Prof. Dr. Muhsin HESAPÇIOĞLU ( * ) Yard.Doç. Dr. Adil ÇAĞLAR ( ** )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof. Dr. Muhsin HESAPÇIOĞLU ( * ) Yard.Doç. Dr. Adil ÇAĞLAR ( ** )"

Transkript

1 M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 1989, Sayı: 1, Sayfa: YURT DIġINDAN DÖNEN ĠġÇĠ ÇOCUKLARININ TÜRK TOPLUMUNA VE EĞĠTĠM SĠSTEMĠNE UYUM SORUNLARI-ĠSTANBUL'UN BAZI OKULLARINDA GERÇEKLEġTĠRĠLEN BĠR ARAġTIRMA GĠRĠġ Prof. Dr. Muhsin HESAPÇIOĞLU ( * ) Yard.Doç. Dr. Adil ÇAĞLAR ( ** ) Bu makale, 'Yurt DıĢından Dönen ĠĢçi Çocuklarının Türk Toplumuna ve Eğitim Sistemine Uyum Sorunları" (1) baģlığı altında hektoğraf çoğaltma Ģeklinde basılmıģ bir çalıģmanın "yöntem" ve "sonuçlar" kısımlarından oluģmaktadır. ÇalıĢma, yıllarında Ġstanbul'un bazı orta dereceli okullarında gerçekleģtirilmiģtir. ÇalıĢmanın yürütülmesi sırasında Ġstanbul Ġl Rehberlik AraĢtırma Merkezi ilgilileri, anket uygulanan okulların yöneticileri, öğretmenleri, öğrencileri, öğrencilerin velileri ve M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim elemanları yardımcı olmuģlardır AraĢtırmanın Amacı Bu araģtırma, yurt dıģından kesin dönüģ yapan iģçi çocuklarının baģta Türk Eğitim sistemine uyumları olmak üzere, bu uyum mekanizmalarının oluģumunu etkileyen ve belirleyen sosyal, kültürel ve ailesel faktörleri tespit etme ve bu konuda uygulamaya iliģkin bazı pratik öneriler ortaya koymak amacındadır. Bu çerçevede, bu çocukların Türk toplumuna uyumlarının ve entegrasyonunun bir faktörü olarak yurt dıģı yaģantılarına iliģkin bulgular da elde edilebilecektir. Sorun, uluslararası bir sorundur. Bu nedenle, sorunun kaynağının ve çözümünün bir kısmı yurt dıģındadır. Bu ana sorunun iģleneceği alt sorunlar "yöntem bölümünde verilmektedir. "Uyum", bir "öğrenme süreci" olarak algılanabilir. Bu öğrenme süreci birbirini izleyen belli aģamalardan oluģur (Ç.KağıtcıbaĢı 1975, s ). Yine diğer yandan "uyum" olayına "ulus temeli"nden bakma anlayıģı yandan "uyum" olayına "ulus temeli"nden bakma anlayıģı da terk edilmelidir AraĢtırmanın Önemi Ülkemizde, yurt dıģından kesin dönüģ yapan iģçi çocukları üzerine yapılmıģ araģtırmalar parmakla gösterilebilecek kadar azdır. Bu araģtırmalardan bazıları Ģunlardır. M.Tezcan (1987), AAyhan (1986), M.Sağlam (1985), A.ġimĢek (1986), I.Tomanbay (1985), B.Tufan (1985) ILKurtoğlu (1985). * Bkz.:M.HESAPÇIOĞLU/A.ÇAĞLAR, Yurt DıĢından Dönen Ġsçi Çocuklarının Türk Toplumuna ve Eğitim Sistemine Uyum Sorunları, Ġstanbul Ġ988, (hektoğraf çoğaltma). ** Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyeleri.

2 Eldeki bu çalıģma ise geniģ kapsamlı bir çalıģmanın iki bölümüdür. Bu husus biraz sonra aģağıda "yöntem Bölümü nde açıklanacaktır. Bu nedenle, bu çalıģmanın soruna daha değiģik bir açıdan yaklaģması onun önemini ortaya çıkarır yılları için yapılan bir tespite göre, F. Almanya'da yabancı öğrencilerin ve gençlerin okul sorunları ile ilgili yenilikler alanına yaklaģık 16 milyon DM harcanmıģtır. Konuya iliģkin olarak F.Almanya'da bir dizi yenilik proje denenmekte* ve uygulanmaktadır (Hesapçıoğlu 1980). Ülkemizde konuya iliģkin araģtırmalar son derece seyrektir ve bunlara dayanan yenilik projeleri ise hiç yoktur. Eldeki araģtırma bu konuda mütevazi bir katkı sağlamayı ummaktadır AraĢtırmanın Sınırlılıkları 1. AraĢtırma, 1985 ile 1987 de dönen ve Ġstanbul'daki liselerde ve (bir ortaokulda) okuyan öğrencileri kapsar. 2. AraĢtırma, "Eğitim sistemine uyum" sorununa yoğunlaģtırılmıģtır AraĢtırmanın Yöntemi Eldeki bu araģtırma, aslında daha geniģ kapsamlı bir araģtırmanın iki bölümünü oluģturmaktadır. GeniĢ kapsamlı bu araģtırmanın bölümleri Ģöyledir: Anketi Yöneticiler Anketi Veliler Anketi Ġlkokul Öğrencileri Anketi Okullar ve Öğretmenler Uyum Raporları Anketi. Bu genel çalıģma, 1985 yılında MEB Ġstanbul Rehberlik AraĢtırma Merkezi ve Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünden oluģan ve baģkanlığını Yrd. Doç. Dr. A.Çağlar'ın oluģturduğu çalıģmalarla baģladı. 5 kiģilik bir yürütme komitesinin organizatörlüğünde okullara gidildi, konuya iliģkin öğrenci sayılan, öğrenci sorunları tarandı, yetkililerle, öğrencilerle ve ulaģılabilen velilerle görüģüldü. Elde edilen verilerin ıģığında anket formu (1985 anketi) geliģtirildi. Hazırlanan sorular, 13 öğretim görevlisi ve 23 rehberlik uzmanı tarafından kontrol edildi ve bir deneme uygulaması yapıldı. Böylece anket formuna nihai Ģekli verildi, belirlenen okullarda - 5 lise ve 1 ortaokul - uygulandı. Uygulama rehberlik uzmanlarınca gerçekleģtirildi. Ve bu anket, " '85 anketi" olarak adlandırıldı. Bu anketin bazı soruları, "Yurt DıĢından Kesin DönüĢ Yapan ĠĢçilerimizin Çocuklarının Türk Eğitim Sistemine Uyum Sürecinde KarĢılaĢtıkları Bazı Sorunlar" baģlığı altında 5-8 Mayıs 1985 tarihinde M.Ü.'nce düzenlenen "Yurt DıĢından Dönen ĠĢçi Çocukları ve Sorunları Sempozyumu'nda A. Çağlar/Z.Selçuk tarafından tebliğ olarak okundu. Bu " '85 anketi" ile birlikte bu anketin uygulandığı okulların yöneticilerine ayrı bir.

3 "Yöneticiler Anketi", öğrenci velilerine ayrı bir "Veliler Anketi" ve ilkokul öğrencilerine de bir. "Ġlkokul Öğrencileri Anketi" uygulandı. Ayrıca, okul yöneticilerinden ve öğretmenlerden, dönen çocukların uyum sorunlarına iliģkin olarak, okul yöneticilerinin ve / ya da öğretmenlerin görüģlerini içeren, "Yöneticiler ve Öğretmenler Bireysel Uyum Raporları" derlendi yılında, yine benzer koģullan taģıyan ve aynı okulların aynı sınıflarındaki öğrencilere bir anket daha uygulandı ve adına da " '87 anketi" dendi. Bu " '87 Anketi"," '85 Anketi ne göre daha az soruyu içermektedir, soru sayısı azaltılmıģtır. Özellikle burada, yurt dıģı yaģantıyla ilgili sorular elenmiģtir. Hektograf çoğaltma olarak basılan orijinal araģtırma " '85 Anketi" ve " '87 Anketi" nin değerlendirilmesini kapsamaktadır. 5. AraĢtırmanın Alt Sorun Alanları " '85 Anketi" ve " '87 Anketi'nden oluģan bu çalıģma, yukarıda belirtilen ana sorunu, Ģu alt sorun alanlarında iģlemiģtir: 1." '85 Anketi"nin Alt Sorun Alanları A. Alman Eğitim Sistemine ve Çevreye Uyum sorunu. a. Ailenin uyumu. b. Öğrencinin uyumu. B. Türkiye'deki Eğitim Sistemine Uyum Sorunu. a. baģarı/baģarısızlık. b. okulların yardımı. C. ArkadaĢ Grubuna/Çevreye Uyum Sorunu. D. a. Öğrencinin Kendi Uyumunu Değerlendirmesi. b. Öğrencinin Türkiye'ye Döndükten sonra Yurt DıĢı Uyumunu Değerlendirmesi. 2. "87 Anketi''nin Alt Sorun Alanları A. Öğrenime/Eğitim Sistemine Uyumlu Ġlgili Sorunlar. a. baģarı/baģarısızlık. b. Okulların yardımı. B. ArkadaĢ Grubuna/Çevreye Uyum Sorunu.

4 C. Öğrencinin Kendi Uyumunu Değerlendirmesi. 6. AraĢtırmanın Verilerinin Çözümlenmesi Eldeki bu çalıģma '85 anketi ile '87 anketinin bir değerlendirilmesidir. Verilerin çözümlenmesinde "Ki Kare" yöntemi kullanılmıģtır. "Uyumla ilgili cevapların Ki Kare ile anlamlılık testleri bilgisayarla yapılmıģ tır. Yine bu 1985 ve 1987 anketlerine ek olarak.. Yöneticiler Anketinin,. Veliler Anketinin,. Ġlkokul Öğrencileri Anketinin değerlendirilmesi devam etmektedir. Yöneticiler ve Öğretmenlerin Bireysel uyum Raporları da dahil olmak üzere araģtırmanın tamamının tek bir çalıģma olarak yayınlanması plânlanmıģtır. " '85 Anketi"nin sorularının soru kategorilerine dağılımı Ģöyledir. Bir baģka deyiģle, anketteki toplam 99 soru aģağıdaki kategorilerde gruplanmıģlardır: 1. KiĢisel Bilgilerle Ġlgili Sorular: Toplam 11 soru. 2. Aileye ĠliĢkin Bilgilerle Ġlgili Sorular: Toplam 9 soru. 3. Öğretime ĠliĢkin Bilgilerle Ġlgili Sorular: Toplam 6 soru. 4. Uyumla Ġlgili Sorunlar: A. Alman Eğitim Sistemine ve Çevreye Uyumla ilgili Sorular. a. Ailenin Uyumu: Toplam 3 soru. b. Öğrencinin Uyumu: Toplam 36 soru. B. Türkiye'de Eğitim Sistemine Uyum. a. baģarı/baģarısızlık: Toplam 8 soru. b. okulların yardımı: Toplam 6 soru. C. Arkadaş Grubuna/Çevreye Uyum: Toplam 8 soru. D. a. Öğrencinin Kendi Uyumunu Değerlendirmesi: Top lam 2 soru. b. Öğrencinin Türkiye'ye Döndükten Sonra Yurt DıĢı Uyumunu Değerlendirmesi: Toplam 6 soru. (4 soru değerlendirmeye alınmamıģtır). " '87 Anketi'nin sorularının soru kategorilerine göre dağılımı Ģöyledir. Bir baģka deyiģle, anketteki toplam 46 soru aģağıdaki kategorilerde gruplanmıģlardır:

5 1. KiĢisel Bilgilerle Ġlgili Sorular: Toplam 9 soru. 2. Aileye iliģkin Bilgilerle Ġlgili Sorular: Toplam 5 soru. 3. Öğretime ĠliĢkin Bilgilerle Ġlgili Sorular: Toplam 2 soru. 4. Uyumla ilgili Sorular: A. Öğrenime/Eğitim Sistemine Uyumla İlgili Sorular: a. baģarı/baģarısızlık: Toplam 13 soru. b. okulların yardımı: Toplam 9 soru. B. Arkadaş Grubuna/Çevreye Uyum: Toplam 2 soru. C. Öğrencinin Kendi uyumunu Değerlendirmesi: Toplam 6 soru. 2." '85 Anketi Ġle Ġlgili Sonuçlar: A. Alman Eğitim Sistemine ve Çevreye Uyumla İlgili Sonuçlar. a. Ailenin Uyumu ile Ġlgili Sonuçlar 1. Türk aileleri dıģ ülkede hemen hemen sadece Türk ailelerine misafirliğe gitmiģlerdir. 2. Ankete katılan öğrencilerin ailelerinin çoğunluğu yabancıların oluģturduğu mahallelerde oturmuģlardır. 3. Öğrencilerin büyük çoğunluğu ailelerinin bulunulan ülkeye uyum sağladığını belirtmiģlerdir. b. Öğrencilerin Uyumu ile Ġlgili Sonuçlar: 1. Öğrencilerin tamamına yakın kısmı kendi görüģlerine göre yurtdıģındaki okullarda baģarılı olduklarına inanmaktadırlar. 2. YurtdıĢındaki okullarda en fazla baģarılı olma nedenleri Yabancı dil bilme, derslerin kolay olması, özel ilgidir. 3. Öğrencilerin büyük çoğunluğu yurt dıģında Türkçe derslerini Türkçe okumuģlardır. 4. Her iki grup öğrenci yani, hem lise hem ortaokul öğrencileri, yurtdıģında o ülkenin diliyle yapılan derslerde daha baģarılı olmuģlardır. 5. Öğrencilerin çoğunluğu yurtdıģında dil eğitimi veren bir kurs ya da derse katılmamıģtır. 6. Öğrencilerinin çoğunluğunun okul arkadaģları bulunan ülkenin vatandaģlarıdır. 7. Öğrencilerinin çoğunluğunun sınıf arkadaģları da bulunulan ülkenin vatandaģlarıdır.

6 8. Öğrencilerin yaklaģık yarısından biraz fazlası yurt dıģında bulundukları sıra okullarında herhangi bir disiplin cezası almamıģlardır. Buna rağmen bunların hatırı sayılır bir bölümü bu okullarda bir disiplin cezası almıģladır. 9. Öğrencilerin yarısından biraz fazlası hem Türk'lerin hem de bulunulan ülke çocuklarının devam ettikleri bir okulda okumak istemektedirler. 10. Yurt dıģında iken gidilen okulun en fazla beğenilen yönleri derslerin ilginç olması, ders araçlarının çok olması, okulun öğrencileri sıkmamasıdır. 11. Yurt dıģında iken gidilen okulun en beğenilmeyen yönleri de, derslerin ağır olması, okulda öğretmen ve yöneticilerin kendilerini küçük görmeleridir. 12. Öğrencilerin çoğunluğu yurt dıģında iken kendilerine o ülkenin öğretmenlerinin daha yakın ve anlayıģlı davrandıklarını belirtmektedirler 13. Gerek lise gerek ortaokul öğrencilerinin çoğunluğunun arkadaģları, bulunulan ülkenin vatandaģıdır. 14. Öğrencilerin tamamına yakın kısmı bulunulan ülkenin gençlerinin kendilerine dostça davrandıklarını belirtmiģlerdir. 15. Yine öğrencilerin tamamına yakın kısmı yurtdıģında iken Türk gençlerinin de kendilerine dostça davrandıklarını belirtmiģlerdir. 16. Lise öğrencileri için yurtdıģında boģ zamanlar genellikle diskolara giderek değerlendirilmiģtir. Ortaokul öğrencilerinin boģ zamanlarını değerlendirmede en önemli faaliyetleri Türk kahvehanelerine gitmeleridir. 17. Her iki grup öğrencinin çoğunluğunun oyun arkadaģları, bulunulan ülkenin çocuklarıdır. 18. Lise öğrencileri yurt dıģında daha çok erkeklerle arkadaģlık kurmuģlar, ortaokul öğrencileri ise kızlarla arkadaģlık kurmuģlardır. 19. Her iki grup öğrenci için ara sıra ve sık sık da olsa genelde bulunulan ülke vatandaģı olan arkadaģlarına misafirliğe gitmek olağandır. 20. Yine her iki grup öğrenci için bulunulan ülke vatandaģı olan arkadaģların da kendilerine sık sık misafirliğe gelmeleri normaldir. 21. Öğrencilerin çoğunluğu, yurt dıģındayken alıģveriģ yaptıkları dükkanlar konusunda Türk dükkanı- bulunulan ülke dükkanı ayırımı yapmadıklarını göstermiģlerdir. 22. Her iki grup öğrencinin çoğunluğu yurt dıģında iken kitap okuduklarını belirtmiģlerdir. 23. Her iki grup öğrencinin çoğunluğu yurt dıģında iken Türkçe

7 yayınları izlemiģlerdir. 24. Öğrenciler için Türkiye ile ilgili birinci bilgi kaynağı aile, ikinci bilgi kaynağı radyo, televizyondur. 25. Öğrencilerin çoğunluğu yurt dıģında iken Türkler hakkındaki olumsuz söz ve davranıģlara karģı tutumları sorulduğunda "Bazen onlara hak veriyordum" tutumu içinde olmuģlardır. 26. Her iki grup öğrencinin büyük çoğunluğu yurt dıģındayken Türk olduklarını saklama ihtiyacı duymamıģlardır. 27. Her iki grup öğrencinin çoğunluğu "yurtdıģında iken Türklerin tutum ve davranıģlarını genellikle onaylıyor muydunuz" sorusuna "bazen" diye cevap vermiģlerdir. 28. Her iki grup öğrencinin çoğunluğu yurt dıģındayken Türkiye'nin kendileriyle yeterince ilgilenmediği görüģündedirler. 29. Yine öğrencilerin çoğunluğu yurt dıģında çalıģan Türk Devleti temsilcilerinin kendilerine iyi davranmadıkları görüģündedirler. çalıģmamıģtır. 30. Her iki grup öğrencinin büyük çoğunluğu herhangi bir iģte 31. Öğrencilerin tamamına yakın bir kısmı okula gidememek ya da iģ bulamamak gibi bir nedenle uzun süre boģ gezmemiģtir. 32. Türkiye'ye dönmüģ bu her iki grup öğrencinin çoğunluğu hâlen geldikleri ülkeleri özlemektedirler. 33. Her iki grup öğrencinin büyük bir çoğunluğu yurt dıģında iken ara sıra da olsa eğlence yerlerine gitmiģlerdir. 34. Lise öğrencileri eğlence yerlerine daha çok aileleriyle birlikte giderken, ortaokul öğrencileri eğlence yerlerine Türk arkadaģlarıyla birlikte gitmiģlerdir. 35. Her iki grup öğrencinin tamamına yakın kısmı harçlıklarım ailelerinden karģılamıģlardır. 36. Her iki grup öğrencinin tamamına yakın kısmı için harçlıklar yeterli olmuģtur. B. Türkiye'de Eğitim Sistemine uyumla Ġlgili Sonuçlar a. BaĢarı/BaĢarısızlık Ġle Ġlgili Sonuçlar 1. Öğrencilerin tamamına yakın kısmı Türkiye'ye döndükten sonra herhangi bir uyum kursuna katılmamıģtır. 2. Türkiye'ye döndükten sonra uyum kurslarına katılanların çoğunluğu da uyum kurslarını "çok az yararlı" olarak nitelemiģlerdir. 3. Gerek lise gerekse ortaokul öğrencilerinin çoğunluğu uyum

8 kurslarına haberleri olmadığı için katılmamıģlardır. 4. Her iki grup öğrencinin çoğunluğu da Türkiye'de yabancı dille eğitim yapan bir okulda okumak istemektedirler. 5. Öğrencilerin çoğunluğunun Türkiye'de baģarısız olduğu derslerin baģında Türkçe ve sosyal dersler gelmektedir. 6. Türkiye'deki okullarda baģarısızlık nedenleri olarak da ilk baģlarda lise öğrencileri için "konuları sözlü ifade edememe", "yeterli temel bilgilerin olmaması" ve "öğretmeni anlayamama" yer alırken, ortaokul öğrencileri için "ders kitaplarını anlayamama", "öğretmeni anlayamama" yer almaktadır. 7. Her iki grup öğrencinin büyük çoğunluğu okul dıģında özel bir ders ya da kurs almamıģlardır. b. Okulların Yardımı Ġle Ġlgili Sonuçlar 1. Türkiye'de gidilen okulun beğenilen yönleri arkadaģ iliģkilerinin olumlu olması, öğretmenlerin kendilerini anlaması ve sorunlarına eğilmeleridir. 2. Türkiye'de gidilen okulun beğenilmeyen yönleri de lise öğrencileri için derslerin ağır, ders sayısının fazla olması, disiplinin çok sıkı olması, ortaokul öğrencileri için disiplinin çok sıkı olmasıdır. 3. Lise öğrencilerinin çoğunluğu için yurt dıģındaki Türk öğretmenlerle Türkiye'deki Türk öğretmenler arasında kendilerine yakın ve anlayıģlı olma bakımından herhangi bir fark yoktur. Ortaokul öğrencileri ise Türkiye'deki öğretmenleri kendilerine daha yakın ve anlayıģlı bulmuģlardır. 4. Her iki grup öğrenci için Türkiye'de gidilen okulun yardımcı olduğu alanlar Türkçenin geliģmesi, yeni arkadaģlar edinme, Türkiye'yi tanımadır. 5. Öğrencilerin gittikleri okullarda onların yetiģmesi için daha çok Türkçe ve Matematik kursları açılmıģtır. 6. Öğrencilerin çoğunluğunda gittikleri okullarda özellikle Türkçe kursunun açılmasını istemiģlerdir. 7. Öğrencilerin Türkçelerinin ilerlemesinde önemli etkenler alman Türkçe dersleri ve kurulan arkadaģlık iliģkileridir. C. ArkadaĢ Grubuna/Çevreye Uyum Ġle ilgili Sonuçlar 1. Her iki grubun çoğunluğu için Türkiye'de edinilen arkadaģların çoğunun cinsiyeti erkektir. 2. Olaya oyun eğlence arkadaģları açısından bakıldığında, lise öğrencilerinin çoğunluğunun oyun eğlence arkadaģı kız, ortaokul öğrencileri için durum bunun tersidir.

9 3. Türkiye'ye döndükten sonra en çok zorluk çekilen alanlar lise öğrencileri için "okula alıģma" ve "yeni arkadaģ bulma"dır. Ortaokul öğrencileri için "okula alıģma" ve "boģ zamanlan değerlendirme" dir. 4. Her iki grup öğrencinin çoğunluğu Türkiye'de yetiģkin tutumlarıyla ilgili olarak herhangi bir Ģikayetleri olmadığını belirtmiģlerdir. 5. Öğrencilerin çoğunluğu yurda dönünce arkadaģlarından farklı bir davranıģ görmediklerini belirtmiģlerdir. 6. Lise öğrencilerinin çoğunluğu Türkiye'de yurt dıģından gelen kız arkadaģlarıyla, ortaokul öğrencilerinin çoğunluğu ise yurt dıģından gelen erkek arkadaģlarıyla daha iyi anlaģabilmektedirler. 7. Öğrenciler için bir konuda yardıma ihtiyaç olsa ilk önce yardım istenecek kiģi aile, daha sonra yurt dıģından gelen arkadaģtır. 8. Öğrenciler için yine özel bir sorunun ilk açıldığı kiģi "okul arkadaģları", ikinci kiģi "anne"dir. D.a. Öğrencinin Kendi Uyumunu Değerlendirmesine ĠliĢkin Sonuçlar: 1. Öğrenciler kendilerine bırakılmıģ olsaydı yabancı dil yerine Türkçe öğrenmeyi geliģtireceklerini belirtmiģlerdir. 2. Buna rağmen her iki grup öğrencinin hemen hemen yansı gelinen ülkenin dilini daha iyi konuģtuklarını belirtmiģlerdir. b. Öğrencinin Türkiye'ye Döndükten Sonra YurtdıĢı Uyumunu Değerlendirmesine ĠliĢkin Sonuçlan 1. Öğrencilerin hemen hemen tamamına yakın kısmı yurt dıģındayken kendilerini Ģanslı hissettiklerini belirtmiģlerdir. 2. Her iki grup öğrencinin çoğunluğu gelinen ülkedeki arkadaģlarıyla haberleģmeyi sürdürmektedirler. Lise öğrencileri için bu arkadaģlar gelinen ülkenin yerlisiyken ortaokul öğrencileri için Türklerdir. 3. Yine her iki grup öğrencinin tamamına yakın kısmı da, gelinen ülkedeki arkadaģlarla haberleģmeyi sürdürmek istemektedir. 4. Her iki grup öğrencinin çoğunluğu için gelecek korkusunun var olduğu söylenebilir. 5. YurtdıĢında kalmasaydı "geleceğiniz daha güvenli olur muydu" sorununun cevabı genelde her iki grup için de "evet"tir. 6. Her iki grup öğrencinin çoğunluğu fırsat bulduğunda tekrar gelinen ülkeye dönmek istediğini belirtmiģtir. 3. "87 Anketi" ile Ġlgili Sonuçlar

10 A. Öğrenime/Eğitim Sistemine Uyumla Ġlgili Sonuçlan a. Basan/BaĢarısızlık ile Ġlgili Sonuçlar: 1. Hem lise hem ortaokul öğrencilerinin çoğunluğu yurt dıģından döndükten sonra kendileri için düzenlenmiģ Türkçe ve kültür derslerinin sunulduğu bir hazırlık sınıfında okumak istememektedirler. 2. Öğrencilerin tamamına yakın kısmı Türkiye'de istedikleri bir okula girebilmiģlerdir. 3. Türkiye'de istenilen okula girememe nedenleri olarak özellikle "sınavı kazanamama" ve "baģaramamaktan korkma" gelmektedir. 4. Türkiye'de istediği okula giremeyen öğrenciler genel olarak mevcut okullarına alıģmıģlardır. 5. Türkiye'de istediği okula girenlerin durumu Ģöyledir. Lise öğrencileri okullarından memnun, ortaokul öğrencileri ise memnun değillerdir. 6. Her iki grup öğrencinin çoğunluğu yurtdıģındaki okulunda daha baģarılı olduğunu iddia etmektedir. 7. Türkiye'deki okulda daha baģarılı olmanın önemli nedenleri Ģunlardır: derslerin kolay olması, arkadaģların iyi olması. 8. Türkiye'deki okulda önemli baģarısızlık sebepleri ise, lise öğrencileri için Türkçenin yetersiz olması, derslerin ağır olması, sosyal faaliyetlerin az olması, daha çok disipline önem verilmesidir. Ortaokul öğrencileri için ise, derslerin teorik ve sınıfların kalabalık olması, sosyal faaliyetlerin az olması, derslerin ağır olması ve daha çok disipline önem verilmesidir. 9. Lise öğrencileri daha çok müzik-resim-beden, fen grubu dersleri ve sosyal bilgiler derslerinde baģarılı olurlarken, ortaokul öğrencileri daha çok sırasıyla fen grubu dersleri, müzik-resim-beden, sosyal bilgiler derslerinde baģarılıdırlar. 10. En baģarısız olunan ders grupları lise öğrencilerinde sırasıyla, Türkçe, edebiyat, fen grubu sosyal bilgiler, ortaokul öğrencilerinde de sırasıyla Türkçe, edebiyat ve sosyal bilgilerdir. 11. BaĢarısız olunan derslerde önemli baģarısızlık nedenleri Ģöyledir. Lise öğrencileri için ilgili konuda temel bilgi almamıģ olma, öğretmeni anlamama, ders konularını yazılı ifade edememe ve yararlı görülmemesidir. Ortaokul öğrencileri için ilgili konuda yurtdıģında temel bilgi almamıģ olma, ders konularını yazılı ifade edememe ve yararı görülmemesidir. 12. Öğrenciler Türkçe bilgisi yönünden daha çok gramer bilgisi ve sözlü-yazılı anlatımda zayıftırlar. 13. Öğrencilerin bildikleri yabancı dilde de en zayıf oldukları yönler gramer bilgisi ve sözlü yazılı anlatımdır. b. Okulların Yardımı Ġle Ġlgili Sonuçlar:

11 1. Her iki grup öğrenci için okullar en çok Türkçenin geliģtirilmesi, yeni arkadaģlar edinme ve yeni bilgiler öğrenme alanları da yardımcı olmuģlardır. 2. Okullar her iki grup öğrenci için Türkçe dil kursu açmıģlardır. 3. Öğrencilerin çoğunluğu özel bir ders ya da kurs almamaktadırlar. 4. Öğrencilerin çoğunluğu okullardaki okul kurallarım bilmektedirler. Yine öğrencilerin büyük bir bölümü okul kurallarını bilmediklerini belirtmiģlerdir. 5. Öğrencilerin çoğunluğu herhangi bir disiplin cezası almamıģtır. Buna karģılık öğrencilerin büyük bir bölümü de ödül almıģlardır. 6. Okullar lise öğrencileri için uyum programları hazırlarken ortaokul öğrencileri için okulların böyle bir program hazırlamadığı anlaģılmıģtır. 7. Okul Rehberlik büroları bu öğrencilerin sorunlarının çözümünde yardımcı olmamıģtır. 8. Sınıf öğretmenlerininse bu öğrencilerin sorunlarını çözümünde yardımcı olduğu anlaģılmıģtır. B. ArkadaĢ Grubuna/Çevreye uyumla ilgili Sonuçlar 1. Lise Öğrencilerinin arkadaģlarının çoğunluğu okul dıģındadır. Yine bu öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun arkadaģları okuldan, fakat yurtdıģından gelmiģ olanlardır. Ortaokul öğrencileri ise daha çok okuldaki arkadaģları ile iliģki kurmaktadır. Yine bunların büyük bir kısmının da arkadaģı okuldan, fakat yurt dıģından gelmiģ olanlardır. 2. Her iki grup öğrenci de her iki grup cinsle arkadaģlık kurabilmektedir. C. Öğrencinin Kendi Uyumunu Değerlendirmesi Ġle Ġlgili Sonuçlar 1. Her iki grup öğrenci Türkiye'ye döndükten sonra en çok okula alıģma, boģ zamanları değerlendirme, yeni arkadaģ bulma alanlarında uyum zorluğu çekmiģlerdir. 2. Öğrencilerin yurtdıģından döndükten sonra Türkiye'deki çevreye uyumlarını değerlendirmeleri istendiğinde, zamanın bu çevreye uyum üzerinde olan olumlu etkisi ortaya çıkmıģtır. 0-6 ay arasındaki uyumu değerlendirmede öğrenciler "en az uyum" derecelerini iģaretlerlerken, anketin yapıldığı andaki uyumun değerlendirilmesinde yığılma "en çok uyum" değerlerindedir. 3. Aynı Ģekilde öğrencilerin yurt dıģından döndükten sonra Türkiye'deki okuluna olan uyumlarını değerlendirmeleri istendiğinde, yine zaman faktörünü bu uyum üzerine olan olumlu etkisi ortaya çıkmıģtır. 4. Öğrenciler bir konuda yardıma ihtiyaçları olduğunda önce ailelerine, daha sonra samimî bir arkadaģına baģvurmaktadır.

12 5. Öğrenciler özel bir sorunları olduğunda bu sorununu ilkönce genellikle annelerine, daha sonra bir okul arkadaģlarına açmaktadırlar.

13 KAYNAKLAR Ayhan, A 'Yurt DıĢından Dönen Çocukların Uyum Sorunları", ABECE, 6 Eylül Hesapçıoğlu, M. "Federal Almanya'daki Yabancı Çocukların ve Gençlerin Eğitimlerine ĠliĢkin Model Denemeleri", Eğitim ve Bilim, Eylül 1980, Sayı 27, Ankara S Hesapçıoğlu, M./Çağlar, A. Yurt DıĢından Dönen ĠĢçi Çocuklarının Türk Toplumuna ve Eğitim Sistemine uyum Sorunları, Ġstanbul 1988, (hektograf çoğaltma). KağıtcıbaĢı, Ç. DıĢ Ülke YaĢantısının Etkileri, B.Ü. Yayınlan 75, Ġstanbul Kurtoğlu, K. Ortaöğretim Çağındaki Türk ĠĢçi Çocuklarının Federal Almanya DönüĢü Okullarda KarĢılaĢtıkları Dil ve Ġntibak Problemleri, (M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü YLT), Ġstanbul Sağlam, M. Yurt DıĢından Dönen Öğrenciler Ġçin uyum Program Modeli, (A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü YLT), Ankara ġimģek A Yabancı Ülkelerden Yurda Dönen ĠĢçi Çocuklarının Eğitimi, (A.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü YLT), Ankara Tezcan, M. Yurt DıĢından Dönen Gençlerin Uyum Sorunları, Nural Matbaası, Ankara Tomanbay, Ġ., Yurt DıĢından Dönen ve Ankara'daki Bazı Üniversitelerde Okuyan Gençlerimizin Türkiye'de KarĢılaĢtıkları Uyum Güçlükleri. H.Ü. Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu Dergisi, Cilt 3, Sayı 3, Eylül Tufan, B., Federal Almanya'dan Dönen Türk ĠĢçi Çocuklarının Türkiye'ye Döndükten Sonra KarĢılaĢtıkları Güçlükler. H. Ü. Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu Dergisi, Cilt 3, Sayı 3, Eylül 1985.

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Ahmet ÖZKAN tarafından hazırlanan Ġlkokul ve Ortaokul Yöneticilerinin

Detaylı

OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3. Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi

OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3. Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi OKULLARDA GELİŞİMSEL ve ÖNLEYİCİ PDR-3 Prof. Dr. Serap NAZLI Ankara Üniversitesi KGRP de 5 Ana Müdahale Doğrudan müdahaleler: 1. Psikolojik danıģma 2. Sınıf rehberliği Dolaylı müdahaleler: 3. Konsültasyon

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ TEHLİKELİ ATIK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

EGE ÜNİVERSİTESİ TEHLİKELİ ATIK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç EGE ÜNİVERSİTESİ TEHLİKELİ ATIK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Ege Üniversitesi Rektörlüğü sorumluluk alanı içinde bulunan eğitim, öğretim,

Detaylı

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ TANIM ÇalıĢtığı eğitim kurumunda; öğrencilere eğitim ve öğretim teknikleri ile ilgili eğitim veren kiģidir. A- GÖREVLER Öğretmenlik meslek bilgisi dersleri ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranıģların,

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ. SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ. SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ SÜREKLĠ EĞĠTĠM UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ FAALĠYET RAPORU 2012 ĠÇĠNDEKĠLER ÜST YÖNETĠCĠ SUNUġU I- GENEL BĠLGĠLER A- Misyon ve Vizyon.. B- Yetki, Görev ve Sorumluluklar... C- Ġdareye

Detaylı

T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı. ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)

T.C. BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ Strateji GeliĢtirme Dairesi BaĢkanlığı. ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN) ÇALIġANLARIN MEMNUNĠYETĠNĠ ÖLÇÜM ANKET FORMU (KAPSAM ĠÇĠ ÇALIġANLAR ĠÇĠN) Düzenleme Tarihi: Bingöl Üniversitesi(BÜ) Ġç Kontrol Sistemi Kurulması çalıģmaları kapsamında, Ġç Kontrol Sistemi Proje Ekibimiz

Detaylı

ÖZEL NESIBE AYDIN OKULLARI ĠNDĠRĠM, BURS VE ÜCRETSĠZ OKUYACAK ÖĞRENCĠLER YÖNETMELĠĞĠ Madde 1. Genel Hükümler 1.1 Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; Özel

ÖZEL NESIBE AYDIN OKULLARI ĠNDĠRĠM, BURS VE ÜCRETSĠZ OKUYACAK ÖĞRENCĠLER YÖNETMELĠĞĠ Madde 1. Genel Hükümler 1.1 Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; Özel ÖZEL NESIBE AYDIN OKULLARI ĠNDĠRĠM, BURS VE ÜCRETSĠZ OKUYACAK ÖĞRENCĠLER YÖNETMELĠĞĠ Madde 1. Genel Hükümler 1.1 Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; Özel Nesibe Aydın Okulu öğrencilerine verilecek baģarı bursu,

Detaylı

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI

GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale. Prof. Dr. Serap NAZLI GeliĢimsel Rehberlikte 5 Ana Müdahale Prof. Dr. Serap NAZLI Okul psikolojik danışmanları okullarda hangi PDR etkinliklerini uygular? PDR etkinliklerinin genel amacı nedir? Doğrudan-Dolaylı Müdahaleler

Detaylı

224 2 nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications 27-29 April, 2011 Antalya-Turkey www.iconte.

224 2 nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications 27-29 April, 2011 Antalya-Turkey www.iconte. 224 BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI NDA MÜZİK DERSİ ALMIŞ/ALMAKTA OLAN ÖĞRENCİLERİN GENEL PROGRAMLARI İÇERİSİNDE MESLEKİ GELİŞİMLERİ AÇISINDAN MÜZİK DERSLERİNİ

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL 11.07.2011 Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği A.B.D GĠRĠġ Fen bilimleri derslerinde anlamlı

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Feyzi ÖZMEN tarafından hazırlanan Aday Öğretmenlerin Öz Yeterlilikleri

Detaylı

YAŞAM ÖYKÜSÜ. Doğum yeri: Doğum Tarihi: 1. Aile Bilgileri Baba: Adı: YaĢı:

YAŞAM ÖYKÜSÜ. Doğum yeri: Doğum Tarihi: 1. Aile Bilgileri Baba: Adı: YaĢı: YAŞAM ÖYKÜSÜ ADI: TARĠH: Doğum yeri: Doğum Tarihi: 1. Aile Bilgileri Baba: Adı: YaĢı: Mesleği: Sağlığı: Eğer vefat etmiģse ölüm yaģı: O zaman siz kaç yaģındaydınız: Ölüm Nedeni: Anne: Adı: YaĢı: Mesleği:

Detaylı

KÜBA ÜNĠVERSĠTE EĞĠTĠMĠ

KÜBA ÜNĠVERSĠTE EĞĠTĠMĠ KÜBA ÜNĠVERSĠTE EĞĠTĠMĠ Küba eğitim sistemi Bugünkü Küba eğitimi, Milli Eğitim Sistemi aracılığıyla organize edilir. Okullar, genellikle yılın 220 günü, günde 6-7 ders saati olmak üzere, tam gün eğitim

Detaylı

TOROS ÜNĠVERSĠTESĠ ĠNGĠLĠZCE HAZIRLIK OKULU EĞĠTĠM ÖĞRETĠM VE SINAV YÖNERGESĠ

TOROS ÜNĠVERSĠTESĠ ĠNGĠLĠZCE HAZIRLIK OKULU EĞĠTĠM ÖĞRETĠM VE SINAV YÖNERGESĠ TOROS ÜNĠVERSĠTESĠ ĠNGĠLĠZCE HAZIRLIK OKULU EĞĠTĠM ÖĞRETĠM VE SINAV YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Toros Üniversitesi Ġngilizce hazırlık

Detaylı

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir.

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir. ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ

Detaylı

Ġspanya da üniversite Sistemi

Ġspanya da üniversite Sistemi Ġspanya da üniversite Sistemi NEDEN ĠSPANYA DA YURT DIġI EĞĠTĠM? Avrupa ile Afrika arasında önemli bir geçiģ yolu olan Ġspanya, günümüzde geleneksel ve modern yaģam tarzlarını bir arada bulunduran önemli

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ SAĞLIK MESLEK LİSELERİ REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNERGESİ 1. BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Detaylı

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin kuruluģ amacını,

Detaylı

BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ. Dilek OLUT

BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ. Dilek OLUT BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ Dilek OLUT Tıp biliminin ilk ve temel prensiplerinden biri Önce Zarar Verme ilkesidir. Bu doğrultuda kurgulanan sağlık

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL HAKKINDA NAKLEN TAYİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL HAKKINDA NAKLEN TAYİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İDARİ PERSONEL HAKKINDA NAKLEN TAYİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç Madde 1- (1) Karabük Üniversitesi nde görev yapan idari personelin naklen tayin taleplerinin değerlendirmesinde uygulanacak

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve III TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Canan ULUDAĞ tarafından hazırlanan Bağımsız Anaokullarında

Detaylı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT VE KÂZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ COĞRAFYA ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ UYGULAMA GEZİLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT VE KÂZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ COĞRAFYA ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ UYGULAMA GEZİLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT VE KÂZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ COĞRAFYA ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ UYGULAMA GEZİLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr. Mustafa GĠRGĠN Yrd.Doç.Dr. Ramazan SEVER Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

YÖNETMELİK. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE. ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

YÖNETMELİK. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE. ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ 3 Temmuz 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28342 YÖNETMELİK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinden: MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ KADIN SORUNLARI UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç,

Detaylı

T.C TUNCELİ VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EĞĠTĠM VE ÖĞRETĠM YILI ÇALIġMA TAKVĠMĠ

T.C TUNCELİ VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EĞĠTĠM VE ÖĞRETĠM YILI ÇALIġMA TAKVĠMĠ T.C TUNCELİ VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 07-08 EĞĠTĠM VE ÖĞRETĠM YILI ÇALIġMA TAKVĠMĠ EYLÜL AYI ÇALIŞMANIN ADI/TÜRÜ TARİHİ-SAATİ Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumları 07 08 Eğitim Öğretim Yılı Sene Başı;.Öğretmenler

Detaylı

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU Adı Soyadı : Doç. Dr. Mustafa GÜLER, Dilem KOÇAK DURAK, Fatih ÇATAL, Zeynep GÜRLER YILDIZLI, Özgür Özden YALÇIN ÇalıĢtığı Birim :

Detaylı

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İSTANBUL

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI İSTANBUL KARARIN ÖZÜ : Sivil Savunma Uzmanlığı nın Görev ve ÇalıĢma Yönetmeliği. TEKLİF : Sivil Savunma Uzmanlığı nın 31.03.2010 tarih, 2010/1043 sayılı teklifi. BAġKANLIK MAKAMI NA; Ġlgi: 18.03.2010 tarih ve 129

Detaylı

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR

S. NO İŞBİRLİĞİ YAPILACAK KİŞİ VE KURULUŞLAR 1 2 DR.FEVZİ-MÜRÜVET UĞUROĞLU ORTAOKULU 2016-2017 / 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILLARI EĞİTİM ORTAMLARINDA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE EYLEM PLANI Eğitim ortamında ortamlarında uyuģturucu

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ KURULUŞ VE İŞLEYİŞ YÖNERGESİ 1. BÖLÜM: Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar AMAÇ Madde 1. Bu Yönergenin amacı, Tarım ve KöyiĢleri Bakanlığının 16 Mayıs 2004

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ DERS EŞDEĞERLİLİK, MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM

HİTİT ÜNİVERSİTESİ DERS EŞDEĞERLİLİK, MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM HİTİT ÜNİVERSİTESİ DERS EŞDEĞERLİLİK, MUAFİYET VE İNTİBAK İŞLEMLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı Hitit Üniversitesi ne yeni kayıt yaptıran

Detaylı

T.C. ÇANAKKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR ÖĞRETMENLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI

T.C. ÇANAKKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR ÖĞRETMENLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI T.C. ÇANAKKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR YÜKSEKOKULU BEDEN EĞĠTĠMĠ VE SPOR ÖĞRETMENLĠĞĠ BÖLÜMÜ ÖĞRETMENLĠK UYGULAMASI ÇANAKKALE 2016 T.C. ÇANAKKALE ONSEKĠZ MART ÜNĠVERSĠTESĠ BEDEN

Detaylı

TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR. İlknur M. Gönenç

TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR. İlknur M. Gönenç TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR İlknur M. Gönenç Erkek diģi sorulmaz, muhabbetin dilinde, Hak kın yarattığı her Ģey yerli yerinde. Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok, Noksanlıkla eksiklik, senin

Detaylı

ERASMUS ÖĞRENİM PROGRAMI ÖĞRENCİ RAPOR FORMU (ULUSAL AJANS)

ERASMUS ÖĞRENİM PROGRAMI ÖĞRENCİ RAPOR FORMU (ULUSAL AJANS) ERASMUS ÖĞRENİM PROGRAMI ÖĞRENCİ RAPOR FORMU (ULUSAL AJANS) Değerli Erasmus Öğrencisi Senin yurtdıģı eğitim tecrüben Socrates/Erasmus programına çok değerli bilgi sunacak ve bu bilgiler gelecek Erasmus

Detaylı

BİLGİ EVLERİNDE UYGULANAN ÖĞRENCİ KOÇLUĞU ÇALIŞMALARI

BİLGİ EVLERİNDE UYGULANAN ÖĞRENCİ KOÇLUĞU ÇALIŞMALARI BİLGİ EVLERİNDE UYGULANAN ÖĞRENCİ KOÇLUĞU ÇALIŞMALARI BİLGİ EVLERİ ÖĞRENCİ KOÇLUĞU AMAÇ: Öğrencilerin kendilerini tanımalarını, güçlü yanlarını ve yeteneklerini keģfedebilmelerini, hedef koyabilmelerini

Detaylı

TIMSS Tanıtım Sunusu

TIMSS Tanıtım Sunusu TIMSS Tanıtım Sunusu Ġçerik TIMSS Nedir? TIMSS in Amacı TIMSS i Yürüten KuruluĢlar TIMSS in GeçmiĢi TIMSS in Değerlendirme Çerçevesi TIMSS Döngüsünün Temel AĢamaları TIMSS in Kazanımları Sorular ve Öneriler

Detaylı

Ġngiltere'de Eğitim Sistemi

Ġngiltere'de Eğitim Sistemi Ġngiltere'de Eğitim Sistemi Ġngiltere, dil okulları, yüksek eğitim programlarının kalitesi, eğitim sistemi, sunduğu birçok programlar ve sürekli denetlenen üst kalitedeki okulları ile yoğun talep gören

Detaylı

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi,

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi, 4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK BAKANLIĞI SERTĠFĠKALI EĞĠTĠM YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

SEVDAMIZ OKUMAK PROJESĠ

SEVDAMIZ OKUMAK PROJESĠ SEVDAMIZ OKUMAK PROJESĠ VEZĠRKÖPRÜ-2016 PROJENĠN ADI:SEVDAMIZ OKUMAK PROJENĠN AMAÇLARI: Genel Amaç(lar): Projenin temel amacı, ortaokuldaki öğrencilere kitap okuma alıģkanlığı kazandırmak; öğrencilerin

Detaylı

T.C. ELAZIĞ VALĠLĠĞĠ ĠL MĠLLĠ EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ. Sıra No Yapılacak Faaliyet Faaliyet Tarihi

T.C. ELAZIĞ VALĠLĠĞĠ ĠL MĠLLĠ EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ. Sıra No Yapılacak Faaliyet Faaliyet Tarihi T.C. ELAZIĞ VALĠLĠĞĠ ĠL MĠLLĠ EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ 2015-2016 EĞĠTĠM - ÖĞRETĠM YILI ÖRGÜN VE YAYGIN EĞĠTĠM KURUMLARI ÇALIġMA TAKVĠMĠ Güncelleme Tarihi: 26/08/2015 Sıra 1. Eğitim Bölgesi DanıĢma Kurulu Toplantısı

Detaylı

TÜRKİYE DE KOBİ UYGULAMALARI YMM. NAİL SANLI TÜRMOB GENEL BAŞKANI IFAC SMP (KOBİ UYGULAMARI) FORUMU İSTANBUL

TÜRKİYE DE KOBİ UYGULAMALARI YMM. NAİL SANLI TÜRMOB GENEL BAŞKANI IFAC SMP (KOBİ UYGULAMARI) FORUMU İSTANBUL TÜRKİYE DE KOBİ UYGULAMALARI YMM. NAİL SANLI TÜRMOB GENEL BAŞKANI IFAC SMP (KOBİ UYGULAMARI) FORUMU İSTANBUL 21 MART 2011 HOġ GELDĠNĠZ IFAC in Sayın Başkanı, Kurul Üyeleri, Dünyanın dört bir yanından gelmiş

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ

MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ MUSTAFA KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠSAYAR BĠLĠMLERĠ UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Mustafa Kemal Üniversitesi

Detaylı

TOBB VE MESLEKĠ EĞĠTĠM

TOBB VE MESLEKĠ EĞĠTĠM TOBB VE MESLEKĠ EĞĠTĠM Esin ÖZDEMİR Avrupa Birliği Daire Başkanlığı Uzman 15 Ocak 2010, Ankara 1 ĠÇERĠK Türk Eğitim Sisteminin Genel Yapısı Sorunlar Türkiye de Sanayi/Okul ĠĢbirliği TOBB ve Eğitim Oda

Detaylı

ÜCRET SĠSTEMLERĠ VE VERĠMLĠLĠK DERSĠ. EKOTEN TEKSTĠL A.ġ.

ÜCRET SĠSTEMLERĠ VE VERĠMLĠLĠK DERSĠ. EKOTEN TEKSTĠL A.ġ. ÜCRET SĠSTEMLERĠ VE VERĠMLĠLĠK DERSĠ EKOTEN TEKSTĠL A.ġ. HAZIRLAYANLAR 2008463084 Gizem Özen 2008463055 Tuğba Gülseven 2009463097 Huriye Özdemir 2007463066 Raziye Sinem Sağsöz SUN GRUBU ŞİRKETLERİ SUN

Detaylı

Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları

Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları Kimya Öğretmen de Hizmet İçi Eğitim Türkiye'de İhtiyaçları Murat Demirbaş 1, Mustafa Bayrakci 2, Mehmet Polat Kalak 1 1 Kırıkkale University, Education Faculty, Turkey 2 Sakarya University, Education Faculty,

Detaylı

TOKİ İLKOKULU/ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI

TOKİ İLKOKULU/ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI 2014/2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TOKİ İLKOKULU/ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ YILLIK ÇALIŞMA PLANI 2014/2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TOKİ İLKOKULU-ORTAOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ OKUL KOMİSYONUDUR ADI SOYADI Hüseyin ÖZCAN

Detaylı

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi

TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE. Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi TEMAKTĠK YAKLAġIMDA FĠZĠKSEL ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. ġermin METĠN Hasan Kalyoncu Üniversitesi ÇOCUK ÇEVRE ĠLIġKISI Ġnsanı saran her Ģey olarak tanımlanan çevre insanı etkilerken, insanda çevreyi etkilemektedir.

Detaylı

T.C. TRABZON VALİLİĞİ EĞİTİM KURUMLARI 2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ

T.C. TRABZON VALİLİĞİ EĞİTİM KURUMLARI 2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ T.C. TRABZON VALİLİĞİ EĞİTİM KURUMLARI 0 0 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÇALIŞMA TAKVİMİ AÇIKLAMALAR : -ÇalıĢma takviminde yapılacak olan değiģiklikler, www.trabzon.meb.gov.tr adresinde ilan edilecektir. -Bu çalıģma

Detaylı

Sizlere daha sağlıklı hizmet verebilmek için aşağıdaki tarihlere uymanızı önemle rica ederiz.

Sizlere daha sağlıklı hizmet verebilmek için aşağıdaki tarihlere uymanızı önemle rica ederiz. İstanbul, 03 Ağustos 2015 MEB Eğitim ve Öğretim Desteği Hakkında Sevgili Velimiz, 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılı 5580 Sayılı Kanun Kapsamındaki Özel Okullarda Öğrenim Gören / Görecek Öğrenciler İçin

Detaylı

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Eğitim Programı için gerekli ek rapor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Eğitim Programı için gerekli ek rapor 1/9 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Eğitim Programı için gerekli ek rapor İçindekiler C2. ULUSAL TIP EĞĠTĠMĠ STANDARTLARINA ĠLĠġKĠN AÇIKLAMALAR... 2 1. AMAÇ VE HEDEFLER... 2 1.3. Eğitim programı amaç

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇERÇEVE ÖĞRETİM PROGRAMI Ankara, 2011 SEKTÖR Çocuk geliģimi ve eğitimi alanında sektörün ihtiyacı, okul öncesinin ve özel eğitimin öneminin anlaģılması

Detaylı

2008 YILINDA ÜNĠVERSĠTELERĠMĠZĠN MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMLERĠNE KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCĠLERĠN ÖSS PROFĠLĠ ve ÇEġĠTLĠ BĠLGĠLER

2008 YILINDA ÜNĠVERSĠTELERĠMĠZĠN MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMLERĠNE KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCĠLERĠN ÖSS PROFĠLĠ ve ÇEġĠTLĠ BĠLGĠLER 2008 YILINDA ÜNĠVERSĠTELERĠMĠZĠN MADEN MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMLERĠNE KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCĠLERĠN ÖSS PROFĠLĠ ve ÇEġĠTLĠ BĠLGĠLER Yüksek öğretime girmek zor. Liseyi bitiren her beģ gençten dördünün daha ileri

Detaylı

COĞRAFYA EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI I. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN PROFĠLLERĠ ĠLE AKADEMĠK BAġARILARININ KARġILAġTIRILMASI

COĞRAFYA EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI I. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN PROFĠLLERĠ ĠLE AKADEMĠK BAġARILARININ KARġILAġTIRILMASI COĞRAFYA EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI I. SINIF ÖĞRENCĠLERĠNĠN PROFĠLLERĠ ĠLE AKADEMĠK BAġARILARININ KARġILAġTIRILMASI ArĢ.Görv. Mete ALIM Yrd.Doç. Dr. Serkan DOĞANAY* Özet : Bu araştırmada, Atatürk Üniversitesi

Detaylı

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELMEDE AİLENİN VE BRANŞ SEÇİMİNDE CİNSİYETİN ROLÜ

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELMEDE AİLENİN VE BRANŞ SEÇİMİNDE CİNSİYETİN ROLÜ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE YÖNELMEDE AİLENİN VE BRANŞ SEÇİMİNDE CİNSİYETİN ROLÜ Kamil AKBAYIR Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi A.B.D., VAN ÖZET: Bu çalışmada,

Detaylı

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU Adı Soyadı : Emre ARSLANBAY Unvanı : Uzman Konu : Hollanda ÇalıĢma Ziyareti Görev Yeri : HOLLANDA Görev Tarihi : 05-10.03.2017 RAPOR

Detaylı

EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi

EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi 80 EK-2: İnşaat Mühendisliği Öğrenci Anketi Sayın İnşaat Mühendisi Adayı, İnşaat Mühendisliği Eğitimi Kurulu, İMO 40. Dönem Çalışma Programı çerçevesinde İMO Yönetim Kurulu nca İnşaat Mühendisliği Eğitimi

Detaylı

Yargıtay. Hukuk Genel Kurulu. Esas : 2010/21-534. Karar : 2010/591. Tarih : 10.11.2010. Özet: -YARGITAY ĠLAMI-

Yargıtay. Hukuk Genel Kurulu. Esas : 2010/21-534. Karar : 2010/591. Tarih : 10.11.2010. Özet: -YARGITAY ĠLAMI- Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Esas : 2010/21-534 Karar : 2010/591 Tarih : 10.11.2010 Özet: -YARGITAY ĠLAMI- Taraflar arasındaki "YurtdıĢı borçlanma hakkının tespiti" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN

SOSYAL BİLGİLER DERSİ ( SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI ÖMER MURAT PAMUK REHBER ÖĞRETMEN REHBER ÖĞRETMEN SOSYAL BİLGİLER DERSİ (4.5.6.7 SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI 1 DERS AKIŞI 1.ÜNİTE: SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMININ GENEL YAPISI, ARADİSİPLİN, TEMATİK YAKLAŞIM 2. ÜNİTE: ÖĞRENME ALANLARI 3. ÜNİTE: BECERİLER

Detaylı

T.C. YAVUZELĠ KAYMAKAMLIĞI HACI SAĠT KORKMAZ ORTAOKULU HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. YAVUZELĠ KAYMAKAMLIĞI HACI SAĠT KORKMAZ ORTAOKULU HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. YAVUZELĠ KAYMAKAMLIĞI HACI SAĠT KORKMAZ ORTAOKULU HĠZMET STANDARTLARI TABLOSU HACI SAĠT KORKMAZ ORTAOKULU HĠZMET STANDARTLARI SIRA NO HĠZMET ADI ĠSTENEN BELGELER HĠZMETĠN TAMAMLANMA SÜRESĠ (EN GEÇ)

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ. BESLENME ve DİYETETİK UYGULAMALARI YÖNERGESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ. BESLENME ve DİYETETİK UYGULAMALARI YÖNERGESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ BES 433- BES 435 BES 430 -BES 432 BESLENME ve DİYETETİK UYGULAMALARI YÖNERGESİ 1 BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER Madde 1: Bu yönerge,

Detaylı

MANİSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

MANİSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 1 2014-2015 FAALİYETİN ADI: FAALİYETİN AMACI: UYGULAMA BASAMAKLARI Celal Bayar Üniversitesi nde okumakta olan Yabancı uyruklu Öğretmen adayı üniversite öğrencilerinin,

Detaylı

KALĠTE BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI SONUÇ BĠLDĠRGESĠ. 18 Temmuz Harran Üniversitesi. Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi

KALĠTE BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI SONUÇ BĠLDĠRGESĠ. 18 Temmuz Harran Üniversitesi. Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi KALĠTE BĠLGĠLENDĠRME TOPLANTISI SONUÇ BĠLDĠRGESĠ 18 Temmuz 2018 Harran Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu Osmanbey YerleĢkesi, ġanlıurfa Harran Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü

Detaylı

* Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü

* Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 1996, Sayı: 8 Sayfa : 283-295 TÜRK EĞĠTĠM SĠSTEMĠNDE ETKĠLĠ OKUL SORUNU VE ÖSYS SONUÇLARI ĠTĠBARĠYLE LĠSELERĠN SIRALANMALARI ArĢ.Gör. Müge YUKAY

Detaylı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve TeftiĢ BaĢkanlığına Genel Ġdari Hizmetleri sınıfından münhal

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve TeftiĢ BaĢkanlığına Genel Ġdari Hizmetleri sınıfından münhal Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: MÜFETTĠġ YARDIMCILIĞI GĠRĠġ SINAVI Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve TeftiĢ BaĢkanlığına Genel Ġdari Hizmetleri sınıfından münhal 7 ve 8. dereceli

Detaylı

NEVġEHĠR ÜNĠVERSĠTESĠ BOLOGNA SÜRECĠ

NEVġEHĠR ÜNĠVERSĠTESĠ BOLOGNA SÜRECĠ NEVġEHĠR ÜNĠVERSĠTESĠ BOLOGNA SÜRECĠ ÖĞRENME ÇIKTILARI HAZIRLAMA VE ÖĞRENCĠ Ġġ YÜKÜ HESABI FUNDA NALBANTOĞLU YILMAZ Eğitim Öğretim Planlamacısı Ekim, 2011 GĠRĠġ Bologna Süreci kapsamında, yükseköğretim

Detaylı

SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ. MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY

SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ. MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY GİRİŞ ÇalıĢmak yaģamın bir parçasıdır. YaĢamak nasıl bir insan hakkı

Detaylı

YAZI ĠġLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ 2013 FAALĠYET RAPORU

YAZI ĠġLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ 2013 FAALĠYET RAPORU YAZI ĠġLERĠ MÜDÜRLÜĞÜ 2013 FAALĠYET RAPORU ĠÇĠNDEKĠLER I. GENEL BĠLGĠLER A.Misyon ve Vizyon B.Yetki, Görev ve Sorumluluklar C.Ġdareye ĠliĢkin Bilgiler 1. Fiziksel Yapı 2. Örgüt Yapısı 3. Bilgi ve Teknolojik

Detaylı

TUNCELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU

TUNCELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU TUNCELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ 2013 YILI SAYIġTAY DENETĠM RAPORU Eylül 2014 İÇİNDEKİLER KAMU ĠDARESĠNĠN MALĠ YAPISI VE MALĠ TABLOLARI HAKKINDA BĠLGĠ... 1 DENETLENEN KAMU ĠDARESĠ YÖNETĠMĠNĠN SORUMLULUĞU... 1 SAYIġTAYIN

Detaylı

ÖZEL NESİBE AYDIN OKULLARI, BURS VE ÜCRETSİZ OKUYACAK ÖĞRENCİLER YÖNETMELİĞİ

ÖZEL NESİBE AYDIN OKULLARI, BURS VE ÜCRETSİZ OKUYACAK ÖĞRENCİLER YÖNETMELİĞİ ÖZEL NESİBE AYDIN OKULLARI, BURS VE ÜCRETSİZ OKUYACAK ÖĞRENCİLER YÖNETMELİĞİ Madde 1. Genel Hükümler 1.1 Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; Özel Nesibe Aydın Okulu öğrencilerine verilecek başarı bursu, eğitim

Detaylı

ġġkâyet VE ĠTĠRAZLARIN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ PROSEDÜRÜ Hazırlayan : Zeynep ÖZBEY Onaylayan: Fatih Gümüşer

ġġkâyet VE ĠTĠRAZLARIN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ PROSEDÜRÜ Hazırlayan : Zeynep ÖZBEY Onaylayan: Fatih Gümüşer ġġkâyet VE ĠTĠRAZLARIN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ PROSEDÜRÜ Hazırlayan : Zeynep ÖZBEY Onaylayan: Fatih Gümüşer 1. AMAÇ: CERTURK tarafından yürütülmekte olan faaliyetlerine iliģkin olarak kuruluģlardan veya ilgili

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM Son Hükümler. Hüküm bulunmayan haller MADDE 224- (1) Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

İKİNCİ BÖLÜM Son Hükümler. Hüküm bulunmayan haller MADDE 224- (1) Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. İKİNCİ BÖLÜM Son Hükümler Hüküm bulunmayan haller MADDE 224- (1) Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler MADDE 225- (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ (YÖK FORMATINDA)

ÖZGEÇMİŞ (YÖK FORMATINDA) ÖZGEÇMİŞ (YÖK FORMATINDA) 1) Adı, Soyadı Ġsmail Kapan 2) Doğum Tarihi 01.04.1956 3) Unvanı Yardımcı Doç. Dr. 4) Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hukuk Ġstanbul Üniversitesi 1982 Yüksek

Detaylı

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi.

ANKET SONUÇLARI. Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. ANKET SONUÇLARI Anket -1 Lise Öğrencileri anketi. Bu anket, çoğunluğu Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencisi olmak üzere toplam 130 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya

Detaylı

AMBULANS VE ACĠL BAKIM TEKNĠKERĠ

AMBULANS VE ACĠL BAKIM TEKNĠKERĠ TANIM Kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felç, solunum yetersizliği gibi nedenlerle birden bire hastalanan insanları, gerektiğinde bulundukları yerde ilk tedavilerini yapıp,

Detaylı

Örnekleme Süreci ve Örnekleme Yöntemleri

Örnekleme Süreci ve Örnekleme Yöntemleri Örnekleme Süreci ve Örnekleme Yöntemleri Prof. Dr. Cemal YÜKSELEN Ġstanbul Arel Üniversitesi 4. Pazarlama AraĢtırmaları Eğitim Semineri 26-29 Ekim 2010 Örnekleme Süreci Anakütleyi Tanımlamak Örnek Çerçevesini

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ

DİCLE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ DİCLE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ DĠYARBAKIR ĠLĠNDE YAġAYAN VATANDAġLARIN KÜRTAJ HAKKINDAKĠ GÖRÜġLERĠNĠN ÇEġĠTLĠ DEĞĠġKENLER AÇISINDAN ĠNCELEMESĠ Prof. Dr. Sabri EYĠGÜN Doç. Dr. Behçet ORAL

Detaylı

I. INTERNATIONAL CONGRESS ON SPORTS ECONOMICS AND MANAGEMENT

I. INTERNATIONAL CONGRESS ON SPORTS ECONOMICS AND MANAGEMENT I. INTERNATIONAL CONGRESS ON SPORTS ECONOMICS AND MANAGEMENT OCTOBER 12-15, 2011 / IZMIR-TURKEY POSTERS EGE UNIVERSITY FACULTY OF ECONOMICS AND ADMINISTRATIVE SCIENCES EGE UNIVERSITY SCHOOL OF PHYSICAL

Detaylı

ÇALIŞMA EKONOMİSİ KISA ÖZET

ÇALIŞMA EKONOMİSİ KISA ÖZET DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETĠN ĠLK ÜNĠTESĠ SĠZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERĠLMĠġTĠR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNĠTELERĠ ĠÇĠNDEKĠLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBĠLĠRSĠNĠZ. ÇALIŞMA EKONOMİSİ KISA ÖZET WWW.KOLAYAOF.COM

Detaylı

Kimya Eğitiminde Okul Deneyimi Dersinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Burhan ACARSOY

Kimya Eğitiminde Okul Deneyimi Dersinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Burhan ACARSOY Kimya Eğitiminde Okul Deneyimi Dersinde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri Burhan ACARSOY ODTÜ GeliĢtirme Vakfı Özel Lisesi AMAÇ: Kimya öğretmeni yetiģtirme programı kapsamındaki okul deneyimi derslerinin

Detaylı

ALİ RIZA DOĞAN. ZİLE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ROBOT KULÜBÜ KURUCUSU,DANIŞMAN ÖĞRETMENİ ve OKUL PROJELER KORDİNATÖRÜ

ALİ RIZA DOĞAN. ZİLE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ROBOT KULÜBÜ KURUCUSU,DANIŞMAN ÖĞRETMENİ ve OKUL PROJELER KORDİNATÖRÜ ALİ RIZA DOĞAN ZİLE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ROBOT KULÜBÜ KURUCUSU,DANIŞMAN ÖĞRETMENİ ve OKUL PROJELER KORDİNATÖRÜ Dünyamızda teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte kısa süre önce imkansız olduğunu düģündüğümüz

Detaylı

Ġstanbul daki ĠnĢaat Mühendisliği Öğrencilerinin Motivasyonlarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirmesi

Ġstanbul daki ĠnĢaat Mühendisliği Öğrencilerinin Motivasyonlarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirmesi . İnşaat Yönetimi Kongresi, -- Kasım, Bursa daki ĠnĢaat Mühendisliği Öğrencilerinin Motivasyonlarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirmesi Özet Gülgün Mıstıkoğlu Motivasyon özde insanların baģarılı olmalarına,

Detaylı

SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ

SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ SINIFTA ÖĞRETĠM LĠDERLĠĞĠ Doç. Dr. Yücel GELĠġLĠ G.Ü.MEF. EĞĠTĠM BĠLĠMLERĠ BÖLÜMÜ Öğretimde Liderlik 1 Liderlik kavramı Liderlik kavramı yöneticiyle eģ tutulan kavram olmakla beraber aralarında ciddi fark

Detaylı

ĠSTANBUL ĠL MĠLLĠ EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ Ġstanbul Bilim Olimpiyatları

ĠSTANBUL ĠL MĠLLĠ EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ Ġstanbul Bilim Olimpiyatları DÜZENLEYEN KURUM Ġstanbul Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü YARIġMANIN DAYANAĞI ĠSTANBUL ĠL MĠLLĠ EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ 2017 Ġstanbul Bilim Olimpiyatları Milli Eğitim Bakanlığı Ġlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal

Detaylı

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU DENETİM GÖZETİM SORUMLUSU Ġdris YEKELER (1078) İÇ DENETÇİLER YaĢar ÖKTEM (1056) Sedat ERGENÇ (1028)

Detaylı

FIRAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİK KURULU YÖNERGESİ

FIRAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİK KURULU YÖNERGESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİK KURULU YÖNERGESİ AMAÇ Madde 1. Bu yönerge; Fırat Üniversitesi birimlerinin ve mensuplarının; bilimsel araģtırma, proje, yayın, eğitim ve öğretim, hakemlik,

Detaylı

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ İNFORMAL MÜZİK EĞİTİMİ YOLUYLA KAZANDIKLARI DAVRANIŞLAR

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ İNFORMAL MÜZİK EĞİTİMİ YOLUYLA KAZANDIKLARI DAVRANIŞLAR 374 MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ İNFORMAL MÜZİK EĞİTİMİ YOLUYLA KAZANDIKLARI DAVRANIŞLAR Özet Öğr.Gör.Dr.Özge GENÇEL ATAMAN, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü

Detaylı

Yeni Göç Yasas Tecrübeleri

Yeni Göç Yasas Tecrübeleri Eflref Ar kan Bildiğiniz gibi Almanya aile birleşiminin gerçekleşmesi konusunda göç yasasında bazı değişiklikler yapmıştır. Bu değişiklikleri eleştirenler ve olumlu görenler bulunmaktadır. Ben göç yasasının

Detaylı

Konuyla Ġlgili Tebliğin Tam Metni Ekte Tarafınıza SunulmuĢtur.

Konuyla Ġlgili Tebliğin Tam Metni Ekte Tarafınıza SunulmuĢtur. ANKARAS-Sirküler/2013-32 09.12.2013, ANKARA KONU: SGK NIN ĠġVEREN UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK HK. 28.11.2013 tarihli 28835 Sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan İşveren Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SORUNU VE OKULLAŞMA ORANI ÖZET. Yüksek Lisans Bitirme Semineri

EĞİTİM ÖĞRETİM DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SORUNU VE OKULLAŞMA ORANI ÖZET. Yüksek Lisans Bitirme Semineri EĞİTİM ÖĞRETİM DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM SORUNU VE OKULLAŞMA ORANI ÖZET Yüksek Lisans Bitirme Semineri Eğitim Öğretim de Okul Öncesi Eğitim Sorunu ve Okullaşma Oranı Sefa SEZER Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri

Detaylı

HALTER FEDERASYONU BAġKANLIĞI SÖZLEġMELĠ PERSONEL VE ANTRENÖR ÇALIġTIRMA TALĠMATI

HALTER FEDERASYONU BAġKANLIĞI SÖZLEġMELĠ PERSONEL VE ANTRENÖR ÇALIġTIRMA TALĠMATI HALTER FEDERASYONU BAġKANLIĞI SÖZLEġMELĠ PERSONEL VE ANTRENÖR ÇALIġTIRMA TALĠMATI (Karar Tarihi: 14.01.2009 - Yayın Tarihi : 1.01.2009) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 - Bu Talimatın amacı Türkiye

Detaylı

GÜNEġĠN EN GÜZEL DOĞDUĞU ġehġrden, ADIYAMAN DAN MERHABALAR

GÜNEġĠN EN GÜZEL DOĞDUĞU ġehġrden, ADIYAMAN DAN MERHABALAR GÜNEġĠN EN GÜZEL DOĞDUĞU ġehġrden, ADIYAMAN DAN MERHABALAR ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAġARILI YÖNETĠMDE ĠLETĠġĠM Hastane İletişim Platformu Hastane ĠletiĢim Platformu Nedir? Bu

Detaylı

Toplantı No: 1 Tarih: SEKTÖR UYGULAMALARI EĞĠTĠMĠ TAKĠP KOMĠSYON KARARI

Toplantı No: 1 Tarih: SEKTÖR UYGULAMALARI EĞĠTĠMĠ TAKĠP KOMĠSYON KARARI Toplantı No: 1 Tarih: 12.10.2016 SEKTÖR UYGULAMALARI EĞĠTĠMĠ TAKĠP KOMĠSYON KARARI Komisyonumuz 10.10.2016 tarihinde saat 11:00-12:30 arasında, 11.10.2016 tarihinde saat 13:00-14:00 arasında ve 17:00-18:00

Detaylı

6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU KAPSAMINDA. ADAM ÇALIġTIRANIN SORUMLULUĞU. Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYĠĞĠT HUKUK BÜROSU / ANKARA

6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU KAPSAMINDA. ADAM ÇALIġTIRANIN SORUMLULUĞU. Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYĠĞĠT HUKUK BÜROSU / ANKARA 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU KAPSAMINDA ADAM ÇALIġTIRANIN SORUMLULUĞU Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYĠĞĠT HUKUK BÜROSU / ANKARA 14.09.2017 1-Genel Olarak Borçlar Kanunu nda kusursuz sorumluluk halleri, kusursuz

Detaylı

TÜRKĠYE DE OKUL ÖNCESĠ EĞĠTĠMĠN GELĠġMESĠ PROF.DR. AYLA OKTAY MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ. 11.Mart 2011 Uluslar arası Okul Öncesi Eğitim Kongresi ĠSTANBUL

TÜRKĠYE DE OKUL ÖNCESĠ EĞĠTĠMĠN GELĠġMESĠ PROF.DR. AYLA OKTAY MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ. 11.Mart 2011 Uluslar arası Okul Öncesi Eğitim Kongresi ĠSTANBUL TÜRKĠYE DE OKUL ÖNCESĠ EĞĠTĠMĠN GELĠġMESĠ PROF.DR. AYLA OKTAY MALTEPE ÜNĠVERSĠTESĠ 11.Mart 2011 Uluslar arası Okul Öncesi Eğitim Kongresi ĠSTANBUL TÜRKİYEDE ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ İKİ ANA BAŞLIKTA İNCELELENEBİLİR

Detaylı

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ BİLİM, HİZMET, TEŞVİK VE AKADEMİ ÖZEL ÖDÜLLERİ BAŞVURU ESASLARI VE FORMLAR

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ BİLİM, HİZMET, TEŞVİK VE AKADEMİ ÖZEL ÖDÜLLERİ BAŞVURU ESASLARI VE FORMLAR TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ECZACILIK AKADEMİSİ BİLİM, HİZMET, TEŞVİK VE AKADEMİ ÖZEL ÖDÜLLERİ BAŞVURU ESASLARI VE FORMLAR Madde 1. TÜRK ECZACILARI BĠRLĠĞĠ ECZACILIK AKADEMĠSĠ tarafından: Bilim, Hizmet, TeĢvik

Detaylı

ĠSTANBUL ÜNĠVERSĠTESĠ ĠSTANBUL TIP FAKÜLTESĠ KALP VE DAMAR CERRAHĠSĠ ANABĠLĠM DALI TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCĠ KARNESĠ

ĠSTANBUL ÜNĠVERSĠTESĠ ĠSTANBUL TIP FAKÜLTESĠ KALP VE DAMAR CERRAHĠSĠ ANABĠLĠM DALI TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCĠ KARNESĠ ĠSTANBUL ÜNĠVERSĠTESĠ ĠSTANBUL TIP FAKÜLTESĠ KALP VE DAMAR CERRAHĠSĠ ANABĠLĠM DALI TIPTA UZMANLIK ÖĞRENCĠ KARNESĠ 1 KĠMLĠK BĠLGĠLERĠ Uzmanlık Öğrencisinin TC Kimlik Numarası :..... Adı :..... Soyadı :.....

Detaylı

Madde 1 - Bu Yönetmelik, iģyerlerinde sağlık ve güvenlik Ģartlarının iyileģtirilmesi için alınacak önlemleri belirler.

Madde 1 - Bu Yönetmelik, iģyerlerinde sağlık ve güvenlik Ģartlarının iyileģtirilmesi için alınacak önlemleri belirler. Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ YÖNETMELĠĞĠ Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ YÖNETMELĠĞĠ Resmi Gazete Tarihi: 09/12/2003 Resmi Gazete Sayısı: 25311 ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

ÖZEL SPOR MERKEZLERİNDEKİ İŞLETME SORUNLARININ İNCELENMESİ (Ankara İli Örneği) Doç. Dr. Hakan SUNAY Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

ÖZEL SPOR MERKEZLERİNDEKİ İŞLETME SORUNLARININ İNCELENMESİ (Ankara İli Örneği) Doç. Dr. Hakan SUNAY Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ÖZEL SPOR MERKEZLERİNDEKİ İŞLETME SORUNLARININ İNCELENMESİ (Ankara İli Örneği) Doç. Dr. Hakan SUNAY Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi GİRİŞ-AMAÇ Günümüzde teknolojik gelişmeler, bilim alanındaki

Detaylı

Av. Füsun GÖKÇEN. TÜRK ÇĠMENTO SEKTÖRÜNÜN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONUSUNDA AB KATILIM MÜZAKERELERĠNDEKĠ KONUMU

Av. Füsun GÖKÇEN. TÜRK ÇĠMENTO SEKTÖRÜNÜN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONUSUNDA AB KATILIM MÜZAKERELERĠNDEKĠ KONUMU TÜRK ÇĠMENTO SEKTÖRÜNÜN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONUSUNDA AB KATILIM MÜZAKERELERĠNDEKĠ KONUMU Av. Füsun GÖKÇEN Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası 4857 sayılı ĠĢ Kanunu MADDE 77 ĠġVERENLERĠN VE ĠġÇĠLERĠN

Detaylı

ANKARA ĠLĠ ÇAYYOLU MAHALLESĠNDE YÜKSEK GERĠLĠM HATTINA YAKIN OLAN EVLERDE SON DERECE

ANKARA ĠLĠ ÇAYYOLU MAHALLESĠNDE YÜKSEK GERĠLĠM HATTINA YAKIN OLAN EVLERDE SON DERECE ANKARA ĠLĠ ÇAYYOLU MAHALLESĠNDE YÜKSEK GERĠLĠM HATTINA YAKIN OLAN EVLERDE SON DERECE DÜġÜK FREKANSLI ELEKTRO MANYETĠK ALAN (SDF-EMA) DÜZEYLERĠNĠN VE BU EVLERDE YAġAYANLARDA OLASI SAĞLIK ETKĠLERĠNĠN BELĠRLENMESĠ

Detaylı

T.C. GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK HĠZMETLERĠ MESLEK YÜKSEKOKULU MESLEKĠ UYGULAMA YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK HĠZMETLERĠ MESLEK YÜKSEKOKULU MESLEKĠ UYGULAMA YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. GAZĠANTEP ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK HĠZMETLERĠ MESLEK YÜKSEKOKULU MESLEKĠ UYGULAMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- Yönergenin amacı, Gaziantep Üniversitesi

Detaylı