VAXORAL KAPSÜL ÜN ÇOCUKLARDAKİ ETKİSİNİ GÖSTEREN KLİNİK KANITLAR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VAXORAL KAPSÜL ÜN ÇOCUKLARDAKİ ETKİSİNİ GÖSTEREN KLİNİK KANITLAR"

Transkript

1 Vaxoral Kapsül

2 VAXORAL KAPSÜL ÜN ÇOCUKLARDAKİ ETKİSİNİ GÖSTEREN KLİNİK KANITLAR Vaxoral Kapsül, 30 yıldır 61 ülkede güvenle kullanılmaktır. Vaxoral Kapsül ün bu etkisi; 8000 hasta ve yaklaşık 2000 katılımcı ile 40 çift kör, plasebo kontrollü klinik çalışmada kanıtlanmıştır. Bu çalışmalarda; Enfeksiyon sayısını Enfeksiyon süresini Antibiyotik kullanımını azalttığını gösteren parametreler ele alınmıştır. Çalışmanın Adı Martin du Pan et al Ahrens Maestroni ve Losa Zagar ve Löfler Badzek Paupe Hasta Özellikleri Okul öncesi çocuklar SYE meyilli çocuklar SYE yatkın çocuklar Kronik rinosinüzitli çocuklar Klinik merkezlerindeki çocuklar Doz Kullanımı 3 ay boyunca, 3 doz halinde 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara 3 ay boyunca, 3 doz halinde 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara 3 ay boyunca, 3 doz halinde 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara İlk ay boyunca günde bir kapsül, sonra 3., 4. ve 5. aylarda ayda 10 gün boyunca günde bir kapsül. 3 ay boyunca, 3 doz halinde 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara Hasta Sayısı Çalışma Süresi 70 4 ay ay 20 6 ay 51 6 ay ay Çalışmanın Özelliği Collet et al Anaokul çocukları 3 ay boyunca, 3 doz halinde 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara 423 7,5 ay Field et al Yetimhanede kalan çocuklar 3 ay boyunca, 3 doz halinde 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara 74 6 ay Açık Jara-Perez et al Yetimhanede kalan okula giden kız çocukları 3 ay boyunca, 3 doz halinde 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara ay Gutierrez-Tarango et al Kentte yaşayan, hastalığa duyarlı çocuklar Bir 3 ay (1.-3 ay) için ayda 10 ardışık gün boyunca günde kapsül, ve aynı kullanım 6 ay sonra (7.-9 ay) ay Schaad et al Tekrarlayan SYE olan çocuklar İlk ay boyunca günde bir kapsül, sonra 3., 4. ve 5. aylarda ayda 10 gün boyunca günde bir kapsül ay

3 Del-Rio-Navarro et al Razi Schaad Karaca et al Bitar et al Tekrarlayan SYe li normal IgG li çocuklar Hışıltılı çocuklar Karışık çocuk popülasyonu IgA eksikliği olan ve tekrarlayan ateşli enfeksiyonlu çocuklar Tekrarlayan akut tonsilitli çocuklar (1-15 yaş) 3 ay boyunca, 3 doz halinde 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara 3 ay boyunca, 3 doz halinde 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara Plasebo ile birlikte değişken kullanım 9 ay için plasebo ile 10 gün arka arkaya 3ay boyunca günde bir kapsül 3 ay boyunca, 3 doz halinde 10 ar gün günlük 1 kapsül kullanım, 20 gün ara 43 6 ay ay çalışma 6 ay, 1 çalışma 12 ay 8 randomize kontrollü meta analiz ay Prospektif çalışma yıl Geriye dönük çalışma

4 Martin du Pan et al. Clinical study concerning the pervention of infections of the upper respiratory tract of preschool children. Schweiz Rundsch Med Prax. 1982;71(36): Tekrarlayan SYE olan okul öncesi çocuklarda, 4 ay süren çift kör, plasebo kontrollü bu çalışmada Vaxoral in etkisi araştırılmıştır. Yaşları 10 aylık ile 5 yaş arasında değişen okul öncesi 70 çocuk (34 plasebo, 36 Vaxoral) çalışmaya dahil edilmiştir. Tedavi grubundaki çocuklar okullarda takip edilmiştir. 3 ay boyunca, 3 kür şeklinde 10 gün kullanıp 20 gün ara şeklinde tedavi ilerlemiştir. Tedavi bittikten sonra hastalar 1 ay gözlemlenerek çalışma 4 ayda tamamlanmıştır. Burun akıntısı, enfeksiyonun göstergesi olarak kabul edilmiştir ve kullanılmıştır. Vaxoral kullanan çocukların %6 sında, plasebo grupta ise akıntı %21 inde devam etmiştir. Yani Vaxoral kullanan hastalarda enfeksiyonda anlamlı oranda azalma olduğu tespit edilmiştir. Bu durum aşağıda yer alan grafikte de gösterilmektedir. Ne ailelerden ne de okuldaki hemşirelerden herhangi bir yan etki geri bildirimi yapılmamıştır. Vaxoral, ÜSYE insidansını kontrol almada anlamlı etki sağlamış ve iyi tolere edilebilmiştir.

5 Ahrens. Multicentre double-blind clinical trial with Broncho-Vaxom in children. Therapiewoche. 1984;34: Bu çalışma SYE na eğilimli çocuklarda randomize, çift kör, plasebo kontrollü kontrollü 6 ay sürmüş ve Vaxoral in etkisi araştırılmıştır. SYE na eğilimli 1-19 yaş aralığındaki 155 çocuk hasta çalışmaya dahil edilmiştir (83 Vaxoral, 72 plasebo). Hastalar 3 boyunca, 3 kür şeklinde 10 gün kullanıp 20 gün ara vermişlerdir. Çalışma bittikten sonra hastalar 3 ay takip edilmiştir. Değerlendirmelerde; enfeksiyonun sayısı, tipi, derecesi, antibiyotik tedavisinin süresi ve yan etkilerin varlığı kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda; Vaxoral kullanan hastalarda enfeksiyona yakalanma sıklığı anlamlı oranda azalmıştır. Vaxoral in 6. Ay sonunda enfeksiyonun süresi ve şiddetini azalttığı görülmüştür. Çalışma boyunca Vaxoral kullanan grupta antibiyotik kullanımında anlamlı oranda azalma olmuştur. Vaxoral iyi tolere edilmiştir. Anahtar Bulgu Vaxoral, SYE na eğilimli çocuklarda enfeksiyona yakalanma oranını anlamlı oranda önlemektedir.

6 Maestroni and Losa. Clinical and immunobiological effects of an orally administered bacterial extract. Int J Immunopharmacol. 1984;6(2): Bu çalışma SYE na yatkın çocuklarda randomize, çift kör, plasebo kontrollü olarak 6 ay sürmüş ve Vaxoral in etkisi araştırılmıştır yaş aralığındaki 20 tekrarlayan SYE olan çocuk dahil edilmiştir (11 Vaxoral, 9 plasebo) Çalışma ve Değerlendirme Hastalar 3 boyunca, 3 kür şeklinde 10 gün kullanıp 20 gün ara vermişlerdir. Çalışma bittikten sonra hastalar 3 ay takip edilmiştir. Bulaşıcı dönem sıklığı ölçülmüştür. Tüm bunlara ek olarak immünolojik parametreler tedavi başlangıcında, 30. ve 90. günlerde ölçülerek değerlendirmeye alınmıştır. Tedavi öncesi yılın aynı dönemi boyunca raporlanan bulaşıcı hastalık sayısı ile karşılaştırıldığında, bulaşıcı atakların sıklığı Vaxoral kullanan grupta anlamlı oranda azalmıştır. Vaxoral ile tedavi edilen hastaların PBMC immünoreaktivitesinde 30.günden 90. Güne anlamlı oranda düzenlenme olduğu gözlemlenmiştir. PMC immünoreaktivitesi ile bulaşıcı hastalık sayısı arasında anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Vaxoral, bağışıklık sisteminin fonksiyonel parametrelerini düzenlemiş ve tekrarlayan SYE insidansını azaltmıştır. Vaxoral, bulaşıcı hastalık ataklarının sayısını anlamlı oranda azaltır.

7 Zagar and Löfler-Badzek. Broncho-Vaxom in children with rhinosinusitis: a double-blind clinical trial. ORL J Otorhinolaryngol Relat Spec. 1988;50(6): Bu çalışma kronik rinosinüzitli çocuklarda randomize, çift kör, plasebo kontrollü olarak 6 ay sürmüş ve Vaxoral in etkisi araştırılmıştır yaş aralığındaki akut ya da kronik rinosinüzitli 51 çocuk hasta dahil edilmiştir (29 Vaxoral, 22 plasebo). İlk ay günlük 1 kapsül Vaxoral ya da plasebo, 1 ay ara verilmiş, sonraki 3. ve 5. aylarda 10 gün boyunca tedaviye devam edilip 6. ayda hastalar kontrol edilmiştir. Değerlendirme kriteri olarak; klinik semptomlar (öksürük, burun akıntısı, burun mukozasının tıkanıklığı) ve eşlik eden tedaviler (antibiyotikler, sekretolitikler, antitüsifler) sayısı ve süresi alınmıştır. Serum IgA seviyeleri ve lökosit sayıları 15. gün ve her ayın sonunda ölçülmüştür. Öksürük, nazal deşarj ve burun tıkanıklığı Vaxoral ile tedavi edilen hastalarda 15. günden itibaren azaltılmıştır. Akut sinüzitli hastaların yüzdesi plasebo ile karşılaştırıldığında, Vaxoral ile tedavi edilen grupta düşmüştür. Akut dönemlerin sayısı Vaxoral ile tedavi edilen grupta anlamlı oranda azalmıştır. Vaxoral ile tedavi gören grupta IgA seviyelerinde anlamlı bir artış olurken plasebo grubunda çalışma boyunca seviye azalmıştır. Antibiyotiklerle tedavi süresi önemli ölçüde Vaxoral ile tedavi edilen grupta azalmıştır. Çalışma boyunca her iki grupta da yan etki kaydedilmemiştir. Vaxoral, anlamlı oranda hastalığa yakalanma sıklığını ve süresini düşürür. Ayrıca IgA seviyesinde de anlamlı bir artış sağlar.

8 Paupe et al. Immunotherapy with an oral bacterial extract (OM-85 BV) for upper respiratory infections. Respiration. 1991;58(3-4): Bu çalışma; tekrarlayan solunum, kulak, burun ve boğaz (KBB) enfeksiyonlarının tedavisinde Vaxoral in etkisini araştırmak için 6 ay boyunca randomize, çift kör, plasebo kontrollü olarak yapılmıştır. 6 aylık ile 19 yaşları arasında 116 çocuk dahil edilmiştir (61 Vaxoral, 55 plasebo). Tedavi 3 ardışık sonbahar-kış ayları için ayda 10 ardışık gün boyunca günde bir kapsül (3,5 mg) Vaxoral veya plasebo şeklinde sürmüştür. Çalışma 90 günlük tedavi ve 90 günlük takip süresini kapsamaktadır. Enfeksiyon sayısı, antibiyotik kullanımı ve diğer enfeksiyon parametreleri değerlendirme kriteri olarak alınmıştır. 180 günlük çalışma boyunca, Vaxoral üzerindeki çocukların % 39.5 unda; plasebo grubunda % 16,5 oranında enfeksiyon azalmıştır. Vaxoral kullanan grupta antibiyotik kullanım oranında plasebo grubuna göre %44 azalma olduğu tepsit edilmiştir. Plasebo ile tedavi edilen grupta % 10; Vaxoral ile tedavi edilen grupta ise antibiyotik tedavisine % 37 oranında ihtiyaç kalmadığı görülmüştür. Vaxoral, hastalar tarafından iyi tolere edilmiş ve hiçbir yan etki kaydedilmemiştir. Vaxoral kullanımı kulak, burun ve boğaz enfeksiyonlarını ve antibiyotik tedavisine duyulan ihtiyacı azaltır.

9 Collet et al. Stimulation of nonspecific immunity to reduce the risk of recurrent infections in children attending day-care centres Bu çalışma; tekrarlayan enfeksiyon insidansı düşük olan anaokul çocuklarında Vaxoral in etkisini araştırmak için 7,5 ay boyunca randomize, çift kör, plasebo kontrollü olarak yapılmıştır. 6 aylık ve daha büyük çocukların yer aldığı 423 ana okul çocuğu çalışmaya dahil edilmiştir (213 plasebo, 210 Vaxoral) Tedavi 3 ardışık sonbahar-kış ayları için ayda 10 ardışık gün boyunca günde bir kapsül (3,5 mg) Vaxoral veya plasebo şeklinde sürmüştür. Tedavi bitimini takiben 4,5 ay boyunca hastalar takip edilmiştir. Tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu olan akut hastalar 48 saat boyunca gözlemlenmiştir. 3 aylık tedavi boyunca; 3 ay ve daha fazla süre tekrarlayan ÜSYE na yakalanma oranında Vaxoral kullanan grupta plaseboya göre %48 azalma olmuştur. Çalışma sonunda (7,5 ay) elde edilen sonuçlar Vaxoral in etkili olduğu yönündedir. Hastalar Vaxoral i tolere etmiş ve çalışma boyunca hiçbir yan etki bildirilmemiştir. Vaxoral; anaokul çocukları tarafından iyi tolere edilir ve tekrarlayan ÜSYE na yakalanma oranını azaltır.

10 Field et al. Use of OM-85 BV in primary prevention of acute respiratory tract infections in children in orphanages. Curr Ther Res. 1998;59: aylık açık çalışmada Vaxoral in tekrarlayan SYE nın önlenmesi araştırılmıştır. Yetimhanede yaşayan 2-12 yaş aralığındaki 74 çocuk hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tedavi 3 ardışık sonbahar-kış ayları için ayda 10 ardışık gün boyunca günde bir kapsül (3,5 mg) Vaxoral veya plasebo şeklinde sürmüştür. Enfeksiyon görülme sıklığı, okul devamsızlığı, antibiyotik tüketimi ve Ig seviyeleri Vaxoral kullanmadıkları dönem ile kullandıkları dönem değerlendirililmiştir. Hastalık ataklarında ve antibiyotik kullanımında %50 azalma olduğu görülmüştür. Vaxoral ile tedaviye başlayan çocuklarda okula devam 62 gün iken, 207 güne çıkmış; Vaxoral okula devamsızlığı azaltmıştır. Vaxoral tedavisi sonunda IgG ve IgM seviyelerinde anlamlı artış olmuştur. Çalışma sonunda Vaxoral kullanan grupta herhangi bir yan etki bildirimi yapılmamıştır. Yetimhanede yaşayan çocuklar Vaxoral in etkisini araştıran bu çalışmaya göe Vaxoral; SYE na yakalanma oranını, okula devamsızlığı anlamlı oranda azaltır, IgG ve IgM seviyelerini ise anlamlı oranda artırır.

11 Jara-Perez et al. Primary prevention of acute respiratory tract infections in children using a bacterial immunostimulant: a double-masked, placebo-controlled clinical trial. Clin Ther. 2000;22(6): Bu çalışma; tekrarlayan enfeksiyon insidansı düşük olan yetimhanede yaşayan okul çağındaki kız çocuklarında Vaxoral in etkisini araştırmak için 6 ay boyunca randomize, çift kör, plasebo kontrollü olarak yapılmıştır yaş aralığındaki yetimhanede yaşayan okul çağındaki 200 kız çocuğu çalışmaya dahil edilmiştir (100 Vaxoral, 100 plasebo). Tedavi 3 ardışık sonbahar-kış ayları için ayda 10 ardışık gün boyunca günde bir kapsül (3,5 mg) Vaxoral veya plasebo şeklinde sürmüştür. Tedavi bittikten sonra hastalar 3 ay takip edilerek çalışma 6 ayda tamamlanmıştır. İlk ilgilenilen parametre enfeksiyonların türü ve sayısıydı. Daha sonraki parametreler noktalar enfeksiyon süresi, şiddeti, okula devamsızlık, sayısı ve eşlik eden tedavi süresiydi. Tedavi boyunca hastalığa yakalanma sayısı Vaxoral kullanan grupta 143 iken plasebo kullanan grupta 299 idi. Enfeksiyonların ortalama sayısı plasebo grubunda 3 iken Vaxoral ile tedavi olan grupta 1 di. Vaxoral ile tedavi edilen grupta tekrar eden SYE na yakalanma oranı, antibiyotik sayısı ve diğer tedavilerin sayısında anlamlı oranda azalma olduğu, plasebo grubuna göre daha iyi bulguların kaydedildiği belirtilmiştir. Vaxoral kullanan grupta çalışma boyunca hiçbir yan etki bildirilmemiştir. Vaxoral kullanımı tekrarlayan SYE sayısını, süresini ve enfeksiyon atağının şiddetini, diğer tedavilerin kullanımını anlamlı oranda azaltır.

12 Gutierrez-Tarango et al. Safety and efficacy of two courses of OM-85 BV in the prevention of respiratory tract infections in children during 12 months. Chest. 2001;119(6): Duyarlı çocuklarda tekrarlayan akut SYE larının önlenmesinde Vaxoral in güvenliğini ve etkisini değerlendirmek için 1 yıllık, randomize, çift-kör, plasebo-kontrollü bir çalışmadır. Şehir yaşantısına alışkın 1-12 yaş aralığındaki 54 çocuk hasta çalışmaya dahil edilmiştir ( 26 Vaxoral, 28 plasebo). Tedavi ilk üçüncü ay için ayda 10 ardışık gün boyunca tek Vaxoral (3.5 mg) veya plasebo şeklinde 3ay sürmüştür. 6 ay sonra aynı tedavi 3 ay (7-9. ay) daha devam etmiştir (yılda 2 kür şeklinde) Çalışmada tekrar eden SYE sayısı, tipi ve (antibiyotikler dahil) tedavi süresi ve okula devamsızlık değerlendirmeye alınmıştır. Vaxoral ile tedavi edilen hastalarda plasebo grubuna göre tekrarlayan SYE nda anlamlı oranda azalma olmuştur. 12 ay süren bu çalışmada 6 aylık periyotta tekrarlayan akut SYE nda Vaxoral, anlamlı azalma sağlamıştır. Vaxoral kullanan hastalarda tedavi boyunca antibiyotik kullanımında plasebo grubuna göre neredeyse yarı yarıya azalma olmuştur. Vaxoral kullanan hastalarda tekrarlayan akut SYE nın süresinde ve şiddetinde de azalmanın olduğu tespit edilmiştir. Çalışma boyunca hem plasebo hem de Vaxoral kullanan grupta 1 yan etki bildirilmiştir. Tekrarlayan akut SYE nın tedavisinde Vaxoral in etkisini araştırmak için 12 ay boyunca yapılan bu çalışmaya göre Vaxoral; antibiyotik kullanımını ve tekrarlayan akut SYE nın sayısını azaltır.

13 Schaad et al. Immunostimulation with OM-85 in children with recurrent infections of the upper respiratory tract: a double-blind, placebo-controlled multicentre study. Chest. 2002;122(6): Bu çalışma; tekrarlayan SYE olan çocuklarda Vaxoral in etkisini araştırmak için 6 ay boyunca randomize, çift kör, plasebo kontrollü olarak yapılmıştır. 220 çocuk hasta çalışmaya dahil edilmiştir (120 Vaxoral, 100 plasebo). İlk ay her gün 1 kapsül Vaxoral ya da plasebo almışlar, sonraki 1 ay ara verilmiş ve 3. ve 5. aylarda 10 gün kullanıp 20 gün ara şeklinde tedavi ilerlemiştir. Tedavi bittikten 1 ay sonra takip edilmiştir. İlk ilgilenilen parametre tekrar eden ÜSYE nın sayısıydı. Daha sonraki parametreler noktalar ise rinitin, faranjitin, otitin, sinüzitin, öksürüğün, ses kısıklığının ve okula devamsızlığın oranıydı. Vaxoral ile tedavi edilen hastalarda tekrarlayan ÜSYE oranında plaseboya göre %16 azalmanın olduğu bildirilmiştir. Daha önce çok sık üst SYE geçiren hastalarda Vaxoral kullanımı sonucu hastalığa yakalanma oranında %22 azalma görülmüştür. Vaxoral; rinit ve farenjit sıklığı ve şiddetini; ateşi de anlamlı oranda azaltmıştır. Plaseboye göre Vaxoral daha tolere edilebilir bulunmuştur. Vaxoral tekrarlayan ÜSYE hikayesi olan çocuklarda hastalığa yakalanma oranını azaltır.

14 Del-Rio-Navarro et al. Use of OM-85 BV in children suffering from recurrent respiratory tract infections and subnormal IgG subclass levels. Allergol Immunopathol (Madr ). 2003;31(1):7-13. Bu 6 aylık, randomize, çift kör, plasebo-kontrollü çalışmanın amacı tekrralayan SYE nda ve IgG seviyelerinde Vaxoral in etkisini araştırmaktır. 6 ay içerisinde 3 ve daha fazla tekrarlayan SYE geçiren, IgG seviyeleri düşük 3-6 yaş aralığında 43 çocuk hasta çalışmaya dahil edilmiştir (22 Vaxoral, 21 plasebo). Tedavi ayda 10 ardışık gün boyunca tek Vaxoral (3.5 mg) veya plasebo şeklinde 3 ay sürmüştür. Tedavi bittikten 3 ay daha hastalar takip edilmiştir. Tedavi boyunca IgG altsınıf seviyeleri (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4) sayısında Vaxoral in etkilerine bakılmıştır. Vaxoral ile tedavi edilen grup, plasebo grubu ile karşılaştırıldığında, 6 aylık çalışma süresi boyunca hastalığa yakalanma oranında anlamlı azalma olmuştur. Vaxoral ile tedavi edilen grupta IgG4 ve IgG3 seviyesinde azalma olmuştur. Çalışma boyunca hastalar her iki gruba da iti tolerans göstermişlerdir. Bu çalışmaya göre Vaxoral, düşük IgG seviyelerine sahip tekrarlayan akut SYE olan çocuklarda anlamlı oranda etkilidir.

15 Razi et al. The immunostimulant OM-85 BV prevents wheezing attacks in preschool children. J Allergy Clin Immunol. 2010;126(4): yıllık, randomize, çift-kör, plasebo kontrollü bu çalışmasının amacı, tekrarlayan hışıltılı çocuklarda virüs kaynaklı hırıltı atakları önlemede Vaxoral in etkilerini araştırmaktır. Tekrarlayan hışıltılı 75 çocuk çalışmaya dahil edilmiştir (35 Vaxoral, 40 plasebo). Tedavi ayda 10 ardışık gün boyunca tek Vaxoral (3.5 mg) veya plasebo şeklinde 3ay sürmüştür. Tedavi bitiminden sonraki 9 ay hastalar takip edilerek çalışma 1 yılda tamamlanmıştır. İlk parametre olarak hırıltı ataklarının sayısı değerlendirilmiş; daha sonra süresi, atak sayısı, türü, tedavisi ve hastanede yatış süreleri değerlendirilmiştir. Ayrıca viral kökenli nazofarenjit insidansı da kaydedilmiştir. Vaxoral ile tedavi edilen hastalarda virüs kaynaklı hırıltı ataklarında düşüşün olduğu gözlemlenmiştir. Her iki grup arasındaki fark, kümülatif 12 aylık çalışma süresi boyunca hasta başına 2.18 hırıltı atakları şeklindeydi. Vaxoral gru bunda ataklardaki azalma plaseboya göre %37,9 oranında olmuştur. Her hırıltılı atağının süresi, Vaxoral kullanan grupta plaseboya göre 2 gün daha kısa olduğu bildirilmiştir. Vaxoral in akut nazofarenjit durumlarda uygulanan tedavideki etkisi (çoğunlukla rinovirüs tarafından uyarılan) 12 aylık çalışma süresi boyunca plasebo ile karşılaştırılmıştır. Vaxoral ile plasebo grubu arasındaki en önemli fark hırıltı atakları sayısında ortaya çıkmıştır. Vaxoral kullanan grupta hırıltı ataklarının sayısının anlamlı oranda azaldığı belirtilmektedir. Vaxoral kullanan grup plasebo grubundakiyle aynı tolerebiliteyi göstermiştir. Vaxoral akut SYE olan okul öncesi çocuklarda hırıltılı solunum ataklarının hızını ve süresini anlamlı oranda azaltır.

16 Schaad. OM-85 BV, an immunostimulant in paediatric recurrent respiratory tract infections: a systematic review. World J Pediatr. 2010;6(1):5-12. Sonbahar-kış döneminde tekrarlayan SYE önlenmesinde Vaxoral in etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmış bir meta analizdir. 8 farklı çalışmanın değerlendirildiği bu çalışmaya 851 çocuk hasta dahil edilmiştir (435 plasebo, 416 Vaxoral). Çalışma Metodları 8 randomize kontrollü çalışmanın bir meta azalizidir. Tekrarlayan SYE olan hastalar plasebo ve Vaxoral olmak üzere iki gruba ayrılmış ve 3 ay tedavi, 3 ay takip olmak üzere 6 ay gözlemlenmiştir. Vaxoral ile tedavi edilen popülasyon plasebo ile karşılaştırıldığında tekrarlayan SYE görülme oranı Vaxoral de %32 ike plasebo grubunda ise %58,2 bulunmuştur. Vaxoral ile tedavi edilen popülasyonda tekrralayan SYE insidansı anlamlı oranda azalmıştır. Bu etki geçmişinde tekrarlayan SYE öyküsü olan hastalarda daha etkili bulunmuştur. Çalışma boyunca minör yan etki insidansı her iki grupta da benzer olarak bildirilmiştir. Yapılan bu meta analize göre Vaxoral, tekrarlayan SYE olan hastalarda anlamlı oranda hastalığa yakalanma süresini kısaltır.

17 Karaca et al. Does OM-85 BV prophylaxis trigger autoimmunity in IgA deficient children? Int Immunopharmacol. 2011;11(11): Vaxoral kullanımının IgA eksikliği olan hastalarda otoimmünite gelişimini tetikleyebilir olmadığını göstermek için yapılan 50 aylık bir prospektif çalışmadır. IgA eksikliği ve tekrarlayan ateşli enfeksiyonu olan 63 çocuk hasta çalışmaya dahil edilmiştir (37 Vaxoral, 26 plasebo). ler Tedavi ayda 10 ardışık gün boyunca tek Vaxoral (3.5 mg) veya plasebo şeklinde 3ay sürmüştür. Tedavi bitiminden sonraki 9 ay hastalar tedavi edilmeden takip edilmiştir. Otoimün klinik bulgularına veya antikorlarına (anti-nükleer antikorlar [ANA]) Gelişimi ANA profilini (14 antijen), anti-sitoplazmik antikor (ANCA), anti-kardiyolipin antikorları IgG ve IgM (ACL), romatoid faktörüne (RF de dahil olmak üzere), anti-tiroglobulin (anti-t) ve anti-tiroid mikrozomal antijeni (anti-m) ne göre değerlendirilmişlerdir. Vaxoral ile ilgili kontrol grupları arasında ANA, ANCA ve RF pozitifliği dahil otoimmünitesi klinik veya laboratuvar bulgularında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Vaxoral alan IgA eksikliği olan çocuklarda ANA pozitifliği sıklığı önceden bildirilen değerlerle karşılaştırılabilir ve bu tedaviden etkilenmemiş bulunmuştur. Çalışma boyunca Vaxoral ile tedavi eden hastalarda hiçbir yan etki bildirilmemiştir. Vaxoral, IgA eksikliği olan çocuklarda ANA pozitifliğinin sıklığını etkilemez.

18 Bitar and Saade. The role of OM-85 BV in preventing recurrent acute tonsillitis in children. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2013;77(5): Bu 5 yıl geriye dönük çalışmanın amacı tekrarlayan akut tonsilliti olan çocuklarda Vaxoral in etkisini araştırmaktır yaş aralığındaki geriye dönük 12 ay içeriisnde 3 ve üzeri tonsilit öyküsü olan 177 çocuk çalışmaya dahil edilmiştir (131 Vaxoral). Birbirini takip eden 3 ay boyunca 10 ar gün 1 er kapsül Vaxoral alıp 20 gün ara vermişlerdir. Hastaların Vaxoral tedavisine yanıtı 3 aylık tedavi sonunda değerlendirilmiştir. Buna göre akut tonsilit ataklarının sıklığında azalmanın olduğu belirtilmiştir. Vaxoral Kapsül e yanıt gösteren hastalar tedaviye ya da tonsillektomiye olan ihtiyaçlarına göre tedavisonuna kadar takip edilmişlerdir. Vaxoral ile tedavi edilen hastaların 3 ay sonunda 99 u tedaviye olumlu yanıt vermiştir. 9 ayın sonunda hastaların çok azında tonsillektomiye ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Tekrarlayan akut tonsilliti olan çocuklarda Vaxoral kullanımı, kısa sürede hastalığın tekrarını engellemiş ve çok az sayıda hastada da uzun süreli takipte tonsillektomiye gerekliliği ortaya çıkarmıştır.

Vaxoral. Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5. Şimdi. Zamanı. KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı

Vaxoral. Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5. Şimdi. Zamanı. KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı Tekrarlayan bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde 5 Şimdi KOAH Kronik bronşit Sigara kullanımı Yaşlılık Düşük bağışıklık Hırıltılı öksürük Kirli ortam Pasif içicilik Zamanı Tekrarlayan

Detaylı

Kış Sezonunda Görülen İnfluenza Virüsü Tipleri ve Tedavide Oseltamivir in Etkinliği

Kış Sezonunda Görülen İnfluenza Virüsü Tipleri ve Tedavide Oseltamivir in Etkinliği 2010-2011 Kış Sezonunda Görülen İnfluenza Virüsü Tipleri ve Tedavide Oseltamivir in Etkinliği Mehmet Ceyhan, Eda Karadağ Öncel, Selim Badur, Meral Akçay Ciblak, Emre Alhan, Ümit Sızmaz Çelik, Zafer Kurugöl,

Detaylı

Burun yıkama ve sağlığı

Burun yıkama ve sağlığı Burun yıkama ve sağlığı Yayınlanmış bir çok klinik çalışmada günlük yapılan nazal yıkmanın burnumuzla ilgili yaşam kalitesini arttırdığı ve sinüslerimizden kaynaklanan semptomları azalttığı gösterilmiştir.

Detaylı

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr.

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. Aslı KANTAR Akut rejeksiyon (AR), greft disfonksiyonu gelişmesinde major

Detaylı

SPİNA BİFİDA VE NÖROJEN MESANE TANILI HASTALARDA MESANE İÇİ HYALURONİK ASİD UYGULAMASI

SPİNA BİFİDA VE NÖROJEN MESANE TANILI HASTALARDA MESANE İÇİ HYALURONİK ASİD UYGULAMASI SPİNA BİFİDA VE NÖROJEN MESANE TANILI HASTALARDA MESANE İÇİ HYALURONİK ASİD UYGULAMASI Harika Alpay, Nurdan Yıldız, Neslihan Çiçek Deniz, İbrahim Gökce Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi

Detaylı

STATİN FOBİSİ Prof. Dr. Mehmet Uzunlulu

STATİN FOBİSİ Prof. Dr. Mehmet Uzunlulu STATİN FOBİSİ Prof. Dr. Mehmet Uzunlulu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD KV olay riski (%) Statin çalışmaları: Primer koruma 10 8 6 4 2 0 1 Statin Placebo WOSCOPS WOSCOPS

Detaylı

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI

TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI TONSİLLOFARENJİT TANI VE TEDAVİ ALGORİTMASI Akut tonsillofarenjit veya çocukluk çağında daha sık karşılaşılan klinik tablosu ile tonsillit, farinks ve tonsil dokusunun inflamasyonudur ve doktora başvuruların

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

ÜSYE Güncel Tanı ve Tedavi

ÜSYE Güncel Tanı ve Tedavi ÜSYE Güncel Tanı ve Tedavi Dr. Özlem YİĞİT Akdeniz Acil Tıp 29.11.2011 Giriş Ayaktan tedavi edilenlerdeki en sık akut hastalık En sık etken virüsler İnsandan insana damlacık yoluyla y yayılım y Tüm yaş

Detaylı

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke

Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Acil Serviste Akılcı Antibiyotik Kullanımının Temel İlkeleri Dr. A. Çağrı Büke Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji 12/o4/2014 Akılcı antibiyotik kullanımı Antibiyotiklere

Detaylı

Toplum başlangıçlı Escherichia coli

Toplum başlangıçlı Escherichia coli Toplum başlangıçlı Escherichia coli nin neden olduğu üriner sistem infeksiyonlarında siprofloksasin direnci ve risk faktörleri: Prospektif kohort çalışma Türkan TÜZÜN 1, Selda SAYIN KUTLU 2, Murat KUTLU

Detaylı

Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu. Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa

Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu. Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa Olgu 24 yaşında erkek hasta 6. sınıf tıp öğrencisi Ortopedi polikliniğine başvurmuş Rutin

Detaylı

[RABİA EMEL ŞENAY] BEYANI

[RABİA EMEL ŞENAY] BEYANI Araştırma Destekleri/ Baş Araştırıcı 10. Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresi 3 6 Haziran 2015, Ankara [RABİA EMEL ŞENAY] BEYANI Sunumum ile ilgili çıkar çatışmam yoktur. Çalıştığı Firma (lar) Danışman

Detaylı

KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI)

KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI) KLİNİK İNCİLER (ÜST SOLUNUM YOLU ACİLLERİ VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI) Dr.Gülbin Bingöl Karakoç Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi K.İnci 1: Bebek K, 2 günlük kız hasta Meme emememe, morarma yakınması

Detaylı

TLERDE SEROLOJİK/MOLEK HANGİ İNCELEME?) SAPTANMASI

TLERDE SEROLOJİK/MOLEK HANGİ İNCELEME?) SAPTANMASI * VİRAL V HEPATİTLERDE TLERDE SEROLOJİK/MOLEK K/MOLEKÜLER LER TESTLER (NE ZAMANHANG HANGİ İNCELEME?) *VİRAL HEPATİTLERDE TLERDE İLAÇ DİRENCİNİN SAPTANMASI *DİAL ALİZ Z HASTALARININ HEPATİT T AÇISINDAN

Detaylı

Açılış Konuşması. Binlerce çalışma var ama nelere dikkat etmeliyiz?

Açılış Konuşması. Binlerce çalışma var ama nelere dikkat etmeliyiz? Açılış Konuşması Son 15-20 yılda, bağırsak florasının insan sağlığı üzerindeki önemi anlaşıldı Bu nedenle; bakteri kolonizasyonumuzu fayda sağlayacak şekilde değiştirme fikri ve çalışmaları hızla arttı..

Detaylı

HIŞILTILI ÇOCUKLARA YAKLAŞIM

HIŞILTILI ÇOCUKLARA YAKLAŞIM HIŞILTILI ÇOCUKLARA YAKLAŞIM 1. PUADER KONGRESİ ANTALYA 2012 Dr. İpek Türktaş Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara ipektur@gmail.com STRİDOR? VİZİNG? BRONŞİOLİT %80 ÜSYE %20 BRONŞİOLİT BRONŞİOLİT

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi ALLERJİ AŞILARI Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi Allerji aşıları Allerjen immunoterapi Allerjik bir hastaya giderek artan miktarlarda allerjen

Detaylı

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD İnhaler uygulama İntraventriküler/intratekal uygulama Antibiyotik kilit tedavisi Antibiyotik içerikli

Detaylı

Doripenem: Klinik Uygulamadaki Yeri

Doripenem: Klinik Uygulamadaki Yeri Doripenem: Klinik Uygulamadaki Yeri Prof. Dr. Haluk ERAKSOY İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yeni Antimikrobik Sayısı Azalmaktadır

Detaylı

Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı

Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı Plasebo? H 2 RA? PPİ? H.pilori eradikasyonu? Endoskopik tedavi? Prof.Dr. Ömer ŞENTÜRK 1 2 Her 100 000 yatıştan 10-50 üst gis kanama En sık neden p.ülser Mortalite

Detaylı

ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ. Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji

ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ. Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji NİYE KOMBİNE EDİYORUZ? ADA ve EASD basamak tedavisi öneriyor. Önce metformin, sonra diğer ilaçları ekle: OAD, GLP1 agonistleri veya

Detaylı

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Cell growth differentiation Inflamation Cytokine production Extracellular-regulated

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM Mİ? NSAii. Dr Gözde KÖYCÜ BUHARİ Dr Ferda ÖNER ERKEKOL

BİRLİKTE ÇÖZELİM Mİ? NSAii. Dr Gözde KÖYCÜ BUHARİ Dr Ferda ÖNER ERKEKOL BİRLİKTE ÇÖZELİM Mİ? NSAii Dr Gözde KÖYCÜ BUHARİ Dr Ferda ÖNER ERKEKOL HASTAYI POLİKLİNİKTE NASIL DEĞERLENDİRELİM? 1) Klinik özellikler ( semptom, bulgu, eşlik eden hastalıklar) Reaksiyon ilaç aşırı duyarlılık

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 29 Nisan 2015 17. Hafta (20-26 Nisan 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 17. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

Epstein-Barr virüs enfeksiyonlarında trombosit parametrelerinin değerlendirilmesi

Epstein-Barr virüs enfeksiyonlarında trombosit parametrelerinin değerlendirilmesi Epstein-Barr virüs enfeksiyonlarında trombosit parametrelerinin değerlendirilmesi Habip ALMİŞ, İbrahim Hakan BUCAK, Mehmet TURGUT. Adıyaman Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD.

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 20 Mayıs 2015 20. Hafta (11-17 Mayıs 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 20. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ

BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ BU İNFLUENZA SALGIN DEĞİL: ÇOCUK VE ERİŞKİN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ *Bahar Kandemir, *İbrahim Erayman, **Sevgi Pekcan, ***Ümmügülsüm Dikici, *Selver Can, ***Mehmet Özdemir, *Mehmet Bitirgen *

Detaylı

DÖNEM III KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI

DÖNEM III KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI DÖNEM III KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI Konu: KBB hastalıklarında tanı ve muayene yöntemleri Amaç: Bu dersin sonunda dönem 3 öğrencileri KBB hastalıklarında tanı ve muayene yöntemlerini KBB hastalıklarında

Detaylı

Oral, İntravenöz ve İntranasal analjezi: ANALJEZİDE EN İYİ YOL? Uzm. Dr. İsmail TAYFUR

Oral, İntravenöz ve İntranasal analjezi: ANALJEZİDE EN İYİ YOL? Uzm. Dr. İsmail TAYFUR Oral, İntravenöz ve İntranasal analjezi: ANALJEZİDE EN İYİ YOL? Uzm. Dr. İsmail TAYFUR AKUT AĞRI Hastalar tarafından en çok şikayet edilen konu. Acil servise başvuran hastaların %60 ı AKUT AĞRI Çözülmeyen

Detaylı

OKUL ÖNCESİ HIRILTILI ÇOCUKLARDA TEDAVİNİN OLGULAR İLE TARTIŞILMASI

OKUL ÖNCESİ HIRILTILI ÇOCUKLARDA TEDAVİNİN OLGULAR İLE TARTIŞILMASI OKUL ÖNCESİ HIRILTILI ÇOCUKLARDA TEDAVİNİN OLGULAR İLE TARTIŞILMASI Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Prof Dr Fazilet Karakoç 3 yaşında erkek hasta term olarak doğmuş

Detaylı

AKUT VİRAL HEPATİT TEDAVİSİNDE ORAL ANTİVİRALLERİN YERİ DOÇ.DR.MUSTAFA KEMAL ÇELEN DİCLE ÜNİVERSİTESİ SAPANCA

AKUT VİRAL HEPATİT TEDAVİSİNDE ORAL ANTİVİRALLERİN YERİ DOÇ.DR.MUSTAFA KEMAL ÇELEN DİCLE ÜNİVERSİTESİ SAPANCA AKUT VİRAL HEPATİT TEDAVİSİNDE ORAL ANTİVİRALLERİN YERİ DOÇ.DR.MUSTAFA KEMAL ÇELEN DİCLE ÜNİVERSİTESİ SAPANCA 07.09.2013 Viral Hepatitler Tarihsel Bakış İnfeksiyoz (Fekal oral bulaşan) A E Enterik yolla

Detaylı

Kronik ürtikerde güncel tedaviler

Kronik ürtikerde güncel tedaviler Kronik ürtikerde güncel tedaviler Dr. Emek Kocatürk Göncü İstanbul Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Sunum akışı EAACI/GALEN/EDF/WAO Ürtiker Kılavuzu Amerikan Allerji İmmunoloji Akademisi Ürtiker Kılavuzu

Detaylı

Kronik Öksürük. Dr. Kürşat Uzun N.E. Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ve Yoğun Bakım Bilim Dalı

Kronik Öksürük. Dr. Kürşat Uzun N.E. Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Kronik Öksürük Dr. Kürşat Uzun N.E. Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Epidemiyoloji Polikliniklerde en sık 5. şikayet %88-100 neden saptanıyor Spesifik tedavi

Detaylı

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları

Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları HEPATİT B TESTLERİ Hepatit B Virüs Testleri: Hepatit serolojisi, Hepatit markırları Hepatit B virüs enfeksiyonu insandan insana kan, semen, vücut salgıları ile kolay bulaşan yaygın görülen ve ülkemizde

Detaylı

Nutrisyonel Vitamin B12 Eksikliği Vakalarında Oral B12 Tedavisi

Nutrisyonel Vitamin B12 Eksikliği Vakalarında Oral B12 Tedavisi Nutrisyonel Vitamin B12 Eksikliği Vakalarında Oral B12 Tedavisi Ayşenur Bahadır, Pınar Gökçe Reis, Erol Erduran Karadeniz Teknik Üniversitesi, Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı, Trabzon Günümüzde B12 vitamin

Detaylı

Aşılı Anaokulu Çocuklarında Suçiçeği Salgını

Aşılı Anaokulu Çocuklarında Suçiçeği Salgını Aşılı Anaokulu Çocuklarında Suçiçeği Salgını N. Zafer KURUGÖL, Şule GÖKÇE, Münevver Akıllı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD 9-13 Kasım 2016, ANTALYA SUÇİÇEĞİ Suçiçeği, varisella

Detaylı

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi

21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi 21.12.2015 Pazartesi İzmir Basın Gündemi MANİSA HABER Soğuklarla birlikte sinüzit vakalarında artış yaşanıyor Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ercan Pınar, havaların

Detaylı

ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON

ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON TAM DEĞERİNİ BİLİYOR MUYUZ? Doç. Dr. Mustafa KAPLAN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı-Edirne m 2 Erken tek doz intravezikal instilasyonun amacı

Detaylı

Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü

Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü Dr. Figen HANAĞASI Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Bölümü Amaç Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Uyku Bozuklukları Laboratuvarı nda tetkik edilen 86 hastanın klinik ve polisomnografik

Detaylı

GELECEĞİN TIBBINA HOŞ GELDİNİZ

GELECEĞİN TIBBINA HOŞ GELDİNİZ GELECEĞİN TIBBINA HOŞ GELDİNİZ Her bünye kendine has özellikleriyle tek, kendine özel ve eşsizdir. Tedavilerin de kişiye özel olması kaçınılamaz bir gerekliliktir. ONDAMED, rezonans terapisinin kişiye

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 8 Nisan 2015 14. Hafta (30 Mart 5 Nisan 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 14. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

TÜTÜN VE ASTIM. Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri

TÜTÜN VE ASTIM. Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri TÜTÜN VE ASTIM Kısa Ders 2 Modül: Tütünün Solunum Sistemine Etkileri Kısa Dersimizin Hedefleri KISA DERSİMİZİN AMACI: Öğrencileri tütünün astım üzerindeki zararlı etkileri ile astım hastalarına ve ebeveynlerine

Detaylı

Renal Replasman Tedavisi Altındaki Hastalarda Antimikrobiyal Kullanımı

Renal Replasman Tedavisi Altındaki Hastalarda Antimikrobiyal Kullanımı Renal Replasman Tedavisi Altındaki Hastalarda Antimikrobiyal Kullanımı Dr. Özlem Kurt Azap Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KLİMİK Ankara, 24 Şubat

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 İmmün sistemin gelişimini, fonksiyonlarını veya her ikisini de etkileyen 130 farklı bozukluğu tanımlamaktadır. o Notarangelo L et al, J Allergy Clin Immunol 2010 Primer immün yetmezlik sıklığı o Genel

Detaylı

Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ventilatör ilişkili pnömoninin önlenmesinde bundle stratejisi

Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ventilatör ilişkili pnömoninin önlenmesinde bundle stratejisi Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde ventilatör ilişkili pnömoninin önlenmesinde bundle stratejisi Yrd.Doç.Dr. İsmail Kürşad Gökçe İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Trakeostomi ya da endotrakeal

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü. Ardahan Lise Öğrencileri EĞİTİM SEMİNERİ

T.C. Sağlık Bakanlığı Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü. Ardahan Lise Öğrencileri EĞİTİM SEMİNERİ T.C. Sağlık Bakanlığı Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü Ardahan Lise Öğrencileri EĞİTİM SEMİNERİ AKıLCı İLAÇ KULLANıMı TANıMı İLK DEFA 1985 YıLıNDA DÜNYA SAĞLıK ÖRGÜTÜ TARAFıNDAN YAPıLMıŞTıR. KİŞİLERİN KLİNİK

Detaylı

Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Preterm Bebeklerde Lactobacillus Reuteri'nin Fungal Profilakside Kullanımı: Randomize Kontrollü Bir Çalışma

Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Preterm Bebeklerde Lactobacillus Reuteri'nin Fungal Profilakside Kullanımı: Randomize Kontrollü Bir Çalışma Çok Düşük Doğum Ağırlıklı Preterm Bebeklerde Lactobacillus Reuteri'nin Fungal Profilakside Kullanımı: Randomize Kontrollü Bir Çalışma Mehmet Yekta Öncel, Sema Arayıcı, Fatma Nur Sarı, Gülsüm Kadıoğlu Şimşek,

Detaylı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virusunun Tüm Vücut Sıvılarında Saçılım Süresinin ve Serumda Antikor yanıtının moleküler ve serolojik olarak takibi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virusunun Tüm Vücut Sıvılarında Saçılım Süresinin ve Serumda Antikor yanıtının moleküler ve serolojik olarak takibi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virusunun Tüm Vücut Sıvılarında Saçılım Süresinin ve Serumda Antikor yanıtının moleküler ve serolojik olarak takibi Uzm.Dr. Dilek Yağcı Çağlayık Sözlü sunum 03 09 12 Mart 2016

Detaylı

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış Viral Hepatitler İnfeksiyöz Viral hepatitler A NANB E Enterik yolla geçen Dr. Ömer Şentürk Serum B D C F, G, TTV,? diğerleri Parenteral yolla geçen Hepatit Tipleri A B

Detaylı

FEBRİL NÖTROPENİ : 2009 DA NELER OLDU? Dr Alpay AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

FEBRİL NÖTROPENİ : 2009 DA NELER OLDU? Dr Alpay AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD FEBRİL NÖTROPENİ : 2009 DA NELER OLDU? Dr Alpay AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Infectious Diseases Working Party of EBMT Infectious Diseases Group

Detaylı

Cilt : 17 Sayı : 6 Haziran 2008

Cilt : 17 Sayı : 6 Haziran 2008 S ü r e k l i T ı p E ğ i t i m i D e r g i s i Cilt : 17 Sayı : 6 Haziran 2008 ISSN 1300-0853 Kanıta Dayalı Tıp Temeli İle Çocukluk Çağı Akut Solunum Yolu Enfeksiyonlarinda Immünstimülan Kullanımı Çocuk

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ETACİD % 0,05 Nazal Sprey 2. BİLEŞİM Etkin madde: Mometazon furoat 50 mikrogram/püskürtme 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ETACİD erişkinler, adolesanlar ve 6-11 yaş arasındaki çocuklarda

Detaylı

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi

TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ. Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İNDÜKSİYON TEDAVİSİ Dr Sevgi Şahin Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi TRANSPLANTASYONDA İMMUNSUPRESİF TEDAVİ İndüksiyon İdame Kurtarma Am J Surg 2009 Transplantation 2006 İndüksiyon tedavilerinin

Detaylı

BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ

BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ NECLA TÜLEK, METİN ÖZSOY, SAMİ KıNıKLı Ankara Eğitim Ve Araştırma HASTANESİ İnfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji GİRİŞ Mevsimsel influenza

Detaylı

UYGUN OLMAYAN ANTİBİYOTİK KULLANIMI VE BEKLENMEYEN SONUÇLARI. Dr. Şiran Keske Amerikan Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Bölümü

UYGUN OLMAYAN ANTİBİYOTİK KULLANIMI VE BEKLENMEYEN SONUÇLARI. Dr. Şiran Keske Amerikan Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Bölümü UYGUN OLMAYAN ANTİBİYOTİK KULLANIMI VE BEKLENMEYEN SONUÇLARI Dr. Şiran Keske Amerikan Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Bölümü 94 yaş Erkek Pnömoni YATIŞ Generalize tonik klonik nöbet 8. gün 11. gün Beyin

Detaylı

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller Dr. Dilara İnan 04.06.2016 Isparta Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) HBV yüzeyinde bulunan bir proteindir; RIA veya EIA ile saptanır Akut ve kronik HBV

Detaylı

ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR

ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR ALLERJİK RİNİT ve EŞLİK EDEN HASTALIKLAR Dr. İpek Türktaş Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Çocuklarda: %8.6-15.4 Erişkinde: %20 AKINTI KAŞINTI Allerjik Selam Allerjik Rinit Bulguları AKSIRMA ATAKLARI

Detaylı

Kısa Serviks Tanı ve Yönetim. Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Kısa Serviks Tanı ve Yönetim. Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Kısa Serviks Tanı ve Yönetim Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Uterin gerilme Desidual reaksiyon Kısa Serviks / Erken Doğum Progesteron etkisinde azalma Genetik Yaşam tarzı Maternal/fetal

Detaylı

TÜTÜN VE KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) Kısa Ders 1 Modül: Tütünün Solunum Sistemi Üzerindeki Etkileri

TÜTÜN VE KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) Kısa Ders 1 Modül: Tütünün Solunum Sistemi Üzerindeki Etkileri TÜTÜN VE KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) Kısa Ders 1 Modül: Tütünün Solunum Sistemi Üzerindeki Etkileri KOAH hastalarının sigara bırakma danışmanlığı almasının önemini kavrayabilecektir. Kısa

Detaylı

KRONİK VİRAL HEPATİT C Lİ HASTALARDA IL28B NİN İNTERFERON TEDAVİSİNE YANITLA İLİŞKİSİ. Dr. Gülay ÇEKİÇ MOR

KRONİK VİRAL HEPATİT C Lİ HASTALARDA IL28B NİN İNTERFERON TEDAVİSİNE YANITLA İLİŞKİSİ. Dr. Gülay ÇEKİÇ MOR KRONİK VİRAL HEPATİT C Lİ HASTALARDA IL28B NİN İNTERFERON TEDAVİSİNE YANITLA İLİŞKİSİ Dr. Gülay ÇEKİÇ MOR Giriş-Amaç IL28B geni ve yakınındaki single nucleotide polymorphism lerinin(snp, özellikle rs12979860

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VAXORAL 7 mg YETİŞKİNLER İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 7 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ve ozaenae,

Detaylı

Besin alerjisi, tüm dünya için önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Avrupa'da çocukların

Besin alerjisi, tüm dünya için önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Avrupa'da çocukların Besin alerjisinde anti IgE kullanımı Doç.Dr.Zeynep Arıkan Ayyıldız Besin alerjisi, tüm dünya için önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Avrupa'da çocukların yaklaşık olarak %6'sını etkileyen

Detaylı

Dr. Aysun Yalçı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Dr. Aysun Yalçı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dr. Aysun Yalçı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji HKP Prognostik Faktör Tedavi Önceden antibiyotik kullanımı (90 gün içinde), 5 gün

Detaylı

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar Doç Dr Selim Tümkaya ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Anksiyete bozukluklarının yaşam boyu prevalansı yaklaşık %29 dur. Kessler ve ark 2005 Uzunlamasına çalışmalar

Detaylı

STREPTOKOKSIK FARENJİT TANISINDA BREESE SKORLAMA SİSTEMİ

STREPTOKOKSIK FARENJİT TANISINDA BREESE SKORLAMA SİSTEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MECMUASI Cilt 5 1, Sayı 4, 1990 203-207 STREPTOKOKSIK FARENJİT TANISINDA BREESE SKORLAMA SİSTEMİ Betül Ulukol Bulut* Ayla Günlemez* Derya Aysev* Şükrü Cin* ÖZET Bu çalışma

Detaylı

STEROİDE DİRENÇLİ NEFROTİK SENDROM OLGULARINDA SİKLOSPORİN TEDAVİSİ: 12 AYLIK TAKİP

STEROİDE DİRENÇLİ NEFROTİK SENDROM OLGULARINDA SİKLOSPORİN TEDAVİSİ: 12 AYLIK TAKİP STEROİDE DİRENÇLİ NEFROTİK SENDROM OLGULARINDA SİKLOSPORİN TEDAVİSİ: 12 AYLIK TAKİP Dr. Murat Şakacı Ankara Eğitim E ve Araştırma rma Hastanesi Nefroloji Kliniği GİRİŞİŞ Steroide dirençli nefrotik sendrom

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyonda kullanımına ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyonda kullanımına ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 3,5 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus

Detaylı

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 03.05.2016 OLGU 38 yaşında evli kadın hasta İki haftadır olan bulantı, kusma, kaşıntı, halsizlik, ciltte ve gözlerde

Detaylı

KANITLARIN KATEGORİSİ

KANITLARIN KATEGORİSİ EPOS 2007 AMAÇLAR VE HEDEFLER Rinosinüzit, topluma büyük bir mali yük oluşturan, önemli ve gittikçe artan bir sağlık sorunudur. Bu el kitabı, rinosinüzitin tanısı ve tedavisi hakkında kanıta dayalı öneriler

Detaylı

Gebelerde Toxoplasma gondii Seropozitifliğinin Değerlendirilmesinde İstenen Testlerin Önerilen Tanı Algoritmasına Uygunluğunun Değerlendirilmesi

Gebelerde Toxoplasma gondii Seropozitifliğinin Değerlendirilmesinde İstenen Testlerin Önerilen Tanı Algoritmasına Uygunluğunun Değerlendirilmesi Gebelerde Toxoplasma gondii Seropozitifliğinin Değerlendirilmesinde İstenen Testlerin Önerilen Tanı Algoritmasına Uygunluğunun Değerlendirilmesi Dr.Hilal GÜREL Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

Merve Civelek, Esra Karataş, Gözde Gümüş, Özgür Akman Danışman: Dr. Evren Hızal ÖZET

Merve Civelek, Esra Karataş, Gözde Gümüş, Özgür Akman Danışman: Dr. Evren Hızal ÖZET Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi nde 2000-2012 Yılları Arasında Böbrek ve Karaciğer Transplantasyonu Yapılan Hastaların Kulak Burun Boğaz Bulguları Merve Civelek, Esra Karataş, Gözde Gümüş, Özgür

Detaylı

Meme Kanseri ve Ateş. Dr. Ömer Fatih Ölmez Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı

Meme Kanseri ve Ateş. Dr. Ömer Fatih Ölmez Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı Meme Kanseri ve Ateş Dr. Ömer Fatih Ölmez Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilimdalı VAKA-1 52 yaş, kadın hasta Meme kanseri nedeni ile 1 hafta önce aldığı adjuvan kemoterapi sonrası ateş

Detaylı

Olgularla Antibiyotikler ve Yan Etki Yönetimi Şanlıurfa Toplantısı 20 Kasım 2015

Olgularla Antibiyotikler ve Yan Etki Yönetimi Şanlıurfa Toplantısı 20 Kasım 2015 Olgularla Antibiyotikler ve Yan Etki Yönetimi Şanlıurfa Toplantısı 20 Kasım 2015 Dr. Hakan Sezgin SAYİNER Adıyaman Üniv. Tıp Fak. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klin. Mikr. AD OLGU 39 E Şikayeti: Bilinç kaybı

Detaylı

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE MERS-CoV (Middle East Respiratoy Seyndrome- Corona Virus Mers-CoV Öyküsü İlk olgu: v Haziran 2012 Suudi Arabistan v Pnömoni ve akut böbrek yetmezliği-

Detaylı

KRONİK HİPERSENSİTİVİTE PNÖMONİSİ. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD

KRONİK HİPERSENSİTİVİTE PNÖMONİSİ. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD KRONİK HİPERSENSİTİVİTE PNÖMONİSİ Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD OLGU 58 y E hasta 10.01.2017 de son aylarda eforla artan nefes darlığı, öksürük, yorgunluk Özgeçmiş: 10 yıldır

Detaylı

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU Önsöz... IX-X Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu... XI Hemofili Bilimsel Alt Komitesi Üyeleri (2014-2018 dönemi)... XI Kısaltmalar... XII I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANISI TANIM...

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

ACOG Diyor ki! İNFLUENZA ŞÜPHELİ VEYA TANILI GEBELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TEDAVİSİ (ACOG Committee Opinion Number: 753.

ACOG Diyor ki! İNFLUENZA ŞÜPHELİ VEYA TANILI GEBELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TEDAVİSİ (ACOG Committee Opinion Number: 753. ACOG Diyor ki! İNFLUENZA ŞÜPHELİ VEYA TANILI GEBELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE TEDAVİSİ (ACOG Committee Opinion Number: 753. Eylül 2018) Özeti yapan: Dr. Ahmet Erol ÖZET: Gebeler ve postpartum kadınlar, mevsimsel

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VAXORAL 3,5 mg ÇOCUKLAR İÇİN KAPSÜL Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir kapsül etkin madde olarak 3,5 mg Haemophilus influenzae, Diplococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ve ozaenae,

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de İnfluenza Epidemiyolojisi. Dr. Nurbanu Sezak Atatürk EAH Enfeksiyon Hst. ve Kln. Mikrobiyoloji Kliniği Kasım 2015

Dünyada ve Türkiye de İnfluenza Epidemiyolojisi. Dr. Nurbanu Sezak Atatürk EAH Enfeksiyon Hst. ve Kln. Mikrobiyoloji Kliniği Kasım 2015 Dünyada ve Türkiye de İnfluenza Epidemiyolojisi Dr. Nurbanu Sezak Atatürk EAH Enfeksiyon Hst. ve Kln. Mikrobiyoloji Kliniği Kasım 2015 İnfluenza Tip A ve B virusları Akut solunum yolu hastalığı Her yıl

Detaylı

Hışıltılı Bebeğin Tedavisi. Dr Suna Asilsoy

Hışıltılı Bebeğin Tedavisi. Dr Suna Asilsoy Hışıltılı Bebeğin Tedavisi Dr Suna Asilsoy Astıma bağlı vizingi olanlar Diğer nedenlere bağlı vizing geliştirenler Hışıltı fenotiplerinin ortaya çıkış zamanları Thorax 1997; 52: 946 952. Persistan vizing

Detaylı

ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR. Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD

ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR. Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD Astım-Yeni biyolojik tedaviler Omalizumab (Anti-IgE) Mepolizumab

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 11 Mart 2015 10. Hafta (02-08 Mart 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 10. hafta itibariyle çalışılan numunelerdeki İnfluenza

Detaylı

her hakki saklidir onderyaman.com

her hakki saklidir onderyaman.com Orşit Orşit, testis içinde ağırlıklı lökositik eksuda ve dışında seminifer tübüllerde tübüler skleroza neden olan testisin inflamatuar lezyonudur. İnflamasyon ağrı ve şişliğe neden olur. Seminifer tübüllerdeki

Detaylı

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu

Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu 6 Mayıs 2015 18. Hafta (27 Nisan 3 Mayıs 2015) ÖZET Ülkemiz de 2015 yılı 18. hafta itibariyle çalışılan sentinel numunelerdeki

Detaylı

mm3, periferik yaymasında lenfosit hakimiyeti vardı. GİRİŞ hastalığın farklı şekillerde isimlendirilmesine neden Olgu 2 Olgu 3

mm3, periferik yaymasında lenfosit hakimiyeti vardı. GİRİŞ hastalığın farklı şekillerde isimlendirilmesine neden Olgu 2 Olgu 3 24 P. I. AĞRAS ve Ark. GİRİŞ Ürtikeryal vaskülit histolojik olarak vaskülit bulgularını gösteren, klinikte persistan ürtikeryal döküntülerle karakterize olan bir klinikopatolojik durumdur (1). Klinikte

Detaylı

Burcu Bursal Duramaz*, Esra Şevketoğlu, Serdar Kıhtır, Mey Talip. Petmezci, Osman Yeşilbaş, Nevin Hatipoğlu. *Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi

Burcu Bursal Duramaz*, Esra Şevketoğlu, Serdar Kıhtır, Mey Talip. Petmezci, Osman Yeşilbaş, Nevin Hatipoğlu. *Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi Burcu Bursal Duramaz*, Esra Şevketoğlu, Serdar Kıhtır, Mey Talip Petmezci, Osman Yeşilbaş, Nevin Hatipoğlu *Bezmialem Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Merkezi sinir sistemi

Detaylı

Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum

Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum Bölüm 28 Çocuğum Astımlı mı Kalacak? Dr. S. Tolga YAVUZ Astım hastalarında görülen öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi yakınmaların sebebi, solunum yollarında ortaya çıkan ve şiddeti zaman içinde değişmekle

Detaylı

Taraf tutma (Bias) önlenmiş

Taraf tutma (Bias) önlenmiş Hamdi Akan Ankara Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı hamdiakan@gmail.com 23 Ocak 2015 Toplumu iyi temsil ediyor = Hasta sayısı Doğru tasarım ve metodoloji Taraf tutma (Bias) önlenmiş Sağlam istatistik

Detaylı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği HEPATİT VEYA KARACİĞER TRANSPLANTASYONU SONRASI APLASTİK ANEMİ: KLİNİK ÖZELLİKLER VE TEDAVİ SONUÇLARI Özlem Tüfekçi 1, Hamiyet Hekimci Özdemir 2, Barış Malbora 3, Namık Yaşar Özbek 4, Neşe Yaralı 4, Arzu

Detaylı

(İnt. Dr. Doğukan Danışman)

(İnt. Dr. Doğukan Danışman) (İnt. Dr. Doğukan Danışman) *Amaç: Sigara ve pankreas kanseri arasında doz-yanıt ilişkisini değerlendirmek ve geçici değişkenlerin etkilerini incelemektir. *Yöntem: * 6507 pankreas olgusu ve 12 890 kontrol

Detaylı

DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR. Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı

DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR. Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı DİYABETTEN KORUNMADA CİNSİYET İLİŞKİLİ FARKLILIKLAR Dr. İlhan TARKUN Kocaeli Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Cinsiyet İlişkili Farklılıklar ERKEK BEYNİ KADIN BEYNİ Cinsiyet İlişkili

Detaylı

DİRENÇLİ AAM TEDAVİSİNDE BOTULİNUM TOKSİNİ. Dr. Abdullah Demirtaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Kayseri

DİRENÇLİ AAM TEDAVİSİNDE BOTULİNUM TOKSİNİ. Dr. Abdullah Demirtaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Kayseri DİRENÇLİ AAM TEDAVİSİNDE BOTULİNUM TOKSİNİ Dr. Abdullah Demirtaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Kayseri Aşırı Aktif Mesane Tanım: idrar yolu enfeksiyonu veya başka herhangi bir

Detaylı

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanı. Dr. Z. Birsin Özçakar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji B.D.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanı. Dr. Z. Birsin Özçakar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji B.D. İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanı Dr. Z. Birsin Özçakar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji B.D. İYE - Tanı Doğru ve zamanında tanılanması uygun tedavi renal skar, tekrarlayan pyelonefrit, HT,

Detaylı

Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta

Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta Epidermal Büyüme Faktörü Türkiye'de Uygulama Yapılan İlk Üç Hasta M. Bülent ERTUĞRUL, M. Özlem SAYLAK-ERSOY, Çetin TURAN, Barçın ÖZTÜRK, Serhan SAKARYA Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnfeksiyon

Detaylı

Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD Piyelonefrit Tedavi süreleri? Dr Gökhan AYGÜN CTF Tıbbi Mikrobiyoloji AD Neden? Daha az yan etki Ekonomik veriler DİRENÇ! Kollateral hasar! Kinolon Karbapenem Uzun süreli antibiyotik baskısı Üriner Sistem

Detaylı