Test. Coğrafi Konum BÖLÜM 3

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Test. Coğrafi Konum BÖLÜM 3"

Transkript

1 BÖLÜM 3 Coğrafi Konum 1. Coğrafi konum aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak tanımlanmıştır? A) Bir ülkenin askeri açıdan ve savunma amaçlı konumu demektir. B) Yeryüzünde herhangi bir noktanın coğrafi koordinatlar ve coğrafi oluşumlar yardımıyla Dünya daki yerinin belirlenmesidir. C) Paralellerden ve meridyenlerden oluşan sistemdir. D) Kutup noktalarına eşit uzaklıkta bulunan noktaların birleştirilmesi oluşturulan hayali çemberdir. E) Ekvator a 1 lik aralıklarla ve birbirine paralel olarak çizilen çemberlerdir. 2. Aşağıdakilerden hangisi paralel ve meridyen dairelerinin ortak özelliklerinden biridir? A) Uzunluklarının eşit olması B) Ekvator u dik kesmeleri C) Birer derece aralıklarla çizilmeleri D) Kutuplara gidildikçe çevre uzunluklarının azalması E) Aralarındaki kuş uçuşu mesafenin eşit olması 5. Paraleller Test 1 Meridyenler Aşağıdakilerden hangisi paralel ve meridyenlerin özelliklerinden biri değildir? A) Paralellerin çevre uzunlukları kutuplara gidildikçe azalır. B) Paralel ve meridyenlerin sayıları birbirine eşittir. C) Ekvator, Dünya yı Kuzey Yarım Küre ve Güney Yarım Küre olarak ikiye ayıran paraleldir. D) Başlangıç meridyeninin antimeridyeni 180 meridyeni olup bu meridyen tarih değiştirme çizgisi olarak kabul edilmiştir. E) Ekvator üzerindeki ardışık iki meridyen arasındaki mesafeyle ardışık iki paralel arasındaki mesafe eşittir. 6. Aynı paralel üzerinde bulunan iki farklı yerleşim biriminin aşağıdaki özelliklerinden hangisi boylamıyla açıklanabilir? 3. Dünya üzerindeki her hangi bir noktanın Ekvator a uzaklığının açı cinsinden değerine enlem denir. Aşağıdaki durumlardan hangisinin temel nedeni enlemdir? A) Başlangıç meridyenine göre Güneş in doğuşu B) Gece ve gündüz süreleri C) Güneşin doğuş ve batış süresi D) Kutuplara uzaklıkları E) Ekvator a uzaklıkları A) Ankara nın yerel saatinin İzmir den ileri olması B) Türkiye de kalıcı karlara rastlanması C) Kış mevsiminde Ege kıyılarının İç Anadolu dan sıcak olması D) Türkiye de yerel saat farkının en fazla olduğu bölgenin Karadeniz Bölgesi nde olması E) Antalya nın yıl boyunca İstanbul dan sıcak olması 7. a b c d 4. Bir noktanın Ekvator a göre yerinin bilinmesi, o nokta hakkında aşağıdaki bilgilerden hangisini kesinlikle vermez? A) Çizgisel hızını B) Gece ve gündüz süresini C) Greenwich e göre konumunu D) Güney kutup noktasına olan kuş uçuşu uzaklığını E) Gölge uzunluğunu Aşağıdakilerden hangisi, aynı boylam üzerinde yer alan noktaların benzer özellikleri arasında gösterilemez? A) Yerel saatleri B) Saat dilimleri C) Ekinokslarda Güneş in doğuş saatleri D) Boylam dereceleri E) Yaz mevsiminin başlangıç gününde yaşadıkları gece ve gündüz süreleri B 2. C 3. E 4. C 5. B 6. A 7. E

2 8. Yukarıdaki şekilde paralel daireleri gösterilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi paralellerin özelliklerinden biri değildir? A) Çevre uzunlukları kutuplara doğru azalır. B) Kutup noktalarında birleşirler. C) Aralarındaki kuş uçuşu mesafe eşittir. D) 1 lik aralıklarla çizilmişler. E) Dereceleri Ekvator un kuzeyine ve güneyine doğru büyür. 11. Bir noktanın Ekvator a ve Greenwich e göre konumuna bakılarak, o noktanın aşağıdaki özelliklerinden hangisi hakkında kesin bir fikir yürütmek doğru olmaz? A) İklimi B) Doğal bitki örtüsü C) Yerel saati D) Denizden olan yüksekliği E) Gece ve gündüz süreleri 12. Aşağıdakilerden hangisi bir ülkenin denize göre konumundan etkilenmez? A) Yerel saat farkı B) Yıllık sıcaklık farkı C) Tarım ürünlerinin çeşitliliği D) Orman alanlarının dağılışı E) Kıyı ve iç kesimleri arasındaki yağış farkı BÖLÜM Aşağıdakilerden hangisi bir bölgenin enlemini tahmin etmek için kullanılmaz? Yukarıdaki şekilde meridyen yayları gösterilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi meridyenlerin özelliklerinden biri değildir? A) Aynı meridyen üzerindeki bütün noktaların yerel saatleri aynıdır. B) Ardışık iki meridyen arasında 4 dakikalık zaman farkı bulunur. C) Ardışık iki meridyen arasında kuş uçuşu uzaklık her yerde aynıdır. D) Uzunlukları birbirine eşittir. E) Bir meridyen yayının tam karşısına gelen ve onun tam bir çember olmasına neden olan meridyene antimeridyen denir. A) Atmosferindeki nem miktarı B) Ekinokslar dışında gece ve gündüz sürelerinin uzunluğu C) Yıllık sıcaklık ortalamaları D) Genel iklim özellikleri E) Güneş ışınlarının geliş açısı 14. Dünya üzerindeki bir noktanın, derece ( ), dakika ( ) ve saniye ( ) cinsinden yerinin belirlenmesine matematik konum denir. Başka bir deyişle herhangi bir noktanın Ekvator a ve Greenwich e göre olan konu mudur. Aşağıdakilerden hangisi matematik konumla en az ilgilidir? A) Matematik konum doğal bitki örtüsünü etkiler B) Matematik konum iklimi etkiler C) Matematik konum yerel saat farklarını etkiler D) Matematik konum tarım ürünlerinin olgunlaşma süresini ve hasat zamanını etkiler E) Matematik konum yer şekillerini etkiler 10. Ekvator dan kutuplara doğru gidildikçe, iki meridyen arasındaki mesafe azalmasına rağmen iki meridyen arasındaki 4 dakikalık yerel saat farkının değişmesinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Kara ve denizlerin her iki yarım kürede dağılışının farklılık göstermesi B) Yer ekseninin sağa doğru eğik olması C) Bütün paralel dairelerinin yer eksenini 90 lik açı ile kesmesi D) Dünya nın ekseni etrafındaki dönüş hızının kutuplara doğru düzenli bir şekilde azalması E) Aynı meridyen üzerindeki bütün noktaların yerel saatlerinin aynı olması 15. Türkiye, Bulgaristan, Finlandiya, Mısır ve Güney Afrika Cumhuriyeti yaklaşık 25 ve 40 Doğu meridyenleri arasındadır. Buna göre, bu ülkelerin bazı ortak özellikleri söz konusudur. Aşağıdakilerden hangisi bu ortak özelliklerden bir tanesidir? A) Güneş ışınlarının geliş açısı B) İklim özellikleri C) Saat dilimleri D) Aydınlanma süreleri E) Matematik iklim kuşakları 8. B 9. C 10. D 11. D 12. A 13. A 14. E 15. C 79

3 BÖLÜM 3 Coğrafi Konum 1. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye de enlem etkisine ters düşen bir durumdur? A) Karadeniz in Akdeniz e göre sıcaklık ortalamalarının düşük olması B) İstanbul un Antalya ya göre serin olması C) Kışın, Ankara nın sıcak değerlerinin Samsun dan düşük olması D) Toros Dağları nda kalıcı kar alt sınırının Kuzey Anadolu Dağları na göre daha yüksekten başlaması E) Tarım ürünlerinin hasatının ilk önce Akdeniz ovalarında yapılması 2. Aşağıdaki coğrafi koordinat sisteminde dört nokta verilmiştir En kısa gölge boyu zıt tarihte oluşur. - Gece gündüz süreleri arasındaki fark aynıdır. - Ekinokslarda X te Güneş Y den sonra batar. - X te yaz mevsiminin süresi Y den uzundur. Yukarıdaki bazı özellikleri verilen X ve Y merkezlerinin matematik konumu aşağıdakilerden hangisi gibidir? A) B) x y x Test 2 y b a 4 2 C) D) y y d c 2 4 Bu noktalar için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) b ve c noktalarının yerel saatleri aynıdır. B) d-c arasındaki mesafe b-c arasındaki mesafeden kısadır. C) a noktası Doğu Meridyenler Yarım Küresi nde d noktası Batı Meridyenler Yarım Küresi nde dir. D) b noktasında yıl boyunca gece ve gündüz süreleri eşittir. E) b ve c noktaları öğlen vaktini aynı anda yaşarlar. x E) y 5. Aşağıda iki ayrı bölgenin coğrafi koordinatları verilmiştir x 4 x Bir noktanın Ekvator a göre hangi yarım kürede yer aldığı, belirli tarihlerde yaşadığı özelliklerden tespit edilebilir. Buna göre, bir merkezin bulunduğu yarım küre hakkında; a bölgesi 2 b bölgesi 35 I. 21 Mart ta gece süresi, II. 21 Haziran da güneş ışınlarını alma açısı, III. 21 Aralık ta cisimlerin gölge yönü, IV. 23 Eylül de gölge yönü, gibi özelliklerinden hangileri en doğru bilgiyi verir? A) I ve II B) II ve III C) I, II ve IV D) Yalnız II E) Yalnız IV Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bu iki bölge için söylenemez? A) b bölgesinde Güneş, a bölgesinden önce doğar ve batar. B) Greenwich e göre a bölgesinin yerel saati geri, b bölgesinin ileridir. C) a bölgesi, b bölgesinin kuzeydoğusunda yer alır. D) Her iki bölgenin izdüşüm alanları aynıdır. E) a bölgesinin kuzeyinden geçen paralelin uzunluğu b bölgesinin güneyinden geçen paralellin uzunluğuna eşittir C 2. B 3. E 4. A 5. C

4 6. Paralel dairelerinin uzunlukları Ekvator dan Kutuplara gidildikçe azalır. Ardışık iki paralel dairesi arasındaki uzaklık kuş uçuşu 111 km dir. İki meridyen arasındaki kuş uçuşu uzaklık Ekvator dan kutuplara doğru azalır. Meridyenlerin uzunlukları birbirine eşittir. Yukarıda paralellerin ve meridyenlerin bazı özellikleri verilmiştir. 8. Aşağıdaki şekilde a ve b merkezlerinin coğrafi konumları verilmiştir. a b 2 2 BÖLÜM 3 I. bölge II. bölge III. bölge IV. bölge Bu iki nokta için aşağıdaki özelliklerden hangisi söylenirse yanlış olur? A) Saat dilimleri aynıdır. B) Çizgisel hızları aynıdır. C) Üzerinde bulundukları paralellerin uzunlukları aynıdır. D) Aynı anda yaşadıkları mevsimleri aynıdır. E) Başlangıç meridyenine kuş uçuşu uzaklıkları aynıdır. V. bölge 9. Buna göre, yukarıda paralel ve meridyen farkları aynı olan bölgelerden hangileri sırasıyla, Ekvator a en yakın ve en uzaktır? Ekvator a Ekvator a en yakın en uzak A) I. bölge III. bölge B) II. bölge IV. bölge C) III. bölge I. bölge D) IV. bölge III. bölge E) V. bölge II. bölge a 3 4 b 5 Yukarıda matematik konumları verilen a ve b bölgelerinin aşağıda verilen özelliklerinden hangisi kesinlikle benzerlik gösterir? 7. Bir bölgede görülen özellikler tümüyle matematik konuma bağlı değildir. Bazı özelliklerin oluşmasında ye rel faktörlerin rolü de olabilir. Bu yerel faktörlerin tümüne özel konum denir. Aşağıdakilerden hangisi özel konumla ilgili bir özellik değildir? A) Denizlere göre uzaklık B) Ekvator a ve Başlangıç meridyenine olan uzaklık C) Önemli ticaret yollarına yakınlık D) Ülkelere göre konum E) Deniz seviyesinden olan yükseklik A) Yerel saatleri B) Kuzey ve güney yöndeki genişlikleri C) İz düşüm alanları D) Gece - gündüz süre farkları E) Başlangıç meridyenine ve Ekvator a göre konumları 10. Aşağıda verilen özelliklerden hangisi Kuzey ve Güney Yarım Küre de benzerlik göstermektedir? A) Ekinokslarda 48 Doğu boylamında Güneş in doğuş saati B) 21 Haziran da 33 Kuzey ve Güney enlemlerine güneş ışınlarının geliş açısı C) Temmuz ayında sıcaklık ortalamaları D) Buzullarla kaplı alanların oranları E) Sürekli rüzgârların sapma yönü 6. C 7. B 8. D 9. B 10. A 81

5 BÖLÜM 3 Coğrafi Konum 1. Aşağıda coğrafi koordinatları verilen alanlardan hangisinin iz düşüm alanı en küçüktür? A) 2 B) Kanada Brezilya Cezayir Çin Test 3 Avustralya 2 C) 7 5 D) 12 E) Yukarıdaki dünya haritasında yüz ölçümleri gösterilen ülkelerden hangisi birden çok ortak saat kullanma gerekliliğini duymaz? A) Kanada B) Çin C) Avustralya D) Brezilya E) Cezayir 2. a b c d e I III II IV Yukarıdaki şekilde verilen noktalardan hangisinden aynı mesafede doğuya ya da batıya doğru gidilirse en az yerel saat farkı oluşur? A) a B) b C) c D) d E) e V 5 Yukarıda coğrafi koordinatları verilen bölgelerden hangisinin doğu - batı yönünde kuş uçuşu uzaklığı en kısadır? A) I B) II C) III D) IV E) V 3. Başlangıç meridyenine açısal uzaklıkları aynı fakat farklı yarım küre ve farklı paraleller üzerinde bulanan iki merkez için, aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Yerel saatleri aynıdır. B) Yıl içinde gece ve gündüz süresi iki kez eşitlenir. C) Ekinokslarda Güneş in tam karşısından aynı anda geçerler. D) Başlangıç meridyenine eşit uzaklıkta bulunurlar. E) Ekinoks tarihlerinde güneş aynı anda doğar ve batar. 6. Aşağıdakilerden hangisi hem matematik konumdan hem de özel konumdan etkilenir? A) Mevsimler B) Yerel saat C) Bitki örtüsü D) Yükselti E) Gece ve gündüz süresi E 2. C 3. D 4. E 5. A 6. C

6 7. Başlangıç meridyeni, 10 Batı meridyeni, 48 Doğu meridyeni, 111 Batı meridyeni ve 90 Doğu meridyeni doğrultusunda; aynı hız ve yükseklikte hareket eden beş uçağın, Ekvator a varış süreleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenirse doğru olur? A) Başlangıç meridyeni üzerinden hareket eden uçak Ekvator a ilk önce gelir. B) 10 Batı meridyeni üzerinden hareket eden uçak Ekvator a en son gelir. C) 48 Doğu meridyeni üzerinden hareket eden uçak 90 Doğu meridyeni üzerinden hareket eden uçağa göre Ekvator a önce gelir. D) 111 Batı meridyeni üzerinden hareket eden uçak Ekvator a ilk önce gelir Yukarıdaki şekilde gösterilen taralı alanın matematik konumu tanımlanırken, aşağıdakilerden hangisi kullanılmaz? BÖLÜM 3 E) Hepsi aynı anda Ekvator a gelir. A) 114 Doğu boylamı B) 12 Kuzey enlemi C) 154 Doğu boylamı 8. Ekvator un kuzeyinden ve güneyinden geçen özel paralel dairelerine dönence adı verilir. D) 22 Güney enlemi E) 36 Güney enlemi Aşağıdakilerden hangisi dönenceler için söylenirse yanlış olur? A) Yeryüzüne güneş ışınlarının dik olarak düşebildiği en son yerlerdir. B) Güneş ışınlarının yıl içinde iki kere dik açıyla düştüğü yerlerdir. C) Dönenceler arasında kalan yerlere güneş ışınları yıl içinde iki kere dik açıyla düşer. D) Tropikal kuşak ile Orta kuşağı birbirinden ayıran paralellerdir. E) Yıl boyunca alçalıcı hava hareketleri görüldüğü için dinamik yüksek basınç kuşaklarıdır. 11. Yarım küreleri farklı olan iki noktanın Başlangıç meridyenine olan kuş uçuşu uzaklıkları aynı ise, bu noktalar için aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir? A) Ekvator a olan uzaklıkları aynıdır B) Yerel saatleri aynıdır. C) Ekinokslarda Güneş aynı anda doğar. D) Güneş ışınlarını aynı açıyla alırlar. E) Denize göre konumları aynıdır. 9. Aşağıdaki tabloda, beş bölgenin coğrafi koordinatları verilmiştir. Bölgeler Enlem Boylam a 12 K - 20 K 41 D - 51 D b 33 G - 52 K 12 B - 20 B c 41 K - 63 K 11 D - 42 B d 54 G - 69 K 21 B - 33 D e 66 K - 71 K 78 D - 83 D Buna göre, hangi bölgenin doğusu ile batısı arasındaki yerel saat farkı ile kuzey - güney yönündeki genişliği daha fazladır? 12. Bir ülkenin tümüyle gösterildiği bir fiziki duvar haritası ile aynı ülkenin tümüyle gösterildiği atlas sayfasındaki bir fiziki harita, I. yükselti değerleri, II. ayrıntıları gösterme gücü, III. coğrafi koordinatlar, IV. küçültme oranı, özelliklerinden hangileri bakımından benzerlik gösterir? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV A) a B) b C) c D) d E) e 7. E 8. B 9. D 10. D 11. A 12. B E) III ve IV 83

7 BÖLÜM 3 Coğrafi Konum Batı boylamında bulunan A kentinde yerel saat iken 30 Doğu boylamında bulunan B kentinde yerel saat kaçtır? A) B) C) D) E) Doğu boylamındaki Elazığ da yerel saat iken 30 Doğu boylamındaki İzmit in yerel saati kaçtır? A) B) C) D) E) Başlangıç meridyeninde yerel saat olduğu sırada, 45 Doğu boylamında yerel saat kaçtır? A) B) C) D) E) Bir yörede, yerel saati belirlemek için aşağıdaki işlemlerden hangisinin yapılması yeterli olur? A) Yatay düzleme dikilen bir çubuğun en kısa gölgeyi verdiği anın belirlenmesi B) Güneş ışınlarının düşme açısının belirlenmesi C) Gündüz uzunluğunun belirlenmesi D) Denizden yüksekliğinin belirlenmesi E) Güneş in doğuş süresinin belirlenmesi Doğu boylamında bulunan Ankara da yerel saat iken X merkezinde yerel saat dır. Buna göre, X merkezi hangi boylam üzerinde yer alır? A) 35 Batı B) 96 Doğu C) 30 Batı D) 101 Doğu E) 86 Batı meridyeninin, antimeridyeninin 3330 km doğusunda ve Ekvator üzerinde yer alan A kentinde saat ve günlerden pazar iken bu meridyenin 3330 km batısındaki B kentinde yerel saat ve gün nedir? A) Pazartesi B) Pazartesi C) Cumartesi D) Pazar E) Pazar Test 4 9. Türkiye de yerel saat kullanılıyor olsa 39 Doğu boylamında yer alan Siirt te saat iken İstanbul da saat 7.20 olur. Buna göre, İstanbul hangi boylam üzerindedir? A) 37 Doğu B) 35 Doğu C) 33 Doğu D) 31 Doğu E) 29 Doğu Batı boylamında yerel saat olduğu sırada, 13 Doğu boylamında yerel saat kaçtır? A) B) C) D) E) Doğu boylamında yerel saat olduğu anda, 75 Batı boylamında yerel saat kaçtır? A) B) C) D) E) Türkiye nin en doğusunda Güneş ortak saatle de doğduğu an en batısında yerel saat kaçtır? A) B) C) D) E) Doğu boylamında bulunan X kentinde Güneş saat 6.30 doğuyor ise 60 Doğu boylamında bulunan Y kentinde Güneş saat kaçta doğar? A) 5.30 B) 6.00 C) 7.30 D) 8.00 E) C 2. D 3. B 4. A 5. D 6. C 7. A 8. E 9. E 10. A 11. A

8 12. Gece - gündüz sürelerinin eşit olduğu bir günde 10 Batı boylamı üzerindeki bir noktada 7.40 ta doğan Güneş, 20 Doğu meridyeni üzerindeki başka bir noktada saat kaçta batar? A) B) C) D) E) Doğu boylamındaki bir şehirde tarih 5 Nisan saat iken, 40 Batı boylamındaki başka bir şehirde aynı anda tarih ve yerel saat ne olur? A) 5 Nisan, B) 6 Nisan, C) 4 Nisan, D) 5 Nisan, E) 4 Nisan, Batı boylamında yerel saat ve tarih 16 Ağustos iken 67 Doğu meridyeninde saat ve tarih aşağıdakilerden hangisidir? 18. Aşağıda şekillerde 50 Kuzey paraleli üzerinde bulunan üç merkezin ufuk düzlemi üzerinde aynı anda Güneş in konumları verilmiştir. Batı X Doğu Batı Y Doğu Batı Z Doğu Buna göre, verilen merkezlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Yerel saati en ileri olan Y merkezidir. B) Yerel saat farkı en fazla Y ve Z merkezleri arasındadır. C) Z merkezinde Güneş ilk önce batacaktır. D) En kısa gölge boyu X merkezinde oluşmuştur. E) X merkezinin üzerinde bulunduğu boylam Z merkezine daha yakındır. BÖLÜM 3 A) 16 Ağustos B) 17 Ağustos C) 18 Ağustos D) 18 Ağustos E) 17 Ağustos Aşağıda verilen kent çiftlerinden hangi ikisi arasındaki yerel saat farkı daha azdır? A) Samsun Ağrı B) Ankara Malatya C) İzmir Manisa D) Eskişehir Kars E) Antalya Siirt saat dilimini kullanan Londra da saat iken 2. saat dilimini kullanan İstanbul da saat kaçtır? 19. Batı Ankara Doğu Yukarıdaki şekilde, 23 Eylül günü Ankara da Güneş in ufuk düzlemi üzerindeki konumu verilmiştir. Buna göre, aynı anda Güneş Kars ta hangi konumda görülür? A) B) A) B) C) D) E) Batı Doğu Batı Doğu 17. Matematik konumu 45 Doğu boylam ve 54 Güney paraleli olan bir merkezin, aşağıdaki yerlerden hangisinin yerel saati ile aynıdır? A) 54 Doğu - 54 Kuzey B) 45 Batı - 54 Güney C) 54 Doğu - 45 Kuzey C) D) Batı Doğu Batı E) Doğu D) 45 Doğu - 10 Güney E) 45 Batı - 45 Güney Batı Doğu 12. E 13. C 14. A 15. C 16. A 17. D 18. C 19. E 85

9 BÖLÜM 3 Coğrafi Konum 1. Türkiye de görülen aşağıdaki durumlardan hangisi matematik konumun etkilerinden biri olduğu söylenemez? A) Türkiye de buzul etkisinin görülmesi B) Türkiye de aynı uzunluktaki cisimlerden gölge boyu uzunluğunun Antalya da Samsun dan kısa olması C) Iğdır ın yerel saatinin İzmir den ileri olması 5. Türkiye de yıl içinde dört mevsimin belirgin olarak yaşanması aşağıdakilerden hangisinin sonucudur? A) Yükseltinin batıdan doğuya doğru artmasının B) Ekvator un kuzeyinde bulunmasının C) Başlangıç meridyeninin doğusunda olmasının D) Sahip olduğu paralel derecelerinin Test 5 D) Türkiye de deniz suyu sıcaklığının kuzeye doğru gidildikçe azalması E) Türkiye de gece-gündüz süreleri arasındaki farkın en fazla Sinop ta olması 2. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nin özel konumunun sonuçlarından değildir? E) Üç tarafının denizlerle çevrili yarımada olmasının 6. Türkiye de aşağıdakilerden hangisinin oluşum nedeni matematik konum değildir? A) Tarım ürünlerinin güney kıyılarında daha önce hasat edilmesi A) Doğu Karadeniz de çay ve fındık tarımının yapılması B) Kış sıcaklık değerlerinin Doğu Anadolu da Ege den daha düşük olması C) Türkiye genelinde deprem riskinin fazla olması D) Akdeniz kıyılarında deniz turizminin uzun sürmesi E) Yılın ilk karının Palandöken Dağları na yağması B) Karadeniz kıyılarına kuzeyden esen rüzgarların sıcaklık değerlerini düşürücü etki yapması C) Yaz mevsiminde Adana nın Sinop tan daha sıcak olması D) İzmir de dört mevsimin belirgin olarak yaşanması E) Tuz Gölü ve çevresinin en az yağış alan sahalardan biri olması 3. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nin jeopolitik önemini artıran bir özellik değildir? A) Ortadoğu ve Hazar petrol kaynakları bölgelerine komşu olması B) Üç kıtanın birbirine en fazla yakınlaştığı yerde bulunması C) Kuzey ve güney kıyılarında dağların kıyıya paralel uzanması D) Farklı kültür bölgelerine komşu olması E) İstanbul ve Çanakkale Boğazları na sahip olması Haziran tarihinde, Ankara da bulunan birinin gecenin daha uzun olduğu bir yere gitmesi gerekirse, hangi yönde yol alması gerekir? A) Güneybatıya B) Batıya C) Kuzeybatıya D) Doğuya E) Kuzeye Kışın Kayseri nin Rize den daha soğuk olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisi değildir? A) Denize göre konum B) Yükselti C) Güneş ışınlarının geliş açısı D) Nem E) Karasallık 8. Türkiye, yüz ölçümü ve özel konum koşulları aynı kalmak üzere 30 daha kuzeyde yer alsaydı, aşağıdakilerden hangisinin görülmesi mümkün olmazdı? A) Mevsim farklılıkları azalırdı. B) Batı ve doğu uçları arasındaki yerel saat farkı azalırdı. C) Kış sıcaklık değerleri daha düşük olurdu. D) Buzulların etki alanı genişlerdi. E) Gece ve gündüz süreleri arasındaki fark artardı. 1. A 2. D 3. C 4. C 5. D 6. E 7. A 8. B

10 9. Aralık ayında öğle vakti yatay bir düzlem üzerine dik olarak yerleştirilen aynı uzunluktaki cisimlerin aşağıda verilen merkezlerden hangisinde gölge uzunluğu daha kısadır? A) Malatya B) İzmir C) Hatay D) İstanbul E) Iğdır 13. Türkiye nin aşağıda verilen alanlardan hangisinde bulunduğu söylenebilir? A) B) BÖLÜM 3 B) C) 10. Aşağıdaki enlem ve boylam dereceleriyle belirlen- miş bölgenin hangisinde Türkiye nin büyük bir bölümü kalır? A) 26 B) E) 36 C) 26 D) E) Ankara, 40 Kuzey paraleli ile 33 Doğu meridyeninin kesişim noktasında yer almaktadır. 11. Türkiye, Kuzey paralelleri, Doğu meridyenleri arasındadır. Yalnızca bu bilgiye bağlı olarak Türkiye için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Kuzey Yarım Küre nin Orta kuşağındadır. B) Başlangıç meridyeninin doğusundadır. C) Dört mevsimi belirgin olarak yaşar. D) Güneş ışınlarını hiç bir zaman dik açıyla alamaz. E) Aynı anda farklı iklim koşulları yaşanır. Buna göre, Ankara nın enlem değerini değiştirecek olursak, aşağıdakilerden hangisi böyle bir değişiklikten doğrudan etkilenmez? A) Gece ve gündüz süre farkı B) Sıcaklık ortalamaları C) Güneş ışınlarının geliş açısı D) Doğal bitki örtüsü E) Gölge boyu uzunluğu 12. Türkiye nin en kuzeydoğu noktasını oluşturan yerin coğrafi koordinatları aşağıdakilerden hangisidir? A) 42 Kuzey - 45 Doğu B) 45 Kuzey - 36 Doğu C) 26 Kuzey - 45 Doğu D) 42 Kuzey - 26 Doğu E) 36 Kuzey - 42 Doğu 15. Türkiye, Doğu meridyenleri arasında kalmak koşuluyla Ekvatoral bölgede yer alsaydı, aşağıdakilerden hangisinde bir değişiklik olmazdı? A) Bir noktadaki çizgisel hızda B) İki nokta arasında yerel saat farkında C) İklim özelliklerinde D) Doğusu ile batısı arasındaki kuş uçuşu uzaklığında E) Haziran ayındaki gece ve gündüz sürelerinde 9. C 10. D 11. E 12. A 13. A 14. D 15. B 87

11 BÖLÜM ÜNİTE Doğu-batı yönünde geniş olan bölgelerin üzerinden geçen meridyen sayısı fazla olduğundan yerel saat farkı fazla olur. Aşağıda verilen coğrafi bölgelerden hangisinde doğusu ile batısı arasındaki yerel saat farkı diğerlerinden fazladır? A) Doğu Anadolu Bölgesi B) Karadeniz Bölgesi C) Marmara Bölgesi D) Ege Bölgesi E) Güneydoğu Anadolu Bölgesi 17. Türkiye de aynı anda farklı mevsim özelliklerinin yaşanmasına neden olan temel neden aşağıdakilerden hangisidir? A) Yer şekillerinin çeşitlilik göstermesi B) Orta kuşakta yer alması C) Bitki örtüsünün çeşitlilik göstermesi D) Yükseltinin batıdan doğuya doğru artması E) Üç tarafının denizlerle çevrili olması meridyen farkı bulunan iki bölgenin doğu - batı doğrultusunda uzaklıklarının eşit olmamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Yükseltilerinin aynı olmaması B) Denize uzaklıklarının aynı olmaması C) Aynı yarım kürede bulunmamaları D) Farklı enlemlerde yer almaları E) Farklı yer şekillerine sahip olmaları 20. Aşağıdaki tabloda beş bölgenin paralel ve meridyen değerleri vermiştir. Bölge Paralel Dereceleri Meridyen Dereceleri I 0 15 G 10 B 30 B II 15 G 30 G 25 D 45 D III 45 K 60 K 50 B 70 B IV 30 G 45 G 68 D 88 D V 55 K 70 K 40 D 60 D Meridyenler arasındaki mesafe Ekvator dan kutuplara doğru gidildikçe azalır. Buna göre, hangi bölgenin doğusu ile batısı arasındaki kuş uçuşu mesafe daha fazladır? A) I. bölge B) II. bölge C) III. bölge D) IV. bölge E) V. bölge 18. K Y X Aynı paralel üzerinde olan ve aralarında 120 dakika yerel saat farkı bulunan iki nokta 6. saat diliminin merkez boylamına eşit uzaklıkta ise bu noktaların bulunduğu boylam değerleri aşağıdakilerden hangisidir? A) 90 D 150 D B) 45 D 60 D C) 45 B 75 B D) 75 B 105 B E) 75 D 105 D G Aşağıdakilerden hangisi, şekildeki X ve Y noktaları için yıl boyunca birbirinin aynıdır? A) Gündüz süresi B) Yerel saat C) Güneş ışınlarının geliş açısı D) Hakim rüzgâr yönü E) Yağış rejimi 22. Aşağıdakilerden hangisi kutup noktalarının özelliklerinden biri değildir? A) Çizgisel hızın sıfır olduğu paralellerdir. B) Tan ve gurup sürelerinin en uzun olduğu paralellerdir. C) Yer çekimi kuvvetinin en az olduğu paralellerdir. D) Gece ve gündüz sürelerinin 6 ay olarak yaşandığı paralellerdir. E) Yıl boyunca gece ve gündüz süreleri arasındaki farkın en fazla olduğu paralellerdir B 17. B 18. B 19. D 20. A 21. E 22. C

Test. Yerküre nin Şekli ve Hareketleri BÖLÜM 4

Test. Yerküre nin Şekli ve Hareketleri BÖLÜM 4 Yerküre nin Şekli ve Hareketleri 1. Dünya ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden yanlış olan hangisidir? A) Dünya, ekseni etrafındaki bir turluk dönüş hareketini 24 saatte tamamlar. B) Dünya ekseni etrafındaki

Detaylı

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA

COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA COĞRAFİ KONUM COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA Yeryüzünün belli bir bölümünü FİZİKİ coğrafya BEŞERİ ve gösterir. EKONOMİK -Doğa olaylarını -Kıtalar coğrafya konu alır. -Ülkeler -İnsanlar ve -Klimatoloji

Detaylı

PARALEL VE MERİDYENLER

PARALEL VE MERİDYENLER PARALEL VE MERİDYENLER Nasıl ki şehirdeki bir evi bulabilmek için mahalle, cadde, sokak ve ev numarası gibi unsurlara ihtiyaç varsa Yerküre üzerindeki herhangi bir yeri bulabilmek için de hayalî çizgilere

Detaylı

Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir.

Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Mart 30, 2013 Yerel Saat Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Yerel saat doğuda ileri, badda geridir.

Detaylı

E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2. www.kpsscografyarehberi.com ULUTAŞ

E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2. www.kpsscografyarehberi.com ULUTAŞ E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2 ULUTAŞ DÜNYA'NIN HAREKETLERİ ve SONUÇLARI Dünya'nın iki çeşit hareketi vardır. Dünya bu hareketlerin ikisini de aynı zamanda gerçekleştirir.

Detaylı

KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1

KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1 Sunum ve Sistematik SUNUM Sayın Eğitimciler, Sevgili Öğrenciler, ilindiği gibi gerek YGS, gerekse LYS de programlar, sistem ve soru formatları sürekli değişmektedir. Öğrenciler her yıl sürpriz olabilecek

Detaylı

C O Ğ R A F İ K O NU M

C O Ğ R A F İ K O NU M BÖLÜM 3 C O Ğ RA Fİ K ON U M BÖLÜM 3 COĞRAFYA Yeryüzünde herhangi bir noktanın coğrafi koordinatlar ve coğrafi oluşumlar yardımıyla Dünya daki yerinin belirlenmesine coğrafi konum denir. İkiye ayrılır:

Detaylı

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI

DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI 0 DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI Dünya güneşten koptuktan sonra, kendi ekseni etrafında dönerken, meydana gelen kuvvetle; ekvator kısmı şişkince, kutuplardan basık kendine özgü şeklini almıştır. Bu şekle

Detaylı

DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ

DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ YERKÜRE NİN ŞEKLİ Bilim ve teknolojik seviyeye bağlı olarak, İlk Çağ da Dünya mızın şekli, değişik biçimlerde tahmin ediliyordu. Dünya nın çevresi günümüzden yaklaşık 2.200

Detaylı

DOĞAL SİSTEMLER DÜNYA'NIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ

DOĞAL SİSTEMLER DÜNYA'NIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ 102 1. Ünite DOĞAL SİSTEMLER 2. BÖLÜM DÜNYA'NIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ 1. Dünya'nın Şekli... 38 2. Dünya'nın Hareketleri... 40 3. Mevsimlerle İlgili Önemli Tarihler... 43 4. İklim Kuşakları... 45 5. Eksen

Detaylı

çöz kazan kpss ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü coğrafya 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası

çöz kazan kpss ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü coğrafya 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası çöz kazan kpss 2015 ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü coğrafya 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-900-7

Detaylı

COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde

COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde KPSS Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2015 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla çözebildiğini açıkladı. SORU BANKASI

Detaylı

ezberbozan serisi COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS 2017 eğitimde tamamı çözümlü Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir 30.yıl

ezberbozan serisi COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS 2017 eğitimde tamamı çözümlü Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir 30.yıl ezberbozan serisi COĞRAFYA KPSS 2017 SORU BANKASI eğitimde tamamı çözümlü 30.yıl Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN COĞRAFYA SORU BANKASI ISBN: 978-605-66845-4-8 Kitapta yer alan

Detaylı

MEVSİMLER VE OLUŞUMU

MEVSİMLER VE OLUŞUMU MEVSİMLER VE OLUŞUMU Mevsimler Güneş in gün dönümü ve gece gündüz eşitliği noktaları arasından geçişleri arasındaki sürelerdir. Mevsimlerin oluşmasının temel sebebi eksen eğikliği ve Dünya nın Güneş çevresindeki

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde 30. yıl Editör Önder Cengiz Yazar Komisyon KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-318-503-1

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

TÜRKİYENİN COĞRAFİ KONUMU

TÜRKİYENİN COĞRAFİ KONUMU TÜRKİYENİN COĞRAFİ KONUMU..Türkiye nin Matematik(Mutlak) Konumunun Sonuçları Değerli arkadaşlar, Türkiye 36-42 Kuzey paralelleri, 26-45 Doğu Meridyenleri arasında yer alır. Türkiye; Kuzey yarım Kürenin

Detaylı

COĞRAFYA SORU BANKASI

COĞRAFYA SORU BANKASI ezberbozan kpss serisi 2016 COĞRAFYA SORU BANKASI Eğitimde 29. yıl KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN COĞRAFYA SORU BANKASI ISBN 978-605-318-361-7 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Detaylı

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz kpss soru bankası tamam çözümlü coğrafya mesut atalay - önder cengiz Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-240-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına

Detaylı

COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin

COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans Adayları İçin COĞRAFYA KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2014 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla

Detaylı

Mesut Atalay - Önder Cengiz. KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Mesut Atalay - Önder Cengiz. KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-596-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :

TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler : TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.

Detaylı

kpss ğrencinin D ers D efteri genel yetenek genel kültür COĞRAFYA Kolay oku Hızlı düşün Kalıcı öğren PEGEM AKADEMİ

kpss ğrencinin D ers D efteri genel yetenek genel kültür COĞRAFYA Kolay oku Hızlı düşün Kalıcı öğren PEGEM AKADEMİ kpss genel yetenek genel kültür Ö ğrencinin D ers D efteri COĞRAFYA Kolay oku Hızlı düşün PEGEM AKADEMİ Kalıcı öğren Yazar: Önder Cengiz ÖĞRENCİNİN DERS DEFTERİ COĞRAFYA ISBN 978-605-364-979-3 Kitap içeriğinin

Detaylı

KPSS. coğrafya. kim korkar. dan DERS NOTLARI. Türkiye'nin En Çok Satan. Önder Cengiz - Mesut Atalay

KPSS. coğrafya. kim korkar. dan DERS NOTLARI. Türkiye'nin En Çok Satan. Önder Cengiz - Mesut Atalay KPSS Türkiye'nin n Çok Satan DRS NOTLARI coğrafya kim korkar dan Önder Cengiz - Mesut Atalay Önder CNGİZ & Mesut ATALAY KPSS Coğrafya DRS NOTLARI ISBN: 978-605-4282-59-3 Kitapta yer alan bölümlerin tüm

Detaylı

YERYÜZÜNDE YAŞAM. Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır.

YERYÜZÜNDE YAŞAM. Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır. YERYÜZÜNDE YAŞAM COĞRAFİ KONUM Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır. 1- MATEMATİK KONUM Dünya üzerindeki bir yerin

Detaylı

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR

B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır.

RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. RÜZGARLAR Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketidir. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. Rüzgarın Hızında Etkili

Detaylı

Yerel saat ve ortak saat

Yerel saat ve ortak saat On5yirmi5.com Yerel saat ve ortak saat Güneşin gökyüzündeki durumuna göre ve yeryüzündeki cisimlerin gölge boyuna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2014 Perşembe (oluşturma

Detaylı

31.10.2014. CEV 361 CBS ve UA. Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri. Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli

31.10.2014. CEV 361 CBS ve UA. Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri. Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli CEV 361 CBS ve UA Koordinat ve Projeksiyon Sistemleri Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Yerin Şekli 1 Yerin Şekli Ekvator çapı: 12756 km Kuzey kutuptan güney kutuba çap: 12714 km

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

Test. Atmosfer - Sıcaklık BÖLÜM Aşağıdaki tabloda gösterilen neden sonuç ilişkisi eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Test. Atmosfer - Sıcaklık BÖLÜM Aşağıdaki tabloda gösterilen neden sonuç ilişkisi eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? BÖLÜM 5 Atmosfer - Sıcaklık 1. Aşağıdaki tabloda gösterilen neden sonuç ilişkisi eşleştirmelerden hangisi yanlıştır? Neden A) Yer çekimi B) Su buharı Sonuç Atmosferin yoğunluğu yerden yükseldikçe azalır.

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS 18. Doğal ve beşerî unsurlar birbirleriyle karşılıklı etkileşim içindedir. 19. Arazide yön ve hedef bulma sporlarında pusula ve büyük ölçekli haritalar sporcuların en önemli yardımcılarıdır. Sporcular

Detaylı

coğrafya dan DERS NOTLARI kim korkar KPSS 2016 Türkiye'nin en çok satan Eğitimde

coğrafya dan DERS NOTLARI kim korkar KPSS 2016 Türkiye'nin en çok satan Eğitimde PSS 2016 Pegem kademi Sınav omisyonu; 2015 PSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla çözebildiğini açıkladı. kim korkar Türkiye'nin en çok satan DES TLI Eğitimde

Detaylı

COĞRAFYA TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ KONUMU. Test 1. Aşağıda verilenlerden hangisi enlem etki- sine ters düşer? Gece gündüz değişiminin Türkiye'deki

COĞRAFYA TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ KONUMU. Test 1. Aşağıda verilenlerden hangisi enlem etki- sine ters düşer? Gece gündüz değişiminin Türkiye'deki COĞRAFYA Test 1 1. Aşağıda verilenlerden hangisi enlem etki- 3. sine ters düşer? durumuna bakıldığında; A) Akdeniz'in tuzluluk oranının Karadeniz'den fazla olması B) Sinop üzerindeki paralel dairesinin

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

CO RAFYA KONUM. ÖRNEK 2 : Afla daki haritada, Rize ile Bingöl il merkezlerinin yak n ndan geçen boylam gösterilmifltir.

CO RAFYA KONUM. ÖRNEK 2 : Afla daki haritada, Rize ile Bingöl il merkezlerinin yak n ndan geçen boylam gösterilmifltir. CO RAFYA KONUM ÖRNEK 1 : Aralar nda 1 lik fark bulunan iki paralel aras ndaki uzakl k de iflmezken, aralar nda 1 lik fark, bulunan iki meridyen aras ndaki uzakl k Ekvator dan kutuplara gidildikçe azalmaktad

Detaylı

YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ.

YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ. YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ www.sosyal-bilgiler.com YEREL SAAT Yerel saat şöyle belirlenir; Bir merkezde güneş yükselebileceği en yüksek noktaya ulaştığı an oranın yerel saati 12.00dir. Başka bir

Detaylı

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014

BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014 BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL

Detaylı

kpss 2014 kim korkar COĞRAFYAdan Özgün Konu Anlatımı Haritalı ve Tablolu Tekrarlar Görsel Sunumlar Güncel Veriler ve Projeler İstatistiki Bilgiler

kpss 2014 kim korkar COĞRAFYAdan Özgün Konu Anlatımı Haritalı ve Tablolu Tekrarlar Görsel Sunumlar Güncel Veriler ve Projeler İstatistiki Bilgiler kpss 2014 ders türkiye'nin en notları çok satan kim korkar CYdan ' Özgün onu nlatımı Haritalı ve Tablolu Tekrarlar Görsel Sunumlar Güncel Veriler ve Projeler statistiki Bilgiler Önder CEGZ & esut TLY PSS

Detaylı

ÖSYM YGS / SOS M Diğer sayfaya geçiniz.

ÖSYM YGS / SOS M Diğer sayfaya geçiniz. 17. 18. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti sadece iki şeye güvenir. Biri millet kararı, diğeri en elim ve güç şartlar içinde dünyanın takdirlerine hakkıyla layık olan ordumuzun kahramanlığı; bu iki şeye güvenir.

Detaylı

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ Dünya nın yüzeyi üzerindeki bir noktayı belirlemek için enlem ve boylam sistemini kullanıyoruz. Gök küresi üzerinde de Dünya nın kutuplarına ve ekvatoruna dayandırılan ekvatoral

Detaylı

Coğrafya ve Türkiye nin En'leri

Coğrafya ve Türkiye nin En'leri Coğrafya ve Türkiye nin En'leri Enlemin etkilediği en önemli faktör iklimdir. Boylam en çok yerel saat farklılaşmasını sağlar. En büyük paralel Ekvator, en küçük paraleller kutup noktalarıdır. Meridyenlerin

Detaylı

GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?

GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz? üneş Sistemi ÜNEŞ SİSTEMİ Bu bölümde üneş Sistemi hakkında bilgi sahibi olacaksınız A Acaba yalnız mıyız? Etkinlik A 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?

Detaylı

kpss türkiye'nin en çok satan ders notları COĞRAFYAdan

kpss türkiye'nin en çok satan ders notları COĞRAFYAdan kpss 2013 ders notları türkiye'nin en çok satan kim korkar CĞRAFYAdan ' Özgün onu Anlatımı Haritalı ve Tablolu Tekrarlar Görsel Sunumlar Güncel Veriler ve Projeler statistiki Bilgiler Önder CENGZ & Mesut

Detaylı

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS COĞRAFYA Ödev Kitapçığı 1 (TM-TS) Doðal Unsurlar - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Adý

Detaylı

1.1 COĞRAFİ KONUM Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır.

1.1 COĞRAFİ KONUM Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır. 1. Yeryüzünde Yaşam 1.1 COĞRAFİ KONUM Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır. 1.2 MATEMATİK KONUM Dünya üzerindeki bir

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

ÖZEL EGE LİSESİ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ ÖZEL EGE LİSESİ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ Danışman Öğretmen:Şule YILDIZ Hazırlayanlar:Çisil ORDU Çağla BOZKURT Can ERGÖNEN Hilmi GÜVEN Ilgın İÇÖZÜ 2001/2002 İZMİR TEŞEKKÜR Okulumuzda gerçekleştirilen

Detaylı

CO RAFYA. DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 :

CO RAFYA. DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 : CO RAFYA DÜNYA NIN fiekl N N VE HAREKETLER N N SONUÇLARI ÖRNEK 1 : K rk nc paralel üzerindeki bir noktan n hangi yar mkürede yer ald afla dakilerin hangisine bak larak saptanamaz? A) Gece-gündüz süresinin

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM

GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM GÜNEŞ ENERJİSİ II. BÖLÜM Prof. Dr. Olcay KINCAY GÜNEŞ AÇILARI GİRİŞ Güneş ışınları ile dünya üzerindeki yüzeyler arasında belirli açılar vardır. Bu açılar hakkında bilgi edinilerek güneş enerjisinden en

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Batı da sıcaklık 2-4 derece arasında düşerken, iç ve doğu kesimlerde 2-4 derece artacak. Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde ise kuvvetli yağış beklentisi var. Yayın

Detaylı

Dr. Fatih AY. Tel:

Dr. Fatih AY. Tel: Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 ayfatih@nigde.edu.tr Güneş Sabiti (The Solar Constant) ve Atmosfer Dışı Işınımın Değişimi Güneş Açıları Atmosfer Dışında Yatay Düzleme Gelen Güneş Işınımı 2 Bu bölümde

Detaylı

coğrafya kpss 94 soru yakaladık ÖSYM tarzına en yakın özgün sorular ve açıklamaları 2014 kpss de

coğrafya kpss 94 soru yakaladık ÖSYM tarzına en yakın özgün sorular ve açıklamaları 2014 kpss de kpss 2015 konu anlatımlı ayrıntılı çözümlü örnekler uyarılar pratik bilgiler çıkmış sorular ve açıklamaları ÖSYM tarzına en yakın özgün sorular ve açıklamaları coğrafya 2014 kpss de 94 soru yakaladık Editörler:

Detaylı

***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir.

***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. HARİTA BİLGİSİ Harita Kuşbakışı görünümün Ölçekli Düzleme aktarılmasıdır. ***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. Kroki Kuşbakışı

Detaylı

ÖABT. SORU BANKASI Tamamı Çözümlü. FEN BİLİMLERİ FEN ve TEKNOLOJİ ÖABT. YER BİLİMİ - ASTRONOMİ ÇEVRE BİLİMİ ve ALAN EĞİTİMİ

ÖABT. SORU BANKASI Tamamı Çözümlü. FEN BİLİMLERİ FEN ve TEKNOLOJİ ÖABT. YER BİLİMİ - ASTRONOMİ ÇEVRE BİLİMİ ve ALAN EĞİTİMİ ÖABT 2015 Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ÖABT FEN BİLİMLERİ FEN ve TEKNOLOJİ YER BİLİMİ - ASTRONOMİ ÇEVRE BİLİMİ ve ALAN EĞİTİMİ SORU BANKASI Tamamı

Detaylı

ÖRNEKTİR. COĞRAFYA Doğa ve İnsan - Harita Bilgisi - 1 11. SINIF YGS GRUBU

ÖRNEKTİR. COĞRAFYA Doğa ve İnsan - Harita Bilgisi - 1 11. SINIF YGS GRUBU COĞRAFYA Doğa ve İnsan - Harita Bilgisi - 1 11. SNF YGS GRUBU 1 1. Coğrafya, insanla doğal çevre arasındaki etkileşimi incelerken çeşitli ilkelerden yararlanır. Bu ilkelerden biri de nedensel lik (neden-sonuç)

Detaylı

COĞRAFYA TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ KONUMU TEST-1 GENEL KÜLTÜR

COĞRAFYA TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ KONUMU TEST-1 GENEL KÜLTÜR G KÜTÜ TÜK' COĞF KOUMU TÜK' COĞF KOUMU TST-1 1. şağıdakilerden hangisi Türkiye nin matematik konumun bir sonucudur? ) oğu ve Batı medeniyetlerinin birleşme noktasında yer alması B) lıman iklim özelliklerinin

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den

İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen

Detaylı

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER

KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 392 4. Ünite KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 1. Bölge Kavramı... 146 2. Bölge Sınırları... 148 Konu Değerlendirme Testi-1... 151 145 Bölge Kavramı 393 394 BÖLGE NEDİR? Yeryüzünde doğal, beşeri ve ekonomik

Detaylı

İŞTE 2013 LYS SORUSU İŞTE 2013 AÇI SORUSU LYS SORULARIYLA AÇI SORULARI ARASINDAKİ BENZERLİKLERDEN BAZILARI SOSYAL BİLİMLER TESTİ

İŞTE 2013 LYS SORUSU İŞTE 2013 AÇI SORUSU LYS SORULARIYLA AÇI SORULARI ARASINDAKİ BENZERLİKLERDEN BAZILARI SOSYAL BİLİMLER TESTİ SORULARIYLA SORULARI ARASINDAKİ İŞTE 2013 SORUSU İŞTE 2013 SORUSU Aşağıda, bir alanın coğrafi koordinatları ve bu alanla ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Yanda verilen bölge ile 0 ilgili aşağıdakilerden

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI

AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI AST404 GÖZLEMSEL ASTRONOMİ HAFTALIK UYGULAMA DÖKÜMANI Öğrenci Numarası: I. / II. Öğretim: Adı Soyadı: İmza: HAFTA 02 1. KONU: KOORDİNAT SİSTEMLERİ 2. İÇERİK Küresel Koordinat Sistemleri Coğrafi Koordinat

Detaylı

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY)

JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) JAA ATPL Eğitimi (METEOROLOGY) Hazırlayan: Ibrahim CAMALAN Meteoroloji Mühendisi 2012 TROPİKAL OLAYLAR Ekvatoral Trof (ITCZ) Her iki yarım kürede subtropikal yüksek basınçtan nispeten alçak basınca doğru

Detaylı

1) 40* Do?u boylam?nda güne? 05.20 'de do?ar ise 27* do?u boylam?nda kaçta do?ar?

1) 40* Do?u boylam?nda güne? 05.20 'de do?ar ise 27* do?u boylam?nda kaçta do?ar? 1) 40* Do?u boylam?nda güne? 05.20 'de do?ar ise 27* do?u boylam?nda kaçta do?ar? A) 06.12 B) 04.28 C) 05.32 D) 05.07 E) 07.02 2) 60* bat? meridyeninde bulunan bir noktada yerel saat 11.12 iken yerel saati

Detaylı

Harita : Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünümünün belli bir ölçek dahilinde küçültülerek düzleme aktarılmasına denir

Harita : Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünümünün belli bir ölçek dahilinde küçültülerek düzleme aktarılmasına denir Harita : Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün kuşbakışı görünümünün belli bir ölçek dahilinde küçültülerek düzleme aktarılmasına denir Not: Bir çizimin harita olması için 2 temel unsur gereklidir :

Detaylı

BÖLÜM: 1 DÜNYA Güneş sisteminin 9 gezegeninden biridir. Güneşe olan uzaklığı bakımından 3. sırada bulunur.

BÖLÜM: 1 DÜNYA Güneş sisteminin 9 gezegeninden biridir. Güneşe olan uzaklığı bakımından 3. sırada bulunur. BÖLÜM: 1 DÜNYA Güneş sisteminin 9 gezegeninden biridir. Güneşe olan uzaklığı bakımından 3. sırada bulunur. Dünya'nın Şekli : Dünya Kutup noktaları'ndan basık.ekvator'da şişkindir.dünyanın kendisine Özgü

Detaylı

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon

TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon TOPOĞRAFYA Temel Ödevler / Poligonasyon Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 20142012 YILI ALANSAL YILI YAĞIŞ YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2014

Detaylı

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ İklim Tipleri Dünya da İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Dünya da Görülen İklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik

Detaylı

HARİTA. Harita,yeryüzünün bütününü yada bir parçasını tam tepeden görünüşe göre ve belli oranlarda küçültülmüş olarak gösteren çizimlerdir.

HARİTA. Harita,yeryüzünün bütününü yada bir parçasını tam tepeden görünüşe göre ve belli oranlarda küçültülmüş olarak gösteren çizimlerdir. HARİTA BİLGİSİ HARİTA Harita,yeryüzünün bütününü yada bir parçasını tam tepeden görünüşe göre ve belli oranlarda küçültülmüş olarak gösteren çizimlerdir. ÇEŞİTLİ ÖLÇEKLİ HARİTALARIN NUMARALANMA SİSTEMİ

Detaylı

COĞRAFYA SON TEKRAR AHMET BURAK KARGI 29 NİSAN 2016

COĞRAFYA SON TEKRAR AHMET BURAK KARGI 29 NİSAN 2016 COĞRAFYA SON TEKRAR AHMET BURAK KARGI 29 NİSAN 2016 TÜRKİYE NİN COĞRAFİ KONUMU ÖZEL KONUM MATEMATİK KONUM Yükselti, Karasallık, Denizellik, Dağların uzanış doğrultusu, yer şekilleri, Kıta, Yol gibi ifadeleri

Detaylı

GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL

GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL GÜNEY YARIM KÜRESİ İÇİN ŞEKİL Bu şekilde, gözlemcinin zeniti bundan önceki şekillerdeki gibi yerleştirilir. Bu halde gök ufku şekildeki gibi olur. Güney yarım kürede Q güney kutbu ufkun üzerindedir. O

Detaylı

SINIF. İnsan, Doğa ve Çevre TEST. 4. Aşağıdakilerden hangisi doğal ortamı oluşturan temel unsurlardan biri değildir?

SINIF. İnsan, Doğa ve Çevre TEST. 4. Aşağıdakilerden hangisi doğal ortamı oluşturan temel unsurlardan biri değildir? SNF İnsan, Doğa ve Çevre 1. İklimi etkileyen faktörleri ve iklimin insan yaşamı üzerindeki etkilerini konu edinen coğrafyanın alt dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Jeomorfoloji B) Hidrografya ) Klimatoloji

Detaylı

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri

Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik ve yağış özelliklerinin uzun süre etkili olmasıyla iklim tipleri belirmektedir. Đklimi oluşturan bu öğelerden birinin

Detaylı

GÜNEŞ YÖRÜNGESİ TEMEL ÇİZİMLERİ

GÜNEŞ YÖRÜNGESİ TEMEL ÇİZİMLERİ GÜNEŞ YÖRÜNGESİ TEMEL ÇİZİMLERİ için ÖNSÖZ Yeryüzünün herhangi bir noktasında ve yılın herhangi bir gününün istenen bir zamanında, güneşin gökyüzündeki yeri, bilgisayar programları ile elde edilebilmektedir.

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak? 16 Şubat 2017

Bugün hava nasıl olacak? 16 Şubat 2017 On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? 16 Şubat 2017 Hava sıcaklığının ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde 1 ila 3 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Yayın Tarihi

Detaylı

Test. Coğrafi Rehberim: Harita Bilgisi BÖLÜM 2

Test. Coğrafi Rehberim: Harita Bilgisi BÖLÜM 2 BÖÜM 2 Coğrafi Rehberim: Harita Bilgisi 1. Yeryüzünün tamamının ya da bir bölümünün kuş bakışı olarak belli bir oranda küçülterek düzlem üzerinde gösterilmesine... denir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden

Detaylı

C o ğ r a f i K o n u m coğrafi konum A. ÖZEL KONUM özel konum Türkiye nin Özel Konumu ve Sonuçları B. MATEMATİK KONUM

C o ğ r a f i K o n u m coğrafi konum A. ÖZEL KONUM özel konum Türkiye nin Özel Konumu ve Sonuçları B. MATEMATİK KONUM C o ğ r a f i K o n u m Herhangi bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu alana coğrafi konum denir. A. ÖZEL KONUM Herhangi bir yeri diğer yerlerden ayıran, sahip olduğu kendine has özelliklerin tümüne özel

Detaylı

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ_devam. Serap Ak

EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ_devam. Serap Ak EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ_devam http://star-www.st-and.ac.uk/~fv/webnotes/chapter5.htm http://star-www.st-and.ac.uk/~fv/webnotes/chapter4.htm Gök küresinde bulunan önemli yıldızların ekvatoral koordinatları

Detaylı

Önder Cengiz-Mesut Atalay. KPSS Coğrafya Konu Anlatımlı ISBN 978-605-318-091-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Önder Cengiz-Mesut Atalay. KPSS Coğrafya Konu Anlatımlı ISBN 978-605-318-091-3. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Önder Cengiz-Mesut Atalay KPSS Coğrafya Konu Anlatımlı ISBN 978-605-318-091-3 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Ülkemiz genelinde parçalı yer yer çok bulutlu bir hava hakim olacak. Yer yer sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış var. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak?

Bugün hava nasıl olacak? On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? Kuzey ve batı kesimleri parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Kuzey Ege, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz gök gürültülü, diğer yerler açık geçecek. Yayın

Detaylı

5. Bir dağ yamacı boyunca yükselirken veya Ekvator a doğru. Palme Yayıncılık. 6. Atmosfer basıncının düştüğü yerlerde hava bulutlu veya

5. Bir dağ yamacı boyunca yükselirken veya Ekvator a doğru. Palme Yayıncılık. 6. Atmosfer basıncının düştüğü yerlerde hava bulutlu veya ÖLÜM 5 asınç - Rüzgârlar 1. Atmosfer basıncı yere ve zamana bağlı olarak değişir. una göre, aşağıdakilerden hangisi atmosfer basıncının değişimi ve dağılışı üzerinde etkili değildir? A) Yer çekimi ) Sıcaklık

Detaylı

Bugün hava nasıl olacak? 8 Aralık 2016

Bugün hava nasıl olacak? 8 Aralık 2016 On5yirmi5.com Bugün hava nasıl olacak? 8 Aralık 2016 Ülke genelinde 2 ila 5 derece azalacağı ve mevsim normallerinin altında seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Yayın Tarihi : 8 Aralık 2016 Perşembe

Detaylı

SICAKLIK. 1. % 25 i atmosferin etkisiyle ve bulutlara çarparak uzaya geri yansır.

SICAKLIK. 1. % 25 i atmosferin etkisiyle ve bulutlara çarparak uzaya geri yansır. SICAKLIK İklim elemanlarının en önemlisi olan sıcaklık, canlı hayatı, coğrafi olaylar ve diğer iklim elemanları temelden etkilemektedir. Örneğin yağışın oluşabilmesi için yeryüzündeki suların buharlaşıp

Detaylı

TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU

TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU Bölgelerimiz ve en kalabalık bölümlerinin eşleştirilmesi: İç Anadolu- Yukarı Sakarya Bölümü, Karadeniz - Doğu Karadeniz kıyıları, Ege-Kıyı ovaları, Marmara

Detaylı

ULUSAL STANDART TOPOGRAFİK HARİTA PROJEKSİYONLARI

ULUSAL STANDART TOPOGRAFİK HARİTA PROJEKSİYONLARI ULUSAL STANDART TOPOGRAFİK HARİTA PROJEKSİYONLARI Doç.Dr. Türkay GÖKGÖZ http://www.yarbis.yildiz.edu.tr/gokgoz İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Kartografya Anabilim Dalı BÜYÜK ÖLÇEKLİ HARİTA

Detaylı

Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ. Doruk Aksel Anil

Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ. Doruk Aksel Anil Büyük İklim Tipleri COĞRAFYA DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ Doruk Aksel Anil YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Yüzlerce km² lik sahaları

Detaylı

Meteoroloji'den K.Maraş'a Yağış Uyarısı

Meteoroloji'den K.Maraş'a Yağış Uyarısı Meteoroloji'den K.Maraş'a Yağış Uyarısı Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan son değerlendirmelere göre,türkiye genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara nın doğusu, Konya,Karaman ve Aksaray il

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

2006 YILI İKLİM VERİLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Serhat Şensoy 1. 2006 YILI ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLENDİRMESİ

2006 YILI İKLİM VERİLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Serhat Şensoy 1. 2006 YILI ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLENDİRMESİ 2006 YILI İKLİM VERİLERİNİN DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Serhat Şensoy 1. 2006 YILI ORTALAMA SICAKLIK DEĞERLENDİRMESİ Aletsel kayıtların başladığı 1861 yılından bu yana dünyada en sıcak yıl 0.58ºC lik anomali

Detaylı

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir?

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? KPSS Coğrafya Kısa Bilgiler 1-Bitki çeşitliğinin en fazla olduğu bölgemiz hangisidir? -Marmara Bölgesi 2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? -Doğu

Detaylı

CBS. Projeksiyon. CBS Projeksiyon. Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi 2010, EZB

CBS. Projeksiyon. CBS Projeksiyon. Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT. Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi 2010, EZB Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Elipsoid şeklindeki dünyanın bir düzlem üzerine indirilmesi ve koordinatlarının matematiksel dönüşümleridir. Harita üç şekilde projeksiyonu

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA 30 DENEME Önder Cengiz - Mustafa Mervan Demir Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA 30 DENEME Önder Cengiz - Mustafa Mervan Demir Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA 30 DENEME Önder Cengiz - Mustafa Mervan Demir Eğitimde 30. yıl Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS COĞRAFYA 30 DENEME ISBN-978-605-318-599-4

Detaylı