Vatandaşını ülkeye kabul etmek zorundadır, yabancıyı kabul etmek zorunda değildir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Vatandaşını ülkeye kabul etmek zorundadır, yabancıyı kabul etmek zorunda değildir."

Transkript

1 ULUSLARASI ÖZEL HUKUK VİZE SONRASI Bir devlet, Vatandaşını iade edemez, yabancıyı iade edebilir. Vatandaşını ülkeye kabul etmek zorundadır, yabancıyı kabul etmek zorunda değildir. Vatandaşını sınır dışı edemez, yabancıyı sınır dışı edebilir. İnsan hakları dışında devleti, vatandaş ve yabancıya aynı derecede davranmaya zorlayan bir kural yoktur. İnsanlar, turistik, ticari, yerleşme, çalışma amacıyla başka ülkelere seyahat edebilirler. Site döneminde yabancılar, barbardır. Roma da ise yabancılar, düşmandır. Cermen hukukunda ise yabancı, o ülkenin hukukundan yararlanmayan kişidir. Ortaçağ ile birlikte hukukun yabancı da bulunduğu ülkenin kanunlarına tabidir. Yabancı, o ülkeye gelirken, kendi hukukunu da beraberinde getirir. Bazı kanunlar ülkeseldir, o ülkede bulunan herkese uygulanır. Bazı kanunlar kişiseldir, o kişi nereye giderse gittiği yere kanununa da uygulanır. İslam hukukunda zımni, harbiler vardır. Komiti: Nezaket kurallarıdır. Bu kurallardan sonra yabancılara haklar vererek yabancılar hukuku, karşılıklılık ilkesiyle gelişti. Reciprocity Karşılıklılık (Mukabele-i Bilmisil): Sen benim vatandaşıma hangi hakkı tanırsan, ben de senin vatandaşına aynı hakkı tanırım. şeklinde gelişmiştir. Mütekabiliyet, karşı işlem de denilmektedir. ( Sen benim vatandaşıma böyle davranırsan bende senin vatandaşına öyle davranırım. ) 20. yüzyılda yabancılar hukuku, insan hakları olarak görülmeye başlandı. Bugün de bu şekilde tanımlanmıştır. Yabancı: Bir devlet ülkesinde bulunup da o ülkenin tabiiyetini iddiaya hakkı olmayan kişi, yabancıdır. (Milletler Hukuk Enstitüsünün tanımıdır.) İddiaya hakkı olmayan ne demektir? Kişi ya vatandaştır ya da değildir. O ülkede bulunma ne demektir? Bir kişinin yabancı olması için ille de o ülkede bulunması gerekmez. Mesela sınır dışı edilen yabancı, o ülkedeki konsolosluk vasıtasıyla da idari yargıda dava açabilir. Yani yabancı hak iddia edebiliyor ve de bunun için ülkede bulunması gerekmemektedir. Bu noktalarda, yapılan tanım eleştirilmiştir.

2 Çalışma İzni Hakkındaki Kanunda; 403 sayılı TVK da vatandaş sayılamayanlar yabancıdır. deniliyor. Ancak iskân kanununa göre de vatandaşlık verilebiliyor. Hocaya göre; Türk kanunlarına göre Türk vatandaşı sayılmayanlar yabancıdır. Yabancı üst kavramdır. Bunun içine başka kavramlar da girer. Yabancı Tebaa (Yabancı devlet vatandaşı): Gerçek veya tüzel kişi olabilir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre Türk vatandaşı olmayan ama başka bir devlet vatandaşı olan kişiler yabancıdır. Vatansız (Heitmatlos): Hiçbir devlette vatandaşlık bağıyla bağlı olmayan kişidir. Bunlar da Türkiye Devleti için yabancı statüsündedir. Hukuki veya fiili vatansızlık söz konusu olabilmektedir. MÖHUK m. 4 te bu konuya ilişkin düzenlemeler bulunmaktadır. MÖHUK m. 4: (1) Bu Kanun hükümleri uyarınca yetkili olan hukukun vatandaşlık esasına göre tayin edildiği hâllerde, bu Kanunda aksi öngörülmedikçe; a) Vatansızlar ve mülteciler hakkında yerleşim yeri, bulunmadığı hâllerde mutad mesken, o da yok ise dava tarihinde bulunduğu ülke hukuku, b) Birden fazla devlet vatandaşlığına sahip olanlar hakkında, bunların aynı zamanda Türk vatandaşı olmaları hâlinde Türk hukuku, c) Birden fazla devlet vatandaşlığına sahip olup, aynı zamanda Türk vatandaşı olmayanlar hakkında, daha sıkı ilişki hâlinde bulundukları devlet hukuku, uygulanır. Mülteciler: Siyasi, sosyal, ekonomik vb. nedenlerle zorunlu olarak bulunduğu ülkeden kaçıp başka bir ülkeye geçici olarak sığınan kişilerdir. Bu kişiler aslında ilk olarak sığınma arayandırlar (Sığınmacı) ancak sığındıkları ülke tarafından kabul edilirse o ülkede oturmalarına izin verilirse mülteci olurlar. Mülteciler, vatandaş değildirler Sözleşmesiyle -ki buna Türkiye taraftır- Avrupa dan gelenlere mülteci, doğudan gelenlere sığınmacı denilmektedir. Avrupa 67 Protokolüyle bu şartları kaldırmıştır. Ancak Türkiye için durum hala aynıdır. Aslında hocaya göre bu iki kavram farklı değildir. Nitekim mülteci hakkı verilmediği sürece, sığınmacı olarak anılır. Göçmen: Kendi istekleriyle (Rızalarıyla), yerleşmek niyetiyle kendi ülkelerinden başka bir ülkeye gelenlere göçmen denir. İskân Kanunu göçmenlere vatandaş olma hakkı tanımaktadır. Göçmenler de vatandaş oluncaya kadar yabancıdırlar. Özel Statü Yabancılar: Uluslararası teamül hukukuna göre düzenlenmiştir. Özel statülü yabancıları aşağıdaki gibi örneklendirebiliriz: 1. Diplomatlar, devlet başkanları vs. Diplomatlara ayrıcalıklı muamele uygulanır. Bir ülkeyi resmi ziyarete giden devlet başkanları da özel statüdedir.

3 2. Bir ülkede bulunan diğer devletin askeri kuvvetleri; birlikleri: Bunların durumları Nato- Sofa Antlaşması ile düzenlenmiştir. 3. TVK m.28 e göre çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığından ayrılanlar da özel statülü yabancılardır. Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere tanınan haklar TVK. MADDE 28 (Değişik: 9/5/ /14 md.) (1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, bu maddede belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklıdır. (2) Bu madde kapsamında bulunan kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler. (3) Bu madde kapsamında bulunan kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler. (4) Bakanlar Kurulu gerekli görmesi halinde üçüncü dereceden itibaren hangi dereceye kadar olan altsoyların bu maddede tanınan haklardan faydalanabileceğini belirleyebilir. (5) Bu madde hükümlerinden yararlanacak olan altsoyun, üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesi şarttır. (6) Bu madde kapsamında bulunan kişilere, talepleri halinde bu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenir. Bu Kart, 21/2/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır. (7) Bu maddenin sağladığı hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir. Kartın ibraz edilememesi durumunda Kimlik Paylaşımı Sistemi aracılığıyla Mavi Kartlılar Kütüğünden alınacak kayıt örneği ve uyruğunda bulunulan devlet makamlarınca verilmiş kimlik bilgilerini gösteren belge ile işlem yapılır. Bu kişilerin kimlik bilgilerinde değişiklik olması durumunda uyruğunda bulunduğu devlet makamından alınmış eski ve yeni kimlik bilgilerini gösteren belgenin usulüne göre tasdik edilmiş Türkçe tercümesi ile birlikte ibrazı zorunludur. (8) Bu madde kapsamında bulunan kişilere Bakanlığın tespit edeceği esaslar çerçevesinde kimlik numarası verilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde bu kimlik numarası kullanılır. (9) Mavi Kartın düzenlenmesi ve dağıtılması ile Mavi Kartlılar Kütüğünün elektronik ortamda tutulmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

4 (10) Kamu kurum ve kuruluşları, bu madde hükümlerinin uygulanması amacıyla her türlü tedbiri alır ve gerekli düzenlemeleri yapar. 4. İskân kanunuyla göçmenler de özel muameleye tabi tutulmaktadırlar. Bu kişilerin vatandaşlığa alınma durumları ise TVK m. 12 de düzenlenmiştir. Bu kişilere özel statü iç hukuk nedeniyle verilmiştir. İstisnai Yolla Vatandaşlığa Alınma TVK m. 12: (1) Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartıyla Bakanlığın teklifi, Bakanlar Kurulunun kararı ile aşağıda belirtilen yabancılar Türk vatandaşlığını kazanabilirler. a) Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen ve ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulan kişiler. b) Vatandaşlığa alınması zaruri görülen kişiler. (Bakanlar Kurulunca zaruri görülmelidir. Mesela futbolcular bu kategoridedir.) c) Göçmen olarak kabul edilen kişiler. (Türk soyundan olan ve Türk kültürüne bağlı kişilerdir.) Yabancılar Hukuku: Bir ülkede bulunan yabancıların hangi hak ve özgürlüklerden neden, nasıl yararlanabileceğini ve neden yararlanmayacağını kendisine konu edinen hukuk dalıdır. Günümüzde prensip olarak yabancıya da vatandaşa eşit hak tanınır. Ancak kamu güvenliği ve düzeni için bazı haklarda sınırlama yapılabilir. Yabancılar Hukukunun Niteliği: Bazı kuralları kamu, bazı kuralları özel hukuk niteliğindedir. Buradan hareketle kamu veya özel hukuk demek zordur. Ancak devletler, insan haklarına uymak koşuluyla egemenliğinden kaynaklanan ülkesellik yetkisine göre yabancıların statüsünü belirlediği için daha çok kamu hukuku nitelikli olduğunu söyleyebiliriz. Yabancılar Hukukunun Diğer Hukuk Dallarıyla İlişkisi 1) Uluslararası kamu hukuk ve yabancılar hukuku birbirleriyle ilişkilidir. AY m.16 dan bu husus anlaşılıyor. Sınırlamayı kanunla yapabiliriz. Sınırlamanın sınırlaması da milletlerarası hukuk kaynaklarına (Uluslararası antlaşmalara, örf âdete, genel hukuk ilkelerine) aykırı olmamalıdır. AY m. 16: Temel hak ve hürriyetler, yabancılar için, milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla sınırlanabilir. 2) Vatandaşlık hukuku ile ilişkilidir. Bir kişiye yabancılar hukuku uygulanması için öncelikle o kişinin yabancı olup olmadığı belirlenmelidir. Kişi vatandaş değilse yabancılar hukukuna tabidir. Kişinin yabancı olup

5 olmadığı elçiliklerden sorulur. (İçişleri Bakanlığı tarafından) Bu husus bir ön sorun teşkil etmektedir. 3) Kanunlar ihtilafı ile ilişkilidir. Yabancılar hukuku, kişinin şahsi hukukuyla ilgilidir. Kişinin hangi haklardan yararlanıp yararlanmayacağına yabancı olup olmadığıyla ilgilidir. Maddi hukuk kuralıdır. Kanunlar ihtilafı (Lex patriae), yer veya kişi hukukuna göre çözüm üretilir, burada maddi hukuk kuralı yoktur. Olaydaki yabancı ülke hukuku kadar hukuk vardır. Hâkim hangi hukuku uygulayacağını belirler. Burada gösterici hukuk kuralları vardır. Bu gösterici kurallar olayı esastan çözmez önce hangi devlet hukukunun uygulanacağı belirlenir, sonra esasa girilir. Yabacılar Hukukunun Kaynakları Milletlerarası Kaynaklar Milli Kaynaklar Milletlerarası antlaşmalar: 1) Uluslararası antlaşmalar a) İki taraflı antlaşmalar (Konsolosluk, ikamet, ticaret antlaşmaları ) b) Çok taraflı antlaşmalar Antlaşma (Treaty) Önemli konularda yapılan çok taraflı sözleşmelerdir. Genel olarak hepsine verilen ad antlaşmadır. Hangi gruba girdiği konusunda şüphelerin olması durumunda bu kavram altında değerlendirilirler. Anlaşma (Agreement, accord) Genellikle iki taraf arasında yapılan sözleşmelerdir. Örneğin; AB nin kurucu anlaşmaları, Türkiye nin AB ye üyelik anlaşması Ankara Anlaşmasıdır. Sözleşme Convention 2) Uluslararası örf adet hukuku kuralı Bir kuralın, örf adet kuralı olması için 3 unsur olmalıdır: a) Süreklilik: Aynı hareketin uzunca bir süre uygulanmasıdır. b) Manevi Unsur (Psikolojik Unsur): Bu şekilde uygulanması gerektiği konusunda kanaattir. c) Teyit Unsuru: Uluslararası mahkemeler tarafından uygulanmasıdır. Örneğin; bir devletin yabancıyı ülkeye kabul zorunluluğu yoktur. Ama yabancının ülkeyi terk etme özgürlüğü bulunmaktadır.

6 3) Genel hukuk ilkeleri Çağdaş devletlerin iç hukukunda olan ve uluslararası alanda evrensel kural olması konusunda engel olmayan ilkelerdir. (İyi niyet, kimsenin kendi davasına bakamaması vs. Milli kaynaklar: 1) Anayasa Prensip olarak yabancılar vatandaşlarla aynı haklara sahiptir; eşittirler ama kanunlar aracılığıyla haklar sınırlanabilir. YABANCILARIN DURUMU AY Madde 16 - Temel hak ve hürriyetler, yabancılar için, milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla sınırlanabilir. 2) Kanun Birçok ülkede yabancılar kanunu vardır. Bizde ayrı bir yabancılar kanunu yok. Her bir hak ve özgürlük ayrı ayrı kanunlarda düzenlenmiştir. Örneğin; Ülkeye giriş, Pasaport Kanunu; mülkiyet, Tapu Kanununda düzenlenmiştir. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu tasarısı var. Bu kanun, sığınma; göç; mülteci konusunu düzenlemektedir. Çorba bir kanundur, her bir kanundan bir şeyler almıştır. Daha yürürlüğe girmemiştir. Yabancıların ülkeyi terk etme özgürlüğü vardır. Yabancının ülkesel yetkiyi tabi olduğu kuralı vardır. Azınlık bulunduğu ülkenin vatandaşıdır. Yabancı değildir. Kitapta bunlar yabancı olarak anlatılmıştır. Ama değildirler. Çünkü bulundukları ülkenin vatandaşıdırlar. Bizde azınlıkların durumu Lozan Antlaşmasıyla düzenlenmiştir. Azınlık: azınlık olabilmek için bunların azınlık olması vatandaşlık sözleşmesinde belirlenmelidir. Etnik grup: yaşadığı toplumda kendini ayrı hissedenlerdir. 3) Yardımcı Kaynaklar a) Mahkeme içtihatları b) Doktrin Yabancıların hak ve özgürlüklerini düzenlenmesi

7 Kaynaklara göre Hakkın niteliklerine göre Kurallarının Niteliklerine Göre -Genel niteliktedir. (Genel Yabancılar Hukuku) Milletlerarası Kaynaklı Yabancılar Hukuku Kuralı Milli Kaynaklı Yabancılar Hukuku Kuralları -Siyasi Hak -Kamu Hakkı - Özel Hakka ilişkindir -Özel niteliktedir. (Özel Yabancılar Hukuku) -Özel statüye sahip yabancılara ilişkindir. Bizim tercihimiz budur. Kitapta da bu ayrım esas alınmıştır - Genel yabancılar hukukunda, bütün yabancılara ait kurallar var. Ülkeye giriş tüm yabancılara uygulanır. Özel yabancılar hukukunda, kişi yatırım yapmak, çalışmak için gelmişse; Türkiye de Yatırım Kanununa ve Çalışma Kanununa tabidir. Bu, turistik amaçla ülkeye gelenlere uygulanmaz. Bir kural ister milli kaynaklı ister milletlerarası kaynaklı ister genel ister özel olsun hakların niteliklerine göre ayrıma tabi tutulabilmektedirler. 1) Siyasi Haklar: Kişinin devlet yönetimine ve denetimine katılması hakkıdır. Bu hak genellikle vatandaşa aittir. Siyasi haklar yabancılara yasaklanmıştır. 2) Kamu Hakları: Kişinin insan olması sebebiyle yararlandığı haklardır. Eşitlik prensibi hâkimdir, eşit olarak uygulanır. Ancak bazıları kamu haklarından yararlanamazlar, yani bütün kamu haklarından yararlanma hakları yoktur. Kamu düzeni, güvenliği, sağlığı nedeniyle sınırlanabilir. Kamu hakları geniş bir yelpazeye sahiptirler. 3) Özel Haklar: Bireylerin eşit menfaat ilişkilerinden doğan konularda uygulanır. Uluslararası minimum standartlar ilkesi burada geçerlidir. Bir yabancı sözleşme yapamaz, menkul mal alamaz diyemeyiz. Yabancıların Hak ve Özgürlüklerinin Düzenlenmesinde Başvurulan Sistemler 1) Eşitlik Sistemi Bu sistemde yabancılar, vatandaşlarla eşit biçimde bazı haklardan yararlanır. Örneğin; işkenceye uğramama hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü, konut dokunulmazlığı vs.

8 2) Karşılıklı İşlem (KARŞILIKLILIK, MÜTEKABİLİYET) Bir devlet başka bir devlete, Sen benim vatandaşıma şu hakları tanırsan, ben de senin vatandaşına aynı hakları tanırım. demektedir. Bir Alman, Türkiye de taşınmaz edinebilir mi? Almanya da, karşılıklılık varsa Türkiye de bu hakkı Alman vatandaşlarına verebilir. Çinli, Yunan vatandaşı taşınmaz edinebilir mi? Yunan Kanunu Sahillerde taşınmaz almak için Helen kökenli olmak gerekir. diyor. Yunanistan da, kendi vatandaşı olan Müslümanlara nasıl muamele edilirse; Türkiye de Türk vatandaşı olan gayrimüslimlere aynı şekilde muamele yapılacağı konusunda anlaşılmıştır. (Lozan Antlaşması) Ancak Lozan antlaşmasının bu hükmü tam olarak uygulanmamaktadır. Her ne kadar uygulanmasa da bu hüküm karşılıklılık sistemine örnek teşkil etmektedir. Karşılıklılık 3 türlü olur: 1) Siyasi (Akdi) Karşılıklılık: Devletler politik nedenlerle bir devlete daha çok hak tanımak isteyebilirler. Bu şekilde bir karşılıklılığın olabilmesi için iki devlet arasında bu konuda bir antlaşma olması gerekir. Sen benim vatandaşıma şu hakları tanı, ben de aynı hakları senin vatandaşına tanıyayım. Karşılıklı vize kaldırma antlaşması yapılabilir. 2) Kanuni Karşılıklılık: İki devlet arasında antlaşma olmasa da iki devletin kanunları da birbirlerinin vatandaşlarına benzer haklar tanıyorsa bu karşılıklılık geçerli olmaktadır. İki devletin kanunu da benzer hükümler taşımaktadırlar. Örneğin; Almanya ve Türkiye nin ikili antlaşması yok ama her iki ülke kanunu da vatandaşlarının yabancı oldukları ülkede (Türkiye, Almanya) taşınmaz edinebilmelerine olanak sağlamaktadır. 3) Fiili Karşılıklılık: Ne anlaşma var ne de kanunlarda benzer hükümler bulunmaktadır. Ama fiilen o ülkede, diğer ülke vatandaşlarına bir hak tanınmışsa; diğer ülkede o ülke vatandaşlarına aynı hakkı tanıyacaktır. Yani siyasi, kanuni karşılıklılık olmasa da fiilen vatandaşa o haklar tanınıyorsa diğer ülke de aynı hakları tanır. Kanuni karşılıklılık ve fiili karşılıklılık uygulama ve kanunlardaki hükümlere tabidirler. Bu 3 ünden biri varsa karşılıklılık gerçekleşmiş demektir. 3) Mukabele-i Bilmisil: (Karşı İşlem Dengiyle Karşılama, Misilleme) Bir devlet, eğer Türk vatandaşlarının haklarına sınır getiriyorsa, Türkiye de misilleme olarak o ülkenin vatandaşının haklarına sınır getirir. Burada hak kısıtlaması vardır. Karşılıklılıkla karıştırmamalıdır. Karşılıklılıkta her iki ülke de eşit muamele vardır. Karşılıklılıkta bir devlet ne yaparsa diğeri de aynısını uygular. Ama misillemede böyle bir durum yoktur, daha ağır veya daha hafif şartlar konulabilmektedir. Karşılıklılık baştan ya

9 vardır ya da yoktur. Karşılıklılık önceden vardır ancak misilleme sonradan ortaya çıkmaktadır den sonra ilk Almanya nın başlatmasıyla oluştu daha sonra diğer ülkelerce devam ettirildi. Artık İngiltere diplomatik pasaporttan bile vize istiyor. Pasaport kanunu m. 9; Ben de İngiltere ye vize koyuyorum. diyor. MUKABELEİ BİLMİSİL: PasK. Madde 9 - Bakanlar Kurulu, hâkimiyetleri veya idareleri altında bulunan memleketlere Türk vatandaşlarının girmelerini kayıt ve şartlara tabi kılan veya meneden devletler tebaaları hakkında münasip görülecek kayıt ve şartları koymaya veya bunların memlekete girmelerini menetmeye ve bu kanunda derpiş edilen bilcümle mali hükümlere nispetle Türk vatandaşları hakkında daha az müsait hükümler tatbik eden devletler tebaaları hakkında mukabele bilmisil tedbirleri almaya yetkilidir. 4) En Çok Gözetilen Ulus Kaydı: İki devlet arasında yapılan bir antlaşmada en çok gözetilen ulus kaydı konulur ve daha sonra bu antlaşmanın tarafları aynı nitelikte başka bir antlaşmayı farklı ülkelerle yaparlarsa ve bu ülkelere daha fazla olanak tanırlarsa aynı olanaklardan ilk antlaşmanın tarafına da tanımak zorundadırlar. Mesela A devleti, B devleti ile kendi arasında bir antlaşma yapıp en çok gözetilen ulus kaydı koyarlarsa ve sonra A devleti, C devleti ile B ile yaptığı ilk antlaşmaya benzer bir antlaşma yapar ve bu antlaşmada daha avantajlı şartlar kararlaştırılırsa yani C devletine daha fazla hak tanınırsa, A devleti B devletine de aynı hakları, avantajları tanımak zorundadır. Örneğin; A devleti B devletine %30 vergi avantajı sağlayacağına yönelik bir antlaşma yapmış ve bu antlaşmaya en çok gözetilen ulus kaydı koymuştur. Daha sonra A devleti C devletiyle yaptığı antlaşmada C devletine %50 vergi avantajı sağlayacağını öngörürse; A devleti bunu B devletine de tanımak zorundadır. 5) Uluslararası Minimum Standartlar: Normalde devlet yabancıya da vatandaşa da eşit davranmalıdır. Ancak bazı ülkeler bunu yeterli kabul etmemektedirler. Örneğin; bir İngiliz kadın, Suriye de ise; bu kadın Suriye deki kadınlarla aynı haklara sahip olmayı yeterli görmeyecektir. Bu nedenle eşitlik konusunda; eşit devletlerde aynı statülerin eşit olması kabul görmüştür. Bir devlet isterse yabancılara daha avantajlı hak sağlayabilir ancak bu belli bir standarttın altına inmemek şartıyla olur. Uluslararası minimum standartlar, ancak belli düzeyde olan ülkelere belli düzey şartlarda uygulanır. 6) Tahdit (Sınırlama) Sistemi: Devlet bazı hakları yabancılara sınırlıyor. Yabancı, siyasi parti kuramaz; seçemez, seçilemez; bazı mesleklerde çalışamaz. (Çalışma hakkında da bazı sınırlamalar yapılabiliyor.) Türkiye de yabancı doktorlar çalışamıyordu ama artık çalışabiliyorlar.

10 7) İzin Sistemi: Yabancıların belli haklardan yararlanması için belli makamların iznine bağlı olmasının ifadesi olan sistemdir. Örneğin; Öğretmenlik yapılacaksa izin alınmalıdır. Gazete çıkarılacaksa izin alınmalıdır. 8) Kontenjan Sistemi: Bir haktan yararlanacak yabancı sayısının belli olmasıdır. Yabancı bir öğrenci, Türk okulunda okur ama okuldaki yabancı öğrenci sayısı %20 yi geçmeyecek gibi düzenlemeler örnek verilebilir. Türk Yabancılar Hukukunun Genel Esasları YABANCILARIN DURUMU AY Madde 16 - Temel hak ve hürriyetler, yabancılar için, milletlerarası hukuka uygun olarak kanunla sınırlanabilir. AY m.16 Milletlerarası hukuka uygun düzenlenmelerin bulunması gerektiğini belirten bir maddedir. Bu maddeden prensip olarak yabancının vatandaşa eşit olacağını anlamaktayız. Yabancıların hakları ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınılamaya bir sınırlama daha getirilmiştir. Yabancıların haklarını sınırlamaya yönelik kanun, uluslararası antlaşmalara; genel hukuk kurallarına; uluslararası örf ve âdete aykırı olmamalıdır. I. Kişinin dokunulmazlığı, maddî ve manevî varlığı MADDE 17- Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbî zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbî deneylere tâbi tutulamaz. Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz. (Değişik: 7/5/ /3 md.) Meşrû müdafaa hali, yakalama ve tutuklama kararlarının yerine getirilmesi, bir tutuklu veya hükümlünün kaçmasının önlenmesi, bir ayaklanma veya isyanın bastırılması, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde yetkili merciin verdiği emirlerin uygulanması sırasında silah kullanılmasına kanunun cevaz verdiği zorunlu durumlarda meydana gelen öldürme fiilleri, birinci fıkra hükmü dışındadır. II. Zorla çalıştırma yasağı MADDE 18- Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır. Şekil ve şartları kanunla düzenlenmek üzere hükümlülük veya tutukluluk süreleri içindeki çalıştırmalar; olağanüstü hallerde vatandaşlardan istenecek hizmetler; ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı alanlarda öngörülen vatandaşlık ödevi niteliğindeki beden ve fikir çalışmaları, zorla çalıştırma sayılmaz. SAVAŞ HALİ İLANI VE SİLAHLI KUVVET KULLANILMASINA İZİN VERME Madde 92 - Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya

11 yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması halinde Cumhurbaşkanı da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verebilir. AY m. 92 Uluslararası hukukun meşru saydığı hallerde sadece antlaşmaları değil diğer kaynakları da saymamız gerekmektedir. Yabancı prensip olarak vatandaşa eşittir. Özellikle kamu haklarında böyledir. Çünkü insan hakları, insanın insan olması nedeniyle getirilen haklardır. Bazı haklar ve özgürlükler için herkes ten bahsedilmektedir. Örneğin; Yaşama hakkı herkes için sağlanmıştır. (Yabancı + Vatandaş). Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. (Yabancı + Vatandaş) Herkes vicdan dini inanç kanaatini açıklamada serbesttir. AY bir hakkı sadece vatandaşa tanımak istiyorsa Her Türk vatandaşı seçme seçilme hakkına sahiptir, gibi ifade kullanmaktadır. Vatandaşlar siyasi parti kurma hakkına sahiptir. Kamu hak ve özgürlüklerinde, esas prensip eşitliktir. Ancak bazen tahdit, bazen izin bazen karşılıklılık prensibi uygulanır. En geniş yelpazeyi bu hak ve özgürlükler temsil etmektedir. Özel haklarda, minimum standart prensibi uygulanır. Yabancılar köylerde taşınmaz edinme hakkına sahip değildir. Siyasi haklarda, tahdit sistemi uygulanır. Sadece seçme ve seçilme hakkı değil; kamu hizmeti de siyasi haklardandır. Türkiye de Bulunan Yabancıların Hak ve Özgürlükleri A. SİYASİ HAKLAR SEÇME, SEÇİLME VE SİYASİ FAALİYETTE BULUNMA HAKLARI Madde 67 - Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. Seçimler ve halkoylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Ancak, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının oy hakkını kullanabilmeleri amacıyla kanun, uygulanabilir tedbirleri belirler. On sekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir.

12 Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanılması ve oyların sayım ve dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirler Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit edilir ve görevli hakimin yerinde yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir. Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz. Seçme, seçilme ve siyasi hayatta bulunma hakkı AY m. 67 de düzenlenmiştir, sadece vatandaşlara tanınmıştır ve tahdit sistemi geçerlidir. PARTİ KURMA, PARTİLERE GİRME VE PARTİLERDEN AYRILMA AY. Madde 68 - (Değişik madde: 23/07/ /6 md.) Vatandaşlar, siyasi parti kurma ve usulüne göre partilere girme ve partilerden ayrılma hakkına sahiptir. Parti üyesi olabilmek için onsekiz yaşını doldurmuş olmak gerekir. Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partiler önceden izin almadan kurulurlar ve Anayasa ve kanun hükümleri içerisinde faaliyetlerini sürdürürler. Siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, Devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz; suç işlenmesini teşvik edemez. Hakimler ve savcılar, Sayıştay dahil yüksek yargı organları mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri, yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, Silahlı Kuvvetler mensupları ile yükseköğretim öncesi öğrencileri siyasi partilere üye olamazlar. Yüksek öğretim elemanlarının siyasi partilere üye olmaları ancak kanunla düzenlenebilir. Kanun bu elemanlarının, siyasi partilerin merkez organları dışında kalan parti görevi almalarına cevaz veremez ve parti üyesi yüksek öğretim elemanlarının yüksek öğretim kurumlarında uyacakları esasları belirler. Yüksek öğretim öğrencilerinin siyasi partilere üye olabilmelerine ilişkin esaslar kanunla düzenlenir.

13 Siyasi partilere, Devlet, yeterli düzeyde ve hakça mali yardım yapar. Partilere yapılacak yardımın, alacakları üye aidatının ve bağışların tabi olduğu esaslar kanunla düzenlenir. AY m. 68 deki siyasi parti kurma hakkı Türklere tanınmıştır. VATAN HİZMETİ AY. Madde 72 - Vatan hizmeti, her Türkün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin Silahlı Kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir. AY m.72 ve AY m. 68 de, Her Türk kamu hizmetine girme hakkına sahiptir., denildiğine göre devlet memuru olmak sadece vatandaşa tanınmıştır; yabancılar devlet memuru olamaz. Askerlik de vatandaşa tanınmıştır. VERGİ ÖDEVİ AY. Madde 73 - Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kuruluna verilebilir. AY m. 73 Herkes, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergide önemli olan vergiyi doğuran olaydır. Yani kişinin vatandaş olup olmaması önemli değildir. Siyasi haklar altında olmasına rağmen hem vatandaşa hem de yabancılara uygulanmaktadır. DİLEKÇE, BİLGİ EDİNME VE KAMU DENETÇİSİNE BAŞVURMA HAKKI Madde 74 - Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye'de ikamet eden yabancılar, kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir. (Mülga fıkra: 07/05/ S.K./8. md.) (Ek fıkra: 07/05/ S.K./8. md.) Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. (Ek fıkra: 07/05/ S.K./8. md.) Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler.

14 (Ek fıkra: 07/05/ S.K./8. md.) Kamu Başdenetçisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gizli oyla dört yıl için seçilir. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır; dördüncü oylamada en fazla oy alan aday seçilmiş olur. (Ek fıkra: 07/05/ S.K./8. md.) Bu maddede sayılan hakların kullanılma biçimi, Kamu Denetçiliği Kurumunun kuruluşu, görevi, çalışması, inceleme sonucunda yapacağı işlemler ile Kamu Baş denetçisi ve kamu denetçilerinin nitelikleri, seçimi ve özlük haklarına ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir. AY m. 74 Dilekçe hakkı düzenlenmiştir. Vatandaşlara ve karşılıklılık gözetilmek şartıyla Türkiye de ikamet eden yabancılara (Turist değildirler.) kendileriyle ilgili veya kamu ile ilgili yetkili makamlara başvurabilmeleri için tanınmıştır. Bu kişiler dilekçe verebilmektedirler. Yetkili makam da 1 ay içinde bunu cevaplandırmak zorundadır. Bu hak, 2001 yılına kadar Türk vatandaşlarına tanınmıştır. Yabancıların böyle bir hakkı yoktu. Kişiyi sınır dışı ettiler bu kişi nasıl idari yargıda dava açacaktı? Adam duruşmaya katılmak için gelmiş ama sınır dışı edildi diye ülkeye alınmamış yılında yapılan bir değişiklikle Dava hakkı veriyorsan, dilekçe hakkını da tanıyacaksın. denilerek bu hak sadece vatandaşlara tanınmaktan çıkarılmıştır. Şimdiyse Türkiye de ikamet eden yabancılar karşılıklılık varsa dilekçe hakkından yararlanabilecektir. Kısmen bir iyileşme var ama hocaya göre yeterli değildir. Dilekçe hakkı, dava açmanın ön şartıdır. Dilekçe hakkının şarta bağlanmaksızın kullanılması gerekirdi. Çünkü dilekçe hakkı kısıtlanırsa dava hakkı da kısıtlanmış olacaktır. Oysa dava hakkı temel haklardandır ve kimse için şarta bağlanamaz. Kişinin idarenin kararlarına karşı dava açabilmesi için öncelikle idareye dilekçeyle başvurup ret cevabı alması lazımdır. Ancak ondan sonra dava açabilecektir. Dilekçe hakkıyla beraber kişiyi sınır dışı ederlerse konsoloslukta vekâletname düzenlettirerek idareye karşı sınır dışı etme kararı için dava açabilir. Yabancıların Siyasal Etkinliklerinin Kısıtlanması Siyasal hakların sınırlanması insan haklarına uygun mudur? AİHS. Madde 16 10, 11 ve 14. maddelerin hiçbir hükmü, Yüksek Sözleşmeci Tarafların yabancıların siyasal etkinliklerini sınırlamalarına engel sayılmaz. AİHS m. 16 aykırı değildir. Bu maddeye göre; yabancılar için siyasi hakların sınırlaması AİHS ye Siyasi hakların vatandaşa tanındığı yer AB dir. Mahalli olarak yani belediye seçimi ve Avrupa parlamentosu seçimlerinde AB ye üye devletin vatandaşı diğer AB ye üye devlette oy kullanılabiliyor. Ancak bu vatandaşlık tamamlayıcı bir haktır. Nitekim AB vatandaşlığı ülke vatandaşlığı anlamına gelmemektedir. B. YABANCININ KAMU HAK VE HÜRRİYETLERİ

15 Yabancının, Türk kamu hak ve hürriyetlerden yararlanabilmesi için öncelikle Türkiye ye giriş yapması gerekir. Türk hukukunda tek bir yabancılar kanunu yok. Ülkeye giriş hakkını Pasaport Kanunu düzenler. Bu kanunun hükümleri geçerlidir. Ülkeye Giriş Hakkı: Yabancıların devlet ülkesine girebilmesinin şartlarını düzenler. Ülkeye Giriş Şartları Pasaport Kanunu düzenliyor. Ülkeye giriş hakkı, yabancıya ikamet hakkı vermez. Giriş hakkıyla ikamet hakkı farklıdır. 1) Ülkeye giriş, giriş kapılarından yapılmalıdır. Bakanlar Kurulunun belirlediği kapılardan ülkeye giriş yapılmalıdır. Aksi halde kişi kaçak olur. 2) Pasaport veya pasaport yerine geçen belgeler gösterilmelidir. Hem yabancılar hem Türkler pasaportla ülkeye giriş, çıkış yaparlar. Pasaportsuz veya pasaport yerine geçen belge olmadan giriş yapanların durumu kişinin vatandaşlığına bakarak değerlendirilir. Kişinin, Türk mü yabancı mı olduğuna bakılır. Yani vatandaş sınır dışı edilemez, yabancı edilebilir. Kişi Türk ise AY m. 23 e göre ülkeye kabul edilmek zorundadır. Kişi Türk vatandaşı olduğunu ispat ederse ülkeye alınır. Ama yabancıları kabul etmek zorunluluğu yoktur. YERLEŞME VE SEYAHAT HÜRRİYETİ AY. Madde 23 - Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak; Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek; Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir. (Değişik fıkra: 07/05/ S.K./3. md.) Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir. Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz. PasK. Madde 34 - (Değişik madde: 31/03/ S.K 8. mad.) Türkiye Cumhuriyeti sınırlarından her nasılsa pasaportsuz olarak girmiş olan vatandaşlar ve yabancılara bin Türk Lirasından üçbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Bunlardan yabancı olanlar sınır dışı edilirler.

16 PasK m. 34 Para ve hapis cezası vardır ve sonrasında yabancı sınır dışı edilebilir. Geçersiz pasaport da aynı sonucu doğurur. Mesela süresi geçmiş pasaportlar için de durum aynıdır. Yabancı pasaportunu yolda kaybettiğini iddia ediyorsa; en büyük mülki amirinin gösterdiği yere gönderilir ve durum incelenir. Eğer durum gerçekten öyleyse seyahat belgesi çıkarılarak yurda girişi sağlanır. İçişleri Bakanlığı soruşturmayı yapar. Kişi nüfus cüzdanını göstererek Türk vatandaşı olduğunu ispat edilir. Eğer ehliyet veya evlenme cüzdanını gösterirse bunun takdiri polislere kalmıştır. İstisna: Sınır dışı edilmenin istisnasıdır. Yabancının yolda pasaportunu kaybetmesidir. Pasaportsuz, belgesiz gelen yabancılar sınır dışı edilir. Yabancı, yolda pasaportunu kaybettiğini iddia ediyorsa elçilik ona seyahat belgesi çıkarır. Pasaport veya pasaport benzeri belgenin gösterilmesinin istisnası PasK. m. 4 ve PasK. m. 26 da düzenlenmiştir. PASAPORTSUZ VEYA VESİKASIZ GELEN YABANCILAR: Madde 4 (1) Pasaportsuz, vesikasız veya usulüne uygun veya muteber olmayan pasaport veya vesikalarla Türkiye sınırlarına gelen yabancılar geri çevrilirler. (2)Bunlardan, pasaport veya vesikalarını yolda kaybettiklerini iddia edenlerin, İçişleri Bakanlığınca yapılacak soruşturma sonuna kadar, icabederse, en yakın idare merkezine gönderilerek haklarında verilecek kararlara göre işlem yapılmak üzere mahalli mülkiye amirinin göstereceği yerde oturtulabilmek kaydıyla kabulleri caizdir. (3)Hükümetin müsaadesiyle gelen göçmenler ellerinde Türk konsolosluklarının veya göçmen sevkı için yabancı memleketlere Hükümetçe gönderilen memur veya heyetler tarafından verilmiş bir vesika bulunmak şartıyla pasaportsuz da olsalar Türkiye'ye kabul olunurlar. (4)Umumiyetle mültecilerin ve iskan hakkındaki mevzuat dışında olarak yurt tutmak maksadıyla gelen yabancıların, pasaportları olsun olmasın Türkiye'ye kabulleri İçişleri Bakanlığının kararına bağlıdır. PasK. m. 4 Pasaportunu yolda kaybeden yabancının durumu anlatılır. PasK. m. 4/3 Göçmenler, ellerinde Türk konsolosluğu tarafından verilmiş göçmen vesikası varsa; ülkeye giriş için bunlardan pasaport istenmez. Pasaport olmasa da ülkeye girebilirler. PasK. m. 4/4 Mültecilerden pasaport istenmez bunlar çünkü fiili vatansızlık durumundadırlar. İçişleri Bakanlığının iznine tabi olarak Türkiye ye girerler. TABİİYETSİZLER:

17 PasK. Madde 26 - Aşağıda yazılı şahıslara Türkiye için giriş vizesi verilmesi İçişleri Bakanlığının müsaadesine bağlıdır: A) Tabiiyetsizler (Haymatlozlar); B) Nansen pasaportu hamilleri; C) Seyahat belgeleri (Afidavit, Lesepase ve saire) ve benzeri vesika hamilleri. Bu gibi belgeleri hamil bulunanlara Türkiye'den sonra gidecekleri veya geldikleri memleketlerin giriş vizesini hamil bulundukları takdirde İçişleri Bakanlığının müsadesi olmaksızın transit vize verilebilir. PasK. m. 26 Vatansızlar, için de aynı durum geçerlidir. Pasaportsuz, İçişleri Bakanlığının izniyle ülkeye girebilirler. 3) Ülkeye girecek kişi vize almalıdır. GİRİŞ VİZESİ MECBURİYETİ: PasK. Madde 5 - Bu kanunda derpiş edilen istisnalar dışında yabancıların Türkiye sınırlarından içeriye girebilmek için yetkili Türk makamlarından vize almaları mecburidir. Vizesiz olarak Türkiye sınırlarına gelenlerin memlekete kabulü ilgili emniyet makamlarının müsaadesine bağlıdır. On sekizinci maddede yazılı pasaportların (A) nev'inden olanları giriş vizesine tabi değildir. Türk vatandaşları Türkiye'ye gelmek için vize almak mecburiyetine tabi değildirler. PasK. m. 5 Kanunda yazan istisnalar dışında ülkeye girmek isteyen yabancının vize alması gerektiğini söylemektedir. Kişinin vize alması ona ikamet hakkı vermez. Vize Türleri: Giriş Vizesi: Tek Giriş Vizesi, Dönüş Vizesi, Müteakip Vizedir. Müteakip Vize; 1 yıl içinde ülkeye istediği kadar girip çıkmayı sağlayan vizedir. Ülkeye birden fazla girmelidir. Transit Vizesi: Başka ülkeye giderken diğer bir ülkeden geçmeyi kolaylaştıran vizedir. Mesela yabancıların Türkiye den geçmeleri gerekebilir. Tek Transit veya Çift Transit Vize şeklinde olabilir. Çift Transit Vize; hem dönerken hem giderken geçişe yönelik vizedir. VİZE İTASINA YETKİLİ MAKAMLAR, VİZELERİN NEV İ VE HARÇLARI: PasK. Madde 24 - Yabancıların diplomatik pasaportlarıyla, bu kanunda Türk vatandaşları için derpiş edilen hususi ve servis damgalı pasaportlara tekabül eden pasaportlarına vize itasına yetkili makamlar:

18 Dışişleri Bakanlığı ve müstaceliyet hallerinde vilayetler: Yabancı memleketlerde ise Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri veya bunların bulunmadıkları yerlerde Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarıdır. Umuma mahsus pasaportlara vize itasına yetkili makamlar: Vilayetler veya onların müsaadesiyle emniyet müdürlükleri ve kaymakamlıklarla dış memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarıdır. PasK m. 24 Vize vermeye yetkili makamlar sayılmıştır. Vize Alma Mecburiyetinin İstisnaları: VİZE MUAFİYETİ: Madde 6 - Başka memleketlere gitmek üzere yola çıkmış olan veya sırf turizm veya tenezzüh maksadıyla münferit veya müşterek pasaportlarla seyahat eden yabancılar vizesiz olarak Türk liman ve hava istasyonları şehirlerine mahalli emniyet makamlarının müsaadesi ile inip gezebilirler ve oralarda geceleyebilirler. Hava yoluyla Türkiye'den, Türk hava limanından ayrılmaya lüzum kalmayacak şekilde transit geçecek yabancılar için vize mecburiyeti yoktur. Bir uçakla gelerek diğer bir uçağa aktarma olacak yolcuların geldikleri uçağın varışı ve gidecekleri ilk uçağın hareketi arasındaki zaman zarfında vizesiz olarak hava alanı şehrine çıkmalarına müsaade olunabilir. PasK. m. 6 da düzenlenmiştir. Bazı kişiler vize almaktan muaftır. a) Seyahat etmek isteyen yabancıların ülkeyi gezmeleri için vize almalarına gerek yoktur. Emniyet makamlarından izin alarak geldikleri limanın bulunduğu şehrini gezebilirler. b) Hava yoluyla transit olarak geçen yolcular. Uçakta aktarma yapacak yabancılar sadece bulundukları şehri gezmek için alırlar vize almalarına gerek yoktur. c) Yabancılara mahsus pasaportlardan A tipi pasaportu taşıyanlar vize almaya mecbur değildir. Vatansız, fiili vatansız kişilere Türkiye yabancılara mahsus pasaport verebilir. Barzani, KKTC vatandaşları vs. A tipi pasaport: Türkiye ye bir giriş veya Türkiye den bir çıkış için verilen pasaporttur. d) Türkiye ile vize antlaşması (Karşılıklılık) olan ülke vatandaşları vize almadan Türkiye ye giriş yapabilirler. (Konsolosluk, seyahat sözleşmesi) Avrupa Konseyi Kişilerin Seyahatine Dair Avrupa Sözleşmesi, biz bu sözleşmeye tarafız. Bu sözleşmeye göre 3 aya kadar olan seyahatler vizesizdir. 3 aydan sonra kalacaksa bu durumda başka şartlar aranır yılından sonra sığınmacıların gittiği gerekçesiyle kaldırıldı. Önce Almanlar, Türk vatandaşı için vize koydular. Bazı ülkeler tüm Türk pasaportlarına vize koyuyor. (İngiltere) Bazı ülkeler 3 tür pasaportu ayırıyor. Bazı ülkeler girişte vize uygulaması getirdi.

19 Devletler kamu düzeni, kamu güvenliği ve kamu sağlığı için vize getirebilir. Sözleşmenin 7. maddesinde getirilen bir olanaktır. Pasaport ve Vizeye İlişkin İstisnai Tedbirler PasK., Bakanlar Kuruluna yetki vermiştir. İSTİSNAİ PASAPORT VE VİZE KOLAYLIKLARI: Madde 10 - Hükümet yabancı devletlerle pasaport ibrazı ve vize alma mecburiyetinin kaldırılması veya vizelerin harçtan muaf tutulması da dahil olmak üzere pasaport ve vize işlerinde istisnai kolaylıklar gösterilmesine müteallik karşılıklı anlaşmalar yapmaya ve lüzum göreceği hallerde bazı devletler tebaaları için vize mecburiyetini tek taraflı olarak da kaldırmaya yetkilidir. PasK. m. 10 Hükümet, yabancı devletlere vize konusunda anlaşma yapabilir. Veya vize mecburiyetini tek taraflı olarak kaldırılabilir. Anlaşmayla pasaportsuz tek taraflı olarak ülkeye giriş KKTC dir. Gürcistan, KKTC ya pasaportsuz girebilmektedir. Anlaşmayla vizenin tek taraflı olarak kaldırıldığı ülke, Yunanistan dır. Hususi hizmet ve diplomatik pasaport için kaldırıldı. Hizmet damgalı pasaport kırmızı, yeşil, gridir. Şengen; ülkelerden birinden vize aldıktan sonra diğer AB ülkelerinde serbest dolaşımdır. HARBDE VE FEVKALADE HALLERDE İSTİSNAİ TEDBİRLER: PasK. Madde 11 - Bakanlar Kurulu, harp halinde veya diğer olağanüstü hallerde memleketin bir bölgesine veya umumuna şamil olmak üzere bütün veya bazı yabancılar için pasaport ve vizeye müteallik kayıt ve şartlar koyabilir. PasK. m. 11 Bakanlar Kurulu, savaş ya da olağanüstü hallerde ülkenin tümüne veya bir bölümüne pasaport veya vizeye ilişkin şart ya da kayıt koyabilirler. MUKABELEİ BİLMİSİL: Madde 9 - Bakanlar Kurulu, hâkimiyetleri veya idareleri altında bulunan memleketlere Türk vatandaşlarının girmelerini kayıt ve şartlara tabi kılan veya meneden devletler tebaaları hakkında münasip görülecek kayıt ve şartları koymaya veya bunların memlekete girmelerini menetmeye ve bu kanunda derpiş edilen bilcümle mali hükümlere nispetle Türk vatandaşları hakkında daha az müsait hükümler tatbik eden devletler tebaaları hakkında mukabele bilmisil tedbirleri almaya yetkilidir. PasK. m. 9 Bakanlar Kuruluna, Mukabele-i Bilmisil imkânı verilmiş. Yani Bakanlar Kurulu, Türk vatandaşlarının ülkesine girmeyi zorlaştıran devlet vatandaşlarının Türkiye ye girmesini zorlaştırılabilir. Biz bunu İngiltere karşı yaptık. (Mukabele-i Bilmisil: 10 poundluk bir giriş çıkış bedeli alınmaktaydı.)

20 4) Ülkeye girmek isteyen kişi Türkiye ye girmesi yasak kişilerden olmamalıdır. TÜRKİYE YE GİRMELERİ MEMNU KİMSELER: PasK. Madde 8 1. Serseriler ve dilenciler; 2. Delilikle veya bulaşık hastalıkla malul olanlar (Bu gibilerden umumi sıhhati ve asayişi tehlikeye sokmayacak halde olup kendi vasıtalarıyla veya kanuni veli veya vasilerinin maddi himayeleri altında olarak tedavi veya hava değiştirme için gelenler bu hükümden istisna edilebilirler); 3. Türkiye Cumhuriyetinin taraf bulunduğu, mücrimlerin iadesine mütaallik anlaşma veya andlaşmalarla iadeye esas olarak kabul edilen suçlardan birinden sanık veya hükümlü bulunanlar; 4. Türkiye'den sınır dışı edilmiş olupta avdetine müsaade edilmemiş bulunanlar; 5. Türkiye Cumhuriyetinin emniyetini ve umumi nizamını bozmak niyetiyle veya bozmak isteyenlere ve bozanlara iştirak veya yardım etmek maksadıyla geldikleri sezilenler; 6. Fahişeler ve kadınları fuhuşa sevk ederek geçinmeyi meslek edinenlerle beyaz kadın ticareti yapanlar ve her nevi kaçakçılar; 7. Türkiye'de kalacaklarını beyan ettikleri müddetçe yaşamalarına ve tekrar gitmelerine yetişecek paraları bulunmayıp Türkiye'de kendilerini himaye edecek kimseleri bulunduğunu veya Türkiye'de yabancılara kanunla menedilmemiş işlerden birini tutacaklarını ispat edemeyenler. PasK. m. 8 Ülkeye girmek isteyen kişi, Türkiye ye girmesi yasak olan kişilerden olmaması gerekir. Ülkeye girmesi yasak olan kişiler bu maddede sayılmıştır. Burada önemli olan PasK. m. 8/7 dir. Hoca yabancıların çalışma hakkını anlattığında maddeye geri dönecekmiş. Yabancılara tahsis edilmiş işlerden birini tutmak için, çalışmak için geliyor ve o iş sadece Türk vatandaşlarına tahsis edilmişse bu kişi de Türkiye ye alınmaz. Bu kişinin hem ülkeye girişi hem de ikameti yasaktır. Mücrimlerin İadesi (Suçluların İadesi): Anlaşmasına taraf olup da iadeye konu olan suçlulardır. Türkiye de Yabancıların İkamet ve Seyahat Özgürlüğüne İlişkin Kanun Yabancıların ülkeye girişi, onlara ikamet hakkı vermez. Yabancıların ikametleri, Türkiye de ikamet ve seyahatleri hakkında kanunla (YİSK) düzenlenmiştir. UMUMİ HÜKÜMLER

21 YİSK Madde 1 - Türkiye'ye girmesi kanunlarla memnu bulunmayan ve Pasaport Kanununun hükümlerine uygun şekilde gelen yabancılar, kanunlarla tayin olunan kayıt ve şartlar dairesinde Türkiye'de ikamet ve seyahat etmek hakkını haizdirler. YİSK m. 1 Türkiye ye girmesi kanunlarla yasaklanmamış kişiler Pasaport Kanununa uygun olarak giriş yaparsa bu kanuna uygun ikamet edebilirler. 1) Türkiye ye hukuka uygun giriş yapılmalıdır. (Pasaport kanunundaki tüm şartlara uygun olarak giriş yapmaktır.) 2) Türkiye ye girmesi yasak kişilerden olamamalıdır. 3) İkamete ilişkin getirilen yasal sınırlamalara uymalıdır. İkamet hakkı ya kanunla ya da kanunun verdiği yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu kararıyla veya İç işleri Bakanlığı kararıyla kısıtlanabilir. Düzenleyen Kanunlar: * Askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgeleri hakkındaki kanuna göre kişilerin yabancıların ikamet hakkı da kısıtlanabilir. 1. Derece Kara Yasak Bölgesi, yabancılar giremez. 2. Derece Kara Yasak Bölgesi, yabancılar izinle girebilir; ikamet edemezler. * Köy Kanunu Madde 88 - Ecnebi tebaası köylerde ikamet etmek için Dahiliye Vekaletinden resmi tezkere alacaklardır. Bu tezkerelerin verilip verilmemesi ve ikamet müddetlerinin azaltılıp çoğaltılması Dahiliye Vekaletine aittir. Köy Kanunu m. 88 alınması gerekmektedir. Yabancıların köylere girmesi için İçişleri Bakanlığından izin Köy Kanunu m. 87, yabancıların köyden taşınmaz alamayacağına ilişkin bir maddeydi ve 2003 yılında kaldırılmıştır. Yani artık yabancılar köyden taşınmaz alabilmektedirler. Bu madde değişikliği ve Köy Kanunu m. 88 le yabancı köyden taşınmaz alabilir ama köye girmesi izne tabi gibi komik bir sonuç çıkıyor. * Bakanlar Kurulu kararıyla da engellenebilir. YİSK, Bakanlar Kuruluna hem mukabele-i bilmisil hakkı (Türklerin oturmalarına engelleyen devlet vatandaşına mukabele-i bilmisil yapma hakkı veriyor.) hem de devlet yabancıların oturma hakkının sınırlanması hakkını veriyor. * Mülteci ve vatansızların ülkeye girişleri İçişleri Bakanlığının iznine tabidir. Ayrıca bu kişiler, İçişleri Bakanlığının gösterdiği yerlerde oturmak zorundadırlar. (Örneğin; Suriyeliler) 4) Ülkede ikamet eden ve seyahat edecek kişi izin almalıdır. Bu izne ikamet tezkeresi denir. İkamet tezkeresi, Bakanlar Kurulu kararıyla 90 güne çıkarılabilir. (3 aya) Bir yabancı ülkeye geldi en fazla 3 ay ülkede kalabiliyor, daha fazla kalmak istiyorsa ikamet tezkeresi almalıdır.

22 Kişi çalışmak için geliyorsa kişisel ikamet tezkeresi almalı ve iş tuttuğuna dair, tezkereye şerh düşmelidir. İş içinse öncelikle izin alınmalıdır. İkamet Tezkeresinin İstisnaları: 1) Haklarında özel işlem öngörülenler: Yabancıların Seyahat ve İkametleri Hakkında Kanunundan 4, 5 ve 6. maddesinde yazılan kişilerdir. 3 farklı gruptur. MÜŞTEREK PASAPORTLA GELENLERİN TABİ OLACAKLARI HUSUSİ MUAMELE YİSK Madde 4 - Seyahat maksadiyle veya beşinci maddede yazılı maksatlarla Türkiye'ye müşterek pasaportla gelen yabancılar iki ay müddet içinde ikamet tezkeresi almakla mükellef değildirler. İcap eden hallerde bu müddet vilayetlerce iki ay daha uzatılabilir. Müşterek pasaportla gelenlerden her birine kimliklerini gösterir resim ve harçtan muaf birer vesika verilir. Müşterek pasaportla gelen yabancılardan grup gittikten sonra Türkiye'de kalacak olanlar hakkında bu kanunun ve Pasaport Kanununun hükümleri dairesinde muamele yapılır. YİSK m. 4 Müşterek pasaport sahipleri 2 aya kadar ülkede kalabilirler. TURİST DAMGALI VİZE İLE VEYA KONGRE, KONFERANS VE SAİR KÜLTÜREL GÖSTERİLER İÇİN GELENLERE HUSUSİ MUAMELE Madde 5 - Milli veya Milletlerarası, tarih, kültür ve güzel sanatlar şenlikleri ve festival, spor müsabakaları, kongre ve konferanslar, sergi ve panayırlar münasebetiyle veya Bakanlar Kurulunca tayin olunacak yerlerde ziyaret, tedavi veya hava değiştirme maksadıyla "Turist" damgalı giriş vizeleriyle gelecek yabancılar bu vizelerinde ikamet bakımından tahdidi tazammun eden bir şerh mevcut değilse dört ay müddetle ikamet tezkeresi almakla mükellef değildirler. YİSK m. 5 kalabiliyorlar. Münferit pasaport taşıyıp konferans için gelenler 4 aya kadar ülkede TRİPTİK VESİKALARİYLE GELENLER İÇİN HUSUSİ MUAMELE Madde 6 - Triptik vesikalarıyla, Milletlerarası Turizm ve Otomobil Birliğinin gümrüklerden giriş karneleriyle gelen yabancı seyyahlar dört ay müddet için ikamet tezkeresi almakla mükellef değildirler. YİSK m. 6 Triptik amaçla gelenler, uluslararası Turing kulüpleri, triptik vesika verilir. Bunlar 4 aya kadar ikamet izni almadan kalabilir. 4 aya denilmektedir, normalde ikamet tezkeresi alsaydı 3 ay kalmasına imkân veriyordu, şimdi ise 1 ay daha kazanmış oluyorlar. 2) Türkiye de görevli diplomasi memurları ve konsolosluk görevlileri YİSK m. 28 e göre büyükelçi, müsteşardan ikamet tezkeresi istenemez. Bu kişiler genelde 4 yıl için

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

İçindekiler. xiü Kısaltmalar xvü Üçüncü Basıya Önsöz xix İkinci Basıya Önsöz xxi Önsöz. 3 BİRİNCİ KESİM Giriş 5 I. Genel Bilgiler

İçindekiler. xiü Kısaltmalar xvü Üçüncü Basıya Önsöz xix İkinci Basıya Önsöz xxi Önsöz. 3 BİRİNCİ KESİM Giriş 5 I. Genel Bilgiler İçindekiler xiü Kısaltmalar xvü Üçüncü Basıya Önsöz xix İkinci Basıya Önsöz xxi Önsöz ı BİRİNCİ BÖLÜM GENEL BİLGİLER 3 BİRİNCİ KESİM Giriş 5 I. Genel Bilgiler 5 1. Yabancılar Hukukunun Varlık Nedeni 8

Detaylı

ŞULE ARSLAN YABANCILARIN TÜRKİYE DE İKAMET VE SEYAHAT HAKKI

ŞULE ARSLAN YABANCILARIN TÜRKİYE DE İKAMET VE SEYAHAT HAKKI ŞULE ARSLAN YABANCILARIN TÜRKİYE DE İKAMET VE SEYAHAT HAKKI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR LİSTESİ...XV GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM YABANCILARIN İKAMET VE SEYAHATİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR,

Detaylı

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN 864 YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN Not: Bu Kanun, Cumhurbaşkanlığının 7.6.2007 tarihli 437 sayılı tezkeresi ile Anayasanın 89 uncu

Detaylı

http://calismaizin.com

http://calismaizin.com YABANCILARIN TÜRK YE DE ikamet VE SEYAHATLER HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 5683 Kanun Tarihi : 15/7/1950 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 24/7/1950 Sayı : 7564 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt

Detaylı

TÜRK VATANDAŞLARI HAKKINDA YABANCI ÜLKE MAHKEMELERİNDEN VE YABANCILAR HAKKINDA TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLEN CEZA MAHKUMİYETLERiNİN İNFAZINA DAİR KANUN

TÜRK VATANDAŞLARI HAKKINDA YABANCI ÜLKE MAHKEMELERİNDEN VE YABANCILAR HAKKINDA TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLEN CEZA MAHKUMİYETLERiNİN İNFAZINA DAİR KANUN 6405 TÜRK VATANDAŞLARI HAKKINDA YABANCI ÜLKE MAHKEMELERİNDEN VE YABANCILAR HAKKINDA TÜRK MAHKEMELERİNDEN VERİLEN CEZA MAHKUMİYETLERiNİN İNFAZINA DAİR KANUN Kanun Numarası : 3002 Kabul Tarihi : 8/5/1984

Detaylı

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Vatandaşlık Hizmetlerinin Yürütülmesi

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Vatandaşlık Hizmetlerinin Yürütülmesi TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU Kanun Numarası : 5901 Kabul Tarihi : 29/5/2009 Yayımlandığı Resmi Gazete :12/6/2009 Sayı :27256 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Vatandaşlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Amaç

Detaylı

-412- (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999 Sayı: 23777)

-412- (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999 Sayı: 23777) -412- TURKIYE CUMHURİYETİ İLE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ARASINDAKİ SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI İLE İLGİLİ EK ANLAŞMANIN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNDUĞUNA DAİR KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 5.8.1999

Detaylı

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU 10441 TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU Kanun Numarası : 5901 Kabul Tarihi : 29/5/2009 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih: 12/6/2009 Sayı : 27256 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 48 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK. Tacettin Hoca İle KPSS Vatandaşlık

Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK. Tacettin Hoca İle KPSS Vatandaşlık Kamu Hakları Negatif Statü Hakları (Kişi Hakları Koruyucu Haklar) Pozitif Statü Hakları (Sosyal ve Ekonomik Haklar/İsteme Hakları) Hazırlayan: TACETTİN ÇALIK - Bireyleri devlete karşı koruyan - Devlete,

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları. Toplumsal Düzen Kuralları. Hukuk Kuralları Din Kuralları Ahlak Kuralları Görgü Kuralları Örf ve Adet Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TEZKERELERİ

SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TEZKERELERİ SU ÜRÜNLERİ RUHSAT TEZKERELERİ Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine ilişkin işlemler 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Su Ürünleri Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Su Ürünleri Ruhsat

Detaylı

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU Kanun Numarası Kanun Kabul Tarihi Resmi Gazete Tarihi Resmi Gazete Sayısı TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU : 5901 : 29/05/2009 : 12/6/2009 : 27256 Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Vatandaşlık Hizmetlerinin

Detaylı

Soru ve Cevaplar Işığında. Yusuf Yücel

Soru ve Cevaplar Işığında. Yusuf Yücel TÜRKİYE DE YABANCI İŞÇİLERİN ÇALIŞMALARI Soru ve Cevaplar Işığında Yusuf Yücel Yabancı kime denir? Türk Vatandaşlığı Kanununa göre Türk Vatandaşı olmayan kişilere yabancı denir. Yabancının çalışması için

Detaylı

İÇİNDEKİLER. İKİNCİ BASIYA ÖNSÖZ...v. ÖNSÖZ...vi. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN

İÇİNDEKİLER. İKİNCİ BASIYA ÖNSÖZ...v. ÖNSÖZ...vi. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASIYA ÖNSÖZ...v ÖNSÖZ...vi Birinci Bölüm MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU HAKKINDA KANUN Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun... 3 İkinci Bölüm VASİYETNAMENİN

Detaylı

TEMEL HUKUK. Sosyal Düzen Kuralları

TEMEL HUKUK. Sosyal Düzen Kuralları Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KANUN (YASA) Kanun Geniş anlamda Dar/Gerçek anlamda Kanun, hukuk kaynaklarından sadece birisidir.

Detaylı

YABANCILARIN TÜRKİYE'DE ikamet VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN 1

YABANCILARIN TÜRKİYE'DE ikamet VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN 1 YABANCILARIN TÜRKİYE'DE ikamet VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN 1 Kanun Numarası : 5683 Kanun Tarihi : 15/7/1950 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 24/7/1950 Sayı : 7564 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt

Detaylı

YABANCILARIN TÜRKİYE'DE ikamet VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN (1)

YABANCILARIN TÜRKİYE'DE ikamet VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN (1) 2377 YABANCILARIN TÜRKİYE'DE ikamet VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 5683 Kanun Tarihi : 15/7/1950 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 24/7/1950 Sayı : 7564 Yayımlandığı Düstur : Tertip

Detaylı

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT Prof. Dr. NURAY EKŞİ İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanı MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT Kanunlar İhtilâfı Ülkelerarası Evlat Edinme

Detaylı

YABANCILARIN TÜRKİYE DE İKAMET VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN

YABANCILARIN TÜRKİYE DE İKAMET VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN YABANCILARIN TÜRKİYE DE İKAMET VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası: 5683 Kanun Kabul Tarihi: 15/07/1950 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 24/07/1950 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 7564 UMUMİ

Detaylı

FARKLI AB ÜLKELERİNDE GÖÇMEN POLİTİKALARINDAKİ GENEL YAKLAŞIMLAR

FARKLI AB ÜLKELERİNDE GÖÇMEN POLİTİKALARINDAKİ GENEL YAKLAŞIMLAR FARKLI AB ÜLKELERİNDE GÖÇMEN POLİTİKALARINDAKİ GENEL YAKLAŞIMLAR AB Göç politikalarında uyum ve koordinasyon için: Amsterdam Anlaşması 2.10.1997 Tampere Zirvesi 15-16.10.1999 GÖÇ VEGÖÇMEN POLİTİKALARININ

Detaylı

DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Bakanlar Kurulu Karar Tarihi - No : 28/11/1982-8/5743 Dayandığı Kanun Tarihi - No : 14/07/1965-657 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi - No

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ Ankara, 14 Kasım 2013 PERSONEL BİRİMLERİ TÜM ÇALIŞANLARIN; İşe alınmaları, İstihdamı, sözleşmelerinin tanzimi ve uygulanması, Atama, yükselme ve diğer özlük hakları, Sosyal haklar ve

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek 2 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 14 Ağustos 2014 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29088 İçişleri Bakanlığından: YÖNETMELİK PASAPORT KANUNUNUN UYGULANM ASINA DAİR YÖNETM ELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19 İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar I. Devletin şekli... 1...19 II. Cumhuriyetin nitelikleri... 2...19 III. Devletin bütünlüğü, resmî dili,

Detaylı

Çalımsa izin türleri. istisnai-

Çalımsa izin türleri. istisnai- Çalımsa izin türleri istisnai- Türkiye nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe; ulusal mevzuata aykırı davranmamak ve mesleki hizmetlere ilişkin mevzuata uymak kaydıyla,

Detaylı

Türk Göç ve İltica Hukukunun Temelleri:

Türk Göç ve İltica Hukukunun Temelleri: Türk Göç ve İltica Hukukunun Temelleri: Yasal Statünün Belirlenmesine İlişkin Sorunlar Prof. Dr. Bülent ÇİÇEKLİ HSYK Sunum Planı 1) Terminoloji 2) Disiplin Olarak 3) Göç ve İltica Hukukunun Kaynakları

Detaylı

YABANCILARA KONUT VEYA İŞYERİ TESLİMLERİNDE İSTİSNA UYGULAMASI İLE İLGİLİ OLARAK 12 SERİ NOLU KATMA DEĞER VERGİSİ TEBLİĞİ YAYINLANDI

YABANCILARA KONUT VEYA İŞYERİ TESLİMLERİNDE İSTİSNA UYGULAMASI İLE İLGİLİ OLARAK 12 SERİ NOLU KATMA DEĞER VERGİSİ TEBLİĞİ YAYINLANDI YABANCILARA KONUT VEYA İŞYERİ TESLİMLERİNDE İSTİSNA UYGULAMASI İLE İLGİLİ OLARAK 12 SERİ NOLU KATMA DEĞER VERGİSİ TEBLİĞİ YAYINLANDI 3065 SAYILI KDV KANUNU NUN 13 ÜNCÜ MADDESİNİN İ BENDİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

Detaylı

5682 Sayılı Pasaport Kanunu. Madde 1 (Değişik: 19/6/1984 KHK 240; Aynen kabul: 7/11/1984 3073/1 md.)

5682 Sayılı Pasaport Kanunu. Madde 1 (Değişik: 19/6/1984 KHK 240; Aynen kabul: 7/11/1984 3073/1 md.) 5682 Sayılı Pasaport Kanunu Kanun Numarası : 5682 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 24/7/1950 Sayı: 7564 Giriş çıkış kapıları: Madde 1 (Değişik: 19/6/1984 KHK 240; Aynen kabul: 7/11/1984 3073/1 md.) Türk

Detaylı

Yolcu Beraberi Taşıtlar Yolcu Beraberi Taşıtlar Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından kimler taşıt getirebilir?

Yolcu Beraberi Taşıtlar Yolcu Beraberi Taşıtlar Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından kimler taşıt getirebilir? Yolcu Beraberi Taşıtlar Yolcu Beraberi Taşıtlar Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından kimler taşıt getirebilir? Cevap: 29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ile

Detaylı

Sayı : 2017/21 Tarih : Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında

Sayı : 2017/21 Tarih : Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında SİRKÜLER Sayı : 2017/21 Tarih : 16.05.2017 Konu : Yabancılara Ve Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarına Konut Tesliminde İstisna Uygulaması Hakkında 26.4.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU

MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU 6219 MİLLİ GÜVENLİK KURULU VE MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ KANUNU Kanun Numarası : 2945 Kabul Tarihi : 9/11/1983 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 11/11/1983 Sayı : 18218 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

Türk Vatandaşı Nasıl Olunur

Türk Vatandaşı Nasıl Olunur Türk Vatandaşı Nasıl Olunur Türk Vatandaşlığının Doğumla Kazanılması Türk Vatandaşlığının Sonradan Kazanılması Türk Vatandaşlığının Evlenme Yoluyla Kazanılması Türk Vatandaşlığının Evlat Edinilme İle Kazanılması

Detaylı

Madde 1 - (Değişik madde: 19/06/1984 - KHK 240; Aynen kabul: 07/11/1984-3073/1 md.)

Madde 1 - (Değişik madde: 19/06/1984 - KHK 240; Aynen kabul: 07/11/1984-3073/1 md.) PASAPORT KANUNU Kanun Numarası: 5682 Kabul Tarihi: 15/07/1950 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 24/07/1950 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 7564 GİRİŞ - ÇIKIŞ KAPILARI: Madde 1 - (Değişik madde: 19/06/1984

Detaylı

http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/951.html

http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/951.html Page 1 of 10 Kanun Numarası: 5682 Kabul Tarihi: 15/07/1950 Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 24/07/1950 Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 7564 GİRİŞ - ÇIKIŞ KAPILARI: Madde 1 - (Değişik madde: 19/06/1984

Detaylı

Rusya Federasyonu Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti (bundan sonra "Taraflar" olarak anılacaktır);

Rusya Federasyonu Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti (bundan sonra Taraflar olarak anılacaktır); RUSYA FEDERASYONU HÜKÜMETİ İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ HÜKÜMETİ ARASINDA RUSYA FEDERASYONU İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARININ KARŞILIKLI SEYAHATLERİNE İLİŞKİN USULLERE DAİR ANLAŞMA Rusya Federasyonu Hükümeti

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/094 Ref: 4/094

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2017/094 Ref: 4/094 SİRKÜLER İstanbul, 29.05.2017 Sayı: 2017/094 Ref: 4/094 Konu: SERBEST BÖLGELERDE ÇALIŞACAK YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİNE DAİR YÖNETMELİK YAYINLANMIŞTIR 27.05.2017 tarih ve 30078 sayılı Resmi Gazete de

Detaylı

Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007

Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007 Yasal Çerçeve (Bilgi Edinme Kanunu ve Diğer Gelişmeler) KAY 465 Ders 1(2) 22 Haziran 2007 Ders Planı Ders İçeriği: Yasal Çerçeve Bilgi Edinme Kanunu Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Çalışma Usul ve Esasları

Detaylı

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT Prof. Dr. NURAY EKŞİ Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanı MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT Kanunlar İhtilâfı Ülkelerarası Evlat Edinme Uluslararası

Detaylı

Türk Vatandaşlığının Kaybedilmesi

Türk Vatandaşlığının Kaybedilmesi Türk Vatandaşlığının Kaybedilmesi Türk Vatandaşalığından Çıkma Türk Vatandaşlığından Çıkma Belgeleri Çıkma İzni Almak Suretiyle Türk Vatandaşlığını Kaybeden Kişilere Tanınan Haklar Türk Vatandaşlığını

Detaylı

Madde 2- Türkiye'de serbest bölgelerin yer ve sınırlarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Madde 2- Türkiye'de serbest bölgelerin yer ve sınırlarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. 15 Haziran 1985 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 18785 SERBEST BÖLGELER KANUNU Kanun No: 3218 Kabul Tarihi: 06.06.1985 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Kanun, Türkiye'de ihracat için yatırım

Detaylı

Lex specialis derogat legi generali

Lex specialis derogat legi generali 1 Lex specialis derogat legi generali Madde 91 devamı: Yetki kanunu, çıkarılacak kanun hükmünde kararnamenin, amacını, kapsamını, ilkelerini, kullanma süresini ve süresi içinde birden fazla kararname çıkarılıp

Detaylı

TÜRKİYE'DE ÖĞRENİM GÖREN YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERE İLİŞKİN YÖNETMELİK

TÜRKİYE'DE ÖĞRENİM GÖREN YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERE İLİŞKİN YÖNETMELİK TÜRKİYE'DE ÖĞRENİM GÖREN YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLERE İLİŞKİN YÖNETMELİK (Resmi Gazete Tarihi: 30.4.1985 Resmi Gazete Sayısı: 18740) BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, 2922

Detaylı

12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Tarih : 08.05.2017 Sayı : 2017-34 Konu : 12 Seri Nolu KDV Genel Tebliği İle Getirilen Düzenlemeler 12 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği`nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 05.05.2017 tarihli ve

Detaylı

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT

MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT Derleyen Prof. Dr. NURAY EKŞİ Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Devletler Özel Hukuku Anabilim Dalı Başkanı MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUKA İLİŞKİN TEMEL MEVZUAT Kanunlar İhtilâfı Uluslararası Çocuk Kaçırma

Detaylı

2014 YILI MAHALLİ İDARELER SEÇİMİNDE ADAY OLMAK İSTEYEN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER

2014 YILI MAHALLİ İDARELER SEÇİMİNDE ADAY OLMAK İSTEYEN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER 2014 YILI MAHALLİ İDARELER SEÇİMİNDE ADAY OLMAK İSTEYEN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER A- İLGİLİ MEVZUAT Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 76 ncı maddesinin son fıkrasında; hakimler ve savcılar, yüksek

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası: 5320 Kanun Kabul Tarihi: 23/03/2005 Yayımlandığ Resmi Gazete No: 25772 Mükerrer Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 31/03/2005

Detaylı

B) Nüfus hüviyet varakasından başka vesika veya delil gösterenler ise, bu vesika veya delillerin kıymeti polisçe takdir edilerek Türk vatandaşı

B) Nüfus hüviyet varakasından başka vesika veya delil gösterenler ise, bu vesika veya delillerin kıymeti polisçe takdir edilerek Türk vatandaşı 2361 PASAPORT KANUNU (1) Kanun Numarası : 5682 Kabul Tarihi : 15/7/1950 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 24/7/1950 Sayı : 7564 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 31 Sayfa : 2243 Giriş - çıkış kapıları

Detaylı

Yabancı STK lar Açısından İzin Başvurusu ve Sonrası ile İlgili Dernekler Mevzuatı

Yabancı STK lar Açısından İzin Başvurusu ve Sonrası ile İlgili Dernekler Mevzuatı T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DERNEKLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI Yabancı STK lar Açısından İzin Başvurusu ve Sonrası ile İlgili Dernekler Mevzuatı 2014 SUNU İÇERİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM (Türkiye de Faaliyet Göstermek İsteyen

Detaylı

İş ve Meslek Bakımından Ayırım Hakkında Sözleşme 44

İş ve Meslek Bakımından Ayırım Hakkında Sözleşme 44 İş ve Meslek Bakımından Ayırım Hakkında Sözleşme 44 Milletlerarası Çalışma Bürosu Yönetim Kurulu tarafından toplantıya çağırılarak 4 Haziran 1958 de Cenevre de kırk ikinci toplantısını yapan, Milletlerarası

Detaylı

BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411

BANKACILIK KANUNU. Kanun Numarası : 5411 BANKACILIK KANUNU Kanun Numarası : 5411 Etik ilkeler Madde 75 Bankalar ile bunların mensupları; bu Kanuna, ilgili düzenlemelere, kuruluş amaç ve politikalarına uygun olarak faaliyetlerin icra edilmesini

Detaylı

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır.

Kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde ise fiili teslimin tevsiki aranmamaktadır. SİRKÜLER 2017/34: Yabancılara Konut Ve İşyeri Satışında Katma Değer Vergisi İstisnasının Uygulanmasına İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı KDV Genel Tebliği Yayımlandı 6824 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi

Detaylı

İSTANBUL İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ. İkamet Çalışma Grup Başkanlığı

İSTANBUL İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ. İkamet Çalışma Grup Başkanlığı İSTANBUL İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ İkamet Çalışma Grup Başkanlığı SUNUM AKIŞI 환영 HOŞGELDİNİZ İkamet çalışma grup başkanlığı 2 1 - Ülkenizden bir seyahat belgesi(pasaport) ile ayrıldığınıza emin olun 2 Kore

Detaylı

B) Nüfus hüviyet varakasından başka vesika veya delil gösterenler ise, bu vesika veya delillerin kıymeti polisçe takdir edilerek Türk vatandaşı

B) Nüfus hüviyet varakasından başka vesika veya delil gösterenler ise, bu vesika veya delillerin kıymeti polisçe takdir edilerek Türk vatandaşı 2361 PASAPORT KANUNU (1) Kanun Numarası : 5682 Kabul Tarihi : 15/7/1950 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 24/7/1950 Sayı : 7564 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 31 Sayfa : 2243 Giriş - çıkış kapıları

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU 12265 İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU Kanun Numarası : 6570 Kabul Tarihi : 20/11/2014 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 29/11/2014 Sayı : 29190 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 55 Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YURTDIŞI TEŞKiLATI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YURTDIŞI TEŞKiLATI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 207 KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YURTDIŞI TEŞKiLATI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Kanun Hük. Kar. nin Tarihi : 13/12/1983 No : 189 Yetki Kanununun Tarihi : 17/6/1982 No : 2680 Yayımlandığı R.G. Tarihi

Detaylı

PASAPORT KANUNU (1) Madde 1 (Değişik: 19/6/1984 - KHK 240; Aynen kabul: 7/11/1984-3073/1 md.)

PASAPORT KANUNU (1) Madde 1 (Değişik: 19/6/1984 - KHK 240; Aynen kabul: 7/11/1984-3073/1 md.) 2361 PASAPORT KANUNU (1) Kanun Numarası : 5682 Kabul Tarihi : 15/7/1950 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 24/7/1950 Sayı : 7564 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 31 Sayfa : 2243 Giriş - çıkış kapıları

Detaylı

Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi

Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi 02.11.2011 tarihli ve 28103 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

Detaylı

GÜLER YATIRIM HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞMESİ

GÜLER YATIRIM HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞMESİ GÜLER YATIRIM HOLDİNG A.Ş. ESAS SÖZLEŞMESİ ESKİ METİN YÖNETİM KURULU MADDE 8- Şirket Yönetim Kurulu tarafından yönetilir ve temsil edilir. Şirket Yönetim Kurulu altı üyeden oluşur ve bu üyelerin tamamı

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Milletlerarası Özel Hukuk Çift Numaralı ve İkinci Öğretim Öğrencileri Vize Sınavı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi. Milletlerarası Özel Hukuk Çift Numaralı ve İkinci Öğretim Öğrencileri Vize Sınavı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Çift Numaralı ve İkinci Öğretim Öğrencileri Vize Sınavı 22.01.2016 I. Vatandaşlık Hukuku/Yabancılar Hukuku 1. Kararda annesine bağlı olarak

Detaylı

DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (R.G.:12.01.1983 / 17243) BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Amaç Madde 1-Bu Yönetmelik Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları ile ilgili

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ROMANYA ARASINDA HUKUKÎ KONULARDA ADLİ YARDIMLAŞMA ANLAŞMASI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ROMANYA ARASINDA HUKUKÎ KONULARDA ADLİ YARDIMLAŞMA ANLAŞMASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE ROMANYA ARASINDA HUKUKÎ KONULARDA ADLİ YARDIMLAŞMA ANLAŞMASI Türkiye Cumhuriyeti ile Romanya (bundan böyle "Akit Taraflar" olarak anılacaklardır), Ulusal egemenlik, haklarda eşitlik

Detaylı

AKTAY TURİZM YATIRIMLARI VE İŞLETMELERİ A.Ş. ANASÖZLEŞME TADİL TASARISI

AKTAY TURİZM YATIRIMLARI VE İŞLETMELERİ A.Ş. ANASÖZLEŞME TADİL TASARISI AKTAY TURİZM YATIRIMLARI VE İŞLETMELERİ A.Ş. ANASÖZLEŞME TADİL TASARISI ESKİ METİN YÖNETİM KURULU VE SÜRESİ: Madde 7: Şirket işlerinin idaresi, genel kurul tarafından, hissedarlar arasından en çok üç yıl

Detaylı

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadî, ticarî ve malî sektörlerde üretim, tüketim ve hizmet

Detaylı

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN 8361 YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4817 Kabul Tarihi : 27/2/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 6/3/2003 Sayı : 25040 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 Amaç BİRİNCİ

Detaylı

1. Üzerinde silinti/kazıntı bulunan TIR Karneleri gümrük idarelerinde nasıl işlem görür?

1. Üzerinde silinti/kazıntı bulunan TIR Karneleri gümrük idarelerinde nasıl işlem görür? 1. Üzerinde silinti/kazıntı bulunan TIR Karneleri gümrük idarelerinde nasıl işlem görür? A) Gümrük idarelerince kabul edilmez B) Gümrük idarelerince kabul edilir C) Gümrük idarelerince yenisi verilir D)

Detaylı

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Hukuk Müşavirliği. Sayı : B.05.0.HUK /11/2012 Konu : Yardımlarda Mülki İdare Amirine Bildirim.

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Hukuk Müşavirliği. Sayı : B.05.0.HUK /11/2012 Konu : Yardımlarda Mülki İdare Amirine Bildirim. BAKANLIK MAKAMINA İlgi : Dernekler Dairesi Başkanlığının 12.09.2012 tarih ve B.05.0.DDB.0.02.01.00 3441 sayılı yazısı. GÖRÜŞ İSTENİLEN KONU : Dernekler Dairesi Başkanlığının İlgi yazısıyla; dernekler ile

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL BİLGİLER 3 I-GİRİŞ 3 1 - Genel olarak 2- Deyim sorunu 5 3- Gerçek kişiler dışındaki varlıkların uyrukluğu sorunu 9 II- UYRUKLUK (VATANDAŞLIK) HUKUKU'NUN NİTELİĞİ 10 1- İçhukuk

Detaylı

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Sayısı : 2 Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi - Sayısı : 10/7/

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Sayısı : 2 Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi - Sayısı : 10/7/ GENEL KADRO VE USULÜ HAKKINDA CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Sayısı : 2 Yayımlandığı Resmî Gazetenin Tarihi - Sayısı : 10/7/2018-30474 Amaç MADDE 1 (1) Bu Cumhurbaşkanlığı

Detaylı

İŞ MAHKEMELERİ KANUNU

İŞ MAHKEMELERİ KANUNU 2243 İŞ MAHKEMELERİ KANUNU Kanun Numarası : 5521 Kabul Tarihi : 30/1/1950 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 4/2/1950 Sayı : 7424 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 31 Sayfa : 753 Madde 1 İş Kanununa

Detaylı

Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor.

Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor. Her yıl kaç vize veriliyor? Türkiye deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor. Ticari, turistik ve diğer vize türlerine nasıl dağılıyor bu sayı? Ticari vizeler toplam rakamın yaklaşık

Detaylı

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Tanımlar

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Tanımlar YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4817 Kabul Tarihi : 27/2/2003 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 6/3/2003 Sayı : 25040 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42 Sayfa: BİRİNCİ

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ. 9.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

KAMU YÖNETİMİ. 9.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER KAMU YÖNETİMİ 9.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 Kamu hizmetlerinin yürütülmesi birçok unsur yanında olmazsa olmaz unsur işgücü gereksinimidir. Kamu görevlileri, kamu hizmetinin işgücü unsurunu oluştururlar.

Detaylı

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI. HAKKINDA KANUN ileti5176 KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN ileti5176 Kanun Numarası : 5176 Kabul Tarihi : 25/5/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/6/2004 Sayı :25486

Detaylı

TÜRK PARASI KIYMETİNİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

TÜRK PARASI KIYMETİNİ YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 11 TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA 32 SAYILI KARARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 30.12.2006 tarihli Resmi Gazetede 32 sayılı

Detaylı

Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunu, Yasası sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN

Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunu, Yasası sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunu, Yasası 4817 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4817 Kabul Tarihi : 27/2/2003 Yayımlandığı R.Gazete

Detaylı

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821

GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821 GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAŞRA TEŞKİLATI KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi: 14.11.2013, Sayısı: 28821 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

Turkuaz Kart Yönetmeliği Yayımlandı

Turkuaz Kart Yönetmeliği Yayımlandı BÜLTEN NO:102 Turkuaz Kart Yönetmeliği Yayımlandı Eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye'deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine, istihdama etkisi doğrultusunda,

Detaylı

B) Nüfus hüviyet varakasından başka vesika veya delil gösterenler ise, bu vesika veya delillerin kıymeti polisçe takdir edilerek Türk vatandaşı

B) Nüfus hüviyet varakasından başka vesika veya delil gösterenler ise, bu vesika veya delillerin kıymeti polisçe takdir edilerek Türk vatandaşı 2361 PASAPORT KANUNU (1) Kanun Numarası : 5682 Kabul Tarihi : 15/7/1950 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 24/7/1950 Sayı : 7564 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 31 Sayfa : 2243 Giriş - çıkış kapıları

Detaylı

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır.

Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. Vezin Sirküler 2017 020 Sirkülerimizin konusunu İlave İstihdama İlişkin Gelir Vergisi Tebliği Düzenlemeleri oluşturmaktadır. KAPSAM : 12 Seri No lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

T.C. FATSA BELEDİYESİ Evlendirme Memurluğu Görev Ve Çalışma Yönetmeliği

T.C. FATSA BELEDİYESİ Evlendirme Memurluğu Görev Ve Çalışma Yönetmeliği T.C. FATSA BELEDİYESİ Evlendirme Memurluğu 2016 Görev Ve Çalışma Yönetmeliği T.C. FATSA BELEDİYESİ Evlendirme Memurluğu GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

2015 YILI 25. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE ADAY OLMAK İSTEYEN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER

2015 YILI 25. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE ADAY OLMAK İSTEYEN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER 2015 YILI 25. DÖNEM MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMİNDE ADAY OLMAK İSTEYEN KAMU GÖREVLİLERİYLE İLGİLİ REHBER A- İLGİLİ MEVZUAT Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nın 76. maddesinin son fıkrasında; hâkimler ve savcılar,

Detaylı

SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİ KANUNU

SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİ KANUNU 6197 SEFERBERLİK VE SAVAŞ HALİ KANUNU Kanun Numarası : 2941 Kabul Tarihi : 4/11/1983 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 8/11/1983 Sayı : 18215 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 22 Sayfa : 838 * * *

Detaylı

Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir.

Kanun, üniversitelerin ülke sathına dengeli bir biçimde yayılmasını gözetir. TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI T.C ANAYASASI'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ (*) Kanun No.: 2709 Kabul Tarihi: 7.11.1982 Yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşları 1. Yükseköğretim kurumları MADDE 130- Çağdaş eğitim-öğretim

Detaylı

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete

Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU. 4/11/1999 tarihli ve sayılı Resmi Gazete Gümrük Kanunu-Genel Hükümler (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar) (Md.1-4) Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar 4458 Sayılı GÜMRÜK KANUNU 4/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmi Gazete 4/11/1999 tarihli ve 23866

Detaylı

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x)

En İyisi İçin. I. Kanun-u Esasi gerçek anlamda anayasa bir monarşi öngörmemektedir. (x) Ne x t Le v e l Ka r i y e r 250ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Anayasa Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 08/03/2007 tarihli ve 5597 Sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun İle Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Yürürlükten Kaldırılmasına

Detaylı

AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN

AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN Kanun No: 4787 Kabul Tarihi : 09/01/2003 Resmi Gazete Tarihi: 18/01/2003 Resmi Gazete Sayısı: 24997 AMAÇ VE KAPSAM Madde 1 - Bu Kanunun

Detaylı

ÜNİTE:1. Vergi Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler ÜNİTE:2. Vergi Hukukunun Kaynakları ÜNİTE:3. Vergi Kanunlarının Uygulanması ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Vergi Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler ÜNİTE:2. Vergi Hukukunun Kaynakları ÜNİTE:3. Vergi Kanunlarının Uygulanması ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Vergi Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler ÜNİTE:2 Vergi Hukukunun Kaynakları ÜNİTE:3 Vergi Kanunlarının Uygulanması ÜNİTE:4 Vergi Hukukunda Yorum ÜNİTE:5 1 Vergi Mükellefiyeti ve Sorumluluğu ÜNİTE:6

Detaylı

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU Kanun No Kabul Tarihi: 29/5/2009

TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU Kanun No Kabul Tarihi: 29/5/2009 TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU Kanun No. 5901 Kabul Tarihi: 29/5/2009 BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Vatandaşlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Amaç MADDE 1 (1) Bu Kanunun amacı; Türk vatandaşlığının kazanılması

Detaylı

Tanzimat tan Günümüze Anayasal Gelişmelerde Temel Hakları Sınırlayan Ceza Muhakemesine İlişkin Düzenlemeler

Tanzimat tan Günümüze Anayasal Gelişmelerde Temel Hakları Sınırlayan Ceza Muhakemesine İlişkin Düzenlemeler Tanzimat tan Günümüze Anayasal Gelişmelerde Temel Hakları Sınırlayan Ceza Muhakemesine İlişkin Düzenlemeler Yrd. Doç. Dr. Selman DURSUN İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku

Detaylı

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

Resmî Gazete KANUN TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU. Kanun No. 5901 Kabul Tarihi: 29/5/2009 ĐKĐNCĐ BÖLÜM

Resmî Gazete KANUN TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU. Kanun No. 5901 Kabul Tarihi: 29/5/2009 ĐKĐNCĐ BÖLÜM 12 Haziran 2009 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27256 KANUN TÜRK VATANDAŞLIĞI KANUNU Kanun No. 5901 Kabul Tarihi: 29/5/2009 BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Vatandaşlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Amaç MADDE

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN DIŞ İLİŞKİLERİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN DIŞ İLİŞKİLERİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN 7117 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNİN DIŞ İLİŞKİLERİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 3620 Kabul Tarihi : 28/3/1990 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 6/4/1990 Sayı : 20484 Yayımlandığı Düstur

Detaylı

A M YILMAZ Devlet Bakanı A K ALPTEMOÇİN. A. TANRI YAR A. M. YILMAZ İçişleri Bakanı Dışişleri Bakanı V

A M YILMAZ Devlet Bakanı A K ALPTEMOÇİN. A. TANRI YAR A. M. YILMAZ İçişleri Bakanı Dışişleri Bakanı V Sayfa : 2 RESMÎ GAZETE 8 Ağustos 1964 Sayı : 18484 «Olağanüstü Hal Kanununun verdiği yetkilerin kullanılmasından dolayı tazminat davaları, idare aleyhine, idari yargıda açılır. İdarenin, kamu görevlisine

Detaylı

BDP KARŞILAŞTIRMALI ANAYASA PAKETİ TASLAĞI

BDP KARŞILAŞTIRMALI ANAYASA PAKETİ TASLAĞI MEVCUT ANAYASA METNİ BDP NİN EK MADDE ÖNERİLERİ BAŞLANGIÇ (Değişik: 23.7.1995 4121/1 md.) Türk Vatanı ve Milletinin ebedî varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye

Detaylı

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr

DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr DEMOKRASİ VE SAYDAMLIK ENSTİTÜSÜ www.dse.org.tr YENİ ANAYASA DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİMİZ (TCBMM Başkanlığı na iletilmek üzere hazırlanmıştır) 31.12.2011 İletişim: I. Anafartalar Mah. Vakıf İş Hanı Kat:3 No:

Detaylı