A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya vermelidir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya vermelidir."

Transkript

1 1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM) Bu teslim şeklinde satıcı, alıcının mallarını kendi mülkü veya belirlenen başka bir yerde (fabrika, depo v.s.) ihracat gümrüğünü yapmadan ve bir araca yüklemeden teslim eder. Bu tip teslimde satıcı masraf ve sorumluluğu minimum düzeyde iken, alıcı maksimum düzeyde masraf ve sorumluluğu ve bu sorumluluktan doğan riskleri üstlenir. Satıcının, sorumluluğundan kaynaklanan risk malın alıcı veya temsilcisi aracına yüklemeye başlandığı anda biter. Satıcı, sorumluluğunda olmamasına rağmen eğer taraflar satış sözleşmesine koyarlarsa satıcı malı araca yükler. Ancak, malın araca yüklenmesi esasında doğabilecek kayıp ve hasar riskleri alıcıya aittir. A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya vermelidir. - A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, alıcıya daha sonra gereksinim duyabileceği riskler, talepler, masraflar ve resmi ve resmi olmayan ihracat belgelerini sağlamalıdır. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Her ikisi bakımından sorumluluğu yok. A4) Teslimat: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen tarihte eğer satış sözleşmesinde aksi belirtilmemiş ise yüklemeden alıcının yönetimine teslim etmelidir. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, B5 maddesindeki açıklamalar çerçevesinde malların A4 maddesine uygun bir şekilde teslimatı yapılana kadar bütün riskleri taşır. A6) Masrafların Paylaşımı: B6 maddesinin koşullarına bağlı olarak, A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar bütün masrafları ödemek zorundadır. A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Malların ne zaman ve nerede yükleneceğine dair bilgiyi alıcıya vermelidir. A8) Dağıtım Kanıtı Ve Nakliye Belgesi: Bir yükümlülüğü yok. A9) Kontrol, Paketleme, Etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (Kalite kontrolü, ölçme, tartma v.s.) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dökümanları vermelidir. B) Alıcının Yükümlülükleri:

2 -B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır. - B2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Malların ihracat ve ithalat gümrük işlemleri sırasındaki risk ve harcamalar alıcıya aittir. - B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Her ikisi bakımından sorumludur. - B4) Teslim Alma: Mallar A4, A7 ve B7 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. - B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 maddesi gereği teslim aldıktan sonra sorumludur. - B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malları teslim aldıktan sonra bütün masrafları, ihracat gümrük işlemleri için gerekli masrafları ve satıcının A2 maddesi çerçevesinde yaptığı masrafları karşılar. - B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malların ne zaman ve nerede teslim alınacağı bilgisini önceden satıcıya bildirmelidir. - B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcıya malları teslim aldığına dair bir belge sunmalıdır. - B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme öncesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. - B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı, A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

3 2- FCA (NAKLİYECİ TESLİMİ) FCA satıcının, malları alıcının belirlediği nakliyeciye ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde teslimi olarak bilinir. Teslimat için seçilen yerin, malların boşaltılması ve yüklenmesine uygun yerler olması zorunluluğu vardır. Eğer teslimat ihracatçının yerinde (fabrika, depo veya işyeri) olursa, ihracatçı yüklemeden sorumlu olacaktır. Ancak teslimat başka bir yere olursa ihracatçı malların boşaltılmasından sorumlu olmayacaktır. Bu teslim şekli çok çeşitli taşıma alternatiflerinin olduğu durumlarda kullanılır. Nakliyeci taşıma sözleşmesinde yer alan, taşıma işini hava, kara, deniz, tren veya bunların hangi kombinasyonlarına göre taşınmasını gerçekleştiren kişidir. Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikleri malları ve faturayı alıcıya vermelidir. A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı ve gümrük işlemlerini yapmalı masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Taşıma sözleşmesi bakımından bir yükümlülük olmamakla birlikte alıcı tarafından istenirse, satıcı, nakliye için alıcının risk ve masrafları üstlendiği kurallar çerçevesinde sözleşme yapabilir. Sigorta ile ilgili her hangi bir yükümlülüğü yok. A4) Teslimat: Satıcı, malları nakliyeciye veya alıcının görevlendirdiği birine satış sözleşmesinde belirlenen yer ve tarihte teslim etmelidir. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, Malların A4 maddesine uygun bir şekilde teslimatı yapılana kadar bütün riskleri taşır. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar bütün masrafları ödemelidir. A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcıya A4 çerçevesinde malları teslim ettiği bilgisini vermelidir. Eğer zamanında ve doğru yerde teslimat yapılmamışsa alıcı bilgilendirilmelidir. A8) Teslimat Onayı ve Nakliye Belgeleri: Satıcı A4 çerçevesinde yapmış olduğu mal teslimatının kanıtını sunmak zorundadır. A9) Kontrol, Paketleme, Etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (Kalite kontrolü, ölçme, tartma v.s.) ödemelidir.

4 A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dökümanları vermelidir. B ) Alıcının Yükümlülükleri: B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır. B2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Malların ithalat gümrük işlemleri sırasındaki risk ve harcamalar alıcıya aittir. B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Eğer satış kontratına, satıcının anlaşma yapacağı konmadı ise, Belirlenen yerden malların alınması için bir nakliye sözleşmesi yapmak durumundadır. Sigorta sözleşmesi yapma zorunluluğu yoktur. B4) Teslim Alma: Mallar A4, A7 ve B7 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 maddesi gereği teslim aldıktan sonra sorumludur. B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış. Bir şekilde teslim aldıktan sonra bütün masrafları ödemek durumundadır. B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malların ne zaman ve nerede teslim alınacağı bilgisini önceden satıcıya bildirmelidir. B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcıya malları teslim aldığına dair bir belge sunmalıdır. B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme öncesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

5 3- FAS (GEMİNİN BORDASINDA TESLİM) FAS, satıcının malları ihracat gümrük işlemlerini yapmış bir şekilde daha önce belirlenmiş limanda malların gemi doğrultusunda rıhtıma veya mavnaya teslim etmesidir. Bunun anlamı alıcının limandaki yere yerleştirme işlemi bittikten sonra masrafları üstleneceğidir. Daha önceki inceterms versiyonunda alıcı ihracat gümrük işlemlerini yapmakta olduğuna dikkat edilmelidir. Bu terim sadece deniz ve karasuyu taşımacılığında kullanılabilir. A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları faturayı alıcıya vermelidir. A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, gümrük İşlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Taşıma ve sigorta sözleşmeleri bakımından bir yükümlülüğü yok. A4) Teslimat: Satıcı, teslim edeceği malları belirlenen limandaki yükleme yapılacak geminin yanına, kararlaştırılan tarihte ve limanın gümrük yönetmelikleri çerçevesinde teslim etmelidir. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, Malların A4 maddesine uygun bir şekilde teslimatı yapılana kadar bütün riskleri taşır. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar, ihracat gümrük masrafları dahil bütün masrafları ödemelidir. A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcıya A4 çerçevesinde malları teslim ettiği bilgisini vermelidir. Eğer zamanında ve doğru yerde teslimat yapılmamışsa alıcı bilgilendirilmelidir. A8) Teslimat Onayı ve Nakliye Belgeleri: Satıcı, kendi yaptığı masraflarla A4 çerçevesinde yaptığı mal teslimatının kanıtını alıcıya sunmak zorundadır. A9) Kontrol, Paketleme, etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafların (Kalite kontrolü, ölçme, tartma v.s.) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dökümanları vermelidir. B) Alıcının Yükümlülükleri:

6 - B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır. - B2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Malların ithalat gümrük işlemleri sırasındaki risk ve harcamalar alıcıya aittir. - B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Alıcı belirlenen gemiden malların nakliyesi için bir nakliye sözleşmesi imzalamalıdır. Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur. - B4)Teslim Alma: Mallar A4 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. - B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 maddesi gereği teslim aldıktan sonra sorumludur. - B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde teslim aldıktan sonra bütün masrafları ödemek durumundadır. - B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malların hangi limandaki gemide ne zaman teslim alınacağı bilgisini önceden satıcıya bildirmelidir. - B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcının malları teslim ettiğine dair belgeyi kabul etmelidir. - B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme öncesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. - B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

7 4- FOB (GÜVERTEDE TESLİM) FOB un anlamı satıcının malları belirlenen limandaki belirlenen gemiye yüklendikten sonra teslim ettiği şekildir. Bu terimde de satıcının mallar için bütün ihracat gümrük işlemlerini tamamlamış olması gerekir. A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen &özellikteki malları ve faturayı alıcıya vermelidir. A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, gümrük işlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Taşıma ve sigorta sözleşmeleri bakımından bir yükümlülüğü yoktur. A4) Teslimat: Satıcı, teslim edeceği malları belirlenen limandaki yükleme yapılacak gemiye, kararlaşırılan tarihte ve limanın gümrük yönetmelikleri çerçevesinde teslim etmelidir. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, Malların A4 maddesine uygun bir şekilde teslimatı yapılana kadar bütün riskleri taşır. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar, ihracat gümrük masrafları ve liman masrafları dahil masrafları ödemelidir. A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcıya A4 çerçevesinde malları teslim ettiği bilgisini vermelidir. Eğer zamanında ve doğru yerde teslimat yapılmamışsa alıcı bilgilendirilmelidir. A8) Teslimat Onayı ve Nakliye Belgeleri: Satıcı, kendi yaptığı masraflarla A4 çerçevesinde yaptığı mal teslimatının kanıtını alıcıya sunmak zorundadır. A9) Kontrol, Paketleme, Etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (Kalite kontrolü, ölçme, tartma v.s.) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dökümanları vermelidir. B) Alıcının Yükümlülükleri: B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır. B2) Lisanslar, Yetkiler ve Formaliteler: Malların ithalat gümrük işlemlerinin yapılması ve bundan kaynaklanabilecek risk ve harcamalar alıcıya aittir. B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Alıcı belirlenen gemiden malların nakliyesi için bir nakliye sözleşmesi imzalamalıdır. Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.

8 B4) Teslim Alma: Mallar A4 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 maddesi gereği teslim aldıktan sonra sorumludur. B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde teslim aldıktan sonra gemi navlunu ve varış yerindeki masraflar dâhil bütün masrafları ödemek durumundadır. B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malların hangi limandaki gemide ne zaman teslim alınacağı bilgisini açık olarak önceden satıcıya bildirilmelidir. B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcının malları teslim ettiğine dair belgeyi kabul etmelidir. B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme önesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı, A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

9 5-CFR (MASRAF ve NAVLUN): CFR nin anlamı malların satıcısının malları varış limanında teslim etmesidir. Satıcı, varış limanına kadar gerekli nakliye, ihracat gümrük ve diğer masrafları karşılamak durumundadır. Malların kaybolma veya hasarlanma riski teslimat sonrası satıcıdan alıcıya devredilir. Bu terim de denizyolu ve karasuyu taşımacılık modlarında kullanılabilir. A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya sağlamalıdır. A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, gümrük işlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Satıcı, masraflarını kendi karşılayacağı geminin rotasının ve varış limanını gösteren bir nakliye sözleşmesi yapmalıdır. Sigorta sözleşmesi yapma yükümlülüğü yoktur. A4) Teslimat: Satıcı, Malları zamanında veya daha önceden anlaşılmış zaman dilimi içinde belirtilen varış limanında teslim eder. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, Malların varış limanında teslimine kadar geçen sürede bütün riskleri üstlenmek durumundadır. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar, ihracat gümrük masrafları dahil bütün masrafları ödemelidir. A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcıya A4 çerçevesinde malları teslim ettiği bilgisini vermelidir. A8) Teslimat Onayı ve Nakliye Belgeleri: Satıcı, masrafını kendi karşılayarak gecikmeksizin varış limanı için bir nakliye dokümanı sağlamalıdır. A9) Kontrol, Paketleme, Etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (Kalite,kontrolü,ölçme,tartma v.s.) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dokümanları vermelidir. B) Alıcının Yükümlülükleri: B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır.

10 B2) Lisanslar,Yetkiler Ve Formaliteler: Malların, ithalat gümrük işlemlerinin yapılması ve bundan kaynaklanabilecek risk ve harcamalar alıcıya aittir. B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Alıcının, nakliye ve sigorta sözleşmesi yaptırma zorunluluğu yoktur. B4) Teslim Alma: Mallar A4 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 maddesi gereği teslim aldıktan sonra sorumludur. B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde varış limanında Teslim aldıktan sonra bütün masrafları ödemek durumundadır. B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malların hangi limanda ne zaman teslim alınacağı bilgisini açık olarak önceden satıcıya bildirmelidir. B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcının satış sözleşmesine uygun malları teslim ettiğine dair belgeyi kabul etmelidir. B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme öncesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı, A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

11 6-CIF (MALİYET, SİGORTA ve NAVLUN): Bunun anlamı satıcının, alıcının taşıma esnasındaki malların hasar ve kayıp risklerini karşılayarak deniz sigortası yaptırdığı ve varış limanına kadar nakliye, ihracat gümrük ve diğer masrafları karşıladığı teslim şeklidir. Sigorta, satıcı tarafından yapılır ve prim satıcı tarafından ödenir. Ancak alıcının dikkat etmesi gereken husus eğer satış sözleşmesinde kapsamı belirtilmişse satıcının sınırlı sigorta poliçesi sağlayabileceğidir. Eğer kapsamlı bir sigorta isteniyor ise satış sözleşmesinde açık olarak belirtilmelidir. A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya sağlamalıdır. A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, gümrük işlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Satıcı, masraflarını kendi karşılayacağı geminin rotasının ve varış limanını gösteren bir nakliye sözleşmesi yapmalıdır. Yine masrafı satıcıya ait olan satış sözleşmesinde belirtilen kapsamda bir sigorta sözleşmesi hazırlamalıdır. A4)Teslimat: Satıcı, Malları zamanında veya daha önceden anlaşılmış zaman dilimi içerisinde belirtilen varış limanında teslim eder. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, Malların varış limanında teslimine kadar geçen sürede bütün riskleri üstlenmek durumundadır. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar, ihracat gümrük masrafları dâhil bütün masrafları ödemelidir. Malların sigorta masrafları satıcı tarafından ödenir. A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcıya A4 çerçevesinde malları teslim ettiği bilgisini vermelidir. A8) Teslimat Onayı Ve Nakliye Belgeleri: Satıcı, masrafını kendi karşılayarak gecikmeksizin varış limanı için bir nakliye dokümanı sağlamalıdır. A9) Kontrol, Paketleme, Etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (Kalite kontrolü, ölçme, tartma v.s.) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dokümanları vermelidir. Gereksinim duyduğunda ek sigorta poliçesi için bilgi ve dokümanı sağlamalıdır.

12 B) Alıcının Yükümlülükleri: B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır. B2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Malların, ithalat gümrük işlemlerinin yapılması ve bundan kaynaklanabilecek risk ve harcamalar alıcıya aittir. B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Alıcının, nakliye ve sigorta sözleşmesi yaptırma zorunluluğu yoktur. B4) Teslim Alma: Mallar A4 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 maddesi gereği teslim aldıktan sonra sorumludur. B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde teslim aldıktan sonra eğer satış sözleşmesinde var ise gemiden boşaltma masrafları ve liman ücretleri dahil bütün masrafları ödemek durumundadır. B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malların hangi limanda ne zaman teslim alınacağı bilgisini açık olarak önceden satıcıya bildirmelidir. B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcının satış sözleşmesine uygun malları teslim ettiğine dair belgeyi kabul etmelidir. B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme öncesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı, A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

13 7- CPT (NAVLUN ÜCRETİ ÖDENMİŞ TESLİM): CPT teslim şeklinde satıcı mallarını kendi tarafından belirlenen ve nakliye masraflarını kendisinin ödediği nakliyeciye teslim eder. Malların ihracat gümrük işlemleri yine satıcı tarafından yapılmıştır. Alıcı, malların bu şekilde tesliminden sonraki risk ve masrafları karşılar. Eğer varış yerine kadar farklı nakliyeciler kullanılır ise risk ilk nakliyecinin malı teslim almasından itibaren diğer nakliyecilere geçer. A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya sağlamalıdır. A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, gümrük işlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Satıcı, masrafları kendine ait bir nakliye sözleşmesi yapmalıdır. Sigorta sözleşmesi yapma zorunluluğu yoktur. A4) Teslimat: Satıcı, malları antlaşma yaptığı nakliyeciye belirtilen tarih ve periyotta teslim etmek zorundadır. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, malları kendisinin antlaşma yaptığı nakliyecinin alıcıya teslim etmesine kadar sorumludur. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar, ihracat gümrük masrafları, yükleme boşaltma masrafları dahil bütün masrafları ödemelidir. A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcıya A4 çerçevesinde malları teslim ettiği bilgisini vermelidir. A8) Teslimat Onayı Ve Nakliye Belgeleri: Satıcı, masrafını kendi karşılayarak A3 maddesi gereği yaptığı nakliye sözleşmesini sağlamalıdır. A9) Kontrol, Paketleme, etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (kalite kontrolü,ölçme,tartma v.s,) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dokümanları vermelidir. Gereksinim duyduğunda ek sigorta poliçesi için bilgi ve dokümanı sağlamalıdır. B) Alıcının Yükümlülükleri: B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır. B2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Malların, ithalat gümrük işlemlerinin yapılması ve bundan kaynaklanabilecek risk ve harcamalar alıcıya aittir.

14 B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Alıcının, nakliye ve sigorta sözleşmesi yaptırma zorunluluğu yoktur. B4) Teslim Alma: Mallar A4 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 maddesi gereği teslim aldıktan sonra sorumludur. B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde teslim aldıktan sonra boşaltma masrafları, ithalat gümrük masrafları ve diğer masraflar dâhil bütün masrafları ödemek durumundadır. B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malların ne zaman nerede teslim alacağı bilgisini açık olarak önceden satıcıya bildirmelidir. B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcının satış sözleşmesine uygun malları teslim ettiğine dair belgeyi kabul etmelidir. B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme öncesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı, A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

15 8-CIP (TAŞIMA VE SİGORTA BEDELİ ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM): CPT teslim şekline ek olarak satıcının malın sigortasını yaptırmayı da üstlendiği teslim şeklidir. Mal nakliye bedeli ödenmiş, sigortası ve ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde alıcıya teslim edilir. CIP teslim şeklinde alıcı bilmelidir ki satıcı tarafından yaptırılan sigortanın kapsamı kendi arzusu doğrultusunda olmayabilir. Eğer daha fazla kapsam istenirse satış sözleşmesine konmalıdır. A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya sağlamalıdır. A2) Lisanslar, Yetkiler ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, gümrük işlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Satıcı, masrafları kendine ait bir nakliye sözleşmesi yapmalıdır. Satış sözleşmesinde belirtilen şartlara uygun nakliye sigorta sözleşmesi yapmak ve masraflarını karşılamak durumundadır. A4) Teslimat: Satıcı, malları antlaşma yaptığı yerde belirtilen tarih ve periyotta teslim etmek zorundadır. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, malları kendisinin antlaşma yaptığı nakliyecinin alıcıya teslim etmesine kadar sorumludur. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar, ihracat gümrük masrafları, yükleme boşaltma masrafları, nakliye ve sigorta masraflarını ödemelidir. A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcıya A4 çerçevesinde malları teslim ettiği bilgisini vermelidir. A8) Teslimat Onayı Ve Nakliye Belgeleri: Satıcı, masrafını kendi karşılayarak A3 maddesi gereği yaptığı nakliye sözleşmesini sağlamalıdır. A9) Kontrol, Paketleme, Etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (Kalite Kontrolü, ölçme, tartma v.s.) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dokümanları vermelidir. Gereksinim duyduğunda ek sigorta poliçesi için bilgi ve dokümanı sağlamalıdır. B) Alıcının Yükümlülükleri: B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır.

16 B2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Malların ithalat gümrük işlemlerinin yapılması ve bundan kaynaklanabilecek risk ve harcamalar alıcıya aittir. B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Alıcının nakliye ve sigorta sözleşmesi yaptırma zorunluluğu yoktur. B4) Teslim Alma: Mallar A4 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 maddesi gereği teslim aldıktan sonra sorumludur. B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde teslim aldıktan sonra boşaltma masraflarını (eğer satış sözleşmesinde belirtilmemiş ise) ithalat gümrük masrafları ve diğer masraflar dâhil bütün masrafları ödemek durumundadır. B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malları ne zaman ve nerede teslim alacağı bilgisini açık olarak önceden satıcıya bildirmelidir. B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcının satış sözleşmesine uygun malları teslim ettiğine dair belgeyi kabul etmelidir. B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme öncesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

17 9-DAF (SINIRDA TESLİM): Daf ın anlamı satıcının malları alıcının nakliye aracına ihracat gümrük işlemleri yapılmış olarak, boşaltmadan teslim edilmesidir. Burada ülkenin hangi sınır kapısında teslimat olacağı sözleşmede belirtilmelidir. Ancak eğer taraflar alıcı nakliye aracına boşaltmanın satıcı tarafından yapılmasını isterlerse satış sözleşmesine açıkça bunun ilave etmelidirler. A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, Transit ihracat gümrük işlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, Transit ihracat gümrük işlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Satıcı, belirlenen sınırda malların teslimine kadar masrafları kendine ait bir nakliye sözleşmesi yapmalıdır. Sigorta sözleşmesi yapma zorunluluğu yoktur. A4) Teslimat: Satıcı, malları alıcının aracına, belirlenen sınır kapısında ve tarihte boşaltmadan teslim etmelidir. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, A4 çerçevesinde malların teslim edilmesine kadar doğabilecek kayıp ve hasar risklerini üstlenir. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar, ihracat gümrük masrafları ve diğer masrafları ödemelidir. A7) Alıcının bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcının malları alabilmesi için belirlenen sınır kapısına malların hareket saatini bildirmelidir. A8) Teslimat Onayı Ve Nakliye Belgeleri: Satıcı, masrafını kendi karşılayarak A3 maddesi gereği yaptığı teslimatın dokümanını sağlamalıdır. A9) Kontrol, Paketleme, Etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (Kalite kontrolü, ölçme, tartma v.s) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dokümanları vermelidir. Gereksinim duyduğunda ek sigorta poliçesi için bilgi ve dokümanı sağlamalıdır. B) Alıcının Yükümlülükleri: B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır.

18 B2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Malların, ithalat gümrük işlemlerinin yapılması ve bundan kaynaklanabilecek risk ve harcamalar alıcıya aittir. B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Alıcının, nakliye ve sigorta sözleşmesi yaptırma zorunluluğu yoktur. B4) Teslim Alma: Mallar A4 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 koşullarına uygun teslim aldıktan sonra sorumludur. B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde teslim aldıktan sonra satıcının aracından kendi aracına boşaltma masraflarını, ithalat gümrük masraflarını ve diğer masraflar dâhil bütün masrafları ödemek durumundadır. B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malları ne zaman ve nerede teslim alacağı bilgisini açık olarak önceden satıcıya bildirmelidir. B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcının satış sözleşmesine uygun malları teslim ettiğine dair belgeyi kabul etmelidir. B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme öncesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı, A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

19 10-DES (VARIŞ LİMANINDA GEMİDE TESLİM): DES teslim şeklinde satıcı, malları belirlenen, limandaki gemi bordasında ithalat gümrük işlemleri yapılmadan bırakmasıdır. Satıcı, belirtilen teslim yerine getirinceye kadar bütün hasar ve kayıp risklerinden sorumludur. Taraflar satıcının malların boşaltma masrafları ve risklerini almasını isterlerse DEQ teslim şeklini kullanmalıdır. Bu term denizyolu ve karasuyu taşımacılıklarında kullanılan bir yöntemdir. A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya sağlamalıdır. A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, Transit ihracat gümrük işlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Satıcı, belirlenen limanda malların teslimine kadar masrafları kendine ait bir nakliye sözleşmesi yapılmalıdır. Sigorta sözleşmesi yapma zorunluluğu yoktur. A4) Teslimat: Satıcı, malları boşaltma yapılacak yere belirlenen tarih veya periyotta teslim etmelidir. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, A4 çerçevesinde malların teslim edilmesine kadar doğabilecek kayıp ve hasar risklerini üstlenir. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar, ihracat gümrük masrafları ve diğer masrafları ödemelidir. A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcının malları alabilmesi için tahmini varış saatini bildirmelidir. A8) Teslimat Onayı Ve Nakliye Belgeleri: Satıcı, masrafını kendi karşılayarak A3 maddesi gereği yaptığı teslimatın dokümanını sağlamalıdır, A9) Kontrol, Paketleme, Etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (Kalite Kontrolü, ölçme, tartma v.s) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dokümanları vermelidir. Gereksinim duyduğunda ek sigorta poliçesi için bilgi ve dokümanı sağlamalıdır. B) Alıcının Yükümlülükleri: B1) Ödemenin yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır.

20 B2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Malların, ithalat gümrük işlemlerinin yapılması ve bundan kaynaklanbilecek risk ve harcamalar alıcıya aittir. B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Alıcının, nakliye ve sigorta sözleşmesi yaptırma zorunluluğu yoktur. B4) Teslim Alma: Mallar A4 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 koşullarına uygun teslim aldıktan sonra sorumludur. B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde teslim aldıktan sonra gemiden kendi aracına boşaltma masraflarını, ithalat gümrük masraflarını ve diğer masraflar dâhil bütün masrafları ödemek durumundadır. B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malları ne zaman ve nerede teslim alacağı bilgisini açık olarak önceden satıcıya bildirmelidir. B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcının satış sözleşmesine uygun malları teslim ettiğine dair belgeyi kabul etmelidir. B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme Öncesi Mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı, A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

21 11-DEQ (VARIŞ LİMANINDA RIHTIMDA TESLİM): DEQ nun DES ten farkı malların gemiden rıhtıma indirme ücretinin ve riskinin satıcıya ait olmasıdır. Alıcı, bütün ithalat gümrük işlemlerini ve masraflarını yapar. Daha önceki incotermslerde bu madde de satıcının ithalat gümrük işlemlerini ve masraflarını yüklenmekte zorunlu olduğunu bilmekte yarar var. Ancak yine de satış sözleşmesine konursa satıcının bu yükümlülüğü alması sağlanabilir. Bu term deniz yolu ve karasu taşımacılığında kullanılır. Eğer taraflar satıcının rıhtımdan malları alıp bir başka yere (depo, istasyon, terminal v.s) götürme masrafı ve risklerini almasını isterlerse DDU ve DDP termleri kullanılmalıdır. A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikteki malları ve faturayı alıcıya sağlamalıdır. A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, Transit ihracat gümrük işlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Satıcı, belirlenen limanda malların teslimine kadar masrafları kendine ait bir nakliye sözleşmesi yapmalıdır. Sigorta sözleşmesi yapma zorunluluğu yoktur. A4) Teslimat: Satıcı, malları rıhtımda alıcının aracına belirlenen tarih veya periyotta teslim etmelidir A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, A4 çerçevesinde malların teslim edilmesine kadar doğabilecek kayıp ve hasar risklerini üstlenir. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar, ihracat gümrük masrafları ve diğer masraflar ödemelidir A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcının malları alabilmesi için tahmini varış saatini bildirmelidir. A8) Teslimat Onayı Ve Nakliye Belgeleri: Satıcı, masrafını kendi karşılayacak A3 maddesi gereği yaptığı teslimatın dokümanını sağlamalıdır. A9) Kontrol, Paketleme, Etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (Kalite kontrolü, ölçme, tartma v.s) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dökümanları vermelidir. Gereksinim duyduğunda ek sigorta poliçesi için bilgi ve döküman sağlamalıdır.

22 B) Alıcının Yükümlülükleri: B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinde belirtilen ödeme yapılmalıdır. B2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Malların, ithalat gümrük işlemlerinin yapılması ve bundan kaynaklanabilecek risk ve harcamalar alıcıya aittir. B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Alıcının, nakliye ve sigorta sözleşmesi yaptırma zorunluluğu yoktur. B4) Teslim Alma: Mallar A4 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 koşullarına uygun teslim aldıktan sonra sorumludur. B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde teslim aldıktan sonra, ithalat gümrük masraflarını ve diğer masraflar dâhil bütün masrafları ödemek durumundadır. B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malları ne zaman ve nerede teslim alacağı bilgisini net olarak önceden satıcıya bildirmelidir. B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcının satış sözleşmesine uygun malları teslim ettiğine dair belgeyi kabul etmelidir. B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme öncesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı, A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

23 12-DDU (GÜMRÜK RESMİ ÖDENMEKSİZİN TESLİM): DDU nun anlamı satıcının malları alıcının aracına boşaltmadan, ithalat gümrük işlemlerini yapmadan belirlenen yerde alıcının yönetimine teslim etmesidir. Gümrük vergileri ve malların zamanında ithalat gümrük işlemlerinin yapılmamasından doğabilecek riskler alıcıya aittir. Eğer taraflar satıcının ithalat gümrük işlemlerini yapmasını ve bunun sonucu doğabilecek riskleri almasını isterlerse satış sözleşmesinde belirtebilirler A) Satıcının Yükümlülükleri: A1) Malların Kontrata Uygunluğu: Satıcı, satış sözleşmesinde belirtilen özellikleri malları ve faturayı alıcıya sağlamalıdır. A2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Satıcı, malların ihracı için gerekli izinleri almalı, Transit ihracat gümrük işlemlerini yapmalı ve masraflarını ödemelidir. A3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmesi: Satıcı, belirlenen malların teslim edilmesi için nakliye sözleşmesi yapmalı ve masrafını karşılamalıdır. Sigorta sözleşmesi yapma zorunluluğu yoktur. A4) Teslimat: Satıcı, malları alıcının denetimine boşaltma yapmadan kararlaştırılan yer, zaman veya zaman periyodunda teslim etmelidir. A5) Risklerin Üstlenilmesi: Satıcı, A4 çerçevesinde malların teslim edilmesine kadar doğabilecek kayıp ve hasar risklerini üstlenir. A6) Masrafların Paylaşımı: A4 çerçevesinde teslimat yapılana kadar, ihracat gümrük masrafları ve diğer masrafları ödemelidir. A7) Alıcının Bilgilendirilmesi: Satıcı, alıcının malları alabilmesi için tahmini varış saatini bildirmelidir. A8) Teslimat Onayı Ve Nakliye Belgeleri: Satıcı, masrafını kendi karşılayarak A3 maddesi gereği yaptığı teslimatın dokümanını sağlamalıdır. A9) Kontrol, Paketleme, Etiketleme: Satıcı, malların alıcı yönetimine verilmesi için gerekli olan kontrollere ilişkin masrafları (Kalite kontrolü, ölçme, tartma v.s) ödemelidir. A10) Diğer Yükümlülükler: Satıcı, alıcıya daha sonra karşılaşabileceği riskleri, harcamaları azaltacak ve herhangi bir ülkeden transit geçebilmesini sağlayacak belge ve dokümanları vermelidir. Gereksinim duyduğunda ek sigorta poliçesi için bilgi ve doküman sağlamalıdır. B) Alıcının Yükümlülükleri: B1) Ödemenin Yapılması: Satış sözleşmesinden belirtilen ödeme yapılmalıdır.

24 B2) Lisanslar, Yetkiler Ve Formaliteler: Malların, ithalat gümrük işlemlerinin yapılması ve bundan kaynaklanabilecek risk ve harcamalar alıcıya aittir. B3) Taşıma Ve Sigorta Sözleşmeleri: Alıcının, nakliye ve sigorta sözleşmesi yaptırma zorunluluğu yoktur. B4) Teslim Alma: Mallar A4 kurallarına uygun dağıtıldığında teslim alınmalıdır. B5) Risklerin Üstlenilmesi: Alıcı, malların kayıp ve hasar riskinden A4 koşullarına uygun teslim aldıktan sonra sorumludur. B6) Masrafların Paylaşımı: Alıcı, malların ihracat gümrük işlemleri yapılmış bir şekilde teslim aldıktan sonra, ithalat gümrük, depolama, dâhili taşıma ve diğer masraflar dâhil bütün masrafları ödemek durumundadır. B7) Satıcının Bilgilendirilmesi: Alıcı, malları ne zaman ve nerede teslim alacağı bilgisini net olarak önceden satıcıya bildirmelidir. B8) Teslimat Onayı Ve Nakliyat Bilgileri: Alıcı, satıcının satış sözleşmesine uygun malları teslim ettiğine dair belgeyi kabul etmelidir. B9) Malların Denetlenmesi: Yükleme öncesi mallara yapılan denetimlerin masraflarını ödemelidir. B10) Diğer Yükümlülükler: Alıcı, A10 da belirtilen belgeler için bütün masrafları ödemelidir.

1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM)

1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM) 1- EXWORKS (İŞYERİNDE TESLİM) Bu teslim şeklinde satıcı, alıcının mallarını kendi mülkü veya belirlenen başka bir yerde (fabrika, depo v.s.) ihracat gümrüğünü yapmadan ve bir araca yüklemeden teslim eder.

Detaylı

DIŞ TİCARET VE NAKLİYE

DIŞ TİCARET VE NAKLİYE DIŞ TİCARET VE NAKLİYE Dünya ticaretindeki mal akışları bir operasyon olarak düşünüldüğünde, bu operasyonların dayandığı temel direk nakliyedir. Ticarete konu olacak ürün, olası müşterisi için üretim noktasından

Detaylı

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi Dış Ticaretin Tanımı Bir ülkenin belli bir dönemde diğer ülkeler ile gerçekleştirdiği mal ve hizmet alım

Detaylı

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) 31.08.2013 ARC GLOBAL LOJİSTİK www.arcgloballogistics.com

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) 31.08.2013 ARC GLOBAL LOJİSTİK www.arcgloballogistics.com TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS 2010) 1 Teslim Şekilleri kavramı, taraflar arasındaki eşyaya ilişkin fiziksel hareketlerin Uluslararası mevzuatlar çerçevesinde düzenlenmiş ve prosedüre edilerek 11 başlık halinde

Detaylı

G) TaĢıma Ücreti ÖdenmiĢ Olarak Teslim / Carriage Paid To (CPT)

G) TaĢıma Ücreti ÖdenmiĢ Olarak Teslim / Carriage Paid To (CPT) A) Ticari ĠĢletmede Teslim / Ex Works (EXW) B) TaĢıyıcıya Teslim / Free CARRIER (FCA) C) Gemi Doğrultusunda Teslim / Free Alongside Ship (FAS) D) Gemi Bordasında Teslim / Free on Board (FOB) E) Mal Bedeli

Detaylı

1.EXWORK (İŞYERİNDE TESLİM)

1.EXWORK (İŞYERİNDE TESLİM) INCOTERMS ICC (International Chamber Of Commerce) Uluslararası Ticaret Odaları Birliği, Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası ticaretin alcı, satıcı ve nakliyeci açısından risk ve sorumluluklarını tarif

Detaylı

Dış Ticarette Teslim Şekilleri

Dış Ticarette Teslim Şekilleri Dış Ticarette Teslim Şekilleri Standart kurallardan oluşan dış ticarette teslim şekilleri uluslararası ticaretin gelişmesine çok büyük katkı sağlamaktadır. Halihazırda Dünya genelinde geçerli olan ve INCOTERMS

Detaylı

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ 7.BÖLÜM DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ Dış ticarete taraf olan firmalar farklı ülkelerde, bazen de ayrı kıtalarda yerleşik bulunmakta olup, çoğunlukla birbirlerini tanımamaktadırlar. Dış ticaret sürecinde

Detaylı

ODEN LOJİSTİK A.Ş. INCOTERMS

ODEN LOJİSTİK A.Ş. INCOTERMS ODEN LOJİSTİK A.Ş. INCOTERMS EXW ( Ex Works ): Ex works Kelimesinin kısaltılması olarak kullanılan EXW, tüm masraf ve risklerin alıcıya ait olduğunu bildiren uluslararası ticaret terimidir. Bu teslim şeklinde

Detaylı

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS - 2010) 31.12.2010 Dr.Hakan ÇINAR / ARC EĞĠTĠM www.hakancinar.com

TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS - 2010) 31.12.2010 Dr.Hakan ÇINAR / ARC EĞĠTĠM www.hakancinar.com TESLİM ŞEKİLLERİ (INCOTERMS - 2010) 1 Teslim Şekilleri kavramı, taraflar arasındaki eşyaya ilişkin fiziksel hareketlerin Uluslararası mevzuatlar çerçevesinde düzenlenmiş ve prosedüre edilerek 11 başlık

Detaylı

Hanger 20 40. Flatrack 40

Hanger 20 40. Flatrack 40 STANDART KONTEYNER ÖLÇÜLERİ Dry Van 20' 40' 40' HC 45' HC Hanger 20 40 Ventilated 20 ÖZEL KONTEYNER ÖLÇÜLERİ Open-Top 20 40 40 High Cube Flatrack 40 Palletwide 40' 40' HC 45' HC SOĞUTMALI KONTEYNER ÖLÇÜLERİ

Detaylı

Incoterms 2010. Prof. Dr. H. Ercüment Erdem

Incoterms 2010. Prof. Dr. H. Ercüment Erdem Incoterms 2010 Prof. Dr. H. Ercüment Erdem Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi E. Öğretim Üyesi ICC Milletlerarası Ticaret Hukuku ve Uygulamaları Komisyonu Başkan Yardımcısı Incoterms Uzmanlar Grubu

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY TESLİM ŞEKİLLERİ 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

TESLİM ŞEKİLLERİNE GENEL BİR BAKIŞ

TESLİM ŞEKİLLERİNE GENEL BİR BAKIŞ TESLİM ŞEKİLLERİNE GENEL BİR BAKIŞ ICC ve INCOTERMS 2000 INCOTERMS 2010 1 EXW (İş yerinde teslim) FOB (Gemide masrafsız) 2 FCA (Taşıyıcıya masrafsız) FAS (Gemi doğrultusunda masrafsız) 3 CPT (Taşıma ödenmiş

Detaylı

Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS)

Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS) Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS) (Yürürlük: 1 Ocak 2011) ICC 27 Eylül 2010'da Incoterms 2010 revizyonunu yayınladı. Söz konusu revizyon, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulamaya geçecek. INCOTERMS

Detaylı

Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS)

Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS) Dış Ticarette Teslim Şekilleri (INCOTERMS) (Yürürlük: 1 Ocak 2011) ICC 27 Eylül 2010'da Incoterms 2010 revizyonunu yayınladı. Söz konusu revizyon, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uygulamaya geçecek. INCOTERMS

Detaylı

INCOTERMS ICC Yayın No Abdurrahman Özalp

INCOTERMS ICC Yayın No Abdurrahman Özalp INCOTERMS 2010 INCOTERMS 2010 ICC Yayın No. 715 Abdurrahman Özalp INCOTERMS 2010 nin yapısı TÜM TAŞIMA TÜRLERİNİ KAPSAYAN KURALLAR 2 farklı sınıfta 11 kural dan DENİZ VE İÇSU TAŞIMALARINA ÖZGÜ KURALLAR

Detaylı

ALİ KARTAŞ Dış Ticaret Uzman Eğitimcisi Gümrük Müşaviri, Bilirkişi. 04.07.2012 www.dtem.net

ALİ KARTAŞ Dış Ticaret Uzman Eğitimcisi Gümrük Müşaviri, Bilirkişi. 04.07.2012 www.dtem.net ALİ KARTAŞ Dış Ticaret Uzman Eğitimcisi Gümrük Müşaviri, Bilirkişi 1 İN CO TERMS 2010 International Commercial Terms (Trade terms) 2 DIŞ TİCARET MEVZUATI İç Mevzuat İhracat İthalat Serbest Bölge Dir Hir

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MUHASEBE FİNANSMAN DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ 344MV0048

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MUHASEBE FİNANSMAN DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ 344MV0048 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MUHASEBE FİNANSMAN DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ 344MV0048 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) MUHASEBE FİNANSMAN DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ ANKARA, 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

ilgili sorunların çözüm arayışlarını getirmiştir.

ilgili sorunların çözüm arayışlarını getirmiştir. Dış Ticaret yapan taraflar arasında ilgili sorunların çözüm arayışlarını getirmiştir. malın teslimatı ile da beraberinde Bu sebeple 1919 yılında ABD nin Atlantic City şehrinde dönemin önde gelen devlet

Detaylı

INCOTERMS 2010. ICC Yayın No. 715. Abdurrahman Özalp

INCOTERMS 2010. ICC Yayın No. 715. Abdurrahman Özalp INCOTERMS 2010 ICC Yayın No. 715 Abdurrahman Özalp INCOTERMS 2010 nin yapısı TÜM TAŞIMA TÜRLERİNİ KAPSAYAN KURALLAR 2 farklı sınıfta 11 kural dan DENİZ VE İÇSU TAŞIMALARINA ÖZGÜ KURALLAR EXW FCA CPT CIP

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ. İşletme Fakültesi INCOTERMS Duygu Sakin Arzu Turgut Övgü S. Şahin

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ. İşletme Fakültesi INCOTERMS Duygu Sakin Arzu Turgut Övgü S. Şahin DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü INCOTERMS 2000 By Duygu Sakin - 2004433032 Arzu Turgut - 2004433038 Övgü S. Şahin - 2004433035 Ceren Doğan 2004433013 D. Zelal Özcan

Detaylı

Uluslararası Ticaret Yüksek Lisansı Uluslararası Ticari Süreçler ve Uygulaması Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Hakan TUNAHAN

Uluslararası Ticaret Yüksek Lisansı Uluslararası Ticari Süreçler ve Uygulaması Ders Notları Yrd. Doç. Dr. Hakan TUNAHAN Giriş DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ - INCOTERMS Dış ticarette; mallar bir ülkeden diğer bir ülkeye gönderilmekte, gönderme yeri ile varma yeri arasında belli bir mesafe bulunmakta, satılan malın, satıcının

Detaylı

INCOTERMS NEDİR? INCOTERMS ŞEKİLLERİ?

INCOTERMS NEDİR? INCOTERMS ŞEKİLLERİ? INCOTERMS NEDİR? Uluslararası ticarete taraf olan firmalar farklı ülkelerde bazen ayrı kıtalarda yerleşik bulunmakta olup, çoğunlukla birbirlerini tanımamaktadırlar. Mallar, ülkeler ve kıtalar arası taşımalara

Detaylı

INCOTERMS 2000 INCOTERMS 2010 DEĞİŞİKLİKLERİ VE TÜRK TİCARET HUKUKU NDA INCOTERMS

INCOTERMS 2000 INCOTERMS 2010 DEĞİŞİKLİKLERİ VE TÜRK TİCARET HUKUKU NDA INCOTERMS INCOTERMS 2000 INCOTERMS 2010 DEĞİŞİKLİKLERİ VE TÜRK TİCARET HUKUKU NDA INCOTERMS Sedef Burçin KAZMA İSTANBUL 2011 İÇİNDEKİLER KISALTMALAR Birinci Bölüm ULUSLARARASI TİCARETTE TESLİM KLOZLARI (INCOTERMS)

Detaylı

ULUSLARARASI ÜRÜN TEMİNİ

ULUSLARARASI ÜRÜN TEMİNİ Dünyadaki pazar yapısı değişmekte, rekabet artmakta ve dünya küreselleşmektedir. Dünyada büyüyen ve yeni gelişen pazarların ortaya çıkması nedeniyle ürünlerin dağıtılması gereken yerler de değişmektedir.

Detaylı

EXW. İŞYERİNDE TESLİM (... olarak belirtilen yer)

EXW. İŞYERİNDE TESLİM (... olarak belirtilen yer) EXW İŞYERİNDE TESLİM (... olarak belirtilen yer) "İşyerinde Teslim", malların satıcı tarafından satıcının kendi kuruluşunda (imalathane, fabrika, depo vb.) alıcı için hazır hale getirilmesiyle satıcının

Detaylı

İŞYERİNDE TESLİM (... olarak belirtilen yer)

İŞYERİNDE TESLİM (... olarak belirtilen yer) İNCOTERMS İŞYERİNDE TESLİM (... olarak belirtilen yer) E X W İşyerinde Teslim, malların satıcı tarafından satıcının kendi kuruluşunda (imalathane, fabrika, depo vb.) alıcı için hazır hale getirilmesiyle

Detaylı

1.3. DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ-INCOTERMS

1.3. DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ-INCOTERMS 4. BÖLÜM 1.3. DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ-INCOTERMS Dış ticaret bünyesinde birçok riski barındırmaktadır. Geçen yüzyılın ilk çeyreğine kadar, ülkeler arasındaki ticaret ile ilgili standart ve yazılı

Detaylı

Anahtar Kelimeler Incoterms 2010, EXW, FCA, CPT, CIP, DAT, DAP, DDP, FAS, FOB, CFR, CIF

Anahtar Kelimeler Incoterms 2010, EXW, FCA, CPT, CIP, DAT, DAP, DDP, FAS, FOB, CFR, CIF ICC INCOTERMS 2010 Abdurrahman ÖZALP ICC Türkiye Milli Komite Üyesi TEB Dış Ticaret Merkezleri Danışmanı Özet Bu makalede incoterms 2010 kurallarının temel yapısı, görevi, önemi, yenilikleri ve ICC nin

Detaylı

İHRACATTA TEMEL BİLGİLER ŞEFİK ERGÖNÜL

İHRACATTA TEMEL BİLGİLER ŞEFİK ERGÖNÜL TA TEMEL BİLGİLER ŞEFİK ERGÖNÜL sefik@utided.org 1 TA TEMEL BİLGİLER Neler Öğreneceğiz Temel kavramlar Temel tanımlamalar En çok yapılan yanlışlar İhmal edilenler sefik@utided.org 2 TEKLİF >< FİYAT Teklif

Detaylı

DIŞ TİCARET VE ULUSLARARASI TAŞIMACILIKTAKİ GELİŞMELER TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ

DIŞ TİCARET VE ULUSLARARASI TAŞIMACILIKTAKİ GELİŞMELER TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ DIŞ TİCARET VE ULUSLARARASI TAŞIMA İŞLERİ ORGANİZATÖRLÜĞÜ LOJİSTİK Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürün, servis hizmeti ve bilgi akışının, ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün

Detaylı

ÜNİTE. TAŞIMACILIK SİSTEMLERİ Doç. Dr. Ramazan KAYNAK İÇİNDEKİLER HEDEFLER TESLİM ŞEKİLLERİ VE DÖKÜMANTASYON

ÜNİTE. TAŞIMACILIK SİSTEMLERİ Doç. Dr. Ramazan KAYNAK İÇİNDEKİLER HEDEFLER TESLİM ŞEKİLLERİ VE DÖKÜMANTASYON HEDEFLER İÇİNDEKİLER TESLİM ŞEKİLLERİ VE DÖKÜMANTASYON Giriş Uluslararası Ticarette Teslim Şekilleri Tüm Taşıma Türlerinde Kullanılan Teslim Şekilleri Deniz ve İç Su yolu Taşımaları İçin Teslim Şekilleri

Detaylı

ULUSLARARASI TESLİM ŞEKİLLERİ ve KURALLAR: INCOTERMS

ULUSLARARASI TESLİM ŞEKİLLERİ ve KURALLAR: INCOTERMS ULUSLARARASI TESLİM ŞEKİLLERİ ve KURALLAR: INCOTERMS 7. ULUSLARARASI TESLĠM ġekġllerġ ve KURALLAR: INCOTERMS 1. Ticari İşletmede Teslim / Ex Works (EXW) 2. Taşıyıcıya Teslim / Free CARRIER (FCA) 3. Gemi

Detaylı

INCOTERMS 2000 ICC 560

INCOTERMS 2000 ICC 560 İhracatta Mal Teslim Yöntemleri Y ve Ödeme Şekilleri Bu proje Avrupa Birliği i tarafından finanse edilmekte, Ulusal Ajans tarafından takip edilmekte ve Makro Danış ışmanlık tarafından yürütülmektedir.

Detaylı

TÜRK BORÇLAR KANUNU VE VİYANA SATIM KONVANSİYONU (CISG) HÜKÜMLERİ IŞIĞINDA GÖNDERME SATIMI

TÜRK BORÇLAR KANUNU VE VİYANA SATIM KONVANSİYONU (CISG) HÜKÜMLERİ IŞIĞINDA GÖNDERME SATIMI Dr. A. Özge YENİCE Çuıkurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı TÜRK BORÇLAR KANUNU VE VİYANA SATIM KONVANSİYONU (CISG) HÜKÜMLERİ IŞIĞINDA GÖNDERME SATIMI İÇİNDEKİLER TAKDİM...VII

Detaylı

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ INCOTERMS

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ INCOTERMS DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ INCOTERMS Dış ticaret, bünyesinde birçok riski barındırmaktadır. Geçen yüzyılın ilk çeyreğine kadar; ülkeler arasındaki ticaret ile ilgili standart ve yazılı kuralların olmaması,

Detaylı

Av. ESRA HANSU SATIM SÖZLEŞMESİNDE HASARIN GEÇİŞİ

Av. ESRA HANSU SATIM SÖZLEŞMESİNDE HASARIN GEÇİŞİ Av. ESRA HANSU SATIM SÖZLEŞMESİNDE HASARIN GEÇİŞİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR... XVII Giriş...1 1. Konunun Takdimi...1 Birinci Bölüm HASAR KAVRAMI, SATIM SÖZLEŞMESİNDE HASARIN

Detaylı

More Enstitü Uzaktan Öğretim Hizmetleri

More Enstitü Uzaktan Öğretim Hizmetleri UZAKTAN EĞİTİM KAYNAK DOKÜMANI Eğitim Adı: Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı İnternet Tabanlı Dış Ticaret Elemanı Yetiştirme Kursu İÇERİK 1. DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ 2. ULUSLARARASI TİCARETTE ÖDEME ŞEKİLLERİ

Detaylı

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014

DIŞ TİCARETE GİRİŞ. Dış Ticarete Giriş 16 Aralık 2014 DIŞ TİCARETE GİRİŞ Ticaret Nedir? Üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümüdür. Ticaret genel olarak, iç ve dış

Detaylı

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ MUHASEBESİ

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ MUHASEBESİ DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ MUHASEBESİ 1. HAFTA DIŞ TİCARET NEDİR? DIŞ TİCARETİN UNSURLARI, KAVRAMLAR VE TANIMLAR DIŞ TİCARET NEDİR? Bağımsız ülkeler arasına gerçekleştirilen mal ve hizmet ticaretinin tümüdür.

Detaylı

Neden İhracat Yapmalıyız?

Neden İhracat Yapmalıyız? Neden İhracat Yapmalıyız? Satış ve karları artırmak Dünya pazarlarından pay almak İç pazara olan bağımlılığı azaltmak Pazar dalgalanmalarını dengede tutmak Rekabet gücünü artırmak Kimler İhracat Yapabilir?

Detaylı

3. Bölüm ULUSLARARASI TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ

3. Bölüm ULUSLARARASI TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ 3. Bölüm ULUSLARARASI TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ Gerçek bilgi, yaparak, denenerek öğretilen bilgidir. Descartes 3. ULUSLARARASI TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ 3. 1. INCOTERMS 2010 Merkezi Paris'te bulunan

Detaylı

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Merkezi İstanbul Sanayi Odası Meşrutiyet Cad. No:62 34430 Tepebaşı / İstanbul T: 0212 292 21 57 F: 0212 293 55 65

Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Merkezi İstanbul Sanayi Odası Meşrutiyet Cad. No:62 34430 Tepebaşı / İstanbul T: 0212 292 21 57 F: 0212 293 55 65 Bu kitapçık Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul Merkezi faaliyetleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Bu kitapçıkta yer alan bilgiler firmaları bilgilendirme amacıyla derlenmiş

Detaylı

International Chambers of Commerce (ICC) 1 Milletlerarası Ticaret Odası

International Chambers of Commerce (ICC) 1 Milletlerarası Ticaret Odası DIŞ TĐCARETTE TESLĐM ŞEKĐLLERĐNĐN ÖNEMĐ Teslim Şekilleri dış ticaretin A-B-C sidir. Đhracatta ve ithalatta birçok ödeme ve istatistik teslim şekilleri üzerinden yürütülmektedir. Yıllık ihracat istatistikleri,

Detaylı

NAKLİYAT SİGORTALARI

NAKLİYAT SİGORTALARI NAKLİYAT SİGORTALARI NAKLİYAT SİGORTALARI Nakliyat sigortaları, tekne sigortaları, kıymet nakliyat sigortaları ve emtia nakliyat (yük) sigortaları olmak üzere üç alt branşa ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra,

Detaylı

Ekonomik Metalurji. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU 2012

Ekonomik Metalurji. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU 2012 Ekonomik Metalurji Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU 2012 Minimum ortalama ekonomik tenör, minimum tenör, minimum rezerv Bir maden yatağının günümüz ve rezervin ömrü süresince tahmin edilebilecek geleceğin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ULAŞTIRMA HİZMETLERİ DAĞITIM SÜRECİ 840UH0029

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ULAŞTIRMA HİZMETLERİ DAĞITIM SÜRECİ 840UH0029 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ULAŞTIRMA HİZMETLERİ DAĞITIM SÜRECİ 840UH0029 ANKARA, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

BÖLÜM VII: SÖZLEŞME. 38. İhracat Sözleşmesi Nasıl Olmalıdır?

BÖLÜM VII: SÖZLEŞME. 38. İhracat Sözleşmesi Nasıl Olmalıdır? BÖLÜM VII: SÖZLEŞME 38. İhracat Sözleşmesi Nasıl Olmalıdır? Yazılı bir sözleşme, ticarî bir işlem sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların, tarafların hak ve yükümlülüklerini açıklığa kavuşturarak çözülmesini

Detaylı

Navlun sözleşmesinin genel şartları (Doppelmayr Seilbahnen GmbH)

Navlun sözleşmesinin genel şartları (Doppelmayr Seilbahnen GmbH) Navlun sözleşmesinin genel şartları (Doppelmayr Seilbahnen GmbH) 1. Geçerlilik alanı: 1.1. Bu şartlar sadece Doppelmayr Seilbahnen GmbH (bundan sonra "Doppelmayr" olarak anılacaktır) tarafından yükleniciye

Detaylı

DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ

DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARET ve TESLİM ŞEKİLLERİ DIŞ TİCARET ÇEŞİTLERİ Dış ticaret, normal ticaret, bağlı ticaret, sınır ticareti ve serbest bölge ticareti olmak üzere sınıflandırılabilir. Normal Ticaret Normal ticaret,

Detaylı

INCOTERMS 2010 İLE GETİRİLEN YENİLİKLER

INCOTERMS 2010 İLE GETİRİLEN YENİLİKLER INCOTERMS 2010 İLE GETİRİLEN YENİLİKLER Doç. Dr. Ömer ÖZKAN ÖZ İhracatçı ve ithalatçı satım işlemlerinde oldukça fazla zaman harcadıkları konu başlıkları olarak malın cinsi, fiyatı, miktarı ve ödeme şekli

Detaylı

Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman

Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman Dış Ticaret İşlemlerinde Kullanılan Belgeler - Ticari Doküman Ticari Fatura: Dış ticaret işlemlerinde en önemli belgelerden biri ticari faturalardır. Faturalar malların gümrüklerden çekilebilmesi için

Detaylı

Gümrük Tanımları Gümrükçü Tanımları Konteyner Tanımları Ödeme Şekli Tanımları Teslimat Tanımları

Gümrük Tanımları Gümrükçü Tanımları Konteyner Tanımları Ödeme Şekli Tanımları Teslimat Tanımları Gümrük Tanımları Gümrükçü Tanımları Konteyner Tanımları Ödeme Şekli Tanımları Teslimat Tanımları İhracat Gerçekleştirme Konsimento Talimatı Packing List Ceki Listesi Commercial Proforma Invoice Proforma

Detaylı

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ DIŞ TİCARET VE KAMBİYO İŞLEMLERİ Ticaret genel olarak iç ve dış ticaret olmak üzere ikiye ayrılır. Dış ticaret, malların ve sermayenin ulusal sınırların dışına akışıyla ilgilidir.

Detaylı

1 DIŞ TİCARET KAVRAMI

1 DIŞ TİCARET KAVRAMI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 DIŞ TİCARET KAVRAMI ve TARİHİ GELİŞİM 11 1.1. Dış Ticaret ve Uluslararası Ekonomi 12 1.2. Uluslararası Ticaret Teorileri 13 1.2.1.Mutlak Üstünlükler Teorisi 13 1.2.2.Karşılaştırmalı

Detaylı

Ekipman Tedarik ve Gözetim Sözleşmeleri (EPS) veya Ekipman Tedarik, Gözetim ve İşletmeye Alma (EPSC) Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus

Ekipman Tedarik ve Gözetim Sözleşmeleri (EPS) veya Ekipman Tedarik, Gözetim ve İşletmeye Alma (EPSC) Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus Ekipman Tedarik ve Gözetim Sözleşmeleri (EPS) veya Ekipman Tedarik, Gözetim ve İşletmeye Alma (EPSC) Sözleşmelerinde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Husus Değer Boden & Dr. Mehmet Erdem & Şeyma Olğun Meşrutiyet

Detaylı

DAĞITIM SÜRECİ. Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ

DAĞITIM SÜRECİ. Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ Ünite 9 Öğr. Gör. Selçuk KAHVECİ Dağıtım Yetki Belgeleri Yurt içi dağıtım yapmak isteyen firmaların faaliyette bulunabilmesi için öncelikle T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından faaliyet

Detaylı

TESLİM ŞEKİLLERİ & N A K L İ Y A T

TESLİM ŞEKİLLERİ & N A K L İ Y A T İ H R A C A T T A TESLİM ŞEKİLLERİ & N A K L İ Y A T Incoterms (International Commercial Terms) Taşıma, Sigorta Hazırlayan : Asım ÇALIŞ Uzman Eylül 2005 İHRACATTA NAKLİYAT İ Ç İ N D E K İ L E R ÖNSÖZ GİRİŞ

Detaylı

EYLÜL 2012 - SAYI 126 INCOTERMS 2010 KURALLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ VE BU KURALLAR KAPSAMINDA DAT VE DAP TİCARİ TERİMLERİ

EYLÜL 2012 - SAYI 126 INCOTERMS 2010 KURALLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ VE BU KURALLAR KAPSAMINDA DAT VE DAP TİCARİ TERİMLERİ www.e-akademi.org, (Hukuk, Ekonomi ve Siyasal Bilimler Aylık İnternet Dergisi), Sayı: 127, Eylül 2012 Son Güncelleme Tarihi 25.09.2012 EYLÜL 2012 - SAYI 126 INCOTERMS 2010 KURALLARI HAKKINDA GENEL BİLGİ

Detaylı

Enstitü Yük Klozları [C] - CL.254

Enstitü Yük Klozları [C] - CL.254 Enstitü Yük Klozları [C] - CL.254 SİGORTA EDİLEN RİZİKOLAR 1. Rizikolar Klozu Bu sigorta, aşağıdaki 4,5,6 ve 7. klozlarda istisna edilenler hariç, 1.1. Sigorta edilen şeyin 1.1.1. yangın veya patlamaya

Detaylı

ihracatta TESLiM VE ÖDEME ŞEKiLLERi ile ihracat MASRAFLARININ DURUMU

ihracatta TESLiM VE ÖDEME ŞEKiLLERi ile ihracat MASRAFLARININ DURUMU ihracatta TESLiM VE ÖDEME ŞEKiLLERi ile ihracat MASRAFLARININ DURUMU.. U Haydar ÇAMALAN* lkeye döviz kazandırıcı işlemlerin başlıcalarından biri olan ihracat, özellikle 1980'1i yıllarda uygulamaya konan

Detaylı

1) Düzenleyen kimsenin imzası (Taşıyan veya onun yetkili kıldığı kişi)

1) Düzenleyen kimsenin imzası (Taşıyan veya onun yetkili kıldığı kişi) İhracatta Kullanılan Uluslararası Dokümanlar (Kaynak: İGEME Yayınları) Sevk Belgesi: Konşimento (CMR- BİLL OF LOADİNG) Sigorta Belgesi Ticari Faturalar Diğer Belgeler MESLEK KURULUŞLARINCA TASDİK EDİLEN

Detaylı

İHRACATIN PÜF NOKTALARI

İHRACATIN PÜF NOKTALARI İHRACATIN PÜF NOKTALARI 1. İHRACATA HAZIRLIK İhracata başlamadan önce ihracat iş planı geliştirilmelidir. İhracat iş planı kapsamında; ihracat potansiyeline sahip ürünler, firmanın yerli ve yabancı rakiplerine

Detaylı

(Bu dosya, müsvedde olup, belge/bilgi niteliği taşımamaktadır, gönderenin de bir sorumluluğu bulunmamaktadır.)

(Bu dosya, müsvedde olup, belge/bilgi niteliği taşımamaktadır, gönderenin de bir sorumluluğu bulunmamaktadır.) (Bu dosya, müsvedde olup, belge/bilgi niteliği taşımamaktadır, gönderenin de bir sorumluluğu bulunmamaktadır.) TAŞIMA BİLGİ NOTU KONTEYNER TAŞIMA GİDERLERİNİN NAVLUN U Md.4 (1) Türkiye den aşağıda yer

Detaylı

Dr.Dilek Seymen dilek.seymen@deu.edu.tr

Dr.Dilek Seymen dilek.seymen@deu.edu.tr Dr.Dilek Seymen dilek.seymen@deu.edu.tr Neden Incoterms? Mallar nerede ve hangi tarihte teslim edilecek? Malın taşıma masrafları kime ait olacak? Mal sigortalanacaksa kim üstlenecek? İhracat ve ithalat

Detaylı

INCOTERMS ULUSLARARASI TESLİM ŞEKİLLERİ. Mutlu Yılmaz Ahmet Özken

INCOTERMS ULUSLARARASI TESLİM ŞEKİLLERİ. Mutlu Yılmaz Ahmet Özken INCOTERMS ULUSLARARASI TESLİM ŞEKİLLERİ Mutlu Yılmaz Ahmet Özken ISBN 978-605-4538-88-1 2011 Optimist Yayım ve Dağıtım Optimist Yay nlar Telefon : 0216 481 29 17-18 Faks : 0216 521 10 64 e-posta: optimist@optimistkitap.com

Detaylı

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası

Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik. Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası AFET LOJİSTİĞİ LOJİSTİK Tanımı Rolü Temel Fonksiyonları Afet Yönetiminde Lojistik Afete Hazırlık Süreci Afet Müdahale Süreci Afet Müdahale Sonrası Kızılay Lojistik Yönetim Sistemi LOJİSTİK NEDİR? İhtiyaçları

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

TRANSİT REJİMİ. Erdem Can KARABULUT Gümrük Uzmanı Gümrük Müsteşarlığı

TRANSİT REJİMİ. Erdem Can KARABULUT Gümrük Uzmanı Gümrük Müsteşarlığı TRANSİT REJİMİ Erdem Can KARABULUT Gümrük Uzmanı Gümrük Müsteşarlığı 1 Transit Rejimi Rejim tanımı Mevzuat Transit rejiminde kullanılan belgeler Rejimin unsurları Rejim hak sahibi Hareket ve varış gümrük

Detaylı

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI TİCARİ TESLİM ŞEKİLLERİNDEN FOB TESLİMDE TARAF YÜKÜMLÜLÜKLERİ

T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI TİCARİ TESLİM ŞEKİLLERİNDEN FOB TESLİMDE TARAF YÜKÜMLÜLÜKLERİ T.C. İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI TİCARİ TESLİM ŞEKİLLERİNDEN FOB TESLİMDE TARAF YÜKÜMLÜLÜKLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ Asil EVİRGEN Anabilim Dalı: Özel Hukuk Programı:

Detaylı

INCOTERMS 2000 VE 2010 UN MUKAYESELİ ANALİZİ VE TÜRKİYE UYGULAMALARINDAKİ EKSİKLİKLER

INCOTERMS 2000 VE 2010 UN MUKAYESELİ ANALİZİ VE TÜRKİYE UYGULAMALARINDAKİ EKSİKLİKLER Journal of Yasar University 2011 23(6) 3814-3825 ÖZET INCOTERMS 2000 VE 2010 UN MUKAYESELİ ANALİZİ VE TÜRKİYE UYGULAMALARINDAKİ EKSİKLİKLER THE COMPARATIVE ANALYSIS OF INCOTERMS 2000 AND 2010 AND DEFICIENCIES

Detaylı

NAKLİYAT SİGORTALARI

NAKLİYAT SİGORTALARI NAKLİYAT SİGORTALARI NAKLİYAT SİGORTALARI 1) Emtea ve Kıymet Sigortaları 2) Tekne Sigortaları Ticari Tekne Sigortaları Tekne İnşaat Sigortaları Yat Sigortaları 3) Sorumluluk Sigortaları Denizcilik Sektöründeki

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Takdim... III. Önsöz... V. Kısaltmalar... XVII

İÇİNDEKİLER. Takdim... III. Önsöz... V. Kısaltmalar... XVII İÇİNDEKİLER Takdim... III Önsöz... V Kısaltmalar... XVII GİRİŞ I. Konunun Takdimi ve Sınırlandırılması... 1 II. Tercih Edilen Terminoloji... 3 III. İnceleme Planı 3 BİRİNCİ BÖLÜM TERMİNOLOJİ SORUNU BAĞLAMINDA

Detaylı

INCOTERMS 2000 VE 2010 UN MUKAYESELİ ANALİZİ VE TÜRKİYE UYGULAMALARINDAKİ EKSİKLİKLER

INCOTERMS 2000 VE 2010 UN MUKAYESELİ ANALİZİ VE TÜRKİYE UYGULAMALARINDAKİ EKSİKLİKLER Journal of Yasar University 2011 23(6) 3814-3825 ÖZET INCOTERMS 2000 VE 2010 UN MUKAYESELİ ANALİZİ VE TÜRKİYE UYGULAMALARINDAKİ EKSİKLİKLER THE COMPARATIVE ANALYSIS OF INCOTERMS 2000 AND 2010 AND DEFICIENCIES

Detaylı

Incoterms (International Commercial Terms) Taşıma, Sigorta

Incoterms (International Commercial Terms) Taşıma, Sigorta İ H R A C A T T A TESLİM ŞEKİLLERİ & N A K L İ Y A T Incoterms (International Commercial Terms) Taşıma, Sigorta Hazırlayan : Asım ÇALIŞ Uzman Eylül 2005 İHRACATTA NAKLİYAT İ Ç İ N D E K İ L E R ÖNSÖZ GİRİŞ

Detaylı

2) Sigortalının ve sigortacının yükümlülükleri aşağıdakilerden hangisidir?

2) Sigortalının ve sigortacının yükümlülükleri aşağıdakilerden hangisidir? YASAL SORUMLULUKLAR VE SİGORTA 1 ) Sigorta poliçesi ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Sigorta poliçesi sözleşmenin yapıldığına dair yazılı bir delildir. B) Sigorta poliçesi sigortacı ile sigortalının

Detaylı

KONTEYNER TAŞIMA GİDERLERİNİN NAVLUN U İÇİN DESTEK SAĞLANACAKTIR.

KONTEYNER TAŞIMA GİDERLERİNİN NAVLUN U İÇİN DESTEK SAĞLANACAKTIR. Navlun desteği KONTEYNER TAŞIMA GİDERLERİNİN NAVLUN U İÇİN DESTEK SAĞLANACAKTIR. (1) Türkiye den aşağıda yer alan tabloda belirtilen ülkelere denizyoluyla konteynerler kullanılarak gerçekleştirilen ihracat,

Detaylı

TÜRK TİCARET KANUNU HÜKÜMLERİ IŞIĞINDA DEMURAJ ve DEMURAJ GİDERLERİNİN KIYMETE VE VERGİLENDİRME SÜRECİNE YANSIMASI

TÜRK TİCARET KANUNU HÜKÜMLERİ IŞIĞINDA DEMURAJ ve DEMURAJ GİDERLERİNİN KIYMETE VE VERGİLENDİRME SÜRECİNE YANSIMASI TÜRK TİCARET KANUNU HÜKÜMLERİ IŞIĞINDA DEMURAJ ve DEMURAJ GİDERLERİNİN KIYMETE VE VERGİLENDİRME SÜRECİNE YANSIMASI Nevzat BOZKURT* I. Giriş İthal edilmek üzere deniz yoluyla ülkemize getirilen eşyayı taşıyan

Detaylı

(Bu dosya, müsvedde olup, belge/bilgi niteliği taşımamaktadır, gönderenin de bir sorumluluğu bulunmamaktadır.)

(Bu dosya, müsvedde olup, belge/bilgi niteliği taşımamaktadır, gönderenin de bir sorumluluğu bulunmamaktadır.) (Bu dosya, müsvedde olup, belge/bilgi niteliği taşımamaktadır, gönderenin de bir sorumluluğu bulunmamaktadır.) TAŞIMA BİLGİ NOTU KONTEYNER TAŞIMA GİDERLERİNİN NAVLUN U Md.4 (1) Türkiye den aşağıda yer

Detaylı

İ H R A C A T T A N A K L İ Y A T. (Incoterms, Taşıma, Sigorta) Hazırlayan : Asım ÇALIŞ Uzman. Mayıs 2003. İGEME İharacatı Geliştirme Etüd Merkezi

İ H R A C A T T A N A K L İ Y A T. (Incoterms, Taşıma, Sigorta) Hazırlayan : Asım ÇALIŞ Uzman. Mayıs 2003. İGEME İharacatı Geliştirme Etüd Merkezi İ H R A C A T T A N A K L İ Y A T (Incoterms, Taşıma, Sigorta) Hazırlayan : Asım ÇALIŞ Uzman Mayıs 2003 İGEME İharacatı Geliştirme Etüd Merkezi İHRACATTA NAKLİYAT İ Ç İ N D E K İ L E R ÖNSÖZ GİRİŞ BÖLÜM

Detaylı

Uluslararası Satış Yönetimi Her hamlede değişen strateji

Uluslararası Satış Yönetimi Her hamlede değişen strateji Uluslararası Satış Yönetimi Her hamlede değişen strateji Tarihin ilk uluslararası ticareti Asurlular vs Kültepe (kanesh) İpek Yolu Uluslararası Ticaret Stratejik İş Modelleri Referans fiyat uygulaması

Detaylı

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET

GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET Gümrük Hizmetleri Özel Çözümler Lojistik Hizmetleri Sigorta ve Aracılık Hizmetleri Uluslar arası Dış Ticaret GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET Ticaret Güvenle Şekillenir GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ & DIŞ TİCARET

Detaylı

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI. Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü

TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI. Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARET YAPISI Doç. Dr. İsmet GÖÇER Aydın İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü 1 Ülkeler Niçin Dış Ticaret Yapar? Dış Ticaret Politikası Ödemeler Bilançosunun, cari işlemler hesabında ihracat

Detaylı

Almanya'ya lojistik taşıma l arınızın güvenli, zamanında ve daha minimum sürede ekonomik olarak müşterilerimize ulaşmasını ilke edinmiş

Almanya'ya lojistik taşıma l arınızın güvenli, zamanında ve daha minimum sürede ekonomik olarak müşterilerimize ulaşmasını ilke edinmiş Almanya'ya lojistik taşıma l arınızın güvenli, zamanında ve daha minimum sürede ekonomik olarak müşterilerimize ulaşmasını ilke edinmiş ŞAH LOJİSTİK müşterilerimizin her türlü memnuniyeti odaklı hizmet

Detaylı

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ

NAKLİYE SİGORTALARI DAHİLDE İŞLEME REJİMİ HARİÇTE İŞLEME REJİMİ Öğr. Gör. Fırat GÜLTEKİN İhraç veya ithal edilen eşyanın taşınması esnasında meydana gelebilecek risklerin sigortalanmasına ilişkin esasları içerir. Teslim şekilleri çerçevesinde hangi tarafın sigorta

Detaylı

MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACAT İŞLEMLERİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Esaslar

MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACAT İŞLEMLERİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Esaslar MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İHRACAT İŞLEMLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Esaslar Amaç MADDE 1-(1) Bu Yönergenin amacı, Teşekkülün yurt dışı satışlarına

Detaylı

5/6/2014. Küresel Pazarlamada Ürün Politikaları. Fiyatlandırma Amaçları ULUSLARARASI PAZARLAMADA FİYATLANDIRMA KARARLARI. 1. Karlılık. 3.

5/6/2014. Küresel Pazarlamada Ürün Politikaları. Fiyatlandırma Amaçları ULUSLARARASI PAZARLAMADA FİYATLANDIRMA KARARLARI. 1. Karlılık. 3. Küresel Pazarlamada Ürün Politikaları Doç.Dr. Engin ÖZGÜL Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ULUSLARARASI PAZARLAMADA FİYATLANDIRMA KARARLARI Etkileyen Faktörler 1. Rekabet Yapısı

Detaylı

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ)

MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI ANKARA 2007 ÖĞRENME FAALİYETİ -41 AMAÇ ULAŞTIRMA HİZMETLERİ Bu faaliyet sonunda

Detaylı

DIŞ TİCARET UYGULAMALARI VE FİNANSMANI

DIŞ TİCARET UYGULAMALARI VE FİNANSMANI DIŞ TİCARET UYGULAMALARI VE FİNANSMANI Programın Amacı: Ülkelerin giderek birbirine daha bağımlı hale geldiği ve uluslararası ticaretin ortak kuralları çerçevesinde serbestleştiği küreselleşme sürecinde,

Detaylı

Anahtar Kelimeler Dış Ticarette Ödeme Şekilleri, Dış Ticarette Teslim Şekilleri, TMS 18.

Anahtar Kelimeler Dış Ticarette Ödeme Şekilleri, Dış Ticarette Teslim Şekilleri, TMS 18. Dış Ticarette Teslim ve Ödeme Şekillerinin TMS 18 Hasılat Standardı Çerçevesinde İncelenmesi (The Analysis of Delivery and Payment Types in Foreign Trade within the Frame of TAS 18 Revenue Standard) Ahmet

Detaylı

Uluslararası ticaret yapan firmaların dış ticaret departmanında çalışan Dış Ticaret Uzmanlarının; ithalat işlemlerinde görevleri.

Uluslararası ticaret yapan firmaların dış ticaret departmanında çalışan Dış Ticaret Uzmanlarının; ithalat işlemlerinde görevleri. İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ & YAZAR BİYOGRAFİSİ 1- ULUSLARARASI TİCARET VE ÜLKEMİZİN GÜNCEL DURUMU 1-10 2- GÜMRÜK MÜŞAVİRİ UNVANINA GİDEN YOL 11-20 3- DIŞ TİCARET UZMANI UNVANINA GİDEN YOL 21-22 3.1- Uluslararası

Detaylı

Cayma Hakkı ve İade Süreç Bilgileri

Cayma Hakkı ve İade Süreç Bilgileri Cayma Hakkı ve İade Süreç Bilgileri Cayma hakkı nedir? 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ( Kanun ) gereğince, alıcıların teslimat tarihinden itibaren 14 gün içinde cayma haklarını kullanarak

Detaylı

İHRACAT. Mutlu Yılmaz

İHRACAT. Mutlu Yılmaz İHRACAT İHRACAT Mutlu Yılmaz ISBN 978-605-322-176-0 2014 Optimist Yayım ve Dağıtım Optimist Yayım Dağıtım San. ve Tic. Ltd. Şti. Sertifika no. : 11970 Telefon : 0216 481 29 17-18 Faks : 0216 521 10 64

Detaylı

HAKKIMIZDA.

HAKKIMIZDA. HAKKIMIZDA Yekaş&Fides Global Logistics olarak, yola çıktığımız 1998 yılından bu yana, hizmet çeşitliliğimizi her geçen gün artırarak şeffaf, güvenilir ve müşteri odaklı lojistik hizmetleri sunuyoruz.

Detaylı

İthalat İşlemleri Yardım Dokümanı

İthalat İşlemleri Yardım Dokümanı İthalat İşlemleri Yardım Dokümanı 1 İthalat işlemi yapabilmek için öncelikle; WORKCUBE'TE İTHALAT İŞLEMLERİ Sistem > Sistem Yönetimi > İşlem Süreç Kategorileri > Ana İşlem Kategorileri altından İthalat

Detaylı

Türkiye Finansal Raporlama Standartları: İşletmeler için Karar Verme Aracı, 1nci Baskı.

Türkiye Finansal Raporlama Standartları: İşletmeler için Karar Verme Aracı, 1nci Baskı. Türkiye Finansal Raporlama Standartları: İşletmeler için Karar Verme Aracı, 1nci Baskı. 1 1 Bölüm 6 ` 2 Bölüm 6 Stok Rapor ve Analiz Bölüm 6 dan sonra aşağıdakileri öğrenmiş olacaksınız. Ticari Stok Üretim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM DIŞ TİCARETİN TANIMI VE KAPSAMI

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM DIŞ TİCARETİN TANIMI VE KAPSAMI İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM DIŞ TİCARETİN TANIMI VE KAPSAMI 1. DIŞ TİCARETİN YURTİÇİ TİCARETTEN FARKI... 4 2. DIŞ TİCARETİN NEDENLERİ... 5 2.1. Doğal ve Beşeri Kaynak Yetersizliği...

Detaylı

Gümrük Tarifeleri. Gümrük Tarifesi Esasları. Gümrük Tarifelerinin Geleneksel Amaçları

Gümrük Tarifeleri. Gümrük Tarifesi Esasları. Gümrük Tarifelerinin Geleneksel Amaçları Gümrük Tarifeleri Gümrük Tarifelerinin Geleneksel Amaçları Hazineye Gelir Sağlamak Yoğun kullanılan ithal malları üzerine konulur. Rekabetten Koruma Sağlamak İthal ikamesi amacıyla bir sektörün korunması

Detaylı