MADEN KAVRAMI. Dünya maden hukuku literatüründe hukuki bakımdan madeni

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MADEN KAVRAMI. Dünya maden hukuku literatüründe hukuki bakımdan madeni"

Transkript

1 MADEN HUKUKU

2 MADEN KAVRAMI Dünya maden hukuku literatüründe hukuki bakımdan madeni tanımlayan iki sistemden söz edilir. Birincisi, madeni tanımlayan sistemdir. Bu sistemde, genel bir maden tanımı maden kanununda yer alır. Verilen bu tanıma giren maddeler maden sayılır. Bir madde kanundaki tanım kapsamına sokulamıyorsa maden olarak nitelendirilemez. İkinci sistem, sayma (tadadi) sistemdir. Sayma sisteminde, maden sayılan maddeler, kanunda ismen sıralanmıştır. Kanunda ismi açıkça belirtilmeyen bir madde maden olarak kabul edilemez sayılı Maden Kanununda madenler gruplara ayrılmış ve ayrıca gruplarda yer alan madenler ayrıca belirtilerek sayma sistemi benimsenmiş gibi görülmekle birlikte kanun kapsamında maden tanımına giren doğal kaynaklar açıkça belirtildiğinden Türk Maden Kanununda her iki sistemin yer aldığı söylenebilir.

3 Maden kanunları, ülkedeki madencilik faaliyetlerini düzenleyen ve devletin madencilik sektörünün geliştirilmesine ilişkin politikalarının araçlarını sağlayan yasal araçlardır. Maden Kanunu, haklar, yükümlülükler, idari ve yasal işlemler, idari ve yasal kuruluşlar vasıtasıyla devletin madencilik politikasının yaşama geçirildiği ana metindir.

4 Geleneksel olarak maden kanunları, arama ve işletme dönemleri üzerine yoğunlaşmakta olup, bazıları zenginleştirme ve rafinasyon süreçlerini de düzenlemektedir. Maden Kanunu bakımından önemli bir konu hangi mineral kaynaklarının, hangi koşullar ile kanun kapsamına gireceğidir. Mineral kaynaklarının ya da madencilik faaliyetlerinin Maden Kanunu'nda sınıflandırılması, kanunun uygulama kapsamını tanımlaması bakımından önemlidir. Mineral kaynaklarının gruplandırılması, farklı mineral gruplarına farklı uygulama, teşvik veya ceza sistemlerinin getirilebilmesini mümkün kılmakta ve maden kanunu uygulandığı ülkenin özelliklerine göre değişmektedir. Su, petrol ve doğal gaz genellikle kendi özel kanunları ile düzenlenmekte olup, maden kanunları kapsamı dışında tutulmaktadır.

5 Günlük yaşamda madenlerin kullanım alanları önemli mi?

6 Madencilik ve Çevre Madenler, milyonlarca yılda oluşan ve yenilenemeyen yeraltı kaynaklarındandır. Madencilikte yer seçme şansı yoktur, madenin bulunduğu yerde üretilmesi zorunludur. Madencilik sektörünün, çevre ile uyumlu bir şekilde sanayi, enerji, kimya, tarım ve inşaat gibi diğer sektörlerle entegrasyonu şarttır. İstihdam ağırlıklı bir sanayi dalı olan madencilik bu özelliği ile de, sosyal sorunların çözümünde bir araç konumundadır. Madencilik faaliyetleri esnasında madenin işletme yöntemi, bulunduğu konum, formasyon ve istife bağlı olarak az veya çok atık (artık) oluşabilmektedir.

7 Doğu Sibirya, Elmas Madeni Madencilikte yer seçme şansı yoktur

8 Madenciliğin Ekonomideki Rolü Kişi başına tüketilen maden miktarı o ülkenin gelişmişliği ile doğru orantılıdır kişi başına yılda ABD de 21 ton, Avrupa da 16 ton Türkiye de 6 ton maden tüketilmektedir ABD Avrupa Türkiye

9 3213 SAYILI MADEN KANUNU Kabul Tarihi : 04 / 06 / 1985 Resmi Gazete Tarihi : 15 / 06 / 1985 Resmi Gazete Sayısı : 18785

10 AMAÇ Madde 1. Bu kanun madenlerin aranması, işletilmesi, üzerinde hak sahibi olunması ve terk edilmesi ile ilgili esas ve usulleri düzenler.

11 MADENLER Madde 2. Yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, Ekonomik ve ticari değeri olan, Petrol, doğalgaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü madde bu Kanuna göre MADEN dir.

12 I (a-b) Grubu Madenler VI. Grup Madenler II (a-b) Grubu Madenler Maden Grupları Madenler yandaki 6 gruba göre ruhsatlandırılır: V.Grup Madenler III. Grup Madenler IV.Grup Madenler

13 I (a) Grubu Madenler (Madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğine göre) İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan KUM ve ÇAKIL, %80 nin altında SiO 2 içeren KUMLAR, SiO 2 oranına bakılmaksızın denizlerdeki ve akarsu yataklarındaki KUM ve ÇAKILLAR, ARİYET MALZEMESİ (Çakıl, Kum, Silt, Mil karışımı ile yamaç molozları)

14 I (b) Grubu Madenler (Madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğine göre) Tuğla -kiremit kili, çimento kili, Baraj, gölet ve benzeri yapılarda kullanılan killer Marn, puzolanik kayaç (tras) Çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar, - %25 den az Al 2 O 3 içeren killer, - %50 den az montmorillonit minerali içeren kayaçlar, - %50 den az illit minerali içeren kayaçlar, - %50 den az zeolit minerali içeren kayaçlar, - Na 2 O ve K 2 O toplamı %5 den az olan kayaçlar,

15 II (a) Grubu Madenler (Madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğine göre) Kalker, Dolomit, Kalsit, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan agrega, mıcır veya öğütülerek kullanılan kayaçlar Geometrik şekil vermeden yol, baraj, gölet ve liman gibi alanlarda kullanılan taşlar, dolgu, istinat ve diğer yapı duvarı gibi yerlerde kullanılan yapı taşları (dekoratif amaçlı kullanılan taşlar hariç)

16 II (b) Grubu Madenler (Madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğine göre) Mermer, Traverten, Oniks mermeri, Granit, Andezit, Bazalt, Diyabaz gibi BLOK olarak üretilen taşlar, Boyutlandırılarak geometrik şekil verilen taşlar Kayrak taşı, Arduvaz, Tüf, İgnimbirit ve benzeri dekoratif amaçla kullanılan doğal taşlar

17 III Grup Madenler (Madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğine göre) Deniz, göl, kaynak suyundan elde edilen eriyik halde bulunan tuzlar, Jeotermal, doğal gaz ve petrollü alanların dışında bulunan Karbondioksit (CO 2 ) gazı Hidrojen Sülfür IV. Grup madenleri eriyik olarak içeren ve 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Mineralli Sular Kanunu kapsamına girmeyen çeşitli amaçlarla kullanılan gaz ve sular

18 IV Grup Madenler (Madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğine göre) Endüstriyel Hammaddeler: kaolen, bentonit, halit, talk, kuvars, mika, pomza, grafit, kükürt, kalsedon, radyolarit, perlit vb) Enerji Hammaddeleri: turba, linyit, taşkömürü, metan gazı, antrasit, bitümlü şist vb) Metalik Madenler: altın, gümüş, platin kurşun, çinko, demir, pirit, krom, nikel, civa, kobalt, nadir toprak mineralleri, zirkonyum vb)

19 V Grup Madenler (Madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğine göre) Kıymetli ve yarı kıymetli mineraller: elmas, safir, yakut, beril, zümrüt, opal, lületaşı, turmalin, granat, epidot, sfen andezin vb zümrüt Safir

20 VI Grup Madenler (Madencilik faaliyetleri uygulama yönetmeliğine göre) Uranyum, Toryum, Radyum gibi elementleri içeren radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddeler.

21 Madde 3: TANIMLAR Bakanlık : Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı. Genel Müdürlük: Maden İşleri Genel Müdürlüğü. Takaddüm Hakkı: Maden hakkı için ilk müracaat edene tanınan öncelik. Arama Ruhsatı : Belirli bir alanda maden arama faaliyetlerinde bulunulabilmesi için verilen yetki belgesi. İşletme Ruhsatı : İşletme faaliyetlerinin yürütülebilmesi için verilen yetki belgesi. İşletme İzni : Bir madenin işletmeye alınabilmesi için izin. Pasa: Mevcut ekonomik ve teknik şartlara göre işletilmesi mümkün olmayan, ancak işletme gereği istihsal edilen cevher. Prospeksiyon: Madencilik arama faaliyetlerine mesnet teşkil edecek ön bilgilerin toplanması işi.

22 Görünür Rezerv: Boyutları, tenörü belirlenmiş üretilebilir kesin cevher miktarı. Ekonomik Cevher: Günün teknik ve ekonomik şartlarında kârlı olarak değerlendirilebilecek cevher. Maden hakları: Madenlerin aranması, bulunması ve işletilmesi için verilen izinler ve maden yataklarının bulunmasına yardımcı olanlara tanınan maddi imkanlar Kritik Cevher Stokları: Ekonominin buhranlı dönemleri geçiştirebilmesi için gerekli ekonomik büyüklükteki cevher stokları. Mücbir Sebep: Sel, yangın, deprem, grizu patlaması, çökme, heyelan ve benzeri haller. Beklenmeyen Haller: Tenör, jeoloji, pazarlama, ulaştırma ve altyapı şartlarındaki beklenmeyen değişiklikler ile ilgili mevzuat gereğince diğer kurumlardan alınması gereken izinlerin alınamaması durumları. Kaynak: Yerkabuğunda veya yerkabuğunun derinliklerinde, biçim, nitelik ve nicelik olarak muhtemel ekonomik beklentilere neden olan maden veya mineral yoğunlaşmasını.

23 DEVLETİN HÜKÜM VE TASARRUFU Madde 4. Madenler devletin hüküm ve tasarrufu altında olup arzın mülkiyetine tabi değildir. HAKLARIN BÖLÜNMEZLİĞİ, DEVİR VE İNTİKAL Madde 5. Madenler üzerinde tesis olunan ilk müracaat (takaddüm), arama ruhsatnamesi, buluculuk ve işletme ruhsatı haklarının hiçbirisi hisselere bölünemez. Maden ruhsatları ve buluculuk hakkı devredilebilir. Maden hak ve vecibeleri miras yoluyla intikal eder.

24 Madde 6. Maden hakları Maden hakkı medeni hakları kullanmaya ehil T. C. vatandaşlarına, madencilik yapabileceği statüsünde yazılı Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiliği haiz şirketlere, bu hususta yetkisi bulunan kamu iktisadi teşebbüsleri ile müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ile diğer kamu kurum, kuruluş ve idarelerine verilir. maden hakları gerçek veya tüzel tek kişi adına verilir. Devlet memurları, diğer kamu görevlileri, Genel Müdürlüğün merkez ve taşra teşkilatında çalışan yevmiyeli ve mukaveleli personel, arama,... ve işletme ruhsatı alamaz. *1* *2*

25 Madencilik faaliyetlerinde izinler (1) Madde 7. Madencilik faaliyetlerinin yapılması ve ruhsatlandırma işlemlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak yeni verilecek ruhsat alanlarına maden işletme yöntemi, faaliyetin yapıldığı bölge, madenin cinsi, yapılacak yatırımın çevresel etkileri, şehirleşme ve benzeri hususlar dikkate alınarak, temdit talepleri dahil ruhsat verilen alanlarda kazanılmış haklar korunmak kaydıyla, ilgili kurumların görüşleri alınarak Bakanlık tarafından kısıtlama getirilebilir. Bu Kanun dışında madencilik faaliyetleri ile ilgili olarak yapılacak her türlü kısıtlama ancak kanun ile düzenlenir.

26 Madencilik faaliyetlerinde izinler (2) 1)Özel çevre koruma bölgeleri, 2)Milli parklar, 3)Yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları, 4)Muhafaza ormanları, 5)1990 tarih ve 3621 sayılı Kıyı Kanununa göre korunması gerekli alanlar, 6)1 inci derece askeri yasak bölgeler, 7)1/5000ölçekli imar planı onaylanmış alanlar, 8)1 inci derece sit alanları, Madencilik amacı dışında tahsis edilen ve Genel Müdürlük tarafından uygun görüş verilen; 1)Elektrik santralleri, 2)Organize sanayi bölgeleri, 3)Petrol, doğal gaz ve jeotermal boru hatları gibi yatırım alanlarına ait koordinatlar ilgili kurumlar tarafından Genel Müdürlüğe bildirilir.

27 Madencilik faaliyetlerinde izinler (3) Devlet ormanları içinde yapılacak maden arama ve işletme faaliyetleri ile bu faaliyetler için zorunlu ve ruhsat süresine bağlı olarak yapılan geçici tesislere 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu hükümlerine göre izin verilir. Yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarında maden arama ve işletme faaliyetleri ile bu faaliyetler için gerekli geçici tesislere çevresel etki değerlendirme raporunda belirlenen esaslar dahilinde izin verilir. Alınan izinler, temditler dahil ruhsat hukuku sonuna kadar devam eder. Kazanılmış haklar korunmak kaydıyla içme ve kullanma suyu rezervuarının maksimum su seviyesinden itibaren metre mesafe genişliğindeki şeritte galeri usulü patlatma yapılmaması, alıcı ortama arıtma yapılmadan doğrudan su deşarj edilmemesi şartıyla çevre ve insan sağlığına zarar vermeyeceği bilimsel ve teknik olarak belirlenen maden arama ve işletme faaliyetleri ile altyapı tesislerine izin verilir metreden sonraki koruma alanı içinde çevresel etki değerlendirmesi raporuna göre yapılması uygun bulunan maden istihracı ve her türlü tesis yapılabilir. Ancak faaliyet sırasında alıcı ortama yapılacak deşarjlarda ilgili yönetmelikte belirtilen limitlere uyulması zorunludur.

28 Madencilik faaliyetlerinde izinler (4) İmar alanları içinde kalan madencilik faaliyetleri, ilgili yerel merciden izin alınarak yapılır. Ruhsat alındıktan sonra imar alanları içine alınan maden sahalarına bu hüküm uygulanmaz. İmar planı bulunmayan alanlarda yapılan veya yapılacak olan madencilik faaliyetleri ile bu faaliyetlere bağlı geçici tesisler ve bunların müştemilatı için imar planı yapılmaz. Kamu hizmeti veya umumun yararına ayrılmış yerlere ve bu tür tesislere 60 metre mesafe dahilinde madencilik faaliyetleri Bakanlığın, binalara 60 metre, özel mülkiyete konu araziye 20 metre mesafe dahilinde ise mülk sahibinin iznine bağlıdır. Bu mesafeler, ihtiyaç halinde madencilik faaliyetlerinin boyutu, emniyet tedbirleri ve arazinin yapısı dikkate alınarak Bakanlıkça artırılabilir. Mesafeler yatay olarak hesaplanır. Maden arama faaliyetleri, bu Kanunda sayılanlar dışında herhangi bir izne tâbi değildir. İşletme faaliyetleri ise, bu Kanuna göre Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliğe göre yürütülür. Madencilik faaliyetleri ile Devlet ve il yolları, otoyollar, demir yolları, havaalanı, liman, baraj, enerji tesisleri, petrol, doğalgaz, jeotermal boru hatları, su isale hatları gibi kamu yararı niteliği taşıyan yatırımların birbirlerini engellemesi, maden işletme faaliyetinin yapılamaz hale gelmesi, yatırım için başka alternatif alanların bulunamaması durumunda, madencilik faaliyeti ve yatırımla ilgili karar, Kurul tarafından verilir.

29 Madencilik faaliyetlerinde izinler (5) Herhangi bir yatırım yapılmamış I. Grup madenler, mıcır, kaba inşaat, baraj, gölet, liman, yol gibi yapılarda kullanılan her türlü yapı hammaddeleri için verilen ruhsatlar ile görünür rezervi belirlenmemiş diğer grup maden ruhsat sahaları ile çakışan aynı yerdeki diğer yatırımlara Genel Müdürlükçe izin verilir. Yatırımın işletme izni veya görünür rezerv alanı ile çakışması durumunda, Kurul tarafından karar verilir. Arama ruhsatı döneminde hiçbir yatırım yapılmamış ise diğer yatırımlara engel teşkil etmez. Madencilik faaliyetleri ve/veya bu faaliyetlere bağlı tesisler için verilmiş izinler, ruhsat hukuku devam ettiği sürece geçerlidir. Çevresel etki değerlendirmesi ile ilgili karar, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, mülkiyet izni olmadan veya on üçüncü fıkraya aykırı faaliyette bulunulduğunun tespiti halinde ruhsat teminatı irad kaydedilerek bu alandaki faaliyet durdurulur. Bu ihlallerin üç yıl içinde üç kez yapıldığının tespiti halinde ise teminat irad kaydedilerek ruhsat iptal edilir.

30 Harç ve Teminat Madde 13. Ruhsatların verilmesi için harç ve teminatın yatırılması zorunludur. Ruhsat teminatı, ruhsat aşamasına ve ruhsat süresine bağlı olarak hektar başına yıllık ruhsat harcının % 1 idir. Bu oranı % 50 si oranında artırmaya veya aynı oranda eksiltmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Teminat miktarı TL den az olamaz. Arama dönemi üretim izni ve üretim için işletme izni talep edildiğinde çevre ile uyum teminatı alınır. Faaliyet sonrası sahanın çevre ile uyumlu hale getirilmesini müteakip, çevre ile uyum teminatı iade edilir. İrad kaydedilerek tamamlanması istenilen teminatların ruhsat sahibi tarafından üç ay içinde yatırılması gerekir, yatırılmamış ise ikinci bir üç aylık süre verilir. Verilen bu sürede de teminatı yatırılmaz ise faaliyetler durdurulur. Teminat, takip eden altı ay içinde de tamamlanmaz ise ruhsat iptal edilir. Bu Kanuna göre irad kaydedilen ve tamamlanması gereken teminatlar güncel teminat üzerinden alınır. Süresi içerisinde yatırılmayan teminatlar her defasında ikiye katlanır.

31 Devlet Hakkı Ve Özel İdare Payı Madde 14: Devlet hakkı, ocaktan çıkarılan madenin ocak başındaki fiyatından alınır. Üretilen madenin hammadde olarak kullanılması veya satılması halinde, aynı pazar ortamında madenin işletmelerdeki tüvenan olarak ocak başı satışında uygulanan fiyat, ocak başı satış fiyatıdır. Bu fiyat emsallerinden az olamaz. Emsal fiyatının tespitinde tüvenan madenin, herhangi bir zenginleştirme işlemine tabi tutulduktan veya bir prosesten geçirildikten sonra satış fiyatının oluştuğu durumlarda, ocak başı satış fiyatı, madenin ocakta üretiminden ilk satışının yapıldığı aşamaya kadar oluşan nakliye, zenginleştirme ve varsa farklı prosese ait kullanılan tesis ve ekipmanın amortismanı dahil giderler çıkarılarak oluşan fiyattır. Bu fiyat, işletme yöntemi, tenör/kalite, üretilen bölge, aynı pazar ortamı ve diğer özellikler göz önünde bulundurulduğunda benzer işletmelerdeki emsal fiyatlardan az olamaz. Benzer ürünün piyasada satış fiyatının oluşmaması durumunda, gerektiğinde piyasada fiyatı oluşan aynı veya benzer proses maliyeti olan tesisler emsal alınarak madenlerin ocak başı satış fiyatı belirlenir.

32 RUHSAT GRUBU DEVLET HAKKI ORANI MÜLKİYET DURUMU DEVLET HAKKININ DAĞITMI I. Grup % 4. II. Grup (a) Mıcır vb. % 4 II. Grup (b) Blok vb. % 2 III. Grup % 4 IV. Grup % 2 IV. Grup altın, gümüş, platin % 4 Hazinenin, Devletin tasarrufu altındaki alanlarda ve 5 hektarın altındaki ormanlık alanlarda Devlet Hakkının % 30 fazlası alınır. % 50 si Hazine Hesabına % 25 i Özel İdare Hesabına %25 i Köye Hizmet Götürme Birliklerinin Hesabına Haziran ayı sonuna kadar yatırılır. V. Grup % 4 VI. Grup % 4

33 Buluculuk hakkı Madde 15.Ruhsat sahibi, arama ve/veya işletme ruhsatı süresince hazırlanan teknik raporlar ile görünür rezerv olarak bildirdiği madenlerin bulucusu sayılır. Bu hakkı talep eden ruhsat sahibine buluculuk belgesi verilir. Madenin bulucusu dışında başkası tarafından işletilmesi durumunda, bu alandan üretilen maden için tahakkuk eden buluculuk hakkı her yıl haziran ayı sonuna kadar bu alanda üretim yapan kişiler tarafından hak sahibine ödenir. Buluculuk hakkı, yıllık ocak başı satış tutarının %1 idir.

34 İlk Müracaat ve Ruhsatlandırma I. Ve II grup (a) bendi madenler için doğrudan işletme ruhsatı, II (b), III. Grup, IV. Grup ve VI. Grup madenler için arama ruhsatı, V. Grup madenler için arama sertifikası ile aranır. Müracaatların işletme talep harcı ile yapılması zorunludur. Müracaatlarda öncelik hakkı esastır.

35 Ruhsat Grupları, Süreleri ve Alanları RUHSAT GRUBU RUHSAT SÜRESİ RUHSAT ALANI I. Grup II. Grup a grubu* İşletme: 5 yıl 10 hektar b grubu* İşletme: 10 yıl 50 hektar a grubu* İşletme: 10 yıl 100 hektar b grubu Arama belgesi: 1+1yıl İşletme: 10 yıl 100 hektar III. Grup IV. Grup V. Grup VI. Grup Denizlerde III, IV ve VI. Grup Arama: 1+1 yıl İşletme:10 yıl Arama:1+2+4 yıl İşletme:10 yıl Arama belgesi: 1+1 yıl İşletme:5 yıl Arama: yıl İşletme:10 yıl Arama: yıl İşletme:10 yıl 500 hektar hektar hektar hektar hektar

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 MADEN HUKUKU 1 I.HAFTA Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 GENEL HÜKÜMLER : AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

Detaylı

MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ

MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN KANUNU ve BU KAPSAMDA VERİLEN RAPORLAMA SİSTEMLERİ Erdal Kaçmaz 29 Eylül 2011 1 İÇERİK Maden Kanununun Kapsamı Maden Grupları, Alanları ve Süreleri Kimler

Detaylı

MADEN GRUPLARI. I (a b) Grubu. Madenler. II (a b-- c) V.Grup Madenler. Grubu. madenler. Maden Grupları. IV. Grup Madenler. III. Grup.

MADEN GRUPLARI. I (a b) Grubu. Madenler. II (a b-- c) V.Grup Madenler. Grubu. madenler. Maden Grupları. IV. Grup Madenler. III. Grup. MADEN ve MADEN HAKKI Bir maddenin Maden olarak değerlendirilebilmesi için yer kabuğunda ve su kaynaklarına tabi olma ekonomik ve ticari değeri olma petrol, doğal gaz, jeotermal ve su kaynakları dışında

Detaylı

Doğan TOK Daire Başkanı

Doğan TOK Daire Başkanı Doğan TOK Daire Başkanı 1 Yer kabuğunda ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, Ekonomik ve ticari değeri olan, Petrol, doğalgaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü madde bu Kanuna göre

Detaylı

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MADEN HUKUKU

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MADEN HUKUKU T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MADEN HUKUKU Fatih PEKDEMİR Strateji ve Koordinasyon Başkanı V. EYLÜL 2019 - ANKARA 1 Maden Nedir? Yer kabuğunda ve su kaynaklarında

Detaylı

SATIŞ BİLGİ FORMU VE DEVLET HAKKI ÖDEMELERİ

SATIŞ BİLGİ FORMU VE DEVLET HAKKI ÖDEMELERİ 12. HAFTA SATIŞ BİLGİ FORMU VE DEVLET HAKKI ÖDEMELERİ Satış bilgi formunun verilmesi Madde 75 - Ruhsat sahibi, her yıl Nisan ayı sonuna kadar bir önceki yıl gerçekleştirdiği, işletme faaliyetleri ile ilgili

Detaylı

3213 Sayılı Maden Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı

3213 Sayılı Maden Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı Özel Haber www.madencilik-turkiye.com 3213 Sayılı Maden Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), 3213 Sayılı Maden Kanununun Bazı Maddelerinde

Detaylı

İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü AMASYA

İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü AMASYA Kurum Adı Amasya İl Özel Kısa Bilgi Sulama, kullanma ve işlenerek veya doğal haliyle içme suyu olarak satılmak üzere çıkarılan yeraltı suları ile kaynak sularının kiraya verilmesi. İl Özel Ruhsat ve Denetim

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Türkiye de Maden Sektörü

AR& GE BÜLTEN. Türkiye de Maden Sektörü Türkiye de Maden Sektörü Hande UZUNOĞLU Temel sanayi girdilerine ham madde sağlayan bir sektör olan Madencilik, ülkemiz temel sektörleri arasında önemli bir yer teşkil ediyor. Nitekim ülkemiz hem çeşitlilik

Detaylı

Maden Kanun Tasarısı TBMM de

Maden Kanun Tasarısı TBMM de Maden Kanun Tasarısı TBMM de Aralık 30, 2014-5:21:00 Maden Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre,

Detaylı

YAPILMASINA DAİR KANUN

YAPILMASINA DAİR KANUN 24 Haziran 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27621 KANUN MADEN KANUNUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 5995 Kabul Tarihi: 10/6/2010 MADDE 1-4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı

Detaylı

Resmî Gazete KANUN MADEN KANUNUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No. 5995 Kabul Tarihi: 10/6/2010

Resmî Gazete KANUN MADEN KANUNUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No. 5995 Kabul Tarihi: 10/6/2010 24 Haziran 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27621 KANUN MADEN KANUNUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 5995 Kabul Tarihi: 10/6/2010 MADDE 1 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı

Detaylı

TÜRKİYE DE MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ

TÜRKİYE DE MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü TÜRKİYE DE MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ Mehmet AKA Maden Mühendisi 03 Kasım 2011 Mevzuat Çevre Kanunu Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği

Detaylı

24 Haziran 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27621 KANUN

24 Haziran 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27621 KANUN 24 Haziran 2010 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27621 KANUN MADEN KANUNUNDA VE BAZI KANUNLARDA DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR KANUN Kanun No. 5995 Kabul Tarihi: 10/6/2010 MADDE 1 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı

Detaylı

T.C. A D A L E T B A K A N L I Ğ I EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Y A R G I M E V Z U A T I B Ü L T E N İ

T.C. A D A L E T B A K A N L I Ğ I EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Y A R G I M E V Z U A T I B Ü L T E N İ T.C. A D A L E T B A K A N L I Ğ I EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Y A R G I M E V Z U A T I B Ü L T E N İ Bültenin Kapsadığı Tarihler 23 Haziran - 11 Temmuz 2010 Yayımlandığı Tarih 12 Temmuz 2010 Sayı 453 İÇİNDEKİLER

Detaylı

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI. Maden İşleri Genel Müdürlüğü İL VALİLİKLERİNE

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI. Maden İşleri Genel Müdürlüğü İL VALİLİKLERİNE T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Maden İşleri Genel Müdürlüğü SAYI : B.15.0.MGM.0.01.02.05 KONU : 1(a) ve 1(b) Grubu madenlere ilişkin usul ve esaslar. İL VALİLİKLERİNE Bilindiği gibi, 5177 sayılı

Detaylı

KANUN MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

KANUN MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 18 Şubat 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29271 KANUN MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6592 Kabul Tarihi: 4/2/2015 MADDE 1 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden

Detaylı

III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER

III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER III VE IV.GRUP MADENLER 2017 YILI OCAK BAŞI SATIŞ FİYATLARI A. IV-B GRUBU MADENLER KÖMÜR VE ASFALTİT 1. Termik santral, sanayi, ısınma amaçlı olarak satışı yapılan Kömür / Asfaltit için ocak başı satış

Detaylı

YENİ MADEN KANUNU İLE GELEN DEĞİŞİMLER

YENİ MADEN KANUNU İLE GELEN DEĞİŞİMLER YENİ MADEN KANUNU İLE GELEN DEĞİŞİMLER Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca hazırlanan 24.11.2014 tarihinde Bakanlar Kurulunda kararlaştırılan Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği

Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği İzin Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, 3213 sayılı Maden Kanununun 7 nci maddesinde belirtilen alanlarda madencilik faaliyetlerinin hangi esaslara

Detaylı

MADENCİLİK FAALİYETLERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI İşletme ruhsatı süresi ve uzatılması İşletme ruhsatı süresi ve uzatılması MADDE 39 (4) İşletme ruhsat süresinin

Detaylı

MADEN HUKUKU 2011 İÇİNDEKİLER

MADEN HUKUKU 2011 İÇİNDEKİLER MADEN HUKUKU 2011 ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER YARARLANILAN KAYNAKLAR MADEN KANUNU VE LARI MADDE 1 :AMAÇ MADEN HUKUKUNUN DOĞUŞU VE TARİHİ GELİŞİMİ TÜRKİYE DE MADEN HUKUKU MADEN KANUNLARI HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ

Detaylı

Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği

Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği İzin Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, 3213 sayılı Maden Kanununun 7 nci maddesinde belirtilen alanlarda madencilik faaliyetlerinin hangi esaslara

Detaylı

KANUN MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

KANUN MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 18 Şubat 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29271 KANUN MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6592 Kabul Tarihi: 4/2/2015 MADDE 1 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden

Detaylı

10- MADENLERE RUHSAT VERİLMESİ :

10- MADENLERE RUHSAT VERİLMESİ : 10- MADENLERE RUHSAT VERİLMESİ : 10.01- Maden Kanunu ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte yapılan değişiklikler ve yeni Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca

Detaylı

Bakanlar Kurulu Karar Numarası ve Tarihi: 2005/9013-24.5.2005. Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 3213-4.6.1985 / 5177-26.5.2004

Bakanlar Kurulu Karar Numarası ve Tarihi: 2005/9013-24.5.2005. Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 3213-4.6.1985 / 5177-26.5.2004 MADENCİLİK FAALİYETLERİ İZİN YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Karar Numarası ve Tarihi: 2005/9013-24.5.2005 Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 3213-4.6.1985 / 5177-26.5.2004 Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı:

Detaylı

4. RAKAMLARLA TÜRKİYE MADENCİLİĞİ^

4. RAKAMLARLA TÜRKİYE MADENCİLİĞİ^ 4. RAKAMLARLA TÜRKİYE MADENCİLİĞİ^ Bu bölümde Türkiye'nin toplam ihracat ve ithalatındaki madenciliğin payına ilişkin bilgiler verilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin 1987 yılı madencilik üretim değerleri, enerji

Detaylı

MADEN KANUNU TASARISI HAKKINDA DEĞERLENDİRME

MADEN KANUNU TASARISI HAKKINDA DEĞERLENDİRME MADEN KANUNU TASARISI HAKKINDA DEĞERLENDİRME Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca hazırlanan 24/11/2014 tarihinde Bakanlar Kurulunda kararlaştırılan Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Madencilik İşlem Basamakları

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Madencilik İşlem Basamakları Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Madencilik İşlem Basamakları MADENCİLİK FAALİYETLERİ YAPMAK İÇİN GEREKLİ İŞLEM BASAMAKLARI Başvuru Mercii: Arama faaliyetinde bulunacağı alanın niteliğine göre

Detaylı

MADEN KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

MADEN KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ MADEN KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ Hammadde üretim izin belgesinin verilmesi ve uzatılması Madde 51 Genel Müdürlükte yapılan değerlendirmeler sonucunda, hammadde üretimi için en fazla proje süresi sonuna

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa No ÖNSÖZ...III 3213 SAYILI MADEN KANUNU Amaç:...3 Madenler:...3 Tanımlar:...5 Devletin hüküm ve tasarrufu:...

İÇİNDEKİLER Sayfa No ÖNSÖZ...III 3213 SAYILI MADEN KANUNU Amaç:...3 Madenler:...3 Tanımlar:...5 Devletin hüküm ve tasarrufu:... İÇİNDEKİLER Sayfa No ÖNSÖZ...III 3213 SAYILI MADEN KANUNU Amaç:...3 Madenler:...3 Tanımlar:...5 Devletin hüküm ve tasarrufu:...9 Hakların bölünmezliği, devir ve intikali:...9 Maden hakkı:...9 Madencilik

Detaylı

İlk Müracaat ve Ruhsatlandırma

İlk Müracaat ve Ruhsatlandırma maden hukuku İlk Müracaat ve Ruhsatlandırma Av. Cemal Yeşilyurt cmlyesilyurt@gmail.com 3213 sayılı Maden Yasası nın İlk Müracaat ve Ruhsatlandırma başlıklı 16 ncı maddesi ilk fıkrası 6592 sayılı Yasa ile

Detaylı

Madencilik Yatırımları İzin ve Ruhsat Rehberi

Madencilik Yatırımları İzin ve Ruhsat Rehberi Madencilik Yatırımları İzin ve Ruhsat Rehberi Hazırlayan: Niğde Yatırım Destek Ofisi Koordinatörlüğü Başvuru Mercii: Arama faaliyetinde bulunacağı alanın niteliğine göre ilgili bakanlık ile kamu kurum

Detaylı

sonucunda hazırladığımız tekliflerimizin Taslak maddelerinin değerlendirilmesi dikkate alınmasını talep ederiz.

sonucunda hazırladığımız tekliflerimizin Taslak maddelerinin değerlendirilmesi dikkate alınmasını talep ederiz. 2. KOMİSYON TÜMMER TMD EMİB SERHAM AGÜB EBMAD UYGULAMA YÖNETMELİĞİ 24. MADDE TASLAĞI (2. KOMİSYON) HAKKINDA GÖRÜŞ ve ÖNERİLER Taslağın Geneli Üzerindeki Görüş ve Değerlendirme Teklif Taslağın genel olarak

Detaylı

MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI MADDE 1-4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasının (II) numaralı bendinin a alt bendi

Detaylı

MADENCİLİK YATIRIMLARI İZİN VE RUHSAT REHBERİ

MADENCİLİK YATIRIMLARI İZİN VE RUHSAT REHBERİ MADENCİLİK YATIRIMLARI İZİN VE RUHSAT REHBERİ Ahiler Kalkınma Ajansı Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1 Başvuru Mercii: Arama faaliyetinde bulunacağı alanın niteliğine göre ilgili bakanlık ile kamu kurum ve

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KANUN MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No Kabul Tarihi: 4/2/2015

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KANUN MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No Kabul Tarihi: 4/2/2015 MADEN U İLE BAZI LARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR Kanun No. 6592 Kabul Tarihi: 4/2/2015 MADDE 1-4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasının (II) numaralı bendinin

Detaylı

MERMER ARTIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE OCAKLARIN REHABİLİTASYONU

MERMER ARTIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE OCAKLARIN REHABİLİTASYONU T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Doğaltaş-Mermer ve Endüstriyel Mineraller Daire Başkanlığı MERMER ARTIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE OCAKLARIN REHABİLİTASYONU Mümin

Detaylı

Erol KAYA Kasım / 2010

Erol KAYA Kasım / 2010 Erol KAYA Kasım / 2010 Mevzuat Anayasa : Md.168; Tabii servetler ve kaynaklar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bunların aranması ve işletilmesi hakkı Devlete aittir. Devlet bu hakkını belli bir

Detaylı

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1

MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 MADEN YATAKLARI 1 METALİK MADEN YATAKLARI 1 Gökçe, A., 2000. Maden Yatakları. İkinci Baskı, Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları, No:85, Sivas, 335 s. Temur, S., 2001. Endüstriyel Hammaddeler. Üçüncü baskı,

Detaylı

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar 21 Haziran 2005 SALI Resmî Gazete Sayı : 25852 YÖNETMELİK MADENCİLİK FAALİYETLERİ İZİN YÖNETMELİĞİ (21.04.2007 TARİH VE 26500 SAYILI RESMİ GAZETEDEKİ DEĞİŞİKLİK İLE BİRLİKTE) (19.08.2009 TARİH VE 27324

Detaylı

MADENCİLİK FAALİYETLERİ İZİN YÖNETMELİĞİ

MADENCİLİK FAALİYETLERİ İZİN YÖNETMELİĞİ MADENCİLİK FAALİYETLERİ İZİN YÖNETMELİĞİ Bakanlar Kurulu Tarihi, No : 24/05/2005, 2005/9013 Resmi Gazete Tarihi : 21/06/2005 Resmi Gazete Sayısı : 25852 **Ekli "Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği"nin

Detaylı

Grafik 14 - Yıllara Göre Madencilik ve Taş Ocakçılığı Faaliyetlerinin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla İçerisindeki Payı ( )

Grafik 14 - Yıllara Göre Madencilik ve Taş Ocakçılığı Faaliyetlerinin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla İçerisindeki Payı ( ) MADEN Madencilik sektörünün ülke üretimindeki payı giderek artmaktadır. TÜİK Ulusal Hesaplar İstatistiklerine göre 1998 fiyatlarıyla iktisadi faaliyet kollarına göre incelendiğinde; Grafik 14 te de görüldüğü

Detaylı

İşlemleri II. İşletme Dönemi. Maden Hukuku. Hukuk Soru Cevap Köşesi

İşlemleri II. İşletme Dönemi. Maden Hukuku. Hukuk Soru Cevap Köşesi Maden Hukuku www.madencilik-turkiye.com Av. Cemal Yeşilyurt hukuk@madencilik-turkiye.com İşletme Dönemi İşlemleri II Hukuk Soru Cevap Köşesi Avukat Cemal Yeşilyurt, her sayıda Maden Kanunu ve Uyglama Yönetmeliği

Detaylı

MADENCİLİK VE ÇEVRE. M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi

MADENCİLİK VE ÇEVRE. M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi MADENCİLİK VE ÇEVRE M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi 1-MADEN SAHALARI İLE İLGİLİ MADEN HAKLARI 2- ARAMA VE FİZİBİLİTE 3-OCAK İŞLETMECİLİĞİ 4-OCAK ÜRETİM YÖNTEMLERİ 5-CEVHER HAZIRLAMA VE ZENGİNLEŞTİRMEİ 6-MADEN

Detaylı

ÇORUM İL ÖZEL İDARESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ÇORUM İL ÖZEL İDARESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ÇORUM İL ÖZEL İDARESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 İşyeri Açma ve Birinci Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler için BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

Detaylı

858 Sokak No:9 Paykoç işhanı Kat:7/705 - Konak/İZMİR

858 Sokak No:9 Paykoç işhanı Kat:7/705 - Konak/İZMİR Davacılar Vekilleri Davalı : 1-TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanlığı - Kızılay/ANKARA 2- Noyan Özkan 3- Ömer Erlat 4- Serkan Cengiz 5- Arif Ali Cangı : Av.Arif Ali Cangı 858 Sokak No:9 Paykoç işhanı

Detaylı

Anadolu OSGB / anadoluissagligi.com MADEN KANUNU

Anadolu OSGB / anadoluissagligi.com MADEN KANUNU MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 24 Sayfa : 446 Amaç: Madde 1 Bu Kanun madenlerin

Detaylı

Hazırlayan Firma Mitto Danışmalık İlkbahar Mah.611 Sok. No: Çankaya/ ANKARA/TÜRKİYE

Hazırlayan Firma Mitto Danışmalık İlkbahar Mah.611 Sok. No: Çankaya/ ANKARA/TÜRKİYE 7061 SAYILI BAZI VERGİ KANUNLARI İLE DİĞER BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN İLE MADENCİLİK FAALİYETLERİNE GETİRİLEN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER Hazırlayan Firma Mitto Danışmalık İlkbahar Mah.611

Detaylı

Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ

Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ Ek Form-2 İŞLETME PROJESİ 1.1. Ruhsat Sahasının İli : İlçesi : Beldesi : Köyü : Ruhsat Numarası : Ruhsat Grubu : I (a) Maden Cinsi : BÖLÜM I RUHSAT BİLGİLERİ 1.2. Ruhsat Sahibinin Adı Soyadı : Adres :

Detaylı

MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ

MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MADEN ATIKLARININ YÖNETİMİ ANTALYA, 24 NİSAN 2012 ÜLKEMİZDE MADENCİLİK Türkiye üretilen madensel kaynak çeşitliliği Açısından 152 ülke

Detaylı

ÇORUM İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ÇORUM İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ÇORUM İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KAMU HİZMET STANDARTLARI TESPİT TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1 İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Yerseçimi

Detaylı

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 2 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI İl Özel İdaresine ait araçların kiralanması Köy Gelişim Alanı İmar Planı 3 Mevzi İmar Planı 4 Parselasyon Planları

Detaylı

(Ek: 10/6/2010-5995/1 md.) Madde 3 (Değişik: 26/5/2004 5177/2 md.)

(Ek: 10/6/2010-5995/1 md.) Madde 3 (Değişik: 26/5/2004 5177/2 md.) 6727 MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 24 Sayfa : 446 Amaç: Madde 1 Bu Kanun madenlerin

Detaylı

MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY

MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY Ramazan ÖZDEMİR T.C.AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ İçindekiler 1. MADENCİLİK... 3 1.1. Aksaray ın Maden Potansiyeli... 3 1.2. Aksaray daki Maden Kaynaklarının

Detaylı

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Verilmesi

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Verilmesi SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ RUHSAT DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ(EN GEÇ) İş Yeri Açma ve Çalışma

Detaylı

SERBEST MESLEK MENSUPLUĞUNA HAZIRLAMA EĞİTİMİ Ankara_Nisan-2012

SERBEST MESLEK MENSUPLUĞUNA HAZIRLAMA EĞİTİMİ Ankara_Nisan-2012 SERBEST MESLEK MENSUPLUĞUNA HAZIRLAMA EĞİTİMİ Ankara_Nisan-2012 Osman SONGUR osmansongur@ogm.gov.tr İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI MADEN İŞLERİ ŞUBESİ Orman Sayılan Alanlarda; Madencilik Faaliyetleri,

Detaylı

ISPARTA İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

ISPARTA İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 3 Sulama Suyu, Toprak Analizi ve İçmesuyu Analizleri Gölet, Liman, Baraj gibi Projelerin inşasında kullanılacak yapı ve inşaat 4

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 29 Nisan 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27214 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Çalışma Ruhsatı Yer Seçimi ve Tesisi Kurma İzni (GSM 1-2-3) 1- Başvuru

Detaylı

İl İl Türkiye'de Çıkarılan Madenler

İl İl Türkiye'de Çıkarılan Madenler On5yirmi5.com İl İl Türkiye'de Çıkarılan Madenler İllere göre ülkemizde çıkarılan önemli madenler şöyle... Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2013 Perşembe (oluşturma : 6/22/2016) Yerkabuğunun farklı derinliklerinden

Detaylı

3,4 3,4 4,0 4,7 H,4 6,0 4,7 3,0 (1.507,0) 135,0 932,0. 53,0 53,2 44,5 55,0 57,0 58,9 60,6 55,0 (-) 14,0 20,0 (Manyetit tenörü) 36,4 16,0 23,0

3,4 3,4 4,0 4,7 H,4 6,0 4,7 3,0 (1.507,0) 135,0 932,0. 53,0 53,2 44,5 55,0 57,0 58,9 60,6 55,0 (-) 14,0 20,0 (Manyetit tenörü) 36,4 16,0 23,0 Adana - Saimbeyli - Aşıhk Kayseri - Yahyalı - Karamadası Kayseri - Uzunpmar Ankara - Balâ - Kesikköprü Balıkesir - Havran - B. Eğmir Balıkesir - Merkez - Şamlı Balıkesir - Ayvalık - Ayazmant Aydın - Söke

Detaylı

Uygulama Yönetmeliği nin 29. Maddesinde işletme izni

Uygulama Yönetmeliği nin 29. Maddesinde işletme izni Maden Hukuku www.madencilik-turkiye.com Av. Cemal Yeşilyurt hukuk@madencilik-turkiye.com Maden Yasası Uygulama Yönetmeliği Hakkında Değerlendirmeler II Hukuk Soru Cevap Köşesi Avukat Cemal Yeşilyurt, her

Detaylı

Ebru ARICI Genel Müdür RES ÖNLİSANS İZİN SÜREÇLERİ VE KURUMLAR ARASI İLİŞKİLER

Ebru ARICI Genel Müdür RES ÖNLİSANS İZİN SÜREÇLERİ VE KURUMLAR ARASI İLİŞKİLER Ebru ARICI Genel Müdür RES ÖNLİSANS İZİN SÜREÇLERİ VE KURUMLAR ARASI İLİŞKİLER 10.05.2018 tarih ve 7828 sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararı ile Lisans Başvurusunda Sunulması Gereken Bilgi ve

Detaylı

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Bitlis ili, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almakta olup, engebeli bir topoğrafyaya sahiptir. Ahlat Ovasıyla, bir düzlük gibi Bitlis in kuzeydoğusundan Van Gölüne doğru

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRABZON ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE İRTİFAK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Mehmet Yaşar KURUÇELİK Şube Müdürü 23.11.2016 MEVZUAT ANAYASA HÜKMÜ A. Ormanların korunması

Detaylı

JEOTERMAL KAYNAKLAR VE DOĞAL MİNERALLİ SULAR KANUNUNDA ARAMA VE İŞLETME HAKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA

JEOTERMAL KAYNAKLAR VE DOĞAL MİNERALLİ SULAR KANUNUNDA ARAMA VE İŞLETME HAKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA JEOTERMAL KAYNAKLAR VE DOĞAL MİNERALLİ SULAR KANUNUNDA ARAMA VE İŞLETME HAKLARININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA ÖMER GÜNAY AVUKAT- MADEN MÜHENDİSİ omerguna@hotmail.com omergunay.av.tr T.C.ANAYASASI 168. MADDE

Detaylı

MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785

MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 6727 MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 24 Sayfa : 446 Amaç: Madde 1 Bu Kanun madenlerin

Detaylı

İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE İRTİFAK DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENERJİ İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SUNU PLANI 1. Define Arama-Arkeolojik Kazı Restorasyon İzinleri 2. Ocak İzinleri 3. Fabrika-Hızar-Şerit İzinleri 4. Balık Üretmek Üzere

Detaylı

5995 SAYILI KANUN İLE DEĞİŞİK 3213 SAYILI MADEN KANUNU

5995 SAYILI KANUN İLE DEĞİŞİK 3213 SAYILI MADEN KANUNU 5995 SAYILI KANUN İLE DEĞİŞİK 3213 SAYILI MADEN KANUNU Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: MADEN KANUNU Kanun Numarası: 3213 Kabul Tarihi: 04/06/1985 Resmi Gazete Tarihi: 15/06/1985 Resmi Gazete

Detaylı

T.C. Resmî Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır KANUN

T.C. Resmî Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır KANUN T.C. Resmî Gazete Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır 18 Şubat 2015 ÇARŞAMBA Sayı : 29271 YASAMA BÖLÜMÜ KANUN MADEN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

Detaylı

MADEN KANUNU. Kanun Numarası: 3213. Kabul Tarihi: 04/06/1985. Resmi Gazete Tarihi: 15/06/1985. Resmi Gazete Sayısı: 18785

MADEN KANUNU. Kanun Numarası: 3213. Kabul Tarihi: 04/06/1985. Resmi Gazete Tarihi: 15/06/1985. Resmi Gazete Sayısı: 18785 MADEN KANUNU Kanun Numarası: 3213 Kabul Tarihi: 04/06/1985 Resmi Gazete Tarihi: 15/06/1985 Resmi Gazete Sayısı: 18785 AMAÇ: Madde 1 - Bu Kanun madenlerin aranması, işletilmesi, üzerinde hak sahibi olunması

Detaylı

MADENCİLİK VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) M.OĞUZ GÜNER Maden Mühendisi

MADENCİLİK VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) M.OĞUZ GÜNER Maden Mühendisi MADENCİLİK VE ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) M.OĞUZ GÜNER Maden Mühendisi KAMUOYUNDA MADENCİLİK FAALİYETLERİNİN HERHANGİ BİR KISITLAMA OLMADAN YAPILDIĞI YÖNÜNDE KANAAT SÖZ KONUSUDUR. ÜLKEMİZ MEVZUATININ

Detaylı

DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER SIRA NO 1 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI ( I.Sınıf Gayrisıhhi Müessese Ruhsatı Verilmesi ) DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1) Ruhsat Başvuru/Beyan Formu,

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI 22 Ekim 2016 tarihli ve 29865 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği nde ( Yönetmelik ) Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 2 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI İl Özel İdaresine ait araçların kiralanması Köy Gelişim Alanı İmar Planı 3 Mevzi İmar Planı 4 Parselasyon Planları

Detaylı

MTA DA MADEN ARAMACILIĞI VE YENİ YAKLAŞIMLAR

MTA DA MADEN ARAMACILIĞI VE YENİ YAKLAŞIMLAR MTA DA MADEN ARAMACILIĞI VE YENİ YAKLAŞIMLAR Abdurrahman TABLACI* Doğal kaynakların insan ve toplum yaşamındaki önemi bilinmektedir. Yaşamı fonksiyonel hale getiren araç ve gereçlerin % 99 u doğal kaynaklardan,

Detaylı

Orman Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (5192 sayılı, numaralı, nolu yasası)

Orman Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (5192 sayılı, numaralı, nolu yasası) Orman Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu, Yasası 5192 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa Orman Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Kanun No. 5192 Kabul Tarihi : 17.6.2004 MADDE 1.

Detaylı

Hak sahibi, başvuru ve doğrudan satış MADDE 6- (1)

Hak sahibi, başvuru ve doğrudan satış MADDE 6- (1) 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun Değişiklikten

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği 1 Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca alınması

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAD 411 MADEN HUKUKU VE ÇEVRE

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAD 411 MADEN HUKUKU VE ÇEVRE HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAD 411 MADEN HUKUKU VE ÇEVRE DERS NOTLARI Mehmet TOMBUL Maden Yük Müh. Hukukçu 1 2 1. TÜRKİYE MADENCİLİĞİNDE HUKUKİ DÜZENLEMELERİN TARİHÇESİ Osmanlı İmparatorluğu

Detaylı

TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇED ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLM MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI

TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇED ve PLANLAMA GENEL MÜDÜRLM MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARINDA VE PROJE TANITIM DOSYLARI MADENCİLİK PROJELERİNE AİT ÇED RAPORLARI VE PROJE TANITIM DOSYASINDA YER ALAN KONULAR 3 ANA GRUPTA TOPLANMAKTADIR 1- PROJE ALANI VE

Detaylı

MADEN KANUNUNUN I (A) GRUBU MADENLERİ İLE İLGİLİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

MADEN KANUNUNUN I (A) GRUBU MADENLERİ İLE İLGİLİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 29 Mayıs 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28661 YÖNETMELİK Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: MADEN KANUNUNUN I (A) GRUBU MADENLERİ İLE İLGİLİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YÖNETMELİĞİ

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YÖNETMELİĞİ SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ YÖNETMELİĞİ Organik Su Ürünleri Yetiştiriciliği Madde 16 - Organik su ürünleri yetiştiriciliği projeleri ile ilgili işlemler bu Yönetmeliğin ilgili maddelerine uygun olarak

Detaylı

MADEN KANUNU sayılı Kanun ile değişik hali

MADEN KANUNU sayılı Kanun ile değişik hali 6353 sayılı Kanun ile değişik hali MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 24 Sayfa : 446

Detaylı

Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Madencilik Ve Enerji Sektörleri Vergi Hizmetleri

Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Madencilik Ve Enerji Sektörleri Vergi Hizmetleri Yeni Teşvik Sistemi Kapsamında Madencilik Ve Enerji Sektörleri Vergi Hizmetleri KPMG Türkiye kpmg.com.tr kpmgvergi.com 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında

Detaylı

RESLERDE İZİN SÜRECİ

RESLERDE İZİN SÜRECİ ANAYASA: MADDE 169- Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit

Detaylı

(Ek: 10/6/ /1 md.) Madde 3 (Değişik: 26/5/ /2 md.)

(Ek: 10/6/ /1 md.) Madde 3 (Değişik: 26/5/ /2 md.) 6727 MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 24 Sayfa : 446 Amaç: Madde 1 Bu Kanun madenlerin

Detaylı

KIYI KANUNU. Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: Kanun Numarası : Kabul Tarihi :

KIYI KANUNU. Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: Kanun Numarası : Kabul Tarihi : KIYI KANUNU Resmi Gazete Tarihi: 17.04.1990 Resmi Gazete Sayısı: 20495 Kanun Numarası : 3621 Kabul Tarihi : 4.4.1990 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 17.4.1990 Sayı: 20495 Yayımlandığı Düstur : Tertip

Detaylı

(Ek: 10/6/ /1 md.) Madde 3 (DeğiĢik: 26/5/ /2 md.)

(Ek: 10/6/ /1 md.) Madde 3 (DeğiĢik: 26/5/ /2 md.) 6727 MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 24 Sayfa : 446 Amaç: Madde 1 Bu Kanun madenlerin

Detaylı

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN

HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN 7475 HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4070 Kabul Tarihi : 16/2/1995 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 19/2/1995 Sayı : 22207 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt :

Detaylı

Maden Kanununun I (a) Grubu Madenleri ile İlgili Uygulama Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Maden Kanununun I (a) Grubu Madenleri ile İlgili Uygulama Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar I(a) GRUBU MADENLERLE İLGİLİ YÖNETMELİK Maden Kanununun I (a) Grubu Madenleri ile İlgili Uygulama Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı, 3213 sayılı

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzin ve İrtifakDairesi Başkanlığı İzin ve İrtifak Hakları Şube Müdürlüğü Merih SEÇKİNAY Şube Mühendisi Sunum Planı 1. Mevzuat 2. Müracaat, iş akışı, rapor tanzimi 3. Bedeller 17 nci

Detaylı

ÇANKIRI İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ÇANKIRI İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ÇANKIRI İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 Zirai Kredi Proje Tasdikleri 3 İl Özel İdaresine

Detaylı

MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ 3213 SAYILI MADEN KANUNU VE YÖNETMELİĞİ

MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ 3213 SAYILI MADEN KANUNU VE YÖNETMELİĞİ MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ 3213 SAYILI MADEN KANUNU VE YÖNETMELİĞİ Tabii Servetler ve kaynaklar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Bunların aranması ve işletilmesi hakkı Devlete aittir. Madenlerin

Detaylı

YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 30 Ocak 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29609 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: Amaç YÖNETMELİK KARAYOLU YAPIMI AMAÇLI KAMULAŞTIRMALARDA HAZİNE TAŞINMAZLARININ TRAMPASI HAKKINDA YÖNETMELİK

Detaylı

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir?

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Soru - Yanýt 15 1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Yanýt: Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere kayaç denir.

Detaylı

MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785

MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 6727 MADEN KANUNU Kanun Numarası : 3213 Kabul Tarihi : 4/6/1985 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 15/6/1985 Sayı : 18785 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 24 Sayfa : 446 Amaç: Madde 1 Bu Kanun madenlerin

Detaylı

TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ. 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında TÜSİAD Görüşü

TÜRK SANAYİCİLERİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ. 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında TÜSİAD Görüşü 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında TÜSİAD Görüşü 5782 Sayılı Tapu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun MADDE 2 2644 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi aşağıdaki şekilde

Detaylı

GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA 1 Sulama Suyu Talebi 2- Taahhütname 2 Yıl 2 İl Özel İdaresine Ait Araçların Kiralanması 2- Ücret makbuzu 3 İçme suyu İzni 2- Taahhütname 1 Yıl 4

Detaylı