işleyeceğimiz konular!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "işleyeceğimiz konular!"

Transkript

1 Optik özellikler

2 işleyeceğimiz konular! Elektromanyetik radyasyonun tabiatı ve katı maddelerle etkileşiminin temel prensipleri Metalik ve metalik olmayan malzemelerin emme, yansıma, kırılma, geçirme kabiliyetleri çerçevesinde optik davranışları malzemelerin neden karakteristik renkleri var? neden bazı malzemeler saydam, diğerleri opak? Uygulamalar Luminesans foto iletkenlik ışık amplifikasyonu (lazerler) komünikasyonda fiberoptik

3 Elektromanyetik radyasyon Işık elektromanyetik bir radyasyondur. ısı, radar, radyo dalgaları, x-ışınları, -ışınları da elektro-manyetik radyasyon türleridir. Radyasyonun elektromanyetik spektrumu dalga boyu m (<angstrom) olan ışınlarından x-ışınlarına, ultraviyole, görünür, kızıl ötesi ve dalga boyu 10 5 m (>km) olan radyo dalgalarına kadar geniş bir aralıkta (10 17 )değişir.

4 Elektromanyetik radyasyon Elektromanyetik dalgalar enerjiyi boşlukta ilerleyen elektrik ve manyetik alanlarda saklayarak iletirler. elektrik alanı manyetik alan Işık = elektromanyetik dalga elektrik alanı manyetik alan

5 Işık: Einstein ve Planck 1905 Einstein fotoelektrik etkisine bakarak ışığın dalga ve parçacık özelliklerini ilişkilendirdi. Planck ilk quantum hipotezini öne sürerek kara cisim black body radyasyon problemini çözdü: ışık foton adı verilen enerji kümelerinden oluşur. E = h

6 Elektromanyetik radyasyon Elektromanyetik radyasyonun hızı (c), frekansı ( ) ve dalga boyuna ( ) bağlıdır: : frekans (Hz) : dalgaboyu Hız: dalganın boyu x birim zamanda tekrar sayısı Çoğu zaman elektromanyetik radyasyonu quantummekanik perspektiften değerlendirmek daha kolaydır. Radyasyon, foton adını verdiğimiz enerji paketleri veya grupları gibi düşünülebilir.

7 Elektromanyetik radyasyon Bir fotonun enerjisi, E: h: Planck sabiti: 6.63x10-34 J.s c: ışık hızı: 3.00x10 8 m/s Optik olayları atomik seviyede ele aldığımızda ışığın parçacıklardan oluştuğu kabulü işleri kolaylaştırır. foton enerjisi radyasyonun frekansı ( ) ile doğru, dalga boyu ( ) ile ters orantılıdır.

8 elektromanyetik radyasyon Bütün elektromanyetik radyasyon vakumu ayni hızda geçer: Bu hız ışık hızıdır (c): 3 x 10 8 m/s. Işık hızı (c) vakumun elektriksel geçirgenliğine ( 0 ) ve manyetik geçirgenliğine ( 0 ) bağlıdır. Dolayısı ile elektromanyetik sabit c ile bu elektriksel ve manyetik sabitler arasında bir ilişki vardır.

9 Işık: Einstein ve Planck Işık hem parçacık hem de dalga özellikleri taşır. Işıma minimum enerji biriminin katları şeklinde gerçekleşir. Bu minimum enerji birimine foton denir. Işık enerjisi dağılmaz ve parçacık gibi ilerler.

10 elektromanyetik radyasyon Görünür ışık, spektrumun oldukça dar bir bölgesinde yer alır. Dalga boyları 0.4 m ile 0.7 m arasında değişir. Algılanan renk dalga boyu tarafından belirlenir; örneğin, 0.4 m dalga boyundaki radyasyon mor renkli iken, 0.5 ve 0.65 m dalga boylarında yeşil ve kırmızı renkler algılanır. Beyaz ışık tüm renklerin karışımıdır. İnsan gözünün hassas olduğu tek radyasyon görünür radyasyondur.

11 elektromanyetik spektrum Artan foton enerjisi (ev) Kısa dalgaboyları Uzun dalgaboyları renk & Enerji Menekşe ~ mavi ~ yeşil ~ sarı ~ portakal ~ kırmızı ~ 3.17 ev 2.73 ev 2.52 ev 2.15 ev 2.08 ev 1.62 ev

12 verimlilik, 100% Görünür ışık İnsan gözü tarafından fark edilebilen ışığın dalga boyu λ~400nm-700nm aralığındadır. Bu ışığa görünür ışık denir. 3.1eV 1.8eV İnsan gözü farklı bir çok renkteki ışığı ayırt edebilir. Her renk farklı bir verimlilikle algılanır. İnsan gözünün spektral hassasiyeti 400nm 500nm 600nm 700nm

13 Görünür spektrum dalgaboyu, (nm) 3.1 E f (ev) 1.8

14 Işık ve malzemeler arasındaki etkileşim Gelen ışık Yarı saydam malzeme : Kırılma 2 : geçirme 3a : yansıma 3b : içerde yansıma 4 : saçılma 3a 3b 2 Dağılma: farklı renkler farklı eğilebilir!

15 Işığın katılarla etkileşimi gelen ışık ya yansıtılır, ya emilir ya da geçirilir: Katı maddenin yüzeyine düşen ışık demetinin şiddeti (I 0 ) geçen (I T ), emilen (I A ) ve yansıyan (I R ) demetlerin şiddetlerinin toplamına eşit olmalıdır: yansıma: I R emilir: I A I o I T I A I R W/m 2 gelen: I 0 geçen: I T

16 Işığın katılarla etkileşimi gelen ışığın, geçen (T), emilen (A) ve yansıtılan (R) oranları toplamı 1 e eşit olmalıdır. I T /I o + I A /I o + I R /I o = I o /I o = 1 T + A + R = 1 T: geçirgenlik (I T /I 0 ) A: emilebilirlik (I A /I 0 ) R: yansıtabilirlik (I R /I 0 ) Çünkü, gelen ışık ya ortam tarafından emilir (A) ya da ortam tarafından yansıtılır (R). Kalan ışık (1- A + R = T) ortamdan karşıya geçer.

17 Işığın katılarla etkileşimi

18 Işığın katılarla etkileşimi Gelen ışığı az bir emilme ve yansıtma ile büyük ölçüde geçirebilen malzemelere saydam denir ve bu malzemelerden karşı tarafı görebiliriz. Işığın içinde dağıldığı ve dağınık bir şekilde geçtiği malzemelere yarı saydam malzeme denir. Bu malzemelerden diğer taraftaki maddeleri ayırt etmek, net bir şekilde görmek güçtür. Işığın geçmesine izin vermeyen malzemelere opak malzeme denir.

19 Işığın katılarla etkileşimi Metaller (iletkenler) görünür spektrumun tamamında opaktır. Diğer bir ifadeyle tüm ışık radyasyonu ya emilir ya da yansıtılır. oysa elektriksel olarak yalıtkan malzemeler saydam hale getirilebilirler. Bazı yarı iletken malzemeler saydam bazıları ise opaktır.

20 Atomik ve elektronik etkileşimler Katı maddelerin içinde gerçekleşen optik olaylar atomların, iyonların ve elektronların elektromanyetik radyasyon ile etkileşimi ile ilgilidir. Bu etkileşimlerden en önemli ikisi, elektronik polarizasyon ve elektron enerji geçişleridir.

21 elektronik polarizasyon Işık dalgasının elektrik alan bileşeni bir atomun etrafındaki elektron bulutunu çekirdeğe göre bir miktar eğer. + Elektronik polarizasyonun 2 sonucu emilme ve ışığın kırılmasıdır.

22 elektron geçişleri Atomlar için enerji konumları-seviyeleri bellitanımlanmış-olduğundan, enerji seviyeleri arasında sadece belirli büyüklükte enerji farkları ( E s ) vardır. Sadece mümkün olan E s değerlerine tekabül eden frekanslardaki fotonlar elektron geçişleri ile emilebilirler. Her bir elektron hareketlenmesinde (transfer) olayında bir fotonun bütün enerjisi emilir.

23 elektron geçişleri Elektromanyetik radyasyonun emilmesi ve salınması bir enerji seviyesinden diğerine elektron geçişleri içerir. E 2 enerji seviyesindeki bir elektron bir foton enerji alarak daha yüksek boş bir enerji seviyesine (E 4 ) hareketlenebilir. Elektronun tecrübe ettiği enerji değişimi elektromanyetik radyasyonun frekansına bağlıdır:

24 Enerji elektron geçişleri 42 frekansta foton Elektron hareketlenmesi E 42 = E 4 -E 2 = h 42 bir elektron bir enerji seviyesinden diğerine hareketlenirken foton emilmesi Fotonun enerjisi (hv 42 ) iki enerji seviyesi arasındaki enerji farkına (E 4 -E 2 ) eşit olmalıdır.

25 elektron geçişleri Seviye atlamış bir elektron bu yüksek enerji seviyesinde sonsuza kadar kalamaz, kısa süre sonra ilk enerji konumuna geri döner ve dönerken bir elektromanyetik radyasyon açığa çıkar. elektron geçişlerinde enerjinin korunması gereklidir. Katı maddelerin elektromanyetik radyasyonun emilme ve salınma sı ile ilgili optik özellikleri malzemelerin elektron bant yapıları ve elektron geçişlerinin prensipleri çerçevesinde gerçekleşir.

26 Metallerin optik özellikleri Valens enerji bandı elektronlarla sadece kısmi olarak doludur. Görünür aralık içindeki frekanslarda gelen radyasyon, e-ları Fermi enerjisi üstündeki boş enerji seviyelerine hareketlendirdiği için metaller opaktır. Gelen radyasyon madde tarafından emilir.

27 emilme elektron transferi ile foton emilmesi e- enerjisi I o Planck sabiti (6.63 x J/s) h ışığın frekansı Boş enerji seviyeleri E = h kadar enerji gerekir! (foton enerjisi) Dolu enerji seviyeleri metallerin çok sayıda enerji seviyesi vardır. yüzeye yakın elektronlar görünür ışığı emer.

28 emilme Elektron geçişlerine izin veren çeşitli boş elektron seviyeleri nedeniyle görünür ışığın tüm frekansları metaller tarafından emilir. Hatta, metaller frekans spektrumunun alt ucunda yer alan elektromanyetik radyasyonun tamamına, radyo dalgalarından ultraviyole radyasyonun yarısına kadar, opaktır. Metaller yüksek frekanstaki yüksek enerjili x- ve -ışını radyasyonunu geçirir, yani x- ve -ışınlarına saydamdır.

29 emilme Metallerin elektron yapısı sayesinde ışığın hemen tüm frekansları yüzeyden 0.1 m derinlikte emilir. Bundan daha ince olan metal filmleri ışığı geçirir. Bazı malzemeler için geçirim kalınlıkları (I/I 0 =1/e): su: 32 cm cam: 29 cm grafit: 0.6 µm altın: 0.15µm

30 yansıtma elektron geri dönüşleri foton açığa çıkarır. e- enerjisi I R Malzeme yüzeyinden salınan foton Boş konumlar iletken elektron E Dolu konumlar yansıtabilirlik = I R /I 0 = 0.90 ile 0.95 arasındadır. yansıtılan ışık gelen ile ayni frekanstadır. metaller yansıtıcı-parlaktır!

31 yansıtma Metallerin yüzeyindeki atomlarda hareketlenen e- lar eski konumlarına geri dönerken foton verirler. Emilen radyasyonun büyük bir kısmı yüzeyden ayni dalga boyundaki ışık olarak yayılır ve yansıtılan ışık olarak görünür. Yansıtılan fotonlar frekans ve sayı yönünden gelen ışınınki ile, e-ların orijinal konumlarına dönerken açığa çıkan enerji gelen enerji ile yaklaşık aynıdır. Dolayısı ile metaller ışığı çok iyi yansıtırlar; bir çok metal için bu %95 seviyesinde..

32 yansıtma Metaller opak ve yüksek ölçüde yansıtıcı olduklarından, algılanan renk yansıtılan radyasyonun dalga boyu (dağılımı) tarafından belirlenir. Beyaz ışığa maruz kaldığında parlak gümüşi görünümü metalin görünür spektrumun tamamında büyük ölçüde yansıtıcı olduğuna işaret eder. (Al, Ag) Kısa dalga boyuna sahip hafif fotonların bir kısım enerjisi görünür ışık olarak yansıtılmadığı için Bakır kızıl portakal ve altın sarı renkte görünür. Metaller hem opak hem de yansıtıcıdır. Kalan enerji ısı olarak kaybolur.

33 yansıtma yansıtma Altın ve alüminyum için yansıtma spektrumu: Alüminyumun spektrumu oldukça düzdür. Gelen ışığın hemen hemen tamamını yansıtırlar. altın mavi ve yeşil renkleri emer. çok miktarda kırmızı dalga boyları yansıtır. mavi dalgaboyu m kırmızı

34 Non-metallerin optik özellikleri Elektron enerji bant yapıları nedeniyle, metalik olmayan malzemeler görünür ışığa saydam olabilirler. Bu nedenle, yansıtma emilmeye ilave olarak kırılma ve geçirme metaller Metalik olmayan malzemeler

35 kırılma beyaz ışık bir cam prizmadan geçerken bileşen renklerine ayrılır. c19cof01 Işık cama girer ve çıkarken farklı miktarlarda sapar ve renkler ayrılır.

36 Kırılma

37 kırılma Saydam malzemelerin içine giren ışığın hızında bir azalma olur. Buna bağlı olarak ışık arayüzeyde eğilir. Bu olaya kırılma denir. Bir malzemenin kırılma endeksi (n) ışığın vakumdaki hızı (c) ile malzeme içindeki hızının ( ) oranına eşittir. n (kırılma endeksi: eğilmenin derecesi) ışığın dalga boyuna bağlıdır.

38 Kırılma endeksi malzemede ışık hızı vakumda ışık hızı dielektrik sabiti manyetik geçirgenlik 0 = vakumda 0 = vakumda r : bağıl dielektrik (yalıtkanlık) sabiti r : bağıl manyetik geçirgenlik

39 Kırılma endeksi bir çok madde sadece hafif manyetik olduğu için, ( r 1) saydam malzemeler için kırılma endeksi (n) ile bağıl dielektrik sabiti ( r ) arasında bir ilişki vardır.

40 Kırılma endeksi-problem Dielektrik sabiti ( r ) (görünür spektrumda), manyetik duyarlılığı -1.43x10-5 olan CaF 2 içinde ışığın hızını hesaplayın. r : : -1.43x10-5 = r -1 r = -1.43x = v = c / ( r r) v = (3x10 8 m/s) / (2.056 x = 1.46x10 8 m/s

41 Kırılma endeksi Kırılma olayı yüksek frekanslardaki görünür ışık için elektronik polarizasyonla ilişkilidir. Bu sayede dielektrik sabitinin elektronik bileşeni kırılma endeksi ile hesaplanabilir. geçen ışık elektron bulutlarını deformasyona uğratır. + + ışık geçerken! Elektron bulutu distorsiyona uğruyor.

42 Kırılma endeksi Bir madde içinde elektromanyetik radyasyonun gecikmesi elektronik polarizasyondan kaynaklandığı için maddenin atomları veya iyonlarının büyüklüğü bu etkinin şiddetini yakından etkiler. Genel olarak atom/iyon büyüdükçe, elektronik polarizasyon ve kırılma endeksi artar. Tipik bir soda-kireç camının kırılma endeksi yaklaşık 1.5 tur. Cama iri Ba ve Pb iyonları (BaO ve PbO şeklinde) ilave edildiğinde kırılma endeksi ciddi şekilde artar.

43 Kırılma endeksi Örneğin yüksek miktarda Pb içeren (90 ağ% PbO) camın kırılma endeksi yaklaşık 2.1 dir. Kübik kristal yapılı seramikler ve camlar için, kırılma endeksi izotropiktir. Kübik olmayan kristaller ise, anizotropik bir n değerine sahiptir. Kırılma endeksi iyon yoğunluğu en yüksek olan yönlerde en yüksektir.

44 Kırılma-özet ışık bir malzemeden geçerken vakumda olduğundan daha yavaştır. kırılma endeksi, n = Işığın vakumdaki hızı Işığın malzemedeki hızı malzemeye büyük ağır iyonların (Pb gibi) ilave edilmesi ışığın hızını düşürür. bu durumda ışık bükülebilir. Material Lead glass Silica glass Soda-lime glass Quartz Plexiglas Polypropylene kat edilen mesafe arttıkça geçen ışığın şiddeti azalır; kalın parçalar daha az saydamdır. n

45 Kırılma endeksi Bazı Saydam malzemelerin kırılma endeksleri malzeme Kırılma endeksi seramikler polimerler

46 yansıtma Işık farklı kırılma endekslerine sahip bir maddeden diğerine geçerken, her 2 madde de saydam olsa bile ışığın bir kısmı bu 2 madde arasındaki ara yüzeyde dağılır. Yansıtabilirlik (R) gelen ışığın ara yüzeyde yansıtılan oranını temsil eder. I 0 ve I R gelen ve yansıtılan ışığın şiddetidir.

47 yansıtma Gelen ışık arayüzeye dik ise, n 1 ve n 2 iki ortamın kırılma endeksleri Işık havadan bir katıya (s) geçiyor ise, havanın kırılma endeksi «1» olduğu için Havadan elmasa giren ışık için; n elmas: 2.41 R

48 yansıtma Gelen ışık ara yüzeye dik değil ise, R geliş açısına bağlıdır. n (düşük) n (yüksek) ' 1 n n sin sin : 90 c c ise tam yansıma (TIR) i i c 1 geliş açısı i i kırılma açısı kritik açı c

49 yansıtma Yüzeye dik gelen ışın eğilmez. Dik gelmeyen ışık için yansıma ve geçme oranları Fresnel denklemleri ile hesaplanır Daha düşük kırılma endeksine sahip (n 2 <n 1 ) bir malzemeye gelen ışığın tamamı yansıtılır. n 2 > c : geliş açısı kritik açıdan büyükse tüm ışık yansıtılır. Eğilmediği halde kısmen yansıma olur. Kritik açı c Yüksek endeksli malzeme Işık kaynağı

50 yansıtma katının kırılma endeksi büyüdükçe yansıma artar. Tipik silika camları için, yansıtabilirlik yaklaşık 0.5 ( %50) kadardır. Bir katının kırılma endeksi gelen ışığın dalga boyuna bağlı olduğu gibi, yansıtabilirlik de dalga boyu ile değişir. Lens ve diğer optik enstrümanların yansıma kayıpları, yansıtıcı yüzeyleri MgF 2 gibi dielektrik bir malzemeden çok ince bir film ile kaplanarak en aza indirilebilir.

51 emilme Metalik olmayan malzemeler görünür ışığa opak veya saydam olabilirler. Saydam iseler, çoğunlukla renkli görünürler. Işık bu malzemelerde geçirgenlik davranışını da etkileyen 2 temel mekanizma ile emilir. Bunlardan biri elektronik polarizasyondur. Elektronik polarizasyonla emilme sadece madde atomlarının gevşeme frekansları yakınlarındaki düşük frekanslarda önemlidir. Diğer mekanizma valens bandı ile iletken bandı arasındaki elektron geçişlerini içerir. Bu mekanizma malzemenin elektron enerjisi bant yapısına bağlıdır.

52 emilme Elektron geçişini başlatacak minimum foton enerjisi E C - E V = E gap = h h > E gap ise elektronlar iletkenlik bandına hareketlenebilirler. E gap İletkenlik bandı, E C Serbest elektronlar boşluklar h = E photon Valens bandı, E V

53 emilme Bir foton ışık emilmesi valens bandından bir elektronun bant aralığını aşıp iletim bandında bir boş pozisyona hareketlenmesi ile gerçekleşebilir. Böylece iletim bandında serbest bir elektron ve valens bandında bir boşluk yaratılmış olur. Bu sıçrama için gerekli enerji E emilen foton frekansı ile ilişkilidir. foton enerjisi bant enerji aralığından (Eg) daha büyük ise elektron geçişi ve emilme olabilir.

54 emilme Emilen foton İletim bandı valens bandı Bant aralığında empürite seviyesi var ise, bant aralık enerjisinden daha düşük enerjiye sahip fotonlar, bu ara konumlardaki elektronları iletken bandına veya boşlukları valens bandından hareketlendirerek emilebilir. örnek: renkli elmaslar

55 emilme emilme dalga boyu üzerinden aşağıdaki gibi ifade edilir: Görünür ışık için minimum dalga boyu 0.4 m dir. c = 3x10 8 m/s ve h = 4.13x10-15 ev s olduğu için görünür ışığın emilmesi ile ilgili maksimum bant aralığı enerjisi, E g (max)

56 emilme h > E gap ise emilme ile elektron hareketlenmesi Elektron enerjisi Görünür spektrum Mavi ışık: h =3.1 ev Kırmızı ışık: h =1.7 ev Gelen foton enerjisi hn I o Boş enerji seviyeleri E gap Dolu enerji seviyeleri E gap < 1.8 ev, ise tam emilme; renk siyah (Si, GaAs) E gap > 3.1 ev, ise emilme yok; renksiz (elmas) 1.8 ev < Egap < 3.1 ev ise, kısmi emilme; malzeme renkli

57 Emilme-kısmi örnek: Ge tarafından emilen en küçük dalga boyu nedir? E g = 0.67 ev c hc E g Siiçin E 34 8 (6.62x10 J s)(3 x 10 m/s) 19 (0.67eV)(1.60x10 J/eV) g 1.1eV 1.13 m c 1.85 m h = 4.13x10-15 ev s Eğer donör ve alıcı seviyeleri de varsa bu emilme olayı için diğer frekanslara da şans tanır.

58 emilme yarı iletken veya yalıtkan malzemelerde bant aralığında yeterli sayıda empürite seviyesi yoksa, bant aralığında uygun enerji seviyelerinde quantum konumları olmadığı için, E g den daha düşük enerjili fotonlar emilemez. Yalıtkanların ve geniş bant aralıklı yarı iletkenlerin saydam, Si ve GaAs gibi dar bant aralıklı yarı iletkenlerin ise opak olmaları bu yüzdendir.

59 emilme Bant aralığı enerjisi 3.1 ev dan daha büyük (görünür spektrum sınırı) metalik olmayan malzemeler tarafından görünür ışık emilemez, malzemeden geçer! h c (4.13 x ev.s)(3x10 8 m/s) (min) = = = 0.4 m E g (max) 3.1 ev Çok saf olduklarında bu malzemeler, saydam veya renksiz görüneceklerdir.

60 emilme Diğer yandan, görünür ışık için (max) 0.7 m Görünür ışığın emilebilmesi için, E g (min), 1.8 ev dan daha düşük bant aralığına sahip yarı iletken malzemelerde görünür ışığın tamamı valens banttan iletken bandına elektron sıçrayışları ile emilir. Bant aralığı enerjisi 1.8 ile 3.1 ev arasında olan malzemelerde görünür ışığın sadece bir kısmı malzeme tarafından emilir. opak renkli

61 emilme Bant aralığı enerjisi (Eg) değerine bağlı olarak belirli bir dalga boyunda her metalik olmayan malzeme opak olur. Örneğin, bant aralığı enerjisi 5.6 ev olan elmas 0.22 m dan daha küçük dalga boyuna sahip tüm radyasyona opaktır. Geniş bant aralığına sahip yalıtkan katılar için ışık radyasyonu ile etkileşim valensiletken bant e- geçişlerinden farklı mekanizmalarla da olabilir.

62 valens bandı valens bandı İletim bandı İletim bandı emilme Elmas: bant aralığı enerjisi 5.6 ev Elektron geçişi mümkün: emilme olur opak Elektron geçişi olmaz: emilme yok! saydam 5.6 ev = 0.22 m 5.6 ev = 0.22 m E foton = 6 ev; <0.22 m E foton = 5 ev; >0.22 m

63 emilme Eğer impürite ve elektriksel olarak aktif hatalar var ise, bant aralığı içinde e- seviyeleri (donör ve alıcı seviyeleri) oluşabilir. Bu seviyeler bant aralığında merkeze yakın konumlanırlar. Belirli dalga boyundaki Işık radyasyonu bu seviyeler arasındaki e- geçişleri sonucunda emilirler.

64 emilme-salınım bant aralığındaki empürite seviyeleri üzerinden çok adımlı elektron geçişleri olabilir. İletim bandındaki elektron önce empürite seviyesine sonra empürite seviyesinden valens bandına düşebilir. Bu durumda 2 aşamalı salınım olur. İlki fonon (ısı) İkinci: foton (ışık) salınımı

65 ultraviole-kızıl ötesi ışık Ultraviole (UV) ışık dalgaboyu 400 nm ile 100 nm arasında; görünür ışıktan daha kısa, x-ışınlarından daha uzun elektromanyetik radyasyondır. Kızıl ötesi «Infrared (IR)» ışık görünür ışıktan daha uzun dalga boyunda 700 nm ile 1mm arasında elektromanyetik radyasyondur. Oda sıcaklığı civarında maddeler tarafından yayılan ısıl radyasyon kızıl ötesidir.

66 ultraviole & kızıl ötesi ışık Gece görüş kameraları Temassız sıcaklık ölçerler En güçlü ultraviole ışık kaynağı: güneş UV-A: katarakt UV-B: göz ve deri yanmaları UV-C: cilt kanseri

67 emilme Emilen radyasyonun şiddeti (intensity) ortamın karakterine ( ) ve kat edilen mesafeye (x) bağlıdır. Emilmeden geçen radyasyonun şiddeti (I T ) mesafe (x) ile sürekli azalır: I 0 : gelen radyasyonun şiddeti : emilme katsayısı (mm -1 ) (malzeme karakteristik değeri ve gelen radyasyonun dalga boyu ile değişir.) x: ortamın derinliği (mm) : emme kapasitesi

68 Emilme-problem 200 mm kalınlığındaki camdan geçen ışığın oranı %98 dir. Bu malzemenin emilme katsayısını ( ) hesaplayın. Yukarıdaki denklemdeki değerini bulmalıyız. Her 2 tarafın logaritmasını alırsak, ln (I T /I 0 ) = x = 1/x. ln (I T /I 0 ) = 1/200 mm ln (0.98) = 1.01 x 10-4 mm -1

69 geçirme Emilme, yansıma ve geçirme olayları saydam bir katıdan ışığın geçmesi olayına uygulanabilir. l kalınlığında, emme katsayısına sahip bir numunenin ön yüzüne gelen I 0 şiddetindeki bir ışığın numunenin arka yüzeyine geçen şiddeti: R : yansıma oranı Burada arka ve ön yüzler dışındaki ortamın ayni olduğu varsayılmıştır.

70 geçirme Gelen ışık yansıyan ışık I R =I 0 R geçen ışık I T =I 0 (1-R) 2 e- l ışığın saydam bir ortamdan geçişi: ön ve arka yüzlerde yansıma ve ortam içinde emilme var!

71 geçirme Saydam bir malzemeden ışığın geçme oranı emme ve yansıma olaylarında yaşanan kayıplara bağlıdır. Yansıtabilirlik (R) emilebilirlik (A) ve geçirebilirlik (T) toplamı 1 dir. R, A, ve T ayni zamanda ışığın dalga boyuna bağlıdır.

72 Radyasyon enerjisi oranı geçirme yansıyan emilen %2 %48 Yeşil cam Geçen ve görünen %50 dalga boyu ( m) 0.4 m dalga boyu; geçen 0.9; emilen 0.04 ve yansıtılan m dalga boyu; geçen 0.5; emilen 0.48 ve yansıtılan 0.02

73 geçirme Saydam malzemeler malzeme tarafından emilen belirli dalga boyu aralıkları nedeniyle renkli görünürler. Ortaya çıkan renk geçmesine izin verilen dalga boylarının bileşimi sonucudur. Emilme görünür dalga boylarının tamamı için homojen ise malzeme bize renksiz görünür. Örnek olarak yüksek saflıktaki inorganik camları ve yüksek saflıkta tek kristal elmas ve safiri gösterebiliriz.

74 geçirme emilme olayları görünür ışık enerjisi kadar ( ev) bant aralığına sahip yarı iletkenlerde e- hareketlenmesi ile gerçekleşir. Dolayısı ile görünür ışığın Eg den daha yüksek enerjiye sahip kısmı valens bandı-iletim bandı elektron geçişleri ile tercihli olarak emilir. Emilen radyasyonun bir kısmı e-lar düşük enerjili ilk konumlarına dönerken tekrar geri verilir. Dolayısı ile malzemenin rengi hem geçen hem de geri verilen ışınların frekans dağılımına bağlıdır.

75 valens bandı İletim bandı geçirme bant aralığı enerjisi 1.5 ev olan bir yarı iletkeni alalım: E = hc hc (4.13x10-15 ev.s)(3x10 8 m/s) = = = 8.3x10-7 m = 0.83 m E g 1.5 ev emilme 1.5 ev = 0.83 m E foton >1.5 ev; <0.83 m görünür ışığın Eg den daha yüksek enerjiye (daha küçük dalga boyuna) sahip kısmı yani tüm görünür spektrum elektron geçişleri ile emilir. Bu yarı iletken bize siyah görünür!

76 valens bandı İletim bandı geçirme bant aralığı enerjisi 1.9 ev E = hc hc (4.13x10-15 ev.s)(3x10 8 m/s) = = = 6.52x10-7 m = 0.65 m 1.9 ev E g emilme 1.9 ev = 0.65 m E foton >1.9 ev; <0.65 m görünür ışığın Eg den daha yüksek enerjiye (daha küçük dalga boyuna) sahip kısmı elektron geçişleri ile tercihli olarak emilir. Eg den daha düşük enerjiye (daha büyük dalga boyuna) sahip kısmı emilmez, Geçer: Kırmızı

77 valens bandı İletim bandı geçirme CdS için bant aralığı enerjisi E g = 2.4 ev E g = hc hc (4.13x10-15 ev.s)(3x10 8 m/s) = = = 5.16x10-7 m = 0.52 m 2.4 ev E g 2.4 ev = 0.52 m E foton >2.4 ev; <0.52 m görünür ışığın Eg den daha yüksek enerjiye (daha küçük dalga boyuna) sahip kısmı, mavi-menekşe, elektron geçişleri ile tercihli olarak emilir. Eg den daha düşük enerjiye (daha büyük dalga boyuna) sahip kısmı, kırmızı, sarı, portakal emilmez.

78 valens bandı İletim bandı geçirme bant aralığı enerjisi 2.9 ev E = hc hc (4.13x10-15 ev.s)(3x10 8 m/s) = = = 4.3x10-7 m = 0.43 m 2.9 ev E g 2.9 ev = 0.43 m E foton >2.9 ev; <0.43 m görünür ışığın Eg den daha yüksek enerjiye (daha küçük dalga boyuna) sahip menekşe, lacivert kısmı elektron geçişleri ile tercihli olarak emilir. Eg den daha düşük enerjiye (daha büyük dalga boyuna) sahip kısmı emilmez, Geçer: yeşil+ sarı+kırmızı

79 valens bandı İletim bandı geçirme bant aralığı enerjisi 3.2 ev E = hc hc (4.13x10-15 ev.s)(3x10 8 m/s) = = = 3.9x10-7 m = 0.39 m 3.2 ev E g 3.2 ev = 0.39 m E foton >3.2 ev; <0.39 m görünür ışığın Eg den daha yüksek enerjiye (daha küçük dalga boyuna) sahip kısmı elektron geçişleri ile tercihli olarak emilir. Eg den daha düşük enerjiye (daha büyük dalga boyuna) sahip kısmı emilmez, Geçer: tüm renkler-beyaz

80 geçirme Yalıtkan seramiklerde belirli empüriteler enerji bant aralığında e- seviyeleri oluştururlar. empürite atomlarının bu enerji seviyelerinden e- düşmesi (e- geçişi) ile enerji aralığından daha düşük enerjiye sahip fotonlar salınabilir. Malzemenin rengi yine geçen ışığın içinde bulunan dalgaboyu dağılımının fonksiyonudur.

81 Metalik olmayan malzemelerde renk malzeme rengi malzemeden geçen ve, elektron geçişleri ile malzeme tarafından verilen ışık frekanslarının toplamı tarafından belirlenir. örnek: Cadmiyum Sulfit (CdS) Eg = 2.4 ev, görünür ışığın yüksek enerjili (E > 2.4eV) kısmı (mavi, menekşe) emilir: (3.1 ev > E > 2.4eV) Görünür ışığın emilmeyen kısmı (1.8 ev < E < 2.4 ev) Kırmızı/sarı/portakal malzemeden geçer ve malzemeye rengini verir.

82 Metalik olmayan malzemelerde renk İnorganik camlar cam henüz sıvı halde iken içine geçiş elementleri veya nadir toprak iyonları ilave edilerek renklendirilir. İyonlar ve cama verdikleri renklerden örnekler: Cu 2+ : mavi-yeşil Co 2+ : mavi-menekşe Cr 3+ : yeşil Mn 2+ : sarı Mn 3+ : mor Bu renkli camlar ayni zamanda seramik objelerde sır ve dekoratif kaplama olarak da kullanılır.

83 Metalik olmayan malzemelerde renk Yüksek saflıkta tek kristal alüminyum oksit veya safir renksizdir. Bileşimdeki küçük değişiklikler görünüşte ciddi farklılıklara yol açar. Safire % kadar Cr 2 O 3 ilave edersek (yakut) malzeme parlak kırmızı görünür. Cr 3+ iyonları Al 2 O 3 kristal yapısında Al 3+ iyonlarının yerini alırken safirin geniş bant aralığında empürite seviyeleri oluşturur. Bu konumlar yeşil ve mavi renklerde emilmeye neden olarak sadece kırmızı rengin geçmesine izin verir.

84 Geçirme % Metalik olmayan malzemelerde renk safir görünür spektrumda dalga boyuna göre geçirim sabit Safir: Al2O3 + at %0.5-2 Cr2O3 Cr2O3 bant aralığını değiştirir. Egap > 3.1eV : Safir renksiz: yakut yakut: tek kristal Al 2 O 3 Mavi, sarı/yeşil emilir. Kırmızı geçer. yakut kırmızı görünür. dalgaboyu ( m)

85 Yarı iletkenlerin renkleri E gör = 1.8eV 3.1eV foton enerjisi görünür ışığın enerjisinden küçük ise; Fotonlar yutulacaktır. E gör >E g Foton enerjisi görünür ışığın enerjisinden büyük ise; Fotonlar geçecektir. E gör <E g Foton enerjisi enerji aralığında (E gap ) kalıyorsa, E gap den daha büyük enerjisi olan fotonlar yutulacaktır. Biz geçmesine izin verilen ışığın rengini görürüz. Bütün renklerin geçebiliyorsa, renk beyazdır.

86 silisyum neden siyah ve parlaktır? Silis neden siyahtır? Silisyumun enerji aralığı: E g = 1.1eV Görünür ışık foton enerjisi: E gör ~ eV E gör > E g Bu durumda görünür ışığın tamamı silis tarafından emilir ve Silis siyah görünür. Silis neden parlaktır? Siliste iletken bandında çok sayıda elektron olduğu için ciddi miktarda foton emilmesi olur. Bu elektronlar yerleşik değildir ve fotonlarda saçılıma yol açarlar.

87 GaP neden sarı renklidir? GaP un enerji aralığı: E gap = 2.26 ev = 549 nm Bu durumda enerjisi 2.26 ev dan büyük olan yeşil, mavi ve menekşe renkli fotonlar emilir. enerjisi 2.26 ev dan küçük olan sarı, portakal ve kırmızı renkli fotonlar ise geçerler. İnsan gözünün sarı renge hassasiyeti kırmızıya olduğundan daha yüksektir. Bu nedenle GaP bize sarı-portakal renkli görünür.

88 Yalıtkanlarda opaklık ve yarı saydamlık Al-oksit örneklerinde yapısal özelliklerle optik geçirme özelliklerinde değişim: Tek kristal (safir): saydam Yoğun-gözeneksiz çok kristal: yarı saydam %5 kadar gözenek içeren çok kristal: opak

89 Yalıtkanlarda opaklık ve yarı saydamlık Doğal olarak saydam olan yalıtkan malzemelerin yarı saydamlık-opaklık derecesi büyük ölçüde iç yansıtma ve geçirme karakteristiklerine bağlıdır. Doğal olarak saydam olan bir çok yalıtkan malzeme iç yansıma ve iç kırılma özellikleri sayesinde yarı saydam ve hatta opak yapılabilir. Geçen bir ışın demetinin yönünde sapma olur ve çoklu saçılma olayları neticesinde «difüze» görünür.

90 Yalıtkanlarda opaklık ve yarı saydamlık Saçılma olayları ışın demetinin arka yüze varmasını engelleyecek kadar çok olduğunda opaklık ortaya çıkar. Bu iç saçılmaların birkaç nedeni olabilir: kırılma endeksi anizotropik olan Polikristal malzemeler yarı-saydam görünür. Tane sınırlarında hem yansıma hem de kırılma meydana gelir ve ışın demetinin sapmasına yol açar. Bu durum farklı kristallografik yönlenmelerde olan komşu tanelerin kırılma endekslerindeki küçük farklılıklardan ileri gelir.

91 Yalıtkanlarda opaklık ve yarı saydamlık Fazlardan birinin diğeri içinde çok ince şekilde dağıldığı 2 fazlı malzemelerde de ışık saçılması olur. İki fazın kırılma endeksleri farklı olduğunda ışın demeti saçılması faz sınırlarında olur. Fark arttıkça saçılma da artar.

92 Yalıtkanlarda opaklık ve yarı saydamlık Hem kristal hem de kalıntı amorf fazlar içeren cam seramikler, kristallerin boyutları görünür ışığın dalga boyundan küçük ve iki fazın kırılma endeksleri çok yakın (bileşim ayarlaması ile sağlanabilir) ise saydam görünecektir. İmalat sırasında bir çok seramik parça çok ince dağılmış gözenekler içerebilir. Bu gözenekler ışığı etkin şekilde saçılıma uğratırlar.

93 Yalıtkanlarda opaklık ve yarı saydamlık Katkısız polimerlerde yarı saydamlığın derecesi kristallik derecesinden etkilenir. Görünür ışığın bir miktar saçılması, kırılma endeksleri farklı olduğu için, kristal ve amorf yapılı bölgeler arasında yaşanır. Büyük ölçüde kristalin olan polimerlerde saçılma şiddetlidir ve bu durum yarı saydamlığa ve hatta bazı durumlarda opaklığa yol açar. Büyük ölçüde amorf olan polimerler tamamen saydamdır.

94 Cam neden saydamdır? Cam çok geniş bir enerji aralığına (E g >>5eV) sahip bir yalıtkandır. Elektronlar için bu kadar geniş bir aralığı aşmak güçtür. E g >> E gör Her renge ait fotonlar geçer ve hiçbir emilme-alıkonma olmaz. cam bu yüzden saydamdır.

95 Metallerin, yarı-iletkenlerin ve yalıtkanların görünüşü ve renkleri Yüksek dirençli (yalıtkanlar) malzemeler: saydam Yüksek iletkenlikteki (metalik) malzemeler: parlak ve opak Yarı-iletkenler: opak veya saydam Bu özellikleri ve renkleri malzemenin bant aralığının büyüklüğüne bağlıdır. Yarı-iletkenler için enerji bant diyagramı malzemenin görünüşünü hem parlaklık hem de renk yönünden açıklayabilir

96 Yarı şeffaflık Işık malzeme girdikten sonra bile malzeme içinde saçılmaya bağlı olarak tekrar yansımaya uğrayabilir. Geçen ışık bile malzeme içindeki saçılma sonucunda şiddetini-bilgilerini kaybedebilir. Işık dağılır ve bir görüntü bulanık hale gelebilir. Aşırı durumlarda malzeme aşırı iç saçılma sonucunda opak olabilir. Saçılma değişik nedenlerden kaynaklanabilir: Çok kristalli malzemelerde tane sınırları Seramiklerde ince gözenekler Malzemelerdeki farklı fazlar

97 Optik özelliklerin uygulamaları Lüminesans ışıldama Floresans Fosforesans Fotolüminesans Katodo lüminesans Elektro-floresans (LED ve OLED) Foto iletkenlik Lazerler Optik fiberler

98 yansıma aynalar görünür spektrum Dalgaboyu ( m)

99 Anti-reflective kaplamalar Kırılma endeksi hava ve camınki arasında! Bu şekilde iç yüzeyden ve dış yüzeyden yansıyan ışık şiddeti eşitlenmiş olur. Işığın dalga boyunun 4 te 1 i kalınlığında uygulandığında bu 2 yansıma birbirini siler; parlama sona erer.

100 Anti-reflective kaplamalar

101 ışıldama Bir elektron daha yüksek bir enerji seviyesine hareketlendiğinde enerji emilir; bu elektron eski konumuna döndüğünde enerji geri verilir; ışık salınır. Bu olaya ışıldama (lüminesans) denir. Emilen enerji ultraviyole ışık gibi yüksek enerjili elektromanyetik radyasyon olarak temin edilir ve valens-iletim bandı arasında elektron geçişlerine yol açar. Diğer enerji kaynakları yüksek enerjili elektronlar, ısı, mekanik veya kimyasal enerji olabilir.

102 Işıldama türleri gelen orijinal radyasyondan farklı dalga boyunda ışık (floresan ışık) Elektrik alanı (LED) Elektronlar (katot ışını tüpündeki elektron tabancası) olmasına bağlı olarak, foto-, elektro- ve katod-ışıldama olarak adlandırılır. Bunların dışında kimyasal reaksiyonlara bağlı olarak kemo-ışıma vardır!

103 ışıldama Işıldama olayı emilme ve salınma arasında geçen zamana göre sınıflandırılır. Eğer ışıldama 1 saniyeden çok daha kısa süreler içinde gerçekleşirse, floresans; daha uzun süreler geçmiş ise fosforesans adı verilir. Bu özellikler sülfitler, oksitler, tungstatlar ve bazı organik maddelerde görülür. Saf maddeler bu özelliklere sahip değildir. Bu özelliğin ortaya çıkması için kasıtlı olarak empürite ilavesi yapmak gerekir.

104 ışıldama Ara empürite seviyeleri ne kadar kararlıdır? Çok kararlı ise (uzun ömürlü >10-8 s) = fosforesans Daha az kararlı ise (kısa ömürlü) (<10-8 s) = floresans örnek: koyu renkli oyuncakların aydınlıkta parlaması: fosforesans E g İletim bandı empürite seviyeleri Valens bandı E emission Alıcı seviyesi

105 ışıldama Gelen radyasyon incident radiation floresan ampüller cam Energy of electron unfilled states Egap filled states Ex: floresans ampüller Kaplama Eu katkılı - alümina electron transition Elektron occurs geçişi emitted light Salınan ışık Beyaz ışık elektron dönüşü Floresan lambalar, içinde özel olarak hazırlanmış tungstat ve silikatlar bulunan cam bir muhafazadan ibarettir. ultraviole ışık cam tüp içindeki civa parıldama deşarjı ile temin edilir ve kaplamanın ışıldamasına yol açar ve böylece beyaz ışık salar.

106 fotolüminesans Hg uv elektrot elektrot Elektrodlar arasında oluşan ark ampül içindeki civayı daha yüksek bir enerji seviyesine çıkarır. Elektronlar eski konumlarına geri dönerken UV ışık verirler. (güneşlenme lambaları). Ampülün iç yüzeyi UV ışınlarını emen fakat görünür ışığı geçiren bir malzeme (%20 F - un Cl - ile yer değiştirdiği Ca 10 F 2 P 6 O 24 ) ile kaplanır. Renk bu malzeme metal katyonları ile doplanarak ayarlanır: Sb 3+ mavi Mn 2+ portakal-kırmızı

107 katodoluminesans TV cihazlarında kullanılır. Ekranın iç yüzü ekrandan bir elektron demeti geçtiğinde ışıldayan bir malzeme ile kaplanır. Fosfor elektron bombardımanına tutulur. böylece yüksek enerji seviyesine yükseltilir. Bu elektronlar önceki konumlarına dönerken foton verirler (görünür). ZnS (Ag + & Cl - ) mavi (Zn, Cd) S + (Cu + +Al 3+ ) yeşil Y 2 O 2 S + 3% Eu kırmızı Beyaz bir ışık elde etmek için her biri farklı dalga boyunda ışıldayan fosforların karışımı

108 Işık salan diyodlar (LED) Bir p-n tip bağlantı diyoduna yüksek şiddette düz alan gerilimi uygulandığında görünür ışık salınır. Elektrik enerjisinin ışık enerjisine dönüşmesi olayına elektro-ışıldama denir. Elektro-ışıldama gösteren cihazlara da ışık-salan diyod (LED) adı verilir.

109 LED Düz alan gerilimi bağlantının n-tipi tarafındaki e-ları bağlantıya doğru çeker ve bu e-ların bir kısmı p-tipi tarafına geçer. n-tip tarafından p-tip tarafına e- enjeksiyonu e- + boşluk = enerji Işık fotonu salınması

110 LED Elementel yarı iletkenler, bant aralığı yapılarının çok detaylı olması sebebiyle, LED ler için uygun değildir. Bu amaçla GaAs, InP gibi III-V yarı iletken bileşikleri ve bu bileşikleri içeren bazı alaşımlar kullanılır. Salınan radyasyonun dalga boyu (rengi) yarı iletkenin bant aralığına bağlıdır. Mesela, GaAs-InP sistemi ile kırmızı, portakal ve sarı renkler mümkündür. (Ga,In)N yarı iletken alaşımları kullanılarak mavi ve yeşil LED ler de geliştirilmiştir. Sonuçta, LED ler kullanılarak diğer renklerle donatılmış çok renkli ekranların elde edilmesi mümkündür.

111 LED Yarı iletken LED ler için önemli uygulamalar: dijital saatler, ışıklı saat ekranları, optik fareler, film tarayıcıları. Televizyon ve DVD oynatıcıları için elektronik uzaktan kumandalarda da infrared ışık salan LED ler kullanılır. Bu ışık demeti alıcıdaki detektörler tarafından tanınan kodlanmış sinyaller gönderir. LED ler ışık kaynağı olarak da kullanılmaktadır (örnek: trafik lambaları). Sıradan ışığa göre çok daha verimli olup, çok az ısınır ve çok daha uzun ömürlüdür (yanacak bir filaman olmadığı için).

112 Organik LED ler (OLED) Yeni ve gelişmiş optik cihazlar yapmak için yeni malzemeler Organik ışıma yayan diyodlar (OLEDs) Beyaz ışık yarı iletken kaynakları Yeni yarı iletkenler Malzeme bilimciler lazerlerden yararlanıyorlar Solar hücreler

113 Fotoiletkenlik Yarı iletken malzemelerin iletkenliği serbest elektron ve boşluk sayısına bağlıdır. Fotonlarla etkileşime bağlı ışık emilmesi ile ilave elektrik yük taşıyıcıları oluşabilir. İletkenliğin bu şekilde artmasına foto iletkenlik denir. Dolayısı ile foto iletken bir malzeme aydınlatıldığında iletkenliği artar.

114 Foto iletkenlik Yarı iletken Gelen ışık Işık yokken çok az akım geçiyor! Işık gelince akım artıyor! örnek: fotodetektör (Kadmiyum sülfit)

115 Fotoiletkenlik Ortaya çıkan akımın kuvveti doğrudan gelen ışık radyasyonunun şiddetine, fotonların foto iletken malzemeye vurma hızına bağlıdır. Görünür ışık radyasyonu fotoiletken malzemede elektron geçişlerine neden olmalıdır. Işık ölçerlerde CdS yaygın olarak kullanılır. Güneş ışığı solar hücrelerde doğrudan elektrik enerjisine dönüştürülebilir. Bu hücrelerde de yarı iletkenler kullanılır. Bu cihazların çalışma prensibi ışık salan diyodlarınkinin tersidir.

116 LASER ışığı Şu ana kadar konu edilen ışık emisyonu (ışıma) spontanedir-kendiliğinden Rastgele spontane ışıma elektron geçişlerinin önemli bir bölümünü ziyan eder. Koheran olmayan ışık sapar-saçılır, yayılır! Düzenli ve bir arada tutamayız! Bütün ışığı bir faz içinde nasıl toplar ve kuvvetlendiririz? (koheran yaparız!)

117 LASER ışığı Light (ışık) Amplification by (yükseltme) Stimulated (uyarılmış) Emission of (ışıma) Radiation (radyasyon) Laser ışığı Laser: uyarılmış radyasyon salınımı ile ışık güçlendirme. Lazerlerde bir dış uyarıcı ile başlatılan elektron geçişleri ile koheran ışık yaratılır.

118 lazerler Uyarılmış emisyon diğer fotonların varlığı ile hayata geçirilen elektron geçişlerini ifade eder. Bu nedenle yarı kararlı elektron konumları-enerji seviyeleri oluşturarak, spontane ışımaya yol açan elektron geçişlerini en aza indiririz. Buna «population inversion» diyoruz. Verdiğimizden daha fazla foton aldığımız için bu bir optik yükseltme sürecidir. Bu uyarılmış ışıma sayesinde lazer radyasyonu uyumlu, yoğun ve kuvvetlidir. Holografi ve benzeri uygulamalarda onu yararlı kılan da onun bu yoğun olma özelliğidir.

119 lazerler Bir lazer malzemesinin enerji seviyeleri: Elektron hareketlenmesi Uyarılmış seviye Spontane düşme Fonon salınımı Yarı kararlı seviye uyarılmış salınım Gelen foton Xenon ampül Fig , Callister 7e. Lazer foton salınımı

120 lazerler Lazer radyasyonu elde etmek için population inversion elde etmek, ışımayı başlatacak sayıda foton üretmek gerekir. Bu koşullardan ilki, lazer maddesinde yarı kararlı konumları xenon flaş lambasından elde edilen elektronlarla doldurarak, İkincisi ise, elde edilen fotonları iki ucu ayna vasfı kazandırılmış bir yakut çubuğu içinde ileri geri hareketlendirerek sağlanır. yakut lazerinin dalga boyu nm dir.

121 lazerler Lazerlerin birkaç değişik türü olmakla birlikte, çalışma prensibi katı hal yakut lazeri üzerinden anlatılabilir. Yakut safire %0.05 kadar Cr +3 iyonu ilave edilerek elde edilmiş Al 2 O 3 (safir) tek kristalidir. Bu iyonlar yakuta karakteristik kırmızı rengini verir. Daha da önemlisi lazerin çalışması için gerekli olan elektron seviyelerini temin ederler. Yakut lazeri uçları düz, paralel olan ve iyice parlatılan çubuk şeklindedir. Her iki uç da biri tamamen yansıtacak diğeri ise yarı geçirgen olacak şekilde gümüşle kaplanır.

122 lazerler Koheran ışıma elde etmek için iki uçtaki aynalar arasında seyahat eden ışığın dönüşte kendisi ile ayni fazda olması sağlanmalıdır. Bu nedenle aynalar arasındaki uzaklık 2L = N olmalıdır. N sabit, lazerin dalga boyu ve L lazer maddesi uzunluğudur.

123 lazer ışığı üretimi Lazer malzemesini yüksek enerji seviyesine çıkart! (mesela koheran olmayan bir xenon lamba ile!) xenon lambası Yakut lazeri ve xenon lambası Yakut çubuk Koheran ışık Bunun enerjisinin Güç kaynağı azalmasına izin verirsek koherans elde edemeyiz..

124 lazerler Ag kaplı Kısmen Ag kaplı Uyarılma öncesinde Cr 3+ iyonları Bazı Cr 3+ iyonlarındaki elektronlar xenon flaş ışığı ile daha yüksek enerji seviyelerine hareketlenir. Xenon flaş ışığının fotonları bu yüksek enerjili ve dolayısı ile yarı kararlı durumda olan elektronlarla etkileşerek onların eski konumlarına dönmesini ve ışıma oluşmasını sağlarlar. Gümüş kaplı yüzeyden yansıyan fotonlar yakut kristali boyunca hareket ederken yeni salınımlar başlatırlar. Bir foton ilki ile ayni faz içinde olan bir diğer foton ışınımı başlatır. = uyarılmış Nihayet tüpün kısmen gümüş kaplanmış ucundan uyumlu ve yoğun bir ışınım çıkar.

125 Yarı iletken lazerler GaAs gibi yarı iletken malzemeler de lazer olarak kullanılabilirler ve ayni prensibe göre çalışırlar. Tek fark «population inversion» titizlikle tasarlanmış bir bant yapısı kullanmak suretiyle elektriksel olarak elde edilir. Bunlar compakt disk çalarlarda ve modern telekomünikasyon ekipmanlarında kullanılır. yarı iletken malzemelerde bant aralığı enerjisi (Eg) ile ilgili dalga boyu, görünür ışığa denk, 0.4 ile 0.7 m arasında, olmalıdır.

126 Yarı iletken lazerler Malzemeye uygulanan gerilim valens bandındaki elektronları harekete geçirir ve iletim bandına taşır. Bu sırada valens bandında boşluklar oluşur. Daha sonra hareketlenen elektronlardan bir kaçı ve boşluklar kendiliğinden birleşir. Her bir birleşme olayında bir ışık fotonu salınır. Bu şekilde oluşan her bir foton diğer elektron-boşluk çiftleşmelerine ve ayni dalga boyunda olup birbirleri ile ayni fazda olan diğer fotonların oluşmasına yol açar. Böylece monokromatik koheran bir ışık demeti meydana gelir.

127 Yarı iletken lazerler Yakut lazerinde olduğu gibi, yarı iletken lazerin bir ucu tamamen yansıtıcı karakterdedir. Bu sayede ışın demeti tekrar malzeme içine döner ve yeni birleşmeler olur. Lazerin diğer ucu yarı yansıtıcı karakterde olup ışının bir kısmının kaçmasına izin verir. Bu tip bir lazerle sabit gerilim uygulaması ile boşluk ve hareketli elektronlar tedariği sürdükçe sürekli bir ışın demeti elde edilir.

128 Yarı iletken lazerler (a) Hareketlendirilmiş bir elektron bir boşlukla birleşir ve bir foton ışık salınımı gerçekleşir. (b) Foton salınımı diğer bir elektronun boşlukla birleşmesini ve diğer bir fotonun salınmasını sağlar. (c) Ayni dalgaboyunda ve birbirleri ile ayni fazda olan bu 2 foton gümüş kaplı yüzey tarafından yarı iletken lazer içine yansıtılır.

129 Yarı iletken lazerler d-e)yarı iletkeni geçerken yeni elektron-boşluk birleşmeleri olur ve bu süreç tekrarlandıkça monokromatik ve koheran lazer demeti elde edilir. f) Bu lazerin bir kısmı kısmen gümüş kaplı uçtan dışarı çıkar.

130 yarı iletken lazerler Yarı iletken lazerler ısı alıcı ve metal iletken arasına yerleştirilmiş farklı bileşimde birkaç tabaka yarı iletken malzemeden oluşur. Tabakaların bileşimi hem hareketli elektronları hem de boşlukları ve de lazer demetini merkezdeki GaAs tabakasında tutacak şekilde seçilir. uyarılmış elektronlar, boşluklar, lazer ışını bitişik n ve p-tipi GaAlAs tabakaları tarafından GaAs tabakasında tutulur.

131 yarı iletken lazerler Bitişme noktalarına kuvvetli ileri gerilim uygulanınca, Bant aralığı üzerinden elektronlar pompalayarak elektron-boşluk çiftleri yaratarak uyarılmış durum oluşturur. elektron + boşluk nötr + h Uyarılmış konum İlk konum Işık fotonu

132 lazerler Lazerler için aralarında gaz ve cam da bulunan diğer maddeler de kullanılır. Lazer uygulamaları çeşitlidir. Lazer ışınları fokuslanarak bölgesel ısıtma yapılabilir. Bazı tıbbi operasyonlarda kesme işlerinde, metallerin kesilmesi, kaynatılması, talaşlı imalatında kullanılır. Optik komünikasyon sistemlerinde ışık kaynağı olarak yararlanılabilir Lazer demeti çok koheran olduğu için çok hassas mesafe ölçümlerinde kullanılabilir.

133 lazerler karakteristik özellikleri ve uygulama alanları

134 lazerler

135 Sürekli dalga (CW) lazeri Lazer radyasyonu elde etmek için CO 2 veya yttriumaluminum-garnet (YAG) gibi malzemeler de kullanılabilir. Lazer tüpünde dalga oluşturulur. İki uçtaki aynaların uzaklığı ile frekans ayarlanır. CW lazerlerinin kullanım alanları Kaynak Delme Kesme: hassas ahşap oyma işleri; göz tedavisi Yüzey işlemleri Yüzeyde iz-yazı oluşturma-seramiklerde Fotolitografi-Excimer lazeri

136 Total iç yansıma geçen ışık Gelen ışık yansıyan ışık Total iç yansıma i < i = c c i > c Yoğun bir ortamda hareket eden bir ışık dalgası daha az yoğun bir ortama Geliş açısı ( i ) ile refraktif endekslerin oranı ile belirlenen c ilişkisine bağlı olarak ışık dalgası geçebilir veya yansıtılabilir. Optik fiberler için ne tür malzemeler uygundur? düşük n malzemesinden kılıf

137 polimerler seramikler Saydam Malzeme kırılma endesk değerleri malzeme Kırılma endeski Silika camı Borosilikat camı (pyrex) 1.47 Soda camı 1.51 Kuvars (SiO 2 ) 1.55 Yoğun optik cam 1.65 Spinel (MgAl 2 O 4 ) 1.72 Periklas (MgO) 1.74 Korundum (Al 2 O 3 ) 1.76 politetrafloretan 1.35 Poli(metilmetakrilat) 1.49 polipropilen 1.49 polietilen 1.51 polistren 1.60 c19tf01

138 TIR uygulamaları Komünikasyonda fiberoptik kaplama ışık i > c kaplama

139 Komünikasyonda optik fiberler Günümüzde telekomünikasyon bakır teller yerine fiber optik üzerinden gerçekleşmektedir. Metalik bir telden sinyal iletimi elektronik iken optik saydam fiberler kullanıldığında sinyal iletimi fotoniktir; yani elektromanyetik veya ışık radyasyonunun fotonlarını kullanır. Fiber optik sistemlerinin kullanımı iletimin hızını, iletilen bilgi miktarını ve iletim uzaklıklarını arttırırken, hata oranını azaltmıştır.

140 Komünikasyonda optik fiberler Bilgi transferinde hızlanma ile fiber optik teknolojisi telekomünikasyonda çığır açmıştır: Optik fiberler 1 saniyede en popüler TV dizisinin 3 bölümü kadar bilgiyi iletebilir. İki küçük optik fiber ayni anda telefon görüşmesini mümkün kılar. 3 g optik fiberin gördüğü işi görmek için 1 ton (10 6 g) bakır gerekir.

141 Komünikasyonda optik fiberler şifreleme Elektrikoptik dönüştürme Fiberoptik kablo tekrarlayıcı optikelektrik dönüştürme Şifre çözücü Gelen sinyal Giden sinyal Elektronik biçimdeki bilgi (mesela bir telefon görüşmesi) önce dijital hale getirilmelidir. Elektrik sinyali elektrik-optik dönüştürücüsünde fotonik sinyale dönüştürülür. Dönüştürücü monokromatik ve koheran ışık yayan yarı iletken bir lazerdir. Dalgaboyu normal olarak elektro-manyetik spektrumun infrared bölgesinde olan 0.78 ile 1.6 m kadardır. Bu dalga boylarında emilme kayıpları düşüktür.

142 Komünikasyonda optik fiberler Bu fotonik sinyaller fiber optik kabloya yüklenir ve alıcıya kadar bu kabloda taşınır. Uzun iletimler için tekrarlayıcılar gerekebilir. Bu cihazlar sinyali büyüten ve tekrarlayan cihazlardır. Nihayet alıcıda fotonik sinyal elektronik sinyale dönüştürülür ve şifre çözme uygulanır. şifreleme Elektrikoptik dönüştürme Fiberoptik kablo tekrarlayıcı optikelektrik dönüştürme Şifre çözücü Gelen sinyal Giden sinyal

143 şiddet şiddet Komünikasyonda optik fiberler süre süre Optik komünikasyonda dijital kodlama sistemi Yüksek güçte foton: 1 Düşük güçte foton: 0

144 Komünikasyonda optik fiberler Bu komünikasyon sisteminin 60 m kalbi optik fiberdir. Işık sinyallerini güç kaybı olmadan ve çok az bir distorsiyonla uzun mesafeler taşımalıdır. Fiber çekirdek, kılıf d<125 m ve kaplamadan oluşur. Sinyal çekirdekten geçerken, kılıf ışık demetlerini çekirdekte kalmaya zorlar. Dış kaplama ise çekirdeği ve kılıfını aşınma ve dış basınçlardan korur. Fiber malzemesi olarak yüksek saflıkta silika camı kullanılır.

145 Optik fiberler

146 Optik fiberler Işık merkezde taşınır; ve ışığın tam iç yansımaya uğraması merkez ve kaplamanın kırılma endeksleri arasındaki fark ile gerçekleştirilir. Seçeneklerden biri adım-endeks tasarımıdır: kılıfın kırılma endeksi çekirdeğinkinden biraz daha düşüktür. n Bu tasarımda esas sorun farklı ışınlar farklı kulvarları takip eder, farklı mesafeler kat ederler.

147 Optik fiberler değişik ışık demetleri ayni anda hareket ettikleri halde farklı yollar izleyip farklı uzaklıklar kat ettikleri için alıcıya farklı zamanlarda ulaşırlar. Dolayısı ile girişteki sinyal transfer sırasında genişler: signal signal giriş in Bu durum dijital komünikasyonun bilgi hızını sınırlar. t çıkış out t

148 Optik fiberler Böyle bir genişleme kademeli endeks tasarımı kullanarak büyük ölçüde önlenir: silika camına B 2 O 3 veya GeO 2 gibi katkıların kesitte parabolik doplanması ile kırılma endeksinin kesitte parabolik olarak değişmesi sağlanır. Böylece, dışarda seyahat eden dalgalar daha düşük kırılma endeksli malzemede hareket ediyor olurlar. n

149 fiberoptik Böylece fiber dış kısımlarındaki ışık daha uzun fakat daha hızlı seyahat eder. Sonuçta, çekirdeğin dış kısımlarında seyahat eden ışık demetleri daha düşük endeksli malzemede daha hızlı hareket eder ve uzun mesafeye karşın hedefe merkezdeki ile yaklaşık ayni zamanda ulaşır.

150 Optik Fiber Profilleri adım-endeksli Optik Fiber dereceli-endeksli Optik Fiber

151 Optik fiberler Merkezde saçılmaya yol açan her şey en aza indirilmelidir. Cu, Fe, V milyarda kısım seviyelerinde kontrol edilir. H 2 O ve OH miktarları da çok düşük olmalıdır. Fiber çapındaki değişiklikler de saçılmaya neden olur. Bu değişkenlik 1 km fiber boyunda bugün <1µm Farklı dalga boylarının dağılımı önlemek için ışık kaynağı olarak lazerler kullanılır.

152 fiberoptik Işık demetini emen, saçan her türlü empürite ve hata elimine edilmelidir. Maksimum kesintisiz fiber uzunluğunu belirlediği için kablodaki kayıp önemlidir. Cu, Fe ve V özellikle zararlıdır. Miktarları milyarda kısım seviyesinde azaltılır. Benzer şekilde su ve hidroksil miktarları aşırı düşüktür. Fiber kesit alanı homojenliği ve çekirdeğin yuvarlaklığı kritiktir. Toleranslar 1 km de mikrometre seviyesindedir. Ayrıca camdaki kabarcıklar ve yüzey hatalarına izin yoktur. Bugün, 10 km üstünde silika camından fiberde kayıplar 25 mm; alelade pencere camındaki ile ayni!

153 Rayleigh saçılması Dalga boyundan küçük dielektrik parçacık Gelen ışık dalgası Geçen ışık dalgası saçılan ışık dalgası Rayleigh saçılması ışığın dalga boyundan çok daha küçük dielektrik tanecikler tarafından elastik saçılmasıdır. Alan, parçacığı polarize ederek dipol titreşimlerine neden olur. Ve bir çok yönde EM dalgaları çıkararak ışığın bir kısmı geldiği yönden dağılır.

154 Rayleigh saçılması Yüksek saflıktaki malzemelerde saçılma yine olabilir. cam eriyiğinde katılaşma sonunda yapıda alıkonan bölgesel küçük yoğunluk-bileşim değişikliklerinden, buna bağlı olarak kırılma endeksinde bölgesel küçük ve gelişigüzel farklılıklar Rayleigh saçılması. Kristal yapılarda yapısal hatalar, atomların ısıl titreşimleri Rayleigh saçılmasına yol açar.

Elektromanyetik radyasyon

Elektromanyetik radyasyon Optik özellikler Optik özellikler Elektromanyetik radyasyonun tabiatı ve katı maddelerle etkileşiminin temel prensipleri Metalik ve metalik olmayan malzemelerin emme, yansıma, kırılma, geçirme kabiliyetleri

Detaylı

Optik Özellikler. Elektromanyetik radyasyon

Optik Özellikler. Elektromanyetik radyasyon Optik Özellikler Işık malzeme üzerinde çarptığında nasıl bir etkileşme olur? Malzemelerin karakteristik renklerini ne belirler? Neden bazı malzemeler saydam ve bazıları yarısaydam veya opaktır? Lazer ışını

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Spektroskopiye Giriş Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY SPEKTROSKOPİ Işın-madde etkileşmesini inceleyen bilim dalına spektroskopi denir. Spektroskopi, Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom KASET Röntgen filmi kasetleri; radyografi işlemi sırasında filmin ışık almasını önleyen ve ranforsatör-film temasını sağlayan metal kutulardır. Özel kilitli kapakları vardır. Kasetin röntgen tüpüne bakan

Detaylı

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR)

Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik Işıma Electromagnetic Radiation (EMR) Elektromanyetik ışıma (ışık) bir enerji şeklidir. Işık, Elektrik (E) ve manyetik (H) alan bileşenlerine sahiptir. Light is a wave, made up of oscillating

Detaylı

ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER

ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLER İletkenlik Elektrik iletkenlik, malzeme içerisinde atomik boyutlarda yük taşıyan elemanlar (charge carriers) tarafından gerçekleştirilir. Bunlar elektron veya elektron boşluklarıdır.

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ Infrared (IR) ve Raman Spektroskopisi Yrd. Doç. Dr. Gökçe MEREY TİTREŞİM Molekülleri oluşturan atomlar sürekli bir hareket içindedir. Molekülde: Öteleme hareketleri, Bir eksen

Detaylı

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma

Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER. Elektriksel Kutuplaşma. Dielektrik malzemeler. Kutuplaşma Türleri 15.4.2015. Elektronik kutuplaşma Dielektrik malzeme DİELEKTRİK ÖZELLİKLER Dielektrik malzemeler; serbest elektron yoktur, yalıtkan malzemelerdir, uygulanan elektriksel alandan etkilenebilirler. 1 2 Dielektrik malzemeler Elektriksel alan

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Etkinlik A nın Yanıtları 1. Elektromanyetik spektrum şekildeki gibidir.

Detaylı

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel

BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Ebru Şenel BÖLÜM 7. ENSTRÜMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİ 1. SPEKTROSKOPİ Bir örnekteki atom, molekül veya iyonların bir enerji düzeyinden diğerine geçişleri sırasında absorplanan veya yayılan elektromanyetik ışımanın,

Detaylı

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV)

BÖLÜM 2. FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (PV) BÖLÜM 2. FOTOOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ (P) Fotovoltaik Etki: Fotovoltaik etki birbirinden farklı iki malzemenin ortak temas bölgesinin (common junction) foton radyasyonu ile aydınlatılması durumunda

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ Bölüm İçeriği Bağ Enerjisi ve Kuvveti Atomlar arası mesafe, Kuvvet ve Enerji İlişkisi Atomlar arası Mesafeyi Etkileyen Faktörler. Sıcaklık, Iyonsallik derecesi,

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK C IŞIĞIN KIRILMASI (4 SAAT) 1 Kırılma 2 Kırılma Kanunları 3 Ortamların Yoğunlukları 4 Işık Işınlarının Az Yoğun Ortamdan Çok Yoğun Ortama Geçişi 5 Işık Işınlarının

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan

MADDE VE IŞIK saydam maddeler yarı saydam maddeler saydam olmayan IŞIK Görme olayı ışıkla gerçekleşir. Cisme gelen ışık, cisimden yansıyarak göze gelirse cisim görünür. Ama bu cisim bir ışık kaynağı ise, hangi ortamda olursa olsun, çevresine ışık verdiğinden karanlıkta

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Testin 1 in Çözümleri 1. B manyetik alanı sabit v hızıyla hareket ederken,

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 38 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim frekansı ışık

Detaylı

LAZER CĐHAZI : (1 ) lazer ortamı (2) maddeye verilen enerji (ışık), (3) ayna, (4) yarı geçirgen ayna, (5) dışarı çıkan lazer ışını

LAZER CĐHAZI : (1 ) lazer ortamı (2) maddeye verilen enerji (ışık), (3) ayna, (4) yarı geçirgen ayna, (5) dışarı çıkan lazer ışını 50. YILINDA LAZER Đlk kullanılabilir lazer 1960 yılında Dr. Theodor Maiman tarafından yapılmıştır. Lazerin bulunuşunun 50. yılı kutlama etkinlikleri, 2010 yılı boyunca sürecektir. Einstein in 1917 yılında,

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Termodinamik ve Isı Tekniği Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Radyasyon (Işınım) Isı Transferi Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Termodinamik Laboratuvarı Laboratuar

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 3: Güneş Enerjisi Güneşin Yapısı Güneş Işınımı Güneş Spektrumu Toplam Güneş Işınımı Güneş Işınımının Ölçülmesi Dr. Osman Turan Makine ve İmalat Mühendisliği Bilecik Şeyh Edebali

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 5. HAFTA İçindekiler 3. Nesil Güneş Pilleri Çok eklemli (tandem) güneş pilleri Kuantum parçacık güneş pilleri Organik Güneş

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

Manyetik Alan. Manyetik Akı. Manyetik Akı Yoğunluğu. Ferromanyetik Malzemeler. B-H eğrileri (Hysteresis)

Manyetik Alan. Manyetik Akı. Manyetik Akı Yoğunluğu. Ferromanyetik Malzemeler. B-H eğrileri (Hysteresis) Manyetik Alan Manyetik Akı Manyetik Akı Yoğunluğu Ferromanyetik Malzemeler B-H eğrileri (Hysteresis) Kaynak: SERWAY Bölüm 29 http://mmfdergi.ogu.edu.tr/mmfdrg/2006-1/3.pdf Manyetik Alan Manyetik Alan

Detaylı

Işığın izlediği yol : Işık bir doğru boyunca km/saniye lik bir hızla yol alır.

Işığın izlediği yol : Işık bir doğru boyunca km/saniye lik bir hızla yol alır. IŞIK VE SES Işık ve ışık kaynakları : Çevreyi görmemizi sağlayan enerji kaynağına ışık denir. Göze gelen ışık ya bir cisim tarafından oluşturuluyordur ya da bir cisim tarafından yansıtılıyordur. Göze gelen

Detaylı

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride)

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride) Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir. Malzeme özellikleri bağ

Detaylı

YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri

YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri Sanayi fabrika otomasyonunda proximity (yaklasım) sensorler kullanılır. Porximity sensorler profesyonel yapıda cevre sartlarından

Detaylı

X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ

X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ X IŞINLARININ ELDE EDİLİŞİ Radyografide ve radyoterapide kullanılan X- ışınları, havası boşaltılmış bir tüp içinde, yüksek gerilim altında, ısıtılan katottan çıkan elektron demetinin hızlandırılarak anota

Detaylı

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER X-ışınlarının elde edilmesi X-ışınlarının Soğrulma Mekanizması X-ışınlarının özellikleri X-ışını cihazlarının parametreleri

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 6. X-Işınlarının madde ile etkileşimi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 6. X-Işınlarının madde ile etkileşimi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 6 X-Işınlarının madde ile etkileşimi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI MADDE ETKİLEŞİMİ Elektromanyetik enerjiler kendi dalga boylarına yakın maddelerle etkileşime

Detaylı

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken

İletken, Yalıtkan ve Yarı İletken Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadağımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden yapılmışlardır. Bu kısımdaki en önemli konulardan biri,

Detaylı

SPEKTROSKOPİ ENSTRÜMANTAL ANALİZ. Elektromanyetik radyasyon (ışıma)

SPEKTROSKOPİ ENSTRÜMANTAL ANALİZ. Elektromanyetik radyasyon (ışıma) ENSTRÜMANTAL ANALİZ SPEKTROSKOPİ Spektroskopi Bir madde içerisindeki atom, molekül veya iyonların bir enerji seviyesinden diğerine geçişleri sırasında absorplanan veya yayılan ışınların ölçülmesi için

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

Nanomalzemelerin Karakterizasyonu. Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon

Nanomalzemelerin Karakterizasyonu. Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon Nanomalzemelerin Karakterizasyonu Yapısal Karakterizasyon Kimyasal Karakterizasyon 1 Nanomalzemlerin Yapısal Karakterizasyonu X ışını difraksiyonu (XRD) Çeşitli elektronik mikroskoplar(sem, TEM) Atomik

Detaylı

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Optik Sensörler Üzerine düşen ışığa bağlı olarak üstünden geçen akımı değiştiren elemanlara optik eleman denir. Optik transdüserler ışık miktarındaki değişmeleri elektriksel

Detaylı

Bölüm 8: Atomun Elektron Yapısı

Bölüm 8: Atomun Elektron Yapısı Bölüm 8: Atomun Elektron Yapısı 1. Elektromanyetik Işıma: Elektrik ve manyetik alanın dalgalar şeklinde taşınmasıdır. Her dalganın frekansı ve dalga boyu vardır. Dalga boyu (ʎ) : İki dalga tepeciği arasındaki

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 40 Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 1 Test 1 in Çözümleri 1. USG ve MR cihazları ile ilgili verilen bilgiler doğrudur. BT cihazı c-ışınları ile değil X-ışınları ile çalışır. Bu nedenle I ve II.

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri 7 Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 225 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktur. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde bulunamazlar. Fotonlar

Detaylı

LÜMİNESANS MATERYALLER

LÜMİNESANS MATERYALLER LÜMİNESANS MATERYALLER Temel Prensipler, Uygulama Alanları, Işıldama Eğrisi Özellikleri Prof. Dr. Niyazi MERİÇ Ankara. Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü meric@ankara.edu.tr Enerji seviyeleri Pauli

Detaylı

Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar

Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar : iletkenlik katsayısı (S/m) Malzemelerin iletkenlikleri sıcaklık ve frekansla değişir. >>

Detaylı

Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler

Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler Kimyasal Bağlar; Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler İki ana gruba ayrılır Kuvvetli (birincil,

Detaylı

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride)

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride) Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir. Malzeme özellikleri bağ

Detaylı

FİZ201 DALGALAR LABORATUVARI. Dr. F. Betül KAYNAK Dr. Akın BACIOĞLU

FİZ201 DALGALAR LABORATUVARI. Dr. F. Betül KAYNAK Dr. Akın BACIOĞLU FİZ201 DALGALAR LABORATUVARI Dr. F. Betül KAYNAK Dr. Akın BACIOĞLU LASER (Light AmplificaLon by SLmulated Emission of RadiaLon) Özellikleri Koherens (eş fazlı ve aynı uzaysal yönelime sahip), monokromalk

Detaylı

Dalton atom modelinde henüz keşfedilmedikleri için atomun temel tanecikleri olan proton nötron ve elektrondan bahsedilmez.

Dalton atom modelinde henüz keşfedilmedikleri için atomun temel tanecikleri olan proton nötron ve elektrondan bahsedilmez. MODERN ATOM TEORİSİ ÖNCESİ KEŞİFLER Dalton Atom Modeli - Elementler atom adı verilen çok küçük ve bölünemeyen taneciklerden oluşurlar. - Atomlar içi dolu küreler şeklindedir. - Bir elementin bütün atomları

Detaylı

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları

OPTİK. Işık Nedir? Işık Kaynakları OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri

Elektromanyetik Dalgalar. Test 1 in Çözümleri 35 Elektromanyetik Dalgalar 1 Test 1 in Çözümleri 4. 1. Radyo dalgaları elektronların titreşiminden doğan elektromanyetik dalgalar olup ışık hızıyla hareket eder. Radyo dalgalarının titreşim rekansı ışık

Detaylı

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM)

BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) BÖLÜM 3 DİFÜZYON (YAYINIM) 1 Mürekkebin suda yayılması veya kolonyanın havada yayılması difüzyona örnektir. En hızlı difüzyon gazlarda görülür. Katılarda atom hareketleri daha yavaş olduğu için katılarda

Detaylı

Optik Yükselteç (OA) Nedir?

Optik Yükselteç (OA) Nedir? Optik Yükselteç (OA) Nedir? Işığı kendi ortamında yükseltme arayışlarından doğan, optik alan içindeki ışık sinyalini, herhangi bir elektronik değişime ihtiyaç duymadan yükselten cihazdır. 1 Lazer ile optik

Detaylı

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması

OPTİK Işık Nedir? Işık Kaynakları Işık Nasıl Yayılır? Tam Gölge - Yarı Gölge güneş tutulması OPTİK Işık Nedir? Işığı yaptığı davranışlarla tanırız. Işık saydam ortamlarda yayılır. Işık foton denilen taneciklerden oluşur. Fotonların belirli bir dalga boyu vardır. Bazı fiziksel olaylarda tanecik,

Detaylı

Enerji Band Diyagramları

Enerji Band Diyagramları Yarıiletkenler Yarıiletkenler Germanyumun kimyasal yapısı Silisyum kimyasal yapısı Yarıiletken Yapım Teknikleri n Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi p Tipi Yarıiletkenin Meydana Gelişi Yarıiletkenlerde

Detaylı

Bir iletken katı malzemenin en önemli elektriksel özelliklerinden birisi, elektrik akımını kolaylıkla iletmesidir. Ohm kanunu, akım I- veya yükün

Bir iletken katı malzemenin en önemli elektriksel özelliklerinden birisi, elektrik akımını kolaylıkla iletmesidir. Ohm kanunu, akım I- veya yükün Bir iletken katı malzemenin en önemli elektriksel özelliklerinden birisi, elektrik akımını kolaylıkla iletmesidir. Ohm kanunu, akım I- veya yükün geçiş hızının, uygulanan voltaj V ile aşağıdaki şekilde

Detaylı

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ

İLERİ SOL JEL PROSESLERİ İLERİ SOL JEL PROSESLERİ Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Kaplama ve İnce Filmler Sol-jel kaplamalar birçok fonksiyona sahiptir. Bunlardan en belli başlı olanı, görünür ışık dalga boyunda transparan oksitlerin

Detaylı

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi

AYDINLATMA SİSTEMLERİ. İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi AYDINLATMA SİSTEMLERİ İbrahim Kolancı Enerji Yöneticisi Işık Göze etki eden özel bir enerji şekli olup dalga veya foton şeklinde yayıldığı kabul edilir. Elektromanyetik dalgalar dalga uzunluklarına göre

Detaylı

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz.

Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Yıldızlara gidemeyiz; sadece onlardan gelen ışınımı teleskopların yardımıyla gözleyebilir ve çözümleyebiliriz. Işık genellikle titreşen elektromanyetik dalga olarak düşünülür; bu suda ilerleyen dalgaya

Detaylı

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır.

Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekran Ekran, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik araçların genel adıdır. Ekrandaki tüm görüntüler noktalardan olusur. Ekrandaki en küçük noktaya pixel adı verilir. Pixel sayısı ne kadar fazlaysa

Detaylı

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ 1. KISA DEVRE Kısa devre; kırmızı, sarı, mavi, nötr ve toprak hatlarının en az ikisinin birbirine temas ederek elektriksel akımın bu yolla devresini tamamlamasıdır. Kısa devre olduğunda

Detaylı

tayf kara cisim ışınımına

tayf kara cisim ışınımına 13. ÇİZGİ OLUŞUMU Yıldızın iç kısımlarından atmosfere doğru akan ışınım, dalga boyunun yaklaşık olarak sürekli bir fonksiyonudur. Çünkü iç bölgede sıcaklık gradyenti (eğimi) küçüktür ve madde ile ışınım

Detaylı

Elektromanyetik Radyasyon (Enerji) Nedir?

Elektromanyetik Radyasyon (Enerji) Nedir? Elektromanyetik Radyasyon (Enerji) Nedir? Atomlardan çeşitli şekillerde ortaya çıkan enerji türleri ve bunların yayılma şekilleri "elektromagnetik radyasyon" olarak adlandırılır. İçinde X ve γ ışınlarının

Detaylı

Bölüm 3 - Kristal Yapılar

Bölüm 3 - Kristal Yapılar Bölüm 3 - Kristal Yapılar Katı malzemeler, atomların veya iyonların oluşturdukları düzene göre sınıflandırılır. Kristal malzemede uzun-aralıkta atomsal ölçekte tekrarlayan bir düzen mevcuttur. Katılaşma

Detaylı

ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri

ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri ER 3 A / B / E Tipi ultraviyole alev dedektörleri ULTRAVİYOLE IŞIK İnsan gözü 380 ile 760 nm. Gibi dar bir kuşak arasındaki elektro manyetik dalgalara duyarlıdır. Bu kuşak görülür alan olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti

Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti Deneyin Temeli Harici Fotoelektrik etki ve Planck sabiti deney seti Fotoelektrik etki modern fiziğin gelişimindeki anahtar deneylerden birisidir. Filaman lambadan çıkan beyaz ışık ızgaralı spektrometre

Detaylı

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç

Akım ve Direnç. Bölüm 27. Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Bölüm 27 Akım ve Direnç Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Kanunu Direnç ve Sıcaklık Elektrik Enerjisi ve Güç Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik Akımı Elektrik yüklerinin

Detaylı

Katılar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

Katılar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 Katılar Tüm maddeler, yeteri kadar soğutulduğunda katıları oluştururlar. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Oluşan katıların doğası atom, iyon veya molekülleri birarada tutan kuvvetlere

Detaylı

Atomlar, dış yörüngedeki elektron sayısını "tamamlamak" üzere, aşağıdaki iki yoldan biri ile bileşik oluştururlar:

Atomlar, dış yörüngedeki elektron sayısını tamamlamak üzere, aşağıdaki iki yoldan biri ile bileşik oluştururlar: ATOMUN YAPISI VE BAĞLAR Atomun en dış yörüngesinde dönen elektronlara valans elektronlara adi verilir (valance: bağ değer). Bir atomun en dış yörüngesinde 8'e yakın sayıda elektron varsa, örnek klor: diğer

Detaylı

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ

ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ ALETLİ ANALİZ YÖNTEMLERİ UV-Görünür Bölge Moleküler Absorpsiyon Spektroskopisi Yrd. Doç.Dr. Gökçe MEREY GENEL BİLGİ Çözelti içindeki madde miktarını çözeltiden geçen veya çözeltinin tuttuğu ışık miktarından

Detaylı

Isı transferi (taşınımı)

Isı transferi (taşınımı) Isı transferi (taşınımı) Isı: Sıcaklık farkı nedeniyle bir maddeden diğerine transfer olan bir enerji formudur. Isı transferi, sıcaklık farkı nedeniyle maddeler arasında meydana gelen enerji taşınımını

Detaylı

Dr. Fatih AY. Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr

Dr. Fatih AY. Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Düzlemsel Güneş Toplayıcıları Vakumlu Güneş Toplayıcıları Yoğunlaştırıcı Sistemler Düz Toplayıcının Isıl Analizi 2 Yapı olarak havası boşaltılmış

Detaylı

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti

1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar. Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Diyot Çeşitleri ve Yapıları 1.1 Giriş 1.2 Zener Diyotlar 1.3 Işık Yayan Diyotlar (LED) 1.4 Fotodiyotlar Konunun Özeti * Diyotlar yapım tekniğine bağlı olarak; Nokta temaslı diyotlar,

Detaylı

UBT Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim:

UBT Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim: UBT 306 - Foton Algılayıcıları Ara Sınav Cevap Anahtarı Tarih: 22 Nisan 2015 Süre: 90 dk. İsim: 1. (a) (5) Radyoaktivite nedir, tanımlayınız? Bir radyoizotopun aktivitesi (A), izotopun birim zamandaki

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

Uzaktan Algılama Teknolojileri

Uzaktan Algılama Teknolojileri Uzaktan Algılama Teknolojileri Ders 3 Uzaktan Algılama Temelleri Alp Ertürk alp.erturk@kocaeli.edu.tr Elektromanyetik Spektrum Elektromanyetik Spektrum Görünür Işık (Visible Light) Mavi: (400 500 nm) Yeşil:

Detaylı

Fotovoltaik Teknoloji

Fotovoltaik Teknoloji Fotovoltaik Teknoloji Bölüm 4: Fotovoltaik Teknolojinin Temelleri Fotovoltaik Hücre Fotovoltaik Etki Yarıiletken Fiziğin Temelleri Atomik Yapı Enerji Bandı Diyagramı Kristal Yapı Elektron-Boşluk Çiftleri

Detaylı

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METOTLAR II DOĞRUSAL ISI İLETİMİ DENEYİ 1.Deneyin Adı: Doğrusal ısı iletimi deneyi..

Detaylı

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM

GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM GÜNEŞ PİLLERİ (FOTOVOLTAİK PİLLER) I. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY Y. Doç. Dr. Nur BEKİROĞLU Y. Doç. Dr. Zehra YUMURTACI İ ç e r i k Genel bilgi ve çalışma ilkesi Güneş pili tipleri Güneş pilinin elektriksel

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler

MALZEME BİLGİSİ. Katı Eriyikler MALZEME BİLGİSİ Dr.- Ing. Rahmi ÜNAL Konu: Katı Eriyikler 1 Giriş Endüstriyel metaller çoğunlukla birden fazla tür eleman içerirler, çok azı arı halde kullanılır. Arı metallerin yüksek iletkenlik, korozyona

Detaylı

Lazer ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN

Lazer ile şekil verme. Prof. Dr. Akgün ALSARAN Lazer ile şekil verme Prof. Dr. Akgün ALSARAN Lazer Lazer (İngilizce LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) fotonları uyumlu bir hüzme şeklinde oluşturan optik kaynak. Lazer fikrinin

Detaylı

Raman Spektroskopisi

Raman Spektroskopisi Raman Spektroskopisi Çalışma İlkesi: Bir numunenin GB veya yakın-ir monokromatik ışından oluşan güçlü bir lazer kaynağıyla ışınlanmasıyla saçılan ışının belirli bir açıdan ölçümüne dayanır. Moleküllerin

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR RENK İLE İLGİLİ KAVRAMLAR Tanımlar Renk Oluşumu Gökyüzünde yağmur sonrasında olağanüstü bir renk kuşağı ( gökkuşağı ) görülür. Bunun nedeni yağmur damlalarının, cam prizma etkisi ile ışığı yansıtarak altı

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI OLUŞUMU Hızlandırılmış elektronların anotla etkileşimi ATOMUN YAPISI VE PARÇACIKLARI Bir elementi temsil eden en küçük

Detaylı

ER 3B ULTRA VİYOLE DEDEKTÖR

ER 3B ULTRA VİYOLE DEDEKTÖR ER 3B ULTRA VİYOLE DEDEKTÖR İnsan gözü 380 ile 760 nm. Gibi dar bir kuşak arasındaki elektro manyetik dalgalara duyarlıdır. Bu kuşak görülür alan olarak adlandırılmaktadır. Görülür alanın altında mor ötesi

Detaylı

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINI MİKTARINI ETKİLEYENLER X-ışınlarının miktarı Röntgen (R) ya da miliröntgen (mr) birimleri ile ölçülmektedir. Bu birimlerle ifade edilen değerler ışın yoğunluğu

Detaylı

Elektromanyetik ışınlar ve dalga boyları

Elektromanyetik ışınlar ve dalga boyları Elektromanyetik ışınlar ve dalga boyları İnsan gözü, dalga boyu 380-780 nanometreye kadar olan elektromanyetik dalgaları ışık olarak algılar. EBO 304- Ölçme ve Enstrümantasyon 2 Işığa duyarlı eleman çeşitleri

Detaylı

KRİSTAL KUSURLARI BÖLÜM 3. Bağlar + Kristal yapısı + Kusurlar. Özellikler. Kusurlar malzeme özelliğini önemli ölçüde etkiler.

KRİSTAL KUSURLARI BÖLÜM 3. Bağlar + Kristal yapısı + Kusurlar. Özellikler. Kusurlar malzeme özelliğini önemli ölçüde etkiler. KRİSTAL KUSURLARI Bağlar + Kristal yapısı + Kusurlar Özellikler Kusurlar malzeme özelliğini önemli ölçüde etkiler. 2 1 Yarıiletken alttaş üretiminde kullanılan silikon kristalleri neden belli ölçüde fosfor

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Işınım ile Isı Transferi Deneyi Föyü

Işınım ile Isı Transferi Deneyi Föyü Işınım ile Isı Transferi Deneyi Föyü 1. Giriş Işınımla (radyasyonla) ısı transferi ve ısıl ışınım terimleri, elektromanyetik dalgalar ya da fotonlar (kütlesi olmayan fakat enerjiye sahip parçacıklar) vasıtasıyla

Detaylı

FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I

FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I FİZ4001 KATIHAL FİZİĞİ-I Bölüm 3. Örgü Titreşimleri: Termal, Akustik ve Optik Özellikler Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE Katıhal Fiziği - I Dr. Aytaç Gürhan GÖKÇE 1 Bir Boyutlu İki Atomlu Örgü Titreşimleri M 2

Detaylı

Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin

Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin dış ortamdan ısı absorblama kabiliyetinin bir göstergesi

Detaylı

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015

KOROZYON DERS NOTU. Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 KOROZYON DERS NOTU Doç. Dr. A. Fatih YETİM 2015 v Korozyon nedir? v Korozyon nasıl oluşur? v Korozyon çeşitleri nelerdir? v Korozyona sebep olan etkenler nelerdir? v Korozyon nasıl önlenebilir? Korozyon

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net DERSİN AMACI: Malzeme Biliminde temel kavramları tanıtmak ÖĞRENECEKLERİNİZ: Malzeme yapısı Yapının özelliklere olan etkisi Malzemenin

Detaylı

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık maddedeki moleküllerin hareket hızları ile ilgilidir. Bu maddeler için aynı veya farklı olabilir. Yani; Sıcaklık ortalama hızda hareket eden bir molekülün hareket (kinetik) enerjisidir.

Detaylı

X-IŞINLARI FLORESAN ve OPTİK EMİSYON SPEKTROSKOPİSİ

X-IŞINLARI FLORESAN ve OPTİK EMİSYON SPEKTROSKOPİSİ X-IŞINLARI FLORESAN ve OPTİK EMİSYON SPEKTROSKOPİSİ 1. EMİSYON (YAYINMA) SPEKTRUMU ve SPEKTROMETRELER Onyedinci yüzyılda Newton un güneş ışığının değişik renkteki bileşenlerden oluştuğunu ve bunların bir

Detaylı

1. Yarı İletken Diyotlar Konunun Özeti

1. Yarı İletken Diyotlar Konunun Özeti Elektronik Devreler 1. Yarı İletken Diyotlar 1.1 Giriş 1.2. Yarı İletkenlerde Akım Taşıyıcılar 1.3. N tipi ve P tipi Yarı İletkenlerin Oluşumu 1.4. P-N Diyodunun Oluşumu 1.5. P-N Diyodunun Kutuplanması

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. chem.libretexts.org

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi. chem.libretexts.org 9. Atomun Elektron Yapısı Elektromanyetik ışıma (EMI) Atom Spektrumları Bohr Atom Modeli Kuantum Kuramı - Dalga Mekaniği Kuantum Sayıları Elektron Orbitalleri Hidrojen Atomu Orbitalleri Elektron Spini

Detaylı

ELEKTRONLAR ve ATOMLAR

ELEKTRONLAR ve ATOMLAR BÖLÜM 3 ELEKTRONLAR ve ATOMLAR 1 Kapsam 1.0 Radyasyon Enerjisinin Doğası ve Karakteristiği 2.0 Fotoelektrik Etki 3.0 ER: Dalga Özelliği 4.0 Dalgaboyu, Frekans, Hız ve Genlik 5.0 Elektromanyetik Spektrum

Detaylı