Özellikleri. - Kullanım Alanları Sekudaerrohsstoffe aus Plastikabfaelle und Eigenschaften -

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özellikleri. - Kullanım Alanları Sekudaerrohsstoffe aus Plastikabfaelle und Eigenschaften -"

Transkript

1 Plastik Atıklardan Üretilen Sekunder Hammaddeler ve Bunlardan Elde Edilen Ürünlerin Özellikleri - Kullanım Alanları Sekudaerrohsstoffe aus Plastikabfaelle und Eigenschaften - Anwendugsmöglichkeiten glichkeiten der Sekudaerrohstoff-Produkte Prof. Dr. Ertuğrul rul Erdin Ertugrul.erdin@.erdin@deu.edu.tr Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik M Fakültesi Çevre Mühendisliği i BölümüB Kaynaklar Kampusu Buca /IZMIR, Turkey IV. ULUSLARARASI AMBALAJ KONGRESİ VE SERGİSİ ARALIK 2005 KONAK İZM ZMİR

2 İçindekiler Özet ve Anahtar SözcS zcükler Ayrı biriktirme ve toplama (saklık k derecesi) Geri kazanmasının n adımlar mları ve teknolojisi Sekunder hammaddeden ürün üretme teknolojileri Ürünlerin özellikleri Ürünlerin kullanım m alanları Park bahçe, yol, köprk prü,, ev, sedde,, engel, perde v.d.

3 Özet Ambalaj atıklar kları kirli olarak toplandığı ığında, içindeki i indeki plastikler veya diğer ısışdeğerieri yüksek olan maddeler, katkı yakıt t olarak hazırlan rlanıp çeşitli kazanlarda yakıt t olarak kullanılabilirler. labilirler. Ancak DSD veya Çevko Vakfı sistemlerine göre g ayrı ve temiz toplanan plastik atıklar, PET, PE,PP, PS v.b. temiz sekunder hammadde olarak hazırlan rlanıp p işlenebilirler. i Ambalaj atıklar klarının çok başar arılı ayrı toplanması ambalaj maddelerinin değerlendirilmesi erlendirilmesi için i in ilk adımd mdır r ama herşey ey değildir. Çemberin tamamlanması için in ya maddesel ( enerji içerii eriğinden inden yararlanarak) ya da malzeme olarak ( malzeme hammaddesi) değerlendirilmesi erlendirilmesi gerekmektedir. Elde edilen yeni ürünlerin de ekolojik ve ekonomik bir anlam taşı şıması lazımd mdır. Bu bağlamda olaya bakıld ldığında, innovatif teknolojilerin gerektirilmesi, elde edilen ürünlerin ambiyanti ve albenisi olması gerekmektedir. Asıl l halka bı noktada kapanmakda, çevrim başar arılmaktadır. Ekolojik ekonomik hammadde çevrimi, elde edilen ürünlerde çok çeşitli yerlerde ve amaçlar için i in kullanılabilmektedir. labilmektedir.

4 Ambalaj atıklar klarının n değerlendirilmesinde erlendirilmesinde önemli olan sorunun oluşmas masında sorumlu olan tüm t kesimlerin işbirlii birliği i yapması ve ortak akılla, sinerji ile çalışmasıdır r ve katkıda bulunmasıdır. Avrupa Birliği i katılım m müzakereleri m de herkesi buna zorlamaktadır. r. Hammaddeden, yarı-mamul, ürün, pazarlama, kullanma, atma, biriktirme, toplama, taşı şıma, değerlendirme, erlendirme, geri kazanma, nihai bertaraf etme aşamalarında kaçınılmaz ortak sorumluluklar vardır. r. Eko tasarım, eko tüketim, t az materyal kullanma, sürds rdürülebilir tüketim, t tekrar kullanma, geri kazanma gibi yöntemlerde y aktif olmak gerekmektedir.

5 Önlemek-azaltmak değerlendirme-bertaraf etme piramidine bakıld ldığında, bundan yıllar y önceki uygulamalara bakıld ldığında klasik piramit şekli söz s konusu iken, Almanya gibi ülkelerde ters piramit söz s konusudur. Bertaraf edilenlerin çok azaldığı görülmektedir yılında y ise sıfır s r olacaktır. Hedef hepsini değerlendirmektir erlendirmektir. Biriktirme sisteminde Almanya da olduğu u gibi kaplarda madde gruplarını ayrı ayrı toplamaya mım karar vermeli yada, benim 1980 deki TürkiyeT rkiye nin ilk Ulusal Katı Atık k Kursu nda savunduğum um ve bugün n hala savunmaya devam ettiğim, im, Türk T toplumunun sosyoekonomik, kültk ltürel, çevre sosyolojisi yapısına en uygun bulduğum um 3 (4) kap sistemidir. Ki bu bile geçen en 25 yıl y l içinde i inde yaygınla nlaştırılamamıştır. Yerel yönetimler y sürekli kaldırım m değiştirmeye önem ve öncelik vermişlerdir. Bundan sonra ise çevre sorunları nı çözmeyi öncelikli ödevleri olarak kabul etmek zorundadırlar rlar (Erdin, 1980).

6 Ambalaj atıklar klarının n 1990 lardan itibaren ayrı toplama sistemine gore biriktirme/toplama başlad ladıktan sonra, DSD sistemi ve buna Alman halkının çok hızlh zlı uyum sağlamas laması, uygulaması sonucunda çok kısa k zamanda kota hedeflerine ulaşı şılmışdır. Ayrı biriktirilen ve toplanan değerli erli katı atıklar kları işleyecek tesisler olmadığı içinin, bunlar tekrar deponiye gönderilmişdir.yadir.ya da ücret karşı şılığıığı ile yakma tesislerine gönderilip yakılmakda idi. Kamu oyunun tepkisi nedeniyle de, yapılmas lması gerekn altyapı bir an once yapılm lmışdır den sonra sorun çözülm lmüşdür. Bu sayede hep düzenli, kaliteli geri toplama ve geri kazanma süregelmişdir. Amabalaj atıklar klarınden ikincil hammaddeler üretilmiş ve bundan da çok çeşitli ürünler elde edilmişdir dir.. Bu ürünler de çok yaygın kullanım alanı bulmuşdur dur.

7 Packaging waste generation in EU 15 (kg per capita) (EEA, 2004)

8 Put refuse in its place Glass... Lightweight packaging... Paper in the bottle-bank Residual waste in the yellow bin/ yellow bag REST MÜLL... in the waste paper containers... in the residual waste bin Source: DualesSystem Deutschland AG Status: November, 03

9 The project of Zakynthos Island

10 How the Dual System operates Packaging cycle Contract agreements Financed by Green Dot licence fees Filler/bottler Packaging manufacturer Secondary feedstocks Other products Packed product Duales System Deutschland AG Guarantor Recycling Retail trade Waste Management Company Collection agreed upon with local authorities Sorting Consumer Source: DualesSystem Deutschland AG Status: November, 03

11

12

13

14 Türkiye de ikincil hammadde üretilmesine bir örnek

15

16

17

18

19 Sekunder Hammaddeden Yeni Ürünler Ürünlerin Kullanım m Alanları

20 Örneğin çok sayıda firma ekstruziyon -, intruziyon-,, pres- ve enjeksiyon yöntemleri y ile çok çeşitli ürünler üretilmektedir üzerinde ürün çeşidi mevcuttur. Konstruksiyon,, form yapısı,, patentli üretim tehnikleri ile sürekli s yeni ürünler piyasaya arz ve talebe göre g sunulmaktadır. DKR ve DSD ile sözles zleşmeli olarak çalışan X - firması evsel katı atılardan kaynaklanan değerli erli atıklar kları geri kazanmakta (sekunder( hammaddeye dönüştürmekde) ), işlemektedirler. i Yılda Y atıklardan yeni ürün üretilerek geri kazanılmaktad lmaktadır.bu X firması yaklaşı şık k 100 kişi çalıştırmaktadır. r.

21 Ürünlerin kulanlım alanları ise : sanayi de, yeşil alanlarda, ormanlarda, ses-gürült ltü kirliliğini ini önlemede, çit, taraba,, perde, bahçe e duvarı yapılmas lmasında, fidancılıkda kda, çiçekcilikde,, inşaat malzemesi satan yerlerde, yol inşaat aatında, su yapılar larında, tarımsal alanlarda, belediye sahasında, ticarethanelerde, organize sanayi bölgelerinde b, saksı, çiçekcilikde, ahıl ve boks inşaatlar aatlarında, yol inşaatlar aatlarında, katı atık k kapları,, oturma banları, sınır r taşlar ları,, kalaslar, zemin örtüleme sistemleri, tahtalar, rabıtalar, profiller, kompostlaştırıcı bokslar, merdiven basamakları, korkulukları, dere üstü köprüler, kablo kanalı örtü plakaları olarak kullanılmaktad lmaktadır.

22 Ürünlerin Özellikleri Sekunder hammadden ((Polyolefinlerden Polyolefinlerden) ) hazırlanan ürünlerin, diğer bir deyişle plastik atıklar klarından üretilen malzemelerin önemli özellikleri aşağıa ğıdaki gibi özetlenebilir: Çevre dostu, ekonomik olarak anlamlı,, bakım istemez, impregnasyona gereksinim yok, çizilmez, çatlamaz, yarılmaz, robust, uzun ömürlü kullanım, patentli kullanma teknikleri, suya ve dona karşı mukavim, UV dayatıkl klı boya pigmentleri ile boyanmış ış,, tekrar geri kazanılabilir, pazlanmaz, hava şartlarına dayanıkl klı,, nem, rutubet geçirmez, deniz suyuna, asitlere, bazlara, yağlara karşı dayanıkl klı,, suya karşı nötr, oldukça a hafif, düşük d onarım m masrafları,, elektrik ve ısı yalıtımı çok yüksek, ürünlerdir.

23 AB yönetmenliklerine y göre g de katı atıklar mekanik, fiziksel, termik ve biyolojik işlem i görmeden g bertaraf edilemezler. Niahi bertaraf edildikleri yerlerde deponidir yılındaki y hedef ise deponiye gönderilmeye gerek kalmayacak şekilde tüm m işlemlerden i sonra geriye kalan kalınt ntıların n da değerlendirilebilir erlendirilebilir olmasıdır, olması zorunluluğudur. udur. Teknoloji bu yönde y geliştirilmek zorundadır. r. Bu nedenle de krışı ışık plastiklerden de albenisi olan, piyasadaki bir çok doğal malzemeden veya madenden metalden daha da iyi materyal özelliğine ine sahip olan, kaliteli, iyi özellikli malzeme olarak kullanılabilecek labilecek ürünler üretmek hedeftir Münih M İFAT fuarında bu bağlamda çok yeni ürün çeşitleri ve kullanma alanları sergilenmiş ve görülmüşdür. Karışı ışık k plastikleri işleme i teknikleri Tablo 2 de verilmiştir.. İşlenmi lenmiş plastiklerden elde edilen ürünler nerelerde kullanılabilmektedir. labilmektedir. Aslında çok yaygın n kullanım m alanı vardır. r. Bunlardan bir kaçına örnek de Tablo 2 2 ve 3 3 de verilmişdir dir.

24 Tablo 2 : Karışı ışık k Plastikler İçin İşleme Teknikleri ( Erdin, 1991) Plastifikasyon İşlemciler Kalıplama Kesikli işlem i Tek burgulu işlemciler i Profil boru ve yaprak sürekli s işleme i Çift burgulu işlemciler i SıkışS ıştırmalı kaplama Tablo 3. Karışı ışık k Plastik Atıklar kların n Uygulamaları Uygulama sektörü Kır, kıyık ve bahçe e mimarisi Örneğin: Banklar direkler, çitler, bitki ve gübre g kutuları yat limanı tahtaları,, kazıklar kları,, kıyık koruma direkleri Yol İnşaası Örneğin : GürültG ltü izolasyon duvaralır,, trafik ışıklar kları.. yol kenarı direkleri, drenaj kanalları,, kablo koruma kapakları,, Zemin döşemesitarımsal Yapılar Örneğin : Hayvancılıkta kullanılan lan çitler, direkler, kapaklar kutular Ulaşı şım Örneğin : Paletler, kablo bobinleri ; Öncelikle tahta metal ve beton yerine

25 Plastik atıklardan sekunder hammadde üretildikten sonra, bunlardan çok kaliteli, yaygın kullanım m alanı bulan inşaat malzemeleri üretilmektedir. Plastik atıklardan üretilen inşaat malzemesi Fotoğraf 2 2 de görülmektedir. g

26 Üretilen inşaat malzemeleri ve uygulamaları

27 Kullanım m alanlarından ndan uygulama örnekleri Kıyı ve Liman İnşaatlarında (Taşkın n Korumalarında nda-kıyı ve Yol Korumasında) Park bahçe Kumullarda yol ve dere üstü köprü Yer kaplama Açık k drenaj kanalı kaplaması Kentsel altyapı kanallarının üstünün n kaplanması Su içinde i inde bina inşaat aatı V.d.

28 Park Bahçe Orman Yol Su Yapılar larında Recycling Ürünlerinin Kullanılmas lması Her türlt rlü hava koşuluna, ve yüklere y karşı dayanıkl klı olduğu u için i in sakıncas ncasız z 12 ay boyunca istenilen her yrde ve maç için in inşaat malzemesi olarak kullanılabilmektedir. labilmektedir. Nisan 2005 Münih M Çevre teknolojisi (İFAT)( fuarında bu konuda çok sayıda katılımc mcı olmuştur.

29

30

31

32 Kıyı ve Liman İnşaatlarında (Taşkın Korumalarında nda-kıyı ve Yol Korumasında) Fotoğraflar da taşkın önlemede, yol kıyılarını, kenarlarını korumada, dalga kıranlark ranları güçlendirmede v b kullanılmakta lmakta olduğu görülmektedir. Fotoğraf : Plastik atıklar klarından elde edilen sekunder hammaddeden yapılan inşaat malzemeleri ile taşkınlara karşı koruma perdeleri

33

34

35 Fotoğraf : Malzemelerin çeşitli alanlarda kullanılmas lması ve oluşturdu turduğu u parçalar alar 1.Perde kalasları,, tahtaları (zeminden sızds zdırmazlık k ile) 2.Perde kalasları 3. Montaj-tutunma tutunma plakası 4. Çelik destek direkleri 5. vidalama elementleri 6. kalas kuşaklama çıtaları 7. çapraz (yatay) bağlant lantı parçalar aları

36 Fotoğraf : KıyıK güçlendirmede, desteklemede

37 Fotoğraf : GürültG ltü perdesi inşaatlar aatlarında

38 İnşaat Tekniğindeki indeki Yapı Tarzları da aşağıa ğıdaki şekillerde görülmektedir: g

39 Diğer uygulama örnekleri (gürült ltü duvarları,, kanal/dere örtülemesi)

40 Diğer örnekler

41

42

43 Su içinde i inde bina inşaat aatı

44 Plastik Atıklardan Üretilmiş Malzemelerin Yapı İnşaatında Kullanılmas lması Şekil 1 de kazık k temel, su basmanı, dikey ve yatay taşı şıyıcılar ve pencere-kap kapı doğramalar ramaları aşamasına kadar tamamlanmış inşaat hali görülmektedir. g k temel, su basmanı, dikey ve yatay taşıyıcılar ve pencere-kapı doğramaları aşamasına kadar tamamlanmış inşaat hali g

45 Plastik Atıklardan Üretilmiş Malzemelerden kazık k temel üzerine yapılan atık k plastiklerden üretilmiş bir evin (Mekong( Mekong-Asya Kazık k Temel-Ev) görümü Şekil 2 de verilmiştir

46 Tablo 4 : Mekong-Asya Kazık k Temel üzerine yapılan, yapılmas lması planlanan ve projenlendirilen evlerden birinin kısmk smı ve toplam maliyeti Pozisyonu NetKDV BrutKaba inşaat , , ,77 Ince inşaat , , ,04 Çatı örtüleme 2.339,40 374, ,70 Elektirik instalasyonu 3.980,00 636, ,80 Banyo tuvalet istalasyonu5.000,00 800, ,00 Ev tipi biyolojik arıtma 2.974,12 475, ,98 Güneş enerjisi tesisi 7.500, , ,00 Toplam maaliyet , , ,30 Tablo 5 : Vitnam için in öngörülen projenin kapsamlı toplam maliyeti tablo da verilmiştir.

47 Tablo 5 : Vitnam için in öngörülen projenin kapsamlı toplam maliyeti Toplam Proje MaliyetiNetKDV BrütKaz Kazık k Temel Ev ,67 Kazık k Temel Ev ,17 Konstruksiyon toplam , , ,37 Transport UPS ,00 Transport Vietnam ,00 İnşaat işçiliği ,00 Toplam , , ,37

48 Sonuç Son yıllardaki y teknolojik gelişmeler nedeniyle artık ambalaj atıklar klarınının ya da atıklar kların çok sayıdaki kaplar sisteminde toplamaya ihtiyaç duyulmamaktadır kap sistemi ile toplamak mümkm mkündür. Opto-elektronik yöntemlerle de maddelerin yüksek y saflık k oranında nda ayrılmas lması ve yüksek y oranda değerlendirilmesi erlendirilmesi mümkm mkün hale gelmişdir dir. Sonuçda elde edilen sekunder hammadde çok daha kaliteli ürünlerin elde edilmesi için i in bir baz oluşturmaktad turmaktadır. r. İnşaat malzemesi olarak üretilen kalaslar, profiller, kazıklar, klar, kolonlar, direkler, rabıtalar, tarabalar, yer taşlar ları v.d. başar arı ile kullanılabilmektedir. labilmektedir.

49 Kaynaklar Fa. HAHN Kunststoffe GmbH (2005): Sparen mit Produkten aus Recycling-Kunststoff Kunststoff. Erdin, E. Et al (1991) : Çevko Vakfı Kuruluş Raporu. İzmir. hahnkunststoffe.de; info@hahnkunststoffe hahnkunststoffe.de laborbedarf.de/.de/kunststoffprodukte.htm - 16k RENO-Kunststoffprodukte KunststoffprodukteGmbH ch/d/ /d/kunststoffprodukte - 32k Erdin, E. ; Afşar ÜRÜT * Akın n ALTEN (2003): Packaging Wastes in Europian Union Avrupa Birliğinde inde Ambalaj Atıklar klarının n Değerlendirilmesi, erlendirilmesi, Sistemlerinin Ekonomik Analizi. İzmir. Erdin, E. (2005) : Katı Atık k Yönetimi. Y Kentsel Katı Atıklar kların n Biriktirilmesi. ÇMO Yayınlar nları. Ankara plasticseurope.org Erdin. E. (1980) : Çöp p ve Katı Atıklar Kursu Kitabı Temmuz Bornova/İzmir; EÜE İnşaat Fakültesi Çevre MühendisliM hendisliği i Bölümü B, Çevre MühendisliM hendisliği i Bilimleri Derneği i Temsilciliği

50 Duales System Deutschland und Vergleich EU punkt.de/fotodatenbank/ds/d/fdbanzeigen.php3 Doedens Doedens,, H. ; E. Erdin (1999): Organisation Technical Systems And Cost Of Recycling Of Packaging Waste In Germany And Comparison With Other Systems In Europe.. 99 International Packaging Congress October İzmir.

Sistem Donanım Metal : Başlıca Faliyet / Üretim Konuları. Çelik Izgara

Sistem Donanım Metal : Başlıca Faliyet / Üretim Konuları. Çelik Izgara Sistem Donanım Metal : Başlıca Faliyet / Üretim Konuları Çelik Izgara Sistem Donanım Ltd. Şti.,ızgara döşeme, geçit ızgara, kanal ızgara, hendek ızgara, platform ızgara ve çelik yapılar, inşaat metal kalas,

Detaylı

KATI ATIK. Prof. Dr. Ertugrul ERDIN Dokuz Eylül Üniversitesi. Cevre Mühendisligi. Mühendislik

KATI ATIK. Prof. Dr. Ertugrul ERDIN Dokuz Eylül Üniversitesi. Cevre Mühendisligi. Mühendislik KATI ATIK TEKNOLOJİSİ EKİPMANLARI Prof. Dr. Ertugrul ERDIN Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Cevre Mühendisligi Bölümü 3160 BUCA- IZMIR TURKIYE 0090.232. 4127120; Fax: 0090.232. 3887864; 0090.232.

Detaylı

5603 m² alan üzerinde toplam 5 blok, 54 daire ve 14 dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde 14 Adet 2+1 (89,83-101,37-101,90 m²), 20 Adet 3+1

5603 m² alan üzerinde toplam 5 blok, 54 daire ve 14 dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde 14 Adet 2+1 (89,83-101,37-101,90 m²), 20 Adet 3+1 Kocaeli nin gözde ilçesi Başiskele de yer alan doğanın içinde yer alan 0 m² alan üzerinde toplam blok, daire ve dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde Adet + (89,8-0, - 0,90 m²), 0 Adet + (,0 m²), Adet

Detaylı

YER ALTI SULARINDAN ELEKTRİK

YER ALTI SULARINDAN ELEKTRİK YER ALTI SULARINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ Filiz UYSAL befi26@hotmail hotmail.com Dodurga İlköğretim Okulu BİLECİK Gökçe e DENİZ gokceyildiz01@hotmail hotmail.com Özel Gebze Lisesi KOCAELİ Gülçin TÜKENT glcntkn21@hotmail

Detaylı

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MEVKİİ : YAPI NİZAMI : BLOK : KAT : DAİRE : ARSA ALANI : Projedeki ölçülere uygun olarak inşaat yapılacaktır. TAŞIYICI SİSTEM : Betonarme karkas sistemi ile yapılacaktır.

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM Cam, metal, plastik, kağıt / karton gibi değerlendirilebilir. Gıda ambalaj atıkları çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler.

Detaylı

AHŞAP KOMPOZİT NEDİR?

AHŞAP KOMPOZİT NEDİR? Apika ahşap kompozit, mikro ahşap talaşı ve kaliteli plastik malzemenin belli bir oranda ileri teknoloji kullanılarak, bir araya getirilmesiyle oluşan, ahşap sektörünün neredeyse bütün ürünlerinde ağaç

Detaylı

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine GERİ DÖNÜŞÜM Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşebilen maddeler;

Detaylı

Hakkımızda Başlıca Faaliyet Alanlarımız ; Uygulama Alanları ;

Hakkımızda Başlıca Faaliyet Alanlarımız ; Uygulama Alanları ; Hakkımızda İstanbul Zemin Epoksi ve Poliüretan Kaplamalar, BAUMEX Marka sının Uzman Uygulama Bayisi olarak yapı kimyasalları sektöründe hizmet vermektedir. Misyonumuz, daima Kaliteli ürün ve kaliteli hizmet

Detaylı

Schlüter -KERDI-BOARD

Schlüter -KERDI-BOARD 2009 Resimli Fiyat Listesi KB 9 Türkiye Geçerlilik tarihi 1 temmuz 2009 Schlüter -KERDI-BOARD P R O F İ L İ L E İ N O V A S Y O N Schlüter -KERDI-BOARD Evrensel fayans döșeme zemini Noktayı koymak! İster

Detaylı

ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ

ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ DÜZCE NİN ÇEVRE SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI ENTEGRE KATI ATIK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Fatih TAŞPINAR Düzce Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Konuralp/DÜZCE 04.12.2012 1 KATI ATIK (ÇÖP) Toplumun

Detaylı

FİRMA PROFİLİ. Metod Fabrika

FİRMA PROFİLİ. Metod Fabrika Metod Fabrika FİRMA PROFİLİ Firmamız 1995 yılında kurulduğunda, sürekli gelişmeyi hedeflerken, yıllardır sektörün içinde edinmiş olduğumuz tecrübe ve bilgi birikimlerimizi sizlerle paylaşmayı amaç edinmiştir.

Detaylı

TMMOB İSTANBUL. Geri Kazanım. Banu SINMAZ Kâmil VARINCA

TMMOB İSTANBUL. Geri Kazanım. Banu SINMAZ Kâmil VARINCA ÇEVRE MÜHENDM HENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Geri Kazanım Banu SINMAZ Kâmil VARINCA ÇEVRE MÜHENDM HENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Niye Geri Kazanım? İnsan ve çevresi Dünyamız, üzerinde yaşad adığımız

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ Ece SARAOĞLU Çevre ve Şehircilik Uzmanı 4. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 24.09.2014 Sunum İçeriği Atıksu Politikamız Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü

Detaylı

AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK

AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK AMBALAJ ATIKLARININ kontrolü yönetmeliği DR. FÜSUN ZEYBEK Mevzuat KANUN/YÖNETMEL NETMELİK 2872 sayılı Çevre Kanunu 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu 5393 sayılı Belediye Kanunu 14.03.1991 Katı Atıklar

Detaylı

Gıdaya Temas Eden Geri Dönüştürülmüş Plastik Ambalajların Üretiminde Otomatik Ayrıştırma Makinelerinin Kullanımı

Gıdaya Temas Eden Geri Dönüştürülmüş Plastik Ambalajların Üretiminde Otomatik Ayrıştırma Makinelerinin Kullanımı S+S Separation and Sorting Technology GmbH Metal Separatörleri Renk Separatörleri Ayrıştırma Sistemleri Gıdaya Temas Eden Geri Dönüştürülmüş Plastik Ambalajların Üretiminde Otomatik Ayrıştırma Makinelerinin

Detaylı

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme

Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi. Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı Bilim ve Teknoloji Merkezi Şişecam Kurumsal Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Şişecam Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığı 1 ŞİŞECAM ŞİRKET GRUPLARI

Detaylı

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION)

PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) PÜSKÜRTME ŞEKİLLENDİRME (SPRAY FORMING / SPRAY DEPOSITION) Püskürtme şekillendirme (PŞ) yöntemi ilk olarak Osprey Ltd. şirketi tarafından 1960 lı yıllarda geliştirilmiştir. Günümüzde püskürtme şekillendirme

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

Kaynağında ayrıştırılmış katı atıkların; Geri Dönüşümü, Tekrar Kullanımı ve Geri Kazanılması çok önemlidir [2].

Kaynağında ayrıştırılmış katı atıkların; Geri Dönüşümü, Tekrar Kullanımı ve Geri Kazanılması çok önemlidir [2]. KATI ATIK YÖNETİMİ: ERZURUM ÖRNEĞİ Katı Atık Nedir? Kullanılma süresi dolan ve yaşadığımız ortamdan uzaklaştırılması gereken her türlü katı malzemeye katı atık denir. Katı atıklar evde, okulda, hastanede,

Detaylı

AKGUL GROUP STANDART PREFABRİK YAPILAR www.akgul-group.com

AKGUL GROUP STANDART PREFABRİK YAPILAR www.akgul-group.com AKGUL GROUP STANDART PREFABRİK YAPILAR www.akgul-group.com 1 STANDART PREFABRİK YAPILAR Prefabrike hazır yapılar amacına göre geniş ve uzunlukları değişken, istenilen her türlü yerleşim alanına uygulanabilecek

Detaylı

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr

EKOEDGE. Plastik Sınırlama Sistemleri. www.ekoplas.com.tr EKOEDGE Plastik Sınırlama Sistemleri www.ekoplas.com.tr 01 hakkımızda... // Bu gereksinimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek 2012 yılında faaliyetlerine başlayan Ekoplas, ülkemizde mimari ve peyzaj

Detaylı

ProfilEx ısı yalıtımı (mantolama) ve sıva uygulamalarında yapıların; pencere, kenar, köşe, yatay veya düşey düzgün boşluklar (fuga) gerektiğinde

ProfilEx ısı yalıtımı (mantolama) ve sıva uygulamalarında yapıların; pencere, kenar, köşe, yatay veya düşey düzgün boşluklar (fuga) gerektiğinde ProfilEx ısı yalıtımı (mantolama) ve sıva uygulamalarında yapıların; pencere, kenar, köşe, yatay veya düşey düzgün boşluklar (fuga) gerektiğinde kullanılan ve sistemi tamamlayan profil çeşitleri markasıdır.

Detaylı

Panel tellerin 250x200 cm ebatlarında üretimi yapılmaktadır. Direkler 50/50/1,5 mm boyalı direktir.

Panel tellerin 250x200 cm ebatlarında üretimi yapılmaktadır. Direkler 50/50/1,5 mm boyalı direktir. Tel Çit Panel tellerin 250x200 cm ebatlarında üretimi yapılmaktadır. Direkler 50/50/1,5 mm boyalı direktir. Panel tel çit uygulamasında direklerin toprak zemin ve beton zemine montajı şekildeki gibidir.

Detaylı

TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ

TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ TÜRKİYE'DE DÖNGÜSEL EKONOMİ KAPSAMINDA ATIK YÖNETİMİ VE GERİ DÖNÜŞÜME GENEL BAKIŞ 7. TÜRKTAY Türkiye de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli 19-20 Ekim 2016, ANKARA 4. Oturum Türkiye de Döngüsel Ekonomi

Detaylı

ÇÖPLER N Z ATMANIZ Ç N KONTEYNIR ALANLARI

ÇÖPLER N Z ATMANIZ Ç N KONTEYNIR ALANLARI ÇÖPLER N Z ATMANIZ Ç N KONTEYNIR ALANLARI KONTEYNIR ALANLARI, ÖZEL KONTEYNIRLARA ATILACAK FARKLI ÇÖPLER N Z GÖTÜREB LECE N Z ALANLARDIR. Namur da 3 konteyn r alan bulunmaktad r: Malonne Naninne Champion

Detaylı

Sayın Leyla Hanım, Özgün Gıda San.Tic.Ltd.Şti KABA İŞLER

Sayın Leyla Hanım, Özgün Gıda San.Tic.Ltd.Şti KABA İŞLER Sayın Leyla Hanım, İnşaatı devam etmekte olan Trabzon Marin City Projesi nde 2. parsel de bulunan B blok etabıyla ilgili güncel ilerleme raporunu bilgilerinize rica ederiz. Özgün Gıda San.Tic.Ltd.Şti KABA

Detaylı

makina parkları kurarak, kaliteli eğitilmiş personeller ile tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

makina parkları kurarak, kaliteli eğitilmiş personeller ile tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. HAKKIMIZDA Firmamız, "Yeni nesil yalıtım sistemleri" sloganıyla yüksek teknolojiye sahip çözümleri ile sektöründeki öncü firmalardan bir tanesidir. Firmamız, Türkiye'de yalıtım bilincinin gelişmesi ile

Detaylı

Sam McBane nin Kitabından. Tubanur Büyükçolpan, H.Ü Bilgi ve Belge Yönetimi

Sam McBane nin Kitabından. Tubanur Büyükçolpan, H.Ü Bilgi ve Belge Yönetimi Sam McBane nin Kitabından Tubanur Büyükçolpan, H.Ü Bilgi ve Belge Yönetimi Sunum İçeriği Bu sunumda sırasıyla şu başlıklar işlenecektir; Sürdürülebilir materyaller ve kaynaklar Bina içi ortamının hava

Detaylı

YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ

YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ YAPILARDA DERZLER VE SIZDIRMAZLIK MALZEMELERİ Genel: Derz sözcüğü bir sistemi oluşturan parçaların birleştirildiği, yapıştırıldığı çizgi şeklindeki bölümleri tanımlar. Derzler dar ya da geniş, yatay ya

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

reflectra REFLECTRA Reflectra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır

reflectra REFLECTRA Reflectra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır REFLECTRA reflectra R e f l e k t i f T r a f i k L e v h a l a r ı 2 2018 www.asyatrafik.com.tr Reflectra bir Asya Trafik A.Ş. markasıdır. ÜRÜN KATALOĞU 2018 REFLECTRA R e f l e k t i f T r a f i k L

Detaylı

Çelik Derneği. Haziran 2007- Mayıs s 2008 Dönemi. Faaliyet Raporu

Çelik Derneği. Haziran 2007- Mayıs s 2008 Dönemi. Faaliyet Raporu Türk Yapısal Çelik Derneği Haziran 2007- Mayıs s 2008 Dönemi Faaliyet Raporu TUCSA YÖNETY NETİMİ 26 Haziran 2006 tarihinde gerçekle ekleştirilen Genel Kurul Toplantısı nda nda 2 yılly llığına Dernek Yönetimine

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: DORA - 07666-129,60 + 12,85 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL:HAUS EXSTRA-15001-213,00+24,00 TEKNİK ŞARTNAME 1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTMveya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTMveya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: AKASYA - 10888-122,40 + 2,70 TEKNİK ŞARTNAME-1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

1000 m² alan üzerinde toplam 1 blok, 10 daire ve 3 dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde 2 Adet 2+1 (98,45 m²), 4 Adet 3+1 (110,66 m²), 4 Adet

1000 m² alan üzerinde toplam 1 blok, 10 daire ve 3 dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde 2 Adet 2+1 (98,45 m²), 4 Adet 3+1 (110,66 m²), 4 Adet Kocaeli nin gözde ilçesi Başiskele de yer alan 3 doğanın içinde yer alan 1000 m² alan üzerinde toplam 1 blok, 10 daire ve 3 dükkandan oluşmaktadır. Papatya Evlerinde 2 Adet 2+1 (98,45 m²), 4 Adet 3+1 (110,66

Detaylı

www.sanberkinsaat.com

www.sanberkinsaat.com www.sanberkinsaat.com Alesta apartmanı Kocaeli nin gözde ilçesi Başiskele de, doğanın içinde yer alan 1066,85 m² alan üzerinde 12 daire ve 3 dükkandan oluşmaktadır. Alesta apartmanında 3 adet iş yeri (

Detaylı

AVRUPA DA ATIK HİYERARŞİSİ GENEL DURUM, HEDEFLER ve POLİTİKALAR. Mahmut Özgür ŞAKI Avrupa Çevre Ajansı

AVRUPA DA ATIK HİYERARŞİSİ GENEL DURUM, HEDEFLER ve POLİTİKALAR. Mahmut Özgür ŞAKI Avrupa Çevre Ajansı AVRUPA DA ATIK HİYERARŞİSİ GENEL DURUM, HEDEFLER ve POLİTİKALAR Mahmut Özgür ŞAKI Avrupa Çevre Ajansı Avrupa Çevre Ajansı Kuruluş tarihi: 1994 Yer: Kopenhag Uzmanlaşmış AB ajansı Görev: Çevre hakkında

Detaylı

2. ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU ENTEGRE ATIK YÖNETİMİNDE ÖN İŞLEM TESİSLERİ VE ÖNEMİ. 25 Nisan, 2012

2. ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU ENTEGRE ATIK YÖNETİMİNDE ÖN İŞLEM TESİSLERİ VE ÖNEMİ. 25 Nisan, 2012 Sürdürülebilir Kaynak Yönetimi 2. ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU ENTEGRE ATIK YÖNETİMİNDE ÖN İŞLEM TESİSLERİ VE ÖNEMİ 25 Nisan, 2012 ATIK YÖNETİM HİYERAŞİSİ Atık Hiyerarşisi-Uzun Dönem Yararı -Bugünkü Çalışma

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN

Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN 1 YAPI MALZEMESİ GİRİŞİŞ Yrd. Doç. Dr. Hayri ÜN Pamukkale Üniversitesi 2007 - BAHAR MÜHENDİS - MİMARIN MARIN GÖREVG REVİ İSTENEN DAYANIMDA DAYANIKLI (DURABİLİTE) EKONOMİK İŞLEVSEL LEVSEL- FONKSİYONEL GÜZEL-

Detaylı

REFLEKTIF TRAFIK LEVHALARI

REFLEKTIF TRAFIK LEVHALARI REFLEKTIF TRAFIK LEVHALARI Reflectra markalı reflektif trafik levhalarımız trafik ve yol güvenliği standartlarına uygun olarak üretilmektedir. Türkiye de 81 şehirde ve Dünya da 50 den fazla ülkede Reflectra

Detaylı

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTIKLERINBILINMEYEN YAŞAMI AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTİKLER DEĞERLİDİR TÜRKİYE DE ÜRÜNLERİN %47 Sİ PLASTİK MALZEME İLE AMBALAJLANIYOR PLASTİK AMBALAJLAR GIDA İSRAFINI ÖNLÜYOR TÜM AMBALAJ ATIKLARIN

Detaylı

MODÜLER SU DEPOLARI MODÜLER SU DEPOLARI YANGIN SUYU DEPOLARI İÇME VE KULLANMA SUYU DEPOLARI. kayraenerji.com

MODÜLER SU DEPOLARI MODÜLER SU DEPOLARI YANGIN SUYU DEPOLARI İÇME VE KULLANMA SUYU DEPOLARI. kayraenerji.com YANGIN SUYU DEPOLARI İÇME VE KULLANMA SUYU DEPOLARI kayraenerji.com Modüler depo, demonte parçalar halinde imal edilmiș ürünün hiçbir kaynak ya da bașka imalat yöntemi gerektirmeden montaj mahallinde cıvatalar

Detaylı

Çamuru. Türkiye de KAYSERİ ATIKSU ARITMA TESİSİ ARITMA ÇAMURU UYGULAMALARI. ve çevreye uyumlu bir şekilde. lmış. olup çalışmalar devam etmektedir.

Çamuru. Türkiye de KAYSERİ ATIKSU ARITMA TESİSİ ARITMA ÇAMURU UYGULAMALARI. ve çevreye uyumlu bir şekilde. lmış. olup çalışmalar devam etmektedir. TÜRKİYE DE ÇAMUR YÖNETY NETİMİ ve KAYSERİ ATIKSU ARITMA TESİSİ ARITMA ÇAMURU UYGULAMALARI Dr. Özgür ÖZDEMİR KASKİ Genel MüdürlM rlüğü Atıksu Dairesi Başkan kanı, Mart 2011 Türkiye de Atıksu nun işlenmesi

Detaylı

DAYANIKLILIK VE SÜREÇ GÜVENLİĞİ

DAYANIKLILIK VE SÜREÇ GÜVENLİĞİ PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜMÜ DAYANIKLILIK VE SÜREÇ GÜVENLİĞİ Kırmalar ve Shredderler İnce kesici değirmenler Plastik kompaktörleri/aglomeratörler Yıkama hatları /tesisler Servis Kapsamlı hizmet portföyü Herbold

Detaylı

Uluslararası(Kompost(Konferansı((

Uluslararası(Kompost(Konferansı(( Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir This project is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey Çöp Değil, Kompost TÜRKİYE ÇÖPÜNÜ DÖNÜŞTÜRÜYOR!

Detaylı

Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri

Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri Conergy ile güvende Conergy, yenilenebilir enerji alanında dünyadaki en başarılı şirketlerden biridir. Çünkü Conergy tüm bileşenleri tek bir elden çıkan

Detaylı

TARİH ETKİNLİKLER UYGULAMA

TARİH ETKİNLİKLER UYGULAMA KONU BAŞLIĞI: ÇÖP VE ATIK TARİH ETKİNLİKLER UYGULAMA EKİM 2016 * Eko okul komitesininoluşturulması. *Eko okul timinin oluşturulması. * Eko Okul panosunun yer tespiti ve içeriğinin belirlenmesi. * Tüm okulun

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU. Ulyanovsk / Russia TÜRKİYE TEMSİLCİSİ

ÜRÜN KATALOĞU.   Ulyanovsk / Russia TÜRKİYE TEMSİLCİSİ ÜRÜN KATALOĞU Ulyanovsk / Russia www.ruban.com.tr TÜRKİYE TEMSİLCİSİ SİDİNG Binanın Dış Dekorasyonu İçin Kullanılan Ürünler * Kötü hava şartlarına karşı dayanıklılık * Neme karşı dayanıklılık yağmurdan

Detaylı

YOĞUNLUK : minimum kg/m3. ISI İLETKENLİK : 0,028W/Mk SU EMME : % 0,1 SU BUHARI DİFÜZYON DİRENCİ : YANGIN SINIFI : B1 (TS 11989)

YOĞUNLUK : minimum kg/m3. ISI İLETKENLİK : 0,028W/Mk SU EMME : % 0,1 SU BUHARI DİFÜZYON DİRENCİ : YANGIN SINIFI : B1 (TS 11989) ZEMİN İZOLASYONU FLOORMATE MALZEME ÖZELLİĞİ Uzunluk: 1200mm Genişlik: 600mm Kalınlık: 30, 40, 50, 60,80 mm BASMA DAYANIMI : 200 kpa (%10 deformasyonda) BASMA SÜNMESİ : 60 kpa (%2 deformasyonda, 50 yıl

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME-1. Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

TEKNİK ŞARTNAME-1. Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri MODEL: LİLYUM - 07944-141,00 + 4,30 Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI KABA İNŞAAT

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KULLANILMIŞ ALÜMİNYUM MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ ALÜMİNYUM HAKKINDA BİLGİ * Alüminyumun yeryüzündeki en önemli hammadde bileşiği boksit madenidir.

Detaylı

Kazısız Boru Rehabilitasyonu için Yüksek Basınçlı Esnek Boru Hatları

Kazısız Boru Rehabilitasyonu için Yüksek Basınçlı Esnek Boru Hatları 1 Kazısız Boru Rehabilitasyonu için Yüksek Basınçlı Esnek Boru Hatları Raedlinger şirket grubu Raedlinger Raedlinger RWenergy Primus Line BBZ İnşaat Mekanik PV Sistemleri Kazısız Profesyonel Şirketi Mühendislik

Detaylı

Cari Denge Tanımı. Dr.Dilek Seymen

Cari Denge Tanımı. Dr.Dilek Seymen Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkm mkün, (I) Ödemeler Bilançosundaki sınıflamaya s göre g Cari Denge Tanımı, Cari denge mal ve hizmet ithalat ve ihracatı,,

Detaylı

KAMP EVLERİ. 22m. Acil Müdahale Barınakları 11m. TGT Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti. Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti.

KAMP EVLERİ. 22m. Acil Müdahale Barınakları 11m. TGT Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti. Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti. 2 2 22m Acil Müdahale Barınakları 11m Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti. TGT Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti. ÇADIRA VE KONTERNIRLARA ALTERNATİF Kamp Evlerini oluşturan paneller 6.100 adet 1,5

Detaylı

AN EKER. Prof.Dr.Ayşeg AN EKER

AN EKER. Prof.Dr.Ayşeg AN EKER Malzeme-Fonksiyon İlişkisi Malzeme-Fonksiyon İlişkisi Bir malzemenin nitelikleri ; onun öz z kütle, k elastiklik modülü,, dayanım, fiyat vb. özelliklen tarafından belirlenir. Bir tasarım ; malzeme özelliklerin

Detaylı

IPPC Türkiye de Uygulama Takvimi

IPPC Türkiye de Uygulama Takvimi T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Y Genel MüdürlM rlüğü IPPC Türkiye de Uygulama Takvimi A. Teoman SANALAN Çevre Mühendisi, M AB Uzmanı Politik İlgi Politika üretme ENVIRONMENT Bilgilenme SUBCOMMITTEE

Detaylı

2013 Yılı Devam Eden Projeler. Eğitim Yükseköğretim Sektörü

2013 Yılı Devam Eden Projeler. Eğitim Yükseköğretim Sektörü 2013 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü YAKLAŞIK 400 YATAKLI ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA BAKIM ÜNİTESİ BİNASI İLE MEVCUT HASTA BAKIM ÜNİTESİ BİNASININ POLİKLİNİK BİNASI OLARAK

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz

Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Türkiye de Ulusal Politikalar ve Endüstriyel Simbiyoz Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı KALKINMA AJANSLARI VE BÖLGE PLANLARI İÇİN ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ ÇALIŞTAYI 31 Ocak 1 Şubat 2013 CK Farabi

Detaylı

Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var yine, yeni, yeniden...

Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var yine, yeni, yeniden... yine, yeni, yeniden... Senin kuşağının daha iyi bir dünyada yaşayabilmesi için, bizim kuşağımızın yapabileceği çok şey var Mark Zuckerberg www.viyanova.com.tr Geri Dönüşümde Neredeyiz, Ne Yapabiliriz?

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KOMPOZİT ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Farklı malzemelerden yapılmış, elle birbirinden ayrılması mümkün olmayan ambalajlara, kompozit ambalaj adı

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri MODEL: İRİS - 10408-84,50 + 8,50 Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI KABA İNŞAAT

Detaylı

Erciyes Üniversitesi merkez yerleşkesi için geri dönüşebilir katı atık envanteri

Erciyes Üniversitesi merkez yerleşkesi için geri dönüşebilir katı atık envanteri 102 Erciyes Üniversitesi merkez yerleşkesi için geri dönüşebilir katı atık envanteri Emine IRBAŞ, Mahmut Akif YILMAZ, Ahmet ARDAHANLILAR, Erdem EROĞLU, Filiz DADAŞER-ÇELİK * Erciyes Üniversitesi, Çevre

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi POLİETİLEN KÖPÜK Etilen ve propilen maddelerinden

Detaylı

Kireç ve paslanmaya karşı

Kireç ve paslanmaya karşı Kireç ve paslanmaya karşı Çevre dostu - tuz ve kimyasallar kullanmadan Evsel Kullanım, Ticari işletmeler & Endüstriyel Tesisler için ideal bir çözüm. MADE IN GERMANY Sıkça Sorulan Sorular ın verimli bir

Detaylı

Düzenlenmesi. Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN BARTIN.

Düzenlenmesi. Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN BARTIN. Ekonomik Ömrünü Tamamlamıs s Açık A k Maden Ocaklarının n Rekreasyonel Amaçlarla Düzenlenmesi Mehmet TOPAY, Nurhan KOÇAN ZKÜ,, Bartın n Orman Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, BARTIN. Teknolojik gelismelere

Detaylı

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ

KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ KATI ATIKLARDAN ENERJİ ELDE EDİLMESİ Atıktan enerji elde edilmesi, atıkların fazla oksijen varlığında yüksek sıcaklıkta yakılması prosesidir. Yanma ürünleri, ısı enerjisi, inert gaz ve kül şeklinde sayılabilir.

Detaylı

FERMO ÇİT ÜRÜNLERİ İSTANBUL SATIŞ MAĞAZASI

FERMO ÇİT ÜRÜNLERİ İSTANBUL SATIŞ MAĞAZASI İSTANBUL FERMO ÇİT ÜRÜNLERİ İSTANBUL SATIŞ MAĞAZASI 1 İÇİNDEKİLER FERMO PANEL ÇİT FERMO ÇİMLİ ÇİT FERMO HELEZON ÇİT TELİ VE BETON DİREK FERMO ALTIGEN ÖRME ÇİT TELİ FERMO DİKENLİ TEL FERMO KÜMES TELİ DİĞER

Detaylı

Dünyada ve Türkiye'de alternatif su yönetimi arayışları ve öneriler. Dr. Akgün İlhan

Dünyada ve Türkiye'de alternatif su yönetimi arayışları ve öneriler. Dr. Akgün İlhan Dünyada ve Türkiye'de alternatif su yönetimi arayışları ve öneriler Dr. Akgün İlhan www.suhakki.org Küresel su krizi Dünya nüfusunun dörtte biri temiz suya erişemiyor. 8 saniyede 1 çocuk kirli su içtiği

Detaylı

PLASTİK ÜRÜNLERİ SANAYİİ RAPORU

PLASTİK ÜRÜNLERİ SANAYİİ RAPORU MMP Ön Raporu EK 2E PLASTİK ÜRÜNLERİ SANAYİİ RAPORU MEVCUT DURUM: Dünyada olduğu gibi Türkiye de de plastiğin, geleneksel malzemeler olan demir, cam, kağıt, tahta gibi malzemeye alternatif olarak ortaya

Detaylı

A. Kadir KARAKUŞ Şube Müdürü 1

A. Kadir KARAKUŞ Şube Müdürü 1 T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLER LERİ GENEL MÜDÜRL RLÜĞÜ DSİ XV. BÖLGE MÜDÜRL RLÜĞÜ GAP BÖLGESB LGESİ ŞANLIURFA İLİNDE DSİ ÇALIŞMALARI VE GAP TAK TAKİ COĞRAF RAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ Uğur BÜYÜKHAT

Detaylı

FIREBARRIER YANGIN DURDURUCULAR

FIREBARRIER YANGIN DURDURUCULAR YNGIN DURDURUCUR YNGIN DURDURUCUR Silikon S Şişen Conta Harç Insert veya Putty Pad Çelik, pik ve bakır metalik boru bakır boru CPVC/PVC/ BS Plastik boru Kelepçe Silikon Sprey krilik YNGIN DURDURUCUR Ü

Detaylı

MULTIPANEL B 1 / 27

MULTIPANEL B 1 / 27 MULTIPANEL 30-80-130-180 B 1 / 27 P30-80-130-180B METAL ASMA TAVAN MALZEME ÖZELLİKLERİ. 1. Sistem Özellikleri: Tamamıyla gizli askı çubuklu/askı çubuksuz olarak ve tırnaklı taşıyıcı sistem ile desteklenen

Detaylı

OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ 15.06.2009

OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ 15.06.2009 OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ ZERGÜL ÖZBİLGİÇ DAİRE BAŞKANI 15.06.2009 OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ OECD Çok UlusluŞirketler Rehberi, iyi kurumsal davranışı sağlamak için i in çok uluslu şirketlere

Detaylı

Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı

Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı Bodrum da hafriyat atıkları geri kazanım tesisi hizmete başladı Büyükşehir Belediyesi tarafından yatırımı gerçekleştirilen çevreci yatırım;

Detaylı

AQUA BLOCKER Solvent içermez Bitüm içermez Silikon içermez Yüksek elastikiyet özelliðine sahiptir Ýþçilikten tasarruf saðlar Rulo ile rahatça sürülebilir 10 mm ye kadar çatlak köprüleme özelliði vardýr

Detaylı

ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010

ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010 ENERJİ TASARRUFU VE ENERJİ ETKİNLİKLERİ YEŞİL BİNALAR M.ERDİNÇ VARLIBAŞ / CEO FORUM İSTANBUL 2023 E DOĞRU-IX / SWISSOTEL 21 MAYIS 2010 Gelecek kuşakların ihtiyaç duyacağı kaynakların varlığını ve kalitesini

Detaylı

İNŞAAT SEKTÖRÜ. 1. Duvar blokları 2. Asmolen bloklar 3. Yapıştırma harcı 4. Sıva kumu 5. Şap kumu 6. Dolgu malzemesi

İNŞAAT SEKTÖRÜ. 1. Duvar blokları 2. Asmolen bloklar 3. Yapıştırma harcı 4. Sıva kumu 5. Şap kumu 6. Dolgu malzemesi İNŞAAT SEKTÖRÜ 1. Duvar blokları 2. Asmolen bloklar 3. Yapıştırma harcı 4. Sıva kumu 5. Şap kumu 6. Dolgu malzemesi Pomza, inşaat sektöründe hafif beton elde edilmesinde agrega olarak kullanılmaktadır.

Detaylı

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN DÖNGÜSEL EKONOMİDEKİ ROLÜ

TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN DÖNGÜSEL EKONOMİDEKİ ROLÜ TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN DÖNGÜSEL EKONOMİDEKİ ROLÜ Ağustos 2017 Döngüsel Ekonomi Nedir? Son yıllarda özellikle Avrupa Birliği nin çok önem verdiği döngüsel ekonomi (circular economy) ülkemizin gündeminde

Detaylı

Ambalaj - Geri Kazaným - Çevre Hazýrlayan: Ýlkay Kýran Öztürk-Araþtýrma ve Bilimsel Konular Uzmaný Ambalaj Atýðý Yönetiminde Bazý Ülke Uygulamalarý Atýk Çevre Kanunu na göre herhangi bir faaliyet sonucunda

Detaylı

TAŞKINDAN KORUMA TESİSLER YAPILAN MÜDAHALELER

TAŞKINDAN KORUMA TESİSLER YAPILAN MÜDAHALELER T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Devlet Su İşleri Genel MüdürlM rlüğü TAŞKINDAN KORUMA TESİSLER SLERİNE YAPILAN MÜDAHALELER M Ahmet Fikret KASALAK İşletme ve Bakım m Dairesi Başkan kanı II. Ulusal Taşkın

Detaylı

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları

Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Biyogaz Yakıtlı Kojenerasyon Uygulamaları Sedat Akar Turkoted Yönetim Kurulu Üyesi Biyogaz Nedir? Biyogaz, mikrobiyolojik floranın etkisi altındaki organik maddelerin oksijensiz bir ortamda çürütülmesi

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: ARMİNA - 05705-126,40 + 7,50 TEKNİK ŞARTNAME-1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: MİMOZA - 08437-185,65 + 29,30 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM

Detaylı

KATI ATIKLARIN TOPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

KATI ATIKLARIN TOPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü KATI ATIKLARIN TOPLANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Hasan SEÇGĐN Çevre Mühendisi AMAÇ Üretilen atıkların ikili toplama sistemi ve getirme merkezleri aracılığıyla toplanarak, geri

Detaylı

KAMP EVLERİ. 22m. Acil Müdahale Barınakları 22m. TGT Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti. Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti.

KAMP EVLERİ. 22m. Acil Müdahale Barınakları 22m. TGT Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti. Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti. 2 2 22m Acil Müdahale Barınakları 22m Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti. TGT Tarım Gıda Turizm İnş.San.Tic.Ltd.Şti. ÇADIRA VE KONTERNIRLARA ALTERNATİF Kamp Evlerini oluşturan paneller 6.100 adet 1,5

Detaylı

ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU

ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU ATIK YÖNETİMİ SEMPOZYUMU İSTAÇ A.Ş. Fatih Mehmet KARACA 26 Nisan 2012 ANTALYA (Sueno Otel / SİDE) YÖNETMELİKTE BELİRTİLEN ATIK TÜRLERİ -----------------------------------------------------------------------

Detaylı

FRAMESCAFF Uyumlu Cephe Sistemi Broşürü FRAMESCAFF. Uyumlu Cephe İskele Sistemi. v2014/12tr

FRAMESCAFF Uyumlu Cephe Sistemi Broşürü FRAMESCAFF. Uyumlu Cephe İskele Sistemi. v2014/12tr FRAMESCAFF Uyumlu Cephe Sistemi Broşürü FRAMESCAFF Uyumlu Cephe İskele Sistemi v2014/12tr Çok sayıda faydalı ekipman ve ek bileşenlerle FRAMESCAFF cephe yapı iskele sistemi, her şart altında değerini kanıtlar.

Detaylı

Elektronik kireç önleme sistemi

Elektronik kireç önleme sistemi Elektronik kireç önleme sistemi Su yumuşatıcılarına çevreci bir alternatif Tuz yok Kimyasal yok Bakım yok Alman teknolojisi Kesinlikle Manyetizma Kullanılmaz MADE IN GERMANY SSS - Sıkça Sorulan Sorular

Detaylı

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler

1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1) Biyokütleye Uygulanan Fiziksel Prosesler 1. Su giderme 2. Kurutma 3. Boyut küçültme 4. Yoğunlaştırma 5. Ayırma Su giderme işleminde nem, sıvı fazda gideriliyor. Kurutma işleminde nem, buhar fazda gideriliyor.

Detaylı

ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ

ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ ENDÜSTRİYEL DALIŞLAR LİMAN DALIŞLARI DERİN DENİZ DEŞARJI SUALTI YAPILARI KIYI DÜZENLEMELERİ DENİZ İSKELELERİ GENEL DALGIÇLIK HİZMETLERİ SUALTI KAYNAK KESİM İŞLERİ SUALTI EPOKSİ BOYA UYGULAMALARI BARAJ

Detaylı

ATIK KODLARI VE LİSANS L

ATIK KODLARI VE LİSANS L ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ ATIK KODLARI VE LİSANS L KONULARI Murat ŞAHİN ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

Detaylı

Seramik. nerelerde kullan l r. Konutlar. alfabesi 16

Seramik. nerelerde kullan l r. Konutlar. alfabesi 16 Seramik in alfabesi 16 Seramik nerelerde kullan l r Konutlar Banyo, tuvalet ve mutfaklar. Islak alanlar dedi imiz bu mekanlar n hem zemininde, hem de duvarlar nda seramik kullan l r. Bu noktada Türkiye

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ. PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling)

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ. PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling) PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling) PLASTİKLERİN GERİ KAZANIMI * Plastikler atık olarak doğaya atıldıklarında, bozunma sıcaklıklarının yüksek olması, ultroviyole

Detaylı

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.06.2007 tarihinde yayımlandı 30.07.2004 tarih ve 25538 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak (05.04.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.06.2007 tarihinde yayımlandı 30.07.2004 tarih ve 25538 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak (05.04. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 24.06.2007 tarihinde yayımlandı 30.07.2004 tarih ve 25538 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak (05.04.2005 tarih ve 25777 sayılı Resmi Gazete ile değişik) 01.01.2005

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Avukat Barkın Gültekin

FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Avukat Barkın Gültekin FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU Avukat Barkın n GültekinG Fikri MülkiyetM Hakkı Nedir? Kişinin inin her türlt rlü fikri emeği i sonucu meydana gelen ve fikrin vücut v bulduğu u unsurlar üzerinde hukuken korunan

Detaylı