detaylı

POLİKLİNİK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI İÇİN ÖRNEK UYGULAMALAR

POLİKLİNİK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI İÇİN ÖRNEK UYGULAMALAR POLİKLİNİK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI İÇİN ÖRNEK UYGULAMALAR 1-Hasta kayıt görevlisi tarafından hastanın iletişim bilgilerinin güncelliği sağlanmalıdır. Hasta kayıt görevlisi tarafından hastanın

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü TC Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Modurlugu Sayı : 23642684-010 Konu : Bakanlığımız ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Arasında İmzalanan Tedavi Protokolü Hk. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri

Detaylı

Düzen Laboratuvarlar Grubu

Düzen Laboratuvarlar Grubu PROGRAMIN AMACI Katılımcı laboratuvarlar arasında test sonuçları açısından Gerçek/doğruluk (Trueness/Accuracy) ve Kesinlik (Precision) ile Sonuçların RA verilerine göre değerlendirilmesi yani daha fazla

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ LABPT P R O G R A M I GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ LABPT PROGRAMI GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2014 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar

Detaylı

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 07/06/2017-28182 T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı *BE6P3274K* Sayı :46148110/100/ Konu :Öğrenci Bilgi Sistemi- Bağıl Not İşlemleri MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Detaylı

14 sayılı toplantısında alınan karar gereği Yönergenin 30. maddesinde değişiklik.

14 sayılı toplantısında alınan karar gereği Yönergenin 30. maddesinde değişiklik. SENATO KARARLARI Karar Tarihi : 04/07/2012 Toplantı Sayısı : 10 Sayfa : 1 Üniversitemiz Tıp Fakültesi Konsültasyon Hizmetleri Yönerge hk. 2012.010.102 Üniversitemiz Tıp Fakültesi Konsültasyon Hizmetleri

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL PROGRAMI GENEL BİLGİLER VE 2013 YILI TAKVİMİ

LABPT KALİTE KONTROL PROGRAMI GENEL BİLGİLER VE 2013 YILI TAKVİMİ GENEL BİLGİLER VE 2013 YILI TAKVİMİ Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2013 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar arası harmonizasyonun arttırılması ve klinik laboratuvarcılık konusunda ülkemizde

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMALARINA YÖNELİK OLUŞTURULAN KOMİSYONLARIN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMALARINA YÖNELİK OLUŞTURULAN KOMİSYONLARIN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GENEL SAĞLIK SİGORTASI UYGULAMALARINA YÖNELİK OLUŞTURULAN KOMİSYONLARIN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu düzenlemenin amacı; Sosyal Güvenlik

Detaylı

LABORATUVAR TEST SONUÇLARI PANİK DEĞERLER TALİMATI

LABORATUVAR TEST SONUÇLARI PANİK DEĞERLER TALİMATI Dok No:BİY.TL.02 Yayın Tarihi:NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ: Laboratuvarda tespit edilen ve hemen müdahale edilmesi gereken test değerlerinin ilgili hekime acil olarak bildirilmesini

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü SAYI: B.07.0.BMK / /02/2009 KONU: Kamu İç Kontrol Standartları

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü SAYI: B.07.0.BMK / /02/2009 KONU: Kamu İç Kontrol Standartları T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü SAYI: B.07.0.BMK.0.24-150/4005-1205 04/02/2009 KONU: Kamu İç Kontrol Standartları BAŞBAKANLIĞA... BAKANLIĞINA... MÜSTEŞARLIĞINA... BAŞKANLIĞINA...

Detaylı

ÖRNEKTİR UZMANLIK ALANI HEKİM İSMİ 08:00-09:00 09:00-10:00 10:00-11:00 11:00-12:00 12:00-13:00 13:00-14:00 14:00-15:00 15:00-16:00 16:00-17:00

ÖRNEKTİR UZMANLIK ALANI HEKİM İSMİ 08:00-09:00 09:00-10:00 10:00-11:00 11:00-12:00 12:00-13:00 13:00-14:00 14:00-15:00 15:00-16:00 16:00-17:00 ÖRNEKTİR EK:1 HEKİM GÜNLÜK ÇALIŞMA TABLOSU.../.../2007 Bu tablo hekimlerin çalışma programları konusunda hastaların bilgilendirilebilmesi amacıyla hazırlanmıştır. UZMANLIK ALANI HEKİM İSMİ 08:00-09:00

Detaylı

EĞİTİM KURUMLARI ZİYARET PROGRAMI

EĞİTİM KURUMLARI ZİYARET PROGRAMI 1 EĞİTİM KURUMLARI ZİYARET PROGRAMI 1. Eğitim Merkezinin gereken belgeleri hazırlayarak Yeterlik Yürütme Kuruluna (TKDCD-YYK) başvurusu (Her yıl 15 Mart akşamına kadar yapılan başvurular TKDCD-YYK tarafından

Detaylı

NUMUNELERİN SAKLANMA KRİTERLERİ TALİMATI

NUMUNELERİN SAKLANMA KRİTERLERİ TALİMATI Dok No: BİY.TL.23 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/No: -/0 Sayfa No: 1 / 11 01 AMAÇ : Biyokimya Laboratuvarının ulusal ve uluslararası standartlara, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak, düzenli, hızlı

Detaylı

KBUDEK 2015 PROGRAMLARI

KBUDEK 2015 PROGRAMLARI Değerli KBUDEK Katılımcısı; Ülkemizde ulusal bir kalite kontrol programının eksikliğini gidermek üzere 2005 yılında kurulan programımız her geçen gün artan panelleri ile hizmetlerini sürdürmektedir. KBUDEK,

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI SAĞLIK KURUMLARINDA VARDİYALI ÇALIŞMA UYGULANMASINA DAİR YÖNERGE

SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI SAĞLIK KURUMLARINDA VARDİYALI ÇALIŞMA UYGULANMASINA DAİR YÖNERGE SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI SAĞLIK KURUMLARINDA VARDİYALI ÇALIŞMA UYGULANMASINA DAİR YÖNERGE ( Makamın 20.12.2001 tarih ve 12250 sayılı olurları ile yürürlüğe girmiştir. ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Hukukî

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı : B100THG0100002/3120 5603 22.03.2005....VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü)

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı : B100THG0100002/3120 5603 22.03.2005....VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B100THG0100002/3120 5603 22.03.2005 Konu: Kurumsal Performans Yönergesi...VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE 2005/ 50 209 sayılı Sağlık

Detaylı

T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi. Yaklaşık Maliyet Piyasa Araştırması

T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi. Yaklaşık Maliyet Piyasa Araştırması Evrak Tarih ve Sayısı: 19/10/2018-E.15078 T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Ahmet Necdet Sezer Araştırma ve Uygulama Hastanesi Sayı : 63003556-934.99-E. Konu : Yaklaşık Maliyet Piyasa Araştırması Yaklaşık

Detaylı

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ Evrak Tarih ve Sayısı: 13/03/2019-11714 *BD8965300311* TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ Sayı : 41.A.00/ Konu : 2019 Yılı için İkinci Başvuru ve Yerleştirme Takvimi/Yapılacak İşlemler Hakkında Ankara,

Detaylı

ÖRNEK KABUL VE SONUÇ VERME GÜNÜ LİSTESİ. ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ

ÖRNEK KABUL VE SONUÇ VERME GÜNÜ LİSTESİ. ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ TEST ADI ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ SONUÇ VERME GÜN ve SAATİ RUTİN BİYOKİMYASAL ANALİZLER Glukoz, BUN, Kreatinin, Ürik Asit, AST, ALT, CK, LDH, ALP, GGT, Lipid Profili, Total Protein, Albümin, Total Bilirubin,

Detaylı

Sağlık Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Konularında Hakları, Yükümlülükleri ve Sağlık Bakanlığı nın Faaliyetleri

Sağlık Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Konularında Hakları, Yükümlülükleri ve Sağlık Bakanlığı nın Faaliyetleri Sağlık Çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği Konularında Hakları, Yükümlülükleri ve Sağlık Bakanlığı nın Faaliyetleri Dr. Sedat GÜLAY Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanı Devlet Devletin Ödevi İşverenlerin

Detaylı

ÖNEMLİ NOKTALAR AMAÇLAR

ÖNEMLİ NOKTALAR AMAÇLAR 0 / 16 T 5.4.1.1(1) ÖNEMLİ NOKTALAR Üye girişi üç aşamadan oluşmaktadır. Laboratuvar kodu, kullanıcı adı ve kullanıcı şifresi. Eğer daha önceden bu bilgilere sahip değilseniz, hemen alt kısımda yer alan

Detaylı

KDZ. EREĞLİ DEVLET HASTANESİ YÖNETİCİLİĞİNE ZONGULDAK

KDZ. EREĞLİ DEVLET HASTANESİ YÖNETİCİLİĞİNE ZONGULDAK T.C. TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU Zonguldak İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Sayı : 80347494-^003 Konu : (Ebola Virüs Hastalığı) ZONGULDAK İ l İ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİSİ

Detaylı

İZMİR- BORNOVA TÜRKAN ÖZİLHAN DEVLET HASTANESİ

İZMİR- BORNOVA TÜRKAN ÖZİLHAN DEVLET HASTANESİ 1 Poliklinik muayenesi 2 3 4 5 Hekim seçme hakkının kullandırılması Laboratuar tetkikleri (Tam kan, Tam idrar, Biyokimya, Gaitada parazit, gizli kan v.s) Laboratuar tetkikleri ACİL (Hemogram, İdrar, Kardiyak

Detaylı

ÇALIŞMA GÜNLERİ saat. Mesai saatleri içinde saat saat saat. Mesai saatleri içinde

ÇALIŞMA GÜNLERİ saat. Mesai saatleri içinde saat saat saat. Mesai saatleri içinde TEST ADI ÇALIŞILAN LABORATUVAR ADI ÖRNEK TÜRÜ / ALINACAĞI TÜP BİM KODU SUT KODU ÇALIŞMA GÜNLERİ örnek TRANSFER BİLGİSİ SONUÇ VERME ZAMANI AKTİVE PROTEİN C REZİSTANSI Plazma/Mavi kapaklı 300546 904280 15

Detaylı

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Tarih: 08.04.

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Tarih: 08.04. Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Tarih: 08.04.2004 Sayı: 25427 MADDE 1 9/3/2000 tarihli ve 23988 sayılı Resmî Gazete

Detaylı

YERİNDE TEST İMKANI VE HIZLI SONUÇ SAĞLIKLI YAŞAMA DESTEK

YERİNDE TEST İMKANI VE HIZLI SONUÇ SAĞLIKLI YAŞAMA DESTEK YERİNDE TEST İMKANI VE HIZLI SONUÇ SAĞLIKLI YAŞAMA DESTEK SAĞLIKLI YAŞAMA ETKİ EDEN FAKTÖRLER YANLIŞ BESLENME PASİF HAYAT TARZI OLUŞTURACAĞI SAĞLIK PROBLEMLERİ Metabolizmanın Bozulması, Hipertansiyon,

Detaylı

T.C. HATAY VALİLİĞİ İl Millî Eğitim Müdürlüğü. ÇOK ACELE Sayı : 74686402-774.01-E.398340 13.01.2016 Konu: Rehberlik Tamamlama Kursu

T.C. HATAY VALİLİĞİ İl Millî Eğitim Müdürlüğü. ÇOK ACELE Sayı : 74686402-774.01-E.398340 13.01.2016 Konu: Rehberlik Tamamlama Kursu T.C. HATAY VALİLİĞİ İl Millî Eğitim Müdürlüğü ÇOK ACELE Sayı : 74686402-774.01-E.398340 13.01.2016 Konu: Rehberlik Tamamlama Kursu KAYMAKAMLIĞINA (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü) İlgi : Milli Eğitim Bakanlığı

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Tıbbi Laboratuar Adresi :Tunus Cad. No:95 Kavaklıdere 06680 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 468 70 10 Faks : 0 312 427 78 74 E-Posta : kalite@duzen.com.tr Website

Detaylı

ASİSTAN SAYILARINDAKİ AZALMA VE FAKÜLTEMİZ ÜZERİNE ETKİLERİ

ASİSTAN SAYILARINDAKİ AZALMA VE FAKÜLTEMİZ ÜZERİNE ETKİLERİ ASİSTAN SAYILARINDAKİ AZALMA VE FAKÜLTEMİZ ÜZERİNE ETKİLERİ Mart 2014, Kocaeli Bilindiği gibi tıp fakültelerinin en önemli fonksiyonlarından birisi öğrenci eğitiminin yanı sıra ana dal ve yan dal uzmanlık

Detaylı

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI GENELGESİ (SAĞLIK BAKANLIĞI) Çarşamba, 20 Ocak :55 -

AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI GENELGESİ (SAĞLIK BAKANLIĞI) Çarşamba, 20 Ocak :55 - İlgi: 01 T.C. İlgi: 01 SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.100.TSH.150004/010/99-15882 Konu : Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları 10.10.2006 GENELGE 2006/104

Detaylı

KODU:KY.PR.02 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05

KODU:KY.PR.02 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 KOMİSYON TOPLANTILARI YÖNETİM PROSEDÜRÜ KODU:KY.PR.02 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ: Hastanemizdeki komisyonların; hizmet kalite standartları ve kalite

Detaylı

T.C. SORGUN KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü... MÜDÜRLÜĞÜNE SORGUN

T.C. SORGUN KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü... MÜDÜRLÜĞÜNE SORGUN T.C. SORGUN KAYMAKAMLIĞI İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Sayı : 62220638/774-E.5138454 18.05.2015 Konu: Haziran 2015 Mesleki Çalışmalar Kurul Onayları.... MÜDÜRLÜĞÜNE SORGUN İlgi : DÖGM. nün 04/05/201S tarihli

Detaylı

İSGBYS (İş Sağlığı Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Yazılımı) İSG Profesyoneli Kullanım Kılavuzu

İSGBYS (İş Sağlığı Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Yazılımı) İSG Profesyoneli Kullanım Kılavuzu İSGBYS (İş Sağlığı Güvenliği Bilgi Yönetim Sistemi Yazılımı) 1. Sisteme Giriş İSG Profesyoneli Kullanım Kılavuzu Sisteme giriş yapılabilmesi OSGB/Firma yetkilisi tarafından sisteme kaydınızın yapılması

Detaylı

İTÜ MADEN FAKÜLTESİ İş Sağlığı ve Güvenliği İç Yönergesi

İTÜ MADEN FAKÜLTESİ İş Sağlığı ve Güvenliği İç Yönergesi İTÜ MADEN FAKÜLTESİ İş Sağlığı ve Güvenliği İç Yönergesi Aralık, 2017 1 İTÜ MADEN FAKÜLTESİ İş Sağlığı ve Güvenliği İç Yönergesi Hazırlayanlar: Neslihan OCAKOĞLU GÖKAŞAN, Doç. Dr. Esin İNAL, Uzman Dr.

Detaylı

Kırmızı/sarı kapaklı jelli serum tüpü

Kırmızı/sarı kapaklı jelli serum tüpü LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞU (%60-70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR. AŞAĞIDAKİ YÖNERGELERE UYULDUĞU TAKDİRDE BU HATALAR EN AZA İNECEKTİR. Laboratuvarımızda

Detaylı

Şube Genel Kurulu İş ve İşlemleri 2019 YILI. Sayfa-1 Şube Hizmetleri Bölümü

Şube Genel Kurulu İş ve İşlemleri 2019 YILI. Sayfa-1 Şube Hizmetleri Bölümü 2019 YILI Sayfa-1 TÜZÜK HÜKÜMLERİNE GÖRE ŞUBE GENEL KURULUNDAN ÖNCE, GENEL KURUL GÜNÜ VE GENEL KURUL SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR A. ŞUBE GENEL KURULUNDAN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN HUSUSLAR

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Tarih ve Sayı: 22/02/2017-73775 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı *BENF62K4V* Sayı :18830503-813.03- Konu :Uluslararası Halı Saha Futbol Turnuvası İKTİSAT FAKÜLTESİ

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü.... VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE 2004/...

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü.... VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE 2004/... T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI : B100THG0100002-3120 25.02.2004-3109 KONU : Semt Poliklinikleri Yönergesi... VALİLİĞİNE (İl Sağlık Müdürlüğü) GENELGE 2004/... Yataklı tedavi

Detaylı

Adı Soyadı : TIBBİ CİHAZ DAİMİ ÖZEL İHTİSAS Tel : KOMİSYONU

Adı Soyadı : TIBBİ CİHAZ DAİMİ ÖZEL İHTİSAS Tel : KOMİSYONU T.C. İletişim kurulacak yetkili personel bilgileri SAĞLIK BAKANLIĞI Adı Soyadı : TIBBİ CİHAZ DAİMİ ÖZEL İHTİSAS Tel : KOMİSYONU Fax : TIBBİ CİHAZ BAŞVURU FORMU e-posta : A) TALEP EDİLEN CİHAZI KULLANACAK

Detaylı

İL DIŞI SEVK VERİ GİRİŞİ KILAVUZU

İL DIŞI SEVK VERİ GİRİŞİ KILAVUZU İL DIŞI SEVK VERİ GİRİŞİ KILAVUZU İl Dışı Sevk Bilgi Formu, Kurumumuza bağlı sağlık tesislerimizden il dışına yapılan sevklerin hangi gerekçelerle yapıldığı düzenli olarak değerlendirilerek, ihtiyaçlarının

Detaylı

LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU (%70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR.

LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU (%70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR. LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU (%70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR. AŞAĞIDAKİ YÖNERGELERE UYULDUĞU TAKDİRDE BU HATALAR EN AZA İNECEKTİR. 1 Laboratuvarımızda

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Evrak Tarih ve Sayısı: 17/10/2014-216661 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı *BE8A33FRN* Sayı :18235917-650- Konu :2015 Yılı Tercüman Listesi İlanı ÇOK İVEDİ İŞLETME FAKÜLTESİ

Detaylı

EĞİTİM KURUMLARI ZİYARET PROGRAMI

EĞİTİM KURUMLARI ZİYARET PROGRAMI EĞİTİM KURUMLARI ZİYARET PROGRAMI 1. Eğitim Merkezinin gereken belgeleri hazırlayarak Türk Kardiyoloji Yeterlilik Kurulu- Yürütme Kuruluna (TKYK-YK) başvurusu. (Her yıl 15 Mayıs akşamına kadar yapılan

Detaylı

SÜREYYAPAŞA GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE

SÜREYYAPAŞA GÖĞÜS HASTALIKLARI VE GÖĞÜS CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE Evrak Tarih ve Sayısı: 21/08/2015-1635 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul İli Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği *BE5U4DCZC* Sayı : 71587699-930- Konu:

Detaylı

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu

Üniversite Hastanelerinde Meslek Hastalığı Tanısı Çalıştayı. Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Kurum ve Kuruluşlar Arası İşbirliği Çalışma Grubu Raporu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı-ÇSGB İSGGM, Sosyal Güvenlik Kurumu-SGK, Üniversite Hastaneleri Temsilcileri, Meslek Hastalıkları Hastanesi-MHH,

Detaylı

Prof.Dr. Şule Kalkan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Dokuz Eylül Üniversitesi

Prof.Dr. Şule Kalkan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Dokuz Eylül Üniversitesi Prof.Dr. Şule Kalkan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Klinik Toksikoloji Bilim Dalı Dokuz Eylül Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Üyesi Klinik Araştırma

Detaylı

Romatoid Artrit (RA)ve Ankilozan Spondilit (AS) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Araştırması FTR

Romatoid Artrit (RA)ve Ankilozan Spondilit (AS) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Araştırması FTR Romatoid Artrit (RA)ve Ankilozan Spondilit (AS) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Araştırması RA AS FTR Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Saha Araştırması Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon saha araştırması n=250

Detaylı

İLAÇ DIŞI KLİNİK ARAŞTIRMALARI BAŞVURU FORMU

İLAÇ DIŞI KLİNİK ARAŞTIRMALARI BAŞVURU FORMU A. BAŞVURUNUN YAPILDIĞI YER Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Etik Kurula yapılacak olan başvurular için aynı form kullanılmalı ve ilgili kutu işaretlenmelidir. A.1. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Detaylı

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI Okul öncesi check-up programı okul çağı çocuklarının başarılarını ve öğrenme kabiliyetlerini etkileyebilecek en sık rastlanan problemlerinin arandığı sağlık taramasıdır. Bu

Detaylı

Sayı : B.10.0.SGB / /09/2007 Konu: Toplum Sağlığı Performans Puanları Kriterleri Hk. GENELGE 2007/79

Sayı : B.10.0.SGB / /09/2007 Konu: Toplum Sağlığı Performans Puanları Kriterleri Hk. GENELGE 2007/79 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı : B.10.0.SGB.0.82.00.02/ 11021 06/09/2007 Konu: Toplum Sağlığı Performans Puanları Kriterleri Hk. GENELGE 2007/79 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı

Detaylı