GÜVENLİ YAŞAM GÜVENLİ ÜRÜN VE HİZMETLER UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ KALDER 23. KALİTE KONGRESİ 18 KASIM 2014 DR. ÖMER GÜZEL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GÜVENLİ YAŞAM GÜVENLİ ÜRÜN VE HİZMETLER UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ KALDER 23. KALİTE KONGRESİ 18 KASIM 2014 DR. ÖMER GÜZEL"

Transkript

1 GÜVENLİ YAŞAM GÜVENLİ ÜRÜN VE HİZMETLER UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİ KALDER 23. KALİTE KONGRESİ 18 KASIM 2014 DR. ÖMER GÜZEL

2 ÜRÜN GÜVENLİĞİ GÜVENİLİR HİZMET VE ÜRÜNLER ÜRÜN GÜVENLİĞİ İNSAN HAYATI VE GELECEĞİMİZ ADINA KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR. GÜVENLİ OLMAYAN ÜRÜNLER SAĞLIĞI, ÇEVREYİ, DOĞAYI BOZUYOR. ÜRÜN GÜVENLİĞİNİ ULUSLAR ARASI DÜZEYDE KABUL EDİLEBİLİR VE GÜVENİLİR BİÇİMDE KANITLAYABİLMEK İÇİN ÜÇÜNCÜ TARAF BAĞIMSIZ, AKREDİTE TEST MUAYENE VE SERTİFİKASYON KURULUŞLARINDAN HİZMET ALINMASI ŞARTTIR GÜVENLİ ÜRÜNLERİN DENETİMİ İÇİN PİYASA GÖZETİMİ VE DEMETİMİ UYGULAMASI YAPILMAK ZORUNDADIR. DÜNYA TİCARETİ AÇISINAN AKREDİTE TEST, MUAYENE VE SERTİFİKASYON (TMS) SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİ VE KATMA DEĞERİ GİDEREK ARTMAKTADIR.

3 AB de ÜRÜN GÜVENLİĞİ Ürünlerin tüm AB vatandaşları için güvenli olduğunun garantisini oluşturmak Dünya ticaretinin sınır tanımadan, en geniş kapsamda gelişmesi AB vatandaşlarının dünyanın herhangi bir ülkesinde üretilen gıda ve gıda dışı ürünlerin müşterisi olmasını sağladı. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen bu ürünleri kullanan AB vatandaşlarının sağlık ve güvenliğinin korunması AB üyesi ülkelerin bir numaralı önceliğidir. AB de genel ürün güvenliği gereksinimleri iç pazarda ürünleri satın alan vatandaşların güvenliğini sağlamak üzere düzenlenmiştir. Herhangi bir risk algılanması durumunda Hızlı Uyarı Ağı ( Rapid Alert Network) ile tüm AB ülkeleri bilgilendirilmektedir

4 Avrupa Birliğinde Malların Serbest Dolaşımı için Temel Gereksinimler Avrupa da yapılan ticaret esas alınarak üye ülkelerde yapılan uygulama kurallarının harmonize edilmesi, Teknolojik altyapının homojen bir biçimde oluşmasının sağlanılması, En genel kural olarak Bir kez test edildiğinde her ülkede kabul görür ilkesinin kabul edilmesi Yeni Yaklaşım Direktifinde belirlenmiş olan zorunlu şartlara uyulması, CE Markası: Ürün güvenliği konusunda ilgili AB direktifleriyle uyumlu olunduğunun üretici tarafından beyan edilmesi,

5 Güvenceli Ürün neden önemlidir? Toplum bireyleri, kullandıkları veya herhangi bir şekilde temasa geldikleri ürünlerin güvenli ve sağlıklarına zarar vermeyecek nitelikte olduğunun güvencesine sahip olmalıdır. Bireyler ürünlerin kalitesini ölçme imkanına sahip değildirler. Kalitesiz ürün ve hizmet nedeniyle doğa kirlenmekte, insan ve hayvan sağlığı olumsuz etkilenmekte, milyarlarca dolar mali kaynak ziyan olmaktadır. Ürünlerin genel olarak güvenli olduğu varsayılsa bile belirli bir oranının tüketici güvenliği açısından risk oluşturduğu bilinmektedir. Toplum bireyleri bu tehlikeli ürünlere ulaşmadan önce söz konusu ürünlerin belirlenmesi ve pazardan toplatılması büyük önem taşımaktadır. Piyasa Gözetimi Denetimi. Kamu otoritesi bu konuda ciddi boyutta çaba harcamalıdır.

6 UYGUNLUK DEĞERLENDİRME FAALİYETLERİ Uygunluk değerlendirme faaliyeti bir ürünün,hizmetin veya sistemin belirlenmiş spesifik gereksinimleri karşıladığını kanıtlamak için kullanılan prosestir. Uygunluk Değerlendirme Faaliyetleri ürünler ve hizmetler arasındaki olumlu ve olumsuz nitelikleri belirleyerek; * Tüketiciye güven, * Üretici-satıcı firmaya rekabet gücü, * Yasal düzenleyiciler için sağlık, güvenlik ve çevre kriterleri açısından gerekli koşulların sağlandığının güvencesini oluşturur.

7 UYGUNLUK DEĞERLENDİRME FAALİYETLERİ Uygunluk değerlendirme faaliyetleri: Test,Muayene ve Sertifikasyon (TMS) hizmetleridir. Test hizmetleri en çok uygulanılan faaliyet olmasına rağmen toplum tarafından en çok bilgi sahibi olunan sertifikasyon hizmetleridir. Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının referans aldıkları uluslar arası dokumanlar öncelikle ISO Standartlarıdır. Standartları hazırlayan ISO kendisi kurum olarak Uygunluk Değerlendirme Faaliyetleri yürütmez.

8 TEST-DENEY Test işlemi, herhangi bir ürün veya objenin bir veya birden fazla karakteristik özelliklerinin belirlenmesi için yapılan faaliyettir. Laboratuvarlar tarafından uygulanır.

9 MUAYENE/DENETİM Muayene, bir ürünün spesifik kriterleri karşılayıp karşılamadığını belirlemek amacıyla düzenli olarak yapılan kontrol işlemidir. Asansör ve diğer iş makineleri güvenli çalışıp çalışmadıklarını saptamak amacıyla düzenli aralıklarla denetlenmelidir.

10 SERTİFİKASYON/ BELGELENDİRME Sertifikasyon, incelenen ürün, hizmet veya sistemin bağımsız bir kuruluş tarafından yazılı olarak verilmiş(sertifika) güvencesidir. Sertifikasyon aynı zamanda üçüncü taraf uygunluk değerlendirmesi olarak kabul edilir.

11 UYGUNLUK DEĞERLENDİRME FAALİYETLERİNİN HARMONİZASYONU ISO Uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin tüm ülkelerde mümkün olabildiği kadar uniform olabilmesi için standartlar hazırlar. Uygunluk Değerlendirme faaliyetlerinin uluslar arası Harmonizasyonu bir çok yararlar sağlar. - Birincil olarak global ticaretin kolaylaşmasını sağlar, - Karşılıklı güveni artırır, - Malların gümrüklerden daha kolay geçişini sağlar. Uygunluk Değerlendirme Faaliyetleri olarak test, denetim, belgelendirme ve akreditasyon konularında ülkeler arasındaki güveni artırıcı bir uygulama da karşılıklı tanınma anlaşmalarıdır. Mutual Recognition Agreement (MRA)

12 STANDARTLAR NEDEN GEREKLİ? Uygunluk Değerlendirme Standartları Piyasa Gözetimi Denetimi faaliyetlerini desteklemek, Global tedarik zincirinde yönetim ve izlenebilirliğini sağlamak, Risk temelli yaklaşımlarla uygunluk değerlendirme stratejilerini oluşturabilmek, Uygulama birliğini ulusal ve uluslar arası düzeyde sağlayabilmek, Maliyet etkililik - İş operasyonlarının optimizasyonuna katkı sağlayarak maliyetlerin düşürülmesine imkan sağlamak Müşteri memnuniyetinin artırılması - Kalitenin artması, müşteri memnuniyeti artışı ve satışların artışını sağlamak, Yeni pazarlara ulaşım - Teknik engelleri aşarak Global pazarlara ulaşmakta kolaylık sağlamak, Pazar payını artması - Üretkenlik artışı ve rekabet avantajı sağlamak. Çevresel fayda -Çevreye verilen zararların azaltılmasını ve engellenmesini sağlamak.

13 GIDA GÜVENLİĞİ Endüstri : Çiftçiler, üreticiler, ihracatçılar, perakendeciler ve servis sunucular farklı ülke pazarlarının değişik koşullarını yerine getirmek zorunda kalmıyor. Global ticarette firmalar homojen bir uygulamanın avantajını yaşıyor. Mevzuat : Yasal mevzuat sorumluları harmonize olmuş uluslar arası dokümanları temel almanın rahatlığına sahip olurlar. Sürekli iyileştirme ve güncelleme yapılan bu dokumalar aynı zamanda güncel olarak tüketicinin ihtiyaçlarının karşılanmasına imkan sağlar. Tüketiciler: ISO Standartları, Dünya genelinde tüketicinin korunması, ürün kalitesi ve güvenliği esas alınarak hazırlanır. Besin değeri, etiket bilgileri,hijyen koşulları, GDO, katkı maddeleri, pestisitler, toksinler, bulaşanlar,vb bir çok husus dikkate alınır.

14 Uygunluk Değerlendirmesi Laboratuvar Hizmetleri Bir ürünün zorunlu şartları sağladığının beyan edilebilmesi için ürünün belirlenmiş kriterlere göre uygunluğunun test edilmesi gereklidir. Söz konusu testlerin yeterlik ve yetkinliğini kanıtlamış, Akredite Laboratuvarlarda yapılması üreticinin ve tüketicinin zarar görmesini önlemek açısından önemlidir. ISO-EN Laboratuvar Akreditasyonu, test hizmeti sunan kuruluşun uluslararası düzeyde tanınırlık ve kabul edilebilirliğinin güvencesidir.

15 Geleceğin ticaret dünyasının kalbinde laboratuvarlar yer alıyor Hayatımızın hiç bir alanında ölçme, değerlendirme ve test yaptırmadan ürünün veya hizmetin kalitesinden söz edemeyiz. Hava,su,gıda, hijyen, tekstil, enerji, asansör, yapı malzemeleri, sağlık hizmeti, elektrikli ev aletleri, toprak, asfalt, çimento, cam, otomotiv, çelik, basınçlı kaplar, GDO, Ham madde, yarı mamul, üretim, ürün. Hizmet,ihracat,PGD,adli tıp, bilirkişilik.

16 Uygunluk Değerlendirme TURKLAB Avrupa Birliğine katılım sürecindeki ülkemizde Laboratuvar hizmetleri giderek artan oranda önem kazanmaktadır. Bu günün ve Geleceğin ticaret dünyasında laboratuvar hizmetleri önemli bir yer almaktadır. Laboratuvarlar, test ve kalibrasyon hizmetleri sunarak uygunluk değerlendirme (Conformity Assesment) çalışmaları yapan kuruluşlardır. Belirlenmiş kriterlere uygunluğu ölçülmemiş ve değerlendirilmemiş bir ürünün kalitesinden söz etmek mümkün değildir. TURKLAB, Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği Türkiye de özel ve kamu sektöründe hizmet sunan tüm Laboratuvarların çatı organizasyonu olma misyonu ile kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.

17 EUROLAB ÜYELİK *

18 EUROLAB YÖNETİM KURULU

19 LABORATUVAR HİZMETLERİNİN ÖNEMİ Tıbbi Laboratuvar Hizmetleri hasta güvenliği açısından kritik ve anahtar öneme sahiptir. Laboratuvar Bulguları Tıbbi Tanıda %70 oranında belirleyici unsur haline gelmiştir. Tıbbi Laboratuvar Hizmetlerinin kalitesi hastaya sunulan sağlık hizmeti kalitesini belirleyen en önemli faktör durumundadır. * Plebani, M.Towards quality specifications in extra analytical phases of laboratory activity. Clin Chem Lab Med 2004 : 42 (6) :

20 Clin Chem Lab Med 2004;42(6): by Walter de Gruyter Berlin New York 2004/1111 Editorial Towards quality specifications in extra-analytical phases of laboratory activity Healthcare delivery organizations around the world are focusing considerable attention on the definition and use of quality indicators to identify health care improvement opportunities, to measure the efficacy of specific interventions, and to provide a quantitative link between quality of care and cost effectiveness. Using quality indicators for performance and outcome measurement is a way of measuring, monitoring and improving the quality of care and services. Laboratory data are an integral part of the physicians decision- making process and, according to current evidence presented at the CDC meeting Making the Laboratory a Key Partner in Patient Safety in Atlanta, influence 70% of medical diagnoses (1). Therefore, the reduction of laboratory errors and the improvement of quality in medical laboratories play a significant role in programs for assessing and improving quality in health care. The availability of the definitive edition of the new International Standard Medical laboratories. Particular requirements for quality and competence (2), released in February 2003, does not appear to have been followed by a debate on the acceptance of this new International Standard for harmonizing existing accreditation programs worldwide and for further detailing quality indicators.

21 IMPACT SUPPLEMENTAL REPORT Department of Commerce, Annual Budget Proposal, FY 2006 Annual Report on Technology Transfer: Approach and Plans, FY 2004 Activities and Achievements U.S. Department of Commerce Report prepared by: Office of Technology Policy, Technology Administration; National Institute of Standards and Technology, Technology Administration; National Oceanic and Atmospheric Administration; Institute for Telecommunication Sciences, National Telecommunications and Information Administration In response to the: Technology Transfer and Commercialization Act of 2000 (P.L ) January 2005 Annual Report on DoC Federal Lab Technology Transfer, January 2005 Page 1 Biosciences and Health Uncertainty in Clinical Tests Raises Health Care Costs. Small measurement uncertainties in clinical laboratory tests can add large amounts to health care costs, according to a newly NIST commissioned study. Conducted by RTI International (Research Triangle Park, N.C.) and the Mayo Clinic (Rochester, Minn.), the study estimates that calibration errors in measurements of calcium levels in blood may add between $60 million and $199 million to U.S. health care costs annually. High calcium levels can be a symptom of diseases such as cancer and thyroid disorders. NIST is continuing to educate the healthcare community on the importance of accurate calibrations, including the use of standard reference materials in clinical tests. Annual Report on DoC Federal Lab Technology Transfer, January 2005 Pag

22 qwwaaa Ürün güvenliği ve TMS Sektörünün dünya ticaretinde önemi * Artan ve gelişen dünya ticaret hacmi, pazarın globalleşmesi, özellikle gelişmekte olan ülkelerden gelen güvenli olmayan ürünlerin iç pazarlara girmesine sebep olmaktadır. * Söz konusu gelişmeler birçok alanda, giderek artan oranda yerel yönetimlerin ve ulusal otoritenin Gözetim ve Pazar Denetimi yapması gereğini, ihtiyacını artırmıştır. Uluslar arası Test, muayene ve Sertifikasyon (TMS) Sektörü gelişen bu ihtiyaçları karşılayabilmek için teknolojinin son ürünü hizmet teknikleriyle cevap verir duruma gelmiştir. Özellikle sağlık ve gıda alanlarında DNA düzeyinde yapılan analizlerde moleküler teknikler uygulanmaktadır. Örnek olarak GDO analizlerini, Tüm Genom Sekans Analizleri. * Doğal olarak gelişen teknoloji ve üstün hizmet kalitesi TMS sektörünün toplum sağlığı ve güvenliği adına sağladığı katma değerin önemini giderek artırmaktadır..

23 Bağımsız, Üçüncü Taraf Test, Muayene ve Sertifikasyon hizmetlerinin katma değeri İş güvenliğinin sağlandığı tesislerde güvenli ürünler üreten üreticiler daha rekabetçi olma ve daha fazla kazanç elde etme imkanına kavuşurlar. Kamu otoritesi vatandaşlarının sağlık ve güvenliğini koruyabilmek için risk potansiyeli taşıyan ürünlerin 3.Taraf bağımsız Test, Muayene ve Sertifikasyon kuruluşları tarafından denetlenmesini zorunlu kılar. Tüketici bağımsız ve uluslar arası akredite kuruluşlar tarafından güvencesi verilen ürünlere daha fazla güven duyar, yetersiz bilgi ile karar vermekten kurtulur. Akredite kuruluşlar tarafından verilmiş belge ve raporlar, güvenlik etiketleri, tüketicinin doğru bilgiye ve ürüne ulaşmasını sağlar, güvenli koşulların sağlandığının. belgesidir..

24 Test-Muayene-Sertifikasyon TMS Pazar Büyüklüğü

25 ?

26 ?

27 ?

28 ?

29 ?

30 ?

31 GÜVENLİK hafife alınacak bir konu değildir. Endüstri güvenlik konusunu çok ciddiye almalıdır Teknik yeterlilik Laboratuvarların Akreditasyonu Araştırma ve Geliştirme faaliyetleri Güvenlik konusunda tüm yenilik ve gelişmelerin güncel olarak izlenmesi Bağımsızlık ve Objektivite Süreklilik ve Adanmışlık

32 -?

33 ?

34 ?

35 Akredite TMS kuruluşları neden fark yaratıyor? IFIA, International Federation of Inspection Agencies, Yaptığı piyasa araştırmasında sadece CE markası taşıyan ürünlerin %19 unun güvenlik adına kritik hataları olduğunu saptadı. Aynı ürün kategorisinden olup ilaveten 3 taraf bağımsız, akredite kuruluşlar tarafından belgelendirilmiş ürünlerde ise saptanan hata oranı < % 1 bulunmuştur.. IFIA Pazar araştırması aynı zamanda güvenlik kriterlerin karşılamayan kontrol numunelerinin oranının %27 ( adaptörler, pil şarj cihazları, vb.) ile %63 ( beyaz eşya) arasında değişebildiğini göstermektedir. Akredite kuruluşların test, muayene ve denetim kontrolleri olmasaydı bu ürünler normal süreçte pazara sunulacaktı. TMS sektörü günümüzde hem haksız rekabetin önlenmesi, kötü malın iyi mala zarar vermesi, hem de tüketicinin korunması açısından çok önemli bir görev yerine getirmektedir. TMS sektörünün hem toplum hem de kamu otoritesi tarafından daha iyi tanınması ülkemizin geleceği açısından kritik önem taşımaktadır. j k

36 SONUÇ DEĞERLENDİRME. Günümüz sosyal yaşamında gıda, ilaç, tekstil, enerji vb. birçok ürüne ihtiyaç duyuyoruz. Bunlar yaşamı sürdürmek için zorunludur. Yeryüzündeki en güvenli fabrika ÜRETİM YAPMAYAN fabrikadır SONUÇ Risklerle yaşamak zorundayız, ancak nasıl üstesinden geleceğimizi öğrenmek zorundayız. Yasal düzenlemeler, standartlar, kodeksler bu nedenle gereklidir ANCAK TEK BAŞLARINA YETERLİ OLAMAZ Bağımsız Test, Muayene ve Sertifikasyon kuruluşlarının sundukları hizmetler tüketicinin satın aldığı hizmet veya ürünün güvencesidir. EN BÜYÜK MALİYET KALİTESİZ ÜRÜN-HİZMET BEDELİDİR.

37 Her ürün göründüğü kadar masum olmayabilir

38 ?

DR. ÖMER GÜZEL TURKLAB UDDER

DR. ÖMER GÜZEL TURKLAB UDDER DR. ÖMER GÜZEL TURKLAB UDDER ÜRÜN GÜVENLİĞİ & GÜVENİLİR HİZMET VE ÜRÜNLER ÜRÜN GÜVENLİĞİ İNSAN HAYATI VE GELECEĞİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ GÜVENLİ ÜRÜNLER İÇİN PİYASA GÖZETİMİ&DEMETİMİ ÜRÜN GÜVELİĞİ İÇİN 3 TARAF

Detaylı

Düzenleme Paneli-SB02 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1

Düzenleme Paneli-SB02 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1 Görüş ve Öneriler Neşe Güneş 28.01.2015 1 TASYB -Strateji Geliştirme Çalıştayı Toplumsal güvenlik alanı multi-disipliner olup kar amacı gütmeyen kuruluşlar dahil olmak üzere kamu ve özel sektör paydaşlarını

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU 24. İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ HAFTASI İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizleri Laboratuvarlarının Akreditasyonu Recep YEŞİLÖZ Başdenetçi Akreditasyon Uzmanı Mayıs 2015 Ankara 1 TASLAK

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013

Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013 Türk Akreditasyon Kurumu -TÜRKAK- 04.12.2013 1 Tanımlar Uygunluk değerlendirmesi : Deney, analiz, kalibrasyon, ölçüm hizmetleri, ürün, sistem, personel belgelendirmesi, hammadde, malzeme, ürün, tesis,

Detaylı

Ürün Güvenliği ve Uygunluk Değerlendirmesi

Ürün Güvenliği ve Uygunluk Değerlendirmesi 1 Ürün Güvenliği ve Uygunluk Değerlendirmesi Selçuk Uçar Yönetim Kurulu Başkanı Uygunluk Değerlendirme Derneği (UDDER) 31 Mayıs 2016 9. Uluslararası Ekoteks Tekstil Sempozyumu Sunumun İçeriği 2 Uygunluk

Detaylı

Uzm.. Dr. Rukiye BERKEM Uzm S.B.Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü V. Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kongresi 1818-22 Kasım 2012 Akreditasyon; sağlık hizmeti sunan

Detaylı

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI

LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI TÜRK AKREDİTASYON KURUMU LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI Soner Karataş Standardı ve EA 2/17 Revizyon Değişiklikleri 08 Ekim 2015 İstanbul 1 Kapsam Akreditasyon ve Uluslararası Durum ISO 17025 Standardının

Detaylı

d h k d t s a t

d h k d t s a t 1 t d h k d, t t s a t 2 TS EN ISO / IEC 17065 Uygunluk Değerlendirmesi standardına uygun olarak ve akreditasyon kapsamında gerçekleştirilen kalite yönetim sistemi ve ürün belgelendirme programına bağlı

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Güven KANDEMİR Mayıs 2015, Eskişehir 1 İÇİNDEKİLER TANIMLAR ÜRÜN BELGELENDİRME Tanımlar Akreditasyon Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen

Detaylı

t d h k d, t t s a t

t d h k d, t t s a t t d h k d, t t s a t TS EN ISO / IEC 17065 Uygunluk Değerlendirmesi standardına uygun olarak ve akreditasyon kapsamında gerçekleştirilen kalite yönetim sistemi ve ürün belgelendirme programına bağlı olarak;.

Detaylı

TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları

TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaları Erdinç MALHATUN Türk Akreditasyon Kurumu Laboratuvar Akreditasyon Başkanlığı Başdenetçi 1 TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Mustafa Kemal Mahallesi 2125. Sokak No:1 Çankaya/Ankara

Detaylı

TSE ile ÇÖZÜM ORTAKLIĞI AMACIMIZ

TSE ile ÇÖZÜM ORTAKLIĞI AMACIMIZ TSE nin, ürün, sistem ve personel belgelendirme ve laboratuvar hizmetleri uluslararası akreditasyona sahiptir. TSE, ülkemizde bu alanlarda en geniş akreditasyon kapsamına sahip belgelendirme kuruluşudur.

Detaylı

GLOBALLEŞMENİN ETKİLERİ GLOBALLEŞME. DTÖ nün Etkileri GLOBALLEŞMEYİ HIZLANDIRAN ETKENLER GİRİŞİMCİLİKLE İLGİLİ TEKNİK MEVZUAT

GLOBALLEŞMENİN ETKİLERİ GLOBALLEŞME. DTÖ nün Etkileri GLOBALLEŞMEYİ HIZLANDIRAN ETKENLER GİRİŞİMCİLİKLE İLGİLİ TEKNİK MEVZUAT 1 GİRİŞİMCİLİKLE İLGİLİ TEKNİK MEVZUAT GİRİŞİMCİLİKLE İLGİLİ TEKNİK MEVZUAT Prof.Dr. Fatih M. Botsalı 2 GLOBALLEŞME ülkeler arasında mal, hizmet, sermaye ve teknoloji akışının hızlı bir şekilde artması

Detaylı

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi Dr. Füsun Zehra ÖZKAN, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Başkent Üniversitesi

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TÜRK AKREDİTASYON KURUMU LABORATUVAR AKREDİTASYON BAŞKANLIĞI KALİBRASYON LABORATUVARLARININ AKREDİTASYONU Soner KARATAŞ Laboratuvar Akreditasyon Başkan V. 13.02.2013 TÜBİTAK UME 1 AKREDİTASYON Akreditasyon

Detaylı

Uluslararası Tanınırlık için Kalite Yönetim Sistemlerinin Rolü. Dr. Enver SADIKOĞLU

Uluslararası Tanınırlık için Kalite Yönetim Sistemlerinin Rolü. Dr. Enver SADIKOĞLU Uluslararası Tanınırlık için Kalite Yönetim Sistemlerinin Rolü Dr. Enver SADIKOĞLU Kalite 13, 6. Kontrol, Metroloji, Test Ekipmanları ve Endüstriyel Yazılım Fuarı İstanbul, 16/11/2013 İçerik Kalite Yönetim

Detaylı

www.eurolab.org/cookbooks.aspx EUROLAB kısa haberler bülteni 3 ayda bir yayınlanmaktadır. Bunlarda TURKLAB haberleri de yer almaktadır.

www.eurolab.org/cookbooks.aspx EUROLAB kısa haberler bülteni 3 ayda bir yayınlanmaktadır. Bunlarda TURKLAB haberleri de yer almaktadır. Modern Laboratuvarlar izole olarak çalışmamalıdırlar. Çalışmalarına yön verecek bilgi erişimi ve paylaşımı için bir çatı örgütü altında buluşmalıdırlar. Türkiye'de özel ve kamu sektörüne hizmet sunan tüm

Detaylı

Uygunluk Değerlendirme

Uygunluk Değerlendirme Ürün, Sistem, Personel Uygunluk Değerlendirme GENEL BİLGİLENDİRME Osman Vural @2014 Uygunluk Değerlendirme Pazara ürün veya hizmet sunan taraflar; ürünlerinin/hizmetlerinin talep edilen gereklilikleri

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

1. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ YAPI MALZEMELERİNDE BELGELENDİRME

1. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ YAPI MALZEMELERİNDE BELGELENDİRME 1. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ YAPI MALZEMELERİNDE BELGELENDİRME 9-10 Haziran 2009 Kadir Has Üniversitesi - İSTANBUL TS EN 45020 / Temmuz 2007 Standardlaştırma ve ilgili faaliyetler Genel terimler

Detaylı

Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları. Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute

Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları. Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute Gıda Güvenliği ve Endüstri Çalışmaları Ümit Savcıgil Pınar Enstitüsü Direktörü Director of Pınar Institute Sunum İçeriği Gıda Güvenliği Endüstri Çalışmaları Pınar ın Gıda Güvenliği Yaklaşımı Pınar Enstitüsü

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon, Laboratuvarların, Muayene Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı Kuruluşlarının Ulusal ve Uluslararası Kabul Görmüş Teknik Kriterlere Göre Değerlendirilmesi,

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Personel Akreditasyon Başkanlığı Personel Belgelendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Uygunluk Değerlendirmesi; Ürünlerin veya hizmetlerin istenilen şartlara uygunluğunu göstermek

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Türk Standardları Enstitüsü (TSE), tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kuruluşudur. Türk Standardları Enstitüsü nün Görevleri: Standart Hazırlama,

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

ISO 15189 Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi

ISO 15189 Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi ISO 15189 Akreditasyonunun Klinik Laboratuvarlara Etkisi Dr.Ömer Güzel Biruni&Centro Laboratuvarları 18 EKİM 2014 MALATYA 21. Yüzyılda Laboratuvarların Geleceği Otomasyon, Konsolidasyon, Moleküler tanı,

Detaylı

The past decade has been a time of significant change in international health. United Nations system aims to make organizations more responsive concerning the needs of nations for the achievement of International

Detaylı

Intertek Eğitimleri Ocak Aralık 2014 Programı

Intertek Eğitimleri Ocak Aralık 2014 Programı INTERTEK AKADEMİ Intertek Eğitimleri Ocak Aralık 20 Programı Eğitim Adı Süre Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara TL + Yönetim Sistemleri ISO 9001 : 2008 Kalite Yönetim 1 gün 23 10 4 5 150 Sistemi

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI TSE ve HELAL GIDA Gıdaların, helal hassasiyeti taşıyan insanlara; hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3 İÇİNDEKİLER Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3 1.1. STANDARD VE STANDARDİZASYON... 3 1.1.1. Standardizasyonun Gelişim Süreci... 4 1.1.2. Standardizasyonun Amaçları... 4 1.1.3.

Detaylı

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır?

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? 1 Giriş Kurumumuz ISO 9001 Standardı na uyum sağlanması, Ülkeler arası sınırların ortadan kalkmakta olduğu günümüz dünyasında eğitimde rekabet gücümüzün artmasını

Detaylı

Dilek GÖKCEK. İzmir 2014

Dilek GÖKCEK. İzmir 2014 1 Dilek GÖKCEK İzmir 2014 2 Piyasa Gözetimi ve Denetimi TİTCK ürün grupları Kurumumuz sorumluluğundaki PGD ye tabi ürünler Tıbbi Cihazlar -Genel Tıbbi Cihazlar Kozmetikler İlaçlar -Vücuda Yerleştirilebilir

Detaylı

Miktar kısıtlamaları ve tarifeler yerini teknik engellere bırakıyor

Miktar kısıtlamaları ve tarifeler yerini teknik engellere bırakıyor 1/50 2/50 Tarife engelleri (Gümrük vergileri, miktar kısıtlamaları vb.) Tarife dışı engeller (Standartların, mevzuatın farklılığı, uygunluk değerlendirme prosedürlerindeki farklılıklar) Miktar kısıtlamaları

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİĞİ, PGD, ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETLERİ

ÜRÜN GÜVENLİĞİ, PGD, ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETLERİ ÜRÜN GÜVENLİĞİ, PGD, ULUSLARARASI GÖZETİM ŞİRKETLERİ B. Kaan KÖKTÜRK Daire Başkanı 17 Kasım 2017 1 DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ (TTE Anlaşması) Tarım Ürünleri (DTÖ, AB, BMAEK, OECD Sanayi Ürünleri (Gümrük Birliği

Detaylı

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

P704. Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014. Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 17.12.2014 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK tarafından akredite olmak

Detaylı

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi:

YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: P704 Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: Doküman Adı: YETERLİLİK DENEYLERİ VE LABORATUARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA PROGRAMLARI PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 30.12.2011 Hazırlayan: Kontrol: Onay: Halil İbrahim ÇETİN Gökhan

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜDEK AKREDİTASYONU ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME SUNUMU

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜDEK AKREDİTASYONU ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME SUNUMU T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MÜDEK AKREDİTASYONU ÖĞRENCİ BİLGİLENDİRME SUNUMU Akreditasyon nedir? *Bir ürünün ya da hizmetin, piyasanın talep ettiği şartlara, standartlara, yönetmeliklere

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU. Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU. Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARLARININ STANDARDİZASYONU Prof. Dr. Hüseyin BALOĞLU İYİ HABER Akciğer kanserinde yeni ilaç.. Meme kanserinin seyri artık biliniyor Tiroid kanserinde kesin tanı metodu.....

Detaylı

ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar

ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar ErP Yönetmeliği ve Onaylanmış Kuruluşlar ALI ÖZGENÇ (SZUTEST) GAZ YAKAN CIHAZLAR TEKNIK MEVZUAT ÇALıŞTAYı 24 MART 2015 İSTANBUL AB Teknik Mevzuatına Uyum Çalışmalarının Dayanakları 1. 1/95 Sayılı Ortaklık

Detaylı

ONAYLANMIŞ KURULUŞ NUMARASI VE LOGO KULLANIM TALİMATI

ONAYLANMIŞ KURULUŞ NUMARASI VE LOGO KULLANIM TALİMATI 1.AMAÇ VE KAPSAM 1.1.Bu talimatının amacı; Müşterilerin deney veya performansın değişmezliğinin değerlendirilmesi ve doğrulanması faaliyetleri kapsamında sunulan hizmetlerin birey veya kuruluşlar tarafından

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

BELGELER. Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

BELGELER. Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD BELGELER Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Belgeler - 1 ISO 15189, 2003 (2009 da revizyon) Tıbbi laboratuvarlar için uluslar arası kalite standardı 4. bölüm

Detaylı

İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI. Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU İ.T.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü

İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI. Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU İ.T.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU İ.T.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü 80626 Maslak - İstanbul Ulusal Düzeyde Standartlar Uluslararası Pazardaki Spesifikasyonlar GIDA KALİTESİ Tüketici

Detaylı

KURUMSAL TANITIM. Kalitek Danışmanlık

KURUMSAL TANITIM. Kalitek Danışmanlık KURUMSAL TANITIM Kalitek Danışmanlık Feyzullah Mah. Bağdat Cad. No:328/12 Maltepe/ İstanbul Tel: +90 (216) 441 70 63 Fax: +90: (216) 441 70 64 info@kalitekdanismanlik.com www.kalitekdanismanlik.com Tarihçe

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE:

ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: İlk Yayın :26.0.2017 No : : Sayfa No :1 6 ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: TS EN ISO 91:2 Değişiklik Sayfası - 1 Önsöz - 1 Tarihçe - 1 1. Onkoloji Enstitüsü Sistemin nin Amaç Ve Kapsamı 2. Atıf

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ ve E1 BELGELENDİRMESİ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ ve E1 BELGELENDİRMESİ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Türk Standardları Enstitüsü (TSE), tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kuruluşudur. Türk Standardları Enstitüsü nün Görevleri: Standart Hazırlama,

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970li Yıllarda Tüketicilerin Bilinçlenmesi, 1990lı Yıllarda

Detaylı

BELGELER. Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

BELGELER. Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD BELGELER Dr. A. Arzu Sayıner Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Belgeler - 1 ISO 15189, 2003 (2009 da revizyon) A global quality standart for medical laboratories 4. bölüm -

Detaylı

TÜRK BİYOKİMYA DERNEĞİ PREANALİTİK EVRE ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMALARI

TÜRK BİYOKİMYA DERNEĞİ PREANALİTİK EVRE ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMALARI TÜRK BİYOKİMYA DERNEĞİ PREANALİTİK EVRE ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMALARI Mehmet ŞENEŞ TBD Pre-Analitik Evre Çalışma Grubu XXVII. Ulusal Biyokimya Kongresi 5 Kasım 2015 ABD Tıp Enistitüsünün (The Institute of

Detaylı

TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ

TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ 1 TSE KURULUŞU VE GÖREVLERİ Türk Standardları Enstitüsü; her türlü madde ve mamüller ile usul ve hizmet standardlarını yapmak amacıyla 18.11.1960 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstitünün ilgili

Detaylı

İçerik. Erdemir Grup Tanıtımı. Standart ve Standardizasyon. Demir çelik sektöründe standartların kullanımı. Standartların sağladıkları faydalar

İçerik. Erdemir Grup Tanıtımı. Standart ve Standardizasyon. Demir çelik sektöründe standartların kullanımı. Standartların sağladıkları faydalar Standartların Demir Çelik Sektöründe Kullanımı ve Sağladıkları Faydalar Karabük Üniversitesi 17 Ekim 2014 Kenan Candar ERDEMİR Kalite Metalurji Müdürlüğü İçerik Erdemir Grup Tanıtımı Standart ve Standardizasyon

Detaylı

firmanızın geleceği için en iyisi Belgelendirme, Eğitim ve Tedarikçi denetimlerinin lider kuruluşu GlobalGROUP başlıca UKAS, TÜRKAK, SAAS ve BSCI olmak üzere birçok uluslararası akreditasyonlara sahip

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİĞİ Ayfer ADIGÜZEL UDDer Yönetim Kurulu Başkanı 23 Eylül2014 ANKARA

ÜRÜN GÜVENLİĞİ Ayfer ADIGÜZEL UDDer Yönetim Kurulu Başkanı 23 Eylül2014 ANKARA ÜRÜN GÜVENLİĞİ Ayfer ADIGÜZEL UDDer Yönetim Kurulu Başkanı 23 Eylül2014 ANKARA Ürün Güvenliği Çalıştayı 1 Kısaca UDDer Uygunluk değerlendirmesinin ülkemizde gelişimini ve tanıtımını desteklemek, uygunluk

Detaylı

INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL

INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL Intertek Eğitimleri / İSTANBUL Ocak Aralık 2016 Programı Eğitim Adı Süre Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara TL + İş Güvencesi (Belgelendirme) Standart Bilgilendirme

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

MÜDEK ve. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul

MÜDEK ve. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul Sunum İçeriği Akreditasyon: Tanım MÜDEK: Amaç ve Paydaşlar MÜDEK: Ulusal ve Uluslararası

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarında Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç

Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarında Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarında Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri Dr. Dolunay Gülmez Kıvanç Öncelikle, zarar vermeyin. Primum non nocere. Laboratuvar sonuçlarının güvenilirliği Kalite kontrol: Test

Detaylı

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 08 Yürürlük Tarihi : 07 Aralık 2017 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Hazırlayan: Kontrol: Onay: Saime Sibel SÜMER Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr.

Detaylı

OTELLERE ÖZEL SERVİS VE HİJYEN KALİTESİ BELGELENDİRMESİ

OTELLERE ÖZEL SERVİS VE HİJYEN KALİTESİ BELGELENDİRMESİ OTELLERE ÖZEL SERVİS VE HİJYEN KALİTESİ BELGELENDİRMESİ Biz Otel inizin Servis ve Hijyen Kalitesini Belgelendirelim Müşterileriniz kendilerini evlerinde hissetsin MEYER Temsilcilik ve Kontrol Hizmetleri

Detaylı

MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul

MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul Sunum İçeriği Akreditasyon: Tanım MÜDEK: Amaç ve Paydaşlar MÜDEK: Ulusal ve Uluslararası Sorumluluklar MÜDEK:

Detaylı

RGKLM-2015/02 BAL NUMUNESİ (HMF-NEM) LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA(LAK) TESTİ SONUÇ RAPORU

RGKLM-2015/02 BAL NUMUNESİ (HMF-NEM) LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA(LAK) TESTİ SONUÇ RAPORU RGKLM-2015/02 BAL NUMUNESİ (HMF-NEM) LABORATUVARLAR ARASI KARŞILAŞTIRMA(LAK) TESTİ SONUÇ RAPORU 1 Laboratuvarlar arası karşılaştırma test numunesinin hazırlanması ve çevrimin organizasyonunda görev alan

Detaylı

DENEY VEYA KALİBRASYON LABORATUVARLARININ TS EN ISO/IEC 17025:2005 STANDARDINA GÖRE DENETİMİ VE AKREDİTASYONU

DENEY VEYA KALİBRASYON LABORATUVARLARININ TS EN ISO/IEC 17025:2005 STANDARDINA GÖRE DENETİMİ VE AKREDİTASYONU 583 DENEY VEYA KALİBRASYON LABORATUVARLARININ TS EN ISO/IEC 17025:2005 STANDARDINA GÖRE DENETİMİ VE AKREDİTASYONU Şahin ÖZGÜL ÖZET Deney veya kalibrasyon laboratuarları kendi sözcük dağarcıklarını özenle

Detaylı

INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL

INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL INTERTEK AKADEMİ İSTANBUL Intertek Eğitimleri / İSTANBUL Ocak Aralık 2015 Programı Eğitim Adı Süre Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara TL + İş Güvencesi Satndart Bilgilendirme Eğitimleri ISO

Detaylı

Laboratuvar Tıbbında İzlenebilirlik

Laboratuvar Tıbbında İzlenebilirlik Laboratuvar Tıbbında İzlenebilirlik Medikal Metroloji Çalıştayı TÜBİTAK-UME, İstanbul Dr. Diler Aslan Pamukkale Üniversitesi 13 Şubat 2013, İstanbul İçerik Adlandırma,Tanım, kavram, sektör, segment: Tıbbi

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS

Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS 507004832007 KALİTE KONTROLÜ Seçmeli 4 7 3 Dersin Amacı Günümüz sanayisinin rekabet ortamında kalite kontrol gittikçe önem kazanan alanlardan birisi

Detaylı

TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Kurum İçi Bilgilendirme Eğitimi ISO 9001 NEDİR?

TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Kurum İçi Bilgilendirme Eğitimi ISO 9001 NEDİR? ISO 9001 NEDİR? ISO 9001, tüm imalat ve hizmet şirketleri için hazırlanmış olan ve Kalite Yönetim Sistemi nin gereklerini belirleyen uluslararası bir standarttır. Kurumun mal veya hizmet üretimindeki tüm

Detaylı

HAKKIMIZDA ABOUT US. kuruluşundan bugüne PVC granül sektöründe küresel ve etkin bir oyuncu olmaktır.

HAKKIMIZDA ABOUT US. kuruluşundan bugüne PVC granül sektöründe küresel ve etkin bir oyuncu olmaktır. ABOUT US HAKKIMIZDA FORPLAS ın temel amacı, kuruluşundan bugüne PVC granül sektöründe küresel ve etkin bir oyuncu olmaktır. 25 yılı aşkın üretim deneyimine sahip olan FORPLAS, geniş ve nitelikli ürün yelpazesiyle

Detaylı

MÜDEK: Genel Bilgiler ve Son Gelişmeler

MÜDEK: Genel Bilgiler ve Son Gelişmeler MÜDEK: Genel Bilgiler ve Son Gelişmeler Dr. M. Yavuz Erçil Genel Sekreter Fırat Üniversitesi, Elazığ 24 Ekim 2014 Sunum İçeriği MÜDEK in kısa tanıtımı MÜDEK Katma Değerleri Son Gelişmeler Sayılarla MÜDEK

Detaylı

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 ISO 13485:2016 MEDİKAL CİHAZ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hizmetleri A.Ş. ; ISO

Detaylı

KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen

KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen KALİTE YÖNETİMİ KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen ihtiyaçları karşılama kabiliyetini oluşturan özelliklerin toplamıdır.

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Müşteri Ne İster? uürünü uistediği yerde uistediği zamanda uistediği kalitede uiyi ve doğru kurgulanmış tedarik

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R50.04 ÜRÜN BELGELENDİRME KURULUŞLARININ AKREDİTASYONUNA DAİR REHBER. Rev.01 01-2012 İÇERİK Bölüm 1. Giriş 2. Referanslar.. 3. Terimler ve Tarifler.... 4. Ürün Belgelendirme Programının Elemanları... 5.

Detaylı

GMP Nedir? GMP (Good Manufacturing Practices), Türkçesi ise İyi Üretim Uygulamaları, Ürünün dış ve iç kaynaklardan kirlenme ihtimalini engellemek yada

GMP Nedir? GMP (Good Manufacturing Practices), Türkçesi ise İyi Üretim Uygulamaları, Ürünün dış ve iç kaynaklardan kirlenme ihtimalini engellemek yada GMP+ WHİTE PAPER HAKKINDA TEMEL BİLGİLER 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz GMP Nedir? GMP (Good Manufacturing Practices), Türkçesi ise İyi Üretim Uygulamaları, Ürünün dış ve iç kaynaklardan

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Açıklama E-Posta Website : info@universalcert.com : www.universalcert.com

Detaylı

MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı Mayıs 2018, İstanbul

MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı Mayıs 2018, İstanbul MÜDEK ve Eğitim Programlarının Akreditasyonu MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 26-27 Mayıs 2018, İstanbul Sunum İçeriği Akreditasyon: Tanım MÜDEK: Amaç ve Paydaşlar MÜDEK: Ulusal ve Uluslararası

Detaylı

www.neoenerji.com Fotovoltaik Performans Testleri ve İzlenebilirlik

www.neoenerji.com Fotovoltaik Performans Testleri ve İzlenebilirlik Fotovoltaik Performans Testleri ve İzlenebilirlik Okan YILMAZ TÜBİTAK UME, Gebze Fotovoltaik Teknolojileri ve Uygulamaları Sempozyumu 12 Mart 2010 İçerik FV Ürünler ve IEC standartları Kalibrasyon Yöntemleri

Detaylı

fark yaratın! www.disdostu.org

fark yaratın! www.disdostu.org Diş Dostu Kalite Belgesi ile fark yaratın! Diş dostu onay belgesini kullanarak, kliniğinizin hijyen standartlarına sahip olduğunu ve koruyucu hekimlik uygulamaları yaptığınızı belgeleyebilirsiniz Günümüzde

Detaylı

EMİSYON ÖLÇÜMLERİ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM ÖLÇÜMLERİ İMİSYON VE HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ SGS ÇEVRE

EMİSYON ÖLÇÜMLERİ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM ÖLÇÜMLERİ İMİSYON VE HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ SGS ÇEVRE EMİSYON ÖLÇÜMLERİ GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİM ÖLÇÜMLERİ İMİSYON VE HAVA KALİTESİ ÖLÇÜMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ SGS ÇEVRE SGS ÇEVRE SGS ÇEVRE LABORATUVARI SGS Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08 R20.08 LABORATUVARLARDA YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME FAALİYETİ Rev.00 03-2002 1. GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında bir

Detaylı

TURKLAB Bülten Ocak-Şubat-Mart. Metot Validasyonu Eğitimi Şubat 2018

TURKLAB Bülten Ocak-Şubat-Mart. Metot Validasyonu Eğitimi Şubat 2018 TURKLAB Bülten 2018 Ocak-Şubat-Mart Metot Validasyonu Eğitimi 13-14 Şubat 2018 13-14 Şubat 2018 tarihlerinde Metot Validasyonu konulu eğitim gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara, TS EN ISO/IEC 17025 standardı

Detaylı

TALİMAT. Logo Kullanım Talimatı. Departman İsim Tarih İmza Yön. Temsilcisi Sistem Belgelendirme Md. Eren İŞMAN Hazırlayan.

TALİMAT. Logo Kullanım Talimatı. Departman İsim Tarih İmza Yön. Temsilcisi Sistem Belgelendirme Md. Eren İŞMAN Hazırlayan. TALİMAT Logo Kullanım Talimatı Doküman No Yayın Tarihi 15.10.2005 Revizyon No 8 Son Rev.Tarihi 01.08.2016 Hazırlayan Gözden Geçiren Onaylayan Departman İsim Tarih İmza Yön. Temsilcisi Sistem Belgelendirme

Detaylı

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü

Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü P704 Revizyon No : 09 Yürürlük Tarihi : 19 Ekim 2018 Yeterlilik Deneyleri ve Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programları Prosedürü Hazırlayan: Kontrol: Onay: Saime Sibel SÜMER Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Kadir

Detaylı

Tıbbi Laboratuvarlarda Standardizasyon-İzlenebilirlik: Harmonizasyon

Tıbbi Laboratuvarlarda Standardizasyon-İzlenebilirlik: Harmonizasyon Tıbbi Laboratuvarlarda Standardizasyon-İzlenebilirlik: Harmonizasyon Mehmet ŞENEŞ S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya Bölümü Türk Biyokimya Derneği Laboratuvar Yönetimi Sempozyumu

Detaylı

MÜDEK ve. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı Ocak 2017, Ankara

MÜDEK ve. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı Ocak 2017, Ankara MÜDEK ve Eğitim m Programlarının n Akreditasyonu MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 21-22 Ocak 2017, Ankara Akreditasyon: Tanım MÜDEK: Amaç ve Paydaşlar Sunum İçeriği MÜDEK: Ulusal ve Uluslararası

Detaylı

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 14001:2015 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 9001:2015 KYS standardı ile birlikte değişen pazar ve çevresel şartlara uyum için ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardı da yeni seviye yönetim

Detaylı

SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-240.2013.

SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI. Rapor No: KAR-G3RM-240.2013. SUDA ph TAYİNİ YETERLİLİK TESTİ RAPORU TÜBİTAK ULUSAL METROLOJİ ENSTİTÜSÜ REFERANS MALZEMELERI LABORATUVARI Rapor No: KAR-G3RM-240.2013.02 Koordinatör: Dr. Fatma AKÇADAĞ 6 Ocak 2014 Gebze/KOCAELİ Bu yeterlilik

Detaylı

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI 13.07.2018 ISO 9001:2015 İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI Soru Sayısı: 33 Süre: 40 Dakika Ad SOYAD: Bölüm: ADL Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri OĞUZ ÖZTÜRK Soru-1) Aşağıdakilerden hangisi ISO 9001:2015

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri MerSis Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri risklerinize karşı aldığınız önlemler yeterli mi? Bilgi Teknolojileri Yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz, Kuruluşunuzun Bilgi

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI

İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI İZMİR TİCARET ODASI TÜRKİYE VE DÜNYADA ALACAK SİGORTASI HAZIRLAYAN: EKİN SILA ÖZSÜMER AB VE ULUSLARARASI ORGANİZAYONLAR MASASI UZMAN YARDIMCISI 1 TİCARİ ALACAK SİGORTASI Ticari alacak sigortası, alıcılar

Detaylı

Dr. Yıldırım CESARETLİ. Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında

Dr. Yıldırım CESARETLİ. Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri. Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında Dr. Yıldırım CESARETLİ 1 Akreditasyon ve Yeterlilik Testleri Biyosidal Ürün Analiz Laboratuvarlarında Mevzuat 2 Biyosidal Ürünler Yönetmeliği 31.12.2009 tarih ve 27449 sayı 4. Mükerrer Bu Yönetmeliğin

Detaylı

PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ

PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ SUNUM PLANI 1. Tanımlar, kavramlar 2. PGD nin Aşamaları 3. PGD nin Yasal ve İdari Altyapısı 4. PGD nin Koordinasyonu 5. PGD Neden Önemlidir? 6. PGD de 2010 Yılı Uygulama Sonuçları

Detaylı

TÜKETİCİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARLARI DAİRE BAŞKANLIĞI

TÜKETİCİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARLARI DAİRE BAŞKANLIĞI TÜKETİCİ GÜVENLİĞİ LABORATUVARLARI DAİRE BAŞKANLIĞI BİYOSİDAL ÜRÜNLERDE İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI VE TEST GEREKLİLİKLERİ Merkez Biyosidal Ürünler Araştırma Laboratuvarları Laboratuvar Sorumlu Yardımcısı

Detaylı

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK STANDARDI BELGELENDİRME HİZMET TEKLİF ve SÖZLEŞMESİ

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK STANDARDI BELGELENDİRME HİZMET TEKLİF ve SÖZLEŞMESİ OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Pendik / İstanbul VD:... Ticaret Sicil Müdürlüğü / Sicil No:.. OSEM-SS-10001 OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK STANDARDI BELGELENDİRME HİZMET TEKLİF ve SÖZLEŞMESİ Teklif

Detaylı

USB Ulusal Sistem Belgelendirme. Ambalaj Kalitesine ve Güvenliğine Etki Eden Uluslararası Standartlar

USB Ulusal Sistem Belgelendirme. Ambalaj Kalitesine ve Güvenliğine Etki Eden Uluslararası Standartlar USB Ulusal Sistem Belgelendirme Ambalaj Kalitesine ve Güvenliğine Etki Eden Uluslararası Standartlar Ebru KUNÇ Baş Denetçi / Kimya Mühendisi 17 Eylül 2010 / İSTANBUL 1 ULUSAL SİSTEM BELGELENDİRME Ulusal

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm Üniversite Yıl

ÖZGEÇMİŞ. Derece Bölüm Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Selden Coşkun 2. Doğum tarihi : 25.01.1977 3. Unvanı : Öğr. Gör. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Lisans Derece Bölüm Üniversite Yıl Yüksek lisans Yüksek lisans Doktora Müh. Mim. Fak. Kimya

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler

Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler Analitik Kalite Güvence: Minimum gereksinimler Dr. Hamide Z Şenyuva 16 17 Ekim 2007, Bursa İçerik Giriş- Analitik Kalite Güvence neden önemli? Formal Kalite Güvence Sistemleri Metot validasyonu İç Kalite

Detaylı

HİZMETLERİMİZ;

HİZMETLERİMİZ; 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10- 11- HİZMETLERİMİZ; ENDÜSTRİYEL GÖZETİM VE DENETİM SİSTEM BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME TEKNİK DANIŞMANLIK EĞİTİM İSG VE ÇEVRESEL ÖLÇÜMLER PERİYODİK KONTROLLER TAHRİBATSIZ TESTLER

Detaylı