ABR UYGULAMASI. DUYSEL Odyolojik Tanı Merkezi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ABR UYGULAMASI. DUYSEL Odyolojik Tanı Merkezi"

Transkript

1 ABR UYGULAMASI Asuman Alnıaçık Mehmet Akşit, Ph..

2 İşitsel Uyarılmış Potansiyeller İşitsel sistem içinde akustik uyaran ile üretilip kaydedilen aktivite veya cevaptır.

3 ABR ABR Auditory Brainstem Response un kısaltılmışıdır. Literatürde aynı anlamda yaygın olarak kullanılan diğer kısaltmalar: BERA (Brainstem Evoked Response Audiometry ) AEP (Auditory Evoked Potentials) BAEP: (Brainstem Auditory Evoked Potentials)

4 ABR işitme testi değildir!

5 Çünkü.. 1. ABR testinde işitsel cevaplar beyin sapı düzeyinden elde edilmektedir. Bu nedenle daha üst sistemlerde işitmeyi etkileyen bir lezyon ABR tarafından tespit edilememektedir.

6 Çünkü.. 2. ABR cevapları işitme siniri ve işitme yollarındaki sinir liflerinin senkronizasyonu temelinde ortaya çıkmaktadır. Eğer senkronizasyonu bozan bir patoloji mevcutsa (örneğin köşe tümörü veya işitsel nöropati) ABR dalgalarının tümü veya bir kısmı elde edilememektedir. Ancak dalgaların elde edilmemesi işitmenin olmayacağı anlamına gelmemektedir. Örneğin bazı işitsel nöropatilerde hafif derece işitme kaybı olmasına rağmen, ABR dalgaları tümüyle kaybolmaktadır.

7 Çünkü.. 3- Çok ileri derece işitme kayıplarında ABR cevapları elde edilememektedir.

8 Çünkü.. 4. ABR testinde yaygın olarak klik uyaran kullanılmaktadır. Klik uyaran geniş frekans bandına sahip olmakla birlikte, kalın ve orta frekanslardaki işitme hakkında güvenilir bilgi vermemektedir. Klik uyaran kullanıldığında elde edilen ABR eşiği en yüksek uyumu Hz işitme eşiği ile göstermektedir.

9 ABR Nedir? İşitsel uyaran ile kayıt yapılır. 8. sinir ve beyin sapından kaydedilir. Kayıt için nöronların senkronizasyonu gereklidir. Kayıt kafa üstüne konan elektrotlarla yapılır.

10 Anatomik Yeri Auditory cortex Medial geniculate body Inferior colliculus I II III IV V Lateral lemniscus Superior Olivery Complex orsal cochlear nucleus Ventral cochlear nucleus Cochlear

11 Uygulama ABR testinde temel noktalar: 1.Hastayı teste doğru olarak hazırlamak 2.Test ortamının uygun olmasını sağlamak 3. Neyi test edeceğimizi iyi bilmektir. 4. Sonuçları doğru yorumlamaktır.

12 İpsilateral Elektrot Montajı Cz Fz Aktif: Pozitif Verteks veya Frontal orta veya Frontopolar orta hat Uyaran Fpz Referans: Negatif Sağ kulak memesi veya mastoid (A2_M2) Ground: Common Sol kulak memesi veya mastoid (A1-M1)

13 İpsi/Kontralateral Elektrot Montajı Uyaran Cz Fz Aktif: Pozitif Verteks Ground: Common Forehead Referans: Negatif Sağ kulak memesi veya mastoid (A2_M2) Kontralateral: Sol kulak memesi veya mastoid (A1-M1)

14 İmpedans Kontrolü 1. Elektrotları kontrol edin. Elektrotlar birbirine değdirerek test edildiğinde impedans değerlerinin 0 olması gerekir. Yüksek impedans veren elektrotta kablo kopukluğu veya temassızlık vardır. 2. Hastaya elektrotlar takıldığında impedans 5 Kohm un altında olmalıdır. Eğer değilse idare etmeyin. Hastayı yeniden temizleyin.

15 Normal EEG

16 Hastaya Bağlı Artefakt EEG dalga formunda hastaya bağlı artefakt düzensiz dalgalanma şeklindedir.

17 Elektriksel Kirlilik EEG dalga formunda elektrik kirlilik periyodik çentikler şeklinde görülür.

18 Post Auricular Kas Artefaktı msn/div

19 Artefakt Nasıl Önlenir? Hasta rahat bir konumda ve mümkünse uyku durumunda olmalı. Elektrotlar iyi yerleştirilmeli. Elektrot kas üstünde olmamalı, kemiğin üzerine yerleştirilmeli. Gerekirse mastoid yerine kulak memesine yerleştirilebilir. Boyun bölgesinin rahat olması gerekir.

20 Artefakt Nasıl Önlenir? Bağlantı kablolarını birbirine dolayın. Elektrik prizinde gerçek toprak hattı olmasını sağlayın. Bazı ABR sistemlerinin düzgün çalışabilmesi için FARAAY KAFESİ gerekmektedir.

21 Insert Kulaklık ış kulak yolunun kapanmasını engeller. Interaural attenuasyonu db artırır. Kullanım kolaylığı sağlar.

22 Insert Kulaklık Insert kulaklık ile tüm dalga latanslarında yaklaşık 0.8 msn uzama görülür. Parametrelerde gerekli değişiklik yapılması gerekir.

23 Test Parametreleri Klik ABR: Filtre: /2500 Hz Analiz zamanı: msn Rate: 21-31/sn Averajlama: Alterne polarite Çift kanallı kayıt Tonal ABR: Filtre: Hz Analiz zamanı: 30 msn Rate: 21-31/sn Averajlama: 1000 Alterne polarite Kemik yolu ABR: Filtre: Hz Analiz zamanı: 30 msn Rate: 7/sn Averajlama: 1000 Alterne polarite Çift kanallı kayıt

24 A- Filtre Filtrelemede amaç sinyal/gürültü oranını artırmaktır. Yaygın olarak kullanılan filtre değerleri: Klik ABR: 100 Hz -1500/2500 Hz Tonal ABR: 30Hz Hz Kemik ABR: 30 Hz Hz

25 B- Analiz Zamanı: Yetişkin msn Göz önünde bulundurulması gereken faktörler: Hasta yaşı, Uyaran tipi, Uyaran şiddeti 5.65 msn

26 B- Analiz Zamanı: Bebek 15 msn V. dalga latansı 70 dbnhl de 7 ms ye kadar uzayabilir.

27 B- Analiz Zamanı: Tonal msn 70 dbnhl de V. dalga latansı 7-10 msn arasında görülebilir.

28 C- Rate 5.94 msn 6.23 msn Rate:11/sn Rate:71/sn Rate arttıkça latans uzar; amplitud azalır. Tüm dalgalar eşit oranda uzamaz. Genellikle geç dalgaların latans artışı daha fazladır. Çok yüksek rate özellikle erken dalgaların bozulmasına neden olabilir. Rate bağlı latans değişiklikleri ayırt edici tanıda kullanılabilir.

29 - Averajlama Genellikle yüksek şiddetlerde 1000 sweep yeterlidir. Ancak eşik seviyesine düştükçe sweep sayısı artırılabilir.

30 E- Polarite Seçimi

31 Uyaran Seviyesi Tanısal amaçlı ABR testi saf ses eşikleri saptandıktan sonra yapılır. Test seviyesi kötü kulağa göre belirlenir. Her iki kulakta da aynı seviyede uygulanır. 4 khz. Eşiği: 40 db veya daha iyi ise ABR uyaran seviyesi 70 dbnhl; db ise ABR uyaran seviyesi 80 dbnhl; 4 khz eşiği 70 ve üzerinde ise ABR nin tanısal değeri azalır.

32 Uyaran Seviyesi Saf ses eşikleri saptanamamış çocuklarda: Teste 70 dbnhl de başlanır. Cevap alınamazsa 10 ar db yükseltilir. Cevap alınırsa 60 db ve 30 db uyaran seviyesinde tekrarlanır İstenirse eşik bulununcaya kadar uyaran seviyesi düşürülür.

33 Çift Trasenin Önemi algaların tekrarlanabilir özellikte olması gerekir.

34 Mutlaka Çift Trase!!! İpsi kayıt Kontra kayıt V? İpsi kayıt Kontra kayıt

35 Kontra Kayıt ipsi kontra Kontra kayıtta genellikle III ve V. dalga gözlenir. 2.Kontra III. dalga latansı ipsi kayıta göre daha kısadır. 3.Kontra V. dalga latansı ipsi kayıta göre daha uzundur.

36 Şiddet-Latans Fonksiyonu 7.07 msn Uyaran şiddeti azaldıkça dalga latansı uzar, amplitud azalır ve morfoloji bozulur. V. dalga düşük şiddet 9.02 seviyelerinde en belirgin gözlenen dalgadır.

37 Tonal ABR Tonal ABR de erken sürelerde görülen dalgalar koklear mikrofonik veya ABR dalgaları değil, uyaran artefaktıdır.

38 Kemik Yolu ABR ikkat edilecek noktalar: Elektrod mastoid üzerine değil kulak memesine yerleştirilmeli. İpsi kayıtta I. alga elde ediliyorsa kontralateral maskeye gerek yoktur. I. alga elde edilmiyorsa mutlaka kontralateral maske uygulanmalıdır. 60 dbnhl şiddet seviyesinin üstünde artefakt oluşur.

39 Teste Hazırlık Kesinlikle aceleye getirilmemesi gereken bir süreçtir. Elektrot bölgesinin temizliği, Elektrodun doğru yapıştırılması ve Elektriksel kirlilikten izolasyon güvenilir sonuç almanın ilk adımlarıdır.

40 Teste Hazırlık Elektrotları yapıştırırken iletken jel değil, iletken pasta tercih edilmeli. İletken jeller EEG testlerinde kullanılmakla beraber, ABR testinde yeterli iletkenlik sağlayamayabilir.

41 Teste Hazırlık Her hasta için mutlaka temiz elektrot kullanılmalı. Her hastanın elektrot tipleri aynı(altın veya gümüş) ve kablo uzunlukları eşit olmalı.

42 Teste Hazırlık Bağlantı kablolarının yerleştirilmelerini kontrol edin. Elektrik prizinde gerçek toprak hattı olmasını sağlayın. Gerçek toprak hattı yoksa ABR yapmayın. Gerçek toprak hattı olmayan prizlerde ABR testi sırasında anlamsız rejektlerle karşılaşırsınız.

43 Teste Hazırlık Bazı ABR sistemlerinin düzgün çalışabilmesi için FARAAY KAFESİ gerekmektedir. Faraday kafesi, test ortamındaki elektriksel aktiviteden kaynaklanan manyetik alan etkisini ortadan kaldırmaktadır. Bu manyetik alan, test sırasında sürekli artefakta neden olmaktadır. Eğer test ortamı bu artefaktları elemine edemiyorsa, test sonuçları kesinlikle güvenilmezdir.

44 Teste Hazırlık Mastoid yerine kulak memeleri temizlenebilir. Teste ne yapılacağı hastaya iyi anlayabileceği bir şekilde anlatılmalıdır. Bu hastanın stresini azaltarak teste uyumunu arttırır. Hastayı yatırarak test edin. Hastanın yatacağı yer boyuna ve kilosuna uygun olmalıdır. ar ve kısa sedyeler hastanın rahat yatmasını engelleyecektir.

45 Teste Hazırlık Terlemeyi engelleyecek tedbirler alın. Oda mümkün olduğu kadar havalandırılmalı, gerekiyorsa sıcak havalarda vantilatör kullanılmalı, sedyenin üzerinde pamuk bir örtü olmalı vb.

46 Bebek ve Küçük Çocuklarda Elektrotlar kas üzerine yapıştırılmamalıdır. Özellikle bebeklerde temizleme ve yapıştırma sırasında bebeğin hareketlenmesi veya ağlaması nedeniyle elektrotlar yanlışlıkla sık sık mastoidin altındaki boyun kaslarının üzerine yapıştırılabilmektedir.

47 Bebek ve Küçük Çocuklarda Çocuklar terlediğinde elektrotları tutan yapışkan bant çözülüp, elektrotlar ciltten ayrılabilir. Çocuklarda yapıştırıcı özelliği daha yüksek olan bantlar tercih edilmeli. Test ortamı ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Çocuğun test süresince terlemeden ve üşümeden rahatça uyuyabileceği bir koşul sağlanmalıdır.

48 Bebek ve Küçük Çocuklarda 6 ay ve daha küçük bebekler doğal uykularında test edilebilirler. Ancak özellikle 1 yaşından büyük çocukların doğal uykularında test edilmesi testi çok fazla uzatacağı gibi, testin yarım kalmasına da neden olabilir. En ideali çocuk doktoruna başvurarak çocuğa uygun sedasyonun verilmesidir.

49 SON SÖZ Testten sonra elektrotları temizlemeyi unutmayınız!..

EMG nin Kullanım Alanları ve Uyarılmış Potansiyeller. Uzm Dr Pınar Gelener

EMG nin Kullanım Alanları ve Uyarılmış Potansiyeller. Uzm Dr Pınar Gelener EMG nin Kullanım Alanları ve Uyarılmış Potansiyeller Uzm Dr Pınar Gelener Genel Bilgiler Sinir ve kas hücreleri elektrik üretebilen, dışarıdan elektrik ile uyarılabilen ve elektriği iletebilen dokulardır

Detaylı

OTOAKUSTİK EMİSYONLAR. Mehmet AKŞİT, Ph.D DUYSEL Odyolojik Tanı Merkezi

OTOAKUSTİK EMİSYONLAR. Mehmet AKŞİT, Ph.D DUYSEL Odyolojik Tanı Merkezi OTOAKUSTİK EMİSYONLAR Mehmet AKŞİT, Ph.D Otoakustik Emisyonlar Thomas Gold (1948) Tüylü hücrelerin aktif elemanlar olabileceğini ve bunları aktivasyonundan emisyonların elde edilebileceğini öne sürdü.

Detaylı

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI DUYSEL İŞİTME DÜNYASI KLİNİK ODYOLOJİDE MASKELEME YÖNTEMLERİ Klinik odyolojide maskeleme, uygulanması koşullara bağlı olarak değişkenlik gösteren bir yöntemdir. Doğru uygulanmadığında test Dr.Mehmet Akşit,

Detaylı

ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR

ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR Özet: İşitme kaybı tanısının konulması, işitme kayıplı bireylere cihaz uygulanması ve uygun rehabilitatif yaklaşım konusunda yönlendirilmesi açısından Odyoloji biliminin

Detaylı

Timpanogram ve Akustik Immitance Akustik Refleksler

Timpanogram ve Akustik Immitance Akustik Refleksler Timpanogram ve Akustik Refleksler Akustik Immitance ESNEKLİK (COMPLIANCE) Aynı ağırlığın bağlandığı iki yaydan kalın olanın (A) esnemeye karşı direnci yani sertliği (stiffness) daha fazlayken; ince olan

Detaylı

ARTEFAKTLAR VE ARTEFAKT GİDERME. Dr. Mehmet Ali Habeşoğlu Başkent ÜTF, Göğüs Hastalıkları AD Uyku Bozuklukları Laboratuvarı

ARTEFAKTLAR VE ARTEFAKT GİDERME. Dr. Mehmet Ali Habeşoğlu Başkent ÜTF, Göğüs Hastalıkları AD Uyku Bozuklukları Laboratuvarı ARTEFAKTLAR VE ARTEFAKT GİDERME Dr. Mehmet Ali Habeşoğlu Başkent ÜTF, Göğüs Hastalıkları AD Uyku Bozuklukları Laboratuvarı Artefakt nedir? Polisomnografi kaydı sırasında herhangi bir kanalda görülen istenmeyen

Detaylı

ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR

ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR ODYOLOJİ DE KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR Özet: İşitme kaybı tanısının konulması, işitme kayıplı bireylere cihaz uygulanması ve uygun rehabilitatif yaklaşım konusunda yönlendirilmesi açısından Odyoloji biliminin

Detaylı

C Seviyesinin Objektif Tanımı

C Seviyesinin Objektif Tanımı C Seviyesinin Objektif Tanımı Odyoloji Tanı Merkezi - İstanbul Objektif Testlerle Belirlenmeye Çalışılan Parametreler Aktif elektrot sayısı Uyarım hızı T/C Seviyesi Güvenli uyarım sınırı Program modu T/C

Detaylı

Uykunun Evrelendirilmesi ve. Uykunun Evrelendirilmesi Yöntemleri

Uykunun Evrelendirilmesi ve. Uykunun Evrelendirilmesi Yöntemleri Uykunun Evrelendirilmesi ve Uykunun Evrelendirilmesi Yöntemleri Prof. Murat AKSU Uykunun evrelendirilmesi EEG EOG EMG F4- M1 C4-M1 O2-M1 Çene EMG si: Orta hatta Mandibulanın inferior kenarının 1 cm üstü

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İÇ KULAK ANOMALİSİZ KOKLEAR İMPLANTLI ÇOCUKLARDA ELEKTRİKSEL UYARILMIŞ İŞİTSEL BEYİNSAPI POTANSİYELLERİ VE İŞİTSEL AKSİYON POTANSİYELLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Detaylı

T.C. BA. KENT ÜNI VERSI TESI SAG LIK BI LI MLERI ENSTI TÜSÜ KULAK BURUN BOG AZ HASTALIKLARI ANABI LI M DALI ODYOLOJI YÜKSEK LI SANS PROGRAMI

T.C. BA. KENT ÜNI VERSI TESI SAG LIK BI LI MLERI ENSTI TÜSÜ KULAK BURUN BOG AZ HASTALIKLARI ANABI LI M DALI ODYOLOJI YÜKSEK LI SANS PROGRAMI T.C. BA. KENT ÜNI VERSI TESI SAG LIK BI LI MLERI ENSTI TÜSÜ KULAK BURUN BOG AZ HASTALIKLARI ANABI LI M DALI ODYOLOJI YÜKSEK LI SANS PROGRAMI SAG LIKLI ERI S KI N BI REYLERDE YAPILAN I S I TSEL BEYI N SAPI

Detaylı

Cinsiyet, Stimulus Þiddeti ve Stimulus Tekrarlama Oranýnýn Normal Ýþitmeye Sahip Olgularda Ýþitsel Beyin Sapý Cevaplarý Üzerine Etkisi

Cinsiyet, Stimulus Þiddeti ve Stimulus Tekrarlama Oranýnýn Normal Ýþitmeye Sahip Olgularda Ýþitsel Beyin Sapý Cevaplarý Üzerine Etkisi OTOSKOP 2003; 2:55-63 PROSPEKTÝF KLÝNÝK ÇALIÞMA Cinsiyet, Stimulus Þiddeti ve Stimulus Tekrarlama Oranýnýn Normal Ýþitmeye Sahip Olgularda Ýþitsel Beyin Sapý Cevaplarý Üzerine Etkisi Op.Dr. Sinan YILMAZ

Detaylı

MS ve Uyarılmış Potansiyeller. Nefati Kıylıoğlu Adnan Menderes Üniversitesi Nöroloji AD Aydın

MS ve Uyarılmış Potansiyeller. Nefati Kıylıoğlu Adnan Menderes Üniversitesi Nöroloji AD Aydın MS ve Uyarılmış Potansiyeller Nefati Kıylıoğlu Adnan Menderes Üniversitesi Nöroloji AD Aydın Uluslararası Türk Dünyası Multipl Skleroz Kongresi Ankara 2019 Sunum seyri Uyarılmış potansiyel nedir, nasıl

Detaylı

NORMAL İŞİTMEYE SAHİP YETİŞKİNLERDE CHİRP UYARANI NORMATİF DEĞERLERİ

NORMAL İŞİTMEYE SAHİP YETİŞKİNLERDE CHİRP UYARANI NORMATİF DEĞERLERİ T.C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI ODYOLOJİ, KONUŞMA VE SES BOZUKLUKLARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI NORMAL İŞİTMEYE SAHİP YETİŞKİNLERDE CHİRP UYARANI NORMATİF

Detaylı

POLİSOMNOGRAFİ İÇİN HASTANIN HAZIRLANMASI. Dr.Ender Levent Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. İstanbul

POLİSOMNOGRAFİ İÇİN HASTANIN HAZIRLANMASI. Dr.Ender Levent Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. İstanbul POLİSOMNOGRAFİ İÇİN HASTANIN HAZIRLANMASI Dr.Ender Levent Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. İstanbul Polisomnografi için hastanın hazırlanması Hasta, polisomnografi tetkiki için;

Detaylı

BASİT TONAL-ABR İLE OBJEKTİF ODYOGRAM ELDE ETMEDE KULLANILAN YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

BASİT TONAL-ABR İLE OBJEKTİF ODYOGRAM ELDE ETMEDE KULLANILAN YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI BASİT TONAL-ABR İLE OBJEKTİF ODYOGRAM ELDE ETMEDE KULLANILAN YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI COMPARISION OF METHODS IN OBTAINING AN OBJECTIVE AUDIOGRAM WITH PLAIN TONE-ABR Dr. Fikret KISAT*, Dr. Sertaç YETİŞER*,

Detaylı

Solunum Kayıtlar. tları Artefaktları,, Sorunlar ve. Dr. Banu Eriş Gülbay AÜTF Göğüs Hastalıkları AD

Solunum Kayıtlar. tları Artefaktları,, Sorunlar ve. Dr. Banu Eriş Gülbay AÜTF Göğüs Hastalıkları AD Solunum Kayıtlar tları Artefaktları,, Sorunlar ve Çözümleri Dr. Banu Eriş Gülbay AÜTF Göğüs Hastalıkları AD Solunum Monitörizasyonu Uyku ile ilişkili Solunum hastalıklarının tanısını koymak ve doğru olarak

Detaylı

Dr. Nergiz HÜSEYİNOĞLU Kafkas Üniversitesi Nöröloji AD Uyku bozuklukları Birimi

Dr. Nergiz HÜSEYİNOĞLU Kafkas Üniversitesi Nöröloji AD Uyku bozuklukları Birimi Dr. Nergiz HÜSEYİNOĞLU Kafkas Üniversitesi Nöröloji AD Uyku bozuklukları Birimi American Academy of Sleep Medicine (AASM) 2007 N1, N2, N3 ve R evresinde EEG derivasyonlarında ani başlangıçlı, alfa, teta

Detaylı

Elektrofizyolojiye Giriş. Prof.Dr. Cüneyt GÖKSOY Gülhane Askeri Tıp Akademisi Biyofizik Anabilim Dalı

Elektrofizyolojiye Giriş. Prof.Dr. Cüneyt GÖKSOY Gülhane Askeri Tıp Akademisi Biyofizik Anabilim Dalı Elektrofizyolojiye Giriş Prof.Dr. Cüneyt GÖKSOY Gülhane Askeri Tıp Akademisi Biyofizik Anabilim Dalı 1 Elektrofizyolojiye Giriş (Polisomnografi özelinde ) Prof.Dr. Cüneyt GÖKSOY Gülhane Askeri Tıp Akademisi

Detaylı

Beyin Sapı İşitsel Potansiyeli Kayıtlarının Yaş ve Cinsiyete Göre Standardizasyonu

Beyin Sapı İşitsel Potansiyeli Kayıtlarının Yaş ve Cinsiyete Göre Standardizasyonu Van Tıp Dergisi: 9 (1):12-18, 2002 Beyin Sapı İşitsel Potansiyeli Kayıtlarının Yaş ve Cinsiyete Göre Standardizasyonu Nuh Mehmet Erdem*, Zafer Akan**, Ömer Anlar***, Hakan Çankaya*, Metin Tulgar**** Özet:

Detaylı

EEG Maturasyonu Ontogenetik Yaklaşım

EEG Maturasyonu Ontogenetik Yaklaşım EEG Maturasyonu Ontogenetik Yaklaşım Dr.Ayşe SERDAROĞLU GÜTF Çocuk Nöroloji 13.Çocuk Nöroloji Kongresi, 24-27 Mayıs 2011, Kapadokya EEG Maturasyonu İki temel kriter -Uyku/uyanıklık düzeyi -Konsepsiyonel

Detaylı

Uykunun Skorlanması. Prof. Dr. Murat AKSU

Uykunun Skorlanması. Prof. Dr. Murat AKSU Uykunun Skorlanması Prof. Dr. Murat AKSU Evreler: Evre W Evre N1 Evre N2 Evre N3 Evre R Çalışmanın başlangıcından itibaren 30 saniyelik epoklar Her epok= bir evre Bir epokta 2 veya daha fazla uyku evresi

Detaylı

Dr.Sadık Ardıç. Dışkapı Y.B.Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hast. Kliniği, Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi.

Dr.Sadık Ardıç. Dışkapı Y.B.Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hast. Kliniği, Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi. Dr.Sadık Ardıç Dışkapı Y.B.Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hast. Kliniği, Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi. Dışkapı-Ankara Kasım. 1991- Baylor College Of Sleep Disorders Center, Houston Texas-ABD

Detaylı

Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar)

Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar) Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar) Dr. Hikmet YILMAZ XVII. Uyku Tıbbı Hekimliği Sertifikasyon Kursu Uyku Tıbbı Teknisyenliği Sertifikasyon Kursu 26 Şubat-2 Mart 2014 Spice Otel, Belek, Antalya

Detaylı

Polisomnografi(PSG) Elektrofizyolojik Temeller

Polisomnografi(PSG) Elektrofizyolojik Temeller Polisomnografi(PSG) Elektrofizyolojik Temeller Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Uyku Bozuklukları

Detaylı

Saðlýklý Kobaylarda Ýþitsel Beyinsapý Cevaplarý

Saðlýklý Kobaylarda Ýþitsel Beyinsapý Cevaplarý OTOSKOP 2000; 2:65-69 METODOLOJÝK ÇALIÞMA Saðlýklý Kobaylarda Ýþitsel Beyinsapý Cevaplarý Yrd.Doç.Dr. Bülent SATAR Yrd.Doç.Dr. Adnan ÖZÜNLÜ Prof.Dr. Niyazi MUÞ ÖZET Otonörolojide iþitsel beyinsapý cevaplarýnýn

Detaylı

Temel İşitme Muayenesi. Dr. Şule DOKUR Halk Sağlığı Uzmanı

Temel İşitme Muayenesi. Dr. Şule DOKUR Halk Sağlığı Uzmanı Temel İşitme Muayenesi Dr. Şule DOKUR Halk Sağlığı Uzmanı İşitme Muayenesi İnsan sesi Diyapozon Odyometri kullanılarak yapılır. İnsan sesi ile muayene: Normal insan 6-7 m den fısıltı sesini duyar Fısıltı

Detaylı

Pediatrik Uyku Evrelemesi Ve Yetişkinle Karşılaştırması

Pediatrik Uyku Evrelemesi Ve Yetişkinle Karşılaştırması Pediatrik Uyku Evrelemesi Ve Yetişkinle Karşılaştırması Doç.Dr.Nalan Kayrak Nöroloji ve Klinik Nörofizyoloji İstanbul Cerrahi Hastanesi Çocuklarda Uyku Yapısı Erişkinlerdekinden Farklıdır REM süresi daha

Detaylı

NORMAL İŞİTEN ÇOCUKLARDA KEMİK VE HAVA YOLU BEYİNSAPI İŞİTSEL UYARILMIŞ POTANSİYELLERİNİN YAŞA BAĞLI DEĞİŞİMİ

NORMAL İŞİTEN ÇOCUKLARDA KEMİK VE HAVA YOLU BEYİNSAPI İŞİTSEL UYARILMIŞ POTANSİYELLERİNİN YAŞA BAĞLI DEĞİŞİMİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ NORMAL İŞİTEN ÇOCUKLARDA KEMİK VE HAVA YOLU BEYİNSAPI İŞİTSEL UYARILMIŞ POTANSİYELLERİNİN YAŞA BAĞLI DEĞİŞİMİ YAŞAM YILDIRIM BAŞKURT Kulak Burun

Detaylı

UYKU EVRELERİNİN SKORLANMASI. Dr. Selda KORKMAZ

UYKU EVRELERİNİN SKORLANMASI. Dr. Selda KORKMAZ UYKU EVRELERİNİN SKORLANMASI Dr. Selda KORKMAZ UYKU EVRELERİ: AASM-2007 a. Evre W b. Evre N1 c. Evre N2 d. Evre N3 e. Evre R EPOKLARIN SKORLANMASI Çalışmanın başlangıcından itibaren 30 saniyelik epoklar

Detaylı

İntraoperatif Neuromonitoring (IONM) - ameliyat sırasında sinir sistemini Monitörler

İntraoperatif Neuromonitoring (IONM) - ameliyat sırasında sinir sistemini Monitörler İntraoperatif Neuromonitoring (IONM) - ameliyat sırasında sinir sistemini Monitörler ŞEKİL EMG ÖRNEĞİDİR İntraoperatif Neuromonitoring (IONM) sinir sistemi bütünlüğü hakkında cerraha bilgi vermek ameliyat

Detaylı

Sağlıklı Gönüllülerde Elektriksel Duyu Eşiği Ölçümü. Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D.

Sağlıklı Gönüllülerde Elektriksel Duyu Eşiği Ölçümü. Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Sağlıklı Gönüllülerde Elektriksel Duyu Eşiği Ölçümü Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Duyu Fizyolojisi Duyu lifleri A beta A delta C myelinli myelinli myelinsiz İletim hızı hassas

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü

İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. Ses; Hava basıncındaki dalgalanmaların kulaktaki etkisinden ileri gelen fiziksel bir

Detaylı

Temel Elektrofizyoloji Dr.İbrahim ÖZTURA

Temel Elektrofizyoloji Dr.İbrahim ÖZTURA Temel Elektrofizyoloji Dr.İbrahim ÖZTURA Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Uyku Bozuklukları ve Epilepsi İzlem Merkezi

Detaylı

İŞİTME CİHAZI KULLANAN ÇOCUKLARIN KORTİKAL CEVAPLARI İLE DAVRANIŞ EŞİKLERİNİN İLİŞKİSİ

İŞİTME CİHAZI KULLANAN ÇOCUKLARIN KORTİKAL CEVAPLARI İLE DAVRANIŞ EŞİKLERİNİN İLİŞKİSİ T.C HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞİTME CİHAZI KULLANAN ÇOCUKLARIN KORTİKAL CEVAPLARI İLE DAVRANIŞ EŞİKLERİNİN İLİŞKİSİ Mine BAYDAN AYDEMİR Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Programı

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ NORMAL İŞİTEN VE SENSORİNÖRAL İŞİTME KAYIPLI ERİŞKİN BİREYLERDE TONAL BEYİNSAPI İŞİTSEL UYARILMIŞ POTANSİYELLERİ İLE ELDE EDİLEN EŞİKLERİN SAF SES

Detaylı

TONE BURST UYARILI İŞİTSEL BEYİNSAPI YANITLARI VE KLİNİK UYGULAMALAR

TONE BURST UYARILI İŞİTSEL BEYİNSAPI YANITLARI VE KLİNİK UYGULAMALAR T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI TONE BURST UYARILI İŞİTSEL BEYİNSAPI YANITLARI VE KLİNİK UYGULAMALAR Kenan ÇETİN YÜKSEK LİSANS TEZİ DANIŞMANI Prof.

Detaylı

Elektrofizyolojiye Giriş

Elektrofizyolojiye Giriş Elektrofizyolojiye Giriş Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı & DEÜHastanesi Epilepsi ve Uyku Merkezi Hans Berger Elektroensefalografiyi

Detaylı

AUDIOLAB. Ġki Kanallı Klinik Odyometre. Tonal Odyometri Vokal Odyometri MASKELEME SISI ABLB DECAY Testi BEKESY

AUDIOLAB. Ġki Kanallı Klinik Odyometre. Tonal Odyometri Vokal Odyometri MASKELEME SISI ABLB DECAY Testi BEKESY AUDIOLAB Ġki Kanallı Klinik Odyometre Tonal Odyometri Vokal Odyometri MASKELEME SISI ABLB DECAY Testi BEKESY AUDIOLAB Ġki Kanallı Klinik Odyometre AudioLab, Küçük bir pakette ileri teknoloji. Sadece 250

Detaylı

TREMOR FİZYOLOJİSİNE GENEL BAKIŞ

TREMOR FİZYOLOJİSİNE GENEL BAKIŞ TREMOR FİZYOLOJİSİNE GENEL BAKIŞ Tremor kaynakları Mekanik: kütle (mass: I ) ve yay (spring)(k) den oluşan mekanik model ω(frekans)= K / I Tremor kaynakları 2 Refleks ve mekanik refleks: periferik ve sentral

Detaylı

Baha Bone Anchored Hearing Aid

Baha Bone Anchored Hearing Aid Baha Bone Anchored Hearing Aid Prof. Per-Ingvar Brånemark 1950 lerde mikroskop altında kemiğin iyileşmesiyle ilgili araştırmalar yaptı. Kemik iliğinin yardımıyla kemiğin kendini yenilediğini gözlemledi.

Detaylı

ELEKTROMYOGRAFİ (EMG) ve SİNİR İLETİ HIZI

ELEKTROMYOGRAFİ (EMG) ve SİNİR İLETİ HIZI ELEKTROMYOGRAFİ (EMG) ve SİNİR İLETİ HIZI EMG Kayıt Elektrotları 1- İğne Elektrot 2- Yüzey Elektrot Kas ve sinirlerin testi EMG Sinir ileti hızı Özel testler(tekrarlayıcı sinir uyarısı ve tek sinir lifi

Detaylı

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Bilinç İnsanın kendisinin ve çevresinin farkında olma durumu. İç ve dış çevremizde oluşan uyaranların farkında olma durumu. Farklı bilinç düzeyleri

Detaylı

GÜRÜLTÜYE BAĞLI İŞİTME KAYBINDA NÖRAL KOMPONENT VARLIĞININ UYARILMIŞ İŞİTSEL BEYİNSAPI POTANSİYELLERİ İLE ARAŞTIRILMASI

GÜRÜLTÜYE BAĞLI İŞİTME KAYBINDA NÖRAL KOMPONENT VARLIĞININ UYARILMIŞ İŞİTSEL BEYİNSAPI POTANSİYELLERİ İLE ARAŞTIRILMASI GÜRÜLTÜYE BAĞLI İŞİTME KAYBINDA NÖRAL KOMPONENT VARLIĞININ UYARILMIŞ İŞİTSEL BEYİNSAPI POTANSİYELLERİ İLE ARAŞTIRILMASI INVESTIGATION OF NEURAL COMPONENT IN NOISE-INDUCED HEARING LOSS BY AUDITORY BRAINSTEM

Detaylı

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI

DUYSEL İŞİTME DÜNYASI DUYSEL İŞİTME DÜNYASI ÇİFT MİKROFONLU İŞİTME CİHAZININ KONUŞMAYI AYIRDETMEYE ETKİSİ Sensori-neural (SN) işitme kayıplılardaki temel iletişim problemi konuşulanları duydukları halde anlayamamalarıdır. Bu

Detaylı

İŞİTMENİN OBJEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ

İŞİTMENİN OBJEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ İŞİTMENİN OBJEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ DR.FATİH YÜCEDAĞ AKÜ KBB AD EKİM - 2009 Semineri OBJEKTİF İŞİTME TESTLERİ 1)Timpanogram ve akustik refleksler 2)Otoakustik emisyon(oae) 3)Uyarılmış Beyin Sapı Potansiyelleri(BERA)

Detaylı

ODYOLOJİK BULGULAR: Ne İstemeliyim? Nasıl Yorumlamalıyım?

ODYOLOJİK BULGULAR: Ne İstemeliyim? Nasıl Yorumlamalıyım? ODYOLOJİK BULGULAR: Ne İstemeliyim? Nasıl Yorumlamalıyım? (Kurs no : 21A9-1) Ufuk Derinsu PhD Marmara Üniversitesi Odyoloji Bilim Dalı 36. Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi 7 Kasım

Detaylı

NeXus Sensörleri. Elektrofizyolojik Sensörler MONOMER MEDİKAL. www.monomermedikal.com

NeXus Sensörleri. Elektrofizyolojik Sensörler MONOMER MEDİKAL. www.monomermedikal.com MONOMER MEDİKAL NeXus Sensörleri Elektrofizyolojik Sensörler www.monomermedikal.com Uyarı: Bu dokümanda yer alan sensörler sadece örnek amaçlıdır. NeXus sistemleri çok yönlü ve işlevli sistemlerdir. Bu

Detaylı

İŞYERİNDE MARUZ KALINAN GÜRÜLTÜNÜN ÖLÇÜM TALİMATI

İŞYERİNDE MARUZ KALINAN GÜRÜLTÜNÜN ÖLÇÜM TALİMATI Sayfa No 1/8 1. AMAÇ -KAPSAM Bu talimatın amacı; gürültü seviyesi ölçümünün yapılması esnasında, ölçüm noktalarının belirlenmesi, cihazda yapılması gereken kontroller ve ölçümün nasıl yapılacağına dair

Detaylı

Prof. Dr. Derya Karadeniz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı

Prof. Dr. Derya Karadeniz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Derya Karadeniz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Rechtschaffen ve Kales kuralları (1968) beta, alfa >%50/epok hızlı göz hareketleri Yüksek kas tonusu teta, alfa,beta hızlı fazik

Detaylı

taşınması, elektrokortikal aktivitelerin oluşumu-1 taşınması, elektrokortikal aktivitelerin oluşumu-2

taşınması, elektrokortikal aktivitelerin oluşumu-1 taşınması, elektrokortikal aktivitelerin oluşumu-2 2. Yarıyıl ENF116 EEG I Prof. Dr. İrsel Tezer Filik Ders Günü Ders Saati Cuma 13:40-16:30 16 Şubat 2018 Beynin elektriksel aktivitesi ve bunun saçlı deriye taşınması, elektrokortikal aktivitelerin oluşumu-1

Detaylı

Erol BELGİN Başkent Üniversitesi. 59.Türkiye Milli Pediatri Kongresi 4-8 Kasım 2015, Belek-Antalya

Erol BELGİN Başkent Üniversitesi. 59.Türkiye Milli Pediatri Kongresi 4-8 Kasım 2015, Belek-Antalya Erol BELGİN Başkent Üniversitesi 59.Türkiye Milli Pediatri Kongresi 4-8 Kasım 2015, Belek-Antalya LİSAN (DİL) Kognitif ve perseptif yapıya sahip karmaşık bir sentral sinir sistemi fonksiyonudur. Söylenileni

Detaylı

İŞİTMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ODYOLOJİ

İŞİTMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ODYOLOJİ İŞİTMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ODYOLOJİ 16 İŞİTMENİN SUBJEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ Bu testler hastanın işitmesinin durumu ile ilgili hızlı bilgi verebilecek ve poliklinik şartlarında yapılabilecek basit

Detaylı

HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ II.KULAK BURUN BOĞAZ VE BAŞ BOYUN CERRAHİSİ KLİNİĞİ Şef Op.Dr. OSMAN KARAASLAN MULTİPL SKLEROZİSLİ HASTALARDA ABR SONUÇLARI Dr.SERVEREN YURTSEVER

Detaylı

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA. http://www.isguvenligirehberi.com/ GÜRÜLTÜDEN KORUNMA SES VE GÜRÜLTÜ SES GÜRÜLTÜ Havada dalgalar şeklinde hareket eden titreşimler İnsan kulağına hoş ve uyumlu gelen titreşimler İstenmeyen, rahatsız edici ve işitme sistemi için tehlikeli

Detaylı

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI EKG VE YORUMLANMASI Hemşire Burcu ER EKG Kalbin çalışması sırasında oluşan elektriksel

Detaylı

YAPILAN BU YENİ FİYAT DÜZENLEMESİ İLE İŞİTME ENGELLİLERİN MAĞDURİYETİ BİR NEBZE DE OLSA AZALACAKTIR.

YAPILAN BU YENİ FİYAT DÜZENLEMESİ İLE İŞİTME ENGELLİLERİN MAĞDURİYETİ BİR NEBZE DE OLSA AZALACAKTIR. İŞİTME CİHAZI SGK ÖDEMELERİNDE DÜZENLEME YAPILDI YAPILAN BU YENİ FİYAT DÜZENLEMESİ İLE İŞİTME ENGELLİLERİN MAĞDURİYETİ BİR NEBZE DE OLSA AZALACAKTIR. EĞİTİM ÇAĞINDAKİ İŞİTME ENGELLİLERİN ZARURİ İHTİYACI

Detaylı

EKG CİHAZ KULLANIMI ve EKG nin YORUMLANMASI

EKG CİHAZ KULLANIMI ve EKG nin YORUMLANMASI EKG CİHAZ KULLANIMI ve EKG nin YORUMLANMASI T.C B.E.Ü. SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM HEMŞİRELİĞİ Hem.BURCU ER EKG Kalbin çalışması sırasında oluşan

Detaylı

ÇOCUKLARDA İŞİTMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ

ÇOCUKLARDA İŞİTMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÇOCUKLARDA İŞİTMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ Doç.Dr.G.Aydan Genç PhD. Hacettepe Üniversitesi KBB AD Odyoloji Ünitesi Otoloji ve Nörootoloji Derneği Eğitsel Faaliyetleri-V 05-08 Mayıs 2011 Samsun Odyolojik Değerlendirme

Detaylı

İşitme Sorunları (1)

İşitme Sorunları (1) İşitme Sorunları (1) Bu videoda bir odyologun (işitme bozukluğunu inceleyen kişi) işitme zorluğunun çeşidini tespit etmek için farklı uygulamalarını izleyebilirsiniz. Muayene/Konsültasyon: Hastanın şikayeti

Detaylı

KOKLEAR ĐMPLANTLI HASTALARDA ELEKTRĐK STAPES REFLEKS TESTĐ VE NRT TESTĐNĐN T SEVĐYESĐ AÇISINDAN STANDARDĐZASYONU

KOKLEAR ĐMPLANTLI HASTALARDA ELEKTRĐK STAPES REFLEKS TESTĐ VE NRT TESTĐNĐN T SEVĐYESĐ AÇISINDAN STANDARDĐZASYONU T.C. GAZĐ ÜNĐVERSĐTESĐ SAĞLIK BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ KULAK BURUN BOĞAZ ANA BĐLĐM DALI ODYOLOJĐ BĐLĐM DALI KOKLEAR ĐMPLANTLI HASTALARDA ELEKTRĐK STAPES REFLEKS TESTĐ VE NRT TESTĐNĐN T SEVĐYESĐ AÇISINDAN STANDARDĐZASYONU

Detaylı

Endüstriyel Sensörler ve Uygulama Alanları Kalite kontrol amaçlı ölçme sistemleri, üretim ve montaj hatlarında imalat sürecinin en önemli aşamalarındandır. Günümüz teknolojisi mükemmelliği ve üretimdeki

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ HİJYENİ-3 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İş Hijyeni-3 Tozlar Toz ölçümü Gürültü 1 Tozlar Tozlar ve duman sisle birlikte aerosolleri

Detaylı

KISMİ DEŞARJ CİHAZLARI

KISMİ DEŞARJ CİHAZLARI KISMİ DEŞARJ CİHAZLARI XDP-II Kısmi Deşarj Cihazı XDP-II cihazı kısmi deşarjla oluşan elektriksel alandaki hızlı değişiklikleri algılayarak hassas ölçümler yapar. Aynı zamanda izole ekipmanlardaki kısmi

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS NOTU FORMU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS NOTU FORMU ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS NOTU FORMU DERSİN ADI: Normal EKG DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof. Dr. Mustafa Kılıçkap, Prof. Dr. Deniz Kumbasar DÖNEM: IV DERSİN VERİLDİĞİ

Detaylı

Fetal NT nin ölçümü için en uygun gebelik haftadır. Baş-popo mesafesi (BPM) en az 45 mm ve en fazla 84 mm olmalıdır

Fetal NT nin ölçümü için en uygun gebelik haftadır. Baş-popo mesafesi (BPM) en az 45 mm ve en fazla 84 mm olmalıdır Fetal NT nin ölçümü için en uygun gebelik 11 +0-13 +6 haftadır. Baş-popo mesafesi (BPM) en az 45 mm ve en fazla 84 mm olmalıdır CRL 45 84mm arasında olmalı Görüntünün büyüklüğü fetal baş ve gögüs kafesinin

Detaylı

İnsanlarda Seks Faktörünün işitme Fonksiyonuna Etkisinin Elektriksel Cevap Odyometresi (ERA) ile Araştırılması

İnsanlarda Seks Faktörünün işitme Fonksiyonuna Etkisinin Elektriksel Cevap Odyometresi (ERA) ile Araştırılması İnsanlarda Seks Faktörünün işitme Fonksiyonuna Etkisinin Elektriksel Cevap Odyometresi (ERA) ile Araştırılması Niyazi MUŞ INVESTIGATION OF SEX EFFECT ON HEARING Mustafa KAMRAMANYOL FUNCTION IN HUMAN BY

Detaylı

APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi. Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT².

APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi. Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT². APHAB Memnuniyet Anketi Kullanılarak İşitme Cihazı Memnuniyeti ve Performansının Değerlendirilmesi Eyüp KARA¹, Ahmet ATA޹, Zahra POLAT² 1 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB ABD, 2 İstanbul

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL

Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL Yazar Ad 157 Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE - KUTSAL Yaşlanma ile birlikte organlarda ve organ sistemlerinde ortaya çıkan değişiklikler sonucunda, vücudun çeşitli stres ve değişen koşullara adaptasyonu azalmıştır.

Detaylı

YAŞLILIK DÖNEMİNDE İLAÇ KULLANIMI

YAŞLILIK DÖNEMİNDE İLAÇ KULLANIMI YAŞLILIK DÖNEMİNDE İLAÇ KULLANIMI Prof.Dr. Yeşim Gökçe KUTSAL -Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi -Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu. Elektronörofizyoloji Programı Haftalık Teorik Ders Programı. 1.

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu. Elektronörofizyoloji Programı Haftalık Teorik Ders Programı. 1. 1. Yarıyıl 2018- Güz Dönemi (08 Ekim- 13 Ocak) Ders Kodu Dersin Adı Genel ENF101 ENMG-I Prof. Dr. Çağrı Mesut Temuçin Teorik: 09:40-10:30 Yer: 34-13 Pratik: 10:40-12:30 Yer: Nöroloji AD - EMG Lab. 11 Ekim

Detaylı

FİZİKSEL ETKENLER. 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ

FİZİKSEL ETKENLER. 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ FİZİKSEL ETKENLER 1 GÜRÜLTÜ 2 TİTREŞİM 3 TERMAL KONFOR FAKTÖRLERİ 4 İYONİZAN ve NONİYONİZAN RADYASYON 5 BASINÇ G Ü R Ü L T Ü GÜRÜLTÜ, GENEL OLARAK İSTENMEYEN VE RAHATSIZ EDEN SES OLARAK TANIMLANIR. ENDÜSTRİDEKİ

Detaylı

ECHOLAB. Tarama ve Klinik Modalite. Kullanıcı Tarafından Programlanabilir Protokoller. Otoakustik Emisyon Sistemi TEOAE - D POAE - ABR - AAB R

ECHOLAB. Tarama ve Klinik Modalite. Kullanıcı Tarafından Programlanabilir Protokoller. Otoakustik Emisyon Sistemi TEOAE - D POAE - ABR - AAB R ECHOLAB Otoakustik Emisyon Sistemi - D POAE - ABR - AAB R Tarama ve Klinik Modalite Kullanıcı Tarafından Programlanabilir Protokoller ECHOLAB Otoakustik Emisyon Sistemi - D POAE - ABR - AAB R Labat ın

Detaylı

İletim Hatları ve Elektromanyetik Alan. Mustafa KOMUT Gökhan GÜNER

İletim Hatları ve Elektromanyetik Alan. Mustafa KOMUT Gökhan GÜNER İletim Hatları ve Elektromanyetik Alan Mustafa KOMUT Gökhan GÜNER 1 Elektrik Alanı Elektrik alanı, durağan bir yüke etki eden kuvvet (itme-çekme) olarak tanımlanabilir. F parçacık tarafından hissedilen

Detaylı

İletişim Ağları Communication Networks

İletişim Ağları Communication Networks İletişim Ağları Communication Networks Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Behrouz A. Forouzan, Data Communications and Networking 4/E, McGraw-Hill,

Detaylı

ULTRASONİK NEMLENDİRİCİ VE KULLANIM KILAVUZU MH-508. Talimatlar. Teknik Bilgiler. Çalışma Prensipleri. Özellikler. Doğru Nem Seviyesi

ULTRASONİK NEMLENDİRİCİ VE KULLANIM KILAVUZU MH-508. Talimatlar. Teknik Bilgiler. Çalışma Prensipleri. Özellikler. Doğru Nem Seviyesi ULTRASONİK NEMLENDİRİCİ VE KULLANIM KILAVUZU MH-508 Talimatlar Teknik Bilgiler Çalışma Prensipleri Özellikler Doğru Nem Seviyesi MH-508 fonksiyonları Güvenlik Kılavuzu Resimli Açıklamalar Çalışma Talimatı

Detaylı

UDI U818A Karbon Tüp ve Diş Değiştirme Gears

UDI U818A Karbon Tüp ve Diş Değiştirme Gears UDI U818A Karbon Tüp ve Diş Değiştirme Gears Bu kılavuz pervaneler dönmeye gerekli olan karbon tüp ve diş dişli değiştirilmesini hizmet edecektir. Yazan: Anthony Mitchell GİRİŞ Bu kılavuzu okuduktan sonra,

Detaylı

BİYOELEKTRİK UYGULAMA ARAÇLARI

BİYOELEKTRİK UYGULAMA ARAÇLARI BİYOELEKTRİK UYGULAMA ARAÇLARI 1 2 Elektrik Akımının Biyolojik Etkileri: Elektriksel uyaran, elektrofizyolojik deneylerde kontrol ve ayarlama kolaylığı tercih edilebilir Elektrik akımının; Isı Elektrokimyasal

Detaylı

Odyolog. Bilimsel yayınlarda «odyoloji» ve «odyolog» kavramlarının kullanımı ilk 1946 yılına dayanır

Odyolog. Bilimsel yayınlarda «odyoloji» ve «odyolog» kavramlarının kullanımı ilk 1946 yılına dayanır ODYOLOJİ NEDİR? Odyoloji İşitme bilimi 1927 de ABD de işitme konuşma ile ilgili meslek sahipleri «American Academy of Speech Correction» adı altında örgütlenmişlerdir Aynı kuruluş 1947 yılında «American

Detaylı

Dr.Özlem Parlak, Dr.İbrahim Öztura, Dr.Barış Baklan

Dr.Özlem Parlak, Dr.İbrahim Öztura, Dr.Barış Baklan Dr.Özlem Parlak, Dr.İbrahim Öztura, Dr.Barış Baklan Tanı; Dört tanı kriteri Destekleyici tanı kriterleri Eşlik eden özellikler Bu skala; 10 sorudan oluşmaktadır en fazla 40 puan verilmektedir skor sendromun

Detaylı

PSG Kaydı Sırasında Uyku Evreleri ve Skorlanması. Dr. Yavuz Selim İntepe Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

PSG Kaydı Sırasında Uyku Evreleri ve Skorlanması. Dr. Yavuz Selim İntepe Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı PSG Kaydı Sırasında Uyku Evreleri ve Skorlanması Dr. Yavuz Selim İntepe Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Tanım Polisomnografi (PSG), uyku sırasında nörofizyolojik, kardiyorespiratuar,

Detaylı

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir.

ÜRÜN PROSPEKTÜSÜ. : 1.5 2.5 m/dak katod hareketi gerekir. Büyük yüzeyli parçalar için iki boyutlu hareket önerilir. SAYFA NO: 1/5 AtılımKimyasalları SATINE NİKEL KAPLAMA AK 5000 ÜRÜN TANIMI Satine Nikel AK 5000 prosesi, ince taneli ve mat görünümlü dekoratif nikel kaplamalar için kullanılmaktadır. Genel olarak parlak

Detaylı

Arousal & Kardiyak Skorlama MUSTAFA GAZİAYGÜNEŞ UYKU TEKN.

Arousal & Kardiyak Skorlama MUSTAFA GAZİAYGÜNEŞ UYKU TEKN. Arousal & Kardiyak Skorlama MUSTAFA GAZİAYGÜNEŞ UYKU TEKN. Arousal,uykunun EEG frekansındaki ani değişim ile yüzeyselleşmesidir. Aurosalın Kuralları KURAL 1 EEG frekans değişikliğinin arousal olarak skorlanması

Detaylı

Biyomedikal İşaret İşleme

Biyomedikal İşaret İşleme Biyomedikal İşaret İşleme Genel Ölçüm Sistemi Ölçüm sistemi blok diyagramı BME 423 Biyomedikal İşaret İşleme I 1 Biyomedikal İşaret İşleme Genel Ölçüm Sistemi BME 423 Biyomedikal İşaret İşleme I 2 Biyomedikal

Detaylı

Olay İlişkili Potansiyeller Uyarılmış Potansiyeller

Olay İlişkili Potansiyeller Uyarılmış Potansiyeller MONOMER MEDİKAL Olay İlişkili Potansiyeller Uyarılmış Potansiyeller NeXus Serisi Biofeedback / Neurofeedback sistemleri için ERP / EP Fonksiyonları www.monomermedikal.com Uyarı: Bu kılavuz kesinlikle bir

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ T.C. SĞLIK BKNLIĞI PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 29. GRUP:

Detaylı

Obstrüktif Uyku Apne Sendromunda Görülen Hipoksinin İşitsel Beyin Sapı Cevabına Etkileri

Obstrüktif Uyku Apne Sendromunda Görülen Hipoksinin İşitsel Beyin Sapı Cevabına Etkileri Kocatepe Tıp Dergisi Kocatepe Medical Journal 16: 11-16/Ocak 2015 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / RESEARCH STUDY Obstrüktif Uyku Apne Sendromunda Görülen Hipoksinin İşitsel Beyin Sapı Cevabına Etkileri The Effects of

Detaylı

Çadırlar Çadırın Parçaları

Çadırlar Çadırın Parçaları Çadırlar Çadırın Parçaları Poller, pol doktoru, çadır kazıkları, germe ipleri, sabitleme lastikleri, metal askı. 11.04.2018 271 Çadırlar Çadır seçerken nelere dikkat etmeliyim Amaca uygunluğuna, Kaç kişilik

Detaylı

EŞİK İZLEME YÖNTEMİYLE SAĞ BASKIN DENEKLERDE SOL EL VE SAĞ EL BAŞ PARMAK SİNİRİ UYARILABİLİRLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

EŞİK İZLEME YÖNTEMİYLE SAĞ BASKIN DENEKLERDE SOL EL VE SAĞ EL BAŞ PARMAK SİNİRİ UYARILABİLİRLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI EŞİK İZLEME YÖNTEMİYLE SAĞ BASKIN DENEKLERDE SOL EL VE SAĞ EL BAŞ PARMAK SİNİRİ UYARILABİLİRLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI İlksen BURAT 1, Senanur PALA 2, Merve KORKMAZ 2, Gülnaz ÖZMEN 2 N.E.Ü. Biyofizik AD

Detaylı

Bakteriyel Menenjitlerde Ýþitme Kayýplarýnýn Deðerlendirilmesi

Bakteriyel Menenjitlerde Ýþitme Kayýplarýnýn Deðerlendirilmesi OTOSKOP 2001; 2:63-70 PROSPEKTÝF KLÝNÝK ÇALIÞMA Bakteriyel Menenjitlerde Ýþitme Kayýplarýnýn Deðerlendirilmesi Uz.Dr. Abdullah AYÇÝÇEK* Yrd.Doç.Dr. Murat Cem MÝMAN** Uz.Dr. Adem CENKÇÝ*** Uz.Dr. Tamer

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 10. Hafta Şartlandırılmış Akustik Odalardaki Ölçümler

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 10. Hafta Şartlandırılmış Akustik Odalardaki Ölçümler MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 10. Hafta Şartlandırılmış Akustik Odalardaki Ölçümler Yankısız ve Yarı-Yankısız odalarda yapılabilecek ölçümler Yankısız ve yarı-yankısız odalarda, ses gücü düzeyi ve kaynağın

Detaylı

Parkinson hastalığında Uyku yapısı Eşlik eden uyku bozuklukları Gündüz uykululuk Bektaş Korkmaz, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz

Parkinson hastalığında Uyku yapısı Eşlik eden uyku bozuklukları Gündüz uykululuk Bektaş Korkmaz, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz Parkinson hastalığında Uyku yapısı Eşlik eden uyku bozuklukları Gündüz uykululuk Bektaş Korkmaz, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Klinik

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ENGELLİLER ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ PROJESİ Projenin Adı: İskenderun ve Çevresinde Yaşayan İşitme Engelli Bireylere, Ailelerine ve Öğretmenlere Yönelik Değerlendirme ve Eğitim

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 1. Hafta Ses ve Gürültü ile İlgili Temel Kavramlar

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 1. Hafta Ses ve Gürültü ile İlgili Temel Kavramlar MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 1. Hafta Ses ve Gürültü ile İlgili Temel Kavramlar Ses Nedir? 1: Sessiz durum 2: Gürültü 3: Atmosfer Basıncı 4: Ses Basıncı Ses, dalgalar halinde yayılan bir enerjidir.

Detaylı

UYKU EVRELERİNİN SKORLANMASI. Dr. Emine Argüder

UYKU EVRELERİNİN SKORLANMASI. Dr. Emine Argüder UYKU EVRELERİNİN SKORLANMASI Dr. Emine Argüder Uyku bozukluklarının tanısında altın standart yöntem polisomnografidir. Polisomnografi ile genellikle gece boyunca, eş zamanlı ve devamlı olarak uyku sırasında

Detaylı

Negatif Geri Beslemeli Kontrol

Negatif Geri Beslemeli Kontrol Negatif Geri Beslemeli Kontrol Beyin Anatomisi ve EEG nin Biyofizik Temelleri Dr. Bülent Yılmaz 1 Giriş İnsan sinir sistemi (nervous system) Merkezi sinir sistemi (Central Nervous System (CNS)) Çevresel

Detaylı

İnteraktif Oyun Odyometresi. Genel Giriş

İnteraktif Oyun Odyometresi. Genel Giriş İnteraktif Oyun Odyometresi Genel Giriş R17A Hava Yolu başlığı ile genel görünüm Giriş RESONANCE R17A hava, kemik iletimi ve konuşma testini 7 inch'lik ekranında eşsiz, taşınabilir ve kablosuz bir şekilde

Detaylı

Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD.

Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD. Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD. Giriş-Amaç Travma 40 yaş altındaki populasyonda ölüm sebepleri arasında üst sıralardadır. Genel vücut travması olan hastalarda, kranial yaralanma

Detaylı

ANALOG HABERLEŞME (GM)

ANALOG HABERLEŞME (GM) ANALOG HABERLEŞME (GM) Taşıyıcı sinyalin sinüsoidal olduğu haberleşme sistemidir. Sinüs işareti formül olarak; V. sin(2 F ) ya da i I. sin(2 F ) dır. Formülde; - Zamana bağlı değişen ani gerilim (Volt)

Detaylı