Kuş gözlemciliği (Ornitoloji)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kuş gözlemciliği (Ornitoloji)"

Transkript

1 EKOTURİZM TÜRLERİ Ekoturizmin çoklu ve en iyi biçimiyle idealleştirilmiş tanımları yanı sıra, ekoturizm etkinliklerinin çevreyi koruma derecelerine göre kendi içerisinde çeşitli sınıflamalar yapılmaktadır. Orams (1995) ekoturizmi, aktif ve pasif olarak iki gruba ayırmıştır. Aktif ekoturizm, gidilen çevreyi geliştirmeye yönelik olarak, sürdürülebilir formda olanıdır. Bu tür turizme katılanlar daha fazla çevre bilincine sahiptir. Çevreyi değiştirme girişimi yoktur. Ekolojiye uygun doğal konaklama birimleri (ekolodge) kurulur. Hizmet ve donanım en az seviyede tutulur. 14 Pasif ekoturizm ise, fiziki ve kültürel çevreye olumsuz etki yapmayan turizm faaliyetlerinin sadece gerekliliği üzerinde durur. Bu tür turizm, kaynağın mevcut durumunun muhafaza edilmesi konusunda daha toleranslıdır ve buna bağlı olarak daha yaygın hizmet ve donanım vardır.

2 Yayla turizmi Kuş gözlemciliği (Ornitoloji) Foto safari Yaban hayatı gözlemciliği Sportif olta balıkçılığı Bisiklet türizmi Balon turizmi Sualtı dalış Tarım ve çiftlik turizmi Av turizmi Botanik turizm Kamp karavan turizmi Mağara turizmi Trekking Dağcılık Akarsu turizmi Yamaç paraşütü Atlı doğa yürüyüşü Rafting, kano, yamaç paraşütü, bungee jumping, dağcılık, kaya tırmanışı gibi ekoturizm etkinlikleri içerdikleri risk nedeniyle, macera turizmi olarak da adlandırılmaktadır.

3 1.Yayla Turizmi Ekoturizm etkinlikleri arasında en fazla talep yayla turizmine olmaktadır. Son yıllarda yayla turizmi, Türkiye'de en çok sözü edilen turizm şekli olarak ortaya çıkmaktadır. Yaylalar, doğal güzellikleri, etnolojik ve diğer çekicilik sergileyen özellikleri ile ekoturizme yönelik kullanım ve ekonomik kar olanakları sunmaktadır. Bu turizm türü açısından genellikle Doğu Karadeniz Bölgesi yaylaları çok uygun yörelerdir. Turizm Bakanlığınca oluşturulan yayla turizminin geliştirilmesi planlamasında, Doğu Karadeniz Bölgesinde 26 yöre turizm merkezi olarak ilan edilmiş ve bunlardan 12'si için İller Bankası tarafından "çevre düzeni planlan" yapılması kararlaştırılmıştır. Anadolu kültüründe yaylalar yaşamın önemli bir parçası olarak yer alır. Anadolu'da yaylaların kullanım biçiminde yaşam tarzına bağlı çeşitli bölgesel farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan ve bugün göçer durumda olan aşiretler hayvanlarını otlatmak için yaylalara göç ederek yaylaklar kiralamaktadırlar.

4

5 Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgelerinde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşanlar hem hayvanlarını otlatmak ve hayvanlarının kışın yiyecekleri otlan toplamak için hem de yaz koşullarına göre daha serin ve uygun şartlarda yaşamak için yaylaya çıkmaktadırlar. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yaşayanlar sıcak havadan, sivrisinek ve benzeri haşerelerden kurtulmak, doğa ile baş başa olmak ve sağlıklı bir yaşam için yaylayı tercih etmektedirler. Bu geleneksel kullanımın yanı sıra yayla etkinlikleri, yayla kültürü ve bozulmamış doğa turizm sermayesinin de ilgisini çekmiş ve sonuç olarak "yayla turizmi" şeklinde bir turizm çeşidi ortaya çıkmıştır. Seyahat acentalarmın özellikle Doğu Karadeniz yaylalarını tur programlarına alması, talebi daha çok artırmıştır. Yöresel olarak yapılan yayla şenlikleri "gösteri kültürünün" aracı medyanın da teşhiriyle sadece çevre halkın değil, uzak yerlerde yaşayanların da şenliklere katılmasına yardım etmekte ve yerel şenlikler giderek turizm etkinliğine dönüştürülmektedir.

6 Doğu Karadeniz Bölgesi şenliklerinden bazıları: Kafkasör yaylası şenlikleri (Artvin), Kadırga yaylası şenlikleri, Karadağ yaylası şenlikleri, Alaca yaylası şenliği (Trabzon) Kümbet yaylası şenlikleri" (Giresun) «Kiraz yayla "Ayeser şenlikleri", Sultan Murat yaylası şenliği" (Bayburt) Gelecekte şenlikler aynı zamanda yöresel el sanatlarının da turistler için sergilendiği bir eğlence, seyir ve satış pazarı biçimine dönüşecektir. Ancak bu olumlu etkiler ve gelişmenin yanı sıra, turizmin çeşitlendirilmesi bazında ele alınan yayla turizminin çevresel ve toplumsal bağlamda olumsuzluklara neden olmaması için çevreyi gözeten bir planlamayla gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

7 Bu yönde alınması gereken önlemler ve önerilerin önde gelenleri şunlardır: Yaylalarda yerel halkın geleneksel yayla kullanımı engellenmemeli ve aksatılmamalıdır. Geleneksel özgün mimari değerleri korunmalı, çok katlı yoğun yapılaşmadan kaçınılmalı ve bölgeye özgü yerel mimari örneklerine uygun projeler üretilmelidir Turizm merkezi ilan edilen, yaylaların Turizm Bakanlığınca yaptırılan ve onaylanmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilen 1/ ölçekli Çevre Düzeni Planlarına bakanlıklar arası koordinasyon bir çözüm getirmelidir. Yöre halkı ve yaylacılık yapanların elinde bulunan sivil mimarlık örneği evlerin iyileştirilmesi için düşük faizli kredi verilerek desteklenmeli, böylece yayla mevsimi dışında bu evlerin turizme dönük işletilmesi sağlanmalı ve sonuçta yöre halkına ekonomik girdi sağlanmalıdır

8 Altyapı çalışmaları tamamlanmadan yayla turizmine başlanmamalıdır. Yapılacak planlama çalışmaları yörenin taşıma kapasitesi dikkate alınarak yapılmalıdır. Yaylaların tamamlayıcı unsuru olan otantik yaşam ve kültürü muhafaza edilmeli, el sanatları teşvik edilerek geliştirilmelidir. Aksi halde cazibe unsuru olan otantik yaşam yerini modern yaşama terk ederek mevcut kültürün kaybolmasına sebep olacaktır. Yayla turizminin geliştirilmesinde, plan üretilmesinde ve uygulanmasında yerel halkın katılımı mutlaka sağlanmalıdır. Yaylalarda yapılan geleneksel yayla şenliklerinin çevre kirliliğine yol açmaması için gerekli tedbirler yerel yönetimlerce alınmalıdır. Ayrıca, taşıma kapasitesi nedeniyle bu şenliklerde tahmini ziyaretçi yoğunluğu dikkate alınmalıdır.

9 2. Dağ Turizmi Dağcılığın birçok dildeki adı "Alpinizmdir". Bu etkinliğin bir spor dalı şekline dönüşümü ve yaygınlaşması, büyük ölçüde Alp Dağlarında olduğu için bu isim uygun görülmüştür. Himalayalarda yapılan dağcılığa himalayalizm, And Dağlarında yapılana andizm dendi. Türkçe'de bu etkinliğe verilen isimde herhangi bir dağ tercihi yapılmamış İngilizce'deki gibi genel anlamda "dağcılık" sözcüğü benimsenmiştir. Dünyanın önemli yüksek dağları Afrika Kilimanjero- Kenya dağları 5895 m Güney Amerika: Acorcogua 6960 m Asya Everest: 8848 m TienShan 7010 Pamir 7495, Avrupa Elbruz- Kafkasya 5642 m Mont Blange 4857 m Anadolu coğrafyası oldukça zengin doğası ile doğa sporlarının hemen hemen tümüne açıktır. Dağcılık hem sportif hem de kültürel etkinliği barındıran, insanın doğa ile ilişki kurarak fiziksel ve ruhsal dinginlik sağlamasına yarayan en etkili sporlardan biridir.

10

11 Dağlar macera, heyecan ve değişiklik arayanlara çeşitli rekreasyonel faaliyetler ve yeni spor olanakları sağlamaktadır. Rekreasyonel faaliyetlerden doğa yürüyüşleri, dağ bisikletiyle geziler, orienteering (yön tayini) de artık dağlarda ilgi çekmektedir. Dağlarda kayaçlar ve yüzey şekilleriyle ilgili olarak yapılan sporlar çeşitlenmiştir. Sağlam kayaçların olduğu dik yamaçlarda kaya tırmanıcılığı, yamaç paraşütü ve asılma planörü gibi motorsuz uçuş araçlarıyla doruklardan uçmak için uygun yer, eğim, uygun iklim koşulları ve iniş için, iniş mesafesi içinde uygun yerlerin bulunması gerekmektedir. Karlı alanlarda yapılan değişik sporlar arasında karda ve buzda botla kaymak (snow-spee rafting), kızak (snow-scating), buzul kayağı (heli-skiing-helikopterle gidilerek yapılan yüksek dağ kayağı), baloon skiing (balonla gidilerek yapılan yüksek dağ kayağı), snow-boarding sayılabilir (Doğaner, 2001).

12 Türkiye'de üniversitelerin dağcılık kulüpleri ile başlayan dağcılık, son yıllarda turizmin çeşitlendirilmesi doğrultusunda talebin artması ile seyahat acentaları ve tur operatörleri tarafından paket turların gerçekleştirmesiyle giderek büyüyen bir turizm çeşidi olmuştur. Türkiye, çeşitli yükseklikteki dağları, dağların yapısal durumları, orman ve manzara güzellikleri av ve yaban hayatının zenginliği ile, dağcılık sporunu sevenler için olağanüstü çekici ve ilginç güzellikler sunar.

13 Antalya-Beydağları: Beydağlarının en yüksek tepesi 3069 metredir. Çok yüksek olmamakla beraber sahile çok yakın olması ve özellikle Akdeniz Bölgesinde bulunması nedeniyle önemli bir turizm ve tırmanma potansiyeline sahiptir. Palandöken-Dağı:Erzurum da bulunan, 3125 metre rakımlı, tektonik bir dağdır. Sadece Palandöken'e özgü bir çiçek olan Palandökenensis Mayıs ayında bulunabilmektedir. Başköy mevkiinde bir kayak merkezi bulunur ve önemli bir turizm alanıdır. Aladağlar: 3000 metrenin üzerinde fazla miktarda, 3500 metrenin üzerinde ise yirmi civarında zirvenin bulunması nedeniyle Türk ve Dünya dağcıları için önemli bir çekim merkezidir. Hakkari Cilo-Sat Dağlan: En yüksek noktası 4135 metre ile Uludoruk tepesidir. Kaçkar Dağları: Artvin-Erzurum ve Rize illeri sınırlan içinde kalan Kaçkar Dağlarının en yüksek noktası 3932 metredir. Hem doğa yürüyüşü hem de dağcılık açısından dünyanın sayılı bölgelerinden birisidir. Sahip olduğu buzul gölleri, endemik bitkileri, yüksek zirveleri ve muhteşem doğasıyla ülkemizin en çok ziyaret edilen dağ silsiledir. Bu özelliklerinden dolayı koruma alanı statüsüne alınarak milli park ilan edilmiştir.

14 Kayseri Erciyes Dağı, Yüksekliği 3917 metredir. Üç farklı rotadan tırmanılmaktadjr. Süphan Dağı: Bitlis ilinde. Yüksekliği 4058 metre. Dağcılık açısından dünyanın en ilginç dağlarından birisidir. Zirveye kadar sürekli olarak muhteşem bir göl manzarası eşlik etmektedir. Zirvede ise küçük bir göl bulunmaktadır. Aksaray Hasandağı: 3268 metrelik yüksekliğiyle ilginç bir volkanik kütledir. Ağrı Dağı: Yüksekliği 5137 metredir ve Türkiye nin en yüksek dağıdır. Üç farklı rotadan çıkışı olmasına rağmen genellikle Doğubeyazıt tarafından Eli Köyü üzerinden tırmanılmaktadır. Işıkdağı, Uludağ, Ege dağları (Spil Dağı, Kazdağı. Bozdağı), Tunceli- Munzur dağı ve Akdağ diğer önemli dağcılık merkezlerimizdir. Bu ekoturizm etkinliğinde, dağcılık konusunda eğitim almış yeterli sayıda dağ rehberlerinin olmayışı önemli bir sorundur. Bu sorunun çözümü de ancak üniversitelerde turizm rehberliği bölümlerinde dağcılığın daha kapsamlı olarak verilmesi ve buna bağlı olarak dağcılık federasyonu işbirliği ile dağ rehberliği kurslarının açılması ile mümkündür.

15 3. Mağara Turizmi Mağaracılık, bilimsel ve sportif amaçlarla yürütülen bir uğraştır. Sportif mağaracılık dünyanın en tehlikeli doğa sporlarından birisi olarak kabul edilmektedir. Bireysel olarak yapılabildiği gibi, grup olarak da yapılabilir. Mağaracıkta en derin ve uzun mağaralara girmek, Alpinizmde doruklara ulaşmak kadar önem taşımaktadır. Doğa turizminde mağaralar, görsel amaçlı ve sportif amaçlı olmak üzere iki şekilde kullanılırlar. Görsel amaçlı kullanımlar için speleotem şekiller bakımından zengin, dolaşımın kolay olması bakımından yatay yönde gelişmiş, ulaşım olanağı sağlanabilen mağaralar seçilirler. Mağara girişi düzenlenerek, mağara içinde özel donanıma ihtiyaç duyulmadan turistlerin dolaşması sağlanıp, aydınlatılarak turizme açılırlar ve müze şeklinde ücret karşılığı gezilirler. [1] Sportif amaçlı kullanımlar için derinlik ve uzunluk daha çok önem kazanmaktadır, içinde düzenleme yapılmayan bu mağaraları, özel donanımlı mağaracılar gezebilirler [1] Mağara ortamında damlama, akma, buharlaşma, durgun su ortamı gibi çökelme mekanizmaları nedeniyle oluşan speleotem mağara oluşumu adı verilen şekillerin biçim, renk, yoğunluk ve boyutları açısından sunduğu görselliktir.

16

17 Türkiye'nin en uzun mağaraları Pınargözü mağarası (12 km) Tilkiler mağarası (6.6 km) Kızılelma mağarası ( 6.2 km) Mencilis mağarası ( 3.3 km) Türkiye'nin en derin mağaraları Sütlük düdeni (Anamur; 1250 m) Çukurpınar düdeni (Anamur; 1000 m) Düdencik mağarası (Antalya; 330 m) Mağaracıların yeraltı derinliklerine inerken bazı özel malzemeler kullanmaları gerekmektedir. Bu malzemeler: Karanlık yerler için karpit lambası Göller için bot Uçurumlar için özel ip ve teknik malzemeler Yeraltı nehirleri için dalış malzemeleri

18 4. Tarım ve Çiftlik Turizmi Çiftlik turizmi, kırsal alanlarda konaklama ve etkinlikler köy yerine çiftliklerde yapılıyorsa bu turizm türü çiftlik turizmi olarak adlandırılmaktadır. Herhangi bir kırsal yerleşmede ekonomik etkinlik tarım ise ve turistik uygulamalarda ağırlıklı olarak tarıma dayalı programlar yer alıyorsa, bu turizm türünün adı da tarım turizmi olmuştur. Tarım turizmi, bir etkinlik olarak sürerken, aynı zamanda doğal çevrenin, geleneksel kırsal coğrafi görünümün korunmasına yardım etmekte, çevre, tarım ve turizm arasındaki bağı sağlamaktadır. Bu kavramlar kırsallığı çağrıştırmakta kırsal turizm olarak da ifade edilmektedir. Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Kırsal Alan Turizmi konulu kongrede, rekreasyon faaliyetlerinin yapıldığı çiftlikler iki gruba ayrılmıştır. Bunlar tarım ve tatil çiftlikleridir. Tatil çiftliklerinde doğaya zarar vermeden, doğayla uyumlu bir yapılanma vardır. Konuklara taze olarak sunulabilecek bir biçimde tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Ancak, çiftliklerin yöre dışından kişilere açılmasının, geleneksel öğelerin ve toplumun bütünlüğünün bozulmasına neden olabileceği gibi görüşler de bulunmaktadır.

19

20 5. Trekking\ Doğa Yürüyüşü Trekking in kelime anlamı "kağnı arabası, atla veya yaya olarak yapılan uzun zorlu seyahat" demektir. Ancak günümüz turizminde, trekking kavramı bir doğa sporu veya hobi faaliyeti olarak anlam kazanmıştır. Daha çok dağcılığın bir alt branşı olarak bilinse bile başlı başına değişik bir etkinliktir. Çağdaş anlamı ise, "bir bölgenin dağlık kesimlerinde, dağcılık tekniği gerektirmeden, zor ve sarp yerlere girmeden, küçük patikaların takip edildiği, belirli zorluklar ve özellikler gösteren doğa koşullarında, yaş gruplarına uygun ve zamanla sınırlı olarak düzenlenen uzun yürüyüşlerin" genel adıdır. Trekking günübirlikten bir aya kadar uzunlukta olabilir. Meraklıları doğayla bütünleşme, fiziksel kondisyonlarını ve yeteneklerini zaman zaman ölçme ve sürekli değişen bitki örtüsünü gözlemleme, buzul göllerin kenarında kamp kurma gibi amaçlarla olaya yaklaşmaktadırlar.

21

22 Trekking faaliyetleri sırasında ulaşılan yükseklikler ülkeye göre değişebilir. Ancak genelde kalıcı kar sınırı, trekçiler için sınır kabul edilebilir. Bazı ülkelerde bu sınır 2000 m civarında iken bazılarında 6000 m civarına kadar yükselebilir. Bu yüzden trekking yürüyüşleri coğrafi şartlara göre çok değişik zorluklarda olabilir. Ancak, bu zorluklar teknik zorluklardan çok iklim, mesafe, yükseklik gibi faktörler olduğu için trekkîng turlarına katılmak sağlıklı ve antremanlı her doğa sever için mümkündür. Zaten bu etkinliği diğer sporlar ve uzmanlık gerektiren dallardan, özellikle dağcılıktan ayıran da budur. Trekking, sadece dağlara özgü bir faaliyet de değildir. Çöller, bozkırlar, ormanlar ve akla gelecek her çeşit arazi olabilir. Trekking farklı şekillerde yapılabilir. Sahil trek şeklinde, geziye tekne ile başlanıp daha sonra karada devam edilenler, kışın dağlarda kar üzerinde yapılanlar bunlardan bazılarıdır. En ünlü 8000 metrelik dağların ana kamplarında trekking turları görülürken kolay yürüyüşler ile çıkılabilen bir çok metrelik dağlar da vardır. Afrika'da Kilimenjero Dağı (5895 m) Arjantin'de Acorgacva Dağı (6960 m) bu tür kolayca çıkılan trekking zirvelerinin tanınmışlarındandır.

23 Türkiye'de o kadar yüksek olmamakla beraber bir çok trekking rotası vardır. Ayrıca ülkemizde bilinen en eski ve tanınmış trekking rotaları, Trans-Toros trekidir. Bazı ünlü diğer güzergahlar ise, Doğu Karadeniz-Trans Kaçkar, Marmara'da Trans Uludağ'dır. Bunun dışında Ege ve Akdeniz'de Kapadokya da Bolkar ve Aladağiar bölgelerinde, Marmara'da binlerce yürüyüş rotası mevcuttur. Cilo Sat dağlan, Munzur dağları, Van Gölü çevresi trekking için idealdir. Giderek artan sayıda trekçiler ve buna bağlı olarak artan tur şirketleri sayesinde, ülkemizde trekking rotası sayısı hızla artmaktadır. En çok tercih edilen programlar ise, arkeolojik ve kültürel gibi konularla bağlantılı olan trekking turlarıdır. Bu tür organize trekking turları, daha zahmetsiz ve konforlu olduğu için daha seyrek olarak doğaya çıkan kişilerce tercih edilmektedir.

24 Turizm Bakanlığı tarafından, öncelikli yörelerden başlanarak yürüyüş rotaları ve mola noktaları belirlenmekte, diğer turizm türleri (yayla turizmi, fotosafari, kuş gözlemciliği vb.) ile de ilişkilendirilerek, bu rotalar üzerinde ihtiyaç duyulan kamp alanları, tuvalet, çöp toplama yerleri gibi bazı altyapı ihtiyaçları karşılanmaktadır. Seyahat acentaları her yıl binlerce turisti Kaçkarlar'da, Toroslarda, Kapadokya'da dolaştırmaktadır. Ancak dağ ve doğa yürüyüşü için, güvenli bir tatil açısından bir seyahat acentasından hizmet satın alınmasında yarar vardır. Orta zorlukta olmakla beraber, tecrübesiz bir ekip için oldukça zordur. Tabii ki belli bir doğa bilgisi; yön bulma, harita okuma, ilkyardım, temel kampçılık bilgileri gereklidir. En önemli nokta belirli bir düzeyde doğa bilgisi olmadan doğaya çıkılmamasıdır. Çünkü bu tür geziler 3500 metreye varan yüksekliklere kadar yürümeyi ve gecelemeyi gerektiren zorlu programlar içerebilmektedir. Süresi ideal olarak 4 gündür ve ülkemiz için ideal mevsim Temmuz ayıdır. Trekkinge katılanlar yürüyüş için gerekli malzemelerini kendilerinin taşıması gerekmektedir. Ayrıca katır gibi yük hayvanlarından da yararlanılabilir.

25 Yapılan trekking etkinliğinin zorluk derecesine göre 2 gruba ayrılmıştır. Hard trekking: Zorlu, dağcılık bilgisi ve malzemeleri gerektiren, uzun süreli yürüyüşlerdir. Soft trekking: Rahat, her kondüsyon seviyesinde kişinin katılabileceği günübirlik yürüyüşlerdir. Uzun süreli trekkinge örnek Trans-Toros. Bu, Toros Aladağ silsilesini batıdan doğuya, en kolay rotasından aşan bir trekking rotasıdır. Türkiye'de özellikle trekking etkinliği başlıca ekoturizm etkinlikleri arasındadır ve Arjantin, Brezilya, Nepal ve Peru'dan sonra 5. sırada gelmektedir (Zurick, 1992)

26 6. Karayolu seyahati (Overland tourism) Özellikle kaşif ruhlu olan ve sadece ülke içindeki gezilerden tatmin olmayan turistlerin gereksinimlerine cevap verebilmek amacıyla bazı tur operatörleri overland denilen tarih, geleneksel yaşam ve coğrafi açıdan dünyanın ilginç ülkelerine yapılan, uzun süreli karayolu gezilerini düzenlemeye başlamışlardır. Dünyanın en ilginç gezileri olan overland turlarında bazı güçlükler vardır. Bu güçlükleri bilip ona göre hazırlıklı olmak, gezileri sorunsuz ve zevkli duruma getirecektir. Bu uzun gezide alınacak yol yaklaşık 10 bin km. gidiş, 10 bin km dönüş olmak üzere toplam 20 bin km'dir. Bazı günler geceli gündüzlü yol alındığından overland turlar uzun yola dayanamayanlar için sorun olabilir (Capital Guide, 1997).

27 7.Kuş Gözlemciliği Kuş gözlemciliğinde önde gelen bazı organizasyonlar: ICBP : Uluslararası Kuş Koruma Konseyi OSME: Orta Doğu Ornitoloji Topluluğu IWRB: Uluslararası Su Kuşları ve Islak Alanlar Araştırma Bürosu» RSBP: Royal Kuş Koruma Topluluğu Bu profesyonel kuruluşlar Avrupa, Asya ve Afrika'da doğal habitatları içinde kuşları gözleyip, bölgelerin kuş toplumlarını ve belli kuş türlerini araştırırlar. Amatör kuş gözlemcileri ise, doğal ortamda yaban hayatını seyretmektedirler. Bugün yurdumuzda görülen kuş türlerinden Kara akbaba (Aegypius monachus) ve Beyaz akbaba ya da Mısır akbabasının (Neophron percopterus) klasik Yunan mitolojisindeki yerlamaktadır. Yine aynı mitolojide; M.Ö. 1333'de II. Kekrops'un oğlu Atina kralı Pondion, kızları Prokne ve Philimole ile damadı Itys'in kuşa çevrilişi anlatılmaktadır. Efsaneye göre Türkiye kuşlarından olan Balık kartalı (Pondion haliaaetus), kaya kırlangıcı (Ptyoprogne rupestris) şarkıcı Ardıç kuşu (Turdus philomelas) ile yere konduğunda "itys itys" diye ses çıkartan Çavuş kuşu ya da İbibik (Upupa epops) bu ailenin bahtsız üyeleridir ve hareketleri yaşadıkları olaylarla bağdaştırmaktadır (Bilim ve Teknik, 1995)

28

29 Türkiye'nin sahip olduğu kuş türü bakımından Avrupa ülkelerine kıyasla önemli ayrıcalığı bulunmaktadır. Tüm Avrupa'da 500 kuş türü yaşarken ülkemizde 400'den fazla tür olduğu bilinmektedir. Bu nedenle ülkemizi çok sayıda yabancı kuş gözlemcisi ziyaret etmektedir. Milli parklar ve Av-yaban Hayatı Genel Müdürlüğü Gediz Deltası'nda, diğer adıyla izmir Kuş Cennetinde bir ziyaretçi merkezi kurmuştur. Bu merkezde, kuş gözlem kitapları ve kuş cenneti ile ilgili hatıra eşyalar satın alınabiliyor ve alanın doğa! güzelliğini yansıtan bir müzede bulunmaktadır. Gediz Deltası'nın en korunaklı ve kuşların en çok bulunduğu yerlere yerleştirilmiş kamera sistemi aracılığıyla bu canlılara hiçbir zarar vermeden izlenebilmektedir. Ayrıca Manyas Kuş Cenneti, Seyfe Gölü, Kaçkar Dağları, Honaz Dağı Milli Parkı, Termessos Milli Parkı ve Dilek Yarımadası Milli parkı'ndaki ziyaretçi merkezleri 2002 sonundan itibaren çalışır hale geçmiştir (Atlas Dergisi, 2003)

30 Ülkemizde kuş gözlemciliği yapılan alanlar Kayseri-Sultan sazlığı Gediz Deltası-Menderes Irmağı Göksu Deltası- Silifke Bafra Kızılırmak Deltası- Samsun İnciraltı Tuzlası- İzmir Manyas Kuş Cenneti- Balıkesir Kuşlar oldukça hassas canlı türler olduğu için kuş gözlemcilerinin bu alanlarda çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Özellikle de kuşların yumurtlama ve kuluçka dönemlerinde daha hassas olunmalıdır. Kuş gözlemcileri açısından dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda maddeler halinde verilmiştir

31 Kuş gözlemede dikkat edilecek noktalar Çok duyarlı olunmalı ve neye bakıldığı bilinmeli. Habitata göre gözleme yöntemi tercih edilmeli. Kuş gözlemleri kayıt edilmeli. Kayıt ederken habitatın yerini, tarihi, hava koşullarını, gözlem saatini, aynı zamandaki diğer türler ve onların yumurtlama faaliyetleri de kayıt edilmeli. Kuşları, ve onların habitatlarını, yuvalarını, yuvalama alanlarınırahatsız etmemeye dikkat etmeli ve alanda çok yavaş yürümeli. Yumurtlama alanlarına girilmemeli. Belirlenen yürüyüş yollarında kalmalı ve motorlu araçları belirlenen yerlere veya park yerlerine park etmeli. Yumurtalarını ve yuva malzemelerini toplamamalı ve el değrnemeli, sadece fotoğrafları çekilmeli Kuşları çekmek için play-back teypleri veya kayıtlı baykuş çığlıkları çok fazla kullanılmamalı. Nesli tehlike altındaki türlere bakmak isteniyorsa o alana ait yönetim kurallarına ve yasalarına uyulmalı. Ağaç ovuklannda yaş#yan kuşları uyarmak için ağaçlara vurulmamalı. Bu yersiz rahatsız etme kuşların yuvalarını ve yavruları terk etmelerine neden olur. Arkada ayak izinden başka bir şey, örneğin çöpler bırakılmamalı. Yukarıdaki kurallara uyulmalı, uymayanlar uyarılmalı ve uyma sağlanmalı.

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlerde yaptıkları turizm faaliyetidir. YAYLA

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Sunuş... iv İçindekiler...v Tablolar Listesi...xi Şekiller Listesi... xii Kısaltmalar Listesi... xiii GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Sunuş... iv İçindekiler...v Tablolar Listesi...xi Şekiller Listesi... xii Kısaltmalar Listesi... xiii GİRİŞ... v İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Sunuş... iv İçindekiler...v Tablolar Listesi...xi Şekiller Listesi... xii Kısaltmalar Listesi... xiii GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL TURİZM KAVRAMLARI 1. GENEL TURİZM KAVRAMLARI...5

Detaylı

İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon. Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri

İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon. Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri 1 Sürdürülebilir Doğa Turizmi İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon Samsun İli Genel Özellikleri Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri Doğa Turizmi Stratejileri Sonuç ve Öneriler 2 Nispeten bozulmamış, dokunulmamış

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz BÖLÜM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE TURİZM

İÇİNDEKİLER. Önsöz BÖLÜM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE TURİZM İÇİNDEKİLER Önsöz... v 1. BÖLÜM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE TURİZM 1.1. Sürdürülebilirlik Kavramı... 2 1.1.1. Sürdürülebilirlik Kavramı, Ortaya Çıkışı ve Gelişimi... 2 1.1.2. Kalkınma ve Sürdürülebilir Kalkınma...

Detaylı

EKOTURİZM. Ekoturizm, oldukça yeni bir kavram. İlk kez 1992 Rio Çevre Zirvesi'nde sürdürülebilir bir dünya ve çevre için kriterler ortaya konmuştu.

EKOTURİZM. Ekoturizm, oldukça yeni bir kavram. İlk kez 1992 Rio Çevre Zirvesi'nde sürdürülebilir bir dünya ve çevre için kriterler ortaya konmuştu. EKOTURİZM Ekoturizm, oldukça yeni bir kavram. İlk kez 1992 Rio Çevre Zirvesi'nde sürdürülebilir bir dünya ve çevre için kriterler ortaya konmuştu. Bu kriterler, turizme de uyarlanarak, çevreye zarar vermeden,

Detaylı

Kitle turizmine alternatif turizm türleri

Kitle turizmine alternatif turizm türleri Kitle turizmine alternatif turizm türleri Sürdürülebilir Turizmdeki Gelişme Süreci 1997 de Jackie Clarke, sürdürülebilir turizm kavramındaki gelişmeyi kronolojik olarak dört aşamada özetlemiştir: Clarke,

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX AĞUSTOS 2014 DÜZCE TURİZM YATIRIM ALANLARI T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa ÖNSÖZ..

İÇİNDEKİLER. Sayfa ÖNSÖZ.. İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ.. İÇİNDEKİLER. ŞEKİLLER VE TABLOLAR LİSTESİ. GİRİŞ.. Birinci Bölüm TURİZME GİRİŞ 1.1. TURİZM KAVRAMI VE TANIMI 1.2. TURİZMİN ÖZELLİKLERİ 1.3. TURİSTİN TANIMI, ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale

Murat TÜRKEŞ ve Telat KOÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Çanakkale (*)Türkeş, M. ve Koç, T. 2007. Kazdağı Yöresi ve dağlık alan (dağ sistemi) kavramları üzerine düşünceler. Troy Çanakkale 29:18-19. KAZ DAĞI YÖRESİ VE DAĞLIK ALAN (DAĞ SİSTEMİ) KAVRAMLARI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER

Detaylı

TRA1 FLORA. Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA

TRA1 FLORA. Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA TRA1 FLORA Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA Avrupa dan Asya ya geçiş, saatten saate belli oluyor. Yiten ormanların yerini sık ve bitek çayırlar alıyor. Tepeler yassılaşıyor. Bizim ormanlarımızda bulunmayan

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm 1.1. ANADOLU ÇAĞLARI... 1 1.1.1. Tarih Öncesi Çağ... 1 1.1.1.1. Yontma Taş Devri (Paleolitik)... 1 1.1.1.2. Orta Taş Devri (Mezolitik)... 2 1.1.1.3. Cilalı Taş Devri (Neolitik)...

Detaylı

Turistik Ürün, Turistik Ürün Çeşitlendirmesi ve Alternatif Turizm 1.Hafta Öğr. Gör. Özer Yılmaz

Turistik Ürün, Turistik Ürün Çeşitlendirmesi ve Alternatif Turizm 1.Hafta Öğr. Gör. Özer Yılmaz Turistik Ürün, Turistik Ürün Çeşitlendirmesi ve Alternatif Turizm 1.Hafta Öğr. Gör. Özer Yılmaz Turistik Ürün; turistin seyahati boyunca yararlandığı konaklama, yeme-içme, ulaştırma, eğlence ve diğer birçok

Detaylı

1.Turizm Coğrafyası ve Planlama. 2.Doğal Coğrafi Kaynaklar ve Turizm Türleri. 3.Beşeri Kaynaklar ve Turizm Türleri

1.Turizm Coğrafyası ve Planlama. 2.Doğal Coğrafi Kaynaklar ve Turizm Türleri. 3.Beşeri Kaynaklar ve Turizm Türleri 1.Turizm Coğrafyası ve Planlama 2.Doğal Coğrafi Kaynaklar ve Turizm Türleri 3.Beşeri Kaynaklar ve Turizm Türleri 4.Uluslararası Turizm Ulaştırması ve Turist Akışı 5.Dünya Turizm Bölgeleri 6.Türkiye nin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER...V TABLOLAR ve ŞEKİLLER LİSTESİ...XIII GİRİŞ...XV

İÇİNDEKİLER. ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER...V TABLOLAR ve ŞEKİLLER LİSTESİ...XIII GİRİŞ...XV İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER...V TABLOLAR ve ŞEKİLLER LİSTESİ...XIII GİRİŞ...XV BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR 1.1. TURİZM KAVRAMI VE TANIMI...3 1.2. TURİZMİN ÖZELLİKLERİ...4 1.3. TURİSTİN TANIMI, ÇEŞİTLERİ

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

Biyolojik Çeşitlilik

Biyolojik Çeşitlilik Biyolojik Çeşitlilik Biyolojik çeşitlilik dünyada yaşayan canlıların ve yaşam şekillerinin eşitliliği demektir. Bir bölgede yaşayan canlı türleri, tür cinsindeki farklılıklar ve farklı yaşam biçimleri

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI V. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Uzun Devreli Gelişme Planı-Uludağ MP Uludağ, 6831 sayılı Orman Kanunu nun 25. maddesi gereğince, 20.09.1961 tarih ve 6119-5 sayılı Bakanlık

Detaylı

Muhteşem Bir Tabiat Harikası SULTAN SAZLIĞI MİLLİ PARKI

Muhteşem Bir Tabiat Harikası SULTAN SAZLIĞI MİLLİ PARKI Muhteşem Bir Tabiat Harikası SULTAN SAZLIĞI MİLLİ PARKI Harikulade bir tabii oluşum olan Milli Park, eşine az rastlanan tatlı ve tuzlu su ekosistemlerini bir arada bulundurması ve Afrika ile Avrupa arasındaki

Detaylı

Serbest zaman etkinlikleri. Alternatif serbest zaman etkinlikleri. Alternatif Sporlar. Alternatif Turizm... Ekstrem sporlar Yaşam tarzı sporları

Serbest zaman etkinlikleri. Alternatif serbest zaman etkinlikleri. Alternatif Sporlar. Alternatif Turizm... Ekstrem sporlar Yaşam tarzı sporları Serbest zaman etkinlikleri Alternatif serbest zaman etkinlikleri 1 2 Alternatif Sporlar Geleneksel sporlardan farklı olma, onları farklılaştırma Futbol, basketbol, voleybol. Geleneksel sporlara meydan

Detaylı

Herhangi bir yerin ya da ülkenin turist çekebilme potansiyelinin bağlı olduğu unsurlar

Herhangi bir yerin ya da ülkenin turist çekebilme potansiyelinin bağlı olduğu unsurlar TURİZMDE ARZ Herhangi bir yerin ya da ülkenin turist çekebilme potansiyelinin bağlı olduğu unsurlar Bir yerin turist çekebilme potansiyelinin bağlı olduğu unsurlar Çekicilikler (Attractions) Erişim (Accessibility)

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

ISPARTA NIN DOĞA SPORLARI

ISPARTA NIN DOĞA SPORLARI ISPARTA NIN DOĞA SPORLARI 25 doğa sporu baz alınarak, Isparta nın doğa sporları potansiyeli ve bu potansiyelin ne kadar oranda etkili kullanıldığının ölçümüne yönelik gerçekleştirilen iki araştırmada*,

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE REKREASYON YEREL PROGRAM YÖNETİMLERDE VE REKREASYON

YEREL YÖNETİMLERDE REKREASYON YEREL PROGRAM YÖNETİMLERDE VE REKREASYON YEREL YÖNETİMLERDE REKREASYON YEREL PROGRAM YÖNETİMLERDE VE REKREASYON PROGRAM HİZMETLERİ VE HİZMETLERİ Yrd.Doç.Dr.Ümit KESİM Marmara Üniversitesi BESYO Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Ümit KESİM TMOK ve SBD

Detaylı

[www.yahyali38.com] ''YAHYALI'ya dair her şey...'' yahyali@yahyali38.com

[www.yahyali38.com] ''YAHYALI'ya dair her şey...'' yahyali@yahyali38.com [www.yahyali38.com] ''YAHYALI'ya dair her şey...'' yahyali@yahyali38.com Aladağlar Milli Parkı Kayseri, Adana, Niğde ili sınırlarının kesiştiği noktalarda ilan edilmiş bir milli parktır. Milli park alanının

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI IV. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL İşletme Amaçları Biyolojik çeşitliliği korumak, Rekreasyon ve estetik değerleri topluma sunabilmek, Yangın riskini azaltmak, Net karbon

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI

YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI Ülkemizin nadide şehirlerinden birisi olan Bolu alanlarında bulunan ve yedi adet gölden oluşan Yedigöller milli parkı adeta bir saklı cennet köşesi gibidir.. Gerçek huzur ve doğa

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir sahil kentleri arasında

Detaylı

23 OCAK 2015 EMITT 19. DOĞU AKDENİZ ULUSLAR ARASI TURİZM VE SEYAHAT FUARI UÇAK ORGANİZASYONU İSTANBUL TÜRKİYE

23 OCAK 2015 EMITT 19. DOĞU AKDENİZ ULUSLAR ARASI TURİZM VE SEYAHAT FUARI UÇAK ORGANİZASYONU İSTANBUL TÜRKİYE 23 OCAK 2015 EMITT 19. DOĞU AKDENİZ ULUSLAR ARASI TURİZM VE SEYAHAT FUARI UÇAK ORGANİZASYONU İSTANBUL TÜRKİYE Hazırlayan: Nesrin SARIÇAY Şubat 2015 23 OCAK 2015 EMITT 19. DOĞU AKDENİZ ULUSLAR ARASI TURİZM

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

a 3 -<» rt3 ft3 Ö o\3 CO o\3 Ö o\3 CO v-< 0x3 Ö V-i -i» 3 Gezi / İlgaz Anadolu'nun Sen Yüce Bir Dağısın 0x3 Ö 0x3 Kitap / Kayıp Gül

a 3 -<» rt3 ft3 Ö o\3 CO o\3 Ö o\3 CO v-< 0x3 Ö V-i -i» 3 Gezi / İlgaz Anadolu'nun Sen Yüce Bir Dağısın 0x3 Ö 0x3 Kitap / Kayıp Gül ft o\ I V-i :p --( a * > Gezi / İlgaz Anadolu'nun Sen Yüce Bir Dağısın Kitap / Kayıp Gül Röportaj / Dr. Süleyman Ozüpekçe El Sanatları / Geleneksel Sanatlarımız/

Detaylı

TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir)

TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir) TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir) Gayrimenkul değerlemesi ve gayrimenkul danışmanlığı hizmeti vermekte olan İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. nin Haziran-2011 de yayınladığı raporun

Detaylı

Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü AFRİKA DOĞAL MİRAS LİSTESİ http://www.africanworldheritagesites.org/ Afrika da Madagaskar Adası nda 2 ve Şeysel Adası

Detaylı

YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ. Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY

YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ. Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY AKSARAY ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü TMMOB Harita

Detaylı

KORUNAN ALANLAR. Şekil 1. Korunan Alanlar Haritası (1)

KORUNAN ALANLAR. Şekil 1. Korunan Alanlar Haritası (1) KORUNAN ALANLAR 1. Ülkemizde yasal olarak koruma altına alınmış, milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiat koruma alanları, uluslararası öneme sahip sulak alanlar, yaban hayatı geliştirme

Detaylı

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ KPSS Türkiye Coğrafyası Harita Seti Doğu ATEŞ 1 2 Değerli KPSS adayları, İlk kez 2007 yılında hazırladığımız Türkiye coğrafyası harita seti, 2007-2008 - 2009 yıllarında yüzbinlerce kez indirilmişti. İlerleyen

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

Latif Osman Çıkıgil. Latif Osman Çıkıgil ve Keşiştepe'de Yeni Rota

Latif Osman Çıkıgil. Latif Osman Çıkıgil ve Keşiştepe'de Yeni Rota Serkan Ertem 1924 tarihine uzanan Türkiye'deki dağcılık tarihine pencere açan yazısında, ağırlıklı olarak Latif Osman Çıkıgil'in Türk dağcılığı ve Uludağ için öneminden bahsediyor. Ayrıca Bülent Aktaş

Detaylı

Koruma Amaçlı Araştırma Projeleri. Rehabilitasyon Projeleri. Tescil Çalışmaları. Mevzuat Hazırlama Faaliyetleri

Koruma Amaçlı Araştırma Projeleri. Rehabilitasyon Projeleri. Tescil Çalışmaları. Mevzuat Hazırlama Faaliyetleri Koruma Amaçlı Araştırma Projeleri Rehabilitasyon Projeleri Tescil Çalışmaları Mevzuat Hazırlama Faaliyetleri Dr. Selim ERDOĞAN (Hidrojeoloji Yük. Mühendisi) Murat DELĠBAġ (Jeoloji Yük. Mühendisi) Hakkı

Detaylı

T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI 2013 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI

T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI 2013 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI Program Yönetimi Birimi T.C. GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI 2013 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI I. Mali Destek Programları Tema Belirleme II. Mali Destek Programları Bütçeleri ve Öncelikleri III. Mali Destek Programları

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI IV. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Ödev Konuları Gelibolu Tarihi Yarımadası MP ında statü konusunda yeni gelişmeler Altındere Vadisi MP Uzun Devreli Gelişme Planının irdelenmesi

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

Kentsel Donatı Alanları

Kentsel Donatı Alanları Kentsel Donatı Alanları Açık yeşil alanların konumlanma politikaları Rekreasyon planlamasında, kentte bir sistem içinde ele alınmayan yeşil alanların yapı gruplan arasında parçalı, dağınık ve düşük nitelikli

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

YAYLA TURİZMİ Hazırlayan: Sunay Ünlü Yücel TÜRSAB Ar-Ge Departmanı

YAYLA TURİZMİ Hazırlayan: Sunay Ünlü Yücel TÜRSAB Ar-Ge Departmanı YAYLA TURİZMİ Hazırlayan: Sunay Ünlü Yücel TÜRSAB Ar-Ge Departmanı Yapılan araştırmalar, önümüzdeki yıllarda değişen turizm anlayışına paralel olarak kitle turizmine yönelik motivasyonlarda azalma görülürken,

Detaylı

BOŞ ZAMAN, REKREASYON ve TURİZM: Tanımlar ve bağlantılar

BOŞ ZAMAN, REKREASYON ve TURİZM: Tanımlar ve bağlantılar TURİZM COĞRAFYASI BOŞ ZAMAN, REKREASYON ve TURİZM: Tanımlar ve bağlantılar Boş zaman, çalışmak, yemek ve uyku gibi biyolojik ihtiyaçlar veya iş için seyahat etmek gibi bağlantılarla birlikte fonksiyonel

Detaylı

Ekoturizm İçin Öneri Alanlarıyla Bayburt

Ekoturizm İçin Öneri Alanlarıyla Bayburt 55 Ekoturizm İçin Öneri Alanlarıyla Bayburt Işık SEZEN1, Sevgi YILMAZ1, Elif AKPINAR KÜLEKÇİ1 1 Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Erzurum ÖZET: Tüm Dünya ülkelerinde

Detaylı

8. Yaban Hayatı (Fauna) Gözlemciliği

8. Yaban Hayatı (Fauna) Gözlemciliği 8. Yaban Hayatı (Fauna) Gözlemciliği Yaban hayatı gözlemciliği tüm dünyada ve turizm endüstrisinde popüler olmaya başlamıştır. Kenya, Belize ve Güney Amerika gibi ülkelerin doğal çevreleri onlar için bir

Detaylı

MALİ DESTEK PROGRAMI SAMSUN

MALİ DESTEK PROGRAMI SAMSUN Yeşil Yol Güzergâhındaki Kültür-Turizm ve Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi MALİ DESTEK PROGRAMI SAMSUN (Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlar için) KAYS Üzerinden Son Başvuru: 26.03.2018 Saat 23:59

Detaylı

Ekonomik Rapor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / 307

Ekonomik Rapor Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /  307 2.9 Bölgesel Düzeyde Seçilmiş Özet Göstergeler Bu bölümde gerek İBBS Düzey-2, gerekse İBBS Düzey-3 e göre seçilmiş olan özet göstergeleri çok daha yalın bir şekilde yorumlayabilmek üzere, sınıf sayısı

Detaylı

6.15 TURİZM. 6.15.1 Ana Konular

6.15 TURİZM. 6.15.1 Ana Konular 6.15 TURİZM 6.15 TURİZM 334 6.15 TURİZM Başkent Lefkoşa çeşitli dönemlere ait tarihi, mimari, ve kültürel değerler açısından oldukça zengindir. Ayrıca Başkent olması nedeniyle ülkenin yönetsel, iş ve alışveriş

Detaylı

Kuş Gözlemciliği. Süleyman Ekşioğlu Kuş Araştırmaları Derneği

Kuş Gözlemciliği. Süleyman Ekşioğlu Kuş Araştırmaları Derneği Kuş Gözlemciliği Süleyman Ekşioğlu Kuş Araştırmaları Derneği Kuş Gözlemciliği Nedir? Kuşları doğal ortamlarında izleme uğraşısına kuş gözlemciliği, bunu yapanlara da kuş gözlemcisi denir Kimler Kuş Gözlemcisi

Detaylı

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler Kıyı turizmi Kıyı turizmi denizden çok çeşitli rekreasyonel faaliyetlerle büyük ölçüde yararlanan ve konaklama, ağırlama gibi hizmetleri kıyıya bağlı bir turizm çeşididir. Kıyı turizminin gelişiminde etkili

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-02-a-3a / K19-d-02-a-4b PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

Sürdürülebilir turizmin uygulanmasında Türk turizminin avantajları olarak nitelendirilen unsuları şu şekilde sıralayabiliriz.

Sürdürülebilir turizmin uygulanmasında Türk turizminin avantajları olarak nitelendirilen unsuları şu şekilde sıralayabiliriz. TÜRKİYE DE EKOTURİZM UYGULAMALARI VE EKONOMİYE KATKILARI Kalkınma, gelişme ve kentleşme kavramları sürdürülebilirlikle beraber kullanılarak; kavramsal ve anlamsal olarak birbirini bütünlemektedir. Sürdürülebilir

Detaylı

BALIKESİR de. Yatırım Yapmak İçin 101 Neden

BALIKESİR de. Yatırım Yapmak İçin 101 Neden BALIKESİR de Yatırım Yapmak İçin 101 Neden Coğrafi Konum 1. Türkiye nin ekonomik hareketliliğinin en yüksek olduğu Marmara Bölgesi nde yer alması, 2. Marmara ve Ege Denizi ne kıyılarının bulunması, 3.

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli

Detaylı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı TÜRK TURİZMİ Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı 2 45.000.000,00 40.000.000,00 35.000.000,00 30.000.000,00 25.000.000,00 20.000.000,00 15.000.000,00 10.000.000,00 5.000.000,00 Turizm Gelirleri ve Turist

Detaylı

AKTİVİTE BİLGİLERİ. Katılımcı: Kişi. Süre: 3 3,5 Saat. Kategori: Outdoor

AKTİVİTE BİLGİLERİ. Katılımcı: Kişi. Süre: 3 3,5 Saat. Kategori: Outdoor OFFROAD SAFARI AKTİVİTE BİLGİLERİ Sekiz kişiye kadar varan kapasitedeki araçlarımızla gerçekleştirdiğimiz Offroad Safari, outdoor aktivite alternatifi arayan gruplar için en ideal seçeneklerden birisidir.

Detaylı

DOĞU KARADENİZ & YAYLALAR & BATUM

DOĞU KARADENİZ & YAYLALAR & BATUM ( 27 AĞUSTOS 1 EYLÜL ) DOĞU KARADENİZ & YAYLALAR & BATUM DOĞU KARADENİZ GEZİLERİNDE Yurdumuzun eşsiz mozaiğinden değişik bir bölümü izleyeceksiniz. Bu bölgede size ilginç gelecek bir kültüre, apayrı insan

Detaylı

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri TURİZM Manisa ili tesis sayısı ve yatak kapasitesi bakımından çevresinde bulunan illerin gerisinde kalmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı nın 2011 yılı konaklama istatistikleri incelendiğinde Manisa ilinin

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-01-b-3b / K19-d-02-a-4a PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 15 Nisan 2009 03:52 - Son Güncelleme Çarşamba, 15 Nisan 2009 03:53

Yönetici tarafından yazıldı Çarşamba, 15 Nisan 2009 03:52 - Son Güncelleme Çarşamba, 15 Nisan 2009 03:53 Çadır Tatili İçin En İyi 10 Adres Bu yaz tatil için yeni arayışlar içindeyseniz ve konfordan vazgeçmeyi göze alabilecekseniz, lüks otellerde konaklamak yerine tamamen doğayla baş başa olmaya ne dersiniz?

Detaylı

Trail of extinct and active volcanoes, earthquakes across Europe Erasmus+ projesinin 1. Toplantısını yaptık.

Trail of extinct and active volcanoes, earthquakes across Europe Erasmus+ projesinin 1. Toplantısını yaptık. Trail of extinct and active volcanoes, earthquakes across Europe Erasmus+ projesinin 1. Toplantısını yaptık. 21.11.2015 Cumartesi ile 28.11.2015 Cumartesi tarihleri arasında Okul Müdürümüz Muzaffer DEMİRCİ,

Detaylı

DİDİM DENİZCİLERİ KALKINDIRMA DERNEĞİ

DİDİM DENİZCİLERİ KALKINDIRMA DERNEĞİ DİDİM DENİZCİLERİ KALKINDIRMA DERNEĞİ Didim Denizcileri Kalkındırma Derneği, 23.11.2012 tarihinde D-Marin Didim Marina da görevli kaptanlar tarafından kurulmuştur. Denizciler Derneği ; ana faaliyet konuları

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

ANTALYA İLİ DOĞA TURİZMİ MASTER PLANI

ANTALYA İLİ DOĞA TURİZMİ MASTER PLANI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI VI. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ -BURDUR ANTALYA İLİ DOĞA TURİZMİ MASTER PLANI ARALIK 2012 İÇİNDEKİLER ANTALYA İLİ GENEL ÖZELLİKLERİ Antalya nın Coğrafi Konumu: Antalya nın İklimi:

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR)

Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) 1. Dönem İlerlemesi ve 2. Dönem Önerileri Proje neyi hedefledi? Temel vurgu Çoruh vadisinde turizm aracılığıyla yerel ekonomik kalkınmanın sağlanması için

Detaylı

Aday Bilgi. Turizm Rehberliği Bölümü

Aday Bilgi. Turizm Rehberliği Bölümü Aday Bilgi Turizm Rehberliği Bölümü 1 Turizm Rehberliği Bölümü Puan Türü Bölüm Türkiye de bu bölümün olduğu ilk ve tek vakıf üniversitesindedir. Bölüm 2011 yılında açılmıştır Bölüm yabancı dil (herhangi

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI III. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Köprülü Kanyon Milli Parkının Kısa Tanıtımı Gerçekleştirilen Envanter Çalışmaları Belirlenen Orman Fonksiyonları Üretim Ekolojik Sosyal

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM TURİZM BÖLÜMÜ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM TURİZM BÖLÜMÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM TURİZM BÖLÜMÜ Özgür ZEYDAN Öğr. Gör. Dr. Kasım 2014 Ankara Sunum Planı Önceki bildirimlerde Turizm bölümleri İklim Değişikliği

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır.

Gemlik-Armutlu Karayolu nun bitişiğinden güneye doğru uzanmaktadır. PLAN DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU: Kapsam: Hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği Bursa İli, Gemlik İlçesi, Yeni Mahallesinde, H22-A-09-A-1-C, pafta, 956, 957 nolu imar adaları ile çevresini

Detaylı

Ilgaz a Unutulmaz Bir Yolculuk

Ilgaz a Unutulmaz Bir Yolculuk Ilgaz a Unutulmaz Bir Yolculuk Ilgaz bozulmamış doğası, tertemiz havası ve binlerce yıllık geçmişiyle Anadolu nun hem yüce bir dağı hem de pek çok medeniyetin harmanlandığı önemli bir kültür coğrafyasıdır.

Detaylı

VAN & DOĞUBEYAZIT GEZİSİ / Mayıs 2019 / 2 gece 3 gün

VAN & DOĞUBEYAZIT GEZİSİ / Mayıs 2019 / 2 gece 3 gün VAN & DOĞUBEYAZIT Tur Hakkında VAN & DOĞUBEYAZIT GEZİSİ / 10-12 Mayıs 2019 / 2 gece 3 gün Van & Nemrut Krater Gölü & Ahlat & Akdamar Adası & Van Gölü & Doğu Beyazıt & İshak Paşa Sarayı & Muradiye Şelalesi

Detaylı

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER SİLVİKÜLTÜREL PLANLAMA-2 Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Marjinal ekolojik şartlardaki gevşek kapalı bir Ardıç ormanı, ana amacı odun üretimi ise bu orman verimsiz kabul edilmektedir. Ancak işletme amacı

Detaylı

Mağaraların ve Mağara Doğasının Korunması İçin İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi EGE MAĞARA ARAŞTIRMA VE KORUMA DERNEĞİ

Mağaraların ve Mağara Doğasının Korunması İçin İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi EGE MAĞARA ARAŞTIRMA VE KORUMA DERNEĞİ Bu hibe programı Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından finanse edilmektedir. Mağaraların ve Mağara Doğasının Korunması İçin İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi EGE MAĞARA ARAŞTIRMA

Detaylı

www.kuzeydoguanadolu.com Kıs Sporları Merkezi Sen de Kesfet...

www.kuzeydoguanadolu.com Kıs Sporları Merkezi Sen de Kesfet... www.kuzeydoguanadolu.com Kıs Sporları Merkezi Sen de Kesfet... Palandöken Kayak Merkezi 2 Doğal iklim şartları ile 6 ay boyunca kayak yapmaya elverişli kar kalitesi, uzun pistleri ve tesisleri ile dünyanın

Detaylı

Sürdürülebilir Kırsal Planlamada Doğa Turizmi ve Yerellik

Sürdürülebilir Kırsal Planlamada Doğa Turizmi ve Yerellik Sürdürülebilir Kırsal Planlamada Doğa Turizmi ve Yerellik Yrd.Doç.Dr. Gül GÜNEŞ Atılım Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü İşletme Fakültesi ggunes@atilim.edu.tr

Detaylı

Türkiye yi KEŞFE. hazır mısınız-2. Kaçkarlar ve Deniz Buzul Gölü - Artvin. Güven AKSU e-posta:

Türkiye yi KEŞFE. hazır mısınız-2. Kaçkarlar ve Deniz Buzul Gölü - Artvin. Güven AKSU e-posta: Türkiye yi hazır mısınız-2 KEŞFE Güven AKSU e-posta: guven.aksu@trt.net.tr Bir yanda Türkiye nin en derin, en temiz, en berrak ve en mavi göllerden Salda Gölü... Diğer yanda zirveleri, yaylaları, gölleri,

Detaylı

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik

Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik TARIM VE EKONOMİ Tarım, yeryüzündeki belli başlı üretim şekillerinden en gerekli ve yaygın olanıdır. Tarımın yapılış şekli ve yoğunluğu, ülkelerin gelişmişlik düzeyine bağlıdır. Bazı ülkelerde tarım tekniği

Detaylı

Türk Karasularında Sportif Amaçlarla Yapılacak Aletli Dalışlara İlişkin Yönetmelik

Türk Karasularında Sportif Amaçlarla Yapılacak Aletli Dalışlara İlişkin Yönetmelik Türk Karasularında Sportif Amaçlarla Yapılacak Aletli Dalışlara İlişkin Yönetmelik BİRİNCİ BOLUM Genel Hükümler Amaç Madde l - Bu Yönetmeliğin amacı Türk karasularında sportif amaçlarla yapılacak aletli

Detaylı

Turizm, Çevre Sağlığı, Doğayı Koruma ve Altyapı Çalışma Grubu 2008 Raporu

Turizm, Çevre Sağlığı, Doğayı Koruma ve Altyapı Çalışma Grubu 2008 Raporu Turizm, Çevre Sağlığı, Doğayı Koruma ve Altyapı Çalışma Grubu 2008 Raporu ÖZEL İLGİ TURİZMİ Alanya nın Özel İlgi Turizmi konusunda potansiyelinin belirlenmesi için uzman ve yetkili kişi, kurum ve kuruluşlarla

Detaylı

23-25 Ekim 2013 tarihinde SAMSUN da düzenlenen III. ULUSAL SULAK ALANLAR KONGRESİ ne

23-25 Ekim 2013 tarihinde SAMSUN da düzenlenen III. ULUSAL SULAK ALANLAR KONGRESİ ne 23-25 Ekim 2013 tarihinde SAMSUN da düzenlenen III. ULUSAL SULAK ALANLAR KONGRESİ ne SARI, A., BAŞKAYA, Ş. ve GÜNDOĞDU, E., 2013. Bir Şehrin Yuttuğu Sulak Alan: Erzurum Bataklıkları adlı poster bildiri

Detaylı

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 MARMARA BÖLGESi IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 COĞRAFİ KONUMU Marmara Bölgesi ülkemizin kuzeybatı köşesinde yer alır. Ülke yüz ölçümünün %8,5'i ile altıncı büyük bölgemizdir. Yaklaşık olarak

Detaylı

Tatil ve Yöre Rehberi

Tatil ve Yöre Rehberi Tatil ve Yöre Rehberi Kalkan, Antalya ya bağlı olan çok şirin bir sahil kasabasıdır ancak bu ilin merkezinden 200 km. kadar uzaktadır. Özellikle İngiliz turistlerin ilgi gösterdiği Kalkan son yıllarda

Detaylı

KÜRE DAĞLARI KARANLIĞIN GİZEMİ

KÜRE DAĞLARI KARANLIĞIN GİZEMİ KÜRE DAĞLARI KARANLIĞIN GİZEMİ Mencilis Mağarası, Safranbolu nun 10 kilometre kuzeybatısında, Manastırtepe ile Mağara Deresi nin başlangıç noktasında yer alıyor. Toplam uzunluğu 6.052; girişe göre son

Detaylı

AYI (Ursus arctos) SAYIMI

AYI (Ursus arctos) SAYIMI AYI (Ursus arctos) SAYIMI Artvin, Şavşat, Meydancık 22-24 Mayıs 2013 T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğü, Artvin Şube Müdürlüğü Telefon :

Detaylı

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ

İSTİHDAM İZLEME BÜLTENİ 01 10 2014 Sayı 31 TEPAV İSTİHDAM İZLEME TEPAV İstihdam İzleme Bülteni nin -Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Haziran 2014 verilerinin değerlendirildiği- 31. sayısında sigortalı

Detaylı

Dr. Müge ŞANAL. Ziraat Mühendisi Antalya

Dr. Müge ŞANAL. Ziraat Mühendisi Antalya Dr. Müge ŞANAL Ziraat Mühendisi 06.04.2017 Antalya 1 Ülkemiz binlerce yıllık kültürel birikimi ve doğal güzellikleri ile dünyanın önemli kültür ve turizm merkezleri arasında yer almaktadır. 2 Kültür ve

Detaylı

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimiz ve kıyılarımız canlı çeşitliliği bakımından çok zengin yerler. Ancak günümüzde bu çeşitlilik azalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun birçok nedeni

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

İnce Burun Fener Fener İnce Burun BATI KARADENİZ BÖLGESİ KIYI GERİSİ DAĞLARI ÇAM DAĞI Batıdan Sakarya Irmağı, doğudan ise Melen Suyu tarafından sınırlanan ÇAM DAĞI, kuzeyde Kocaali; güneyde

Detaylı

UNEP verilerine göre dünyada korunan alanların yüzölçümü toplamın yüzde 13 ü iken bu oran Türkiye de sadece yüzde 4!..

UNEP verilerine göre dünyada korunan alanların yüzölçümü toplamın yüzde 13 ü iken bu oran Türkiye de sadece yüzde 4!.. Doğamızı korumuyoruz!.. UNEP verilerine göre dünyada korunan alanların yüzölçümü toplamın yüzde 13 ü iken bu oran Türkiye de sadece yüzde 4!.. TÜRSAB AR-GE DEPARTMANI, ŞUBAT 2007 Türkiye Seyahat Acentaları

Detaylı

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları)

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) Genetik Şekil Toplulukları 1- Tektonik Topografya 2- Akarsu Topografyası (Flüvial Topografya) 3- Volkan

Detaylı