TURİZM PAZARI HİNDİSTAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TURİZM PAZARI HİNDİSTAN"

Transkript

1 TURİZM PAZARI HİNDİSTAN FUAR VE PAZAR DEĞERLENDİRMESİ AKDENİZ TURİSTİK OTELCİLER VE İŞLETMECİLER BİRLİĞİ Yelda Karaca

2 İÇERİK HİNDİSTAN HAKKINDA EKONOMİ& NÜFUS TURİZM PAZARI HİNDİSTAN HİNDİSTAN TURİZM VERİLERİ VE PAZAR PROFİLİ IITT MUMBAI TURİZM FUARI SATTE YENİ DELHİ TURİZM FUARI

3 INCREDIBLE INDIA İNANILMAZ HİNDİSTAN Karmaşayla sadeliğin, yoksullukla ihtişamın, gösterişle mütevaziliği yan yana durduğu bu coğrafya kendine özgü farklı özellikleri ile turizm sloganı olan inanılmazlığı fazlası ile hak ediyor Hindistan, 28 tane eyalet ve birlik bölgesinden oluşan istikrarlı parlamenter demokratik bir cumhuriyet. Bharatiya Janata Partisi genel başkanı olan Başbakan Narendra Modi, 2014'te göreve başladı. Partinin felsefesi bütünsel hümanizm. Ekonomik ve toplumsal gelişimde insanı merkeze alıyor. Hindu değerlerini koruyan kültürel olarak otantik bir modernleşme modeli. Laik bir ülke olmasına rağmen din Hindistan da bir hayat tarzı durumunda. Din, bütün Hint geleneklerinin ayrılmaz bir parçası. Birçok Hintli için din, günlük işlerinden eğitim ve politikaya kadar hayatlarının her safhasına nüfuz etmiş. Laik Hindistan, Hindu, İslam, Hristiyanlık, Jainizm, Sihizm ve diğer sayısız dini geleneğe ev sahipliği yapıyor. Yüzde 80 Hindu ama aynı zamanda dünyanın en büyük Müslüman nüfuslarından birine sahip. Müslümanlar önde gelen dini grup ve Hint toplumunun ayrılmaz bir parçası. Hindistan da tüm dinlerce kabul edilen ortak uygulamalar var ve her yıl çeşitli müzik ve dans festivalleri tüm topluluklarca kutlanıyor. Ortak yaşam tüm topluluklarca benimsenmiş. Her dini topluluğun kendi hac yerleri, kahramanları, efsaneleri ve hatta mutfak alışkanlıkları vardır ki bu toplumun temel özelliği olan özgün farklılık içinde birliktelik yaratıyor. Hindistan nüfusunun büyük bir çoğunluğunun sahip olduğu bu inancı şekillendiren öğretiler; tek bir felsefeden ibaret değildir. Hinduizm belki de bu şekilde hem teorik alanda hem de uygulamada farklılıklar içerdiğinden dolayı "dinler mozaiği" diye anılabilecek tek dinî gelenektir. Bu dinin bir kurucusu ya da kutsal kitabı yoktur. İçerdiği hayat felsefesi nedeni ile tüm dünyada Budizm, Hinduizm eksenli akımlar gelişmiştir. Tarihi ticaret yolları ve ve büyük imparatorlukların yer aldığı bu bölge, içerdiği zenginlikler nedeni ile pek çok kez istilaya uğramıştır. Uzun zaman Türk egemenliğinde de kalan Hindistan en son Birleşik Krallık sömürgesi olmuş, verdikleri uzun mücadeleler sonunda 1947 yılında bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. İslam Hindistan da 8. yüzyılın başlarında Arap tüccarlar aracılığıyla girdi, fakat gerçek etkinliğini 12. yüzyılda kazandı. Hindistan'ın Müslümanlaşması büyük çoğunlukla Türklerle olmuştur. İlk olarak Gaznelilerle başlayan Türk-İslam Devletleri zinciri Tuğluklular, Lodiler, Delhi Türk Sultanlığı ve son olarak Babür İmparatorluğu'yla 1858 senesinde sona ermiştir. Müslümanlık ve Hinduizmin karşılıklı iletişimi hayatın ve kültürün her alanında Hindu ve İslami unsurların bir sentez oluşturmasını sağlamıştır. İslam ın yayılmasında evrensel barış ve kardeşliik mesajları veren tasavvufun ve din alim ve düşünürleri Hoca Ahmed Yesevi, Muhammed Bahaüddin Nakş-ı Bend ve Abdülkadir Geylani nin yaydıkları görüşler etkili olmuştur.

4 20 HİNDİSTAN EKONOMİSİ NÜFUS YAPISI Hindistan, geçtiğimiz yıl Çin'i aşarak dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Borsa sayılarına göre dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve dünyanın en büyük dördüncü satın alma gücü paritesine sahip. Birleşmiş Milletler raporuna göre; kademeli olarak uygulamaya konulan reformlar 2017 yılında da Hindistan ı en hızlı büyüyecek ülke ekonomisi olarak göstermekte, büyüme oranını ise % 7,7 oranında öngörüyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Rekabet Edebilirlik Raporu'ndaki en büyük sıçrayış Hindistan a ait olup geçen yıla göre 16 sıra yükselerek, şu anda dünyanın en rekabetçi ekonomileri arasında 39. Sırada yer alıyor. IMF ye göre Hindistan, düşen petrol fiyatlarından yararlanarak dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu. Ekonomik büyüme, yaşam standartlarını iyileştirmiş olsa da, dünyanın en yoksul nüfus sayısına sahip olan Hindistan, 1.2 milyar nüfusunu yoksulluktan kurtarmak için reformlarını sürdürüyor. Ekonomik ilişkilerinin en güçlü olduğu ülkeler; ABD, Çin, Suudi Arabistan, BAE ve İsviçre. Türkiye daha çok ithalatçı konumunda, Ekonomi Bakanlığı verilerine göre ; 2016 yılında ihracat 652 Milyon USD iken ithalat oranı 5757,2 Milyon USD. Son 50 yılda tıbbi gelişmeler, tarımsal verimlilik ve üretim artışı nedeniyle Hindistan'da büyük bir nüfus artışı olmuştur. Tıp eğitimi ve teknolojisinde de önemli ilerlemeler kaydeden Hindistan sağlık turizminde de önemli bir yere sahip. Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan Hindistan nüfusu 1, 336,472,574 olup, dünya nüfusunun % 17,86 sını oluşturmaktadır. Yaş ortalamasının 26.9 olduğu Hindistan genç bir nüfusa sahip. Nüfusun % 32,8 i kentlerde yaşıyor. (439,801,466) Nüfus artış oranı 2016 yılında % 1,19 olarak gerçekleşmiş. Okur yazarlık oranı % 74,04. Bu oran kadınlarda daha düşük seviyede; kadınlarda bu oran % 60 civarında iken genç nüfusta okur yazarlık oranı % 90 ile dünya ortalamasının üzerine çıkıyor. İki binden fazla etnik gurubun olduğu Hindistan da, 2011 yılı verilerine göre dinlerine göre nüfus dağılımı; % 79,8 Hindu, % 14,2 Müslüman, % 2,3 Hristiyan. 1 milyar sınırının üstündeki iki ülkeden birisi olan Hindistan, daha yüksek olan nüfus artış hızı sebebiyle 2022 yılında Çin i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olması bekleniyor.

5 HİNDİSTAN PAZARI Hindistan Çin den sonra en hızlı büyüyen seyahat pazarı. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü(UNWTO) Tahminine göre 2020 yılında 50 milyon Hintli yurtdışı seyahati gerçekleştirecek. 62 Milyondan fazla pasaport sahibi seyahat edebilir potansiyeli ile pek çok ülkenin de ilgisini çekiyor. 2015'te kaydedilen 20 milyon yurtdışı seyahati, toplam nüfusun yalnızca küçük bir kısmını (ancak% 2) temsil etmektedir. Yine de, Hindistan'ın yurtdışı seyahat talebinin artmasını sağlayacak pek çok olumlu faktör var: birincisi son on yılda nispeten güçlenen olan ulusal ekonomisidir; bir diğeri ise hızla büyüyen Hindistan'ın orta sınıfı - şu anda neredeyse 300 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor; şu anki nüfusa oranı % 20'den 2025 yılına kadar % 37 e çıkması bekleniyor. Üçüncüsü, ülkenin büyük diasporası var. Dış dünyada yaşayan Hintliler (25 Milyon civarında), özellikle genç nesillerin yurtdışında her yıl artan oranda eğitim için seyahat etmeleri dış dünyaya açılmalarında bir diğer önemli etken oluyor.

6 HİNDİSTAN PAZARI NDA TÜRKİYE NİN YERİ Türkiye de en fazla tatil-eğlence, wellness, kongre ve alışveriş turizmi tercih ediliyor. En fazla ziyaret ettikleri bölgeler; İstanbul, Kapadokya, Antalya ve İzmir. En çok seyahat edilen dönem, okulların da tatil dönemine rastlayan Nisan-Mayıs- Haziran aylarıdır. Yılın ikinci yarısında ise, en önemli ve büyük dini bayram olan Diwali, ayrıca Noel ve yeni yıl tatilleri nedeniyle Ekim-Kasım-Aralık aylarıdır. Destinasyon tercihlerinde ilk on ülke; Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur, Malezya, ABD, İngiltere, Hong Kong, Çin, İsviçre, Makau. Asya-Pasifik ülkeleri Kongre-Toplantı destinasyonu olarak üst sırada yer alıyor. Coğrafi yakınlıkları, nispeten gevşek vize giriş şartları, doğrudan uçuşların zenginliği, güçlü iş ilişkileri ve düşük para birimi dönüştürme oranıyla bu ülkelerin rekabet gücü yüksek. Türkiye nin Pazar payı oldukça düşük ve 52. Sırada yer alıyor yılında en yüksek ziyaretçi sayısını bulan Hindistan Pazar ında 2016 yılında % 40 oranında büyük düşüş yaşandı. Hindistan ın yurtdışı uçak koltuk kapasitesinde en büyük kapasite BAE ye ait toplam kapasitenin yaklaşık yarısı BAE taşıyıcıları tarafından sağlanıyor. THY nin uçuş sayılarını artırmak ve farklı şehirlerden de uçuş için izin talepleri var.

7 PAZAR PROFİLİ Hindistan seyahat pazarını genelleştirmek zor olsa da, sık seyahat eden üst orta sınıf ile lüks seyahatin tüm koşullarını arayan küçük fakat son derece zengin segment arasında güçlü bir ayrım var. Hindistan yoksul ve gelişmekte olan bir ülke olarak sınıflandırılsa da, lüks seyahat pazarları nispeten büyük bir pazar. Ortalama kişi başı tatil harcaması 800 USD ve 1000 USD arasında. Ülkelere göre değişen tatil harcamaları bazı ülkelerde 2400 USD ye kadar çıkıyor. Hindistan dan yurtdışına en çok iş nedeni ile seyahat ediliyor, kongre ve toplantılar da bu oranın içinde ve oranı % 40. Arkadaş ve akraba ziyaret oranı % 20. Tatil ve eğlence için yurtdışına çıkma oranı ise % 20, diğer nedenler öğrenciler dahil oran ise % 20. PATA(Asya Pasifik Turizm Birliği) yaptığı araştırmaya göre; seyahat kararlarını en fazla arkadaş, akraba tavsiyesi ve daha önce aynı yere yapılan ziyaretlerin yorumları etkiliyor. Ayrıca yurtdışında yaşayan akraba arkadaş tavsiyesi, İnternette yapılan araştırmalar ve Seyahat acente ve tur operatörlerinin yönlendirmeleri de seyahat kararlarını etkiliyor. Yurtdışı seyahat edenlerin % 65 i erkek, yaşları arasında iyi eğitim almış, toplumun üst sosyo-ekonomik katmanlarına ait. Erkek sayısının fazlalığı yurtdışında yaşayan iş gücü. Ayrıca toplantı, kongre ve iş seyahatlerindeki erkek oranının yüksekliğinden kaynaklanıyor. Hindistan ı en çok ziyaret eden ilk 10 milliyet; ABD,Bangladesh, Birleşik Krallık, Sri Lanka, Kanada, Malezya, Avustralya, Almanya, Fransa, Japonya. Hindistan Turizm Bakanlığı verilerine göre; en son 2015 yılı bilgileri yayınlanmıştır. Hindistan a gelen yabancı ziyaretçi 8,03 Milyon Yıllık Büyüme oranı %4,5 Hindistan dan yurtdışına seyahat eden kişi sayısı 20,38 Milyon Yıllık büyüme oranı %11,1 Yurtiçi seyahat eden kişi sayısı 1432 Milyon Yıllık büyüme oranı % 11,6 Uluslararası gelen ziyaretçi sayısı bakımından Dünya turizminde ki payı % 0,68 Aldığı ziyaretçi sayısı ile Dünya sıralamasında 40. Sırada yer alıyor. Turizm geliri bakımından Dünya turizmindeki payı % 1,71 Turizm geliri sıralamasında dünyada 14. Sırada yer alıyor

8 TÜRKİYE TANITIMI Tanıtma Genel Müdürlüğü nden alınan bilgilere göre; İkili ilişkilerde gündemde yer alan konular; Türkiye Cumhuriyeti ile Hindistan Cumhuriyeti Arasında Kültürel Münasebetler Müteallik Anlaşma nın yıldönümünün kutlanması amacıyla, 2016 yılının karşılıklı Kültür Yılı olarak kutlanması planlanmış ancak, Hindistan makamlarının talebi üzerine söz konusu kültür yılı 2017 yılına ötelenmiştir. Bahse konu Kültür Yılı ile ilgili hazırlanan Taslak Niyet Belgesi Dışişleri Bakanlığı marifetiyle Hindistan makamlarına iletilmiş olup, yanıt beklenmektedir Kültürel Değişim Programı imzalanması hususunda yazışmalar devam etmektedir. İki ülke arasında 31 Ocak 1995 tarihinde imzalanan Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması uyarınca, 23 Kasım 2006 tarihinde Yeni Delhi de ikincisi yapılan Türkiye-Hindistan Turizm Ortak Çalışma Grubu Toplantısının üçüncüsünün yüksek düzey katılımla önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Konuyla ilgili yazışmalar devam etmektedir.

9 TÜRKİYE TANITIM ÇALIŞMALARI Hindistan Pazarı pek çok ülkenin olduğu gibi Türkiye nin de ilgisini çekiyor. Turizm Bakanlığı Yeni Delhi Tanıtma Müşavirliği 2008 yılında kuruldu. Özel sektör ve bakanlık işbirliği ile road showlar yapılıyor. Kasım 2012 döneminde Hindistan ın Mumbai, Bangalore, Haydarabad, Chennai ve Yeni Delhi şehirlerinde Bakanlığımız ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) işbirliğinde Hintli seyahat acentelerine yönelik Türkiye Destinasyon Çalıştayı düzenlenmiştir. Ayrıca yine 2012 yılında Hindistan Seyahat Acenteleri Birliği nin (TAAI) 60. Yıl Kongresi İstanbul da yapıldı yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜROFED ve TÜRSAB iş birliği ile Mumbai ve Yeni Delhi de çalıştay düzenledi. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı da özellikle düğün turizminin gelişmesi yönünde çalışmalar yaptı. Hindistan dan acenteler getirilerek Konaklama sektörü ile Antalya da buluşturuldu. Katılım Sağlanan Turizm Fuarları; Başta SATTE Yeni Delhi ve OTM Mumbai olmak üzere belli başlı turizm furalarında bakanlığımız özel sektör ile birlikte katılım sağlamaktadır yılı içerisinde SATTE Yeni Delhi fuarına 364 metrekare, OTM Mumbai fuarına 250 metrekare ve IITT Mumbai fuarına 200 metrekarelik alanlarda ve özel sektör temsilcisi ile birlikte katılım sağlanmıştır yılında fuar alanları genişletilmiştir. Antalya Tanıtım A.Ş. ve AKTOB işbirliği ile 2015 yılından itibaren Antalya da fuarlara katılım sağlamaktadır.

10 IITT MUMBAİ TURİZM FUARI ŞUBAT 2017 IITT Mumbai Turizm Fuarı nda Antalya 2. Defa katılıyor. Fuar ise 4. Senesinde. Mumbai uluslararası firmaların bulunduğu büyük bir metropol. Hindistan ın Maharaştra eyâletinin başkenti, Hindistan'ın en büyük ve Dünya'nın dokuzuncu büyük şehri. Bollywood sinema endüstrisine de ev sahipliği yapan Mumbai Hindistan ın ticaret, finans ve kültür merkezi konumunda. Hindistan ın büyüyen seyahat kapasitesine paralel olarak turizm fuarları ve katılımcı ülkelerin sayısı her yıl artıyor. IITT Turizm Fuarı nda Türkiye bu yıl partner ülke oldu Profesyonel ve tüketici ziyaretçinin katıldığı fuar ilk 2 gün sadece profesyonel ziyaretçilere açıktı. Türkiye 300 m2 alanda yer aldı. Antalya ön stantta yer alması ve Türkiye alanında az sayıda temsilci olması nedeni ile 3 gün boyunca sürekli ziyaretçi aldı. 2 acente ve tur operatörleri birliği tarafından da ziyaret edildi. Mumbai Turizm Fuar ziyaretçilerinin tamamına yakını acente sahipleri ve yöneticileri. Türkiye hakkında genel bilgiler alan ziyaretçilere Antalya tanıtım cd ve broşürleri verildi. Türk dizilerini izleyerek gelenlerin sayısı da azımsanmayacak ölçüde gerçekleşti.

11 SATTE YENİ DELHİ TURİZM FUARI ŞUBAT 2017 SATTE Yeni Delhi Turizm Fuarı Hindistan ın en büyük turizm, seyahat fuarı. 24. Kez düzenlen fuar, 35 ten fazla ülkeden 750 katılımcı yer aldı km2 alanda kurulan fuar alanlarında 3 gün süresince konferans ve workshoplar da yapıldı. Fuarın gerçekleştiği Yeni Delhi Hindistan ın başkenti ve 17 milyon nüfusa sahip en büyük metropolü. Türkiye nin 200 m2 alanda yer aldığı fuar, hem ziyaretçi hem de katılımcıların çokluğu nedeni ile yoğun bir fuar çalışması oldu. Antalya standı ağırlıklı olarak acente sahipleri ve yöneticileri tarafından ziyaret edildi. Stant ziyaretçi acente yetkililerinin çoğu Türkiye yi gezmiş. Olumlu izlenimleri var. Pek çoğu da Türkiye planlaması yapıyor ve partner acente arıyor. Kültür turları en fazla bilgi istenen konu, oteller hakkında ise sadece konaklama oda&kahvaltılı bilgi talepleri var. Türk yaşam tarzını ve kültürünü yaşamak ve görmek seyahat vizyonları. Hintli ziyaretçilerden bir diğer en fazla gelen soru ise Türkiye de Hint mutfağı ve vejeteryan yemek olasılıkları oldu. Otellerin bu konuda çalışma yapıp yapamayacakları konusunda bilgi istendi. Kartvizitleri alınan ziyaretçilere bilgilendirme e-postaları yollanacak.

12 Bu yıl 24. Kez kapısını ziyaretçilerine açan SATTE Yeni Delhi Uluslararası Turizm Fuarı başladı Tarihleri arasında yapılan fuarda 40 ülkeden 870 katılımcı yer alıyor. Büyük nüfus oranı ve ekonomisi gittikçe güçlenen Hindistan pek çok destinasyon için hedef kaynak pazar durumunda. SONUÇ; PAZARIN GELİŞMESİNDE Türkiye ve Antalya nın olumlu tanınırlığı var ancak bu son dönemlerde gelişen olumsuz olayların yansımaları bu ülkede de hissediliyor. Geçtiğimiz yıl pek çok grup, toplantı, düğün organizasyon iptalleri yaşanmış. Bu yıl bölgede iş yapan seyahat acentelerinin verdiği bilgiye göre mevcut koşulların iyiye gitmesi durumunda talep artışı yaşanacak. ANAHTAR Ancak uçuş FAKTÖRLER sayısında yapılan kısıtlama, mevcut talepte büyük çıkış yapmasının önünde en büyük engel. Türkiye alanı 200 m2 ve 25 katılımcının yer aldığı fuarda, ağırlıklı olarak İstanbul Hindistan acenteleri mevcut koşullar bulunuyor. içerisinde; Stantlar sefer sayısı Türkiye azlığı, uçuş süresi planlaması yapan acentelerce ziyaret ediliyor. Antalya standı ise daha çok ve kongre, H/D otellerin toplantı direk düğün seferler organizasyonları ile ile ulaşılabilir bir yapan noktada firmalarca ziyaret edilmektedir. olmaması nedeni ile kıyı bölgelerinde yer alan H/D oteller için henüz bir potansiyel oluşturmamaktadır. Pazarda talep yaratacak güçlü bir tanıtım ile oluşacak potansiyel ancak kıyı bölgelerine direk charter ya da tarifeli seferlerin konulması ile mümkün olabilecektir. Karşılıklı olarak vizenin kaldırılması, ziyaretçi sayısının artışında önemli bir etken olacaktır. Türk dizilerinin büyük bir takipçi kitlesi bulunduğu rating oranları göstermektedir. Dizi oyuncularının yer alacağı tanıtım kampanyaları bu ülkede mevcut talep potansiyelini olumlu yönde etkileyecektir.

ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU ATM DUBAI 2015 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 22 inci kez gerçekleştirilen ATM Dubai 2015

Detaylı

TÜRSAB AITF BAKÜ 2017 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU

TÜRSAB AITF BAKÜ 2017 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU TÜRSAB AITF BAKÜ 2017 ULUSLARARASI TURİZM FUAR RAPORU Siyasi ve ekonomik ilişkiler açısından Türkiye nin en olumlu diyaloğa sahip bulunduğu ülkeler arasında yer alan Azerbaycan, Türkiye ye gönderdiği turist

Detaylı

Yaklaşık 150 ülkeden katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı.

Yaklaşık 150 ülkeden katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı. Yaklaşık 150 ülkeden 3.500 katılımcıyla bu yıl 16. sı gerçekleştirilen IMEX Frankfurt Fuarı na TÜRSAB ilk kez bir stand ile katıldı. Fuara, ulusal ve uluslararası turizm ofisleri, ziyaretçi ve kongre büroları,

Detaylı

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 08.01.2013 13.01.2013 2014 Yılı Fuar Tarihleri 07-12.01.2014 Fuarın Açık Olduğu saatler 08/09/10/12/13.01.2013 10:00-18:00

Detaylı

HİNDİSTAN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Ahmet Toprak Uzman Yardımcısı

HİNDİSTAN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU. Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Ahmet Toprak Uzman Yardımcısı HİNDİSTAN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Ahmet Toprak Uzman Yardımcısı MART 2016 GENEL BİLGİLER Ülke adı: Hindistan Cumhuriyeti Yönetim biçimi: Federal Cumhuriyet Başkent: Yeni

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

KÖRFEZ ÜLKELERİ PAZAR DEĞ ERLENDİ RMESİ

KÖRFEZ ÜLKELERİ PAZAR DEĞ ERLENDİ RMESİ ARABIAN TRAVEL MARKET DUBAI TURİ ZM FUARI 24-28Nİ SAN 2017 KÖRFEZ ÜLKELERİ PAZAR DEĞ ERLENDİ RMESİ AKDENİZ TURİSTİK OTELCİLER VE İŞLETMECİLER BİRlİĞİ Yelda Karaca -29 Nisan 2017 İ ÇERİ K K Ö R F E Z Ü

Detaylı

ATM Dubai Turizm Fuarı

ATM Dubai Turizm Fuarı ATM Dubai Turizm Fuarı Ortadoğu da gerçekleştirilen en önemli fuarlar arasında gösterilen ATM Turizm Fuarı Birleşik Arap Emirlikleri nin Dubai şehrinde 30 Nisan-3 Mayıs 2012 tarihleri arasında kapılarını

Detaylı

TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu

TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu Özet Sonuçlar *2016 yılında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 30.05 oranında düşüş gösterirken 2017 ilk 9 ayında yüzde 28 artış kaydedilmiştir. *Türkiye'ye en çok

Detaylı

türkiye talep profili 2014

türkiye talep profili 2014 1 AKDENİZ TURİSTİK OTELCİLERİ VE İŞLETMECİLER BİRLİĞİ türkiye talep profili 2014 ilk yarı Sonuçları (özet değerlendirme) 30 YIL 1984-2014 AKTOB ARAŞTIRMA /EROL KARABULUT GECELEMELER % 10, GELİR % 6 ARTTI

Detaylı

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre TÜRKİYE 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI YILLAR % DEĞİŞİM ORANI AYLAR 2016 2017 2018* 2017/2016 2018/2017 OCAK 1 170 333 1 055 474 1 461 570-9,81

Detaylı

FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU

FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU FIT Buenos Aires / ARJANTİN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU FIT Arjantin Turizm Fuarı Güney Amerika nın en önemli turizm fuarlarından biri olan FIT Arjantin Turizm Fuarı bu yıl 23. Kez Buenos Aires

Detaylı

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk ayında ise halı

Detaylı

Türkiye 2009 2010 2011 2012 2013 Pazar Payı % 3,7 % 4,4 % 4,5 % 4,25 % 4,1

Türkiye 2009 2010 2011 2012 2013 Pazar Payı % 3,7 % 4,4 % 4,5 % 4,25 % 4,1 TÜRKİYE NİN HOLLANDA TURİZM PAZAR PAYI 16.8 milyon kişilik bir nüfusa sahip olan Hollanda, nüfusuna oranla en çok tatile çıkan Avrupa ülkeleri arasında yer almaktadır. Avrupa Konseyi Resmi İstatistik Dairesi

Detaylı

TÜRSAB VAKANTIEBEURS 2016 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

TÜRSAB VAKANTIEBEURS 2016 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU TÜRSAB VAKANTIEBEURS 2016 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 12-17 Ocak tarihleri arasında Hollanda nın Utrecht kentinde gerçekleştirilen Vakantiebeurs

Detaylı

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL 24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü «UNCTAD» ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya Yatırım

Detaylı

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK NİSAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk dört ayının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 23,1 oranında artarak

Detaylı

BIT MİLANO 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

BIT MİLANO 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU BIT MİLANO 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU AR-GE BİRİMİ TÜRSAB BIT MİLANO 2014 TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 13-15 Şubat tarihleri arasında İtalya nın Milano kentinde

Detaylı

FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU TÜRSAB FIT 2014 LATİN AMERİKA TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 25-28 Ekim 2014 tarihleri arasında Arjantin in Başkenti

Detaylı

ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU TÜRSAB ITTFA BELGRAD 2014 TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 27 Şubat 2 Mart tarihleri arasında Sırbistan ın Başkenti Belgrad

Detaylı

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2009 yılında ülkemiz halı ihracatı % 7,2 oranında düşüşle 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk çeyreğinin sonunda

Detaylı

VAKANTIEBEURS 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

VAKANTIEBEURS 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU VAKANTIEBEURS 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU AR-GE BİRİMİ TÜRSAB UTRECHT VAKANTIEBEURS 2014 FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 14-19 Ocak tarihleri arasında Hollanda nın Utrecht

Detaylı

SRİ LANKA ÜLKE RAPORU

SRİ LANKA ÜLKE RAPORU SRİ LANKA ÜLKE RAPORU Ahmet Toprak Uzman Yardımcısı Uluslararası ilişkiler Müdürlüğü Ağustos 2016 GENEL BİLGİLER Resmi adı : Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Üniter Cumhuriyet

Detaylı

FITUR 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

FITUR 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU FITUR 2015 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU TÜRSAB FITUR 2015 TURİZM FUAR DEĞERLENDİRME RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 28 Ocak 1 Şubat tarihleri arasında İspanya nın başkenti

Detaylı

METSAN. Yeniden Endonezya:

METSAN. Yeniden Endonezya: METSAN SAYI: 14 Kasım 2017 Yeniden Endonezya: Pazar Geliştirme Çalışmalarımız Sürüyor Geçen yıl Big 5 Yapı Fuarı sebebiyle bulunduğumuz Endonezya nın Cakarta kentine bu kez bayi ağı oluşturma ve pazar

Detaylı

Dünya da ve Türkiye de Kongre Turizmi

Dünya da ve Türkiye de Kongre Turizmi Dünya da ve Türkiye de Kongre Turizmi Uluslararası Toplantı ve Kongreler Birliği (ICCA) tarafından hazırlanan rapora göre, 2008 yılında dünyada yaklaşık 7 bin 475 adet uluslar arası toplantı organize edildi.

Detaylı

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye 15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye geçmiş olacağız. Turizmde Üçüncü Evre İmkan, Strateji

Detaylı

MB MMC BAKÜ. BAKÜ : Orxan İsmayilov. İSTANBUL: Orkide Bulut. İZMİR: Barış Bulut

MB MMC BAKÜ. BAKÜ : Orxan İsmayilov. İSTANBUL: Orkide Bulut. İZMİR: Barış Bulut MB MMC BAKÜ BAKÜ : +994 55 541 68 16 Orxan İsmayilov İSTANBUL: +90 544 971 06 77 Orkide Bulut İZMİR: +90 506 389 35 94 Barış Bulut www.fethiyetanitimgunleri.com info@fethiyetanitimgunleri.com Malumun İlanı

Detaylı

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk iki ayının

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI Genel Değerlendirme Haziran 2014 2012 yılı dünya seramik sağlık gereçleri ihracat rakamlarına bakıldığında, 2011 yılı rakamlarına nazaran daha az dalgalanma gösterdiği

Detaylı

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi Basın Bülteni 26 Haziran 2013 YASED, UNCTAD 2013 Dünya Yatırım Raporu nu açıkladı Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi 2012 yılında dünyada yüzde 18

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ İNCİR RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KASIM, 2018 1 İçindekiler 1. DÜNYA İNCİR ÜRETİMİ VE TİCARETİ 1.1 DÜNYA İNCİR ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İNCİR İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA

Detaylı

SAUDİ AGROFOOD 2016. Uluslararası Gıda Fuarı Bilgilendirme Dosyası

SAUDİ AGROFOOD 2016. Uluslararası Gıda Fuarı Bilgilendirme Dosyası SAUDİ AGROFOOD 2016 Uluslararası Gıda Fuarı Bilgilendirme Dosyası Suudi Arabistan, Riyad Uluslararası Fuar Merkezi (2-5 Ekim 2016) SAUDİ AGROFOOD 2015 ULUSLARARASI GIDA FUARI A. SAUDİ AGRO FOOD 2016 Uluslararası

Detaylı

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!

İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ! İNSANİ GELİŞMEYİ SÜRDÜRMEK:! EĞİTİM VE İŞGÜCÜ PİYASASI GÖSTERGELERİ İTİBARİYLE TÜRKİYE NİN PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ!! IŞIL KURNAZ" GAZİ ÜNİVERSİTESİ UNDP 2014 İNSANİ GELİŞME RAPORU# TÜRKİYE TANITIM

Detaylı

TUROB - Selanik Philoxenia 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu

TUROB - Selanik Philoxenia 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu TUROB - Selanik Philoxenia 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 21-24.11.2013 Fuarın Açık Olduğu saatler 11.00 20.00 Dağıtılan Malzemeler 1. Istanbul Guide 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası

Detaylı

ALTIN MÜCEVHERAT. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

ALTIN MÜCEVHERAT. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ALTIN MÜCEVHERAT Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ALTIN MÜCEVHERAT Türk altın mücevherat üretim geleneği çok eskilere dayanmaktadır.

Detaylı

9. Dubai Uluslararası Gayrimenkul ve Emlak Fuarı (İPS) en yeni projemiz olan Dubai Sustainable City yi duyurmak için mükkemmel ve en doğru ortamdi.

9. Dubai Uluslararası Gayrimenkul ve Emlak Fuarı (İPS) en yeni projemiz olan Dubai Sustainable City yi duyurmak için mükkemmel ve en doğru ortamdi. 8,000 m 2 FUAR ALANI 291 KATILIMCI 77 YERLİ KATILIMCI 214 ULUSLARARASI KATILIMCI 37 MEDYA ORTAĞI 7,637 MEDYA ORTAĞI IPS (INTERNATIONAL PROPERTY SHOW) 2013, Dubai Arazi ve İskan Departmanı nın katkılarıyla

Detaylı

TÜRSAB 2017 TAHRAN TURİZM FUAR RAPORU

TÜRSAB 2017 TAHRAN TURİZM FUAR RAPORU TÜRSAB 2017 TAHRAN TURİZM FUAR RAPORU Tahran Uluslararası Turizm Fuarı (TİTE) 6 9 Şubat 2017 tarihleri arasında Tahran Uluslararası Fuar Merkezi nde 10 uncu kez gerçekleştirildi. 2014 ve 2015 yıllarında

Detaylı

POLONYA DA TÜRKİYE İMAJI YENİLENMELİ

POLONYA DA TÜRKİYE İMAJI YENİLENMELİ POLONYA DA TÜRKİYE İMAJI YENİLENMELİ Hazırlayan: TÜRSAB Ar-Ge Departmanı, Türkiye, Polonya da yakın tarihlere kadar bir tatil destinasyonu olarak tanınmıyordu. Türkiye bu anlamda ucuz ya da orta kalitede

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI TANZANYA BİRLEŞİK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI TANZANYA BİRLEŞİK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI TANZANYA BİRLEŞİK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ TEMMUZ 2018 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği TEMEL BİLGİLER Ülke Adı:

Detaylı

ULUDAĞ HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2016 YILI HAZİRAN AYI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU

ULUDAĞ HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2016 YILI HAZİRAN AYI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU ULUDAĞ HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2016 YILI HAZİRAN AYI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU ULUDAĞ Ar-Ge ve Pazara Giriş Şubesi TEMMUZ 2016 GENEL DEĞERLENDİRME Türkiye İhracatçılar Meclisi

Detaylı

İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 İHRACAT... 4 İTHALAT... 5 TÜRKİYE DE ÜRETİM... 6 TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİ... 6 İHRACAT... 7 İTHALAT...

İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 İHRACAT... 4 İTHALAT... 5 TÜRKİYE DE ÜRETİM... 6 TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİ... 6 İHRACAT... 7 İTHALAT... İçindekiler DÜNYA TİCARETİ... 3 İHRACAT... 4 İTHALAT... 5 TÜRKİYE DE ÜRETİM... 6 TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİ... 6 İHRACAT... 7 İTHALAT... 9 EV TEKSTİLİ SEKTÖR RAPORU Ekonomik Araştırmalar ve Dış Ticaret Müdürlüğü

Detaylı

20th INTERNATIONAL RUSSIAN TRAVEL MARKET SONUÇ RAPORU

20th INTERNATIONAL RUSSIAN TRAVEL MARKET SONUÇ RAPORU 20th INTERNATIONAL RUSSIAN TRAVEL MARKET SONUÇ RAPORU AR-GE BİRİMİ 20th INTERNATIONAL RUSSIAN TRAVEL MARKET SONUÇ RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 16-19 Eylül tarihleri arasında

Detaylı

2010 OCAK HAZİRAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK HAZİRAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK HAZİRAN DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılına iyi başlayan ülkemiz halı ihracatı, yılın ilk yarısının sonunda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla % 19,7 oranında artarak

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ İNCİR RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ TEMMUZ, 2017 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ... 3 1.1 DÜNYA ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA İHRACATI...

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

8.ULUSLARARASI RESORT TURİZM KONGRESİ KASIM 2018 SONUÇ RAPORU. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği

8.ULUSLARARASI RESORT TURİZM KONGRESİ KASIM 2018 SONUÇ RAPORU. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği 8.ULUSLARARASI RESORT TURİZM KONGRESİ 28-29 KASIM 2018 SONUÇ RAPORU Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği İÇERİK ULUSLARARASI RESORT TURİZM KONGRESİ POLONYA PAZARI FORUMU 8.ULUSLARARASI RESORT

Detaylı

TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM ( )

TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM ( ) TÜRKİYE'NİN GSYH PERFORMANSI TARİHSEL GELİŞİM (196-215) 1. Giriş Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) ülkelerin ekonomik büyümelerini dönemsel olarak ölçmek için kullanılan ve ülkelerin ekonomik büyümeleri

Detaylı

TURİZM İSTATİSTİKLERİ / 2014 YIL 2014 TURİZM GELİRİ (Milyar $) 2014 TURİZM GİDERLERİ (Milyar $) 2014 ORTALAMA KİŞİ BAŞI HARCAMA

TURİZM İSTATİSTİKLERİ / 2014 YIL 2014 TURİZM GELİRİ (Milyar $) 2014 TURİZM GİDERLERİ (Milyar $) 2014 ORTALAMA KİŞİ BAŞI HARCAMA TURİZM İSTATİSTİKLERİ / 2014 YIL 2014 TURİZM GELİRİ 34.305.904 (Milyar $) 2014 TURİZM GİDERLERİ 5.470.481 (Milyar $) 2014 ORTALAMA KİŞİ BAŞI HARCAMA 828 $ 2014 GSYH 867.325 (Milyar $) 2014 TURİZM GELİRLERİNİN

Detaylı

FITUR 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU

FITUR 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU FITUR 2014 TURİZM FUARI SONUÇ RAPORU AR-GE BİRİMİ TÜRSAB FITUR 2014 TURİZM FUAR RAPORU Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) bu yıl 22-26 Ocak tarihleri arasında İspanya nın başkenti Madrid de 34

Detaylı

BURSA İNŞAAT FUARI ve RISING CITY BURSA GAYRİMENKUL FUARI 2018 FUAR RAPORU

BURSA İNŞAAT FUARI ve RISING CITY BURSA GAYRİMENKUL FUARI 2018 FUAR RAPORU BURSA İNŞAAT FUARI ve RISING CITY BURSA GAYRİMENKUL FUARI 2018 FUAR RAPORU 2 3 4 5 BAŞARI BİLGİ GÜVEN TECRÜBE TEKNOLOJİ 2018 yılında 4 Katılımcı Ülke 195 Firma ve Firma Temsilciliği 34 Ziyaretçi Ülke 46.014

Detaylı

18. İRAN ULUSLARARASI ELEKTRİK FUARI. 2-5 Kasım 2018

18. İRAN ULUSLARARASI ELEKTRİK FUARI. 2-5 Kasım 2018 18. İRAN ULUSLARARASI ELEKTRİK FUARI 2-5 Kasım 2018 Fuar Hakkında 2-5 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşecek olan 18. İran Uluslararası Elektrik Fuarı, yerli ve yabancı çok sayıda firmanın katılımıyla alanındaki

Detaylı

GTİP 3924 Plastikten sofra, mutfak, ev, sağlık veya tuvalet eşyası

GTİP 3924 Plastikten sofra, mutfak, ev, sağlık veya tuvalet eşyası GTİP 3924 Plastikten sofra, mutfak, ev, sağlık veya tuvalet eşyası Haziran 2013 1 Genel kod bilgisi: VII PLASTİK VE PLASTİK ÜRÜNLERİ; KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ 39 Plastikler ve mamulleri 3924 Plastikten

Detaylı

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2016 Turizm Fuarı Sonuç Raporu

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2016 Turizm Fuarı Sonuç Raporu TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2016 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 12.01.2016 17.01.2016 2017 Yılı Fuar Tarihleri 10-15.01.2017 Fuarın Açık Olduğu saatler 10:00-18:00 Ziyaretçi Sayısı

Detaylı

Endişeye mahal yok (mu?)

Endişeye mahal yok (mu?) tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Endişeye mahal yok (mu?) Güven Sak İstanbul, 19 Ekim 2011 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 Reel milli gelir (1960=100) www.tepav.org.tr

Detaylı

Temmuz Ayı Tekstil Gündemi

Temmuz Ayı Tekstil Gündemi Temmuz Ayı Tekstil Gündemi 05.08.2016 Temmuz Ayı Tekstil Gündemi «Bangladeş de 5 yeni denim firması kuruluyor» «Etiyopya devasa endüstriyel tekstil parkı açacak» «Hindistan, İran tekstil pazarını keşfediyor»

Detaylı

SAĞLIK KOMİTESİ SUNUM

SAĞLIK KOMİTESİ SUNUM SAĞLIK KOMİTESİ SUNUM BAŞLIKLARLA TÜRSAB TÜRSAB, 1972 yılında 1618 sayılı yasa ile kurulmuş ilk turizm meslek birliğidir. 01 İLK MESLEKİ BİRLİK 2013 yılında Türkiye ye gelen yabancı turistlerin yaklaşık

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2018 YILI NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı

Detaylı

29 Ocak EMITT 20. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Uçak Organizasyonu ve Stand Katılımı İSTANBUL

29 Ocak EMITT 20. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Uçak Organizasyonu ve Stand Katılımı İSTANBUL 29 Ocak 2016 EMITT 20. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Uçak Organizasyonu ve Stand Katılımı I. EMITT TURİZM FUARI HAKKINDA GENEL BİLGİ İSTANBUL Emitt Fuarı, ilk olarak 1997 yılında Voyager

Detaylı

Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler

Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler Oğuzhan KAYA TKHK Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığı khk.kaynakgelistirme@saglik.gov.tr www.tkhk.gov.tr Slayt1/28 Bakanlığımızın 2013-2017

Detaylı

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU 2016 PAGEV 1. DÜNYA PLASTİK MAMUL SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 1.1. DÜNYA PLASTİK MAMUL ÜRETİMİ Yüksek kaynak verimi, düşük üretim ve geri kazanım maliyeti ve tasarım ve uygulama zenginliği

Detaylı

AB Ekonomisinin Mevcut Durumu ve Geleceğe Dönük Projeksiyonlar. Prof. Dr. Lerzan ÖZKALE, İTÜ Ankara, 18 Ekim 2006

AB Ekonomisinin Mevcut Durumu ve Geleceğe Dönük Projeksiyonlar. Prof. Dr. Lerzan ÖZKALE, İTÜ Ankara, 18 Ekim 2006 AB Ekonomisinin Mevcut Durumu ve Geleceğe Dönük Projeksiyonlar Prof. Dr. Lerzan ÖZKALE, İTÜ Ankara, 18 Ekim 2006 2005 GSYİH (cari ABD Doları, milyar) 50000 45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000

Detaylı

TUROB - Selanik Philoxenia 2014 Turizm Fuarı Sonuç Raporu. 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası 4. Katılımcı otellerin sağladığı promosyonlar

TUROB - Selanik Philoxenia 2014 Turizm Fuarı Sonuç Raporu. 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası 4. Katılımcı otellerin sağladığı promosyonlar TUROB - Selanik Philoxenia 2014 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 13-16.11.2014 Fuarın Açık Olduğu saatler 11.00 20.00 Dağıtılan Malzemeler 1. Istanbul Guide 2. Istanbul CD 3. İstanbul Haritası

Detaylı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı 1 DÜNYA ve TÜRKİYE POLİPROPİLEN ( PP ) DIŞ TİCARET ANALİZİ Barbaros Demirci ( Genel Müdür ) Neslihan Ergün ( Teknik Uzman Kimya Müh. ) PAGEV - PAGDER DÜNYA TOPLAM PP İTHALATI : Dünya toplam PP ithalatı

Detaylı

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : İspanya Krallığı Nüfus : 48.146.136 Dil :İspanyolca (resmi dil), Katalanca, Portekizce. Din :%96 Katolik Yüzölçümü

Detaylı

IFTM TOP RESA TURİZM FUARI RAPORU

IFTM TOP RESA TURİZM FUARI RAPORU IFTM TOP RESA TURİZM FUARI RAPORU 20 23 EYLÜL 2016 PARİS / FRANSA Aykut TERZİOĞLU Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Fuarcılık Şefi IFTM TOP RESA TURİZM FUARI RAPORU IFTM Top Resa Turizm Fuarı, 20 23 Eylül

Detaylı

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1 EK TABLOLAR Tablolar, - (129) Dünya Sağlık Örgütü: WHO Dünya Sağlık Raporu - (123) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: UNDP İnsani Gelişme Raporu - (128) Dünya Bankası: WB

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI WTM LONDRA 2014 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI WTM LONDRA 2014 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU İZMİR TİCARET ODASI WTM LONDRA 2014 TURİZM FUARI DEĞERLENDİRME RAPORU Hazırlayan: Görkem Şavluğ Dış Ekonomik İlişkiler ve Uluslararası Organizasyonlar Müdürlüğü 3-6 KASIM 2014 WTM LONDRA 2014 TURİZM FUARI

Detaylı

TÜROB TITE / TAHRAN - İRAN 2017 Turizm Fuarı Sonuç Raporu

TÜROB TITE / TAHRAN - İRAN 2017 Turizm Fuarı Sonuç Raporu TÜROB TITE / TAHRAN - İRAN 2017 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 06.02.2017 09.02.2017 2017 Yılı Fuar Tarihleri Şubat 2018 Fuarın Açık Olduğu saatler 10:00-18:00 Dağıtılan Malzemeler 1. Tanıtım

Detaylı

ETIK RESEARCH ETİK

ETIK RESEARCH ETİK 04.06.2015 ETIK RESEARCH 24.06.2015 ETİK ETİK ARAŞTIRMA Etik ilkelerinden ödün vermeden müşterilerine yüksek standartlarda, kaliteli hizmet vermek adına 1997 yılında kurulan Etik Araştırma, birlikte üreterek,

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 216 Haziran - 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Haziran ayında, 215 yılının aynı ayına göre %8,1 artarak 12 milyar 916 milyon dolar, ithalat %7 artarak 19 milyar 475 milyon

Detaylı

Dubai Mücevherat Fuarı 4-7 Kasım 2009 tarihleri arasında B.A.E. nin Dubai şehrinde Dünya Ticaret Merkezi Fuar Alanında düzenlenmiştir.

Dubai Mücevherat Fuarı 4-7 Kasım 2009 tarihleri arasında B.A.E. nin Dubai şehrinde Dünya Ticaret Merkezi Fuar Alanında düzenlenmiştir. DUBAĠ MÜCEVHERAT FUARI Dubai Mücevherat Fuarı 4-7 Kasım 2009 tarihleri arasında B.A.E. nin Dubai şehrinde Dünya Ticaret Merkezi Fuar Alanında düzenlenmiştir. Fuar 25.815 m 2 alanda ve toplamda 3 büyük

Detaylı

EduValley TÜRK ÜNİVERSİTELERİ EĞİTİM FUARLARI FUAR TANITIM KATALOĞU. Tunus Cezayir. Filistin Ürdün. Bahreyn Kuveyt.

EduValley TÜRK ÜNİVERSİTELERİ EĞİTİM FUARLARI FUAR TANITIM KATALOĞU. Tunus Cezayir. Filistin Ürdün. Bahreyn Kuveyt. 2017-18 FUAR TANITIM KATALOĞU 1 2 3 Tunus Cezayir Filistin Ürdün Bahreyn Kuveyt 4 Afganistan 5 Tanzanya 6 Nijerya Kategori I Tunus & Cezayir TUNUS Afrika nın ve Arap dünyasının önde gelen ekonomilerinden

Detaylı

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI Sektörlerindeki ürünlerin, en son teknolojik gelişmelerin, dünyadaki trendlerin ve son uygulamaların sergilendiği, 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında

Detaylı

MOSKOVA / RUSYA TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU

MOSKOVA / RUSYA TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU MOSKOVA / RUSYA TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU Moskova Turizm Fuarı Rusya'nın en büyük turizm fuarı MITT Moskova bu yıl 25. kez Moskova Expo Center da, 3 ayrı Pavyon ve 7 salonda yaklaşık 55.000

Detaylı

2011 YILI OCAK- MART DÖNEMİNDE HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2011 YILI OCAK- MART DÖNEMİNDE HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2011 YILI OCAK- MART DÖNEMİNDE HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı yılını % 18,4 oranında artışla kapanmış ve 1 milyar 286 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2011 yılına da

Detaylı

WTM LONDRA 2-5 Kasım 2015

WTM LONDRA 2-5 Kasım 2015 WTM LONDRA 2-5 Kasım 2015 FUAR&PAZAR DEĞERLENDİRMESİ HAZIRLAYAN: AKTOB TANITIM BİRİMİ Kaynaklar; T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı UNWTO WTM WORLD TRAVEL MARKET YILIN İLK BÜYÜK TURİZM FUARI WTM, TÜM YILI

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KİRAZ RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KASIM, 2018 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ 1.1 DÜNYA KİRAZ ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA KİRAZ İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA KİRAZ

Detaylı

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye

Tarım & gıda alanlarında küreselleşme düzeyi. Hareket planları / çözüm önerileri. Uluslararası yatırımlar ve Türkiye Fırsatlar Ülkesi Türkiye Yatırımcılar için Güvenli bir Liman Tarım ve Gıda Sektöründe Uluslararası Yatırımlar Dr Mehmet AKTAŞ Yaşar Holding A.Ş. 11-12 Şubat 2009, İstanbul sunuş planı... I. Küresel gerçekler,

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2015 HALI SEKTÖRÜ Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 EKİM AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılını % 7,3 oranında

Detaylı

2011 YILI OCAK- KASIM DÖNEMİNDE HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2011 YILI OCAK- KASIM DÖNEMİNDE HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2011 YILI OCAK- KASIM DÖNEMİNDE HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2010 yılını % 18,4 oranında artışla kapanmış ve 1 milyar 286 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2011 yılına

Detaylı

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Seramik sektörünün en

Detaylı

İSRAİL DEVLETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İSRAİL DEVLETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İSRAİL DEVLETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2016 1. GENEL BİLGİLER Ülke Adı : İsrail Devleti Yüzölçümü : 20.770 km² Yönetim Biçimi : Parlamenter Cumhuriyet Cumhurbaşkanı : Reuven

Detaylı

TUR 2013 GÖTEBORG TURİZM FUARI RAPORU 21 24 MART 2013 GÖTEBORG - İSVEÇ

TUR 2013 GÖTEBORG TURİZM FUARI RAPORU 21 24 MART 2013 GÖTEBORG - İSVEÇ TUR 2013 GÖTEBORG TURİZM FUARI RAPORU 21 24 MART 2013 GÖTEBORG - İSVEÇ Aykut TERZİOĞLU Dış Ekonomik İlişkiler ve Uluslararası Organizasyonlar Müdürlüğü Fuarcılık Masası Uzmanı TUR 2013 GÖTEBORG TURİZM

Detaylı

193 ülkeye ihracat. Hurdadan çelik üretimi oranı % yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi

193 ülkeye ihracat. Hurdadan çelik üretimi oranı % yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi 2019 Dünyanın altıncı büyük çelik ihracatçısı 193 ülkeye ihracat Hurdadan çelik üretimi oranı % 69 2018 yılında 37,3 milyon ton ham çelik üretimi 2018 İhracat Değeri 31,6 milyar USD Toplam İhracattaki

Detaylı

SOFYA / BULGARİSTAN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU

SOFYA / BULGARİSTAN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU SOFYA / BULGARİSTAN TURİZM FUARI TÜROB FUAR SONUÇ RAPORU Yönetici Özeti: Bu yıl 35. kez düzenlenen Sofya Holiday&Spa Expo Uluslararası Turizm Fuarı, toplam 3 salonda 350 katılımcı ile 20.000 metrekarelik

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI IDS 2015 KÖLN ULUSLARARASI DİŞÇİLİK FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI IDS 2015 KÖLN ULUSLARARASI DİŞÇİLİK FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU İZMİR TİCARET ODASI IDS 2015 KÖLN ULUSLARARASI DİŞÇİLİK FUARI ŞEMSİYE STAND ORGANİZASYONU DEĞERLENDİRME RAPORU Hazırlayan: Görkem Şavluğ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü 10-14 MART 2015 IDS KÖLN 2015 ULUSLARARASI

Detaylı

Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu

Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Sayfa 1 / 10 Bebek Hazır Giyim Sektörü Sınıflandırma Bebek hazır giyim

Detaylı

GSYH (2016)* KİŞİBAŞINA DÜŞEN GELİR (2015)* İŞSİZLİK ORANI

GSYH (2016)* KİŞİBAŞINA DÜŞEN GELİR (2015)* İŞSİZLİK ORANI Rusya nın başkenti Moskova da bu yıl 24 üncü kez gerçekleştirilen MITT - Moskova Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı 14-16 Mart tarihleri arasında düzenlendi. Rusya ile Türkiye arasında yaşanan kriz nedeniyle

Detaylı

SN. YETKİLİ DİKKATİNE 25.08.2015 KONU: 2016 YILI YAPI-İNŞAAT VE ELEKTRİK FUARLARI SİRKÜ BİLGİLENDİRMESİ

SN. YETKİLİ DİKKATİNE 25.08.2015 KONU: 2016 YILI YAPI-İNŞAAT VE ELEKTRİK FUARLARI SİRKÜ BİLGİLENDİRMESİ SN. YETKİLİ DİKKATİNE 25.08.2015 KONU: 2016 YILI YAPI-İNŞAAT VE ELEKTRİK FUARLARI SİRKÜ BİLGİLENDİRMESİ Türkiye milli katılım organizasyonunun, T.C. Ekonomi Bakanlığı'na izin başvurusu yapılmış olup, Türkel

Detaylı

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017 Özet Sonuçlar Ocak-Aralık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısında % 27.84 oranında artış Aralık ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısında %30.84 oranında artış Ocak- Aralık döneminde OECD ülkelerinden

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1.ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.2.ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK

Detaylı

2013 İLK YARI RUSYA TURİZM RAPORU

2013 İLK YARI RUSYA TURİZM RAPORU 2013 İLK YARI RUSYA TURİZM RAPORU RUSLAR İÇİN YENİ TATİL TARİHLERİ Ulusal tatillerinde düzenleme yapan Rusya, Yeni Yıl Tatilini 8 güne kadar kısalttı ve buna göre tatil periyotlarına yayılacak şekilde

Detaylı

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ

ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ KİRAZ RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR&GE ŞUBESİ TEMMUZ, 2017 1 İçindekiler 1. DÜNYA ÜRETİMİ VE TİCARETİ... 3 1.1 DÜNYA ÜRETİMİ... 3 1.2 DÜNYA İTHALATI... 4 1.3 DÜNYA İHRACATI...

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI

KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI KRUVAZİYER TURİZMİNDE DÜNYA VE İZMİR, TÜRKİYE KRUVAZİYER PLATFORMU NUN ÇALIŞMALARI DÜNYA KRUVAZİYER PAZARI NEREYE GİDİYOR? Hazırlayan: Mine Güneş Kruvaziyer destinasyonlar içerisinde, son yıllara kadar

Detaylı

2015 yılının aynı döneminde ise Yurtdışına çıkan Türk Vatandaş sayısı ise 9 milyon 256 bin 486 kişi olarak gerçekleşti.

2015 yılının aynı döneminde ise Yurtdışına çıkan Türk Vatandaş sayısı ise 9 milyon 256 bin 486 kişi olarak gerçekleşti. 2016 YILINDA YURTDIŞINA ÇIKAN VATANDAŞLARIN SAYISI %-12.90 DÜŞTÜ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; 2016 yılında yurtdışına çıkan Türk Vatandaşlarının sayısı 2015 yılına

Detaylı

Turizm ve Çevre Bakanlığı, turizm tanıtma ve pazarlama çalışmaları çerçevesinde KKTCyi Azerbaycanda düzenlediği road show etkinliğiyle tanıttı.

Turizm ve Çevre Bakanlığı, turizm tanıtma ve pazarlama çalışmaları çerçevesinde KKTCyi Azerbaycanda düzenlediği road show etkinliğiyle tanıttı. AVRASYA İNCELEMELERİ MERKEZİ CENTER FOR EURASIAN STUDIES KKTC, AZERBAYCAN'DA TANITILDI - 06.12.2016 6 Aralık 2016 kibrispostasi.com Turizm ve Çevre Bakanlığı, turizm tanıtma ve pazarlama çalışmaları çerçevesinde

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Mart Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 04/ DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Mart ayında, Türkiye

Detaylı

RUANDA ÜLKE RAPORU 15.10.2015

RUANDA ÜLKE RAPORU 15.10.2015 RUANDA ÜLKE RAPORU 15.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Ruanda ya ihracat yapan 1 firma bulunmaktadır. (AHENK KOZMETİK İÇ VE DIŞ TİC. A.Ş) 30.06.2015 tarihi

Detaylı