GEZGİNCİ ARICILIK SİSTEMİNDE ÜRETİM GELİR ve GİDERLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GEZGİNCİ ARICILIK SİSTEMİNDE ÜRETİM GELİR ve GİDERLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA"

Transkript

1 GEZGİNCİ ARICILIK SİSTEMİNDE ÜRETİM GELİR ve GİDERLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Bekir DEMİRTAŞ (1) Ali KORKMAZ (1) (1) Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Erdemli/İçel Öz Gezginci arıcılık, gerek işçi ücretlerinin oldukça yüksek olduğu kamu sektöründe gerekse özel sektörde kar getiren bir tarımsal faaliyettir. Ancak ailede atıl duran işgücünün değerlendirilerek üretim sürecine katkıda bulunmasını sağlamak veya bizzat arıcının kendisi tarafından ya da asgari ücretle çalışacak işçilerle bu faaliyeti sürdürmek ekonomik anlamda daha karlı olmaktadır. An Investigation on Economic Analysis of Production Income and Expenses in Migratory Beekeeping System Abstract The migratory beekeeping is the profitable agricultural activity in public and private sector. Because of high salaries in public than private sector beekeeping is effected in public. Economical migratory beekeeping is possible with the evaluation and contribution of idle manpower in family, workers with minimum wages or by self with beekeepers. 1. Giriş Arıcılık, tarımla uğraşan ailelerin esas geçim kaynağı olan bir tarımsal faaliyet olduğu gibi diğer tarımsal uğraşıların yanında ikinci bir gelir kaynağı olarak da yapılmaktadır. Az sermaye gereksinimi yanında arazi, tesis, alet-makine ve fazla işgücü gerektirmemesi bu üretim dalının avantajları arasında sayılmaktadır. Gezginci arıcılık ise yıl içerisinde daha uzun bir periyotta bu faaliyetin sürdürülmesine olanak tanıması nedeniyle önem taşımaktadır. Bu sistemde koloniler erken ilkbahara giren bölgelere, daha sonra baharı uzun süreli olan alanlara taşınarak üretim sezonu olabildiğince uzatılmaktadır.

2 2 Ülkemiz coğrafi konumu, iklimi ve sosyo-ekonomik yapısı gereği gezginci arıcılığa elverişli ülkelerden birisidir. Arıcılıkla uğraşan üreticilerin önemli bir kısmı da bu durumu değerlendirmek suretiyle gezginci arıcılık yaparak gelirlerini artırmaya çalışmaktadırlar. Ülkemizin koloni sayısı 180 yılından günümüze %8 oranında artış göstererek 4 milyon adetin üzerine çıkmıştır. Toplam koloni sayısı içerisinde eski tip kovanlar da bulunmaktadır. Ancak bunların oranı sürekli azalış göstermekte ve modern arı kovanları ile yapılan arı yetiştiriciliği her geçen gün artmaktadır. Bu dönem içerisindeki bal üretimi de %168 oranında artış göstererek tondan tonun üzerine çıkmıştır. Balmumu üretimindeki artışlar ise bu dönemler içinde %80 e yakın bir değere yükselmiş, fakat koloni başına alınan verimler düzenli bir artış göstermediğinden yıllar arasında farklılık göstermektedir. Ülkemiz arıcılığı için birincil ürün olan bal verimi ise bu yıllar içerisinde koloni başına 11.3 kg ile 17.5 kg arasında değişim göstermektedir (Çizelge 1). Çizelge1. Ülkemiz Dönemi Koloni Varlığı ve Üretimleri (DİE, 1 a) Yıllar Koloni Varlığı (ad) İndeks Bal Üretimi (ton) İndeks Balmumu Üretimi (ton) İndeks Bal Üretimi (kg/koloni) Gezginci arıcılık ülkemiz tarım sektöründe hızla gelişen bir üretim kolu olmasına, insan beslenmesi ve bitkisel üretimdeki önemli katkısına rağmen, bugüne kadar konunun ekonomik yönünü inceleyen bir araştırmaya rastlanmamıştır (Akdemir ve ark. 10). Ayrıca Türkiye deki mevcut kolonilerin % 50 sinin gezginci arıcılık sistemi içerisinde hareket ettirildiği ve bal üretiminin yaklaşık % 80 inin gezginci arıcılıkta bulunan arı yetiştiricileri tarafından üretildiği de bilinen bir gerçektir (Çiçek, 14). Bu nedenle ülkemizdeki arıcılık faaliyetleri içerisinde gezginci arıcılığın yeri ve önemi büyüktür.

3 3 Bu çalışma ile ülkemizde yaygın bir alanda uygulanan gezginci arıcılık sistemine ait üretim giderleri ve gelirler incelenip bu tür arıcılığın kamu ve özel sektör işçi ücretleri bakımından karlılık durumunun ortaya konulması amaçlanmıştır. 2. Materyal ve Metot Bu çalışmanın materyalini Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bünyesindeki arıcılık birimine ait yıllarını kapsayan 3 yıllık veriler oluşturmaktadır. Her bir yıla ait koloni sayıları ve bu kolonilere yapılan giderler her bir yıl boyunca belirlenmiş, üretim ve gelirler hesaplanarak yapılan üretim faaliyetinin ekonomik analizine gidilmiştir. Enstitüye ait arı kolonileri enstitü sahasında yapılan kışlama ile ilkbahar bakım ve beslemesinin ardından, mayıs ayı ortalarından itibaren Toros Yaylalarında bal sezonunu geçirmekte ve tamamlamaktadırlar. Ağustos sonunda bal hasadı yapıldıktan sonra koloniler tekrar kışlatma için Enstitüye geri getirilmektedirler. Hesaplamalarda yapılan cari giderler ve elde edilen gelirler 16=100 olarak kabul edilen TEFE değerleriyle reel fiyatlara indirgenmiş ve yıllar arası birim maliyetler, elde edilen gelirler karşılaştırılmıştır (DİE, 1 b). Hesaplamalarda her bir koloninin aynı güçte olduğu kabul edilmiş ve bu şekilde birim maliyet ve üretim değerlerine ulaşılmıştır. Koloni başına bal verimleri hesaplanırken yıl içerisinde elde edilen bal verim değerleri koloninin üretimde bulunup bulunmadığına bakılmaksızın arılıkta bulunan tüm koloni sayısına bölünerek elde edilmiştir. Kullanılan işgücü miktarı Erkek İşgücü Birimi (EİB) cinsinden hesaplanmıştır (Aras, 188). İşgücü miktarı saptanırken arılıkta çalışan işçinin arıcılık çalışmalarında fiilen geçirdiği gün miktarı dikkate alınmıştır. İşgücü giderleri kamu sektörü ve üretici şartlarını göstermesi açısından ayrı ayrı olarak hesaplanmıştır. Kamu sektörünü göstermesi açısından bu birimde çalışan işçiye ait ve bu faaliyete esas oluşturan net maaş, ikramiye ve yolluk giderleri hesaplamaya dahil edilmiştir. Özel sektördeki işgücü giderleri ise o yıllara ait net asgari ücret esas alınarak reel fiyatlarla belirlenmiştir. Amortisman giderleri içinde bal süzme makinesi ve çadır yer almaktadır. Bunların değerlerinin %10 u amortisman değeri olarak giderlere dahil edilmiş, kovanlar için amortisman gideri hesaplanmamıştır.

4 4 Gezginci arıcılık faaliyetine ait değişen giderler içinde ilaç, balmumu, şeker, geçici alet giderleri, geçici işçilik giderleri, pazarlama ve taşıma giderleri yer almaktadır. Hesaplamalarda brüt kar, gayri safi üretim değerinden değişen giderlerin çıkarılmasıyla belirlenmiştir (Açıl, 180). 3. Bulgular 3.1. Yıllık Koloni Varlığı Değişimi İncelenen arıcılık biriminin yıllarına ait koloni sayıları ve yıl içerisindeki değişimleri aylar itibariyle Çizelge 2 de verilmiştir. Çizelge Dönemi Aylara Göre Koloni Varlığı ve Değişimleri Yıllar Aylar Ort./ Top. Aybaşı Üretilen Satılan Ölen Ay sonu Aybaşı Üretilen Satılan Ölen Ay sonu Aybaşı Üretilen Satılan Ölen Ay sonu yılı başlangıcında 131 olan koloni sayısı, kasım ayı içerisinde 11 koloninin ölmesiyle yıl sonunda 120 ye inmiş ve bu yıla ait ortalama koloni sayısı adet olarak gerçekleşmiştir. Toplam 56 adet oğul üretimine rağmen 14 koloninin nisan ayı içerisinde ölmesi ve mayıs ayında da 115 koloni satışı yapılmış olması nedeniyle 17 yılı sonundaki koloni ortalaması da 66.2 adet olarak gerçekleşmiştir. 18 yılında 30 yeni koloni üretilmiş ve bu yılın ortalama ay sonu koloni mevcudu 67 adet olmuştur İşgücü Kullanımı Üç yıllık üretim dönemine ait kullanılan işgücü miktarı aylara göre ve koloni başına erkek işgücü birimi (EİB) cinsinden Çizelge 3 te verilmiştir. Arı kolonilerinin

5 5 kışlatmaya alındığı aylar olan kasım, aralık ve ocak aylarında işgücü kullanımı olmamıştır. Üç yıllık üretim dönemi ortalamalarına göre en fazla işgücü yörede ilkbahar bakım ve beslemesinin yoğun olarak yapıldığı mart ve nisan aylarında olmuştur. Bu aylardaki ortalama işgücü kullanımı sırasıyla 184 ve 176 saat olarak ortaya çıkarken en az işgücü kullanımı da yörede yoğun nektar akımı dönemine rastlayan haziran ve temmuz aylarında sırasıyla 40 ve 32 saat olarak gerçekleşmiştir. Üç yıllık üretim dönemi ortalamalarına göre yıllık işgücü gereksinimi 72 saat EİB olarak belirlenmiştir. Çizelge Dönemi Aylara Göre İşgücü Kullanım Miktarı (saat) Aylar Toplam işgücü EİB/koloni kullanımı (EİB/ay) Ort. Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık TOPLAM İşgücü Giderleri İncelenen yıllar arasında işgücü giderlerini karşılaştırabilmek amacıyla, kamu ve özel sektördeki ücretler ile toplam işgücü giderleri reel olarak belirlenmiştir. Buna göre kamudaki ücretlere göre yıllık işgücü giderleri, incelenen dönemler boyunca reel olarak artış göstermiştir. 16 yılında TL olan toplam işgücü giderleri 17 yılında TL, 18 yılında ise TL olmuştur. Özel sektör koşullarında gerçekleştiği düşünülen asgari ücretlere göre arıcılıktaki yıllık işgücü giderleri 16 yılında TL, 17 yılında TL ve 18 de ise TL olarak gerçekleşmiştir. İşgücü giderlerinin daha iyi anlaşılması amacıyla aylık ve günlük giderlere ait olan veriler de reel fiyatlarla Çizelge 4 te verilmiştir.

6 6 Çizelge 4. Reel Fiyatlarla Dönemi Kamu ve Özel Sektör Ücretlerine Göre Bir Üretim Dönemi İşgücü Giderleri (TL) Kamu Ortalama Yıllık Aylık Günlük Özel Yıllık Aylık Günlük Taşıma Giderleri Gezginci arıcılıkta arı kolonileri genellikle kamyonlarla bir yerden başka bir yere taşınırlar. Yapılan taşımacılık önemli bir gider unsuru olduğundan üretim giderleri içerisinde yer almaktadır. Gezginci arıcılık yapılan dönem boyunca gerçekleştirilen taşıma miktarı her bir yılda sırasıyla toplam 210, 220 ve 215 km olarak gerçekleşmiş, ortalama taşıma miktarı 215 km olmuştur. İncelenen dönemlere ait taşıma giderleri ise reel fiyatlarla ortalama TL olarak gerçekleşmiştir Üretim Giderleri İncelenen yıllarda gezginci arıcılık sistemindeki üretim giderlerine ait değerler ile oransal dağılımına göre üretim giderleri içindeki en önemli giderler arasında canlı demirbaş eksilişleri ve diğer malzeme alımları yer almaktadır. İşgücü giderlerinin toplam giderler içindeki oransal payı kamu sektöründe %20.44 özel sektörde ise %7.54 olarak gerçekleşmiştir. Adana ilinde yapılan bir çalışmada arıcılık üretimine ait işgücü giderleri %27.2 olarak belirlenmiştir (Akdemir ve ark. 10). Bu çalışmada elde edilen işgücü gideri oranının Adana da elde edilen değerden oldukça düşük olmasının nedeni kamu sektöründeki işçinin boş vakitlerinde arıcılık dışında başka bir yerde de istihdam edilmesindendir. Reel fiyatlarla kamu ve özel sektördeki üretim giderlerine ait veriler Çizelge 5 de verilmiştir. Canlı demirbaş eksilişlerinin yüksek oranda olması mevcut kolonilerdeki ölüm miktarından kaynaklanmaktadır. Diğer malzeme giderleri içinde yer alan yeni kovan alımı, bu gider türünün yüksek oranda gerçekleşmesine neden olmuştur. Bunun dışında diğer malzeme giderleri arasında şeker, tel, çerçeve gibi giderler de yer almaktadır. Balmumu gereksinimi ilk iki yıl kolonilerden, 18 yılında satın alınarak karşılanmıştır.

7 7 Çizelge 5. Reel Fiyatlarla Dönemi Kamu ve Özel Sektör Üretim Giderleri Gider Türleri İşgücü - Kamu - Özel (1000 TL) Yıllar Ortalama Gider Koloni Başına Gider Kamu Sektörü Oranı (%) Özel Sektör Oranı (%) Balmumu İlaç Taşıma Amortisman Eksilişler Diğerleri Sermaye faizi Toplam (Kamu) Toplam (Özel) Toplam giderler kamu işgücü giderlerine göre ortalama TL iken özel sektör işgücü giderlerine göre ise ortalama TL olarak gerçekleşmiştir. Koloni başına düşen giderler kamu sektöründe TL, özel sektörde TL olarak belirlenmiştir Üretim Gelirleri Reel olarak üretim gelirleri yıllık TL ile TL arasında değişmektedir. Ortalama üretim geliri ise TL olarak belirlenmiştir. Üretim gelirleri içerisinde en büyük pay %42.1 ile bal satışlarından oluşmaktadır. Arı sermayesindeki artışların oranı ise %35.17 ile ikinci sırada gelmektedir. Oğul satışlarından elde edilen gelirlerin toplam gelirler içindeki oransal payı %20.68 ve balmumu gelirlerinin payı da %1.24 olarak gerçekleşmiştir. İncelenen yıllara göre üretim gelirleri Çizelge 6 da verilmiştir. Çizelge 6. Reel Fiyatlarla Dönemi Arıcılık Gelirleri (1000 TL) Ürünler Gelir Miktarı Oran Ortalama (%) Bal Balmumu Oğul satışı Arı sermayesi artışı TOPLAM

8 Brüt Kar Arıcılık üretimine ait değişen giderlerin gayri safi üretim değerinden çıkarılmasıyla belirlenen brüt kar değerleri Çizelge 7 de verilmiştir. Değişen giderler içindeki geçici işçilik giderleri kamudaki giderlere göre hesaplanmıştır. Değişen giderler TL ile TL arasında değişmiş ve ortalama TL olmuştur. Özel sektördeki işçilik giderlerine göre değişen giderler ise ortalama TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar değeri, değişen giderler dışındaki giderlerle karı içinde bulundurmaktadır. Bir tarımsal işletmenin veya bir tarımsal üretim dalının gayri safi üretim değerinin, değişen giderlerin üzerinde bir değer alması arzu edilir. Brüt kar bu nedenle önemli bir değerlendirme kriteridir. Arıcılık üretim dalının brüt kar değerleri TL ile TL arasında değişmiş, ortalama olarak TL olmuştur. Koloni başına brüt kar ise ortalama TL olmuştur. Aynı dönemde özel sektördeki işgücü giderlerine göre brüt kar değerleri ise değişen giderler içerisindeki işçilik giderlerinin düşmesine bağlı olarak TL dır. Çizelge 7 Reel Fiyatlarla Dönemi Arıcılık Faaliyeti Brüt Kar Değerleri (1000 TL) Yıllar GSÜD Değişen Koloni Başına Brüt Kar Giderler Brüt Kar Ortalama Mutlak ve Nisbi Kar Arıcılık üretiminde gayri safi üretim değerinden, üretim giderleri çıkarılarak mutlak kar ve gayri safi üretim değeri, üretim giderlerine oranlanarak da nisbi kar belirlenmiştir. Buna göre arıcılık birimi 16 yılında TL zarar etmiştir. Ortalama mutlak kar ise TL olmuştur. Özel sektör işgücü ücretlerine göre mutlak karlılık ortalama olarak TL dır. Nisbi olarak 16 yılında yapılan her 100 TL gidere karşılık 58 TL gelir elde edilmiştir. Ortalama nisbi karlılık ise kamu sektörü ücretlerine göre %173, özel sektör işçi ücretlerine göre ise ortalama %250 olarak belirlenmiştir (Çizelge 8).

9 Çizelge 8. Reel Fiyatlarla Dönemi Mutlak ve Nisbi Kar Değerleri (1000 TL) Yıllar GSÜD Üretim Giderleri Mutlak Kar Nispi Kar (%) Ortalama Bal Verimi dönemlerinde koloni başına ortalama bal verim miktarı 11. kg/koloni olarak gerçekleşmiştir. Koloni başına en yüksek verim 18 yılında 16.2 kg ile, en düşük verim ise 16 yılında 5.2 kg olarak elde edilmiştir. 18 yılı dışında koloni başına bal verimi ülke ortalaması altında gerçekleşmiştir. Yıllar arasındaki bal verimi üzerine etki eden pek çok faktör vardır. Her şeyden önce koloni başına bal verimini hesaplarken arılıkta bulunan verimsiz koloniler, yeni oğullar gibi bal verimine katkısı olmayan koloniler de hesaplamaya dahil edildiğinden önemli bir düşüş gözlenmektedir. Bunun yanında bal verimini etkileyen diğer faktörler, ekonomik bazı gerekçeler sebebiyle arı kolonilerine Toros Yaylaları dışında gezginci arıcılık yaptırılmaması, arıcılık için uygun olmayan iklim ile yetersiz ilkbahar bakım ve beslemesidir. İncelenen yıllara göre ortalama koloni sayısı ve bal verimi Çizelge da verilmiştir. Çizelge Dönemi Koloni Başına Bal Verimleri (kg/koloni) Yıllar Koloni Bal Verimi Sayısı (ad) Toplam Ortalama Ülke Ortalaması Ortalama Sonuç Gezginci arıcılık sistemi, ülkemiz flora ve ikliminin uygunluğu yanında arıcılık ile uğraşan yetiştiricilerimiz için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Bu nedenle ilkbahar ve sonbaharın başlaması ile birlikte arıcılar arasında yoğun bir hareketlilik yaşanmaktadır. Bu dönemde arı yetiştiricileri arı kolonilerini bal sezonu veya kışlatma açısından en uygun olan yörelere taşımaktadırlar.

10 10 Her üretim dalında olduğu gibi arıcılık dalında da çeşitli girdiler maliyet ve karlılık düzeyini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Tarım ürünleri söz konusu olduğunda bu olumsuzluk kendini daha yoğun hissettirmektedir. Özellikle işgücü maliyeti karlılık üzerine oldukça etkili olmaktadır. Gezginci arıcılıkta kamu sektöründe yüksek olan işgücü maliyeti, sezonun özel sektöre göre daha az karla kapanmasına neden olmaktadır. Ancak işgücü ücretlerindeki farklılıktan dolayı ortaya çıkan kar düşüklüğü gezginci arıcılığın kamu sektöründe de ekonomik anlamda yapılabilir bir faaliyet olmasına engel olabilecek düzeyde değildir. Dolayısıyla kamu sektöründeki pek çok üretim dalının verimli ve karlı olmadığı göz önüne alındığında, gezginci arıcılık kamu sektörü için kar getiren nadir kaynaklardan birini oluşturmaktadır. Sonuç olarak, gezginci arıcılığın gerek kamu gerekse özel sektörde kar getiren bir tarımsal faaliyet olduğu görülmektedir. Ancak ailede atıl duran işgücünün değerlendirilerek üretim sürecine katkıda bulunmasını sağlamak veya bizzat arıcının kendisi tarafından ya da asgari ücretle çalışacak işçilerle bu faaliyeti sürdürmek ekonomik anlamda daha karlı olmaktadır. Ayrıca arıcıların bal üretimi yanında oğul üretimi başta olmak üzere ürün çeşitliliğine gitmeleri bu çalışmada da görüldüğü gibi gelirlerinde dikkate değer artışlar sağlayacaktır. 5. Kaynaklar Açıl, A. F., 180. Tarım Ekonomisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 741, Ders Kitabı: 213, Ankara. Akdemir, Ş., Kumova, U., Yurdakul, O., Kaftanoğlu, O., 10. Adana İlinde Arı Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yapısı, Ç.Ü.Z.F. Dergisi 5,(1): , Adana. Aras, 188. Tarım Muhasebesi, Ege Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 486, İzmir. Çiçek, A., 14. Tarımsal Projelerin Hazırlanması ve Değerlendirilmesi, GOP Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ders Notları Yayın No: 5, Tokat. DİE., 1 a. Tarım İstatistikleri Özeti-18, Ankara. DİE., 1 b. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi, Haziran-1, Ankara. Korkmaz, A., Demirtaş, B., Gezginci Arıcılık Sisteminde Üretim Gelir ve Giderlerinin Ekonomik Analizi. Ziraat Mühendisliği. 334:30-35.

Türkiye Arı Yetiştiriciliğinde Çukurova Bölgesinin Yeri ve Önemi

Türkiye Arı Yetiştiriciliğinde Çukurova Bölgesinin Yeri ve Önemi Hayvansal Üretim 41: 48-54 (2000) Türkiye Arı Yetiştiriciliğinde Çukurova Bölgesinin Yeri ve Önemi Ulviye Kumova 1 Ali Korkmaz 2 1 Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi.

Detaylı

ARI ÜRÜNLERİ TÜKETİM DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

ARI ÜRÜNLERİ TÜKETİM DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ARI ÜRÜNLERİ TÜKETİM DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ulviye KUMOVA (1) Ali KORKMAZ (2) (1) Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Balcalı / ADANA (2) Alata Bahçe Kültürleri Araştırma

Detaylı

Arıcılığa Başlarken... Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü

Arıcılığa Başlarken... Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü Arıcılığa Başlarken... Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü Her şeyden önce... Kovan Seçimi Arı Irkı Seçimi Arıcılık Yapılacak Bölge Seçimi Arılık Seçimi» çok önemlidir. Ancak...

Detaylı

Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi. Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT

Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi. Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT Türkiye Arıcılığının Yapısı, Sorunları ve Sürdürülebilir Arıcılık Açısından Değerlendirilmesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan GÖSTERİT Amaç Türkiye arıcılığının yapısı ve sorunlarını ortaya koymak Doğal kaynaklardan

Detaylı

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ Arş. Gör. Atilla KESKİN 1 Arş.Gör. Adem AKSOY 1 Doç.Dr. Fahri YAVUZ 1 1. GİRİŞ Türkiye ekonomisini oluşturan sektörlerin geliştirilmesi

Detaylı

Türkiye de Arıcılık Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Trend Analizi Yöntemiyle Geleceğe Yönelik Beklentiler *

Türkiye de Arıcılık Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Trend Analizi Yöntemiyle Geleceğe Yönelik Beklentiler * U. Ü. ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2008, Cilt 22, Sayı 2, 17-24 (Journal of Agricultural Faculty of Uludag University) Türkiye de Arıcılık Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Trend Analizi Yöntemiyle Geleceğe Yönelik

Detaylı

Bölüm 11.Tüm İşletme Analizi

Bölüm 11.Tüm İşletme Analizi Bölüm 11.Tüm İşletme Analizi Analizde Kullanılan Etkinlik Standartları Karlılık (Rantabilite) Oranları Finansal Kaldıraç Oranı Gayrisafi Üretim Değeri Sermaye Devir Oranı Masraflar Üretim Değerleri Masraflar

Detaylı

PROJENİN ADI VE KONUSU

PROJENİN ADI VE KONUSU 1 PROJENİN ADI VE KONUSU 100 ADET ARILI - 50 ADET BOŞ KOVANLIK ARICILIK PROJESİ Arıcılık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda önemli gelişme kaydeden bir sektör haline gelmiştir. Ülke ekonomisine

Detaylı

KAHRAMANMARAġ ĠLĠNDE ÜZÜM MALĠYET VE KARLILIĞINDAKĠ GELĠġMELERĠN ANALĠZĠ

KAHRAMANMARAġ ĠLĠNDE ÜZÜM MALĠYET VE KARLILIĞINDAKĠ GELĠġMELERĠN ANALĠZĠ KAHRAMANMARAġ ĠLĠNDE ÜZÜM MALĠYET VE KARLILIĞINDAKĠ GELĠġMELERĠN ANALĠZĠ Bekir Sıtkı ŞİRİKÇİ Mevlüt GÜL bekirsirikci@gmail.com mevlutgul@sdu.edu.tr Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım

Detaylı

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi İşletme Analizinin Amacı ve Kapsamı Envanter Değerleme Amortisman Gayrisafi (Brüt) Üretim Değeri İşletme Masrafları Brüt Kar Kar ve Zarar Hesabı Gelirlere

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı

ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİM

ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİM ARICILIKTA ORGANİK ÜRETİM İNCİ AKGÜL ZİRAAT MÜHENDİSİ ORGANİK TARIM PROJELER KOORDİNATÖRÜ Giriş Arıcılık; arı kolonilerini ve bitkisel kaynakları birlikte kullanarak arı sütü, bal ve polen gibi çeşitli

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 4 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MALİYET Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 4.1. Tek Yıllık Bitkisel...

Detaylı

ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN YAPISAL VE EKONOMİK ANALİZİ. Doç. Dr. Bahri KARLI 1

ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN YAPISAL VE EKONOMİK ANALİZİ. Doç. Dr. Bahri KARLI 1 ATATÜRK BARAJ GÖLÜNDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPAN İŞLETMELERİN YAPISAL VE EKONOMİK ANALİZİ Doç. Dr. Bahri KARLI 1 1. GİRİŞ Su ürünlerinin proteince zengin bir besin kaynağı olması, insan sağlığı için

Detaylı

Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları

Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları İçerik 1. Tarım İşletmelerinde Kayıt Tutma 2. Fiziki Kayıtlar ve Analizi 3. Finansal Kayıtlar ve Analizi 4. Tarımsal Ürünlerin Maliyet Hesabı 1 TARIM

Detaylı

572

572 RADYO, TELEVİZYON, HABERLEŞME TEÇHİZATI VE CİHAZLARI İMALATI Hazırlayan M. Ali KAFALI Kıdemli Uzman 572 1. SEKTÖRÜN TANIMI Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına

Detaylı

TÜRKİYE DE ARICILIK FAALİYETİNİN MEVCUT DURUMU VE TREND ANALİZİ YÖNTEMİYLE GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLER. Oğuz PARLAKAY1 Hilal YILMAZ1 Baran YAŞAR1

TÜRKİYE DE ARICILIK FAALİYETİNİN MEVCUT DURUMU VE TREND ANALİZİ YÖNTEMİYLE GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLER. Oğuz PARLAKAY1 Hilal YILMAZ1 Baran YAŞAR1 190 TÜRKİYE DE ARICILIK FAALİYETİNİN MEVCUT DURUMU VE TREND ANALİZİ YÖNTEMİYLE GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLER Özet Oğuz PARLAKAY1 Hilal YILMAZ1 Baran YAŞAR1 Arzu SEÇER1 Betül BAHADIR1 Bu çalışmada, Türkiye

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 9.Bölüm İşletme Analizi Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU BÜYÜME 2011 yılı dördüncü döneme ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla

Detaylı

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences. Konya İlinde Bodur ve Yarı Bodur Elma Üretiminin Maliyet Analizi

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences. Konya İlinde Bodur ve Yarı Bodur Elma Üretiminin Maliyet Analizi ISSN: 2458-8377 Selcuk J Agr Food Sci, (2017) 31 (1), 56-62 DOI: 10.15316/SJAFS.2017.7 56 Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi Konya İlinde ve Elma Üretiminin

Detaylı

Arıcılığın Tanımı. Arı Yetiştirme Ürünler. Ürünler. Ürünler. Ürünler. Hayvan Yetiştirme ve Besleme Dersi

Arıcılığın Tanımı. Arı Yetiştirme Ürünler. Ürünler. Ürünler. Ürünler. Hayvan Yetiştirme ve Besleme Dersi Hayvan Yetiştirme ve Besleme Dersi Arıcılığın Tanımı Arı Yetiştirme Arıcılık; bitkisel kaynakları, arıyı ve emeği bir arada kullanarak, bal, polen, arısütü, balmumu, propolis, arı zehiri gibi ürünler ile

Detaylı

ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK

ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK Tarım Ekonomisi Dergisi 006; 1() : 31-37 ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK 1 ÖZET: Bu araştırmada Erzurum ili tarım işletmelerinde yapılan

Detaylı

ELAZIĞ ARICILIK İŞLETMELERİNDE KOLONİLERİN EK BESLENME ŞEKİLLERİNİN TESPİTİ

ELAZIĞ ARICILIK İŞLETMELERİNDE KOLONİLERİN EK BESLENME ŞEKİLLERİNİN TESPİTİ F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 006, 0(), -6 ELAZIĞ ARICILIK İŞLETMELERİNDE KOLONİLERİN EK BESLENME ŞEKİLLERİNİN TESPİTİ İsmail SEVEN Pınar TATLI SEVEN Fırat Üniversitesi, Sivrice Meslek Yüksekokulu, Elazığ TÜRKİYE

Detaylı

174

174 DERİ İŞLEME, SARACİYE VE AYAKKABI İMALATI Hazırlayan Ömür GENÇ ESAM Müdür Yardımcısı 174 1. SEKTÖRÜN TANIMI Derinin tabaklanması, işlenmesi; bavul, el çantası, saraçlık, koşum takımı ve ayakkabı imalatı

Detaylı

Economic Analysis of Dairy Farms (The Case of Yeşilyurt District of Tokat Province)

Economic Analysis of Dairy Farms (The Case of Yeşilyurt District of Tokat Province) GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, 25 (1), 15-22 Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi (Tokat İli Yeşilyurt İlçesi Örneği)* Derya Öztürk 1 Osman Karkacıer 2 1- Gaziosmanpaşa Üniversitesi,

Detaylı

Kırsal Kesimdeki Üreticilerin Gelirini Artırmak İçin Alternatif Olanaklar : Ege Bölgesinden Arıcılık Örnek Olayı

Kırsal Kesimdeki Üreticilerin Gelirini Artırmak İçin Alternatif Olanaklar : Ege Bölgesinden Arıcılık Örnek Olayı Türkiye VI farım Ekonomisi Kongresi 16-18 Eylül 2004 Tokat Kırsal Kesimdeki Üreticilerin Gelirini Artırmak İçin Alternatif Olanaklar : Ege Bölgesinden Arıcılık Örnek Olayı Gamze SANER Sait E N G İN D E

Detaylı

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım İşletme, gerek duyulan ekonomik mal ve hizmetleri üretmek ve/veya pazarlamak,

Detaylı

ISPARTA İLİNDE ELMA ÜRETİM MALİYETİ VE GELİRİNİN BELİRLENMESİ. Vecdi DEMİRCAN, Hasan YILMAZ, Turan BİNİCİ

ISPARTA İLİNDE ELMA ÜRETİM MALİYETİ VE GELİRİNİN BELİRLENMESİ. Vecdi DEMİRCAN, Hasan YILMAZ, Turan BİNİCİ Tarım Ekonomisi Dergisi 2005; 11(2) : 71-80 ISPARTA İLİNDE ELMA ÜRETİM MALİYETİ VE GELİRİNİN BELİRLENMESİ 1 1 2 Vecdi DEMİRCAN, Hasan YILMAZ, Turan BİNİCİ ÖZET Bu araştırmada, Isparta ilinde elma üretim

Detaylı

TUĞÇELİK ALÜMİNYUM VE METAL MAMÜLLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU

TUĞÇELİK ALÜMİNYUM VE METAL MAMÜLLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU TUĞÇELİK ALÜMİNYUM VE METAL MAMÜLLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU 17 Şubat 2015 Tuğçelik Alüminyum ve Metal Mamülleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

Detaylı

ADANA İLİNDE BAZI ÖNEMLİ TARLA ÜRÜNLERİNİN KARLILIK DÜZEYLERİNİN EKİM ALANLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Hasan YILMAZ *

ADANA İLİNDE BAZI ÖNEMLİ TARLA ÜRÜNLERİNİN KARLILIK DÜZEYLERİNİN EKİM ALANLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Hasan YILMAZ * HR. Ü.Z.F.Dergisi, 2004, 8 (1):23-31 J.Agric Fac. HR. U. 2004, 8 (1):23-31 ADANA İLİNDE BAZI ÖNEMLİ TARLA ÜRÜNLERİNİN KARLILIK DÜZEYLERİNİN EKİM ALANLARI ÜZERİNE ETKİSİ Hasan YILMAZ * Geliş Tarihi: 12/08/2003

Detaylı

Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması

Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 35 (3-4), 177-181, 004 Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması Avni Birinci Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

Detaylı

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU Doç.Dr.Tufan BAL GİRİŞ Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulan, o tarihten bu güne kadar ekonomik ve sosyal yapısını değiştirme anlayışı içinde gelişmesini sürdüren ve gelişmekte

Detaylı

TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ

TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Türkiye 2. Tarmı Ekonomisi Kongresi, Eylül 1996 -A d ana Cilt: / Sayfa: 185 TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Dr.Salan YÜKSEL D ELİCE' Prof. Dr. Erdoğan OKTA Y2 1. GİRİŞ

Detaylı

TARIM DIŞI İŞSİZLİK ARTIŞTA (Temmuz Ağustos - Eylül)

TARIM DIŞI İŞSİZLİK ARTIŞTA (Temmuz Ağustos - Eylül) TARIM DIŞI İŞSİZLİK ARTIŞTA (Temmuz Ağustos - Eylül) HAZIRLAYAN 18.02.2014 Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ Prof. Dr. Mustafa DELİCAN Doç. Dr. Levent ŞAHİN ÖZET Türkiye genelinde Eylül ayında geçen yılın aynı

Detaylı

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii

GRAFİK 1 : ÜRETİM ENDEKSİNDEKİ GELİŞMELER (Yıllık Ortalama) (1997=100) Endeks 160,0 140,0 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0. İmalat Sanayii TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALAT SANAYİİ Hazırlayan Ömür GENÇ ESAM Müdür Yardımcısı 78 1. SEKTÖRÜN TANIMI Tütün ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat sanayii alt ayrımında 16 no lu gruplandırma

Detaylı

Senkron Güvenlik ve İletişim Sistemleri Anonim Şirketi FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU

Senkron Güvenlik ve İletişim Sistemleri Anonim Şirketi FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU Senkron Güvenlik ve İletişim Sistemleri Anonim Şirketi FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU 4 Eylül 2015 Senkron Güvenlik ve İletişim Sistemleri Anonim Şirketi Halka Arz Fiyat Tespit Raporuna

Detaylı

A Research on the Determination of and Economic Analysis of the Farms in the Plain of Erbaa-Tokat Province

A Research on the Determination of and Economic Analysis of the Farms in the Plain of Erbaa-Tokat Province GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2007, 24 (2), 33-42 Tokat İli Erbaa Ovasında Tarım İşletmelerinin Ekonomik Analizi ve İşletmelerin Başarısını Etkileyen Faktörlerin Ortaya Konulması* Gülçin Altıntaş 1 Yaşar

Detaylı

Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz

Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz Tarım İşletmeciliği Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz 1 Zir.Yük.Müh., Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 22000,Edirne E-posta:

Detaylı

Bal Arılarının Beslenmesi. Dr. Ali KORKMAZ Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Bal Arılarının Beslenmesi. Dr. Ali KORKMAZ Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bal Arılarının Beslenmesi Dr. Ali KORKMAZ Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ölüyorum dedim, inanmadınız! Benim ölümü göremezsiniz! Siz, polen beklemeye devam edin! Biz, avuç avuç ölürüz! Soykırım

Detaylı

Diyarbakır İli Arıcılığın Yapısı ve Sorunları

Diyarbakır İli Arıcılığın Yapısı ve Sorunları Tralleis Elektronik Dergisi http://dergi.adu.edu.tr/tralleis e-tralleis 4 (2015) 8-17 ADÜ Diyarbakır İli Arıcılığın Yapısı ve Sorunları Hasan DEMEN 1 Mete KARACAOĞLU 2 Aytül UÇAK KOÇ 3 1. Diyarbakır İl

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER 27 EKİM 2017 BÜYÜME VE MİLLİ GELİR Kişi Başına GSYH, cari fiyatlarla 2013 yılında 12.480 dolar, 2014 yılında 12.112 dolar, 2015 yılında 11.019 dolar, 2016 yılında

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE ARICILIK

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE ARICILIK A. ANAKARALARIN KOLONİ SAYILARI VE BAL ÜRETİMLERİ DÜNYADA VE TÜRKİYE DE ARICILIK H. Vasfi GENÇER Yasin KAHYA A. Ü. Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Sayısı ve Bal Üretimi (2002) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)

Detaylı

MANİSA İLİ SOMA İLÇESİNDE YAĞLIK ZEYTİN ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ

MANİSA İLİ SOMA İLÇESİNDE YAĞLIK ZEYTİN ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ MANİSA İLİ SOMA İLÇESİNDE YAĞLIK ZEYTİN ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ Asaf Özalp Semih KAHRAMAN İbrahim YILMAZ aozalp@akdeniz.edu.tr iyilmaz@akdeniz.edu.tr Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi

Detaylı

İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI*

İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI* Tarım Ekonomisi Dergisi 2014; 20(2): 113-120 İZMİR İLİNDE ARICILIĞIN EKONOMİK YÖNLERİ VE SORUNLARI* Sait ENGİNDENİZ 1, Kubilay UÇAR 1, Cansu BAŞARAN 1 Özet Türkiye'de arıcılık, çok eski yıllardan beri

Detaylı

S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 18(34): (2004) KONYA İLİNDE KIRMIZI ET FİYATLARINDAKİ GELİŞMELER

S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 18(34): (2004) KONYA İLİNDE KIRMIZI ET FİYATLARINDAKİ GELİŞMELER S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 18(34): (24) 35-4 KONYA İLİNDE KIRMIZI ET FİYATLARINDAKİ GELİŞMELER Arzu KAN Mithat DİREK Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü,Konya ÖZET Bu çalışmada,

Detaylı

TARIMSAL İSTİHDAMA DAİR TEMEL VERİLER VE GÜNCEL EĞİLİMLER

TARIMSAL İSTİHDAMA DAİR TEMEL VERİLER VE GÜNCEL EĞİLİMLER TARIMSAL İSTİHDAMA DAİR TEMEL VERİLER VE GÜNCEL EĞİLİMLER Onur BAKIR MSG Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Giriş Bu çalışmanın amacı, Türkiye de tarımsal istihdam alanında 1980 den bugüne yaşanan dönüşümü temel

Detaylı

TÜRKİYE DE BÖLGELER ARASI BİTKİSEL ÜRETİM DESENİNİN DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ANALİZ

TÜRKİYE DE BÖLGELER ARASI BİTKİSEL ÜRETİM DESENİNİN DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ANALİZ TÜRKİYE DE BÖLGELER ARASI BİTKİSEL ÜRETİM DESENİNİN DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ANALİZ Fahri YAVUZ1 1. GİRİŞ Bitkisel üretim desenini, ülkenin gerek iç tüketimi gerekse dış satımı ile ilgili ihtiyaçlarına göre

Detaylı

BÜRO, MUHASEBE VE BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ İMALATI Hazırlayan M. Emin KARACA Kıdemli Uzman

BÜRO, MUHASEBE VE BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ İMALATI Hazırlayan M. Emin KARACA Kıdemli Uzman BÜRO, MUHASEBE VE BİLGİ İŞLEM MAKİNELERİ İMALATI Hazırlayan M. Emin KARACA Kıdemli Uzman 516 1. SEKTÖRÜN TANIMI Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı ISIC Revize 3 ve NACE Revize 1 sınıflandırmasına

Detaylı

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ

TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ TÜRKİYE DE SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Prof. Dr. Salahattin KUMLU DGRV-Türkiye Temsilciliği Eğitim Ekibi Merzifon, 2012 Türkiye de sığır varlığı ve süt verimi Eylül 2012 2 Sığır varlığı ve süt verimi İnek sayısı

Detaylı

TEPGE BAKIŞ Temmuz 2011 / ISSN: 1303 8346 / Nüsha: 1

TEPGE BAKIŞ Temmuz 2011 / ISSN: 1303 8346 / Nüsha: 1 TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TEPGE BAKIŞ Temmuz 2011 / ISSN: 1303 8346 / Nüsha: 1 TARIM ÜRÜNLERİ FİYATLARINDA MEVSİMSEL DALGALANMALAR Kübra TAŞDEMİR TEPGE Dr. Kemalettin TAŞDAN TEPGE

Detaylı

Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi

Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi Niğde İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Ekonomik Analizi Tansel Tokmak 1, Adnan Ünalan 1, Recep Çiçek 2 1 Niğde Üniversitesi, Ulukışla Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, 51900 Ulukışla

Detaylı

Ankara İli Sığır Besi İşletmelerinde Kırmızı Et Maliyetinin Belirlenmesi. S. Er 1, A. Özçelik

Ankara İli Sığır Besi İşletmelerinde Kırmızı Et Maliyetinin Belirlenmesi. S. Er 1, A. Özçelik Ankara İli Sığır Besi İşletmelerinde Kırmızı Et Maliyetinin Belirlenmesi S. Er 1, A. Özçelik 1 Dr., Ankara Kalkınma Ajansı, 1322 cad. No:11 Öveçler/Ankara E-posta: sabrier@ankaraka.org.tr ÖZET Ankara sahip

Detaylı

TURUNÇGİL ÜRETİMİNDE İYİ TARIM UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK ANALİZİ: MERSİN İLİ ÖRNEĞİ

TURUNÇGİL ÜRETİMİNDE İYİ TARIM UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK ANALİZİ: MERSİN İLİ ÖRNEĞİ TURUNÇGİL ÜRETİMİNDE İYİ TARIM UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK ANALİZİ: MERSİN İLİ ÖRNEĞİ O. Sedat SUBAŞI 1 Osman UYSAL 1 Erkan AKTAŞ 2 sedatsbs@gmail.com uysalosman@hotmail.com erkanaktas@mersin.edu.tr

Detaylı

PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU

PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU 12 Mayıs 2016 Pergamon Status Dış Ticaret Anonim Şirketi Halka Arz Fiyat Tespit Raporuna İlişkin Değerlendirme

Detaylı

12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri

12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri 12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri Tarım İşletmelerinde Tutulan Kayıtlar: 1. Fiziki Kayıtlar - Çiftlik haritası - Üretim kayıtları (Bitkisel ve Hayvansal)

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(8): 680-686, 2015 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Hatay İlinde Meyve Fidanı Üreten İşletmelerin

Detaylı

ARICILIĞA GENEL BAKIŞ

ARICILIĞA GENEL BAKIŞ ARICILIĞA GENEL BAKIŞ TÜRKİYE VE DÜNYADA ARICILIK Dünyada 65 milyon koloni ile 1.5 milyon ton bal üretimi yapılmaktadır. Türkiye ise 5 milyon koloni ile Çin in arkasından 2.,bal üretim miktarı 94.000 ton

Detaylı

Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma*

Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma* GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2010, 27(1), 43-56 Giresun İli Merkez İlçede Fındık Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, Üretim ve Pazarlama Sorunlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma* Erdal Sıray

Detaylı

ÇANAKKALE İLİNDE İYİ TARIM UYGULAMASI YAPAN VE YAPMAYAN İŞLETMELERDE BAZI ÜRÜNLERİN ÜRETİM GİRDİLERİ VE MALİYETLERİ

ÇANAKKALE İLİNDE İYİ TARIM UYGULAMASI YAPAN VE YAPMAYAN İŞLETMELERDE BAZI ÜRÜNLERİN ÜRETİM GİRDİLERİ VE MALİYETLERİ ÇANAKKALE İLİNDE İYİ TARIM UYGULAMASI YAPAN VE YAPMAYAN İŞLETMELERDE BAZI ÜRÜNLERİN ÜRETİM GİRDİLERİ VE MALİYETLERİ Başak AYDIN 1 Duygu AKTÜRK 2 Erol ÖZKAN 1 basakaydin_1974@yahoo.com ddakturk@gmail.com

Detaylı

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU

ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU ULUSAL HUBUBAT KONSEYİ HAZİRAN- 2017 ÜLKESEL BUĞDAY GELİŞİM RAPORU (12.06.2017) Türkiye Geneli Bitki Gelişimi Türkiye de 2016-2017 Ekim sezonunda buğday ekim alanlarının geçen yılki rakamı koruyacağı hatta

Detaylı

Ferhan Hoştürk Kaygısız * The Intermediar Margins of Slaughtered Cattles and Cattle Meat at İstanbul Livestock Market

Ferhan Hoştürk Kaygısız * The Intermediar Margins of Slaughtered Cattles and Cattle Meat at İstanbul Livestock Market İSTANBUL DA KASAPLIK SIĞIR VE SIĞIR ETİ PAZARLAMASINDA ARACI MARJLARI Ferhan Hoştürk Kaygısız * The Intermediar Margins of Slaughtered Cattles and Cattle Meat at İstanbul Livestock Market Summary: In this

Detaylı

TÜRKİYE DE ARICILARIN SOSYO-EKONOMİK YAPISI VE ÜRETİM ETKİNLİĞİ

TÜRKİYE DE ARICILARIN SOSYO-EKONOMİK YAPISI VE ÜRETİM ETKİNLİĞİ TÜRKİYE DE ARICILARIN SOSYO-EKONOMİK YAPISI VE ÜRETİM ETKİNLİĞİ Murat EMİR muratemir@omu.edu.tr ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI DOKTORA TEZ SAVUNMASI ŞUBAT

Detaylı

2014 OCAK AYI İŞSİZLİK RAPORU

2014 OCAK AYI İŞSİZLİK RAPORU 2014 OCAK AYI İŞSİZLİK RAPORU HAZIRLAYAN 27.04.2014 RAPOR Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ Prof. Dr. Mustafa DELİCAN Doç. Dr. Levent ŞAHİN 1. İşgücü Türkiye İşgücü Piyasasının Genel Görünümü Toplam nüfusun

Detaylı

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARICILIK FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ

T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARICILIK FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARICILIK FAALİYETİNİN EKONOMİK ANALİZİ: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ Duygu SERT Danışman Prof. Dr. Vecdi DEMİRCAN YÜKSEK LİSANS TEZİ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM

Detaylı

Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.

Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Organik Arıcılık Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular 16.000 yıl öncesine dayanır. 4.000 yıl önce Mısır da gezginci arıcılık yapılmaktaydı. 3.200 yıllık Firavun mezarında kurumuş bal bulunmuştur.

Detaylı

2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI

2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI 2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI Ege Bölgesi Sanayi Odası nın 1982 den beri sürdürmekte olduğu Ege Bölgesi nin 100 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, bölgemiz sanayiinin içinde bulunduğu duruma,

Detaylı

Dolaysız ölçme. Dolaylı ölçme. Toplam üretim yaklaşımı. Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı

Dolaysız ölçme. Dolaylı ölçme. Toplam üretim yaklaşımı. Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı Dolaysız ölçme Toplam üretim yaklaşımı Dolaylı ölçme Toplam harcama yaklaşımı Toplam gelir yaklaşımı DOLAYSIZ ÖLÇME: Toplam Üretim Yaklaşımı Bir ülkenin sınırları içinde belirli bir yılda üretilen nihai

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

PUNTO KAYNAKLI TEL ÜRETİMİ ÖN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI

PUNTO KAYNAKLI TEL ÜRETİMİ ÖN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI PUNTO KAYNAKLI TEL ÜRETİMİ ÖN FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI 1- Üretim Süreci Punto kaynak metodu ile üretilen çit teli birbirine değen iki metalden çok yüksek akım geçirilmesi ve bu yüksek akım geçerken eriyen

Detaylı

PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU

PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU 9 Kasım 2015 Pergamon Status Dış Ticaret Anonim Şirketi Halka Arz Fiyat Tespit Raporuna İlişkin Değerlendirme

Detaylı

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ

FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ FINDIK VE FINDIK MAMULLERİ SEKTÖRÜ DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Fındık Üretimi Dünya fındık üretimine ilişkin veriler incelendiğinde, son 15 yıllık süreçte dünya üretimi ortalama 800 bin ton civarında gerçekleştiği

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER

TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER g TR63 BÖLGESİ MEVCUT DURUM ANALİZİ DEMOGRAFİK GÖSTERGELER TABLOLAR Tablo 1. TR63 Bölgesi Doğum Sayısının Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)... 1 Tablo 2. Ölümlerin Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (2011)...

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

Kek ve Şurup (Sakkaroz) Yemlemesinin Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkileri

Kek ve Şurup (Sakkaroz) Yemlemesinin Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkileri Hayvansal Üretim 41: 65-75 (2000) Kek ve Şurup (Sakkaroz) Yemlemesinin Bal Arısı (Apis mellifera L.) Kolonilerinin Performansı Üzerine Etkileri Ahmet Güler O.M.Ü. Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü. SAMSUN

Detaylı

ÇEŞİTLERİNDE BAL ARISININ

ÇEŞİTLERİNDE BAL ARISININ FAZELYA (Phacelia tanacetifolia Bentham) ÇEŞİTLERİNDE BAL ARISININ (Apis mellifera L.) TARLACILIK TERCİHİNİN ARAŞTIRILMASI U. Kumova* T. Sağlamtimur** A. Korkmaz*** * Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU

PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ FİYAT TESPİT RAPORUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU 15 Mayıs 2015 Pergamon Status Dış Ticaret Anonim Şirketi Halka Arz Fiyat Tespit Raporuna İlişkin Değerlendirme

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Aykut BURĞUT ÇUKUROVA BÖLGESİNE VE GEZGİNCİ ARICILIĞA UYGUN BİR KOVAN TİPİNİN GELİŞTİRİLMESİ, KOVAN TİPİ İLE KOLONİ GÜCÜNÜN KIŞLATMA, KOLONİ

Detaylı

MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman

MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK İMALATI Hazırlayan Orkun Levent BOYA Kıdemli Uzman 638 1. SEKTÖRÜN TANIMI Motorlu kara taşıtı, römork ve yarı-römork sektör ürünleri imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına

Detaylı

Öğr. Gör. Halil YAMAK

Öğr. Gör. Halil YAMAK Ondokuzmayıs Üniversitesi Havza Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı 2018 2019 Güz Yarıyılı Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Dersi 1. Hafta Öğr. Gör. Halil YAMAK Yapı Sektörünün Önemi,

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON % TÜFE ÜFE Mayıs 2011 2012 2011 2012 Yıllık 7,17 8,28 9,63 8,06 Yıllık Ort. 6,64 8,68 9,21 10,57 Aylık 2,42-0,21 0,15 0,53 2012

Detaylı

TÜRKİYE DE GIDA SANAYİİNİN FİNANSAL YAPISININ ANALİZİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

TÜRKİYE DE GIDA SANAYİİNİN FİNANSAL YAPISININ ANALİZİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TÜRKİYE DE GIDA SANAYİİNİN FİNANSAL YAPISININ ANALİZİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Prof. Dr. Mehmet BÜLBÜL * Dr. Erdoğan GÜNEŞ * 1. GİRİŞ Günümüzde hızlı bir değişim içinde bulunan dünyanın en önemli

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Ethem AKYOL 1, Duran ÖZKÖK, 2 Cahit ÖZTÜRK 3, Ahmet BAYRAM 4. Uludağ Arıcılık Dergisi Kasım

Ethem AKYOL 1, Duran ÖZKÖK, 2 Cahit ÖZTÜRK 3, Ahmet BAYRAM 4. Uludağ Arıcılık Dergisi Kasım BAZI SAF VE MELEZ BALARISI (Apis mellifera L.) KOLONİLERİNİN OĞUL EĞİLİMİ, YAŞAMA GÜCÜ, KIŞLAMA YETENEĞİ VE PETEK İŞLEME ETKİNLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA A Study On Determination Of The

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Şubat 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,16 10,43 10,87 9,15 Yıllık Ort. 7,76 7,48 9,23 10,96 Aylık 0,73 0,56 1,72-0,09 2012

Detaylı

Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(2): 99-108, 2012

Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(2): 99-108, 2012 Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(2): 99-108, 2012 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

TURUNÇGİL FİYATLARININ ANALİZİ. B. Özkan* S.A. Hatırlı** H. Akçaöz*** C.F. Karadeniz***

TURUNÇGİL FİYATLARININ ANALİZİ. B. Özkan* S.A. Hatırlı** H. Akçaöz*** C.F. Karadeniz*** TURUNÇGİL FİYATLARININ ANALİZİ B. Özkan* S.A. Hatırlı** H. Akçaöz*** C.F. Karadeniz*** ÖZET Bu çalışmada, portakal, limon ve mandarinde çiftçi eline geçen fiyatlardaki gelişmeler 1982-1998 dönemi için

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON % TÜFE ÜFE Temmuz 2011 2012 2011 2012 Yıllık 6,31 9,07 10,34 6,13 Yıllık Ort. 6,37 9,11 9,59 9,88 Aylık -0,41-0,23-0,03-0,31 2012

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması Rıdvan KOÇYİĞİT Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni

Detaylı

Assessment of Regional Expenditure Factors With Regards To Sustainable Product Managing (Wheat Barley)

Assessment of Regional Expenditure Factors With Regards To Sustainable Product Managing (Wheat Barley) Sürdürülebilir Ürün Yönetimi Açısından Bölge Bazlı Masraf Unsurlarının Değerlendirilmesi (Buğday Arpa Örneği) A. Zan Sancak 1, D. Dönmez, A. Demir, E. Aygören, N. Yürekli Yüksel, S. Arslan 1 Mühendis,

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR EKİM 2013 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

Ekonomik Rapor Kaynak: TÜİK. Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /

Ekonomik Rapor Kaynak: TÜİK. Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi Erkek nüfus için, doğuşta beklenen yaşam süreleri 2000-2009 yılları arasında incelendiğinde 2000 yılında 68,1 yıl olan beklenen yaşam süresi 2001-2007

Detaylı

TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ

TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ TÜRKİYE DE YAĞLIK AYÇİÇEK TOHUMU VE AYÇİÇEĞİ YAĞI ÜRETİMİ, ARZ TALEP DENGESİ HAKAN ÇALEN GENEL MÜDÜR V. Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı 2016 / İSTANBUL Türkiye yağlı tohum üretimi

Detaylı

KAVAK - SÖĞÜT 18.352 48.589 59.112 74.175 377.134 MEYVE DİĞER TARLA 3.969.837 Tablo 2

KAVAK - SÖĞÜT 18.352 48.589 59.112 74.175 377.134 MEYVE DİĞER TARLA 3.969.837 Tablo 2 KIRŞEHİR İLE İLGİLİ BAZI İSTATİSTİKLER 1. EKONOMİK YAPI 1.1. TARIM ve HAYVANCILIK Kırşehir, Türkiye'nin hububat depolarından biridir. Aynı zamanda Türkiye'nin önemli hayvan yetiştiricilik merkezlerinden

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. 1.DERS Şubat 2013

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. 1.DERS Şubat 2013 TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1.DERS Şubat 2013 DERS PLANI 1. hafta Ders planının gözden geçirilmesi, Türkiye nin dünyadaki yeri bazı

Detaylı

TRA1 Bölgesi. Arıcılık Sektörü NELER HEDEFLİYORUZ NELER YAPTIK DESTEKLEYEN KURULUŞLAR:

TRA1 Bölgesi. Arıcılık Sektörü NELER HEDEFLİYORUZ NELER YAPTIK DESTEKLEYEN KURULUŞLAR: DESTEKLEYEN KURULUŞLAR: TRA1 Bölgesi APIMONDIA-Dünya Arıcılar Birliği Erzurum Arıcılar Birliği KUDAKA ------------- Erzurum Valiliği Erzurum Büyük Şehir Belediyesi Doğu Anadolu Tarımsal Arş.Enst. Müd.

Detaylı

Kahramanmaraş İlinde Dane Mısır ve Pamuk Üretiminde Girdi Gereksinimi ve Karlılıkları Açısından Karşılaştırmalı Analizi

Kahramanmaraş İlinde Dane Mısır ve Pamuk Üretiminde Girdi Gereksinimi ve Karlılıkları Açısından Karşılaştırmalı Analizi TÜRK TARIM ve DOĞA BİLİMLERİ DERGİSİ www.dergipark.gov.tr/ttdb TURKISH JOURNAL of AGRICULTURAL and NATURAL SCIENCES Kahramanmaraş İlinde Dane ve Üretiminde Girdi Gereksinimi ve Karlılıkları Açısından Karşılaştırmalı

Detaylı