«TARIMA BİLİMSEL HİZMET»

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "«TARIMA BİLİMSEL HİZMET»"

Transkript

1 «TARIMA BİLİMSEL HİZMET»

2 Toprak üstü organ sistemine sürgün sistemi Gövde,dallar,yapraklar,çiçekler,tomurcuklar meyve ve toprak üstü meydana gelenler. Toprak altı organ sistemine ise kök sistemi denir.bitkiyi toprağa bağlayan,su ve minerallerin alınmasını sağlayan sistemdir.

3 Bitkisel dokular BĠTKĠLERDE FARKLI DOKULAR MEVCUT VE BÜYÜME ĠKĠ TAMEL OLAY SONUCUDUR. 1- BÖLÜNEN DOKULAR TARAFINDAN YENĠ HÜCRELERĠN OLUġTURULMASI. 2-OLUġAN HÜCRELERĠN BÜYÜMESĠ VE GELĠġMESĠ. Üstlendikleri göreve göre dört guruba ayrılıyor: 1- MERĠSTEM DOKU 2- TEMEL DOLU 3- ĠLETĠM DOKU 4- ÖRTÜ DOKU

4 MERĠSTEM DOKU Meristem doku hücrelerinin en önemli özellikleri canlı oldukları sürece mitozla yeni hücreler meydana getirmaktedir.bulundukları yere göre ve kökenlerine göre sınıflandırılmaktadır. 1- primer meristem (birincil bölünenler) 2- sekonder meristem(ikincil bölünenler) Bitkinin embriyo evresinde hücrelerde kazanılan bölünme özelliğini yaģam boyu devem ettiren dokudur,kök ve dal uçlarında bulunan ve bu bölgelerin büyümesini sağlayan meristemdir. Bitkilerde meristem dokunun sürekli bölünebilme özelliğine sahip olma özelliği büyümenin sınırsız olmasını sağlamaktadır. Bu bölünmelerde en önemli görevi topraktaki mikro organizmalar,enzimler ve amino asitlere üstlenmektedir. Sınırsız hücre bölünmeleri ve geliģmeyi maydana getirn bu faktörlerin maksimum beslenme sağlamasıdır.

5 TEMEL DOKU Temel dokuda b,irbirinden farklı özelliklere sahip PARANKĠMA,KOLLENKĠMA,SKLEREKĠMA hücreler bulunur. PARANKĠMA Bitkinin her organında bulunan,temel yapısını oluģturan ve bitkilerin çevre koģullarına uyum sağlaması için değiģime uğrayan dokudur.aynı zamanda diğer doku ve organların arasını doldurur. Dokuyu meydana getiren hücreler canlı,ince zarlı,bol sitoplazmalı,kofulları küçük ve az sayıdadır.olgunlaģtıklarında bile organlarda canlılığı korurlar.genel olarak seyrekler.parankima hücrelerine fazla miktarda hücre özsuyu bulunduğundan turgor basıncının etkisiyle bitkinin direnç ve dikliğini sğlamaktalar. Bu hücrelerin daha fazla bölünmesi,uzun süre canlılık maydana getirmesi ve daha fazla sayıda temel organlar geliģtirmesi anlamında amino asitler ve enzimler en önemli destekçiler sayılmaktadır.

6 ĠLETĠM DOKU Btkilerde su ve organik madde taģımasını sağlar Byüme bölgesinde plerom hücrelerinin değiģmesiyle meydana gelir. Ġletim doku damarsız bitkilerin dıģında karada bulunan tüm bitkilerin doku çeģididir. Yapı ve görev bakımından ikiye ayrılır: 1-odun boruları(ksilem)cansız hücrelerden oluģur.sitoplazma ve çekirdekleri kaybolmuģtur,hücreler arası çeper erimiģtir,hareket tek yönlü olup topraktan yapraklara doğrudur.köklere alınan suda erimiģ madensel tuzlar,su,ve erimiģ tuzları gövde,dal,yapraklara taģır.

7 2-Soymuk borular(floem) Tek sıra halinde uç uca dizilmiģ canlı hücrelerden oluģan bu doku kalburlu hücre ve arkadaģ hücre olmak üzere iki tipten oluģmaktadır. kalbur hücrelerin sitoplazmaları vardır fakat çekirdekleri yoktur delikli yapılar oluģtururlar,bu yapıya kalbur plak denir ve bu plakların üst üste dizimesi kalbur boru oluģturur,kalbur borular sıvı akıģını sağlıyor ve hayati önem taģımaktadır. Bu yapının geliģiminde topraktan alınan organik madde,m,ineral ve proteinler kalbur boruların çoğalması ve sağlamlığını meydana getirmektedir ve enzim ve amino asitler bu hücrelerin bölünmesinde ve bölünme hızında etken faktörlerdir. ArkadaĢ hücreler ise yoğun sitoplazmalı ve çekirdeklidirler,arkadaģ hücreleri fotosentez ürünlerinin depolanması ve iletilmesi iģlemlerinde kalburlu hücrelerle birlikte çalıģırla. Soymuk borular canlıdırlar ve taģıma hızları yavaģtır ve foto sentez ürünü organik besinleri,yapraktan bitkinin diğer kısımlarına taģırkenaynı zamanda köklerden alınan organik maddelerin diğer kısımlara iletilmesini sağlarlar. Bu aģamada enzimlerin hücresl bölünme yapısı soymuk hücrelerin hızlı bölünmesi ve fazlaıyla çoğalmasına sebep olabilmektedir.amino asitler organların yoğun beslenmesi sonucu bu hücrelerin bölünmeside rol oynamaktalar.

8 ORTÜ DOKU Bitkilerde kök, gövde,yaprak ve meyvelerin üzerini örterek altındaki dokuları dıģ etkenlerenkarģı korur. Aralıksız dizilmiģ,kalın çeperli ve klofilsiz hücrelerden oluģur.bitkinin gaz alıģveriģi ve su seviyesinde düzenleme yapmaktadır. Bu dokuda destek oluģturan en önemli hücrelerden biri ktütin hücresidir, cuitinase enziminin çoğalması ve hızlı hücre bölünmesi bu dokuyu güçlendirir ve çeperlerde kalınlık ve dayanıklılık sağlar.ortu doku ikiye ayrılmaktadır: 1- epidermis bir hücre sırasından oluģur,kloroplast taģımaz, bu hücrelerin dıģ yüzü, kendileri tarafından salgılanan KÜTĠKULA tabakasıyla örtülüdür. Kütikula: su geçirmediğinden bitkinin su kaybını azaltır,kütin ve mumsu maddelerinden oluģur, bu tabakanın kalınlaģmasında amino asitler ve enzimler ciddi destek sağlayabilir. Bu hücreler faklılaģarak dört tipe ayrılmaktadır:1-stoma 2- hidatot 3- tüyler 4- emergens

9 BĠTKĠLERDE BESĠN TUZLARININ ÖNEMĠ BĠTKĠLER BÜYÜME ĠÇĠN BESĠN TUZLARINA ĠHTĠYAÇ DUYARLAR VE BU TUZLARI OLUġTURAN ELEMENTLERE MAKRO VE MĠKRO ELEMENTLER OLARAK ADLANDIRILIR. Bitkilerin fazla miktarda ihtiyaç duyduklar elementler,azot,potasiyum,kalsiyum,magnezyum,fosfor,kükürt,silisiyum makro elementlerdir. Bitkilerin çok az gereksinim duyduğu Klor,demir,Bor,Mangan,Sodyum,Çinko,Bakır,Nikel,Mobilden mikro elementlerdir.bu elementler bileģiklerin yapısına katılır,enzimal faalliyetlerde yer alır,optimum düzeyde olduklarında bitkiye azami büyüme ve geliģme sağlar. Bu elementlerin optimizasyonu konusunda enzimler ve amino asitler aktif rol oynamaktadır ve bu elementlerin fazlalığı enzimal faalliyetlere zarar vermekle bareber zararlı atıklar meydana getirmektedir.

10 Mineral tuzlar köklerle alınıp yapraklara kadar taģınırlar.bu minerallerden birinin toprakta yeteri kadar olmaması halinde diğer mineraller çok olursa olsun, bitki diğer minerallerden, miktari az olan mineral oranında yararlanacaktır ve bu sebeple geliģme ve büyüme yavaģ olacaktır.buna minimum yasası denir. DıĢtan toprağa eklenen tuzlar ve kimyasallerin bitkinin beslenmesi için organik foma dönüģmesi gerekmektedir, ve bu forma dönümeyi sağlayam toprakta ve bitki yapısında iģlevsel olan hücreler,enzimler ve amino asitlerdir. En az dıģ eklemelerle en cok besin formu halinde beslenmek amacıyla biyolojik tarım ve geliģmiģ tarım yöntemlerinde en baģarılı yöntem enzim ve amino asit desteği olarak kanıtlanmıģtır.

11 GÜBRELEME Bitkilerin geliģme ortamında her zaman yeterli besin elementleri bulunmaya bilir,bu yetersizlikleri gidermek için gerekli olan elementleri organik,yapay,kimyasal Ģekillerde toprağa ve bitkiye eklenenlere gübre denir. Bitkilerde metabolik olaylarda kullanılan besin madde döngüleri sayesinde toprakta her zaman bulunur, ancak erozyon,yanlıģ sulama,kimyasal atıklar,yapay çevre zararlılar gibi nedenlerden toprak bu yeteneği veya besin içeriğini kayb etmektedir. Bunların yeniden kazandırlması için gübreleme yapılamktadır. Gübrelemede en önemli husus eksikliğin nelerde olduğunu bilmektir ve bunun için doğru yol toprak ve bitki analizidir. Analiz sonucu eksik olan elementleri en az ve zararsız miktarda eklemek için minimum yapay ve kiyasal elementler kullanmak ve enzim ve amino asitlerden destek almaktır. Bu yöntem en az elementin en çok organik besin formuna dönüģmesi, hızlı hücre bölünmeleri ve doku geiģimleri, islah ve zararlılardan korumayı meydana getirmektedir.

12 NODÜL Bezelye, fasulye,yer fıstığı,soya fasulyesi,yonca gibi bazı bitkilerle toprakta bulunan RHĠZOBĠUM adlı azot bağlayıcı bakteriler arasında ortak yaģam görülür.azot Bağlayan bakterilerin kök hücrelerine girmesiyle kökte Nodül oluģur.nodüller bakteriler ortamındaki azotu bağlayarak amino asit ve protein sentezine katkıda bulunur,aynı Ģekilde amino asitlerle verilen destek nodüllerin çoğalması ve kalıcılığına sebep olmaktadır.

13 MĠKROZA Bitkilerin çoğu, topraktan su ve minerallerin emilmesi sırasında ortak yaģadığı mantarlarla iģ birliği yapar.canlı bitki kökleri ile mantar hifleri Arasındaki bu mutualist birliğe MĠKROZA denir. Kökler yanlızca uygun mantar türleriyle mikrozayı oluģturur.mantar Hifleri su ve minerallerin, özellikle fosfatın emilmesi için bitkiye geniģ bir yüzey sağlarken aynı zamanda bitkinin fotosentez ürünlerinden yararlanırlar. Hemen hemen bütün damarlı bitkilerde mikroza bulunur. Bu tür bitkiler doğada daha iyi rekabet ederler, daha iyi geliģir ve bol ürün verirler. Mikroza alanlarında bitkiler yararlı mantarları kök üzerinde seçerler ve bu yararlı mantar türlerinin geliģmesinde enzimler ve topraktaki amino asitler etkin rol oynamakta.

14 BĠTKĠ GELĠġĠMĠNDE ROL OYNAYAN FAKTÖRLER Canlıların çoğunda olduğu gibibitkilerin geliģme ve büyümesinde Bitkiyi oluģturan hücre,doku ve organların geliģme ve büyüme leri sonucudur.yüksek yapılı bitkilerde ki geliģim ve büyüme iki evrede incelenir. 1- Vejetatif evre(çimlenme):tohum çimlenmesiyle baģlayıp,çiçeklerin Belirgin duruma gelmesiyle sonuçlanan evredir. Bu evrede bitkinin kök, gövde ve yaprak gibi yapısal organları oluģur ve geliģir. 2- Generatif evre( üretken): çiçeklerin belirginleģmesiyle baģlayıp tohumun ve meyvenin oluģumasıyla sonuçlanan ikinci evredir. Bu evreden sonra ardıģık olarak vejetatif evre tekrarlanır.

15 BĠTKĠLERDE BÜYÜME VE GELĠġME Bitkilerde geliģme ve büyüme metabolik olaylar sonucu meydana gelir. Bitkilerde Zigot oluģumundan hemen sonra mitoz bölünmelerle baģlayan büyüme yaģam boyu devam eder. Zigot değiģiklikler geçirerek bölünür, büyür, sonunda atalarının özelliklerini taģıyan hali alır. Vejetatif üreyen bitkilerde geliģim bir gözden, bir yapraktan yada çubuktan olabilir. Bazı bitkilerde ise canlının dıģına doğru bir yomurcuk maydana gelir ve bitki bu tomurcuktan oluģur. Sporla üreyen bitkilerde sporlar uygun yerlere düģtüğünde çimlenir ve toprağa Bağlanır.sporlardan oluģan (n) kromozomlu haploit bitkiler ana bitkiye benzemez. Bu bitkilere Gametofit denir.üreme organları gametofitlerde geliģir. EĢeyli üreyen bitkilerde geliģme,tohum içinde baģlar ve çimlenmeyle devam eder,zigotun bölünmeleri ile önce hücrelerin uzantısı biçiminde bir yapı oluģur.uzantının tepe hücrelerinden ilk yapraklar, bunların alt kısmından embriyonik kök(kök meristemi) ve üst kısımlarında de embriyonik gövde (gövde meristemi) oluģur. Embriyo çimlenene kadar tohumun içinde kalır.embiryo tohum içinde besi dokusu(endosperm) ile beslenir ve kabuk tarafından korunur.yüksek yapılı bitkilerin embriyolarında çenekler(kotiledon) de bulunur.çenekler,tohum oluģtururken besi dokudan besin alıp depolar ve çimlenme sırasında genç bitki fotosentez yapıncaya kadar bitki taslağını besler. Bu evrelerde enzimler ve amino aitlerin besin değerleri yükselmesinde ve embriyoların kalitesinde önemli faktörlerdir.

16 BĠTKĠLERDE HORMONLAR Bitkilerde metabolit olayları sağlayan ve diğer canlılarda ki sindirim ve beslenme sistemi görevi yapan, bitkinin büyüme ve geliģiminde en önemli faktörleri oluģturan unsur hormonlardır. Bu hormonların bitki yapısında üretilmesi ve yapay olmaması bitki ve sonuç olarak ürünün kalite ve sağlığı açısından çok önemli sayılmaktadır.geliģimde en önemli hormonlar baģlıca: AUXĠN GĠBERELLĠN SĠTOKĠNĠN ETĠLEN ABSĠSĠK asit kinetin

17 AUXĠN(OKSĠN-ĠNDOL ASETĠK ASĠTA=IAA) Çıktığı yer: bitkilerin uç kısmı Fizyolojik etkileri: Bitkilerin boyca uzamasını sağlar Hücre bölünmesi,büyümesi,hücre ve doku faklılaģmasını sağlar Meyve vermede etkilidir DöllenmiĢ çiçeğin dökülmesini engeller Ovariyumun geliģmesini ve çekirdeksiz meyve oluģumunu sağlar Solunumu hızlandırır Ġlkbaharda kambiyum geliģini düzenler elde edilen oksinler,tarımda yabani otların yok olmasına neden olur Bitkide tepe tomurcuğunun geliģmesini sağlarken yan tomurcukların geliģmesini kontrol altında tutar ve engeller KOEOPTĠL: oksinin gövde ucundan salgılandığı yere denir. Eksikliğinde yapraklar dökülür Fazlalığında büyümeyi durdurur

18 GĠBERELLĠN Fiziyolojik etkiler: Gövdenin uzamasını sağlar Tohum çimlenmesini uyarır Meyve büyümesini hızlandırır Bitkilerin erken yada geç çiçek açmasında etkilidir Giberellin hormonu çimlenme sırasında embriyo tarafından salgılanır, meristematik dokularda,tohum embriyolarında ve genç yapraklarda bol miktarda sentezlenir.

19 STOKĠNĠN FĠZĠYOLOJĠK ETKĠLERĠ: TOMURCUK GELĠġĠMĠNĠ SAĞLAR TOHUM ÇĠMLENDĠRMEDE ETKĠLĠDĠR YAPRAKLARIN UZUN SÜRE YAġAMASINI SAĞLAR HÜCRE BÖLÜNMESĠNĠ UYARIR KLOROFĠL SENTEZĠ UYARIR KÖKLERDE SENTEZLENĠR VE KSĠLEM(ODUN BORULAR) LA YUKARI TAġINIR

20 ETĠLEN Fiziyolojik etkiler. Bitkilerde tohumun çimlenmesini uyarır Tomurcuk geliģimini uyarır Meyvenin olgunlaģmasını sağlar Yaprak dökümünde etkilidir Meyvelerde niģastanın Ģekere dönüģmesini sağlar Bitkinin bütün organlarında üretilebilir. Bununla birlikte olgunlaģan meyvelerde,yaģlanan yaprak ile çiçekler önemli sentezlerin yeridir.

21 ABSĠSĠK ASĠT Fizyolojik etkiler: Uygun olmayan ortamlarda tohumun çimlenmesini engeller Tohum ve tomurcuklarda uyku dönemini ve devemı sağlar Hücre bölünmesinde hızı düģürür Yaprak,gövde ve yeģil meyveler önemli absisik asit sentez merkezidir Bitkinin aģırı büyümesini engeller Üzün süreli susuzluk durumunda stomaların kapatılmasını ve terleme ile su yitirmeyi önler.

22 KĠNETĠN Fiziyolojik etkileri: Hücre bölünmesini uyarır Dal, yaprak ve çiçek yapılarında farklılaģtırma sağlar

23 BĠTKĠLERDE DESTEK YAPILAR Tüm bitkilerin hücrelerini çevreleyen selüloz çeper,bitkiye Ģekil kazandırmakla beraber desteklik görevi de yapar.otsu bitkiler ve genç bitkilerde büyümekte olan kısımlarda desteklik selüloz çeper ve turgor basıncı tarafından sağlanır. TURGOR basıncı hücredeki suyun çepere yaptığı basınçtır. Çok yıllık bitkilerde ve ağaçlarda destek görevi pek ve sert dokularla sğlanır.pek dokuda(kollenkima) çeper kalınlaģması,hücre çeperine selüloz ve pektin birikmesiyle meydana gelir. Pek doku, çiçek, yapraksapı ve otsu bitkilerin gövdelerinde destek yaratır. Sert dokuda (sklerenkima) çeper kalınlaģması lignin birikmesiyle sağlanır. Ġltem demeteleri de bitkilerde destek sağlamaya yardımcı olan yapılardır. Ġltem demetlerinde bulunan trakeitler uzunluğuna çeperlerinde lignin birirktirerek bitkiye destek sağlar.

24 ÇĠÇEKLĠ BĠTKĠLERDE EġEYLĠ ÜREME Tohumlarla yapılır Üreme organları çiçekler üzarinde bulunur Açık tohumlu(gymosperma) bitkilerde üreme: Erkek ve diģi çiçekler aynı bitkinin farklı dallarında bulunur Meyve kozalaklardır Tohumlar kozakların içerisinde açıkta bulunur Kozalaklar kuruyunca tohumlar ayrılır TozlaĢma ruzgarla olduğunda çok sayıda toz(polen) bulunur Açık tohumlu bitkiler çok çeneklilerdir Kapalı tohumlu bitkilerde üreme Çiçekler daha iyi geliģmiģtir Bu bitkilerin büyük çoğunluğunda aynı çiçek üzerinde hem erkek hem diģi organ beraber bulunur

25 ÇĠÇEK YAPISI Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır. Tam çiçek ve eksik çiçek olarak iki tiptir. Tam çiçek: iki üreme organının ikisinide bulunduran çiçek,çiçekleri tam olan bitkilere Erselik dendomates,elma,kiraz,akģam sefası vb. Tam bir çiçek içten dıģa doğru dört kısımdan meydana gelmektedir. 1-Çanak yapraklar(klasik) 2- Taç yapraklar(korolla) 3- erkek organ(stamen) 4- diģi organ(pistil) Eksik çiçek: iki üreme organından birisi bulunan,diğeri eksik olan çiçektir. Çiçekleri eksik olan bitkilere Ayrı eģeyli denir. eksik çiçeklerde erkek organı olana erkek çiçek ve diģi organı olana diģi çiçek denir. Ayrı eģeyli bitkilerden bazılarında erkek ve diģi çiçekler aynı bitkide bulunur, bunlara bir evcikli(monoik) denir. Bazılarında ise erkek bir bitki üzerinde, diģi bir baģka bitki üzerinde bulunur bunlara iki evcikli(dioik) denir.

26 ÇĠÇEK BÖLÜMLERĠ- ÇANAK YAPRAKLAR yeģil renkli yapraklardır.özellikle tomurcuk halinde iken çiçeğin diğer organlarını korurlar. Çanak yaprağı meydana getiren küçük yeģil yaprakların her birine SEPAL denir.

27 ÇĠÇEK BÖLÜMLERĠ TAÇ YAPRAKLAR Çanak yapraklara oranla daha büyük ve renklilerdir. Erkek ve diģi organı korurlar Bazı taç yaprakların dip kısmında bulunan hücreler Bal özü denilen kokulu ve böcek çeken bir sıvı salgılarlar.böylece bitkinin çoğalması için tozlaģmayı çoğaltırlar. Taç yaprakların her birine Petal denir.

28 ÇĠÇEK BÖLÜMLERĠ ERKEK ORGAN(STAMEN) Taç yaprakların iç kısımında bulunurlar. Bir çiçekte erkek organların toplamına Andresium denir. Çift çenekli bitkilerde çoğunlukla 2 kalka üzerine dizilmiģ 5 ve 5 katları, tek çeneklilerde ise 3 veya 3 katları sayıda erkek organ bulunur. Erkek organların her birine Stamen adı verilir. Bir erkek organı Flament denilen sap kısmı ile Anter denilen baģçık kısmından oluģur. BaĢçık kısmında polenleri meydana getiren ana hücreler bulunur.

29 ÇĠÇEK BÖLÜMLERĠ DĠġĠ ORGAN(PĠSTĠL) Çiçeğin orta kısmında bulunan vazo Ģeklinde olan yapıdır. Her çi,çekte bir veya daha fazla diģi organ vardır. DiĢi organı oluģturan her yaprağa Karpel(meyve yaprağı)denir. DiĢi organ bu kısımlardan meydana gelmiģtir. 1- diģicik tepesi(stigma) 2-diĢicik borusu(stilus) 3-yumurtalık(Ovaryum)

30 POLEN(ÇĠÇEK TOZU) Erkek organın baģçığındaki polen keselerinde diploit polen hücreleri önce Mayoz sonra Mitoz bölünmelerle polen oluģturur. Polen ana hücrelerinden mayoz bölünme ile dört tane Monoplid hücre meydana gelir bunlara Mikrospor denir. Bu hücrelerinçekirdekleri de bir mitoz bölünme geçirerek kromozomlu çekirdeğiolan poleni oluģturur.polenin iki çekirdeğinden büyük olanı vejetatif çekirdek, küçük olanı Generatif çekirdektir. Böylece olgunlaģmıģ olan polen tozlaģma ve döllenmeye hazır demektir.

31 YUMURTANIN OLUġUMU DiĢi gametler, yumurtalıklardaki tohum taslağındabulunan diploit makrospor ana hücrelerinden oluģur.makrospor ana hücre önce mayoz bölünür,dört tane monoploit makrospor oluģur,bunlardan üç tanesi dağılıp kaybolur,megaspor denilen bir tanesi geliģir,makrospor peģi peģine 3 kez mitoz bölünür 8 monoploit çekirdek oluģturur.böylece embriyon kesesģ denilen yapı meydana gelir, embriyon kesesi içindeki çekirdeklerden 3 tane alt kutba yerleģip birer zarla çevirilir. Bunlardan bir tanesi yumurta hücresi ve diğer ikisi etrafında sinerjit hücreleri oluģturur.bu hücreler çok az plazması olan küçük hücrelerdir,embriyon kesesi merkezinde bulunur, iki tanesi ise polar(kutup) çekirdeklerdir.embriyon kesesindeki Embriyon kesesinde sinerjit hücrelerin karģısında bulunan antipot çekirdek denilen 3çekirdek de zarlarla çevrilerek embriyo kesesinin beslenmesinden sorumlu olan antipot hücreleri oluģturur.sonuçta dollenmeye hazır 1 yumurta hücresi ile 2 polar hücreye sahip embriyon kesesi oluģur.

32 TOZLAġMA(POLĠNASYON) OlgunlaĢan polenlerin su,rüzgar,böcek,insan gibi etkenlerle taģınıp, DiĢi organın tepeciğine ulaģmasına tozlaģma denir. Kendi kendine tozlaģma: Tam çiçeklerdeki tozlaģma genellikle aynı çiçeğin erkek ve diģi organları arasında olur,böyle tozlaģmaya kendileģme denir. Çapraz tozlaģma(çaprazlama): Eksik çiçkli bitkilerde tozlaģma genellikle farklı çiçekler arasında olur.çapraz tozlaģma sonucu melez döl denilen, atalarından farklı özelliklere sahip döller oluģur.

33 DÖLLENME TozlaĢma sonucu embriyon kessine ulaģan spermlerden birini yumrtaya ve diğerinin polar çekirdeklerle birleģmesine döllenme denir.yumurtalıkta yumurta olgunlaģınca tepecik, özel yapıģkan bir sıvı salgılar bu sıvı ancak kendi türünden olan bitkinin polenini uyarır ve tepeciğe tutunmasını sağlar.uyarılan polen tepecikteçimlenir.polendeki polen tüpü çekirdeği nin etkisiyle polen tüpü oluģur,oluģan polen tüpü yumurtalığa diģicik borusundan geçerek embriyon kesesine ulaģır,doğurucu çekirdek ise bir mitoz bölünme yapıp 2 tane sperm çekirdeği oluģturur. Polen tüpünden geçen sperm çekirdekleri, polen tüpünün uç kısmının patlamasıyla embriyon kesesine girer. Sperm çekirdeklerinden biri yumurtayı döllüyerek embriyo oluģturur. Diğe sperm çekirdeği polar çekirdekleri döller.böylece triploit ve endosperm oluģur.endosperm embriyonun geliģme süresinde besin sağlar.bitki türüne göre yoğun niģasta,protein,yağ gibi maddeler biriktirir.

34

35 TOHUM Her embriyo kesesinde bir tohum oluģur. TOZLAġMADAN SONRA POLENDEKĠ SPERMLERDEN BĠRĠSĠNĠN YUMURTAYI DÖLLÜYEREK OLUġTURDUĞU EMBRĠYON, EMBRĠYONĠK KÖK,EMBRĠYONĠK GÖVDE VE ÇENEKLERDEN OLUġUR. Çenekler embriyonun uzantısı olup ve embriyoyu beslerler.tohumlar minimum (bazal)metabolizma yaparak uzun süre canlı kalabilirler.bu süreye uyku hali denir. Nohut tohumu birkaç yıl uyku halinde kalırken hizdistan cevizi tohumu uzun yıllarca canlı kalabilir. Tohumların çimlenme özelliklerini koruma süreleri: Tohum kabuğunun kalınlığı ve yapısı Tohumdaki besin miktarı Tohumdaki besinlerin miktarı Tohumun su miktarı Embriyon ve besi dokusunun etrafında,tohum taslağının çeperleri tarafından kabul oluģturulur.kalinliği,bileģimi ve yapısı türüne göre değiģen kabuğu,embriyon ve besi dokusuyla birlikte tohumu meydana getirir. Tohum kabuğu tohumu dıģ etkenlerden koruduğu gibi tohumun uygun ortam bulana kadar çimlenmesini engeller.

36 MEYVE Döllenme sonucunda tohum taslağı geliģerek tohumu meydana getirirken aynı zamanda ovaryum da değiģikliğe uğrayarak meyveyi meydana getirir. MEYVE: Döllenme sonucunda değiģikliğe uğramıģ yumurtalık ve taģıdığı tohumların meydana getirği topluluğa meyve denir. Meyve çeģitleri: Basit meyve: bir tek yumurtalıktan meydana gelen meyvelerdir, erik,ģeftalı,kaysı gibi. BileĢik meyveler: birden fazla yumurtalıktan meydana gelenler, çilek ve böğürtlen gibi Yalancı meyveler: meyve oluģumuna yumurtalıkla beraber ç,içek sapı, çiçek tabelası,taç ve çanak yaprakların da eklenmesiyle oluģurlar.elma,armut,incie gibi Toplu meyveler: bir çok çiçeğin diģi organlarıyla meydana gelenlerdir. Ananas gibi Meyvenin görevi : Tohumun geliģmesi sürecince onu fazla su kaybından,hastalıklardan,böceklerden ve dıģ etkenlerden korumak. OlgunlaĢan tohumların yayılmasını sağlamak.

37 BĠTKĠLERĠN ÜREME ADAPTASYONLARI Çiçekli bitkiler eģeyli üreyebilmek için embriyoyu besleyerek tohumu oluģturmak zorundalar.tohum oluģturamayan veya endosperm bulunmayan bitkiler eģeyli üreyemezler.bir çok süs bitkisi ve hibrit(melez) meyveler bu Ģekildeler. Hermafrodit çiçekler genellikle kendi kendilerini döllemez ve yabancı tozlaģma yaparlar,bunu baģarmak için erkek ve diģi organları farklı zamanlarda olgunlaģtırırlar,böylece kalıtsal çeģitlilik sağlarlar. Hermafrodit çiçekler sürekli kendileģirse çeģitlilik azalır ve saf döller elde edilir. Örnek: fasulye Böceklerle tozlaģan çiçeklerde bal özü ve diğer salgılar çoktur ve taç yaprakları çarpıcı renklerdedir. Rüzgarla tozlaģanlar diğerlerinden çok daha fazla polen üretirler. Her bitki türürnün kendine has tohum ve meyve yapısı vardır,bununlada tohumlarının dağılmasını sağlarlar. Tohumlar, kabuklar sayesinde uygun ortam buluncaya kadar çimlenmez ve beklerler veya kalabilirler.

38 TOHUMUN ÇĠMLENMESĠ Bir tohumun çimlenmesi için ortamda: Yeterli miktarda su Uygun sıcaklık Oksijen Bu Ģartlar sğlandığında embriyo ve endosperm su emerek ĢiĢer ve tohum kabuğunu çatlatır.su alıp ĢiĢerek kabuğu çatlayan tohumdan önce embriyonik kök doğar ve yer çekimine doğru toprak içinde büyür, bu kısımdan sonra gerçek kök geliģir. Embriyonik gövde kıvrılarak yer çekiminin aksi yönünde büyür ve çenekleri toprak üstüne iter.böylece embriyonik gövde tohum kabuğundan çıkarak çeneklerin üzerinden toprak üstüne doğru yükselir, asıl gövde ve yapraklar bu bölgeden geliģir. Tek çeneklilerde ise embriyonik gövde doğrudan toprak üstüne çıkarak geliģir. Bu bitkilerde çenek toprak altında kalır. Embriyonik kök ten gerçek kök ve gövdenin alt kısmı oluģurken embriyonik gövdeden gövdenin üst kısmı ile yaprak,ç,çek ve meyve oluģur. Ġlk yaprakların çıkmasıyla fotosenteze baģlayan fide çok hızlı bir geliģim evresine girer.bu geliģim kök ve gövde meristem dokularıyla gerçekleģir.

39

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ÜREME ORGANI ÇİÇEK ÇİÇEKLER BİTKİLERİN EŞEYLİ ÜREME ORGANIDIR. ÇİÇEĞİN KISIMLARI taç yaprak TAM ÇİÇEĞİN ŞEKLİ başçık sapçık dişicik

Detaylı

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ *BİTKİSEL DOKULAR www.sanalbiyoloji.com Bitkiler damarsız tohumsuz, damarlı tohumsuz ve tohumlu bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir. Damarsız tohumsuz bitkilerde kök,

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Bitkilerin Yapısı Biyoloji Ders Notları A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Karasal bitkiler iki organ sistemine sahiptir. Toprakların su ve mineral alınmasını sağlayan toprak altı kök sistemi ve gövde,

Detaylı

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu

Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Bitkilerde Çiçeğin Yapısı, Tozlaşma, Döllenme, Tohum ve Meyve Oluşumu Çiçeğin Yapısı Tohumlu bitkilerin eşeyli üreme organı çiçektir. Açık tohumlu bitkilerin çiçeklerine kozalak adı verilir. Erkek kozalaklarda

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM 12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM BİTKİSEL DOKULAR Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ

Detaylı

BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME ve ÇİMLENME 12. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 12.3.3. Bitkilerde Eşeyli Üreme Anahtar Kavramlar çiçek, çimlenme, dormansi, döllenme, meyve, tohum, tozlaşma, üreme hücreleri

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR SELİN HOCA BİTKİLERİN YAPISI Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ sistemine

Detaylı

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Sunum ve Sistematik. Bu başlıklar altında uygulamalar yaparak öğrenciye yorum, analiz, sentez yetisinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Sunum ve Sistematik 1. BÖLÜM: BİTKİLERİN YAPISI ALIŞTIRMALAR Bu başlık altında her bölüm kazanımlara ayrılmış, kazanımlar tek tek çözümlü temel alıştırmalar ve sorular ile taranmıştır. Özellikle bu kısmın

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA

12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA 12. SINIF KONU ANLATIMI 23 BİTKİLERDE BESLENME BİTKİLERDE TAŞIMA BİTKİLERDE BESLENME Bitkiler inorganik ve organik maddelere ihtiyaç duyarlar. İnorganik maddeleri hazır almalarına rağmen organik maddeleri

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır.tozlanma ve döllenme meydana gelince tohum ve meyve oluştururlar.

ayxmaz/biyoloji Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır.tozlanma ve döllenme meydana gelince tohum ve meyve oluştururlar. Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır.tozlanma ve döllenme meydana gelince tohum ve meyve oluştururlar. çiçek kısımları ve görevleri : Çanak yaprak :tomurcuk açılana kadar koruma. Taç yaprak : böcekleri

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

ISLAH AÇISINDAN BAHÇE BİTKİLERİNDE ÇİÇEK VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ

ISLAH AÇISINDAN BAHÇE BİTKİLERİNDE ÇİÇEK VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ ISLAH AÇISINDAN BAHÇE BİTKİLERİNDE ÇİÇEK VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ Bitkilerde çoğalma tohumla (seksüel) ya da vegetatif organlarla (aseksüel) gerçekleşmektedir. Seksüel çoğalmada, üreme hücreleri adı verilen

Detaylı

Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek)

Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek) KONU 10. ÜREME VE GELİŞME I. Bitki Hücrelerinde Üreme ve Gelişme: Materyal: Rosa sp. (gül; dikotil çiçek) ve Lilium sp. (zambak; monokotil çiçek) Yöntem: Rosa sp. ve Lilium sp. tam çiçeğinden alınan enine

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2

ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2 ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2 4) Partenogenez Döllenmemiş yumurtadan mitoz bölünmeler ile canlı gelişimine PARTENOGENEZ denir. Arı, karınca, su piresi ve bazı kertenkele gibi canlılarda görülür.

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) Bölünme özelliğini kaybetmişlerdir. Kofulları büyük ve sitoplâzmaları azdır. Hatta bazen sitoplâzmalarını tamamen kaybetmiş ve ölmüşlerdir. Çeperlerinde sekonder veya

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 10. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 10. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI 10. Sınıf 1) Hücre döngüsünün interfaz evresini yeni tamamlamış bir hücre ile bu hücrenin döngü sonunda oluşturduğu yeni hücrelerde; I. DNA miktarı II. Gen Sayısı III. Gen

Detaylı

01 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek. 6. Parankima dokusuna ait hücrelerde bulunan bazı yapılar

01 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek. 6. Parankima dokusuna ait hücrelerde bulunan bazı yapılar 11. SINIF / B YOLOJ Bitkisel Dokular 01 kavrama testi 1. Benzer yapıdaki hücrelerin belirli bir görevi gerçekleştirmek üzere bir araya gelerek oluşturdukları yapı aşağıdakilerden hangisidir? A) Sistem

Detaylı

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK EN KÜÇÜK OLANINDAN EN BÜYÜK OLANINA KADAR TÜM CANLILARIN YAPISINI OLUŞTURAN BİRİM: HÜCRE Canlıların tüm özelliklerini taşıyan en küçük birimine hücre denir. Canlı bir hücreden

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRE: Canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.bütün canlılar hücrelerden oluşmuştur. * İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tek hücreli canlıların

Detaylı

Her canlının neslini devam ettirmek üzere kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesi olayına üreme denir.

Her canlının neslini devam ettirmek üzere kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesi olayına üreme denir. ÜREME ve ÇEŞİTLERİ Her canlının neslini devam ettirmek üzere kendine benzer yeni bireyler meydana getirmesi olayına üreme denir. A. EŞEYSİZ ÜREME Eşey hücrelerinin oluşumu ve döllenme olmadan, bir atadan

Detaylı

ÇİÇEK. Çiçek sapına pedonkül denir.

ÇİÇEK. Çiçek sapına pedonkül denir. ÇİÇEK, MEYVE, TOHUM ÇİÇEK Çiçek,kısa bir sürgün olup tohumlu bitkilerin üreme organıdır.başka bir deyişle çiçek,büyümesi sınırlanmış ve üzerinde dört ayrı tipte yüksek yaprak bulunan bir organdır. Çiçek

Detaylı

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır.

Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. Kök :Tohumdan ilk gelişen organdır. 1.Fonksiyonları toprağa bağlanma su ve inorganik maddelerini emmek bitkinin diğer bölgelerine taşınan bazı hormonların üretimi (meristem olarak) karbonhidrat ve / veya

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 12 EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME SORU ÇÖZÜMÜ

10. SINIF KONU ANLATIMI 12 EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME SORU ÇÖZÜMÜ 10. SINIF KONU ANLATIMI 12 EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME SORU ÇÖZÜMÜ Eşeysiz Üreme ile ilgili, I. Canlının yararlı özelliklerinin korunmasını sağlar. II. Canlının değişen ortam koşullarına uyumunu artırır. III.

Detaylı

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. I. Adaptasyon II. Mutasyon III. Kalıtsal varyasyon Bir populasyondaki bireyler, yukarıdakilerden hangilerini "doğal seçilim ile kazanır? D) I veii E)

Detaylı

BİTKİSEL LAR BİTKİSEL LAR B. BİTKİSEL LAR Dokular; aynı görevi yapmak üzere özelleşmiş hücre topluluklarıdır. -Yüksek yapılı bitkilerde bulunan dokular üstlendikleri görevlere göre meristem, temel, iletim

Detaylı

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE Yemeklik tane baklagillerde tane, meyvenin içinde olup, göbek bağı ile bağlıdır. Bitkiye gelen tüm besin maddeleri bu bağ ile taneye taşınır. Taneler; renk, büyüklük ve

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı

22.04.2015 MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN. Döl almaşı MBG 112 BİYOLOJİ II BİTKİLERDE ÜREME VE BİYOTEKNOLOJİ YRD. DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN Döl almaşı Angiospermlerde; Baskın döl sporofit, Gametofit indirgenmiş, Sporofit üreme yapısı olan çiçeği oluşturur. Ovaryum

Detaylı

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 5 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 9 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 11 SİSTEMATİK... 13 BİTKİ VE HAYVANLARIN

Detaylı

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 9.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100. Çözümler: 1. Verilenleri Uygula!

MAKEDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ Biyoloji dersinden 9.sınıflar için Belediye Yarışması TOPLAM PUAN 100. Çözümler: 1. Verilenleri Uygula! MAKDONYA BİYOLOGLAR BİRLİĞİ 04.03.2017 Biyoloji dersinden 9.sınıflar için Belediye Yarışması Çözümler: TOPLAM PUAN 100 1. Verilenleri Uygula! 1.1. mbriyonun daha doğrusu fetüsün gelişimi sırasıyla numaralar

Detaylı

Mayoz Bölünmenin Oluşumu

Mayoz Bölünmenin Oluşumu MAYOZ BÖLÜNME NEDİR? 03 Ocak 2012, 23:39 Osman BEDEL MAYOZ BÖLÜNME NEDİR? Kromozom sayılarının nesiller boyu sabit tutulması mayoz bölünme ile sağlanır. Mayoz özel bir hücre bölünmesidir. Bu bölünme ile

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12 1) İnsanda döllenme sırasında, I. Spermdeki çekirdek, sentrozomun yumurtaya geçmesi II. Spermdeki akrozomun patlayarak zona pellusidayı eritmesi III. Yumurtadaki salgı maddelerinin

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür.

Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür. HÜCRE BÖLÜNMELERİ Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür. I. MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar bir çok canlı grubu

Detaylı

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM)

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BÖLÜNMEZ (DEĞİŞMEZ) DOKU : Bölünmez dokular, bölünür doku hücrelerinin bölünme yeteneklerini kaybetmeleri sonucunda oluşur. Bölünmez doku hücreleri, küçük çekirdekli, az sitoplazmalı,

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir.

Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir. GENERATİF BÜYÜME VE GELİŞME Uygun koşullar altında gelişen bir bitkinin ilk çiçek taslaklarının görüldüğü zamana kadar geçen dönemi gençlik (juvenile) olarak isimlendirilir. Çiçek tohum ve meyve gelişiminden

Detaylı

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 6 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 11 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 13 SİSTEMATİK... 34 BİTKİ VE

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ Floem dokusu içerisinde; Cevap E. 10. Sıcaklık artarsa transpirasyon hızı azalır. CO 2. Cevap A

BİTKİ BİYOLOJİSİ Floem dokusu içerisinde; Cevap E. 10. Sıcaklık artarsa transpirasyon hızı azalır. CO 2. Cevap A BİTKİ Sİ 1 1. Bir dokunun tüm hücrelerinin nükleotit çeşitleri, nükleotid dizilişleri, kromozom sayıları aynı olup, glikoproteinleri birbirine uygundur. 2. Bitkide nasti hareketleri turgor basıncının etkisiyle

Detaylı

BİTKİLERİN GENEL YAPISI

BİTKİLERİN GENEL YAPISI BİTKİLERİN GENEL YAPISI Bitkiler Organik Maddeleri sentezler, inorganik maddeleri ise hazır olarak dışarıdan alır. Bitkilerin sınıflandırılması şu şekildedir. A.MERİSTEM DOKU (Bölünür Doku) Belirli bir

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #8

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #8 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #8 1) Arkebakteriler sıra dışı koşullarda bile yapısı bozulmadan kalabilen enzimlere sahiptir. Arkelere ait bu enzimler, I. Kalitesi düşük metal cevherlerinin işlenmesi, II. Zehirli

Detaylı

a. etilen b. tigmonasti c. oksin d. niktinasti hareketleri e. tigmotropizma f. Fototropizma g. Vernalizasyon h. Sitokinin

a. etilen b. tigmonasti c. oksin d. niktinasti hareketleri e. tigmotropizma f. Fototropizma g. Vernalizasyon h. Sitokinin Doğru veya Yanlış. (..) Karasal bitkiler beslenme ortamı olarak toprak ve atmosferi birlikte kullanır (..) Bitkilerde C,H ve O eksikliği görülmez. (..) Bitkilerde ototrofluk,heterotrofluk ve hemototrof

Detaylı

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular Bitkisel Dokular Doku, bitki, hayvan ve insan organlarını meydana getiren, şekil ve yapı bakımından benzer olup, aynı vazifeyi gören, birbirleriyle sıkı alâkaları olan aynı kökten gelen hücrelerin topluluğu.

Detaylı

Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez

Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez Asmada Tozlanma ve Döllenme Biyolojisi I- Megasporogenez ve Mikrosporogenez Asma polenleri 25-15 µm boyutlarında Çiçek tozu verimi: ort. 3500 adet/anter Birhan KUNTER Birhan KUNTER Çiçeklenme Sürme ile

Detaylı

A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR

A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR BİTKİSEL DOKULAR Yüksek yapılı bitkilerdeki dokular; sürgen (meristem) doku ve değişmez doku olmak üzere iki grupta incelenir. A. SÜRGEN (MERİSTEM) DOKULAR Meristem dokunun kökeni embriyodur. Özellikleri

Detaylı

Prof. Dr. N. Münevver Pınar

Prof. Dr. N. Münevver Pınar Prof. Dr. N. Münevver Pınar Polen nedir? Ne gibi fonksiyonları vardır? Polenler, tohumlu bitkilerde (Spermatophyta) vejetatif ve generatif olmak üzere iki nukleusa sahip n kromozomlu mikrosporlardır. TOHUMLU

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Şekil 2.

Ayxmaz/biyoloji. Şekil 2. Şekil 1. 1) Yukarıdaki üreme süreci aşağıdakilerden hangisine örnek gösterilir: a) hermafroditlik b) oogami c) sporlanma d) patenogenez e) izogami 2) Aşağıdakilerden hangisi eşeysiz üreme özelliği değildir?

Detaylı

Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku

Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku Bitkisel Dokular, Bitkinin Kısımları, Meristem Doku Bitkisel Dokular Doku, ortak bir yapıyı oluşturmak ve bir işlevi yerine getirmek için birlikte çalışan hücrelerin oluşturduğu gruptur. Bitkilerin büyüme

Detaylı

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi.

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi. KONU 9. HÜCRE BÖLÜNMESİ MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar birçok canlı grubu tarafından gerçekleştirilebilir. Mitoz bölünme sonunda bölünen hücrelerden

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi:

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi: HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı büyümesinden dolayı,

Detaylı

12-B 61. Şekildeki yeşil bir bitki 1. durumdan 2. duruma getirilirse bitkinin bir süre sonra alacağı şekil hangisi C) D) 1. durum 2.

12-B 61. Şekildeki yeşil bir bitki 1. durumdan 2. duruma getirilirse bitkinin bir süre sonra alacağı şekil hangisi C) D) 1. durum 2. 61. Işık 1. durum 2. durum Işık Şekildeki yeşil bir bitki 1. durumdan 2. duruma getirilirse bitkinin bir süre sonra alacağı şekil hangisi gibidir? A) B) C) D) E) 14 62. Hayvanların sınıflandırılmasında

Detaylı

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök. Gövde.

MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ. Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök. Gövde. MBG 112 GENEL BİYOLOJİ II BİTKİ YAPISI VE BÜYÜME DOÇ. DR. YELDA ÖZDEN ÇİFTÇİ Bitkilerde 3 temel organ bulunur. Kök Gövde Yaprak 1 Anatomik olarak bu organlar monokotil ve dikotiledonlarda farklılık gösterir.

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON)

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) 12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) STOMA Genellikle yaprakta bulunan bitkide gaz alışverişini sağlayan küçük gözeneklerdir. Bitkinin yaşadığı iklim koşuluna bağlı olarak konumu

Detaylı

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı,

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, MİTOZ Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelmiştir. Hücreler büyüme ve gelişme sonucunda belli bir olgunluğa

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme Ilıman iklim kuşağında Dinlenme - Meristem dokuları düşük sıcaklık ve gün uzunluğunun azalması ile uyarılarak tomurcuklar dinlenmeye girer. - Yaprak dökümü olur. Bitki soğuğa ve dona karşı dayanım geliştirir.

Detaylı

MAHMUT ASLAN - FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ

MAHMUT ASLAN - FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ 1. Mayoz bölünme aşağıda verilenlerden hangisinde gerçekleşebilir? A) B) Yumurta Polen ana C) D) Mide Deri 4. Üreme ana hücrelerinde, biri anneden, biri babadan gelen iki takım (2n) kromozom bulunur. Aşağıda

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK

12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK 12. SINIF KONU ANLATIMI 15 BİTKİLERİN YAPISI KÖK KÖK Kara hayatına uyum sağlamış bitkilerde genellikle toprak altına doğru gelişen KÖK bulunur. Kök sistemi; Bitkiyi toprağa bağlar. Topraktan su ve mineralleri

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 1) Aşağıda bazı dönüşüm tepkimeleri gösterilmiştir. a 2) Enzimlerin çalışma hızına etki eden faktörlerle ilgili; RH RH ADP + Pi ATP I II b Buna göre a ve b yönlerindeki değişimlerle

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2

ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2 ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2 BAKTERİLERDE EŞEYSİZ ÜREME İKİYE BÖLÜNME Bakteri bölüneceği zaman DNA dan bir kopya çıkartılır. Böylece bakteri içinde iki tane

Detaylı

Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri

Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri Destek Dokusu Destek doku Skleranşim hücreleri Kollenşim hücreleri Destek doku (Skleranşim ve taş hücreleri) Destek doku (Kollenşim hücreleri) İletim Dokusu 1. Ksilem: Köklerden alınan suyun yapraklara

Detaylı

ÖRNEKTİR. BİYOLOJİ Bitkisel Dokular - 1 11. SINIF. Sayısal

ÖRNEKTİR. BİYOLOJİ Bitkisel Dokular - 1 11. SINIF. Sayısal BİYOLOJİ Bitkisel Dokular - 1 11. SINIF Sayısal 01 1. Bit ki hüc re le rinde, genç bitki hücreleri ile yaşlı bitki hücreleri arasında yapısal ve işlevsel olarak bazı farklılıklar bulunur. Buna göre; I.

Detaylı

2.Fotosentez sırasında bitkiler: 1 p./ 4. Karbondioksit havadan bitkinin yaprağına nereden girer? 1 p./

2.Fotosentez sırasında bitkiler: 1 p./ 4. Karbondioksit havadan bitkinin yaprağına nereden girer? 1 p./ 6. iyoloji dersi bölgesel yarışma 23.02.2019 IX sınıf CEVAPLAR 1-12 arası verilen soruların doğru cevabını sarınız. ütün sorularda sadece bir taen doğru cevap vardır. 1. Su bitkinin yaprağına nerden girer?

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

ÜREME. Canlıların kendilerine benzer canlı fertler (yavrular) meydana getirerek neslini devam ettirmesine üreme denir.

ÜREME. Canlıların kendilerine benzer canlı fertler (yavrular) meydana getirerek neslini devam ettirmesine üreme denir. 1 ÜREME Canlıların kendilerine benzer canlı fertler (yavrular) meydana getirerek neslini devam ettirmesine üreme denir. *Eşeysiz üreme: EŞEYSİZ ÜREME Tek bir ata bireyin, kendisiyle aynı genetik özelliklere

Detaylı

DOĞRU VE DENGELİ GÜBRE KULLANIMI BİTKİLERE HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI DAYANIKLILIK KAZANDIRIR

DOĞRU VE DENGELİ GÜBRE KULLANIMI BİTKİLERE HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI DAYANIKLILIK KAZANDIRIR DOĞRU VE DENGELİ GÜBRE KULLANIMI BİTKİLERE HASTALIK VE ZARARLILARA KARŞI DAYANIKLILIK KAZANDIRIR Prof. Dr. Habil Çolakoğlu 1 Prof. Dr. Mehmet Yıldız 2 Bitkilerin yeterli ve dengeli beslenmesi ile ürün

Detaylı

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir CANLILARDA ÜREME EYLÜL 3.HAFTA MİTOZ VE EŞEYSİZ ÜREME Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir Üreme canlıların ortak özelliğidir 3 4 Canlılar hücrelerden meydana gelir

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #15

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #15 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #15 1) Bir hücrede meydana gelen bölünme evrelerinden birine ait şekil yukarıdaki gibi ise; I. Diploit kromozomludur. II. Glikozu nişasta şeklinde depolar. III. Sitoplazması boğumlanma

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Hayvansal organizmalarda gamet ve gamet oluşumu oluşumu:

Ayxmaz/biyoloji. Hayvansal organizmalarda gamet ve gamet oluşumu oluşumu: MAYOZ BÖLÜNME Mayoz-1 evreleri: Mayoz bölünme homolog kromozomların ve kardeş kromatidlerin ayrılmasını sağlayan ardışık iki bölünme bütünüdür. Homolog kromozomların ayrılmasına neden olan birinci evreye

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

Yapı ve Organların Gelişmesi. 1. Meyve Meyve ve sebzelerde yaşam ** Gelişme ** Olgunlaşma ** Yaşlanma

Yapı ve Organların Gelişmesi. 1. Meyve Meyve ve sebzelerde yaşam ** Gelişme ** Olgunlaşma ** Yaşlanma Yapı ve Organların Gelişmesi 1. Meyve Meyve ve sebzelerde yaşam ** Gelişme ** Olgunlaşma ** Yaşlanma Gelişme başlangıcı Derim Tüketim Dışı Yaprak, çiçek, ham meyve (1) gelişme, fiziksel (2) Yaşlanma Kök,

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 Hücrenin bölünmeye başlamasından itibaren onu takip eden diğer hücre bölünmesine kadar geçen zaman aralığına hücre döngüsü denir. Hücreler belli

Detaylı

GÖVDE. Yapraklar, çiçekler ve meyveler için bir destek olarak görev yapar ve aynı zamanda bu organlar ve kökler arasında bir iletim yolu sağlar.

GÖVDE. Yapraklar, çiçekler ve meyveler için bir destek olarak görev yapar ve aynı zamanda bu organlar ve kökler arasında bir iletim yolu sağlar. GÖVDE Yapraklar, çiçekler ve meyveler için bir destek olarak görev yapar ve aynı zamanda bu organlar ve kökler arasında bir iletim yolu sağlar. Gövde Otsu Koruyucu doku epidermistir. Sar l c gövde Örn:

Detaylı

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir.

Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Karbonhidratlar Karbonhidratlar Karbonhidratlar, odunsu bitkilerin en önemli yapı maddeleridir. Bunlar, meristematik dokulara iletildiğinde, bu kısımlarda selüloz, lignin, pektin bileşikleri ve lipitler

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER,

BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, BACTOGEN ORGANİK GÜBRELER, mikrobiyal formülasyondan ve bitki menşeli doğal ürünlerden oluşur. Bu grupta yer alan gübreler organik tarım modelinde gübre girdisi olarak kullanılırlar. Bitkilerin ihtiyaç

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 5. Hafta: Bitkisel Dokular - devam DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 5. Hafta: Bitkisel Dokular - devam DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM) DESTEK DOKU (MEKANİK SİSTEM) Bitkiler hayatta kalmak için sabit bir duruşa sahip olmak zorundadır. Fotosentezde ışığın soğurulması, topraktan su ve minerallerin alınması gibi hayati önem taşıyan tüm bu

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR Bedri SERDAR - 2008 BİTKİLERDE ÜREME Üreme Canlılar, şekil ve fonksiyon bakımından kendilerine benzer bireyler meydana getirerek nesillerini devam ettirirler ki bu

Detaylı

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME Canlıların kendine benzer yavrular oluşturmasına üreme denir. Üreme tüm canlılar için ortak özellik olup canlının neslinin devamlılığını sağlar. Canlılar neslini devam

Detaylı

Team Crew. Yeni Fikirler Üstün Ürünler. FORMÜLASYONLAR ME 18 0, ME 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,4

Team Crew. Yeni Fikirler Üstün Ürünler.   FORMÜLASYONLAR ME 18 0, ME 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,5 0,4 Team Crew Yeni Fikirler Üstün Ürünler Ürün Özellikleri: TEAM-CREW besleyici elementler bakımından zengin formülasyonlar ile karakterize edilen NPK formülleridir. önemli miktarlarda azot, fosfor ve potasyum

Detaylı

BÖLÜNÜR DOKU (MERİSTEM)

BÖLÜNÜR DOKU (MERİSTEM) BİTKİSEL DOKULAR Organizmada belirli görevleri yapan özelleşmiş hücre topluluklarına doku denir. Doku hücreleri birbirine bitişik halde ya da aralarında boşluklar oluşturacak şekilde bulunur. Bu boşluklarda

Detaylı

ÇİÇEKLİ BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI 12. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 12.3.1. Bitkilerin Yapısı Anahtar Kavramlar fotoperiyodizm, nasti, oksin, tropizma, uç meristem, yanal meristem, yaş halkaları

Detaylı

ÜNİTE I HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1.1 HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi canlılar aleminde görülen en önemli biyolojik olaylardan biridir.

ÜNİTE I HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1.1 HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi canlılar aleminde görülen en önemli biyolojik olaylardan biridir. ÜNİTE I HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1.1 HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi canlılar aleminde görülen en önemli biyolojik olaylardan biridir. Hücre büyürken, hücre zan genişler, hacmi artar. Ancak hücrenin

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI

BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI BAHÇE BİTKİLERİNİN ÇOĞALTILMASI Tür ve çeşitlerin devamını sağlamak Ticari üretimin ve bahçelerin devamını sağlamak 1. Generatif (Eşeyli=tohum ile) çoğaltma 2. Vejetatif (Eşeysiz) çoğaltma GENERATİF ÇOĞALTMA

Detaylı

МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF

МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF 20.05.2017 МАКЕДОНСКО БИОЛОШКО ДРУШТВО MAKEDONYA CUMHURİYETİ BİYOLOGLAR BİRLİĞİ BİYOLOJİ 4.CUMHURİYET YARIŞМАSI LİSE (II) İKİNCİ SINIF 1. Verilen ifadelerden doğru olanların önündeki D harfini, yanlış

Detaylı

Ç 瀝 çeğ 瀝 n Yapısı, Kısımları ve Ç 瀝 çek Çeş 瀝 tler 瀝

Ç 瀝 çeğ 瀝 n Yapısı, Kısımları ve Ç 瀝 çek Çeş 瀝 tler 瀝 Ç 瀝 çeğ 瀝 n Yapısı, Kısımları ve Ç 瀝 çek Çeş 瀝 tler 瀝 Yen 瀝 B 瀝 yoloj 瀝 Eylül 9, 2017 >> MUTLAKA OKUYUN: B 㟀 yoloj 㟀 Nasıl Çalışılır? Tohumlu b 㟀 tk 㟀 lerde bulunan üreme organı ç 㟀 çek d 㟀 r. B 㟀 tk 㟀

Detaylı

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ

TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİYE GİRİŞ Bitki Doku Kültürü Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TB101 Çiğdem Yamaner (Yrd. Doç. Dr.) 4. Hafta (08.10.2013) ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü

Detaylı

YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus )

YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus ) YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus ) MANTAR, VĠRÜS, KÜF VE BAKTERĠLERĠ YOK EDER, SAĞLIKLI YAġAM ALANLARI OLUġTURUR. % 100 EKOLOJĠK DEZENFEKSĠYONU SAĞLIYOR ve KÖTÜ KOKUKULARA SON VERĠYORUZ

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 1) Embriyo Amniyon Sıvısı 2) Bakterilerin ve paramesyumun konjugasyonu sırasında; I. Sitoplazmadaki serbest deoksiribonükleotitlerin azalması II. Kalıtsal çeşitlilik artışı

Detaylı

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2003 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. Bir hücrede oksijenli solunum, protein sentezi, fotosentez olaylarının tümünün gerçekleşebilmesi için, bu hücrede; I. ribozom, II. kloroplast, III. mitokondri,

Detaylı

Ekmeklik Buğdayda Başak

Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak Ekmeklik Buğdayda Başak SARIPAS SARIPAS SARIPAS Çavdar ve Bezelye Ekili Tarla Buğday tarlası Yulafta Salkım Serin İklim

Detaylı

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!!

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! DERS : BİYOLOJİ KONU: HÜCRE BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimidir.( Virüsler hariç) Şekil: Bir hayvan

Detaylı