SQL sorguları çalıştırıldığında veriler tablo üzerinden iki yöntemle alınır.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SQL sorguları çalıştırıldığında veriler tablo üzerinden iki yöntemle alınır."

Transkript

1 ĠNDEKS İndeks ler, tablolardan veri çekmek için sorgular çalıştırılırken, gereken süreyi azaltmak için kullanılır. Birkaç kayıt için bu süre pek önemli değilken, kayıt sayısı onbinlere, milyonlara çıktığında hayati öneme sahiptir. INDEKS KULLANIMI SQL sorguları çalıştırıldığında veriler tablo üzerinden iki yöntemle alınır. Birincisi, tablo baştan sona kadar taranır ve istenilen veri alınır. Bu yöntem table scan (tablo tarama) olarak adlandırılır. İkinci yöntem ise tablo üzerinde oluşturulan indeksler yardımıyla istenilen verilerin toplanmasıdır. Tablomuzdaki kayıt sayısı çok fazla olduğunda birinci yöntem doğal olarak performans kaybına sebep olacaktır. KÜTÜPHANE ÖRNEĞĠ Bir örnek üzerinden indeks yapılarını anlamak daha kolay olacaktır. Bir kütüphaneyi ele alalım. Kütüphaneyi kitaplara ilişkin bilgilerin saklandığı kitap tablosuna benzetebiliriz. Kütüphanedeki görevlinin yeni gelen her kitabı bulduğu ilk boş yere koyduğunu düşünelim. Bu şekilde kitaplar belli bir kurala göre dizilmiyorsa ortaya çıkan yapıya yığıt (heap) denir. Bu kütüphanede okurun aradığı kitabı bulabilmek için kütüphanedeki bütün kitapları tek tek kontrol etmek gerekir. Bu duruma tablo taraması (table scan) denir. Eğer kütüphanede birkaç yüz kitap varsa bu pek sorun değildir ama yüz binlerce kitabın bulunduğu bir kütüphanede aranılan kitabı bulabilmek çok büyük bir sorun olacaktır. Bu sorunu çözebilmek için akla gelen ilk yöntem kitapları raflara alfabetik sırada koymak olacaktır. Kitapları bu şekilde sıraya konulursa kütüphanecimiz bütün kitapları gözden geçirmeden okurun istediği kitabı daha hızlı bir şekilde bulabilir. Ateşten Gömlek adlı bir kitabı arayan okur geldiğinde, kütüphaneci hemen rafların en başına yönelir. Bu şekilde kitap tablosu üstünde kitap adları sütunu için bir Clustered Ġndeks tanımlamış oluruz. Clustered İndeks, bir tablo üzerinde sadece bir tane tanımlanabilir ve verilerin bir niteliğine göre fiziksel olarak sıralanmaları durumunu ifade etmek için kullanılır. Ancak okur bazen de kitap adını bilmeden kitap isteyebilir. Örneğin Mehmet Akif Ersoy un şiir kitaplarını istiyorum dediğinde kütüphaneci yeni bir sorunla karşılaşacak. Kütüphaneci kitapları kitap adına göre dizdiğine göre bu sorun için yeni bir çözüm bulması gerekecektir. Bu durumda kitap yazarlarından kitap adlarına geçişi sağlayacak bir liste tutmak aklına gelecektir. Şu şekilde bir liste olsun;

2 Yazar Adı Halide Edip Adıvar Halide Edip Adıvar Halide Edip Adıvar Mehmet Akif Ersoy Mehmet Akif Ersoy Kitap Adı Vurun Kahpeye Ateşten Gömlek Sinekli Bakkal Safahat I Safahat II Bu liste için Non-Clustered İndeks diyeceğiz. Bir yazar adı sorulduğunda kütüphaneci yazarın kitaplarının her birinin bulunduğu bölge hakkında fikir sahibidir. Nonclustered İndeks ler, bir Clustered İndeks veya Heap üstünden hızlı olarak kayıtlara erişim sağlamak üzere tanımlanır. Kütüphaneci, yazar-kitap listesinin benzerini, Konu-Kitap, ISBN-Kitap, Yayınevi- Kitap gibi diğer sütunlar için de gerektiğinde hazırlayabilir. Veritabanında bu şekilde belli sayıda (MS-SQL 2005 veritabanında 249 adet) Nonclustered İndeks yer alabilir. Bazı küçük tablolarda, tablo taraması daha hızlı sonuca ulaştırabilir. Veritabanı karzarar analizini yaparak hangi yöntem uygunsa o yöntem ile arama yapar. denir. HEAP (yığıt) : Kayıtların giriliş sırasına göre diske kaydedildiği yapıya HEAP (yığıt) CLUSTERED INDEKS: Clustered İndeks te tabloda yer alan kayıtlar fiziksel olarak indeks le tanımlı olan sütuna göre dizilirler. Bir tablo üzerinde en fazla bir tane Clustered Indeks tanımlanabilir. Genellikle, clustered indeks için tek satır döndürmeyen sütunlar tercih etmek yararlı olacaktır. Çünkü clustered indeks özellikle aralık sorguları için yüksek performans sağlar. Örneğin ürün tablosunda ürün adı bu iş için uygundur. Ama öte yandan mağazamızda marklalar üzerinden bir gezinti kullanılıyorsa markakod sütununu clustered indeks yapmak daha akıllıca olur. (primary key constraint unique constraint unique uniquefier (tekilleştirici) Tablo üstünde clustered indeksin idğer indekslerden önce oluşturulmasında fayda vardır. Çünkü diğer indekslerin tamamında bu indeksin oluşturduğu tekil değer kullanılır. Clustered Indeks tanımlarken; Sık sorgulanan sütunlar En çok hızlanması gereken sorgular göz önüne alınarak tanımlanması gerekmektedir. WHERE kısmında sıkça geçen sütunlar, JOIN edilecek sütunlar, BETWEEN ile aralık taraması yapılan sütunlar clustered indeks için tercih edilmesi gereken sütunlardır.

3 Boyutu küçük sütunlar Çünkü bu sütuna ait bilgiler hem clustered hem de buna bağlı olacak nonclustered indeksler için kullanılır. Bir indeks sayfasında daha fazla indeks yer alabilmesi için indeks anahtarının küçük olması gerekmektedir. Daha az değişim gösteren sütunlar Çok sık değişen bir anahtar, indekslerin çabuk yorulmasına (dağınıklaşmasına) yol açar. Ayrıca her veri değişiminde indekslerin anahtarı değişince clustered indeks verileri ve dolayısıyla nonclustered indeks verilerinin değişmesi gerekeceğinden sık değişmeyen sütunların tercih edilmesi yaralı olur. NONCLUSTERED INDEKS: Bir sütun üzerinden veri erişimi hızlandırılmak isteniyorsa NONCLLUSTERED İNDEKS oluşturulabilir. Bir tablo üzerinde birden fazla nonclustered indeks olabilir. Kendisi doğrudan veriye erişemez. Heap üstünden veya Clustered İndeks üzerinden verilere erişebilir. Dolayısıyla performansı clustered indeks lerden daha düşüktür. Nonclustered İndeks tanımlarken; Performans Kazanımı ve Tamirat Bedeli dengesi Tanımladığınız her indeks, bir taraftan veri okuma erişim süresini kısaltırken, diğer taraftan veri ekleme, silme ve güncelleme esnasında veritabanını yoracaktır. Bu nedenle çok fazla veri okuyan, az veri eklenen bir sistem üzerinde çalışmıyorsanız gereksiz indeks tanımlamalarından kaçının. Arama argümanları Clustered indeks dahilinde indeksleyemediğimiz WHERE ve JOIN gibi sorgularda kriter olan sütunları nonclustered indeks olarak tanımlamak, performansı arttıracaktır. Nonclustered indeksler özellikle tek satır veya birkaç satırdan oluşan sonuçlar alan sorguları hızlandırmak için iyi bir yoldur. Yeterli Seçicilik İndekslenecek sütunun çok farklı değerler alması faydalı olacaktır. Mesela cinsiyet sütununa sadece Kadın ve Erkek değerleri girilecek ise bu sütunu indekslemek bize bir fayda sağlamayacaktır. Yabancı Anahtarlar Tablolarda yer alan yabancı anahtarlar JOIN işlemlerinin nerelerden olacağı konusunda çok güçlü ipucudurlar. Özellikle çok satırlı tablolarınızı bağlayan yabancı anahtarlarınızı mutlaka nonclustred indeks ile indeksleyin.

4 Sorgu Kapsama Tamamı hızlanacak sorgular için kapsamlı indeksler tanımlanabilir. SELECT faturakod, urunkod, adet FROM SiparisDetay WHERE FaturaKod = 1 AND urunkod = 2627 AND adet = 1 Şeklinde bir sorguyu ele alalım. Tablo üzerinde (faturakod, urunkod) sütunlarını içeren bir indeks tanımlandığında sorgu adet sütununu içerdiği için clustered indeks kullanılmaya devam edecektir. Ancak (faturakod, urunkod, adet) şeklinde bir indeks tanımlandığında sorgunun hızı artacaktır. Sonuç olarak, bir tablo için şu dört durumdan biri geçerlidir; 1 Tablo heap tir. Yani üstünde fiziksel olarak sıralayıcı kural tanımlanmamıştır. Kayıtlar giriliş sırası ile tutulmaktadır. 2 Tablo üstünde bir Clustered İndeks tanımlıdır. Bir sütun veya bazen birden fazla sütunun birleşimi, verilerin sıralanmasında kullanılmıştır. 3 Tablo üstünde nonclustered indeks tanımlanmıştır ama clustered indeks bulunmadığı için bu indeks heap yapısı üstünden çalışmaktadır. 4 - Tablo üstünde nonclustered indeks tanımlanmıştır ve clustered indeks üzerinden çalışmaktadır. Veritabanı Yönetim Sistemleri Ġndeksleri Ne Zaman Kullanır? 1. Noktasal sorguları hızlandırmak için: WHERE cümleciğinden sonra uygun indeks bulunursa tabloyu taramak yerine indeks kullanılır. SELECT * FROM urun WHERE urunkod = 532 Örneğin yukarıdaki cümlede urunkod sütunu clustered indeks olarak tanımlı ise sonucu kısa bir sürede getirecektir. 2. Aralık tarayan sorguları hızlandırmak için: Değerleri bilinen bir aralıkta olan sorguları getirirken indekslerden yararlanılabilir. (BETWEEN, LIKE gibi) SELECT * FROM urun WHERE adi LIKE Pan% Örneğin yukarıdaki cümlede adi sütunu indekslenmiş ise veritabanı indeks yardımı ile sonucu kısa bir sürede getirecektir.

5 3. JOIN işlemlerinde PRIMARY KEY-FOREIGN KEY (birincil anahtar-yabancı anahtar) eşleşmesi varsa indekslerden yararlanılır. (Nested Join) 4. JOIN işlemlerinde birleşecek sütunlar üzerinde indeks oluşturulmuş ise bu indekslerden yararlanabilir. (Merge Join) İndeks bulunmazsa veya Hash Join in daha verimli olduğu düşünülürse Hash Join kullanılır. 5. Veritabanı, PRIMARY KEY veya UNIQUE olarak tanımlanan sütunlar için arka planda unique indeks ler kullanır. 6. ORDER BY kullanıldığında verileri belli bir sırada getirmek için indeks kullanabilir. SQL Server Ġndeks Türleri Unique Index İndeks teki verilerin tekrarlayamaması amacıyla kullanabiliriz. Karma (composite) indeks Birden fazla sütunu kapsayan indeksler. Kapsam (covering) indeksler Bir sorgunun WHERE kısmında seçilen sütunları birlikte tek bir indeks olarak tanımlanmasına Covering Indeks denir. Covering İndeks genellikle çok I/O işlemi gerektirir ama sorgunun çok hızlı sonuçlanmasını sağlar. Ancak covering indeks tanımlarken indeksler arası bölge kavramına (clustered indeks içerisindeki sütunu tekrar indekse dahil etmek gerekmez) ve sorgulanan sütunlar ile indekslenen sütunların sırasının aynı olmasına dikkat ederek tanımlanması gerekir. Parçalı Ġndeksler Farklı fiziksel dosya gruplarına dağıtılmış indekslere verilen addır. Paralel I/O performansını arttırır. XML Ġndeksler XML sütunlar üzerinde de sorguların hızlanmasını sağlamak üzere indeks tanımlamamızı sağlar. Full-Text Ġndeksler Metin ifadelerinin hızlı sorgulanmaları amacıyla tercih edilirler. Yapıları diğer indeksle aynı olmasına rağmen birçok yönü ile diğer indekslerden ayrılır. Full-text indeksler sadece char, nchar, varchar, nvarchar, varbinary, image, ve XML türünden veri içeren sütunlar üzerinde ve bir tablo için sadece bir tane tanımlanabilirler.

6 FILLFACTOR ve PAD_INDEX parametrelerine karar vermek Kayıtlar eklenip silindikçe, indeks sayfalarının doluluk oranı değişecektir. Doluluk oranının düşmesi okuma işlemlerinin yavaşlamasına neden olur. Bu durum, OLAP için dezavantajlı iken OLTP için avantajlı olabilir. Öte yandan çok dolu sayfalar da yazma ve güncelleme açısından sıkıntı doğuracaktır. Bu durum da OLTP için dezavantajlı iken OLAP için avantajlı olabilir. Dolayısıyla bir OLTP sistemde, sürekli olarak INSERT, UPDATE ve DELETE işlemleri olduğundan, indeks sayfalarında boş alanlar bırakarak gitmek daha akıllıca olur. OLAN sistemler için ise indeks sayfalarının daha dolu olması tercih edilir. Bu işlemler için FILLFACTOR ve PAD_INDEX parametreleri kullanılır. FILLFACTOR uç seviye sayfaların ne kadar doluluk oranında olacağını belirtir. PAD_INDEX ise bu oranın uç sayfalar dışındaki sayfalarda da geçerli olup olmayacağını ifade etmek için kullanılır. PAD_INDEX kullanılmazsa ara seviye sayfalar için en az 2 indeks sığacak kadar olmak üzere SQL server tarafından uygun bulunan miktarda boş yer bırakılır. FILLFACTOR Yüzde Oranı Uç Seviye Sayfalar Doluluk Oranı Ara Seviye Sayfalar (PAD_INDEX yok) Ara Seviye Sayfalar (PAD_INDEX) n (1-99) % n dolu 2 indekslik boş % n dolu OLTP 100 % 100 dolu 2 indekslik boş % 100 dolu OLAP Kullanım Yerleri Tablo 1. FILLFACTOR ve PAD_INDEX parametrelerinin indeks sayfalarındaki doluluk oranına etkisi ĠNDEKS OLUġTURMAK İndeks oluşturmak için kullanılan SQL ifadesinin en temel kullanım şekli aşağıda verilmiştir. CREATE [UNIQUE] indeks-tipi INDEX indeks-ismi ON tablo-ismi ( sütun-ismi ) İndeks-tipi : CLUSTERED, NONCLUSTERED Örnek : Personel tablosunu sicil sütununa Clustered İndeks tanımlayalım. CREATE CLUSTERED INDEX persicil ON personel ( sicilno )

7 Örnek : Personel tablosunun adi sütununa NonClustered İndeks tanımlayalım. CREATE INDEX peradi ON personel ( adi ) UNIQUE INDEKS Bir unique indeks, indeks olarak kullanılan sütun içerisinde benzer iki veya daha fazla satıra ve NULL değere izin vermez. Not : Primary Key Constraint, kullanıcı bir seçenek belirtmezse SQL Server tarafından Clustred Unique Indeks olarak tanımlanır. Unique Constraint ise non-clustered unique indeks olarak tanımlanır. Örnek : Kitap tablosunun ISBN sütununa Unique (tekil) olarak NonClustered İndeks tanımlayalım. CREATE UNIQUE INDEX kitap_isbn ON kitap ( ISBN ) KARMA ĠNDEKS (Birden fazla sütun üzerinde indeks) İki veya daha fazla sütun üzerinde arama işleminin performansını arttırmak için karma indeksler kullanılabilir. CREATE INDEX peradi ON personel ( adi, soyadi )

8 INDEKS SĠLME Var olan indeksi silmek için DROP INDEX ifadesi kullanılır. Veritabanından indeks silindiği zaman kapladığı alan da geri iade edilecektir. DROP INDEX peradi ON personel FĠLLFACTOR ve PAD_INDEX parametrelerini ayarlamak CREATE [UNIQUE] indeks-tipi INDEX indeks-ismi ON tablo-ismi ( sütun-ismi ) WITH (PAD_INDEX= ON OFF, FILLFACTOR = yüzde_oranı ) Örnek: tblsiparisdetay tablosu üzerinde, %80 doluluk oranında bir indeks tanımlayalım ve bu indeksin ara seviyelerde de bu şekilde boşluk bırakmasını sağlayalım. Çünkü sistemimizin sürekli olarak sipariş almasını bekliyoruz. CREATE CLUSTERED INDEX cl_siparisdetay ON tblsiparisdetay ( faturakod ) WITH (PAD_INDEX = ON, FILLFACTOR = 80)

9 Ġndeksleri Yeniden Derlemek Bir indeksi silip yenisini oluşturmak suretiyle kapladığı alanı azaltmak ve iç yapısını (uç ve ara seviye sayfalar) yeniden inşa etmek amacıyla kullanılır. ALTER INDEX ALL ON tablo_ismi REBUILD ( seçenekler ) Örnek: ALTER INDEX ALL ON tbl_urun REBUILD WITH (FILLFACTOR=80) Ġndeksleri Yeniden Düzenlemek İndeks tanımında yer alan FILLFACTOR değerine eşit olarak uç seviye indeks sayfalarını yeniden yapılandırır. ALTER INDEX cv_tblurun ON tblurun REORGANIZE

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Ara Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı Ara Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı 28-29 Ara. 2015 Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Indexler İndeks, tablolardan veri çekmek için gerekli sorgular çalıştırılırken gereken süreyi azaltmak amacıyla

Detaylı

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir.

Veritabanı sistemlerinde veri bütünlüğünü sağlayabilmek için CONSTRAINTS olarak adlandırılan bazı zorlayıcı ifadeler kullanılabilir. VERİ BÜTÜNLÜĞÜ VTYS lerde veri bütünlüğünü sağlamanın iki temel yolu vardır; Tanımlanabilir veri bütünlüğü ve prosedürel veri bütünlüğü. Tanımlanabilir veri bütünlüğü, tanımlanan nesnelerin kendi özellikleri

Detaylı

COMMIT: Oluşturulan transaction işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştiğinde yapılan değişikliklerin veritabanına kalıcı olarak aktarılmasıdır.

COMMIT: Oluşturulan transaction işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştiğinde yapılan değişikliklerin veritabanına kalıcı olarak aktarılmasıdır. TRANSACTION Bir transaction bir veya daha fazla SQL ifadesinden meydana gelen tek bir işlemdir. SQL ifadelerinin tamamı bir bütün olarak düşünülür ve daha küçük iş parçalarına ayrılamaz. Özellikle ardı

Detaylı

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II

SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Ünite 8 SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ II Öğr. Gör. Kemal ÖZCAN Bu ünitede, Sorgular ve Çeşitleri konusu ele alınacaktır. Yapılacaklar Burada yazılan SQL ifadeleri MS SQL SERVER, ORACLE ve MySQL veritabanı sistemlerinin

Detaylı

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili

Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili Bölüm 4: DDL Veri Tanımlama Dili -43- Dr. Serkan DİŞLİTAŞ DDL (Data Definition Language Veri Tanımlama Dili : Bu kategorideki SQL komutları ile veritabanları, tablo, görünüm ve indekslerin yaratılması,

Detaylı

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1

5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili. Veritabanı 1 5 SQL- Yapısal Sorgulama Dili Veritabanı 1 SQL- Yapısal Sorgulama Dili SQL ifadeleri yapısal olarak üç gruba ayrılır. Veri Tanımlama Dili (DDL - Data Definition Language) Veri İşleme Dili (DML - Data Manipulation

Detaylı

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI

SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI Sıralama Sıralama işlemi için SELECT ifadesinde ORDER BY kullanılır. Bu ifadede ASC kelimesi kullanılırsa sıralama küçükten büyüğe doğru (A-Z), DESC kullanılırsa büyükten

Detaylı

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi

VERİTABANI Veritabanı Yönetimi VERİTABANI Veritabanı Yönetimi YAPILANDIRILMIŞ SORGULAMA DİLİ (SQL) Veritabanı yönetimi, veritabanının yapısal özelliklerini belirtmek ve değiştirmek, veritabanına kullanıcı erişimlerini ve yetkilerini

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları

«BM364» Veritabanı Uygulamaları HAFTA 3 Veritabanı Tasarımı" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli «BM364» Veritabanı Uygulamaları Konu Akışı Veritabanı Tasarımı Kuramlar Veritabanı Nesnesini Yapılandırmak

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Elbistan Meslek Yüksek Okulu GÜZ Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 GÜZ Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU GÖRÜNÜM Görünüm (view), Sorguları basitleştirmek, Erişim izinlerini düzenlemek, Farklı sunuculardaki benzer verileri karşılaştırmak

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints)

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri. 1.2. Kısıtlamalar (Constraints) Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir?

Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir? 1) I. Tablo Oluşturma II. Veri Güncelleme III. Veri Silme IV. Veri Ekleme V. Tablo Silme Yukarıdakilerden hangileri DML (Data Manipulation Language) ile gerçekleştirilir? a) I, IV ve V b) II, III ve IV

Detaylı

KISITLAMALAR (CONSTRAINT)

KISITLAMALAR (CONSTRAINT) KISITLAMALAR (CONSTRAINT) Tablo alanlarına veri girişini kontrol etmeyi amaçlayan düzenlemelerdir. Bir alana girilen değerleri sınırlayan bu düzenlemeler kullanıcı hataları açısından önemlidir. Verilerin

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama

Veritabanı Tasarımı. NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama Veritabanı Tasarımı NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama NOT NULL ve UNIQUE Kısıtlamaları Tanımlama Konular Kısıtlama terimini veri bütünlüğü ile ilişkilendirerek tanımlama Sütun seviyesinde ve tablo

Detaylı

SORGULAR. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş

SORGULAR. Öğr.Gör.Volkan Altıntaş SORGULAR Öğr.Gör.Volkan Altıntaş SORGULAR VE ÇEŞİTLERİ Seçme Sorguları: En sık kullanılan sorgu türüdür. Seçme sorguları, bilgileri veri sayfası görünümü nde gösteren veri tabanı nesnesi türüdür. Sorgu,

Detaylı

SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır.

SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır. SQL veri tabalarına erişmek ve onları kullanmak için geliştirilmiş bir lisandır. Bu dersimizde biz Microsoft SQL Server veritabanı sistemini kullanmayı öğreneceğiz. SQL Nedir? SQL Structured Query Language

Detaylı

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır.

Bu işleçlerin dışında, aşağıda belirtilen karşılaştırma işleçlerinden de yararlanılır. 18 SQL SORGU DİLİ SQL (Structured Query Language) yapısal sorgu dili, veritabanı yönetim sistemlerinin standart programlama dili olarak bilinmektedir. SQL dilinin Access içinde sorgu pencerelerinde veya

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL)

YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) YAPISAL SORGULAMA DİLİ (SQL) OGRENCI Tablosu 1234 Zeynep Makina K 23.06.1984 1. Cad 3.4 CREATE TABLE VERİ TANIMLAMA DİLİ (VTD) Veritabanında yeni bir tablonun oluşturulmasını sağlar. Yukarıda tanımlanan

Detaylı

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language)

VERİTABANI. SQL (Structured Query Language) VERİTABANI SQL (Structured Query Language) SQL'de Gruplama Bir tablonun satırları gruplara ayrılarak fonksiyonların bunlara uygulanması mümkündür. Gruplara ayırmak için SELECT deyimi içerisinde GROUP BY

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri Siparis.musteri_no musteri.musteri_no Siparis.urun_kodu musteri.urun_kodu SQL'DE VERİ İŞLEME KOMUTLARI SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı Yönetim. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri

3. Hafta Tablo İşlemleri BPR255 Veritabanı Yönetim. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1. Tablo İşlemleri 1.1. Tablo Oluşturma 1.2. Tablo Oluşturmada Kısıtlamalar Constraints 1.3. Tablo Silme a. NULL, NOT NULL b. PRIMARY KEY c. UNIQUE d. FOREIGN KEY e. CHECK f.

Detaylı

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language)

Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language) Veritabanı Yönetim Sistemleri (Veritabanı Tasarımı) SQL (Structured Query Language) Konular Yapısal SQL Komutları Gruplama İşlemi SQL Fonksiyonları Kaynaklar 2 SQL (Structured Query Language) SQL Carlos

Detaylı

3 Sql Veri Tipleri ve Örnek Veritabanı Tasarımı. Veritabanı 1

3 Sql Veri Tipleri ve Örnek Veritabanı Tasarımı. Veritabanı 1 3 Sql Veri Tipleri ve Örnek Veritabanı Tasarımı Veritabanı 1 Ms SQL Server Veri Tipleri Bigint: -9,223,372,036,854,775,808 ile 9,223,372,036,854,775,807 arasındaki sayıları tutar. 8 baytlık yer kaplar.

Detaylı

Veritabanına Uygulanması

Veritabanına Uygulanması Add, Alter Drop, Alter Change, Alter Sql komutları ve açıklamaları CREATE CREATE TABLE Üzerinde çalışma yapılan veritabanı içerisinde yeni bir tablonun oluşturulmasını sağlar. CREATE TABLE tablo_adı (alan_adı1

Detaylı

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler

Tablolar Arası İlşikiler ve Alan Özellikleri. Şekil 1. Magaza veritabanının tabloları ve tablolar arasındaki ilişkiler SQL'de Veri İşleme Komutları SQL'de verileri işlemek için kullanılan komutlara DML (Data Manipulation Language Veri İşleme Dili) denilmektedir. Bu komutlar ile oluşturulan ifadeler tablolara kayıt eklemek,

Detaylı

ACCESS PLATFORMUNDA SQL

ACCESS PLATFORMUNDA SQL ACCESS PLATFORMUNDA SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE) KODLAMA ÖRNEKLERİ DISTINCT : Bir alanda birbirinin aynı kayıtlar bulunabilir. Öğrenciler tablosundaki aynı isimde öğrencilerin bulunması durumunda aynı

Detaylı

DAO İLE SQL KOMUTLARI. Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım.

DAO İLE SQL KOMUTLARI. Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım. DAO İLE SQL KOMUTLARI Sql komutlarını artık veri tabanında kullanmaktan başka çaremiz yok arkadaşlar. Şimdi bu sql derslerimize başlayalım. SQL-1 SELECT En basit SQL cümleciği oluşturmak için SELECT sözcüğü

Detaylı

«BM364» Veritabanı Uygulamaları

«BM364» Veritabanı Uygulamaları HAFTA 6 T-SQL ile Programlar Yazmak" Yaşar GÖZÜDELİ ygozudeli@verivizyon.com http://blog.verivizyon.com/ygozudeli «BM364» Veritabanı Uygulamaları Konu Akışı Programlama dili olarak T-SQL Fonksiyonlar Programlamak

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 7. Hafta Dersi Dersin Hedefleri SQL Yapısal Sorgulama Dili Veri Tanımlama Dili (DDL) Create Alert Drop Veri tanımlama dili verinin ne olduğundan çok verinin tipi ile ilgilenir. Veri tabanı

Detaylı

3 Sql Veri Tipleri. Veritabanı 1

3 Sql Veri Tipleri. Veritabanı 1 3 Sql Veri Tipleri Veritabanı 1 Bigint: -9,223,372,036,854,775,808 ile 9,223,372,036,854,775,807 arasındaki sayıları tutar. 8 baytlık yer kaplar. Int: -2,147,483,648 ile 2,147,483,648 arasındaki sayıları

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301)

Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301) Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Veri Tabanı ve Yönetimi (BİL 301) GENEL DERS BİLGİLERİ Öğretim Elemanı : Öğr. Gör. Erdal GÜVENOĞLU Ofis : MUH 313 Ofis Saatleri : Pazartesi: 10.00-12.00,

Detaylı

Veri Tabanı Hafta Dersi

Veri Tabanı Hafta Dersi Veri Tabanı - 1 2. Hafta Dersi Dersin Hedefleri Geleneksel Dosya Sistemleri Veri Tabanı Kavramları Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Veri Modelleri Veri nedir? Bilgisayarlarda veri nasıl saklanır? Bilgisayarlardaki

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. İndeksler ve Eşanlamlar

Veritabanı Tasarımı. İndeksler ve Eşanlamlar Veritabanı Tasarımı İndeksler ve Eşanlamlar Konular Bir indeks tanımlama ve şema nesnesi olarak kullanma ROWID tanımlama ve veritabanında bilgileri yerleştirmede kullanma Otomatik olarak oluşturulan bir

Detaylı

Mysql Veritabanı Komutları

Mysql Veritabanı Komutları Mysql Veritabanı Komutları Mysql Veri Tabanı Komutları Hazırlayan : M. Başar ACAROĞLU Kaynaklar: http://www.hrzafer.com/sql-dersleri http://www.w3schools.com/sql/default.asp Veri Tabanı Nedir? Mysql Veritabanı

Detaylı

VİEW (SANAL TABLO) 1. View Nedir? 2. View ler ile Çalışmak 3. View Oluşturmanın Yararları Veri güvenliği; Birim dönüştürmeleri;

VİEW (SANAL TABLO) 1. View Nedir? 2. View ler ile Çalışmak 3. View Oluşturmanın Yararları Veri güvenliği; Birim dönüştürmeleri; VİEW (SANAL TABLO) 1. View Nedir? View ler, sorguları basitleştirmek, erişim izinlerini düzenlemek, farklı sunuculardaki eşdeğer verileri karşılaştırmak veya bazı durumlarda sorgu süresini kısaltmak için

Detaylı

8 Oracle da tablo yapısı içinde otomatik artan kolon yoktur. (identity kolon

8 Oracle da tablo yapısı içinde otomatik artan kolon yoktur. (identity kolon ORACLE GİRİŞ Oracle ile SQL Server ın karşılaştıralım. 1 Oracleda veritabanı yerine kullanıcı oluşturulur. Kullanıcılar veritabanı gibi davranır. 2 Tablo oluşturma, değiştirme ve silme kodları aynı. 3

Detaylı

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model)

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri İlişkisel Model (The Relational Model) Dr. Dilek Küçük İlişkisel Model [1] Günümüzde en yaygın kullanılan veri tabanı modelidir. Bir ilişkisel veri tabanı bir veya

Detaylı

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Yeni kayıt girme, var olan bir kaydı silme veya güncelleme işlemlerini bu tabloya göre yapacağız.

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Yeni kayıt girme, var olan bir kaydı silme veya güncelleme işlemlerini bu tabloya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Tabloya Veri (Yeni Kayıt) Ekleme 2- Kayıt Silme 3- Kayıt Güncelleme Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Yeni kayıt girme, var olan bir kaydı silme veya güncelleme işlemlerini bu

Detaylı

İLİŞKİSEL VERİTABANLARI

İLİŞKİSEL VERİTABANLARI İLİŞKİSEL VERİTABANLARI Veritabanı Nedir? Veritabanı (database) en basit şekliyle verilerin belirli bir düzene göre tutulduğu, depolandığı bir sistemdir. İlişkisel Veritabanı Nedir? İlişkisel veritabanlarındaki

Detaylı

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ VERİ TABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -10- FONKSİYONLAR 3 Giriş Geçen haftaki derslerimizde Görünümleri (View) ve Stored Procedure (SP) leri öğrendik. Bu hafta

Detaylı

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız.

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Basit Sorgulamalar a. Tablodan tüm alanları sorgulama b. Tablodan alanları belirterek sorgulama c. Tekrarlı satırları önleme d. Belirli sayıda veya oranda sorgulama yapma

Detaylı

Oracle da kullanılan veri tipleri:

Oracle da kullanılan veri tipleri: ORACLE A GİRİŞ Oracle ile SQL Server ı karşılaştıralım, 1 Oracle da veritabanı yerine kullanıcı oluşturulur. Kullanıcılar veritabanı gibi davranır. 2 Tablo oluşturma, yapısını değiştirme, silme kodları

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ Veri Tabanı Nedir? Sistematik erişim imkânı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen bilgiler kümesidir. Bir kuruluşa

Detaylı

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim'

SP_RENAMEDB eski_isim, yeni_isim VEYA SP_RENAMEDB 'eski isim', 'yeni isim' Bu Derste Öğrenecekleriniz: 1- Veri Tabanı Adı Değiştirme 2- Nesnelerin Adını Değiştirme a. Tablo Adı Değiştirme b. Alan Adı Değiştirme c. Constraint (Kısıtlama) Adı Değiştirme 3- Tablo Düzenleme Komutları

Detaylı

Fonksiyonlar istenilen deger tipinde dönüs yapabilir. INT, VARCHAR deger döndürebileceğiniz gibi bir tablo da döndürebilirsiniz.

Fonksiyonlar istenilen deger tipinde dönüs yapabilir. INT, VARCHAR deger döndürebileceğiniz gibi bir tablo da döndürebilirsiniz. Fonksiyonlar tamamen işimizi kolaylaştırmak adına sürekli olarak tekrarladığımız sql sorgularına tek bir noktadan erişmemizi sağlar. Buda bize hızlı bir erişim imkanı,hızlı bir hata kontrol mekanizması,

Detaylı

Veri Tabanı Programlamaya Giriş

Veri Tabanı Programlamaya Giriş Veri Tabanı Programlamaya Giriş Kitap özeti Veri Tabanı Programlamaya Giriş SQL insanların veritabanı sistemleri ile konuşmasını sağlayan popüler bir dildir. Bu dil sayesinde, bir veritabanından kayıtları

Detaylı

BÖLÜM- 8: DİĞER ŞEMA NESNELERİNİ OLUŞTURMA

BÖLÜM- 8: DİĞER ŞEMA NESNELERİNİ OLUŞTURMA BÖLÜM- 8: DİĞER ŞEMA NESNELERİNİ OLUŞTURMA View oluşturma View lardan veri getirme Sequence oluşturma ve kullanma İndex oluşturma ve kullanma Synonym oluşturma ve kullanma VIEW Bir veya birden fazla tablodan

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. Yardımcı Deyimler SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme

Veritabanı Tasarımı. Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme Veritabanı Tasarımı Kullanıcı Erişimini Kontrol Etme Konular Nesne ayrıcalıkları ve sistem ayrıcalıkları arasındaki farkı karşılaştırma Bir kullanıcının bir veritabanınaerişimini etkinleştirmek için gerekli

Detaylı

SQL Kod ile Tablo Oluşturma

SQL Kod ile Tablo Oluşturma SQL Kod ile Tablo Oluşturma Aşağıdaki SQL kodları Veri tabanı hazırlama programında yazılıp çalıştırıldığı zaman PERSONEL adında bir tablo oluşturulur ve bu tablonun sütunları Personel_no, Adı, Soyadı

Detaylı

20461C Querying Microsoft SQL Server Modül Seviye Belirleme Testi

20461C Querying Microsoft SQL Server Modül Seviye Belirleme Testi 20461C Querying Microsoft SQL Server Modül Seviye Belirleme Testi 1) Aşağıdaki SQL Server sürümlerinden hangisi ana sürümlerden bir tanesidir? a) Parallel Data Warehouse b) Express c) Standart d) Developer

Detaylı

KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR

KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar SQL2000 ile gelen özelliklerden biridir. Fonksiyonlar tek bir değer veya tablo döndürmek için kullanılır. Fonksiyonları veritabanı programlamada

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 8 8. TEMEL SQL KOMUTLARI-II 8.1. SELECT (Seç) Komutu Veri tabanındaki tablo veya tablolardan istenilen özellikteki verileri seçip listeleme için kullanılan komuttur. Genel kullanımı aşağıdaki gibidir.

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme

Veritabanı Tasarımı. Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Veritabanı Tasarımı Sütun Değerlerini Güncelleme ve Satırları Silme Konular UPDATE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak DELETE komutunu oluşturmak ve çalıştırmak Tabloda güncelleme yapmak ya da veri silmek

Detaylı

Veri Tabanı SQL Server ve Management Studio kurulum linkleri: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299

Veri Tabanı SQL Server ve Management Studio kurulum linkleri: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 Veri Tabanı 1 1. SQL Server ve Management Studio kurulum linkleri: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 2. SQL Management Studio açılış ekranı: Server Type: reporting, analysis

Detaylı

Basit SQL Sorguları Veritabanından verilerin SELECT cümleleri ile alınması işlemine sorgulama denir.

Basit SQL Sorguları Veritabanından verilerin SELECT cümleleri ile alınması işlemine sorgulama denir. SQL SELECT CÜMLELERİ Oracle birçok kullanışlı ve güçlü özellikleri olan bir veritabanıdır. Bu özelliklerinin birçoğu SQL ile ilgilidir. VTYS lerinin çoğunluğunda veriler ile çalışmak için SQL kullanılmaktadır.

Detaylı

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR

T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR T.C GAZİ ÜNİVERSİTESİ BİLİŞİM ENSTİTÜSÜ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ ANA BİLİM DALI MS SQL KOMUTLARI VE MS SQL KOMUTLARI İLE İLGİLİ UYGULAMALAR YÜKSEK LİSANS PROJESİ Mehmet Emin AKKAYA Danışman: Yrd. Doç.

Detaylı

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI

SQL e Giriş. Uzm. Murat YAZICI SQL e Giriş Uzm. Murat YAZICI SQL (Structured Query Language) - SQL Türkçe de Yapısal Sorgulama Dili anlamına gelmektedir ve ilişkisel veritabanlarında çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. - SQL ile

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 4

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 4 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 4 İçerik SQL e Giriş. SQL Yapısal Sorgulama Dili. Temel SQL Komutları: Sorgulama İşlemleri SELECT deyiminin temel yapısı Seçme İşlemi Atma İşlemi Aritmetik İfadelerin

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 7 7. TEMEL SQL KOMUTLARI-I SQL (Structured Query Language) kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen bir çok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında

Detaylı

Veri Bütünlüğü ve Constraint ler. Veritabanı 1

Veri Bütünlüğü ve Constraint ler. Veritabanı 1 Veri Bütünlüğü ve Constraint ler Veritabanı 1 Veri Bütünlüğü Veri bütünlüğü, bir tabloda veri güncelleme, silme veya ekleme gibi işlemler yapılırken diğer tablo ya da tablolardaki verilerin birbirleriyle

Detaylı

-- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak yazılan satırın önüne konulması yeterlidir.

-- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak yazılan satırın önüne konulması yeterlidir. T-SQL KODLARİ İÇERİSİNE AÇIKLAMA EKLEME Bir veya daha fazla satırın çalıştırılmasını Önlemek için veya /*... */" ifadeleri kullanılır. -- işareti tek satırlık açıklamalarda kullanılır. Açıklama olarak

Detaylı

SQL PROGRAMLAMA. Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı GO deyimidir.

SQL PROGRAMLAMA. Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı GO deyimidir. SQL PROGRAMLAMA BATCH Bir batch, bir arada bulunan bir dizi SQL deyimidir. Batch ayıracı deyimidir. SELECT. UPDATE...... DELETE.. BATCH BATCH Özellikleri 1- Bir batch içinde bir deyimde yazım hatası olduğunda

Detaylı

TESİ. indeks. söylenebilir?? bir ilişkidir d) Hiçbiri. veya somutlaştırılmış. düzeyidir? sağlayabilir? sına. d) Hepsi. olabilir? c) Verilerin d) Hepsi

TESİ. indeks. söylenebilir?? bir ilişkidir d) Hiçbiri. veya somutlaştırılmış. düzeyidir? sağlayabilir? sına. d) Hepsi. olabilir? c) Verilerin d) Hepsi 1. 2. 3. 4. 5. 6. Görünüm (view) için özellikle aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?? a) Veritabanındaki kayıtlı verileri düzenlemek, yönetmek ve elde etmek için kullanılan bir dildir b) Bir ilişkinin

Detaylı

Data Programming SQL Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Data Programming SQL Language. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Data Programming SQL Language Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 15 Mar 2016 1 SQL deyimleri veritabanları üzerinde çeşitli işlemleri yerine getirirler. Veritabanından

Detaylı

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili)

SQL'e Giriş. SELECT Deyimi. SQL Komutları. 1. DDL (Data Definition Language - Veri Tanımlama Dili) SQL'e Giriş SQL komutları kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir: Veritabanı nesnelerinin oluşturulması ve bu nesnelerle ilgili işlemlerin yapılması Bilgilerin istenilen koşullara göre görüntülenmesi

Detaylı

Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar SQL2000 ile gelen özelliklerden biridir. Fonksiyonlar tek bir değer veya tablo döndürmek için kullanılır.

Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar SQL2000 ile gelen özelliklerden biridir. Fonksiyonlar tek bir değer veya tablo döndürmek için kullanılır. KULLANICI TANIMLI FONKSİYONLAR Kullanıcı tanımlı fonksiyonlar SQL2000 ile gelen özelliklerden biridir. Fonksiyonlar tek bir değer veya tablo döndürmek için kullanılır. Fonksiyonları veritabanı programlamada

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA. MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Veritabanı Oluşturma, Silme

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA. MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Veritabanı Oluşturma, Silme İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 11. HAFTA İçindekiler Veritabanı Oluşturma, Silme MYSQL ile VERİTABANI İŞLEMLERİ - 1 Tablo Oluşturma, Silme Tabloya Bilgi Girme Veritabanı Sorgulamaları Hedefler Mysql komutları

Detaylı

VERİTABANI ve YÖNETİMİ

VERİTABANI ve YÖNETİMİ VERİTABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -7- VERİLERİ GRUPLAYARAK ANALİZ ETMEK 3 Genel Bakış Grup fonksiyonlarının tanımlanması, Gruplama işlemlerini, Gruplama

Detaylı

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ

VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ VERĐTABANI YÖNETĐM SĐSTEMLERĐ Öğr.Gör.Sedat Telçeken ANADOLU ÜNĐVERSĐTESĐ FEN FAKÜLTESĐ MATEMATĐK BÖLÜMÜ 2005 2006 Bahar Dönemi D M L Bilindiği üzere SQL tablolar üzerinde sorgulama yapar. Bu sorgular

Detaylı

Genel Kavramlar. Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar. Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler

Genel Kavramlar. Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar. Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler Genel Kavramlar Veri Nedir? Bilgisayar ortamında işlenebilecek durumda bulunan kayıtlar Veri Tabanı Nedir? Birbiri ile ilişkili veriler topluluğu ve veriler arası ilişkiler Veritabanı Yönetim Sistemi (DBMS)Nedir?

Detaylı

TRIGGER. Trigger lar, tablo üzerinde tanımlanabilen ve bu tablo üzerinde bir işlem gerçekleştiğinde tetiklenen programlama ögeleridir.

TRIGGER. Trigger lar, tablo üzerinde tanımlanabilen ve bu tablo üzerinde bir işlem gerçekleştiğinde tetiklenen programlama ögeleridir. TRIGGER Trigger lar, tablo üzerinde tanımlanabilen ve bu tablo üzerinde bir işlem gerçekleştiğinde tetiklenen programlama ögeleridir. DML ve DDL trigger lar olarak ikiye ayırmak mümkündür. DML (Data Manipulation

Detaylı

Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B)

Durhan GABRALI Veritabanı Organizasyonu Dersi (11B) VERİTABANI ORGANİZASYONU Veri nedir? Veri(data) ilişkide olduğumuz(ilgimiz olan) dünyanın durumlarıdır. O gün mağazaya kaç kişi geldiği, dışarıda havanın sıcaklığı, boyunuzun uzunluğu, göz renginiz veya

Detaylı

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Değişken Tanımlama Değişken isimlerinin başında @ sembolü bulunur. @ad, @soyad, @tarih değişken isimlerine birer örnektir.

Detaylı

VERİTABANI ORGANİZASYONU

VERİTABANI ORGANİZASYONU VERİTABANI ORGANİZASYONU Veri nedir? Olgu, kavram ya da komutların, iletişim, yorum ve işlem için elverişli biçimsel gösterimidir. Veriler ölçüm, sayım, deney, gözlem ya da araştırma yolu ile elde edilmektedir.

Detaylı

Birden Çok Tabloda Sorgulama (Join)

Birden Çok Tabloda Sorgulama (Join) Birden Çok Tabloda Sorgulama (Join) Join(Birleştirici), iki ya da daha fazla tabloyu aynı anda sorgulayarak bir sonuç tablosu (result table) oluşturmaya yarar. Örneğin: İki tabloyu birleştirici ile birleştirerek

Detaylı

SQL TRIGGERS (Tetikleyiciler)

SQL TRIGGERS (Tetikleyiciler) Trigger kelime anlamı olarak tetikleyici demektir. Trigger, SQL de bir sorgu çalıştırdığımızda, başka bir sorgunun çalışmasını sağlamak için yazılan koddur. Mesela bir tablodan kayıt sildiğimizde, başka

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamaları

Veritabanı Tasarımı. Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamaları Veritabanı Tasarımı Konular Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamasını tanımlamak ve örnek vermek Birincil Anahtar, İkincil Anahtar ve Kontrol Kısıtlamasının amacını tanımlamak CREATE TABLE

Detaylı

BÖLÜM -7: TABLOLARI OLUŞTURMA VE YÖNETME

BÖLÜM -7: TABLOLARI OLUŞTURMA VE YÖNETME BÖLÜM -7: TABLOLARI OLUŞTURMA VE YÖNETME Ana veritabanı nesnelerini sınıflandırmak Tablo yapısını inceleme Tablo sütunlarının veri tiplerini listeleme Basit bir tablo oluşturma Constraint oluşturma Şema

Detaylı

SAKLI YORDAM (Stored Procedure) Sibel Somyürek

SAKLI YORDAM (Stored Procedure) Sibel Somyürek SAKLI YORDAM (Stored Procedure) Sibel Somyürek Saklı Yordam Saklı yordamlar veritabanı kataloğunda saklanan SQL kod bloklarının tanımlanmasıdır. Mesela, iki sayı alıp bunların toplamlarını hesaplayan bir

Detaylı

Veritabanı Tasarımı. Tablo Değiştirme

Veritabanı Tasarımı. Tablo Değiştirme Veritabanı Tasarımı Tablo Değiştirme Konular Tabloyu değiştirme neden önemlidir açıklama ALTER, DROP, RENAME ve TRUNCATE DDL komutlarının etkisini tablolar ve sütunlar üzerinde görme ALTER TABLE komutlarıadd,

Detaylı

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ

VERİ TABANI ve YÖNETİMİ VERİ TABANI ve YÖNETİMİ Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2 BÖLÜM -12- TETİKLEYİCİ (TRIGGER) 3 Giriş Trigger lar Trigger lar Ne Zaman Kullanılmalıdır? Klasik Trigger ların Özellikleri

Detaylı

ELIF KIOTZEOGLOU RESUL MURAD MERT PACOLARI

ELIF KIOTZEOGLOU RESUL MURAD MERT PACOLARI ELIF KIOTZEOGLOU 0510130077 RESUL MURAD 0510120082 MERT PACOLARI 0510120083 SQL SQL,(İngilizce "Structured Query Language", Türkçe: Yapılandırılmış Sorgu Dili) verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VERİ TABANI YÖNETİMSEL FONKSİYONLARI Ankara, 2013 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan

Detaylı

Veritabanı. SQL (Structured Query Language)

Veritabanı. SQL (Structured Query Language) Veritabanı SQL (Structured Query Language) SQL (Structured Query Language) SQL, ilişkisel veritabanlarındaki bilgileri sorgulamak için kullanılan dildir. SQL, bütün kullanıcıların ve uygulamaların veritabanına

Detaylı

PostgreSQL Veritabanı Sunucusu. 8.2 neler getiriyor?

PostgreSQL Veritabanı Sunucusu. 8.2 neler getiriyor? PostgreSQL Veritabanı Sunucusu 8.2 neler getiriyor? Devrim GÜNDÜZ PostgreSQL Geliştiricisi PostgreSQL Kullanıcıları Derneği devrim@postgresql.org[.tr] Giriş Bu sunuda aşağıdaki konular anlatılacaktır:

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 7

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 7 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 7 İçerik Alt Sorgular Çoklu Tablolar (Tabloların Birleştirilmesi) Görünümler R. Orçun Madran 2 Alt Sorgular Uygulamada, bir sorgudan elde edilen sonuç, bir diğer

Detaylı

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME

MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRME PELİN YILDIRIM FATMA BOZYİĞİT YZM 3214 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Bu Derste Veri Saklama 2 Veri Saklama Veri Saklama her appnin ihtiyaci

Detaylı

EXISTS VE NOT EXISTS fonksiyonları

EXISTS VE NOT EXISTS fonksiyonları EXISTS VE NOT EXISTS fonksiyonları Kullanımı EXISTS (sorgu) : eğer sorgudan bir yada daha fazla kayıt dönerse değeri true (doğru), hiç kayıt dönmez ise değeri false (yanlış) tır. NOT EXISTS : exists fonksiyonunun

Detaylı

SQL Deyimleri. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Volkanaltintas.com

SQL Deyimleri. Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Volkanaltintas.com SQL Deyimleri Öğr.Gör.Volkan ALTINTAŞ Volkanaltintas.com SQL NEDİR? SQL bir veri tabanıyla iletişim kurmak için kullanılır. ANSI standardına göre ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinin standart dilidir.

Detaylı

TEMEL SQL SORGU ÖRNEKLERİ. Yukarıdaki sorguyu yazıp çalıştırdığımızda db_market adında bir veritabanı oluşturulur.

TEMEL SQL SORGU ÖRNEKLERİ. Yukarıdaki sorguyu yazıp çalıştırdığımızda db_market adında bir veritabanı oluşturulur. TEMEL SQL SORGU ÖRNEKLERİ Sorgu İle Veritabanı Oluşturma create database veritabanı_adı Örnek : create database db_okul Yukarıdaki sorguyu çalıştırdığımızda db_okul adında bir veritabanı oluşturulur. Örnek:

Detaylı

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri SQL

EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri SQL EBE-368 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri SQL Dr. Dilek Küçük SQL Sorgu Dili [1] Ogrenci no ad soyad yas ortalama 21325 Necla Yılmaz 18 2,9 21345 Öykü Okan 20 2,1 21378 Elçin Demir 19 3,3 21389 Özgür Kara

Detaylı

Bir çeşit prosedür. Ancak bu prosedür kendiliğinden çalışır. Çalışması için tabloya veri eklemek, veri silmek, veri değiştirmek yeterlidir.

Bir çeşit prosedür. Ancak bu prosedür kendiliğinden çalışır. Çalışması için tabloya veri eklemek, veri silmek, veri değiştirmek yeterlidir. TRIGGER Bir çeşit prosedür. Ancak bu prosedür kendiliğinden çalışır. Çalışması için tabloya veri eklemek, veri silmek, veri değiştirmek yeterlidir. Herhangi bir tablo üzerinde yapılan, insert, update veya

Detaylı

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1

1 Temel Kavramlar. Veritabanı 1 1 Temel Kavramlar Veritabanı 1 Veri Saklama Gerekliliği Bilgisayarların ilk bulunduğu yıllardan itibaren veri saklama tüm kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. Veri saklamada kullanılan yöntemler; Geleneksel

Detaylı

2- Total de 8000 byte yer tutup 4000 karakter olarak kullanabildiğimiz tip aşağıdakilerden hangisidir?

2- Total de 8000 byte yer tutup 4000 karakter olarak kullanabildiğimiz tip aşağıdakilerden hangisidir? 1- ' select cast ('500' as nvarchar) + cast ('250' as nvarchar) sorgusunun sonucu olarak aşağıdakilerden hangisi döner? a) 750 b) 250 c) 500250 d) 500 e)250500 2- Total de 8000 byte yer tutup 4000 karakter

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ I BÖLÜM 3 3. VERİ TABANI TEMEL KAVRAMLARI Veritabanı (DataBase) : En genel tanımıyla, kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş veriler topluluğudur. Müşteri adres defterleri, ürün satış bilgilerinin saklandığı

Detaylı

Kişiler tablosundan AD kolonu yusuf olan tüm satırları siler. ORDER BY deyimi bir tablodan SELECT ile seçilen verileri sıralamak için kullanılır.

Kişiler tablosundan AD kolonu yusuf olan tüm satırları siler. ORDER BY deyimi bir tablodan SELECT ile seçilen verileri sıralamak için kullanılır. DELETE Deyimi DELETE deyimi bir tablodan veri silmek için kullanılır. DELETE tablo_adı [WHERE arama_koşulu] Örneğin DELETE Kişiler WHERE (SIRANO = 1) Kişiler tablosundan SIRANO = 1 olan satırı siler. DELETE

Detaylı

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız.

Aşağıdaki tabloyu inceleyin. Sorgulama işlemlerini bu tabloya göre yapacağız. Bu Derste Öğrenecekleriniz: Koşullu Sorgulamalar a. Karşılaştırma operatörleri b. Mantıksal operatörlerin kullanımı c. BETWEEN (Arasında) operatörü d. IS NULL Kullanımı e. Küme operatörü (IN) f. LIKE operatörü

Detaylı