MAPP KARİYER DEĞERLENDİRME ANALİZİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MAPP KARİYER DEĞERLENDİRME ANALİZİ"

Transkript

1 MAPP KARİYER DEĞERLENDİRME ANALİZİ

2 MAPP KARİYER DEĞERLENDİRME ANALİZİ MAPP KARİYER DEĞERLENDİRME ANALİZİ (MOTİVATİONAL APPRAISAL OF PERSONAL POTENTIAL) BİREYLERİN İLGİ VE MOTİVASYONLARINI TEMEL ALARAK MESLEKİ EĞİLİMLERİ VE İLGİLERİNİ BELİRLEMEKTEDİR. MAPP DÜNYADA 16 DİLE ÇEVRİLMİŞTİR. DÜNYADA HER 30 SANİYEDE BİR, BİR KİŞİ MAPP ANALİZİNİ YAPMAKTADIR YILINDA ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) OLAN MAPP BİREYLER İÇİN İLK VE EN KAPSAMLI ONLİNE KARİYER ANALİZİDİR. MAPP KARİYER DEĞERLENDİRME ANALİZİ Nİ RAKİPLERİNDEN AYIRAN EN ÖNEMLİ ÖZELLİK, MESLEK VE İŞ SEÇİMİNİ MOTİVASYON (İLGİ) ODAĞIYLA ANALİZ ETMESİ VE TAMAMEN ONLİNE OLMASIDIR. MESLEK SEÇİMİNDE BELİRLEYİCİ ÜÇ KRİTER VARDIR; BECERİ, BİLGİ VE MOTİVASYON. BUNLARIN ARASINDA EN BÜYÜK AĞIRLIĞI OLAN MOTİVASYONDUR. BİR KİŞİNİN NE YAPMAK İSTEDİĞİNİ BİLMESİ VE BU YOLDA İLERLEMESİ KARİYERİNDE BAŞARILI VE MUTLU BİR BİREY OLMASININ EN ÖNEMLİ FAKTÖRÜDÜR. KARİYERHARİTAM.COM MAPP KARİYER ANALİZİNİN MÜNHASIR TÜRKİYE TEMSİLCİSİDİR. MAPP ENVANTERİNİN TÜRKÇE ÇEVİRİSİ VE TÜRKÇELEŞTİRİLNESİ TAMAMLANMIŞTIR. ADAPTASYON ÇALIŞMALARI KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİ TARAFINDAN YAPILMIŞTIR. MAPP 900 MESLEĞİ KİŞİYE EN UYGUN ŞEKİLDE SIRALAR. MESLEKLERİN DETAYLI TANIMINI SUNAR. BU MESLEKLERİ EĞİTİM KURUMLARI VE İŞ OLANAKLARI İLE EŞLEŞTİRİR. BU MODEL TÜRKİYE DE BİR İLKTİR.

3 MAPP PAKETLERİ 1)Ücretsiz Ön Analiz Sen kimsin, nasıl birisin? Üye ol, MAPP Ücretsiz Ön Analizi yap, hem eğilimlerinle ilgili genel bilgilere sahip ol, hem sana en uygun 20 kariyer alanını öğren hem de analizinin 2 meslek ile eşleştirmesini gör. 2)Başlangıç Paketi Kendini ve sana en uygun meslekleri keşfet! Ön Analiz sonuçlarının ötesini görmek istiyorsan, Başlangıç paketini satın al. Başlangıç Paketi sana, aradığın soruların yanıtlarını çok daha ayrıntılı verir. Öğrenciler, meslek seçimi yapmak isteyenler veya kendilerine yeni bir kariyer oluşturmak isteyenler için ideal pakettir. Başlangıç paketi ile; o 50 olası meslek ile uyumun; o Hem sana en yakın meslekler hem de senin hayal ettiğin meslekler ile ilgili bilgi ve eşleştirme; o İstediğin tüm meslekler ile ilgili kapsamlı bilgiye sahip olabileceğiniz Meslek Tanımları na ulaşım; o İstediğin an, ilk ödemeyi kaybetmeden küçük bir fark ödeyerek standart ve premium paketlere geçiş olanağı. o Başlangıç Paketi ile güçlü yönlerinizi saptayarak, sizi başarıya götürecek mesleğe ulaşabilirsiniz. 3) Standart Paket 900 Meslek arasından sana uygun olanları bul! Standart Paket, MAPP in gelişmiş meslek arama paketidir. Gelişmiş bir meslek veri tabanına ulaşım olanağı yaratır. Analizin sonuçlarından yola çıkarak 900 den fazla mesleği inceleyebilir, seni mutlu edecek kariyer yolculuğunu planlayabilirsin. Standart Paket ile; o Meslek veritabandaki 900 den fazla meslek ile sınırsız meslek eşleştirmesi o Hem sana en yakın meslekler hem de senin hayal ettiğin meslekler ile ilgili bilgi ve eşleştirme; o İstediğin tüm meslekler ile ilgili kapsamlı bilgiye sahip olabileceğiniz Meslek Tanımları na ulaşım; o İstediğin an, ilk ödemeyi kaybetmeden küçük bir fark ödeyerek premium pakete geçiş olanağı. o Meslek Arama Paketi ayrıca psikolojik yıpranma yaşamış veya belli bir deneyimi olan ama yeni bir mesleğe geçiş yapmak isteyen kişiler için de ideal bir pakettir. 4) Premium Paket MAPP seni 900 Meslek arasından en uygunlarıyla eşleştirsin ve raporunu adresine e-postalasın. Premium Paket, MAPP in en kapsamlı ve meslek eşleştirme olanaklı paketidir. Analizinle birlikte MAPP seni, 900 den fazla meslek ile otomatik olarak eşleştirir, sana en yakın ve en uzak kariyer hedeflerini ortaya koyar ve bu hedeflerle ilgili her türlü detaylı bilgiye ulaşmanı sağlar. Premium Paket ile; o Meslek veritabandaki 900 den fazla meslek ile sınırsız meslek eşleştirmesi ve size uyumuna göre sıralanması; o Hem sana en yakın meslekler hem de senin hayal ettiğin meslekler ile ilgili bilgi ve eşleştirme; o İstediğin tüm meslekler ile ilgili kapsamlı bilgiye sahip olabileceğiniz Meslek Tanımları na ulaşım; o Analizin dijital ortama kaydedilmesi ve e-posta ile gönderilebilmesi.

4 İŞ AKIŞ SÜRECİ 1.Kurumla anlaşma yapılması 2.Kurum adına kurum adresiyle bağlantılı olarak uygulamanın gerçekleştirileceği web adresinin açılması 3.Personel / öğrenci listelerinin kurumdan alınması 4.Personel / öğrenci için bireysel şifrelerin oluşturulması ve kuruma gönderilmesi 5.Öğrencilerin internet üzerinden sisteme girip testi doldurmaları 6.Bireysel kişilik/meslek analizlerinin sonuçlarının alınması (Sonuçlar 1 gün sonra alınabilmektedir.)

5 SIKÇA SORULAN SORULAR: MAPP İN CEVAPLANMASI 1. MAPP analizini cevaplamak ne kadar sürer? Çoğu kişi analizi dakika arasında cevaplamaktadır. 2. Analizi cevaplandırmam kesintiye uğrarsa verdiğim cevaplar kaydedilmiş olur mu? Hayır. Dilediğiniz zaman Üye Merkezi ne tıklayın ve e-posta adresiniz ve şifreniz ile giriş yapın. MAPP sistemi sizi tanıyacak ve nerede kaldıysanız devam etmesini sağlayacaktır. 3. Türkçe dışında başka dil seçeneği var mı? Evet. MAPP bugüne kadar 17 dile çevrilmiştir: Amerikan İngilizcesi, İngiliz İngilizcesi, Fransızca, İsveççe, Lehce, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce, Çince, Korece, Japonca, Arapça, Farsça, Rusça, Bulgarca, Yunanca ve Türkçe. 4. Kaç soru var? MAPP aslında sorulardan oluşuyor diyemeyiz. 71 adet üçlü ifade ile karşılaşacaksınız. Her üçlü arasından, bilgi, beceri ve eğitiminizden bağımsız olarak, size en yakın ve en uzak ifadeyi seçeceksiniz ve bir ifade boş kalacak. Yanıtlarınız, bu üçlü ifadeler arasındaki önceliklerinizi tanımlar, çünkü doğru ya da yanlış cevap yoktur. 5. MAPP analizini yapmak için bir yaş sınırı var mı? MAPP analizini 13 yaş ve üzeri kişilere öneriyoruz. Bu araç hayatın her döneminde olan kişiler tarafından kullanılabilir; ister üniversite için bölüm seçmek ister emeklilik yıllarınızı planlamak için Sorulardan birinde bir kelimeyi anlamazsam ne olur? Eğer herhangi bir kelimenin anlamı ile ilgili sorunuz varsa, kelimenin anlamına sözlükten bakabilirsiniz ya da güvendiğiniz birine sorabilirsiniz. Unutmayın, bu bir sınav ya da test değil. İfadeler arasında seçim yaparken doğru karar vermek için, yetkin birinden yardım almanız size en uygun cevabı vermenizde yardımcı olacaktır. 7. Bana en yakın iki ifade seçmek istiyorum. Ne yapmalıyım? Üzgünüz, böyle bir alternatif yok. Tüm ifadeler size en yakın gelse de birini seçmek durumundasınız. Şu şekilde karar vermeye çalışın: Üç ifadedeki görevi de yapabiliyor olsanız, hangi sırada yapardınız? (farz edin ki en çok sevdiğinizden başlayacaksınız). 8. MAPP analizini tekrar yapabilir miyim? Evet. 9. Geriye dönüp cevabımı değiştirebilir miyim? Hayır. Bitir tuşunu tıkladıktan sonra sonuçlarınız işleme alınır. Cevaplarınızda değişiklikler yapmak isterseniz analizi tekrar almanız gerekir. İstediğiniz belirli bir sonucu almak üzere cevaplarınızı yönlendirmeniz mümkün değildir (bazıları denedi ama başaramadı). 10. MAPP analizini yapmaya başladım, fakat henüz bitirme fırsatım olmadı. En son cevapladığım soruya nasıl gidebilirim? MAPP Üye Merkezi ne giriş yaptığınızda, Analize Başla tuşuna basarak, bıraktığınız yerden devam edebilirsiniz.

6 SIKÇA SORULAN SORULAR: MAPP MESLEK ELEŞTİRMESİ NEDİR? MAPP Eşleştirmesi bizim inşa ettiğimiz bir meslek eşleştirme sistemidir, motivasyonlarınıza dayalı olarak size hangi mesleklerin en iyi şekilde uyacağını görmenizi sağlar. Diğer mesleki değerlendirme analizleri her bir iş unvanı için mesleki faaliyetlerin, becerilerin, eğitimin, mesleki değerlerin, yeteneklerin ve benzerlerinin kombinasyonlarını içerir. MAPP ise sadece motivasyon üzerine kurulmuştur. Yüksek eşleşme motivasyonunuza uyan mesleki faaliyetlerin olduğunu gösterir. O işi yapabilmek için gereken becerilere, yeteneğe, eğitime veya deneyime sahip olduğunuz anlamına gelmez. Yine de, motivasyonunuz olan alanlar için gereken becerileri öğrenmek daha eğlenceli ve kolay olacaktır. SIKÇA SORULAN SORULAR: MAPP İ ÖZ GEÇMİŞİMLE BİRLİKTE KULLANABİLİR MİYİM? Birçok kişi kendisini iyi ifade etmeye yardımcı olması için MAPP raporunun bir kopyasını özgeçmişine ekliyor. MAPP kişinin potansiyelini görmek için kullanılan ön yargıya yer vermeyen harika bir araçtır. Öz geçmişimiz çoğunlukla söylemesini istediğimiz şeyi söyler ve asla sevmediğimiz taraflarımızı göstermez. MAPP ise gerçekçidir ve birçok işveren sağlanan bilgilerden müteşekkirdir. SIKÇA SORULAN SORULAR: MAPP İ İSTEDİĞİM BİR İŞİ BULMADA NASIL KULLANABİLİRİM? MAPP analizini yaptıktan sonra önerdiği en yüksek motivasyonlarınıza ve iş alanlarına bakabilirsiniz. MAPP in sunduğu meslek listesinden meslek eşleştirmesi yapabilirsiniz, ayrıca MAPP Premium Paket üyeleri için 900 meslek motivasyonlarına en uygun şekilde sıralanmaktadır. SIKÇA SORULAN SORULAR: İŞVEREN AÇISINDAN BAKILDIĞINDA MAPP IN FAYDALARI NELERDİR? Bir işveren olarak MAPP i iş profilleri çıkarmada ve insanları bu profillerle eşleştirmede kullanarak zamandan ve paradan tasarruf edersiniz. Burada amaç, bireylerin motivasyonları ile işin gerektirdiği motivasyonları karşılaştırmaktır. Personel devri gereksiz riskler almak için çok pahalı bir alan. SIKÇA SORULAN SORULAR: MAPP İ KİM KULLANIYOR? MAPP 7 milyon kişi tarafından uygulandı. MAPP iş arayanlar, kurumlar, okullar, özel istihdam büroları, danışmanlar ve kariyer koçları tarafından kullanıldı. MAPP hem küçük ölçekli hem de büyük ölçekli şirketlerde kullanıldı. Bir çok bağımsız danışan da MAPP kullanmayı tercih etti. MAPP oldukça derin ve çok yönlü bir araçtır.

7 ÖRNEK MAPP RAPORU

8 MAPP RAPORUNUZ 1. ANLATIMLI YORUMLAR 1.1. İŞE DUYULAN İLGİ İlgi bölümü, motivasyonlarınızı ve tercihlerinizi belirleyerek sizin için ideal iş içeriğini tanımlar; bunlar Çalışan Özellikleri olarak adlandırılmaktadır. Bu özellikler öncelik sırasına göre listelenir. Genelde, kişinin yapmak istediği şey, en büyük olasılıkla yapacağı şeydir. Başka bir deyişle, kişi söz konusu meslekte ilerlemek amacıyla gerekeni yeterince icra ederek (eğitimini almak da dahil olmak üzere) ham ilgisini gerçek becerilere dönüştürecektir. MAPP raporunuzun İlgi bölümü; insanlar, yaratıcılık, sosyal etkinlikler, rutinler, araç-gereç ve diğer alanlarla ilgili çalışma tercihlerinizi özetler. İlgi bölümü, sizi en çok motive eden unsurlara ilk bakıştır. Sonrasında gelen her bölüm birbiriyle bağlantılı olacaktır, böylece tercih ettiğiniz görev çeşitlerinin ve işlerin bir başlık altında toplandığını görmeye başlayacaksınız. Ramazan insanları ve onların etkinliklerini yönetmekten motive olur. Ramazan sahip olduğu çeşitli yeteneklerle ve pek çok nedenle böyle bir yönetimi üstlenebilir. Başlıca nedenler arasında şunlar olabilir: 1) yönetici, yönetim ve denetleme sorumluluğu ve yetkisini uygulama; 2) yönetim pozisyonuna, rolüne ve tanınmışlığına sahip olma; 3) denetlenen, ast pozisyonda veya rolde olmama. Burada insanların yönetimi ön planda yer aldığı için bu Ramazan tarafından, yönetilenlerin menfaati için yapılan bir yönetim hizmeti olarak algılanabilir. Ramazan'in "sorumluluk alma" temelinde mi yoksa "sorumlu kılınma" temelinde mi (ikisi arasındaki fark çok önemlidir) yönetmeye motive ve donanımlı olduğu, motivasyon gücüne ve ilgili diğer özelliklerine bakılarak belirlenebilir. Ramazan sosyal, organizasyonel açısından ve boş zamanlarda başkalarıyla birlikte olmayı tercih eder. Başkalarına eşlik etmenin yanı sıra ilişki kurmak; insanlarla çeşitli yollarla (liderlik, yönetim, denetim, iletişim, hizmet, bakım vs.) etkileşim içinde olmak için önemli bir arena ve ortam sağlar. Ramazan'in başkalarıyla arkadaşlıktan ve etkileşimden neden ve nasıl bu kadar motive olduğunu anlamak için diğer özelliklerine de bakılmalıdır. Ramazan kurduğu sosyal, organizasyonel ve/veya mesleki ilişkilerde, iddialı ve agresif bir şekilde kişisel tanınırlık, unvan, prestij ve değer kazanmaya isteklidir. Şansın yüksek olduğu yerlerde Ramazan fırsatları, zorlukları ve riskleri arar. Ancak unvanını, rolünü veya gücünü kaybetme ihtimali olan durumlarda Ramazan zorluklara girmeyi veya risk almayı tercih etmez. Birçok mesleki faaliyette, tanınma motivasyon sağlayan en önemli unsurdur ve bu yüzden önemli bir değerdir. Ramazan, Mark Twain'in "Tek bir iltifatı iki hafta boyunca yazabilirim" dediğinde ne demek istediğini muhtemelen anlayacaktır. Ramazan insanlığın, insanların ve kendi varlığının, anlamının, amacının, potansiyelinin ve kaderinin bilincindedir. Ramazan başkalarının hayatında iyiyi, büyümeyi ve kazanmayı sağlamak için kendi hissettiği, kabul ettiği tutkuyla motive olur. Bu hedeflere ulaşmak için fikirlerin etkili bir şekilde iletilmesi öncelikli bir yoldur. Algı ve düşünce büyük resmi görmek gibi bütünsel ve kavramsal olmaya meyillidir. Bu özellik ile başka hangi özelliklerin etkileşimde olduğunu görmek önemlidir, çünkü birçok ilginç kombinasyon oluşabilir. Kültürel, bilgiye dayalı, akademik ve yaratıcı faaliyetlerde ana özellik budur. Fikirleri, kavramları, teoriyi, etiği ve değerleri içerir. Ramazan nesnelerin doğasına ve yararına karşı merakı ve farkındalığı vardır. Analiz ve deneyler mesleki ve eğlence faaliyetlerinin birer parçasıdır. Ancak bunlar muhtemelen uzmanlaşmış veya profesyonel faaliyetler değildir. Bunun yerine, çeşitli işlevsel tercihlerden oluşan bir birleşimin parçasıdırlar. Teknik yönelimli tercihler, Ramazan'in sistematik düşünmesine ve zorlu etkinliklerin gelişimsel ve deneysel olduğu noktalarda, motive olmasına yol açar. Ramazan diğer zihinsel faaliyetlerle birlikte soyut fikirler ve kavramların da farkındadır. Bir şeyleri yeni veya farklı yollardan yapma fikri genellikle yenilikçilik ya da mucitlik olarak adlandırılır. Halihazırda var olan şeyleri genişletmek ya da geliştirmek için Ramazan, geçmiş ve günümüz etkinlikleriyle ilgisi olmayan bir şekilde yaratmak yerine soyut, yenilikçi ve/veya yaratıcı tercihler kullanır. Ramazan planlanmış, programlanmış ve tamamlanmış projelerde çalışmaya motivedir. Bu, projeyi yarım bırakmaktansa tamamlama tercihine işaret eder. Ancak daha yüksek önceliği ve/veya çekiciliği olan başka bir projenin ortaya çıkmasıyla tamamlama ya da başarı isteği eldeki proje için ötelenebilir; bitirilmemiş projenin başka bir gün yapılacağını umut eder. Yarım kalan herhangi birşey, bitirilinceye kadar aklın bir köşesinde kalacaktır. Ramazan insanlarla birlikte olmayı tercih eder ve başkalarından ayrı yapılan faaliyetlerden çoğunlukla uzak durur. Ramazan özel, iş ve/veya eğlence amaçlı aktivitelerinde "birimiz hepimiz için" ortamda bulunmak ister. Ramazan değişimi ve çeşitliliği tercih eder, hatta buna gereksinim duyabilir. Aynılık ve rutin ilginin, güdünün ve enerjinin kaybına sebep olur. Ramazan muhtemelen "tebdili mekanda ferahlık vardır" sözünün doğruluğuna inanır. Birçok değişime ve çeşitliliğe, yepyeni meydan okumalara ve deneyimlere açık, yeni ilişkiler ve arkadaşlar edinmeye elverişli mesleklerden, hobilerden ve/veya tatillerden keyif alır.

9 Ramazan işin genelinde veya önemli bir bölümünde fiziksel olarak objelerle ve nesnelerle çalışmaya karşı pek istekli değildir. Diğer aktiviteler daha önceliklidir. Duyusal/fiziksel özellikler muhtemelen motivasyon kaynağı olabilecek kadar gelişmemiştir İŞ YAPMA TARZI İş Yapma Tarzı bölümü, bireyin 12 Çalışan Özelliği Alanında sahip olduğu motivasyonu ve yetenekleri belirtir ve İlgi bölümü ile kesişir. İş Yapma Biçimi ve İlgi bölümleri aynı cümleleri farklı bakış açılarıyla anlatmaktadır. Size motivasyon sağlayan en büyük unsur ilk sırada belirtilir. Bu bölümde, iş hayatınızda değişikliği ve çeşitliliği tercih edip etmediğiniz, ikna edici olup olmadığınız, bağımsız (tek başınıza) mı yoksa bir ekip çalışması içinde mi çalışmayı tercih ettiğiniz, değerlendirme ve analiz için doğal bir güdünüzün olup olmadığı gibi soruların yanıtlarını öğreneceksiniz. Ramazan değişimi ve çeşitliliği tercih eder ve bunlara gereksinim duyar. Değişim motive eder, uyarıcıdır ve enerji verir. Ramazan yeni seçenekler, zorluklar, görevler, tanıdıklar, ilişkiler ve hatta yeni kariyer alanları arar. Ramazan aynılıktan, tekrarlamadan ve hatta başında ilginç gelse de rutinleşen etkinliklerden yorulur. İşler Ramazan için rutin haline geldiğinde, bu daha ilginç faaliyetlere geçmek için bir motivasyon oluşturur. Ramazan başkalarıyla birlikte grupsal bir şekilde (ekip çalışması içerisinde vs.) faaliyetlerde bulunmaya oldukça isteklidir. Ramazan başkalarının iyiliği, gelişimi ve kazanımı için kendisine belirli bir düzeyde sorumluluk yükler ve bu sorumluluğu kabul eder. Ramazan büyük olasılıkla yardımseverdir, özellikle güncel acılar, yaralar, stres, ihtiyaçlar ve sorunlara dair kendini başkalarına yardım etmeye gönüllü olarak adar. Ramazan gerektiğinde kendinden ödün vererek başkalarına yardım etmek ve sağladığı hizmetler sonucunda kişisel anlamda tatmin olmak için başkalarının hayatlarında empatik, hoşgörülü, kasıtlı ve kişisel olarak yer alacaktır. (NOT: Burada "kişisel" sözcüğü önemlidir. Bu vicdani bir özelliktir ve tamamen kendi kendini motive eden, gönüllü bir iştir. Mesleki bağlılığı belirleyen en güçlü özelliklerden biridir. "Başkaları" sözcüğü, yardımseverlik bağlamında önemlidir.) Ramazan yakın olmadığı, resmi veya organizasyonel olarak bağlantısının bulunmadığı kişilere karşı daha yardımsever olabilir. (NOT: Yardımseverlikte yakınların yardımı alan tarafta değil, veren tarafta olmaları beklenir.) Bununla birlikte, Ramazan muhtemelen tüm kişilere iyi niyetle yaklaşır. Ancak yardım edilecek kişilerin uygunluğu konusunda öncelikleri vardır. Ramazan şu alanlarda güçlü bir motivasyona sahiptir: 1) dinleyiciye doğrudan erişim, 2) dinleyiciyle kasıtlı, iddialı (bazen agresif) sözel iletişim, 3) dinleyicinin söylenen şeyi duyması ve anlamasını sağlama, 4) dinleyicinin söyleneni gönüllü veya başka şekilde kabul etmesini sağlama, 5) dinleyicinin söylenen doğrultusunda hareket etmesini sağlama, (eğer amaçlanan buysa). İkna, isteklerin çakışmasını getirir ve kasıtlı veya başka şekilde, açık ya da üstü kapalı gözdağı içerebilir. Bu ikna özelliğinin motivasyon düzeyini, amacını, tarzını ve hedeflerini anlamak için diğer özelliklere bakmak önemlidir. Ramazan ikna edecektir; sadece şunlar merak konusudur: Ne zaman, nasıl ve ne amaçla. Ramazan motive olduğu yetenekleri uygulama sorumluluğunu gönüllü olarak kabul eder. Bu yetenekler arasında liderlik becerileri ve/veya yönetimsel yetenekler ve başkalarına karşı sorumluluklar yer alabilir. Bu sosyal, liderlikle ilgili, yönetimsel ve zihinsel faaliyetleri içeren önemli, geniş ve derinlemesine bir etkendir, Algı ve düşünce büyük resmi görmeyi ve bu bağlamda sorumlulukları ele almayı içerir. Ramazan organizasyonel yönetimi kabul eder ve çalışır, ancak kendisi için özellikle böyle bir rol peşinde koşmayacaktır. Burada önemli olan insanların yönetimidir, fakat bu halihazırda var olan yeteneklere ve becerilere bağlıdır. Performans ve sonuçlar, temel olan unsurlardır. Ramazan'in sorumluluk alarak mı yoksa sorumluluk verildiğinde mi, kişisel mi yoksa kişisel olmayan şekilde mi, performans tabanlı mı yoksa hizmet tabanlı mı yönetim faaliyetini sürdüreceğini belirlemek için diğer özelliklerin incelenmesi gerekir. Ramazan, mantıksal ve analitik düşünen birisidir. Nesnelerin birbirine mantıksal olarak nasıl bağlandığını tespit ederek algılardan anlam çıkarmaya eğilimlidir. Bu motivasyon bilimsel, araştırmacı, yönetimsel ve edebi ve/veya hesaplamasal tercihlerle oldukça iyi uyuşur. Bu motivasyonel tercihler karışımı, genellikle kavramsal bağlamda işlev görür. Ramazan kendini yetenekli, kendine yeten ve hedef odaklı olarak görmektedir. Muhtemelen Ramazan yaptığı işi ve hedeflerini, insanlarla birlikte olmaktan, karşılıklı iletişim kurmaktan ve bir ortama ait olmaktan daha önemli bulmaktadır. Eğer mesleği başkalarıyla çalışmayı ya da hedefe ulaşmanın bir parçası olarak insanların becerilerini ve yeteneklerini yönetmeyi gerektiriyorsa, Ramazan bunu yapmaya istek duyar ve yeterince donanımlıdır. Başka kişiler mevcut, teslim edilebilir yetenekler ve/veya beceriler için seçildiğinde, performans beklenir. Ancak bağımsız olacağı, kendi kendini yöneteceği ve başarıya kendi yöntemleriyle ulaşabileceği faaliyetleri tercih eder. Ramazan'in algıları, düşüncesi, mantığı, kararları ve hareketleri kişisel deneyimlerden sonuçlanan verilere dayalıdır. Deneyim doğal yetenekleri, tercihleri veya motivasyonları kullanışlı becerilere dönüştürerek ve mesleki aktivitelerde uygulayarak öğrenmeve

10 geliştirme sürecidir. Ramazan'in tercihleri genellikle fantezi, soyut fikirler, yaratıcılık, teori, hipotez, araştırma veya deney odaklı değildir. Ramazan başkaları tarafından yönetilmeyi tercih etmez ve buna gereksinim duymaz. Ramazan'in yönetmeye mi, etkilemeye mi, ikna etmeye veya bağımsız çalışmaya mı motive olduğunu anlamak için ilgili Çalışan Özelliklerini incelemek önemlidir. Yönetilmeyi istemeyen kişiler yakından izlendiklerinde veya denetlendiklerinde iyi bir performans sergileyemezler ya da iyi uyum sağlayamazlar. Başkaları tarafından yönetilmekten, veya kontrol edilmekten, başka birinin emrinde çalışmaktan alınırlar. Ramazan vardiyalı, tekrar eden duyusal/fiziksel faaliyetlerde yer almayı tercih etmez. Bu tarz işler, çok kısa sürede sıkıcı, moralini düşüren ve stresli bir hal alır. Bu tarz bir işte Ramazan sık sık mola vermeye, değişikliklere ve/veya çeşitliliğe ihtiyaç duyar ve bunun için fırsat yaratmaya çalışabilir. Tekrarlayan faaliyetleri yapmaya devam ettikçe performansı ve işin kalitesi azalacaktır. Ramazan, detayları tek tek görmek, aklında tutmak ve/veya hatırlamak konusunda çok başarılı olmayabilir; bunun yerine aklında kavramlar, düzenler ve ana fikirler kalır. Ramazan gördüğü, duyduğu, okuduğu şeyin "ne anlama geldiğini anlar". Genel olarak ya da neyle ilgili olduğunu hatırlar, fakat detaylar aklında pek kalmaz. Rakamların yerlerini karıştırabilir. Kelimeleri bir bütün olarak okur, harf harf değil. Yeteneğin varlığından söz edilebilir, ancak önemli olan bu yeteneklerin içinde bulunduğu durumu ve motivasyonlarını nasıl etkilediğidir İŞE YATKINLIK Bu bölümde, kişisel yetenek ve becerilere bağlı motivasyon ve tercihler hakkında genel bilgiler verilmektedir. Bu bölümdeki yorumlar, kişinin mesleki anlamda kendisini tanımasına, yeteneklerini görmesine, motivasyon ve tercihlerine göre en iyi şekilde uyum sağlayabileceği ve verimli bir biçimde çalışabileceği bir pozisyona karar vermesine yardımcı olur. Başka bir deyişle, önceliklerinin zihinsel mi, duyusal mı yoksa fiziksel mi olduğunu görmesini amaçlar: "Kendine karşı dürüst ol, kendini tanı" kuralı, izlenecek en iyi yoldur. Ramazan'in tercihlerinde ve motivasyonlarında, fikirlerin ve sözcüklerin daha derin veya "gerçek" anlamlarını anlamak büyük önem taşır. Ramazan fikirleri ve sözcükleri yazılı ve sözlü iletişimde etkili bir şekilde kullanır. Bu etkende edebiyat; başkaları tarafından ifade edilen fikirlerin bilinçli olarak araştırılması anlamına gelir. Kişi kendi hayatında kullanmak, özümsemek ve öğenmek adına böyle bir araştırmaya girişir. Kaynak; kitaplar, diğer yayınlar, tarihi dokümanlar, araştırma bilgileri, tiyatro, filmler, televizyon, "bilgi ağı" veya internet vs. olabilir. Burada vazgeçilmez unsur iletişimdir: başkalarının zihninden bilgileri toplama ya da başkalarının zihnini hedefleyen iletişim kurma. Gazetecilik ve yazmak en temel faaliyetleridir. Edebi faaliyetler yalnızca bilgiye dayalı, akademik veya kültürel değildir. Örneğin, kitap kurdu olmak gibi, yalnızca kendi başına bir amaç da olabilir. Edebi faaliyete her zaman yazılı ya da sözlü iletişim eşlik etmeyebilir. Diğer taraftan, iletişim etkinliği de klasik anlamda edebi olmak zorunda değildir. Ayrıca kişi iletişimsel olmak için ikna edici olmak zorunda değildir, ancak bunun faydasını görür. Özelliğin motivasyonu, burada olduğu gibi yüksek olması, hem edebi hem de iletişimsel yeteneklerin kullanışlı veya geliştirilmiş olduğunu ya da olabileceğini gösterir. Şu ana kadar tüm özelliklerinin üzerinden kısaca geçtiğinizde, Ramazan'in edebi ve/veya iletişimsel tercihlerinin ve motivasyonlarının özgün içeriğini açıkça görebilirsiniz. Ramazan'in tercihleri, onu büyük resmi görmekten ve olayları geniş bağlamda ele almaktan geri koymaz. Bu, dünü ve yarını bugüne bağlar, olasılıkları mevcut gerçeklere bağlar ve kapalı sistemler yerine açık seçenekler sağlar. Eğer Ramazan analiz, planlama, strateji, değerlendirme veya seçim yapma süreçlerinde yer alıyorsa bu tercihler ve yetenekler bileşimi son derece kullanışlıdır. Entelektüel (düşünsel) ve/veya analitik (çözümsel) işler, Ramazan için muhtemelen büyük önem taşıyan zihinsel faaliyetlerdir. Diğer özelliklerin gözden geçirilmesi sonucunda Ramazan'in felsefi, kültürel, bilimsel, yönetimsel ve/veya hesaplama içeren işlemlerdeki potansiyeli belirlenebilir. Listelenen tüm alanlara ilgi duyulması, tümü için eşit derecede motivasyonun veya becerinin var olduğu anlamına gelmez. Ramazan detayların ve detayların öneminin farkındadır ve bu detayların daha büyük, birimsel ve tamamlanmış bir şey ile ilişkisini ve bağlantısını görür. Bu sayede detayı bir resmin parçası olarak algılar. Eğer bilinen bir resmin parçası değilse, olası bir resim için önemli olabilecek bir parça olarak görür. Başka bir deyişle, Ramazan eldekilerle anlamlı bir şeyler inşa etme veya doldurma alanlarında motivedir. Bu, yönetilmesi gereken veya yönetilebilecek olan şeyle ilgili pratik, objektif, manipülatif veya idari bir yönelimdir. Ramazan her ne kadar matematiği özel olarak tercih etmese bile matematiksel farkındalığı ve yeteneği olduğu için, bu konuda motivasyonu yüksektir. Diğer özellikleri incelenerek, hangi alanda matematsel uygulamaları tercih ettiği belirlenebilir. Bu alanlar teorik, istatistiki, analitik, hesaba dayalı, işletmeyle ilgili, yönetimsel, idari, aritmetik veya kayıt tutma ile ilgili olabilir. Matematik hangi alanda en iyi işlevi görüyorsa o alan mesleki bir değer oluşturur.

11 Ramazan'in motivasyon seviyesinin en yüksek olduğu faaliyetlerde büyük olasılıkla belirli detaylara yönelik farkındalık söz konusudur. Aksi takdirde tercihler, detayların çok da önem arz etmediği diğer hususlara kayar. Ramazan muhtemelen "Her şeyin bir yeri var..." söylemini bilir ancak her şey her zaman (veya çoğu zaman) kendine ayrılan o yere ulaşmayabilir. Ramazan, detay tercihinin gerekli olduğu bir faaliyette çok fazla veya çok uzun süre kalırsa zihinsel faaliyetlerinde ters etkilere neden olabilecek bir tür kapalı alan korkusu (klostrofobi) yaşayabilir. Ramazan uzun süreli çalışmalarda detayın çok titiz bir şekilde ele alınmasını içermeyen net tercihlere sahiptir. Bir santral tesisinde telefon kablolarını bağlamak ya da ilçe festivalindeki yarışma için bir kazak örmek, muhtemelen Ramazan için tercih edilen bir kariyer veya hobi olmayacaktır. Ramazan çok az sanatsal tercihe sahiptir ve tercihin çok az olduğu durumlarda, sanatsal yeteneği herhangi bir kullanışlı faaliyet için yeterince gelişmemiş olabilir. (NOT: Endüstrinin standartları göz önüne alındığında, iş bağlamındaki sanatsal detayların ve süreçlerin kullanımı, bu tercihlere sahip olmayan kişiler için zor olabilir.) Büyük olasılıkla Ramazan doğal ya da öğrenilmiş, gelişkin ve tutarlı bir şekilde güvenilir duyusal/fiziksel motivasyonlara sahip değildir. Her defasında daha iyi bir fiziksel performans göstermeye, bir oyunda en son yakaladığı skorun üzerine çıkmaya, çalışanlar arasında en iyi olmaya, duyusal/fiziksel faaliyetleri dört gözle beklemeye ve bunların zorlayıcı ve eğlenceli olduğunu düşünmeye yönelik güçlü bir motivasyonu yoktur. Bunun yerine, Ramazan duyusal/fiziksel sistemi (vücudu) "görev gerektirdiğinde" devreye giren ve kendinden bekleneni uygun şekilde yerine getiren bir sistem olarak düşünmeyi tercih eder. Ramazan, kişinin elle (kolları, elleri, parmaklarıyla) materyalleri işlediği "tezgah" faaliyeti olarak geçen işlerden motive olmamaktadır. Bu faaliyetlere ilgisiz olmasının bir çok sebebi olabilir: 1) Ramazan başka şeyleri yapmaya motivedir, 2) Ramazan bu tarz duyusal/fiziksel aktiviteleri yapma yeteneğine sahip değildir, 3) bu faaliyet Ramazan'in faaliyet tercihlerine göre çok tekdüzedir, veya 4) sosyal faaliyetleri tercih ediyorken bu iş çok asosyaldir. Sebepleri belirlemek önemlidir, bu sayede Ramazan doğal yeteneğin ve mevcut yetenek ve becerilerin motivasyon kadar güçlü olduğu konumlarda işlev gösterebilir. Ramazan'in zihnini etkileyen motivasyon ve tercihlerde, duyusal/fiziksel faaliyetlerin önemli bir yer tutma eğiliminde olmadığı görülmektedir. Fiziksel olarak ne yapacağını ve nasıl yapacağını "düşünmekten" ziyade diğer faaliyetler daha yüksek önceliğe sahiptir ve bu yüzden motivasyon ve tercihler bu alternatif faaliyetler doğrultusunda uzanır. Ramazan'in duyusal/fiziksel faaliyetlere yüksek önem vermesi olası değildir İNSANLAR Bu bölümde, bir kişinin diğer kişilerle olan etkileşimiyle ilgili önemli faaliyetleri kapsayan yedi adet kişi etkeni bulunmaktadır. Bunlar, sosyalleşme ve insan ilişkilerine ilgi duyan ve belki de doğal yeteneği bulunan veya bu alanda eğitim almış bireyler için çok önemlidir. Ayrıca "insan ilişkilerinin yoğun olduğu" belirli işler için de önemli olabilirler. Eğer meslek, başkalarından bağımsız olarak çalışmayı, kendi faaliyetlerini yönetmeyi veya yalnızlıktan tatmin olabilmeyi gerektiriyorsa, bu bölümde motivasyonel derecelendirmenin düşük olması, oldukça pozitif ve değerli bir veri olarak yorumlanabilir. İkna etme konusunda yüksek bir motivasyon düzeyi şu anlama gelir: Ramazan iddialı, hatta agresif bir şekilde, diğer kişilerle doğrudan iletişime geçer, mesajını sözlü olarak belirtir. Niyeti ve teşebbüsü, dinleyicinin veya dinleyicilerin söylenenleri anlamaları, söyleneni kabul etmeleri ve söylenene göre hareket etmeleridir; böylece Ramazan istediği sonuca ulaşabilir. Eğer bu komisyon almak içinse (yani satıcının menfaati içinse), yumuşak satış gibi görünse de agresif bir satış olacaktır. Felsefi veya yardımsever hedefleri varsa, bu bir yumuşak satış olacaktır. Ancak Ramazan ezilen ve daha şanssız olanların davalarını savunuyorsa, ikna etme işini adeta modern Don Kişot ve/veya Jan Dark üstlenmiş gibi görünebilir. (NOT: Tek bir özellik olarak bakıldığında ikna etme, genellikle bir bireyin ortaya koyduğu en iddialı ve en agresif psikolojik ifade/girişimdir.) Bu yüksek pazarlık güdüsü, psikolojik olmaktan çok zihinsel, agresif olmaktan çok iddiacı, duygusal olmaktan çok mantıksal, bir çatışmayı ikna ederek kazanmaktan çok bir yarışmayı stratejik olarak kazanmaktır. Ramazan, farklı görüşlerin ve amaçların çatışması durumunda bir tarafı temsil etmek konusunda oldukça isteklidir ve karşıt taraflar ya da görüşler arasında anlaşma, uzlaşma, imtiyaz veya geri çekilmeyi sağlamak için mantık, strateji ve iletişim becerileri uygulamak konusunda motive ve kararlıdır. İkna kabiliyetini muhtemelen kullanmaktadır; bu onun çok temel olmasa da değerli bir niteliğidir. Zaman zaman yıldırma faaliyetleri de söz konusu olabilir, ancak bu, hedeflerin gerçekleştirilmesinde zayıf bir araç olarak görülür. Stratejik düşünme kilit unsur olarak kabul edilir ve aynı zamanda Mantık Yürütme bölümünde de (1. Faktör) temsil edilmektedir. Ramazan'in motivasyonu, insanları belirli bir fikre, bakış açısına, yöne, amaca ya da ürüne yönlendirme niyetiyle eğlendirmek için kullandığı güçlü, sosyal, işitsel-müzikal, görsel-sanatsal ve iletişimsel özelliklerle büyük ölçüde yükselir. Bu motivasyonel bağlamda, eğlence insanları mutlu etmekten daha fazlasıdır. Tanıtım ve pazarlama hedefleri söz konusudur. Tercih edilen bazı faaliyetler şunlardır: pazarlama, satış, halkla ilişkiler, televizyon reklamları, lobicilik, siyasi kampanyalar, tanıtıcı danışmanlık, spor spikerliği, Motivasyonu, eğlence ve/veya oyunculuğun çeşitli alanlarında

12 ilerlemek için, diğer bir deyişle kariyerinde yükselmek için harcadığı çaba ile de güçlenebilir. İkna gücü, tercih edilen birincil özelliktir. Motivasyonu yüksek seviyelerdedir, çünkü gösterdiği çaba, oyunun sonuna bağlı olan bir hedefe odaklı olduğu zaman ortada bir risk unsuru vardır. Felsefi, edebi, bilimsel, yönetimsel ve/veya ikna edici özellikler, Ramazan'in eğitim, öğretim ve başkalarını etkileme güdüsünde ve dürtüsünde etkili olabilir. Öncelikli tercihi, faydalı olacak bilgileri ve tecrübeleri paylaşmaktır. Bu yüzden başkalarına bilgi iletmek için, öncelikle kişinin kendisini eğitmesi gerektiğini düşünür. Ramazan öğrenmeye, büyük resmi görmeye, parçaların resme nasıl oturduğunu anlamaya istek duyar ve bu bilgiyi başkalarına aktarmayı tercih eder. Eğitici faaliyetler çok fazla özelliği içerebildiği için, tüm diğer özellikleri gözden geçirerek hangilerinin daha önemli olduğunu bulmak faydalı olacaktır. Ramazan insanları hem felsefi hem de psikolojik açılardan değerlendirmeyi tercih eder. İnsanlara karşı ilgi duymasını sağlayan doğal motivasyonu, başkalarının potansiyeline ve kaderine karşı kişisel, etik bir yönelim doğurur. Eğer bu ilgiler güçlü bir yardımseverlikle desteklenirse, Ramazan doğrudan dahil olacağı, başkalarına yararlı olacak aktif hizmetleri tercih eder. Ramazan'in yardımseverlik, girişkenlik, yönetimsel faaliyetler, inandırıcılık ve/veya uyumlu ilişkilere bağlılığına dair motivasyonel seviyelerine bakmak önemlidir. Tüm bu özelliklerin her biri veya hepsi mentorluk özelliği ile etkileşimde olabilir ve bu mentorluğun neden, nasıl yapıldığını önemli ölçüde etkileyebilir. Ramazan diğerlerinin iş faaliyetlerini planlama, atama, yönetme, denetleme ve gözlemleme sorumluluğunu üstlenmeye kimi durumlarda motive olur. Denetlenen çalışanlarla sabit, yerinde iletişim ve etkileşim kurmayı tercih edebilir. Ahlak, tutum, katılım, eğitim, güvenlik ve çalışanlardan beklenen kaliteyi ve performansı almak gibi unsurlar, motivasyon düzeylerini etkiler. Ramazan bilginin, paylaştığı insanların menfaatine ve faydasına olmasını isteyerek ve umarak onlarla gönüllü olarak iletişime geçmeyi ister. Bu motivasyon seviyesinde, Ramazan yalnızca ikna etme özelliğini değil, daha çok yardımsever ve edebi özellikler taşır. İkna etme özelliği daha düşük düzeyde bir motivasyon kaynağı olabilir, ancak bu tür hizmet sorumluluğuna sahip kişi, gerektiği yerde ikna edici iletişimi kullanmaya yönelik belirli bir istek duyacak, hatta bunu bir görev olarak kabul edecektir. Başkalarını kendinden önce tutma motivasyonu yerine, Ramazan'in tercihleri öncelikli olarak kendi etrafında döner. Ramazan kişisel çıkarlardan, unvandan ve tanınırlıktan motive olur. Ramazan kaybetmeyi sevmez, bu yüzden karar veya taahhüt verilmeden önce tüm seçenekler ve seçimler, kazanma ve kaybetme ihtimalleri karşılaştırılarak değerlendirir. Ramazan işler istediği gibi gitmediğinde stres ve hayal kırıklığı yaşar. İşler Ramazan'in istediği gibi gittiğindeyse memnuniyet, coşku ve enerji hisseder. İşbirliklerini ve ilişkileri kendi çıkarları doğrultusunda seçer, korur ya da bitirir OBJELER Bu Çalışan Özellik Kodu bölümünde, objeler ile çalışmak, malzemelerin ve süreçlerin kontrolü, operasyonel ve mekanik kuvvetleri veya nesneleri kavramak gibi konular vurgulanmaktadır. Bu bölümde yer alan etkenlerin hiçbiri, bireyde olsun ya da olmasın, kişilerle doğrudan ilintili değildir ve özel yetenekler gerektirmez. Ancak bu etkenler, bireyin sahip olduğu zihinsel, duyusal, fiziksel ve mekanik beceriler ve/veya yetkinlikler arasındaki etkileşimi ve paslaşmayı gerektirir. Eğer bireyin doğal bir mekanik anlayışı varsa ve elleriyle çalışmayı seviyorsa, bu Çalışan Özellikleri Kodu bölümü son derece önem taşır ve üzerinde durulması gerekir. Ramazan makine, teknik ya da sistem mühendisliğine doğal olarak eğilimlidir. Bu eğilimi dahilinde, içsel mekanik algısıyla "nesnelerin nasıl tıkır tıkır çalıştığını" anlar ve makineleri, ekipmanları ya da sistemleri tasarlama, monte etme, inşa etme, kurma ve kullanma gibi faaliyetlere karşı isteklidir. Ana meslek dalı olarak mühendisliği seçebilir de seçmeyebilir de. Ramazan hassas standartlar, kesin ölçümler, yakın toleranslar, küçük kusurların tespiti ve sürecin uzun süreli konsantrasyonuna yakın, sabit dikkat gerektiren faaliyetlere dahil olmaya motive değildir. Bunun yerine, değişim, çeşitlilik ve daha az konsantrasyonun ve özel odaklı faaliyetlere olan kanıtlanmış bir tercihi vardır. Mesleki açıdan veya motivasyonel anlamda Ramazan operasyonel faaliyetlerin veya makine süreçlerinin düzenli gözetimine, kaydedilmesine ve raporlamasına ilgi duymaz. Bu tarz faaliyetler Ramazan tarafından fazlasıyla "memur işi" olarak algılanır. "Bütün gün bir makinenin başından ayrılmamak" Ramazan için tatmin edici bir meslek, iş veya uğraşı tanımı değildir. Makineleri anlamaya, makine performansını düzenli olarak izlemeye ve gereken rutinle başa çıkmaya yönelik çok az eğilimi vardır. Bir ya da birden çok sebepten dolayı, Ramazan ağır ekipmanlarla çalışmayı tercih etmez. Ramazan yer, işlev ve zaman açısından operasyonel süreçlere bağlı kalmayı gerektiren montaj hattı faaliyetlerine karşı ilgili değildir. Bu tarz faaliyetler Ramazan için kısa sürede sıkıcı, yorucu, faydasız ve stresli olmaya başlayacaktır. Ramazan'in elle yapılan ve el işçiliği gerektiren işlere karşı ilgili olduğu söylenemez. Rutin, basit, duyusal/fiziksel faaliyetleri tercih etmez, hatta bu tip işleri muhtemelen sıkıcı, faydasız ve stresli bulur. Ne işlenirse işlensin ya da kim işlerse işlesin, Ramazan işleme faaliyetlerine karşı ilgili değildir. Bu tür bir faaliyet için doğal bir eğilimi bulunmamaktadır.

13 1.6. VERİ Veri bölümü, kişinin belirli zihinsel faaliyetler hakkındaki tercih, motivasyon ve önceliklerini tanımlar. Öncelikli ilgi ve tercihleri, zihinsel (entelektüel), akademik, bilimsel, matematiksel ya da profesyonel ise, bu bölüm, değerlendirilen kişi için Çalışan Özellik Kodu Sisteminin en önemli bölümü olabilir. Zihinsel faaliyetlerde etkin olmak kişinin öncelikli tercihleri arasında yer almıyorsa, bu bölüm kişi için daha az anlam taşıyabilir. Bu değerlerin önem taşıdığı bir profil için, mantık, matematik ve dil bölümlerindeki etkenler de bağlayıcı ve önemli olacaktır. Ramazan'in zihinsel faaliyetlerini yöneten tercihler meraklı, analitik, keşfedici, araştırıcı, sorgulayıcı ve deneyseldir. "Eğer" ve "neden" gibi kelimeler bu özelliğin merkezindedir. Senteze vurgu yapan, sentezleme ve karşılaştırmanın tam arasına oturan bir etkendir. Analiz, büyük resmi görmekten ya da parçaların büyük resme nasıl oturduğunu görmekten daha fazlasıdır. Bir faaliyete ya da sürece dahil olma motivasyonu, yeni biçimler, olasılıklar, ilişkiler ve uyumlar hakkında doğrusal olmayan tahminlerde bulunabilmekle ilgilidir. Başka bir deyişle, olanaklara adanmış yönetimsel bir işlev olma eğilimindedir. Diğer zihinsel faaliyetler ve tercihlerle birlikte, Ramazan büyük resmi görür veya algıları, düşünceleri, bilgiyi, veriyi, numaraları vb. büyük resim bağlamında birleştirir. Bu bölümdeki diğer faktörleri de tarayarak analiz etme, karşılaştırma ve özellikle koordine etme gibi diğer zihinsel süreçlerle ilgili olarak, sentezin motivasyonel düzeyinin ne kadar yüksek olduğunu belirlemek önemlidir. Bu karşılaştırma Ramazan'in tercihinin, işe büyük resimle başlamak mı yoksa resmi sonradan oluşturmak mı olduğunu açıklar. Ramazan zihinsel süreçlerle ilgili orta dereceli motivasyon düzeyine sahip olduğu için, "bulutların üzerinde" olmak yerine "ayaklarını yere basacak", fantezi ya da soyut yerine mantığı tercih edecektir. Ramazan planlanmış, bilinen ya da stratejik hedeflere ulaşmak için elde olanı koordine etmekten (yani yönetmek, yönlendirmek, idare etmek vb.) motive olur. Bu Ramazan'in düşünce süreçleriyle, kararlarla, adımlarla işlevsel, yönelimli ve hedef odaklı işler yapmayı tercih ettiği anlamına gelir. Ramazan'in ne zaman ve nasıl koordine edeceği, diğer özelliklere bakılarak belirlenebilir. Projelerin bağlamı, içeriği, faaliyetleri ve hedefleri ile ilgili önemli faktörleri bulması, tanımlaması veya sınıflandırması istendiğinde Ramazan yararlılığı öne çıkarmayı tercih eder. (NOT: Bu özellik araştırma, teknik faaliyetler, sistem mühendisliği, operasyon yönetimi ve idari faaliyetler için önemlidir.) Ramazan'in motivasyonel seviyesi, konunun "hikayenin bütünüyle" olan ilişkisini gösteren kanıtların ve bilginin öneminin bilincinde olmayı destekler. Bu destek, neyin önemli neyin önemsiz olduğunu ayırt eden doğal bir sıralama süreci olduğu algısına kadar uzanır. Ramazan bilgiyi daha sonra kullanmak için derleme, etiketleme ve saklama konusunda büyük ihtimalle titiz, metodik ve dikkatli olacaktır. Ramazan için rutin, gerçeklere dayanan matematiksel problemleri çözmek herhangi bir mesleki tercihi temsil etmemektedir. Dolayısıyla matematik, muhtemelen heves duyulan bir alan veya iyi gelişmiş bir yetenek değildir ve Ramazan matematiğin, mesleki sorumluluklarının ve görevlerinin önemli bir parçası olmamasını tercih edecektir. Tüm özelliklerin, bilhassa matematiksel kapasite ile ilgili özelliklerin incelenmesi, bunun neden motivasyonel bir faaliyet olmadığını gösterecektir. Ramazan formları, bültenleri, zarfları vs. çoğaltma ve işleme gibi posta odası işlerini tercih etmez. Detay ve rutinden nasıl uzak durmak istiyorsa bunları içeren faaliyetlerden de bir o kadar uzak durmak isteyecektir MANTIK YÜRÜTME Mantık Yürütme bölümü, Veri bölümüyle yakından ilişkilidir. Veri bölümü bireyin düşünme biçimleriyle ilgili tercihlerini veya önceliklerini (yüksek ya da düşük olarak) belirlerken, Mantık Yürütme bölümü bu düşünme biçiminin uygulanması muhtemel olan durumlara, şekillere ve nedenlere odaklanır. İlgi ve İş Yapma Tarzı bölümlerinde olduğu gibi, Veri ve Mantık Yürütme bölümleri de birbirleriyle sıkı sıkıya ilişkilidir. Ramazan düşüncelerini bütünsel fikirler, kavramlar, seçenekler ve stratejiler aracılığıyla büyük resme uygulamaya oldukça isteklidir. Bu düşüncenin sadece bütünsel bağlamda tutulduğu anlamına gelmez; düşüncenin ve odak noktasının ilk ve değişmez önceliği büyük resimdir. (Örneğin, Ramazan muhtemelen müdür olmaktansa yönetici olmayı veya şef olmaktansa müdür olmayı tercih edecektir.) Bir faaliyette parçaların büyük resme nasıl oturduğu önem taşıyorsa söz konusu faaliyet Ramazan için cazip olacaktır.) Ramazan'in zihinsel eğilimleri sistem mühendisliğine yöneliktir. Sistem mühendisliği şunları içerir: hedeflere ulaşmak için veri toplama, gerçekleri belirleme, somut ve soyut değişkenler arasında ilişki kurma, geçerli sonuçlara varma, uygun eylemleri, stratejiyi ve sistemi belirleme yoluyla zorlukları ve/veya sorunları tanımlama, analiz etme ve çözme. Burada etkili birçok özellik vardır. Ramazan'in sistem mühendisliği içeren faaliyetlere karşı orta derecede bir motivasyonu olduğundan, tüm bu özellikler güçlü veya eşit motivasyonel seviyelerde olmayabilir. Tüm özelliklerin gözden geçirilmesi Ramazan için hangi mühendislik alanlarının daha yüksek motivasyon kaynağı olduğunu ortaya çıkaracaktır.

14 Sorunlar ve sorun giderme sorumluluğu Ramazan'i motive etmez. Sorun giderme konusunda yönetimsel sorumluluktan kaçınır. Ramazan işlerin sorunsuz bir şekilde ilerleyeceğini varsayar ve umut eder. Ortaya herhangi bir sorun çıktığında, morali bozulur ve stres yaşar. Ramazan sistemlerin işleyişi, denetimi veya bakımını içeren faaliyetlerde uzun süre yer alırsa sonunda "sistem klostrofobisine" yakalanabilir. Bu deneyim onun için büyük olasılıkla sıkıcı, faydasız ve oldukça stresli olacaktır. Er ya da geç şu meşhur soruyu sorması beklenebilir: İlk önce hangisi çökecek, sistem mi Ramazan mi? Bu elbette ki sistemlere yönelik motivasyonu veya doğal tercihi olmadığı anlamına gelir. Ramazan basit, rutin, kolay işlerin ağırlıklı olduğu faaliyetlerde yer almaya istekli değildir. Metoda dayalı, dikkat isteyen, rutin faaliyetler Ramazan için çekici değildir, tam aksine onun bu tür faaliyetlere kesinlikle tahammülü yoktur. Hak ederek yükselmek için değişim, çeşitlilik, seçenekler, zorluk ve fırsat daha çok tercih ettiği faaliyetleri temsil eder MATEMATİKSEL KAPASİTE Matematik, sanat ya da müzik gibi doğal bir yetenektir ve belirgin bir doğal seçim olarak karşımıza çıkar. Çoğu durumda ya vardır ya da yoktur; ya seversiniz ya da sevmezsiniz. Eğer bireyin matematik yeteneği varsa, bu bölüm en güçlü mesleki ilgisinin ve motivasyonunun bulunduğu alanı gösterir. Bu alan, büyük olasılıkla yeteneğini en çok geliştirmiş olduğu veya geliştirebileceği alandır. Bu etkenlerden kimileri veya tamamı için düşük derecelendirme söz konusuysa matematik veya belirli bir matematiksel uygulama bu birey için bir motivasyon kaynağı olarak düşünülemez. Ramazan çok çeşitli teorik matematiksel kavramlarla çalışmaya; bu kavramlara özgün uygulamalar geliştirmeye; gelişmiş matematiksel veya istatistiksel teknikleri yeni iş, ilgi veya fırsat alanlarına uygulamaya ilgi duyar. Kavramsal, analitik, sorgulayıcı ve araştırmacı düşünce, onun motivasyonunu ve ilgisini harekete geçirir. Araştırma ve teorik mantık muhtemelen Ramazan'e büyük ölçüde hitap eder. Ramazan yönetim seviyesinde iş faaliyetlerini ve performansını takip etmek, analiz etmek ve kanıtlamak için matematiği kullanmaya ve uygulamaya karşı isteklidir ve muhtemelen yeterli donanıma sahiptir. Bu kısmen yönetim kültürüne sahip birisinin tercihidir. Ramazan'in tercihleri düzenli bir şekilde meraklı, araştırmacı, analitik ve sistematik olmaya meyillidir ve matematiği bu faaliyetlerde önemli bir araç olarak kullanır. Ancak matematik kendi başına bir amaç olmaktan çok, belirtildiği şekilde bir araç olarak kullanılmaktadır. Ramazan, düşüncenin temeli olarak kanıtları dikkate almayı tercih eder. Ramazan rutin, temel matematik odaklı faaliyetlere karşı ilgi duymamaktadır ve matematikle çalışmayı veya mesleki faaliyetlerde matematik becerilerine bağlı olmayı tercih etmez. Ramazan, oldukça yetenekli olmasına rağmen, kendisini temel matematik becerileriyle mesleki olarak ifade etme ilgisinden ve motivasyonundan yoksun olabilir. Bu, büyük ihtimalle temel aritmetik hesaplamalarında yaptığı hatalarla ispat edilmiştir. Ramazan, özellikle rakamlar içeren ayrıntıların kelimesi kelimesine algılanmasını, kayıt edilmesini ve/veya işlenmesini gerektiren faaliyetleri tercih etmez DİL KAPASİTESİ Yorumlamada, sözcüklerden yararlanarak gerçekleştirilen temel faaliyetlere ilişkin dört dil özelliği mevcuttur. Çok spesifik olmamakla birlikte İlgi, Mizaç, Veri, İnsanlar, Yatkınlık ve Mantık Yürütme bölümlerinde edebiyat, gazetecilik ve iletişim faaliyetleri ile ilgili etkenler bulunmaktadır. Bu bölümdeki bir ya da daha fazla etken için yüksek bir motivasyon ve/veya tercih seviyesi varsa bireyin bu faaliyetlere olan tercihlerini belirlemek için belirtilen diğer bölümleri de gözden geçirmelisiniz. Kimi işler konuşmacı ya da yazar olmayı gerektirmese de bazı işlerde bu beceriler aranır. Ramazan profesyonel düzeyde yaratıcı yazarlık ve iletişime karşı oldukça isteklidir. Tercihleri bütünsel, kavramsal, hayal gücüne dayalı ve yaratıcıdır. "Fikirler, başka fikirleri tetikler" ifadesi muhtemelen Ramazan için son derece uygun düşer. Bu çalışan özelliğine bağlı motivasyon düzeylerinin yüksek olması, hem edebi hem de felsefi özelliklerin bir arada bulunduğuna işaret eder. Dean W. R. Inge'in söylediği gibi "Edebiyat, en iyi yarı sanat, yarı ticaret olduğunda gelişir." Bu cümle muhtemelen Ramazan için çok anlamlıdır. Bu seviyedeki bir motivasyon kurgu, şiir, film/televizyon senaryoları, reklam metinleri, pazarlama metinleri, yaratıcı yazarlık öğretme vb. tercihlere yönelir. Mantıksal açıklama ve eğitim, kimi durumlarda Ramazan için motivasyon kaynağı olabilir. Bu motivasyon seviyeleri, bir dizi özelliğin tamamlayıcı etkileşimine dayanmaktadır: sosyallik, liderlik, etkileyicilik, teknik yatkınlık, hizmet odaklılık ve işlevsellik. Tüm çalışan özellikleri gözden geçirildiğinde Ramazan'in gazeteciliğe özgü motivasyonları ve tercihleri belirlenebilir.

15 Teknik bilgi yönetimi Ramazan için motivasyon sağlayan bir faktör değildir. Çok fazla detay, rutin ve kağıt işi olması, onun ilgisinin büyük olasılıkla kısa bir süre içinde dağılmasına neden olacaktır. Ramazan temel ve basit talimatlar gibi motivasyonel olmayan bilgi, veri veya detaylara ayrıntılı bir şekilde dikkat etmez. Doğal tercihi, söz konusu bilgiyi anlamak veya çözmek için sağduyusunu kullanmak ya da deneyerek öğrenmek olabilir. 2. ÇALIŞAN ÖZELLİK KODU SİSTEMİ Çalışan Özellik Kodu Sistemi 30 yıldır kullanılmaktadır ve işleri tanımlamada, iş gerekliliklerini sınıflandırmada ve insan motivasyonunu anlamakta kullanılan olağanüstü bir meslek aracı olduğu kanıtlanmıştır. Çalışan Özellik Kodu Sistemi Amerika Çalışma Bakanlığı'nın Meslek Unvanları Sözlüğünün 1965 edisyonu doğrultusunda modifiye edimiştir. Çalışan Özellik Kodu dokuz kategoriye ayrılmış 72 faktörden oluşmaktadır. Kodun amacı "çalışanın başarılı bir iş performansı elde etmesi için gereken yetenekleri, kişilik özelliklerini ve bireysel karakteristiklerini" belirlemektir. MAPP'in mimarı iş pozisyonları tanımlamak ve bireylere motivasyonlarını belirleyebilecekleri ve "çalışan özelliği" açısından başarılı olma ihtimalini arttırabilecekleri bir yöntem sağlamak için aynı ölçütleri kullanmıştır. Pozisyon Profilinin ve Kişisel Profilin Çalışan Özellik Kodları doğru kişinin doğru işte çalıştığından emin olmak için basit ve elektronik bir şekilde eşleştirilebilir. Yüzde veya en düşük seviye sayısı ne kadar yüksekse, kişinin özellik alanında veya aktivitesinde başarılı olma ya da genel nüfusla rekabet etme şansı o kadar artar. Örneğin %88'lik bir puan (1. Seviye) genel nüfusun sadece %12'sinin bu mesleki görevin yapılmasında daha motive olmuş ve ilgili olduğunu gösterir. 1.Seviyedeki özellikler zorunlu, 2. Seviyedeki özellikler yüksek motivasyonlu, 3. Seviyedekiler ise kısmen motive olmuştur ÇALIŞAN ÖZELLİK PUANLARI İŞE DUYULAN İLGİ IN_4 Sosyal veya organizasyonel etkinliklerin yönetimi % 65 2 IN_2 Yüz yüze iş ilişkileri ve insanlarla iletişim % 63 2 IN_5 Kişisel kazanç, tanınırlık, unvan için çalışma % 62 2 IN_6 İnsanlarla ilgili olma, fikirlerin iletişimi % 57 2 IN_7 Teknik, bilimsel ilgiler ve beceriler % 46 3 IN_8 Soyut, yenilikçi, yaratıcı etkinlikler % 43 4 IN_0 Sonuç güdüsü: üretim, hedefler, verimlilik % 38 4 IN_9 Sosyallik içermeyen yöntemler, operasyonlar veya görevler % 35 4 IN_3 Rutin, organize, metodik yöntemler % 26 5 IN_1 Materyallerle, alet ve ekipmanlarla fiziksel çalışma % İŞ YAPMA TARZI TE_1 Değişim ve çeşitlilik: değişimi kabullenme, değişimden faydalanma, değişime % 83 1 sebep olma TE_5 Kuruma bağlılık, takım çalışması, görev tanımları % 66 2 TE_X Başkalarının menfaatine dayalı hizmet sağlama % 62 2 TE_7 Saldırganca/Agresif etkileme, ikna etme, anlaşma sağlama % 60 2

16 TE_8 Sorumluluklarla, seçimlerle ve kararlarla başa çıkma % 55 3 TE_4 Başkalarının faaliyetlerini planlama, kontrol etme ve yönetme % 54 3 TE_0 Değerlendirme; rakamsal araştırma, analiz % 52 3 TE_6 Bağımsız, kendiliğinden planlanmış, kendiliğinden gerçekleşen faaliyet % 40 4 TE_9 Sezgi, yaratıcılık; fikirler, kavramlar, seçenekler % 36 4 TE_3 Başkalarının yönetiminde veya denetiminde çalışma % 27 5 TE_2 Çizelgeler veya süreçlerle belirlenmiş rutin faaliyetler % 25 5 TE_Y Ayrıntılar, veriler, kayıtlar ve envanter ile çalışma % İŞE YATKINLIK AP_V Edebi ve/veya İletişimsel yönelim % 61 2 AP_G Entelektüel ve/veya Analitik yönelim % 52 3 AP_S "Büyük resmin" Zihinsel/Duyusal farkındalığı % 52 3 AP_P "Resmin parçalarının" Zihinsel/Duyusal farkındalığı % 50 3 AP_N Rakamların hesaplama amaçlı ya da analitik kullanımı % 37 4 AP_Q Her ayrı detayın Zihinsel/Duyusal farkındalığı % 21 5 AP_F İnce detayla çalışmada Zihinsel/Duyusal beceriler % 21 5 AP_C Renk, gölge, desen, dokuyu görme ve hissetme % 21 5 AP_E Karmaşık fiziksel görevlerde eş zamanlı beceriler % 19 5 AP_M Rutin "tezgah" işlerindeki el becerisi % 18 5 AP_K Fiziksel hareketlerin Zihinsel/Duyusal koordinasyonu % İNSANLAR PE_5 İkna etme: etkili bir şekilde ikna etme, kararlarını etkileme % 74 1 PE_1 Müzakere: amaca yönelik iletişim kurma ve yüzleşme % 66 2 PE_4 Eğlendirme: başkaları üzerinde istediği etkiyi bırakma % 60 2 PE_2 Eğitme: öğretme, yetiştirme, ilham verme, örnekle gösterme % 59 2 PE_0 Mentor: insanları, kişilikleri, ilgileri değerlendirme % 54 3 PE_3 Denetleme: planlama, çalışanların faaliyetlerini yönetme % 53 3 PE_6 Bilgilendirme hizmeti: başkalarına gönüllü olarak bilgi verme % 49 3 PE_7 Doğrudan başkalarına fayda sağlayan sosyal hizmetler % 31 4

17 OBJELER TH_0 Mühendislik: teknik planlama, tasarım, montaj % 38 4 TH_1 Kusursuzluk/kalite: teknik, mekanik standartlar % 28 5 TH_5 Yönelim: ölçme aletlerini, kumandaları, anahtarları izleme/ayarlama % 25 5 TH_2 İdare etme/kontrol etme: (iş) yerinde makine kullanımı % 23 5 TH_3 Kullanma/idare etme: hareketli ve ağır ekipmanları kullanma, denetleme % 20 5 TH_6 Makineleri Besleme/Boşaltma: makine zamanlamasına göre elle çalışan iş gücü % 19 5 TH_7 Elle Çalışma: temel, rutin el işçiliği % 17 5 TH_4 Yönlendirme/İdare Etme: materyallerin üretimini/işlenmesini fiziksel olarak % 12 5 yönetme VERİ DA_2 Analiz etme: inceleme, araştırma, deney yapma % 59 2 DA_0 Sentezleme: bütünsel, kavramsal, stratejik düşünme % 55 3 DA_1 Koordine etme: yöntemleri planlama, uygulama, yönetme % 55 3 DA_6 Karşılaştırma: kullanılabilecek önemli etkenleri fark etme % 47 3 DA_3 Derleme: bilgiyi toplama, sınıflandırma, saklama % 40 4 DA_4 Hesaplama: rutin matematiksel problemleri çözme % 36 4 DA_5 Kopyalama: çoğaltma, uyarlama, kaydetme, gönderme % MANTIK YÜRÜTME RE_6 Bütünsel kavramlar, anlamlar, seçenekler, stratejiler % 59 2 RE_5 Fikirleri ve stratejileri gerçek sorunlara/görevlere uygulama % 54 3 RE_4 Tanıdık/alışıldık alanlarda oluşan problemleri çözme % 33 4 RE_3 Operasyonel sistemler, yöntemler, bakım % 26 5 RE_1 Temel, rutin görevlerde spesifik yönergeleri takip etme % 16 5 RE_2 Rutin yöntemlerde/prosedürlerde metodik ve dikkatli olma % MATEMATİKSEL KAPASİTE MA_6 Araştırma: matematiğin yenilikçi, deneysel kullanımı % 63 2 MA_5 İstatistiki, araştırmaya yönelik matematik % 54 3 MA_4 Matematiğin analitik, muhasebe ve denetim amaçlı kullanımı % 54 3

18 MA_3 Hesaplama: rutin matematik problemlerini çözme % 36 4 MA_2 Temel: toplama, çıkarma, çarpma, bölme % 23 5 MA_1 Sayma/Kayıt Tutma: envanter sayımı ve kaydı, veri işleme % DİL KAPASİTESİ LA_4 Yaratıcı edebiyat ve iletişim yeteneği % 59 2 LA_3 Sistematik, mantıklı açıklama ve eğitim % 46 3 LA_2 Bilgiyi kaydetme, aktarma, gönderme, dosyalama % 10 5 LA_1 Temel yönergeleri okuma, anlama, uygulama % ÇALIŞAN ÖZELLİK KODU GRAFİKLERİ Çalışan Özellik Kodu Grafikleri, "Çalışan Özellik Puanları" Bölümü altında listelenen kişisel puanların grafiksel bir temsilini sunar. Her bir grafik bir grup özelliği temsil eder: 1) İş Kapsamıyla Alaka 2) İş Mizacı 3) İşe Yatkınlık 4) İnsanlar 5) Objeler 6) Veri 7) Akıl Yürütme 8) Matematik Kapasitesi 9) Dil Bilgisi Kapasitesi MAPP çizelgeleri bireysel Karakterleri temsil eden sektörlere ayrılır. Her Özellik (grafik sektörü) ona bitişik etiket ile işaretlenir. Etiketin ilk iki harfi Özellik grubunu belirtir. "Çalışan Özellik Puanları" Bölümünde gösterildiği gibi bir etiketin bitiş sembolü, rakamı veya harfi, grubun Özelliğini belirtir. Örneğin: VE_1 "Veri" grubunu ve "Koordine etme: planlama, uygulama, yönetme prosedürleri" özelliği anlamına gelir. Tüm olası puan düzeyleri her grafiğin dikey ekseni üzerindeki birim olarak işaretlenir: 1, 2, 3, 4, 5. Kişisel Özellik puanları gri renkli alanlar olarak işaretlenir. Her grafikte Özelliklerin sırası sabittir ve grafiği saat yönünde okurken kişinin Romantik özelliğinin puanının en yüksekten en düşüğe doğru sıralamasını yansıtır. Bu şu anlama gelir: Grafiklerde yer alan Özelliklerin sıralaması bireysel puanlardan bağımsızdır ve her değerlendirmede aynı sırada bulunur. Grafiklerin bu yapısı, okuyucunun kişisel potansiyeline hızlı bir şekilde ulaşmasına ve gerektiğinde başka insanların Romantik (ya da Klasik) özelliği ile karşılaştırma yapabilmesine olanak tanır İŞE DUYULAN İLGİ IN_4 Sosyal veya organizasyonel etkinliklerin yönetimi % 65 2 IN_2 Yüz yüze iş ilişkileri ve insanlarla iletişim % 63 2 IN_5 Kişisel kazanç, tanınırlık, unvan için çalışma % 62 2 IN_6 İnsanlarla ilgili olma, fikirlerin iletişimi % 57 2 IN_7 Teknik, bilimsel ilgiler ve beceriler % 46 3 IN_8 Soyut, yenilikçi, yaratıcı etkinlikler % 43 4 IN_0 Sonuç güdüsü: üretim, hedefler, verimlilik % 38 4

19 IN_9 Sosyallik içermeyen yöntemler, operasyonlar veya görevler % 35 4 IN_3 Rutin, organize, metodik yöntemler % 26 5 IN_1 Materyallerle, alet ve ekipmanlarla fiziksel çalışma % İŞ YAPMA TARZI TE_1 Değişim ve çeşitlilik: değişimi kabullenme, değişimden faydalanma, değişime % 83 1 sebep olma TE_5 Kuruma bağlılık, takım çalışması, görev tanımları % 66 2 TE_X Başkalarının menfaatine dayalı hizmet sağlama % 62 2 TE_7 Saldırganca/Agresif etkileme, ikna etme, anlaşma sağlama % 60 2 TE_8 Sorumluluklarla, seçimlerle ve kararlarla başa çıkma % 55 3 TE_4 Başkalarının faaliyetlerini planlama, kontrol etme ve yönetme % 54 3 TE_0 Değerlendirme; rakamsal araştırma, analiz % 52 3 TE_6 Bağımsız, kendiliğinden planlanmış, kendiliğinden gerçekleşen faaliyet % 40 4 TE_9 Sezgi, yaratıcılık; fikirler, kavramlar, seçenekler % 36 4 TE_3 Başkalarının yönetiminde veya denetiminde çalışma % 27 5 TE_2 Çizelgeler veya süreçlerle belirlenmiş rutin faaliyetler % 25 5 TE_Y Ayrıntılar, veriler, kayıtlar ve envanter ile çalışma % 14 5

20 İŞE YATKINLIK AP_V Edebi ve/veya İletişimsel yönelim % 61 2 AP_G Entelektüel ve/veya Analitik yönelim % 52 3 AP_S "Büyük resmin" Zihinsel/Duyusal farkındalığı % 52 3 AP_P "Resmin parçalarının" Zihinsel/Duyusal farkındalığı % 50 3 AP_N Rakamların hesaplama amaçlı ya da analitik kullanımı % 37 4 AP_Q Her ayrı detayın Zihinsel/Duyusal farkındalığı % 21 5 AP_F İnce detayla çalışmada Zihinsel/Duyusal beceriler % 21 5 AP_C Renk, gölge, desen, dokuyu görme ve hissetme % 21 5 AP_E Karmaşık fiziksel görevlerde eş zamanlı beceriler % 19 5 AP_M Rutin "tezgah" işlerindeki el becerisi % 18 5 AP_K Fiziksel hareketlerin Zihinsel/Duyusal koordinasyonu % İNSANLAR PE_5 İkna etme: etkili bir şekilde ikna etme, kararlarını etkileme % 74 1

21 PE_1 Müzakere: amaca yönelik iletişim kurma ve yüzleşme % 66 2 PE_4 Eğlendirme: başkaları üzerinde istediği etkiyi bırakma % 60 2 PE_2 Eğitme: öğretme, yetiştirme, ilham verme, örnekle gösterme % 59 2 PE_0 Mentor: insanları, kişilikleri, ilgileri değerlendirme % 54 3 PE_3 Denetleme: planlama, çalışanların faaliyetlerini yönetme % 53 3 PE_6 Bilgilendirme hizmeti: başkalarına gönüllü olarak bilgi verme % 49 3 PE_7 Doğrudan başkalarına fayda sağlayan sosyal hizmetler % OBJELER TH_0 Mühendislik: teknik planlama, tasarım, montaj % 38 4 TH_1 Kusursuzluk/kalite: teknik, mekanik standartlar % 28 5 TH_5 Yönelim: ölçme aletlerini, kumandaları, anahtarları izleme/ayarlama % 25 5 TH_2 İdare etme/kontrol etme: (iş) yerinde makine kullanımı % 23 5 TH_3 Kullanma/idare etme: hareketli ve ağır ekipmanları kullanma, denetleme % 20 5 TH_6 Makineleri Besleme/Boşaltma: makine zamanlamasına göre elle çalışan iş gücü % 19 5 TH_7 Elle Çalışma: temel, rutin el işçiliği % 17 5 TH_4 Yönlendirme/İdare Etme: materyallerin üretimini/işlenmesini fiziksel olarak % 12 5 yönetme

22 VERİ DA_2 Analiz etme: inceleme, araştırma, deney yapma % 59 2 DA_0 Sentezleme: bütünsel, kavramsal, stratejik düşünme % 55 3 DA_1 Koordine etme: yöntemleri planlama, uygulama, yönetme % 55 3 DA_6 Karşılaştırma: kullanılabilecek önemli etkenleri fark etme % 47 3 DA_3 Derleme: bilgiyi toplama, sınıflandırma, saklama % 40 4 DA_4 Hesaplama: rutin matematiksel problemleri çözme % 36 4 DA_5 Kopyalama: çoğaltma, uyarlama, kaydetme, gönderme % MANTIK YÜRÜTME RE_6 Bütünsel kavramlar, anlamlar, seçenekler, stratejiler % 59 2 RE_5 Fikirleri ve stratejileri gerçek sorunlara/görevlere uygulama % 54 3 RE_4 Tanıdık/alışıldık alanlarda oluşan problemleri çözme % 33 4 RE_3 Operasyonel sistemler, yöntemler, bakım % 26 5 RE_1 Temel, rutin görevlerde spesifik yönergeleri takip etme % 16 5

23 RE_2 Rutin yöntemlerde/prosedürlerde metodik ve dikkatli olma % MATEMATİKSEL KAPASİTE MA_6 Araştırma: matematiğin yenilikçi, deneysel kullanımı % 63 2 MA_5 İstatistiki, araştırmaya yönelik matematik % 54 3 MA_4 Matematiğin analitik, muhasebe ve denetim amaçlı kullanımı % 54 3 MA_3 Hesaplama: rutin matematik problemlerini çözme % 36 4 MA_2 Temel: toplama, çıkarma, çarpma, bölme % 23 5 MA_1 Sayma/Kayıt Tutma: envanter sayımı ve kaydı, veri işleme % DİL KAPASİTESİ LA_4 Yaratıcı edebiyat ve iletişim yeteneği % 59 2 LA_3 Sistematik, mantıklı açıklama ve eğitim % 46 3 LA_2 Bilgiyi kaydetme, aktarma, gönderme, dosyalama % 10 5 LA_1 Temel yönergeleri okuma, anlama, uygulama % 1 5

24 3. MESLEKİ ANALİZ Meslek Analizi, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından kendi Meslek Ünvanları Sözlüğünden önerilen başlıca meslek kategorilerine göre değerlendirilmek üzere on dokuz önemli meslek alanları sağlar. Bu alanlar en yüksek potansiyeli olandan en düşük olana doğru sıralanmıştır. Derecelendirme bireyin puanı ile genel nüfusun puanının karşılaştırılması ile oluşturulmuştur. Her ana meslek alanı ayrıca, mesleki potansiyelini belirlemek için sıralanmış belirli meslek başlıklarını içerir. Para kazanmak için yaptığınız iş yapmaya doğuştan yetenekli olduğunuz işten daha yüksek bir dereceye sahip olabilir, ya da tam tersi olabilir. Aynı grupta para kazanma amaçlı ve doğuştan yeteneğinizin olduğu işlerin yüksek derecerelerde olması başarı için harika bir potansiyelinizin olduğunu gösterir. Her mesleki durum bireysel olarak ele alınmalıdır ÖNEMLİ MESLEKİ ALANLAR Eğitim ve Öğretim % 63 2 Hukuk % 61 2 Mağazacılık: Satış, Sergileme % 60 2 İş İlişkileri % 60 2 Eğlence, Promosyon % 58 2 Araştırmak, Deney Yapmak % 58 2 Danışmanlık, Rehberlik % 56 3 Tıp ve Sağlık % 45 3 Matematik ve Bilim % 44 3 Mühendislik % 38 4 Çiftçilik, Balıkçılık, Ormancılık % 38 4 Yazarlık ve Gazetecilik % 32 4 Güzel Sanatlar: sanat, müzik, tiyatro % 32 4 El Sanatları % 26 5

Hayatta cevaplanması en zor olan iki soru vardır; Ben kimim? Ne istiyorum? MAPP raporunuz ile bu sorulara cevap bulacaksınız.

Hayatta cevaplanması en zor olan iki soru vardır; Ben kimim? Ne istiyorum? MAPP raporunuz ile bu sorulara cevap bulacaksınız. Hayatta cevaplanması en zor olan iki soru vardır; Ben kimim? Ne istiyorum? MAPP raporunuz ile bu sorulara cevap bulacaksınız. Emine Öztürk KİŞİSEL DEĞERLENDİRME Bu rapor meslek, iş seçimi ve kariyer planlamanızda

Detaylı

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ TEMEL YETENEKLER YETENEKLER Okuma: El kitapları, grafikler ve programlar gibi kaynaklardaki yazılı bilgileri bulma, anlama ve yorumlama Yazma: Düşünceleri, fikirleri,

Detaylı

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici

En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici En İyi Yönetici, En Kötü Yönetici Bu çalışma kâğıdını şimdiye kadar çalıştığınız en iyi ve en kötü yöneticilerin özelliklerini değerlendirmek için tek başınıza veya bir grupla birlikte kullanın. Nasıl

Detaylı

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com

Bir şey değişir, herşey değişir. KOÇLUK HİZMETLERİMİZ.! Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com KOÇLUK HİZMETLERİMİZ Hizmet Kataloğu / MART www.martgeldi.com Gelişim Koçluğu Gelişim Koçluğu, bireyin isteği doğrultusunda, mevcut durumundan arzu ettiği duruma gerçekçi hedeflerle ulaşmasını sağlayan

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER

AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER Özgül ÜNLÜ HBÖ- HAREKETE GEÇME ZAMANI BU KONU NİÇİN ÇOK ACİLDİR? Bilgi tabanlı toplumlar ve ekonomiler bireylerin hızla yeni beceriler edinmelerini

Detaylı

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK

MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK MATEMATİĞİ SEVİYORUM OKUL ÖNCESİNDE MATEMATİK Matematik,adını duymamış olsalar bile, herkesin yaşamlarına sızmıştır. Yaşamın herhangi bir kesitini alın, matematiğe mutlaka rastlarsınız.ben matematikten

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

THOMAS KİŞİLİK ENVANTERİ

THOMAS KİŞİLİK ENVANTERİ THOMAS KİŞİLİK ENVANTERİ Ceki Benalkabes / Satış Direktörü Thomas Türkiye 1.KONU İŞE ALIM SÜRECİ SORU Kişilik envanterleri gerekli mi? SORU Kişilik envanterleri gerekli mi? Yanıt evet et ise neden? SORU

Detaylı

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu 1..2011

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu 1..2011 TTI TriMetrix Kişisel Yetenekler Versiyonu D 1..2011 Türkiye Ana Distribütörü Barbaros Bulvari, Ertugrul Sitesi, No 133, Kat 5, Daire 11, 34349 BESİKTAS - ISTANBUL - TURKIYE +90 (212) 258 7625 / +90 (212)

Detaylı

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci Neden Koçluk? İnsanların günlük koşuşturma içinde hayatlarının bazı yönlerinde dengenin kaçtığını fark edemez. (iş, aile, dostlar ve kendimiz

Detaylı

Öğrenciler 2 yıllık çalışma sürecinde;

Öğrenciler 2 yıllık çalışma sürecinde; Diploma Programı Çerçevesi Diploma programı her kültürün kendisine adapte edebileceği esnek bir program sunarak kendi değerlerini yitirmeyen uluslararası farkındalığa ulaşmış bireyler yetiştirmeyi hedefler.

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI UZMANI (YÖNETİCİSİ)

İNSAN KAYNAKLARI UZMANI (YÖNETİCİSİ) İNSAN KAYNAKLARI UZMANI (YÖNETİCİSİ) TANIM İşletmede çalışacak insan kaynağının sayısını ve niteliğini belirleyerek, insan kaynağının başarısını, moralini, motivasyonunu ve uyum düzeyini artırıcı çalışmaları

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

İNSAN MÜHENDİSLİĞİ 1

İNSAN MÜHENDİSLİĞİ 1 İNSAN MÜHENDİSLİĞİ 1 Prof.Dr.Coşkun Can Aktan İnsan mühendisliği, insanı yönetme sanatıdır. Bir başka ifadeyle insan mühendisliği, insanı yönetme sanatı ve insan kalitesi ni arttırmaya yönelik tüm çaba

Detaylı

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2016 Çatışma Yönetimi: Kişi, Ekip ve Organizasyon Değişimi Koçluk Yaklaşımı ile Yönetmek Eğiticinin Eğitimi: Eğitime ve Kişiye Özel Ekip Yönetimi: Bütünsel

Detaylı

Hayatta cevaplanması en zor olan iki soru vardır; Ben kimim? Ne istiyorum? MAPP raporunuz ile bu sorulara cevap bulacaksınız.

Hayatta cevaplanması en zor olan iki soru vardır; Ben kimim? Ne istiyorum? MAPP raporunuz ile bu sorulara cevap bulacaksınız. Hayatta cevaplanması en zor olan iki soru vardır; Ben kimim? Ne istiyorum? MAPP raporunuz ile bu sorulara cevap bulacaksınız. Bora Serhat ÇELİK KİŞİSEL DEĞERLENDİRME Bu rapor meslek, iş seçimi ve kariyer

Detaylı

MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ. Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır.

MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ. Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. MAVİ YAKA İŞE ALIMINA ÖZEL ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ Bu sunum PozitifİK tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. ÜRÜN VE HİZMETLERİMİZ 2 ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜREÇLERİNDE TEST KULLANIMI İşgücünde yüksek

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

Detaylı

ALİ ÖRNEK 29 Haziran 2015 YETKİLİ KULLANICI STANDART RAPOR GENEL MUHAKEME TESTİ. Yetenek. Adapt-g. Psychometrics Ltd.

ALİ ÖRNEK 29 Haziran 2015 YETKİLİ KULLANICI STANDART RAPOR GENEL MUHAKEME TESTİ. Yetenek. Adapt-g. Psychometrics Ltd. 29 Haziran 2015 YETKİLİ KULLANICI STANDART RAPOR GENEL MUHAKEME TESTİ Yetenek -g RAPOR YAPISI Standart Rapor katılımcının sonuçlarını aşağıdaki bölümler çerçevesinde sunar: 1. Bu raporu kullanma rehberi

Detaylı

Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program...

Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program... Türkiye deki yenilikçi okulları belirlemek, buluşturmak ve desteklemek için yeni bir program... DeGiSen DUnyada GeliSmek Her Cocuk Fark yaratabilir Empati, Yaratıcılık, Liderlik, Ekip CalıSması Ashoka

Detaylı

Kariyer Yolculuğumda Doğru Rotayı Seçerken... Dr. Öğr. Üyesi Olcay YILMAZ Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı

Kariyer Yolculuğumda Doğru Rotayı Seçerken... Dr. Öğr. Üyesi Olcay YILMAZ Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Kariyer Yolculuğumda Doğru Rotayı Seçerken... Dr. Öğr. Üyesi Olcay YILMAZ Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Birazdan Değişen meslek ve kariyer kavramı Yanlış tercihler

Detaylı

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview)

GÖRÜŞME GÖRÜŞME GÖRÜŞME. Sanat vs Bilim? Görüşme Yapma Becerileri. Hangi Amaçlar için Kullanılır? (mülakat-interview) Görüşme Görüşme Türleri Görüşme Süreci (mülakat-interview) Nitel araştırmada en sık kullanılan veri veri toplama aracıdır. Amacı, bir bireyin iç dünyasına girmek ve onun bakış açısını anlamaktır. Odak

Detaylı

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2

Öğretmenlik Meslek Etiği. Sunu-2 Öğretmenlik Meslek Etiği Sunu-2 Tanım: Etik Etik; İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan

Detaylı

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Satıcılar Hizmetlerini Nasıl Farklılaştırırlar? Wilson Learning in beş farklı kuruluşla yaptığı araştırmanın amacı, satıcıların farklılık ve rekabet avantajı yaratmadaki

Detaylı

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR..

Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. Medeniyet Okulları REHBERLİK SERVİSİ SUNAR.. ÖĞRENCİLERDE PERFORMANS, MOTİVASYON VE BAŞARI GELİŞTİRME TEKNİKLERİ Skeçler, Testler, Video çekimleri Başarıya Ulaşmak İçin HEDEF BELİRLEMEK PLAN OLUŞTURMAK

Detaylı

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır.

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. Tanıtım Sunumu 1 Amaç Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. 1 Amaç Kendine güveniyor musun? Uzmanlık

Detaylı

Giriş Bölüm 1. Giriş

Giriş Bölüm 1. Giriş GİRİŞİMCİLİK Bölüm 1. Giriş scebi@ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr Giriş İşletme Kurma Düşüncesi ÖN ARAŞTIRMA Ekonomik Teknik Mali Yasal Araştırma Araştırma Araştırma Araştırma Ön Proje Yatırım Kararı

Detaylı

http://kariyer.ieu.edu.tr

http://kariyer.ieu.edu.tr ÖZGEÇMİŞİ ANLAMAK Öncelikle özgeçmişin nedir ve ne işe yarar açıklığa kavuşturalım. Özgeçmiş kim olduğunuzu, eğitim ve deneyimlerinizi içeren iyi sunulmuş bir özettir. Özgeçmişin tek amacı bir staja veya

Detaylı

Liderlikte Güncel Eğilimler. Konuşan Değil, Dinleyen Lider. Şeffaf Dünyada Otantik Lider. Bahçevan İlkesi. Anlam Duygusu Veren Liderlik

Liderlikte Güncel Eğilimler. Konuşan Değil, Dinleyen Lider. Şeffaf Dünyada Otantik Lider. Bahçevan İlkesi. Anlam Duygusu Veren Liderlik Video Başlığı Açıklamalar Süresi Yetkinlikler Liderlikte Güncel Eğilimler Konuşan Değil, Dinleyen Lider Son on yıl içinde liderlik ve yöneticilik konusunda dört önemli değişiklik oldu. Bu videoda liderlik

Detaylı

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI

DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI OCAK ARALIK KASIM EKİM EYLÜL AY HAFTA DARICA ANADOLU LİSESİ 9. SINIF REHBERLİK PLANI ETKİNLİKLER YETERLİK ALANLARI KAZANIM NUMARASI VE KAZANIMLAR UYGULAMA Öğrencilerle tanışılması, okulun tanıtılması,

Detaylı

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir.

Ders seçimi; öğrencilerin ilgi, yetenek ve yaşamdan beklentilerinin değerlendirilmesini gerektiren zor bir süreçtir. Değerli Anne ve Babalar, Anne-baba olarak ders seçimi aşamasında etkimiz ne kadar olmalı?, Çocuğumun ilgi ve yeteneklerini nasıl belirlerim?, Çocuğuma uygun meslek grupları nelerdir?, ve Ders seçimi sürecinde

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr.

Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Ders Kodu: FIZ 234 Ders Adı: Klasik Mekanik Dersin Dönemi: 204-205 Bahar Dönemi Dersi Veren Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Betül USTA 2 3 4 5 7% 3% 23% 37% 30% Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Aytekin ERDEM Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu

Yrd.Doç.Dr. Aytekin ERDEM Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu FE EĞĐTĐMĐ DE PROJE TABA LI ÖĞRE ME Yrd.Doç.Dr. Aytekin ERDEM Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu PROJE TABA LI ÖĞRE MEDE KAVRAMLAR Proje: Tasarı ya da tasarı geliştirme Taban: Temel, temel ilke,

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM İşletme amaçlarına etkili ve verimli bir şekilde ulaşmak üzere planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimin yapılması sürecidir. 2 YÖNETİM TEORİLERİ KLASİK

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

Street Smart Marketing

Street Smart Marketing Tek bir hedef için tasarlanmış kamu hizmeti şirket programları. Başarı. Street Smart Marketing Müşterilerinizi cezbeden pazarlama kampanyaları 30 yıllık deneyim Tasarlarız. Yakalarız. İlerleriz. 1.4 milyon

Detaylı

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ

ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ ÖZEL SEYMEN EĞİTİM KURUMLARI 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI REHBERLİK BÜLTENİ MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ Değerli Velimiz; Meslek seçiminin öneminin anlatıldığı ve siz değerli velilerimize yönelik önerileri

Detaylı

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ

MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ MEDYA VE İLETİŞİM YÖNETİMİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ YÖNETİMİ YOĞUNLAŞMA ALANI BİLGİ PAKETİ 1. Program Bilgileri Amaçlar: Medya ve İletişim Yönetimi Yüksek Lisans Programına

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I

İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I İÇİNDEKİLER BÖLÜM - I Eleştirel Düşünme Nedir?... 1 Bazı Eleştirel Düşünme Tanımları... 1 Eleştirel Düşünmenin Bazı Göze Çarpan Özellikleri... 3 Eleştirel Düşünme Yansıtıcıdır... 3 Eleştirel Düşünme Standartları

Detaylı

ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ

ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ Çağdaş eğitimin en önemli amaçlarından biri her öğrenciye kendi bireysel özelliklerine göre öğrenme fırsatı sağlamaktır. Bu yolla bireysel farklılıkları olan çocuklar

Detaylı

PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU

PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU NASIL BİR SİSTEM UYGULANACAK? Performans değerlendirmesinde açık değerlendirme sistemi uygulanacaktır. Bu nedenle önce personel kendisini değerlendirecek, sonrada aşağıda belirtilen şekliyle yöneticileri

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK. Nedir? Nasıl Girişimci olunur?

GİRİŞİMCİLİK. Nedir? Nasıl Girişimci olunur? GİRİŞİMCİLİK Nedir? Nasıl Girişimci olunur? 1 GİRİŞİMCİ KİMDİR? GİRİŞİMCİ; Başkalarının baktığı ama göremediği fırsatları görüp, bunları bir iş fikrine dönüştürebilen, risk almaya yatkın olan kişidir 2

Detaylı

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN İnsan kaynakları bir organizasyondaki tüm çalışanları ifade eder. Diğer bir deyişle organizasyondaki yöneticiler, danışmanlar,

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU

2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU 2014-2015 KAIZEN AKADEMİ EĞİTİM KATALOĞU KAIZEN EĞİTİM KATALOĞU İÇİNDEKİLER TABLOSU KALİTE YÖNETİM EĞİTİMLERİ... 2 A. Kalite Yönetim Sistemi Programı... 2 A1. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri Bilgilendirme

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE SUNUM PLANI 1. RİSK VE RİSK YÖNETİMİ: TANIMLAR 2. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ 3. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Detaylı

5-Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU

5-Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 5-Element Eğitim ve Danışmanlık EĞİTİM KATALOĞU 2017 ÖNSÖZ 5-Element Eğitim ve Danışmanlık olarak, kişisel performans gelişim eğitimlerindeki temel amaç, kurumların taleplerine göre eğitim programlarını

Detaylı

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır.

Amaç. Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. Tanıtım Sunumu 1 Amaç Octopus Program, InoTec Akademi uzmanlarının on yılı aşan tecrübesi ile hazırladığı, bir uzmanlık seviyesi belirleme ve geliştirme programıdır. 1 Amaç Kendine güveniyor musun? Uzmanlık

Detaylı

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme...

BÖLÜM 1 Nitel Araştırmayı Anlamak Nitel Bir Araştırmacı Gibi Düşünmek Nicel Araştırmaya Dayalı Nitel Bir Araştırma Yürütme... İÇİNDEKİLER Ön söz... xiii Amaç... xiii Okuyucu Kitle... xiv Kitabı Tanıyalım... xiv Yazım Özellikleri... xv Teşekkür... xvi İnternet Kaynakları... xvi Çevirenin Sunuşu... xvii Yazar Hakkında... xix Çeviren

Detaylı

EDEBİYAT. Edebiyat okumak bakmak ve görmek arasındaki hassas çizgiyi anlamayı sağlayan bir yolculuğa çıkmaktır. (By Oleg Shuplyak)

EDEBİYAT. Edebiyat okumak bakmak ve görmek arasındaki hassas çizgiyi anlamayı sağlayan bir yolculuğa çıkmaktır. (By Oleg Shuplyak) Hoş geldiniz. 19. YIL EDEBİYAT Edebiyat okumak bakmak ve görmek arasındaki hassas çizgiyi anlamayı sağlayan bir yolculuğa çıkmaktır. (By Oleg Shuplyak) NEDEN EDEBİYAT? Edebiyat en iyi dil öğrenme yoludur.

Detaylı

Eğitimin Amacı: Eğitimin İçeriği: STRES YÖNETİMİ Eğitimin Süresi*:

Eğitimin Amacı: Eğitimin İçeriği: STRES YÖNETİMİ Eğitimin Süresi*: Stres Yönetimi Etkili Zaman Yönetimi İkna Teknikleri Sunum Teknikleri Kriz Yönetimi İletişim Becerileri Sosyal Davranış ve Protokol Müzakere Teknikleri EĞİTİMLER Müşteri Odaklılık İş Süreçlerini İyileştirme

Detaylı

Yönetim Dilemmaları TM

Yönetim Dilemmaları TM Yönetim Dilemmaları TM için Değerlendirici Raporu ASLI KUBAN Değerlendirme tarihi: 6 Ağustos 215 Perşembe Karşılaştırma grubu: Norm 1 - Yöneticiler (Tüm Düzeyler) GizlilikAnlaşması Bu rapor gizlidir. Raporun

Detaylı

Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlar.

Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlar. Einstein bilimi, her türlü düzenden yoksun duyu verileri ile düzenli düşünceler arasında uygunluk sağlama çabası olarak tanımlar. Bilim Günlük Yaşamın Neresindedir? Geri Bildirim BİLİMİN İŞLEVİ Tanımlama:

Detaylı

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU

MÜLAKAT BECERİLERİ. Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU MÜLAKAT BECERİLERİ Hazırlayan: İK Uzm.Seda MUMLU İçindekiler MÜLAKAT MÜLAKAT ÇEŞİTLERİ MÜLAKAT ÖNCESİ HAZIRLIK MÜLAKATTA NELER YAPILMALI/YAPILMAMALI MÜLAKAT SORULARI Mülakat Hakkında Mülakat ; Sınırlı

Detaylı

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Kalite Geliştirme ve İzleme Birimi

T.C. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Kalite Geliştirme ve İzleme Birimi TARİH : / /20 NASIL BİR SİSTEM UYGULANACAK? Performans değerlendirmesinde açık değerlendirme sistemi uygulanacaktır. Bu nedenle önce personel kendisini değerlendirecek, sonrada aşağıda belirtilen şekliyle

Detaylı

Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri

Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri Howard Gardner "Çoklu Zeka Kuramı" nı ortaya atmadan önce insanların zeki olup olmadığı matematik, geometri ve mantık sorulardan oluşan IQ testleri ile ölçülmekteydi. Fakat

Detaylı

Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi

Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi 2014-201 Bahar Dönemi Fizik Bölümü Fizik II Dersi Çıktılarının Gerçekleşme Derecesi Program Çıktılarının Ders Kazanımlarına Katkısı Anketi 1 Orta Yüksek Yüksek 2 3 4 Bu ders ile ilgili temel kavramları,

Detaylı

12K ALL Çizgi Ötesi Liderlik Modeli

12K ALL Çizgi Ötesi Liderlik Modeli 12K ALL Çizgi Ötesi Liderlik Modeli 12K ALL Model, diğer benzer modellerin aksine zayıf yetkinliklerin güçlendirilmesine değil, güçlü olan (çizgi ötesi) yetkinliklerin daha da baskın hale gelerek fark

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

MAVİ YAKALILARIN ÇALIŞMAYA YÖNELİK TUTUMLARI

MAVİ YAKALILARIN ÇALIŞMAYA YÖNELİK TUTUMLARI MAVİ YAKALILARIN ÇALIŞMAYA YÖNELİK TUTUMLARI ÇALIŞMA PSİKOLOJİSİ VERİ BANKASI ÖRNEĞİ www.calismapsikolojisi.net Yrd. Doç. Dr. Burcu KÜMBÜL GÜLER Kocaeli Üniversitesi Gündem İnsan Kaynakları ve Çalışma

Detaylı

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME Problem Nedir? Çözülmesi gereken mesele, soru, sorun veya aşılması gereken engel. Organizmanın karşılaştığı her türlü güçlük. Tek boyutlu veya çok boyutlu

Detaylı

7. FIRST LEGO LİGİ TÜRKİYE TURNUVALARI

7. FIRST LEGO LİGİ TÜRKİYE TURNUVALARI 7. FIRST LEGO LİGİ TÜRKİYE TURNUVALARI 2010 2011 FLL nedir? Değerlendirme Ödüller Web FIRST LEGO LEAGUE (FLL) nedir? FIRST Vakfı ve Lego firmasının ortak çalışmasında doğmuş, uluslararası, kar amacı gütmeyen

Detaylı

SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR İ ALANLAR

SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR İ ALANLAR BALTAŞ-EKSEN KİŞİYİ İ İ İ TANIMAK SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR İ ALANLAR GÖRÜŞME GENEL YETENEK KULLANILAN YÖNTEMLER KİŞİLİK REFERANS YETKİNLİK TESTLERİ DEĞERLENDİ RME MERKEZİ 2 GÖRÜŞME Sonraki

Detaylı

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU

ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU ÖZEL ÜSKÜDAR SEV İLKÖĞRETİM OKULU AYLIK BÜLTENLER SERİSİ EKİM, 2008 SAYI: 2 KONU: Çocuğunuzun Beceri ve Yeteneklerini Nasıl Geliştirebilirsiniz? Aileler çocuklarının mutlu bireyler olmalarını ve en yüksek

Detaylı

PERFORMANS YÖNETİM SÜRECİ

PERFORMANS YÖNETİM SÜRECİ PERFORMANS YÖNETİM SÜRECİ Performans yönetimi hangi yöntem ya da yaklaşımı içerirse içersin aşağıdaki evrelerden oluşur: Değerlendirmenin ilk evresi yöneticilerin bireyin performansını ölçmek için gerek

Detaylı

Büyük düşün... İstanbul da Yaklaşan Etkinlik Büyük düşün ve Pazarını Küresel Olarak Genişlet! 195 ülke potansiyel pazarınızdır

Büyük düşün... İstanbul da Yaklaşan Etkinlik Büyük düşün ve Pazarını Küresel Olarak Genişlet! 195 ülke potansiyel pazarınızdır Büyük düşün... David Avrin Bugün dünyada en çok talep gören İş Dünyası Pazarlama/Markalaştırma Konuşmacısı olan DAVİD AVRİN, Görünürlük Koçu olarak tanınır. Şaşırtıcı derecede eğlenceli bir tarzı olan

Detaylı

Irmak Neden Farklıdır? >> 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken...

Irmak Neden Farklıdır? >> 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken... > 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken... «IRMAK NEDEN FARKLIDIR?» 20. Eğitim Yılımızı Tamamlarken Değerli Irmak Ailesi; 20. Eğitim yılımızı tamamlarken kurumumuzun geldiği farklı

Detaylı

Prof. Dr. Münevver ÇETİN

Prof. Dr. Münevver ÇETİN Prof. Dr. Münevver ÇETİN LİDERLİKLE İLGİLİ TANIMLAR Yönetim bilimcilerin üzerinde çok durdukları kavramlardan biri de liderliktir. Warren Bennis in belirttiği gibi, liderlik, üzerinde çok durulan, yazılan

Detaylı

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI. HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI

İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI. HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ CASUS OYUNU FİLM ANALİZ ÇALIŞMASI HAZIRLAYAN İmran NİŞANCI Sayfa 1 CASUS OYUNU FİLMİ ABD nin merkezi haber alma ve haber verme teşkilatı. İngilizce

Detaylı

BALTAŞ-EKSEN KİŞİYİ TANIMAK SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR ALANLAR. twitter.com/baltasbilgievi Facebook.

BALTAŞ-EKSEN KİŞİYİ TANIMAK SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR ALANLAR. twitter.com/baltasbilgievi Facebook. BALTAŞ-EKSEN KİŞİYİ TANIMAK SEÇME VE YERLEŞTİRMEDE UYGULAMALAR VE BAKİR ALANLAR GÖRÜŞME GENEL YETENEK KULLANILAN YÖNTEMLER KİŞİLİK REFERANS YETKİNLİK TESTLERİ DEĞERLENDİ RME MERKEZİ 2 GÖRÜŞME Sonraki adımların

Detaylı

TFF- Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Yetiştirme Eğitimi Ders Notları - 1. Modül 2013, Prof. Dr. Acar BALTAŞ, Psikolog

TFF- Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Yetiştirme Eğitimi Ders Notları - 1. Modül 2013, Prof. Dr. Acar BALTAŞ, Psikolog Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Eğitim Programı Prof. Dr. Acar Baltaş Psikolog 4 Haziran 2013 SON YILLARIN MODA YAKLAŞIMI! İstersen başarırsın! 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 SON

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane

Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane Avrupalı liderler baskıcı, Türk liderler ise dostane Dünyada yaşanan ekonomik kriz liderlik stillerinde de değişikliğe yol açtı. Hay Group'un liderlik stilleri üzerine yaptığı araştırmaya göre, özellikle

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu

Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kıvılcımlar Programı Başvuru Formu Kişisel Bilgiler Adı, Soyadı : Doğum tarihi (gün, ay, yıl) : Cep telefonu : E-posta adresi : Adresi : Aile adresi : Mezun olduğu lisenin adı ve ili : Devam ettiği üniversite

Detaylı

KARANLIĞIN ALIŞILMADIK DENEYİMİ

KARANLIĞIN ALIŞILMADIK DENEYİMİ KARANLIĞIN ALIŞILMADIK DENEYİMİ DÜNYANIN EN BÜYÜK MARKALARI, GÖRMENİN ÖTESİNE GEÇTİLER. Onlara Katılın, Bugün. GÖRMENİN ÖTESİNDE GELİŞMEK Karanlıkta Diyalog Nedir? Karanlıkta Diyalog atölye çalışmaları

Detaylı

Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: Güz Dönemi

Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: Güz Dönemi Ders Kodu: FIZ 131 Ders Adı: FİZİK I Dersin Dönemi: 2015-2016 Güz Dönemi 1 Orta 2 3 4 5 Bu ders ile ilgili temel kavramları, yasaları ve bunlar 0% 0% 0% 20% 80% arasındaki ilişkileri anladım Kuramsal ve

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

Hayat Boyu Öğrenme Web Portalı Kullanıcı Kılavuzu

Hayat Boyu Öğrenme Web Portalı Kullanıcı Kılavuzu Hayat Boyu Öğrenme Web Portalı Kullanıcı Kılavuzu Türkiye ve Avrupa ülkelerinde bulunan eğitim ve istihdam fırsatlarına ulaşmak için sisteme üye olarak kayıt yaptırmanız gerekir. Nasıl Üye Olurum? Ø Sayfamızın

Detaylı

MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU

MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU MENTAL ARİTMETİK, PARİTMETİK VE SOROBON EĞİTİM /KURS ÖNERİ FORMU 1.Eğitimin/Kursun Amacı: Bu program ile kursiyerlerin; 1. Paritmetik (parmakla aritmetik) ve Soroban (Japon Abaküsü) Sistemi nde sayıları

Detaylı

İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır.

İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. DR.HASAN ERİŞ İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yönetimin temel görevlerinden birisi, örgütü oluşturan

Detaylı

Gürc r an n B ange g r

Gürc r an n B ange g r Gürcan Banger Hareket Noktası Kendi işini kurmaya karar vermede başlıca etkenler şunlardır: 1. İşini kaybetmek, 2. İşsizlik döneminin uzun sürmesine tepki, 3. Bir iş fırsatının belirlenmesi, 4. Daha çok

Detaylı

Hayatta cevaplanması en zor olan iki soru vardır; Ben kimim? Ne istiyorum? MAPP raporunuz ile bu sorulara cevap bulacaksınız.

Hayatta cevaplanması en zor olan iki soru vardır; Ben kimim? Ne istiyorum? MAPP raporunuz ile bu sorulara cevap bulacaksınız. Hayatta cevaplanması en zor olan iki soru vardır; Ben kimim? Ne istiyorum? MAPP raporunuz ile bu sorulara cevap bulacaksınız. Bora Serhat ÇELİK KİŞİSEL DEĞERLENDİRME Bu rapor meslek, iş seçimi ve kariyer

Detaylı

Mekânsal Vatandaşlık (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli

Mekânsal Vatandaşlık (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli (Spatial Citizenship-SPACIT) Yeterlilik Modeli eğitimi ile öğrencilerin sahip olmaları beklenen temel bilgi, beceri ve tutumları göstermek üzere bir model geliştirilmiştir. Yeterlilik Modeli olarak adlandırılan

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI TANIM Çalıştığı kurumun tanınmasını, çalışmalarına karşı insanlarda olumlu izlenimler uyandırmasını, çevresiyle iyi ilişkiler kurmasını ve saygınlığını artırmasını sağlamak

Detaylı

YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU İNGİLİZCE DERS İÇEREKLERİ

YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU İNGİLİZCE DERS İÇEREKLERİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU İNGİLİZCE DERS İÇEREKLERİ DERS KODU: AFE 123 AFE 153 Okuma, Bilimsel Yazı & Eleştirel Düşünme I DERS KODU: AFE 124 AFE 154 Okuma, Akademik Yazma ve Eleştirel Düşünme I I Üç saatlık

Detaylı

Etkinlik Temelli Öğrenme

Etkinlik Temelli Öğrenme Etkinlik Temelli Öğrenme Bir sınıf düşünün. Okulun ilk gününde, en az 20 kişiyle dolu bir oda ve hepsi de öğretmeni izliyor. Odanın içinde kitaplar, sıralar, kağıt ve kalem, tepegöz ve yazı tahtası, bilgisayarlar

Detaylı

Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi

Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi Twi$er: @acarbaltas @BaltasBilgievi REKABETE HAZIRLIK KENDİ YILDIZINI YAKALAMAK Prof. Dr. Acar Baltaş Psikolog 28 Şubat 2014 MOTİVASYON Davranışa enerji ve yön veren, harekete geçiren güç Davranışı tetikleme

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

Tarım makineleri kullanımında mesleki riskleri önlemek için görsel iletişim araçlarıyla eğitim

Tarım makineleri kullanımında mesleki riskleri önlemek için görsel iletişim araçlarıyla eğitim Tarım makineleri kullanımında mesleki riskleri önlemek için görsel iletişim araçlarıyla eğitim PROJE nº: 2011-1-ES1-LEO05-35863 Öğrenci Kılavuzu Bu proje Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmektedir.

Detaylı

ZAMAN YÖNETİMİ. Gürcan Banger

ZAMAN YÖNETİMİ. Gürcan Banger ZAMAN YÖNETİMİ Gürcan Banger Zamanım m yok!... Herkes, zamanının yetersizliğinden şikâyet ediyor. Bu şikâyete hak vermek mümkün mü? Muhtemelen hayır!... Çünkü zaman sabit. Hepimizin sahip olduğu zaman

Detaylı

www.konusmakulubu.net Neden Konuşma Kulübü? Pek çok insan İngilizce ile ilgili anlıyorum ama konuşamıyorum ifadesini çokça kullanır. Bu durum insanların eğitim hayatından, iş hayatına hatta sosyal hayatına

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS

DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS DERS KODU DERS ADI İÇERİK BİLİM DALI T+U+KR AKTS 345000000000506 Çokuluslu Şirket Stratejileri Dersin amacı, katılımcılarla çokuluslu şirketlerin küresel YÖNETİM 3+0+3 6 rekabetlerle üstünlük sağlayabilecekleri

Detaylı