Ö. Madra: Evet, bugün küreselleşme ve sağlık sektörü ilişkileri üzerinde duracağız birazcık galiba.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ö. Madra: Evet, bugün küreselleşme ve sağlık sektörü ilişkileri üzerinde duracağız birazcık galiba."

Transkript

1 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. Ö. Madra: Evet, bugün küreselleşme ve sağlık sektörü ilişkileri üzerinde duracağız birazcık galiba. Ç. Keyder: Evet. 17.Aralıksız bir program bu. Bugün aslında iki konudan konuşmak istiyorum. İkisi de elbette küreselleşme ile ilgili ve sağlık sektörünü ilgilendiren konular. Önce istersen kısa bir giriş.. Ö. Madra: Lütfen.. Ç. Keyder: Küreselleşme üzerinde çok konuştuk, hatta biraz demode oldu bu kavram şimdi. Fakat gerçekler hâlâ orada. Esas olarak dünyayı tek bir birim haline getirmek gibi bir proje ve olgudan söz etmek mümkün. Böyle olunca da çok yeni düzeyde birtakım eşitsizlikler ortaya çıkmaya başlıyor, çünkü artık mesela ülke içinde doğu ile batı ya da kuzeyle güney arasındaki eşitsizliklerin ötesinde. Bir üniteden söz ettiğimiz takdirde, New York ile Malawi arasındaki eşitsizliklerden de söz etmeye başlayabiliyoruz. Dolayısıyla gerek algılanma açısından gerek de çoğu zaman somut durumlar açısından eşitsizliklerde artış söz konusu. Yani daha büyük boşluklar, daha büyük farklılıklar ortaya çıkıyor. Şimdi yeni bir küreselleşme olayından, yeni bir birimden söz ediyor isek, sonuç olarak bu bir pazar, bildiğimiz ekonomi-politik çerçevesinde örgütlenmiş bir birim, insanların ekonomik çıkarlarıyla iştirak ettikleri bir birim. Fakat böyle bir pazarı hiçbir zaman siyasi düzenleme olmadan işletmeye imkan yok. Birtakım insanların, birtakım kurumların kuralları koyması gerekiyor. Hukuk gerekiyor, tartışma halinde veya anlaşmazlık halinde nereye başvurulacağının bilinmesi gerekiyor. Yani bu aslında gayet ciddi bir biçimde kurallarla düzenlenen bir olay.. Ç. Keyder: Kurallar olunca da işin içine iktidar giriyor, yani kimin elinde güç var ki kuralları koyabiliyor, kurumları tespit edebiliyor, ya da anlaşmazlık olduğu takdirde nereye gidileceğini tayin ediyor? Belki bunlardan daha önemlisi, kuralların konulmadığı takdirde ne olduğu. Piyasa ekonomisinin aşağı yukarı nasıl işlediğini biliyoruz ulusal birim içinde: önce hukuk var, sonra da birtakım istisnalar var. Hukuk nasıl yapılacak, kim kuralları koyacak? İstisna durumunda da ise küreselleşme içinde bu istisnaları da belirleyen kişinin ya da gücün ne olduğu tam belli değil. Onun için bu noktada çiğ biçimde bir iktidar işin içine girmeye başlıyor. Ö. Madra: Adeta kaba kuvvet yani. Ç. Keyder: Evet. Bu kısa giriş bence gerekli çünkü özellikle sağlık sektöründe ne olup bittiğini anlamak biraz bu kavramlarla açıklanınca mümkün oluyor. Ben bu çerçevede sağlığa ilişkin olarak iki tane ayrı konudan bahsetmek istiyorum. Bir tanesi ilaç konusu. Buna daha önce değinmiştik ama tam da tartışmamıştık. İkinci konu ise belki daha da ilginç. O da sağlık sektöründe beyin göçü, yani sağlık profesyonellerinin hareket tarzı.

2 Ç. Keyder: İlaç konusuyla ilgili daha kısa bir giriş yapalım istersen. İlaç sağlık sektörünün maliyetinde çok önemli bir olay. Türkiye de SSK nın sağlık harcamalarının aşağı yukarı %50 si ilaç ve bu durum her yerde böyle. Özellikle de çok ileri teknolojinin ve çok yüksek teknolojili tanı araçlarının kullanılmadığı yerlerde ilaç sağlık sektörü maliyeti içinde yüzde olarak çok daha fazla. İlaç, biliyoruz ki meta olarak giderek dünya metası haline geliyor. Ticareti yapılan, nerede üretileceğine büyük şirketlerin karar verdiği, dolayısıyla da Dünya Ticaret Örgütü nün kurallarının içinde örgütlenen bir şey. DTÖ nün dışında kalmanın artık imkânsız olduğunu biliyoruz. Türkiye de DTÖ nün içinde. DTÖ nün kuralları saptanırken çok büyük bir kıvraklık ve çalım ile fikrî mülkiyet haklarının sahipleri lobi yaptılar ve dediler ki DTÖ içine giren herkes, her ülke TRİPS anlaşmasını da imzalamaya da mecburdur. TRİPS Trade Related Aspects of Intellectual Property yani fikrî mülkiyet haklarının ticaretle ilişkili kısımları demek... Ç. Keyder: Bu anlaşma çerçevesinde de DTÖ üyesi olan ülkelerin hepsi, özellikle ilaç konusunda, fakat aynı zamanda kimya, besin vs. konusunda ufak tefek istisnalar elde ettiler. Bunun karşılığında da her türlü patenti yani büyük şirketlerin fikri mülkiyet haklarını tanıyarak kendi ülkelerinde uygulamak mecburiyetine girmeyi taahhüt ettiler.. Dünya çapında bir yeni düzenlemenin temel koşulu yani. Ç. Keyder: Artık gelişmiş ülkeler ürettikleri malları geliştiriyorlar, araştırıyorlar; esas üretim herhangi bir yerde olabiliyor. Yani artık İsviçre, California ya da Almanya nın bazı yerleri üretimden kazanmıyor; araştırmadan ve geliştirmeden kazanıyorlar. Aynı şekilde ilaç sektöründe de araştırma ve geliştirmeden kazanacaklar. Nerede üretildiği hiç önemli değil, çünkü bir kere geliştirildikten sonra Türkiye de, Hindistan da ya da Güney Afrika da üretilmiş olması hiç fark etmiyor. Ç. Keyder: İlaç konusunda gelişmekte olan ülkeler 2005 e kadar bir istisna almışlardı. Fakat Türkiye 2000 yılından itibaren ilaç olayında bu TRİPS in çerçevesini de kabul etti. Gelişmekte olan ülkeler için 2005 ten sonra bir istisna kalmayacak. Fakat bu son Doha anlaşmasında en az gelişmiş ülkeler için biraz daha istisna tanıma önerisi ortaya atıldı ve onlara 2016 yılına kadar bir süre verildi. Türkiye ve bu olayın içine girmiş diğer ülkeler ise patent haklarını tanımak zorundalar. Patentli bir ilaç geliştirdiğinden sonraki 20 yıl süresinde bunun tekeli onu geliştiren şirkete ait. Ö. Madra: Çünkü o araştırma geliştirme yaptım diyor. Ç. Keyder: Evet, aynen öyle. Araştırma geliştirme yaptığını iddia ediyor ve dolayısıyla bu patentten kazanacağı rantların da bu araştırma geliştirmeyi devam ettirmek için gerekli olduğunu iddia ediyor. Yalnız, olumlu bir durum var, o da şu: Aslında bu kadar iddialı olan büyük şirketler son yirmi yılda öyle çok da fazla ilaç geliştirememişler. Ö. Madra: Evet, son 10 yılda hiçbir yenilik yok.

3 Ç. Keyder: Evet, dolayısıyla yakın gelecekte şu anda patentli olan ilaçların bir kısmı patentten düşecek ve de bunları jenerik olarak üretme imkânı ortaya çıkacak. Fakat bu bir kural değil, mesela önümüzdeki yıl çok önemli bir ilaç çıkabilir ortaya ve bu yirmi yıl müddetle onu geliştiren şirketin patentli malı olur.. Ç. Keyder: Bu durum genelde çok önemli bir maliyet bindiriyor. Patenti olan şirketler istedikleri fiyatı dikte edebiliyorlar. Mesela Türkiye de bir şirkete üretim hakkını lisanslı olarak verdikleri takdirde, onlardan istedikleri lisans ücretini talep edebiliyorlar. Bu durumda fiyatlar tamamen şirketle ülke arasındaki pazarlığın sonucunda belirlenmiş oluyor, ki ülkede çok parçalanmış bir sağlık sektörü varsa o da zor, tek bir alıcı varsa daha kolay.. Ama mesela bu AIDS olayında çok ilginç birtakım koalisyonlar ortaya çıktı. Afrika daki ülkeler AIDS ilaçlarını jenerik olarak satın almak için DTÖ de Dünya Sağlık Teşkilatı nın da yardımıyla önemli bir mücadele verdiler ve sonunda Amerika yı dize getirdiler.. Ç. Keyder: Yani, Amerika Afrika daki ülkelerin bu ilaçları doz başına yılda 10 bin dolar değil de mesela doz başına dolara satın alabileceğini mecburen kabul etti. Ö. Madra: Evet, yoksa Afrika diye bir yer kalmayacak. Ç. Keyder: Aynen öyle.. Fakat bu çok önemli bir mücadele oldu. Bence bu çok önemliydi çünkü ilk defa olarak küresel bazda ortaya çıkmış bir kurumun, DTÖ nün, koyduğu kuralların küresel politika ile değiştirilmesi ve alt edilmesi anlamına geliyordu, yani küresel politikanın belki de en önemli zaferlerinden biridir. Ö. Madra: Evet, bunda Brezilya nın ve Hindistan ın da önemli mücadeleye katılmalarının payı oldu. Ç. Keyder: Tabii, çünkü zaten esas olarak üreten ve üretimi yapan Hindistan dı ve burada tartışılan konu Afrika daki ülkelerin, Hindistan dan, jenerik olarak bu ilaçları satın alıp alamayacağıydı. Bu ilaç olayı küreselleşmenin bence böyle güzel aynalarından, göstergelerinden biri.. Bu DTÖ demişken, bir ufak not da vereyim. Irak ve Afganistan ı da DTÖ ne sokma çabaları gözüküyor. Ç. Keyder: Zaten benim anladığım kadarı Amerika ilk başından itibaren Irak taki bütün kanunları değiştirdi ve ilk yaptırdığı şeylerden bir tanesi de bu fikrî mülkiyet kanunlarını yerleştirmek.. fakat buna karşılık İran ın 21. defa reddedilmiş üyeliği, talebi. Ufak bir çifte standart örneği. Ç. Keyder: Evet.. Ö. Madra: Evet!

4 Ç. Keyder: Şimdi, yani bu ilaç konusu üzerinde daha da uzun durmak mümkün, ama benim şu anda vurgulamak istediğim biraz farklı bir konu. Bu ilaç olayında gördüğümüz gibi dünya tek bir pazar olarak işlediği zaman kuralların konulması çok önemli. Nasıl kuralların koyulduğu ve bu DTÖ ne girildiği andan itibaren TRİPS in parçası olmak gerçekten çok önemli bir kural ve önemli bir disiplin. Bu düzenlemeyi kim düşündüyse muazzam bir buluş ve bu hakikaten dünyanın çarklarının nasıl döndüğünü en yakından etkileyen konulardan biri. Ö. Madra: Tabii, Afganistan ın da DTÖ ne alınması halinde belki eroin patentini alması söz konusu. Dünya... Ç. Keyder: Amerikan sigara şirketlerinin hepsinin elinde tescil edilmiş markaların olduğunu zaten biliyoruz. Marihuana için, belki de eroin için de vardır, bilmiyoruz. Ö. Madra: Evet, bilmiyoruz. Ç. Keyder: İkinci konu çok farklı, çünkü bu da küreselleşme olayının bir parçası olarak nitelendirilebilir. Fakat bu konuda hiçbir düzenleme yok. Düzenleme olmayınca istisna işliyor. İstisna demek de kaba güç demek. Kim ne çıkarına geliyorsa o şekilde hareket ediyor. Sonunda belki de küresel politikaya hiç imkân vermediği için daha da bir kötü durum ortaya çıkıyor. Bir anlamda buradan şu sonuç çıkarılabilir. DTÖ gibi dünya üzerinde işleyen birtakım kurumlar ortaya çıktığı zaman siyaset yapmak daha kolaylaşıyor, çünkü küresel bir hareketin karşısında bir muhatap var. Küresel hareketin karşında muhatap olmadığı zaman ne yapılacağı hiç belli değil. Sağlık sektöründeki beyin göçü bunun örneği. Mesela Amerika, Kanada, Britanya, Avustralya gibi Anglosakson ülkelerde sağlık profesyonellerinin, yani doktorlar ve hastabakıcılarının aşağı yukarı %25 i yurt dışında, yani o ülkelerin dışında eğitim görmüş insanlar. Ç. Keyder: O ülkeler için bu rakamlar, %25, çok fazla değilmiş gibi gözükse dahi, doktorların ve hastabakıcıların dünya yüzeyinde dağılması ile ilişkili muazzam bir eşitsizlik var. Gönderen ülke, yani göç veren ülkelerde, çok büyük maliyetler ortaya çıkmaya başladı. Bu ayın başında dünya AIDS günü vardı. Ç. Keyder: O sırada birtakım istatistikler çıktı. Mesela Malavi, Gana vs. gibi böyle sub- Saharan Afrika daki ülkelerde hastabakıcı ve doktorların yarısına yakını yurtdışına gitti ya da gitmek üzere. Filipinler e dair çok ilginç bir rakam gözüme ilişti yılında bir yıl içinde Filipinler deki tüm hastabakıcıların dörtte biri ülkeyi terk etmiş. Ö. Madra: Üff..çok ciddi bir durum tabii ki. Ç. Keyder: Bu çeşitli şekillerde oluyor. Doktorlar, muhtemelen daha çok kendi başlarına gidiyorlar. Bazı gönderen ülkelerde hastabakıcılar açısından bu işi özendirici birtakım gelişmeler de var. Mesela, Amerikan standartlarına uygun olsun, hemen gidebilsinler diye hemşire okullarının müfredatı değiştiriliyor. Sonuç olarak mesela Türkiye de sene eğitim görmüş bir doktor veya yıl okumuş bir hastabakıcı kalkıyor ve gidiyor. Bu Türkiye açısından belki Malawi de olduğu kadar çok önemli olmayabilir, fakat öyle bir durum

5 ki eskiden bizim DPT nin şu yılda şu kadar doktora, şu kadar hemşireye ihtiyacımız var şeklinde yaptığı personel planlamaları vardı ya, bunu yapmanıza imkân kalmıyor, çünkü siz istediğiniz kadar yetiştirin, yetiştirdiğiniz anda eğer bunların %50 si Amerika ya gidecekse ne yapacaksınız? Ö. Madra: Evet, bunlar gelişmiş, sanayileşmiş ülkelere gidiyorlar. Ç. Keyder: Gayet tabii, çünkü ücret farklılıkları muazzam, muhtemelen iş tatmini, ondan sonra meslekte ilerleme imkânları vs. çok daha fazla. Dolayısıyla çok önemli bir kaçış ve bizim o yetmişlerde bahsettiğimiz beyin göçü şeklinde bir olayın artık çok daha somut bir görüntüsü ortaya çıkıyor. Çok vahim.. Ç. Keyder: Bu gidişle, bu küreselleşmenin ortaya çıkardığı konsantrasyon ve eşitsizlik öyle bir durum olabilir ki, siz burada eğitiyorsunuz fakat insan hakları vs. dolayısıyla insanları cenderede tutmanıza imkân yok. Ondan sonra herkes kaçıyor. Ne yapacaksınız? Ö. Madra: Buna DTÖ den bir tedbir var mı? Ç. Keyder: Yok, çünkü DTÖ göç olayını kurallara bağlayamıyor. Küreselleşme metada, sermayede, para akımında tek bir birim ortaya çıkarıyor. Fakat göç olayında hâlâ ulus devletler söz konusu ve göç oluyor, olmuyor, ne kadar oluyor konularında ulus devletler karar veriyor. Sağlık personeli ihtiyacı olan ülkeler de bu konuda rahatlıkla istisna yaratabiliyorlar. Siz bir hastabakıcı ya da doktorsanız yarın gitseniz Amerikan konsolosluğuna, ben geliyorum deseniz, herhalde vizenizi 24 saat içinde sağlayabilirler. Bu göç konusunda istisnayı kimin belirlediği çok önemli olmaya başladı. Bunun karşılığında -çok uzak bir ihtimal ama- bütün herkese dünyada serbest dolaşım hakkı verilsin denilebilir. O zaman farklı sonuçlar ortaya çıkar, ama bu şu anda çok gerçekçi bir politika değil herhalde. Tek tek ülkelerin bunun karşısında bir şey yapmaya da şu anda pek imkânı yok. Çünkü siz ben doktorları sınır dışına bırakmıyorum derseniz, bu insan haklarına karşı bir olay ve muhtemelen herkesi karşınızda bulursunuz. Planlama yapmaya kalksanız, planlamayı yapamıyorsunuz, çünkü sürekli musluk damlıyor, kural koymaya imkân yok. Buna karşılık gücü olan parayı bastırıyor ve istisna teşkil ediyor.. acıklı bir not ama bununla da ciddi biçimde konuşup mücadele etmekten başka da bir yol göremiyoruz tabii. Peki, çok teşekkür ederiz Çağlar. Ç. Keyder: Tamam Ömer, hoşça kal. Ö. Madra: Görüşmek üzere..

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

12.01.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan

12.01.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan 12.01.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Çağlar Ç. Keyder: Günaydın Ömer Ö. Madra: Evet bugünkü konumuz olduğu gibi gazetelerde de bir hayli yer aldı, tam

Detaylı

30.06.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan. Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer

30.06.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan. Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer 30.06.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Çağlar Ç. Keyder: Günaydın Ömer E. Altuğ : Günaydın Çağlar Bey Ç. Keyder : Günaydın Ö. Madra: Bu program çerçevesinde

Detaylı

31.05.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan

31.05.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan 31.05.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Çağlar Ç. Keyder: Günaydın Ömer A. Haligua: Günaydın Ç. Keyder: Günaydın Ö. Madra: Evet, epey bir aradan sonra

Detaylı

Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti

Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti Kafkasya ve Türkiye Zor Arazide Komfluluk Siyaseti Leyla Tavflano lu Çok sıklıkla Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan a gittiğim için olsa gerek beni bu oturuma konuşmacı koydular. Oraların koşullarını

Detaylı

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki

Şimdi olayı şöyle düşünün. Temel ile Dursun iddiaya giriyor. Temel diyor ki Bildiğiniz üzere Deutsche bank'ın arzı ile varantlar İMKB'de işlem görmeye başladı. Bu konuda çok soru gelmiş. Basit bir şekilde ne olduğunu açıklamak da bize farz oldu. Fakat hemen şunu belirteyim ki;

Detaylı

Ö. Madra: Karl Polanyi nin önemi nereden geliyor, istersen birazcık da ondan bahsedelim.

Ö. Madra: Karl Polanyi nin önemi nereden geliyor, istersen birazcık da ondan bahsedelim. 28.07.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Evet, bugün bir konferans çağırısıyla, 2005 te olacak bir konferans çağırısına

Detaylı

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN

12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-BİROL BAŞARAN 12.06.2008 16:48 FİLİZ ESEN-İROL AŞARAN : Efendim : İyiyim sağol sen nasılsın : Çalışıyorum işte yaramaz birşey yok : Kim yazmış bunu : Kim yazmış bunu Milliyet te : Yani sen sen birşey yollamış mıydın

Detaylı

Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler

Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler Konumuz sol içi cinayetler, özel olarak da Acilciler bünyesindeki cinayetler Bir cinayetin altı elemanı vardır: Öldürülen kimdir, öldüren kimdir, cinayetin yeri, cinayet günü, nasıl öldürüldü, neden öldürüldü?

Detaylı

A. Buğra : Konuşmadığımız süre içinde asgari ücret tespit edildi.

A. Buğra : Konuşmadığımız süre içinde asgari ücret tespit edildi. 14.07.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Ayşe A. Buğra: Günaydın E.Altuğ: Günaydın Ayşe Hanım A. Buğra : Günaydın Ö. Madra: Evet. Bugün biraz asgari ücretten

Detaylı

ANALİZ TÜRKIYE DE ILERI TEKNOLOJIYI KIMLER GELIŞTIRIYOR?

ANALİZ TÜRKIYE DE ILERI TEKNOLOJIYI KIMLER GELIŞTIRIYOR? ANALİZ TÜRKIYE DE ILERI TEKNOLOJIYI KIMLER GELIŞTIRIYOR? 72 Fotoğraflar: Dünya Gazetesi Fotoğraf Arşivi Türkiye nin ihtiyacı olan yeni büyüme stratejisi için ileri teknolojili sektörlerde rekabet gücünü

Detaylı

Ö. Madra: Bugün beraberiz. Fransız aile değerleri. Bunları mı konuşuyoruz?

Ö. Madra: Bugün beraberiz. Fransız aile değerleri. Bunları mı konuşuyoruz? 24.08.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. A. Haligua: Günaydın. Ç. Keyder: Günaydın. Ö. Madra: Bugün beraberiz. Fransız

Detaylı

Beyin Gücünden Beyin Göçüne...

Beyin Gücünden Beyin Göçüne... On5yirmi5.com Beyin Gücünden Beyin Göçüne... Beyin göçü, yıllardır pek çok ülkenin kan kaybı... Peki gençler neden ülkelerini tekederler? Hangi sebepler ülkelerin beyin gücünü kaybetmesine sebep olur?

Detaylı

Ö.Madra: İşte bizim çok iyi bildiğimiz Gästarbeiter hikayesi değil mi Almanlara?

Ö.Madra: İşte bizim çok iyi bildiğimiz Gästarbeiter hikayesi değil mi Almanlara? 09.03.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan: Ö.Madra: Günaydın Ayşe. A.Buğra: Günaydın. A.Haligua: Günaydın. Ö.Madra: Evet bugün Sosyal Politika Forumundan programında biraz da

Detaylı

AKOFiS ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN. Halkla İlişkiler Başkanlığı

AKOFiS ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN. Halkla İlişkiler Başkanlığı ÖDEME VE MENKUL KIYMET MUTABAKAT SİSTEMLERİ, ÖDEME HİZMETLERİ VE ELEKTRONİK PARA KURULUŞLARI HAKKINDA KANUN Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK

Detaylı

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan 30.11.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. A. Haligua: Günaydın. Ç. Keyder: Günaydın Ö. Madra: Evet, Dünya Ticaret Örgütü

Detaylı

06.10.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan:

06.10.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan: 06.10.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan: Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. E. Altuğ: Günaydın. Ç. Keyder: Günaydın Evrim. Ö. Madra: Şimdi Çağlar, bu sağlık

Detaylı

Ö. Madra: Bu yeni UNDP yani Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı nın yayınladığı pek de iç açıcı olmayan raporu biraz konuşalım.

Ö. Madra: Bu yeni UNDP yani Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı nın yayınladığı pek de iç açıcı olmayan raporu biraz konuşalım. 16.11.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. Ö. Madra: Bu yeni UNDP yani Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı nın yayınladığı

Detaylı

14. ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ KONGRESİ

14. ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ KONGRESİ TÜRK-İŞ Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi 14. ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ KONGRESİ 25-27 Mayıs 2012 Nova, İbis Hotel - İstanbul Oturumlar Panel

Detaylı

Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır.

Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır. Film Deşifresi Açılış Jeneriği Meme Kanseri Taraması Hakkında Kısa Film*. *Central and East London Breast Screening Service tarafından hazırlanmıştır. Adım Zohra. Bir buçuk yıldır Central and East London

Detaylı

Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor.

Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor. Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor. Ticari, turistik ve diğer vize türlerine nasıl dağılıyor bu sayı? Ticari vizeler toplam rakamın yaklaşık

Detaylı

Beyin Cimnastikleri (I) Ali Nesin

Beyin Cimnastikleri (I) Ali Nesin Beyin Cimnastikleri (I) Ali Nesin S eks, yemek ve oyun doğal zevklerdendir. Her memeli hayvan hoşlanır bunlardan. İlk ikisi konumuz dışında. Üçüncüsünü konu edeceğiz. 1. İlk oyunumuz şöyle: Aşağıdaki dört

Detaylı

10SORUDA AİLE SİGORTASI

10SORUDA AİLE SİGORTASI 10 SORUDA AİLE SİGORTASI T.C. ANAYASASI MADDE 60: Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. 1. AİLE SİGORTASI Nedir? Aile Sigortası,

Detaylı

Yetersiz Şifre Politikasının Sonuçları

Yetersiz Şifre Politikasının Sonuçları Yetersiz Şifre Politikasının Sonuçları Bünyamin Demir, Aralık 2009, WGT E-Dergi 3. Sayı Yazıya başlamadan önce değerli okura amacımı -iyi anlatmak- maksadıyla şu notları düşmek istiyorum; Aşağıda göreceğiniz

Detaylı

Ö. Madra: Tarım konuşacağız biraz herhalde. Daha doğrusu Dünya Ticaret Örgütü toplantısının bir değerlendirmesini de senden rica edelim.

Ö. Madra: Tarım konuşacağız biraz herhalde. Daha doğrusu Dünya Ticaret Örgütü toplantısının bir değerlendirmesini de senden rica edelim. 11.08.2004 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumundan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. E. Altuğ: Günaydın Ayşe Hanım. A. Buğra: Günaydın. Ö. Madra: Hayli yağmurlu bir havada

Detaylı

TABURCUYUZ, YA SONRASI?

TABURCUYUZ, YA SONRASI? TABURCUYUZ, YA SONRASI? Uzm. Hemş. Emel DİLEK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ABD Annem, 67 yaşında, Emekli öğretmen, HT hastası, 2002 yılında geçirmiş olduğu beyin ameliyatı sonrası

Detaylı

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým.

þimdi sana iþim düþtü. Uzat bana elini de birlikte çocuklara güzel öyküler yazalým. Kaybolan Çocuk Çocuklar için öyküler yazmak istiyordum. Yazmayý çok çok sevdiðim için sevinçle oturdum masanýn baþýna. Yazdým, yazdým... Sonra da okudum yazdýklarýmý. Bana göre güzel öykülerdi doðrusu.

Detaylı

KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ

KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ 16 Prof. Dr. Atilla ERALP KOPENHAG ZİRVESİ IŞIĞINDA TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Atilla ERALP ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Kopenhag Zirvesiyle ilgili bir düşüncemi sizinle paylaşarak başlamak

Detaylı

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ

OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ OKUL MÜDÜRÜMÜZLE RÖPORTAJ Kendinizden biraz bahseder misiniz? -1969 yılında Elazığ'da dünyaya geldim. İlk orta ve liseyi orada okudum. Daha sonra üniversiteyi Van 100.yıl Üniversitesi'nde okudum. Liseyi

Detaylı

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE...

ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... ÜNIVERSITE BURSU VEREN KURUMLAR HANGILERIDIR? BURS SARTLARI NE... Portal : www.meydangazetesi.com.tr İçeriği : Gündem Tarih : 01.10.2015 Adres : http://www.meydangazetesi.com.tr/aktuel/universite-bursu-veren-kurumlar-hangileridir-burs-sartlari-nelerdir-bu

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 09 Eylül 2009 12:41 - Son Güncelleme Çarşamba, 09 Eylül 2009 13:10

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 09 Eylül 2009 12:41 - Son Güncelleme Çarşamba, 09 Eylül 2009 13:10 Bir Gencin Eroin Kullandığı Nasıl Anlaşılır? Balıklı Rum Hastanesi Vakfı Anatolia Klinikleri nde Şef Yardımcısı Doç. Dr. Özkan Pektaş a bu soruyu sorduğumda söze şöyle başladı: Daha kırık kırık, çatallı,

Detaylı

Almanya daki slam Konferans - Müslümanlar n Durumu ve Uyumlar

Almanya daki slam Konferans - Müslümanlar n Durumu ve Uyumlar Almanya daki slam Konferans - Müslümanlar n Durumu ve Uyumlar Bülent Arslan Konuşmamda dört aşamalı bir yol izleyeceğim. Önce sizlere Almanya İslam konferansı hakkında bilgiler vereceğim, daha sonra ikinci

Detaylı

Nr. 514, September 2014 Neslihan Sargut nsargut@isravision.com +90 (212 ) 285 9745

Nr. 514, September 2014 Neslihan Sargut nsargut@isravision.com +90 (212 ) 285 9745 Yapay görme ile kalite sürekli denetim altında Yapay görme teknolojilerinin üretim dünyasına iki büyük faydayı birarada sunduğunu söyleyen ISRA Vision Vistek Genel Md. Yardımcısı Serkan Çakır, "Her üretimin

Detaylı

A. Haligua: Peki birşey soracağım. Yüzde otuzluk bir karı olan bir sektör müdür sigorta sektörü?

A. Haligua: Peki birşey soracağım. Yüzde otuzluk bir karı olan bir sektör müdür sigorta sektörü? 13.06.2007 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Bugün gündemin çok ön sıralarında artık gelmiyorsa bile, biz gene de sağlık meselelerini konuşalım demiştik. AKP liler neler

Detaylı

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan: 2010 Avrupa Yoksullukla Mücadele Yılı ve Avrupa Sosyal İçerme Raporu 02.09.

Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan: 2010 Avrupa Yoksullukla Mücadele Yılı ve Avrupa Sosyal İçerme Raporu 02.09. Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan: 2010 Avrupa Yoksullukla Mücadele Yılı ve Avrupa Sosyal İçerme Raporu 02.09.2009 Ömer Madra: Günaydın Ayşe. Ayşe Buğra: Günaydın. Avi Haligua:

Detaylı

Her milletin dili kimliğidir eğer dilinizi yozlaştırırsanız kimliğiniz erozyona uğrar.

Her milletin dili kimliğidir eğer dilinizi yozlaştırırsanız kimliğiniz erozyona uğrar. Her milletin dili kimliğidir eğer dilinizi yozlaştırırsanız kimliğiniz erozyona uğrar. Bu bakışla yola çıkarsak biz dilimizi ne kadar koruyoruz bir bakalım Yıl: 1965 "Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle

Detaylı

İşten Atılan Asil Çelik İşçilerinin okuduğu basın açıklaması: 15/03/2012

İşten Atılan Asil Çelik İşçilerinin okuduğu basın açıklaması: 15/03/2012 15 Mart 2012 Perşembe günü işlerinden atılan Asilçelik işçileri Bursa nın Orhangazi ilçesi cumhuriyet meydanında basın açıklamasıyla İşimizi İstiyoruz talebini dile getirdikleri ve işlerine geri dönene

Detaylı

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI Source: Pexels Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ödeme Davranışları, Euler Hermes Ekonomik Araştırmalar YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart!

Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart! On5yirmi5.com Öğrencilerin çektiği fotokopiye yasal formül şart! Üniversitelerin açılmasıyla birlikte geçen hafta İstanbul Polisi, Beyazıt ve Beşiktaş'ta bir dizi korsan fotokopi baskını gerçekleştirildi.

Detaylı

Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor!

Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor! Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor! Çin ABD savaşı kızışıyor. AB ile TTIP görüşmelerini sürdüren ABD`nin, TPP`yi olumlu sonuçlandırarak, Çin`in bölgede artan etkinliğini dengelemek açısından

Detaylı

www.astromedya.com Örnek Tarot Okuması

www.astromedya.com Örnek Tarot Okuması Örnek Tarot Okuması Bir tarot okuması, bilinçaltına atılmış bir oltadır. Bizler yani tarot okuyucuları, sizin zihninize, bilinçaltınıza olta atarak, sebeplerini ve sonuçlarını zaten sizin biliyor olduğunuz

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

Hatta, geçmişte denemiş olduğunuz diğer 'metodlar'dan muhtemelen DAHA KOLAY (ve çok daha eğlenceli!)

Hatta, geçmişte denemiş olduğunuz diğer 'metodlar'dan muhtemelen DAHA KOLAY (ve çok daha eğlenceli!) Değerli Arkadaşlar; Size ufak bir sır vermek istiyorum. Türkiye'deki insanların 'çoğunluğu' İngilizce sınıflarında otururken, ve en son 'metodlar'ı denerken, şaşırtıcı biçimde kendilerini bu işe adamış

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

Doğa, dostlarına karşı daima cömerttir. www.3e-enerji.net info@3e-enerji.net

Doğa, dostlarına karşı daima cömerttir. www.3e-enerji.net info@3e-enerji.net Doğa, dostlarına karşı daima cömerttir www.3e-enerji.net info@3e-enerji.net Firma Profili: Firma Profili: Firmamız 3E ENERJİ LTD, 2008 yılında Yurtiçindeki temiz enerji kaynaklarına dayalı tesislerin üretimini

Detaylı

Yaz l Bas n n Gelece i

Yaz l Bas n n Gelece i Emre Aköz Yeni Okur-Yazarlar ve Gazetelerin Geleceği ABD li serbest gazeteci Christopher Allbritton õn yaşadõklarõ bize yazõlõ medyanõn (ki bu tabirle esas olarak gazeteleri kastediyorum) geleceği hakkõnda

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 SÖZCÜ / AKP de bir kişi konuşur, diğerleri asker gibi bekler! Tarih : 06.01.2012 CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu hem AKP deki tek adamlığı hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ın üslubunu ve liderliğini

Detaylı

U T A N A K. Dönem : 2015 Toplantı : Mayıs Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 07.05.2015 Birleşim Saati : 16.00

U T A N A K. Dönem : 2015 Toplantı : Mayıs Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 07.05.2015 Birleşim Saati : 16.00 T U T A N A K Dönem : 2015 Toplantı : Mayıs Birleşim : 4 Oturum : 1 Birleşim Tarihi : 07.05.2015 Birleşim Saati : 16.00 Gündemin 1. maddesinde yer alan yoklama yapıldı. 34 üyeden müteşekkil İl Genel Meclisinin

Detaylı

tepav PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN ÖTEKİ YÜZÜ Ocak2015 N201501 DEĞERLENDİRMENOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN ÖTEKİ YÜZÜ Ocak2015 N201501 DEĞERLENDİRMENOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Ocak2015 N201501 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ayşegül Aytaç 1 Araştırmacı, Ekonomi Çalışmaları PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN ÖTEKİ YÜZÜ Petrol fiyatları, 2014 yılının

Detaylı

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası

SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası STRATEJİK VİZYON BELGESİ SAĞLIK DİPLOMASİSİ Sektörel Diplomasi İnşası Yakın geçmişte yaşanan küresel durgunluklar ve ekonomik krizlerden dünyanın birçok ülkesi ve bölgesi etkilenmiştir. Bu süreçlerde zarar

Detaylı

Madrid Protokolüne göre başvuru sistemi, 6769 sayılı Kanunun içinde düzenlenmiştir.

Madrid Protokolüne göre başvuru sistemi, 6769 sayılı Kanunun içinde düzenlenmiştir. 1.MARKA Uluslararası Marka Tescil İşlemleri Markalar, Paris Sözleşmesinin temel ilkelerinden olan ülkesellik prensibi gereği, yalnızca tescil edildikleri ülkelerde geçerlidir. Farklı bir ifadeyle, Türkiye

Detaylı

MEHMET TİRE: BODRUM TRAFİĞİ NEFES ALACAK

MEHMET TİRE: BODRUM TRAFİĞİ NEFES ALACAK MEHMET TİRE: BODRUM TRAFİĞİ NEFES ALACAK Yerel Yönetimlerden Sorumlu AK Parti Bodrum İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Tire, Bodrum Yarımadasına nefes aldıracak çözümleri basınla paylaştı. Bodrum İlçe Başkanlığı

Detaylı

Evliliğin Yazısız Kuralları!..

Evliliğin Yazısız Kuralları!.. On5yirmi5.com Evliliğin Yazısız Kuralları!.. Evlilik insan hayatının en önemli dönüm noktası. Peki iyi günde kötü günde evlilik nasıl olmalı? Aklınızdaki bütün sorulara bu röportaj cevap verecek!.. Yayın

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET YÖNETİMİ. Doç. Dr. N. Ayşe ODMAN BOZTOSUN Akdeniz Üniversitesi İİBF, İşletme Bölümü

FİKRİ MÜLKİYET YÖNETİMİ. Doç. Dr. N. Ayşe ODMAN BOZTOSUN Akdeniz Üniversitesi İİBF, İşletme Bölümü FİKRİ MÜLKİYET YÖNETİMİ Doç. Dr. N. Ayşe ODMAN BOZTOSUN Akdeniz Üniversitesi İİBF, İşletme Bölümü Mevcut Düzen Patent Kararnamesi, m. 41: Öğretim elemanlarının buluşları için patent başvurusu yapma (veya

Detaylı

Ö. Madra: Bolkenstein diye okuyalım o zaman, evet. Ne oldu Bolkenstein Raporu? Direktifi?

Ö. Madra: Bolkenstein diye okuyalım o zaman, evet. Ne oldu Bolkenstein Raporu? Direktifi? 22.02.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın. A. Buğra: Günaydın. Bir yandan sosyal güvenlik tasarısının yasalaşması

Detaylı

Yeni Performans Yönetmeliği neler içeriyor? Ne zaman yürürlüğe girecek?

Yeni Performans Yönetmeliği neler içeriyor? Ne zaman yürürlüğe girecek? Yeni Performans Yönetmeliği neler içeriyor? Ne zaman yürürlüğe girecek? Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Eyüp Gümüş aile hekimliğinden performans yönetmeliğine kadar Medimagazin e açıklamalarda bulundu.

Detaylı

ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U)

ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI EKONOMİK KURULUŞLAR (İKT206U)

Detaylı

AB-Kanada Serbest Ticaret Anlaşması Türkiye yi nasıl etkileyecek?

AB-Kanada Serbest Ticaret Anlaşması Türkiye yi nasıl etkileyecek? AB-Kanada Serbest Ticaret Anlaşması Türkiye yi nasıl etkileyecek? Anlaşma Kanada ürünlerinin Türkiye ye gümrüksüz girmesine imkan veriyor. Tersi ise mümkün değil. AB, ABD ile de benzer bir anlaşmayı müzakere

Detaylı

TÜRKİYE CERN FIRSATINI KAÇIRDI

TÜRKİYE CERN FIRSATINI KAÇIRDI DEĞERLENDİRMENOTU Aralık2012 N201288 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Bilgi ASLANKURT 1 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri H. Ekrem CUNEDİOĞLU 2 Araştırmacı, Finans Enstitüsü TÜRKİYE CERN

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI

11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI 11-16 ŞUBAT DEMİR CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN DERECE MENŞEİ CFR(USD/MT) DEMİR %65 TÜRKİYE 152-154 DEMİR %60/59 TÜRKİYE 131-133 DEMİR %55/54 TÜRKİYE 112-114 11-16 ŞUBAT CEVHERİ PİYASA FİYATLARI MADEN

Detaylı

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] I. Dünya Savaşı nın 100. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu -KAPANIŞ KONUŞMASI- M. Recai KUTAN 7 Kasım 2014 I. DÜNYA SAVAŞININ 100. YILDÖNÜMÜ ULUSLARARASI

Detaylı

ATBÖ Sürecinde Ölçme-Değerlendirmeye Hazırlık: ATBÖ Yaklaşımı Nasıl Bir Ölçme Değerlendirme Anlayışını Öngörüyor?

ATBÖ Sürecinde Ölçme-Değerlendirmeye Hazırlık: ATBÖ Yaklaşımı Nasıl Bir Ölçme Değerlendirme Anlayışını Öngörüyor? Not: Bu doküman, TÜBİTAK tarafından desteklenen ATBÖ (Argümantasyon Tabanlı Bilim Öğrenme) Projesi kapsamında hazırlanan öğretmenlerin 3 yıl boyunca yaşadıkları sınıf tecrübelerini paylaştıkları ATBÖ Öğretmen

Detaylı

DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BABACAN: TÜRKİYE, İŞ YAPMAK, HİZMET ÜRETMEK, ÜRÜN ÜRETMEK, PARA KAZ

DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BABACAN: TÜRKİYE, İŞ YAPMAK, HİZMET ÜRETMEK, ÜRÜN ÜRETMEK, PARA KAZ DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BABACAN: TÜRKİYE, İŞ YAPMAK, HİZMET ÜRETMEK, ÜRÜN ÜRETMEK, PARA KAZ Şubat 17, 2007-12:00:00 DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BABACAN: ''TÜRKİYE, İŞ YAPMAK, HİZMET ÜRETMEK,

Detaylı

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Aralık. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 15 Aralık Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Moody s gelişmekte olan ülkeleri uyardı Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody s yayımladığı son raporunda FED in bu hafta faiz artırması halinde

Detaylı

Chapter 10. Ticaret politikasının uluslararası müzakereleri ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Slides prepared by Thomas Bishop

Chapter 10. Ticaret politikasının uluslararası müzakereleri ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Slides prepared by Thomas Bishop Chapter 10 Ticaret politikasının uluslararası müzakereleri ve Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Slides prepared by Thomas Bishop Copyright 2009 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved. Önizleme Ticaret politikasının

Detaylı

Sadece 2 İstekle MySQL Blind SQL Injection. Canberk BOLAT canberk.bolat[-at-]gmail[-dot-]com

Sadece 2 İstekle MySQL Blind SQL Injection. Canberk BOLAT canberk.bolat[-at-]gmail[-dot-]com Sadece 2 İstekle MySQL Blind SQL Injection Canberk BOLAT canberk.bolat[-at-]gmail[-dot-]com 0x01 Giriş Bu yazı blind sql injection saldırılarında tek bir karakter için minimum istek ile doğru sonuca varabilmek

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem Ekonomik Gündem Bu hafta gözler FED toplantısına çevrildi. 2006 dan bu yana yapılması olan ilk faiz artırımı sürecine girmeye hazırlanan ABD de halen yüksek oranda tartışmalar devam etmekte. Gelişen piyasalar

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karacan Düzce'de 22.11.2017-22:35 Son Güncelleme: 22.11.2017-22:35 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, 2019 a giden yolda dava uğruna daha fazla mücadele edeceğiz

Detaylı

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONELİNİN 2547 SAYILI YÜKSEK ÖĞRETİM KANUNU NUN 39

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONELİNİN 2547 SAYILI YÜKSEK ÖĞRETİM KANUNU NUN 39 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONELİNİN 2547 SAYILI YÜKSEK ÖĞRETİM KANUNU NUN 39. MADDESİ UYARINCA YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRMELERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam

Detaylı

Ö. Madra: Bugün TESEV in Doğu ve Güneydoğu Anadolu da Sosyal ve Ekonomik Öncelikler başlıklı raporu üzerine konuşacağız.

Ö. Madra: Bugün TESEV in Doğu ve Güneydoğu Anadolu da Sosyal ve Ekonomik Öncelikler başlıklı raporu üzerine konuşacağız. 29.11.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. Ö. Madra: Bugün TESEV in Doğu ve Güneydoğu Anadolu da Sosyal ve Ekonomik Öncelikler

Detaylı

Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi

Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi Elektrik sektöründe serbestleşme süreci üzerine gözlemler: Bir kısa dönem analizi İzak Atiyas, Sabancı Üniversitesi Elektrik Enerjisi Stratejisi Değerlendirmeleri Konferansı 22 Mayıs 2008, İstanbul Temel

Detaylı

OECD Science, Technology and Industry: Scoreboard 2005. Özet

OECD Science, Technology and Industry: Scoreboard 2005. Özet OECD Science, Technology and Industry: Scoreboard 2005 Summary in Turkish OECD Bilim, Teknoloji ve Sanayi: 2005 Skor Levhası Türkçe Özet Özet Bilgi tabanlı bir ekonomiye doğru uzun vadeli eğilim devam

Detaylı

Temel Elektronik Basic Electronic Düğüm Gerilimleri Yöntemi (Node-Voltage Method)

Temel Elektronik Basic Electronic Düğüm Gerilimleri Yöntemi (Node-Voltage Method) Temel Elektronik Basic Electronic Düğüm Gerilimleri Yöntemi (Node-Voltage Method) Konular Düğüm Gerilimleri Yöntemi o Temel Kavramlar o Yönteme Giriş o Yöntemin Uygulanışı o Yöntemin Uygulanması o Örnekler

Detaylı

Serbest ticaret satrancı

Serbest ticaret satrancı Serbest ticaret satrancı Türkiye nin sadece AB nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığı ülkelerle anlaşma yapabilmesi Türk dış ticaretini olumsuz etkiliyor. AB ile STA yapan bazı ülkeler Türkiye

Detaylı

DÜNYA ÇAPINDA YAPILAN ARAŞTIRMADA TÜKETICILERIN HALA PAMUĞU TERCIH ETTIĞI GÖRÜLDÜ

DÜNYA ÇAPINDA YAPILAN ARAŞTIRMADA TÜKETICILERIN HALA PAMUĞU TERCIH ETTIĞI GÖRÜLDÜ DÜNYA ÇAPINDA YAPILAN ARAŞTIRMADA TÜKETICILERIN HALA PAMUĞU TERCIH ETTIĞI GÖRÜLDÜ KÜRESEL TÜKETICI KIYASLAMA ÇALIŞMASI DAHA FAZLA BİLGİ SAHİBİ OLMAK İÇİN, LÜTFEN BÖLGESEL CCI TEMSİLCİNİZLE BAĞLANTIYA GEÇİNİZ.

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem Ekonomik Gündem TCMB bugün faiz kararını açıklayacak. Politika faizi olarak adlandırılan Haftalık Repo faizinde %7.50 ile her hangi bir değişiklik beklenmiyor. Ayrıca marjinal fonlama oranı ve gecelik

Detaylı

04.05.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan

04.05.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan 04.05.2005 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Ayşe. A. Buğra: Günaydın. A. Haligua: Günaydın. A. Buğra: Günaydın.. Ö. Madra: Tam dokuzda başlayacaktık ama bir

Detaylı

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ

YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ YURTDIŞI MARKA TESCİL MALİYETLERİ Uluslar arası marka tescil maliyetleri şu şekilde hesaplanır: 1) WIPO ücreti: Uluslar arası Fikri Mülkiyet Örgütü merkezi İsviçre'de bulunan, uluslararası marka başvurularının

Detaylı

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Amaç İstatistikî veriler ve karşılaştırmalarla dünyada ve Türkiye deki İSG durumu hakkında bilgi sahibi olmak. 2 Öğrenim hedefleri ILO İSG verileri, WHO meslek

Detaylı

MÝMARLIK EÐÝTÝMÝNÝN DÖNÜÞÜMÜ

MÝMARLIK EÐÝTÝMÝNÝN DÖNÜÞÜMÜ 7 MÝMARLIK EÐÝTÝMÝNÝN DÖNÜÞÜMÜ Dosya Editörü Nurcihan Doðmuþ Kadýoðlu H. Ali Ulusoy TMMOB Mimarlar Odasý Ankara Þubesi Ekim ayý bülteninin dosya konusu Avrupa Birliði Sürecinde Mimarlýk Eðitiminin Dönüþümü

Detaylı

KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin!

KİŞİSEL GÜÇ KİTABINIZ Güçlenin! KİŞİSEL "GÜÇ KİTABINIZ" Güçlenin! Hangi alanlarda başarılıyım? Ne yapacağım? Okul hayatınız bittiğinde, önünüze gerçekleştirebileceğiniz çok sayıda fırsat çıkar. Kendi iş yerlerini açan insanların ne tür

Detaylı

17.05.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan

17.05.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan 17.05.2006 Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder ile Sosyal Politika Forumu ndan A. Haligua: Günaydın Ayşe Hanım. A. Buğra: Günaydın, merhaba. A. Haligua: Ömer Ağabey bugün yok, Boğaziçi Üniversitesi nde bir derse

Detaylı

KPSS'de çok konuşulan 'vitamin' sorusu ve çözümü

KPSS'de çok konuşulan 'vitamin' sorusu ve çözümü On5yirmi5.com KPSS'de çok konuşulan 'vitamin' sorusu ve çözümü Kaç gündür bir 'vitamin' sorusudur gidiyor. İşte geçtiğimiz günlerde yapılan KPSS sorularında yer alan 'vitamin' sorusu ve çözümü... Yayın

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem Ekonomik Gündem -Avustralya Merkez Bankası (RBA) Para Politikası Kurulu tutanaklarını açıklayacak. -Macaristan Merkez Bankası MNB, faiz kararını açıklayacak. -ABD New York FED Başkanı William Dudley, New

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

Edwina Howard. Çeviri Elif Dinçer

Edwina Howard. Çeviri Elif Dinçer Edwina Howard Çeviri Elif Dinçer 4 Bölüm Bir Herkes aynı şeyi söyler: Jeremy türünün tek örneğidir. Herkes böyle söyler işte. Şey, öğretmenimiz Bay Buttsworth dışında herkes. Ona göre Jeremy başına bela

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

FİRMALARIN PLAKA TAHDİTİ GÖRÜŞLERİ

FİRMALARIN PLAKA TAHDİTİ GÖRÜŞLERİ FİRMALARIN PLAKA TAHDİTİ GÖRÜŞLERİ 31 Ağustos 2015 Pazartesi 10:13 İSTAB yönetim kurulu üyesi 11 firmanın sahipleri de hem plaka tahdidi hem okul ücret zamlarına yönelik düşüncelerini açıkladılar. RÖPORTAJ:

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr İÇERİK Genel Olarak Fikri Mülkiyet Hukuku Fikri Mülkiyet Hukukunun Temel İlkeleri Fikri Mülkiyet Sisteminin Ana Unsurları Tarihçe

Detaylı

Kapitalistler Halka İstemediği Bir Şeyi Satabilir mi?

Kapitalistler Halka İstemediği Bir Şeyi Satabilir mi? Kapitalistler Halka İstemediği Bir Şeyi Satabilir mi? Aslam Effendi Tota 1, kapitalistlerin reklamların gücüyle, gerçekten ihtiyaçları olmasa bile her çeşit malı insanlara satabileceklerine inanır mısın?

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? BRENT PETROL GBPUSD USDTRY EURUSD ALTIN Gündemdekiler Perşembe günü verilecek olan faiz oranı kararı öncesinde Avrupa dan

Detaylı

GENEL EKONOMİK DEĞERLENDİRME

GENEL EKONOMİK DEĞERLENDİRME İZSİAD/ GENEL EKONOMİK DEĞERLENDİRME Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İMALAT SANAYİSİ ÜRETİMİ EN BÜYÜK İLK 15 ÜLKE Türkiye nin %9,2 gibi çok yüksek bir oranda büyüdüğü

Detaylı

Spring Giriş Eğitimi

Spring Giriş Eğitimi Spring Giriş Eğitimi Bu eğitimde Spring ın hangi problemlere karşı etkili olduğundan bahsedeceğim. Ayrıca çekirdek Spring teknolojisinin nasıl işlediği; Dependency Injection - DI ve Inversion of Contol

Detaylı

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k

Aç l fl Vural Öger Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son senesinde bizim de k Çok değerli misafirler, Konrad-Adenauer vakfının 23 senedir yapmış olduğu bu gazetecilik seminerinde son 10-11 senesinde bizim de katkılarımızın olması bizi her zaman çok mutlu ediyor çünkü Avrupa da yaşayan

Detaylı

KOLEJLI İŞ ADAMLARI DERNEĞI, İSTANBUL TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

KOLEJLI İŞ ADAMLARI DERNEĞI, İSTANBUL TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR 1 KOLEJLI İŞ ADAMLARI DERNEĞI, İSTANBUL TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR Kolejli İşadamları Derneği, düzenli aralıklarla gerçekleştirdikleri İstanbul buluşmasında Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar

Detaylı

Sn. M. Cüneyd DÜZYOL, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Açılış Konuşması, 13 Mayıs 2015

Sn. M. Cüneyd DÜZYOL, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Açılış Konuşması, 13 Mayıs 2015 Sayın YÖK Başkanı, Üniversitelerimizin Saygıdeğer Rektörleri, Kıymetli Bürokratlar ve Değerli Konuklar, Kalkınma Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan Yükseköğretimin Uluslararasılaşması Çerçevesinde

Detaylı

SSS. 1- Erasmus Programı Neler Kazandırır? Üniversitelere Kazandırdıkları. Uluslararası tecrübe ve itibar. Çok kültürlü ve milletli ortamda eğitim

SSS. 1- Erasmus Programı Neler Kazandırır? Üniversitelere Kazandırdıkları. Uluslararası tecrübe ve itibar. Çok kültürlü ve milletli ortamda eğitim 1- Erasmus Programı Neler Kazandırır? SSS Üniversitelere Kazandırdıkları Uluslararası tecrübe ve itibar Çok kültürlü ve milletli ortamda eğitim Hoşgörü ve kültürler arası diyalog Tanıtım / uluslararasılaşma

Detaylı

07.09.2005 Ayşe Buğra ve Ç. Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan. Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. A.

07.09.2005 Ayşe Buğra ve Ç. Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan. Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. A. 07.09.2005 Ayşe Buğra ve Ç. Keyder le Sosyal Politika Forumu ndan Ö. Madra: Günaydın Çağlar. Ç. Keyder: Günaydın Ömer. A. Haligua: Günaydın Ç. Keyder: Günaydın Ö. Madra: 15 gün önce bıraktığımız yerden

Detaylı