T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ"

Transkript

1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ TESİSAT VE ÖZEL YAPI YALITIM DETAYI ANKARA 2006

2 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının tarih ve 269 sayılı Kararı ile onaylanan, Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarında kademeli olarak yaygınlaştırılan 42 alan ve 192 dala ait çerçeve öğretim programlarında amaçlanan mesleki yeterlikleri kazandırmaya yönelik geliştirilmiş öğretim materyalleridir (Ders Notlarıdır). Modüller, bireylere mesleki yeterlik kazandırmak ve bireysel öğrenmeye rehberlik etmek amacıyla öğrenme materyali olarak hazırlanmış, denenmek ve geliştirilmek üzere Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarında uygulanmaya başlanmıştır. Modüller teknolojik gelişmelere paralel olarak, amaçlanan yeterliği kazandırmak koşulu ile eğitim öğretim sırasında geliştirilebilir ve yapılması önerilen değişiklikler Bakanlıkta ilgili birime bildirilir. Örgün ve yaygın eğitim kurumları, işletmeler ve kendi kendine mesleki yeterlik kazanmak isteyen bireyler modüllere internet üzerinden ulaşabilirler. Basılmış modüller, eğitim kurumlarında öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılır. Modüller hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamaz ve ücret karşılığında satılamaz.

3 İÇİNDEKİLER AÇIKLAMALAR...ii GİRİŞ...1 ÖĞRENME FAALİYETİ TESİSAT YALITIM DETAYLARINI ÇİZMEK Tesisat Yalıtım Detayları Şekilleri Boru ve Ekipmanları İçin Genel Bir Çizim ve Bölümlerinin Gösterilmesi Düz Prefabrik Boru Yalıtım Detayı Vana Armatür Yalıtım Detayı Dirsek Detayı T Parça Detayı Klima Kanalı Detayı Çizim Uygulamaları Çizim Ölçeğinin Belirlenmesi Detay çizilecek Yerlerin Tespiti Çizim Kağıdının Yapıştırılması Çizimin Yapılması...16 UYGULAMA FAALİYETLERİ...17 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME...18 ÖĞRENME FAALİYETİ Özel yapılar yalıtım detayını çizmek Tanımı Çeşitleri Şekilleri Sauna Baca Yalıtım Detayı Titreşim Sömürücü Çelik Profilli Duvar Döşemeler (Spor Salonları)...27 UYGULAMA FAALİYETLERİ...30 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME...31 MODÜL DEĞERLENDİRME...34 CEVAP ANAHTARLARI...37 ÖNERİLEN KAYNAKLAR...38 KAYNAKÇA...39 i

4 AÇIKLAMALAR KOD ALAN DAL/MESLEK MODÜLÜN ADI MODÜLÜN TANIMI AÇIKLAMALAR 582YIM187 İnşaat Teknolojisi Yapı Yalıtımcılığı Tesisat ve Özel Yapı Yalıtım Detayı Tesisat ve özel yapı yalıtım çizimlerin yapılması, ölçümlendirilmesine ve uygulanmasına yönelik bilgi ve becerilerin anlatıldığı öğrenme materyalidir. SÜRE 40/32 ÖN KOŞUL YETERLİLİK MODÜLÜN AMACI EĞİTİM ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Döşeme Detayı modülünü başarmak. Tesisat ve özel yapı yalıtım detaylarını çizmek. Genel Amaç Gerekli ortam sağlandığında tesisat ve özel yapı yalıtım detaylarını kurallarına uygun yapabileceksiniz. Amaçlar Tesisat yalıtım detaylarını kurallarına uygun çizebileceksiniz. Özel Yapılar yalıtım detaylarını kurallarına uygun çizebileceksiniz. Atölye, proje, cetvel, gönye, hesap makinesi, kalem, silgi pistole. Modülün içinde yer alan her öğrenme faaliyetinden sonra, verilen ölçme araçlarıyla (Test ile) kazandığınız bilgileri ölçerek kendinizi değerlendirebileceksiniz. Modül sonsundaki ölçme araçları ile de modülde kazandığınız bilgi ve becerileri ölçebileceksiniz. ii

5 GİRİŞ GİRİŞ Sevgili Öğrenci, Yapıların uzun ömürlü olabilmesi, sağlıklı konforlu ve güvenli bir ortam sağlayabilmesi için iç ve dış etkenlere karşı doğru bir şekilde korunması gerekir. Söz konusu bu iç ve dış etkenlerden korunabilmenin en etkin yolu da yalıtımdır. Bir uzmanlık dalı olan yalıtımın ana unsurları doğru detay, nitelikli malzeme, sağlıklı uygulama dır. Bir binanın ısıtılması veya soğutulması için harcanan enerjinin azaltılmasında, mekaniktesisat yalıtımının önemi gözardı edilemeyecek kadar büyüktür. Özellikle binaların ısıtma ve soğutma tesisatlarının, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek olmayan mahallerden geçen bölümleri ve bu bölümlerdeki vana ve armatürler yalıtıldıkları takdirde sağlanacak enerji tasarrufu çok önemlidir. Bu modülde bilgiler basitten karmaşığa doğru verilmiştir. Bu, sizin bu konuyu çok daha iyi anlamanızı, zorlanmadan öğrenmenizi sağlayacaktır. Anlatım en basit şekilde yapılmıştır. Bu modülü bitirdiğinizde tesisat ve özel yapı yalıtım detayları hakkında teorik bilgileri, tesisat ve özel yapı yalıtım malzemelerinin özelliklerini öğrenip tesisat ve özel yapı yalıtım detayları uygulamasını en iyi şekilde yapabileceksiniz. Ayrıca iş dünyasına uzman bir kişi olarak katılabileceksiniz. 1

6 2

7 ÖĞRENME FAALİYETİ-1 ÖĞRENME FAALİYETİ-1 AMAÇ Bu faaliyette verilecek bilgiler doğrultusunda gerekli ortam sağlandığında, tesisat ve özel yapı yalıtım detaylarını uygun bir şekilde çizebileceksiniz. ARAŞTIRMA Detay nedir? Araştırınız. Detay yerleri belirlenirken hangi hususlar göz önüne alınır, araştırınız. Özel yapı kavramı hangi yapıları kapsar? 1. TESİSAT YALITIM DETAYLARINI ÇİZMEK 1.1. Tesisat Yalıtım Detayları Binalarda yapılan havalandırma, ısıtma, soğutma, su tesisatları gibi tesisatlarda yapılan yalıtım işlerindeki uygun yerlerin büyültülerek her türlü detaylarının gösterildiği çizimlere tesisat yalıtım detayı denir Çeşitleri Düz boru detayı Vana ve armatür detayı Dirsek detayı T parçalarının detayı Klima kanalı detayı Kapakların detayı 3

8 1.3. Şekilleri Boru ve Ekipmanları İçin Genel Bir Çizim ve Bölümlerinin Gösterilmesi Şekil 1.1: Boru ve ekipmanları için genel bir çizim ve bölümlerinin gösterilmesi 4

9 Düz Prefabrik Boru Yalıtım Detayı Şekil 1.2: Düz prefabrik boru yalıtım detayı Şekil 1.3: Düz prefabrik boru yalıtım detayı 5

10 Şekil 1.4: Düz Prefabrik Boru Yalıtım Detayı Uygulama Eksen çizgisini çiziniz. En küçük borunun çizimini pergel ve pistole kullanarak yapınız. Yalıtım malzemesini çiziniz. Taramasını yapınız. 6

11 Yalıtım malzemesi taramasını yapıp boru kaplamasını çizimini yapınız. Yalıtım malzemesinin çıkışındaki boruyu ve kaplama bandını çiziniz. Bağlama telini çiziniz. Malzemelerin adlarını yazınız. 7

12 Vana Armatür Yalıtım Detayı Şekil 1.5: Vana armatür yalıtım detayı 8

13 Şekil 1.6: Vana armatür yalıtım detayı 9

14 Şekil 1.7: Vana armatür yalıtım detayı 10

15 Dirsek Detayı Şekil 1.8: Dirsek detayı 11

16 T Parça Detayı Şekil 1.9: T Parça detayı 12

17 Kapak Detayı Şekil 1.10: Kapak detayı 13

18 Klima Kanalı Detayı Şekil.111: Klima kanalı detayı Şekil 1.12: Klima kanalı malzemesinin kesilme detayı Şekil 1.13: Klima kanalı malzemesinin zımbalama detayı Şekil 1.14: Klima kanalı malzemesinin bantlanması detayı 14

19 1.4. Çizim Uygulamaları Çizim Ölçeğinin Belirlenmesi Detay resimlerinde yapı elemanının her parçası en küçük ayrıntısına kadar gereç ve ölçüleriyle doğru olarak gösterilir. İmalat özelliklerine ait her türlü açıklamalar ile kullanılan her gerecin ismi ayrı ayrı verilir. Yapının uygulanabilirliğini sağlayan detay resimleri kullanılan gerecin nitelikleri ile işçiliğin olanaklarını bir araya getirerek yapının izahını yapar. Detay resimler daha ayrıntılı ölçülendirilmesi ve izah edilmesi için proje ölçeğinden daha büyük ölçeklerde çizilir. Bu ölçekler 1/20, 1/10, 1/5, 1/2, 1/1 dir. Genellikle seçilecek ölçek detaylandırılacak elemana göre değişir. Bir yapının 1/50 ölçekli tatbikat projelerinde bunlar hakkında daha detaylı bilgi vermek, projenin ölçeği bakımından mümkün olmaz. Halbuki usta ve işçilere, imalat için detaylı resim ve bilgi vermek gerekir. Tasarlanan ve planlanan yapını tatbikatı ancak iyi hazırlanmış detay projesi ile istenilen mükemmeliyette olabilir. İmalat ile ilgili her hususun önceden düşünülmesi yapı tekniği problemlerini yapı sahasından önce büroda çözülmesi detay projeleri çalışması ile mümkün olur. Detay paftalarında her imalat ayrı ayrı ele alınır. Bu itibarla her detay paftasında konunun önce genel olarak resimle ifadesi, sonra bu resim üzerindeki özel ve karakteristik noktaların işaretlenmesi, daha sonra da bu noktaların ayrı ayrı detay noktaları halinde çizilerek gerekli bilgi ile donatılması gerekir. Detay paftalarında, ölçek ile birlikte boy, genişlik, yükseklik boyutları da yazılır. Boyutlar konuyu anlatan resimde genellikle cm cinsinden ifade edilir. Detay noktaları resminde ise mm cinsinden ifade edilmiş boyutlar kullanılır. Hazırlanan plan, görünüş ve kesit konuyu anlatmak için kullanıldığından fazla detaylı çizilmez. Buna karşılık detayların verilmesi gereken noktaların yerlerini işaretlenmiş olarak gösterirler. Bu detay noktaları bazen harflerle işaretlenebildiği gibi bazen de sayılarla işaretlenir. Harf veya sayı ile işaretlenen noktalar planda ve kesitte daireler içine alınarak görünüşlerde ise kesit çizgileri çizilmek sureti ile ayrıca belirtilir. Böylece evvela konu açıklanmış bunun üzerinde detay noktaları belirlenmiş olur. Bunu izleyen resimlerde işaret edilmiş noktaların detaylı olarak çizilmiş resimleri olur. İşaret edilmiş noktaya ait detayın çiziminde boyutlar mm olarak ifade edilir. Boyut vermek için boyut çizgileri kullanıldığı gibi bazen 1/1 ölçeğindeki profillerin kenar yanlarına boyutlar yazılmak sureti ile de boyutlar ifade edilir. Detay resimlerinde geçen değişik malzemeler yazı ile belirtildiği gibi ayrıca çizimde yapılacak farklılıklarla da belirtilir Detay çizilecek Yerlerin Tespiti Detay adından da anlaşılacağı gibi bir bütünün önemce 1. derece olan yerleri anlamına gelir. Detay çizimi yapılacak yerin tespiti yapılırken, öncelikle uygulama yapan kişiye karışık olan yerleri ayrıntısıyla verebilecek olan yerlerden çizilmelidir. Tesisat yalıtım detaylarında özellikle yukarıda belirtilen yerlerden detay çizilmesi önerilir. Çünkü buralar genellikle bağlantı yerleridir. Uygulama esnasında uygulayıcıların buralarda yanlışlık yapma ihtimali daha fazladır. Ayrıca detaylarda ölçüler daha ayrıntılı olarak verildiğinden uygulamada kolaylık sağlar ve zamandan tasarruf sağlanmış olur. 15

20 Tesisat yalıtımında genellikle Düz borunun herhangi bir yerinden Vana ve armatürlerin olduğu yerlerde Dirseklerde T parçalarının olduğu yerlerde Klima kanallarında Kapakların bulunduğu yerlerden Detay çizimleri yapılır. Ancak bu bir kural değildir. Projenin istenilen yerlerinden detay çizilebilir. Burada önemli olan uygulamada problem yaratacak olan yerlerin çözümünü kolaylaştırmaktır Çizim Kağıdının Yapıştırılması Çizim kağıdı detay yapılacak yerin büyüklüğüne göre A4 ölçüsünde kesilir. Detay yapılacak projenin ölçülerinden gerçek uzunluk bulunur bulunan Değer ölçek dikkate alınarak hesaplanır. Kesim işlemi detay ölçüsünden büyük olmalıdır. Büyüklük çizim kağıdının yanlarında bırakılacak paya göre hesaplanmalıdır. Kesilen kağıt detay çizilecek resmin yönüne göre dört köşesinden Yapıştırılır Çizimin Yapılması Detay çizimi yapılmaya öncelikle planda daire içinde verilen numaralandırılmış yerin incelenmesi ile başlanılır. Detay resimlerin ölçekleri daha önce verilmişti bunlardan en fazla kulanılan 1/20 ölçeğidir. Çizilecek detay resminin önce eksen çizgisi çizilerek başlanır eksen çizgisi noktalı kesik çizgidir. Eksen çizgisi çizildikten sonra çizilecek detayın görünüş olan kısmının kenar çizgileri çizilir. Daha sonra detay üzerindeki kesilen kısımlar ve diğer çizgiler çizilerek çizim tamamlanır. Çizim işleminden sonra detaydaki malzeme isimleri uygun bir şekilde yazılır. Malzeme kalınlıkları ilave edilir. Taramalar varsa taramalar yapılır. Daha sonra ölçülendirme yapılır ölçülendirme çizgisel ölçülendirme ile yapılırsa daha etkili olur. En son detayın ismi ve ölçeği paftanın uygun yerine yazılır. 16

21 UYGULAMA UYGULAMA FAALİYETLERİ FAALİYETİ İşlem Basamakları Detay çizilecek noktaları seçiniz. Çizim ölçeğini seçiniz. Detayın görünüş kısımlarını çiziniz. Detayın kesilen yerlerini çiziniz. Detayın ayrıntılarını çiziniz. Detaydaki taramaları yapınız. Detayın ölçülendirmesini yapınız. Detay üzerindeki yazıları yazınız. Öneriler Dikkatli olunuz. Temiz ve itinalı olunuz. Disiplinli olunuz. İş kıyafetini giyiniz. Güvenlik önlemlerini alınız Zamanı ve malzemeyi iyi kullanınız. Çevreyi korumaya duyarlı olunuz. İşyeri aletlerini koruyunuz. İnsan haklarına demokrasinin ilkelerine ve mesleği ile ilgili etik kurallara uygun davranınız. 17

22 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Aşağıdaki soruları cevaplayarak faaliyette kazandığınız bilgi ve becerileri ölçünüz. 1. Binalarda havalandırma, ısıtma, soğutma, su tesisatları gibi tesisatlarda yapılan yalıtım işlerindeki uygun yerlerin büyültülerek her türlü detayların gösterildiği çizimlere ne denir. A) Ölçek B) Resmin büyültülmesi C) Ölçülendirme D) Detay resmi 2. Aşağıdakilerden hangisi tesisat yalıtım detay çizim çeşitlerindendir? A) Düz boru detayı B) Kapı yalıtım detayı C) Vidaların yalıtım detayı D) Sıhhi tesisat yalıtım detayı 3. Aşağıdakilerden hangisi tesisat yalıtım detay çizim çeşitlerinden değildir? A) Vana ve armatür detayı B) Sulu zemin detayı C) T parçalarının detayı D) Klima kanalı detayı 4. Detay niçin yapılır? A) Çizime güzel görünüm vermek için B) Malzemelerin ölçülerini yazmak için C) Uygulama esnasında malzeme özellikleri hakkındaki bilgileri, gerekli olan ince noktaları ustaya verebilmesi için D) Malzeme çeşitlerini göstermek için 5. Tesisat yalıtım detayında en çok kullanılan ölçek kaçtır? A) 1/10 B) 1/20 C) 1/1 D) 1/25 18

23 6. Uygulama resminde detayı çizilecek yer nasıl gösterilir? A) Okla gösterilir. B) Detay çizilecek yer daire içine alınarak gösterilir. C) Renkli kalemle gösterilir. D) Detay çizilecek yer kare içine alınarak gösterilir. 7. Detay resmi çizimi yaparken ilk nereyi çizerek başlarız? A) Taramalardan B) Ölçülendirmeden C) Dış kenar çizgilerden D) Eksen çizgilerinden 8. Detay resmi çizimi yaparken son olarak nereyi çizeriz? A) Taramaları B) Ölçülendirmeyi C) Dış kenar çizgilerini D) Eksen çizgilerini 9. Bütünün önemce 1. Derece olan yerlerine ne denir? A) Kesit B) Sistem detayı C) Detay D) Uygulama projesi 10. Aşağıdakilerden hangisi tesisat detayının çoğunlukla çizildiği yerlerden değildir? A) Kazan dairelerinde B) Vana ve armatürlerin olduğu yerlerde C) Klima kanallarında D) T parçalarının olduğu yerlerde DEĞERLENDİRME Cevaplarınızı cevap anahtarıyla karşılaştırınız ve doğru cevap sayınızı belirleyerek kendinizi değerlendiriniz. Yanlış cevapladığınız konularla ilgili öğrenme faaliyetlerini tekrarlayınız. Cevaplarınızın hepsi doğru ise bir sonraki öğrenme faaliyetine geçebilirsiniz. 19

24 ÖĞRENME FAALİYETİ-2 ÖĞRENME FAALİYETİ-2 AMAÇ Grekli ortam sağlandığında özel yapılar yalıtım detaylarını kurallarına uygun çizebileceksiniz. ARAŞTIRMA Özel yapı Nedir? Detay nedir? Yalıtım nedir? Özel yapılarda yalıtım detayına neden gerek duyulur? Yukarıdaki soruları çevrenizden ve internetten araştırınız. Edindiğiniz izlenimleri ve sonuçları sınıfta arkadaşlarınız ile tartışınız. 2. ÖZEL YAPILAR YALITIM DETAYINI ÇİZMEK 2.1. Tanımı Her zaman yapılmayan, gerekli görüldüğü zamanda yapılan kendine has özelliği olan, sınırlı sayıdaki yapılara örneğin sauna havuz vb. yapılara özel yapılar denir. Bu yapılara kendine has özelliklerinden dolayı farklı bir yalıtım sistemi uygulanır. Özel yapılara uygulanan yalıtıma özel yapı yalıtımı denir. Bunların uygulamalardaki hataları en aza indirmek, zaman tasarrufu sağlamak için çizilen büyültülmüş resimlerine özel yapı yalıtım detayı denir Çeşitleri Sauna Baca Titreşim sömürücü Duvar döşeme tesisat geçiş yeri Çelik profilli duvar Kapı Döşeme (spor salonu) Çelik kolon 20

25 2.3. Şekilleri Sauna Şekil 2.1: Sauna yalıtım detay resmi 21

26 Baca Yalıtım Detayı Şekil 2.2: Baca yalıtım detay resmi 22

27 2.3.3.Titreşim Sömürücü Şekil 2.3: Titreşim sömürücü yalıtım detay resmi Şekil 2.4: Titreşim sömürücü yalıtımı A detayı resmi 23

28 Duvar döşeme tesisat geçiş yeri Şekil 2.5: Duvar döşeme tesisat geçiş yeri detay resmi Şekil 2.6: Duvar döşeme tesisat geçiş yeri detay resmi 24

29 Çelik Profilli Duvar Şekil 2.7: Çelik profilli duvar yalıtım detay resmi 25

30 Kapı Detayı Şekil 2.8: Kapı detayı Şekil 2.9: Kapı detayı A-A kesiti 26

31 Döşemeler (Spor Salonları) Şekil 2.10: Döşeme (spor salonlarının tabanı) 27

32 2.3.8 Çelik Kolon Yalıtımı Şekil 2.11: Çelik kolon yalıtımı 28

33 2.4. Çizim Uygulamaları Çizim uygulamalarına öncelikle detay yapılacak yerin tespit edilmesi ile başlanır. Tespit edilen yer planda daire içine alınıp detay nu su verilir. Detay ölçeği seçilir. Detay ölçeği çizilen yerin özelliğine göre belirlenir. Ancak detay ölçeği daha önce de belirtildiği gibi genellikle 1/20 dir. Detaylarda önce görünüş kısmı varsa o yapı elemanının görünüşü çizilir. Daha sonra kesilen kısımların çizimine geçilir. Çizim işleminde döşeme varsa öncelikle döşeme çizimi ile başlanır. Döşeme çizimi döşemenin özelliği dikkate alınarak yapılmalıdır (asmolen, prefabrik, çelik.gibi). Döşeme çizimi bittikten sonra duvar var ise, duvarın çizimine geçilir. Aynı döşemede olduğu gibi duvar çiziminde duvarın özelliği de dikkate alınarak çizim yapılır. Daha sonra duvarın ve döşemenin üzerinde kullanılan katmanlar sırası ile çizilir. Katmanlardan kasıt; tesviye betonu, su yalıtım malzemesi, ısı ve ses yalıtım malzemeleri, kaplamalardır. Bu katmanlar çizilirken, malzemenin gösterim şekline dikkat edilmelidir. Rasgele gösterimler yapılmamalıdır. Ayrıca katman kalınlıkları milimetrik olarak ölçülüp öyle çizim yapılmalıdır. Çizim yapılırken köşelerde birleşim yerleri anlaşılır bir şekilde sırasıyla çizilmelidir. Çünkü yalıtımda birleşim yerlerinde açıklık kalmaması çok önemlidir. Katman çizimlerinden sonra duvarın içinde ve döşeme altında kalan yerlerin katmanları (sıva, kaplama, yalıtım malzemesi, vb. ) çizilir. Eğer detay çizim kağıdının dışına taşacak ise ara kesit çizgileri kullanılır. Eğer detayda kesit de çizilecekse kesit çizgileri konulur, yönü ok ile gösterilir. Çizim bittikten sonra fazlalık olan çizgiler silinir. Daha sonra ölçülendirmeye ve katman isimlerinin yazımına geçilir. Ölçülendirmede çizgi ölçeği kullanılır. Detayın tüm katmanlarından geçecek şekilde bir çizgi çizilir. Bu çizgiye katman sırasına göre katman isimleri yazılır. Yazılan isimlerin yanına kalınlığı yazılır. Ölçüler gerçek ölçü olarak yazılmalıdır. Şayet duvarda da yalıtım var ise onun için ayrı bir ölçü çizgisi verilir. Detay resimlerinde bir diğer ölçülendirme çeşidi de ok ile katmanı gösterip yanına ölçüsünü yazmaktır. Ölçülendirmeler karışık ve iç içe olmamasına dikkat edilmelidir. Okunabilir ve isteneni verebilecek ve teknik resim kurallarına uygun nitelikte olmalıdır. Ölçülendirme işlemi de bittikten sonra çizimin ölçeği çizimin uygun yerine diğer yazılardan biraz daha koyu ve büyük olacak şekilde görülebilen yere yazılır. 29

34 UYGULAMA UYGULAMA FAALİYETLERİ FAALİYETİ İşlem Basamakları Detay çizilecek noktaları seçiniz Çizim ölçeğini seçiniz Detayın görünüş kısımlarını çiziniz Detayın kesilen yerlerini çiziniz. Detayın ayrıntılarını çiziniz Detaydaki taramaları yapınız Detayın ölçülendirmesini yapınız Detay üzerindeki yazıları yazınız Öneriler Dikkatli olunuz. Temiz ve itinalı olunuz. Disiplinli olunuz. İş kıyafetini giyiniz. Güvenlik önlemlerini alınız. Zamanı ve malzemeyi iyi kullanınız. Çevreyi korumaya duyarlı olunuz. İşyeri aletlerini koruyunuz. İnsan haklarına demokrasinin ilkelerine ve mesleği ile ilgili ettik kurallara uygun davranınız. 30

35 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Aşağıdaki soruları cevaplayarak faaliyette kazandığınız bilgi ve becerileri ölçünüz. 1. Her zaman yapılmayan, gerekli görüldüğü zamanda yapılan kendine has özelliği olan sınırlı sayıdaki yapılara örneğin; sauna havuz vb. yapılara ne denir? A) Malikane B) Tesisat C) Özel yapılar D) Yalı 2. Özel yapılara kendine has özelliklerinden dolayı farklı bir yalıtım sistemi uygulanır. Özel yapılara uygulanan yalıtıma ne denir? A) Özel yapı yalıtım detayı B) Özel yapı yalıtımı C) Özel yapı koruması D) Yalıtım 3. Özel yapı yalıtım uygulamalardaki hataları en aza indirmek, zaman tasarrufu sağlamak için çizilen büyültülmüş resimlerine ne denir? A) Özel yapı yalıtım detayı B) Özel yapı yalıtımı C) Özel yapı koruması D) Yalıtım 4. Aşağıdakilerden özel yalıtım detay çeşitlerinden değildir? A) Sauna B) Baca C) Titreşim sömürücü D) Temel Yalıtımı 5. Aşağıdakilerden hangisi özel yalıtım detay çeşitlerindendir? A) Çelik profilli duvar detayı B) Islak zemin yalıtımı C) Çatı yalıtımı D) Pencere detayı 31

36 6. Yandaki detay nereye ait bir yalıtım detayıdır? A) Baca B) Titreşim sömürücü C) Çelik profilli duvar detayı D) Suna yalıtım detayı 7. Yandaki detay nereye ait bir yalıtım detayıdır? A) Baca B) Titreşim sömürücü C) Çelik profilli duvar detayı D) Suna yalıtım detayı 8.Yandaki detay nereye ait bir yalıtım detayıdır? A) Baca B) Titreşim sömürücü C) Çelik profilli duvar detayı D) Spor salonlarının taban yalıtımı 32

37 9. Özel Yalıtım detay çizimi yapılırkenki ilk aşama nedir? A) Görünüşlerin çizimi B) Kesilen yerlerin çizimi C) Detay yapılacak yerin tespiti D) Ölçeğin Belirlenmesi 10. Eğer detay çizim kağıdının dışına taşacak ise ne yapılabilir? A) Ara kesit çizgileri kullanılır. B) Detay iki ana parça halinde çizilir. C) Ölçek küçültülür. D) Bazı detay katmanları çizilmeden adları yazılarak geçilir. DEĞERLENDİRME Cevaplarınızı cevap anahtarıyla karşılaştırınız ve doğru cevap sayınızı belirleyerek kendinizi değerlendiriniz. Yanlış cevapladığınız konularla ilgili öğrenme faaliyetlerini tekrarlayınız. Cevaplarınızın hepsi doğru ise bir sonraki öğrenme faaliyetine geçebilirsiniz. 33

38 MODÜL DEĞERLENDİRME 1. Detay çiziminde en çok kullanılan ölçek kaçtır? A) 1/10 B) 1/20 C) 1/1 D) 1/25 MODÜL DEĞERLENDİRME 2. Detay niçin yapılır? A) Çizime güzel görünüm vermek için B) Malzemelerin ölçülerini yazmak için C) Uygulama esnasında malzeme özellikleri hakkındaki bilgileri, gerekli olan ince noktaları ustaya verebilmesi için D) Malzeme çeşitlerini göstermek için 3. Yandaki detay nereye ait bir yalıtım detayıdır? A) Baca B) Titreşim sömürücü C) Çelik profilli duvar detayı D) Çelik kolon yalıtımı 4. Aşağıdakilerden özel Yalıtım detay çeşitlerinden değildir? A) Sauna B) Baca C) Titreşim sömürücü D) Temel Yalıtımı 5. Binalarda havalandırma, ısıtma, soğutma, su tesisatları gibi tesisatlarda yapılan yalıtım işlerindeki uygun yerlerin büyültülerek her türlü detayların gösterildiği çizimlere ne denir. A) Ölçek B) Resmin büyültülmesi C) Ölçülendirme D) Detay resmi 34

39 6. Aşağıdakilerden hangisi tesisat detayının çoğunlukla çizildiği yerlerden değildir? A) Kazan dairelerinde B) Vana ve armatürlerin olduğu yerlerde C) Klima kanallarında D) T parçalarının olduğu yerlerde 7. Aşağıdakilerden özel Yalıtım detay çeşitlerinden değildir? A) Pencere yalıtımı B) Baca C) Titreşim sömürücü D) Sauna 8. Aşağıdakilerden hangisi tesisat yalıtım detay çizim çeşitlerindendir? A) Vidaların yalıtım detayı B) Kapı yalıtım detayı C) Düz boru detayı D) Sıhhi tesisat yalıtım detayı 9. Uygulama resminde detayı çizilecek yer nasıl gösterilir? A) Okla gösterilir. B) Detay çizilecek yer daire içine alınarak gösterilir. C) Renkli kalemle göstererir. D) Detay çizilecek yer kare içine alınarak gösterilir. 10. Detay resmi çizimi yaparken son olarak nereyi çizeriz? A) Taramaları B) Ölçülendirmeyi C) Dış kenar çizgilerini D) Eksen çizgilerini DEĞERLENDİRME Cevaplarınızı cevap anahtarıyla karşılaştırınız ve doğru cevap sayınızı belirleyerek kendinizi değerlendiriniz. Yanlış cevapladığınız konularla ilgili öğrenme faaliyetlerini tekrarlayınız. Cevaplarınızın hepsi doğru ise bir sonraki öğrenme faaliyetine geçebilirsiniz. 35

40 Aşağıda hazırlanan performans testine göre, kendinizin veya arkadaşınızın tesisat ve özel yalıtım detaylarını çizme ile ilgili teknik bilgi becerilerini değerlendiriniz. Gerçekleşme düzeyine göre, evet hayır seçeneklerinden uygun olanı kutucuğa işaretleyiniz. Dersin adı Amaç Konu PERFORMANS TESTİ Yapıda Yalıtımcılığı Tesisat ve özel yalıtım detaylarını kuralına uygun yapma becerisini ölçmek Tesisat ve Özel Yalım Detaylarını Kuralına Uygun Yapmak GÖZLENECEK DAVRANIŞLAR Evet Hayır 1 Detay çizilecek noktaları seçtiniz mi? 2 Çizim ölçeğini seçtiniz mi? 3 Detayın görünüş kısımlarını çizdiniz mi? 4 Detayın kesilen yerlerini çizdiniz mi? 5 Detayın ayrıntılarını çizdiniz mi? 6 Detaydaki taramaları yaptınız mı? 7 Detayın ölçülendirmesini yaptınız mı? 8 Detay üzerindeki yazıları yazdınız mı? DEĞERLENDİRME Yaptığınız değerlendirme sonunda eksikleriniz varsa öğrenme faaliyetlerini tekrarlayınız. Kendinizi yeterli görüyorsanız bir sonraki modüle geçmek için öğretmeninizle iletişime geçiniz. Modülü tamamladınız, tebrik ederiz. Öğretmeniniz size çeşitli ölçme araçları uygulayacaktır. Öğretmeninizle iletişime geçiniz. 36

41 CEVAP ANAHTARLARI CEVAP ANAHTARLARI ÖĞRENME FAALİYET 1 CEVAP ANAHTARI 1 D 2 A 3 B 4 C 5 B 6 B 7 D 8 B 9 C 10 A ÖĞRENME FAALİYET 2 CEVAP ANAHTARI 1 C 2 B 3 A 4 D 5 A 6 D 7 B 8 D 9 C 10 A MODÜL DEĞERLENDİRME CEVAP ANAHTARI 1 B 2 C 3 D 4 D 5 D 6 A 7 A 8 C 9 B 10 B 37

42 ÖNERİLEN KAYNAKLAR EKİNCİ Cevdet Emin, Bordo Kitap Yapı ve Tasarımcının İnşaat El Kitabı, Elazığ, ÖNERİLEN KAYNAKLAR 38

43 KAYNAKÇA KAYNAKÇA ÖZ Veysel, Yüksek Lisans Notları, Afyon, EKİNCİ Cevdet Emin, Bordo Kitap Yapı ve Tasarımcının İnşaat El Kitabı, Elazığ,

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ DÖŞEME VE TEMEL DETAYI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME SOĞUK SU HAZIRLAMA (CHİLLER) GRUBU MONTAJI ANKARA 2008 Milli Eğitim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ CAM VE CAM ÇITASI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ KESİTLER ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim ve

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PVC ORTA KAYIT ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ TIRNAKLI YAPRAK -2 ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TEKSTİL TEKNOLOJİSİ DÜZ ÖRME PELERİN VE BERE KALIPLARI ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ LENTO, RÖGAR VE DRENAJ ÇİZİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ KAPLAMA GÖRÜNÜŞ VE KESİT ÇİZİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MATBAA TİFDRUK SİLİNDİR TEMİZLİĞİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MATBAA TİFDRUK SİLİNDİR TEMİZLİĞİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MATBAA TİFDRUK SİLİNDİR TEMİZLİĞİ ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Çizgiler Yazılar Ölçek

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Çizgiler Yazılar Ölçek TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/21 Çizgi Tipleri Kalın Sürekli Çizgi İnce Sürekli Çizgi Kesik Orta Çizgi Noktalıİnce Çizgi Serbest Elle Çizilen Çizgi Çizgi Çizerken

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ DONATI ÇİZİMİ 1 ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 1

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 1 ANKARA, 2009 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ KONUT MEKÂNLARI TEFRİŞİ 482BK0062

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ KONUT MEKÂNLARI TEFRİŞİ 482BK0062 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ KONUT MEKÂNLARI TEFRİŞİ 482BK0062 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PVC KEPENK ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler

Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Montaj Resminin Tanımı, Önemi ve Kullanıldığı Yerler Bir makineyi meydana getiren çeşitli parçaların nasıl bir araya getirileceğini gösteren toplu olarak görünüşleri ve çalışma sistemi hakkında bize bilgi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERI BİLGİSAYARDA DÖKÜMAN HAZIRLAMA ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TEMEL MESLEKİ HESAPLAMA ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ELBİSE KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPIDA ALÇI LEVHA KAPLAMA ÇİZİMİ 582YIM161

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPIDA ALÇI LEVHA KAPLAMA ÇİZİMİ 582YIM161 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPIDA ALÇI LEVHA KAPLAMA ÇİZİMİ 582YIM161 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

TEKNİK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler

TEKNİK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Kazandırılan Yeterlikler TEKNİK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Geometrik Çizimler Görünüş Çıkarma Kazandırılan Yeterlikler Geometrik çizimleri yapmak Yeterli ve kesit görünüşler çizmek DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK / DAL

Detaylı

Bodrum Kat Planı. Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı

Bodrum Kat Planı. Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı KAT PLANLARI Bodrum Kat Planı Zemin katın altında bulunan katlara bodrum kat denilir ve (-) kot ile ölçülendirilir. Zemin Kat Planı Bir yapıya girişte girilen, basılan ilk döşemeye giriş katı veya zemin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ MANTO - KABAN KALIBI II ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri

HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri HAFTA-2 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri AutoCAD ile iletişim Çizimlerde Boyut Kavramı 0/09 2. Hafta

Detaylı

TAKIDA TEKNİK RESİM DERSİ. İçine yerleştirmek

TAKIDA TEKNİK RESİM DERSİ. İçine yerleştirmek TAKIDA TEKNİK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Geometrik Çizimler Görünüş Çıkarma Üç Boyutlu Takı Formları Kazandırılan Yeterlikler Geometrik çizimler yapmak Görünüş çıkarmak Takının üç boyutunu tasarlayıp

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ ROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ ROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ ROJESİ) AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ JAPON SANDALET MODELİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ

RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ RÖLEVE VE RESTORASYON PROJE ÇİZİMLERİ DERSİ Dersin Modülleri Röleve Ölçüsü Alma Röleve Bina Proje Çizim Merdiven Çizimleri Bina Plan Çizimleri Çatı Çizimleri Bina Kesit Çizimleri Bina Görünüş Çizimler

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ MERDİVEN PLANI VE DONATI ÇİZİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİNGÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİNGÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİNGÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME EV TİPİ SOĞUTUCULARIN DEVRE BAĞLANTI ŞEMALARI ANKARA 2008 Milli Eğitim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI ELEMANLARI ÖLÇÜLENDİRME VE TARAMA 580TC0011

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI ELEMANLARI ÖLÇÜLENDİRME VE TARAMA 580TC0011 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI ELEMANLARI ÖLÇÜLENDİRME VE TARAMA 580TC0011 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI DENİZLİK VE SÖVE ÇİZİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ TEKNİK RESİM DERSİ ÖĞR. GÖR. BERIVAN POLAT Kesit çıkarma ve Merdivenler MERDİVENLER Bir yapıda birbirinden farklı iki seviye arasında muntazam aralıklı, yatay

Detaylı

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME SIHHİ TESİSATÇI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME SIHHİ TESİSATÇI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME SIHHİ TESİSATÇI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

TEKNİK VE MESLEK RESİM DERSİ. Devre Şemaları Çizimi. Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik elektronik devre Şemalarını çizmek

TEKNİK VE MESLEK RESİM DERSİ. Devre Şemaları Çizimi. Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik elektronik devre Şemalarını çizmek TEKNİK VE MESLEK RESİM DERSİ Dersin Modülleri Teknik Resim Devre Şemaları Çizimi Kazandırılan Yeterlikler Çizim yapmak, norm yazı yazmak Elektrik elektronik devre Şemalarını çizmek DERS BİLGİ FORMU DERSİN

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞEİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞEİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞEİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖN VE ARKA CEPHE GÖRÜNÜŞÜ ÇİZME ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır.

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır. Görünüş Çıkarma Görünüş çıkarma? Parçanın bitmiş halini gösteren eşlenik dik iz düşüm kurallarına göre belirli yerlerde, konumlarda ve yeterli sayıda çizilmiş iz düşümlere GÖRÜNÜŞ denir. Görünüş çıkarmak

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) AHŞAP TEKNOLOJİSİ AHŞAPTA ÖLÇEKLER VE ÖLÇÜMLENDİRME ANKARA-2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) METAL TEKNOLOJİSİ SAÇLARIN KENARLARINI BÜKME ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZ ARAÇLARI YAPIMI FAUNDEYŞIN ÖN İMALATI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN PANTOLON KALIBI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ DONATI ÇİZİMİ-2 ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKIDA TEKNİK RESİM SORULARI 1) Standart yazı ve rakamların basit ve sade olarak yazılması nedeni

MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKIDA TEKNİK RESİM SORULARI 1) Standart yazı ve rakamların basit ve sade olarak yazılması nedeni MUHSİN ERTUĞRUL MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ TAKIDA TEKNİK RESİM SORULARI 1) Standart yazı ve rakamların basit ve sade olarak yazılması nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Estetik görünmesi için. B) Rahat

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ GELİŞMİŞ YAPRAKLAR-1 ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) METAL TEKNOLOJİSİ DEMİR VİTRİNLER ANKARA, 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ AHŞAP KAPLAMA ÇİZİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPI PREFABRİK GÖRÜNÜŞ VE DETAYLARI 582YIM403

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPI PREFABRİK GÖRÜNÜŞ VE DETAYLARI 582YIM403 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPI PREFABRİK GÖRÜNÜŞ VE DETAYLARI 582YIM403 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü Yapı Anabilim Dalı ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü Yapı Anabilim Dalı ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü Yapı Anabilim Dalı ÇELİK YAPI TASARIMI PROJE ÇİZİM AŞAMALARI ÇİZİMLER Vaziyet Planı (1/100 veya 1/50) Detaylar Paftası (1/5 veya 1/2) Yarım Çerçeve (1/10 veya

Detaylı

MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİPROJESİ)

MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİPROJESİ) T.C MİLLİEĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİPROJESİ) SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ KOMPRESÖRLE BOYAMA ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığıtarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

PVC MONTAJ DERSİ. PVC kapı ve pencere montaj yapmak. PVC Diğer imalatların montajını yapmak

PVC MONTAJ DERSİ. PVC kapı ve pencere montaj yapmak. PVC Diğer imalatların montajını yapmak PVC MONTAJ DERSİ Dersin Modülleri PVC kapı pencere montajı Diğer imalat montajları Kazandırılan Yeterlikler PVC kapı ve pencere montaj yapmak PVC Diğer imalatların montajını yapmak DERS BİLGİ FORMU DERSİN

Detaylı

MAKİNE TEKNOLOJİSİ PLASTİK MODELLEME ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MAKİNE TEKNOLOJİSİ PLASTİK MODELLEME ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü MAKİNE TEKNOLOJİSİ PLASTİK MODELLEME ELEMANI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇİZİM ANKARA 07 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim ve Terbiye

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ VAZİYET VE MERDİVEN PLANI ÇİZME ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Kesit Alma

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Kesit Alma TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi Kesit Alma 2/45 Kesit Alma Kesit Alma Kesit Alma Nedir? Kesit Almanın Amacı Kesit Düzlemi Kesit Yüzeyi Tam Kesit Bina Tam Kesit Kesit

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇATI ÇİZİMİ 2

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇATI ÇİZİMİ 2 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇATI ÇİZİMİ 2 ANKARA, 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ DONATI ÇİZİMİ -3 ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PVC KAPLAMA ÇİZİMİ ANKARA 2006- Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com TEKNİK RESİM

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.ibrahimcayiroglu.com TEKNİK RESİM TEKNİK RESİM Teknik resim mühendis ve teknikerlerin tasarladıkları yada tasarlanan bir ürünü ifade edebilmek için kullandıkları bir lisandır. Bu lisan çok az farklarda olsa dünyanın her tarafında aynı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA ÖN VE ARKA CEPHE GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 582YIM371

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA ÖN VE ARKA CEPHE GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 582YIM371 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA ÖN VE ARKA CEPHE GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 582YIM371 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PVC BÖLME ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA YAN CEPHE GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 582YIM373

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA YAN CEPHE GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 582YIM373 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BİNA YAN CEPHE GÖRÜNÜŞ ÇİZİMLERİ 582YIM373 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ DONATI ÇİZİMİ - 4

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ DONATI ÇİZİMİ - 4 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ DONATI ÇİZİMİ - 4 ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PENCERE VE KAPI DETAYLARI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

MATBAA PAKETLEME VE SEVKİYAT

MATBAA PAKETLEME VE SEVKİYAT T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MATBAA PAKETLEME VE SEVKİYAT 213GIM178 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 6 12 YAŞ ÇOCUK ETEK KALIBI ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GİYSİLERİ ARTİSTİK ÇİZİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GİYSİLERİ ARTİSTİK ÇİZİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ KADIN GİYSİLERİ ARTİSTİK ÇİZİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

T C. MİLLİ EĞİTİM BAKAN LIĞI

T C. MİLLİ EĞİTİM BAKAN LIĞI T C. MİLLİ EĞİTİM BAKAN LIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇ LENDİRİLMES İ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK GÖMLEĞİ KALIBI ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI TEMEL SEKRETERLİK HİZMETLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI TEMEL SEKRETERLİK HİZMETLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI TEMEL SEKRETERLİK HİZMETLERİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ - 2 (BLUZ - KADIN GÖMLEĞİ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ - 2 (BLUZ - KADIN GÖMLEĞİ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOJİSİ KADIN ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ - 2 (BLUZ - KADIN GÖMLEĞİ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ

Detaylı

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ KESME DEKORCU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ KESME DEKORCU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ KESME DEKORCU MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ PVC PENCERE ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

PROJE AŞAMALARI : Karayolu Geçkisi (Güzergahı Araştırması, Plan ve Boykesit):

PROJE AŞAMALARI : Karayolu Geçkisi (Güzergahı Araştırması, Plan ve Boykesit): Bartın Üniversitesi Ad Soyad : Mühendislik Fakültesi Numara : İnşaat Mühendisliği Bölümü Pafta No : KONU : INS36 ULAŞTIRMA II (PROJE) DERSİ P R O J E V E R İ L E R İ /2000 ölçekli tesviye (eşyükselti)

Detaylı

ÇATI KESİT VE DETAY ÇİZİMİ

ÇATI KESİT VE DETAY ÇİZİMİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇATI KESİT VE DETAY ÇİZİMİ ANKARA,2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

AHŞAP TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE ÇİZİMİ (AUTOCAD) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

AHŞAP TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE ÇİZİMİ (AUTOCAD) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü AHŞAP TEKNOLOJİSİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROJE ÇİZİMİ (AUTOCAD) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF İKİ KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF ÇİZİMİ 211GS0007

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF İKİ KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF ÇİZİMİ 211GS0007 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF İKİ KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF ÇİZİMİ 211GS0007 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

SANAT VE TASARIM KUMLAMA TEKNİĞİ İLE RESİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM KUMLAMA TEKNİĞİ İLE RESİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM KUMLAMA TEKNİĞİ İLE RESİM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde sanat dallarının değişim

Detaylı

Genel Bilgi. İz Düşüm Düzlemleri ve Bölgeler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ Şekil: İz düşüm düzlemlerine bakış doğrultuları. Page 1.

Genel Bilgi. İz Düşüm Düzlemleri ve Bölgeler. Yrd. Doç. Dr. Garip GENÇ Şekil: İz düşüm düzlemlerine bakış doğrultuları. Page 1. TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim Genel Bilgi Uzaydaki cisimlerin eksiksiz bir anlatımı için, ana boyutlarıyla birlikte parçanın bitmiş hallerinden ve üzerindeki işlemlerle birlikte diğer

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ DETAY ÇİZİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

Kesit Görünüşler. Kesit Görünüşler

Kesit Görünüşler. Kesit Görünüşler Kesit Görünüşler Bir parçanın içkısmında bulunan delikleri, boşlukları belirtmek ve ölçülendirebilmek için hayali olarak kesildiği farzedilerek çizilen görünüştür. geometrisi bulunan parçalar daha kolay

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPI TEMEL ÇİZİMLERİ 582YIM405

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPI TEMEL ÇİZİMLERİ 582YIM405 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÇELİK YAPI TEMEL ÇİZİMLERİ 582YIM405 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MAKİNE TEKNOLOJİSİ KROKİ, PERSPEKTİF VE YAPIM RESMİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF TORS 211GS0046

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF TORS 211GS0046 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF TORS 211GS0046 Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya

Detaylı

BİNA VE YERLEŞİM RÖLEVESİ DERSİ

BİNA VE YERLEŞİM RÖLEVESİ DERSİ BİNA VE YERLEŞİM RÖLEVESİ DERSİ Dersin Modülleri Röleve Ölçüsü Alma Röleve Bina Proje Çizimi Röleve Yerleşim proje Kazandırılan Yeterlikler Bina ve yerleşimlerin röleve ölçülerini almak Rölevesi alınan

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ (PANTOLON-YELEK-CEKET-FRAK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ (PANTOLON-YELEK-CEKET-FRAK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ERKEK ÜST GİYSİLERİ DİKİMİ (PANTOLON-YELEK-CEKET-FRAK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GEMİ YAPIMI BORU İZOMETRİSİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GEMİ YAPIMI BORU İZOMETRİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GEMİ YAPIMI BORU İZOMETRİSİ Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇBAKIM HİZMETLERİ GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GÜZELLİK VE SAÇBAKIM HİZMETLERİ GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GÜZELLİK VE SAÇBAKIM HİZMETLERİ GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN

Detaylı

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DÜZ DİKİŞ MAKİNECİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DÜZ DİKİŞ MAKİNECİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DÜZ DİKİŞ MAKİNECİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GÜNEŞ PANELLERİ VE FOTOVOLTAİK SİSTEMLERİ KURULUM BAKIM VE ONARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GÜNEŞ PANELLERİ VE FOTOVOLTAİK SİSTEMLERİ KURULUM BAKIM VE ONARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ GÜNEŞ PANELLERİ VE FOTOVOLTAİK SİSTEMLERİ KURULUM BAKIM VE ONARIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

Detaylı

ÇIRAKLIK VE YAYGIN EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ REKLÂM TABELÂCILIĞI ALANI KALFALIK ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI

ÇIRAKLIK VE YAYGIN EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ REKLÂM TABELÂCILIĞI ALANI KALFALIK ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇIRAKLIK VE YAYGIN EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ REKLÂM TABELÂCILIĞI ALANI KALFALIK ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI 2008 ANKARA SEKTÖR ALAN ALANIN TANIMI ALANIN AMACI DAL/MESLEK PROGRAMLARI

Detaylı

T C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BETONARME DEMİR ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) İNŞAAT TEKNOLOJİSİ KALIP ELEMANLARI ÇİZİMİ ANKARA 2006 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ. DIŞ/İÇ CEPHE KAPLAMA ve YALITIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ. DIŞ/İÇ CEPHE KAPLAMA ve YALITIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü İNŞAAT TEKNOLOJİSİ DIŞ/İÇ CEPHE KAPLAMA ve YALITIM MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

Öğretim Görevlisi Rıdvan Yakut TEKNİK RESİME GİRİŞ

Öğretim Görevlisi Rıdvan Yakut TEKNİK RESİME GİRİŞ Öğretim Görevlisi Rıdvan Yakut TEKNİK RESİME GİRİŞ Teknik Resim Nedir? Makine elemanlarının, yapıların ve en genel haliyle mühendislik ürünlerinin biçimini ve boyutlarını tarif etmekte kullanılan bir dildir.

Detaylı

Teknik Resime Giriş. Rıdvan YAKUT

Teknik Resime Giriş. Rıdvan YAKUT Teknik Resime Giriş Rıdvan YAKUT Ders İçeriği Teknik resmin amacı Çizgiler, ölçek Temel geometrik çizimler Görünüş çıkarma Ölçülendirme Kesit çıkarma Perspektif Makinenin Dili Teknik Resim Bir mühendisin,

Detaylı

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ CAM SÜS EŞYASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ CAM SÜS EŞYASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ CAM SÜS EŞYASI YAPIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2010 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) SANAT VE TASARIM MEKAN ÖLÇÜSÜ ALMA

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) SANAT VE TASARIM MEKAN ÖLÇÜSÜ ALMA T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) SANAT VE TASARIM MEKAN ÖLÇÜSÜ ALMA ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME. 1. ÇİZGİSEL ÖLÇÜLENDİRME 1.1. Ölçülendirme. 1.1.1. Tanımı. 1.1.2. Önemi. 1.1.3. Çeşitleri 1.1.3.1. Çizgisel Ölçülendirme

ÖLÇÜLENDİRME. 1. ÇİZGİSEL ÖLÇÜLENDİRME 1.1. Ölçülendirme. 1.1.1. Tanımı. 1.1.2. Önemi. 1.1.3. Çeşitleri 1.1.3.1. Çizgisel Ölçülendirme 1 ÖLÇÜLENDİRME 1. ÇİZGİSEL ÖLÇÜLENDİRME 1.1. Ölçülendirme 1.1.1. Tanımı Tasarımı yapılan bir yapının planı çizilirken kolon, kiriş, döşeme, merdiven, kapı, pencere, duvar, balkon, mahaller vb. gibi yapı

Detaylı